فهرست مطالب

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 27 (پاییز 1397)

  • بهای روی جلد: 295,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید تلخابی*، سید رضی موسوی گیلانی صفحه 5

    مفهوم انتظار و در راس آن انتظار منجی از مهم ترین مفاهیم در روزگار امروز به شمار می آید و نگرش های مختلفی پیرامون آن مطرح می شود. این نوشتار با نگرشی که مفهوم انتظار را ناشی از رنج فراق امر غایب، همراه با شوق حضور و عشق به وصال تعریف می کند، در صدد پاسخ‌گویی به این پرسش است که چگونه می توان مفهوم انتظار را در اثر نمایشی بازنمایی کرد؟ هدف از این تحقیق با روش کتابخانه ای _ اسنادی، شناخت و بازشناسی مفهوم انتظار در فرایند خلق اثر نمایشی است تا نسبت میان انتظار فعال با امر غایب در سیر نزولی و صعودی انسان منتظر روشن شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مفهوم انتظار در تلاقی رنج فراق و عشق به وصال رخ می دهد. فرد منتظر، به میزانی که در فراق امر غایب، رنج می کشد و در موقعیت های بحرانی قرار می گیرد، به همان میزان شوق و عشق به وصال آن بیشتر می شود و به تبع انتظار نیز شدیدتر می شود

    کلیدواژگان: انتظار، امر غایب، رنج فراق، عشق به وصال، اثر نمایشی
  • زهرا دانش آرانی، حسن ستاری ساربانقلی* صفحه 21

    حضرت مهدی موعود؟عج؟ به عنوان امام حی زنده پشتیبان و تکیه‌گاه معنوی هنرمندان مسلمان در انتظار فرج و امیدبخشی آینده روشن حتی در تاریک‌ترین روزهای تاریخ این کشور بوده است. نمودهای این انتظار آگاهانه موعود در هنر و تزیینات هنری شاخص اسلامی، نمود عینی یافته است. هدف پژوهش حاضر بازخوانی نمادهای و نشانه‌های مرتبط با ظهور موعود منجی حضرت ولی‌عصر مهدی موعود؟عج؟ در تزیینات نقوش کاشی زرین فام ایرانی است. به عنوان مطالعه موردی نیز کاشی‌های زرین فام عهد ایلخانی کاشان انتخاب شده است. روش تحقیق بهره‌گیری همزمان از متون اسلامی به شیوه ای توصیفی و توصیفی _ تحلیلی و تحلیل محتوای نمادشناسانه تزیینات نقوش کاشی زرین فام کاشان بوده است. دسته‌بندی مفاهیم و نمادهای کاشی زرین فام کاشان در چهار محور اعداد _ شامل اعداد چهار و شش و هشت _ و نیز نقوش تصویری شکلی، نقوش هندسی و نقوش گیاهی _ مشتمل بر نمادهای شمسه و ستاره و طاووس و سیمرغ و آب و درخت و گیاه _ مورد بررسی قرار گرفته و متناسب هر محور وجوه نمادین مرتبط با منجی همراه متون دینی مرتبط مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر به کارگیری دقیق نمادشناسی موعود در کاشی‌های زرین فام ایرانی است. دستاوردهای حاصل از تحقیق می‌تواند در بازخوانی هنر و معماری اسلامی ایران از منتظر ظهور منجی و نشانه‌شناسی هنری نمادهای مهدوی مفید باشد.

    کلیدواژگان: منجی، ظهور موعود، حضرت مهدی موعود (عج)، تزیینات اسلامی، کاشی زرین فام کاشان، معماری اسلامی ایرانی، هنر اسلامی
  • منصور نیک پناه*، کاظم حسن زاده صفحه 47

    یکی از باورهای و موتیف های بی بدیل در میان مسلمانان و بلکه کلیه ملل جهان عقیده به ظهور منجی آخرالزمان و رقم زدن سرنوشت جهان به نفع آن عقیده و قوم است. مسلمانان با طرح دکترین مهدویت با ساختار و شالوده محکم، موج امید را در بین آحاد پیروان در کلیه اعصار تسری داده اند. در عصر کنونی نیز ترویج این عقیده و انتقال آن به نسل جوان برای آمادگی و در عین حال تعهد به انجام تکالیف از وظایف محوری نظام است. انتقال این امر، به صورت خاص بر عهده آموزش و پرورش خصوصا در دوره متوسطه اول و دوم است که بلوغ فکری و اجتماعی دانش‌آموز شکل می گیرد. در این پژوهش به بررسی میزان بازتاب مبانی مهدویت و ظهور در کتب متوسطه اول و دوم پرداخته شده است. این پژوهش نشان داد که این مضامین علیرغم اهمیت مورد غفلت قرار گرفته حجم مطالب مطرح شده به نسبت کل موضوعات ناچیز و قابلیت انتقال کامل محورهای آخرالزمانی را ندارد. بستر امیدآفرینی نیز می تواند با تنوع و تکثر بیشتر در این متون(اعم از نظم یا نثر) مطرح شود.

    کلیدواژگان: مهدویت، ظهور، انتظار، امید، کتب فارسی
  • مصطفی ورمزیار*، مرضیه ورمزیار صفحه 71

    شیخ بهایی از جمله علمای ذو فنون است که در شعر فارسی و عربی ذوق ادبی سرشاری دارد و این قریحه شعری در آثار علمی وی نیز پدیدار است. شیخ از این ذوق سرشار برای معرفی امام زمان4 و تبیین معارف مهدویت بهره ها برده است. قصیده طولانی «الفوز و الامان فی مدح مولانا صاحب الزمان4» که به زبان عربی برای حضرت امام عصر4 سروده، شاهد بر این مدعاست. شیخ بهایی همچنین بخش مهمی از قصیده «مدح الکرام» خود را که در شان ایمه هدی: سروده به امام مهدی4 اختصاص داده است. علاوه بر این در موارد متعدد دیگری در دیوان شعرش به این موضوع پرداخته است. اینها جلوه‌هایی از اظهار ارادت‌های شیخ به ساحت امام مهدی4 است که خود برخی از آنها را از بهترین سروده‌هایش معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: مهدویت، شیخ بهایی، شعر مهدوی، هنر مهدوی، قصیده ذوالفوز و الامان، قصیده مدح الکرام
  • حمید عباس زاده*، احمد محمدیان صفحه 87

    زیارت، آیین یادگار پیشوایان دین و سیر روحی آکنده از آموزه‌های اعتقادی، عرفانی، و اخلاقی است، که بخشی از ادبیات آیینی مسلمانان را شکل می‌دهد. هدف این نوشتار توصیفی _ تحلیلی، شناخت نوع ادبی زیارت است و بدین منظور، زیارت آل‌یاسین به را به صورت موردی بررسی نموده است. ضرورت تحلیل گونه‌شناختی متون اسلامی از این‌جا سرچشمه می‌گیرد که خواننده با شناخت نوع ادبی، متن و لایه‌های آن را دقیق‌تر دریافت و تاویل می‌کند. سیر پژوهش‌ها در ادبیات اسلامی نشان می‌دهد تحلیل محتوای زیارت، بیش از مطالعه شکلی و ساختاری آن، وجهه همت گذشتگان بوده است. در این پژوهش پس از بررسی نظری مقوله گونه ادبی و معرفی مولفه‌های آن، و مفهوم‌شناسی «زیارت»، زیارت آل‌یاسین، معرفی شده و به لحاظ گونه ادبی بررسی شد. بر این اساس زیارت از دو پیوند دو نوع ادب غنایی و تعلیمی شکل گرفته‌ است. مولفه‌های متن زیارت با هم ارتباط طولی وعرضی و زبان ساده و در عین حال شورانگیز، زایر را در یک سیر روحی و معرفتی تا آستان دوست پرواز می‌دهند.

    کلیدواژگان: زیارت، زیارت آل یاسین، انواع ادبی، ادب غنایی، ادبیات تعلیمی
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی*، حمید عباس زاده، احمد محمدیان صفحه 109

    دعای عهد یکی از مشهورترین دعاها درباره امام عصر4 می‌باشد که از امام صادق(ع) روایت شده است؛ تصویرهای هنری و زیبایی الفاظ و معانی موجود در دعای عهد، وجود بشری را که آمیزه‌ای از عقل، احساس و وجدان است، مخاطب قرار می‌دهد و با تحریک روان او و ایجاد تعادل میان آنها، در نهایت تصویری ایده‌آل از ابعاد فکری‌اش را ترسیم می‌نماید. در پژوهش حاضر به سبک مسئله محور، با روش کتابخانه ای و به صورت توصیفی _ تحلیلی، بیان شده است که: عنصر فکری در دعای عهد بیانگر زندگی مهدوی با 8 مولفه برای منتظر است؛ در عنصر شکلی مباحث محاوره، عاطفه، تصویر و موسیقی و مضامین دعا مورد بحث واقع شده است که در عنصر عاطفه پنج مرحله تحریک عاطفه، آمادگی، هویت، هیجان و ارزیابی، و در عنصر تصویر، تصویر خداوند و امام و فرد منتظر بیان می‌گردد؛ در عنصر ساختاری هم دو محور عمودی و افقی مورد بحث قرار گرفته است. هم‌چنین در این جستار بیان شده است که: در دعای عهد 4 جمله خبری و در بحث انشاء شاهد 19 مورد فعل امر، 27 مورد اسلوب ندا که 25 مورد خطاب به خداوند و 2 ندا هم نسبت به حضرت حجت4 می‌باشد؛ در این دعا دو بار اسلوب قصر از باب نفی و اسنثناء به کار رفته است و یک مورد فصل از نوع کمال اتصال است؛ در بحث اطناب شاهد ذکر خاص بعد عام در 4 مورد، تکرار و تذییل می‌باشیم. هم‌چنین در این دعا استعاره 9 مورد، مجاز 4 مورد و کنایه 4 بار به کار رفته است.

    کلیدواژگان: دعای ندبه، عنصر فکری، عنصر شکلی، عنصر ساختاری
|
  • Hamid Talkhabi, Seyed Razi Mousavi Gilani Page 5

    The concept of waiting and at the top of it the expectation of a savior is one of the most important concepts today and different views are offered about it. This article seeks to answer the question of how the concept of expectation can be represented in a performance art with an attitude that defines the concept of expectation due to the suffering of separation from the absent, along with the desire to be present and love to conjunction . The purpose of this research is to recognize the concept of waiting in the process of creating a play using the library-documentary method in order to clarify the relationship between active expectation and the absent in the descending and ascending course of the waiting person. The results of this study show that the concept of waiting occurs at the intersection of the pain of separation and love for the conjunction. The person who waits, the more he suffers in the separation of the absent and finds himself in critical situations, the more the enthusiasm and love for the conjunction increases, and consequently the more intense creates to the expectation.

    Keywords: waiting, absenteeism, separation pain, love to conjunction, dramatic effect
  • Zahra Danesh Arani, Hassan Sattari Sarbangholi Page 21

    Hazrat Mahdi (AS) has been the living Imam and spiritual supporter of the Muslim artists who have been waiting for the evolvement and promisor of the promising future, even in the darkest days of the Iranians history. The representations of this consciousness waiting have been manifested in Islamic art and significant artistic decorations. This research aimed at rereading of the symbols and signs related to the promised emergence of Hazrat Mahdi in decorating the Iranian golden tiles. The golden tiles of the Ilkhanid era of Kashan have been selected as a case study. The research method is concurrent investigation of Islamic texts in descriptive-analytical way and symbolic content analysis of the Kashan golden tiles designs. The classification of the concepts and symbols of Kashan golden tiles have been investigated in four categories including the numbers of four, six and eight and also pictorial motifs, geometric patterns and plant motifs consisting the symbols of sun, star, peacock, simorgh, water, tree and plant and according to each classification, the symbolic aspects regarding to the savior along with related religious texts have been studied. The results of the research indicated the precise use of the promised symbolism in Iranian gold tiles. The findings of this research can be useful in re-reading of Islamic and Iranian art and architecture from the perspective of waiting for the emergence of savior and artistic semiotics of Mahdavi symbols Keywords.

    Keywords: savor, promised emergence, Promised Hazrat Mahdi, Islamic decorations, Kashan golden tile, Islamic-Iranian Architecture, Islamic Art
  • Mansour Nikpanah, Kazem Hassanzadeh Page 47

    One of the irreplaceable beliefs and motives among Muslims and all the nations of the world is the belief in the emergence of the savior of the apocalypse and the determination of the destiny of the world in favor of that belief and people. By extending the Mahdism doctrine with a strong structure and foundation, Muslims have spread the wave of hope among the followers of all ages. In the current era, promoting this idea and passing it on to the younger generation to prepare and at the same time commit to homework is one of the central tasks of the system. The transfer of this task is specifically the responsibility of education, especially in the first and second secondary school, when the intellectual and social maturity of the student is formed. In this research, the extent of reflection of the principles of Mahdism and emergence in the first and second secondary books has been studied. This study showed that despite the neglected importance of these topics, the volume of material presented in relation to the total number of minor issues and the inability to fully transfer the apocalyptic axes is not possible. The context of hopefulness can also be presented with more variety and multiplicity in these texts (whether prose or prose)

    Keywords: Mahdism, Emergence, Waiting, Hope, Persian Books
  • Mustafa Warmzyar, Marziah Warmzyar Page 71

    Sheikh Baha'i is one of the scholars with several specialties. He has a style in Persian and Arabic poetry and this poetic talent also appears in his scientific works.The sheikh has used this rich talent to introduce the Imam of the time and explain the teachings of Mahdaviat. His long Ode in Arabic called "Al-fowzu val- Aman fi madhi Mavlana Sahibizaman" which he composed for the Imam of the time is a proof of this claim. ‌Sheikh Baha'i has also dedicated an important part of his ode "Madhu-l Kiram" composed for the sake of the guiding Imams, to Imam Mahdi (aj). In addition, he has addressed this issue in several other cases in his poetry divan. These are part of the Sheikh's expression of devotion to Imam Mahdi(aj), some of which he has introduced as his best poems.

    Keywords: Mahdaviat, Sheikh Baha'i, Mahdavi Poetry, Mahdavi Art, Ode “ Al-fowzu val- Aman ”, Ode “ Madhu-l Kiram
  • Hamid Abbaszadeh, Ahmad Mohammadian Page 87

    This note investigates the literary genres of Ziarat Al-Yassin with the descriptive –analytical method. The necessity of typological studying in Islamic texts is that this approach helps readers to understand the text and interpret its layers. A look to the researches in Islamic literature represents that the content studies of this heritage (Ziarat) has been paid more attention than the study of its form or shape and structure by the antecedents. After presenting the theoretical subjects relating to the literary genre and the definition of its components and the overview of Ziarat term and defining some clauses of Ziarat Al-Yassin, this note has studied the literary genres in Ziarat and their components (elements). According to the examination, Ziarat can be included within two genres of the emotional (lyric) and didactic literature. Ziarat in its structure has been shaped of intellectual, emotional and …... elements which have relationship in longitudinal and cross-sectional and with a straightforward language but enthusiastic it makes the reader fly in his epistemological and spiritual progress (path) toward God.

    Keywords: Ziarat, Ziarat Al-Yassin, literary genres, the emotional (lyric) literature, didactic literature
  • Seyed Abulqasim Hosseini Zeidi, Hamid Abbaszadeh, Ahmad Mohammadian Page 109

    Covenant prayer is one of the most famous prayers about Imam Asr that has been narrated by Imam Sadiq (P.B.U.H); The artistic images, beauty of the words and meanings existing in the covenant prayer address the existence of the human being, who is a mixture of wisdom, feeling and conscience, and finally draws an ideal picture of his/her intellectual aspects by stimulating his/her psyche and creating a balance among them. In the present study, in a problem-oriented style, with a library method and in a descriptive-analytical manner, it has been stated that: The intellectual element in the covenant prayer expresses Mahdavi Life with 8 components for waiting person; In the shape element, conversation, emotion, image and music, and prayer themes are discussed. In the emotion element, five stages of emotion stimulation, preparation, identity, excitement, and evaluation are stated and the image of God, Imam and the waiting person is expressed in the image element. Two vertical and horizontal cores are discussed in the structural element. It is also stated in this investigation that: in the covenant prayer, there are 4 declarative sentences and 19 cases of imperative verbs in the composition of the witness, 27 cases of interjection method, 25 of which are addressed to God and 2 of which to Hazrat Hojjat; In this prayer, Palace Method has been used twice in terms of negation and exception, and one case of the chapter is of connection perfection type; In prolixity, we see a special mention of the general aspect in 4 cases, repetition and footnote. In addition, metaphor is used 9 times, imagery 4 times and irony 4 times in this prayer.

    Keywords: Nodbe prayer, intellectual element, shape element, structural element