فهرست مطالب
مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 100، بهار 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/10/29
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 2-15اهداف
این طرح با هدف تدوین بسته آموزش شخصیت محور مبتنی بر تیپ شناسی انیاگرام و اثربخشی آن بر ابرازگری هیجانی افراد متقاضی ازدواج انجام شده است تا روان شناسان و مشاوران خانواده بتوانند آن را در مشاوره های پیش از ازدواج برای ارتقای ازدواج های سالم به زوجین آموزش دهند.
مواد و روش هابسته آموزشی مبتنی بر انیاگرام، با مروری بر منابع و پژوهش های مربوطه و بر اساس پیشینه پژوهشی و تکنیک های مربوط به تیپ شناسی انیاگرام با در نظر گرفتن سازه های موثر بر آن و به صورت کتابخانه ای و وسیع بررسی و ساخته شد. جامعه پژوهش مشتمل بر کلیه زوجین در مرحله پیش از ازدواج مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در بهار و تابستان 1396بود که در طرحی شبه آزمایشی انتخاب شدند. پرسش نامه ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (EEQ, 1990)، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون (با فاصله 45 روز پس از اتمام آموزش) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه آزمایش نیز طی ده جلسه نوددقیقه ای یک بار در هفته مورد آموزش قرار گرفتند.
یافته هاآزمون تحلیل کوواریانس نشان داد بسته آموزشی شخصیت محور مبتنی بر انیاگرام، بر ابرازگری هیجانی افراد متقاضی ازدواج موثر بوده است. بین نمرات گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون پس از کنترل پیش آزمون تفاوت معناداری وجود داشت (0/05>P).
نتیجه گیریبه طور کلی این پژوهش نشان داد بسته آموزشی ازدواج جهت کمک به زوجین متقاضی ازدواج برای شناسایی و ابراز صحیح هیجانات از طریق آشنایی با ویژگی های شخصیتی خود و طرف مقابل، درمقایسه با گروه کنترل، اثربخش بوده است؛ این نتایج برای متخصصان و دست اندرکاران امور مشاوره پیش از ازدواج جهت ارایه خدمات بهتر کاربردی است.
کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، متقاضیان ازدواج، تیپ های شخصیتی نه گانه (انیاگرام)، مشاوره پیش از ازدواج -
صفحات 16-30اهداف
یکی از عواملی که می تواند سلامت روانی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی را تحت تاثیر قرار دهد، اضطراب از مرگ است. هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی بسته درمانی "اضطراب از مرگ" مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر اجتناب از مرگ و کیفیت زندگی بیماران سرطانی می باشد.
مواد و روش هااین پژوهش از نوع آزمایشی مبتنی بر گروه آزمایش با استفاده از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. شرکت کنندگان از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان سیدالشهدا (امید) اصفهان انتخاب شدند و با حجم نمونه 28 نفر (نوزده زن و نه مرد) به صورت تصادفی در دو گروه آزمودنی (13=n) و کنترل (13=n) گمارش شدند. بسته درمانی بر اساس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در دانشگاه نوادای آمریکا ساخته و توسط آزمون لاوشه، شاخص نسبت روایی محتوایی آن محاسبه شد. این بسته طی هفت جلسه درمان گروهی روی آزمودنی ها اجرا شد و برای گروه کنترل نیز طی هفت جلسه تعدادی تمرین های ساده نوشتاری بدون انجام هیچ مداخله ای انجام گرفت. برای مقایسه نتایج دو گروه از سه پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی،"فرم کوتاه (α= 0/91)"، پرسش نامه نیم رخ نگرش به مرگ وونگ و همکاران (α= 0/88) و پرسش نامه پذیرش و عمل "نسخه دوم (α= 0/87)" استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش آمار توصیفی استنباطی تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافته هابیماران گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل از بین شاخص های نگرش به مرگ، در خرده مقیاس اضطراب از مرگ و اجتناب از مرگ کاهش معنادار و از بین شاخص های کیفیت زندگی، در خرده مقیاس سلامت روان افزایش معناداری پیدا کردند.
نتیجه گیریبه نظر می رسد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب و اجتناب از مرگ موثر است و تغییر در نگرش به مرگ در بیماران سرطانی احتمالا با سلامت روان آن ها مرتبط است.
کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب از مرگ، اجتناب از مرگ، سلامت روان، کیفیت زندگی، سرطان -
صفحات 32-43اهداف
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی و تصویر بدن در پیش بینی شدت علایم افسردگی بیماران استومی است.
مواد و روش هادر این تحقیق توصیفی، همبستگی و مقطعی، از طریق نمونه گیری دردسترس 120 نفر از بیماران استومی در انجمن استومی ایران به پرسش نامه های استرس ادراک شده، تصویر بدن، حمایت اجتماعی و افسردگی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که سه متغیر پیش بین استرس ادراک شده، تصویربدن و حمایت اجتماعی به ترتیب توانستند 21 درصد، 10 درصد و 11 درصد، از پراکندگی نمرات شدت علایم افسردگی را پیش بینی کنند و همچنین سه متغیر پیش بین استرس ادراک شده، تصویربدن و حمایت اجتماعی با هم 42 درصد از پراکندگی نمرات شدت علایم افسردگی را پیش بینی می کنند.
نتیجه گیریبا توجه به نقش استرس ادراک شده، تصویر بدن و حمایت اجتماعی در شدت علایم افسردگی، می توان برنامه های درمانی و پیشگیری از افسردگی در بیماران استومی را با کار روی این متغیرها تسهیل کرد.
کلیدواژگان: استومی، افسردگی، تصویر بدن، استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی -
صفحات 44-62اهداف
پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رابطه بین سازه کلی تنظیم هیجان و هریک از مولفه های آن با رضایت زناشویی انجام پذیرفت. ارزیابی نقش تعدیل کنندگی جنسیت در رابطه بین تنظیم هیجان و رضایت زناشویی از دیگر مقاصد این پژوهش بود.
مواد و روش هاطرح این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. 156 زوج ساکن شهر تهران در سال 1396 با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان با پاسخ گویی به مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس سازگاری زوجی، توانایی تنظیم هیجان و میزان رضایت زناشویی خود را درجه بندی کردند. به منظور ارزیابی تاثیرات بین فردی، تحلیل داده ها با استفاده از مدل وابستگی متقابل عامل شریک صورت گرفت.
یافته هانتایج حاکی از آن بود که هم در زنان و هم در مردان، توانایی کلی تنظیم هیجان پیش بینی کننده رضایت خود فرد و همسر او از رابطه است. نمرات زنان در هر شش مولفه تنظیم هیجان و نمرات مردان در همه مولفه ها به استثنای آگاهی از هیجانات، پیش بینی کننده رضایت زناشویی خود آن ها بود. در مردان مولفه های پذیرش هیجانات، توانایی رفتار هدفمند، کنترل تکانه و دسترسی به راهبردهای تنظیم هیجان با رضایت زناشویی همسر ارتباط داشت. در زنان مولفه های کنترل تکانه، دسترسی به راهبردهای تنظیم هیجان و درک واضح هیجانات، پیش بینی کننده رضایت زناشویی همسر بود. تحلیل انجام شده، نقش تعدیل کنندگی جنسیت را در رابطه بین تنظیم هیجان و رضایت زناشویی تایید نکرد.
نتیجه گیرییافته ها موید اهمیت تمرکز بر تنظیم هیجان و مولفه های آن در ارزیابی و درمان مشکلات زوجی است. همچنین به منظور درک بهتر پدیده های بین فردی، استفاده از روش های تحلیل آماری زوجی توصیه می شود.
کلیدواژگان: هیجان، تنظیم هیجان، ازدواج، رضایت زناشویی، روابط بین فردی -
صفحات 64-74اهداف
دمانس بیماری شایعی در سالمندان است که بار مراقبت زیادی به اعضای خانواده تحمیل می کند. عوامل زیادی می توانند با این بار در ارتباط باشند و یکی از این عوامل سلامت معنوی مراقبین است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین سلامت معنوی با بار مراقبت در بین مراقبین غیررسمی سالمندان مبتلا به دمانس طراحی و اجرا شد.
مواد و روش هامطالعه حاضر که از نوع همبستگی است، بر روی 60 نفر از مراقبین سالمند مبتلا به بیماری دمانس مراجعه کننده به بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) و کلینیک مغز و شناخت در شهر تهران و در سال 1397 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری دردسترس و هدفمند انتخاب شدند. دو پرسش نامه روا و پایاشده بار مراقبت در بین بیماران دمانس و سلامت معنوی و یک چک لیست مشخصات جمعیت شناختی جهت بررسی اهداف پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS با سطح خطای نوع اول 0/05 انجام گرفت.
یافته ها75 درصد نمونه موردبررسی (مراقبین) زن و مابقی مرد بودند. میانگین سن در کل نمونه 47 سال بود. حدود 16/7 درصد مراقبین دارای بار مراقبت پایین، 35 درصد دارای بار مراقبت متوسط رو به بالا، 25 درصد دارای بار مراقبت متوسط و 23/3 درصد دارای بار مراقبت بالا بودند. 1/7 درصد مراقبین دارای سلامت معنوی پایین، 66/7 درصد دارای سلامت معنوی متوسط و 31/7 درصد نیز دارای سلامت معنوی بالا بودند. بر اساس تحلیل دومتغیره، بین بار مراقبت از بیمار با بعد مذهبی رابطه منفی و غیر معنادار (0/089=P=0/505 ، r) و با بعد وجودی رابطه آماری منفی و معناداری (0/298=P=0/023، r) وجود داشت. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه (با ورود برخی مشخصه های جمعیت ناختی به عنوان متغیرهای کووریت و دو بعد مذهبی و وجودی سلامت معنی) فقط بعد وجودی در مدل باقی ماند (0/298=P=0/023، β) که حدود 9 درصد از تغییرات بار مراقبت را تبیین کرد.
نتیجه گیریسلامت معنوی به عنوان محور و مرکز اصلی سایر ابعاد سلامت نقش موثر بر بهبود سلامت کلی مراقبین ایفا می کند. بنابراین، سلامت معنوی علاوه بر اینکه یکی از تعیین کننده های موثر بر بار مراقبت است، به عنوان عاملی در تقویت سایر ابعاد سلامت نیز عمل می کند. درمجموع مراقبت تجربه ای سخت و پرتنش است و اطلاع از مضامین مثبت مثل معنویت به درمانگران کمک می کند که راهکارهایی به مراقبین جهت کاهش استرس و بار مراقبت ارایه دهند.
کلیدواژگان: بار مراقبت، دمانس، سلامت معنوی، سالمند -
صفحات 76-100اهداف
پیش بینی تفکر خودکشی بر پایه سوگیری توجه در جمعیت بالینی و غیربالینی هدف پژوهش حاضر بود.
مواد و روش هاشرکت کننده ها 120 نفر (77 زن و 43 مرد، دامنه سنی 40-18 سال) به صورت هدفمند در قالب سه گروه بالینی خودکشی، بالینی غیرخودکشی و غیربالینی انتخاب شدند (هر گروه 40 نفر) و در سنجش های آزمون استروپ خودکشی (SST) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSS) شرکت کردند. سه شاخص سوگیری توجه متشکل از زمان واکنش، تداخل زمان و نسبت تداخل محاسبه شد و داده ها با استفاده از آزمون تی جفت شده، ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون چندگانه در سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شدند.
یافته هابین میانگین زمان واکنش در انواع استروپ (مثبت، منفی و خودکشی) در مقایسه با استروپ خنثی تفاوت معنادار مشاهده نشد (0/05>P). تفکر خودکشی تنها با زمان واکنش کل نمونه در استروپ هیجانی مثبت (0/001>r=32/0 ، P)، استروپ هیجانی منفی (0/01>r=0/27 ، P) و استروپ خودکشی (0/01>r=0/28، P) و با تداخل زمان گروه غیربالینی در استروپ خودکشی (0/05>r=0/33، P) همبستگی معنادار داشت و در باقی موارد، روابط بین متغیرها از لحاظ آماری معنادار نبودند (0/05>P). تحلیل رگرسیون بر اساس داده های کل نمونه نشان داد که سن (253/0- = β)، جنسیت (0/233=β)، داشتن شرایط بالینی (0/242= β) و اقدام اخیر به خودکشی (0/424= β) با تبیین 44 درصد از تغییرات، تعیین کننده های معنادار تفکر خودکشی هستند و شاخص های مربوط به سوگیری توجه نقشی در پیش بینی تفکر خودکشی نداشتند (0/05>P).
نتیجه گیریبه نظر می رسد که بروز سوگیری توجه در قبال اطلاعات مرتبط با خودکشی تابع شرایط بالینی نبوده و همبستگی سوگیری توجه و تفکر خودکشی از الگوی معینی تبعیت نمی کنند. عواملی نظیر سن، جنسیت، شرایط بالینی و سوابق رفتارهای خودکشی گرایانه گذشته تعیین کننده های مهم تفکر خودکشی به شمار می روند، اما شاخص های سوگیری توجه ممکن است نقش تعیین کننده ای در پیش بینی تفکر خودکشی نداشته باشند.
کلیدواژگان: آزمون استروپ، سوگیری توجه، خودکشی، تفکر خودکشی، اقدام به خودکشی -
صفحات 102-113اهداف
هدف پژوهش حاضر تبیین کیفی تجارب بیماران مراجعه کننده به کلینیک چاقی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) از روابط بین فردی شان، بعد از جراحی باریاتریک بود.
مواد و روش هاپژوهش حاضر یک مطالعه کیفی بود که در آن تجربه افرادی که عمل جراحی باریاتریک را داشتند از روابط بین فردی بررسی شد. نمونه پژوهش از بین بیماران مراجعه کننده به کیلینیک چاقی بیمارستان حضرت رسول (ص) به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی مضمونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج پژوهش حاضر در یک طبقه و چهار زیرطبقه دسته بندی شدند. طبقه اصلی تغییر عمده در روابط بین فردی بود. جراحی بر روابط خانوادگی، روابط زناشویی، روابط حرفه ای و روابط با دوستان تاثیر گذاشته بود. جراحی سبب تغییر در روابط خانوادگی به خصوص در افراد متاهل شده بود. در زوجینی که هر دو از چاقی رنج می بردند، تغییرات بعد از عمل سبب بروز تعارض در روابط دوطرفه شده بود.
نتیجه گیریعمل جراحی باریاتریک تاثیر قابل توجهی بر روابط بین فردی افراد دارد. این عمل باعث بهبود روابط بین اعضای خانواده، به خصوص همسران می شود، هرچند هم زمان می تواند احساسات متفاوتی را ایجاد کند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر افراد پس از عمل جراحی برای تنظیم روابط بین فردی شان احتمالا به کمک افراد متخصص مانند روان پزشک نیاز دارند.
کلیدواژگان: چاقی، عمل جراحی باریاتریک، کاهش وزن، خانواده، روابط بین فردی -
صفحات 114-128اهداف
این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی بر افزایش اعتماد در روابط نزدیک و رضایت زناشویی در زوجین با ازدواج مجدد و تجربه طلاق انجام گرفت.
مواد و روش هاپژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی موردی از نوع طرح های خط پایه چندگانه ناهم زمان است. سه زوج از میان زوج های آشفته با ازدواج مجدد و تجربه طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره خصوصی و دولتی شهر اهواز، براساس ملاک های ورود و خروج و نقطه برش 22 در مقیاس رضایت زناشویی به روش نمونه گیری هدفمند در بازه زمانی ماه های مهر، آبان و آذر سال 1397 انتخاب شدند و در هشت جلسه 90دقیقه ای یک بار در هفته در زوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی شرکت کردند. سه زوج در مراحل خط پایه، درمان و پیگیری پرسش نامه اعتماد در روابط نزدیک (1985) و مقیاس رضایت زناشویی (2010) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل دیداری (رسم نمودار)، شاخص تغییر پایا، فرمول درصد بهبودی (درصد افزایش) و مقایسه هنجاری انجام گرفت.
یافته هانتایج با استفاده از روش های تحلیل دیداری (رسم نمودار)، شاخص تغییر پایا، فرمول درصد بهبودی (درصد افزایش) و مقایسه هنجاری نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی باعث افزایش اعتماد در روابط نزدیک و رضایت زناشویی در مراحل درمان و پیگیری شده است.
نتیجه گیریزوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی به دلیل توجه ویژه به روابط گذشته زوجین و افزایش بینش زوجین در زمینه علل رشدی پریشانی رابطه می تواند موجب افزایش اعتماد در روابط نزدیک و رضایت زناشویی در زوجین با ازدواج مجدد دارای تجربه طلاق شود.
کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی، اعتماد در روابط نزدیک، رضایت زناشویی، ازدواج مجدد -
صفحات 130-141
اهداف:
هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه بیماری مبتلایان به فشار خون ریوی (PH)، به عنوان یک بیماری نادر و چالش برانگیز با هدف تدوین رویکری در درک فرایندهای تنظیمی تجربه این بیماری است.
مواد و روش ها :
تجزیه و تحلیل این مطالعه با استفاده از روش جورجی انجام شد که روایت بیماری 11 زن بزرگسال ایتالیایی مبتلا به PH مطابق رویکرد پدیدارشناسی کیفی بررسی شد. برای تفسیر نتایج، دیدگاه روابط شی با نگاه به بیماری مزمن به عنوان یک شیء داخلی پذیرفته شد.
یافته ها :
چهار موضوع کلی مشخص شد که روایت بیماری از سوی مبتلایان به PH را نشان داده و مراحل پیشرفت بیماری را نشان می دهد. آنها در بدو شروع علایم، به ترتیب با اختلال در بدن/ذهن سروکار پیدا می کنند: شخصیت دهی اصلی به بیماری در جستجوی علایم تشخیصی، غم و اندوه سنگین هنگام تشخیص، و راهکارهای آناکلیتیک برای مواجهه با آینده.
نتیجه گیری:
یافته ها نقش مهمی در اکتشاف تجربه ذهنی افراد مبتلا به PH در مدیریت چالش های مرتبط با بیماری از ابتدای علایم تا دوره ی بعد از تشخیص ایفا می کنند.
کلیدواژگان: فشار خون ریوی، درک بیماری، روایت، تحلیل کیفی پدیدارشناسی، نظریه روابط شی
-
Pages 2-15Objectives
This study aimed to develop a premarital educational package based on based on 9-type personalities (Enneagram) to improve emotional expressiveness of couples preparing for marriage.
MethodsIn this quasi-experimental study with pretest/posttest design, the study population consisted of all couples in the premarital stage referred to counseling centers in Isfahan, Iran during spring and summer 2017. Of these, 30 were selected and divided into two groups of intervention and control. They completed the Emotional Expressiveness Questionnaire (EEQ) before the study and 45 days after the end of intervention. The educational package was developed based on the study literature and techniques related to enneagram typology and considering its constructs, and then presented to the intervention at ten 90-min sessions once a week.
ResultsThe ANCOVA results indicated that the designed enneagram-based intervention could significantly affect the emotional expressiveness of the study couples. There was a significant difference between the scores of study groups after intervention (P<0.05). Objectives This study aimed to develop a premarital educational package based on based on 9-type personalities (Enneagram) to improve emotional expressiveness of couples preparing for marriage. Methods In this quasi-experimental study with pretest/posttest design, the study population consisted of all couples in the premarital stage referred to counseling centers in Isfahan, Iran during spring and summer 2017. Of these, 30 were selected and divided into two groups of intervention and control. They completed the Emotional Expressiveness Questionnaire (EEQ) before the study and 45 days after the end of intervention. The educational package was developed based on the study literature and techniques related to enneagram typology and considering its constructs, and then presented to the intervention at ten 90-min sessions once a week. Results The ANCOVA results indicated that the designed enneagram-based intervention could significantly affect the emotional expressiveness of the study couples. There was a significant difference between the scores of study groups after intervention (P<0.05).
Conclusionthe designed enneagram-based educational package was effective in improving the emotional expressiveness of couples preparing for marriage through familiarity with the personality traits of themselves and their partner. These results are useful for professionals and those involved in premarital counseling to provide better services.the designed enneagram-based educational package was effective in improving the emotional expressiveness of couples preparing for marriage through familiarity with the personality traits of themselves and their partner. These results are useful for professionals and those involved in premarital counseling to provide better services.
Keywords: Emotional expressiveness, Personality types, Enneagram, Premarital counseling -
Pages 16-30Objectives
The purpose of this study was to evaluate the effect of a death anxiety therapeutic package designed based on Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on death avoidance, mental health, and quality of life of cancer patients.
MethodsThis parallel-experimental study was conducted on 28 cancer patients (19 females and 9 males aged 26-71 years) referred to Seyedoshohada Hospital in Isfahan, Iran. They were randomly assigned into two groups of intervention (n=14) and control (n=14). The death anxiety package was designed in the University of Nevada and Lawshe’s method was used for examining its content validity ratio. The intervention group received therapy at seven sessions, once a week, while the control group received simple writing exercises with no intervention. Participants completed World Health Organization Quality of Life-BREF (α= 0.91), Death Attitude Profile-Revised (α=0.88), and Acceptance and Action Questionnaire (α= 0.87) three times as pretest, posttest, and follow-up assessments. Data were analyzed by ANCOVA in SPSS V. 21 software.
ResultsThe intervention group showed a significant decrease in death attitude dimensions of “fear of death” and “death avoidance” and a significant increase in the quality of life dimension of “mental health” compared to the control group.
ConclusionThe designed package based on ACT seems to reduce the death anxiety and death avoidance, and any change in attitude towards death in cancer patients may be related to their mental health.
Keywords: Acceptance, commitment therapy, Death anxiety, Death avoidance, Mental health, Quality of life, Cancer -
Pages 32-43Objectives
The purpose of this study was to investigate the role of perceived stress, social support, and body image in predicting the severity of depressive symptoms in ostomy patients.
MethodsIn this descriptive/correlational study with a cross-sectional design, 120 ostomy patients referred to the Iranian Ostomy Society were selected using a convenience sampling technique, and responded to The Depression, Anxiety and Stress Scale, Perceived Stress Scale, Body Image Questionnaire, and Social Support Scale. For data analysis, Pearson correlation and stepwise regression analysis were used.
ResultsThe three variables of perceived stress, body image and social support were able to predict the severity of depressive symptoms by %21, %10 and %11, respectively. In Overall, they accounted for 42% of changes in the severity of depressive symptoms.
ConclusionGiven the role of perceived stress, body image and social support in the severity of depression symptoms, the depression treatment and prevention programs should be facilitated for the patients with ostomy by considering these factors.
Keywords: Ostomy, Depression, Body image, Perceived stress, Social support -
Pages 44-62
Objectives:
The present study aimed to investigate the relationship between total emotion regulation and the multiple emotion regulation dimensions with marital satisfaction. The study also attempted to assess the moderating role of gender.
MethodsA group of 156 married couples located in Tehran were recruited by convenience sampling. Participants rated their emotion regulatory abilities and their marital satisfaction by responding to the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and Dyadic Adjustment Scale (DAS). In order to explore interpersonal effects, data were analyzed using the Actor-Partner Interdependence Model (APIM).
ResultsBoth in men and women, the ability to regulate emotions was predictive of self and partner marital satisfaction. Women’s scores in all 6 aspects of emotion regulation and men’s scores in all aspects except from “awareness” was positively associated with their own satisfaction. Men’s acceptance of emotions, goal-directed behavior, impulse control, and access to regulation strategies predicted their wives’ satisfaction. Women’s impulse control, access to regulation strategies, and clarity of emotions predicted their husbands’ marital satisfaction. The analysis did not support a moderating role for gender.
ConclusionThe findings highlight the interconnectedness between partners in the domain of emotions. It seems promising to focus on emotion regulation and its multiple dimensions in the assessment and treatment of couple problems. The use of dyadic methods of analysis is suggested in order to deepen the understanding of relationship phenomena.
Keywords: Emotions, Emotion regulation, Marriage, Marital satisfaction, Interpersonal relations -
Pages 64-74Objectives
Dementia is a common disease in the elderly and imposes a heavy care burden on family members. Many factors can be associated with care burden. One of these factors can be the caregivers’ Spiritual Well-Being (SWB). This study aimed to examine the relationship between SWB and care burden in caregivers of dementia patients.
MethodsThis correlational study was conducted on 60 caregivers (75% female and 25% male with a mean age of 47 years) of patients with dementia referred to Rasoul-e-Akram Hospital and Brain & Cognitive Clinics in Tehran, Iran in 2019. Samples were selected using purposive and convenience sampling methods. The caregivers were evaluated by using the Caregiver Burden Questionnaire and SWB Scale and a socio-demographic checklist. Data were analyzed by using Pearsonchr('39')s correlation coefficient and multiple linear regression analysis in SPSS software at the significance level of P<0.05.
ResultsAbout 16.7% of caregivers had little care burden, 35% had moderate to severe burden, 25% moderate burden and 23.3% severe burden. Moreover, 1.7% had poor SWB, 66.7% moderate SWB and 31.7% high SWB. The care burden had a negative and non-significant relationship with religious dimension of SWB (r=-0.089, P=0.505), and a negative and significant relationship with existential dimension of SWB (r=-0.283, P=0.032). Linear regression model revealed that existential dimension had a relationship with care burden (β=-0.298, P=0.023) and explained 9% of variation in care burden.
ConclusionSWB plays an important role in improving the overall health of caregivers. in addition to being one of determinant of care burden, it acts as a factor in enhancing other aspects of health. Overall, caregiving is a stressful job; being aware of positive topics such as spirituality helps therapists provide strategies for caregivers to reduce their stress and care burden.
Keywords: Care burden, Dementia, Spirituality, Elderly -
Pages 76-100Objectives
This study aimed to predict the suicide ideation based on the attentional bias in clinical and non-clinical populations.
MethodsParticipants were 120 individuals (77 women and 43 men, age range 18-40 years) who were purposively selected and divided into three groups of clinical-suicidal (n=40), clinical non-suicidal (n=40) and non-clinical (n=40). They were measured by Suicide Stroop Test and Beck Scale for Suicide Ideation (BSS). Three indices of attentional bias including reaction time, time interference and interference ratio were calculated and the data were analyzed using paired-samples t-test, Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis at the 95% confidence level.
ResultsThere was no significant difference in the mean reaction time means between all types of Stroop test (positive emotional, negative emotional, and suicide) in comparison with the neutral Stroop (P<0.05). Suicide ideation was significantly correlated with the overall reaction time in the positive emotional Stroop (r=0.32, P<0.001), negative emotional Stroop (r=0.27, P<0.01), suicide Stroop (r=0.28, P<0.01) and with the interference time of the non-clinical group in the suicide Stroop (r=0.33, P<0.05). In other cases, the relationships between variables were not statistically significant (P>0.05). Regression analysis based on the overall mean scores showed that age (β=-0.225), gender (β=0.223), clinical conditions (β=0.224) and recent suicide attempt (β=0.424) explaining 44% of the variances, were significant predcitors of suicide ideation, while the attentional bias indices failed to play any significant role in predicting suicide ideation (P>0.05).
ConclusionIt seems that the incidence of attentional bias towards suicide-related information is not related to clinical conditions, and the relationship between attentional bias and suicide ideation does not follow a certain pattern. Factors such as age, gender, clinical status, and past suicidal behaviors are important predictors of suicide ideation, but attentional bias indicators cannot predict suicide ideation.
Keywords: Stroop test, Attentional bias, Suicide, Suicide ideation, Suicide attempt -
Pages 102-113Objectives
This aim of this study was to qualitatively study the obese patients’ experiences of interpersonal relationships after bariatric surgery.
MethodsThis is a qualitative research. The study population consisted of all patients who had undergone bariatric surgery at least two years ago referred to the obesity clinic of Rasoul-e-Akram Hospital. Of these, 11 patients were selected using a purposive sampling method and underwent semi structured interviews. Data were analysed using thematic analysis method in MAXQDA 10 software.
ResultsThe results were classified into one main category and four subcategories. The main category was related to the changes in interpersonal relationships. Bariatric surgery affected family relationships, marital relationships, professional relationships, and relationships with friends. It changed family relationships especially in married patients. In couples who both suffered from obesity, changes in physical appearance after surgery caused conflicts in bilateral relationships.
ConclusionBariatric surgery causes significant changes in interpersonal relationships. It improves the relationship between family members, especially spouses, although it can create different feelings at the same time. People after bariatric surgery may need the help of specialists such as a psychiatrist to regulate their interpersonal relationships.
Keywords: Obesity, Bariatric surgery, Weight loss, Family, Interpersonal relationships -
Pages 114-128Objectives
This study aimed to determine the effectiveness of affective-reconstructive couple therapy in increasing the trust in close relationships and marital satisfaction of couples with remarriage and divorce experience.
MethodsThis is a single-case experimental study with a non-concurrent multiple baseline design. Three distressed couples were selected from among couples with remarriage and divorce experience referred to private and government counseling centers in Ahvaz, Iran, based on inclusion/exclusion criteria using purposive sampling method during September-December 2018, They participated at eight sessions of affective-reconstructive couple therapy, once a week each 90 minutes. They completed the Trust in Close Interpersonal Relationships Questionnaire and Marital Satisfaction Scale before and after treatment, and at the follow-up period. The data analysis was conducted by using visual analysis (graph drawing), reliable change index, recovery rate formula (increase rate), and normative comparison methods.
ResultsAffective-reconstructive couple therapy increased the trust in close relationships and marital satisfaction in couples after treatment and at the follow-up period.
ConclusionAffective-reconstructive couple therapy, due to special attention to the couples’ past relationships and increasing their insight into the causes of distress development in relationship can increase the trust in close relationships and marital satisfaction in remarried couples with divorce experience.
Keywords: Affective-reconstructive couple therapy, Trust in close relationships, Marital satisfaction, Remarriage -
Pages 130-141
Objectives:
The current research study aims at investigating the illness experience of people affected by Pulmonary Hypertension (PH), as a particularly challenging rare disease that is paradigmatic for the understanding of regulatory processes.
Methods :
The study used Giorgi’s method to analyze the illness narratives of 11 adult Italian women affected by PH according to a qualitative phenomenological approach. An object relations perspective looking at chronic illness as an internal object was adopted for result interpretation.
Results:
Four general themes were identified that characterize illness narratives of people with PH and illustrate the progressive stages of the disease. They respectively deal with the body/mind disruption at symptom onset, the protagonization of illness in the search for a diagnosis, the complicated grief at the time of diagnosis, and the anaclitic strategies to face the future.
Conclusion:
Findings make a significant contribution to the exploration of the subjective experience of people with PH in managing illness-related challenges from symptom onset to after diagnosis.
Keywords: Pulmonary hypertension, Self-perception, Personal narrative, Qualitative research, Psychoanalysis