فهرست مطالب

نشریه دانش و پژوهش حقوقی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه افضلی مهر، زهرا دهقان بنادکی* صفحات 1-22

    امروزه روابط بین الملل گسترش یافته است و شاهد انواع روابط تجاری می باشم. بسیاری از روابط تجاری میان یک شرکت تجاری و یک دولت صورت می گیرد. گاهی کشورها در پی تامین اهداف سیاسی و اقتصادی، ناچار به معامله با شرکت تجاری می شوند، اینجا است که قانون مناسب اهمیت پیدا می کند. نقطه شروع تمام قراردادها اصل آزادی طرفین است و این اصل بر تمام جنبه های قرارداد سایه می افکند. مراجع حل اختلاف به این اصل احترام می نهند تا بتوانند تصمیمی در خور بگیرند. نظریات در خصوص انتخاب قانون قابل اجرا، در این حیطه متفاوت است. عده ای قایل بر اجرای قانون محل اجرای قرارداد می باشند که تاکید بر توجه به تغییرات قانونی آن محل، در نظریات آن ها مشهود است. البته برخی دیگر قایل به انتخاب قانون طرف قراردادی که دولت است، می باشند. البته برخی هم بر این نظر هستند که یک قرارداد خود باید شامل بندی تحت عنوان قانون مناسب در مواقع اختلاف احتمالی، باشد. در اکثر قراردادهای تجاری که یکی از طرفین قراردادی یک دولت است چنین بندی به چشم می خورد: "حق انتخاب قانون مناسب برای طرف دولت که این قانون می تواند قانون همان دولت یا قانون کشور ثالث باشد." گاه طرفین قانونی برای حل اختلاف تعیین نمی کنند؛ در این مورد که بسیار نادر است قانون پیشنهادی، قانون محل قرارداد طرفین است چراکه این امر، در اکثریت کشورها مورد قبول واقع می شود. البته در بسیاری موارد مراجع داوری، نظر بر حکومت اصول کلی حقوقی بر چنین قراردادهایی دارند.

    کلیدواژگان: شرط داوری، محدودیت اصل آزادی قراردادی، عدم انتخاب قانون، قانون حاکم بر تعهد قراردادی
  • آلا سادات افقه* صفحات 23-42

    مطابق ماده ی 1102 قانون مدنی به محض اینکه نکاح به طور صحیح واقع شد، آثار زوجیت بر این نکاح بار می شود، این آثار به دوگروه تقسیم می شوند: 1)روابط مالی زوجین 2)روابط غیر مالی زوجین. یکی از حقوق غیر مالی زوجین، سکونت مشترک زن و مرد است. قانون گذار در ماده 1114 قانون مدنی اختیار تعیین محل سکونت را به طور مطلق در اختیار مرد قرار داده، هرچند در ادامه ی ماده مقرر گردیده است، در صورت توافق، زن حق انتخاب محل سکونت مشترک را دارد. در صورتی که دادن اختیار مطلق تعیین محل سکونت به زوج در موارد اختلافات خانوادگی می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای زوجه، همچنین تضییع حقوق او شود. بنابراین مقاله به بررسی خلاها و چالش های ماده 1114 قانون مدنی راجع به سکونت مشترک زوجین و احکام و آثار آن  می پردازد و این نتیجه به دست می آید که از حقوق زوجیت برای زوجه حق درخواست مسکن مستقل می باشد. همچنین مقاله در پایان با توجه به آثار سویی که از داشتن اختیار مطلق مرد در تعیین محل سکونت به وجود می آید، پیشنهاد می دهد، تعیین محل سکونت مشترک زوجین با در نظر داشتن مصالح خانوادگی با توافق زوجین باشد.

    کلیدواژگان: سکونت مشترک، حسن معاشرت، تمکین
  • اعظم دهقان*، ارسلان کوشا صفحات 43-58

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل وقوع سرقت در شهر بهبهان انجام شده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی است و اطلاعات مورد نیاز پژوهش نیز با دو روش کتابخانه‎ای و میدانی تهیه شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده است. سپس برای تحلیل داده های آماری از نرم افزار SPSS به روش خی‎دو یک متغیره برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. به نظر می‎رسد بین عوامل متعددی از جمله عوامل فردی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی و وقوع سرقت در شهر بهبهان رابطه وجود دارد همچنین به نظر می رسد برخی از این عوامل نسبت به بقیه مهم تر بوده و از اولویت بیشتری برخوردارند. یافته ها نشان داد که اولین و مهم ترین عامل موثر بر سرقت، نبود شرایط اشتغال و نابرابری در توزیع عادلانه امکانات، دومین عامل مهم، اعتیاد و سومین عامل مهم، مهاجرت به شهر بهبهان می باشد، و سایر عوامل به ترتیب اولویت عبارتند از: میزان حفاظت و سیستم های ضد سرقت، عدم گزارش جرم به مقامات قضایی و دادگستری، عدم آگاهی از قوانین، بیکاری، پایین بودن مشارکت مردمی، فقر، نبود پارکینگ کافی، وجود افراد شرور و سابقه دار در محل سکونت، نبود روشنایی کافی، طمع و زیاده خواهی، عادت و تفریح و سرگرمی، ضعف باورهای مذهبی.

    کلیدواژگان: سرقت، عوامل موثر بر سرقت، بهبهان
  • عبدالحسین رضایی راد*، معصومه سیاحی، خسرو نشان صفحات 59-90

    یکی از موضوعات مهم و دشواری که در فقه و حقوق اسلامی مطرح است، موضوع مرزبندی میان سبب و دیگر اصطلاحات مشابه آن است که فقها و حقوقدانان در تعریفی که از آن ها به عمل آورده اند بعضا هیچ گونه تفاوتی بین آن ها قایل نشده اند. در موارد فراوانی این اصطلاحات را به جای همدیگر و در بعضی موارد آن ها را کنار هم می آوردند و این مطلب منشاء اشتباهات و اختلاف نظرهای فراوانی شده است. بر اساس بررسی های انجام شده در این تحقیق می توان گفت که منظور از سبب چیزی است که اگر نباشد خسارت حاصل نمی شود و اگر چه وجود سبب در ایجاد علت دخالت دارد به نحوی که اگر سبب نباشد علت، تاثیری نخواهد داشت اما سبب تمام علت نیست بلکه جزیی از اجزای علت تامه است. در مقابل، مقصود از علت، آخرین جزء علت تامه است که با موجود شدن آن، معلول (خسارت) بلافاصله تحقق پیدا می کند و منظور از شرط عاملی است که با موثر گردانیدن علت به تنهایی زمینه ساز وقوع علت یک چیز بوده و دخالتی به طورمستقیم یا غیر مستقیم در ایجاد چیزی ندارد. اما نتیجه بخشیآن چیز وابسته به آن است همچنین این تحقیق نشان می دهد که این واژه از علم فلسفه وام گرفته شده و وارد فقه و اصول و علم حقوق شده است اما در فلسفه نیز به معنایی مستحدث و متمایز از معنای لغوی آن مورد توجه نبوده است و کلیه کاربردها به معنای نزدیک آن بسیار نزدیک است.

    کلیدواژگان: سبب، علت، شرط، تلف، فقه، اصول، فلسفه، حقوق
  • مهدی توکلی*، جمشید میرزایی، خلیل فرخ شاهی صفحات 91-114

    به طور کلی پولشویی عبارت است از هر نوع عمل یا اقدام به عمل برای مخفی کردن یا تغییر ظاهر دادن هویت عواید نامشروع، به طوری که وانمود شود که از منابع قانونی سرچشمه گرفته اند. امروزه ارتکاب جرم به یک صنعت و تجارت تبدیل شده است، به گونه های که درآمد برخی از سازمآن ها، از درآمد بسیاری از کشورهای جهان بیشتر است. به همین دلیل، بیشتر مجرمان در سطح جهان، دارای انگیزه های مالی هستند. پولشویی یکی از جرایم مالی سازماندهی شده است که طی آن، مبدا و مشخصات پول های نامشروع حاصل از معاملات غیر قانونی مانند فعالیت های تروریستی، تجارت اسلحه و مواد مخدر و فسادهای نظایر آن دارای ابهام است و مجاری ورود و خروج پول به گونه ای برنامه ریزی می شود که صورت قانونی به خود می گیرد. یکی از راه هایی که موجب تسهیل پولشویی در نظام اقتصادی ایران گردیده، چک بانکی است. در این زمینه قانونگذار کوشیده است با اصلاحاتی همچون ممنوعیت صدور چک های در وجه حامل و لزوم ثبت و امکان رهگیری آن در سیستم بانکی، عملا مجاری پولشویی و سوء استفاده از قانون سابق را مسدود نماید، در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است به جزییات و مسایل چک و پولشویی پرداخته و در نهایت جمع بندی و نتیجه گیری در خصوص مباحث مطروحه، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: چک، پولشویی، جرائم اقتصادی، پیشگیری از جرم
  • طاهر کروشاوی*، خسرو نشان، محمدحسین گنجی صفحات 115-132

    احترام به آزادی و نکوهش سلب آن، در حقوق بین الملل و قوانین کشورها از جمله قوانین موضوعه ایران مورد اجماع است. آدم ربایی تحت شرایطی می تواند به عنوان بزه بین المللی و جرم سیاسی مورد بررسی قرار گیرد و ربودن افراد از مصادیق جرایم علیه آزادی تن اشخاص می باشد. در تعریف آدم ربایی و مجازات آن قانون گذار در ماده 621ق.م.ا. (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) به طور دقیق به این جرم پرداخته است. هدف این پژوهش علاوه بر بررسی علل جرم شناختی ارتکاب این جرم و وضعیت قوانین موجود آن و همچنین بیان نظرات فقهی، به بررسی ارکان جرم آدم ربایی و جهات تشدید مجازات آن و همچنین تطبیق آن با جرایم مشابه می باشد. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که ماده 621جوابگوی نیازهای حقوقی جامعه نمی باشد کاستی های فراوانی در آن مشاهده می شود که نیازمند بررسی جدی می باشد، پس می بایستی علاوه بر رفع ابهامات موجود توسط قانون گذار، با استفاده از اساتید و افراد متخصص در حوزه علم حقوق و اجتماع به بالا بردن سطح آگاهی افراد جامعه نسبت به جرم آدم ربایی اقدام شود. با توجه به اینکه قصد تجزیه و تحلیل عناصر تشکیل دهنده جرم و مسایل مرتبط با آن از دیدگاه حقوق کیفری و فقه اسلامی را داریم، روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی و تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: آدم ربایی، مجازات، افساد فی الارض، گروگان گیری، توقیف غیرقانونی
|
  • Marzieh Afzalimehr, Zahra Dehghan Banadaki * Pages 1-22

    Today, international relations have expanded, we see different types of business relationships. Many business relationships, take place between a business company and a government. Sometimes countries in pursuit of political and economic goals, have to deal with foreign Business companies. Here the proper law come into important. The starting point of all contracts is the Principle of freedom of the parties. This principle shadows all aspects of all contract. Dispute settlement authorities respect this principle for the right decision. The opinions on choosing the applicable law is vary. Some people believe in the law enforcement of the contract. In these views we see emphasis on legal changes. Some consider the choice of law of country. Of course some are commenting on this: the contract must have a note for applicable law. In the majority of commercial contracts that one of the contracting parties is a government, there is such a note: The right to choose the applicable law for the state party or refer to third country law. Sometimes the parties do not choose the law. In this rare case proposed law is the law of the place of agreement. This is acceptable in most countries. Of course in many case referees believe to rule “general legal principles”.

    Keywords: Arbitration clause, Limitation of the principle of the freedom of contracts, Not choosing the law, The law governing the contractual obligation
  • Alasadat Afghah * Pages 23-42

    Article 1102 of civil code stipulates: once the marriage is done in accuracy it is established parity relations between the parties and rights and obligations of spouses in front of each other. According to this Article, while the marriage is occurred in accuracy, the parity effects is included in the marriage. These effects are included two groups: 1) financial relations of couples 2) non-financial relations of couples. One of the non-financial right of spouses is the co-habitation of man and women. In article 1114 of civil code, the legislator absolutely put the determination of common location with man although it has been set at ongoing legal matter, in the case of agreement, women can choice join location. While it is given the absolute Authority of located determination to man in the cases of family disputes creates many problem and hardship wife. So, this article check joint residence couple and sentences, effects and gaps and it is concluded that the right to apply for independent housing is of the rights of the marital right for the wife. Also, in the end, considering the adverse effects that arise from the absolute authority of the man in determining the place of residence, it is suggested that the determination of the couple's joint residence should be with the consent of the couple, taking into account family interests.

    Keywords: Common place for couples, Socialize good, Respect
  • Aazam Dehghan *, Arsalan Koosha Pages 43-58

    The aim of this study was to identify and prioritize the causes of theft in Behbahan. The research method in the present study is descriptive-survey and the information required for the research has been prepared by both library and field methods. Data collection tools in this study include questionnaire, interview and observation. Then, to analyze the statistical data, SPSS software was used by univariate chi-square method to test the research hypotheses. There seems to be a relationship between several factors including personal, economic, social, cultural and environmental factors and the occurrence of robbery in the city of Behbahan. It also seems that some of these factors are more important than others and have more priority. Findings showed that the first and most important factor affecting theft, lack of employment conditions and inequality in the fair distribution of facilities, the second important factor is addiction and the third important factor is migration to Behbahan, and other factors are in order of priority: protection and Anti-theft systems, failure to report crime to judicial authorities, lack of awareness of laws, unemployment, low public participation, poverty, lack of adequate parking, the presence of vicious and experienced people in the residence, lack of adequate lighting, greed and extravagance, Habit and fun and entertainment, weakness of religious beliefs.

    Keywords: Theft, Factors affecting theft, Behbahan
  • Abdolhosseyn Rezaei Rad *, Ma&#, Soumeh Sayyahi, Khosro Neshan Pages 59-90

    One of the important and difficult issues that arise in the figh and Islamic law is the distinction between cause and other terms close to it, which jurists and lawyers do not differentiate between them in the definition. In many cases, these terms were brought together instead of each other and in some cases, and this has been the source of many mistakes and disagreements. Based on the studies conducted in this study, it can be said that the cause is something that if it is not, no damage will be caused, and although the existence of the cause is involved in creating the cause, so that if it is not the cause, the cause will not have an effect, but Cause is not the whole cause, but part of the cause of the complete cause. In contrast, the purpose of the cause is the last component of the complete cause that occurs immediately after the existence of the effect (damage) and means the condition of the factor that by causing the cause alone is the cause of the occurrence of the cause of something and interference with Directly or indirectly in creating nothing. But the conclusion of this thing depends on it. Also, this research shows that this term has been borrowed from the science of philosophy and has entered jurisprudence, principles and jurisprudence, but in philosophy, it has not been considered in a new and distinct meaning from its literal meaning and all applications mean very close.

    Keywords: Cause, Reason, Term, Loss, Figh, O-soul, philosophy, Law
  • Mehdi Tavakoly *, Jamshid Merzaei, Khalil Farokhshahei Pages 91-114

    In general, money laundering is the form of any act or act of action to hide or change the identity of illicit earnings as it pretends to originate from legal sources. Today, crime has become a business and trade, so that some organizations income is more than the income of many countries in the world. For this reason, most criminals worldwide have financial incentives. Money laundering is a form of financial crime, in which the origin and characteristics of illicit transactions such as terrorist acts, human trade, arms trade, and corruption of others are ambiguous, and the entry and exit streams are planned in such a way that the legal form becomes legitimate. One of the ways that facilitate money laundering in Iran's economic system is bank check. In this regard, the legislator has tried to block reforms such as the prohibition of issuing clearance in the form of registration and the necessity of registration and the possibility of recording it in the banking system, in practice with the descriptive- analytical method, in detail and the conclusion and conclusion about the aforementioned discussion.

    Keywords: Checks, Money laundering, Economic crimes, Crime prevention
  • Taher Korooshavi *, Khosro Neshan, Mohammad Hossein Ganji Pages 115-132

    Respect for freedom and condemnation of its deprivation are agreed upon in international law and the laws of countries, including the laws of Iran. Kidnapping can, under certain circumstances, be considered an international crime and a political crime, and the abduction of persons is an example of a crime against the freedom of the body. In the definition of kidnapping and its punishment, the legislator in Article 621 of the Penal Code. (Punishments and deterrent punishments) has dealt with this crime in detail. The purpose of this study, in addition to examining the criminological causes of committing this crime and the status of its existing laws, as well as expressing jurisprudential opinions, is to examine the elements of the crime of kidnapping and ways to intensify its punishment, as well as its matching to similar crimes. In the end, we came to the conclusion that Article 621 does not meet the legal needs of society. Raise the level of awareness of members of society about the crime of kidnapping. Considering that we intend to analyze the constituent elements of crime and related issues from the perspective of criminal law and Islamic jurisprudence, the research method in this research is descriptive and analytical.

    Keywords: Kidnapping, Punishment, corruption on earth, hostage taking, illegal seizure