فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 128 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه صدیقی، عبدالواحد خالدی درویشان*، محمدرضا زارع صفحات 2-19

    تراز رسوب مفهوم و ابزاری ارزشمند برای توصیف کردن تولید، انتقال و ذخیره سازی رسوب در آبخیز است. برای بررسی تاثیر شیب بر تراز رسوب در آبخیز معرف خامسان در جنوب استان کردستان، نقشه ی توزیعی فرسایش و رسوب با سزیم-137 تهیه و با نقشه ی شیب هم پوشانی داده شد. نتیجه نشان داد که در 15 زیرحوزه با مساحت و شیب متوسط 185/39 هکتار و 31/83%، متوسط نسبت جابه جایی رسوب 28/43% بود، و با افزایش یافتن مساحت تا سطح کل حوزه (4098/66 هکتار، بی رخنمون های سنگی) با شیب متوسط 25/26 % به 12/63% کاهش یافت. این نتیجه بر تاثیر دشت میانی حوزه با شیب متوسط 10/27% بر تله اندازی رسوب و کاهش نسبت جابه جایی رسوب به اندازه ی 15/8% تاکید دارد. نتیجه ی مقایسه ی تراز رسوب در طبقه های شیب نشان داد که در کاربری های باغ، زراعت آبی و مرتع حفاظت شده، در همه ی شیب ها رسوب گذاری غالب است، در حالی که تقریبا کل فرسایش در کاربری زراعت دیم در شیب های 2 تا 20% و مرتع در شیب های بیش تر از 30% است. بنابراین پیشنهاد می شود قبل از ساختن بندهای رسوب گیر، جابه جایی رسوب با تاکید بر عمل کرد نواحی کم شیب در جایگاه مخزن رسوب بررسی شود، و سپس اگر نیاز بود بندهای رسوب گیر آن هم در مکان هایی با بیشترین کارآیی ساخته شود. توصیه می شود از تبدیل کردن مرتع به دیم زار و شخم زدن در جهت شیب جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: تراز رسوب، سزیم-137، کاربری زراعی دیم، نسبت جابه جایی رسوب، هدررفت خاک
  • محمدرضا گودرزی*، آتیه فاتحی فر، علی خاصه، محمد محمودوند صفحات 20-35

    سیلاب پدیده ی چندمتغیره و پیچیده یی با ماهیتی تصادفی است. در روش های مرسوم تحلیل فراوانی سیلاب، تنها متغیر آب دهی اوج سیلاب به کار گرفته می شود و فرض می شود که این متغیر از تابع های توزیع سنجه ی خاصی تبعیت می کند. در مقابل تابع های کاپولا می تواند  توزیع های حاشیه یی یک متغیره ی مختلف را بپیوندد و توزیع های چندمتغیره بسازد. در این مقاله تحلیل های توام متغیرهای سیلاب تابع های مفصل که محدودیت پراکندگی های تک متغیره ی رده ی یک را ندارد انجام شده است. توزیع احتمال و دوره ی بازگشت توام متغیرهای آب دهی اوج و حجم سیلاب در آبخیز آجی چای در استان آذربایجان شرقی با تابع کاپولا گامبل-هوگارد برای مدل سازی ریاضی دومتغیره بررسی شد. نتایج نشان داد که به کاربردن تابع های مفصل تابع های توزیع تجمعی شرطی و دوره های بازگشت توام متغیرهای سیلاب با دقت بسیار خوبی با متوسط ضریب نش-ساتکلیف 0/745 و ریشه ی میانگین مربع خطای 0/56 برآورد می شود. نتیجه ی مقایسه ی اندازه های آب دهی اوج و حجم به دست آمده از تحلیل دومتغیره با تحلیل یک متغیره با دوره ی بازگشت یکسان 100 سال برای همه ی ایستگاه ها کم تر برآورد شد، که متاثر از درنظر گرفتن اثر و برهم کنش دو متغیر آب دهی و حجم است. این اندازه ها در ایستگاه آخولا به ترتیب 230 و 300/75 مترمکعب بر ثانیه و گویای آن بود که به کاربردن کاپولا موجب اقتصادی شدن اجرای طرح ها و کاهش خطرپذیری آن ها می شود.

    کلیدواژگان: آجی چای، تابع مفصل گامبل، پراکندگی آماری، دوره ی بازگشت توام، سیل
  • ابراهیم کریمی سنگچینی*، مجید اونق، امیر سعدالدین، ابراهیم یوسفی مبرهن صفحات 36-52
    تغییر پوشش گیاهی یکی از عامل های مهم در تغییر کمی و کیفی جریان آب شناسی است. در این تحقیق با مدل ارزیابی اثر آب شناختی بلندمدت اثر حالت های ممکن مدیریت پوشش گیاهی بر حجم روان آب سالانه و آلاینده های آب آبخیز حبله رود پیش بینی کرده شد. مدل با نقشه های کاربری و نقشه گروه های آب شناسی خاک منطقه اجرا شد. نتیجه ی ارزیابی کارآیی مدل نشان دهنده ی کارآیی مناسب در تراز 5% است. بی قطعیتی مدل با روش بوت استرپ بررسی شد. کم ترین و بیش ترین بی قطعیتی در فراسنج های نیترات، نیتریت و حجم روان آب به ترتیب با ضریب تغییر 0/15 و 0/26 بود. به جز وضع موجود، فعالیت های جنگل کاری، بذرپاشی، بذرکاری، کپه کاری، قرق مرتع، تاغ کاری، احداث باغ، درخت کاری و علوفه کاری نیز ارزیابی کرده شد. نتیجه ی تجزیه و تحلیل نشان داد که با اعمال کردن بذرپاشی مرتع، حجم روان آب سالانه از 301/07 میلیون مترمکعب برای کاربری فعلی حوزه به 247/92 میلیون مترمکعب کاهش یافته است. کل نیترات، نیتریت و فسفر خروجی به ترتیب از 214/2 و 92/4 تن در شرایط کاربری فعلی به 154/2 و 80/3 تن کاهش یافته است. نتیجه ی ارزیابی نشان دهنده ی کارآیی مناسب این مدل برای پیش بینی کردن اثر حالت های ممکن تغییر کاربری در این آبخیز است. اجرای فعالیت های مدیریتی پوشش گیاهی به کاهش حجم روان آب و کاهش آلاینده های آب در آبخیز حبله رود منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: آبخیز حبله رود، آلاینده های آب، حجم روان آب، حالت های ممکن مدیریت پوشش گیاهی، مدل L-THIA
  • نرگس کریمی نژاد، محسن حسینعلی زاده، حمیدرضا پورقاسمی* صفحات 53-69
    فرسایش تونلی از جمله شکل های برجسته فرسایش آبی تشدید شونده است که دارای اندرکنشی بسیار شدید با یکدیگر در اراضی باد رفتی شرق استان گلستان است. در این پژوهش سعی بر آن است تا به استفاده از داده هایی با دقت بالا از طریق برداشت های میدانی و تصاویر پهپاد تاکید ویژه شده، و پس از آن، به بررسی آستانه ای عامل های تاثیرگذار بر فرسایش تونلی اقدام گردد.پژوهش حاضر با استفاده از تصاویر هوایی پهپاد در محدوده ای به وسعت تقریبی 2700 هکتار در اراضی باد رفت شرق استان گلستان انجام گرفت، و مناطق تحت تاثیر فرسایش تونلی شناسایی شدند. با توجه به بازدیدهای انجام گشته، موقعیت 833 تونلی با دستگاه موقعیت یاب جهانی و تصاویر تهیه گردیده به وسیله ی پهپاد ثبت شد. در این تحقیق عامل های پستی وبلندی، آب شناسی و زیستی به عنوان متغیرهای مستقل و فرسایش تونلی به عنوان متغیر های وابسته تجزیه و تحلیل آماری شدند. تجزیه و تحلیل عامل های پستی وبلندی نشان داد که حداکثر تراکم تونلی ها در ارتفاع بین 350-300 متر، دامنه های شرقی با شیب بیش از 30%، طول شیب کمتر از 5 متر و در نیمرخ طولی و عرضی مقعر به وقوع پیوسته است. در ارتباط با عامل های آب شناسی می توان اظهار داشت که حداکثر تراکم تونلی ها، در حداکثر مقدار عددی شاخص رطوبت پستی وبلندی (بیشتر از 12) و در نزدیک ترین فاصله نسبت به آبراهه (کمتر از 100 متر) به وقوع پیوسته است. عامل های زیستی نیز نشان دادند که حداکثر تراکم تونلی ها، در کاربری مرتع، و در مکان هایی یافت می شوند که این رخساره ی فرسایشی به جاده ها نزدیک تر است. بنابراین، می توان پیشنهاد داد که شناسایی رخساره ی فرسایشی تونلی از طریق مشاهده ها و داده های با دقت بالا صورت گیرد تا منجر به درک بهتر عامل های موثر بر رخداد آنها گردد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، پهپاد، فرسایش تونلی، نهشته های باد رفت
  • رامین موسی زاده، اسفندیار عباس نوین پور*، فریبا صادقی اقدم صفحات 70-90
    دشت روضه چای، واقع در حاشیه غربی دریاچه ارومیه، به دلیل کمی عمق سطح ایستابی، رونق کشاورزی، استفاده از کودهای شیمیایی و آفت کش ها با احتمال آلودگی آبخوان مواجه است. به این منظور، ارزیابی آسیب پذیری می تواند نقشی حیاتی را در حفاظت و بهره برداری از آبخوان ایفا نماید. دراین راستا، از داده ها و اطلاعات متعدد، ازجمله: نقشه های ارتفاع رقومی و کاربری اراضی، آمار چاه های بهره برداری و اکتشافی و غلظت نیترات نمونه های تجزیه شده در خرداد 1395 استفاده شد. با استفاده از نرم افزار ArcGIS توزیع فراسنج های عمق سطح ایستابی، تغذیه خالص، هدایت آبی، پستی وبلندی، کاربری اراضی، محیط غیراشباع، آبخوان و خاک با کاربرد درون یابی کریجینگ انجام پذیرفت. لایه های رستری با اعمال رتبه بندی و وزن دهی با توابع همپوشان تلفیق گشته و توزیع آسیب پذیری روش های DRASTIC، SINTACS و SI تعیین شد؛ سپس با کاربرد روش ترکیبی وزن دار، نقشه نهایی مناطق آسیب پذیر تهیه شد. به منظور ارزیابی عملکرد هر یک از روش های DRASTIC، SINTACS، SI ضریب همبستگی (r) بین مقادیر نیترات و شاخص های آسیب پذیری به ترتیب با مقادیر 0/43، 0/37 و 0/30 و شاخص همبستگی (CI) 28، 27 و 25 محاسبه شد. نتایج نشان داد که روش ترکیبی دارای مقادیر r (0/60) و CI (35) بیشتری از روش های منفرد آسیب پذیری بود. شاخص ترکیبی ارایه شده در این مقاله می تواند هم زمان آسیب پذیری ذاتی و میزان خطر واقعی و به هنگام آسیب پذیری را باهم تلفیق کرده و درحقیقت، آسیب پذیری جامع را نشان دهد. براساس نتایج حاصل از کاربرد روش مزبور، در حدود 30% از مساحت دشت روضه چای در محدوده های با خطر آسیب پذیری کم، 45% با آسیب پذیری متوسط و 25% با آسیب پذیری زیاد قرار دارند.
    کلیدواژگان: اس آی، دراستیک، دشت روضه ی چای، روش ترکیبی، سینتکس، شاخص های آسیب پذیری
  • مریم آقائی، حسن خاوریان، رئوف مصطفی زاده* صفحات 91-107
    شبیه سازی و نظارت بر روند آتی تغییرات کاربری اراضی یکی از چالش های مهم برای محققان و تصمیم گیرندگان است. این مطالعه با استفاده از داده ها و مدل های زمانی-مکانی به شبیه سازی و ارزیابی روند آتی تغییرات کاربری اراضی در آبخیز کوزه تپراقی در استان اردبیل پرداخته است. در همین راستا، از 3 تصویر ماهواره ای لندست ETM+ (2000)، TM (2010) و OLI (2018) استفاده شد. مدل CA مارکوف برای شبیه سازی نقشه تغییرات کاربری اراضی در سال 2036 استفاده شد. سپس، مدل ساز تغییر سرزمین LCM برای بررسی روند آتی کاربری اراضی در آبخیز مطالعه گردیده به کار گرفته شد. برای بررسی صحت مدل CA مارکوف، ابتدا نقشه ی تغییرات پیش بینی شده سال 2018 با نقشه طبقه بندی 2018 صحت سنجی شد و براساس ضریب کاپا دقت بالای 0/8 مدل در پیش بینی تغییرات به دست آمد. به منظور تحلیل و آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی سال 2000 تا 2036 و هم چنین شناخت روند تغییرات کاربری ها از مدل ساز تغییر سرزمین استفاده شد. نتایج حاصل به ترتیب نشان دهنده ی این است که سطح کاربری های کشاورزی آبی 80/52 %، مرتع 36/90 و اراضی درختی 5/76 % در آبخیز کوزه تپراقی افزایش خواهد یافت، و از سطح کاربری های کشاورزی دیم به میزان 43/43 % و سطوح آبی به میزان 91/40 % در آبخیز کوزه تپراقی کاسته خواهد شد. علاوه براین، براساس نتایج حاصل از روند تغییرات، تغییرات عمده کاربری کشاورزی دیم در بخش های مرکزی آبخیز، اراضی درختی در بخش جنوب غربی، مرتع در قسمت جنوب غربی و کشاورزی آبی در زیر حوضه های پایین دست آبخیز کوزه تپراقی می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، روند تغییرات، صحت سنجی، مدل زمانی-مکانی، نقشه تغییرات
  • سید علی محمد چراغی*، محمدجواد روستا، شاهرخ شجری صفحات 108-121

    شور و سدیمی شدن خاک از عامل های مهم تخریب اراضی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می گردد که اگر به آن توجه نشود منجر به فرسایش گشته و تهدیدی برای پایداری خاک در عرصه های مختلف آبخیزها محسوب می شود. در این پژوهش، تاثیر کاربرد مواد آلی بر برخی ویژگی های فیزیکی خاک در شرایط آبیاری با شوری های مختلف آب به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار به مدت یک سال بررسی گردید. عامل ها شامل دو سطح شوری آب آبیاری با هدایت الکتریکی 7 و 14 دسی زیمنس بر متر، دو بافت خاک شنی لومی و رسی لومی و چهار نوع ماده آلی شامل ضایعات شیرین بیان، لیمو ترش، کود مرغی و کود گوسفندی بودند. نتایج نشان دادند که مواد آلی تاثیر معنی داری بر حفظ رطوبت و کاهش تبخیر از سطح خاک (01/0p <) و کاهش جرم مخصوص ظاهری خاک (05/0p <) داشت. درصد رطوبت وزنی خاک دارای بافت شنی لومی در تیمارهای مواد آلی به ترتیب 25%، %20، 15% و 15% نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بین تیمارهای بررسی شده، کمترین تبخیر از ستون خاک در تیمار شیرین بیان به مقدار 39/99 سانتی متر بود که نسبت به مقدار تبخیر از سطح خاک در تیمار شاهد (43/26 سانتی متر)، به میزان 8% کاهش نشان داد که این کاهش، از نظر آماری در سطح 5 % با آزمون دانکن معنی دار بود. نتایج همچنین بیانگر تاثیر معنی دار بافت خاک بر مقدار رطوبت در عمق ستون خاک هستند. با توجه به نقش برجسته تیمار شیرین بیان در کاهش تبخیر از سطح و حفظ رطوبت خاک پیشنهاد می شود بررسی های تکمیلی در خصوص امکان کاربرد نتایج در برنامه های حفاظت آب و خاک، به ویژه در اراضی شیب دار انجام شود.

    کلیدواژگان: تبخیر، رطوبت وزنی، شیرین بیان، کود دامی
|
  • Fatemeh Sedighi, Abdulvahed Khaledi Darvishan *, Mohamad Reza Zare Pages 2-19

    The sediment budget has been introduced as a valuable concept and tool for describing the production, transport and deposition of sediment in a watershed. In order to study the effect of slope on sediment budget, the distribution map of erosion and sedimentation of the Khamsan Representative Watershed, located in the south of the province of Kurdistan, was prepared using 137Cs and overlapping with the slope map. The results showed that 15 sub-watersheds with an average area of ​​185.39 ha and an average slope of 31.83% had a mean sediment delivery ratio of 28.43%. Increasing the area to the whole watershed (4098.66 ha without rocky outcrops) with an average slope of 25.26%, the ratio decreased to 12.63%. This finding emphasizes on the impact of internal plain with the average slope of 10.27% on sediment trapping and decrease of sediment delivery ratio by 15.8%. The results of comparing the sediment budgets in slope classes showed that an orchard, irrigated agriculture and rangeland treated with soil conservation activities, the sedimentation is a dominant condition in all the slope degrees, while almost all the erosion caused by rain fed agriculture with the slope gradient degrees of 2-20%, and the rangeland with the gradients slope of more than 30%. Therefore, it is recommended to investigate the sediment delivery ratio with an emphasis on the performance of the low-slope areas as a sediment trap before applying the check dams, if necessary, and only in the most efficient places. Also prevent the conversion of rangeland to dryland and farming, also prevent plowing in the slope direction.

    Keywords: Cesium-137, rain fed agriculture, Sediment budget, Sediment delivery ratio, Soil loss
  • Mohammad Reza Goodarzi *, Atiyeh Fatehifar, Ali Khaseh, Mohammad Mahmoudvand Pages 20-35

    Flood is a multivariate and complex phenomenon that has a random nature. In conventional methods of flood frequency analysis, only flood peak variable is important and it is assumed that the variable under consideration follows a particular parametric distribution function. In contrast to the Copula functions, it is capable of linking the marginal distributions of a variable different to each other and generating multivariate distributions. Analysis have been performed along with flood variables using the Copula functions that do not have the limitations of classical single distributions. The probability distribution and return periods of peak and volume flood variables in the AjiChay Basin in the province of East Azarbaijan have been investigated using of the Copula function of Gumbel–Hougaard for bivariate mathematical modeling. The results indicated that the use of the Copula functions of conditional cumulative distribution functions, as well as return periods of flood variables, is estimated with great accuracy with the average coefficient of NSE 0.745 and RMSE of 0.56. The estimated values of the peak flow and volume discharge from the bivariate analysis with univariate analysis with a 100-year return period were less than the observe amounts for all stations, which are influenced by the interaction of the two variables, peak flow and discharge volume. These values were 230 and 300.75 m3/s respectively, at Akhola Station, indicating that the use of the Copula function will economize the designs and reduce risk.

    Keywords: AjiChay, flood, Gumbel Copula Function, Joint Return Period, Statistical distribution
  • Ebrahim Karimi Sangchini *, Majid Ownegh, Amir Sadoddin, Ebrahim Yousefi Mobarhan Pages 36-52
    Land cover change is an important factor in terms of its impacts on altering the quantity and quality of the flow regimes. The Long-term Hydrologic Impact Assessment model was used to predict the impacts of land cover management scenarios on run-off volume and water pollutants on the Hablehrud Basin. Land-use and soil hydrologic group layers were used in running the model. Evaluation of the results indicated a satisfactory performance at the 5% level of significance. Additionally, the model uncertainty analysis was conducted using the bootstrap method. Nitrate, nitrite and run-off volume parameters had the minimum and maximum uncertainty levels with respect to the coefficient of variation at 0.15 and 0.26, respectively. In addition to the current condition, agroforestry, seeding, drill seeding, hill-drop planting, grazing exclusion, haloxylon plantation, orchard stabilization, tree plantation and forage growing actions were evaluated. By applying the seeding scenario, the annual runoff volume would drop from 301.07 million cubic meters per year for the current land use in the watershed to 247.92 million cubic meters per year. Given the seeding scenario, the total amounts of nitrates, nitrite and phosphorus in the watershed would also decrease from 214.17 and 92.4 ton per year for the current land cover to 154.2 and 80.3 ton per year, respectively. Evaluation of the results indicates the satisfactory performance of the model to predict the effects of land-use change scenarios in this area. Implementing the land cover management actions leads to a reduction in the run-off volume as well as the water pollutants on the Hablerud Basin.
    Keywords: Land cover management scenarios, L-THIA model, Run-off volume, The Hablehrud basin, Water pollutants
  • Narges Kariminejad, Mohsen Hosseinalizadeh, Hamid Reza Pourghasemi * Pages 53-69
    Piping erosion is an influential landform of intensified water erosion that interact with each other in the loess-derived soilsof the Province of Golestan (NE Iran). This study attempts to emphasize the use of high-precision data through field surveys and UAV images, and then to establish a threshold to study the factors that affect piping erosion. The present study was carried out using photogrammetric drones in an area of ​​approximately 2700 hectares in the loess lands in the east of the Province of Golestan and identified areas affected by piping erosion. A total of 833 pipes were recorded using the GPS and the orthophoto images from the UAV. Topographic, hydrological, and biological factors were treated as independent variables and piping erosion as dependent variables through statistical analyzes. The topographic factors indicated that the maximum density of piping occurred at altitudes of between 300–350 m, at maximum slope of more than 30%, at slope length less than 5m, and in concave tracts and profile curvatures. Regarding the hydrological factors, the maximum piping density occurred at the maximum numerical value of the topographic wetness index (more than 12), and at the closest distance to waterways (less than 100m). Biological factors indicated that the maximum density of pipes is in the rangelands and where this erosional facies is closest to the roads. Therefore, it can be suggested that an accurate identification of the piping erosion is facilated through ground observations aided by high-precision areal photography and understanding causative factors developing them.
    Keywords: Golestan Province, Loess-derived soils, Piping, Unmanned aerial vehicle
  • Ramin Mosazade, Esfendiar Abbas Novinpour *, Fariba Sadeghi Aghdam Pages 70-90
    The Rozeh Chay Plain is located on the western margin of the Urmia Lake. The shallow groundwater table, agricultural activities, and particularly the use of fertilizers and pesticides may lead to the groundwater contamination. Therefore, assessing the vulnerability can play a vital role in protecting and benefiting from this aquifer. Various data, including: DEM, land use, operation and observation wells and nitrate concentration of water samples analyses in May 2016 were used. Using the ArcGIS, the raster layers of groundwater depth, net recharge, hydraulic conductivity, topography, land use, unsaturated zones, aquifer and soil media were determined using the kriging interpolation method. These layers were integrated by ranking and weighting with the overlapping functions and the layers of DRASTIC, SINTACS and SI methods were determined. The final map of the vulnerable areas was prepared using a weighted combination method. In order to evaluate the performance of each DRASTIC, SINTACS and SI method, the correlation coefficients (r) were calculated between the nitrate values and vulnerability indices were: 0.43, 0.37 and 0.30, respectively, and the correlation indices (CI) were 28, 27 and 25 respectively. The results showed that combination methods had higher values of the r (0.60) and CI (35) than the individual methods. The combined index presented in this study can combine both the intrinsic vulnerability and the actual and timely vulnerability risk, and in fact shows the comprehensive vulnerability. Based on the combined method, about 30, 45, and 25 percent of the area of the Rozeh Chay Plain are located in the low, medium and high vulnerability range, respectively.
    Keywords: DRASTIC, Combined method, Rozeh Chay Plain, SI, SINSTAC, vulnerability indexes
  • Maryam Aghaei, Hasan Khavarian, Raoof Mostafazadeh * Pages 91-107
    Simulation and monitoring of future trends of land use changes is an important challenge for researchers and decision makers. This study uses the spatio-temporal models to simulate and evaluate the future trend in land use changes of the Kozehtopraghi Watershed in the Province of Ardabil. Landsat ETM+ (2000), TM (2010) and OLI (2018) images were used. The CA-Markov model was used to simulate land use changes in the future period (the year 2036). To assess the validity of a CA-Markov model, the predicted land use map of 2018 was compared with the classified map of 2018. Based on the Kappa accuracy coefficient with the value of 0.8, the accuracy of the simulated results was acceptable. The land use map of 2036 has been predicted using the CA-Markov model. In order to analyze and detect the changes in 2000 to 2036, the LCM model was employed. The results showed that the areas of irrigated farming, pastures and orchards will increase by 80.52, 36.90, and 5.76 percent, respectively. On the other hand, the rainfed agriculture and water bodies areas will decrease by 43.43 and 91.40 percent, respectively. In addition, based on the results of the change process, extreme changes in rainfed agriculture, orchard, pasture and irrigated agriculture will happen in the central, south-west, south-west and downstream parts of the Kozehtopraghi Watershed.
    Keywords: Changes map, Change trends, Land use change, Spatio-temporal model, Validation
  • Seyed Ali Mohammad Cheraghi *, Mohammad Javad Rousta, Shahrokh Shajari Pages 108-121

    Soil salinization and sodification are important factors in soil degradation, especially in arid and semi-arid regions, which, if not considered, can lead to erosion that threatens soil stability in different regions of watersheds. Effects of organic matter application on some soil physical properties under irrigation with saline waters was investigated. The experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications for a period of one year. Treatments included two levels of irrigation water salinities of 7 and 14 dS/m, two soil textures, namely sandy loam and clay loam, and four sources of organic matters, namely licorice and lemon dregs and chicken and sheep manure. Results showed that organic matter had a significant effect on moisture retention and evaporation from the soil surface (P <0.01) and reduction of soil bulk density (p < 0.05). The percent moisture content of the loamy sandy soils treated with licorice and lemon dregs and chicken and sheep manure increased by 25, 20, 15 and 15%, respectively. The lowest evaporation from the soil columns occurred in licorice treatment amounting to 39.99 cm, which was 8% lower compared to evaporation from the control treatment (43.26 cm). This decrease was statistically significant at the 5% level with the Duncan's test. The results also showed a significant effect of soil texture on soil moisture content at lower depths (P <0.01). Regarding the prominent role of licorice treatment in reducing evaporation from the surface and maintaining soil moisture, further studies are suggested on the feasibility of applying the results in soil and water conservation programs, especially on sloping lands.

    Keywords: evaporation, Licorice, Manure, moisture content by weight