فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال نهم شماره 36 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالقادر براهوئی*، محمد سپهری، علی احمد سلامی صفحات 5-25

    «حرم» از مفاهیم بنیادی در سیره پیامبر اسلام6 است. در حجاز عصر پیامبر سه سکونتگاه شهری مکه، مدینه و طایف وجود داشت. پیامبر دو شهر مکه و مدینه و به قولی طایف را «حرم» تعیین کردند. مفهوم «حرم» برای اعمال مجموعه ای از قوانین و مقررات خاص و تا حدودی سختگیرانه، جهت حفظ و نگهداری گیاهان و جانوران وضع شده بود. مسئله اصلی پژوهش این است که مفهوم حرم چه تاثیری بر حفظ محیط زیست شهرهای حجاز داشته است؟ و اینکه با توجه به مشکلات زندگی شهر معاصر بر محیط زیست، آیا امکان استفاده از این مفهوم دینی برای حفظ محیط زیست وجود دارد؟ در این نوشتار با توجه به روایات موجود و بررسی متون تاریخی روشن شد که تعیین حرم و وضع مقرراتی مانند ممنوعیت قطع درختان، شکار و ترساندن حیوانات و نیز از بین بردن گیاهان تاثیر بسیاری بر حفاظت از محیط زیست طبیعی شهرهای عصر پیامبر داشته است. همچنین با توجه به وضع ناگوار محیط زیست شهری در کشورهای جهان سوم به ویژه در کشورهای اسلامی، جستجوی راهکارهایی جهت حفظ و نگهداری طبیعت در این کشورها ضروری و گریزناپذیر به نظر می رسد. از این رو به نظر می رسد بسط قوانین حرم به دیگر سکونت گاه های شهری در جهان معاصر می تواند نقش مهمی در حفاظت از محیط زیست و میراث طبیعی پیرامون شهرها داشته باشد.

    کلیدواژگان: حرم، سیره نبوی، طائف، مدینه، مکه، محیط زیست
  • فرهاد حاجری* صفحات 27-43

    همجواری شبه قاره هند و خراسان بزرگ در دوره اسلامی تاریخ سیاسی این دو ناحیه را با یکدیگر پیوند داده است. بر اساس گزارش های تاریخی، گسترش اسلام در شبه قاره و شکل گیری حکومت مسلمانان در هند ریشه در تحولات سیاسی خراسان داشت. هندوان نیز در عرصه های سیاسی و نظامی برخی دولت های اسلامی خراسان بزرگ حضور داشتند. همچنین غزنه که دروازه خراسان به هند شناخته می شد، نقش مهمی در رویدادهای سیاسی خراسان و هند در این دوره داشت. از این رو مسئله اصلی پژوهش اینست که چنین موضوعاتی نشان از پیوستگی تاریخی رویدادهای خراسان بزرگ و شبه قاره هند دارد؟ آیا می توان با چنین رویکردی، به مطالعه تاریخی این دو ناحیه پرداخت؟ در این پژوهش با بررسی رویدادهای سیاسی مرتبط با این دو منطقه در سده اول تا نیمه اول سده هفتم هجری و بر اساس دستاوردهای این تحقیق، در مطالعات هندشناسی و خراسان شناسی، می توان با رویکرد جدیدی به میراث تاریخی مشترک این دو سرزمین توجه کرد.

    کلیدواژگان: خراسان، شبه قاره هند، غزنه، غوریان، هند
  • محمدرضا عسکرانی* صفحات 45-65

    خاندان بویه از شرایط سیاسی و اجتماعی دیلم و از پس زمینه فکری اهالی تبرستان، بهره جستند تا با تکیه بر روحیه جنگاوری و بیگانه ستیزی، پادشاهی تازه ای را پایه گذاری کنند. جغرافیای تاریخی تبرستان در چگونگی بهره گیری خاندان بویه از اندیشه «ایرانشهری» و «فره ایزدی»، موثر بوده است. پرسش اصلی مقاله این است که جغرافیای تبرستان چه تاثیری در تداوم اندیشه ایرانشهری و تاسیس پادشاهی خاندان بویه داشته است؟ این تحقیق برای بازشناسی جایگاه تبرستان در اندیشه ایرانشهری و تبیین تاثیرات آن در کامیابی بویهیان برای رسیدن به پادشاهی، از رویکرد تاریخی-تحلیلی و روش تحلیل محتوا و همسنجی منابع تاریخی بهره برده است. به نظر می رسد به سبب پیشینه تبرستان در نظام سیاسی و اجتماعی ایران باستان و شرایط جغرافیایی خاص آن، تفکر باشندگان این سامان که در سده های پس از سقوط ساسانیان همچنان با اندیشه ایرانشهری دوره باستان درهم تنیده شده بود، در پایه گذاری پادشاهی خاندان بویه تاثیر گذاشت. این بررسی نشان می دهد جغرافیای تبرستان آن را مکان امنی برای سکونت کرده بود و از این رو حاکمانش در دوران باستان استقلال نسبی داشته اند. همین روحیه استقلال طلبی و بهره گیری از پس زمینه اندیشه ایرانشهری، بعد از فروپاشی ساسانیان، موجب پایه گذاری پادشاهی بویهیان با رنگ وبوی ایرانی شده بود.

    کلیدواژگان: آل بویه، اندیشه ایرانشهری، ایران زمین، تبرستان، جغرافیای تاریخی
  • مجتبی گراوند*، غلامعلی رخشان صفحات 67-86

    تعامل فرهنگی ایرانیان با هندی ها سابقه طولانی دارد. نزدیکی زبان فارسی قدیم و اوستایی با زبان سانسکریت نیز به همین تعاملات تاریخی برمی گردد. از ورود اسلام به هند تا پایان حکومت گورکانیان، حدود سی و دو سلسله مسلمان در هند حکومت کردند. بیشتر این حکومت ها در گسترش زبان و ادب فارسی تلاش کردند. آنها دو عنصر اسلام و زبان فارسی را توسعه دادند. اوج شکوفایی زبان فارسی در هندوستان در دوره گورکانیان بود. در این دوره فارسی زبان رسمی دربار شده بود. مسئله اصلی این پژوهش بررسی وضع زبان و ادب فارسی و تاثیر آن در هند دوره گورکانیان است؟ در این پژوهش بر مبنای مطالعه کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی نشان داده شد زبان و ادب فارسی افزون بر گسترش اسلام و فرهنگ ایرانی، بر لهجه ها و زبان های هندی به ویژه زبان اردو و نیز بر مسایل اقتصادی هند در دوره گورکانیان تاثیر گذاشته بود.

    کلیدواژگان: بابریان، روابط فرهنگی ایران و هند، زبان اردو، زبان فارسی، گورکانیان
  • یاسر کریمی گیلایه*، عباس برومند اعلم، کیومرث فیضی صفحات 87-112

    کشورهای ایران و مصر را می توان پرچم داران اصلی مبارزه با استعمار در منطقه خاورمیانه و جهان اسلام در نیمه اول قرن بیستم دانست. محمد مصدق و جمال عبدالناصر به عنوان پیشوایان استقلال خواهی با رهبری و هدایت جنبش های ضداستعماری وآزادی خواهی ملت های خود، شکل نوینی از مبارزه علیه استعمار را به ظهور رساندند که در نهایت به الگویی مناسب برای دیگر رهبران و جوامع استعمارزده تبدیل شد. مقایسه تطبیقی و بررسی نقش و جایگاه رهبران دو کشور، توجه به شیوه مبارزه و تاثیر و تاثرات آنها بریکدیگر رویکرد بنیادی تحقیق پیش رو است که با روش مقایسه تاریخی و با استفاده از منابع کتابخانه ای بدان پرداخته می شود. پژوهش حاضر در پی آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که بارزترین وجوه تمایز و مانندگی دکتر محمد مصدق و جمال عبدالناصر در مواجهه با استعمار چه بود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد علیرغم تفاوت در خاستگاه اجتماعی و طبقاتی رهبران دو جنبش یعنی دکتر مصدق با خاستگاه پارلمانی و جمال عبدالناصر با خاستگاه نظامی، هر دو دارای اهداف و شیوه مشترک در مبارزه با استعمار در قالب ناسیونالیسم بیگانه ستیز بوده اند؛ اما برای رسیدن به این هدف، رویکردهای متفاوتی را در برخورد با نظام سلطه در پیش گرفتند چنان که سیاست آنها در سطح منطقه ای و بین المللی به صورت اشکال مختلفی همچون موازنه منفی مصدق و بی طرفی مثبت و وحدت عربی عبدالناصر بازتاب یافته است.

    کلیدواژگان: استعمار انگلیس، جمال عبدالناصر، محمد مصدق، ملی شدن صنعت نفت، موازنه منفی
  • شهناز شعبانی پور، عباس احمدوند*، سینا فروزش صفحات 113-133

    پهلوی اول (حک. 13041320ش) به دنبال مدرن سازی تمام ارکان و اجزای جامعه بود. وقف یکی از اجزای جامعه و مهم ترین منبع درآمد روحانیان به شمار می آمد. رضاخان با انجام اقداماتی همچون تغییر تولیت اوقاف، تغییر در روش های اداره، نظارت، بهره برداری و در مواردی، تصرف عین موقوفات، در پی تسلط بر اوقاف بود. با روی کارآمدن پهلوی دوم (حک. 13201357ش)، سیطره بر اوقاف در سطحی کلان و با شتاب بیشتری پی گرفته شد. به این ترتیب حکومت پهلوی به تضعیف مالی روحانیان پرداخت و در مقابل روحانیان نیز به مقاومت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در برابر حکومت پهلوی روی آوردند. سوال اصلی پژوهش این است که سیطره حکومت پهلوی بر اوقاف چه تاثیری در روابط علما با حکومت داشته است؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تاریخی و به شیوه کتابخانه ای و اسنادی، بر آن است تا با بررسی متغیر وابسته اوقاف، تصویری جامع از چالش های حکومت پهلوی با روحانیان، در عرصه اقتصاد و دگرگونی کارکردهای وقف، ناشی از مدرن سازی به دست دهد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد گسترش سیطره دولت بر اوقاف، کاهش درآمد سالانه حوزه های علمیه و ازدست رفتن زمین های بعضی از علمای صاحب زمین در جریان اصلاحات ارضی، سبب محرومیت نسبی اقتصادی و نارضایتی علما شد. این سیاست پهلوی و تنگنای اقتصادی روحانیان موجب موضع گیری آنها در مقابل حکومت پهلوی شد. در نهایت به نظر می رسد اتحاد طیف های مختلف روحانیان با دیگر نیروهای اجتماعی، موجب شکل گیری انقلاب اسلامی در ایران به رهبری امام خمینی شد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، اوقاف، پهلوی اول، پهلوی دوم، سلطنت پهلوی
|
  • Abdolghader Barahouei*, Mohammad Sepehri, Ali Ahmad Salami Pages 5-25

    “Sanctuary” is of the fundamental concepts in Islam Prophet (PBUH) Sirrah. There were three urban settlements of “Mecca”, “Medina” and “Ta’if” in Hijaz of the Prophet’s era. The Prophet set two cities of Mecca and Medina and the so-called Ta’if as the sanctuary. The concept of “sanctuary” had been laid down to apply special and to some extent strict rules and regulations to preserve plants and animals. The main issue of this research is that what effect had the sanctuary concept on preserving Hijaz cities environment? And due to problems of contemporary city life on the environment, is it possible to use this religious concept for preserving the environment? In this article according to the existing narratives and considering the historical texts, it became clear that determining the sanctuary and applying regulations such as the prohibition of cutting trees down, hunting and scaring animals and also destroying plants, has had a huge impact on preserving the natural environment of the cities of prophet’s (PBUH) era. Moreover, due to the poor condition of the environment in third world countries especially in Islamic countries, it seems necessary and inevitable to seek ways of preserving the nature of these countries. Thus, it seems that expanding sanctuary regulations to other urban settlements in the contemporary world can play an important role in preserving the environment and natural heritage around the cities.

    Keywords: Sanctuary, prophet's Sirrah, Ta’if, Medina, Mecca, environment
  • Farhad Hajari* Pages 27-43

    The contiguity of the Indian subcontinent and Great Khorasan in the Islamic period has connected the political history of these two regions. According to the historical reports, the development of Islam in the subcontinent and formation of Muslims government in India originated in Khorasan political changes. Also, Indians were present in political and military arenas of some Islamic governments of the Great Khorasan. Also, Ghazni, which was known as the gate of Khorasan to India, had a significant role in political events of Khorasan and India during this period. Hence, the main issue of the research is whether such these subjects indicate the historical continuity of the events of Great Khorasan and Indian subcontinent? Is the historical study of these two regions possible through this approach? In this research by considering political events relevant to these two regions in the first century to the first half of the seventh century AH and according to findings of this research, it is suggested that in Indology and Khorasan studies the common historical heritage of these two regions could be considered through a new approach.

    Keywords: Khorasan, Indian subcontinent, Ghazni, Ghurid dynasty, India
  • Mohammadreza Askarani* Pages 45-65

    Buyid dynasty used Deylam political and social conditions and Tabaristan inhabitants’ intellectual background to establish a new kingdom based on the spirit of warfare and anti-alien. Tabaristan historical geography has influenced the way Buyid dynasty used the idea of "Iranshahri" and "Farah izadi". The main question of the article is what effect did Tabaristan geography have on continuing Iranshahri thought and establishing Buyid dynasty kingdom. This research has used historical-analytical approach and content analysis method and historical sources assessment to recognize Tabaristan position in Iranshahri thought and explain its effects on the success of Buyids to reach the kingdom. It seems that due to Tabaristan background in the political and social system of ancient Iran and its special geographical conditions, people’s thought of this system which tangled with Iransshahri thought of ancient era even centuries after the fall of Sasanian, influenced the establishment of the Buyid dynasty kingdom. This study indicates that Tabaristan geography had made there a secure place to reside. Thus, its rulers had relative independence in the ancient era. This same spirit of independence-seeking and using the background of Iransshahri thought had led to the establishment of the Buyid kingdom with Iranian features after the fall of Sasanian.

    Keywords: Buyid dynasty, Iransshahri thought, Iranian territory, Tabaristan, historical geography
  • Mojtaba Garavand*, Gholamali Rakhshan Pages 67-86

    Iranians cultural interaction with Indians has a long history. The proximity of Old Persian and Avestan language ​​to the Sanskrit language also goes back to these historical interactions. From the arrival of Islam to India until the end of the Gūrkāniyān government, about thirty-two Muslim dynasties governed in India. Most of these governments tried to spread the Persian language and literature. They developed two elements of Islam and the Persian language. The peak of flourishing of the Persian language in India was during Gūrkāniyān era when Persian became the official language of the court. The main issue of this research is to study Persian language and literature status and its effect on India during the Gūrkāniyān era. In this research which has done based on library studies and descriptive-analytical method, it was shown that Persian language and literature in addition to the development of Islam and Iranian culture, had influenced Indian dialects and languages, especially Urdu, and also on Indian economic issues in Gūrkāniyān era.

    Keywords: Baburian, Iran, India Cultural relationships, Urdu language, Persian language, Gūrkāniyān
  • Yaser Karimi Gilaye*, Abbas Boroumand Alam, Kyoumars Feizi Pages 87-112

    Iran and Egypt could consider as the main pioneers struggling against colonization in the Middle East and Islamic world in the first half of the twentieth century. Mohammad Mosaddegh and Jamal abd al_nasir, as pioneers of independence-seeking, by leading anti-colonization and liberal movements of their nation introduced a new form of struggle against colonization that eventually became an appropriate model for other leaders and colonized societies. Comparative comparison and considering the role and position of leaders of the two countries, paying attention to struggle method and their impact on each other, is the fundamental approach of the leading research, which is considered by historical comparison method using library resources. The present study seeks to answer the question of what was the most obvious difference and similarity between Dr Mohammad Mosaddegh and Jamal abd al_nasir encountering colonization? Research findings indicate that despite the difference in social and class origins of leaders of the two movements, i.e. Dr Mosaddegh with the parliamentary origin and Jamal abd al_nasir with the military origin, both had common goals and methods to struggle against colonization in the form of anti-alien nationalism, but to achieve this goal, they took different approaches dealing with the system of domination, as their policy at regional and international level has reflected in various forms such as Mossadeghchr('39')s negative balance and positive neutrality and Arabic unity of Nāṣir.

    Keywords: British Colonization, Jamal abd al, nasir, Mohammad Mosaddegh, Oil Industry nationalization, negative balance
  • Shahnaz Shabanipour, Abbas Ahmadvand*, Sina Forouzesh Pages 113-133

    First Pahlavi period (1304-1320 SH) sought to modernize all pillars and components of the society. The endowment considered as one of the components of society and the most important sources of income for the clergy. Reza Khan tried to dominate the endowments by changing the mastery of endowments, changing the managing methods, supervision, exploitation and in some cases, seizing endowments. By the rise of the second Pahlavi period (1320-1357 SH), domination over the endowments pursued to a greater level and with more acceleration. Therefore, Pahlavi dynasty weakened the clergy financially, and in return, the clergy also resisted politically, culturally and socially against the Pahlavi dynasty. The main question of the study is what effect the Pahlavi dynasty domination over the endowments had on relationships of the clergy with the government? The present study by using historical method and library and documentary approach tries to show a comprehensive picture from the challenges between Pahlavi dynasty and the clergy in economy and transformation of endowment functions due to modernization by examining the dependent variable of endowments. The results of this study indicate that the increase of government domination over endowments, reduction of annual incomes of the seminaries and the loss of lands of some of the clergy during the land reform, caused relative economic deprivation and dissatisfaction of the clergy. This policy of Pahlavi and the economic bottleneck of the clergy made them take a stand against the Pahlavi dynasty. Eventually, it seems that the union of different groups of the clergy with other social forces has led to the formation of the Islamic revolution under the leadership of Imam Khomeini in Iran.

    Keywords: Iran Islamic revolution, Endowments, First Pahlavi period, Second Pahlavi period, Pahlavi dynasty