فهرست مطالب

آراء - سال سوم شماره 2 (تابستان 1399)

نشریه آراء
سال سوم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضا سجودی، محمد محمدی صفحه 0
  • مجتبی رضایی صفحه 3

    موضوع مالکیت و قواعد حقوقی مربوط به آن از قدیمی ترین مفاهیم حقوق مدنی می باشد که در راستای ضابطه‌مند نمودن قواعد مالکیت اراضی حقوق ثبت املاک، ظهور و بروز یافت و مفاهیم و الزامات جدیدی در راستای تثبیت و انتقال مالکیت را با خود به همراه آورد. تصویب مواد 22 و 46 و 72 قانون ثبت اسناد و املاک از همان سال‌های آغازین، اختلاف نظرات حقوقی جدی در مورد مفهوم و قلمرو مواد مذکور و وضعیت حقوقی قرارداد عادی متضمن انتقال مالکیت املاک ثبت شده نزد حقوق دانان و دادگاه‌ها پدید آورد. هرچند به لحاظ اهمیت موضوع، تحقیقات زیادی در باب نقد رویه و نظریات موجود صورت گرفته است؛ لکن در این پژوهش نگارنده سعی دارد با نگاهی جدید ضمن بازتوضیح مجدد اختلافات موجود، نظریه ی منتخب خود را با استمداد از مباحث فلسفه حقوق، بر اساس تیوری توازن حق و مصلحت تبیین نماید.

    کلیدواژگان: حقوق ثبت اسناد و املاک، حق مالکیت، مصلحت عمومی
  • مریم امانی، مریم قربانی فر صفحه 19

    عقد نکاح از جمله عقودی است که دارای آثار مختلفی می باشد. یکی از آثار عقد ازدواج ایجاد تعهدات مالی در روابط زوجین و همچنین ایجاد تغییر در سیستم مالکیت اموال، نحوه اداره و تقسیم آنها در طی ایام زناشویی و پایان نکاح می باشد. از آنجا که سیستم حاکم بر حقوق ایران سیستم جدایی دارایی زوجین می باشد لذا اکثریت زنان بخاطر این که عموما در امور منزل فعالیت دارند از کسب درآمد و دارایی مستقل برای خود با وجود مکلف بودن زوج به تامین مالی به سود زوجه از این حقوق در بیرون از منزل محروم هستند. دراین مقاله مشخص می شود که در این زمینه حقوق ایران و بعضی از کشور ها برای بهره مندی زنان از دارایی اکتسابی زوج در طول دوران زوجیت بعد از پایان نکاح و دارا بودن شرایط، شرط تنصیف دارایی را پیش بینی نموده است و جایگاه شرط تنصیف دارایی در حقوق ایران بصورت شرط ضمن عقد در زمان نکاح ایجاد و بعد از پایان نکاح و وقوع طلاق و دارا بودن دیگر شرایط نیز در رویه قضایی قابلیت اعمال دارد. اما جایگاه شرط تنصیف دارایی زوجین در حقوق انگلستان بطور مستقل جایگاه مشخصی وجود ندارد و در رویه قضایی نیز دادگاه ها بطور مستقل نسبت به اعمال آن اکراه دارند. ولی اگر همانند حقوق ایران بصورت شرط ضمن عقد ایجاد شوند در رویه قضایی نیز قابلیت اعمال دارد و دارای جایگاه خاصی می باشد. همچنین در حقوق انگلستان بطور مستقل شرط تنصیف وجود ندارد اما از جهت ماهیت نفقه و تفاوت آن با حقوق ایران می توان گفت این نهاد می تواند با پیش بینی نفقه مستمر بصورت شرط ضمن عقد یا قرارداد جدا گانه(برعکس حقوق ایران) و همچنین ایجاد نفقه ودیعه ای(نفقه حمایت از زوجه در هنگام طلاق در طول حیات او و یا بعد از وفات زوج) را فراهم آورد و وجود چنین نهاد حمایتی در حقوق انگلستان نهادی مشابه(مانند شرط تنصیف دارایی زوجین) در حقوق ایران محسوب می شود.

    کلیدواژگان: شرط ضمن عقد، شرط تنصیف دارایی، حقوق ایران، حقوق انگلستان، عقد نکاح، طلاق
  • امیر هاشم زاده، مهدی هلالی صفحه 43

    در تمامی نظام‌های حقوقی اصل بر مسئولیت کیفری شخصی می باشد که به این اصل در ماده 141 قانون مجازات اسلامی نیز اشاره شده است. از جمله مصادیق این اصل شخصی بودن مجازات ها می باشد. به موجب این اصل هر کس فقط به خاطر رفتاری که شخصا مرتکب شده است مسیول شناخته می شود و هیچ کس را نمی توان به موجب رفتار به دیگری مورد مجازات قرار داد. اما در مواردی قانونگذار از جمله در ماده 142 قانون مجازات اسلامی از این اصل عدول نموده است. از جمله این موارد می‌توان به مسئولیت بیت المال در پرداخت دیه اشاره نمود. که مصداقی از مسئولیت ناشی از فعل غیر می باشد. در این زمینه و همچنین در مورد نحوه پرداخت دیات، انواع مختلف جرایم و شرایط پرداخت دیه نظرات مختلفی در فقه و حقوق ایران ابراز شده است و همچنین در مورد آثار پرداخت دیه از جمله برایت ذمه اشخاص و امکان رجوع به مسیولین اصلی از طرف بیت المال پس از کشف واقع و یا رجوع به ایادی متعاقب دریافت کننده دیه نظرات متفاوتی بیان گردیده که نقد و بررسی و انتخاب نظر اصح در رسیدگی‌های قضایی می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: بیتالمال، دیه، ضمان بیتالمال، پرداخت دیه
  • ﻣﺤﻤﺪ ﺣﺎﺗﻤﯽ ﮐﯿﺎ صفحه 69

    در مقاله حاضر که در صدد بیان ماهیت اسکناس و آثار حقوقی مترتب بر آن است؛ نویسنده سعی بر آن داشته که از جهتی به بررسی وضعیت فقهی-حقوقی پول که با دو نگرش همراه است بپردازد. یکی از این ابعاد نگرش کلان برای اسکناس می باشد که بر اساس این نگرش پول به عنوان دارایی هرکشور محسوب نمی شود و صرفا نماینده کالا و خدمات است و از بعد دیگر نگرش خرد است که از این دیدگاه پول دارایی هر فرد محسوب می شود. دیدگاه امام خمینی(ره) نیز می تواند جمع بین این دو نگرش باشد. به عبارتی تا زمانی که اسکناس نماینده کالا و خدمات باشد به خودی خود دارای ارزش نمی باشد. اما وقتی کالا و خدمات به نحو مستقل مطرح شد دارای ارزش و ماهیت است. البته مثلی یا قیمی بودن در تعریف ما بسیار موثر است؛ زیرا تا زمانی که اسکناس هایی از یک واحد مثلا ده هزار ریالی به چاپ رسیده اند و قدیمی نشده اند می توان آن را مثلی دانست و اگر مدت مدیدی از آن گذشت که دچار تغییرات شد دیگر قیمی می باشد. بنابراین پول زمانی که به عنوان نماد ارزش کالا و خدمات باشد برای جبران خسارت ناشی از آن صرفا نباید به مبلغ اسمی آن بسنده کرد زیرا در گذر زمان معمولا مبلغ اسمی ثابت است ولی پشتوانه آن دچار کاهش می شود. پس هر شخصی که وجهی را دریافت می کند می بایست پشتوانه آن را جبران کند نه مبلغ اسمی را که این امر در قانون آیین دادرسی مدنی در بحث خسارت تاخیر تایه پیش بینی شده است.

    کلیدواژگان: پول، مثلی، قیمی، ارزش، اثر حقوقی، مبلغ اسمی، کالا و خدمات
  • مهدی محسنی، محمدرضا توکلی صفحه 85

    مالکیت صنعتی به عنوان بخشی از حقوق مالکیت معنوی و شاخه ای از حقوق تجارت است که حقوق غیر مادی ناشی از علایم مشخص کننده مانند علایم تجاری یا صنعتی و یا خدماتی، اسم تجاری، سمبل یا علامت و مشخصات منشاء کالا را مورد مطالعه قرار داده و به حقوق حاصل از خلاقیت و نوآوری از قبیل ورقه های اختراع، گواهی اشیاء مصرفی و بالاخره به اشکال و ترسیمات و مسایل راجع به رقابت نامشروع و سوء استفاده از حقوق مالکیت صنعتی می پردازد. امروزه مالکیت صنعتی، چه در حقوق داخلی و چه در سطح بین المللی، به علت الزامات بازرگانی بین المللی و روابط اقتصادی کشورها با یکدیگر، مورد حمایت جدی قرار گرفته است. با پیدایش این نوع مالکیت، مسایل حقوقی جدیدی، پدیدار شد و حقوق دانان را با چالش‌های مختلفی روبرو کرده است. یکی از این چالش ها مسولیت مدنی ناشی از نقض مسایل بیمه این نوع مالکیت می باشد. به هر حال و با توجه به تمام مسایل موجود در این زمینه، امروزه با توجه به اهمیت اقتصادی و ارزش بالای آفرینه های فکری از یک سو و ترس نگرانی از ورود خسارت به این اموال یا ایجاد مسئولیت برای تجار و مخترعان از سوی دیگر، ضرورت دارا بودن شیوه هایی برای جبران خسارات ممکنه بیش از پیش آشکار شده است. برای تحقق این امر راهکارهایی وجود دارد که بر آن است به آنها بپردازد. تا ببینیم چه شیوه هایی برای جبران خسارات ناشی از نقض حقوق مالکیت صنعتی در نظام حقوقی ایران وجود دارد و آیا قواعد عمومی مسولیت مدنی در این زمینه نیز حاکم است یا اینکه قواعد جدیدی برای آن پیش بینی شده است.

    کلیدواژگان: نقض حقوق مالکیت صنعتی، مسولیت مدنی، جبران خسارات، حقوق ایران
  • راضیه عرب صفحه 107

    تحولات صنعتی و اقتصادی باعث افزایش اموال منقول، اموال غیر مادی و اموال مبتنی بر دانش و حقوق معنوی شده است. در گذشته اموال منقول و مادی اهمیت بیشتری داشت اما امروزه بیشتر ثروت جوامع پیشرفته را سهام افراد، مالکیت های صنعتی، طرح های صنعتی، مالکیت های ادبی و هنری، علایم تجاری، نرم افزارهای رایانه ای، سرقفلی، حق کسب یا پیشه یا تجارت و مجوزهای شغلی و... تشکیل می دهد. تفاوت اموال غیر مادی و حقوق معنوی با دیگر اموال از یک سو و گسترش و اهمیت این اموال از سوی دیگر پرسش هایی را در خصوص اجرای احکام نسبت به این اموال از جمله قابلیت و نحوه ی توقیف و مزایده ی این اموال مطرح نموده است. اهمیت بحث و بررسی در مورد اجرای احکام اموال غیر مادی، ضروری به نظر می رسد که در مقاله حاضر به آن خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اموال منقول غیر مادی، اموال فکری، اجرای احکام مدنی، توقیف
|
  • Mojtaba Rezaei Page 3

    The subject of ownership and related legal rules is one of the oldest concepts of civil law. In order to regulate the rules of land ownership, the law on registration of estate emerged and brought on new concepts and requirements for the establishment and transfer of ownership. The enactment of Articles 22, 46 and 72 of the Registration of Deeds and Estate Act has created serious, legal dispute before courts and lawyers concerning the meaning and scope of these articles and the legal status of a normal contract involving the transfer of registered estate from the earliest years. Although, due to the importance of the subject, a lot of research has been done on the critique of existing practices and theories, but in this research, the author, with new attitude, tries to re-explain the existing disputes, and expresses his chosen theory with the help of philosophy law debates and based on the theory of balance between right and expediency.

    Keywords: Law on registration of deeds, estate, right to property, public expediency
  • Maryam Amani, Maryam Ghorbanifar Page 19

    The marriage contract is one of the contracts which has different effects. One of the effects of the marriage contract is creating the financial obligations in the couples’ relationship and also creating changes in the system of the assets ownership, the manner of managing and dividing them the marital time and at the end of the marriage. Since the system governing the Iranian law is the system for dividing of the couple assets , so the majority of women, because of the fact that they are busy in doing the housework, they deprived of having a separate income for themselves, with due regard to the men fact that men are obliged to obtain the family’s financial costs, so the wives are deprived of these rights out of the house.In this article it is cleared that Iranian Law and some of the countries have considered the dividing the assets in halves for the women to benefit the husband’s acquired assets during the period of marriage after the termination of the marriage while having the conditions. The position of the assets dividing in halves condition in Iranian Law has been considered as the stipulation in the marriage time which is executed in the judicial procedure after terminating the marriage, divorce occurrence and having the other conditions. But there isn’t a specified position for the couples’ assets dividing in halves British Law, and the courts are reluctant to execute them independently. Like Iranian Law, if it is considered as the stipulation, not only it will be executed in the judicial precedent, but also it will benefit of the special position. In British law, there isn’t assets dividing in halves condition independently, but as per the essence of maintenance and its different with Iranian law, it is said this foundation can prepare the wife supporting maintenance during divorce in the husband’s life time or after his death by predicting the continuous maintenance as the stipulation or the separate contract (opposite to Iranian Law) and also by creating the deposing maintenance. Such a foundation in British law, is considered as a similar foundation in Iranian law like the couples’ assets dividing in halves condition.

    Keywords: Stipulation, Assets Dividing in Halves Conditions, Iranian Law, British Law, Marriage Contract, Divorce
  • Amir Hashemzadeh, Mehdi Helali Page 43

    In all legal systems, the principle is based on personal criminal responsibility, which is also mentioned in Article 141 of the Islamic Penal Code. Examples of this principle are the personal nature of punishments. According to this principle, everyone is held responsible only for the behavior he has personally committed, and no one can be punished for the behavior of another. However, in some cases, such as Article 142 of the Islamic Penal Code, the legislator has deviated from this principle. Among these cases, we can mention the responsibility of the treasury in paying the ransom. Which is an example of responsibility arising from the act of another. In this regard, as well as on how to pay ransom for different types of crimes and conditions for paying ransom, different opinions have been expressed in Iranian jurisprudence and law. Also, different opinions have been expressed about the effects of paying ransom, such as the acquittal of individuals and the possibility of referring to the main officials by the treasury after discovering the fact or referring to the recipient of ransom. therfore judicial procedure can be useful.

    Keywords: treasury, ransom, responsibility of treasury, pey the treasom
  • Mohammad Hatamikiya Page 69

    In the present article, which seeks to express the nature of banknotes and their legal effects, the author has tried to study the legal jurisprudential status of money, which is associated with two approaches, one of which is the macro view of banknotes, which is based on The basis of this view is that money is not considered as an asset of any country and is merely a representative of goods and services. On the other hand, it is a micro-view that from this point of view money is an asset of every person and Imam Khomeini Attitude, in other words, as long as the banknote represents goods and services, it is not valuable in itself, but when it is presented independently of goods and services, it has value and nature, of course, being like or guardian is very effective in our definition because When banknotes of one unit are printed, for example, ten thousand rials and are not old, it can not be considered as a proverb, and if a long time has passed since it has changed, it is a guardian, so money when as a symbol of value of goods and services To compensate for the damage caused by it, the nominal amount alone should not be enough, because over time, usually the nominal amount It is fixed, but its support is reduced, so every person who receives the money must compensate for its support, not the nominal amount, which is provided for in the Code of Civil Procedure in the discussion of late payment damages.

    Keywords: money, proverb, guardian, value, legal effect, nominal amount, goods, services
  • Mehdi Mohseni, Mohamadreza Tavakoli Page 85

    Industrial property as part of intellectual property rights is a branch of trade law that studies the immaterial rights arising from trademarks, such as trade or industrial or service marks, trade names, symbols or trademarks, and the origin of goods. Creativity and innovation rights such as patents, end-use certificates and, finally, forms and drawings on issues of unlawful competition and abuse of industrial property rights. Today, industrial property, both domestically and internationally, is heavily supported by international trade requirements and the economic relations of countries. With the emergence of this type of ownership, new legal issues have arisen, and lawyers have faced various challenges. One of these challenges is civil liability for insurance violations of this type of ownership. However, given all the issues in this area, today, given the economic importance and high value of intellectual property on the one hand, and the fear of fear of damaging these properties or creating liability for businessmen and inventors on the other, necessity is a necessity. Having ways to compensate for the damage may have become increasingly apparent. There are ways to accomplish this, to address them. To see if there are any ways to compensate for violations of industrial property rights in the Iranian legal system or the general rules of civil liability. This is either the case or there are new rules in place.

    Keywords: Industrial Property Violations, Compensation, Iran Law, Civil iability
  • Raziye Arab Page 107

    Industrial and economical development increases tangible, intangible, and knowledge-based properties and their intellectual rights. In the past, tangible movable properties were of great value, but today most of the developed communities' wealth include person's shares, industrial possessions and designs, literal and artistic works, trademarks, software, business goodwill, and trade certificates and rights. The difference between intangible properties, and intellectual rights and other properties and also their importance raises some questions about the execution of verdicts about these properties such as confiscation and auction of properties. The process of the execution of court verdicts about intangible properties seems significant which will be discussed in this article.

    Keywords: intangible movable properties, intellectual properties, civil verdicts, confiscation.