فهرست مطالب

مجله مرتع
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمزه علی شیرمردی، پرویز غلامی*، فرهنگ قصریانی، حسین محمدی نجف آبادی صفحات 367-378

    بهره برداری مناسب و مجاز از مرتع موجب پایداری پوشش گیاهی، جلوگیری از تخریب و بهبود وضعیت آن می شود. با تعیین حد بهره برداری مجاز گونه ها به عنوان یکی از اطلاعات مفید، می توان برای تعیین ظرفیت چرایی و در نتیجه توزیع مناسب دام در مرتع اقدام کرد. برای رسیدن به این هدف، قبل از آغاز فصل رویشی سال 1386 یک قرق نیم هکتاری در مرتع کرسنک احداث و در آن 40 پایه از گونه Bromus tomentellus جهت تعیین اثر شدت های مختلف برداشت (چرای شبیه سازی شده) بر تولید علوفه و بذر آن به صورت کاملا تصادفی انتخاب و هر 10 پایه آن به تیمارهای شاهد (بدون برداشت)، 25، 50 و 75 درصد اختصاص داده شد. به مدت چهار سال و هر ساله در طول 3 ماه تیمارهای مختلف برداشت بر روی پایه های مورد نظر اعمال و فاکتورهای ارتفاع، تولید علوفه و تولید بذر در تمام پایه ها اندازه گیری و نتایج حاصل در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان در نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که اثر سال بر روی تولید علوفه گونه Bromus tomentellus در سطح یک درصد معنی دار ولی اثر شدت های مختلف برداشت و اثر متقابل سال و شدت های مختلف برداشت در سطح خطای 5 درصد معنی دار نشده است. کمترین میزان تولید علوفه در سال 86 در تیمار 25 درصد و بیشترین میزان آن در سال 88 در تیمار شاهد بوده است. نتایج تولید بذر این گونه نشان داد که اثر سال و شدت های مختلف برداشت در سطح خطای یک درصد معنی دار ولی اثر متقابل آنها در سطح خطای 5 درصد معنی دار نشده است. با توجه به تغییرات محیطی موثر بر این گونه، می توان بیان کرد که چرای دام تا حدود 50 درصد از تولید علوفه آن حتی در سال های خشکسالی ضامن بقای گونه Bromus tomentellus در منطقه کرسنک خواهد بود، اما برداشت گیاه تا مرز 75 درصد هم در سال های عادی ظاهرا به گیاه آسیبی نمی رساند.

    کلیدواژگان: چرای شبیه سازی شده، شدت برداشت، کرسنک، زاگرس
  • سحر صمدی، اردوان قربانی*، مهدی معمری، معصومه عباسی خالکی، محمود بیدار لرد صفحات 379-392

    وجود گونه های مهاجم نشانه ای از تخریب مراتع است. هدف از این مطالعه بررسی اثر گونه مهاجم Leucanthemum vulgare Lam. (چشم گاوی) بر برخی از ویژگی های ساختاری و عملکردی مراتع فندوقلو در شهرستان نمین استان اردبیل است. نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک طبقه بندی شده انجام شد و دو گروه مکان با حضور و عدم حضور گونه L. vulgare برای بررسی فلور، عوامل پوشش گیاهی، ترکیب و تنوع انتخاب شد. برای مقایسه داده های مربوط به عوامل پوشش گیاهی، تنوع و یکنواختی در مکان های حضور و عدم حضور گونه از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد از 80 گونه گیاهی شناسایی شده، تعداد 9 گونه به مکان های حضور گونه L. vulgare و 19 گونه به مکان های عدم حضور گونه L. vulgare و 52 گونه به طور مشترک به هر دو منطقه تعلق داشتند. تاج پوشش و تولید پهن برگان علفی، تراکم و تاج پوشش گندمیان و همچنین تراکم و تولید کل گیاهان بین مکان های حضور و عدم حضور گونه L. vulgare تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (P<0.01). طبق نتایج شاخص های تنوع بین مکان های حضور و عدم حضور گونه تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (P<0.05)، اما شاخص های غنا و یکنواختی در مکان های حضور و عدم حضور گونه دارای اختلاف معنی دار نبودند. با انجام این تحقیق شناختی از وضعیت گونه مهاجم L. vulgare در منطقه حاصل شده و با توجه به نتایج می توان راهکارهای مناسب از جمله کاشت گونه های مرغوب مرتعی و کاهش چرا در منطقه را در کنترل، مدیریت و مواجهه با گونه مهاجم L. vulgare در مراتع فندوقلو انجام داد.

    کلیدواژگان: تنوع، یکنواختی، مراتع فندوقلو، Leucanthemum vulgare Lam
  • نسرین عبادی*، سید اکبر جوادی، رضا مقدسی صفحات 393-407

    اکوسیستم های مرتعی کارکردها و ارزش های مختلفی دارند که ارزش اکثر این کارکردها به صورت کمی نامشخص است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارزش گردشگری مراتع مله شوره و گرگو شهرستان بویراحمد با استفاده از تمایل به پرداخت افراد می باشد. برای بررسی عامل های موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش بیشینه راستنمایی برآورد شد. استخراج داده ها با روش دوگانه دوبعدی انجام شد. داده های مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 150 بازدیدکننده از منطقه یاد شده گردآوری شد. بنابر نتایج مدل مورد استفاده در تعیین عامل های موثر بر میزان ارزش تفریحی منطقه، متغیرهای اقامت شبانه در صورت هزینه، درآمد ماهیانه خانوار، رضایت از خدمات رفاهی و میزان پیشنهاد معنی دار شده است و از عامل های موثر در میزان WTP بازدیدکنندگان برای استفاده از مراتع منطقه می‎‎‎‎‎‎باشند. نتایج نشان داد 64 درصد از بازدیدکنندگان از منطقه، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده تفریحی از منطقه هستند. در این بررسی، میانگین WTP به‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎عنوان قیمت ورودیه برای هر بازدیدکننده برای استفاده از مراتع حوزه مله شوره و گرگو 25984 ریال به دست آمده‎‎‎‎است. همچنین ارزش تفریحی سالانه این منطقه حدود 259840 ریال در هکتار و ارزش کل تفریحی آن بیش 1852 میلیون ریال برآورد شده، که نشان دهنده توجه بازدیدکنندگان به منابع تفریحی منطقه مورد نظر است. با توجه به نتایج این پژوهش و ارزش قابل توجه تفریحی منطقه مورد مطالعه پیشنهاد میشود سیاستگزاران با تدوین بودجه لازم به افزایش کیفی قابلیتهای این زیستبوم کمک نمایند. همچنین قابلیت گردشگری می تواند در افزایش درآمد مرتعدارن منطقه در صورت برنامه ریزی و سیاست گذاری درست نقش مهمی را ایفا کند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، طبیعت گردی
  • جواد معتمدی*، سید نبی قائمی، مرضیه حجاریان، مهشید سوری صفحات 408-421

    در شرایط کنونی که استفاده از علوفه مرتع و نگهداری دام در مرتع، نسبت به دیگر استفاده های آن، بیشتر رایج است؛ بهره برداری اگر هماهنگ با ظرفیت چرای مرتع نباشد، باعث فشار بر مرتع شده و موجودیت آن را به خطر می اندازد. از طرفی، لازم است که تعداد واحد دامی به گونه ای باشد که معیشت مرتعداران را تامین نماید. این مسیله، نیاز به تعیین سطح اقتصادی مرتع را بیش از پیش مسجل می نماید. بنابراین متناسب با نیاز واحدهای پایه اجتماعی و توان اکولوژیکی مراتع در مناطق مختلف آب و هوایی، این سطح باید مشخص شود. برای این منظور، تعداد 160 مرتع با مجموع مساحت 181216 هکتار و شرایط مدیریتی متفاوت (مراتع ممیزی شده، مراتع ممیزی نشده و مراتع دارای طرح)، در پنج ناحیه اقلیمی آذربایجان غربی انتخاب گردید. با بررسی طرح های مرتعداری و با استناد به منابع و دستورالعمل های موجود، ظرفیت چرای کوتاه مدت یا تعداد واحد دامی که در هر مرتع بسته به توان اکولوژیکی می توان اجازه چرا داد، محاسبه گردید. در مرحله بعد، خانوارهای بهره بردار، به روش پیمایشی، مورد بررسی قرار گرفتند و با استناد به پرسشنامه ها، اطلاعات مرتبط با متوسط بعد خانوار، هزینه سالانه هر خانوار مرتعدار، درآمد حاصل از یک گله 100 راسی و درآمد خالص سالانه مرتعدار، استخراج گردید. بر مبنای اطلاعات استخراج شده، اندازه گله یا تعداد واحد دامی که می تواند نیاز خانوار عشایری یا روستایی را در حد تامین هزینه ها رفع نماید، محاسبه و به تبع آن، اندازه واحد مرتعداری یا مساحت مرتع مورد نیاز مرتعداران، در مناطق مختلف آب و هوایی، برآورد گردید. نتایج نشان داد هزینه نگهداری گله و درآمد حاصله از آن در طبقات اقلیمی مختلف به واسطه تغییر سطح مرتع و کمیت و کیفیت علوفه مرتع، متفاوت است. حداقل اندازه گله برای یک خانوار پنج نفره در اقلیم مرطوب 152 واحد دامی، در اقلیم نیمه مرطوب 156 واحد دامی، در اقلیم مدیترانه ای 133 واحد دامی، در اقلیم نیمه خشک 214 واحد دامی و در اقلیم خشک 220 واحد دامی محاسبه شد. ضمن اینکه حداقل اندازه مرتع واحدهای مدیریتی مرتعداری برای دوره چرایی چهار ماهه، در اقلیم مرطوب 137 هکتار، در اقلیم نیمه مرطوب 251 هکتار، در اقلیم مدیترانه ای 226 هکتار، در اقلیم نیمه خشک 406 هکتار و در اقلیم خشک 485 هکتار برآورد گردید. مقایسه نتایج حاصل با وضع موجود، بیانگر آن است که در حال حاضر (سال مطالعه 1394)، اندازه اراضی مرتعی واگذار شده در بیشتر طرح های مرتعداری، پایین تر از حد مطلوب اقتصادی است. بنابراین در شرایط فعلی که عمده مرتعداران، دامدار می باشند؛ اولویت دفتر امور مراتع، باید تهیه طرح های مرتعداری اقتصادی باشد. ضمن اینکه باید با کاربرد تکنولوژی و استفاده از انرژی های نو در مرتع، هزینه های نگهداری دام را کاهش و با استفاده چندمنظوره از مرتع، طی یک دوره 10 ساله، سطوح غیراقتصادی را تبدیل به سطوح اقتصادی نمود.

    کلیدواژگان: طرح های مرتعداری، اندازه بهینه واحدهای بهره برداری، اندازه گله، آذربایجان غربی
  • اعظم خسروی مشیزی*، محسن شرافتمند صفحات 422-434

    کارکرد زیبایی یکی از مهم ترین کارکردهای اطلاعاتی است که در علم اکولوژی و حفاظت از اکوسیستم ها از اهمیت بالایی برخوردار است. اما تحقیقات کمی در مورد کارکرد زیبایی انجام شده است و غالبا در مدیریت اکوسیستم ها به کارکردهای اطلاعاتی خصوصا کارکردهای غیر استفاده ای مانند زیبایی توجهی نمی شود. در این مطالعه، با تکمیل 184 پرسشنامه و با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و مدل رگرسیونی لوجیت، تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد زیبایی چشم انداز مراتع سربیژن و عوامل موثر بر آن در سال 1397بررسی شد. نتایج نشان داد که 78 درصد بازدیدکنندگان و 86 درصد ساکنان اعتقاد دارند که مراتع منطقه از زیبایی زیاد و بسیار زیادی برخوردار هستند و تنوع پوشش گیاهی مهم ترین عامل موثر بر زیبایی منطقه به دست آمد. نتایج ارزش گذاری اقتصادی نشان داد که متغیر مبلغ پیشنهادی به طور منفی و متغیرهای بومی بودن، سطح تحصیلات، درآمد ماهیانه و امتیاز زیبایی به طور مثبت اثر معنی داری بر تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد زیبایی منطقه داشته اند. میزان تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد زیبایی 28798 ریال به دست آمد که بیانگر توجه بازدیدکنندگان و ساکنان به کارکرد زیبایی مراتع سربیژن است. شناخت ارزش کارکرد زیبایی مراتع میزان مسئولیت پذیری اخلاقی مردم در مقابل چشم اندازها طبیعی را افزایش خواهد داد و درنتیجه به توسعه و اجرا برنامه های حفاظتی اکوسیستم های طبیعی با مشارکت مردم کمک زیادی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: کارکرد زیبایی، مرتع، تمایل به پرداخت
  • مهدی بشیری*، علی ماروسی صفحات 435-451

    شناخت ویژگی های اقلیمی موثر بر تولید سالانه ریواس (Rheum ribes) می تواند در مدیریت و توسعه آن در مراتع مفید واقع شود. در این پژوهش عملکرد سالانه این گونه در استان خراسان رضوی با 74 پارامتر اقلیمی طی دوره 10 ساله ارزیابی و پارامترهای اقلیمی موثر با الگوریتم های داده کاوی استخراج شد. ابتدا نقش پارامترهای اقلیمی مرتبط با درجه حرارت، رطوبت، بارندگی و ساعات آفتابی، با همبستگی و رگرسیون تحلیل شد. سپس 11 الگوریتم طبقه بندی در نرم افزار MATLAB برنامه نویسی و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که عملکرد ریواس با میانگین دمای حداکثر تابستان، دامنه تغییرات دمای اردیبهشت تا شهریور، حداکثر دمای تابستان، میزان رطوبت نسبی و بارندگی فصل بهار همبستگی مثبت دارد. ارزیابی الگوریتم ها با شاخص های ضریب تعیین و میانگین مربع خطا نشان داد در تخمین عملکرد سالانه بر مبنای عوامل اقلیمی، روش تشخیص الگو در مرحله آزمون با ضریب تعیین 46/0 و روش های رگرسیونی، طبقه بندی ممیزی و k نزدیکترین همسایه در مرحله آموزش (ضریب تعیین برابر1) بهترین عملکرد را داشتند.  با ورود عوامل موثر به روش گام به گام، رگرسیون خطی در مرحله آزمون (ضریب تعیین برابر 74/0) و روش k نزدیک ترین همسایه در مرحله آموزش با ضریب تعیین برابر 1، عملکرد ریواس را دقیق تر تخمین زدند. همچنین روش پیشنهادی K نزدیک ترین به میانگین، به ترتیب با مقادیر K برابر 6 و 7  در روش های ورود تمامی عوامل و  عوامل موثر حاصل از روش گام به گام، بالاترین دقت را در تخمین عملکرد محصول داشت. لذا استفاده از روش های داده کاوی و مدل پیشنهادی، در شناسایی پارامترهای اقلیمی موثر بر گونه های مرتعی مختلف روشی کاربردی معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: اقلیم، داده کاوی، رگرسیون گام به گام، عملکرد سالانه، مدل سازی
  • منیر سادات طباطبایی زاده، علی اکبر کریمیان *، محمد متینی زاده، محمدهادی راد، سید کاظم صباغ صفحات 452-461

    در بین عوامل بازدارنده محیطی بر رشد و عملکرد گیاهان، خشکی مهم‏ترین عامل کاهش تولید به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می‏رود. در این بین گیاه دارویی کلپوره (. (Teucrium polium Lیکی از مهم ترین گیاهان دارویی از خانواده نعناعیان است که در این مناطق دیده می‏شود. لذا به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی کلپوره، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده منابع طبیعی یزد اجرا شد. سطوح مختلف کمبود آب شامل شرایط 100 درصد ظرفیت زراعی ‏(شاهد)، 75 درصد ظرفیت زراعی (تنش ملایم)، 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش متوسط) و 25 درصد ظرفیت زراعی (تنش شدید) بود. نتایج نشان داد که بیشترین مجموع ارتفاع انشعابات در بوته با (48/100 سانتی متر)، وزن تر و خشک اندام هوایی با (7/5 و 3/2 گرم) و غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم در اندام هوایی به میزان (58/3، 45/0 و 7/2 درصد) مربوط به تیمار 75 درصد ظرفیت زراعی بود این در حالی بود که با افزایش بیشتر سطح تنش، غلظت کاروتنویید، کلروفیل a، b و کل افزایش یافت به طوری که بیشترین میزان آن در سطح تیمار خشکی 50 درصد ظرفیت زارعی به ترتیب برابر با 3/7، 5/21،2 /6 و 6/27میلی‏گرم بر گرم مشاهده شد در حالی‏که با تشدید کمبود آب (تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی) غلظت این رنگریزه ها کاهش نشان داد. لذا در مجموع می‏توان بیان نمود که این حالت نشان از توان تطابق نسبی گیاه کلپوره با شرایط کمبود آب دارد. لذا به منظور استقرار بهتر این گیاه در مراتع بهتر است که یا با ریشه‏دار کردن قلمه‏های این گیاه در شرایط گلخانه و یا کشت بذور به مدت یک سال در گلخانه، نهال‏ها به مرتع انتقال داده شوند.

    کلیدواژگان: گیاه کلپوره، ظرفیت زراعی، خصوصیات کمی و کیفی، تحمل به خشکی
  • یاسمن کیاسی، محمدرحیم فروزه*، سیده زهره میردیلمی، حمید نیک نهاد صفحات 462-478

    آگاهی دقیق از روابط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی از موارد لازم برای مدیریت اکوسیستم های مرتعی است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر برخی عوامل خاکی و پستی بلندی بر پراکنش مهم ترین گیاهان دارویی مرتع خوش ییلاق استان گلستان انجام شد. در منطقه مورد مطالعه به منظور ثبت پارامتر های گیاهی از قبیل تراکم، فراوانی و درصد تاج پوشش، نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی-سیستماتیک از طریق پلات گذاری در طول ترانسکت در هر تیپ انجام شد. ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی و میزان شیب در هر پلات استخراج و ثبت شدند. در امتداد هر ترانسکت نمونه های خاک در مرکز 3 پلات (ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت) و از عمق 0 تا 30 سانتی متری برداشت گردید و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. به منظور معرفی موثر ترین عامل محیطی در پراکنش گیاهان دارویی، از آنالیز تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) در محیط نرم افزاری PC- ORD5 استفاده شد. نتایج CCA نشان داد 53 درصد از کل تغییرات توسط محور های اول، دوم و سوم قابل توجیه است. عوامل جهت جغرافیایی، ماده آلی و میزان فسفر به ترتیب با میزان همبستگی520/0- ، 472/0 و 470/0- و در محور اول رج بندی عامل میزان شیب، درصد رطوبت و درصد رس به ترتیب با میزان همبستگی 601/0، 568/0- و 558/0- در محور دوم رج بندی و عامل درصد شن با میزان همبستگی 400/0 در محور سوم رج بندی به عنوان موثر ترین عوامل بر پراکنش گونه های دارویی مرتع خوش ییلاق معرفی شدند. با توجه به اینکه عوامل پستی و بلندی و دو خصوصیت مهم خاک (ماده آلی و درصد رطوبت) بر تغییرات پراکنش گیاهان دارویی اهمیت بیشتری داشتند به نظر می رسد در نظر گرفتن این عوامل در اصلاح و احیاء مرتع با محوریت گیاهان دارویی بتواند نیل به افزایش تولید و بهره وری گیاهان مذکور در رویشگاه مورد بررسی را تقویت نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی متعارف، رج بندی، گیاهان دارویی، مرتع خوش ییلاق، استان گلستان
  • امیرارسلان کمالی*، محمود دشتی زاده، عبدالمهدی کبیری فرد، حسین خاج، سید ابوطالب صادقی، محمدهادی صادقی صفحات 479-489

    این تحقیق، به‏منظور تعیین ارزش غذایی گونه‏های Medicago polymorpha وMalva parviflora  در مراحل مختلف رشد در سه مرتع دشتی استان بوشهر از آذر 1392 تا اردیبهشت 1393 انجام شد. نمونه‏برداری از گیاهان، در مراحل رشد رویشی، گلدهی و بذردهی، به‏طور تصادفی انجام شد. نمونه‏های‏‏ هر مرحله در هر مکان، از نظر میزان ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، لیگنین، انرژی خام، کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، آهن، منگنز، روی، مس و قابلیت‏هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده آلی در ماده خشک، آزمایش شدند. داده‏ها در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تیمار (مراحل رشد) و سه تکرار یا بلوک (مراتع مورد پژوهش) تجزیه آماری شدند. نتایج نشان داد که با پیشرفت رشد، میزان NDF و ADF گیاهان افزایش، ولی پروتئین خام، خاکستر خام، فسفر، پتاسیم، مس و قابلیت‏هضم آن‏ها و نیز کلسیم M. parviflora کاهش یافت. میزان کلسیم، پتاسیم، منیزیم، سدیم، آهن و منگنز گیاهان مورد مطالعه در مراحل مختلف رشد، بیشتر از حد بحرانی آن‏ها برای گوسفند اکوتیپ دشتستانی با میانگین وزن 50 کیلوگرم و بز بومی با میانگین وزن 35 کیلوگرم بود؛ اما میزان فسفر M. Polymorpha در مراحل گلدهی و بذردهی، فسفر M. parviflora در مرحله بذردهی، مس هر دو گیاه در مرحله بذردهی و میزان روی  M. Polymorphaدر مرحله بذردهی، کمتر از سطح کمبود آن‏ها بود. به‏طور کلی این گیاهان به‏ویژه در مراحل رویشی و گلدهی، برای استفاده دام‏های چراکننده مناسب بوده و در صورت امکان باید نسبت به ازدیاد آن‏ها در مراتع مشابه اقدام شود.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، عناصر معدنی، مرحله فنولوژی، Medicago polymorpha، Malva parviflora
  • نادیا کمالی*، علیرضا افتخاری، مهشد سوری، سعیده ناطقی، مینا بیات صفحات 490-499

    چرای دام در محیطهای طبیعی یکی از فاکتورهای تغییرات محیطی است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر چرا و عدم چرا بر روابط موجود بین فاکتورهای خاکی و پراکنش گونه های گیاهی در مراتع غرب دریاچه حوض سلطان قم صورت گرفت. در هر کدام از سایت های مورد مطالعه (چراشده و چرانشده) که در مجاورت هم قرار داشته و از لحاظ عوامل محیطی شباهت زیادی به هم داشتند. برداشت داده های مربوط به پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک با استقرار 10 پلات 4 مترمربعی در امتداد 4 ترانسکت انجام شد. همچنین در داخل هر پلات یک نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری برداشت شد. فهرست گیاهان موجود و درصد تاج پوشش در هر سایت تعیین گردید و خصوصیات اسیدیته، هدایت الکتریکی، بافت، درصد آهک، درصد فسفر، سدیم، پتاسیم، کلسیم، کلر، کربنات، بی کربنات و درصد ازت خاک هر سایت اندازه گیری شد. رج بندی جوامع گیاهی با توجه به خصوصیات خاکی به روش آنالیز تطبیقی متعارفی (DCA , CCA) با استفاده از نرم افزار CANOCO صورت گرفت. نتایج نشان داد که چرای دام بر روابط بین پوشش گیاهی و خاک در این منطقه تاثیر گذار است، به طوری که پراکنش گونه های گیاهی در منطقه چراشده به عوامل شوری، سدیم و نیتروژن وابسته بود، در حالی که در منطقه قرق پراکنش گونه ها رابطه مستقیم با عامل شوری و سدیم داشت. در واقع چرای دام بر پراکنش پوشش گیاهی موثر بوده و تغییر تیپ های گیاهی ناشی از چرای متناسب دام باعث افزایش میزان ازت خاک در منطقه چرا شده گردیده است. حضور دام و چرای در حد بهره برداری مجاز، سبب بهبود وضعیت خاک از لحاظ میزان ازت شده و این افزایش ازت خاک، به نوبه خود سبب افزایش حضور دو گونه بوته ای مهم Suaeda aegyptiaca و Artemisia sieberi شده است، از سوی دیگر با چرای دام از سرشاخه گونه های بوته ای به عنوان پوشش غالب منطقه، از خشبی شدن گیاهان جلوگیری به عمل آمده و کیفیت علوفه تولیدی افزایش پیدا کرده است. لذا با مدیریت چرا در منطقه مورد مطالعه و سایر مناطق استپی مشابه، می توان نسبت به اصلاح ترکیب پوشش گیاهی و بهبود خصوصیات خاکی در دراز مدت اقدام کرد.

    کلیدواژگان: حوض سلطان، چرای دام، فاکتورهای خاکی، رج بندی، آنالیز چند متغیره
  • مرضیه علی خواه اصل*، مهدی معمری، داریوش ناصری، شهریار مفتاحی صفحات 500-511

    ارزش بارز اقتصادی و درمانی، تقاضای بازار و سطح فرآوری بالای گیاهان دارویی باعث شده است تا کشت این گیاهان در دنیا روزبه روز افزایش یابد. شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که در صنایع غذایی، دارویی و دخانیات کاربرد دارد. ازاین رو، هدف اصلی این تحقیق، مکانیابی کشت شیرین بیان در حوضه آبخیز لیگوان با استفاده از روش ANP Fuzzy است. در این راستا 11 معیار در قالب خوشه های اقلیم، خاک، فیزیوگرافی و اقتصادی-اجتماعی با استفاده از روش تحلیل شبکه ای و استفاده از نظر کارشناسان خبره در محیط نرم افزار Super Decision وزن دهی شده و برای هم مقیاس سازی معیارها نیز از روش فازی سازی در مقیاس 0-255 در محیط نرم افزار Idrisi استفاده شد. در این بین، نقشه کاربری اراضی حوضه با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و با روش ماشین بردار پشتیبان تهیه شد. در نهایت با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی، لایه های موردنظر با اعمال وزن مربوطه روی هم گذاری شده و نقشه تناسب کشت و توسعه این گیاه تهیه شد. نتایج نشان داد که به ترتیب معیارهای ارتفاع، شیب، عمق و حاصلخیزی خاک مهم ترین معیارهای موثر در کشت و توسعه این گیاه در منطقه می باشند و 85/1936هکتار (96/26 درصد) دارای پتانسیل  زیاد یا خیلی زیاد برای کشت و توسعه گیاه دارویی شیرین بیان می باشد و با تغییر الگوی کشت از زراعت دیم به شیرین بیان، می توان سود اقتصادی بیشتری را متصور بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره، سامانه اطلاعات جغرافیایی، گیاه دارویی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • سیما طیموری اصل، علی اصغر نقی پور برج*، محمدرضا اشرف زاده، مریم حیدریان صفحات 526-538

    گونه گیاهی استپی بیابانی (Stipa hohenackeriana) از نظر تولید علوفه و حفاظت خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، اثر تغییر اقلیم آینده بر پراکنش جغرافیایی این گونه در استان چهارمحال و بختیاری واقع در منطقه زاگرس مرکزی پیش بینی شده است. به این منظور، تعداد 122 داده حضور گونه با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) ثبت شد و همراه با 9 متغیر محیطی شامل متغیرهای زیست اقلیمی، فیزیوگرافی و پوشش/کاربری سرزمین در مدل سازی مورد استفاده قرار گرفتند. رویکرد مدل سازی اجماعی شامل مدل بی نظمی بیشینه، شبکه عصبی مصنوعی، روش افزایشی تعمیم یافته، مدل خطی تعمیم یافته، تحلیل ممیزی انعطاف پذیر، جنگل تصادفی و رگرسیون چند متغیره تطبیقی استفاده شد. پیش بینی آینده برای سال های 2050 و 2070 و بر اساس چهار سناریوی افزایش گازهای گلخانه ایRCP2.6 ،RCP4.5 ،RCP6  و RCP8.5 و مدل گردش عمومی MRI-CGCM3 انجام شد. یافته ها نشان داد که حدود 37/22 درصد از محدوده مورد مطالعه در شرایط اقلیمی امروزی به عنوان رویشگاه های مطلوب گونه استپی بیابانی شناسایی شد. موثرترین متغیرها در مطلوبیت رویشگاه گونه مورد مطالعه، به ترتیب میانگین دمای پربارش ترین فصل سال، تغییرات فصلی بارندگی و شاخص هم دمایی بودند. پیش بینی می شود که به واسطه تغییر اقلیم، به ترتیب کمترین و بیشترین سطح رویشگاه نامناسب شده در حدود 72/18 درصد (RCP2.6) در سال 2050 تا 87/42 درصد (RCP8.5) در سال 2070 خواهد بود. مدل جنگل تصادفی به عنوان قابل اعتمادترین مدل، در بین هفت مدل مورد بررسی تعیین شد. مناطق تعیین شده به عنوان رویشگاه مناسب در این مطالعه می تواند برای معرفی مجدد و استقرار استپی بیابانی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، چهارمحال و بختیاری، مدل سازی پراکنش گونه ای، مدل جنگل تصادفی، Biomod2، مدل سازی اجماعی
  • محبوبه هادی نژاد، رضا عرفانزاده*، حسن قلیچ نیا صفحات 539-550

    بانک بذر خاک می تواند تجدید حیات طبیعی اکوسیستم های مرتعی را تسهیل نماید. این بانک معمولا تحت تاثیر گونه های گیاهی موجود در محل است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر تاج پوشش گونه های بادام کوهی(Amygdalus scoparia) ، دافنه (Daphne mezereum) و آبنوس (Ebenus stellata) برتنوع و غنا بانک بذر خاک زیر اشکوب آن ها در مراتع چنارناز شهرستان خاتم استان یزد انجام شد. پانزده پایه (تعداد تکرار) از هرکدام از گونه های چوبی انتخاب و از زیر تاج پوشش آنان یک نمونه خاک (شامل 10 عدد اوگر) از عمق 5-0 سانتی متر توسط اوگری به قطر 5 سانتی متر برداشت شد. به منظور مقایسه و به عنوان یک تیمار کنترل، در بیرون تاج پوشش نیز نمونه برداری به همان روش انجام شد. تنوع و غنا بانک بذر خاک در نمونه ها، با کشت به مدت 6 ماه در گلخانه دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس اندازه گیری شد. غنا از طریق شمارش تعداد گونه های گیاهی به علاوه شاخص های مارگالف و منهینگ به دست آمد. تنوع از طریق شاخص های سیمسون و شانون-واینر احتساب شد. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که به طور کل مقادیر میانگین شاخص های غنا و تنوع در زیر تاج پوشش سه گونه چوبی A. scoparia،D. mezereum ، E. stellata به طور معنی داری بیشتر از بیرون تاج پوشش بود. همچنین بیشترین مقادیر شاخص های غنای مارگالف (12/2) و منهینیگ (48/1) و شاخص های تنوع شانون واینر (59/1) و سیمسون (72/) در زیر تاج پوشش E. stellata  وجود داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر مثبت تاج پوشش گونه های اشکوب فوقانی بر بانک بذرخاک نه تنها به حضور آنها بستگی دارد، بلکه به نوع گونه در این اشکوب نیز بستگی دارد. همچنین گونه های اشکوب فوقانی شامل بوته ای ها و درختان دارای اهمیت زیادی است زیرا می تواند منبع مهمی از بذور در خاک زیراشکوب خود برای احیای این مراتع بشمار رود. بنابراین حفظ این گونه ها با اولویت E. stellata در منطقه مورد مطالعه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سیمسون، مارگالف، Amygdalus scoparia، Daphne mezereum، Ebenus stellata
|
  • Hamze Ali Shirmardi, Parviz Gholami*, Farhang Ghasriani, Hossein Mohammadi Pages 367-378

    Appropriate use of rangelands, creates vegetation stability, prevents degradation and improves their suitability  conditio. Determination of allowable level of vegetation utilization of the species could lead to plan for the proper distribution of livestock on rangeland. To measure the level of use, a 0.5 ha exclosure was established in Karsanak site before the start of the growing season in 2007 and 40 individual Plants of Bromus tomentellus were selected randomly inside of the exclosure in order to determine the effect of different harvesting intensities (simulated grazing) on forage and seed production. Clipped treatments included 0, 25, 50 and 75 percent of annual growth. There were 10 replications in the plan. Clipping continued for 4 years in three months of grazing season. Vigor and freshness, mortality, plant maximum height, forage and seed production were observed and measured during the 4 years. Data were analyzed in a split plot design in time with SAS software. The results of forage production of Bromus tomentellus showed that the effect of years is statistically significant at 1%. And the interaction of the year and different intensities of harvest, is not significant at the 5%. Lowest forage production has happened in 2007 harvesting at 25% and its highest in 2009 in control treatment. The results of seed production showed that the And the interaction of the year and different intensities of harvest is statistically significant at 1% But their interaction was not significant at the 5% error level. Due to environmental changes affecting of this species, it can be concluded that about 50 percent of annual yield removal is safe for persistence and health of Bromus tomentellus in Karsanak and other areas with similar climate and soil conditions in drought years but the harvest of up to 75 percent in normal years apparently does not harm the plant.

  • Sahar Samadi, Ardavan Ghorbani*, Mehdi Moameri, Masoomeh Abbasi, Mahmood Bidar Pages 379-392

    Presence of invasive species on rangelands is a degradation sign. The aim of this study was to evaluate the effects of invasive species Leucanthemum vulgare Lam. on the structural and functional characteristics of Fandoghlou rangelands in the Namin county of Ardabil province. The model used for sampling was the stratified random systematic. Two main sites with the presence and absence of L. vulgare were selected to study the flora, vegetation characteristics, and species composition and diversity. Independent t tests was used for comparison of data related to the vegetation, diversity and evenness in both sites. The results showed that totally there is 80 species, nine of them in sites with the presence of L. vulgare and 19 species with the absence of L. vulgare. Also 52  species were found in both sites. Canopy cover and production of forbs, density and canopy cover of grasses and also density and total plant production between the sites were significantly different (P<0.01). According to the results, diversity indicators between the sites were also significantly different (P<0.05), but richness and evenness indicators of both sites did not show any significant differences. Result of the study suggests to find suitable methods such as planting of rangeland species and reduction of grazing pressure to control, to tackle the problem of L. vulga invasion on the Fandoghlou rangelands.

  • Nasrin Ebadi*, Akbar Javadi, Reza Moghadasi Pages 393-407

    Rangeland ecosystems have many valuable functions, the value of the most of these functions yet unclear. The aim of this study was the determination of tourism value of Maleshoure and Gurgo rangelands in Boyer Ahmad city using individual’s willingness to pay.  To investigate the factors affecting the individual’s willingness to pay, The logit regression model was used.  Data extraction was carried out using a two-dimensional method, required data were collected by filling in a questionnaire and interviewing 150 visitors from the mentioned area. Based on the results of the model, nightly accommodation variables such as cost, household income, satisfaction with welfare services and the proposed rental rate were significant. These are the most effective factors in the number of visitors WTP for using the rangelands of the region. The results showed that 64 % of visitors are willing to pay for recreation. Results showed that the average WTP is equal to 25984 Rials. Also, the annual recreational value of this region was about 259840 Rials per hectare which could be sumup fot the whole atea as 1852 million Rials. This indicates that attention of visitors to the recreational resources of the area is heigh. Due to recreational value of the study area, it is suggested that policy makers, to increase the budget pay more attention on this factor. Also, tourism can play an important role in increasing the income of the rangers.

    Keywords: Contingent Valuation, logit model, Ecotourism
  • Javad Motamedi*, Nabi Ghaemi, Marzyeh Hajarian, Mahshid Soori Pages 408-421

    Currently the use of animal husbandry in Iran is dependent on rangeland forage which makes it the main land use practice on those areas. Ignorance of relationship between the rangeland’s capacity and economic life of the users, puts the rangelands in danger due to the pressure on their resources. That’s why the vastness of rangeland and its stocking rate should be known whereby calculation of required land to fulfilled the need of the household could be done for different climatic zones. For this purpose, 160 rangelands with a total area of 181216 hectares and different management conditions (with and without the grazing licence, with and without range management plan) were chosen in five climatic regions. Based on available resources and guidelines, the short-term stocking rate was calculated. In the next step, On the basis of given answers to questionnaires, animal and the net annual income of the user were calculated. Information was analyzed to determine the size of a herd or the number of animal units that could financially meet the needs of nomadic or rural households was calculated. Consequently, the size of the range required by the exploiters, in different climatic zones were estimated. The results showed that the herd maintenance cost and needed income varies  in different climates due to rangeland’s quantity and quality of forage. The minimum flock size for a five-person household; in humid climate consist of 152 animal units; in the semi-humid region 156 units; in the Mediterranean climate 133 units; in the semi-arid climate 214 units; and in the dry climate were 220 units. At the same time, the minimum size of the rangeland for four months in a humid climate was calculated as 137 hectares, in the semi-humid region as 251 hectares, in the Mediterranean climate as 226 hectares, in the semi-arid climate as 406 hectares and in dry climates by 485 hectares. Results shows that under existing situation (Year of study 2015), the size of the rangelands allocated to the most rangeland projects are lower than the optimal economic level. Therefore, the rangeland office in the province should plan for economically viable rangeland plans which means large-scale ranching schemes with the emphasis on economic herd size. In addition, technology and use of renewable energies may reduce the cost of living. And a ten years strategy should be set in a way that animal husbandry gets more profitable.

    Keywords: Range Management Projects, Optimal size of utilization units, Herd (flock) size, West Azerbaijan
  • Azam Khosravi Mashizi*, Mohsen Sherafatmand Pages 422-434

    Aesthetic is an added value to other precious values of rangelands and helps its ecosystem conservation. Unfortunately, there is not plenty of researches run on this issue and its probable value. Instead emphasis has put on ecosystem management especially on the basis of marketable products. In this study, the people willingness to pay for the aesthetic of Sarbijan rangeland landscapes and its affecting factors were investigated using 184 questionnaires, the contingent valuation method and logit regression model in 2018. The results showed that more than 78 percent of visitors and 86 percent of residents had high to very high aesthetic sense to the region’s rangelands. Vegetation diversity was the most important factor affecting the landscape beauty from their point of view. The results of economic valuation showed that proposed price negatively and homeland interests, educational level, monthly income, and beauty of land positively affect willingness to pay for the region aesthetic function. The willingness to pay for the aesthetic function has been estimated to be 28798 Rials, which shows the visitors and residents attention to the aesthetic function of the Sarbijan rangelands is high. Understanding of the value of aesthetic function of rangeland will increase moral responsibilities of people to the natural landscapes and greatly contribute to the development and implementation of natural ecosystem conservation programs with the public participation.

    Keywords: Aesthetic Function, Rangeland, Willing to Pay
  • Mehdi Bashiri*, Ali Maroosi Pages 435-451

    Identification of climatic characteristics affecting the annual yield of Rheum Ribes can be useful in management and development of this species in the rangelands. In this research, the annual yield of this species in Khorasan-Razavi province based on 74 climatic parameters during a ten-year period evaluated and affecting climatic parameters extracted using data mining methods. First, the role of climatic parameters associated with temperature, humidity, rainfall and sunny hours analyzed using correlation and regression methods. Then, 11 classification algorithms in MATLAB software programmed and compared. The results showed that the Rheum Ribes yield has a positive relationship with the average of maximum temperatures in the summer, the range of high temperature in May to September, the maximum of summer temperatures and the relative humidity and rainfall of the spring. Evaluation of the algorithms using the indices of coefficient of determination and mean square error showed that in estimation of the annual yield based on climatic factors, the pattern recognition method at the testing stage with a coefficient of determination equal to 0.46 and regression methods, classification discrimination and K nearest neighbor (KNN) at the training stage (coefficient of determination equal to 1) had the best performance. With regard to the effective factors in stepwise method, the linear regression method at the testing stage (coefficient of determination equal to 0.74) and K nearest neighbor method at the training stage with coefficient of determination equal to 1, estimate the Rheum Ribes yield more accurately. Also, the proposed K nearest to mean (KNM) method for k values equal to 6 and 7 with regard to all factors and the effective factors resulted from stepwise method, respectively, had higher accuracy in yield estimation. So, application of data mining methods and the proposed model, in recognition of climate parameters affecting different rangeland species could be a practical approach.

    Keywords: Annual yield, Climate, Data mining, Modelling, Stepwise regression
  • Aliakbar Karimian, Mohammad Matinizadeh, Mohammadhadi Rad, Kazem Sabagh Pages 452-461

    Among the environmental barriers to plant growth and yield, drought, an icon of arid and semi-arid regions is the most important factor in reducing production. Teucrium polium L. is one of the most important medicinal plants of the family Lamiaceae that exists in these areas. In order to study the effect of drought stress on some physiological and morphological traits of Teucrium polium L., an experiment based on randomized completely design was conducted with three replications at Research Greenhouse of Natural resources College of yazd. Water deficit levels included100% field capacity as the control, 75% field capacity (mild stress), 50% field capacity (medium stress) and 25% field capacity (severe stress). The results showed that the branches height per plant with (100.48 cm), fresh and dry weight of stem with (5.7 and 2.3 g) and  concentrations of Nitrogen, Phosphorus and Potassium in aerial with (3.58, 0.45 and 2.7%) in 75% field capacity treatment was observed. Also, with increasing drought stress level (medium stress) chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll content were increased. The most level of forementioned factors was observed at 50% of field capacity treatment with 7.3,21.5,6.2 27.6 mg / g, respectively. further water deficit (25% crop treatment) showed that the concentration of these pigments decreased. On the whole the experiment results showed relative tolerance of Teucrium polium L. to drought stress. Therefore, for better establishment of this plant in the fields it is better to transfer the seedlings to the pasture either by rooting the cuttings of the plant under greenhouse conditions or by planting seeds for one year in the greenhouse.

    Keywords: Teucrium polium L. plant, Field capacity, Quantity, quality properties, Drought tolerance
  • Yasaman Kiasi, Mohamadrahim Foroozeh*, Zohre Mirdeylami, Hamid Niknahaf Pages 462-478

    Insight into the relationship between plants and environmental characteristics is essential for managing rangeland ecosystems. The present study investigate the effect of soil and topographic factors on the distribution of the most important medicinal plants in Khosh Yeilagh Golestan province. Parameters such as density, frequency and canopy percent were the subjects of the study. Random-systematic method was used through plots establishment along the transect in the study area. The geolocation and gradient levels, altitude and sea level were measured and recorded. Through each transect, soil samples were taken at the center of 3 plots from 0 to 30 cm depth. Physical and chemical properties of soil were then measured. In order to introduce the most effective environmental factor on distribution of medicinal plants, Detrended Correspondence Analysis (DCA) and Canonical Correspondence Analysis (CCA) were used in PC-ORD5. The result of CCA showed 53% of the total variation was justified by the first, second and third axes. Elevation, geographic and organic factors with correlation coefficient of -0.520, 0.472 and -0.470, respectively, in the first axis of ordination, the gradient factor with a correlation coefficient of 0.601,-0.568 and -0.558 in the second axis and the sand percent factor with a correlation of 0.400 in the third axis of ordination was introduced as the most effective factors on the distribution of medicinal species in khosh Yeilagh. Obviously in future rehabilitation of the rangelands result of the study could improve the production of the medicinal plants.

    Keywords: Canonical Correspondence Analysis, Ordination, Medicinal plant, Khosh Yeilagh rangeland, Golestan Province
  • Amirarsalan Kamali*, Mahmood Dashtizadeh, Abdlomahdi Kabiri Fard, Hossein Khaj, Seyed Abootaleb Sadeghi, Mohammadhadi Sadeghi Pages 479-489

    This research was carried out to determine nutritive value of Medicago polymorpha and Malva parviflora in various growth stages. The study was conducted at three rangelands during December 2013 to May 2014. The samples of plants were randomly taken in three stages including vegetative growth, flowering and maturity (seed production). Samples of each stage and place were analyzed for DM, CP, EE, NDF, ADF, ADL, GE, Ca, P, K, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, DMD, OMD and DOMD determination. Randomized Completely Blocks design was used with three treatments (growth stages) and three blocks (studied rangelands). Results showed that NDF and ADF content of plants increased with the growth but their CP, Ash, P, K, Cu, DMD, OMD, DOMD content and Ca content of M. parviflora decreased. Ca, K, Mg, Na, Fe and Mn content of studied plants at different growth stages were higher than those critical limits for Dashtestani sheep with average weight of 50 kg and native goat with average weight of 35 kg, but P content of M. polymorpha at flowering and maturity stages, P content of M. parviflora at maturity stage, Cu content of plants at maturity stage and Cu content of M. polymorpha at maturity stage were less than those critical limits. Totally, these plants are good enough for grazing ruminants specially at vegetative and flowering stages and if possible, it should be increased in the same ranges.

    Keywords: Nutritive value, Minerals, Phenologic stage, Medicago polymorpha, Malva parviflora
  • Nadia Kamali*, Alireza Eftekhari, Mahshid Soori, Saeedeh Nateghi, Mina Bayat Pages 490-499

    Grazing effect on vegetation cover and soil factors in natural environments is inevitable. The present study was conducted to investigate the effect of grazing on soil factors and distribution of plant species in grazed and non-grazed areas in rangelands of western parts of Hoz-e-Soltan Lake, Qom. Systematic-randomized sampling method was used alongside of 4 transects. Adjacent to the transects 10 plots of 4 square meters were put within the exclosure and its outside. In each plot, soil samples from 0-30 cm depth were taken. The list of plants and their canopy cover were determined for each study site. Also, the properties of acidity, electrical conductivity, soil texture, lime, percentage of phosphorus, sodium, potassium, calcium, Magnesium, chlorine, carbonate, bicarbonate and nitrogen were measured. Using the CANOCO software, ordination of the plant communities was drawn according to the characteristics of the soil by conventional comparative analysis (DCA, CCA). The results showed that livestock grazing have impact on the relationship between vegetation and soil in this area. As the results showed, nitrogen in addition to salinity and sodium had a significant effect on vegetation changes in the grazed area. In fact, proper grazing management increases the amount of nitrogen in the grazed area. Which could be count on as a soil improvement tool in terms of nitrogen content increase. More nitrogen in its turn increases the presence of two important species namely Suaeda aegyptiaca and Artemisia sieberi. Results suggest that as livestock grazie from the shrubs, as the dominant plants of the area, the deterioration of other plants is prevented and the quality of forage production is increased. Therefore, by managing livestock grazing in the studied area and other similar steppe regions, improvement of vegetation composition gets possible and consequently soil properties improves in the long term.

    Keywords: Hoz-e-Soltan, Livestock grazing, Soil Factors, Ordination, Multivariate analysis
  • Marziyeh Alikhah Asl*, Mehdi Moameri, Dariush Naseri, Shahriar Meftahi Pages 500-511

    Economic and therapeutic value of medicinal plants have encourage the people to increase cultivation of these plants in the world. Glycyrrhiza glabra is one of Iranian native plants which is used in the food, pharmaceutical and tobacco industries. The aim of this research is to identify suitable lands for cultivation of Glycyrrhiza glabra using ANP Fuzzy method in Ligvanchay watershed, Ardabil. Eleven criteria in four clusters including climate, soil, physiography and socio-economic were weighted using expert’s opinion in Super Decision software. Land use map was prepared using Landsat image and support vector machine method. Also, Fuzzy method was used to prepare same scale layers in Idrisi Selve software. Finally, potential map was prepared using weighted linear combination method in ArcGIS. Based on results, Altitude, slope, soil depth and soil fertility factors were the most important layers respectively. Results showed that 1936.85 ha (26.96%) of area have high or very high potential for the task. Based on results by changing the pattern of farming from cereal dryland to licorice can create a better economic benefits.

    Keywords: Multi Criteria Evaluation, GIS, Medicinal Plant, ANP
  • Sima Teimoori Asl, Aliasghar Naghipoor*, Mohamadreza Ashrafzadeh, Maryam Heydarian Pages 526-538

    Stipa hohenackeriana in terms of forage production and soil protection is especially important. In this study, was predicted the potential effects of climate change on the future geography distribution of this species in Chaharmahal va Bakhtiari province located in Central Zagros region. To do this, 122 species presence point of this species is collected by GPS, along with 9 environmental variables including bioclimatic, physiographic and land cover/land use variables were used. Ensemble methods were used to predict S. hohenackeriana distribution including the Generalized Linear Model (GLM), Artificial Neural Network (ANN), Generalized Boosting Method (GBM), Flexible Discriminant Analysis (FDA), Multivariate Adaptive Regression Splines (MARS), Maximum Entropy (MaxEnt) and Random Forest (RF). The future projections were made for both year 2050 and 2070 with four Representative Concentration Pathways (RCPs) scenario (2.6, 4.5, 6 and 8.5) and general circulation model MRI-CGCM3. Our findings show that estimated suitable habitats of the species covers about 22.37% of the study area for the S. hohenackeriana. The mean temperature of the wettest quarter, Precipitation Seasonality and Isothermality had the greatest effects on the species’ distribution in the study area. Due to climate change, the least and most decline of suitable habitats of 18.72% (RCP2.6) to 42.87% (RCP8.5) may occur by 2050 and 2070, respectively. Based on the assessments, Random Forest was determined to be the most reliable model among the seven models studied. The region mapped in the study as suitable habitats’ for the species could be effective for the re-establishment and re-introduction of S. hohenackeriana species.

    Keywords: Climate change, Chaharmahal va Bakhtiari province, Random Forest model, Species distribution modeling, Biomod2, Ensemble modeling
  • Mahboobeh Hadinajad, Reza Erfanzadeh*, Hasan Ghelichnia Pages 539-550

    Soil seed bank can facilitate natural regeneration of rangeland ecosystems. This bank is usually influenced by local plant species. This study was conducted to investigate the effect of canopy cover of three shrubs (Amygdalus scoparia, Daphne mezereum and Ebenus stellata) on the diversity and richness of soil seed bank under their canopies in Chenarnaz rangelands, Khatam city, Yazd province. Fifteen individuals of each shrub were selected and one soil sample including 10 cores was taken from each sub-canopy along with a control treatment outside the canopy from 0-5 cm soil depth by auger, 5 cm in diameter. Diversity and richness of soil seed bank in soil samples were estimated using germination method in the greenhouse located in Faculty of Natural Resources, Tarbiat Modares University. Species richness was obtained by counting the number of plant species in each sample as well as the Margalef and Manhinick indices. Species diversity was calculated using the Simpson and Shannon-Weiner indices. The results of one-way ANOVA showed that the mean values of richness and diversity under the canopy of A. scoparia, D. mezereum and E. stellata were significantly higher than outside the canopies. The highest values of Margalef (2.12) and Manhinick (1.48) richness indices and, Simpson (0.72) and Shannon-Weiner (1.59) diversity indices were observed under the cover of E. stellata. We can conclude that the positive effect of upper canopies of woody plants on soil seed bank depends not only on the presence of woody species but also on the type of species in the rangelands. In addition, this canopy of woody plants is important due to its role in soil seed bank reservoir for recovery of herbaceous species with higher potential in E. stellata.

    Keywords: Simpson, Margalef, Amygdalus scoparia, Daphne mezereum, Ebenus stellata