فهرست مطالب

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال دوازدهم شماره 52 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید علی آبادی، رضا موحدی*، احمد یعقوبی فرانی، عبدالحمید پاپ زن صفحات 3-26
    طراحی و توسعه اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی به یکی از موضوعات نوین و مهم پژوهشی در حوزه های آموزش عالی و اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی تبدیل شده است.از این رو تغییر رویکرد دانشگاه ها از برنامه ریزی آموزشی و پژوهشی صرف به رویکرد ایجاد اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی مورد توجه دانشگاه های مطرح دنیا قرار گرفته است نظر به کم بودن تجربه بخش کشاورزی کشور برای ایجاد چنین بوم سامانهای باید با استفاده از آموزه های بخشهای پیشگام کارآفرینی، اجزای بوم سامانه ی کسب و کارهای نوپای کشاورزی را شناسایی کرد. این تحقیق با هدف اریهی مدل سرعت بخش رشد بوم سامانهی کارآفرینی دانشگاهی بر پایه مدل آیزنبرگ و با تاکید بر آموزش عالی کشاورزی کشور از دیدگاه خبرگان کسب و کارهای نوپا انجام شد که به لحاظ هدف، کاربردی بود و با استفاده از پرسشنامه اجرا شد..جامعه آماری تحقیق شامل1550 دانشجویان تحصیلات تکمیلی پنج دانشگاه ایلام،کردستان،رازی،لرستان و بوعلی سینا بود، که با استفاد از جدول بارتلت، 315 تن از آنان به روش خوشه ای با انتساب متناسب نمونه گیری انجام شد. برای سنجش روایی ابزار تحقیق از روش روایی تشخیصی استفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد بررسی بالاتر از 0.5 AVE ≥ و قابل قبول بود. به منظور تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی استفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد بررسی بالاتر از0.6 CR ≥0.6 و قابل قبول بود. مقدار ضریب تتای ترتیبی نیز برای سازه ها بالاتر از0.7≤θمحاسبه شد. به منظور پردازش داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیلعاملی تاییدی استفاده شد. سپس مدل اندازهگیری نشان داد که عاملهای الگویی مفهومی اقلیم کارآفرینی دانشگاهی در دانشکده های کشاورزی غرب ایران شامل عامل های حمایتی پشتیبانی،مالی اقتصادی، حاکمیتی سیاسی، فرهنگی اجتماعی،تعاملات ،شبکه سازی و سرمایه انسانی بیشترین نقش را در شکل گیری یک اکوسیستم کارآفرینی میتنی بر دانشگاه در دانشکده های کشاورزی دارند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کارافرینی دانشگاهی، مدل آیزنبرگ، کارآفرینی دانشگاهی، دانشکده های کشاورزی
  • نصیبه پورفاتح، بهمن خسروی پور*، منصور غنیان صفحات 27-50

    مدیریت دانش در بخش کشاورزی برای دسترسی کشاورزان به دانش فنی و یافته های تحقیقاتی یکی از دیدگاه های اصلی نظام ترویج کشاورزی است. با پایدار شدن مدیریت دانش همه ی کارشناسان و محققان و کشاورزان توان دسترسی به دانش بخش کشاورزی و دیگر اطلاعات مورد نیاز را خواهند داشت. هدف از انجام این پژوهش تحلیل عامل های موثر بر اجرای مدیریت دانش در نظام ترویج کشاورزی ایران بود. دیدمان تحقیق آمیخته و از نوع اکتشافی می باشد. روش این تحقیق از نوع پژوهش های علی-ارتباطی است. جامعه آماری تحقیق 327 تن از شاغلان موثر در مدیریت دانش در ترویج کشاورزی می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، حدود202 نفر تعیین شد و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته با شش بخش مدیریت دانش، رهبری و مدیریت سازمانی، ابعاد سازمانی، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و مدیریت منابع انسانی بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب تتای ترتیبی برای بیشتر سازه ها 92/0 تعیین شد. روایی شکلی و محتوای پرسشنامه توسط اعضای هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و موسسه آموزش و ترویج کشاورزی تایید شد. از تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه پرسشنامه و از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS، برای ارایه مدل تحقیق استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین مولفه های عامل های موثر بر اجرای مدیریت دانش با مدیریت دانش در سامانه ی ترویج کشاورزی ارتباط معنی داری وجود دارد و نتایج ضریب های مسیر نشان داد که برازش مدل با داده ها مناسب بود و ضریب تاثیر پنج عامل رهبری و مدیریت سازمانی (49/0)، ابعاد سازمانی (62/0)، فرهنگ سازمانی (56/0)، فناوری اطلاعات و ارتباطات (57/0) و مدیرت منابع انسانی (63/0) بر پیاده سازی مدیریت دانش از دیدگاه پاسخگویان نظام ترویج کشاورزی معنی دار بود و سازه مدیریت منابع انسانی بیشترین تاثیر را بر اجرای مدیریت دانش دارد.

    کلیدواژگان: رهبری و مدیریت سازمانی، منابع انسانی، ابعاد سازمانی، فرهنگ سازمانی
  • زهرا نظری*، مصطفی احمدوند، پیمان فلسفی، کورش رضایی مقدم صفحات 51-73

    برنامه ریزی در نظام ترویج کشاورزی برای توسعه ی نظام مند و متعادل آن در راستای دست یابی به امنیت غذایی نیازمند شناسایی، تبیین و ارایه ی راهبردهای سازگار با محیط درونی و بیرونی این نظام است. از این رو، هدف پژوهش پیش رو، شناسایی، تبیین و ارایه ی راهبردهایی در جهت بهبود عملکرد نظام ترویج برای دست یابی به امنیت غذایی بود. جامعه ی آماری تحقیق 130 تن از سیاستگذاران و صاحب نظران ترویج و توسعه ی کشاورزی کشور بودند که سرشماری شدند.برای انجام پژوهش، راهبردهای موردنظر از طریق روش دلفی در سه دور شناسایی و بررسی و پالایش شدند. سپس با استفاده از فن و روش تحلیل محتوا در دو مقوله ی اصلی راهبردهای کلان و محلی طبقه بندی شد. راهبردهای کلان در سه مقوله ی فرعی ساختاری، زیرساختی و فرهنگی و راهبردهای محلی نیز، در چهار مقوله ی فرعی ساختاری، زیرساختی، تحقیقات و فرهنگی جای گرفت. در نهایت برای ارایه ی یک الگوی جامع از راهبردهای بهبود عملکرد نظام ترویج برای دست یابی به امنیت غذایی از نرم افزار Nvivo بهره گرفته شد. یافته های به دست آمده از نرم افزار نشان داد آموزش نیروی انسانی ترویج در زمینه ی امنیت غذایی، توجه به نیازهای محسوس و نامحسوس بهره برداران، شفاف سازی حیطه های عملکردی نظام ترویج برای حرکت در راستای امنیت غذایی، ارتقاء دانش و به روز رسانی آموزش ها برابر و سازگار با استانداردهای جهانی امنیت غذایی از بارزترین راهبردهای بهبود عملکرد ترویج کشاورزی برای دست یابی به امنیت غذایی است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، نظام ترویج، دلفی، ناامنی غذایی، صاحبنظران ترویج کشاورزی
  • نگین فلاح حقیقی*، مسعود بیژنی، مریم محمودی صفحات 74-93

    نظام آموزش عالی به عنوان بارزترین نمود سرمایه گذاری نیروی انسانی، نقش اصلی در تربیت و تامین منابع انسانی اثربخش را بر عهده دارد. نظام آموزش عالی کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما پرسش این است که چنین نظامی برای تاثیرگذاری بهینه بر توسعه منابع انسانی، چگونه باید باشد؟ این پژوهش با هدف تحلیل شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب عامل های نظام آموزش عالی کشاورزی تاثیرگذار بر توسعه منابع انسانی در استان یزد طراحی و اجرا شد. جامعه آماری، اعضای هییت علمی مرکزهای آموزش عالی و پژوهشی کشاورزی استان یزد بودند (253=N) که 163 تن از آنان بر مبنای جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بود که روایی شکلی آن توسط گروهی از متخصصان آموزش عالی کشاورزی تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب تتای ترتیبی برای هر دو بخش مربوط به بررسی وضعیت موجود (87/0≤θ≤81/0) و مطلوب (93/0≤θ≤83/0)، تایید شد. به منظور پردازش داده ها با بهره گیری از نرم افزار های SPSS24 و R افزون بر آماره های توصیفی، از آزمون من وایت نی برای مقایسه دیدگاه اعضای هییت علمی در مورد وضعیت های موجود و مطلوب عامل های نظام آموزش عالی کشاورزی تاثیرگذار بر توسعه منابع انسانی استفاده شد. نتایج گویای وجود تفاوت معنی دار در شکاف بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب چهار عامل تاثیرگذار بر توسعه منابع انسانی (به ترتیب افزایش شکاف) شامل "صلاحیت شغلی و مهارتی نیروی انسانی"، "فرآیند آموزش و برنامه ریزی آموزشی"، "تعادل در عرضه و تقاضا و تعامل با بخش های اقتصادی" و "توسعه نوآوری در نظام آموزش عالی کشاورزی" بود.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، آموزش عالی کشاورزی، صلاحیت شغلی، برنامه ریزی آموزشی، توسعه نوآوری
  • نازنین ورامینی، احمد رضوانفر*، حمید موحد محمدی، سید احمدرضا پیش بین صفحات 94-117

    چکیدهدر فضای فناورانه امروزی، نوآوری برای سازمان ها الزامی بوده و راز بقای آن ها محسوب می گردد. کاربرد نوآوری ها (نوآوری در بازار، نوآوری تولیدی، نوآوری فرآیندی، نوآوری در رفتار، نوآوری در راهبرد) به ویژه در زمینه روش های تولید و توزیع محصولات کشاورزی در تعاونی های کشاورزی کمک می کند، تا در بازارهای پویا در مقابل نوسانات محیط خارجی، انعطاف داشته و به اهداف بلند مدت خود دست یابند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر یادگیری گروهی در دوره های آموزشی ارایه شده توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر کاربرد نوآوری ها و این که آیا مولفه های یادگیری گروهی (پیش برنده ها) می توانند نقش موثری در افزایش کاربرد نوآوری ها در تعاونی های کشاورزی داشته باشند، می باشد. روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش شامل اعضاء تعاونی های کشاورزی استان تهران در گرایش های زراعت و باغداری (10180 =n) بود. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران 335 نفر تعیین شد. در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخت مشتمل بر چند بخش، با طیف لیکرت استفاده شده که این پرسشنامه ها به روش طبقه ای با انتساب متناسب در بین 335 نفر از اعضاء تعاونی های کشاورزی مذکور، توزیع شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط پنل متخصصان اعضای هیات مدیره تعاونی های کشاورزی و کارشناسان تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد تایید قرار گرفت. پایایی آن نیز توسط تتای ترتیبی و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج پژوهش با روش معادلات ساختاری نشان داد که از دیدگاه اعضای تعاونی های کشاورزی، یادگیری گروهی تاثیر مثبت، مستقیم و معنی داری بر کاربرد نوآوری دارد و می تواند نقش موثری در افزایش کاربرد نوآوری در تعاونی های کشاورزی داشته باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری گروهی، تعاونی کشاورزی، کاربرد نوآوری، نوآوری تولیدی
  • حمید کریمی*، رها زارعی، ناصر ولی زاده صفحات 118-137

    عملکرد تحصیلی دانشجویان از جمله شاخص‏های موفقیت فعالیت‏های علمی در نظام‏ های آموزش عالی به ‏شمار می‎آید. بخش قابل توجهی از کوشش ‏های نظام آموزشی با هدف دست‏یابی به عملکرد تحصیلی بالا صورت می‎گیرد. در این راستا، هدف این پژوهش، تحلیل تاثیر سواد اطلاعاتی، خودراهبری در یادگیری، تفکر انتقادی و خودکارآمدی تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی بود. این پژوهش از نوع پژوهش‏های کاربردی است.‏ جامعه‎ی آماری مورد بررسی را دانشجویان مقطع‏های مختلف تحصیلی دانشکده ‎های کشاورزی دانشگاه ‏های دولتی سراسر کشور تشکیل دادند (236973=N). حجم نمونه بر مبنای جدول کریجسی و مورگان، 386 تن برآورد شد. برای نمونه‎گیری از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای با انتساب متناسب استفاده شد. ابزار انداره گیری پرسشنامه ‏‏ای محقق ‏ساخت بود که روایی آن با استفاده از نظرسنجی از گروه متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و علوم تربیتی دانشگاه شیراز تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب تتای ترتیبی محاسبه شد (0/78-0/71=θ) و اعتماد پرسشنامه را برای انجام پژوهش قابل قبول نشان داد. یافته‎های تحلیل مسیر پژوهش نشان داد که چهار متغیر خودراهبری در یادگیری، سواد اطلاعاتی، خودکارآمدی تحصیلی و مهارت تفکر انتقادی تاثیر مثبت و معنا‎داری بر عملکرد تحصیلی دانشجویان کشاورزی داشتند. همچنین، یافته‏ های تحلیل مسیر نشان دادند که متغیرهای مستقل پژوهش توانستند 35/8 درصد از تغییرهای واریانس متغیر عملکرد تحصیلی را پیش‎بینی کنند. در نهایت پیشنهاد شد که دانشگاه ‏ها و دانشکده ‎های کشاورزی، به منظور افزایش عملکرد تحصیلی دانشجویان تغییرهایی در فرآیندهای آموزشی خود ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: دانشجویان کشاورزی، تفکر انتقادی، سواد اطلاعاتی، یادگیری خودراهبر
  • مرجان واحدی*، شهربانو حاجیانی، محمدباقر آرایش صفحات 138-156

    این پژوهش با هدف تعیین نیاز آموزشی کشاورزان در مرحله های گونه گون کاشت، داشت و برداشت گوجه فرنگی ارگانیک به انجام رسید. دیدمان تحقیق از نظر ماهیت موضوع کمی بوده، نوع تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوهی گردآوری داده ها میدانی بود. جامعه ی آماری شامل 31 تن کارشناس و 550 تن از گوجه فرنگی کاران شهرستان دشتی بود که از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب و استفاده از فرمول کوکران، شمار 226 کشاورز به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط نظرخواهی از اعضای هییت علمی دانشگاه و کارشناسان جهاد کشاورزی، و روایی همگرا از طریق محاسبه ی CR=0.81 و AVE=0.73 تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزار R و محاسبه ی ضریب تتای ترتیبی برای بخش های مختلف پرسشنامه (82/0 -75/0 Ө=) به دست آمد. پردازش نیازهای آموزشی بر مبنای مدل بوریچ صورت گرفت و مهم ترین نیازهای تولید محصول ارگانیک مشخص شدند. بر این اساس، مدیریت صحیح خاک و آماده سازی زمین زیر کشت، شناسایی و از بین بردن محل های تکثیر و زمستان گذرانی آفت ها، و کاشت رقم های جدید محصول که به آفت ها و بیماری ها مقاوم هستند، از مهم ترین نیازهای آموزشی در هر دو گروه کشاورزان و کارشناسان شناسایی شدند. توافق سنجی بین دیدگاه این دو گروه، با استفاده از آزمون من ویت نی صورت گرفت و یافته ها نشان دادند که این دو گروه در مورد بیشتر نیازهای آموزشی دیدگاه یکسانی دارند. نتایج تحلیل رگرسیون ترتیبی برای بررسی نقش متغیرهای اثرگذار بر نیازهای آموزشی، نشان داد که از بین متغیرهای پژوهش، تنها سه متغیر میزان تحصیلات، میزان عملکرد محصول و سطح زیر کشت بر احتمال برآورد نیازهای آموزشی گوجه فرنگی کاران تاثیر داشته اند. بدین ترتیب هر چه سطح تحصیل کشاورزان و عملکرد محصول گوجه فرنگی آنان بیشتر باشد، احساس نیاز آموزشی در آنها بالاتر است.

    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، نیازسنجی آموزشی، گوجه فرنگی ارگانیک
  • موسی اعظمی*، کبری حسن پور صفحات 157-176
    دستیابی همزمان پایداری، سودآوری و بهره وری در بخش کشاورزی، نیازمند توسعه و بهره گیری از فناوری های مناسب بر مبنای نتایج تحقیقات کشاورزی و ترویج نوآوری ها در این بخش است. روند تصمیم گیری برای پذیرش نوآوری و نرخ پذیرش آن برای کشاورزان روستایی در کشورهای در حال توسعه هنوز دشوار و پیچیده است. ویژگی های فردی، ادراک، باورها، نگرش ها از جمله عامل های تاثیرگذار بر فرآیند پذیرش نوآوری ها هستند. با عنایت به اهمیت فرآیند پذیرش نوآوری و بر پایه مدل های متنوع در رابطه با تصمیم و پذیرش نوآوری" نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری" انتخاب شد. این مدل در زمینه پذیرش فناوری، از تلفیق سازه های اصلی چندی مدل مشهور از واریانس قصد استفاده از رفتاری را نشان می دهد. براین مبنا این پژوهش به بررسی استفاده از مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری برای پذیرش نوآوری ها در بین کشاورزان پرداخته است. جامعه مورد نظر کل کشاورزان شهرستان دلفان بوده که بر مینای سالنامه آماری سال 1395 بالغ بر 18000 خانوار بوده و با عنایت به گستردگی آنها با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری مشتمل بر 250 نفر از سرپرستان خانوار با انتساب متناسب و به صورت تصادفی انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از کشاورزان از نرم افزار spss و Exsel استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد، بین ابعاد بیان شده برای آمادگی و گرایش به پذیرش نوآوری انتظار عملکرد، امید به تلاش و نیت استفاده دارای اهمیت بیشتری است و کمترین امتیاز ثبت شده توسط کشاورزان به ترتیب شرایط اجتماعی، شرایط آسان کننده و استفاده در عمل می باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، پذیرش، مدل پذیرش یکپارچه، شهرستان دلفان
  • عادل نعمتی*، نشمیل افشار زاده، شهرام مقدس فریمانی، غلامرضا صادقی صفحات 177-196

    هدف کلی این پژوهش بررسی عامل های موثر بر انگیزه دانش آموزان دوره اول متوسطه روستایی برای ادامه تحصیل در هنرستان کشاورزی بود. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، از دید شیوه ی گرد آوری داده ها، پیمایشی و از لحاظ امکان کنترل متغیرها از نوع علی-ارتباطی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه نهم پسر و دختر روستایی در شهرستان های کرمانشاه و روانسر در سال تحصیلی 98-1397 (3455 =n) بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه بارتلت 350 تن تعیین شد و نمونه گیری نیز با روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و محتوایی پرسشنامه را گروهی از استادان و متخصصان تایید کردند. برای دستیابی به پایایی ابزار پژوهش، آزمون مقدماتی انجام گرفت و ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 72/. و 92/. به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که 1/21 درصد از دانش آموزان نگرش مثبتی به ادامه تحصیل در هنرستان های کشاورزی داشتند. ضریب همبستگی بین متغیرهای تحقیق نشان داد که بین ویژگی های فردی، عامل اجتماعی، عامل سیاسی، عامل اقتصادی،چالش طلبی و تحمل ابهام رابطه مثبت و معنی داری با انگیزه دانش آموزان روستای برای ادامه تحصیل در هنرستان های کشاورزی وجود داشت. نتیجه تحلیل رگرسیون ترتیبی نشان داد که متغیرهای عامل اجتماعی، عامل سیاسی، تجربه کار کشاورزی، احساس تعلق به روستا، میزان رضایت از زندگی در روستا، علاقه مندی به کار کشاورزی نقش مثبت و عمل گرایی و عامل اقتصادی نقش منفی در احتمال انگیزه دانش آموزان روستایی نسبت به ادامه تحصیل در رشته کشاورزی داشتند.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیل، هنرستان های کشاورزی، دانش آموزان روستایی
  • علی اسدالله پور کوتنایی*، سید عبدالله خاوری صفحات 197-224

    سرمایه اجتماعی، رابطه های اجتماعی غیررسمی است که منجر به توسعه همکاری در میان منابع انسانی می شود و بهسازی آن در مرکزهای آموزش مهارتی کشاورزی باعث بهبود کنش افراد، گروه ها و نهادهای موجود در این مرکزها برای ارتباط با بازار کار و رونق تولید و ایجاد جامعه مدنی می شود. هدف این تحقیق، ارایه مدل بهسازی سرمایه ی اجتماعی در مرکزهای آموزش مهارتی کشاورزی بود. دیدمان تحقیق کیفی و برگرفته از نظریه پایه ور بود. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای هییت علمی گروه های مختلف دانشکده های کشاورزی استان مازندران که دارای تجربه های آموزشی و پژوهشی در آموزش های مهارتی و سرمایه اجتماعی بودند و تجربه همکاری در آموزش های مهارتی به ویژه با جهاد کشاورزی و مرکزهای آموزشی و تحقیقاتی را داشتند. برای گردآوری داده ها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. فرایند گردآوری داده ها تا دستیابی به اشباع نظری و آستانه ی سودمندی ادامه یافت؛ بر این مبنا با 22 نفر از اعضای هییت علمی در گروه های آموزش و ترویج (8 نفر)، اقتصاد کشاورزی (4 نفر)، توسعه روستایی (4 نفر) و مدیریت کشاورزی (6 نفر) به عنوان نمونه مصاحبه به عمل آمد. شیوه ی تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا 10 و بر مبنای روش کدگذاری پیشنهادی اشتراوس و کوربین (کدگذاری باز، محوری و گزینشی) صورت بندی شد. برای تعیین میزان توافق و ارزیابی روایی هر شاخص از نگاه خبرگان و پیش از تدوین مدل، از دو ضریب نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد. یافته ها نشان داد که میزان محاسبه شده برای هر دو شاخص معرفی شده 8/0 بود. از مجموعه ی یافته های پژوهش مدلی شامل متغیرهای علی، زمینه ای، مداخله گر، هسته اصلی، راهبردها و پیامدها طراحی شد. به منظور توافق سنجی نظرها برای اعتبار یابی الگو، یک پرسشنامه در مقیاس 9 گزینه ای طراحی و در اختیار خبرگان قرار گرفت؛ درنتیجه مدل ارایه شده تا حد مطلوبی تایید شد.

    کلیدواژگان: آموزش های مهارتی، سرمایه اجتماعی، مدل، مرکز آموزش مهارتی، نظریه پایه ور
|
  • Vahid Aliabadi, Reza Movahedi *, Yaghoubi Yaghoubi, Abdulhamid Papzan Pages 3-26
    Therefore, changing the approach of universities from educational and research planning to approach Creating a university entrepreneurial ecosystem has attracted the attention of the world's leading universities. Due to the lack of experience in the agricultural sector, the ecosystems of the fledgling agricultural business system should be identified using the teachings of pioneering entrepreneurship departments. The aim of this study was to evaluate the ecological model of university entrepreneurship system based on Eisenberg model and with emphasis on higher education in the country from the perspective of experts in start-ups, which was practical in terms of purpose and was implemented using a questionnaire. The statistical population of the study included 1550 graduate students from five universities of, using the Bartlett table, 315 of them were performed by cluster method with appropriate proportion and sampling. To measure the validity of the research instrument, a diagnostic validity method was used, the value of which was higher than AVE≥0.5 for acceptable structures. In order to determine the reliability, a composite reliability method was used, the value of which was higher than CR≥0.6 for the studied structures and was acceptable. The value of the sequential theta coefficient was also calculated for structures higher than θ≥0.7 In order to process the data, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used.
    Keywords: University Entrepreneurship Ecosystem, Isenberg’s model, Academic Entrepreneurship, faculty of agriculture
  • Nasibeh Pourfateh, Bahman Khosravipour *, Mansor Ghanian Pages 27-50

    The aim of the present study was to model the factors affecting the implementation of knowledge management in Iran's agricultural extension system. The research method was Combined and exploratory sequential type. The statistical population of the study includes 327 people, including general managers and heads of departments of the Institute of Agricultural Education and extension, a researcher of senior work extensions and extentional coordination management, and heads of provincial departments. Due to their activities in various sectors, the knowledge management process in the agricultural extension system has been selected. The volume of the sample was determined using Morgan's table of 250 people who were selected by appropriate proportions of stratified random sampling. The research tools were a researcher-made questionnaire with six sections: knowledge management, organizational leadership and management, organizational dimensions, organizational culture, information and communication technology, and human resource management. The validity and reliability of the questionnaire were examined and confirmed before use. Confirmatory factor analysis was used to investigate the validity of the questionnaire structure and structural equation model with Amus software was used to present the research model. The results of the research model test showed that the fit of the model with the data was appropriate and the impact factor of the four factors of leadership and organizational management (0.49), organizational dimensions (0.62), organizational culture (0.56), information and communication technology (0.57) and human resource management (0.63) were significant on the implementation of knowledge management in the agricultural extension system.

    Keywords: organizational leadership, management, human resources, organizational dimensions, organizational culture
  • Zahra Nazari *, Mostafa Ahmadvand, Peyman Falsafi, Kurosh Rezaei Moghaddam Pages 51-73

    Planning in the system of agricultural extension for systematic and balanced development in order to achieve food security requires identification, determination and presenting strategies that are compatible with the internal and external environment of the system. Therefore, the purpose of the present research was to identify, determine and present strategies to improve the functioning of the extension system to achieve food security. The statistical population of the study consisted of 130 agricultural policy makers and experts of agricultural extension and development the country who were surveyed. Delphi method was used in three rounds. The strategies were identified and refined in three Delphi rounds. Then, using content analysis technique, they were classified into two main categories: macro and local strategies. Macro strategies fall into three structural, infrastructure, and cultural sub-categories, and local strategies into four structural, infrastructure, research, and cultural sub-categories.Finally, Nvivo software was used to present a comprehensive paradigm of performance improvement strategies for achieving food security. The findings of the software showed that training of human resources in extension in the field of food security, paying attention to the tangible and intangible needs of the users, clarifying the functional areas of the promotion system to move towards food security, promoting knowledge and Updating training in line with global food safety standards is one of the most prominent strategies to improve agricultural extension performance to achieve food security.

    Keywords: Food security, Extension System, Delphi, Food insecurity, Agriculture Extension Experts
  • Negin Fallah Haghighi *, Masoud Bijani, Maryam Mahmoudi Pages 74-93

    The higher education system, as the most obvious manifestation of human resource investment, plays a key role in training and providing effective human resources. The agricultural higher education system is no exception to this rule. But, the question is, what should such a system look like for optimal impact on human resource development? This study aimed to analyze the gap between current and desirable situations of agricultural higher education system factors affecting human resources development (HRD) in Yazd province. The statistical population consisted of faculty members of Yazd agricultural higher education and research centers (N=253), 163 of whom were selected based on Krejcie and Morgan table using stratified random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire which its face validity was confirmed by a panel of agricultural higher education experts. The reliability of the questionnaire was confirmed by ordinal theta for both parts of current status (0.81≤θ≤0.87) and desirable status (0.83≤θ≤0.93). In order to process the data using SPSS24 and R software, in addition to descriptive statistics, Mann-Whitney test was used to compare faculty members' viewpoints towards the current and desirable situations of agricultural higher education system factors affecting human resources development. The results indicated a significant gap between the current status and the desired status of four factors influencing HRD (respectively increase in gap) including "job and skill competence of human resources", "process of training and educational planning", "balance in supply and demand and interaction with economic sectors "and" development of innovation in agricultural higher education system".

    Keywords: Human resources development (HRD), Agricultural higher education, Job competence, Educational planning, Innovation development
  • Nazanin Varamini, Ahmad Rezvanfar *, Hamid Movahed Mohammadi, Seyed Ahmadreza Pishbin Pages 94-117

    Today, innovation is essential for organizations and the secret to their survival. The application of innovations, especially in the field of agricultural production and distribution methods, helps agricultural cooperatives to be flexible in dynamic markets against environmental fluctuations and achieve their goals. The main purpose of this study is to investigate the effect of group learning on training courses provided by the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare on the use of innovations and whether group learning components can play an effective role in increasing the use of innovations in agricultural cooperatives. The causal-comparative research method and the statistical population included members of agricultural cooperatives in Tehran province in the fields of agriculture and horticulture (= 10180N). The sample size was 335 according to the Cochran's formula. In this study, a researcher-made questionnaire consisting of several sections, with a Likert spectrum, was used. These questionnaires were distributed by stratified method with appropriate attribution among 335 members of agricultural cooperatives. The content validity of the questionnaires was confirmed by a panel of experts from the Board of Directors of Agricultural Cooperatives and Cooperative Experts from the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare. Its reliability was also confirmed by sequential theta and hybrid reliability. The results of research using structural equation method showed that from the perspective of agricultural cooperative members, group learning has a positive, direct and significant effect on the use of innovation and can play an effective role in increasing the use of innovation in agricultural cooperatives.

    Keywords: Group Learning, agricultural cooperative, Innovation Application, Production Innovation
  • Hamid Karimi *, Raha Zarei, Naser Valizadeh Pages 118-137

    Academic performance of students is one of the main success indicators of academic activities in higher education systems. Much of the education systems' efforts are aimed at achieving high academic performance. In this regard, the main purpose of present study was to analyze the effects of information literacy, self-directed learning, critical thinking, and academic self-efficacy on academic performance of agricultural higher education students. This research is an applied study. The statistical population was agricultural students of Iran public universities (N=236973). From whom 386 students were selected as a sample through stratified random sampling method. Research tool was a researcher-made questionnaire which its validity confirmed by a group of Shiraz University's experts in the field of "agricultural extension and education" and "educational sciences". Ordinal theta coefficients demonstrated an acceptable reliability for the research tool (θ=0.71-0.78). The results of path analysis showed that the four variables self-directed learning, information literacy, academic self-efficacy, and critical thinking skills had significant positive effects on academic performance of agricultural students. Furthermore, the independent variables could account for 35.8 per cent of the variance of academic performance of agricultural students. Finally agricultural universities and colleges were recommended to make changes in their educational processes in order to increase academic performance of students.

    Keywords: Agricultural students, Critical thinking, Information Literacy, Self-directed learning
  • Marjan Vahedi *, Shahrbanoo Hajiani, MohammadBagher Arayesh Pages 138-156

    The purpose of this study was to determine the educational needs of farmers in different stages of planting, holding and harvesting organic tomatoes. This research was applied and a quantitative descriptive research method was used. The statistical population of this research included 31 experts and all tomato growers in Dashti Township (N=550). Using proportionate stratified random sampling method and based on Cochran formula, 226 of them were selected as the sample. Research instrument to collect data was questionnaire that its content validity confirmed by an expert panel and convergent validity confirmed by calculating CR= 0.81 and AVE=0.73. Ordinal theta (using R software), was calculated to measure reliability of the questionnaire (Θ =0.75 - 0.82). Educational needs were analyzed based on the Bourich model and the most important needs in organic production were identified. So proper soil management and land preparation under cultivation, identify and eliminate pest breeding areas, and planting new cultivars that are resistant to pests and diseases, were identified as the most important educational needs in two groups of farmers and experts. An agreement was reached between these two groups using the Mann-Whitney test and the results showed that these two groups had the same view on most of the educational need items. Based on the findings of ordinal regression, three variables of education, crop yield and area under cultivation had significant effect on the probability of indicating tomato growers' educational needs. Thus, the more educated and productive farmers are, the higher their sense of need.

    Keywords: Organic Farming, Educational need assessment, Organic Tomato
  • MUSA Azami *, Kobra Hasanpoor Pages 157-176
    Achieving sustainability, profitability and productivity in the agricultural sector requires the development and exploitation of appropriate technology resulting from agricultural research and the promotion of innovation in this sector. The decision - making process for the adoption of innovation for farmers in developing countries is complicated. Individual characteristics, perceptions, beliefs, attitudes are intriduced as important factors influencing the acceptance of innovations. Given the importance of the innovation acceptance process in recent decades, many theories and models have been proposed regarding acceptance process. One of the notable models for decision-making and acceptance of innovation is the integrated theory of acceptance and use of technology. In terms of technology acceptance, this model demonstrates the intertwining of the main structures of several well-known models of variance with the intention of using behavior. The total population of farmers in Delfan city was 18,000 households according to the statistical yearbook of 2016, and considering its extent, using the Cochran's formula, a statistical sample consisting of 250 heads of households was assigned proportionally and then randomly selected. Accordingly, the present paper examines the use of an integrated acceptance model and the use of technology to adopt innovations among farmers. The results showed that among the dimensions expressed for the tendency to accept innovation, performance expectation, hope for effort and intention to use are more important and the lowest score recorded by farmers are social conditions, facilitating conditions and practical use, respectively
    Keywords: : Innovation, acceptance, integrated acceptance model, Delfan County
  • Adel Nemati *, Nashmil Afsharzade, SHAHRAM MOGHADDAS FARIMANI, Golamreza Sadegi Pages 177-196

    The purpose of this study was investigating the factor affecting motivation of rural youth toward vocational agricultural school in Kermanshah and Ravansar counties. In terms of goal, data collection and data analysis the study was an applied, survey and correlation descriptive research respectively. The target population consisted of boye and girls students in the third grad of high school first in Kermanshah and Ravansar counties in the 2018-2019 years(N=3455). Sample size determined using table Bartlet et al as 350 people and stratified random sampling method was used as a sampling method. The main research instrument was questionnaire which its validity confirmed by the panel of expert and reliability was used cronbachs alpha coefficient. The results indicated that 21% respondents had the positive towards vocational agricultural school. The correlation coefficient shows that there is a significant relationship between individual factor, social factor, political factor, economic factor, challenge and ambiguity tolerance with the motivation of rural youth in recruiting vocational centers and agricultural secondary education. Rrsult of ordinal regression analysis showed that social factor, political factor, Feeling of belonging to the village, Satisfaction with life in the village, Interest in agricultural work had a positive impact. But the economic Factor and pragmatism had a negative impact toward motivation to continuing education in agricultural..

    Keywords: Rural student, Motivation to study, Agricultural conservatories
  • Ali Asadollahpour Kotenai *, Seyyed Abdollah Khavari Pages 197-224

    The Social capital is informal social relations that lead to the development of cooperation among human resources and improves the performance of individuals, groups and institutions with the labor market and production and civil society.The purpose of this study was to present a model of social capital improvement in agricultural skills training centers.The research methodology was qualitative and the Grounded Theory and purposive sampling method was used. The statistical population included members of the faculty of different departments of agricultural colleges in Mazandaran province that had educational and research experiences in the field of skills training as well as social capital and had a cooperative background especially with the Jihad of Agriculture and training and research centers. The data collection process continued until the theoretical saturation and useful threshold were reached. Accordingly, 22 faculty members were interviewed as a sample. Max QDA10 Software and the Struss and Corbin coding strategy (open coding, axial and selective coding) were used for data analyzing. CVR (Content Validity Ratio) and CVI (Content Validity Index) were used to determining the degree of agreement and validity of each index from the experts' point of view. The results showed that the calculated value for both was 0.8 Based on the research findings, a model was designed that included causal, contextual, interventioner, phenomenon, strategies and outcomes. To validate of the model, a questionnaire based on the 9 scale was designed and provided to the experts participating in the research process. As a result, the proposed model was desirable.

    Keywords: Skills Training, Social Capital, Model, Skill Training Centers, Grounded Theory