فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا شباهنگ*، محمدعلی بشارت، عباسعلی حسین خانزاده، فرزین باقری شیخانگفشه صفحات 9-28
    مقدمه

    پرستش افراد مشهور به عنوان ارتباط فرا اجتماعی با افراد مشهور می تواند بر بهزیستی روانشناختی تاثیرگذار باشد. البته در این بین، توانایی های شناختی و به طور مشخص انعطاف پذیری شناختی به موجب تاثیراتی که بر ارتباطات بین فردی می گذارند، می توانند نقش موثری را ایفا کنند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین پرستش افراد مشهور و بهزیستی روانشناختی با نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی صورت گرفته است.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه گیلان در سال 1397 بودند که از این بین 300 دانشجو خانم و آقا با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. پس از نمونه گیری، مقیاس نگرش نسبت به افراد مشهور (مک کاتچیون، لانگ و هوران، 2002)، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (ریف، 1989) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و واندر وال، 2010) به شرکت کنندگان ارایه شد. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل ساختاری انجام گرفت.

    یافته ها

    بر طبق نتایج بدست آمده، پرستش افراد مشهور به صورت معنی داری با بهزیستی روانشناسی و انعطاف پذیری شناختی همبستگی منفی داشت. در واقع، پرستش افراد مشهور به صورت مستقیم بر بهزیستی روانشناختی و انعطاف پذیری شناختی تاثیر منفی معنی دار داشت. همچنین اثر غیرمستقیم پرستش افراد مشهور بر بهزیستی روانشناختی از طریق انعطاف پذیری شناختی منفی و معنی دار بود. بنابراین می توان گفت که انعطاف پذیری شناختی نقش میانجی در ارتباط پرستش افراد مشهور با بهزیستی روانشناختی دارد. به بیانی دیگر، با افزایش توانایی انعطاف پذیری شناختی، از مشکلات بهزیستی روانشناختی ناشی از درآمیختگی افراطی با افراد مشهور کاسته می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در ارتباط بین پرستش افراد مشهور و بهزیستی روانشناختی، می توان مطرح کرد که هر چه توانایی انعطاف پذیری شناختی افزایش یابد، مشکلات بهزیستی روانشناختی ناشی از پرستش افراد مشهور کمتر می شود.

    کلیدواژگان: پرستش افراد مشهور، بهزیستی روانشناختی، انعطاف پذیری شناختی
  • مجید صفاری نیا*، مهناز شریفیان، سوسن علیزاده فرد صفحات 29-46
    مقدمه

    با توجه به اینکه مسایل جنسی چند عاملی هستند و تا کنون از منظر روانشناسی اجتماعی به این موضوع کمتر پرداخته شده است، لذا این پژوهش به منظور بررسی نقش تیوری تبادل اجتماعی در پیش بینی ازدواج به وصال نرسیده صورت گرفت.

    روش

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک های جنسی شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 220 نفر از زنان واجد شرایط انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از ابزار زنانه چندوجهی اختلال دخول واژینال مولایی نژاد و همکاران (2014) و پرسشنامه تبادل اجتماعی لیمبن و همکاران (2011) به عنوان ابزار استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، سبک های پیگیری (001/0p= و 244/0 r=)، فردگرایی (7/0p= و 289/0-r=) و منفعت طلبی (0001/0p= و 283/0- r=) رابطه مثبت معنی دار و سبک های انصاف (0001/0p= و 379/0 r=) و سرمایه گذاری افراطی (0001/0p= و 277/0 r=) رابطه منفی معنی دار با اختلال ازدواج به وصال نرسیده دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیری نشان داد که تنها سبک انصاف 14 درصد از واریانس اختلال ازدواج به وصال نرسیده را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه سبک های تبادل اجتماعی به خصوص سبک انصاف در اختلال ازدواج به وصال نرسیده موثر است، به کارگیری آموزش های مناسب در این زمینه می تواند در پایداری خانواده کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: تئوری تبادل اجتماعی، ازدواج به وصال نرسیده، سبک انصاف
  • فرزانه میکائیلی منیع*، رقیه گلی زاده، هلدا قربانی صفحات 47-66
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین باور به دنیای عادلانه، بهزیستی معنوی و بخشش با بهزیستی اجتماعی (نقش جنسیت) است.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش برحسب هدف، کاربردی و از نوع توصیفی همبستگی بود. نمونه پژوهش حاضر 419 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه (213 نفر دانشجوی دختر و 206 نفر دانشجوی پسر) هستند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از بین جامعه دانشجویان این دانشگاه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنا مه های باور به دنیای عادلانه (BJW) ساتون و داگلاس (2005) دالبرت (1999) و دالبرت و همکاران (2001)، بهزیستی معنوی (SWB) پولوتزین و الیسون (1982)، بخشش (GF) والکر و گارسوخ (2002) و بهزیستی اجتماعی (SW) کییز (1998) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و بر اساس شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد بین باور به دنیای عادلانه و بهزیستی اجتماعی در دانشجویان رابطه معنادار وجود دارد ولی بین بخشش و بهزیستی معنوی با بهزیستی اجتماعی رابطه معنادار وجود ندارد و نیز در رابطه هیچ کدام از متغیرها جنسیت، نقش موثری نداشت؛ بنابراین با تقویت باور به دنیای عادلانه در دانشجویان می توان بهزیستی اجتماعی را در آنان تقویت نمود.

    نتیجه گیری

    لذا نتایج این پژوهش می تواند برای مراکز مشاوره دانشگاه ها و نیز مسیولین برنامه ریز در جهت تدوین برنامه هایی برای تقویت روحیه معنوی گرا و باور به دنیای عادلانه در جهت بهبود بهزیستی اجتماعی دانشجویان کاربردی شود.

    کلیدواژگان: باور به دنیای عادلانه، بخشش، بهزیستی معنوی، بهزیستی اجتماعی
  • سمیه نگهداری*، محمدحسن صیف، محمدرضا سرمدی، مهران فرج اللهی، احمد رستگار صفحات 67-86
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر ارایه ی مدل علی روابط نیاز به شناخت و غوطه وری در جریان بازیهای دیجیتال در میان دانش آموزان دوره دوم متوسطه ی شهر شیراز در سال تحصیلی 97-96 به روش تحلیل مسیر است.

    روش

    نمونه آماری این پژوهش شامل 600 نفر از دانش آموزان شهر شیراز که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده  و به ترکیبی از پرسشنامه های نیاز به شناخت کاچیو پو و پتی (1982)،جو یادگیری ویلیامز و دسی (1996)، جهت گیری هدف وندوال و دیگران (2001)، هیجانات پکران وهمکاران(2005)، جریان ذاتی یادگیری جکسون وایکلود (2008) ویرایش دوم وغوطه وری و سیال شدن براون و فور(2010) پاسخ دادند.

    یافته ها

    به طور کلی نتایج پژوهش نشان  داد که نیاز به شناخت بر هیجانات، جهت گیری هدف و جریان ذاتی دارای اثر مستقیم است .همچنین هیجانات و جریان ذاتی یادگیری دارای اثر مستقیم بر غوطه وری و سیال شدن است. نیاز به شناخت با واسطه گری جهت گیری هدف و جریان یادگیری و هیجانات بر غوطه وری ، وجهت گیری هدف با واسطه هیجانات و جریان ذاتی بر غوطه وری اثر غیر مستقیم دارد .

    نتیجه گیری

    کلیه متغیرهای مطره در پژوهش30/0 از متغیرهای موجود در غوطه وری را تبیین می کندو مدل پژوهش با توجه به داده ها از برازش نسبتا خوبی برخوردار است

    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، جو، غوطه وری
  • عزت الله کردمیرزا*، شیوا شمس زهرایی صفحات 87-106
    مقدمه

    آموزش مدیریت استرس با تاکید بر سبک های تفکر به عنوان یک مداخله چندوجهی که شامل مولفه های شناختی اجتماعی است، می تواند به عنوان یک مداخله موثر بر استرس مورد توجه قرار گیرد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی این مداخله چندوجی بر سبک تفکر بود.

    روش

    برای این منظور، طرح پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل طراحی و جامعه فعالان بورس اوراق بهادار به عنوان جامعه در معرض استرس انتخاب و پرسنل شرکت بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه پژوهش با هماهنگی مدیریت شرکت مزبور و از طریق انتشار فراخوان کتبی، انتخاب و در نهایت 40 نفر از ثبت نام کنندگان در دو گروه (20نفر گروه آزمایش و 20نفر گروه کنترل)، به صورت تصادفی گمارده شدند. برای سنجش سبک های تفکر از پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر (1992)، استفاده شد. افرد گروه آزمایش مطابق پروتکل، تحت 18 جلسه آموزش مدیریت استرس با محوریت سبک تفکر قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج با آزمون آماری کوواریانس تحلیل و نشان داد که آموزش مداخله شناختی اجتماعی مدیریت استرس، بر تمامی مولفه های سبک های تفکر (به جز سبک های تفکر سلطنتی و آنارشیستی) موثر بوده است.

    کلیدواژگان: سبک های تفکر، فعالان بورس اوراق بهادار، استرس شغلی، مولفه های شناختی اجتماعی، مدیریت استرس
  • رضا دانش پژوه*، مهدی پورمحمد، علیرضا مهدویان صفحات 107-122
    مقدمه

    یکی از مهمترین عوامل نارضایتی شغلی کارکنان، عدم توانایی حل مشکلات فردی و سازمانی است و هنگامیکه مشکلات، جدید یا پیچیده باشند، تصمیم گیری نوآورانه و موثر یک عامل بسیار مهم برای حل آن است. با توجه به بررسی های پژوهشگر، تاثیر مهارت حل مسله  بر رضایت شغلی و خلاقیت کارکنان  در شرکت ها و سازمان های ایرانی،  مطالعه نشده است. هدف از این مطالعه، تعیین اثربخشی آموزش حل مساله در بهبود رضایت شغلی و خلاقیت کارکنان بود.

    روش

     پ‍ژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری  می باشد. آزمودنی ها با روش گمارش  در دسترس  انتخاب شدند. به 50 نفر از کارکنانی که از آزمون خودارزیابی توانایی حل مسیله، کمترین نمره را بدست آورده بودند،  مهارت حل مسئله آموزش داده شد. قبل، بلافاصله و 4 ماه پس از پایان آموزش، رضایت شغلی و خلاقیت آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین  مهارت  حل مسئله و  رضایت شغلی  و خلاقیت کارکنان  همبستگی مثبت وجود دارد.

    نتیجه

    آموزش مهارت حل مسئله به عنوان یک مداخله روانشناختی کوتاه مدت، میتواند رضایت شغلی و خلاقیت  کارکنان را افزایش داده و اثر این مداخله در طول زمان پایدار خواهد ماند.

    کلیدواژگان: آموزش، حل مسئله، رضایت شغلی، بهبود عملکرد، خلاقیت
  • آزیتا خرامان*، حسین زارع صفحات 123-142
    مقدمه

    شباهت و تفاوت قضاوت های اخلاقی در بین زنان و مردان همیشه محلی برای بحث و گفتگو و بوده است و از آنجایی که اخلاق و حوزه های مربوط به آن به دلیل اهمیت آن در تعاملات اجتماعی و انسانی از روانشناسی جدا نبوده ، و از اهمیت بسزایی نیز برخوردار است ، به همین علت بسیاری از کارهای پژوهشی و تجربی با تمرکز بر روی تفاوت های جنسیتی و اخلاق انجام گرفته است که نتایج متفاوتی نیز در بر داشته و ابهاماتی را در این زمینه ایجاد کرده است . لذا این پژوهش در تشریح این موضوعات می تواند کمک کننده باشد .

    روش

    روش تحلیل و جامعه آماری مطالعه حاضر عبارتست از تمامی مطالعات انجام شده و چاپ شده در رابطه با تفاوت های جنسیت در تصمیم گیری های اخلاقی است که در ده سال اخیر منتشر شده اند .

    یافته ها

    نتایج حکایت از آن دارد که هر چند به نظر می رسد که تفاوت های جنسیتی در واکنش های عاطفی نسبت به ایجاد آسیب در دیگران است اما در مواجهه اخلاقی هم زنان و هم مردان سطوح مشابهی از پردازش خود را در گیر کرده و تفاوت ها در عواملی همچون سن، تحصیلات، آموزش،... از اهمیت بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی، استدلال اخلاقی، تنگناهای اخلاقی
  • راضیه شیخ الاسلامی، سمیه حسن نیا* صفحات 143-153
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین روایی، اعتبار و ساختار عاملی مقیاس فراشناخت اخلاقی مک ماهون و گود (2015) در دانشجویان ایرانی انجام شد.

    روش

    بدین منظور 524 دانشجو دوره کارشناسی دانشگاه یاسوج در سال تحصیلی 96-1395 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش اعتبار و همسانی درونی مقیاس از ضریب همبستگی بین  عامل ها با نمره کل عوامل، ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم محاسبه شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که پرسشنامه از پایایی مطلوبی (90/0) برخوردار است و تحلیل عاملی اکتشافی چهار عامل را کشف کرد و تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم نشان داد ساختار پرسشنامه، برازش قابل قبولی با داده ها داشته و کلیه ی شاخصهای نیکویی برازش برای الگوی چهار عاملی زیربنای پرسشنامه تایید شد. این عوامل مطابق با پژوهش اصلی، عامل تنظیم فراشناختی، دانش شناختی بیانی، دانش شناختی رویه ای و دانش شناختی شرطی نام گرفتند.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهند که مقیاس فراشناخت اخلاقی مک ماهون و گود (2015) می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای سنجش فراشناخت اخلاقی دانشجویان در ایران استفاده شود.

    کلیدواژگان: فراشناخت اخلاقی، تنظیم فراشناختی، دانش شناختی، روایی، پایایی
  • زهرا روح زاده، حمید لطفی*، بهرام میرزاییان صفحات 157-172
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سطوح مختلف اضطراب بر انتخاب شرایط انتظار دانشجویان زن مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری است.

    روش

    برای این منظور 129 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به لحاظ جنسیت، محدوده سنی و میزان اضطراب و مقطع تحصیلی همسان شدند. از آزمون اضطراب رگه-حالت اسپیلبرگر قبل از وارد کردن متغیر مستقل به منظور سنجش میزان اضطراب، جهت کنترل متغیر مزاحم استفاده شد که تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون کروسکال-والیس، تفاوت معناداری را بین سه گروه نشان نداده است (مقیاس حالت:H= 0.562 ، df=2،  sig=0.755، 0.05=a و مقیاس رگه: H=0.990، df=2، sig=0.610، 0.05=a). ابزار به کار گرفته شده در این آزمایش یک بسته اجرا و سنجش بود که ابتدا بر اساس دستورالعمل اجرا، متغیر آزمایشی اعمال گردید. سرانجام داده ها به روش آماری ناپارامتریک، آزمون فریدمن برای تجزیه و تحلیل واریانس دوطرفه از طریق رتبه بندی با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطوح مختلف اضطراب بر انتخاب شرایط انتظار تاثیر دارد. مقایسه متوسط رتبه ها نشان داده است که ترجیح انتخاب مشارکت کنندگان به ترتیب «وضوح شناختی»، «مقایسه هیجانی»، «جماعت» و «تنها بودن» بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی بالای وضوح شناختی می توان نتیجه گرفت که کسب اطلاعات تخصصی از افراد خبره(=وضوح شناختی)، جهت سازگاری با موقعیتهای بحرانی مهم تر از سایر متغیرهایی بوده است که تا به حال پژوهشگران بر آن تاکید داشته اند.

    کلیدواژگان: اضطراب، تنها بودن، جماعت، مقایسه هیجانی، وضوح شناختی
  • امیر شمس کلوخی، علی رضا مهرآذین*، ابوالقاسم مسیح آبادی، محمدرضا شورورزی صفحات 173-188
    مقدمه

    یکی از پایه های اساسی موفقیت شرکت ها داشتن مدیران شایسته و کارآمد می باشد، شایستگی مدیران بیش از آنکه تابع معلومات و مهارت هایشان باشد، به نوع رفتار، ویژگی های شخصیتی و نگرش آنان وابسته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر ویژگی های شخصیتی مدیران بر تقارن اطلاعاتی باواسطه گری افشا مسئولیت اجتماعی در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1396 است و نمونه موردمطالعه شامل 50 شرکت بورس اوراق بهادار تهران است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار(PLS3) استفاده شد. به منظور اندازه گیری ویژگی های شخصیتی از پرسشنامه 6 عاملی هگزاکو  (2004)،  افشا مسئولیت اجتماعی از چک لیست محقق ساخته و برای تقارن اطلاعاتی از اختلاف بین قیمت پیشنهادی خرید  و قیمت پیشنهادی فروش سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. نتایج نشان داد که بین صداقت - تواضع، توافق پذیری، باوجدان بودن و گشودگی به تجربه و افشا مسئولیت اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و همچنین چهار عامل شخصیتی فوق می توانند بر تقارن اطلاعاتی باواسطه گری افشا مسئولیت اجتماعی موثر باشند.

    کلیدواژگان: افشا داوطلبانه، عدم تقارن اطلاعاتی، مدل معادلات ساختاری، ویژگی های شخصیتی
|
  • Reza Shabahang *, Mohammad Ali Besharat, Abbas Ali Hossein Khanzadeh, Farzin Bagheri Sheykhangafshe Pages 9-28
    Introduction

    Celebrity worship as a parasocial relationship with celebrities can affect psychological wellbeing, but meanwhile, cognitive abilities and especially cognitive flexibility can play effective roles due to the effect on interpersonal communication. Therefore, the present study aims to investigate the relationship between the celebrity worship and psychological wellbeing with the mediating role of cognitive flexibility.

    Method

    The research design was descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of students of Guilan University in 2018. Among them, 300 female and female students were selected through convenient sampling method. After selecting the sample, celebrity worship attitude (McCutcheon, Lange & Houran, 2002), Ryff’s scale of psychological wellbeing (Ryff, 1989), and cognitive flexibility inventory (Dennis & Vander Wal, 2010) were given to participants. Pearson correlation coefficient and structural analysis were used to analyze data.

    Results

    According to the results, celebrity worship was correlated to psychological wellbeing and cognitive flexibility significantly. In fact, celebrity worship directly had negative and significant effect on psychological wellbeing and cognitive flexibility. Moreover, the indirect effect of celebrity worship on psychological wellbeing through the cognitive flexibility was negative and significant. Therefore, it can be concluded that the cognitive flexibility has a mediating role in the relationship between the celebrity worship and psychological well-being. In other words, by increasing cognitive flexibility, psychological well-being problems caused by extreme involvement with celebrities would be reduced.

    Conclusion

    Considering the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between celebrity worship and psychological wellbeing, it can be argued that by increasing cognitive flexibility, psychological well-being problems caused by celebrity worship decreases as well.

    Keywords: Celebrity worship, psychological wellbeing, Cognitive Flexibility
  • Majid Saffarinia *, Mahnaz Sharifian, Susan Alizadeh Fard Pages 29-46
    Introduction

    Given that sexual problem are multifactorial, and a few studies have been done from the point of view of social psychology, the aim of this research was to investigate the role of social exchange theory in predicting unconsummated marriage.

    Method

    This descriptive study was correlational, and statistical population was composed of all women who referred to sexual clinics of Tehran city, among whom 220 women were selected through cluster sampling method as the study sample. The research tools included Multidimensional Vaginal Penetration Disorder Questionnaire (Molaie Nezhad, et al., 2014) and Social Exchange Styles Scale (Leybman et al., 2011).

    Results

    The results showed that tracking style (r=0/244, p= 0/001), individualism (r=-0/283, p= 0/001), and benefit-seeking styles (r= -0/289, p= 0/001) had significant positive correlation, and fairness (r=0/277, p= 0/0001) and overinvestment (r=0/379, p= 0/0001) had significant negative relationship with unconsummated marriage disorder. Also, the results of multivariate regression showed that only the fairness style predicts 40% of the variance of unconsummated marriage disorder.

    Conclusion

    Given that social exchange styles, especially the fairness style, are effective in the treatment of unconsummated marriage, appropriate training in this field can be helpful in family sustainability.

    Keywords: social exchange theory, unconsummated marriage, fairness style
  • Farzaneh Mikaeeli *, Roghayeh Golizadeh, Helda Ghorbani Pages 47-66
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between belief in a just world, spiritual well-being, and forgiveness and social well-being with the intermediate role of gender.

    Method

    This research was applied in terms of purpose, and was descriptive-correlation in terms of method type. A sample of 419 students of Urumia University (213 female and 206 male students) were selected through multi-stage cluster sampling from the whole population of the study. To collect data, the questionnaires of Believing in the Just World (BJW) (Sutton & Douglas (2005), Dulbert (1999), and Deltbert et al., (2001)), Spiritual Well-Being (SWB) (Polutzin & Ellison, 1982), forgiveness (GF) (Walker & Garrosh, 2002), and Social Well-being (SW) (Keyez, 1998) were used. The data were analyzed using SPSS software based on descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation coefficient and hierarchical regression).

    Results

    The results of this study showed that there is a significant relationship between the belief in a just world and social well-being in the students, and there is no meaningful relationship between forgiveness and spiritual well-being and social well-being, and none of the gender variables has any meaningful relationship. Therefore, by strengthening the belief in a just world in students, social well-being can be strengthened in them.

    Conclusion

    The results of this research can be applied to counseling centers of universities as well as lesson planners in order to develop programs to strengthen the spirituality and believe in a just world of students to improve their social well-being.

    Keywords: Belief in a just world, Forgiveness, spiritual well-being, social well-being
  • Somayeh Negahdari *, Mohammad Hasan Seif, Mohammad Reza Sarmadi, Mehran Farajollahi, Ahmad Rastegar Pages 67-86
    Introduction

    The purpose of this study was to present a causal model of the need for cognition and immersion in digital games among high school students in the academic year of 2017-18 in Shiraz by using path analysis method.

    Method

    The statistical sample of this study consisted of 600 students of Shiraz city who were selected through multistage cluster sampling method. The research instruments were Cacioppo and Petty' Need for Cognition (NFC) (1982), Williams and Deci' Learning Climate Questionnaire (LCQ) (1996), VandeWalle et al.'s Goal Orientation (2001), Pekrun et al.' Academic Emotions (2005), Jackson Wicklewood’s Intrinsic Flow of Learning (2008) (Second Edition), and Brown and Forer' Flow and Immersion (2010) questionnaires.

    Results

    In general, the results showed that the need for cognition has direct effect on emotions, goal orientation and intrinsic flow of learning. Also, emotions and intrinsic learning flow have a direct effect on immersion and fluidity. The need for cognition with mediating the goal orientation and flow of learning and emotions, and also goal orientation and intrinsic flow have indirect effect on immersion.

    Conclusion

    All variables in this study explain 0.30 of the variables in the immersion and the model has a good fit with respect to the data.

    Keywords: need for cognition, Immersion, Emotions
  • Ezatollah Kordmirza *, Shiva Shams Zahraee Pages 87-106
    Introduction

    Stress management training with emphasis on thinking styles, as a multifaceted intervention that incorporates social cognitive components, can be considered as an effective stress intervention. The purpose of this study was to determine the effectiveness of the intervention on the thinking style.

    Method

    This study was quasi-experimental with pretest and post-test and control group. To do this, the community of Stock Exchange activists were considered as a population who exposed to stress, and the employees of Stock Exchange Company were selected as study samples. The research sample was selected in coordination with the management of the company and through the publication of a written call, and finally, 40 registered volunteers were randomly assigned in two groups (20 experimental and 20 control). The Sternberg and Wagner’s Thinking Styles Inventory (TSI) (1992) was used to measure thinking styles.According to the protocol, the experimental group were subjected to 18 stress management training sessions focusing on thinking style.

    Results

    The results of covariance analysis showed that stress management training program has been effective on all components of thinking styles (except royal and anarchist thinking styles).

    Keywords: thinking styles, activists stock, Job stress, social cognitive components, stress management
  • REZA DANESHPAJOUH *, Mahdi Purmohamad, Alireza Mahdavian Pages 107-122
    Introduction

    One of the most important factors in employee job dissatisfaction is the inability to solve individual and organizational problems. When these problems are new or complex, innovative and effective decision making is a very important factor in solving them. According to the researcher's studies, the effect of problem solving skills on job satisfaction and employee creativity in Iranian companies and organizations has not been studied. The purpose of this study was to determine the effectiveness of problem solving training in improving job satisfaction and creativity of employees.

    Method

    This study is quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. Subjects were selected using the available sampling method. The problem solving skills were taught to 50 employees who get the lowest score in the problem-solving ability self-assessment test. Then, their job satisfaction and creativity were evaluated before, immediately, and 4 months after the end of training. Repeated measure ANOVA was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a positive correlation between problem solving skills, job satisfaction, and employees’ creativity.

    Conclusion

    problem solving skills training, as a short-term psychological intervention, can increase job satisfaction and creativity of staff, and the effect of this intervention will remain stable over time.

    Keywords: problem solving training, Job satisfaction, performance improvement, Creativity
  • Azita Kharaman *, Hossein Zare Pages 123-142
    Introduction

    The similarities and differences of moral judgements between men and women have always been controversial. Since ethics and its related areas are not separate from psychology, because of its importance in social and human interactions, it is also of great importance. For this reason, much research and empirical works have focused on gender differences and ethics, which has yielded various results and has created ambiguities. Therefore, the results of this research can be helpful in explaining these issues.

    Method

    Regarding the purpose of the study, the method of the meta-analysis in this study includes all studies conducted and published on gender differences in ethical decisions that have been published in the last ten years.

    Results

    The results suggest that although gender differences in emotional responses appear to be detrimental to others, both men and women engage in similar levels of processing in moral confrontation, and differences in factors, such as age, education, studies, and the like are more important.

    Keywords: moral judgment, Ethical decision making, Ethical reasoning, moral dilemmas
  • Razieh Sheikholeslami, Omayeh Hassan Nia * Pages 143-153
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the validity, reliability and factor structure of McMahon and Good's (2015) Moral Metacognition Scale in Iranian students.

    Method

    For this purpose, 524 undergraduate students of Yasuj University in the academic year 1395-96 were selected using multistage cluster random sampling. Correlation coefficients between factors with total factor scores, Cronbach's alpha coefficient, exploratory factor analysis, and second-order confirmatory factor analysis were used to assess the internal consistency and validity of the scale.

    Results

    The results showed that the questionnaire had a good reliability (0.90), and exploratory factor analysis confirmed four factors, and second-order confirmatory factor analysis showed that the structure of the questionnaire had a good fit with the data and all goodness of fit indices were confirmed for the four-factor model underlying the questionnaire. According to the main research, these factors were named metacognitive regulating factor, expressive cognitive, procedural cognitive, and conditional cognitive knowledge.

    Conclusion

    These results suggest that McMahon and Good's (2015) moral metacognition scale can be used as a suitable tool for measuring students' moral metacognition in Iran.

    Keywords: moral metacognition, Metacognitive regulating, Cognitive Knowledge
  • Zara Rouhzadeh, Hamid Lotfi *, Bahram Mirzaian Pages 157-172
    Introduction

    The purpose of this study is to investigate the effect of different levels of anxiety on the selection of waiting conditions of female undergraduate students at the Islamic Azad University of Sari.

    Method

    For this purpose, 129 subjects were selected through multistage random sampling method, then their homogeneity in terms of gender, age, level of anxiety, and educational level was assured. Before entering the independent variable to measure anxiety level, Spielberger's State- Trait Anxiety Inventory (STAI) was used to control the intrusive variable, which data analysis through the Kruskal-Wallis test showed no significant difference between the three groups (State scale: H = 0.562, df = 2, sig = 0.755, a= 0.05; and trait scale: H = 0.990, df = 2, sig = 0.610, a = 0.05). The instrument used in this research was a performance and measurement package that was applied according to the implementation instructions. Finally, the data were analyzed through nonparametric statistics of Fridman Two-Way Analysis of Variance by using SPSS software.

    Results

    The results showed that different levels of anxiety had an impact on the choice of waiting conditions. Comparisons of average ranks has shown that participants preference for choice was 'cognitive clarity', 'emotional comparison', ‘crowd’ and 'being alone', respectively.

    Conclusion

    Given the high frequency of cognitive clarity, it can be concluded that acquiring expert information (i.e., cognitive clarity) to adapt to critical situations has been more important than other variables that researchers have emphasized so far.

    Keywords: Anxiety, Being Alone, Crowd, Emotional Comparison, Cognitive Clarity
  • Amir Shams, Ali Reza Mehrazeen *, Abolghassem Massihabadee, Mohamad Reza Shorvarzi Pages 173-188
    Introduction

    One of the fundamental basis of a company's success is having good and efficient managers; the managers' merits depends more on their behavior, personality traits, and attitudes than on their knowledge and skills. The purpose of this study is to investigate the effect of managers' characteristics on information symmetry with mediating the social responsibility disclosure in Tehran Stock Exchange companies.

    Method

    The statistical population of this study is all companies accepted in Tehran Stock Exchange in 2018. The sample of study includes 50 Tehran Stock Exchange companies. In order to test the research hypotheses, structural equation model was used using partial least squares method through software (PLS3). Hexaco 6 Factor Questionnaire (2004) and the researcher made checklist were used to measure personality traits and social responsibility disclosure, respectively. In addiotion, to assess information symmetry, the difference between the proposed purchase price and the proposed selling price of the company's shares on the Tehran Stock Exchange was utilized.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant relationship between honesty, humility, agreement, conscientiousness and openness to experience and disclosure of social responsibility.Also, the above four personality factors can affect the symmetry of information by mediating the disclosure of social responsibility.

    Keywords: Voluntary Disclosure, Information Asymmetry, Structural Equation Modeling, Personality Characteristics