فهرست مطالب

عقل و دین - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه عقل و دین
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکرم خلیلی نوش آبادی*، روح الله دارایی صفحات 7-32
    یکی از مسایل کلام اسلامی «مسئله شرور» است که مورد توجه بسیاری از متفکران واقع شده است. در این مطالعه به روش کتابخانه ای راه حل های محمد بن محمد غزالی (450-505ق.)؛ از متکلمان مسلمان اشعری مذهب را استخراج و توصیف می کنیم تا به تحلیل مناسبی از نسبت عقل و ایمان در میان پاسخ های او دست یابیم. وی در آثار خود نه به طور مستقل، اما به مناسبت موضوع مورد بحث، به مسئله شرور هم ورود کرده و هم به پاسخ های ایمان گرایانه اقدام می نماید و هم در راستای معقول ساختن وجود شرور گام بر می دارد؛ هم به خدمت گرفتن عقل را می ستاید و هم سرسپردن به اراده الهی را توصیه می کند. از همین روست که نمی توان وی را به طور مطلق به یکی از این دو رویکرد منتسب کرد، بلکه می توان گفت در راه حل او در مسئله شرور، عقل و ایمان هر دو ظهور دارند و تعامل و تعاون آنها، غزالی را از درافتادن به ورطه افراط در هر یک از این دو رویکرد باز داشته است.
    کلیدواژگان: غزالی، شرور، ایمان گرایی، عقل گرایی
  • روح الله رستگارصفت*، قاسم فائز صفحات 33-56

    حالات معنوی، حالات درونی انسان ها هستند که به نحوی به امور معنوی مرتبط اند و به شکل شناخت، عاطفه یا رفتار نمود می یابند. معنویت در دوره کنونی، مقید به دین دانسته نمی شود و اشکال بدعت آمیزی از آن هم عرضه شده است، لذا بسیاری از این حالات، شبه معنوی (غیرصادق) هستند و در صورت نشناخته ماندن، برای فرد و جامعه مشکلاتی را به وجود می آورند؛ بنابراین، در اینجا با روش توصیفی- تحلیلی- انتقادی و به کمک متون قرآن و حدیث به معرفی قواعد کلی حالات معنوی صادق و معیارهای تشخیص آنها پرداخته شده است و نتایج زیر به دست آمد: 1) حالات معنوی صادق، یقینا الهی اند. 2) در چارچوب دین (شریعت) هستند؛ 3) در چارچوب حالات معنوی معصومان علیهم السلام می باشند؛ 4) حالات معنوی صادق قابل ایجاد، تقویت و سرکوبند؛ 5) دارای مراتب اند؛ 6) برخی، دارای نمودهای بیرونی می باشند؛ 7) کشف صحت حالات معنوی نیاز به نشانه جویی دارد.

    کلیدواژگان: معنویت، حالات معنوی، قواعد، نشانه های تشخیصی
  • رضا نجفی، سید محمدتقی موسوی کراماتی*، محمدعلی راغبی صفحات 57-82

    معجزه از مسایل مهمی است که با نبوت پیوندی وثیق و ناگسستنی دارد. علامه طبرسی در مجمع البیان با نگاهی ویژه، ابعاد گوناگون معجزه را مورد بررسی قرار داده است. وی در بررسی های تفسیری در دو بخش عام و خاص مسئله معجزه را تبیین کرده است. معجزه و عقل گرایی، و معجزه برای غیر پیامبران، ازجمله مسایلی است که وی در بخش عام از آن سخن گفته است. در مباحث خاص معجزه نیز مسایلی که در اطراف اعجاز قرآن و معجزات پیامبر اسلام (ص) وجود دارد، بررسی نموده است. موضوعاتی مانند چگونگی دلالت قرآن بر اعجاز، کیفیت اعجازمندی قرآن، وجوه اعجازمندی قرآن، معجزات غیر قرآنی پیامبر (ص) و معجزات اقتراحی از جمله مسایلی است که علامه طبرسی بدان پرداخته است. در این میان موضوعات مهم دیگری نیز وجود دارد که علامه طبرسی بحث پیرامون آن را فروگذاشته است. این موضوعات عبارتند از نظریه صرفه و نسبت میان کرامت و معجزه که علامه طبرسی بحثی از آن به دست نداده است.

    کلیدواژگان: مجمع البیان، معجزه، نبوت، اعجاز قرآن
  • سید علی اکبر فاطمی*، احمد بهشتی، محمد سعیدی مهر صفحات 83-106
    توحید و اقسام آن از جمله مباحثی است که راه را به سوی خداشناسی باز می کند و در این میان توحید ذاتی یکی از کلیدی ترین مباحث به شمار می رود. شیخ بهایی از محققین و اندیشمندانی است که به دقت به این مهم پرداخته به نوعی که تحلیل و بررسی اندیشه های او می تواند به روشن شدن بیشتر این موضوع مدد رساند. شیخ بهایی توحید ذاتی را از ارکان یقینی در اسلام می داند یکی از مسایلی که به اهمیت آراء او می افزاید روش شناخت توحید ذاتی و ارایه آن از طریق فطرت است. البته در تکمیل آراء خویش، اقدام به طرح استدلالات فلسفی و اثبات توحید ذاتی از طریق عقل و نقل کرده و در این بیان به خوبی نشان داده است که پرداختن به مقام احدیت و واحدیت و نیز تمیز آنها تا چه حد اهمیت دارد و نیز در نهایت اقدام به ابطال آراء قایلین به ثنویت کرده است.
    کلیدواژگان: شیخ بهائی، توحید، عقل، احدیت، ثنویت
  • کبری علی اکبر*، محمدرضا شاهرودی، محمود عبایی کوپائی، قاسمعلی کوچنانی صفحات 107-128
    یکی از موضوعات نسبتا پربسامد در منابع دینی، شناخت و کاربست زیبایی در زندگی است. میل به زیبایی و به دنبال آن، دستور خرد به زیبا ساختن خود و زندگی، امری فطری است. قرآن کریم نیز آدمی را با زیبایی ها آشنا و به محقق ساختن آن در زندگی خود ارشاد می کند و زیبایی را که شامل مراتب: محسوس، غیر محسوس، معقول و مرتبه نهایی آن، یعنی زیبایی مطلق را که خاص جمال خداوندی است، به انسان می آموزد و از او می خواهد که بر مبنای فطرت زیباطلب خویش از زیبایی های معقول و معنوی در دست یابی به کمال مطلوب بهره گیرد. از دیگرسو با عنایت به آثار سبک زندگی و لزوم اصلاح آن در نیل آدمی به کمال و سعادت و نیز ارتباط زیبایی ها به ویژه زیبایی های معنوی با برترین سبک زندگی، لازم است به شناختی اصولی از این امر دست یافت. بررسی متون دینی به ما می آموزد که تنها شناخت زیبایی های معقول و مزین شدن به آن، سبب ارتقاء سبک زندگی معنوی در ابعاد مختلف به ویژه ایجاد ارتباط صحیح میان افراد گوناگون در اجتماع خصوصا پرورش روحیه ایثار می گردد. سبک زندگی مبتنی بر زیبایی های اخلاقی که از آن در قرآن کریم به «حیات طیبه» تعبیر شده، ویژه کسانی است که به خداوند ایمان دارند و  عمل صالح انجام می دهند.
    کلیدواژگان: زیبایی، سبک زندگی، حیات طیبه، زیبایی محسوس، زیبایی غیر محسوس، قرآن
  • حسن عباسی حسین آبادی*، اکرم عبدالله پور صفحات 129-154

    خوانش مفهوم خدا نزد علامه حلی براساس دو مفهوم «وجوب وجود» و «کمال» است و این دو مفهوم مبنا برای تبیین معناشناسی صفات قرار می گیرد. مفهوم «وجوب وجود» مفهومی فلسفی است که از فلسفه مشاء وارد بحث کلامی متکلمان مدرسه «حله» شده است و مفهوم «کمال» بااینکه پیش فرض بحث از صفات و حتی اثبات وجود خداست؛ اما در کلام اسلامی کمتر به آن پرداخته شده است. نسبت این دو مفهوم در خداشناسی و تبیین صفات خدا نزد علامه حلی مساله نوشتار حاضر است و پرسش این است: نسبت «وجوب وجود» با «کامل مطلق» چیست؟ آیا این دو مفهوم قابل تحویل به یکدیگر هستند یا به صورت دو مفهوم مستقل مبنای صفات قرار می گیرند؟ مفهوم کمال برای علامه حلی، با تمام و فوق تمام بودن بیان شده است و در تحلیل معناشناسی صفات اعم از صفات ایجابی و سلبی مفهوم «کمال» پیش زمینه و پیش فرض است؛ اما مفهوم «وجوب وجود» مبنا در تحلیل معناشناسی بعضی از صفات سلبی و ایجابی است. براین اساس در این نوشتار با تبیین معناشناسی مفهوم کمال و وجوب وجود، و بررسی معنایی صفات براساس آن دو مفهوم، از جهاتی به رابطه تساوق میان دو مفهوم وجوب وجود و کمال می رسیم؛ به این معنا که باسلب کمال، وجوب وجود بی معنا و با سلب وجوب وجود، کمال نسبی خواهد شد. ازآنجاکه این مسئله بحث نظری و مفهومی است، روش آن نیز توصیفی و تحلیلی است؛ با تحلیل مفهومی صفات قرآنی و تبیین فلسفی آنها مبتنی بر «کمال»، فایده عملی نیز بدست می آید.

    کلیدواژگان: اوصاف الهی، علامه حلی، وجوب وجود، کمال مطلق
  • عبدالمجید طالب تاش* صفحات 155-176

    چگونگی نزول قرآن توسط فرشته وحی بر پیامبر اکرم همواره از دغدغه های متکلمان و مفسران بوده است. جستجو برای پاسخ، انگیزه پژوهش حاضر شد تا به روش تحلیلی دیدگاه متکلمان و مفسران را با تاکید بر دیدگاه ملاصدرا بررسی کند. براساس این تحقیق دو دیدگاه شایع وجود دارد. طبق دیدگاه نخست گویا پیامبر از عالم ماده فراتر نمی رود؛ و جبرییل در عالم محسوس ظاهر می شود و با پیامبر سخن می گوید. طبق دیدگاه دوم پیامبر از عالم ناسوت به افق اعلی ارتقاء یافته، وحی را دریافت می کند. ملاصدرا برای سیر نزول وحی، چهار منزل قلم ربانی، لوح محفوظ، لوح قدر، و لسان جبرییل قایل است. وی معتقد به ذو مراتب بودن دریافت وحی است. وی با طرح ابعاد وجودی نبی شامل نفس، حس مشترک، روح قدسی، روح بشری؛ حرکت نفس در قوس صعود از حس به خیال و از خیال به عقل، و در سیر نزول از عقل به خیال و از خیال به حس مساله را تببین می کند. به این معنا که نفس نبی به کمک حس مشترک فرشته وحی را در هر سه مرتبه عقل، خیال و حس مشاهده و کلام او را دریافت می کند. لذا پیامبر در قوس صعود با روح عقلی خود به عالم قدسی متصل می شود و معارف الهیه را دریافت می کند. و در سیر نزول، فرشته وحی را در عالم خیال و در عالم محسوس متمثل می کند؛ در نتیجه کلام او را به صورت محسوس مشاهده می کند. بنابراین نزول قرآن را هم حسی و هم عقلی می داند.

    کلیدواژگان: نزول قرآن، فرشته وحی، پیامبر اکرم، عالم فرشتگان، عالم محسوس
  • سید محمود طیب حسینی*، عزت الله مولایی نیا، فریده پیشوایی صفحات 177-200

    در قرن دوم هجری معتزلیان برای مقابله با اهل حدیث و نقل گرایی افراطی به عقل گرایی در دین به ویژه در تفسیر قرآن و حدیث روی آوردند که نتیجه آن پیدایش تفسیر ادبی و تکامل تدریجی آن بود. در مقاله حاضر، برای پاسخ به این پرسش که عقل گرایی در تفسیر، چه نقشی در گرایش مفسران معتزلی به تفسیر ادبی داشته، به روش تحلیلی، جایگاه عقل گرایی در تفسیر و تاثیر آن در پیدایش و گسترش تفسیر ادبی بررسی شده و به طور خاص به مقایسه دیدگاه های عقل گرایانه ابومسلم و زمخشری دو مفسر عقل گرای معتزلی در تفسیر برخی آیات با تفسیر نقل گرای اهل حدیث و اشاعره پرداخته شده است. حاصل این پژوهش آن است که عقل گرایی معتزله، نقش آشکاری در پیدایش و گسترش تفسیر ادبی داشته و میان این دو رویکرد در تفسیر، تاثیر متقابل وجود دارد. نیز این دو تفسیر ادبی در مواردی فهم ناصحیح از آیات داشته اند.

    کلیدواژگان: تفسیر، عقل گرایی، تفسیر ادبی، ابومسلم اصفهانی، زمخشری
  • مهدی منفرد، فرنگیس براز* صفحات 201-220

    حرکت، حیات و زمان از ابعاد وجودی انسان هستند. مساله زمان از مهمترین مسایل فلسفی در درک معنا و پیشبرد زندگی است. در فلسفه ملاصدرا و برگسون زمان با معناداری زندگی ارتباط پیدا می کند. در نوشتار حاضر تلاش می شود با توجه به تقارن و هم داستانی این دو متفکر در باب زمان و تاکید آنها بر این نکته که زمان مقدار حرکت و دگرگونی ذاتی موجودات سیال و از جمله انسان است، موضوع ارتباط زمان با معناداری زندگی تبیین و تحلیل شود. در این تحقیق از روش تحلیلی -تطبیقی به اثبات این مسئله می پردازد که زندگی؛ یعنی حضور در مقاطع مختلف زمان و لحظات حیات منطبق با دقایق زمان است. در نتیجه می توان معناداری زندگی را با توجه به تبعیت نظام زندگی از نظم و سیر توالی زمان و اینکه انسان، زمان حال و آینده را با توجه به تجربه از گذشته، می سازد، استنباط کرد.

    کلیدواژگان: زمان، معناداری زندگی، حیات، ملاصدرا، برگسون
|
  • Akram Khalili Nooshabadi *, Roohollah Daraei Pages 7-32
    One of the topics in the Islamic theology is the "problem of evil", which has constantly attracted the attention of many thinkers from past till present. In this study, the researcher uses the library method to gain Mohammad Ibn Mohammad Ghazali’s viewpoint (450-505 AH) on this problem, who is one of the Ash'arite Muslim theologians. The researcher intends to analyses the relationship between reason and faith in his books. In his works, he indirectly discusses the problem of evil and tries to find solution on the basis of faith-based answers, and simultaneously intends to rationalize the existence of evil; in other words, he advocates both the use of reason and submission to the Divine will. Therefore, it is impossible to attribute him absolutely to either approaches, but it can be said that in his solution to the problem of evil, reason and faith both emerge, and their interaction and that has prevented Al-Ghazali from sinking into an abyss of extremism.
    Keywords: Ghazali, Devils, faith attitude, Rationalism
  • Roohollah Rastgarsefat *, Ghasem Faez Pages 33-56

    Spiritual states are the inner emotions of a person which are related to the spirituality and reveal in the form of affection or behavior. Nowadays, spirituality is not necessarily associated with religion and is also released is some heretical ways. Pseudo-spiritual states can harm the individuals or the society in case not distinguished. Hence this article uses the descriptive, analytical, and critical methods to discover the principles of right spiritual states and their diagnostic criteria and has concluded the following: 1- They are undoubtedly Divine. 2- They are within the boundaries of Sharia. 3- They are within the spiritual sates of the infallible (Ahl-al-Bait) 4- They can be created, enforced or suppressed. 5- They are of different levels.6- They have outer signs. 6- Diagnostic signs must be sought for diagnosing them.

    Keywords: Spirituality, Spiritual States, Principles, Diagnostic Signs
  • Reza Najafi, Sayad Mohammad Taghi Mosavikaramati *, Mohammad Ali Raghabi Pages 57-82

    “Miracle” is one of the fundamental themes that are associated with the concept of prophecy. Allameh Tabarsi studied the various aspects of miracles with a wide
     look in Majma-ol-Bayan. He has delivered his interpretative studies in two parts: the general and the specific aspects of miracles. General aspects include the necessity of miracles for the prophets, the relation between miracle and rationalism, and the problem of ability for miracles for people other than prophets. Morever, he also studied the issues that are around the miracles of the Qur'an and the Prophet’s miracles. Issues like the way miracles are demonstrated in the Qur'an, the quality of the miracles of the Qur'an, the miraculous aspects of the Qur'an, and the non-Qur'anic miracles of the Prophet and therequested miracles. However; there are some important issues that Allameh Tabarsi has left out and has not discussed: The theory of “Sarfa”(dissuade) and the relationship between “Keramat”(ability to do strange things) and delivering miracles.

    Keywords: Majma-ol-Bayan, miracle, prophecy, the miracles of Quran, requested miracles
  • Seyyed Ali Akbar Fatemi *, Ahmad Beheshti, Mohammad Saeedi Mehr Pages 83-106
    Monotheism and its types are among the topics that open the way to theology, and among these, the unity of the essence is one of the key issues. Sheikh Baha'i is one of the scholars and thinkers who has carefully considered this issue in such a way that the analysis of his thoughts can help to clarify this issue further. Sheikh Baha'i considers the unity of the Divine essence as one of the certain pillars in Islam. One of the issues that add to the importance of his views is the method of recognizing the unity of the essence and presenting it through nature. In completing his views, he has proposed philosophical arguments and proved the unity of the essence through reason and narration, and in this statement he has well shown the importance of addressing the status of oneness and unity, as well as paying attention to their difference, and finally has attempted to invalidate the views of dualists.
    Keywords: Sheikh bahaee. Monotheism.reason. Unity. Dualism
  • Kobra Ali Akbar *, Mohammad Reza Shahroodi, Mahmood Abaiee Pages 107-128
    A common topic in religious sources is the recognition and application of beauty in life. The desire for beauty and the intellect’s order for beautifying oneself and one’s life are intrinsic. The Holy Qur'an also acquaints people with beauties and guides them to create them in their lives. The Holy Qur'an teaches man the levels of beauty, which include tangible, intangible, sensible, and ultimately absolute beauty- which is specific to God's beauty- and asks him to use rational and spiritual beauties to achieve the desired perfection, based on his natural tendency to beauty. On the other hand, there is a need for being deeply aware of the correct lifestyle, since one’s lifestyle has lots of effects on him and because he must correct it to achieve perfection and happiness. The study of (Islamic) religious texts teaches us that only through learning about and employing  reasonable beauties one can improve one’s spiritual lifestyle in various dimensions, especially in establishing proper communication between different people in the society and also especially in cultivating the spirit of self-sacrifice. The lifestyle based on moral beauty, which is described in the Holy Qur'an as "Hayat tayeba”(i.e. a pure and beautiful life), is reserved for those who believe in God and do righteous deeds.
    Keywords: beauty, Lifestyle, Pure Life, tangible beauty, Intangible, Quran
  • Hasan Abasi Hossein Abadi *, Akram Abdolhpur Pages 129-154

    According to Allameh Hilli, the concept of God is based on the two concepts of "necessity of existence" and "perfection", and these two concepts are the basis for explaining the semantics of attributes. The concept of "necessity of existence" is a philosophical concept that has entered from the peripatetic philosophy into the theological discussion of the school of "Hillah" and although the concept of "perfection" presupposes the discussion of attributes and even the proof for the existence of God, it is discussed little in Islamic theology. Here, the relation between these two concepts in theology as well as the explanation of the attributes of God is discussed. The question is: “What is the relation between "necessity of existence" and "absolute perfection"?”; Are these two concepts deliverable to each other or are they based on two independent concepts? The concept of perfection for Allameh Hilli has been expressed with completeness, and in the semantic analysis of attributes, including positive and negative attributes, the concept of "perfection" is the background and default; But the concept of "necessity of existence" is the basis in the semantic analysis of some negative and positive attributes. Accordingly, in this article, by explaining the semantics of the concept of perfection and necessity of existence, and examining the semantics of attributes based on those two concepts, we arrive at the relationship of equality between the two concepts of necessity of existence and perfection; In other words, with the negation of the perfection of existence, existence will become meaningless, and with the negation of the necessity of existence, perfection will become relative. Since this issue is a theoretical and conceptual discussion, its method is also descriptive and analytical. By conceptual analysis of Qur'anic attributes of God and their philosophical explanation based on "perfection", practical benefit is also obtained.

    Keywords: divine attributes, Allameh Hilli, necessity of being, absolute perfection
  • Abdolmajid Talebtash * Pages 155-176

    The way that the angel of revelation has sent down Quran to the prophet has always been an important problem for thinking among theologians and Quran commentators. Finding an appropriate answer for this problem motivated the researcher to study the views of both theologians and commentators focusing on the views of Mullah Sadra developing an analytical method. According to the first view,  the Prophet does not go beyond the material world, but Gabriel appears in the material world and speaks to the Prophet, but according to the second view, the Prophet goes up from the “Nasout”(the ordinary material world) to “Ofogh A’ala”(highest horizon) and receives the revelation. Mullah Sadra considers four stations for the revelation’s process: “Qalam-i-Rabbani”(The Lord pen), “Lo’h-i-Ma’hfooz”(the protected tablet), “Lo’h-i-Qadar”(the tablet of fate) and “Lesan-i-Gebraeel” (the tongue of Gabriel). He believes that receiving the revelation has different stages. He explains the issue by expressing the existential dimensions of the Prophet, i.e. “self”, common sense, holy spirit, the human spirit, the movement of the self in the ascending arc(from the senses to the imagination and from imagination to the intellect) and in descending arc (from the intellect to the imagination and from imagination to the sense). He means that the self of the Prophet, assisted by the common sense, observes the angel of revelation and receives his word in all of the three stages of intellect, imagination and senses. Thus, in the ascending arc, the Prophet contacts the sacred world with his intellectual soul and receives the Divine knowledge, and in the descending arc, he causes the angel of revelation to appear in the both worlds of imagination and the senses.
    Therefore, he believes that Quran's revelation is both sensory and intellectual.

    Keywords: Quran's sending down, angel of revelation, Prophet Mohammad, the world of angles, tangible world
  • Seyyed Mahmood Tayyebhoseini *, Ezat Allah Molaeiniya, Farideh Pishvaei Pages 177-200

    In the second century AH, the Mu'tazilites turned to rationalism in religion, especially in the interpretation of the Qur'an and Hadith, so as to confront Ahl al-Hadith and extremist narrativism. That resulted in the emergence of literary interpretation and its gradual evolution. In order to show the role of rationalism in the tendency of Mu'tazilite commentators towards literary interpretation, the present article, using the analytical method, examines the place of rationalism in Quranic interpretation and its effect on the emergence and expansion of literary interpretation. It also compares some of the rationalist viewpoints, particularly those of of Abu Muslim and Zamakhshari, two Mu'tazilite rationalist commentators, with those of the narrative commentaries of Ahl al-Hadith and Ash'arites. The result of this research is that the Mu'tazilites' rationalism has an obvious role in the emergence and expansion of literary interpretation and also there is mutual influence between these two approaches to interpretation. However, these two literary interpretations have resulted in wrong understanig of some verses.

    Keywords: interpretation, Rationalism, literary interpretation, Abu Muslim Isfahani, Zamakhshari, Existentialists, Mirdamad, Feyz Kashani, Rationalists
  • Mahdi Monfared, Farangis Baraz * Pages 201-220

    The motion, life and time are dimensions of human existence and time is one of the most important philosophical issues in understanding the meaning and progress of life. In Mulla Sadra and Bergson's philosophies, time is related to the meaning of life. Here, pointing to the fact that they were contemporaries, and also their similar emphasis on the fact that time is the magnitude of any motive being,such as mankind, the relationship between time and the meaning of life can be explained and analyzed. In this research, the analytical-comparative method is developed to prove that one’s life is his presence in different stages of time and also the moments of life corresponds to the minutes of time. Thus the meaning of life can be concluded from two facts: first, the adherence of the system of life on the basis of the order and the sequence of time and second, one makes the present and the future according to his experience of the past.

    Keywords: time, Meaningfulness of Life, Life, Mulla Sadra, Bergson