فهرست مطالب

حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی - پیاپی 1 (پاییز 1399)

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
پیاپی 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث بیگلر، شعیب رستمی * صفحات 1-8

    در ایالات متحده، سه نوع دولت محلی، ایالتی و فدرال وجود دارد؛ دولت های محلی و ایالتی از معیارهای هییت استانداردهای حسابداری دولتی (GASB) و به خصوص مباحث بیانیه های 34 و 44 که شامل گزارش مالی جامع سالانه دولت (CAFR) می شود و دولت فدرال از معیارهای هییت مشورتی استانداردهای حسابداری دولت فدرال (FASAB) برای گزارشگری مالی استفاده می کنند. هدف متداول روش‌های حسابداری و گزارشگری مالی در دولت‌های ایالتی و محلی، ارایه‌ اطلاعات سوابق عملکرد نهادهای دولتی به کاربران صورت‌های مالی بوده است تا تصویر کلی از وضعیت مالی این نهادها را در تاریخ‌های مشخص و نمایی پس‌نگرانه از نتایج عملیات این نهادها را در یک بازه زمانی خاص (معمولا یک ساله) به این کاربران ارایه کنند. هدف مقاله حاضر آن است تا دیدگاه ها را نسبت به اطلاعات آینده‌نگر تشریح نماید و از طرفی به کاربران گزارش‌های مالی دولتی نشان داده شود که چطور می‌توانند از این نوع اطلاعات برای ارزیابی بهتر سلامت مالی فعلی هر دولتی و هم‌چنین توانایی آن برای انجام تعهدات خود در آینده استفاده کنند. همچنین کاربرد این اطلاعات در شرکت ها و بازار سرمایه نیز محسوس بوده و مطالعات نشان داده است که افشای اطلاعات آینده نگر، از یک طرف موجب کاهش نوسانات بازده سهام شرکت ها می شود و از طرف دیگر با ریسک حسابداری شرکت ها در ارتباط است.

    کلیدواژگان: اطلاعات آینده نگر، گزارش های مالی دولتی، GASB، بازارسرمایه، افشای اطلاعات
  • محمدعلی کریمی * صفحات 9-31

    یکی از موضوعات چالش برانگیز برای کشورهای که اقتصاد آنها دارای وابستگی شدید به عایدات نفت و مشتقات آن می باشند استفاده بهینه از این منابع و فروش آن و رعایت حقوق بین نسلی در کشورهای نفت خیز ازجمله ایران مطرح است. در واقع رعایت حقوق بین نسلی بر این موضوع تاکید دارد که نسل فعلی ضمن اینکه نیازهای خودش را برطرف می کند نباید صدمه ای به توانایی نسل آتی در تامین نیازهای خود واردکند و منابع طبیعی که حق همه نسل های فعلی و آتی می باشد نباید صرفا صرف مخارج جاری نسل فعلی شود. بنابراین در این مقاله با توجه به پژوهش های انجام شده و نتیجه گیری آنها مبنی بر اینکه طی سالهای بعد از انقلاب، عمده فروش نفت صرف مخارج جاری گردیده است، در صدد هستیم تا با استفاده از روش های کتابخانه ای و جمع آوری و بررسی آمارهای اقتصادی از سایت های مختلف مانند بانک مرکزی، مرکز پژوهش های مجلس و مرکز آمار، عوامل موثر بر عدم رعایت حقوق بین نسلی را شناسایی نموده و راه های برون رفت آن را ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: حقوق بین نسلی، تورم، اقدامات دولت، نفت
  • اکبر داوران * صفحات 32-47

    امروزه فساد اداری و مالی به یک معضل فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده است. به ویژه در کشورهای درحال توسعه، این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در سر راه پیشرفت جامعه، مطرح شده است که صدمات جبران ناپذیری را بر روی سرعت حرکت چرخ توسعه جوامع وارد نموده است. با توجه به اهمیت خطرات فساد اداری و مالی برای ثبات و امنیت جامعه و همچنین ارزش‌های دموکراتیک و مهم تر از همه حاکمیت قانون، مبازره با فساد از اهمیت زیادی برخوردار است. در مقاله حاضر با هدف بررسی موارد فساد در بخش عمو‌می و رویکردهای مبارزه با آن، با ارزیابی مطالعات و دستوراالعمل ها، نتایجی را به دست آوردیم که با توجه به آن توصیه‌هایی را نیز داشته‌ایم.

    کلیدواژگان: بخش عمومی، فساد اداری و مالی، حسابداری انتقادی، کنترل حسابداری، رویکردهای مبارزه با فساد
  • مهدی فرجی *، تیمور جباری صفحات 48-57

    مدل گزارشگری حساب های متقل وجوه حاکمیتی (دولتی) همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. هیات استانداردهای حسابداری دولتی (GSAB) به‎طور فعال درگیر فرآیند ایجاد بهبودهایی در مدل گزارشگری مالی جدید به منظور ارایه اطلاعات مفید برای استفاده کنندگان گزارش‎های مالی نهادهای دولتی است. GASB سه رویکرد و روش شناخت برای جایگزینی مدل گزارشگری منابع مالی جاری حساب مستقل وجوه حاکمیتی پیشنهاد داده است. این سه رویکرد و روش براساس بعد زمانی متفاوت هستند. مدل میان مدت بسیار شبیه به مدل جاری گزارشگری با یک دوره گزارشگری خاص برای 60 الی 90 روز است. مدل کوتاه مدت، گزارشگری مبادلات مالی را به چرخه یک سال عملیاتی دولت گسترش می‎دهد. نهایتا مدل بلندمدت هر دو تعهدات و بدهی های جاری و غیرجاری و دارایی های جاری و غیرجاری حساب مستقل وجوه حاکمیتی را گزارش می‎دهد. در این مقاله که برگرفته از پژوهش مارشال و همکاران است، سوالات مختلفی در خصوص بهبود مدل گزارشگری حساب های مستقل وجوه حاکمیتی ارایه می-شود و نهایتا توصیه هایی نیز ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: مدل جدید گزارشگری ‎مالی، حساب‎های مستقل وجوه حاکمیتی، رویکردهای شناخت و اندازه گیری، صورت جامع فعالیت دولت
  • شعبان نظری * صفحات 58-68

    گزارشگری مالی بعنوان محصول نهایی فرآیند حسابداری، تحت تاثیر ویژگی هایی ازجمله محیط فعالیت، نیازهای استفاده کنندگان و اهداف ذینفعان از اطلاعات مالی قرار دارد. اگرچه گزارشگری مالی نهادهای دولتی و عمومی و همچنین واحدهای انتفاعی و تجاری، نقش مشابهی در جهت تحقق مسئولیت پاسخگویی و فراهم نمودن اطلاعات برای تصمیم گیری (بر اساس تیوری مباشرت) ایفاد می نمایند اما گزارش هایی که آنها استخراج می کنند، تفاوت های قابل ملاحظه ای هم باهم دارند. در عین حال گزارش-های مالی بخش عمومی شامل عناصر و اطلاعات با اهمیت زیادی بوده و صورت های مالی (که برای بخش انتفاعی از بعد قانونی تنها گزارش مالی الزامی است) فقط یکی از این اقلام بوده و از نظر سطح اهمیت نیز، پژوهش ها نشان داده، هم سطح با سایر عناصر گزارشگری مالی بخش عمومی می باشد. دولت بعنوان بزرگترین نهاد و بخش های عمومی، شهرداری ها و سایر نهادهای عمومی غیردولتی، برای تحقق اهداف خود، دو نوع فعالیت انجام می دهند. هیات تدوین استانداردهای حسابداری دولتی (GASB) این فعالیت ها را چنین تفکیک نموده است: اول- فعالیت های حکمرانی (غیربازرگانی) و دوم- فعالیت های بازرگانی و امانی. فعالیت های حکمرانی (غیربازرگانی) موجب افتراق گزارشگری مالی بخش عمومی و موسسات انتفاعی (خصوصی) می گردد؛ هرچند در اغلب کشورها، گزارشگری مالی فعالیت های بازرگانی و امانی بخش عمومی با موسسات انتفاعی بخش خصوصی، تفاوت محسوسی نداشته و هر دو بسته به مباتی حسابداری مورد استفاده، از اصول و استانداردهای حسابداری مشابهی استفاده می نمایند. ویژگی های محیطی حاکم بر فعالیت های حاکمیتی بخش عمومی، نحوه تحصیل منابع برای تامین هزینه این فعالیت-ها، حقوق شهروندان مبتنی بر پاسخ خواهی در خصوص نحوه و محل مصرف منابع، نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان از گزارش های مالی، الزام مقامات منتخب به پاسخگویی مالی و غیره از مصادیقی هستند که به نحوی از انحاء در شیوه گزارشگری مالی، نوع و میزان افشاء اطلاعات در این گزارش ها، اثر گذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی بخش عمومی، نهادهای انتفاعی و بازرگانی، GASB، مسئولیت پاسخگویی
  • محمود کیا * صفحات 69-88

    این مقاله به معرفی نگرش جدید درباره اصول و حرفه مدیریت می‌پردازد که مفاهیم، دیدگاه‌ها و مطالعات عمومی و تجاری را در خلال واقعیات موجود در عصر حاضر به کار می‌گیرد. همچنین با اقتباس از سیستم‌های باز آینده‌گر و دورنمای منطقی کاربردی و میان رشته در رابطه با مدیریت عمومی نوین در بخش مالی به بررسی این مفهوم می‌پردازد. ظهور مدیریت مالی نوین در چند دهه اخیر موجب گردید تا دولت های مختلف با ساختار اقتصادی و سیاسی متفاوت، اصلاحات گوناگونی در سیستم حسابدرای بخش عمومی خود بوجود آورند؛ به گونه‌ای که فدراسیون بین‌المللی حسابداری (IFAC)، حسابدهی و پاسخگویی را لازمه دستیابی به یک اقتصاد جهانی دانست و با انتشار بیانیه‌ها و استانداردهای نوین، گام‌های موثری به سمت مدیریت مالی نوین و ابزارهای حاکم بر آن برداشته است. در این مقاله با بررسی سیر تحول انجام شده در این خصوص به بررسی مفاهیم نظری حاکم بر سیستم‌های حسابداری در بخش عمومی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت عمومی نوین، حسابداری بخش عمومی، گزارشگری مالی
  • علی فرجی * صفحات 89-104

    چارچوب مفهومی زیربنای بنیادین مفاهیمی است که استانداردهای حسابداری به صورت درست و مستمر بر مبنای آن تدوین می‎شود، یا مورد بازنگری قرار می‎گیرد. سوالی که مطرح می‎شود این است که چارچوب مفهومی چه اهمیتی دارد و دارای چه تحولاتی بوده است. برای این منظور چارچوب مفهومی و بیانیه‎های مفاهیم تشکیل دهنده آن، مورد بررسی و تحلیل و مقایسه قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی و تحلیل اهمیت چارچوب مفهومی گزارشگری مالی در بخش عمومی است. درک صحیح چارچوب مفهومی به حل مسایل حسابداری و گزارشگری مالی کمک می‎کند و مرزهای داوری را تعیین می‎نماید. تغییر نیازهای اطلاعاتی ذی نفعان در محیط جدید ممکن است تجدیدنظر در چارچوب مفهومی را ضروری سازد.

    کلیدواژگان: چارچوب مفهومی، بیانیه‎های مفهومی حسابداری، حسابداری بخش عمومی، مبانی نظری گزارشگری مالی
|
  • Kumars Biglar*, Shoeyb Rostami Pages 1-8

    In the United States, there are three types of government: local, state, and federal; Local and state governments meet the criteria of the Governmental Accounting Standards Board (GASB), and in particular the topics in Statements 34 and 44, which include the Comprehensive Annual Financial Report (CAFR), and the federal government, according to the Federal Accounting Standards Advisory Board (FASAB) are used for financial reporting. The common goal of financial accounting and reporting methods in state and local governments has been to provide information on the performance of government agencies to users of financial statements. These governments want to provide these users with an overview of the financial condition of these institutions on specific dates and a retrospective view of the results of their operations over a period of time (usually one year). The purpose of this article is to describe the perspectives on forward-looking information. Also show users of government financial statements how they can use this type of information to better assess the current financial health of each government, as well as its ability to meet its obligations in the future. On the other hand, the use of this information in companies and the capital market is also important and studies have shown that the disclosure of forwardlooking information, on the one hand reduces volatility in corporate stock returns and on the other hand is related to corporate accounting riskIn the United States, there are three types of government: local, state, and federal; Local and state governments meet the criteria of the Governmental Accounting Standards Board (GASB), and in particular the topics in Statements 34 and 44, which include the Comprehensive Annual Financial Report (CAFR), and the federal government, according to the Federal Accounting Standards Advisory Board (FASAB) are used for financial reporting. The common goal of financial accounting and reporting methods in state and local governments has been to provide information on the performance of government agencies to users of financial statements. These governments want to provide these users with an overview of the financial condition of these institutions on specific dates and a retrospective view of the results of their operations over a period of time (usually one year). The purpose of this article is to describe the perspectives on forward-looking information. Also show users of government financial statements how they can use this type of information to better assess the current financial health of each government, as well as its ability to meet its obligations in the future. On the other hand, the use of this information in companies and the capital market is also important and studies have shown that the disclosure of forwardlooking information, on the one hand reduces volatility in corporate stock returns and on the other hand is related to corporate accounting risk

    Keywords: Forward-looking information, Government financial statements, GASB, Capital market, Disclosure of information
  • MohammadAli Karimi* Pages 9-31

    One of the most challenging issues for countries whose economies are heavily dependent on oil revenues and its derivatives is the optimal use and sale of these resources and the observance of intergenerational rights in oil-rich countries, including Iran. In fact, the observance of intergenerational rights emphasizes that the current generation, while meeting its own needs, should not harm the ability of the next generation to meet their needs, and that natural resources, which are the right of all present and future generations, should not be spent alone. Be the current generation. Therefore, in this article, according to the researches and their conclusion that during the years after the revolution, the bulk of oil sales have been spent on current expenditures, we intend to use library methods and collect and review economic statistics. From various sites such as the Central Bank, the Parliamentary Research Center and the Statistics Center to identify the factors affecting the nonobservance of intergenerational rights and provide ways out.

    Keywords: Intergenerational rights, Inflation, Government actions, Oil
  • Akbar Davaran* Pages 32-47

    Today, administrative and financial corruption has become a cultural and social problem. Especially in developing countries, this issue has been raised as one of the most important factors in the development of society, which has caused irreparable damage to the speed of the wheel of development of societies. Given the importance of the dangers of corruption and corruption for the stability and security of society, as well as democratic values and, most importantly, the rule of law, the fight against corruption is of great importance. In the present article, with the aim of investigating cases of corruption in the public sector and approaches to combat it, by evaluating studies and guidelines, we have obtained results according to which we have also had recommendations.

    Keywords: Public sector, Administrative, financial corruption, Criticalaccounting, Control of accounting, approaches to combat with corruption
  • Mehdi Faraji*, Teymor Jabbari Pages 48-57

    The reporting model for governmental funds has always been of particular importance. The Governmental Accounting Standards Board (GASB) has been actively engaged in the process of making improvements to the financial reporting model to provide more useful information to the users of the financial reports of governmental entities. The GASB proposed three recognition approaches to replace the current financial resources reporting model for governmental funds. The three approaches vary along a time dimension. The ‘‘near-term’’ model is the most similar to the current model with a specified reporting period of 60–90 days. A ‘‘short-term’’ model extends the transaction reporting to be the government’s one-year operating cycle. Finally, a ‘‘long-term’’ model would report both current and noncurrent assets and liabilities for governmental funds. This article, based on research by Marshall et al., raises questions about improving the reporting model for governmental funds, and finally provides recommendations.

    Keywords: New model of financial reporting, Governmental funds, Recognition & measurement approaches, CAFR
  • Shaban Nazari* Pages 58-68

    Financial reporting, as the final product of the accounting process, is influenced by features such as the business environment, user needs, and stakeholder goals of financial information. However, the financial reporting of government and public entities, as well as for-profit and commercial entities, play a similar role in fulfilling accountability and providing information for decision-making (based on stewardship theory); But there are also significant differences between the reports they extract. At the same time, public sector financial statements contain important elements and information, and financial statements (which are legally required for the financial sector only financial reporting) are just one of these items. In terms of level of importance, research has shown that it is on a par with other elements of public sector financial reporting. The government, as the largest public institution and sector, municipalities and other non-governmental public institutions, carry out two types of activities to achieve their goals. The Governmental Accounting Standards Board (GASB) has categorized these activities as follows: First- governance activities (non-commercial) and secondcommercial and consignment activities. Governance (non-commercial) activities differentiate public sector financial reporting from (private) for-profit institutions; However, in most countries, the financial reporting of public sector business and consignment activities is not significantly different from that of private for-profit institutions, and both use the same accounting bases and standards according to the accounting principles used. Environmental characteristics in public sector governance activities, how to obtain resources to fund these activities, citizens' rights based on accountability regarding how and where resources are used, information needs of users of financial reports, obligation of elected officials to be financially accountable, etc. There are examples that in some way in the method of financial reporting, the type and amount of information disclosure in these reports will be effective

    Keywords: Public sector financial reporting, For-profit, commercialinstitutions, GASB, Accountability
  • Mahmood Kia* Pages 69-88

    This article introduces a new perspective on the principles and profession of management that applies concepts, perspectives, and general and business studies to the realities of the present era. It also explores this concept by adapting back-to-the-future systems and the practical and interdisciplinary rationale for new public management in the financial sector. The emergence of new financial management in recent decades has led to different governments with different economic and political structures, various reforms in their public sector accounting system; The International Federation of Accountants (IFAC) considers accountability a prerequisite for achieving a global economy and has taken effective steps toward new financial management and its tools with the publication of new statements and standards. In this article, by reviewing the evolution in this regard, the theoretical concepts affecting accounting systems in the public sector are examined.

    Keywords: New public management, Public sector accounting, Financialreporting
  • Ali Faraji * Pages 89-104

    The conceptual framework is the underlying concepts on the basis of which accounting standards are properly or continuously developed, or revised. The question that arises is what is the significance of the conceptual framework and what developments have taken place. For this purpose, the conceptual framework and the statements of its constituent concepts have been studied, analyzed and compared. The purpose of this study is to investigate and analyze the importance of the conceptual framework of financial reporting in the public sector. Understanding the conceptual framework helps to solve accounting and financial reporting issues and sets arbitration boundaries. Changing stakeholder information needs in the new environment may necessitate a revision of the conceptual framework.

    Keywords: Conceptual framework, The Statement of accounting concept, Public sector accounting, Theoretical foundations of financial reporting