فهرست مطالب

مجله علم و وکالت
پیاپی 5 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم احمدی*، اکبر بدرزاده صفحات 9-32

    وکالت از عقود معینه در قانون مدنی، و اثر آن نیابت دادن و اذن ازطرف موکل به وکیل است. وکیل در صورت تخلف از موضوع وکالت مسیول است. با انعقاد عقد وکالت، وکیل و موکل در برابر یکدیگر حق و تکلیف یافته، دارای روابط حقوقی، وظایف ومسولیت‌های متقابلی می‌شوند. وکلای دادگستری تابع کانون وکلا در هر استان و همچنین وکلای تابع مرکز مشاوران حقوقی قوه قضاییه مشمول مقررات ویژه انتظامی هستند. تخلفات وکیل از انجام وظایفش توسط لایحه استقلال کانون وکلا و آیین‌نامه اجرای آن و نیز قانون وکالت و قانون کیفیت اخذ گواهینامه وکالت تعیین نظامات می‌گردد و محکوم به مجازات انتظامی می‌باشند که این مجازات مانع از تعقیب مدنی و کیفری او نیست. در تخلفات انتظامی ‌بیان این واقعیت ضروری است که هر فعل یا ترک فعلی که واجد وصف تخلف از قوانین و مقررات باشد حتی در صورت عدم قابلیت محکومیت کیفری، می‌تواند تحت عنوان فعل یا ترک فعلی که خلاف شیون و مغایر حیثیت وکالتی است از جهت انتظامی‌ قابل‌تعقیب باشد. تخلفات انتظامی، ترک مسئولیت‌های وکیل یا کارآموز وکالت، آن‌ها را در معرض تعقیب انتظامی‌ قرار می‌دهد. شان وکالت مفهوم ‌بسیار وسیعی دارد و تمام خصوصیات زندگی حرفه‌ای وکیل را تحت شمول قرار می‌دهد. دادگاه انتظامی‌ کانون وکلا وفق قوانین جاریه وکالت، وکلایی را که خلاف شان وکالت عمل نمایند، مجازات می‌نماید.

    کلیدواژگان: وکیل، موکل، شان وکالت، تخلف انتظامی
  • فاطمه انتشاری*، حسین منصوری صفحات 33-44

    وکالت در طلاق از دیدگاه مذاهب اربعه مورد پذیرش قرار گرفته است و در این مذاهب، این عقیده وجود دارد که طلاق از جمله تصرفاتی است که نیابت را می‌پذیرد و وکالت هم در آن مورد قبول قرار گرفته است، به این صورت که طلاق را شخص طلاق‌دهنده می‌تواند با مباشرت خودش برگزار کند و خودش آن را واقع سازد و یا می‌تواند آن را به غیر از خودش نیابت دهد. وکالت در عقد نکاح از دیدگاه مذاهب اربعه، در خارج از فضای مجلس عقد نکاح و با فاصله از زمان عقد نیز قابل‌قبول بوده و وکیل حق اجرای وکالت را خواهد داشت و حق فسخ وکالت برای زوج و زوجه به قوت خود باقی است؛ مگر این‌که با توافق ضمنی، این حق را از خود ساقط نموده باشند و یا این‌که این حق را به شخص دیگری غیر از خود انتقال داده باشند؛ پس موکل می‌تواند در هر زمانی که اراده کرد وکیل خود را عزل کند. این مقاله با روش توصیفی‌تحلیلی و منابع کتابخانه‌ای نگارش شده است.

    کلیدواژگان: وکالت، طلاق، تفویض
  • فریدبقائی نظرلو* صفحات 45-67

    شیوه های جایگزین یا غیر قضایی حل اختلافات به روش هایی اطلاق می شود که حل و فصل اختلافات در خارج از دادگاه صورت می گیرد. در این شیوه ها که به عدالت خصوصی تعبیر گردیده اختلافات به وسیله شخص ثالثی که به وسیله طرفین انتخاب می شوند و مطابق با روش و آیین رسیدگی مورد توافق طرفین حل و فصل می گردد. روش های حل اختلاف غیر قضایی شامل داوری، سازش و میانجیگری و... و ایجاد نهادهای شبه قضایی‌ و همچنین‌ توجه بیشتر به روش های دیگر حل اختلافات که در قوانین موضوعه نیز‌ پیش‌ بینی‌ شده است، می تواند در زمینه مشکلات دادگستری و جلوگیری از اطاله دادرسی موثر واقع گردد و نتیجتا دادگاه های‌ دادگستری‌ فرصت رسیدگی توام با دقت بیشتر را به بقیه دعاوی خواهند داشت. این روش ها دارای ویژگی های مهم و قابل‌ توجهی مانند قابلیت دسترسی آسان و سریع، رعایت حداقل تشریفات، بدون هزینه یا‌ کم‌ هزینه‌ بودن و حصول به نتیجه سریع هستند. امید است با وضع قوانین لازم و اشاعه فرهنگ استفاده از شیوه های غیر رسمی حل اختلاف بتوان همچون سایر کشورها حل بخش مهمی از دعاوی و اختلافات را به این شیوه ها واگذار نمود و از حجم پرونده ها و تراکم کار در دادگاه ها کاست.

    کلیدواژگان: اختلافات مدنی، داوری، سازش، میانجیگری، روش غیر قضایی
  • جمال بیگی*، جلال شیرمحمدی صفحات 69-106

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی و چالش‌های جرم‌انگاری در گفتمان سیاست جنایی قانون آیین دادرسی کیفری است. گفتمان سیاست جنایی قانون‌گذار، طرز برداشت و تلقی مقام قانون‌گذاری از سیاست جنایی در قالب تصویب قوانین مختلف است. از سوی دیگر جرم‌انگاری اعمال سابقه‌ای دیرینه دارد، آن‌سان که یافته‌های بشری نشان می‌دهد، این فرایند، دست‌کم پیشینه‌ای چهارهزارساله دارد. وانگهی پرسش اساسی از چرایی تحدید رفتار افراد جامعه و لزوم پاسخی مناسب راجع به حق جرم‌انگاری حاکم یا حکومت و حدود آن و اقامه دلیل در خصوص تحمیل درد و رنج بر افراد از ناحیه سازمان مرکزی قدرت، به شکل سازمان‌یافته است. تعامل آیین دادرسی کیفری با سایر رشته‌ها به‌خصوص جرم‌شناسی باعث شده کرامت ذاتی افراد اعم از بزه‌دیده و منهم مورد شناسایی جدی قانون‌گذار قرار گیرد. کاهش فرایند کیفری از دستاوردهای همین تعامل است. به‌طورکلی فرایند کیفری و اقدام به مجازات افراد جامعه بر مبانی خاصی صورت می‌پذیرد که «اصل ضرر»، «اصل پدرسالاری حقوقی» و «اصل اخلاق‌گرایی حقوقی» بیشتر موردتوجه قرار می‌گیرد. بر اساس اصل ضرر زمانی جامعه و دولت مجوز مداخله در امور زندگی و آزادی دیگران و اعمال اجبار و زور در مورد دیگران را دارد که با آن مداخله بخواهد مانع رسیدن آسیب و ضرر به دیگران شود. پدرسالاری عبارت است از جلوگیری حکومت از آسیب رساندن افراد به خود. در واقع قانون‌گذار با توجیه حفظ منافع اشخاص اقدام به جرم‌انگاری اعمال به‌منظور ممانعت از ایراد ضرر به خود است. بر این اساس و به‌منزله یک اصل محدود‌کننده آزادی گفته شده که «پدرسالاری»، معمولا دلیلی مناسب در حمایت از ممنوعیت کیفری است که از ایراد ضرر (جسمانی، روانی، معنوی و اقتصادی) به فاعل آن پیشگیری می‌کند. در بحث راجع به پدرسالاری حقوقی، یکی از چالش‌های پیش رو این است که برخی معتقدند پدرسالاری بدترین نوع استبداد است که می‌توان تصورش کرد، زیرا مقتضی برخوردی با انسان است که با آزادی او منافات دارد. در نهایت می‌توان عنوان کرد که واقع تبعیت حقوق از اخلاق و جرم‌انگاری اعمال مخالف اخلاق توسط مقنن، اخلاق‌گرایی حقوقی است که البته چالش اصلی این قاعده این است که برخی از نظریه‌پردازان حقوق کیفری که معتقد به حق و تکلیف پدر و مادر و مربیان بر تعلیم اخلاق هستند، قرار گرفته است و بنا بر نظر ایشان، حکومت که از این علایق و عواطف بی‌بهره است، اگر وظایف آن‌ها را بر عهده بگیرد، از حد خود پا را فراتر می‌نهد و نه‌تنها از انجام مسئولیت‌های خطیر خویش باز می‌ماند، آزادی و استقلال روحی و معنوی را که از حقوق طبیعی انسان‌هاست به‌ویژه در مورد این اشخاص که مورد احترام جامعه‌اند، با دخالت در وظیفه‌شان نادیده می‌گیرد.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، سیاست جنایی، قانون آیین دادرسی کیفری
  • فریور خلیلی شجاعی*، علیرضا عنابی صفحات 107-122

    پیدایش و گسترش ویروس کرونا در اواخر سال 2019 میلادی در اکثر کشورهای جهان زمینه‌ساز تحولاتی در موضوعات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و حقوقی در ابعاد گسترده شد. کشور ایران نیز مستثنا از این امر نگردید و به‌منظور مقابله با این چالش راهکارهایی از جانب دولتمردان اندیشیده و اجرایی شد. تاسیس ستاد ملی مبارزه با کرونا از جمله مهم‌ترین این اقدامات بود که با هدف پیشگیری از انتشار وسیع این ویروس و کاهش تبعات منفی ناشی از آن با تصمیم شورای عالی امنیت ملی بنیان‌ نهاده شد. ستاد مذکور در این راستا ضمن هماهنگ نمودن اقدامات دستگاه‌های مرتبط، اقدام به تصویب و ابلاغ مقررات مختلفی در رابطه با وظایف محوله خویش نموده است که بررسی جایگاه این مصوبات در سیستم حقوقی ایران و نحوه نظارت شرعی و اساسی بر عملکرد آن موضوع نوشتار حاضر را تشکیل می‌دهد. نوشتار حاضر بر این فرض استوار است که با توجه به اخذ مشروعیت فعالیت این ستاد از سوی شورای عالی امنیت ملی، می‌توان ارزش و جایگاه مقررات ستاد را هم‌تراز با تصمیمات شورا دانست. از دیگر سو با توجه به عدم وابستگی این ستاد به قوای سه‌گانه و خاص بودن آن، نظارت شرعی و اساسی مقام ولی‌فقیه و شورای عالی امنیت ملی را تنها راهکار صحت عملکرد ستاد ملی مبارزه با کرونا می‌توان دانست.

    کلیدواژگان: ستاد مبارزه با کرونا، شورای عالی امنیت ملی، قانون اساسی، ولایت فقیه، ویروس کرونا
  • احسان زرنگار* صفحات 123-149

    ایراد خسارت به اموال نظامی ‌یکی از جرایمی است که در حقوق جزای نظامی‌ کشورهای مختلف جهان موردتوجه اکید قانون‌گذاران قرار گرفته است. حفظ و حراست از اموال نظامی‌ و لزوم دقت عمل در کاربرد آن‌ها از چنان اهمیتی برخوردار است که قوانین نظامی ‌اکثر کشورها نه‌تنها تخریب و تضییع عامدانه آن‌ها بلکه حتی ایراد خسارت غیرعمدی و ناشی از اهمال و تفریط را نیز جرم‌انگاری نموده و برای آن مجازات در نظر گرفته‌اند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی جامع جرم ایراد خسارت به اموال نظامی ‌و ویژگی‌های آن در قوانین نظامی‌ کشور ایران است و در پایان با استفاده از روش تطبیقی به مطالعه جرم مزبور و مجازات‌های آن در کشورهای ایالات‌متحده آمریکا، انگلیس و فرانسه پرداخته شده است. ماحصل این مقایسه موید آن است که با وجود برخی تفاوت‌ها در نوع و میزان مجازات‌های قابل‌اعمال، هر چهار کشور موردمطالعه در خصوص جرم شناختن فعل مذکور و ضرورت برخورد کیفری با مرتکبان آن اتفاق‌نظر دارند.

    کلیدواژگان: اموال نظامی، ایراد خسارت، جرم و مجازات نظامی، مسئولیت کیفری پرسنل نظامی
  • لیدا عقیلی*، ویدا عقیلی صفحات 151-173

    این مطالعه شاخه‌ای از علم حقوق خانواده است که به بررسی طلاق به‌ویژه طلاق توافقی و مطالبه مهریه می‌پردازد و در این راستا نقش حمایتی ماده 22 قانون حمایت خانواده را مبنی بر پرداخت یک‌صد و ده سکه تمام‌بهار آزادی یا معادل آن، موردبررسی قرار می‌دهد. مقاله حاضر می‌تواند دیدگاه نویی را پیش روی قانون‌گذاران قرار دهد که آیا ماده مذکور صرفا به دنبال منافع زوج است؟ و این‌که با وجود اعسار زوج از پرداخت مهریه نقش ماده مذکور چیست؟

    کلیدواژگان: طلاق توافقی، مهریه، ماده 22 قانون حمایت خانواده
  • مرتضی ناصری* صفحات 175-209

    بررسی ضمانت اجراها و ارتباطی که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در حقوق افراد دارد از اهمیت بسزایی برخوردار است. برخلاف دیدگاه‌های سنتی و بعضا افراطی که بر مدار سلب وجودی عناصر حقوقی دور می‌زند، شایسته است حقوق اشخاص دخیل در عناصر حقوقی را در کنار اشخاص ثالث موردتوجه قرار داد و حتی‌الامکان از زوال عناصر حقوقی صرفا با توجیه منافات داشتن با حقوق اشخاص ثالث پرهیز کرد. توجیه ضمانت اجرای عدم قابلیت استناد قابلیت چنین رویکردی را دارد؛ چراکه حقوق اشخاص ثالث و هم حقوق متعهدین عناصر حقوقی را موردتوجه قرار می‌دهد و سعی در جمع حقوق اشخاص دارد به‌جای این‌که حقوق یکی را بر دیگری ترجیح دهد. در این راستا در جستار حاضر با توجه به پیشینه فقهی به مبانی عدم قابلیت استناد و مصادیق منطبق با آن پرداخته شده است. به‌هرحال باید افزود که می‌توان ضمانت اجرای عدم قابلیت استناد را در منابع فقهی نیز مشاهده کرد و وصف عاریتی بودن آن از حقوق غربی را از ذهن زدود و به‌عنوان ضمانت اجرای عمومی مساعدتر موردپذیرش قرار داد.

    کلیدواژگان: قابلیت استناد، ضمانت اجرا، عدم نفوذ مراعی، عدم قابلیت استناد، بطلان
|
  • Maryam Ahmadi*, Akbar Badrzadeh Pages 9-32

    Advocacy is one of the specific contracts in civil law and its effect is to provide representation and permission from the client to the lawyer. If a lawyer violates the law, he is responsible. By concluding a power of attorney contract, the lawyer and the client have the right and duty to each other, have legal relations, duties and reciprocal responsibilities. Lawyers subordinate to the Bar Association in each province, as well as lawyers subordinated to the Judicial Legal Advisers Center of the Judiciary, are subject to special disciplinary regulations. Violations of the lawyer\'s duties by the Independence Bill of the Bar Association and its implementation regulations, as well as the Law on Advocacy and the Quality Law of Obtaining Certificates of Determination of Systems, and sentenced to disciplinary punishment do not prevent his civil and criminal prosecution. In disciplinary offenses, it is necessary to state that any act or omission that violates the rules and regulations, even if it is not punishable by criminal conviction, can be prosecuted under the heading of an act or omission that is contrary to law and dignity. Be. Disciplinary violations, abandonment of the responsibilities of a lawyer or law student, expose them to disciplinary action. The dignity of advocacy has a very broad meaning and encompasses all the characteristics of a lawyer\'s professional life. The disciplinary court of the Bar Association punishes lawyers who act against the dignity of representation in accordance with the current laws of advocacy

    Keywords: lawyer, client, dignity of representation, disciplinary offense
  • fatemeh enteshari *, Hossein Mansouri Pages 33-44

    Divorce law has been accepted from the different religions, and it is believed that divorce is one of the occupations that accept vice and the law is accepted, in that divorce is a personal matter. The divorcing party can arrange it with his or her own stewardship, or he or she may request it outside of his or her own. Unless the consent is given and the lawyer shall have the power to execute the power of attorney and the right to terminate the power of attorney for the couple and the wife shall remain in force unless otherwise agreed. They have been deprived of their right or transferred to a person other than themselves, so the client can dismiss his lawyer at any time he wishes. It has been written.

    Keywords: Lawyer, Divorce, Delegation
  • faridbaghaeinazarlu* Pages 45-67

    Alternative or non-judicial methods of resolving disputes refer to methods that resolve disputes outside the court. In these methods, which are interpreted as private justice, the disputes are resolved by a third party selected by the parties and in accordance with the procedure and procedure agreed upon by the parties. Non-judicial dispute resolution methods, including arbitration, compromise, mediation, etc., and the establishment of quasi-judicial institutions, as well as more attention to other methods of resolving disputes that have been established in the relevant laws, can be used to address judicial problems and prevent them. Proceedings will be effective, and as a result, the courts of justice will have the opportunity to hear the case more carefully. These methods have important and notable features such as easy and fast accessibility, minimal formalities, no cost or low cost, and fast results. It is hoped that by enacting the necessary laws and spreading the culture of using informal methods of resolving disputes, it will be possible, like other countries, to delegate an important part of litigation and disputes to these methods and reduce the volume of cases and work density in the courts.

    Keywords: Civil Disputes, Arbitration, Compromise, Mediation, Non-Judicial Method
  • Jamal Beigi *, Jalal Shirmohamadi Pages 69-106

    The purpose of the present study is to investigate the fundamentals and challenges of criminalization in the criminal policy discourse of criminal procedure law. Legislative criminal policy discourse is the legislative body\'s perception of the criminal policy in the form of ratification of various laws. Criminality, on the other hand, has a long history of practice, as human findings suggest, at least four thousand years old. In addition, the basic question of why people\'s behavior is restricted and the need for a proper answer about the right of the ruler or the state to be criminally organized and its reason for imposing pain and suffering on the people from the central organization of power is organized. The interaction of criminal procedure with other disciplines, especially criminology, has led to the inherent dignity of those who have been victimized as well as being seriously identified by the legislator. Reducing the criminal process is one of the gains of this interaction. In general, the criminal process and the punishment of individuals are carried out on specific grounds, with the \"harm principle\", the \"principle of legal patriotism\" and the \"principle of legal ethics\" being given more attention. According to the principle of temporal loss, society and government have the right to intervene in the affairs of the life and liberty of others and to impose coercion on others with the intention to prevent harm and harm to others. Patriarchy is about preventing the government from harming itself. In fact, the legislature justifies the protection of the interests of the individual by committing criminal acts to prevent harm. On this basis, and as a restrictive principle of liberty, it has been said that \"patriarchy\" is usually a good reason to support a criminal ban that prevents harm (physical, psychological, spiritual and economic) to its subject. In the debate over legal patriarchy, one of the challenges is that some believe patriarchy is the worst kind of authoritarianism one can imagine, because it is appropriate to deal with a man who is incompatible with his freedom. Finally, it can be argued that the fact that law is subject to ethics and criminalization of ethics by the legislature is legal ethics, but of course the main challenge is that some criminal law theorists believe in the right and duty of parents and educators. They are based on the teaching of ethics, and in their view, a government that is devoid of these interests and emotions goes beyond its limits if it fulfills its duties and not only fulfills its critical responsibilities. Remains itself, restoring the spiritual and spiritual freedom and independence that are the natural rights of human beings, especially in respect of those who are respected in the cup. They have to interfere with their duty to ignore.

    Keywords: Criminality, Criminal Policy, Criminal Procedure Code
  • farivar khalili shojaie *, Alireza Annabi Pages 107-122

    The emergence and spread of the corona virus in late 2019 in most countries of the world paved the way for developments in economic, cultural, political and legal issues on a large scale. Iran was no exception, and government officials devised and implemented strategies to address the challenge. The establishment of the National Coronation Headquarters was one of the most important measures to prevent the spread of the virus and reduce its negative consequences. The result was the decision of the Supreme National Security Council. In this regard, while coordinating the actions of the relevant agencies, the headquarters has approved and communicated various regulations related to its assigned duties, which examine the position of these approvals in the Iranian legal system and the manner of religious and fundamental supervision over its performance gives. The present article is based on the assumption that, given the legitimacy of the activities of these headquarters by the Supreme National Security Council, the value and status of the headquarters regulations can be considered in line with the decisions of the council. On the other hand, due to the independence of these headquarters from the three forces and its specificity, the religious and fundamental supervision of the Supreme Leader and the Supreme National Security Council can be considered the only way to ensure the correct functioning of the National Headquarters for Combating Corona.

    Keywords: Corona Headquarters, Supreme National Security Council, Constitution, Velayat-e Faqih, Corona Virus
  • Ehsan Zarnegar* Pages 123-149

    Damaging to military property is one of the crimes that in military criminal law of different countries across the globe, caused lawmakers to think carefully about it. The protection of military property and necessity of carefulness in using of them is very important so far military laws of most countries criminalizes not only intentionally destruction and causing the loss of military property, but also recklessly or negligently causing to damage and moreover have considered it punishable. The main purpose of this article is analyze the offense of damaging to military property and its features in military law of Iran, and at the end with comparative method discusses the above-mentioned offense and its punishment in USA, Britain and France. Results of this comparison reveal that despite some differences on the type and amount of applicable punishments, all four countries in this study have a same opinion as to criminalize the mentioned act and necessity of punishing the perpetrators.

    Keywords: Military Property, Causing to Damage, Military Crime, Punishment, Criminal Liability of Military Personnel
  • Lida Aghili *, Vida Aghili Pages 151-173

    This Study is a Branch of Family Law that examines divorce, especially agreed divorce and dowry claim, and examines the supportive role of matter 22 of the family protection act for payment of hundred and ten gold coin or equivalent. This article may offer legislators a new perspective on whether this matter is merely for the benefit of the couple. And what is the role of the aforementioned matter despite of the couple disqualification from paying the dowry?

    Keywords: Agreed Divorce, Dowry, Matter 22 Law Family Protection
  • Morteza Naseri* Pages 175-209

    It is important to examine the performance guarantees and the relationship that is directly and indirectly involved in the rights of individuals. On contrary to traditional and sometimes extremist views that exclude the existence of legal elements, it is appropriate to consider the rights of persons involved in legal elements alongside third parties and, as far as possible, to reduce legal elements only by justifying their opposition to the rights of third parties. Justifying the guarantee of the impossibility of invoking a citation is capable of such an approach. This is because the rights of third parties as well as the rights of the obligees take into account the legal elements and try to collect the rights of individuals instead of preferring the rights of one over the other. In this regard, in the present study, according to the jurisprudential background, the principles of inability to cite and relevant examples have been addressed. However, it should be added that the guarantee of the impossibility of citation can also be seen in jurisprudential sources, and the description of its borrowing from Western law has been forgotten and it has been accepted as a more favorable guarantee of public execution.

    Keywords: Citation Ability, Performance Guarantee, Non-Obedient Influence, Inability to Cite, Invalidity