فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر سید رامین غفاری صفحه 0
  • میترا خاطری فرامانی*، مسرت آیت صفحات 1-13

    تاکنون دولتها با اعمال سیاستها و اقدامات مختلف اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، و کالبدی تالشهای زیادی را در راستای توسعه روستایی انجام دادهاند. با این حال، به نظر میرسد که این سیاست ها و اقدامات نتوانسته است زمینه ساز توسعه پایدار در سکونتگاه های روستایی شود. از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر حمایتهای دولتی بر توسعه پایدار روستایی در روستاهای شهرستان شاهین شهر و میمه است. این پژوهش، از نظر روش توصیفی-پیمایشی)از نوع میدانی(و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل2834 سرپرست خانواده و نمونه آماری، بر مبنای فرمول کوکران، 338 نفر از این سرپرستان است. شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس و ابزار گردآوری داده پرسشنامه است. این پرسشنامه در دو قسمت حمایتهای دولتی با 14 گویه و توسعه پایدار روستایی با 29 گویه طراحی شده است. داده های گردآوری شده از طریق تحلیل مسیر معادالت ساختاری و آزمون فریدمن در نرمافزارهای AMOS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که حمایتهای دولتی شامل حمایتهای اجتماعی -فرهنگی، محیطی، و اقتصادی بر توسعه پایدار روستایی اثرگذار است. افزون بر این، حمایتهای دولتی بر شاخص محیطی بیشترین و بر شاخص اقتصادی کمترین میزان اثرگذاری را داشته است.

    کلیدواژگان: حمایت های دولتی، توسعه پایدار، روستا، شهرستان شاهین شهر و میمه
  • جعفر گنجعلی، رویا انصاری* صفحات 14-34

    در این پژوهش، استعدادها و امکانات موجود در دهستانهای دیناران و پشتکوه در شاخصهای انسانی، اقتصادی، خدماتی، و طبیعی مورد بررسی قرارگرفته است. هدف از این پژوهش اولویتبندی سکونتگاه های روستایی دهستانهای پشتکوه و دیناران در زمینه بحران های سکونتگاهی است. این پژوهش در چهارچوب روش کمی انجام شده و داده های این پژوهش به روش توصیفی-پیمایشی گردآوری شده است. در بخش تحلیل، داده های گردآوری شده از طریق شاخص مرکزیت، تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی و TOPSIS مورد تحلیل قرار گرفته است. سپس، رتبه روستاها تعیین و براساس میانگین رتبه ها، دهستانهای مورد مطالعه در زمینه بحران اولویت بندی شده است. در نهایت، در راستای برنامهریزی راهبردی با بررسی عوامل درونی) قوت و ضعف (و عوامل بیرونی) فرصت و تهدید  راهکارها، محدودیتها، و عوامل بحران ساز مورد شناسایی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، مدیریت، سکونتگاه های روستایی، مدلAHP، بحران
  • مهدی فدائی * صفحات 35-51

    با حفاظت، باززندهسازی و استقرار حیات در بافتهای باارزش روستایی امکان بازشناسی فرهنگهای بومی و محلی میسر میشود و از این راه انتقال تجارب فرهنگی تحقق میی ابد. هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی بهینه برنامه ریزی توسعه بافتهای با ارزش روستایی جهت توسعه گردشگری با تاکید بر گردشگری روستایی دهستان سه شهرستان شاهین شهر و میمه است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 32 نفر از کارشناسان دارای تخصص مرتبط و نمونه آماری برابر با کل جامعه آماری است. ابزار گردآوری داده پرسشنامهای دو قسمتی شامل 36 گویه در قسمت بافت با ارزش و 28 گویه در قسمت توسعه گردشگری روستایی است. داده های پژوهش از طریق مدلسازی معادالت ساختاری و آزمون تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزارهای spss22 و PLS Smart مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که به طور کلی برنامه ریزی توسعه بافتهای با ارزش روستایی بر توسعه گردشگری تاثیر مثبت دارد. در این میان شاخصهای اقتصادی، اجتماعی، و کالبدی بر توسعه گردشگری اثرگذار است. عالوه بر این، شاخص کالبدی بیشترین تاثیر و شاخص اجتماعی کمترین تاثیر را بر توسعه گردشگری داشته است.

    کلیدواژگان: الگوی بهینه، بافتهای با ارزش، روستا، توسعه گردشگری، دهستان سه
  • محمد نصراصفهانی *، محمدرضا پورجعفر، الهام قاسمی صفحات 52-70

    مشارکت اجتماعی و سرمایه اجتماعی به عنوان شاخصها و مولفه های پایادرای اجتماعی مولفه ساوم شامول اجتماعی است که پایداری اجتماعی شامل اقداماتی در زمینه های طراحای شهری، عرصه های اجتمااعی و نابرابریهای فضایی میباشد. از سویی دیگار مشاارکت اجتمااعی باه عناوان یکای از معیارهای اصی سارمایه اجتماعی است که باعث همکاری بیشتر شهروندان با ارگانهای ذینفوذ در جهت تحقق بخشایدن باه طراحای فضاهای شهری میشود. هدف این پژوهش تبیین مولفه های سرمایه اجتماعی و مشارکت اجتمااعی باا کماک از روش توصیفی-تحلیلی و کیفی و میزان اثرگذاری سرمایه اجتمااعی بار مشاارکت اجتمااعی اسات. بنابراین با استفاده از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده در محله شهشهان به بررسی و سنجش این رابطه پرداخته شده اسات. فرجام این پژوهش با کمک از تکینک SOAR به ارایه راهبردها و پیشنهاداتی در راستای تحقق طراحی شهری و همچنین رسیدن به اهداف مورد نظر منجر شده است. نتایج حاصله از یافته های پژوهش نشان میدهد کاه با توجه به مبانی نظری، مولفه ها و آیتم هایی نظیر: مشارکت و درگیر کردن مردم، اعتماد، آماوزش و دسترسای با اطلاعات، انجمنهای داوطلبانه، همکاری و همدلی و حمایت اجتماعی، گروه ها و محیطهای اجتماعی، زمیناه خانوادگی و موقعیت اجتماعی، تعامل اجتماعی، روابط اجتماعی، کانش هدفمند، وساطت اجتماعی، امنیات، رضایت، اوقات فراغت، تعهدات و ضمانت، شبکه های اجتماعی و فناوری، انسجام اجتماعی و پذیرش تفاوتها و هنجارها است که بر روی مشارکت اجتماعی تاثیر میگذارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، SOAR، طراحی شهری، شهشهان
  • بابک اباذری*، علی کرباسی، سید رامین غفاری صفحات 71-86

    مدیریت شوراها در مدیریت شهری و روستایی نقش موثری در توسعه و تعالی مشارکتهای اجتماعی ایفا مینمایند. به نظر میرسد بین مهارت ها، وظایف و نقش مدیران شوراها و دهیاریها در توسعه سکونتگاه ها رابطه معناداری وجود دارد. مدیریت روستایی متشکل از امکانات، شرایط متفاوت طبیعی، انسانی، نهادی ، ساختاری و... است بنابراین نمیتوان مدیریت روستایی را منحصر به شورای اسال می و دهیاری نمود. این نوشتار درصدد آن است تا ضمن اینکه جایگاه مدیریت نوین روستایی را در ایران تبین میکند، این موضوع را در محدوده روستاهای شهرستان شهرضا تحلیل نموده و با بررسی فعالیتهای انجام گرفته، پس از تاسیس نهادهای شورای اسلامی و دهیاری در ابعاد مهارتها، وظایف و نقش مدیران شوراها و دهیاریها در مدیریت روستایی را روشن نماید. به این منظور بررسی از روش پیمایشی و میدانی و جامعه آماری 30000 نفر که بالغ بر 3000 خانوار هستند. تعیین حجم نمونه تحقیق مرکب از 341 نفر میباشند که به طور تصادفی از مردم روستا به ع مل آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها انجام گرفته و از نرم افزار spss در تحلیل داده ها استفاده شده است. طی این فرایتد ابتدا پرسشنامه ها تهیه گردید و توسط افراد روستا تکمیل شد و نقش و وظایف و مهارت شوراها و دهیاریها مشخص شد. در انتها جهت تعیین میزان همبستگی از آزمون پیرسون استفاده شد. در کل به این نتیجه رسیدیم که گویه های نقش 792 ،./وظایف 803 ./و مهارت 694 ./مدیران شوراها و دهیاریها بر روی توسعه سکونتگاه های روستایی شهرستان شهرضا تاثیرگذار است که این تاثیر به ترتیب از نظر پاسخ دهندگان مربوط به وظایف مدیران سپس نقش مدیران و در آخر مهارتهای مدیران شوراها و دهیاریها می باشد

    کلیدواژگان: مدیریت شورا، دهیاری، توسعه، روستا، شهرضا
  • سحر موحدی* صفحات 87-100

    مسئله اشتغال در میان کشورهای مختلف جهان همواره یکی از موضوعات حساس و مورد توجه بوده است و نقش مهمی را در ارزیابیهای اقتصادی و برنامه ریزیهای مربوط به آن ایفا نموده و پ یوسته یکی از فاکتورهای مهم در سنجش توسعه یافتگی یا عدم توسعه ی افتگ ی یک کشور محسوب میگردد . در کشور ما نیز این موضوع به ویژه با توجه به هرم سنی جوان کشور که 70 درصد جمعیت را در بر میگیرد، همیشه مورد توجه و بحث بوده است. در این میان یکی از بخشهایی که علیرغم دارا بودن پتانسیل بسیار بالا در کاهش این معظل ملی هیچگاه از سوی مسیوالن و برنامه ریزان مورد توجه جدی قرار نگرفته، صنعت هتلداری و رستوران داری میباشد. هم اکنون براساس برآوردهای سازمان جهان ی جهانگردی ورود هر گردشگر به طور متوسط منجر به ایجاد 6 شغل به طور مستقیم و غیرمستقیم میگردد که در این راستا یکی از مهمترین راهکارهای افزایش اشتغال در بیشتر کشورهای جهان ایجاد کارافرینی در بخش پذ یرایی می باشد، به طوری میتوان با به فعلیت رساندن پتانسیلها و تنوع بخشیدن به خدمات پذیرایی و اقامتی، ظرفیتهایی را جهت افزایش اشتغال محلی ایجاد کرد. بر این اساس در استان گیلان که یک استان مستعد از نظر گردشگری است این موضوع مهم میبایست بیشتر مورد توجه قرار گیرد و سطح توسعه متناسب با ظرفیت و توان هر شهرستان سنجیده شود. روش این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی–موردی، تحلیلی است، که داده ها ازمنابع کتابخانه ای و اسناد آماری به دست آمدهاند و از طریق مدلهای آماری rank s "Spearman و امتیاز استاندارد مورد سنجش قرار گرفتهاند. داده های آماری جمعآوری شده از سال 98 در مدل rank s "Spearman نشان میدهند دو شاخص جمعیت و جمع یت شاغل در بخش هتلداری و رستوران در استان گیالن با یکدیگر همبستگی دارند و از طریق مدل امتیاز استاندارد مشخص شده که با وجود گردشگرپذیر بودن شهرستان های استان گیالن توسعه متناسب صنعت هتلداری و رستوران داری، بر اساس جمعیت شهرستان ها درسطح استان صورت نپذیرفته است و در این راستا پ یشنهادهایی بر اساس اصول کارآفرینی در این شاخه از صنعت برای رفع این توزیع نامتعادل ارایه گردیدهاست.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، افزایش اشتغال، صنعت هتلداری، رستوران، گیلان، گردشگری
|
  • Mitra khateri faramani*, Maserat Ayat Pages 1-13

    Governments have made many efforts in rural development by implementing various economic, socio-cultural, and physical policies and actions; however, it seems that these policies and actions have not been able to provide rural settlements for sustainable development. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of governmental support on sustainable rural development in Shahin Shahr and Meymeh villages. This is an applied research which employs field descriptivesurvey as a method. The statistical population consists of approximately 2834head of households. The statistical sample includes 338 head of households that have been selected based on Cochran formula. Available sampling method have been applied as a sampling method technique. The data collection tool is a questionnaire. The questioner has been divided into two sections: government support with 14 items and sustainable rural development with 29 items. To analyze the collected data Structural Equation Path Analysis and Friedman test have been adopted by using AMOS and SPSS-22 software. The results indicate that, government supports, including socio-cultural, environmental, and economic supports, have a positive effect on sustainable rural development. Furthermore, government supports have the largest effect on environmental indicators and the least effect on economic indicators.

    Keywords: Governmental support, sustainable development, village, ShahinShahr, Meymah
  • Jafar Ganjali, Roya Ansari* Pages 14-34

    In this research, available potentials in Dinaran and Poshtkooh district in terms of human, economic, service, and natural indicators have been investigated. The purpose of this study is to prioritize rural settlements of Dinaran and Poshtkooh districts in terms of settlement crises. Quantitative method have been adopted as a research method. The data have been collected via descriptive-survey method. To analyze data centralized index, cluster analysis, factor analysis and, TOPSIS models have been applied. Then, the rank of villages have been determined and rural districts have been prioritized based on their average rank in terms of crisis. In the following, in line with strategic planning, the internal factors (strength and weakness) and external factors (opportunity and threat) have been examined and the solutions, limitations, and crisis factors have been identified.

    Keywords: Prioritization, Management, Rural Settlements, AHP, swot
  • Mehdi Fadaei * Pages 35-51

    By protecting, regenerating and establishing life in valuable rural fabric, it will be possible to recognize indigenous and local cultures. In this way, the transfer of cultural experiences will realize. The purpose of this study is to provide an optimal planning model for the development of valuable rural textures for tourism development with emphasis on rural tourism in Soh rural district of Shahinshahr and Meimeh city. The present study is an applied research in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study include 32 relevant experts. The entire statistical population have considered as a statistical sample. The data collection tool is a questionnaire which is divided into two sections: valuable textures section with 36 items and rural tourism development section with 28 items. To analyze the collected data structural equation modeling and confirmatory factor analysis test have been adopted by using AMOS and SPSS-22 software. The results show that in general, planning for the development of valuable rural textures has an positive impact on tourism development. Furthermore, the economic, social, and physical indexes have influenced tourism development. Moreover, the physical index has the most impact on tourism development and the social index has the least impact on tourism development.

    Keywords: Optimal model, Valuable texture, Village, Tourism development, Soh district
  • MohammadNasr Esfahani *, Mohammadreza Pour Jafar, Elham Ghasemi Pages 52-70

    Social participation and social capital are the indicators of social sustainability (the third indicator of social inclusion) which includes actions related to urban design, social fields and spatial inequality. On the other hand, social participation is one of the main standards of social capital that results in higher cooperation between citizens and controlling organizations in order to realize the design of urban spaces. The goal of this research is to clarify indicators of social capital and social participation using descriptive, analytical and qualitative methods, and to find out how much can social capital affect social participation. Therefore, we have studied and evaluated this matter in Shahshahan district, by questionnaires, interviews and observation. This research has resulted in presenting approaches and suggestions for the realization of urban design and also the mentioned goals, by employing SOAR technique. The results of this research show that the following indicators affect social participation: People's engagement and participation; Trust; Education and access to information; Voluntary associations; Social support, empathy and cooperation; Social groups and environments; Family background and social position; Social interaction, social relationship, purposeful action; Social intervention; Safety; Satisfaction; Leisure; Commitments and guarantees; Technology and social media; Social solidarity; Acceptance of differences and norms.

    Keywords: Social capital, Social participation, SOAR, Urban design, Shahshahan
  • Babak Abazari*, Ali karbasi, Seyed Ramin ghafari Pages 71-86

    Councils management of city and villager management fulfilment in development and eleuation social partnerships. This question will be answered on the board and what role assemblis Rural development habitations in the city are shahreza. It seems thet the Skil, Functions and Roles management councils and assemblis in development habitations villeage is a significant relationship. In this regard, the promotion of village affairs, including economic, social, cultural, political And physical participation of rural people and rural management are undertaken by the association. Rural management interwoven set of features, a variety of natural, human, institutional and structural-functional It takes another full address space, so it can not be confined to the rural management council and the assemblis The writing of a new management position that tries to explain the rural country, the issue of shahreza village within the city analyze and evaluate the activities carried out by the Council and assemblis institutions in physical and socioeconmic aspects of the physical and public service comoined with the evaluation of residents satisfaction with the activities In three dimensions mentioned above, the role of management in the rural village is clear. Survey and field research methods in this paper, population 30,000 people There are over 3000 households. The volume of the sample is composed of 341 patients, randomly from a householder to come. Both descriptive and inferential statistical analysis was performed using SPSS. statistical software was used for data analysis. At the descriptive level, using statistical parameters such as frequency, percentage, cumulative percentage, mean, standard deviation and inferential statistics from a sample ttests t two samples, ANOVA and pearson correlation coefficient was useds. The findings show that contribute skil functions and roles management councils and assemblis buoy in development villeage habitation in sahreza.

    Keywords: management councils, assmblies, development, Village, habitation, shahreza
  • Sahar Movahedi * Pages 87-100

    The issue of employment among different countries has been always one of the sensitive issues and plays an important role in the economic evaluation and always has been one of the most important factors in assessing a country's development or lack of development. In our country this is especially because of theyoung age pyramid which consists of 70% of the population always has been considered and discussed. At this point, one of the area that, despite having very high potential in reducing the national problem, never have been seriously considered by the authorities and planners, is hotel and restaurant industry. Now according to World Tourism Organization estimates show that the average tourist arrival led to the creation of six jobs directly and indirectly, which in this regard, one of the most important strategies to increase employment in most countries, is the creation of entrepreneurship in the hospitality sector, so actualization of the potential and diversify to entertainment services can create capacities of local jobs and make it grow to the top. Accordingly; in Gilan which has a provincial tourism potential this important issue should be considered more and level of development commensurate with the potential to be measured in each city. the objective of this research is based on practical and descriptive - case, analytical nature, which the objective of this research is based on practical and descriptive - case, analytical nature which the statistical data in spearman's rank model which have been collected from 1398 shows that population indicators and the population employed in hotel and restaurant are correlated with each other and it has been detected from Z model that despite of tourism attraction potential of Gilan province appropriate development in the province in hotel and restaurant industry has not been accrued.

    Keywords: Entrepreneurship, employment increase, hotel industry, restaurant, Gilan province, tourism