فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 51 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 51 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساسان احمدی*، مهدی کروبی صفحات 1-30
    در حال حاضر، توسعه گردشگری پزشکی یکی از منابع کسب درآمد به ویژه برای کشورهای درحال توسعه است. هرگونه توسعه گردشگری بدون دقت نظر و تدوین و انجام اقدامات پیشگیرانه در قالب برنامه ریزی راهبردی و کنترل مستمر، اثرات منفی و جبران ناپذیری در ابعاد مختلفی بر جای خواهد گذاشت. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت گردشگری پزشکی شهر شیراز به منظور ارایه استراتژی های مناسب در جهت توسعه مناسب و همه جانبه است. روش انجام تحقیق حاضر ترکیبی از روش های پیمایشی و توصیفی - تحلیلی است. تعداد 80 نفر از گردشگران پزشکی و 20 نفر از کارشناسان حوزه های پزشکی و گردشگری به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شدند و عوامل راهبردی از طریق پرسشنامه در اختیار نمونه ها قرار گرفت. داده های جمع آوری شده در چارچوب مدل راهبردی سوات تنظیم و مراحل محاسباتی آن با شیوه تصمیم گیری تاپسیس- فازی انجام شد. تحلیل یافته ها نشان داد که با توجه به تمرکز راهبردهای اول، دوم و سوم حاصل از تلفیق نظرات گروه های نمونه، راهبرد کانونی برای اقدام، راهبرد تهاجمی است.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، شهر شیراز، تصمیم گیری چند معیاره
  • ناصر صنوبر*، سعیده خانی، ابوالفضل حق وردی زاده صفحات 31-56
    جشنواره های فرهنگی سهم مهمی در صنعت گردشگری دارند و شناخت عوامل موثر بر موفقیت آن ها دارای اهمیت است؛ بنابراین در این پژوهش، تاثیر متغیرهای حس جمعی، تجربه احساسی و برون گرایی در تحقق رضایت و وفاداری گردشگران رویدادهای فرهنگی بررسی شده است. برای این منظور، تعداد 394 پرسشنامه در بین گردشگران جشنواره نوروزی برج میلاد تهران توزیع و موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد حس جمعی یک پیش بینی کننده مستقیم وفاداری است و رضایت هم چنان بیش ترین تاثیر را بر وفاداری دارد. همچنین رابطه بین برون گرایی و تجربه احساسی مثبت تایید شد. در مسیرهای غیرمستقیم نیز تجربه احساسی مثبت از طریق رضایت بیش ترین تاثیر را بر وفاداری دارد. نتایج این مطالعه می تواند مدیران بازاریابی و متولیان برگزاری جشنواره ها را در مدیریت بهتر رویدادها و کسب رضایت و وفاداری بیشتر گردشگران یاری رساند.
    کلیدواژگان: حس جمعی، رضایت گردشگران، وفاداری، تجربه احساسی
  • لیلا وثوقی*، زهره کیانی فیض آبادی، اعظم نژاد دهبکری صفحات 57-78

    رشد تقاضای سفر به جاذبه هایی که به دلایل طبیعی و انسانی تخریب شده اند، نوع جدیدی از گردشگری را در دنیای امروز رقم زده است. به باور صاحب نظران، توسعه گردشگری در این قبیل سایت ها می تواند در بازسازی آن ها موثر باشد. در این راستا، توجه به ویژگی های تقاضا به عنوان یکی از مهم ترین ارکان سیستم گردشگری، دارای اهمیت بسیاری است. بر همین اساس، در این پژوهش بررسی ویژگی های تقاضا در مجموعه تاریخی زلزله زده ارگ بم (یکی از سایت های فرهنگی ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو) بعد از بازسازی سایت، موردتوجه قرار گرفته است. جامعه آماری را گردشگرانی تشکیل دادند که در سه ماه اول سال 1396، از ارگ بم بازدید کرده اند که طبق جدول مورگان و بررسی های آماری، تعداد 200 نفر به عنوان نمونه برآورد شده اند و پرسشنامه، به روش تصادفی ساده در اختیار آن ها گذاشته شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و به منظور مدل سازی معادلات تحلیل مسیر و انجام آزمون های آماری از دو نرم افزار SPSS 22 و AMOS، استفاده شده است. نتایج پژوهش بر وجود رابطه معنادار بین ویژگی های جمعیتی تقاضا (سن، جنسیت و سطح تحصیلات) و انگیزه گردشگران، رابطه مثبت و معنادار بین ویژگی های رفتاری تقاضا (انگیزه، هدف و تعداد دفعات سفر) و رضایت مندی گردشگران، عدم رابطه معنادار بین رضایت مندی گردشگران و وفاداری آنان، تاثیر مثبت و معنادار تصویر ذهنی مقصد (مثبت و منفی) بر انگیزه گردشگران و نیز عدم تاثیر معنادار تصویر ذهنی مقصد (مثبت و منفی) بر رضایت مندی و وفاداری گردشگران، اشاره دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری مجموعه های تاریخی آسیب دیده، تصویر مقصد، رضایت و وفاداری
  • محسن فاضلی ورزنه*، علی قربی، مهدی بهمنی صفحات 79-110
    هدف این پژوهش، شناخت وضعیت ایران به لحاظ تولیدات علمی از بعد کمی و کیفی و مقایسه آن با کشورهای خاورمیانه به منظور آگاهی از جایگاه ایران و کمک به تصمیم گیری در سیاست گذاری ها در حوزه گردشگری بوده است. همچنین رابطه بین تولیدات علمی و درآمد حاصل از گردشگری بررسی شده است. پژوهش حاضر، با رویکرد علم سنجی انجام شده است. تولیدات عملی در حوزه گردشگری در بین سال های 1998 تا 2017 از بانک اطلاعاتی وب آف ساینس استخراج شدند. برای تحلیل داده ها و ترسیم نقشه های علمی از نرم افزارهای هیست سایت، ووس ویور و به منظور تحلیل داده ها آماری از نرم افزار اکسل و اس پی اس اس استفاده شد. نتایج نشان داد که ایران در زمینه گردشگری 354 مدرک نمایه شده در این پایگاه دارد. ایران از لحاظ تعداد مدارک در این حوزه جایگاه 38 ام در جهان و جایگاه سوم را در خاورمیانه داراست. همچنین از لحاظ همکاری های بین المللی در خاورمیانه و جهان به ترتیب بیشترین همکاری های ایران با کشورهای ترکیه و مالزی صورت گرفته است. نتایج حاکی از روند روبه رشد مدارک ایران در این حوزه است. ایران از لحاظ تعداد مدارک جایگاه شایسته ای را در خاورمیانه داراست اما از لحاظ استنادات و میزان همکاری بین المللی عملکرد ضعیفی داشته است که باید به این مسئله توجه شود. همچنین رابطه بین تولیدات علمی و درآمد حاصل از گردشگری در سطح 0.01 معنادار بود.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، گردشگری، ایران، خاورمیانه، علم سنجی
  • ابراهیم مقیمی*، مهران مقصودی، مجتبی یمانی، یاسر حسن زاده صفحات 111-144
    گردشگری، یکی از بهترین بخش های موقعیت یابی اقتصادی است که می تواند رشد اقتصادی و اجتماعی را در مقصد به وجود آورد. در پژوهش حاضر، خورهای شرق تنگه هرمز از نظر توسعه گردشگری ارزیابی شده است. ابتدا با پیمایش میدانی و تکنیک های سنجش از دور NDVI و NDWI موقعیت شناسایی شد. سپس با استفاده از دو مدل کوبالیکوا و بریل ها اقدام به ارزیابی قابلیت توسعه گردشگری خورها شد. نتایج نشان داد که در روش بریل ها سایت خور آذینی با کسب 870 امتیاز از کل امتیاز ارزش ها در رتبه اول قرار دارد. سایت تیاب با امتیاز 840، کلاهی 665، لوران 660 و کرگان با 560 در رده های بعدی قرار گرفته اند. نتایج مدل کوبالیکوا نیز نشان داد که خور آذینی با 12 امتیاز بیشترین امتیاز و تیاب با 5/11، کلاهی با 75/8، لوران با 25/8 و کرگان با 25/5 امتیاز در رده های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، خور، قابلیت سنجی، شرق تنگه هرمز
  • علی مجنونی توتاخانه*، حسین کریم زاده صفحات 145-172

    هدف این پژوهش، ارزیابی ارزش های زیبایی شناختی جاذبه های گردشگری محور توریستی صور- توتاخانه در دو بعد عینی و ذهنی بوده است. بدین منظور، هشت مولفه شناسایی گردید. برای تعیین زیبایی شناختی عینی از شبکه عصبی مصنوعی و برای تعیین زیبایی شناختی ذهنی از آزمون های اسپیرمن و رگرسیون چندگانه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، 3324 گردشگر وارد شده به روستا است که با استفاده از فرمول کوکران، 275 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 898/0 به دست آمد. نتایج یافته های پژوهش با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که قابلیت دید قلل مرتفع پیرامون دارای بیشترین ارزش و قابلیت دید رودخانه های جاری دارای کمترین ارزش است. نتایج رگرسیون چندگانه در زمینه زیبایی شناختی ذهنی نشان داد که 8 مولفه، توانایی تبیین 9/68 درصد از تغییرات واریانس را دارد. همچنین نتایج هردو روش حاکی از ارزش بالای جاذبه های گردشگری این محور است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، ارزیابی زیبایی شناختی، شبکه عصبی مصنوعی، محور صور-توتاخانه
  • علیرضا ایلدرمی*، موسی حسینی، محمد قربانی صفحات 172-206
    امروزه، بررسی و شناخت مکان های مستعد برای کاربری اکو توریسم یکی از موضوعات مهمی است که موردتوجه برنامه ریزان صنعت توریسم قرار گرفته است. استفاده از منابع طبیعی به عنوان جاذبه های گردشگری بدون آسیب رساندن به آن، مقوله ای ایده آل در راستای توسعه پایدار است. هدف از این پژوهش، بررسی و امکان سنجی ایجاد کمپ اکو توریستی تفرجگاه بالخلی بلاغی شهر گرماب در شهرستان خدابنده استان زنجان بوده است. جامعه آماری این تحقیق حدود 300 نفر از بازدیدکنندگان در ماه و جمعا در سال 3600 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران نمونه آماری 255 نفر محاسبه شد. در این پژوهش سعی شد با استفاده از اطلاعات حاصله از طریق پرسشنامه به روش تصادفی ساده و روش تجزیه وتحلیل مدل SWOT و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار ARC GIS مکان های مستعد جهت اکو کمپ در منطقه شناسایی شود. نتایج حاصله از تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که تنها 4/0 درصد از مساحت شهرستان خدابنده برای استقرار کمپ های اکو توریستی بسیار مطلوب است. این موضوع نشان داد که منطقه موردمطالعه ازلحاظ استقرار کمپ های گردشگری با محدودیت های قابل توجهی روبرو است، به طوری که تنها 17/2 درصد از مساحت شهرستان دارای وضعیت مطلوب در این پهنه واقع شده است. این در حالی است که نتایج به دست آمده از تحلیل مدل SWOT نشان داد که مجموع امتیاز وزنی عوامل درونی 71/3 و مجموع امتیاز عوامل بیرونی 12/3 برای منطقه بالخلی بولاغی است که بررسی های حاصله با توجه به امتیاز وزنی راهبرد منطقه موردمطالعه نشانگر راهبرد تهاجمی است که این موضوع بیانگر استفاده برنامه ریزان از نقاط قوت و فرصت برای توسعه گردشگری منطقه موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: اکوکمپ، اکوتوریسم، مکان یابی، بالخلی بولاغی، AHP و SWOT
  • مصطفی توکلی نغمه*، مهدی قرخلو، علیرضا گروسی صفحات 207-228
    امروزه، صنعت گردشگری به عنوان یکی از منابع درآمدی مهم در اقتصاد جهانی مطرح شده است. گردشگری مذهبی، یکی از تقسیمات صنعت گردشگری است که به ویژه در دنیای اسلام و خصوصا در کشور ایران دارای اهمیت است. شهر قم به عنوان پایگاه مذهبی جهان تشیع و یکی از مهم ترین مراکز زیارتی در جهان اسلام شناخته می شود. این شهر دارای پتانسیل های مذهبی، فرهنگی، تاریخی و طبیعی نیز است. همه ساله، گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور به این شهر سفر می کنند. با توجه به اهمیت مذهبی این شهر، مهم ترین بخش زایران این شهر، گردشگران مذهبی هستند. وجود این حجم عظیم از گردشگران نیاز به زیرساخت ها و تاسیسات مناسب برای اسکان، اقامت و گذران اوقات فراغت گردشگران دارد. در پژوهش حاضر که باهدف کاربردی و با روش توصیفی با تکیه بر منابع کتابخانه ای و آمار و ارقام صورت گرفت، به منظور شناسایی محدوده های مناسب احداث کمپ های فراغتی و تفریحی و پاسخ گویی به نیاز زایران و گردشگران این شهر ابتدا از طریق مدل سلسله مراتبی نسبت به وزن دهی معیارها و زیر معیارهای مکان یابی کمپ پرداخته شد و سپس در محیط GIS از طریق روش فازی محدوده های مناسب در سطح مناطق معرفی شدند. درنهایت مناطق 4، 8، 2 و 3 برای این منظور معرفی شدند.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، فضای فراغتی، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، کمپ فراغتی شهری شهر قم
  • ابوالفضل شاه آبادی*، فریبا مهری تلیابی، وحید امیدی صفحات 229-251
    جذب گردشگران خارجی، به واسطه درآمدی که از این طریق حاصل می شود می تواند اثر مثبتی بر اقتصاد داشته باشد؛ اما این موضوع نیازمند تامین حداقل هایی است که اثر تعیین کننده ای بر تصمیم گردشگران برای انتخاب یا اجتناب از ورود به کشوری خاص داشته باشد. یکی از مهم ترین متغیرهایی که بر این تصمیم اثرگذار است به موضوع امنیت مربوط می شود. به این منظور، در پژوهش پیش روی تلاش شد با بررسی اثر شاخص نهادی ریسک سیاسی و زیر شاخص های آن بر جذب گردشگران خارجی موردبررسی قرار گیرد. ازاین روی، کشورهای حوزه منا طی دوره 1995 تا 2016 به عنوان نمونه مورد آزمون انتخاب شدند. برآوردهای صورت گرفته در این مطالعه با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی تعدیل شده کامل (FMOLS) صورت گرفت. نتایج نشان داد که ریسک سیاسی به عنوان شاخص کل اثری تعیین کننده بر جذب گردشگران دارد. همچنین برآوردی که از زیر شاخص های ریسک سیاسی انجام شد نیز بیانگر آن بود که زیر شاخص های درگیری داخلی و خارجی در بین سایر اجزای ریسک سیاسی از اثر بیشتری در جذب گردشگران خارجی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگران خارجی، ریسک سیاسی، FMOLS
  • محمد فتحیان بروجنی*، محمدحسین اوجی صفحات 253-279

    با وجود رشد روزافزون بازاریابی وابسته در ایران به خصوص در صنعت گردشگری، محققان توجه چندانی به این حوزه نکرده اند. هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر سنجش عملکرد بازاریابی وابسته برخط در صنعت گردشگری کشور بوده است. با توجه به اینکه این پژوهش، ازنظر هدف توسعه ای و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی پیمایشی بوده است، ابتدا با مطالعات مروری، مجموعه ای از معیارهای سنجش عملکرد بازاریابی وابسته شناسایی شدند. پس از مصاحبه با خبرگان حوزه ی بازاریابی گردشگری، پرسشنامه در میان نمونه آماری یعنی فعالین حوزه گردشگری کشور توزیع شد. پس از جمع آوری پرسشنامه به تجزیه وتحلیل داده ها، استخراج و رتبه بندی معیارهای مناسب جهت سنجش عملکرد بازاریابی وابسته برخط در صنعت گردشگری کشور پرداخته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که شش عامل قابلیت های نمایش، توانمندی ارتباطی، عوامل مالی، ایجاد مزیت رقابتی، قابلیت های جذب و ایجاد برند، عوامل مهمی جهت سنجش عملکرد بازاریابی وابسته در صنعت گردشگری کشور هستند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی وابسته، سنجش عملکرد، گردشگری
  • مرتضی بذرافشان*، سحر سامانی قطب آبادی صفحات 281-306

    در شرایط فعلی، نیاز به درآمد مکمل برای کشاورزان و ایجاد اشتغال برای کمک به کاهش فقر وجود دارد. گردشگری کشاورزی، به عنوان فرصتی برای رشد و توسعه شناسایی شده است. در این پژوهش، با توجه به پژوهش های انجام شده و نظرخواهی از خبرگان (مسیولان، متظظخصصان و کارشناسان کشاورزی و گردشگری)، عوامل موثر بر توسعه گردشگری کشاورزی تعیین و بررسی شدند. در جمع بندی ابتدایی، 134 شاخص استخراج شد و در طی سه مرحله نظرخواهی از خبرگان، این تعداد به 34 شاخص تقلیل و تعدیل یافت. تعداد 260 نفر از خبرگان به سوال های این پرسشنامه پاسخ دادند. با توجه به تحلیل های آماری صورت گرفته به کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL، پرسش های پژوهش بررسی شدند و مدل نهایی این پژوهش متشکل از زیرساخت های فکری، زیرساخت های فیزیکی-کالبدی، عوامل نهادی، عوامل ترویج و توسعه و عوامل رقابت پذیری شد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی، جهرم
  • جمیله قاسملوی سلطان آباد*، میرمحمد اسعدی، سید حبیب الله میرغفوری صفحات 307-327

    صنعت توریسم، یکی از مهم ترین پدیده های قرن حاضر است که در آینده ای بسیار نزدیک، اولین صنعت مهم جهان محسوب خواهد شد. این صنعت، علاوه بر تاثیرات اقتصادی، عامل مهمی در پیشبرد اهداف اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود. با توجه به موضوع اصلی اقتصاد کشور ایران یعنی کاهش درآمدهای نفتی و اتکا به اقتصاد مقاومتی، می توان مقایسه ای بین کشور ایران و ترکیه و مالزی انجام داد. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی-توصیفی و از نوع پیمایشی است که جامعه ی آماری آن خبرگانی از اساتید دانشگاه و سازمان گردشگری بوده است. روش تجزیه وتحلیل داده ها، تکنیک نگاشت شناختی فازی (FCM) بوده است. بر اساس مدل نهایی، تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل بر مجموع سیستم عبارت اند از: تدوین سند توسعه ملی گردشگری ایران، افزایش امنیت سرمایه و سرمایه گذاری در گردشگری، بهبود روابط بین المللی، احیاء و ارتقای زیرساخت های گردشگری، توسعه گردشگری داخلی، تغییر ساختار سازمان گردشگری و تبدیل آن به سطح وزارتخانه.

    کلیدواژگان: الگو، توسعه گردشگری، کشورهای پیشرفته، صنعت توریسم، نگاشت ادراکی فازی(FCM)
|
  • Pages 1-30
    Today, developing Medical tourism especially for developing countries is one of the sources of income. If any development in the body of tourism not within the strategic planning framework, and which does not consist of continuous control and preventive actions, will, in different dimensions, meet negative and irrecoverable impacts. Hence, the present study is to examine the position of medical tourism in Shiraz in order to formulate appropriate strategies for proper and comprehensive development. This research method is a combination of surveys and descriptive-analytics. 80 medical tourists and 20 medical tourism experts were selected as a random sample, and, for samples, strategic factors through questionnaires were distributed. Data collected were set in the framework of the Strategic SWOT model, and computational steps were computed using decision-making method based on Fuzzy-TOPSIS. Analysis of findings showed that according to the focus of the first, second, and third strategy obtained from combining Comments of sample groups, focus strategy to action is an aggressive one.
    Keywords: Medical Tourism, Shiraz City, swot strategy model, Multi-Criteria Decision Making
  • Naser Sanoubar *, Saeedeh Khani, Abolfazl Haghverdizadeh Pages 31-56
    Cultural festivals have an important role in the tourism industry and recognition of the factors affecting their success is important. Hence, In this research, the effect of the variables of sense of community, emotional experience, and extroversion on tourists’ satisfaction and loyalty in cultural festivals were examined. in this regard, 394 questionnaires were distributed among tourists of the Nowruz festival in Milad Tower, in Tehran, and examined, then. The results showed sense of community is a direct predictor of loyalty, and satisfaction still has the greatest impact on loyalty. Also, The relationship between extraversion and positive emotional experience was confirmed. In indirect ways, positive emotional experience through satisfaction has the greatest impact on loyalty. The results of this study could help marketing managers and festival organizers manage events better and gain more tourists’ satisfaction and loyalty
    Keywords: Sense of Community, Tourist Satisfaction, Loyalty, Emotional Experience
  • Zohre Kiani Feizabadi, Azam Nejaddehbakri Pages 57-78

    Today, the growing demand for traveling to attractions disastered by natural and human disasters has created a new type of tourism. According to tourism industry activists and planners, tourism development in these sites could be effective in recovering them. Hence, paying attention to demand, as an important part of the tourism system, attributes are important. Accordingly, in this article, assessing demand attributes on the after-the-earthquake Arg-e Bam (one of the cultural properties inscribed on the UNESCO World Heritage List) after recovering was considered. the present research in terms of purpose is an applied one and the methodology in which used is a descriptive-survey one. The statistical population of the study consists of visitors who visited Arg-e Bam during the first three months of 1396; According to the Morgan table and statistical surveys, 200 individuals were estimated as samples by the simple random sampling. The measuring tools SPSS 22 and AMOS software have been used for analyzing the research data, modelizing path analysis equations, and doing statistical tests. The research results show that there is a significant relationship between demographic attributes of demand (age, gender, and education level) and motivation of visitors; there is a positive and significant relationship between behavioral attributes of demand (motivation, purpose, and number of trips) and satisfaction of visitors, also there is no significant relationship between visitors’ satisfaction and their loyalty, and significantly positive effect of the destination image (positive and negative) on the motivation of the visitors, and no significant effect of the destination image (positive and negative) on visitors’ satisfaction and loyalty.

    Keywords: disaster Tourism, Destination Image, satisfaction, Loyalty
  • Mohsen Fazeli Varzaneh *, Ali Ghorbi, Mahdi Bahmani Pages 79-110
    The purpose of this research was to examine Iran status concerning the quantitative and qualitative dimensions, compare with countries in the Middle East in order to be aware of Iran’s position, and help to decision-making in tourism policy-making; Also, the relation between scientific production and tourism income was examined. The present study was carried out with the Scientometrics approach. Tourism scientific products extracted from WOS database between 1998-2017. HistCite and VOSviewer software were used for data analysis and drawing of scientific maps, and for statistical analysis, Excel and SPSS software were used. The results showed that Iran has 354 indexed documents in this database. In terms of the number of documents in this field, Iran has 38th place in the world and the third one in the Middle East. Also, in terms of international cooperation in the world and the Middle East, the most cooperative works of all in Iran were with Turkey and Malaysia respectively. The results indicated a growing trend in documents number of Iran, in the field of in tourism. Hence, Considering that Iran has a good status in the Middle East in terms of the number of documents, but it has had a poor performance in terms of citations and international cooperation, which should be taken into consideration. Also, according to results, the relation between scientific productions and tourism income was significant at the level of 0.01.
    Keywords: Scientific products, Tourism, Iran, Middle East, Scientometrics
  • Ebrahim Moghimi *, Mehran Maghsoudi, Mojtaba Yamani, Yaser Hassanzadeh Pages 111-144
    Tourism is one of the best parts of economic positioning that can generate economic growth and develop social one in the destination. In the present research, estuaries in the eastern part of Hormuz Strait were evaluated from the perspective of tourism development. First, the location of estuaries was identified by fieldwork and NDVI and NDWI remote sensing techniques. using two methods, Kubalíková and Brilha, evaluating tourism development potential in estuaries was carried out.  In the Brilha method, The results showed that Azini estuary with 870 points from total points of values has the first rank. Tiyab site with 840, kolahi with 665, Louran with 660, and Kargan with 560 points were in the next ranks. Also, the results of the Kubalíková method showed that Azini estuary with 12 points was in the highest rank, and Tiyab with 11.5, kolahi with 8/75, Louran with 25/8, and Kargan with 5/25 points were in the next ranks.
    Keywords: Tourism, Estuary, Capability evaluation, East of Strait of Hormuz
  • Ali Majnouni Toutakhane *, Hosein Karimzade Pages 145-172

    The purpose of this article was to evaluate the aesthetic values ​​of tourism attractions in the Savar-Toutakhane tourist roads in both objective and subjective dimensions; For this purpose, eight components were identified. Artificial neural network were used to determine the objective aesthetics, and the Spearman test and multiple regression were used to determine mental aesthetics. The statistical population of the study was 3324 tourists; using the Cochran formula, 275 people were selected by random sampling. The reliability of the questionnaire was 0.889 using Cronbach's alpha formula. The results of the research using the artificial neural network method showed that the high visibility of the peripheral high peak has the highest value and visibility of the flowing rivers with the least value. The results of multiple regression analysis in the subjective aesthetic field indicated that 8 components could explain 68.9% of variance variations. Also, The results of both methods indicate the high value of tourist attractions on this road.

    Keywords: Rural Tourism, Aesthetic Assessment, Artificial Neural Network, Savar-Toutakhane Touristic Roads
  • Pages 172-206
    Nowadays, examining and identifying potential locations for Ecotourism have become one of the important issues considered by tourism planners. using natural resources as tourism attractions, but without damaging them, is an ideal object to move in alignment with sustainable development. The aim of this study was to examine the feasibility of establishing an eco-touristic camp in Balkhly Boulaghi resort of Garmab township, in Khodabande city in the province of Zanjan. The statistical population of the present study was about 300 visitors per month and, overall, 3600 of those per year, Based on Cochran's formula, a statistical sample of 255 people was calculated. In this study, simple random sampling was used to distribute the questionnaire, and it was tried using the SWOT model and the Analytical Hierarchy Process (AHP), and, finally, analyze the information obtained using ARC GIS software to identify potential areas for establishing eco-camp. The results obtained from the process showed that only 0.4 percent of the area in Khodabande township is capable for establishing eco-touristic camps. it is showed that, in the case study, there are significant limitations in terms of establishing touristic camps, so that only 2.17 percent of the area of the township, in which capacity is capable, is located in this area. However, the results obtained from SWOT analysis showed That total score of internal and external factors are 3.71 and 3.12 respectively where represents aggressive strategy, and it indicates planners’ use of strength and opportunity points for tourism developing in the area as a case study.
    Keywords: ecocamp, Ecotourism, Zoning Suitable, Balkhly boulaghi, AHP, SWOT
  • Pages 207-228
    Today, the tourism industry has been considered as one of the important sources of income in the global economy. Religious tourism is one of the divisions of the tourism industry in which the Muslim world especially in Iran is important. Qom- a city with religious, cultural, historical, and natural capabilities- as the Incarnational Religious Base of Shiism known as one of the most important pilgrimage centers in the Muslim world. Every year, many tourists from inside and outside the country travel to this city. Due to the religious importance of this city, the most important part of the pilgrims of this city is religious tourists. A high volume of tourists requires proper infrastructure and facilities for settling, accommodating, and spending leisure time. The present research according to purpose is applied one, in terms of the method is descriptive, and data have been collected based on desk resources. to identify the appropriate areas for the construction of leisure and recreational camps and respond to the needs of pilgrims and tourists in this city, Firstly, criteria and sub-criteria weighting is done by using the hierarchy model; finally, appropriate areas, area 3, 2, 8, and 4, at the regional level are introduced by using GIS
    Keywords: Religious Tourism, leisure space, AHP, Fuzzy Logic, leisure camp city of Qom
  • Fariba Mehri Telyabi, Vahid Omidi Pages 229-251
    Attracting foreign tourists could have a positive impact on the economy through the income achieved, But this requires the provision of minimums that have a determining effect on tourists’ decisions about whether choose or avoid entering a particular country. One of the most important variables influencing the decision is related to safety. The present article was to investigate the effect of institutional political risk index and its sub-indices on attracting tourists. Hence, MENA countries during the period 1995 to 2016 were selected as the test sample. To estimate the models we used FMOLS[1], and results showed that political risk as total factor has a determinant impact on attracting tourists. Also, the estimation showed the internal and external conflict sub-indices among other political risk ones have had a greater effect on attracting foreign tourists.
    [1]  Fully Modified Ordinary Least Square
    Keywords: Foreign Tourists, political risk, FMOLS
  • Mohammad Fathian Brojeny *, MohammadHosein Owji Pages 253-279

    The measurement of both offline and online marketing is the topic of numerous research papers and important concerns of marketing managers. Despite the rapid growth of affiliate marketing, especially in the tourism industry, in Iran, Iranian researchers have paid little attention to this area. The aim of this study was to examine factors affecting the measurement of online affiliate marketing performance in the tourism industry. Due to the research is developmental in terms of purpose, and descriptive-survey method in terms of collecting information, first, besides studying literature review, a set of criteria measuring affiliate marketing performance were identified. Then, having interviewed professors and experts in the field of tourism marketing, we distribute questionnaires among the statistical sample, tourism activists. Next, having gathered data, we analyzed, mined them, and prioritized suitable criteria for measuring affiliate marketing performance in the tourism industry. exploratory factor analysis was performed to classify the sub-indices, and confirmatory factor analysis was used to test the validity of the model. Finally, the results showed six factor including: expose capabilities, communications capability, financial factors, making competitive advantages, abilities to attract, and brand creation are important factors to measure affiliate marketing performance in the tourism of Iran.

    Keywords: performance measurement, Marketing, affiliate marketing, Tourism
  • Morteza Bazrafshan *, Sahar Samani Ghotb Abadi Pages 281-306

    In the current situation, besides having to create jobs so as to help poverty reduce, there is a need for supplemental income for farmers. As the agriculture industry in Iran is dealing with different problems such as drought, it seems that a supplement income is required for the sustainability of agricultural activities and preservation of the rural population. This additional income arising from activities such as tourism can also create some new jobs. In this regard, the linkage between tourism and agriculture leads to the formation of agritourism. Agritourism is considered as both an opportunity for surviving agriculture in different regions and has different economic impacts (for local people); also, it is identified as an opportunity for growth and development. In this article, the purpose concerning previously conducted research and elite opinion poll (agricultural and touristic responsibles, specialists, and experts) is to determine and examine the factors influencing the development of agritourism. Hence, related variables were extracted by reviewing the related literature and considering the experts’ points of view and, firstly, 134 variables were recognized; These variables were reduced to 34 ones according to the experts’ opinion poll (by considering the conditions of region) during three stages. Then, 260 respondents’ responses (collected by a questionnaire) were analyzed using SPSS and LISREL software. Factors analysis (exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis) results showed that there are 5 factors which are influencing the development of agritourism in Jahrom and forming the research model: 1- Intellectual infrastructure 2- physical infrastructure 3- Institutional factors 4- Promotion and development, and 5- competitiveness factors. All in all, the clearest results of the Coding method indicated that home-based business is the most important one resulting from agritourism

    Keywords: Tourism, Rural Tourism, Agritourism, Jahrom
  • Jamileh Ghasemloi Soltanabad *, MirMohamad Asadi, Seyed Habibolah Mirghafoori Pages 307-327

    The tourism industry is one of the most important phenomena in the current century, which, in the near future, could be the first and most important industry in the world. Influencing economy, this industry is an important factor to promote social and cultural purposes. Considering Iran’s main economic problem, namely the reduction of oil revenues and reliance on the resistive economy, a comparison can be made among Iran, Turkey, and Malaysia. The present study in terms of purpose is applied-descriptive research and from the prospect of type is surveys, and the statistical population was expert_ university professors, tourism organization members, and agency managers; the method used for analyzing data was FCM (Fuzzy Cognitive Mapping). Based on the final model, the most influencing and influenced factors were as follows: Formulating a National tourism development plan in Iran, increasing capital and investment security in the tourism industry, improving international relations, recovering tourism infrastructures, developing domestic tourism, turning the structure of tourism organization into a ministry.

    Keywords: benchmark, Tourism Development, advanced countries, Tourism Industry, FCM