فهرست مطالب

حقوقی بین المللی - پیاپی 63 (پاییز و زمستان 1399)

مجله حقوقی بین المللی
پیاپی 63 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید علی خزائی*، محسن محبی صفحات 7-28

    به طور سنتی پذیرفته شده است که حقوق نباید در گفتگوهای مقدماتی طرفین برای انعقاد قرارداد، دخالتی داشته باشد. این امر باعث می شود گفتگوهای مقدماتی، علی الاصول برای طرفین، دوران پرمخاطره ای محسوب شود. بر اساس نظریه مخاطره آمیزبودن گفتگوهای مقدماتی، طرفین باید با درنظرداشتن احتمال عدم انعقاد قرارداد، گفتگوها را آغاز کنند و مخاطرات ناشی از ترک گفتگو توسط طرف مقابل را خود متحمل شوند. به مرور زمان مشخص شد که عدم دخالت حقوق در روابط پیش قراردادی، نتایج غیرمنصفانه و ناعادلانه ای دارد که با هدف اجتماعی حقوق ناسازگار است. لذا حقوق امروزی، دخالت در گفتگوهای مقدماتی را پذیرفت. بر همین اساس، در اصول حقوق قراردادهای اروپایی و اصول اونیدروا برای قراردادهای بازرگانی بین المللی، با ابتنای بر اصل حسن نیت، تعهداتی برای طرفین گفتگوهای مقدماتی در نظر گرفته شده که نقض آن، موجب مسئولیت می شود. با دخالت حقوق در گفتگوهای مقدماتی و پذیرش مسئولیت در این مقطع، نظریه مذکور رو به افول گذاشته است.

    کلیدواژگان: مخاطره آمیزبودن گفتگوهای مقدماتی، حسن نیت، تقصیر، مسئولیت مدنی
  • محمدرضا ضیائی بیگدلی، نسرین ترازی* صفحات 29-50

    توزیع جبران خسارت در وضعیت های مسئولیت مشترک، همواره از چالش های اصلی مسئولیت در رسیدگی های قضایی بین المللی بوده است. در تمام وضعیت های مسئولیت مشترک، این سوال مطرح می شود که کدام موجودیت مسیول است و مسئولیت چگونه باید بین چند عامل توزیع شود؟ پیش نویس مواد مسئولیت دولت ها و سازمان های بین المللی، صرفا راهنمایی محدودی در خصوص توزیع جبران خسارت ارایه می دهد و رویه قضایی بین المللی نیز به تسهیم جبران خسارت میان عاملان مشترک اشاراتی مختصر داشته است. این مقاله در صدد است در پرتو رویه قضایی بین المللی، مهم ترین شیوه های توزیع جبران خسارت را در وضعیت های مسئولیت مشترک، بررسی و جایگاه آن را در حوزه حقوق مسئولیت بین المللی و در روابط میان دولت‫ها تبیین کند. به نظر می‫رسد توزیع جبران خسارت میان عاملان مشترک، با درنظرگرفتن اصل «مسئولیت مستقل»، جداگانه و با ملاحظه میزان تاثیر هریک از عاملان در ایجاد زیان و صدمه صورت می پذیرد. رابطه سببیت، یکی از ابزارهای اصلی توزیع مسئولیت جبران خسارت محسوب می شود و تحلیل رابطه میان اسباب مختلف در وضعیت های مختلف مسئولیت مشترک می تواند در توزیع جبران خسارت نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: توزیع جبران خسارت، مسئولیت مشترک بین المللی، مسئولیت تضامنی، رابطه سببیت، مسئولیت مستقل
  • مرتضی شهبازی نیا*، علی علی دادی ده کهنه صفحات 51-71

    طرفین داوری می توانند قانون حاکم را تعیین کنند. در صورت عدم تعیین، داور بر اساس قواعد حل تعارض مناسب، آن را تعیین می کند. یکی از اصول مهم داوری، اصل قطعیت رای داور است؛ لذا در صورت عدم رعایت قانون حاکم، از آنجا که در موجبات ابطال رای داور، به عدم رعایت قانون حاکم تصریح نشده است، ظاهرا نقض اراده طرفین در تعیین قانون حاکم، اثری در ابطال رای ندارد. اساس داوری اراده طرفین است و نباید به داور که صلاحیت خود را وام دار این اراده است اجازه داد آن را در تعیین قانون حاکم نادیده بگیرد. در مقابل، اصل قطعیت رای داور نیز نباید نقض شود. نتایج پژوهش نشان داد اگرچه بازبینی رای داور فراتر از موجبات مصرح در قانون مجاز نیست، طرفین می توانند موجبات مصرح در قانون را توسعه دهند. در مواردی نیز عدم رعایت قانون حاکم می تواند مصداق خروج از اختیار یا عدم رعایت بی طرفی باشد.

    کلیدواژگان: رای داوری، قانون حاکم، بی توجهی آشکار، ابطال، قطعیت
  • محمدعلی بهمئی*، رضا باستانی نامقی صفحات 73-110

    تحصیل دلیل، یکی از مسایل محوری در هر داوری بین المللی به شمار می آید که ناظر بر ارایه اسناد، استماع اظهارات و همچنین انجام بازرسی ها است. با توجه به اینکه صدور هرگونه رایی از جانب دیوان داوری مستلزم درگیرشدن اصحاب دعوا و دیوان داوری با فرآیند تحصیل دلیل است، آگاهی یافتن ایشان از قواعد ناظر بر آن بسیار مهم است. با مطالعه اسناد بین المللی، قوانین ملی راجع به داوری، رویه سازمان های داوری بین المللی و همچنین رویه دیوان های داوری مشخص می شود که قواعد ناظر بر تحصیل دلیل به واسطه بنیان توافقی داوری، تابع اصل حاکمیت اراده است. اراده طرفین در این خصوص ممکن است به طور صریح یا ضمنی باشد یا اینکه اساسا در قالب تفویض اختیار تعیین قواعد به داور متجلی شده باشد. با وجود این، چارچوب هایی مانند لزوم رعایت اصول اساسی دادرسی منظم، لزوم رعایت اصل بهینه بودن دادرسی، لزوم رعایت اصل حسن نیت و لزوم رعایت اصل محرمانگی برای توافق طرفین وجود دارد که دیوان داوری و طرفین، ماخوذ به آن ها هستند.

    کلیدواژگان: قواعد کانون بین المللی وکلا راجع به تحصیل دلیل، حاکمیت اراده، اداره دلایل در داوری، اصل حسن نیت، اصل محرمانگی
  • محمدجعفر قنبری جهرمی*، آرزو به پیک صفحات 111-138

    آزادسازی تجارت خدمات مالی و بین المللی شدن بازارهای سرمایه که سبب تحول بنیادین شیوه تامین مالی بین المللی دولت ها در دهه پایانی سده بیستم میلادی شد، در ابتدا نویدبخش شکل گیری نظم مالی نوینی بود که گمان می رفت ثبات مالی و رشد و توسعه اقتصادی فراگیر و رفاه بیشتر برای تمامی ابنای بشر را فراهم خواهد کرد. اما دیری نپایید که منتهی به شکل گیری یکی از بزرگ ترین بحران های اقتصادی تا به امروز، موسوم به بحران بدهی های دولت ها شد. نوشتار پیش رو پس از تبیین این بحران، بدین نتیجه رهنمون شده که موج نکول اوراق بدهی بین المللی دولت ها در دو دهه اخیر، همراه با فقدان سازوکار منسجم جهت حل و فصل اختلافات ناشی از نکول اوراق، گویای شکست نظم مالی بین المللی کنونی بوده است که وجه بارز آن، گسیختگی و عدم تمرکز در ساختار این نظام است. سازوکار های موجود، ازجمله درج شروط قراردادی، راهکارهایی موثر، کارآمد و کافی نیستند و حل بحران موجود و پیشگیری از بروز بحران های آتی بدون توسعه نظام حقوق بین الملل تامین مالی از رهگذر ایجاد رژیم حقوقی بین المللی جامع و متمرکز که بتواند توازنی مطلوب میان رعایت حقوق بستانکاران و نیز حفظ امنیت اقتصادی دولت بدهکار و رعایت حقوق بشری اتباع آن برقرار کند، ممکن نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اوراق بدهی بین المللی، بحران بدهی دولت ها، نکول دولت ها، اصلاح ساختار بدهی، نظم مالی بین المللی، مقررات زدایی مالی، آزادسازی تجارت خدمات مالی
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی، محدثه کوشا* صفحات 139-170

    از آنجا که آزادسازی تجارت و فعالیت های تجاری در بستر محیط زیست صورت می گیرد، می تواند به طور مستقیم بر آن اثرگذار باشد. هدف این پژوهش، بررسی جایگاه و اهمیت محیط زیست در تجارت آزاد امریکای شمالی، نحوه شکل گیری و عملکرد کمیسیون همکاری در افزایش همکاری های زیست محیطی و رسیدگی به شکایات زیست محیطی است. یکی دیگر از محورهای این پژوهش، تحولات و مذاکرات اخیر نفتا و شکل گیری موافقت نامه تجاری 2018 امریکا، کانادا و مکزیک است که در نهایت به مقایسه آن با توافق جامع تجاری اقتصادی کانادا و اتحادیه اروپا و تدابیر زیست محیطی آن پرداخته شده است.  بررسی های پژوهش نشان می دهد کمیسیون همکاری توانسته در شفاف سازی که مستلزم مدیریت زیست محیطی است و همچنین در اجرای برنامه هایی که لازمه آن ها همکاری سه جانبه کشورهای عضو است موفق عمل کند و بدین ترتیب، الگوی مناسبی برای نهادهای مشابه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، تجارت، اشخاص، سازمان های غیردولتی، کمیسیون همکاری، توافقات تجاری
  • محسن عبدالهی، کیوان بهزادی* صفحات 171-198

    نظریه قاعده آمره، نخستین بار در چارچوب کنوانسیون 1969 وین در زمینه حقوق معاهدات وارد حقوق بین الملل موضوعه شد. بر اساس ماده 53 این کنوانسیون، سه شاخص عام بودن قاعده، تخطی ناپذیری و شناسایی و پذیرش تخطی ناپذیری آن از سوی جامعه بین الملل دولت ها در کل خود، شاخص های شناسایی قاعده آمره هستند. از سوی دیگر، باور به آمره بودن قاعده منع توسل به زور گسترده است اما سنجش قاعده منع توسل به زور با شاخص های فوق، نشان می دهد این قاعده را نمی توان آمره قلمداد نمود چرا که آمره بودن (یا تخطی ناپذیری) آن به اندازه کافی مورد شناسایی و پذیرش دولت ها در کل خود قرار نگرفته و همچنین این قاعده به موجب دفاع مشروع و اقدام نظامی بر مبنای مجوز شورای امنیت به ترتیب قابل اعتذار و تخطی است. اما در مقابل، قاعده منع تجاوز ،به واقع تخطی ناپذیر و بدون استثناست و آمره بودن آن به صورت ضمنی مورد شناسایی و پذیرش دولت ها در کل خود قرار گرفته است. بنابراین به نظر می رسد قاعده آمره حقوق بین الملل توسل به زور، قاعده منع تجاوز باشد.

    کلیدواژگان: منع توسل به زور، قاعده آمره، دفاع مشروع، نظام امنیت جمعی، اثبات گرایی
  • سیامک کرم زاده*، عبدالله عابدینی صفحات 199-236

    در دوران پیش از برجام، دعاوی متعددی در ارتباط با اشخاص ایرانی در برخی دادگاه های داخلی به دلیل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران اقامه شد. ازجمله این آرا می توان به آرای دادگاه های سنگاپور، بریتانیا و هلند اشاره کرد. دعاوی مطرح در دادگاه های مذکور، فرصتی فراهم کرد تا دادگاه ها موارد ادعایی در پرونده ها را با لحاظ محدودیت ها و موانع ایجادشده در قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد و مقررات داخلی ذی ربط بررسی و ارزیابی کنند. آرای این دادگاه ها نشان می دهد که چگونه می توان از نظام های قضایی داخلی به نفع طرف های ایرانی استفاده کرد. این گونه دعاوی که آمار دقیقی از آن ها در دست نیست، آن چنان که شایسته است، مورد توجه جامعه حقوقی ایران قرار نگرفته است. رویه قضایی حاصل از این دعاوی می تواند به اشخاص ایرانی فعال در بخش تجاری و همچنین نهادهای دولتی دست اندرکار کمک کند تا در دوران پسابرجام، رهیافت حقوقی کشورهای مختلف را در بررسی اختلافات حقوقی مرتبط با تحریم های اعمال شده بر ایران درک کنند و آن ها را در آینده روابط حقوقی خود با نهادهای دولتی و خصوصی کشورهای دیگر مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریم، ایران، تفسیر، دادگاه های داخلی
  • علیرضا رنجبر*، علی گرشاسبی صفحات 237-264

    عملیات سایبری به علت ماهیت انتزاعی فضای سایبر و مفاهیم ناملموس مطرح در آن، نسبت به فضای عینی، قلمرویی ناشناخته برای حقوق بین الملل به حساب می آید. قدم گذاشتن حقوق بین الملل در قلمرو سایبر، همچون قدم گذاشتن آلیس در سرزمین عجایب، مملو از شگفتی ها و ناشناخته ها است که در مقایسه و مطابقت با قوانین دنیای عینی، هنوز نمی توان برای اتفاقات درون آن، پاسخ درستی پیدا کرد. این فرایند، منجر به ظهور موانعی در مسیر تدوین حقوق بین الملل حاکم بر حمله سایبری شده است. بنیادی ترین این موانع را می توان در دو مورد «کاستی در ادبیات حقوقی بین المللی مرتبط با مفاهیم تکنیکی حمله سایبری» و «ضعف در برقراری ارتباط بین مفاهیم حقوقی دنیای عینی و دنیای سایبری» خلاصه کرد. گرچه اصول و قواعد حقوق بین الملل پاسخگوی قسمتی از جنبه های حقوقی بین المللی حمله سایبری است، اختلاف نظر دولت ها حکایت از آن دارد که پاسخ های فعلی کافی نبوده و ناسازگاری ها بر سازگاری ها غلبه دارد. عجالتا دو راهکار کلی «تدوین معاهدات منطقه ای و بین المللی» و «توسل به اقدامات موجد اعتماد» را می توان به منظور ازمیان برداشتن موانع بنیادین پیش روی تدوین حقوق بین الملل حاکم بر حمله سایبری معرفی کرد تا از طریق این دو اقدام، ادبیات حقوقی بین المللی مربوط به حمله سایبری قوام یابد و مدون شود.

    کلیدواژگان: حمله سایبری، فضای سایبر، دفاع مشروع، توسل به زور، بازیگران غیردولت
  • وحید بذار* صفحات 265-282

    دادگاه اونتاریو کانادا در اکتبر 2019 میلادی حکم به توقیف حساب های بانکی و فروش اموال دولت ایران در خاک کانادا داد تا بتواند از محل آن، آرای دادگاه های ایالات متحده امریکا در دعاوی تروریستی را اجرا کند. دولت کانادا با تصویب قانون عدالت برای قربانیان تروریسم (2012)، مصونیت صلاحیتی، و با اجرای آرای دادگاه های امریکا، مصونیت دولت ایران و اموال آن را از اجرا نقض کرده و از این بابت دارای مسئولیت بین المللی است. ایران می تواند با صدور اعلامیه پذیرش صلاحیت اجباری دیوان بین المللی دادگستری، موجبات تعقیب قضایی این دولت را در دیوان فراهم آورد و با توجه به رویه دیوان در قضیه «مصونیت های صلاحیتی دولت» به نظر نمی رسد که برای اثبات متخلفانه بودن اقدام کانادا در مرحله ماهوی مشکلی داشته باشد. البته علاوه بر اینکه در رسیدگی احتمالی در دیوان، امکان ورود امریکا به عنوان ثالث و طرح ادعاهای متعدد از جانب آن و امکان طرح دعوای متقابل محتمل خواهد بود، تهدیدهایی نیز به واسطه صدور اعلامیه پذیرش صلاحیت اجباری دیوان متوجه ایران خواهد شد و ممکن است این اقدام، سبب طرح برخی دعاوی علیه ایران در محدوده اعلامیه صادره شود.

    کلیدواژگان: کانادا، ایران، مصونیت، تروریسم، مسئولیت، دیوان بین المللی دادگستری
  • جواد صالحی* صفحات 283-308

    سوخت رسانی، فعالیت مجاز و جلوه ای از آزادی دریانوردی است. رسیدگی به ابعاد مختلف سوخت رسانی کشتی خارجی در دریاهای آزاد در صلاحیت دولت صاحب پرچم است. اختلاف نظر طرفین دعوا در پرونده کشتی نوراستار، پیش روی دیوان بین المللی حقوق دریاها و ارتباط دادن آن با اعمال صلاحیت دولت ساحلی از طریق دولت ثالث در امور ذیل صلاحیت دولت صاحب پرچم، فاقد سابقه است. مطالعه پرونده نوراستار با روش توصیفی تحلیلی و اتکا به رویه قضایی دیوان بین المللی حقوق دریاها، موضوع و هدف این نوشتار و واجد نوآوری است. سوال اصلی پژوهش این است که حق آزادی دریانوردی کشتی خارجی در پوشش فعالیت سوخت رسانی، با اعمال صلاحیت دولت ساحلی در رویه قضایی دیوان بین المللی حقوق دریاها چه ارتباطی دارد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که حق آزادی دریانوردی کشتی خارجی در ارتباط مستقیم با اعمال صلاحیت دولت ساحلی است. اما بر اساس رویه دیوان بین المللی حقوق دریاها، سوخت رسانی کشتی خارجی در دریاهای آزاد، وقتی که تمام یا بخشی از سوخت رسانی کشتی خارجی در دریای سرزمینی یا منطقه نظارت آن دولت انجام شده باشد در صلاحیت دولت ساحلی نیست. در این شرایط، استناد دولت ساحلی به حق اعمال صلاحیت در امور کشتی خارجی در دریای سرزمینی کفایت نمی کند، هرچند که کشتی خارجی بعد از سوخت رسانی به دریای سرزمینی آن دولت یا دولت ثالث، برگشته و تحت کنترل مستقیم قضایی آن دولت قرار گرفته باشد.

    کلیدواژگان: حق آزادی دریانوردی، دولت صاحب پرچم، اعمال صلاحیت دولت ساحلی، کشتی خارجی، دیوان بین المللی حقوق دریاها
  • علی مشهدی*، نرگس اکبری صفحات 309-342

    رودخانه بین المللی هریرود، یک رودخانه مرزی پی در پی بین کشورهای افغانستان، ایران و ترکمنستان است که سرچشمه اش در خاک کشور افغانستان (دولت بالادست) واقع شده است. تا کنون هیچ توافقنامه مشترک بین این سه کشور منعقد نشده است. دولت های حوضچه هریرود در شاخابه های فرعی که در قلمرو این کشورها هستند سدهایی ساخته اند که باعث مسدود شدن جریان اصلی آب به شاخه اصلی می شود. با توجه به بحران کم آبی و فقدان موافقت نامه ای در خصوص نحوه بهره برداری از هریرود، بیم آن می رود این تاسیسات آبی به اختلافی بین المللی تبدیل شوند. لذا این مقاله با استفاده از رویه داوری و قضایی، اسناد و عرف بین المللی، تعهدات بین المللی دولت های حوضچه هریرود را در زمینه احداث تاسیسات آبی تبیین می کند. مقاله نتیجه می گیرد که دولت های مزبور، علاوه بر الزام به اطلاع رسانی در احداث تاسیسات آبی، متعهدند از رودخانه هریرود، منصفانه و معقول، طوری که به کشورهای پایین دست هریرود (ایران و ترکمنستان) آسیب جدی وارد نشود بهره برداری کنند.

    کلیدواژگان: استفاده منصفانه و معقول، منع ایراد آسیب مهم، هریرود، سدسازی، افغانستان، ترکمنستان و ایران
  • محمدمجد کابری، اعظم انصاری* صفحات 343-371

    امروزه شروط مندرج در قراردادها به ویژه قراردادهای تجاری بین المللی در خصوص تعیین دادگاه صالح به رسیدگی به دعاوی احتمالی آینده بسیار مهم است. توافق طرفین قرارداد بر تعیین دادگاه صالح، گرچه با استناد به اصل حاکمیت اراده و رعایت منافع طرفین قابل قبول به نظر می رسد و در برخی نظام های حقوقی  یا اسناد بین المللی صراحتا به رسمیت شناخته شده، اعتبار آن به دلیل نبود مقرره صریحی در این موضوع و ضعف رویه قضایی در حقوق ایران، مورد تردید است. این تردید در خصوص شرط سلب صلاحیت از دادگاه های ایرانی جدی تر است. مقاله حاضر به این نکته پرداخته است که گرچه در خصوص توافق بر صلاحیت دادگاه ایرانی در رسیدگی به دعوا، حقوق ایران همگام با سایر نظام های حقوقی چنین شرطی را معتبر می داند، در مورد توافق بر سلب صلاحیت از دادگاه های ایرانی دیدگاه مضیق تری اتخاذ کرده و تنها در صورتی که موضوع، با موارد صلاحیت انحصاری دادگاه های ایران مرتبط نباشد چنین توافقی را معتبر می داند.

    کلیدواژگان: دعاوی بین المللی، دادگاه صالح، صلاحیت محلی، توافق بر صلاحیت، حاکمیت اراده
|
  • Seyed ali Khazaei *, Mohsen Mohebi Pages 7-28

    It has been traditionally accepted that the law should abstain from interfering  in the preliminary negotiations of the parties for contract formation procedure. This makes the preliminary negotiations a risky period. Based on venturesome theory of negotiations, the parties must begin negotiations considering the possibility of non-concluding the contract and bear the risks of leaving the negotiations by the opposing party. Over time, it became clear that non-interference of law in pre-contractual procedure causes unfair results and does not accommodate the social destination of contract. Therefore, modern law recognized the interference in preliminary negotiations. Accordingly, in the Principles of European Contract Law and UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts, based on the principle of good faith, certain obligations are undertaken by the parties of the preliminary negotiations and that the breach of these obligations entails liability. This theory has been declining due to the intervention of law in preliminary negotiations and accepting liability at this stage.

    Keywords: venturesome theory of negotiations, Good Faith, fault, Liability, comparative law
  • Mohamadreza Ziai Bigdeli, Nasrin Tarazi * Pages 29-50

    Distribution of reparation in situations of shared responsibility has always been one of the main challenges of responsibility in international judicial proceedings. In all cases of shared responsibility, the question arises as to which entity is responsible and how responsibility should be distributed among several factors. The Draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts (2001) and the Draft Articles on Responsibility of International Organizations (2011) provide only limited guidance on the distribution of reparation. Likewise, the international jurisprudence has made brief references to the sharing of reparation among joint agents. Distribution of reparation to joint agents is done separately, taking into account the extent of the responsibility of each of the agents for causing harm and damage. Although, as defined by the International Law Commission, causality has no place among the constituent elements of an international wrongfulness, it is one of the main means of distributing compensation. Moreover, the analysis of the relationship between different instruments in different situations of shared responsibility can be found to have an effective role in the distribution of reparation.

    Keywords: Distribution of reparation, international shared responsibility, Joint, Several liability, Causation, independent responsibility
  • Morteza Shahbazinia *, Ali Alidadi Dehkohneh Pages 51-71

    The parties to arbitration can agree on the applicable law, however, in case of lack of determination, the arbitrator shall determine it according to the appropriate conflict of law rules. Also, the arbitrator can interpret and determine the applicable law. If the applicable law is disregarded, since the arbitral award is final and the act determines the grounds to challenge, the parties cannot challenge the award. Iran’s International Commercial Arbitration Act does not determine disregarding applicable law as a ground for challenging the award, so the parties’ autonomy and finality are in contrast. The research shows that although the court cannot review the award beyond the expressed grounds, parties can add some grounds to it. In some cases, the disregard of the applicable law could be interpreted as to act out of mandate or or lack of impartiality.

    Keywords: Arbitration award, Applicable Law, manifest disregard, setting aside, finality
  • MohammadAli Bahmaei *, Reza Bastani Namaghi Pages 73-110

    The taking of evidence is one of the central issues in every international arbitration procedure which includes producing documents, hearing parties and also doing inspections. It is important for the parties and arbitral tribunal to be aware of the rules that govern the taking of evidence, because issuing any award by the arbitration tribunal requires the involvement with the taking of evidence process. By studying international instruments, national laws on arbitration, the procedures of international arbitration institutions and also the awards of arbitral tribunals, it becomes clear that because of the consensual nature of arbitration, the rules on the taking of evidence have been based on the principle of party autonomy. The will of the parties in this regard may be explicit or implicit or even may be in the form of the delegation of the authority to the arbitrator to determine the rules. However, the arbitral tribunal and the parties should comply with the due process requirements, the efficient proceedings principle, the duty of good faith and the principle of confidentiality.

    Keywords: IBA Rules on the Taking of Evidence, party autonomy, Evidence Management in Arbitration, Good Faith, Confidentiality
  • MohammadJafar Ghanbari Jahromi *, Arezoo Behpeik Pages 111-138

    During the last decade of 20th century, the liberalization of financial services and the progressive internationalization of capital markets were deemed to be the building blocks for a new international financial order in which inclusive economic growth and prosperity for all human beings would be achieved and financial stability would be well maintained. Instead, it paved the way for one of the biggest global financial crisis so far i.e. Sovereign Debt Crisis. This article argues that sovereign debt defaults, during the last two decades, in the absence of a global legal framework for orderly resolution of sovereign debt disputes, has provided ample evidence that the existing international financial order which is excessively fragmented, has failed in achieving both financial stability and growth and the contractual clauses have been proved to be inadequate and inefficient in restructuring sovereign bond debts. Therefore, resolving sovereign debt crisis is not achievable unless further developments in international law of finance occur. This could be done through establishing an international legal regime governing sovereign debt workouts with a view to balance the interests of the debtor State and its population on the one hand and the rights of the creditors on the other.

    Keywords: Sovereign Bonds, Sovereign Debt Crisis, Sovereign Default, Debt Restructuring, International Financial Order, Financial Deregulation, Liberalization of Trade in Financial Services
  • Mohamadhossein Ramazani, Mohadese Kousha * Pages 139-170

    Trade liberalization and trade activities may have direct impacts on environment. The aim of this research is to study the importance of environment in the North American Free Trade Agreement (NAFTA) and the function of Commission for Environmental Cooperation (CEC) in addressing environmental complaints. Another axis of this research is NAFTA renegotiations and American trade agreement which is called USMCA in 2018 and compare it with the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) which is a trade agreement between Canada and Europe. The research using an analytical-descriptive method concludes that according to the commission actions, the commission has been successful in showing transparency and also in the implementation of plans of the member States and as a result can be a good model for the same organizations.

    Keywords: environment, Trade, Natural Persons, Non-Governmental Organizations, commission for environmental cooperation, trade agreements
  • Mohsen Abdollahi, Keyvan Behzadi * Pages 171-198

    The theory of jus cogens entered into the international positive law by virtue of the 1969 Vienna Convention on the Law of Treaties. According to its article 53, there are three criteria for identification of a peremptory norm which are (i) being a norm of general international law, (ii) non-derogability, and (iii) recognition and acceptance of non-derogability by the international community of States as a whole. Furthermore, belief in the peremptory status of the ban on use of force is widespread but an evaluation of the prohibition on use of force based on the above-mentioned criteria demonstrates that the prohibition on use of force could not be considered as a peremptory norm since such nature has not been sufficiently recognized by the States. furthermore, it is derogable and apologetic under Security Council’s authorization to use force and self-defense, respectively. In contrast, the prohibition on aggression is indeed non-derogable and without any exception and also its peremptory nature has been implicitly recognized by the international community of States as a whole. Thus, it appears that the peremptory norm of international law on use of force should be the prohibition on aggression.

    Keywords: Prohibition on Use of Force, jus cogens, self-defense, Collective Security System, Positivism
  • Siamak Karamzadeh *, Abdollah Abedini Pages 199-236

    In the pre-JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) era, there were numerous actions brought in certain domestic courts relating to Iranian persons due to sanctions imposed by the United Nations Security Council on Iran. Among these, reference can be made to the judgements issued by the courts of Singapore, the United Kingdom and the Netherlands. These actions provided opportunity to the courts to deal with the issues raised in connection with the restrictions and impediments imposed under the UN Security Council resolutions and the related domestic rules. These judgements suggest how to use the legal mechanism in the national courts in the benefit of the Iranian parties. These cases with no precise statistics regarding the number of the actions, have not been thoroughly considered by the Iranian legal community. The jurisprudence produced through these cases might be of assistance to the Iranian persons which are active in commercial and governmental sections in figuring out the approach taken by various States in dealing with the legal disputes relating to sanctions imposed on Iran, and then taking them into account in their future legal relationship with other States’ public and private sections.

    Keywords: United Nations Security Council, sanction, Iran, Interpretation, domestic courts
  • Alireza Ranjbar *, Ali Garshasbi Pages 237-264

    Cyber-attacks are unknown spheres in international law due to the abstract nature of cyber-space and their intangible implications in relation to the objective space. The pursuit of international law in cyber-space, such as the advent of Alice in Wonderland, is full of wonders that, when compared with the world’s objective laws, the correct answer cannot be found for the events that occur within it. This process has led to the emergence of barriers to the development of international law governing cyber-attacks, most of which include the weakness of international legal literature on the concept of cyber-attacks and the weakness of communication between the real world and the cyber/virtual world. Although the principles and rules of international law respond partly to some of the international legal aspects of cyber-crime attacks, disagreement among governments suggests that current responses are inadequate  and inconsistencies prevail. However, two general approaches namely drafting regional and international treaties and confidence-building measures might be introduced in order to overcome the fundamental obstacles that hinder the development of international law governing cyber-attacks, through which international legal literature relating to cyber-attacks could be well-developed.

    Keywords: Cyber-attack, Cyber-space, self-defense, Use of Force, Non-government actors
  • Vahid Bazzar * Pages 265-282

    In October 2019, the Ontario Superior Court of Justice decided the seizure of Iran’s bank accounts and the sale of Iran’s property in Canadian territory to execute the US Court judgments in the so-called terrorism cases. Canada has violated Iran’s jurisdictional immunity by enacting Justice for Victims of Terrorism Act (2012), and violated Iran’s enforcement/(or) executive immunity by executing US Court judgments, and has thus engaged Canada’s international responsibility. Iran can institute proceedings against Canada in the International Court of Justice by issuing a declaration of the acceptance of the Court’s compulsory jurisdiction, and it does not appear to be difficult to prove the wrongfulness of Canada’s action in the merits, given the ICJ Judgment in the Jurisdictional Immunities of the State (2012). In addition to the possibility of US entry to the (or) US intervention in the case as a third party and raising multiple claims, and the possibility of  a counterclaim, there will also be threats to Iran due to the declaration of the acceptance of the Court’s compulsory jurisdiction and it is likely to trigger some claims against Iran within the scope of that declaration.

    Keywords: Canada, Iran, Immunity, Terrorism, responsibility, International Court of Justice
  • Javad Salehi * Pages 283-308

    Bunkering is an authorized activity and a manifestation of freedom of navigation. Prosecution of different aspects of foreign ship bunkering is within the jurisdiction of the flag State when it is carried out on the High Seas. Dispute of parties over the M/V “Norstar” case before the ITLOS in this situation and compared with the exercise of Coastal State jurisdiction by third State in affairs of flag State jurisdiction has no comparable history. Studying Norstar case with a descriptive-analytical approach and relying on jurisprudence of the ITLOS is the subject and purpose of this article. The main issue is the relationship between freedom of navigation rights in the mask of bunkering with the exercise of coastal State jurisdiction in the jurisprudence of the ITLOS. Research findings show that the right to freedom of navigation of a foreign ship is directly related to exercise of Coastal State jurisdiction. But bunkering in High Seas is not under jurisdiction of the Coastal State when all or part of bunkering of the foreign ship has not taken place in its Territorial Sea or Contiguous Zone in the jurisprudence of the ITLOS. In these circumstances, Coastal State’s reliance on the right to exercise jurisdiction over the foreign ships in the Territorial Sea does not suffice, although the foreign ship has returned to its Territorial Sea or within the jurisdiction of a third State after bunkering and is under direct judicial control.

    Keywords: Freedom of Navigation, Flag State, Coastal State Jurisdiction, Foreign Ship, International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS)
  • Ali Mashhadi *, Narges Akbari Pages 309-342

    The Harirud International River is a continuous boundary river between Afghanistan, Iran and Turkmenistan, which has its head on the territory of Afghanistan (upstream). So far, no trilateral agreement has been concluded between the three countries. The construction of dams in the subsidiary subdivisions of Harirud waterway by the said States have blocked the main flow of water to the main shaft. Given the water crisis and the lack of agreements on how to use the River, it is feared that these marine constructions may lead to an international dispute. Therefore, this paper, using the arbitral and judicial jurisprudence and international instruments and Custom explains the international obligations of Harirud waterway States on the marine constructions. It is concluded that States are required to issue notification for the marine construction. Moreover, the riparian governments commit themselves to fair and equitable use of the River so that it does not seriously damage the lower reaches (Turkmenistan and Iran).

    Keywords: Fair, Equitable Use, Prohibition of Major Damage, Harirud, dam construction, Afghanistan, Turkmenistan, Iran
  • Mohammedmjed Kabry, Azam Ansari * Pages 343-371

    Nowadays, great importance has been attached to the contractual terms especially the agreement on choice of court in international commercial contracts for possible disputes. Although, considering the party autonomy principle and parties’ interests, the agreement on the court that will have jurisdiction over the case is acceptable and this agreement obviously is valid in some legal systems and also in international instruments, Iranian Law casts serious doubt on it. Lack of certain laws and deficiency of case law in Iran have induced this uncertainty. The confusion in the clause to the exclusion of Iranian courts’ jurisdiction is more serious. This article using descriptive-analytical method and focusing on some Acts and Cases in legal system of Iran indicates that in Iranian Law, the agreement on jurisdiction that introduces the Iranian courts as competent court is acceptable. Accordingly, Iranian Law operates like many other legal systems. Nevertheless, it deals with more restrictions on the exclusion of Iranian courts’ jurisdiction clause. This clause is valid unless the subject of dispute is related to issues that the Iranian courts have exclusive jurisdiction.

    Keywords: International Disputes, Competent Court, Relative competence, Agreement on Jurisdiction, party autonomy