فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال دوازدهم شماره 23 (پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه عرفان
سال دوازدهم شماره 23 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود اسماعیلی* صفحات 1-24

    عارفان به گونه ای به علیت معتقدند. به رغم نبود تمایز در وجود حقیقی، اگر آن را با غیر (ظهورات) بسنجیم، می توان نوعی ثانویت و توقف در بهره مندی از آن یک وجود را به ممکنات نسبت داد؛ اما آیا این، علیت در وجود است؟ در عرفان، پس از استناد موجودیت حق به ممکنات، به نحو بالعرض و بالمجاز، نوعی تقرر و نفس الامر برای آنها در نظر گرفته می شود که نوعی غیریت نفس الامری میان نسب و اضافات نسبت به وجود حق را ایجاب می کند که البته به همان موطن و وجود، توطن و موجودیت دارد. اگر منظور از وجود در پرسش فوق، وجود مجازی یا ظهوری باشد باید گفت وجود ظهوری ممکنات، رابط یا شان وجود حقیقی حق تعالی است. از این رو نوعی وابستگی از ناحیه وجود ممکنات نسبت به وجود حق برقرار خواهد بود. بدین سان می توان گفت روح اندیشه علیت که به معنای نوعی وابستگی و توقف خلق به حق است، در عرفان مورد پذیرش صریح قرار گرفته است؛ اما این اندیشه ترقیق گشته و بینونت وجودی حق و خلق نفی شده و با تدقیق، وجود و ذات من حیث الذات از علیت مبرا دانسته شده است تا وابستگی ماسوا نسبت به حق، در حد اعلا تصدیق شود و اسناد علیت به حق، موجب تعین در ذات حق نگردد. عینیت حقیقت علت و معلول در عین پذیرش غیریت آن دو، از جمله مواردی است که عرفان بر آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: علیت، اسماء الهی، اسم جامع، وجود حقیقی، تجلی
  • محمدرضا افروغ*، علیرضا خواجه گیر صفحات 25-48

    شناخت انسان و ارتباط او با خداوند از جمله مباحثی است که در عرفان هندو بخصوص مکتب ودانته و عرفان و تصوف اسلامی بویژه مثنوی مولوی دارای اهمیت بسیاری است. در این مقاله با استفاده از متون مقدس هندو و شرح های نوشته شده بر مثنوی مولوی،پس از بررسی عناصر اصلی این اتصال یعنی آتمن و برهمن در مکتب ودانته و انسان و خدا در مثنوی، به بیان عوامل رسیدن به خداوند و موانع پیش روپرداخته شده است. معرفت برتر یا شهودی، خودشناسی و بهره بردن از ارشادات پیر یا گورو از جمله راه های مشترک میان دو عرفان برای اتصال با حقیقت مطلق است. علاوه بر این موارد مولانا به بیان عاملی برتر به نام عشق می پردازد که مکتب ودانته بخصوص شارح اصلی آن یعنی شانکارا کمتر به بیان آن پرداخته است. علاوه بر این معرفت ظاهری یا فروتر، نادانی یا اویدیا، مایا یا توهم از عواملی است که سبب می شود، انسان از رسیدن به خداوند باز ماند و سالک با بهره بردن از عوامل و عبور از موانع می تواند به اتصال با خداوند نایل گردد. پژوهش حاضر از نوع نوصیفی تطبیقی است و داده ها با استفاده از شیوه ی تحلیل محتوی به روش کتابخانه ای مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برهمن، آتمن، خودشناسی، نفس، معرفت، عشق
  • رضا الهی منش*، احسان جندقی صفحات 49-69

    جبر و اختیار همواره یکی از مهم ترین مسایل انسان شناسی در بین اندیشمندان مسلمان بوده است. این مساله در مکتب عرفانی ابن عربی نیز مورد توجه بوده است. ابن عربی در قرن هفتم هجری قمری در تصویر رابطه علم پیشینی الهی و اختیار آدمی و نفی جبر با طرح نظریه سر قدر و یا همان تابعیت علم نسبت به معلوم رویکردی متفاوت از اندیشه متکلمین را درپیش گرفته است. پژوهش پیش رو که با رویکردی توصیفی و براساس مطالعات کتابخانه ای انجام شده، از نسبت اندیشه های یکی از مفسران شیعی قرآن مجید یعنی ابوالفتوح رازی متوفی قرن ششم هجری قمری با اندیشه های ابن عربی سخن می گوید. یافته های پژوهش براساس دیدگاه های این مفسر در بحث های جبر و اختیار،  به ویژه چگونگی تصویر ابتلاء و امتحان آدمی با علم پیشین الهی ، نشان می دهد که نه فقط بین دیدگاه او در نفی جبر از آدمی با نظریات مطرح در مکتب ابن عربی تقارب وجود دارد، بلکه از پیشی گرفتن او بر ابن عربی در اندیشه عرفانی تبعیت علم از معلوم، حکایت می کند.

    کلیدواژگان: ابوالفتوح رازی، ابن عربی، جبر و اختیار، علم پیشین الهی، تبعیت علم از معلوم
  • شهین اوجاق علیزاده، لیلا غلامپور آهنگرکلایی* صفحات 71-90

    ماندالا از کهن ترین نمادهای بشری و بیانگر منشا آفرینش است که بر اساس نظم میان وحدت اضداد (ماده و مینو) شکل گرفته است. از آنجا که رد پای نماد ماندالا در ساختار و نتیجه گیری پایانی منطق الطیر مشهود است، این نوشتار بر آن است تا وجوه تشابه نماد مذکور را در منطق الطیر عطار با روانشناسی یونگ مورد بررسی قرار دهد.مطابق نتایج، سالکان در منطق الطیر در جستجوی نظم فراموش شده پیشین، یعنی وحدت مینو و ماده در مرکز هستی اند(کوه قاف). از نظر یونگ نمادگرایی ماندالاها از دو جهت دارای اهمیت است؛ (1) بازگرداندن نظم پیشین (قابل مقایسه با وحدت ماده و مینو یا یگانگی سی مرغ  و سیمرغ در منطق الطیر) و (2) هدف خلاق آن شکل دادن به چیزی است بدیع و یگانه که پیش از آن وجود نداشته است (تجسم خلاقانه و نمادین سی مرغ با سیمرغ برای نشان دادن نظم فراموش شده، یعنی وحدت ماده و مینو در منطق الطیر) که هر دو به هم وابسته اند. از نظر یونگ ماندالا نماد کامل شدن است، نه کمال و تنها در اندکی از افراد پدید می آید؛ همان طور که در منطق الطیر هم تنها سی مرغ از هزاران مرغ به کامل شدن (فنا در افعال الهی یا "بی فنای کل") رسیدند، نه به کمال (فنا در ذات الهی).

    کلیدواژگان: تمامیت، عطار، کمال، ماندالا، منطق الطیر
  • محمد رودگر* صفحات 91-116

    کرامات همانند معجزات از علل خفیه غیبی و فراطبیعی برخوردارند که بشر نمی تواند به کشف تامه آن علل نایل گردد. این پدیده های ناشناخته از مهم ترین دستاویزهای قشری گرایان برای انکار تصوف بوده است. عرفا عامه مخاطبان خود را به پذیرش متعبدانه کرامات فرامی خوانده اند، اما مبانی خود را نیز در اثبات کرامات بیان داشته اند. در بسیاری از آثار ایشان به عناوین و موضوعاتی چون «اثبات کرامات» یا «تعلیل کرامات» برمی خوریم. بیشترین دغدغه عرفا در بحث کرامات اولیا، در حوزه اثبات این پدیده بوده است. در این پژوهش مبانی عرفا در اثبات کرامات در سه گروه عقل و نقل و اجماع رده بندی و بیان شده است. به رغم وجود چنین دلایلی، باز هم کرامات دستمایه برخی شبهه پراکنی ها بوده است. از این جهت، سعی شده است به مهم ترین شبهات نیز پرداخته شود. اگر کرامات به عنوان پدیده ای ذاتا غریب و ناشناخته مورد پذیرش قرار گیرد، چه از منظر عقلی و فلسفی، چه نقلی و شرعی و چه تواتر و اجماع عقلا، دستاورد بزرگی است برای رسیدن به نوعی واقع گرایی خاص که در آن، هم واقعیت بیرونی و هم فراواقعیاتی چون کرامات و معجزات به رسمیت شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: کرامات اولیا، دلیل عقلی، دلیل نقلی، اجماع
  • محمدرضا عابدی، احمد فرشبافیان* صفحات 117-140

    صوفیه همچون دیگر فرقه های باطن گرا، بلکه بیش از آنها، به تاویل قرآن دست یازیده اند. تاویل و تفسیر آنها مبتنی بر احاله آیات بر باطن و حقیقت (آن گونه که در می یابند) است. آنها در تفسیر بیش از هر چیز بر دل خود اتکا دارند و آن را محل الهام و استقرار علم الهی می دانند. در اسرارالتوحید نیز به عنوان یکی از امهات متون صوفیانه، نگاه باطن گرایانه به آیات قرآن غلبه دارد. بر این پایه، نوشتار حاضر در صدد بررسی انتقادی مبانی ابوسعید در تاویل قرآن، تبیین شیوه های او در تفسیر آیات و بازنمودن اغراض دیگری است که در به کار بردن آیات قرآن دخیل بوده است. استناد به آیات قرآن در اسرارالتوحید -اعم از استناد مبتنی بر معنا (نگاه غیر تفسیری) و استناد متکی بر تفسیر- از ابتدا تا انتهای اثر به طرز چشمگیری نمایان است اما این استنادات از ضابطه ثابت و مشخصی تبعیت نمی کند. با این حال، نحوه مواجهه او با آیات چند شکل عمده دارد که عبارت اند از: تفسیر آیه در معنای مشابه با دلالت سیاقی الفاظ و منطبق با آرای مفسران، تاویل و رسیدن به معنایی در طول دلالت سیاقی آیه، ارایه تاویل متفاوت، بلکه متباین و متضاد با ظاهر آیات مبتنی بر آرای تصوف و سنت های صوفیانه، تاویل در جهت توجیه کرامات صوفیانه و به ندرت، تاویل هایی با رویکرد شطحی. به نظر می رسد، ابوسعید بیش از آن که قصد تبیین تعالیم قرآنی را داشته باشد، در صدد توجیه تعالیم صوفیانه با آیات قرآن برآمده است.

    کلیدواژگان: ابوسعید، آیات قرآن، تفسیر، تاویل، استناد، صوفیه
  • قاسم کاکایی، علیرضا وطن خواه* صفحات 141-161

    کتاب «جامع الاسرار و منبع الانوار» مهمترین کتاب عرفانی سید حیدر آملی، عارف و مفسر شیعی قرن هشتم هجری است. سید حیدر در این کتاب بنیادی ترین موضوع عرفان اسلامی یعنی «توحید و موحد» را بر اساس منابع اصیل شیعی یعنی وحی و نقل و عقل مورد تطبیق و اثبات قرار می دهد و کشف ابن عربی (560 638 ق) در مساله «ولایت» را ناتمام و حاصل تعصب مذهبی قلمداد می کند و با اعتقاد به مراتب سه گانه برای شرع، «شریعت و طریقت و حقیقت» را حقیقت واحد ذو مراتب دانسته و از این روی معتقد می شود ظاهر شریعت شیعه با باطن طریقت و حقیقت اهل الله، یک حقیقت واحد بوده و از هم جدا نیستند و در نهایت عرفان اصیل را در مذهب حقه تشیع منحصر می کند. از این رو یکی از مهمترین انگیزه های تالیف این کتاب تبیین «حقیقت تشیع» و دفاع از حقانیت اعتقادات شیعه بوده است. وی در طراحی تمام مسایل عرفانی از وحی و عقل و کشف بر مبنای تفکر اصیل شیعی با محوریت «ولایت» نبوی و علوی بهره می برد لذا می توان گفت روح حاکم بر این کتاب مشرب و مبانی اجتهادی شیعی است.تحقیق پیش رو مهمترین شاخصه ها و مبانی عرفانی شیعی را با تاکید بر این کتاب ارزشمند از قبیل «اعتقاد به توحید وجودی، اعتقاد به تساوق و عینیت شیعه اثنی عشر با صوفی حقیقی، اتکاء عرفان شیعی بر منبع وحی و نقل، اعتقاد به عقلانیت عرفان شیعی و تطابق ذوق با عقل و...» در دو حوزه مبانی معرفت شناسی عرفانی و مبانی هستی شناسی عرفانی، استخراج و مورد تحلیل و تبیین قرار داده است.

    کلیدواژگان: عرفان شیعی، جامع الاسرار، سید حیدر آملی، توحید وجودی، عرفان علوی
  • مهدی محبتی، حامد شکوفگی* صفحات 163-191

    مثنوی قالب اصلی داستان گویی در ادبیات منظوم فارسی شمرده شده است و معمولا از توانش قالب های دیگر شعری مانند غزل و رباعی غفلت شده است. با بررسی رباعیات شعرایی مانند سنایی، عطار، مولانا... در می یابیم که در حدود 10% رباعیات خود (عطار 302 و مولانا 203 رباعی- قصه) به داستان پردازی پرداخته اند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی گونه های مختلف قصه در رباعی های روایی این شعرای عرفانی پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم اگرچه در بردانده قصه های حکمی، طبیعی و... هستند، اما بیشترین حجم روایت های این رباعیات به بازنمایی تجربه ها و شهودهای عرفانی مربوط می شود. با توجه به وحدت و گذرایی این تجارب و ساختار منسجم و کوتاه رباعی، وحدت فرم و محتوا در رباعی- قصه ها به حداکثر می رسد و یکی از دلایل توجه صوفیه به رباعی، مناسبت فرم رباعی و محتوای روایت های شهودی است. روایت ها با توجه به بیان آن ها از زبان عارف تجربه گر و حاضر در صحنه، بیشتر از شیوه اول شخص بهره می گیرد؛ هرچند تعداد قابل توجهی از آن قصه ها به شیوه دوم شخص روایت می شود که در قصه های سنتی فارسی منحصربه فرد است. با وجود اختصار گاه در این روایت ها با تغییر زاویه دید (التفات) و حتی داستان های درونه ای مواجهیم.

    کلیدواژگان: رباعی- قصه، سنایی، عطار، مولانا، اوحدالدین کرمانی
  • فرهاد محمدی* صفحات 193-216

    مهمترین عامل شکل گیری فلسفه و گرایش انسان به تفکر و اندیشیدن، مرگ است. اگر مرگ نبود، انسان هیچ گاه به «بودن» و «فلسفه هستی خویش» نمی اندیشید؛ از این رو اساس جهان بینی هر انسانی در چگونگی نگرش او به مرگ خلاصه می شود. شاعران عارف در کنار دیدگاه الهیاتی و عرفانی که به مساله مرگ داشته اند و فلسفه وجودی مرگ را با رویکرد عرفانی تبیین کرده اند، از منظر روان شناسی و اجتماعی نیز به موضوع مرگ و مرگ اندیشی نگریسته اند و به عوامل ترس انسان از مرگ و حالات روانی که از مرگ اندیشی به فرد دست می دهد و نیز تاثیر وضعیت اجتماعی افراد در روی آوردن به مرگ اندیشی اشاره کرده اند. در شعر این شاعران، مرگ یکی از ارکان مهم به شمار می رود که مضامین و مفاهیم اصلی جهان بینی آنان با مرگ و مرگ اندیشی ارتباط نزدیک و انکارناپذیری دارند. مفاهیمی چون «عزلت گزینی»، «دنیا ستیزی»، «اغتنام فرصت»، «ناپایداری دنیا»، «زود گذری عمر» و «نصیحت و تعالیم اخلاقی» همگی در پیوند با مساله مرگ معنادار می شوند.

    کلیدواژگان: مرگ، زندگی، رستاخیز، عرفان، شعر فارسی
  • جهانگیر مسعودی، زهرا حسام محمدی* صفحات 217-239

    در مورد نسبت و رابطه میان عرفان اسلامی و دیدگاه تشیع همیشه این سوال مطرح بوده که کدامیک اصل و دیگری فرع محسوب می شود. این سوال زمینه ای برای اکثر متشرقین و گروهی از منتقدان فراهم ساخت تا بدون توجه به مبادی تاریخی و مبانی هریک از ایندو دیدگاه، به اتهامی دامن زنند که هنوز هم نمونه هایی از آن در میان متفکران اسلامی دیده می شود. این گروه معتقدند متفکران عارف مسلک شیعی، مطالب خاصی از عرفان اسلامی به عاریت گرفته و آنرا به نفع دیدگاه خود مصادره نموده اند. این سرقت علمی در طول تاریخ برای اثبات و تحکیم دیدگاه شیعه مورد استفاده قرار گرفته، لذا تعابیر و اصطلاحات خاص عرفانی هم چون: ولایت، قطب، وساطت در فیض از جمله عباراتی است که مورد استفاده متفکران شیعه قرار گرفته است. اما به اعتقاد ما و بر اساس اسناد تاریخی و شواهد قطعی می توان اثبات نمود که قضیه کاملا واژگونه است و مفاهیمی از این دست از ابتدا و در قرون اولیه هجری در کلام امامان شیعه وجود داشته و سپس عرفا و متصوفان در مباحث و تعالیم خود در طول تاریخ از آن بهره برده اند. این مقاله که به روش کتابخانه ای و تحلیلی فراهم آمده، قصد دارد در بستر بررسی رابطه میان عرفان و تشیع، آن هم از منظر هانری کربن، به دفع شبهه مزبور و تایید مدعای خود بپردازد.

    کلیدواژگان: عرفان، تشیع، کربن، تصوف، قطب
  • سمیه منفرد* صفحات 241-254

    قرن هشتم هجری شاهد ظهور فیلسوفان عارف و عارفان فیلسوفی است که توانمندی فلسفی آن ها موجب استحکام خاصی برای عرفان اسلامی شده است؛ از جمله این شخصیت ها عبدالرزاق کاشانی است. از ویژگی های منحصر به فرد این حکیم عارف، جامعیت در علوم رسمی، شرعی، فلسفه و عرفان -در دو بعد نظری و عملی- است. وی تعلیم کشفی محیی الدین ابن عربی را با تربیت ذوقی شیخ سهروردی تلفیق کرد و آن را با حکمت آمیخت. عبدالرزاق کاشانی در معرفت شناسی خود از سه منبع شناختی عقل، قلب و وحی بهره گرفته است. وی همانند ابن عربی، علی رغم این که قلب و دستاوردهای آن را اصل قرار می دهد، برای عقل نیز نقش مهمی قایل است و در کنار عقل و شهود، وحی را هم مبنایی معرفت شناختی می داند. با تتبع در آثار کاشانی می توان دریافت که وی عقل را به منزله چشم برای قلب می داند و معتقد است که بصیرت و تفکر قلبی مرحله ای از قلب را تشکیل می دهد که در لایه های طولی قلب ذکر می شود. به باور کاشانی، انسان در این مرحله صاحب تشخیص می شود؛ فطرت با فهم شکوفا شده، چشم و گوش قلب باز می گردد و فهم جدیدی هم در زمینه عمل و حکمت عملی و هم در زمینه حقیقت و حکمت نظری برایش حاصل می شود. به عبارتی می توان گفت در نزد عبدالرزاق کاشانی، عقل و قلب یک وجود با مراتب مختلف هستند، نه دو موجود به هم مرتبط. بازشناسی چیستی و چرایی ترکیب دو منبع معرفتی عقل و قلب در نظام اندیشه عبدالرزاق کاشانی، تحلیل دستاوردهای معرفتی این نظام را ثمربخش تر می کند. این پژوهش در راستای تحقق این هدف، بر آن است به بررسی نقش و جایگاه عقل و قلب در معرفت شناسی کاشانی پرداخته و همین نقش را به نحو اجمالی در مقایسه با اندیشه ابن عربی مورد واکاوی قرار دهد.

    کلیدواژگان: عبدالرزاق کاشانی، منابع معرفتی، عقل، قلب
  • محمدرضا نصراصفهانی، سمانه جاری* صفحات 255-272

    معنی شناسی شیوه ای است که به ما کمک می کند واژگان را به طور دقیق بررسی کرده و به تحلیل معنای کلمات بپردازیم. خرابات یکی از مهم ترین واژگانی است که در عرفان جایگاه ویژه ای یافته و معانی متعددی دارد. سنایی شاعر قرن ششم، نخستین بار مفاهیم عرفانی را به زبان شعر بیان کرد و از واژه خرابات به عنوان یکی از واژگان کلیدی در اشعار خود بهره جست و به آن معنای عرفانی بخشید.معانی متفاوت و بسامد بالای خرابات، آن را به یکی از واژگان کلیدی در متون عرفانی تبدیل کرد. به همین علت بررسی و مطالعه در باب معنا و مفهوم خرابات ضروری است.  از آنجایی که سنایی به عنوان نخستین شاعری که مفاهیم عرفانی را به زبان نظم بیان کرده و مفهوم جدیدی به این واژه بخشید ، بررسی معنی شناسی خرابات در آثار وی اهمیت ویژه ای دارد. وی بیش از صد بار از واژه خرابات استفاده کرده است. این مقاله می کوشد تا با استفاده از معنی شناسی درزمانی و هم زمانی دیدگاه سنایی را درباره خرابات تبیین کند. او نه تنها این کلمه را در معنای اساسی خود به کار برده بلکه معنای نسبی به آن بخشیده و آن را در معنای عرفانی به کار برده است.

    کلیدواژگان: خرابات، سنایی، عرفان، معنی شناسی، معنای اساسی، معنای نسبی
|
  • Masud Esmaeili* Pages 1-24

    Mystics believe in causality in some way. Despite the lack of distinction in the real being, if we compare it with other (appearances), we can attribute a kind of secondaryity and dependence in the possession of that being to the possibilities; But is this causation, in existence? In mysticism, after invoking the existence of the God to the possibilities, in a transverse and permissible manner, a kind of reality is considered for them, which necessitates a kind of real distinction between proportions (possibilities) and the existence of God. If the meaning of existence in the above question is a virtual or apparent existence, it must be said that the apparent existence of possibilities is the interface or dignity of the real existence of the God. Hence, there will be a kind of being effect from the existence of possibilities to the existence of God. Thus it can be said that the spirit of the idea of ​​causality, which means a kind of dependence of creation on the God, has been explicitly accepted in mysticism; but this idea has been developed and the existential distinction of God and creation has been denied and the Godchr(chr('39')39chr('39'))s existence as it is existence, not described as cause so that the dependence of possibilities on God is acknowledged to the highest degree and the attribution of causality to God does not lead to a determination in the essence of God. The objectivity of the truth of cause and effect, while accepting the otherness of the two, is one of the cases on which mysticism emphasizes.

    Keywords: Causality, Divine Names, Comprehensive Name, True Existence, Manifestation
  • Pages 25-48

    Human understanding and unity with God is one of  topics that is very important.in Hindu mysticism especially Vedanta school and Islamic mysticism particular Masnavi. In this paper, We investigated the expression of factors and obstacles to achieve unity.And the use of the Hindu scriptures and commentaries written on Masnavi of Rumi and after review the main elements of the unity in Vedanta school ;Atman and Brahman and man and God in Masnavi . Superior knowledge or intuition, self-knowledge and the benefit of the teachings of theGuru or old , are common ways to connect with the Absolute Truth between Two mysticism.In addition to these factors , Rumi expressed the factor of love that ,Shankara, particular main exponent of Vedanta school, less than attension to it.The factors such as, apparent knowledge or lower, Ignorance or Avydya, Maya or illusion, are Causes that Man stopped coming to God And seeker With the benefit of factors And pass from  Obstacles ,Can be achieved unity with God.present research is a descriptive comparative study and data are analyzed and  using a content analysis method in a library method

    Keywords: Brahman, Atman, selfknowledge, spirit, knowledge
  • Reza Elahimanesh*, Ehsan Jandaghi Pages 49-69

    Free will and Determinism has always been one of the most important Anthropological issues among Muslim thinkers. This issue has also been considered in Ibn-Arabichr(chr('39')39chr('39'))s mystical school. Ibn-Arabi in the seventh century AH in the picture of the relationship between Previous Divine Knowledge and Human free will or the negation of determinism, has a different approach to the thought of theologians. His theory named as "secrecy destiny" or "following knowledge from the known". Leading research conducted with a descriptive approach and based on library studies, speaks of the relationship of the thoughts of one of the Shiite commentators of the Holy Quran, namely Abul-Futuh Razi, who died in the sixth century AH, with the thoughts of Ibn-Arabi. The findings of the research, based on the views of this commentator in the discussions of determinism and free will, especially his pictureing of infection and testing of human with the previous divine knowledge, shows that not only is there a comparison between his views on the negation of Determinism from human with the theories put forward in Ibn-Arabichr(chr('39')39chr('39'))s school Rather, it indicates that he preceded Ibn-Arabi in the mystical thought of following knowledge from the known.

    Keywords: Abul-Futuh Razi, Ibn-Arabi, Free Will, Determinism, Previous divine knowledge, following knowledge from the known
  • Shahin Ojaq Alizade, Leilai Gholampour Ahangarkolay* Pages 71-90

    The mandala is one of the most ancient human symbols and represents the origin of creation Which is based on the order between the unity of opposites (matter and spirituality). Since the footprint of the mandala symbol is evident in the structure and final conclusion of Manteq Al-Tair, This article intends to examine the similarities between the symbol in Attarchr(chr('39')39chr('39'))s Manteq Al-Tair and Jungchr(chr('39')39chr('39'))s psychology. According to the results, seekers in Manteq Al-Tair are looking for the previously forgotten order, ie the unity of spirituality and matter in the center of the universe (Mount Qaf). For Jung, the symbolism of mandalas is important in two ways; (1) Restoring the former order (comparable to the unity of matter and spirituality or the unity of thirty chickens and ostriches in the bird area) and (2) The purpose of its creator is to shape something new and unique that did not exist before(Creative and symbolic embodiment of thirty chickens with Simorgh to show the forgotten order, ie the unity of matter and spirituality in Manteq Al-Tair) both of which are interdependent. For Jung Mandala, it is a symbol of perfection, not perfection, and it occurs in only a few people; as in Manteq Al-Tair, only thirty of the thousands of chickens reached to Completeness, not perfection.

    Keywords: Integrity, Attar, Perfection, Mandala, Manteghotteir
  • Pages 91-116

    Like the miracles, the Kramat (Mystical Wonderworks) has hidden, unknown and supernatural causes that can not reach anyone for all those reasons. These unknown phenomena have been one of the most important appearances evidences for denial of Sufism. The mystics sometimes invited the people who accepted the haphazardly of Kramat, but they also argued that they were basing themselves on the proof of Krmat. In many of their works, we come up with titles such as "Proof of Kramat" or "Causes for Kramat". The greatest concern of the mystics was in the discussion of the Kramat of Olia in the context of proving this phenomenon. In this research, the foundations of the mystics is expressed in proof of Kramat in three groups of wisdom, quotation and unanimity. Despite these reasons, Kramat has also been the excuse for some doubts. Therefore, it has also been attempted to the most important doubts. If Kramat is accepted as a strange and unknown phenomenon essentially, this is a great achievement in order to achieve a kind of realism in which it recognizes both external reality and hyperreality, such as Kramats and miracles.

    Keywords: ''Kramat of Olia'', ''wisdom'', '' quotation '', ''unanimity''
  • Mohammadreza Abedi, Ahmad Farshbafian* Pages 117-140

    Sufis as other occultist sects have interpreted Quran. Their interpretations are based on the contemplation of the miracles according to truths (as they perceive). Sufis rely on their heart in interpretation and consider it as the place of inspiration and divine knowledge. In Asrare-Tohid, as one of the major categories of Sufism, the occultism vision on the miracles is dominated. Accordingly, this article tries to study the principles of Abu-Saeid in interpretation of Quran and explain his styles in interpretation of miracles and representing other intentions influenced in application of the Quran miracles in critical way. Citation of these miracles in this book including citation based on meaning (non-interpretative look) and citation based on interpretation is dramatically shown from beginning to end of the work. However, these citations do not follow a defined norm. Therefore, the manner of his approach to miracles has several main shapes including: presenting similar meanings with the words denoting implications based on the interpreters’ opinions and interpretation and achieving the meaning during denoting implication, presenting different interpretation contrasting and seemingly contradictory interpretation based on the traditions of Sufi mysticism, interpretation in justification of the charismatic acts of Sufis and rarely artificial interpretations. It seems that Abu-Saeid has tried to justify the Sufism teachings with Quran miracles than explaining Quran teachings.

    Keywords: Abu-Saeid, Quran miracles, interpretation, Sufis
  • Qasim Kakai, Alireza Vatankhah* Pages 141-161

    The book "Jame chr(chr('39')39chr('39'))al-Asrar va manba ‘al-anvar " is the most important mystical book of Seyyed Haidar Amoli, a Shiite mystic and commentator of the eighth century AH. In this book, Seyyed Haidar applies and proves the most fundamental subject of Islamic mysticism, which is "monotheism and monotheistic" based on the original Shiite sources, that is revelation, narration and reason and  Ibn Arabichr(chr('39')39chr('39'))s discovery  on the issue of "guardianship" Considers it incomplete and the result of religious prejudice and by believing in the three levels of religion, he considers "canon (religious law), religious path, and Truth" as the only hierarchical truth  and he believes they are a single truth and are not separate and ultimately limit original mysticism to the right religion of Shiism. Therefore, one of the most important motives for writing this book was to explain the "truth of Shiism" and to defend the legitimacy of Shiite beliefs. In designing all mystical issues, he uses revelation and reason and discovery based on the original Shiite thought with the focus on the prophetic and Alavi " guardianship ", so it can be said that the ruling spirit of this book is the principles of Shiite ijtihad.The forthcoming research, in addition to the most important characteristics and principles of Shiite mysticism, emphasizes this valuable book such as "Belief in Existential Monotheism, Belief in the Equality and Objectivity of Twelver Shiites with True Sufism, Reliance of Shiite Mysticism on the Source of Revelation and Narration, Belief in rationality of Mysticism Shiism and the adaptation of taste to reason and…” In area, the principles of mystical epistemology have been extracted, analyzed and explained.

    Keywords: Seyyed Haidar Amoli, Jame 'al-Asrar, Shiite mysticism, existential monotheism, equality of Shiism, Sufism, canon (religious law), religious path, Truth
  • Pages 163-191

    Masnavi is the main form of storytelling in the Persian poetic literature, and is often ignored by other forms of poetry such as Ghazal and Rubachr('39')i. By studying poems like Sanachr('39')a, Attar, Rumi Rubachr('39')i ... we find that about 10% of our Rubaiyat (Attar 302 and Rumichr('39')s 203 Rabbis-Tales) have been dedicated to storytelling. In this article, through descriptive-analytic method, we examined different types of stories in the narrative Rubachr('39')i of these mystical poets. We conclude that although they contain natural, and so on verbal stories, the vast majority of narratives of these immortality are related to representing mystical experiences and intuitions. Due to the unity and passage of these experiences and the coherent and short-lived structure, the unity of form and content in the quatrains-tales is maximized, and one of the reasons for the attention of Sofia to the quatrains is the occasion of the form and the content of the intuitive narratives. According to their expressions, the narratives use the mystic lesson of the experiential and present on the scene more than the first person; However, a significant number of these stories are narrated in the second way, which is unique in the traditional Persian stories. In spite of the abbreviation of these narratives, we have a change in the angle of vision (even though we have) and even internal stories.

    Keywords: Narrative Raba'i, Sanai, Attar, Rumi, Ohad al-Din Kermani
  • Pages 193-216

    The most important cause in appearance of philosophy and man’s tendency to meditation and thinking is death. If there were not death, the man never thinks to his existence. Therefore, the foundation of each person’s thought is summerized in his attitude to death. In poetry of mystic poets, death is one of the important elements that the main concepts of their thoughts are related to death and death-thinking. The concepts like “Secluding”, “World-quarreling”, “Seizing an opportunity”, “Transience of world”, “Transience of life” and “Exhortation and moral instructions” all are became meaningful in relation with death. These poets also have had the psychological and sociological approach to death-thinking. They also have mentioned the causes of human’s fear of death and psychic states that are result of death-thinking and also the influence of social circumstances in death-thinking has been illustrated in their thoughts.

    Keywords: Death, Life, Resurrection, Mysticism, Persian poetry
  • Jahangir Masoodi, Zahra Hesammohamadi* Pages 217-239

    Regarding the connection between the Islamic Mysticism and the Shite point of view, the question always was raised: “which one is the original and which one is a sub?”. This question prepared the ground for the Orientalists and a group of critics who, regardless of the historical evidences and the principles of both perspectives, charged an accusation that its roots are still seen among the Islamic thinkers. They believe that Shiite mystical scholars have taken some special matters from Islamic Mysticism and changed it in favor of their own views. This impersonation has been applied throughout history to prove and consolidate the Shia’s views, therefore, certain mystical terms such as: Wilāyah (Guardianship / authority), Quṭb (Pole / Main Axis), Wisāṭat Dar Feyḍ (Mediation in Emanation / effusion) are among the terms used by Shiite thinkers. But in our opinion, and based on historical documents and definitive evidences, it would be proved that this claim is wrong and must completely be seen vice-versa, for such terms have existed since the beginning and during the early Islamic centuries in the words of the Shiite Infallibles (PBUTH), and then the mystics and the Sufis have used them in their discussions and teachings throughout the time. Based on the study of the connection between Mysticism and Shiism with special regard to Henry Corban’s viewpoints, in the library method and analytically, the present paper aims to address the issue, affirm its claim and reject the aforementioned misconception.

    Keywords: Mysticism, Shiism, Henry Corban, Sufism, Quṭb (Pole, Main Axis)
  • Mohammadreza Nasresfahani, Samaneh Jari* Pages 255-272

    Semantics is an approach which contribute to view the lexis precisely and analyze the meaning of the words. Tavern(kharabat) is a term with a peculiar position in mysticism by different meanings. Sanayi the mystic poet of sixth century, he was the first one to express the mystical issues seriously in the form poetry and to utilize the tavern term as a key words in his poets in term of mystic. Variant definitions and frequency of the tavern, make it as one of the key words in mystic literatures which conduce to study and analyze the concept and meaning of it. As Sanayi is the first poet who has described mystics concepts in verse and has defined it as a new term, it`s important to utilize the tavern in his poems semantically. He has used the tavern 100 items in his opuses. This research tries to express the view of Sanayi about tavern term by means of synchrony and diachrony in semantic. He not only has used this term as its basic meaning , but also has defined it a relative meaning and mystic concept.

    Keywords: tavern, Sanayi, mysticism, semantic, basic meaning, relative meaning