فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 84 (تابستان 1399)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 84 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه بیات فر*، داوود اسپرهم صفحات 7-32

    کنش در متون عرفانی تحت تاثیر عواملی رخ می دهد که فضای مناسبی برای بیان عرفانی فراهم می آورد. این عوامل می توانند درنتیجه فرآیندهای القایی، تجویزی، رخدادی و یا زاده و زاینده نظام های تنشی و شوشی باشند. سرچشمه این عوامل به تقابل های دوگانه بازمی گردد که نظام تفکر انسان بر آن استوار شده است و بحث پیرامون آن از زمان ارسطو آغاز و در مطالعات ساختارگرایانه و نشانهشناسانه کسانی چون سوسور، فروید، پیرس، موریس، گرماس و... در قرن بیستم ادامه پیدا کرده است. بر پایه همین تقابل ها در رویکردی از علوم نشانه- معناشناسی می توان به سازوکارهای تولید معنا در نظام گفتمانی با ابعاد مختلف حسی- ادراکی، شناختی و زیبایی شناختی اثر پرداخت. در این مقاله با بررسی «نظام های گفتمانی» داستان «پیر چنگی» به مثابه نمونه ای از داستان های منظوم مثنوی معنوی مولانا، جایگاه نظام کنشی، شوشی، تنشی و بوشی در آن مشخص و گذر شخصیت اصلی «پیر چنگی» از حالت نابسامان اولیه به حالت بسامان پایان داستان بیان شده است. نتیجه تحلیل، بیانگر نقش پررنگ نظام شوشی در جهش اصلی داستان است؛ چنانکه در پی یک «لحظه- بارقه»، پیر چنگی شخصیتی به باور رسیده می یابد. جذابیت این داستان برای خوانش مکرر، همانگونه که خود مولانا در آخر داستان اشاره می کند، وامدار حضور سوژه بوشی است.

    کلیدواژگان: پیر چنگی، نظام گفتمانی، گرماس، تنش، بوش
  • هاجر فتحی نجف آبادی، اسحاق طغیانی*، زهره نجفی صفحات 33-58
    شعرا در منظومه های روایی برای خلق روایت جذاب و پر کشش از دو سازه مهم روایت گری و وصف استفاده می کنند. «وصف» ابزاری است که خالق اثر برای برجسته سازی درکلام به کار می برد، اما جنبه بدون زمان متن روایی است. «روایت» بازنمایی یک رخداد یا سلسله ای از رخدادها است. این دو وجه مهم از نظر زمان سخن و داستان در تقابل و مغایرت با یکدیگر قرار می گیرند. بنابراین، باید ارتباط این دو سازه مهم در نظریه های مختلف روایت و روی متون روایی بررسی شود. نظریه پردازانی چون توماشفسکی، بارت و ژنت به بررسی وصف و ارتباط آن با روایت و روایت گری پرداخته اند. در تمام نظریه های روایت، «وصف» جنبه ایستای متن روایی است که با هدف ایجاد متنی تاثیر گذار در روایت به بافت کلام اضافه می شود. در این پژوهش رابطه وصف و روایت گری در منظومه یوسف و زلیخای جامی و با تکیه بر دیدگاه توماشفسکی، بارت و ژنت تحلیل شده است و به این پرسش پاسخ می دهد که در روایت یوسف و زلیخا، وصف های ادبی با روایت گری چه ارتباطی دارد. در این منظومه براساس نظریه توماشفسکی، «وصف» بن مایه آزاد و ایستای متن است و با توجه به نظریه بارت در دسته نمایه های خاص و آگاهانندگان قرار می گیرد. از دیدگاه ژنت، «وصف» موجب ایجاد شتاب منفی در روایت شده و در این منظومه، کارکرد تزیینی و نمادین پیدا می کند. علاوه بر این، گزاره های موجود در «وصف» همگی از نوع گزاره های هستی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: وصف، شتاب روایت، توماشفسکی، بارت، ژنت
  • هادی نورمحمدی کمال، یحیی طالبیان* صفحات 59-88
    آغاز داستان نویسی نوین در ایران از جریانات فکری- اجتماعی پس از مشروطه تاثیر بسیاری پذیرفته است. در این مقاله به بررسی بازتاب گفتمان «ملی گرایی» در داستان «فارسی شکر است»، نوشته محمدعلی جمالزاده پرداخته ایم. با بررسی مسایلی که جامعه حوالی سال های 1300 با آن درگیر است -و با توجه به مساله بافت و زمینه در خلق متن که در تحلیل گفتمان اهمیت ویژه ای دارد- درمی یابیم که بحث ملی گرایی اهمیت زیادی در محافل روشنفکری این دوره داشته و در بسیاری از داستان ها بازتاب یافته است. جمالزاده که به عنوان نویسنده ای پیشرو در عرصه داستان نویسی نوین مطرح است به وضوح مبانی نظری خود را در مقدمه «یکی بود یکی نبود» تبیین می کند. در این مقاله با بهره گیری از رویکرد «تحلیل گفتمان انتقادی» فرکلاف می توان گفت که توجه به گفتمان ملی گرایی در این دوره نتوانسته است آرمان های متضمن در مفهوم ملی گرایی را که اهم آن ها گسترش قدرت و آزادی ملت در برابر حکومت است، تحقق بخشد و داستان «فارسی شکر است» از این نظرگاه نماینده این نوع ناکامی در جامعه این دوره است.
    کلیدواژگان: داستان نویسی نوین، ملی گرایی، تحلیل گفتمان، جمالزاده
  • فرزاد بالو* صفحات 89-120
    در تلقی کانتی، امر والا در شی ء بی صورت یافت می شود که در بی کرانگی قابل تصور است. وقتی انسان در برابر عظمت و شکوهمندی یک کوه رفیع و با صلابت یا بزرگی و پهناوری یک دریا قرار می گیرد، حکم به والایی می کند و احساسی تحسین آمیز توام با ناتوانی و هراس (خوف و رجا) به او دست می دهد. از نظر کانت، برای چنین حکم و احساسی، انسان به قابلیت ذهن و پرورش یافتن آن نیاز دارد. در مثنوی و غزلیات شمس، عناصر بیکران و پر عظمت هستی، مانند آفتاب، دریا، کوه و... بسامد زیادی دارند و مولانا با این امور با نوعی احساس احترام و تحسین و در عین حال عجز و هراس مواجه می شود. همچنین او نقش مخاطب آشنا را در فهم امور والا بسیار تاثیرگذار می داند. این مقاله به تحلیل امر والا در غزلیات شمس و مثنوی در پرتو آرای کانت می پردازد.
    کلیدواژگان: مولانا، کانت، امر والا، آفتاب، دریا، کوه
  • یوسف محمدنژاد عالی زمینی*، لیلا الهیان صفحات 121-152
    بررسی شگردهای بلاغی اثر ادبی از راه های کشف زیبایی های متن است. در مطالعات بلاغی سنتی غالبا با نگاهی جزءنگر تنها به تعیین بسامدها و توصیف آرایه ها و انواع آن هادر متون ادبی بسنده می شد. در مقابل، سبک شناسی بلاغی، رویکردی جدید در بررسی ویژگی های بلاغی متن است که تاثیر آرایه های ادبی را بر کیفیت پردازش موضوع با توجه به آن گونه (ژانر) خاص بررسی می کند. در این رویکرد، ما با مفاهیمی از حوزه نقد، زبان شناسی و مانند آن مواجهیم. در مقاله حاضر، تشبیه در شاهنامه فردوسی به منزله مهم ترین اثر فارسی در گونه ادبی- حماسی، براساس همین رویکرد بررسی شده تا نشان داده شود که فردوسی چگونه توانسته از این امکان زبانی و بلاغی در روایت داستان های شاهنامه سود ببرد. او با علم به تفاوت های گونه حماسه با گونه های ادبی دیگر و ضرورت به کار گرفتن شگردهای خاص بلاغی متناسب با این گونه ادبی با استفاده از برخی تمهیدات زبانی و بلاغی به ویژه تشبیه، توانسته اثری خلاقه بیافریند. «تشبیه» از آن رو که کانون خیال های شاعرانه در «روایت» است به مثابه مولفه ای سبکی در روایت های شاهنامه بسیار مورد توجه شاعر بوده است. در مقاله حاضر، جلد اول شاهنامه از حیث کاربرد تشبیه با رویکرد سبک شناسی بلاغی در سه بخش بلاغت، اهداف زبانی و روایت مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد فردوسی ظرفیت های فراوانی برای تشبیه در نظر گرفته و افزون بر تصویرسازی و زیبایی آفرینی در شاخه های دیگر بلاغی، زبانی و روایت گری نیز از آن بهره برده تا ناگزیر از استفاده از شگردهای ملال آور و مطول تصنعی دیگر نباشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، تشبیه، سبک شناسی بلاغی، روایت
  • فاطمه سعیدفر*، ذوالفقار علامی، علی عباسی صفحات 153-182
    یکی از عرصه هایی که می توان درباره نقش زن بحث کرد، داستان های طنز ادبیات کودک و نوجوان است. در مقاله حاضر، نقش زنان در داستان های برگزیده چهار نویسنده طنزپرداز کودک و نوجوان (مرادی کرمانی، حسن زاده، اکبرپور و هاشمی) براساس الگوی جهان شمول کنش گران آلژیرداس ژولین گرمس (1992-1917) بررسی و تحلیل شده است. بر این مبنا، شخصیت ها در جایگاه شش کنش گر (کنش گر فاعلی، شیء ارزشی، کنش گزار، کنش گر سودبرنده، کنش یار و ناکنش یار) در روایت ظهور می یابند و با توجه به جایگاه خود، عمل می کنند. پرسش اصلی این است که «زنان در داستان های مورد بررسی، چه جایگاه کنش گری دارند؟» یافته های پژوهش نشان می دهد اصولا داستان های یاد شده با شخصیت های مردانه روایت شده اند و زنان کمتر به تنهایی جایگاه کنش گر فاعلی را داشته اند. دیگر اینکه در داستان هایی که زنان کنش گر فاعلی هستند، معمولا مردان نیز در آن اشتراک دارند. نکته دیگر اینکه بیشترین کنش زنان در جایگاه کنش یاری است. همچنین براساس نتایج پژوهش، در روایت های طنز ادبیات کودک، کنش زنان با طرد و تحقیر روبه رو می شود و طنز داستان را در تقابل با شخصیت های مرد به خصوص همسرانشان گسترش می دهد. در معدودی از داستان ها مانند «نیش و نوش» از فرهاد حسن زاده، شخصیت دختر نقش کنش گر فاعلی را دارد که با توجه به تعریف گرمس از روایت با موفقیت مراحل مختلف را تمام می کند.
    کلیدواژگان: زن، گرمس، الگوی کنش گر، داستان نوجوان، طنز
  • عیسی نجفی* صفحات 183-210
    مشکل سازترین بیت حافظ، بیت مشهور «پیر ما گفت...» است. نویسنده مقاله کوشیده است که ابتدا شروح متفاوت این بیت را دسته بندی کند و معتقد است که بیشتر شروح، بیان اعتقاد و عقیده شارحان است که از آبشخور مطالعات عرفان اسلامی یا غزلیات حافظ و شاعران عارف دیگر، نشات گرفته است. بعضی از شارحان از زاویه بلاغی و شاعرانه به نقد نظریات شارحان دیگر پرداخته و اظهار نظر کرده اند. سوال اصلی این مقاله جست وجوی منبع قرآنی برای جنبه طنز و تهکم در بیت است. از طریق یافتن سندی که در قرآن اثبات کند که پیر حافظ هم امکان دارد، خطا ببیند. این سند از نظر نویسنده در آیه 88 سوره نمل موجود است که اگر پیر خطا ببیند و بگوید خطایی نیست در واقع، خطاپوشی کرده است و این یک طنز است. مرحله دوم طنز آنجا است که صنع در لغت عربی به گواهی قاموس های عربی معنای ضمنی «نیکویی» دارد. بنابراین، سخن پیر پیرامون قلم آفرینش نیکونگار است نه قلم آفرینش مطلق. در این صورت، خطاپوشی پیر آگاهانه، تادبی، تربیتی و خوش بینانه می تواند توصیف شود. جنبه دیگر تحقیق، تکمیل معنای «جلال دوانی» است که می گوید: قلم قضا و قدر خطا نمی کند. این مهم از طریق معنای لغوی خطا و صواب، تثبیت و تکمیل شده است و معنای خطا نکردن قلم صنع معادل المقدور کاین گرفته می شود.
    کلیدواژگان: حافظ، خطا، قلم صنع، پیر، قرآن، قاموس عربی
  • مجید پویان*، محمدرضا نجاریان، الهام حسن شاهی صفحات 211-242

    در روایات و منظومه های داستانی ادبیات فارسی از زنانی جنگ جو و مستقل یاد شده است که به صورت گروهی در کنار هم و به دور از مردان می زیسته اند و اداره امور زندگیشان در دست خودشان بوده است. از این زنان در بیشتر اسکندر نامه ها اثری دیده می شود. در سام نامه نیز اشاره مختصری بدان وجود دارد. این مقاله در صدد است تا با نگرشی تطبیقی، داستان شهر زنان را که درونمایه و مضمونی مکرر در ادبیات داستانی است در متون مختلف در کنار سام نامه واکاود؛ بدین منظور می کوشد تا با بررسی چهره و نمود این شهر در میان آثار موردنظر و تحلیل ویژگی ها و بنیادها و مضامین مطرح شده در آن ها و مقایسه این موارد با خصایص و بن مایه های تبیین شده در سام نامه؛ تفاوت ها و شباهت ها و سرچشمه آن ها همچنین یکسانی یا تفاوت منشا این روایات را روشن سازد. در نهایت آنچه را فرا دست می آید، می توان به گونه ای مختصر چنین نگاشت که در شهر زنان سایر متون (اسکندر نامه ها) تمایلی برای کامجویی از پهلوان و قهرمان داستان دیده نمی شود، لیک در شهر زنان، سام نامه تمایلات کامجویانه از سوی زنان و پریان این شهر مبالغه آمیز است. می توان پیگیری منشا و ریشه های این داستان را در جایی بیش از اسکندر نامه ها و آمازون ها در اساطیر یونان و روم پیشنهاد و به تبع آن، بنیاد این داستان را در اساطیر ایرانی پی جویی کرده و یا در نهایت آن را تلفیقی از اساطیر ایران و یونان در نظر گرفت که هر دو مورد قابل بحث هستند.

    کلیدواژگان: شهر زنان، سام نامه، اسکندر نامه، شاهنامه، اسطوره
  • حسن حیدری* صفحات 243-264
    این مقاله حاصل تامل در یکی از بیت های داستان فرود در شاهنامه است که در آن به ضبط، معنا و تحلیل این بیت پرداخته شده است. با استفاده از روش استقراء و با یافتن شواهدی از شاهنامه نشان داده شده است که مقصود از واژه سرخ در این بیت، زر سرخ و مقصود از واژه کبود همان لاجورد کبود است. سپس دلایل و شواهدی در جهت توام بودن آن ها در طبیعت و حین کاربرد به عنوان اشیای زینتی و قیمتی در ساخت دخمه و تابوت و سایر ادوات آیین مربوط به دفن ارایه شده است. همچنین به نقش آیینی آن ها نیز توجه شده است. سپردن پیکر مردگان در دخمه بخشی از مراسم آیینی آماده کردن پیکر برای نهادن در دخمه و یا خاک سپاری در شاهنامه است که قدمت آن را نشان می دهد. در اجرای این آیین استفاده از فلز زر و سنگ لاجورد هم کاربرد زینتی و هم کاربرد نمادین داشته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، دخمه، زر، لاجورد، سرخ، کبود
  • مهدی حیدری* صفحات 265-300
    یکی از استعارات پرکاربرد و کلیدی در مکتب ابن عربی که برای نشان دادن کثرت در عین وحدت و تبیین مفهوم وحدت وجود استفاده شده، استعاره آب و اشکال گوناگون آن است. در نگاه ابن عربی و پیروان او، آب رمزی از وجود است که در صورت های گوناگون مثل قطره، دریا، موج، رود، بخار، نم، ابر، برف و حتی گوهر، گلاب، جانداران و... متکثر می شود. شکل پذیری، پاک کنندگی، زلالی، حیات بخشی، سیالیت، حرکت پذیری، عظمت، پوشانندگی و حیرت آوری از جمله ویژگی های آب و اشکال آن است که در مکتب ابن عربی و شاعران و ادیبان متاثر از وی در ادب فارسی مورد تاکید قرار می گیرد. در این مقاله برآنیم تا این استعاره کلیدی مکتب ابن عربی را در حوزه شعر و  نثر فارسی از قرن هفتم تا نهم با تاکید بر آثار سعدالدین حمویه، فخرالدین عراقی، عزیزالدین نسفی، شیخ محمود شبستری، شاه نعمت الله ولی، شاه قاسم انوار و عبدالرحمن جامی بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: آب، عرفان، ابن عربی، موج، دریا
  • رضا قنبری عبدالملکی* صفحات 301-334
    جامعه ایرانی در عصر مشروطه وارد مرحله جدیدی از تاریخ خود شد که در خلال آن با گذار از عصر سنت به تدریج پا به دوران تجدد یا مدرنیسم نهاد. روشنفکران ایرانی در عصر مورد بحث، تحت تاثیر اندیشه تجدد، تلاش کردند تا زمینه را برای مدرن کردن جامعه ایران فراهم کنند. در این میان، لاهوتی به شدت تحت تاثیر جهان بینی مدرن و پدیده مدرنیسم بود. از این جهت، جستار حاضر در پی پاسخ گویی به این سوال مهم است که آیا عناصر و مولفه هایی از مدرنیته را در جهان بینی لاهوتی می توان یافت؟ و اگر یافت شود، چه عناصری از این تفکر به ذهن و زبان لاهوتی رسوخ کرده است؟ در میان شعرای عصر مشروطه، نمودهای تماس فکری لاهوتی با «غرب» روشن و آشکار است و بنابراین، محتمل است که عناصر مهمی از پدیده مدرنیسم در اندیشه او وجود داشته باشد. روش پژوهش پیش رو، توصیفی- تحلیلی است و نگارنده با جمع آوری اطلاعات از طریق دیوان لاهوتی و سایر منابع کتابخانه ای، تلاش کرده است تا به نقد و تحلیل مبانی مدرنیسم و مولفه های آن در اندیشه لاهوتی بپردازد.
    کلیدواژگان: لاهوتی، مشروطیت، مدرنیسم، روشنفکری، شعر معاصر
  • محمدرضا تقیه، پروین مرتضایی* صفحات 335-374

    فرخی یزدی یکی از نویسندگان و شاعران مبتکر در بیان مشکلات اجتماعی است. او با درهم آمیختن شعر، روزنامه و سیاست سببشد با روشی نو، شیوه روبه رو شدن با مسایل اجتماعی را به دیگران بیاموزد. این شاعر انقلابی با انتشار روزنامه «طوفان»، روش خود را که برخاسته از باورش بود برای مبارزه با ظلم و ستم به مردم معرفیکرد. او برای این نوع روش مبارزه، در روزنامه متناسب با رویدادهای اجتماعی و سیاسی در ابتدای هر شماره، یکی از رباعیات را عنوان کار خود قرار داد و بدین طریق موضع روزنامه را مشخصمی کرد. براساس آن، مطالب دیگر روزنامه را مطرح کرده به مسایل سیاسی- اجتماعی و انتقادی می پرداخت. انتخاب قالبی کوتاه برای بیان انتقادات در نوع خود قابل توجه است. در این مقاله به بررسی این نوع رباعیات با عنوان: آزادی، برابری و عدالت اجتماعی، انقلاب، انتقاد از انتخابات و نادرستی آن و دفاع از توده های مردم فقیر و... پرداختهشده و نتیجه این که شیوه مبارزه فرخی یک شیوه کاملا ابتکاری است. سرودن شعر و قرار دادن آن به عنوان مبحث اصلی و تیتر روزنامه از نوآوری های فرخی است. این اشعار، دسته بندی موضوعی شده تا روش کار شود.

    کلیدواژگان: آزادی، انقلاب، رباعی، فرخی، طوفان
|
  • Fatemeh Bayatfar *, Davood Esparham Pages 7-32

    Action in mystical texts occurs under the influence of factors that provide a suitable space for mystical expression. These factors can be the result of inductive, prescriptive, incidental processes or the offspring of tension and state systems. The origin of these factors goes back to the binary oppositions on which the human system of thought is based, and the discussion about it dates back to the time of Aristotle and has continued in the 20th century in the structuralist and semiotic studies of scholars such as Saussure, Freud, Pierce, Morris, Greimas, etc. Therefore, it is based on these oppositions that in a semantic-semiotics approach, we can study the mechanisms of meaning production in discourse systems with different sensory-perceptual, cognitive and aesthetic dimensions. In the present paper, the author examines the discourse systems of the story “Pirchangi” as an example of poetic stories of Masnavi-i Ma’navi by Jalal al-Din Muhammad Balkhi (Rumi), in order to clarify the position of action, tension, existence and state systems in it and to show the transition of the main character from the initial disorder to the organized state at the end of the story. The result of the analysis indicates the prominent role of the state system in the main leap of the story in which the character moves into a state of belief through an “epiphany”. The attractiveness of this story for repeated reading, as Rumi himself points out at the end of the story, owes to the presence of the existential subject.

    Keywords: pirchangi, discourse system, Greimas, Tension, existence
  • Hajar Fathi Najafabadi, Eshagh Toghiani Asfarjani *, Zohreh Najafi Pages 33-58
    Poets use two important structures of narration and description in narrative poems to create an attractive and compelling narrative. Description is a tool used by the creator of the work to highlight the word, but it is the timeless dimension of the narrative text, too. Narrative is a representation of an event or series of events. These two important dimensions are in contrast with each other in terms of speech time and story time. Therefore, considering the relationship between these two important dimensions in different theories of narration and on narrative texts is important. Theorists such as Tomashevsky, Barthes and Genette have studied description and its relationship with narrative and narration. In all narrative theories, description is the static dimension of the narrative text that is added to the context of the word in order to create an effective text in the narrative. In this research, the relationship between description and narration in Jami’s Yusouf and Zoleikha based on Tomashevsky, Barthes and Genette’s perspective was analyzed. The present paper seeks to answer this question: what is the relationship between literary descriptions and narration in Yusouf and Zoleikha poem? In this poem, based on Tomashevsky’s theory, description is the free and static basis of the text and according to Barthes’s theory, it belongs to the the category of special indices and informants. From the perspective of Genette, description creates a negative acceleration in the narrative and finds a decorative and symbolic function in this poem. In addition, the propositions in the description are all of the type of propositions of existence.
    Keywords: Description, Narration duration, Tomasheveskey, Barthes, Genette
  • Hadi Noormohammadi Kamal, Yahia Talebian * Pages 59-88
    The beginning of modern fiction writing in Iran has been greatly influenced by post-constitutional intellectual-social currents. In this article, we analyze the reflection of the discourse of “nationalism” in the story “Persian is Sugar” written by Mohammad Ali Jamalzadeh. By examining the issues that society dealt with around the 1300 SH and considering the issue of context in the creation of the text, which is of particular importance in discourse analysis, we find that the discussion of nationalism has been of great importance in the intellectual circles of this period and has been reflected in many stories. Jamalzadeh, who is a pioneer writer in modern fiction, has clearly stated his theoretical foundations in the introduction to "Yeki bud yeki nabud". In this article, using Fairclough's critical discourse analysis approach, it can be said that paying attention to nationalist discourse in this period could not achieve the ideals of nationalism, the most important of which is the expansion of power and freedom of the nation against the government. Therefore, from this point of view “Persian is Sugar” represents this kind of failure in the society of this period.
    Keywords: Modern Ficiton Writing, Nationalism, discourse analysis, Jamalzadeh
  • Farzad Baloo * Pages 89-120
    In Kant's view, the Sublime is found in an object that is conceivable in infinity. When a man stands in front of the majesty and glory of a high mountain or magnitude and greatness of a sea, he rules greatly and it gives him an admirable feeling along with helplessness and fear (hope and fear).  According to Kant, for such a feeling, man needs the ability of the mind to cultivate it. In Masnavi and Diwan-e Shams, the infinite and majestic elements of the universe, such as the sun, the sea, the mountain, and so on have a high frequency and Rumi encounters these with a sense of respect and admiration, while being helpless and fearful. He also considers the role of the familiar audience to be very influential in understanding the sublime concepts. The present paper analyzes the Sublime in Masnavi and Diwan-e Shams from Kant’s point of view.
    Keywords: Rumi, Kant, the sublime, The Sun, The Sea, The Mountain
  • Yusef Mohammadnezhad Ali Zamini *, Leila Elahian Pages 121-152
    Considering the rhetorical techniques of a literary work is one of the ways to discover the beauties of the text. Traditional rhetorical studies with a detailed viewpoint were often limited to determining frequencies and describing stylistic devices and their types in literary texts. In contrast, rhetorical stylistics is a new approach in examining the rhetorical features of a text that examines the effect of stylistic devices on the topic’s processing quality with regard to a particular genre. In this approach, we are faced with concepts from the fields of criticism, linguistics and the like. In the present article, simile in the Shahname, the most important Persian work in the epic literary genre, was examined based on this approach to show how Ferdowsi was able to benefit from this linguistic and rhetorical device in narrating the stories of the Shahnameh. Knowing the differences between the epic genre and other literary genres and the necessity of using special rhetorical techniques appropriate to this literary genre, Ferdowsi could create a creative work by using some linguistic and rhetorical devices, especially by simile. Since “simile” is the center of poetic fantasies in “narrative”, it has been of high interest to the poet as a stylistic component in narratives of the Shahnameh. In this article, the first volume of the Shahnameh was studied in terms of using the simile by using rhetorical stylistics approach in three parts of rhetoric, linguistic goals and narrative. And it was found that Ferdowsi has considered many capacities for simile. In addition to illustration and aesthetics, he has also used it in other branches of rhetoric, linguistics and narrative so that he does not have to use other boring and longsome techniques.
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, simile, rhetorical stylistics, narrative
  • Fatemeh Saeedfar *, Zolfaghar Allami, Ali Abbasi Pages 153-182
    One of the areas that can discuss about the role of women is the humorous stories in children`s literature. In the present article, the role of women was studied in the selected stories of four satirists of children and adolescents` literature (Moradi Kermani, Hasanzadeh, Akbarpour and Hashemi), based on the actantial model of Algirdas Julien Greimas (1992-1991). Based on this, the characters appear in the position of six actants (the actant-subject, the actant-object of action, the actant-sender, the actant-receiver of information, the actant-supporter, the actant-oppositionist of volition) in the narrative and act according to their position. The main question is: " According to the actantial model, what actantial positions do women have in these stories?" The research results show that the mentioned stories have traditionally been narrated by men, and women do not have a strong action in many of the selected stories and act lessly as the actant-subject. Another point is that in the stories that the women are the actant-subjects, men are also involved in this position. In these stories, women are mostly the Actant-Supporter. Also, according to the research results, in the humorous narratives of children's literature, women's actions are rejected and humiliated, and the humor of the story expands in contrast to male characters, especially their wives. In a few stories such as Nish-o-Noush of Hassanzadeh, the main character is a girl who has the actant-subject position, and according to Greimas's definition of narration, she successfully completes all stages.
    Keywords: woman, Greimas, Actantial Model, children literature, Humor
  • Eisa Najafi * Pages 183-210
    The most problematic verse of Hafez is the famous: "Our Master said . . ." The author of this article first attempts to classify different interpretations related to this verse, and believes that most of these interpretations are the beliefs of their writers which are originated from studies of Islamic mysticism and Hafez' poetry or other mystic poets. Some interpreters have criticized the views of others from a rhetorical and poetic point of view. The main question of this article is to seek the Quranic sources for the aspect of humor and irony in the “Verse” through finding a document in the Quran that proves that Hafez' master is also in a position to make a mistake. The document exists in the Quran (27:88) that if the master sees a fault and says it is not, in fact, he concealed the fault and it is a humor. The second phase of the humor is where the Arabic word for “Sone’” (Creation) has an implied meaning of "goodness" in Arabic dictionaries. So, the Master's work is about the “Good Creator's” pen, not the absolute pen. In this case, the Master's concealment of the fault can be described as conscious, educative, and optimistic. Another aspect of the research is the completion of Jalal Dawani's meaning which says: the fate and destiny's pen does not make a mistake. This argument has been proved and supported through the denotative meaning of the terms “right” and “mistake”, “fulfillment” and “unfulfillment” and the meaning of the fulfillment of the Fate's pen equals “God's will is fulfilled”.
    Keywords: Hafez, Mistake, master, Creation’s Pen, Quran, Arabic dictionary
  • Majid Pooyan *, Mohammadreza Najarian, Elham Hasanshahi Pages 211-242

    In narratives and fictional poems of Persian literature, warrior and independent women are mentioned, who lived together as a group and away from men, and took control of their own lives. These women are seen in most of the Eskandarnamehs. There is a brief reference to it in the Samnameh. This article attempts to investigate the story of Women's Town (Shahr-e zanan), which is a recurring theme in fictional literature, in various texts along with the Samnameh. For this purpose, it attempts to study the manifestation and appearance of this city among the works in question and analyze the features, foundations and themes presented in them and compare these cases with the features and themes explained in the Samnameh and clarify their similiarities and differences or the similarities or differences in the origin of these narrations. Ultimately, what follows can be summarized as follows: In Women's Town of other texts (Eskandarnamehs), there is no lustful desire on the side of the hero of the story, but in the Women's Town of Samnameh the lustful desires of the women and fairies of this city are exaggerated. The origins and roots of this story can be traced back to more than the Eskandarnamehs and Amazons in the Greek and Roman mythology. And consequently, the foundation of this story was traced in Iranian mythology, or eventually considered as a combination of Iranian and Greek mythology; both of which are debatable.

    Keywords: Women's Town, Samnameh, Eskandarnameh, Shahnameh, myth
  • Hassan Heidari * Pages 243-264
    This paper is based on a verse in the story of Forood in the Shahnameh. In an analytical study of this verse we have come to the conclusion that "Red" refers to rose gold and "Dark Blue" refers to dark lapis. Then, the evidence for their coexistence in nature and their use as decorative and precious objects in the construction of tombs, coffins and other burial tools are presented. Their ritual role has also been considered. Putting the corpse in the tomb is part of the ancient burial ceremony depicted in the Shahameh which shows its antiquity. In performing this ritual, the use of gold and lapis has had both symbolic and decoratived uses.
    Keywords: The Shahnameh, Dakhmeh (Tomb), Gold, Lapis, Red, Dark Blue
  • Mahdi Heidari * Pages 265-300
    One of the widely used metaphors in Ibn Arabi's school, used to illustrate Plurality in unity, is the metaphor of water and its various forms. From the point of view of Ibn Arabi and his followers, water is a symbol of existence that is multiplied in various forms such as drop, the sea, wave, river, snow, moisture, cloud, snow and even gem, rose water and living creatures. Malleability, purity, vitality, fluidity, motion, magnificence, covering, and astonishment are among the characteristics of water and its forms which are emphasized in Ibn Arabi's school and the poets influenced by him in Persian literature. In this article, we intend to examine this key metaphor of Ibn Arabi's school in the field of Persian poetry and prose from the seventh to ninth centuries, with emphasis on the works of Sa'deedin Hamuyi, Fakhreddin Iraqi, Azizeddein Nasafi, Sheikh Mahmud Shabestari, Shah Nematollah Vali, Shah Qasim Anvar and Jami.
    Keywords: Water, Mmysticism, Ibn Arabi, Wave, The Sea
  • Reza Ghanbari Abdolmaleki * Pages 301-334
    Iranian society entered a new phase in its history during the constitutional era. During this period, the Iranian society passed through the traditional era and gradually entered the era of modernity. Influenced by the idea of modernity, Iranian intellectuals in this era tried to pave the way for modernizing the Iranian society. Among these intellectuals, Lahouti was also strongly influenced by the phenomenon of modernism. For this purpose, the present article  attempst to answer these important questions: Can the elements of modernity be found in Lahouti's viewpoint? And if found, what elements of modernist thought have entered the mind of Lahouti? Among the poets of the constitutional era, the manifestations of Lahouti's theological contact with the "West" are clear and obvious. Therfore, it is likely that there are significant elements of the phenomenon of modernism in his thought. The method of this research is descriptive-analytical. The research data were collected from Lahouti's poems. The author has tried to criticize and analyze the foundations of modernism in Lahouti's thought.
    Keywords: Lahouti, constitutionalism, modernism, Intellectualism, Modern Poetry
  • MohammadReza Taghieh, Parvin Mortazaie * Pages 335-374

    Farrokhi Yazdi is one of the innovative writers and poets in expressing social problems. By combining poetry, newspapers, and politics, he began to teach others how to deal with social issues in a new way. By Publishing the Tufan newspaper, this revolutionary poet introduced his method of struggling against oppression and injustice. For this type of struggle, he used the title of one of his quatrains at the beginning of each issue in the newspaper which was in line with social and political events. Thus, the newspaper's stance was determined. And on this basis, he presented other materials of the newspaper and addressed socio-political and critical issues. Choosing a short framework for expressing criticism is remarkable in its own way. This article examines these types of quatrains entitled: Freedom, equality, and social justice, revolution, criticism of the election and its inaccuracies, and defending the poor masses and others, and concludes that Farrokhi's method of struggle is a completely innovative one. Composing poetry and placing it as the main topic and headline of the newspaper is one of Farrokhi's innovations. These poems are thematically categorized to explain the method of the work.

    Keywords: Freedom, Revolution, Quatrains, Farrokhi, Tufan