فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا ملکی *، محمدحسین اسماعیلی سنگری صفحات 1-19

    عدم کنترل فعالیت هسته‌ای کره شمالی و عدم توانایی در مدیریت تولید موشک‌های قاره‌پیما و بالستیک کره شمالی موجب احساس ناامنی کشورها در نظام بین‌الملل شده است. امریکا باروی کار آوردن چهل و پنجمین رییس‌جمهورش بارقه‌های امیدی مبهم در حل این بحران آفریده است. در این رهنمود نوع تعامل و کارکرد دونالد ترامپ با رهبران کره شمالی این سوال اساسی را ایجاد نمود: کنش دولت ترامپ در قبال بحران هسته‌ای کره شمالی و واکنش رهبریت کره شمالی چگونه قابل‌تحلیل است؟ متغیرهای سطح خرد تحلیل در مورد چالش‌های شخصیتی رهبران دو کشور این نتایج کلی را نشان می‌دهد که تلاش‌های سیاسی آن‌ها برای پایان دادن به بحران هسته‌ای همچنان ادامه‌دار خواهد بود؛ و احتمالا دولت ترامپ قادر به مدیریت بحران کره شمالی نخواهد شد. و فضای چانه‌زنی مستمر باقی خواهد ماند؛ از این رو، ترامپ نخواهد توانست اراده‌ی رهبران کره شمالی و کیم جونگ اون را در دست گیرد؛ این مقاله از منظر جیمز روزنا به فرضیه جواب پرداخته و به شکل تبیینی و با روش تحلیلی- توصیفی نگارش شده است؛ و جمع‌آوری اطلاعات آن اسنادی است.

    کلیدواژگان: سطح تحلیل خرد، دونالد ترامپ، کیم جونگ اون، بحران هسته ای، کره شمالی
  • مهدی فاخری* صفحات 21-39
    سازمان جهانی تجارت یک رژیم حقوقی است که سیاست های تجاری اعضایش را قانونمند و سازگار میسازد. اختلافات تجاری اعضا به رکن حل اختلاف ارجاع می شود. عملکرد رکن مذکور همواره مورد شناسایی اعضا و سایر سازمان های بین المللی بوده اما آراء رکن اخیرا مورد اعتراض دولت آمریکا قرار گرفته و با ممانعت از انتخاب داوران رکن استیناف آن را از حیض انتفاع انداخته است. هدف از انجام تحقیق شناخت ریشه های بحران و پاسخ به این سوال است که سازوکار عبور رکن حل اختلاف سازمان جهانی تجارت از موضع آمریکا چیست؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی خواهد بود و یافته هایی مانند رویه کشورها،  اثرات آراء صادره بر تجارت عادلانه، تبعات احتمالی نظرات آمریکا، پیشنهاد های ارایه شده  و پیش بینی وضعیت آتی مورد بحث قرار خواهد گرفت. نوآوری پژوهش بررسی سناریوهایی است که ممکن است نظام تجارت بین الملل را متحول سازد. نتیجه پژوهش بیانگر این واقعیت است که موضع آمریکا بیش از اینکه در رابطه با عملکرد حقوقی رکن حل اختلاف باشد به تفسیر حقوقی آن کشور از اصل جهانشمولی سازمان بر میگردد. طبق اصل مذکور موافقت نامه های تجاری سازمان بر قوانین ملی برتری دارند. آمریکا با انکار این موضوع و پرهیز از پذیرش تعهدات، معتقد است رکن حل اختلاف از حوزه مذاکره شده در دور اروگویه فراتر رفته و ادامه کار آن به شکل فعلی به مصلحت نیست. اما پشتیبانی یکپارچه سایر اعضا از ارکان مزبور دسترسی آمریکا به اهدافش را با پیچیدگی مواجه می سازد.
    کلیدواژگان: آمریکا، بحران، رکن تجدیدنظر، سازمان جهانی تجارت
  • مهدی خزایی، موسی موسوی زنوز*، حسن سلیمانی صفحات 41-61
    سلاح های کشتار جمعی و آثار مخرب آن ها، همواره مورد توجه حقوقدانان در راستای ایجاد موانع حقوقی عدم اشاعه آن ها بوده است. چرا که پیامدهای فراوان این سلاح ها در جامعه جهانی از هیچ کس پوشیده نیست. مقاله حاضر ضمن پرداختن به ماهیت توافقنامه بین المللی «برنامه جامع اقدام مشترک» موسوم به «برجام»، در صدد بررسی نقش عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی در حقوق بین الملل است. در این مقاله پس از بسط فضای مفهومی «برجام»، به اهمیت و نقش آن در عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی مورد بررسی قرار می گیرد. این، مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که برجام از چه طریقی می تواند بر عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی در حقوق بین الملل تاثیرگذار باشد؟ روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله، توصیفی- تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای صورت پذیرفته است. با توجه به فقدان تعدد کافی در پژوهش های انجام شده مرتبط با موضوع «برجام» و نیز نظر به تاثیر «برجام» بر حقوق بین الملل حاکم بر عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی، و اینکه پژوهش حاضر با هدف تدوین و احصاء پیامدهای «برجام» بر اشاعه سلاح های کشتار جمعی، از نگاه راهبردی به متن توافق و نه محتوای توافق صورت پذیرفته، نتیجه کلی مقاله نشان می دهد که «برجام» از طریق تعهد و عمل به پروتکل الحاقی و پادمان آژانس بین المللی انرژی هسته ای و یادمان ها و اقدامات شفاف سازی شده مطرح در متن توافقنامه وین، از طریق کاهش رقابت تسلیحاتی و منع گسترش سلاح های هسته ای بر حقوق بین الملل حاکم بر عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، آژانس بین المللی انرژی هسته ای، توافقنامه وین سلاح هسته ای، سلاح کشتارجمعی، حقوق بین الملل، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی علیخانی* صفحات 63-86
    با خروج آمریکا از برجام، راهبرد ترامپ بر مبنای فشار حداکثری و مستمر بر ایران با هدف دستیابی به توافقی جدید و گسترده تر از موضوع هسته ای قرار گرفت. در این راه مجموعه ای از ابزارهای مختلف به شکل منسجم، هدفمند و همزمان به خدمت این راهبرد در آمد. این مقاله با هدف شناخت غیر تقلیل گرایانه از رویکرد ترامپ در برابر ایران، از مفهوم «قدرت اجبار» و ابزارهای اعمال آن به عنوان بستری مناسب در جهت فهم مدل تحلیل و چگونگی پیشبرد راهبرد فشار حداکثری بهره می گیرد. سوال اصلی مقاله این است که «راهبرد فشار حداکثری ترامپ بر ایران در چارچوب چه مدلی قابل تحلیل است و چگونه این راهبرد عمل کرده است؟ چه ارتباطی میان اجزا این راهبرد وجود دارد؟ نقاط قوت و ضعف آنها چیست؟ برای پاسخ گویی به این پرسش، روش تحقیق مقاله، روش تحلیلی و توصیفی است و مهم ترین «محدودیت پژوهش» نیز محرمانه بودن داده های آماری به واسطه شرایط تحریمی بوده است. مطابق نتیجه کلی مقاله، آمریکا علاوه بر اقدام به تحریم های گسترده در حوزه های اقتصادی، انرژی و تسلیحاتی، به رهگیری دریایی، حمایت آشکارتر از اپوزیسیون و حملات گسترده تر سایبری دست زده است تا این اقدامات توامان را جایگزین جنگ کند. هر چند به رغم برخی آسیب های وارده، تدابیر ایران تاکنون موجب عدم تحقق اهداف ترامپ شده است، اما احتمال استفاده بی محاباتر و خارج از قاعده ترامپ از این ابزارها قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: قدرت اجبار، راهبرد فشار حداکثری، تحریم های مالی، رهگیری دریایی، عملیات سایبری
  • مصطفی قاسمی حیدری، بهناز اژدری*، مجید معصومی صفحات 87-113

    استقلال خواهی اقلیم کردستان عراق در راستای منافع بلندمدت اسراییل و آمریکا در منطقه و در تداوم تحقق اهداف استراتژیک و گسترش نفوذ آنان در مرزهای غربی ایران می باشد. حضور آنان در این اقلیم و حمایت همه جانبه شان از اقدامات نظامی گروه های تجزیه طلب کومله، دموکرات و پژاک که در کردستان عراق و در نزدیکی مرزهای کردستان ایران استقرار دارند، موجب بحران قومی و تضعیف تمامیت ارضی مناطق کردنشین ایران شده است. هدف این تحقیق تبیین و بررسی نقش تهدیدات سخت امنیتی استقلال خواهی اقلیم کردستان عراق در تضعیف تمامیت ارضی مناطق کردنشین ایران می باشد و با بهره گیری از ابزار فیش برداری و روش توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ می دهد که تهدیدات سخت امنیتی استقلال خواهی اقلیم کردستان عراق چگونه موجب تضعیف تمامیت ارضی مناطق کردنشین ایران شده است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که استقلال خواهی این اقلیم از طریق تهدیدات گروه های تجزیه طلب کردی ازجمله کومله، دموکرات و پژاک و تهدیدات حضور اسراییل و آمریکا در این اقلیم زمینه ی نزدیکی گروه های تجزیه طلب کردی و عوامل اسراییلی و آمریکایی را به مرزهای غربی ایران فراهم کرده و موجب تضعیف تمامیت ارضی مناطق کردنشین ایران شده است.

    کلیدواژگان: مناطق کردنشین ایران، استقلال طلبی کردها، اقلیم کردستان عراق، غرب آسیا، تهدیدات سخت امنیتی
  • محمد عاکفی قاضیانی*، موسی عاکفی قاضیانی صفحات 115-139
    منشور ملل متحد دو نوع نظام امنیت جمعی را به رسمیت شناخته است. نظام امنیت جمعی مندرج در ماده (51) منشور در رابطه با حق دفاع مشروع دولتها و همچنین توسل به زور با تجویز شورای امنیت. توسل به زور با تجویز شورای امنیت، ریشه در سازکار مشابه، در میثاق جامعه ملل دارد که البته با تحولاتی همراه بوده است. امروزه با تداوم وقوع مخاصمات بینالمللی، سیستم امنیت جمعی ملل متحد به چالش کشیده شده و کارآمدی این ساختار مورد انکار یا تردید قرار گرفته است؛ هدف از این مقاله شناخت سازکار توسل به زور با تجویز شورای امنیت سازمان ملل و همچنین بررسی انتقادات مطرح شده بر این سازکار است. پرسش کلیدی مقاله آن است که :« عملکرد سیستم امنیت جمعی سازمان تا به حال چگونه ارزیابی میشود و چه انتقاداتی به آن مطرح شده است؟». این مقاله حایز ماهیت پژوهشی کیفی بوده و از حیث روش شناسی نیز توصیفی -تحلیلی میباشد. مقاله در سه بخش اصلی، به شناخت مفهومی نظام امنیت جمعی، بررسی سیر تحولات این سیستم و تحلیل جامع انتقادات مطرح شده بر این سازکار پرداخته است و در نهایت این نتیجه حاصل شده که علیرغم برخی کاستیها، سازکار توسل به زور شورای امنیت در برخی موارد کارآمد نمایان شده و میتواند از مشارکت دیگر تابعین حقوق بینالملل نیز بهره جوید.
    کلیدواژگان: نظام امنیت جمعی، سازمان ملل، توسل به زور، شورای امنیت، تجاوز
  • شهلا نجفی، مجید بزرگمهری* صفحات 141-168

    مواضع و سیاست خارجی قدرت های بزرگ همواره تاثیرات ملموسی را درعرصه نظام بین المللی و نظام های منطقه ای داشته است. بحران یمن درسال 2011 از یک سو ناشی از مسایل ملی و مشکلات داخلی و نارضایتی مردم و از سوی دیگر متاثر از تحولات منطقه ای و فراملی، آغاز شد و از سال 2015 با ورود بازیگران فراملی شکل جدیدی به خود گرفت. درمیان بازیگران فراملی، ایالات متحده آمریکا ، ایتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی، امارات و ایران نقش پررنگ تری نسبت به سایر بازیگران دارند. سوال اصلی اینست که سیاست و مواضع ایالات متحده آمریکا در قبال بحران یمن چگونه ارزیابی می گردد؟ فرضیه تحقیق اعلام می دارد که سیاست اصلی آمریکا، ایجاد موازنه قوا میان عربستان و ایران و و در این راستا دامن زدن به تنش و درگیری میان طرف های درگیر برای کاهش توان ایران و وابستگی بیشتر عربستان به غرب است . رویکرد آمریکا حاکی از آنست که تشدید تنش ها باعث افزایش وابستگی کشورهای عربی جنوب خلیج فارس به غرب و تسلیحات آمریکایی می گردد و منابع نفتی و انسانی کشورهای اسلامی منطقه در مسیر نابود سازی یکدیگر هزینه می گردد، سیاستی که اسراییل نیز شدیدا آنرا دامن می زند. درپژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی وتحلیل اسناد، درصدد تحلیل داده ها هستیم. چهارچوب نظری پژوهش معطوف به بهره گیری از نظریه نظام های منطقه ای کانتوری واشپیگل به ویژه مبحث سیستم بازیگران خارجی مداخله گر می باشد. هدف نهایی تحقیق، کمک به دستگاه سیاست خارجی ایران برای برنامه ریزی در سیاست های منطقه ای است.

    کلیدواژگان: آمریکا، بحران یمن، عربستان سعودی، ایران، خاور میانه
  • سهیل سهیلی نجف آبادی*، الهام حسین خانی، حامد عمویی صفحات 169-193

    ناتو از جمله سازمان های بین المللی امنیت دسته جمعی و نظامی است. با فروپاشی شوروی ، ناتو فسلفه وجودی خود را از دست داد، ولی بحران های بین المللی از جمله جنگ های خلیج فارس، بحران کوزوو و... موجب شد در سال 1997، رسما هدف خود را ایجاد صلح و امنیت در جهان معرفی نماید و بر طبق آن به فرآیند گسترش خود به شرق بپردازد. جنگ های 2001 افغانستان و 2003 عراق، ناتو را علاوه بر ترکیه، در این مناطق با ایران نیز همسایه کرد، همچنین ناتو با دیگر همسایگان ایران شروع به همکاری گسترده نمود. حال، سوال اصلی پژوهش آن است که «با توجه به سیاست گسترش به شرق ناتو، انواع سناریوهای رفتاری قابل پیش بینی این حضور در محیط پیرامونی ایران، برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟» روش بررسی پژوهش روش های تحلیلی و سناریونویسی است و اطلاعات به صورت اسنادی جمع آوری شده است. نتیجه کلی نیز نشان می دهد که با توجه به تعمیق حضور ناتو در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران و این امر که آمریکا رهبری ناتو را بر عهده دارد، دارای روابط خصمانه با جمهوری اسلامی ایران است، سناریوهای قابل پیش بینی رفتار ناتو، طیفی از سناریوهای پرخطر، کم خطر و همکاری جویانه می باشد و میزان تهدیدها و فرصت های این سناریوها برای امنیت ملی ایران، وابسته به راهبردهایی است که سیاست خارجی ایران در برابر آن اتخاذ می کند، یعنی اینکه رفتاری تهدیدآمیز از خود نشان دهد و یا رفتاری تنش زدا، به علاوه اینکه ایران تا چه حد توانایی دارد تا انواع قدرت های خود را تقویت کند، در رفتار آینده ناتو با ایران موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ناتو، ایران، مناطق پیرامونی، خاورمیانه، امنیت ملی، آینده پژوهی
|
  • Sara Maleki*, Mohammad Hossein Esmaeili Sangari Pages 1-19

    North Korea's nuclear activity has continued as a continuing crisis since the Cold War. In particular, with North Korea acquiring ballistic missiles and intercontinental ballistic missiles, the crisis has spread beyond the East Asian region, causing tensions and insecurity in the international system. The United States, which from the beginning has put North Korea's nuclear disarmament program on its foreign policy agenda in the East Asian region, but With the inauguration of Donald Trump as the 45th President of the United States, he has pursued tougher policies to disarm North Korea, ranging from threats and sanctions to negotiations and agreements. So, looking at the course of Trump's confrontation and interaction with North Korea, the fundamental question arose: how can Donald Trump's foreign policy in the face of the North Korean nuclear crisis be explained? To answer this question, using the theory of James Rosenau, we examine the issue at the level of microanalysis. The research findings show that the political, security and strategic interests of each of the two countries make this crisis unresolved by Donald Trump. In this research, the method of paying attention to the problem is descriptive-descriptive and information is collected by documentary method.

    Keywords: Donald Trump, North Korea, the nuclear crisis, Kim Jong Un, The Level of Microanalysis
  • Mehdi Fakheri * Pages 21-39
    WTO is an international regime which regulates the trade policies of its member states. Trade dispute among members are referred to Dispute Settlement Body, whose efficiency has been recognized by its members and other international organizations. Nevertheless, the Appellate Body’s adjudications have recently been contested by US, paralyzing its functions by blocking the nomination of new judges. The objective of this research is to know the roots and possible implications of the crisis. The methodology is descriptive-analytical and findings like countries’ approaches, DSB impact on fair trade, consequences of US position, existing proposals and prediction of future situation will be discussed. The innovation of the research is the analysis of scenarios which might reform the international trade system. The outcome of the research is that although the American position is affected by its interpretation of the jurisprudence of DSB/AB, but it is also highly motivated by US interpretation of the WTO principle of universalism, believing that Appellate Body is acting beyond the agreed terms in Uruguay Round and its modus vivendi needs to be modified. However, the uniform support of all members toward WTO Appellate Body might complicate US achievement this time.
    Keywords: Appellate Body, Crisis, Dispute Settlement, USA, WTO
  • Mehdi Khazae, Mosa Mosavi Zanoz *, Hassan Soleimani Pages 41-61
    Weapons of mass destruction and their destructive effects have always been the focus of lawyers' efforts to create legal barriers to non-proliferation, as the consequences of these weapons are far from universal in the international community. This article, while addressing the nature of the international agreement of the Joint Comprehensive Plan of Action, which is called the "JCPOA", (as is called "Barjam" in Persian) seeks to examine the role of non-proliferation of WMDs in international law. In this paper, after expanding the conceptual space of the "JCPOA ", its importance and role in the non-proliferation of WMDs are discussed. The research method used in this article is descriptive-analytical and data collection has been done in the form of libraries. The findings of this study suggest that JCPOA, through its commitment to and implementation of the International Atomic Energy Agency's Additional Protocol and Safeguards, and the memoranda and transparency measures set out in the text of the Vienna Agreement, reduce international arms competition and non-proliferation. The ruling affects the non-proliferation of weapons of mass destruction.
    Keywords: Joint Comprehensive Plan of Action, IAEA, International Atomic Energy Agency, WMD, International Law
  • Mahdi Alikhani * Pages 63-86
    Since the US withdrew from “The Joint Comprehensive Plan of Action”, commonly known as Iran Nuclear Deal, Trump’s administration’s campaign has been constant maximum pressure in order for Iran to sign a new deal beyond the nuclear issue.Hence, a combination of different integrated, targeted, and simultaneous means have been deployed. In this manuscript, in order to gain a non-reductionist understanding of Trump’s approach against Iran, the concept of “power of coerce”, and its means will be utilized. This concept will provide us a convenient setting to understand the model, and to analyze how such maximum pressure campaign progresses. According to this manuscript, the US, in addition to comprehensive sanctions in the areas of economy, arms and energy, has exploited other means such maritime intercept, support for adversaries’ opponents, and widespread offensive cyber operations against Iran in an attempt to substitute these simultaneous actions for a war. Nevertheless, despite the imposed damages, Iran’s counteractions have frustrated Trump’s objectives. However,assertive and out-of-order exploitation of the means by the US is predictable.
    Keywords: The Power to Coerce, Maximum Pressure Strategy, Financial Sanctions, Maritime Intercept, Offensive Cyber Operations
  • Mostafa Ghasemi Heydari, Behnaz Azhdari *, Majid Masomi Pages 87-113

    The independence of the Iraqi Kurdistan region is in line with the long-term interests of Israel and the United States and in continuation of realization of strategic goals and the expansion of their influence on the western borders of Iran. Their presence in the region and their full support for the military actions of the separatist groups Komala, Democrats and PJAK, which are based in Iraqi Kurdistan and near the borders of Iranian Kurdistan, has caused an ethnic crisis and weakened the territorial integrity of the Kurdish regions of Iran. The purpose of this study is to explain and investigate the role of severe security threats to the independence of the Iraqi Kurdish region in undermining the territorial integrity of the Kurdish regions of Iran and by using filing tools and descriptive-analytical methods, it answers the question of how the severe security threats to the independence of the Iraqi Kurdistan region have weakened the territorial integrity of the Kurdish regions of Iran? The research findings show that the independence of this region through the threats of Kurdish separatist groups such as Komala, Democrats and PJAK and the threats of Israeli and American presence in this region has paved the way for Kurdish separatist groups and Israeli and American agents to move to the western borders of Iran and has weakened the territorial integrity of the Kurdish regions of Iran.

    Keywords: Kurdish regions of Iran, Kurdish independence demands, Iraqi Kurdistan climate, West of Asia, Severe security threats
  • Mohammad Akefi Ghaziani *, Moosa Akefi Ghaziani Pages 115-139
    The Charter of the United Nations recognizes two types of collective security systems (CSS); the security system under Article (51) regarding the States' right to collective self-defense and also the Use of Force authorized by the Security Council. The UN's CSS, besides small alterations, has its roots in a similar system which was defined in the Covenant of the League of Nations. The continuity of occurrence of international armed conflicts today has challenged this system and its efficiency. This article aims to understand this mechanism of use of force and to review the criticism raised on this mechanism. The main question is: "How the performance of this system is assessed and what are the main criticisms of it?". This article has a qualitative research nature and is of a descriptive-analytical methodology. It is written in three main sections, it deals with the conceptual understanding of the collective security system, examines the evolution of this system and a comprehensive analysis of the criticisms of this mechanism. Finally, it has been concluded that, despite some shortcomings, the mechanism for resorting to Security Council force has been shown to be effective in some cases and could benefit from the participation of other international law enforcement officials.
    Keywords: Collective Security System, United Nations, Use of Force, Security Council, Aggression
  • Shahla Najafi, Majid Bozorgmehri * Pages 141-168

    The positions and foreign policies of great powers have always had a tangible impact on the international and regional systems. The Yemeni crisis began in 2011 on the one hand due to national issues and internal problems and popular dissatisfaction, and on the other hand due to regional and transnational developments, and took on a new form in 2015 with the arrival of transnational actors. Among the transnational actors, the United States, the Arab League led by Saudi Arabia, the UAE, and Iran play a more prominent role than the other actors. The main question is how the US policy and position on the Yemeni crisis is assessed? The research hypothesis states that the main policy of the United States is to create a balance of power between Saudi Arabia and Iran, and in this regard, to provoke tensions and conflicts between the parties involved to reduce Iran's power and Saudi Arabia's greater dependence on the West. The US approach suggests that escalating tensions are increasing the Arab Gulf states' dependence on the West and US weapons, and that the oil and human resources of the Islamic countries in the region are being spent on destroying each other, a policy that Israel strongly encourages. In the present study, we are trying to analyze the data using descriptive-analytical methods and document analysis. The theoretical framework of the research is focused on using the theory of regional contour and SPIEGEL systems, especially the system of intervening foreign actors. The ultimate goal of the study is to assist the Iranian foreign policy apparatus in planning regional policies.

    Keywords: USA, Yemen Crisis, Saudi Arabia, Iran, Middle East
  • Soheil Soheili Najafabadi *, Elham Hosin Khani, Hamed Amoui Pages 169-193

    NATO is one of the international organizations for collective and military security. With the collapse of the Soviet Union, NATO lost its existential philosophy, but international crises including the Persian Gulf War and the Kosovo crisis and… led it in 1997 to formally announce its goal of world peace and security. The 2001 wars in Afghanistan and the 2003 wars in Iraq made NATO a neighbor of Iran in addition to Turkey, and NATO began to cooperate extensively with Iran's other neighbors. Now, the main question of the research is "Given the NATO’S policy of expanding to the east, what are the types of predictable behavioral scenarios of this presence in the environment of Iran for the national security of the Islamic Republic of Iran?" The research method is analytical and scenario writing methods and the information has been collected in the form of documents. The overall result also shows that, given the deepening NATO presence in the periphery of the Islamic Republic of Iran and the fact that the United States is leading NATO, it has hostile relations with the Islamic Republic of Iran. Predictable scenarios of NATO’S behavior are a range of high-risk, low-risk, and cooperative scenarios, and the extent to which these scenarios pose threats and opportunities to Iran's national security depends on the strategies that Iran's foreign policy adopts. That is to say, threatening or de-escalating behavior, in addition to the extent in which Iran is able to strengthen its various powers, is influential in NATO's future treatment of Iran.

    Keywords: NATO, Iran, Peripheral areas, Middle East, National Security, Futures Studies