فهرست مطالب

نشریه روند
پیاپی 83-84 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 5-10
  • سیاوش گلزاریان پور*، رضا حبیبی، امیر اسدی صفحات 11-40

    بانکها از مهمترین واسطه های مالی بوده که نقش بنیادین و تاثیرگذاری در اقتصاد هر کشوری ایفا میکنند. بانکها به عنوان یک بنگاه اقتصادی میتوانند تحت تاثیر عواملی از جمله متغیرهای اقتصاد کلان، قرار میگیرند. تورم از عوامل مهم کلان اقتصادی است که از طریق تغییرات محیط اقتصادی و افزایش نااطمینانی میتواند بر تسهیلات اعطایی بانکها اثرگذار باشد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه تورم و تسهیلات اعطایی بانکها بوده و در این راستا فرضیه پژوهش، "نوسانات تورم تاثیر منفی و معناداری بر تسهیلات اعطایی بانکهای بورسی دارد"، است. این پژوهش مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) مربوط به 9 بانک بورسی ایران در سالهای 1386 تا 1395 است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های بانکهای بورسی با استفاده از رگرسیون چند متغیره نشان میدهد، نوسانات تورم تاثیر منفی و معناداری بر تسهیلات اعطایی بانکهای بورسی دارد؛ همچنین، متغیرهای دیگر مستقل پژوهش از جمله اندازه بانک و نیز شاخصNPL تاثیر منفی بر اعطای تسهیلات بانکی دارند.

    کلیدواژگان: تسهیلات بانکها، نوسانات تورم، داده های تابلویی (پانل دیتا)، مدل آرچ و گارچ
  • سید امیر عظیمی*، فخری میرشجاعی صفحات 41-68

    بر اساس نظریه Hysteresis ،نرخ بیکاری ناپایا بوده و شوکهای وارده بر نرخ بیکاری، اثر دایمی خواهندداشت . بررسی نتایج آزمونهای مختلف ریشه واحد بر روی نرخهای بیکاری ایران در دوره زمانی فصول سالهای 1384 تا 1396 نشان می دهد که نرخهای بیکاری کل کشور، مناطق شهری، مردان و زنان در دوره مورد بررسی پایا بوده اند که نشان دهنده بی اثر بودن Hysteresis در این نرخهاست. به بیان دیگر، شوک اقتصادی و یا سیاست سمت تقاضا، شاید در کوتاه مدت موجب تغییر این نرخها شده، اما پس از مدتی اثر آنها از بین رفته و این نرخها باردیگر به روند تعادلی خود بازگشته اند. به همین دلیل، کاهش این نرخهای بیکاری، از طریق اعمال سیاستهای سمت عرضه و بهبود ساختارهای تولیدی در کشور امکانپذیر است. از سوی دیگر، نرخهای بیکاری مناطق روستایی و گروه های جوانان در دوره مورد بررسی، ناپایا بودهاند که حاکی از وجود اثر Hysteresis در این نرخهاست. به بیان دیگر، این نرخها در دوره مورد بررسی تحت تاثیر شوک اقتصادی و یا سیاست سمت تقاضا ا فزایش یافته و نرخهای تعادلی آنها نیز به سطوح بالاتری انتقال یافته اند؛ بنابراین، دولت میتواند با اعمال سیاستهای سمت تقاضا، مسیر تعادلی این نرخها را تغییر دهد.

    کلیدواژگان: Hysteresis، نرخ بیکاری تعادلی، نرخ بیکاری، ریشه واحد، پایایی
  • محسن جلالی* صفحات 69-90

    از مهمترین وظایف هر دولتی رفع فقر و محرومیت در جامعه است. ارزیابی و بررسی خط فقر درآمدی و شاخصهای بهدست آمده از آن بهعنوان روش هایی متداول و شناخته شده برای کاهش و پایش فقر همواره مورد توجه بوده است. در این زمینه ، رویکرد استفاده از فقر چند بعدی میتواند بهعنوان ابزاری مکمل در تحلیل و آنالیز دقیقتر فقر مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش، با بهرهبرداری از شیوه مطرحشده توسط آلکایر و فوستر تلاش میشود شاخص فقر چند بعدی برای جامعه شهری ایران در دوره 1396-1391 محاسبه شود. در این بررسی، برای محاسبه شاخص فقر چند بعدی شش شاخص امکانات زندگی ، میزان سواد ، ساختمان محل زندگی، تغذیه، اشتغال و بیمه خدمات درمانی در نظر گرفته شدهاست. به منظور ترسیم تصویری دقیق و شفاف از وضعیت فقر در جامعه این شاخص بر اساس گروه های شهری، وضعیت فعالیت شغلی سرپرست خانوار، جنسیت سرپرست خانوار تجزیه شدهاست. افزون بر این، سهم هر یک از مولفه ها در شاخص فقر چند بعدی محاسبه و ارتباط بین شاخص محاسبه شده و گروه های درآمدی مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج بهدست آمده در این پژوهش، شاخص فقر چند بعدی در دوره زمانی مورد بررسی کاهش داشته است؛ همچنین، با بررسی نتایج تجزیه شاخص در شهرهای کوچک، خانوارهای با سرپرست زن و خانوارهای پرجمعیت میزان فقر بیشتر و در خانوارهایی با وضعیت فعالیت صنعتی میزان فقر کمتری مشاهده شده است. بهعلاوه، این شاخص در طول زمان و در گروه های کمدرآمد افزایش داشتهاست.

    کلیدواژگان: محرومیت، ماتریس دستاورد، شاخص فقر چند بعدی، روش آلکایر و فوستر
  • میلاد صارم صفاری*، محمدحسین منصوری، محمد خدایاری صفحات 91-130

    وقوع بحرانهای بانکی در تجربه تاریخی بسیاری از کشورها وجود دارد، به طوری که بر اساس مطالعات انجام شده تاکنون نزدیک به 300 مورد بحران بانکی در کشورهای مختلف گزارش شده است. بررسیهای تاریخی نشان می دهد اشتراکات زیادی بین بحرانهای اخیر و گذشته وجود دارد که بررسی آنها میتواند به منظور اتخاذ سیاستهای مناسب برای بحرانهای پیشرو راهگشا باشد. بحران بانکی بهطور معمول پس از ایجاد حباب قیمت در طرف داراییها و افزایش شدید اعتبارات یا به اصطلاح رونق پدید میآید و با اقدامات دولت برای حفاظت از نظام مالی و یا تاخیر در وقوع آثار زیانبار بحران بانکی ادامه پیدا میکند. با وجود عدم توفیق برخی کشورها در مهار بحران، آمریکای لاتین نمونه مناسبی از نحوه مقابله با بحران بانکی است؛ زیرا مطالعات تجربی ما را در شناخت هرچه بهتر دلایل وقوع بحران و استفاده از سیاستهای موفق یا ناکام در مهار آن یاری میکند. کشورهای این قاره پس از وقوع بحران به سختی آسیب دیده اند و با استفاده از تجدید ساختار نظام بانکی و اتخاذ سیاستهای مناسب، تلاش کردند آثار بحران را به حداقل رسانده و آن را کنترل کنند. بررسی بحران بانکی و طرح نجات در دو کشور برزیل و آرژانتین که از منظر اقتصادی مهمترین کشورهای این قاره هستند، نشان میدهد افزون بر این که ترتیبات تهیه طرح نجات بر اساس شرایط اقتصادی و مقتضیات جاری هر کشور متفاوت بوده، اقدامات به موقع نیز میتواند به تاثیرات موثر منجر شود؛ همچنین، به منظور تهیه طرح نجات برای شبکه بانکی ایران میتوان از تجربیات این دو کشور در راستای تدوین و اجرای طرح نجات برای خروج از بحران بانکی بهره برد.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، بحران مالی
  • ترجمه: مهرداد رحمانی، علی فریدزاد صفحات 131-168

    چهل سال از وقوع بحران نفتی در سالهای 1974 - 1973 که هم زمان با ظهور یک نظام جدید در بازار جهانی نفت خام و نوسان آزاد قیمتها در واکنش متناسب به نیروهای عرضه و تقاضا بود، میگذرد. این بحران نفتی در شرایطی که قیمت نفت وارداتی در سه ماه نزدیک به چهار برابر افزایش یافت، تعمیق و باعث تعدیل های اساسی قیمت در کشورهای مصرف کننده نفت شد. در واقع، میزان غیرقابل پیش بینی بودن نوسانات قیمت نفت بستگی به آن دارد که چگونه انتظارات شکل میگیرند. در این مقاله، معیارهای جایگزین برای انتظارات قیمت نفت به صورت فرضیه هایی که توسط اقتصاددانان، سیاست گذاران، مشارکت کنندگان در بازارهای مالی و مصرف کنندگان مطرح شد، ارایه شده است. در فرضیه منطقی اقتصاد دانان، در عمل متغیرهای توضیحی یک مدل خودرگرسیون برداری (VAR) که شامل قیمت حقیقی نفت، تولید جهانی نفت خام ، فعالیت بخش حقیقی اقتصاد جهانی و تغییرات در ذخایر جهانی نفت خام میشوند، در نظر گرفته شده است. در الگوی انتظارات قیمت نفت توسط سیاستگذاران، منبع طبیعی اطلاعات در خصوص انتظارات بازار از قیمت نفت ، قیمت حاصل از قراردادهای آتی نفت بوده که در واقع ، به مشارکت کنندگان بازار اجازه میدهد به منظور خرید مقدار ثابتی نفت خام در یک تاریخ از پیش تعیین شده در آینده قیمت حال را ثابت نگه دارند. به طور کلی، اینگونه الگوی پیش بینی برای قیمتهای نفت نیز توسط صندوق بین المللی پول و بسیاری از بانکهای مرکزی دنیا انجام می پذیرد؛ اما در خصوص الگوی انتظارات قیمت نفت در بازارهای مالی، قیمتهای آتی به عنوان معیارهای اندازهگیری انتظارات بازار در شرایطی از اعتبار برخوردارخواهندبود که اگر و فقط اگر، بازده ریسک در آن قیمت ها تعدیل شوند. در عمل بازده ریسک، بر مقادیر جبرانی دلالت دارد که سرمایهگذاران در عملیات آربیتراژ از بابت پذیرش ریسک قیمتی که معامله گران تامینی در بازار آتی نفت با آن مواجه هستند، دریافت میکنند. رویکرد انتظارات قیمت مصرف کنندگان نفت، مبتنی بر قیمت حقیقی نفت است که شامل قیمت جاری نفت و پیش بینی تورم می شود؛ بنابراین ، فرض منطقی مصرفکنندگان نفت که بر مبنای آزمون و خطا استوار است، تشکیل دهنده انتظارات قیمت نفت این گروه است حتی اگر انتظاراتشان در مقایسه با الگوهای دیگر انتظارات جایگزین از دقت لازم برخوردار نباشد؛ اما تا زمانی که برای پیشبینی عوامل و بنیانهای تعیینکننده قیمت آتی نفت تلاش نشود، تغییرات تصادفی در قیمت نفت که ناشی از تغییرات غیرقابل انتظار در عرضه و تقاضای نفت است، غیرقابل اجتناب خواهدبود؛ اگر چه تمایز بین انتظارات ناهمگن قیمت نفت در خصوص اثر انتقال شوکهای نفتی از جانب عوامل اقتصادی نشاندهنده ارزش و اعتبار معنادار ویژهای است.

    کلیدواژگان: بازار نفت، بحران نفتی، شوکهای عرضه و تقاضای نفت، نوسانات قیمت نفت، انتظارات قیمت نفت
  • ترجمه: مرجان کلائی، حسین دهقان شورکند صفحات 169-204

    از زمانی که دنگ ژیایوپینگ حمایت و طرفداری خود از ایدیولوژی مایویی و شاخه مایوییستی سوسیالیسم را قطع کرد، 40 سال سپری شده است. از آن زمان تاکنون چین متحول گردیده است. رشد خیره کننده این کشور که از توسعه بازارها نشات میگیرد، جامعه شهری چین را به جامعه ای بهطور غالب متشکل از طبقه متوسط تبدیل کرده و صدها میلیون از ساکنان روستایی آن را نیز از فقر، نجات دادهاست. در طی این تغییرات عظیم، چین همواره به طور رسمی ادعا کرده که دارای اقتصاد سوسیالیستی است. از سال 1992 ،چین خود را کشوری برخوردار از "اقتصاد بازار سوسیالیستی" نام نهاده است. آیا به کارگیری برچسب "سوسیالیسم"، امروزه در مورد این کشور قابل توجیه است؟

    کلیدواژگان: سوسیالیسم، تولید ناخالص داخلی، اقتصاد بازار، دولت محلی، برنامه های پنج ساله
|
  • Siavash Golzarian Pour*, Reza Habibi, Amir Asadi Pages 11-40

    Banks are de facto deemed to be the most important financial intermediaries that may exert the fundamental and per se the crucial role in the economy of each country in toto. In this context, banks as the economic entity may pray to various aggregate macroeconomic shocks and also the endogenous and intrinsic specific particularities of each bank, Sui generis. The inflation volatility is de jure contemplated as a macroeconomic shock which may affect on the lending capacity of banks Viz–a-Viz permutation in the economic environment and accretion of uncertainty, Sine qua non. In this paper, an attempt is made to investigate the impacts of inflationary vicissitudes on the allocation of loans extended by the designated Iranian banks, Ipso facto. However, the pertinent research hypothesis specified that the inflation volatility could inflict the negative and significant impacts on the lending scheme of designated banks Pro rata. Besides, we deployed the panel data of 9 designated listed banks for the study period of 2007-2016. The results of Multivariate Regression prima facie, indicate that the volatility of inflation bears the negative and significant impacts on the allocation of resources for the banks under the study, Quid pro qua. We have also observed that the other independent variables i.e. the bank size and the Non Performing Loans (NPL) have negative effects on the bank lending scheme, A fortiori

    Keywords: Bank Loans, Inflation Volatility, Panel Data, ARCH & GARCH Models
  • Seyyed Amir Azimi*, Fakhri Mirshojaei Pages 41-68

    In consonance with the principle of Hysteresis theory, the rate of unemployment is per se, non-stationary and the shocks inflicted on the rate of unemployment consist the persistent impact, Sine die. Nonetheless investigation of results for various unit root tests applied to the rates of inflation in the Iranian economy on a quarterly basis, for the study period of 2005-2018, prima facie, indicate that the rates of unemployment for the whole country as well as the urban areas and also based upon the distinction between the males and females, were stationary, in toto, which de facto, stipulated as the absence of existing Hysteresis effect in the Iranian Labour Market in that period. In other words, we can specify that although the economic shocks or the demand insentive policy may be subject to vicissitudes in the rate of unemployment in the short-run, but the impacts of these shocks shall be faded away in the long run and the unemployment rate will return to its equilibrium trend, Ipso facto. Hence, the reduction of unemployment rates, could be feasible Viz-a-Viz, implementation of supply-side policies, besides the improvement of manufacturing structure of the economy. However, we have observed that the unemployment rates in the rural areas and also among the youth groups were non-stationary during the study period, which demonstrate the existence of Hysteresis phenomena in those rates, Sine qua none. In this context, we may postulate that, the concerned rates of unemployment have been raised due to impact of economic shocks and the execution of demand-side policies in which their equilibrium rates have uplifted to the higher levels, Sui generis. Thus the government can change the equilibrium corridor of unemployment rates through imposing the demand – side contrivances, A fortiori.

    Keywords: Hysteresis, Equilibrium Rate of Unemployment, Unemployment Rate, UnitRoot, Stationary
  • Mohsen Jalali* Pages 69-90

    Eradication of poverty and deprivation incidences are de facto, deemed to be one of the most significant tasks of any government. Investigation and analysis of income poverty line and the indices derived from it, as the acclaimed and conventional methods for mitigation and supervision of poverty have always been the matter of interest for policy makers, in toto. In this context, the "Multidimensional Poverty Approach" can be de jure postulated as the complementary apparatus to test the poverty incidence more accurately. In this paper, as attempt is made to estimate and investigate the Multidimensional Poverty phenomenon in the urban society of Iran, in consonance with the Alkire and Foster Methodology, for the period 1391-1396. Hence, for this purpose, we have predicated six indices of Standard of Living, Literacy Rate, Housing, Malnutrition, Employment and Medical Insurance Services for estimation of Multidimensional Poverty, Ipso facto. However, to delineate a precise and transparant scenario of poverty condition in the society, these indices have been further disintegrated and per se specified as, city groups, the employment status of family heads and the gender of household heads. Besides, the share of each component in the Multidimensional Poverty Index has been estimated and in turn the relations between the calculated index and the concerned income groups have been evaluated. The results prima facie indicate that the Multidimensional Poverty Index has been diminished during the period under the study, Pro rata. Moreover, the results derived from the disintegration of index have stipulated that in small cities and for the female headed households and also the overpopulated households, the intensity of poverty is greater than the condition in which the household heads are indulged in the industrial activities, A fortiori. Nonetheless, we have observed that the Multidimensional Poverty Index has experienced the rise during the course of time and among the low income groups, Sine qua non.

    Keywords: Deprivation, Achievement Matrix, Multidimensional Poverty Index, Alkireand Foster Method
  • Milad Sarem Safari*, Mohamad Hosain Mansoori, Mohamad Khodayari Pages 91-130

    The incidences of banking crises are de facto contemplated as the historical experiences of many countries, so that based upon the existing investigations in recent decades, there have been nearly 300 cases of banking crises in different countries, in toto. However, the historical deliberations of the past and current events prima facie, indicate that they may share the analogous features, which per se can pave the way for policy makers to take the propitious measures against the ensuing banking crises. In practice, the banking crises may occure when there will be the price bubble on the assets side and de jure, we shall be witness of exorbitant extensions of credits or the so called "Credit Boom" in the economy, in which it can perpetuate Viz-a-Viz unaccommodative government policy measures to bulwark the financial system and/or delay in the pernicious outbreek of banking crises Sine die. In this context, with respect to unsuccessful thrives of certain countries to repress the crises, the Latin America can be an appropriate instance for encountering the banking crises and in turn the empirical studies of Latin America may ply as a harbinger for deep and précise diagnosis of causes and effects of crises and utilization of auspicious or discomfited measures to impede the crises, Sine qua non. It is an axiomatic fact that the Latin American countries had traumatic escapade in the post crises era and by dent of restructuring their respective banking systems and adoption of felicitous policies that had been accomplished, they were able to restrain and minimize the vicious menace of crises, Ipso facto. In this paper, an attempt is made to investigate the incidence of banking crises and the modus operandi of bailout for financial rescue of Brazil and Argentina which are axiologically envisaged as major and leading economies of that region, Pro rata. The results of this study stipulate that though the procedures for bailout plan of any country in the time of banking crises may differ from each other which are based upon their respective economic circumstances and current exigencies, but, the prompt and apt contrivances may have prosperous and virtual impacts on the financial structure of the economy A fortiori. Besides, in consonance with the findings of this study, we may formulize the contingent bailout plan for banking network of Iran based upon the experiences of these two countries to facilitate the safe exit from the probable banking crises, Sui generis.

    Keywords: Central Bank, Banking Crises
  • Mehrdad Rahmani*, Ali Faridzad Pages 131-168

    It has been 40 years since the oil crisis in 1973/1974, which also coincided with the emergence of a new regime in the global market for crude oil and free fluctuation of prices in response to the forces of supply and demand Pro rata. The crisis deepened when the price of imported oil nearly quadrupled over the course of a quarter, forcing substantial adjustments in oil consuming countries, Sui generis. Indeed, the extent to which oil price fluctuations are unexpected depends on how expectations are formed. In this context, we have demonstrated the alternative measures of oil price expectations postulated by economists, policymakers, financial market participants and consumers respectively. In economist premise, we employ per se a VAR model specification that includes the real price of oil, global crude oil production, global real economic activity, and vicissitudes in global crude oil stocks. In policymakers’ oil price expectation, the natural source of market expectation is the price of oil futures contracts, which de facto permit the market participants to lock in today a price at which to buy a fixed quantity of crude oil at a predetermined date in future. This is how the International Monetary Fund (IMF) and many Central Banks of the world may exert their expectations for the oil prices, in toto. However, in the case of financial market oil price expectations, the futures prices as measures of market expectations are valid if and only if, they will be adjusted viz-a-viz the risk premium which de jure denoted as the compensation that arbitrageurs receive for assuming the price risk faced by hedgers in the oil futures market. The consumer’s oil price expectations approach insinuates on real price of oil which prima facie consists of the current price of oil and an inflation forecast. Thus, it is the rule of thumb presumption of consumers that form their oil price expectations even if their expectations are not accurate pari passu with alternative measures of expectations. But, unless we afford to predict the future underpinning of oil price determinants, the stochastic permutation in the price of oil emanated from the unexpected shifts in oil demand or oil supply is ineludible. Though, the distinction between the heterogeneous oil price expectations across the economic agents over the transmission effect of oil price shocks bears significant axiological value, Ipso facto.

    Keywords: Oil Market, Oil Crisis, Supply of, Demand for Oil Shocks, Oil PriceFluctuations, Oil Price Expectations
  • Marjan Kalaei*, Hosein Dehghan Shoorkandi Pages 169-204

    It has been 40 years since Deng Xiaoping broke dramatically with Maoist ideology and the Maoist variant of socialism. Since then, China has been transformed. Spectacular growth, powered by the expansion of markets, has made urban China into a mainly middle-class society and lifted hundreds of millions of rural residents out of poverty. Throughout these enormous changes, China has always officially claimed to be socialist. Since 1992, China has called itself a “socialist market economy.” Does the “socialist” label make sense when applied to China today?

    Keywords: Socialism, Gross Domestic Product, Market Economies, Local Government, Five Year Plans