فهرست مطالب
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 11 (پیاپی 108، بهمن 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/09/04
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-15
در این تحقیق مقادیر رطوبت و مواد فرار، لرد، ضریب شکست نوری، عدد یدی، عدد صابونی، پایداری اکسیداتیو، اسیدیته، عدد پراکسید، شاخص آنیزیدین، عدد توتوکس و اندیس کوکس روغن های کنجد، کلزا و آفتابگردان تهیه شده در حضور مشتری در مقایسه با نمونه های مشابه تصفیه شده کارخانه ای طی دو ماه نگهداری در دمای اتاق بررسی شد. همچنین مقادیر آهن، مس، آرسنیک و سرب آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین میزان رطوبت و مواد فرار و لرد نمونه های روغن تصفیه شده و نمونه های روغن کنجد وکلزای تهیه شده در حضور مشتری در حد استاندارد بودند ولی میانگین رطوبت و مواد فرار نمونه های روغن آفتابگردان تهیه شده در حضور مشتری از حد مجاز استاندارد بیشتر بود. میانگین ضریب شکست نوری، عدد یدی و عدد صابونی همه نمونه های روغن در حد استاندارد بودند. شاخص پایداری اکسیداتیو روغنهای تهیه شده در حضور مشتری کمتر از حد استاندارد بود. نتایج نشان داد که میانگین اسیدیته و عدد پراکسید همه نمونه های روغن در حد مجاز بودند ولی در طول نگهداری افزایش معنی داری داشتند به طوریکه همه نمونه ها در روز آخر نگهداری غیرقابل مصرف بودند. عدد آنیزیدین همه نمونه ها طی نگهداری افزایش یافت و میانگین این شاخص در نمونه های روغن تهیه شده در حضور مشتری از روز چهلم در حد مجاز نبود. اندیس توتوکس همه نمونه های روغن نیز طی نگهداری افزایش یافت که این افزایش در روغن آفتابگردان بیشتر بود. اندیس کوکس روغن آفتابگردان نیز نسبت به سایرین بیشتر بود. میانگین فلزات مورد بررسی در همه نمونه های روغن در حد مجاز استاندارد بود. یافته های این تحقیق نشان داد که روغن های تصفیه شده صنعتی ویژگیهای شیمیایی و پایداری بهتری دارند و توصیه می گردد که از روغن های تهیه شده در حضور مشتری جهت سرخ کردن استفاده نشود و پیشنهاد می گردد که جهت مصارف پخت و پز نیز به مدت کوتاه نگهداری شوند.
کلیدواژگان: روغن خوراکی، پرس سرد، عدد پراکسید، اسید چرب، پایداری اکسایشی -
صفحات 17-30
کیک یکی از میان وعدههای پرطرفدار بین کودکان و نوجوانان است. از اینرو تولید محصولی مغذی و با کیفیت بالا نقش بهسزایی در سلامت این گروه از افراد جامعه که در سن رشد هستند، دارد. بنابراین در این تحقیق تاثیر جایگزینی آرد کنجاله کنجد در سطوح صفر، 8، 24، 40 و 48 درصد و آناناس نیز در سطوح صفر، 5/1، 5/4، 5/7 و 9 درصد بر خصوصیات تصویری و بافتی کیک اسفنجی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از روش سطح پاسخ طرح مرکب مرکزی با 2 متغیر و 4 نقطه مرکزی استفاده گردید. با توجه به نتایج بهدست آمده مشخص گردید که افزایش کنجاله کنجد و آناناس در فرمولاسیون سبب کاهش pH، فنریت و پیوستگی بافت شد. در حالی که میزان دانسیته، اندازه میانگین ذرات، سفتی، صمغیت، قابلیت جویدن و شاخصهای رنگی a* و b* افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که افزودن آناناس به فرمولاسیون کیک اسفنجی تاثیر چشمگیری بر مولفه رنگی L* نداشت در حالیکه که حضور آرد کنجاله کنجد در بین ترکیبات نمونه های تولیدی سبب کاهش این مولفه رنگی شد. در نهایت مطالعه انجام شده بر روی سطوح مصرف کنجاله کنجد و آناناس به ترتیب سطح 24 و 6/1 درصد را به عنوان سطح بهینه جهت استفاده در فرمولاسیون کیک اسفنجی معرفی نمود.
کلیدواژگان: کنجاله کنجد، آناناس، مولفه های رنگی، سفتی، کیک اسفنجی -
صفحات 31-44
جلبک ها و ریزجلبک ها به صورت منبع بالقوه بزرگی از ترکیبات طبیعی هستند که می توان از آن ها جهت تولید غذاهای عملگر استفاده نمود. ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس یکی از ریزجلبک های خوراکی و بدون عوارض جانبی است. فقدان سلولز در دیواره سلولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس باعث هضم آسان آن شده که سایر ریزجلیک ها فاقد این مزیت هستند و همین ویژگی ارزش اسپیرولینا پلاتنسیس را دوچندان نموده است. هدف از این پژوهش استفاده از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به عنوان جایگزین سفیده تخم مرغ و بررسی تاثیر آن بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی کیک اسفنجی در طی زمان بود. بدین منظور درصد های مختلف وزنی سفیده تخم مرغ (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) در فرمولاسیون کیک اسفنجی با پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس جایگزین شد. نتایج نشان داد که افزودن پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس باعث کاهش رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و پیوستگی نمونه ها شد. میزان پروتئین، چربی، خاکستر، pH و سفتی نمونه های کیک اسفنجی با افزایش درصد پودر ریزجلبک افزایش یافت. با افزایش درصد پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس پذیرش کلی نمونه ها کاهش پیدا کرد اما این کاهش پذیرش در سطح 5 درصد معنی دار نبود. به طور کلی استفاده از پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در سطوح پایین به عنوان جایگزین جزیی سفیده تخم مرغ باعث بهبود ویژگی های کیک اسفنجی شد.
کلیدواژگان: ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، سفیده تخم مرغ، تخلخل، ویژگی های حسی -
صفحات 45-57
در این پژوهش استخراج عصاره از برگ نوروزک با دو روش استخراج متداول با حلال (دمای استخراج 70 ؛ 80 و 90 درجه سانتی گراد، زمان استخراج 30، 75 و 120 دقیقه و نسبت حلال آب به اتانول 50 به 50، 60 به 40 و 70 به 30) و استخراج با سیال فوق داغ (دمای استخراج 130، 145 و 160 درجه سانتی گراد، زمان استخراج 10 ، 20 و30 دقیقه و نسبت حلال آب به اتانول 60 به 40، 80 به 20 و 100 به 0) انجام شد و قدرت ضدمیکروبی عصاره های استخراج شده روی چند میکروارگانیسم شاخص در مواد غذایی با روش تعیین حداقل غلظت بازدارندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی میکروارگانیسم ها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد در هر دو روش استخراج، کمترین غلظت جهت جلوگیری از رشد اکثر میکروارگانیسم های مورد آزمون 5/0 میلی گرم بر میلی لیتر بود؛ این در حالی است که حداقل غلظت کشندگی، بسته به نوع میکروارگانیسم بین 5 تا 500 میلی گرم بر میلی لیتر متغیر بود. در روش استخراج متداول با حلال، تیمار شامل دمای 80 درجه سانتی گراد، زمان 75 دقیقه و نسبت مساوی از دو حلال و در روش استخراج با سیال فوق داغ تیمار شامل دمای 160 درجه سانتی گراد، زمان 20 دقیقه و نسبت حلال آب به اتانول 80 به 20، بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را نشان دادند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار نمود نوع روش استخراج عصاره ترکیبات گیاهی، تاثیر بسزایی در مهار یا جلوگیری از رشد میکروارگانیسم های عامل فساد یا بیماری در مواد غذایی داشته و در صورت بهینه یابی هر یک از روش های استخراج ، می توان از عصاره حاصل بیشترین استفاده را جهت افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی بکار برد.
کلیدواژگان: حداقل غلظت بازدارندگی رشد، حداقل غلظت کشندگی، نوروزک، استخراج با سیال فوق داغ -
صفحات 59-73
در این مطالعه، کمپلکس سه گانه ی موسیلاژ بزرک (FM)-ژلاتین-تانیک اسید اکسید (OTA) در دو شرایط اسیدی و قلیایی تهیه شد. میزان کل زیست پلیمر ها و میزان تانیک اسید اکسید اضافه شده به ترتیب 2% (وزنی/وزنی) و 5% (غلظت کل زیست پلیمر ها) بود. طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه و اسپکتروفوتومتری جامد جهت تایید تشکیل کمپلکس، حجم، حلالیت و محتوای فنولیک کمپلکس انجام شد. سپس، تاثیر غلظت تانیک اسید اکسید شده (5/0، 5/2، 5 و 10%) و دمای واکنش ژلاتین با تانیک اسید اکسید شده (30، 40 و 50 درجه سلسیوس) با کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، راندمان کمپلکس و رنگ سنجی اندازه گیری شد. مشخص شد که افزودن تانیک اسید اکسید شده به محلول ژلاتین در pH قلیایی پیوند های قوی و یک کمپلکس پایدار ایجاد می کند. حلالیت آبی کمپلکس اسیدی (1/6 درصد) بالا تر از نمونه قلیایی (6/3 درصد) بود. شرایط بهینه، مرتبط با محتوای فنولیک بالا و حلالیت کم، 5 درصد تانیک اسید اکسید و دمای واکنش 30 درجه سلسیوس بود. این کمپلکس می تواند برای کاربرد های مختلفی از جمله محافظت از مواد غذایی حساس در برابر اکسیداسیون و رهایش کنترل شده ترکیبات زیست فعال در سیستم های تحویل در صنایع غذایی مناسب باشد.
کلیدواژگان: تانیک اسید اکسید، موسیلاژ بزرک، ژلاتین، کمپلکس سه گانه، اسپکتروسکوپی فرابنفش-مرئی سطح جامد -
صفحات 75-83
در حال حاضر افزایش آگاهی مردم نسبت به سلامت و خواص تغذیه ای محصولات کشاورزی و فراورده های آن ها، و از سویی دیگر عوارض ناشی از سموم شیمیایی و نگهدارنده های سنتزی تقاضا برای مصرف مواد غذایی تازه و عاری از مواد نگهدارنده شیمیایی و سنتزی را دوچندان نموده است. اناریجه گیاهی از خانواده چتریان است و بومی بخش هایی از مناطق مرکزی و شمالی ایران می باشد. برای ارزیابی فعالیت ضدقارچی اسانس اناریجه از روش های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی (ماکرودایلوشن براث و رقت آگار) و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. نتایج نشان داد که اسانس اناریجه به خوبی توانست از رشد سویه های قارچی عامل فساد سیاه و خاکستری انگور در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری کند. نتایج نشان داد قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک دیفیوژن آگار برای سویه های قارچی آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینه را به ترتیب 50/15 و 30/13 میلی متر بود. نتایج اثر ضدقارچی در روش چاهک آگار به مراتب هاله بازدارندگی بزرگتری نسبت به روش دیسک دیفیوژن از خود نشان داد. حداقل غلظت کشندگی برای سویه های قارچی آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینه را به ترتیب 64 و 256 میلی گرم بر میلی لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی اسانس اناریجه برای هر دو سویه آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینه را نسبت به حداقل غلظت مهارکنندگی بیشتر بود.
کلیدواژگان: اناریجه، آسپرژیلوس نایجر، بوتریتیس سینه را، قطر هاله بازدارندگی -
صفحات 85-96
در این پژوهش به بررسی جایگزینی آرد کنجد سفید به جای شیر خشک در سطوح مختلف (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) مقدار روغن گیاهی فرمول (5/4، 5/5، 5/6، 5/7 و 5/8 درصد) همچنین مقدار صمغ پانیسول (25/0، 35/0، 45/0، 55/0 و 65/0 درصد) با روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی α=2 و 5 نقطه مرکزی و دو تکرار در سایر نقاط پرداخته شد. بهینه سازی فرمولاسیون با هدف بالاترین افزایش حجم (درصد) و چسبندگی (گرم ثانیه)، مطلوب ترین سختی بافت (گرم) و کمترین سرعت ذوب (گرم در دقیقه) و مدول ظاهری (گرم در ثانیه) بستنی انتخاب شد. دو فرمول بهینه شامل بهینه 1 (0 درصد جایگزینی آرد کنجد سفید، 1/6 درصد روغن و49/0 صمغ پانیسول) و بهینه 2 (64 درصد آرد کنجد سفید، 4/8 درصد روغن و 56/0 درصد پانیسول) انتخاب گردید. لذا توصیه می گردد از آرد کنجد سفید در فرمول بستنی وانیلی به عنوان جایگزین شیر خشک به منظور بهبود خواص آن استفاده شود.
کلیدواژگان: بستنی وانیلی، آرد کنجد سفید، روغن گیاهی، صمغ پانیسول، خواص بافتی -
صفحات 97-110
هدف از این تحقیق استفاده از خصوصیات فیلم ضدمیکروبی پلی اتیلنی تهیه شده حاوی میکروکپسول های نایسین و لیمونن در بسته بندی پنیرپروسس بود. در این تحقیق میکروکپسول های دارای نایسین (IU/mg5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2) و لیمونن (5، 7، 10، 14، 21 و 28 میکرولیتر بر میلی گرم) با روش ژلاسیون تهیه شدند. پس از بهینه سازی ، میکروکپسول های نایسین و لیمونن در فرمولاسیون فیلم بر پایه پوشش پلی اتیلنی استفاده شدند. پس از بسته بندی پنیرپروسس در این فیلم که حاوی میکروکپسول های اپتیمم شده حاوی غلظت های (1، 5/1 و 2 میکرولیتر بر میلی گرم نایسین و 5، 7 و 10 میکرولیتر بر میلی گرم لیمونن)، جمعیت میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس کواگولاز مثبت، اشرشیاکلی در روز های اول تولید، بیستم، چهلم و شصتم نگهداری بررسی شدند. نتایج آزمایش با روش آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون دانکن در سطح معنی داری 05/0 درصد آنالیز شدند. در طی شصت روز نگهداری میزان شاخص های میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس کواگولازمثبت و اشرشیاکلی با کاهش معنی داری مواجه بود (p≤0.05). نتایج نشان داد که تیمار فیلم بسته بندی حاوی نایسین با غلظت IU/mg2 و لیمونن با غلظت 10 میکرولیتر بر میلی گرم در طی دوره نگهداری منجر به حفظ کیفیت بالاتری در تیمارهای پنیر پروسس گردید و به عنوان تیمار بهینه انتخاب شدند.
کلیدواژگان: پنیرپروسس، نایسین، لیمونن، فیلم بسته بندی ضدمیکروبی -
صفحات 111-124
در این مطالعه اثر غلظتهای سه نوع مخلوط گازی (دیاکسیدکربن، نیتروژن، اکسیژن) و نیز شرایط تحت خلاء و بسته بندی بدون تزریق گاز و 3 نوع فیلم قابل انعطاف چند لایه برای افزایش زمان ماندگاری کشک خشک در شرایط دمای محیط (0C20) مورد بررسی قرار گرفت. بستهبندی بدون تزریق گاز به عنوان نمونه شاهد با 4 نوع بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده با ترکیب های گازی (30 درصد CO2 و 70 درصد N2) و (30 درصد N2 و 70 درصد CO2) و (48 درصد N2 و 48 درصد CO2 و 4 درصد O2) و تحت خلاء مقایسه گردید.آزمونهای شمارش کلیفرم، کپک و مخمر و باکترهای هوازی و pH طی شصت روز نگهداری انجام شد. مدت ماندگاری کشک خشک در لفاف 4 لایه تحت شرایط ترکیبات گازی (30 درصد N2 و 70 درصد CO2) ، خلا و (48 درصد N2 و 48 درصد CO2 و 4 درصد O2) به ترتیب 55،60 و 40 روز ، تحت شرایط (30 درصد CO2 و 70 درصد N2) 40 روز و بدون تزریق گاز 30 روز، در لفاف 3 لایه (آلومینیم قوی) تحت شرایط (30 درصد N2 و 70 درصد CO2) ، خلا و (48 درصد N2 و 48 درصد CO2 و4 درصد O2) به ترتیب 50،45 و 35 روز تحت شرایط (30 درصد CO2 و 70 درصد N2) 30 روز و بدون تزریق گاز 25 روز همراه با لفاف 3 لایه (آلومینیم ضعیف) تحت شرایط (30 درصد N2 و 70 درصد CO2) ، خلا و (48 درصد N2 و 48 درصد CO2 و 4 درصد O2) به ترتیب 40،35 و 30 روز و تحت شرایط (30 درصد CO2 و 70 درصد N2) 25 روز و بدون تزریق گاز 20 روز گزارش شد . لفاف 4 لایه تحت شرایط ترکیبات گازی (30 درصد N2 و 70 درصد CO2)، زمان ماندگاری طولانی تری داشت.
کلیدواژگان: بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده، باکتری های هوازی، کشک خشک، لفاف های انعطاف پذیرچند لایه -
صفحات 125-134سابقه و هدف
در سال های اخیر به استفاده از مواد طبیعی نظیر اسانس ها و عصاره ها به جای نگهدارنده های شیمیایی در صنعت غذا تاکید شده است. پوست سبز گردو از ضایعات کشاورزی است که به دلیل داشتن ترکیبات فنولی، می تواند به عنوان یک ترکیب طبیعی با خواص بیولوژیک مطرح باشد و باعث کاهش بسیاری از بیماری های لاعلاج و جلوگیری از فعالیت اکسایش لیپیدها گردیده و به عنوان عوامل ضدمیکروبی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش، محتوای ترکیبات فنولی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، ضدباکتریایی عصاره متانولی پوست سبز گردو مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش هاعصاره گیری به دو روش خیساندن و سوکسله در حلال متانول60 و 80 درصد انجام شد. میزان ترکیبات فنولی عصاره به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. فعالیت ضد رادیکالی عصاره با آزمون مهار رادیکالهای DPPH بررسی شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره به روش انتشار دیسکی علیه باکتری های سالمونلا تایفی موریوم، شیگلا دیسانتری و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هامیزان فنل کل برای روش خیساندن و سوکسله به ترتیب 17.81 و 89.07 بر حسب معادل اسید گالیک بر اساس میلی گرم بر گرم نمونه به دست آمد. میزان EC50 پوست سبز گردو 0.15 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. عصاره فعالیت ضدمیکروبی قابل ملاحظه ای در مقابل تمامی باکتری های مورد بررسی نشان داد. میزان MIC بین 625/0و 25/1 و MBC بین 2/1 و 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر بود.
نتیجه گیرینتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که عصاره متانولی پوست سبزگردو به عنوان منبع غنی و بالقوه از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی قابل استفاده در صنعت غذا و دارو در جهت حفظ سلامت انسان می باشد.
کلیدواژگان: پوست سبز گردو، خاصیت ضداکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی، ترکیبات فنولی -
صفحات 135-148
پسته (Pistacia vera) به واسطه ی داشتن طعم و ویژگی های تغذیه ای ارزشمند از محبوب ترین دانه های آجیلی دنیاست. عرضه میوه غالبا به صورت خشک بوده و مصرف تازه خوری آن محدود به فصل برداشت است. قهوه ای شدن و تجمع آب از عوامل اصلی محدود کننده عمر قفسه ای پسته تر می باشند. در این پژوهش اثر تیمارهای اسید سیتریک (1، 5/1 و 2 درصد)، اسید آسکوربیک (15، 25 و 35 پی پی ام) و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلی اتیلن و پلی استیرن) بر عمر انبارمانی (روز صفر، 25 و 45) پسته تر رقم ,احمدآقایی مورد بررسی قرار گرفت. از نظر ارزیاب ها استفاده از تیمارهای اسیدی تا روز 25 انبارمانی قادر به حفظ ویژگیهای ظاهری و طعم و مزه پسته شد و از آن به بعد اختلاف معنی داری بین آنها و نمونه شاهد مشاهده نشد. پسته های تیمار شده با اسید آسکوربیک 15 پی پی ام که با پلی استیرن، بسته بندی شده بودند ازنظر وضعیت ظاهری و قهوه ای شدن نسبت به پوشش پلی اتیلن مطلوبیت بیشتری داشتند. بعد از گذشت 45 روز انبارمانی بیشترین میزان فنل، مربوط به تیمارهای اسید آسکوربیک (غلظت 15 پی پی ام) در بسته بندی های پلی اتیلن بود. میزان آنتوسیانین و کلروفیل در طی انبارمانی کاهش یافت ولی کاروتنویید ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. میزان رنگیزه های موجود در پسته مانند کلروفیل، آنتوسیانین و کاروتنویید در بسته بندی های پلی اتیلن بهتر از پلی استیرن حفظ شد. بیشترین میزان درصد چربی در تیمار اسید سیتریک (5/1 درصد) مشاهده شد. در مجموع پوشش پلی اتیلن و اسید آسکوربیک با غلظت 15 و 25 پی پی ام و اسیدسیتریک با غلظت 5/1 درصد بهتر از بقیه تیمارها خصوصیات کیفی و کمی پسته را حفظ کردند.
کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، رنگیزه های پسته، ویژگی های کمی و کیفی -
صفحات 149-162
از راه های جلوگیری از اکسیداسیون روغن ها و چربی ها افزودن آنتی اکسیدان است، اما با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند، به تدریج از فهرست آنتی اکسیدان های مصرفی حذف می شوند. بنابراین تهیه و تولید انواع طبیعی آن ها ضروری است. لذا در این پژوهش، هدف بررسی امکان استفاده از عصاره طبیعی استخراج شده از گیاه تاتاری پرگل به منظور جلوگیری از اکسایش روغن سویا و مقایسه آن با اسانس می باشد. در این پژوهش، فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با 3 متغیر و هر کدام در 2 سطح که شامل غلظت (200، 500 و 800 پی. پی. ام.)، زمان (30-10 دقیقه) و دما (35-55 درجه سانتی گراد) می باشد و توسط روش سطح پاسخ انجام شد. برای بررسی اثر آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره بر پایداری اکسایشی روغن سویا، از اندازه گیری عدد پراکسید و شاخص مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیتوریک استفاده گردید. نتایج فرایند بهینه سازی نشان داد شرایط بهینه شامل: دما 48.323 درجه سانتی گراد و زمان 29.201 دقیقه و غلظت 594.745 پی. پی. ام. می باشد. با توجه به نتایج بهینه سازی، میزان مهارکنندگی رادیکال آزاد و ترکیبات فولین به ترتیب 32.537 درصد و 40.737 گزارش شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد هر دو نوع تیمار عصاره استخراج شده و اسانس در جلوگیری از اکسایش روغن موثر بودند که در این میان تاثیر عصاره استخراجی، بیشتر از اسانس بود که دلیل این امر را می توان مرتبط با اثر سینرژیستی عصاره ها روی یکدیگر و نیز نوع مواد استخراج شده در دو روش مرتبط دانست. با توجه به اینکه عصاره ترکیبی بیشترین اثرات آنتی اکسیدانی را در روغن داشته است و نسبت به اسانس در روغن موثرتر عمل نموده است، می تواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان سنتزی در روغن های سرخ کردنی باشد.
کلیدواژگان: تاتاری پرگل، پراکسید، سطح پاسخ، قدرت رادیکال گیرندگی -
صفحات 163-176
تحقیقات بسیاری پیرامون جایگزین کردن آنتی اکسیدان های سنتزی با آثار تغذیه ای سوء صورت گرفته است. این تحقیق به بررسی اثر آنتی اکسیدانی سلنیت سدیم ریزپوشانی شده در به تاخیر اندازی اکسیداسیون روغن سویا پرداخت. ریزپوشانی 15000 پی پی ام سلنیت سدیم با صمغ عربی (25، 26، 27، 28، 29%)، صمغ فارسی (متناظر با صمغ عربی مصرفی بترتیب شامل 5، 4، 3، 2، 1%) و از نسبت حلال اتانول 96% به مخلوط صمغ و سلنیت سدیم (4، 6، 8، 10، 12) استفاده شد. فرمول بهینه اول (صمغ عربی29%، صمغ فارسی 1% و نسبت اتانول به مخلوط 12 به 1 با کارایی ریزپوشانی 94%، اندازه ذرات 9/64 میکرومتر) و فرمول بهینه دوم (صمغ عربی 27%، صمغ فارسی 3% و نسبت اتانول به مخلوط 10 به 1 با کارایی ریزپوشانی 4/84%، اندازه ذرات 74 میکرومتر) انتخاب شد. نمونه های بهینه (6/180پی پی ام)، بوتیل هیدروکسی آنیزول (200پی پی ام)، سلنیت سدیم فاقد کپسول (6/8 پی پی ام معادل سلنیوم کپسول های بهینه) به روغن سویای فاقد آنتی اکسیدان اضافه شد و دما و زمان نگهداری روغن سویا در انکوباتور با کمک برنامه شتابدهنده شلف لایف (55 درجه سانتی گراد و 0، 23، 44 روز) معادل با انبارداری (20 درجه سانتی گراد و 0، 180، 360 روز) تنظیم گردید و شاخص های اکسیداسیون مقایسه شد. با افزایش درصد صمغ عربی و نسبت اتانول به مخلوط، کارایی افزایش و سایز ذرات کاهش یافت. سلنیوم کپسوله شده همانند بوتیل هیدروکسی آنیزول منجر به افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و کاهش شاخص های اکسیداسیون روغن سویا گردید. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی حداکثری در بازه یکساله نگهداری به شرح زیر بود. بهینه اول (رهایش تدریجی) > بهینه دوم = بوتیل هیدروکسی آنیزول > سلنیت سدیم کپسول نشده (مصرف آنی) > شاهد (فاقد آنتی اکسیدان).
کلیدواژگان: سلنیت سدیم، ریزپوشانی، روش تبخیر حلال، روش سطح پاسخ، شاخص های اکسایش -
صفحات 177-191
هدف از این پژوهش، بررسی خصوصیات فیزیکی، ساختاری و آنتی اکسیدانی فیلم فعال تهیه شده از نشاسته، صمغ زدو و اسانس مریم گلی و تاثیر آن بر میزان مقاومت اکسیداتیو روغن زیتون می باشد. به همین منظور، فیلم های فعال بر پایه نشاسته سیب زمینی، با دو متغیر صمغ زدو در سطوح مختلف (5/0%، 1% و 5/1%) و اسانس مریم گلی در سطوح (ppm 0، 250 و 500) تهیه شدند. نتایج طیف سنجی بیانگر ایجاد پیوندهای CH، CH2 و CH3 بین نشاسته و صمغ و همچنین وجود ترکیبات آروماتیک اسانس بود. با افزوده شدن غلظت های بیشتر از صمغ زدو و اسانس، میزان ضخامت فیلم ها افزایش یافته و سبب افزایش کدورت و کاهش میزان عبور نور از فیلم ها شد. نمونه حاوی 5/1 % صمغ زدو و ppm 500 اسانس بیشترین میزان ضخامت و کدورت را بین نمونه های دیگر داشت. با افزایش غلظت اسانس، خاصیت آنتی اکسیدانی فیلم ها افزایش یافت به گونه ای که نمونه حاوی 5/1 % صمغ زدو و ppm 500 اسانس بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی به میزان 3/68% را دارا بود. نتایج آزمون پایداری در برابر اکسایش روغن زیتون بکر بر پایه آزمون هایی همچون عدد اسیدی، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نشان داد تفاوت معنیداری (05/0>P) بین فیلم حاوی اسانس با غلظت ppm 500 با نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی (TBHQ) وجود ندارد. فیلم نشاسته حاوی صمغ و اسانس مریمگلی به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب، تاثیر مثبتی بر کاهش روند اکسایش روغن زیتون داشته و میتواند جایگزین مناسبی برای استفاده از آنتیاکسیدان های سنتزی باشد.
کلیدواژگان: اسانس مریم گلی، روغن زیتون بکر، صمغ زدو، نشاسته سیب زمینی -
صفحات 193-203
با توجه به ضایعات بالای گوجه فرنگی در ایران هدف از این تحقیق معرفی برخی صمغ های بومی ایران شامل کتیرا، خرنوب و قدومه شیرازی جهت پوشش دهی این میوه و نیز بررسی و مقایسه ویژگی های عملکردی آن ها بود. نتایج حاصل حاکی از آن بود که محلول صمغ قدومه شیرازی بیشترین ضریب پخش شوندگی (mN/m92/22-) را بر سطح گوجه فرنگی داشت و پس از آن به ترتیب صمغ های کتیرا (mN/m 23/43-) و خرنوب (mN/m 74/44-) قرار داشتند. همچنین صمغ کتیرا بیشترین و صمغ قدومه شیرازی کمترین ویسکوزیته ظاهری را نشان دادند. ارزیابی ویژگی های فیلم حاصل از صمغ ها نشان داد که صمغ های کتیرا و خرنوب قابلیت تشکیل فیلم هایی شفاف، بی رنگ و انعطاف پذیررا داشتند؛ در حالی که فیلم حاصل از صمغ قدومه شیرازی تا حدی کدر با رنگی متمایل به سبز بود و انعطاف پذیری کمتری نسبت به دو فیلم دیگر داشت. ممانعت فیلم های کتیرا و خرنوب در برابر نفوذ بخار آب به طور معنی داری بیشتر از فیلم قدومه شیرازی بود. 05/0<P. با توجه به داده های حاصل می توان نتیجه گیری کرد که با وجود آن که صمغ قدومه شیرازی ضریب پخش شوندگی بالاتری بر سطح گوجه فرنگی داشت اما صمغ های خرنوب و کتیرا به علت ایجاد فیلمی با شفافیت، گرانروی و ممانعت در برابر نفوذ آب بالاتر و حلالیت بیشتر در آب گزینه های مناسب تری جهت به کار گیری به عنوان پوشش گوجه فرنگی می باشند.
کلیدواژگان: پوشش دهی، میوه، هیدروکلوئید، قابلیت پخش شوندگی
-
Pages 1-15
In this research, the chemical characteristics of sesame, rapeseed and sunflower oils prepared in the presence of the customer were compared with similar industrial-refined samples during two months of storage. Their levels of iron, copper, arsenic, and lead were also measured. The average of moisture and sedimentation contents of refined oil samples and sesame and rapeseed oil samples prepared in the presence of the customer were in the range of Iranian standard, but the average values for sunflower oil samples prepared in the presence of the customer was higher than the Iranian standard limit. The mean of the refractive index, iodine, and saponification values of all samples was in the range of standard. The oxidative stability index of prepared oils in the presence of the customer was less than the standard. The mean acidity and peroxide value of all oil samples were in the standard range but increased significantly during storage so that all samples were unusable on the last day of storage. The anisidine value of all samples increased during storage so that the average of this index in oil samples prepared in the presence of the customer was not in the standard range from the 40th day of storage. The Totox index of all oil samples also increased during storage, which was higher in sunflower oil. The results also showed that the cox index of sunflower oil was higher than the others. The average of the studied metals in all oil samples was in the standard range. The findings of this study showed that industrial refined oils have better chemical properties and stability and it is suggested not to use oils prepared in the presence of the customer for frying and it is recommended that keep them for a short time to cooking purpose.
Keywords: edible oil, cold-pressed, peroxide value, fatty acid, oxidative stability -
Pages 17-30
Cake is one of the popular junk food between children and teenagers. So producing nutritional product by high quality have significant role in the health of this group of people who are in growing age. In this study effect of replacement of sesame flour in levels of 0, 8, 24, 40 and 48% and pineapple in levels of 0, 1.5, 4.5, 7.5 and 9% on visual and textural properties on sponge cake were evaluated. So central composite design response surface method was used by 2 variable and 4 central point. According to the results, by increasing seasame and pineapple in cake formulation, pH, springiness and cohesiveness were decreased. Although cell density, the average particle size, firmness, chewiness and b* and a* values were increased. Also the results showed adding pineapple had no significant effect on L* value while decreased by adding seasame flour. Finally the optimal points were 24 and 1.6 in sesame and pineapple respectively for using in spong cake formulation.
Keywords: Sesame, Pineapple, Color values, Firmness, Spong cake -
Pages 31-44
Algae and microalgae are great potential sources of natural compounds that can be used to produce functional foods. Spirulina platensis is one of the edible microalgae with no side effects. Lack of cellulose in the cell wall of Spirulina platensis makes it easy to digest. However, other microalgae do not have this advantage. This property has made Spirulina platensis more valuable. The purpose of this study was to use Spirulina platensis as egg white replacer and investigate its effect on physicochemical and sensory properties of sponge cake during storage time. For this purpose, different egg white ratios (0, 25, 50, 75 and 100% w/w) were substituted in sponge cake formulation with Spirulina platensis powder. The results showed that the addition of Spirulina platensis powder reduced the moisture content, specific volume, porosity and cohesiveness of the samples. Protein, fat, ash, pH and firmness of sponge cake samples increased with increasing amounts of microalgae powder. As the amount of Spirulina platensis microalgae powder increased, overall acceptance of the samples decreased, but this decrease was not significant (p˂0.05). In general, the use of Spirulina platensis powder in small quantities as an egg white replacer, improved the properties of sponge cake.
Keywords: Spirulina platensis microalgae, Egg white, Porosity, Sensory properties -
Pages 45-57
In this research extraction of Salvia leriifolia leaf was carried out using two extraction methods including traditional solvent extraction (with different solvent ratio of water /ethanol 50:50, 60:40 and 70:30 at temperature 70, 80 and 90 ºC and time duration of 30, 75 and 120 min), and superheated solvent extraction (at temperature 130, 145 and 160 ºC, time duration of 10, 20 and 30 minutes and solvent ratio of water/ethanol 60:40, 80:20 and 100:0) and the antimicrobial activity of extracts against some of food microorganisms using minimum inhibition concentration and minimum bactericidal concentration methods were measured. In both extraction methods, the MIC of most microorganisms was 0.5 mg/ml, while the MBC, depending on the microorganism, was between 5 and 500 mg/ ml. In the conventional solvent extraction procedure, the treatment was carried out at a temperature of 80 ° C, 75 minutes, and equal ratio of two solvents, and in superheated solvent extraction method, treatment including temperature of 160 ° C, time of 20 minutes, and water/ Ethanol ratio of 80 to 20 showed the most antimicrobial activity. Based on the results, it can be stated that the type of plant extraction method has a significant effect on inhibiting or preventing the growth of food borne or spoilage microorganisms, and if any of the plant extraction technique are optimized, they can be better used to increase the shelf life of food.
Keywords: Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Minimum Bactericidal Concentration (MBC), Salvia, superheated solvent extraction -
Pages 59-73
In this study, a tertiary conjugate of flaxseed mucilage (FM)-gelatin–oxidized tannic acid (OTA) at two acidic and alkali pHs was fabricated. The total amount of biopolymers and added OTA was 2% (w/w solution) and 5 % (of total biopolymers), respectively. Fourier transforms infrared spectroscopy and solid state UV-visible spectroscopy were applied to confirm the complex formation and volume, solubility and phenolic content of the complexes were determined. Then, the effect of OTA concentration (0.5, 2.5, 5 and 10%) and reaction temperature (30, 40 and 50 °C) of gelatin with OTA were also evaluated through scanning electron microscopy analysis, yield complex and colorimetry. It was found that the addition of OTA to gelatin solution at alkali pH created strong bonds and a stable complex. The water solubility of acid complex (6.1%) was higher than that of alkali sample (3.6%). The optimal condition, regarding to high phenolic content and low solubility, was 5% OTA and the reaction temperature of 30 °C. This complex, may be suitable to apply for various applications such as protection of sensitive food ingredients from oxidative stresses and controlled release of bioactive components in delivery systems in food industry.
Keywords: Oxidized tannic acid, Flaxseed mucilage, Gelatin, Tertiary complex, Solid state UV-visible spectroscopy -
Pages 75-83
At present, increasing public awareness of the health and nutritional properties of agricultural products and their products, as well as the effects of chemical toxins and synthetic preservatives, doubles the demand for fresh and chemical-free food preservatives. Froriepia subpinnata is a member of the family Umbelliferae. This plant is native central and northern parts of Iran. Disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (broth microdilution and agar dilution) and minimum fungicidal concentration were used to evaluated the antifungal effect of Froriepia subpinnata essential oil. The results showed that Froriepia subpinnata essential oil was well able to prevent the growth of fungal strains that cause black and gray spoilage in vitro. The results showed that the inhibition zone diameter (disc diffusion method) for the fungal strains of Aspergillus niger and Botrytis cinerea was 15.50 and 13.30 mm, respectively. The results of the antifungal effect in the well agar method showed a much greater inhibition zone diameter than the disc diffusion method. The minimum fungicidal concentration for Aspergillus niger and Botrytis cinerea was 64 and 256 mg/mL, respectively. The minimum fungicidal concentration of Froriepia subpinnata essential oil was higher for Aspergillus niger and Botrytis cinerea strains than the minimum inhibitory concentration.
Keywords: Froriepia subpinnata, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Inhibition zone diameter -
Pages 85-96
In this study, we investigated the replacing of white sesame flour with milk powder at different levels (0, 25, 50, 75, and 100%), formula vegetable oil (4.5, 5.5, 6.5, 7.5, and 8.5%) and the amount of Panisol gum (0.25, 0.35, 0.45, 0.55, and 0.65%) using response surface methodology (RSM) and central composite design(CCD), α = 2 and 5 central points and two replicates in the other points. The optimization of the formulation was done to maximize overrun (%) and adhesiveness (g. sec), optimum texture hardness (g) and lowest melting rate (g/min) and apparent modulus (g/sec) of ice cream. Two optimum formulas were including optimal formula1 (0% replacing white sesame flour, 6.1% vegetable oil and 0.49% Panisol gum) and optimal formula2 (64% replacing white sesame flour, 8.4% vegetable oil and 0.56% Panisol gum). Therefore, it is recommended to use white sesame flour in vanilla ice cream formula as a substitute for milk powder to improve textural properties.
Keywords: Vanilla ice cream, White sesame flour, Vegetable oil, Panisol gum, Textural properties -
Pages 97-110
The aim of this study was to investigate the properties of polyethylene antimicrobial film containing niacin and limonene microcapsules in cheese process packaging. In this study microcapsules containing nisin (0.5, 1, 1.5, 2 and 2.5) and limonene (5, 7, 10, 14, 21 and 28 µg / mg) were prepared by gelation method. . After optimization, niacin and limonene microcapsules were used in polyethylene film based film formulation. After packaging cheese cheese in the film containing optimized microcapsules containing concentrations (1, 1.5 and 2 µg / mg nisin and 5, 7 and 10 µg / mg limonene), total microbial populations, mold and Yeast, Staphylococcus coagulase positive, Escherichia coli were examined on the first days of production, 20th, 40th, and 60th storage. The results were analyzed by two-way ANOVA and Duncan tests at the significant level of 0.05. During 60 days of storage, total microbial indices, mildew and yeast, Staphylococcus coagulas positive and Escherichia coli significantly decreased (p≤0.05). The results showed that treatment with Nisin containing 2 IU / mg concentration and limonene with concentration of 10 µg / mg resulted in higher quality of processed cheese during storage period and were selected as optimal treatment.
Keywords: Processed cheese, Antimicrobial packaging, Nisin, Limonene microcapsules -
The effect of modified atmosphere packaging and flexible films on growth of bacterias of dried kashkPages 111-124
In this study the effect of different concentrations of three gas mixture (carbon dioxide, nitrogen, oxygen), vacuum conditions and also ordinary conditions as control and flexible multi-layer films for extending shelf life of dried kashk at 20 0C were evaluated. Ordinary conditions as control packaging were compared with four type of modified atmosphere packaging: ((70% N2 + 30% CO2), (48% CO2 +48% N2 +4% O2), (30% N2 + 70% CO2)), and vacuum conditions, in this project. These samples, (Dried Kashk) were packaged in different flexible multi-layer films under modified atmosphere packaging, 3-layer {PET(12)/ AL(12) (100)},4-layer {PET(12)/AL(7) /PET(12)/LLD (100)} and 3-layer {PET(12)/AL(7)/LLD(100)}. Experiments were performed on samples as follows (total aerobics count, total anaerobics count, pH ، organoleptical evaluations, and analyzed by SPSS. The shelf life , dried kashk were reported in 4-layer , under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 60, 55, 45 days in (30% CO2 + 70% N2) and in ordinary conditions were 40 , 30 days, in 3 layer (AL:12), under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 50, 45, 35 days and in (30% CO2 + 70% N2) and in ordinary conditions were about 30,25 days, with 3 layer (AL:7), under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 40, 35, 30 days, in (30% CO2 + 70% N2) conditions 25 days and in ordinary condition were 20 days. So,the usage of 4-layer , under conditions (70% CO2 + 30% N2) for shelf life prolongation of dried kashk was evaluated better for long times.In this study the effect of different concentrations of three gas mixture (carbon dioxide, nitrogen, oxygen), vacuum conditions and also ordinary conditions as control and flexible multi-layer films for extending shelf life of dried kashk at 20 0C were evaluated. Ordinary conditions as control packaging were compared with four type of modified atmosphere packaging: ((70% N2 + 30% CO2), (48% CO2 +48% N2 +4% O2), (30% N2 + 70% CO2)), and vacuum conditions, in this project. These samples, (Dried Kashk) were packaged in different flexible multi-layer films under modified atmosphere packaging, 3-layer {PET(12)/ AL(12) (100)},4-layer {PET(12)/AL(7) /PET(12)/LLD (100)} and 3-layer {PET(12)/AL(7)/LLD(100)}. Experiments were performed on samples as follows (total aerobics count, total anaerobics count, pH ، organoleptical evaluations, and analyzed by SPSS. The shelf life , dried kashk were reported in 4-layer , under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 60, 55, 45 days in (30% CO2 + 70% N2) and in ordinary conditions were 40 , 30 days, in 3 layer (AL:12), under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 50, 45, 35 days and in (30% CO2 + 70% N2) and in ordinary conditions were about 30,25 days, with 3 layer (AL:7), under conditions (70% CO2 + 30% N2) & (vacuum) & (48% CO2+ 48% N2+ 4% O2) 40, 35, 30 days, in (30% CO2 + 70% N2) conditions 25 days and in ordinary condition were 20 days. So,the usage of 4-layer , under conditions (70% CO2 + 30% N2) for shelf life prolongation of dried kashk was evaluated better for long times.
Keywords: Modified atmosphere packaging, aerobic bacteria, dried kashk, flexible multi-layer films -
Pages 125-134Background and purpose
In recent years, the use of natural substances such as essential oils and extracts has been emphasized in place of chemical preservatives in the food industry. green walnut skin is an agricultural waste that, due to its phenolic compounds, can be considered as a natural combination containing biological properties, and it reduces many of the incurable diseases and prevents the oxidation of lipids and is used as antimicrobial factors. In this study, the content of phenolic compounds, antioxidant and anti - bacterial properties of methanolic extracts of green walnut skin was investigated.
Materials and MethodsExtraction was carried out using both soaking and soxhelt methods in 60% and 80% methanol solvent. The amount of phenolic compounds of the extract was determined by spectrophotometric method.
The anti-radical activity of the extract was evaluated by DPPH radical inhibitory test. Antibacterial activity of the extract was investigated by disc diffusion method against Salmonella typhimurium, Shigella dysentery and Listeria monocytogenes. Collected data were analyzed using SPSS software and Duncan test.ResultsThe total phenol content for soaking and soxhlet methods was respectively 17.81 and 89.07, according to Gallic acid equivalent, based on mg / g of sample. EC50 amount of green walnut skin was 0.15 mg / ml. The Remarkable antimicrobial activity was observed against all studied bacteria. MIC was between 1.625 and 1.25 and MBC between 1.2 and 2.5 mg / ml.
ConclusionThe results of this study showed that methanolic extracts of green walnut skin are a potential source of bioactive compounds with antioxidant and antimicrobial properties that can be used in the food and medicine industry to protect human health.
Keywords: Green Walnut Skin, Antioxidant Property, Antimicrobial Activity, Phenolic Compounds -
Pages 135-148
Pistachio is one of the most popular nuts in the world because of its taste and nutritional properties. Mostly, its consumed dry in harvest period. Major factors limiting for shelf life of pistachios are browning and water accumulation. In this study, the effects of citric acid (1, 1.5 and 2%) and ascorbic acid (15, 25 and 35 ppm) and two types of plastic packs (polyethylene and polystyrene) on storage life (days 0, 25 and 45), Ahmad aghaie pistachio was studied. According to panelists, the use of acid treatments for 25 day of storage was able to maintain the appearance and taste characteristics of pistachio and since then there was no significant difference between treatment and the control sample. Pistachios treated with 15 ppm ascorbic acid in polystyrene pack were more favorable in appearance and browning than polyethylene pack. The maximum of phenol was related to ascorbic acid treatments (15 ppm) in polyethylene pack. Anthocyanin and chlorophyll amount decreased during storage, but carotenoids first increased and then decreased. Pistachio pigments such as chlorophyll, anthocyanin and carotenoids were preserved in polyethylene packages than polystyrene. Citric acid treatment (1.5%) had the maximum percentage of fat. Overall, the polyethylene pack and ascorbic acid 15 and 25 ppm and citric acid 1.5% concentration maintained the qualitative and quantitative properties of pistachio.
Keywords: Antioxidant activity, Pistachio pigments, Quantitative, qualitative characteristics -
Pages 149-162
One of the ways to prevent the oxidation of oils and fats is the addition of antioxidants, but since synthetic antioxidants may have adverse effects on the body, they are gradually removed from the list of antioxidants. Therefore, it is necessary to produce and produce natural varieties. Therefore, the aim of this study was to investigate the possibility of using natural extract extracted from Carduus pycnocephalus L. to prevent oxidation of soybean oil and compare it with essential oil. In this study, the extraction process was performed by ultrasound technology with 3 factors of 3 levels including concentration (200, 500 & 800 ppm) time (10-30 minutes) and temperature (55-35°C) by response surface methodology. To investigate the antioxidant effect of different concentrations of extracts on oxidative stability of soybean oil, peroxide value and thiobarbituric acid reactive index were used. The optimization results showed that the optimum conditions were: temperature 48.483 ° C and time 299. 201 min and concentration of 594.745 ppm. According to the optimization results of free radical scavenging and Folin compounds were reported 32.537% and 40.378%, respectively. The results of oxidative stability of oil showed that both extracts and essential oils were effective in preventing oil oxidation. Also, the type of extracted material was related in two ways. Since the extract has the most antioxidant effects in the oil and is more effective than the essential oil in the oil, it can be a good alternative to synthetic antioxidants in frying oils.
Keywords: Fergal Tatar, Peroxide, Response Level, Radical Receptor Power -
Pages 163-176
Much research has been done approaching replacing synthetic antioxidants with adverse nutritional effects. In this study, the antioxidant effect of microencapsulated sodium selenite in delaying oxidation of soybean oil was investigated. Microencapsulation of sodium-selenite was carried out, comprising the following combination: Arabic gum (25, 26, 27, 28, and 29%) and a corresponding amount of Farsi gum (corresponding to Arabic gum, respectively 1, 2, 3, 4, and 5%) using the solvent (ethanol with purity 96% ) evaporation method. The ratio of ethanol to the mix solution [combination gum + sodium selenite] was (4, 6, 8, 10, and 12). Finally, optimal formula1 (EE 94%, particle-size 64.9µm, Arabic gum 29%, Farsi gum 1%, and the ratio of ethanol to the mix solution 12 ) and the optimal formula2 (EE 84.4%, particle-size 74µm, Arabic gum 27%, Farsi gum 3%, and the ratio of ethanol to the mix solution 10) were selected. Consequently, the two selected optimal formulas (180.6PPM), the BHA(200PPM), and the un-microencapsulated sodium-selenite (8.6PPM) were added to antioxidant-free soybean oil and then were placed at the 55℃ for (0, 23, 46 days) equal to 20℃ (0, 180, 360 days) by shelf-life accelerator program. The oxidation indices were compared with soybean oil that did not contain any anti-oxidant. EE increased and particle size decreased with increasing Arabic gum levels and the ethanol to mix solution ratio. Encapsulated selenium, such as BHA, increased antioxidant activity and decreased soybean-oil oxidation indices. The effective and propositional treatments are presented in the following order respectively: blank (antioxidant-free) < un-microencapsulated sodium-selenite < BHA = Opt2 < Opt1.
Keywords: Sodium selenite, Microencapsulation, Solvent evaporation method, Response surface methodology, Oxidation indices -
Pages 177-191
the aim of this study was to investigate some of the physicochemical and antioxidant properties of the active edible film prepared from starch and zedo gum and salvia officinalis essential oil and its effect on oxidative stability of olive oil. For this purpose, Edible films based on potato starch were prepared with two variables zedo gum at different levels (0.5%, 1% and 1.5% w/w) and salvia officinalis essential oil at three levels (0, 250 and 500 ppm). Spectrophotometric results indicate the formation of CH, CH2 and CH3 bonds between starch and zedo gum, as well as aromatic compounds of the essential oil of the salvia officinalis (C-H and C=C) bonds. With increasing concentrations of zedo gum and different concentration of salvia officinalis essential oil, the film thickness increased and increased the opacity and reduced light transmission rate of the films. Samples containing 1.5% zedo gum and 500 ppm essential oil of Salvia officinalis showed the highest thickness and opacity among other samples. As the essential oil concentration increased, the antioxidant properties of the films increased so that the sample containing 1.5% zedo gum and 500 μl of essential oil of the salvia officinalis had the highest antioxidant activity of 68.3%. The results of stability test against oxidizing virgin olive oil based on tests such as acid number, peroxide number and thiobarbituric acid showed a significant difference (P<0.05) between essential oil containing 500 ppm with a synthetic antioxidant (TBHQ). Due to its relatively good antioxidant activity, edible film prepared from starch and zedo gum and salvia officinalis essential oil plays a positive role in reducing the oxidation process of olive oil and can be a good alternative to the use of synthetic antioxidants.
Keywords: Potato Starch, Salvia officinalis essential oil, Virgin Olive Oil, Zedo Gum -
Pages 193-203
According to the high tomato loss in Iran, the aim of the present study was to introduce Iranian endemic gums including tragacanth, locust bean and Alyssum homolocarpum seed gums for coating this fruit and also to investigate and compare their functional properties. The results showed that the solution of Alyssum homolocarpum seed gum had the highest wettability (-22.92 mN/m) on the fruits surface following by tragacanth gum (-43.23 mN/m) and locust bean gum (-22.92 mN/m). Moreover, the tragacanth and Alyssum homolocarpum seed gums showed the highest and the lowest apparent viscosities respectively. Investigating the physical features of the films revealed that tragacanth gum and locust bean gum had the ability to form transparent and flexible film; while, Alyssum homolocarpum seed gum film was more opaque and had a greenish hue with less flexibility. The water vapor permeability of tragacanth and locust bean gum films was significantly higher than that of Alyssum homolocarpum seed gum film (P<0.05). According to the results, it can be concluded that although Alyssum homolocarpum seed gum film had higher wettability on the surface of tomato, locust bean gum and tragacanth gum were more appropriate choices for tomato coating due to the higher transparency, apparent viscosity, water vapour inhibition and solubility in water.
Keywords: Coating, Fruit, Hydrocolloid, Wettability