فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین زارع، فاطمه چرامی*، علی اکبر شریفی صفحات 1-18
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه ای بر حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان دارای اختلال یادگیری بود.

    روش

     این پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و با پیگیری 45 روزه اجرا شد. از میان دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز ویژه اختلالات یادگیری 24 دانش آموز دارای اختلال یادگیری به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (12 نفر برای هر گروه). برای جمع آوری داده ها از تکلیف چند محرک پیشین (ان- بک) و آزمون مرتب کردن کارت ویسکانسین استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط (3×2) با استفاده از نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در حافظه کاری (05/0p <، 34/29 ، 33/1= df، 21/19=F)، تعداد طبقات (05/0p <، 44، 2=df، 49/8=F) و خطای درجاماندگی (05/0p <، 92/34 ، 55/1=df ، 07/11=F) تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج می توان گفت که توان بخشی شناختی رایانه ای بر بهبود حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان دارای اختلال یادگیری اثربخش است.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه ای، حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی، اختلال یادگیری
  • سمیه سعادتی، علی مقدم زاده*، اصغر مینائی، مسعود گرامی پور صفحات 19-35
    هدف

    منصفانه بودن سوال های آزمون های سراسری بنا به اذعان بسیاری از متخصصان همواره حایز اهمیت است. از آنجا که تعیین سوال های دارای کارکرد افتراقی می تواند گامی مهم در جهت منصفانه بودن آزمون های سرنوشت ساز باشد، بنابراین در پژوهش حاضر، کارکرد افتراقی سوال های ریاضی بخش حساب دیفرانسیل و انتگرال آزمون سراسری ورودی دانشگاه های کشور در میان داوطلبان دختر و پسر با استفاده از آزمون والد تحت مدل تشخیصی شناختی دینا موردمطالعه قرار گرفت.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع تحلیل ثانویه در چارچوب مدل یابی تشخیصی شناختی است. نمونه شامل 5000 نفر از داوطلبان کنکور سال 1397 است که از میان 144437 نفر شرکت کننده در گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. بعد از شناسایی و تعیین مهارت های زیربنایی هر یک از سوال ها با کمک متخصصین، شاخص های برازش مدل و پارامترهای سوال ها بر مبنای مدل غیرجبرانی دینا تحلیل شد.

    یافته ها

    نشان دهنده برازش مناسب مدل با داده ها بود. به منظور بررسی کارکرد افتراقی سوال از آزمون والد استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که از 23 سوال آزمون، 5 سوال دارای کارکرد افتراقی است. همه سوال های دارای کارکرد افتراقی از نوع کارکرد افتراقی یکنواخت بوده و به نفع داوطلبان پسر عمل می کنند. همچنین 4 سوال از این 5 سوال دارای اندازه DIF با شدت کم و 1 سوال دارای اندازه DIF با شدت زیاد شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند اطلاعات سودمندی برای طراحان سوال و سازندگان آزمون سراسری از نظر تاثیر جنسیت بر عملکرد داوطلبان به دست دهد تا با شناسایی، اصلاح و یا حذف این سوال های آزمون از منصفانه بودن و روایی آزمون نسبت به کاربرد آن اطمینان حاصل شود.

    کلیدواژگان: کارکرد افتراقی سوال، مدل یابی تشخیصی شناختی، مدل غیرجبرانی دینا، کنکور سراسری، ریاضی
  • فائزه ادیب نیا*، حسن شمس اسفندآباد صفحات 37-55
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب مدرسه در دانش آموزان براساس باورهای فراشناختی و حمایت اجتماعی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر اراک بودند. 235 دانش آموز (125 پسر و 110 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه حمایت اجتماعی، پرسشنامه فراشناخت ولز و کارترایت هاتن و مقیاس اضطراب مدرسه پاسخ دادند. داده های حاصل به وسیله آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از همبستگی پیرسون نشان داد که بین باورهای فراشناختی و اضطراب مدرسه رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (01/0>p)، بین حمایت اجتماعی و اضطراب مدرسه نیز رابطه منفی معنی داری وجود دارد (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که خرده مقیاس های باورهای منفی در مورد کنترل ناپذیری افکار، حمایت دیگران و اطمینان شناختی ضعیف به طور معنی داری، 1/30 درصد از واریانس اضطراب مدرسه را تبیین می کنند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت باورهای فراشناختی و حمایت اجتماعی، اضطراب مدرسه در دانش آموزان را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب مدرسه، باورهای فراشناختی، حمایت اجتماعی، دانش آموز
  • سمانه سادات طبایی، مهدی رحیمی*، احمد زندوانیان صفحات 57-72
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر تکالیف خلاقانه/ غیرخلاقانه و هدف همکارانه/ رقابتی بر حس استقلال دانش آموزان بود.

    روش

    طرح این تحقیق آزمایشی، عاملی تصادفی شده با چهار گروه آزمایش بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان دختر پایه نهم تشکیل دادند که در سال تحصیلی 97-1396 در شهر یزد مشغول به تحصیل بودند. از این میان 126 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیر پژوهش از مقیاس رضایت از نیازهای اساسی استفاده شد. داده ها نیز با استفاده از روش تحلیل واریانس دوراهه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نوع تکلیف (خلاقانه-غیرخلاقانه) و ساختار هدف (همکاری-رقابت)، هیچ یک به تنهایی بر افزایش حس استقلال دانش آموزان اثر معناداری نداشته است، درحالی که اثر تعامل معنادار بود (05/0>p). اثر تعامل نشان داد حس استقلال هنگام انجام تکالیف خلاقانه، از موقعیت همکاری به موقعیت رقابت افزایش یافته، درحالی که هنگام انجام تکالیف غیرخلاقانه، از موقعیت همکاری به رقابت کاهش نشان داده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت همکاری در صورت تعامل با تکالیف غیرخلاقانه بیشترین اثر را بر حس استقلال دارد و رقابت در تعامل با تکالیف غیرخلاقانه کمترین نمره ی استقلال را در پی دارد.

    کلیدواژگان: تکلیف خلاقانه، تکلیف غیرخلاقانه، هدف همکارانه، هدف رقابتی، حس استقلال
  • حسین جناآبادی*، افسانه مرزیه، محدثه ابراهیمی صفحات 73-89
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری در کاهش هیجانات منفی تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر زاهدان (به تعداد 9573 دانش آموز) در سال تحصیلی 99- 1398 بود که از بین آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 60 نفر دانش آموز دارای هیجانات منفی تحصیلی زیاد و خودناتوان سازی تحصیلی زیاد از طریق پرسشنامه های هیجان های تحصیلی پکران (2005) و خودناتوان سازی شوینگر و استینسمر پلاستر (2011) در مرحله پیش آزمون انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفری (1 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل) تقسیم شدند. پرسشنامه های مذکور را همه ی آزمودنی های دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری قرار گرفت. درحالی که در طول این مدت گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آمار استنباطی آنالیز کوواریانس (آنکوا) تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت بین میانگین گروه آزمایش به طور معناداری از تفاوت میانگین گروه کنترل بزرگ تر بوده است. براساس یافته های به دست آمده اندازه اثر آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری بر کاهش هیجانات منفی دانش آموزان 7/19 درصد و در سطح 01/0p < معنادار بوده است. همچنین اندازه اثر آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری بر کاهش خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان 20 درصد و در سطح 01/0p < معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    برای کاهش هیجانات منفی تحصیلی و خود ناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان استفاده از آموزش مهارت های مطالعه و یادگیری مفید و موثر است.

    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه و یادگیری، هیجانات منفی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی
  • محمد پورداود، محمدرضا یوسف زاده*، رضا کچوئیان جوادی، قدسی احقر صفحات 91-106
    هدف

    هدف پژوهش ارزیابی عملکرد آموزشی و تربیتی مراکز پیش دبستانی شهر همدان بر اساس فلسفه ی تربیتی اشتاینر (الگوی والدورف) بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه مربیان مراکز پیش دبستانی دارای پنج سال سابقه استان همدان در سال تحصیلی 98-1397 بودند که تعداد کل آن ها 220 نفر بود. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 135 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آ وری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی عملکرد آموزشی و تربیتی مراکز پیش دبستانی براساس الگوی والدورف بود. روایی پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، محاسبه شد. پایایی ابزار با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 0/89 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون نرمال بودن توزیع داده ها کالموگروف-اسمیرونف و آزمون t تک گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد وضعیت موجود برنامه درسی مراکز پیش دبستانی بر اساس الگوی والدورف در مولفه های تفکر شهودی، تخیل، استعلا، احیای تجارب شخصی، آموزش مبتنی بر بازی، فعالیت محوری و آموزش اصیل و واقعی مطلوب و بالاتر از میانگین می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های تحقیق می توان گفت اگر از الگوی والدروف در مراکز پیش دبستانی استان همدان استفاده شود، می توان بازده های آموزشی و تربیتی این مراکز را افزایش داد.

    کلیدواژگان: مراکز پیش دبستانی، عملکرد آموزشی، عملکرد تربیتی، ارزیابی، الگوی والدورف
  • سکینه شریفاتی، مریم رجبیان ده زیره*، حمیدرضا مقامی صفحات 107-127
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر الگوی آشور بر جو انگیزشی درک شده و بهزیستی ذهنی دانشجویان می باشد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی رشته مدیریت عمومی دانشگاه پیام نور آران و بیدگل در سال 97-96 می باشند که 60 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 1 ساعته با استفاده از محیط چندرسانه ای آموزش دیدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جو انگیزشی درک شده سرمد (1390) و بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2002) می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش با استفاده از آزمون کوواریانس نشان داد چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر الگوی آشور بر جو انگیزشی درک شده و بهزیستی ذهنی دانشجویان تاثیر دارد. چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر الگوی آشور بر مولفه های جو انگیزشی درک شده (پیگیری پیشرفت توسط فراگیران، ارتقا یادگیری توسط مدرس، پیگیری مقایسه توسط فراگیران، نگرانی در مورد اشتباهات و تمایل به مقایسه فراگیران توسط مدرس) و مولفه های بهزیستی ذهنی (بهزیستی روان شناختی، اجتماعی و هیجانی) دانشجویان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر چندرسانه ای آموزشی بر جو انگیزش درک شده و بهزیستی ذهنی در دانشجویان، می توان از چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر الگوی آشور در جهت آموزش به یادگیرندگان در دروس و مقاطع تحصیلی دیگر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، الگوی آشور، جو انگیزشی درک شده، بهزیستی ذهنی، دانشجویان
  • حسین محققی*، آذر محققی، معصومه افشار صفحات 129-144
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نرم افزار آموزشی مبتنی بر الگو گانیه و بریگز بر سطوح شناختی یادگیری و بهبود نگرش درس ریاضی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397انجام شد.

    روش

    شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان سوم ابتدایی منطقه لالجین بودند که براساس برآورد انجام شده تعداد دانش آموزان در حدود 250 نفرمی باشد. از جامعه مذکور و براساس روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که به روش تصادفی ساده در گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار این پژوهش از پرسش نامه نگرش آیکون (1979)، آزمون محقق ساخته و نرم افزار محقق ساخته بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 45 دقیقه ای مباحث (انواع خط، محیط و مساحت اشکال هندسی) را آموزش دیدند و گروه کنترل با روش متداول آموزش خود را دریافت کردند.

    یافته ها

    قبل از اجرای آموزش برای هر دو گروه آزمایش و کنترل پیش آزمون اجرا شد و در پایان آموزش آزمون مجدد برای هر دو گروه تکرار شد. آزمون از شاخص های آماری شامل آمار توصیفی و استنباطی نظیر فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، جدول، نمودار و آزمون t مستقل استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نشان داد یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت و همچنین نتایج نشان داد میان آموزش به روش نرم افزار آموزشی و نگرش دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. به طورکلی نتایج به دست آمده از این پژوهش برتری این روش آموزشی را نشان داد.

    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، الگو گانیه و بریگز، سطوح شناختی، نگرش، ریاضی
  • تورج سپهوند*، مهناز میرچناری صفحات 145-160
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و باورهای ضمنی هوش در دانش آموزان تیزهوش و عادی دوره دوم متوسطه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی دوره دوم متوسطه شهرستان بروجرد بود، که از طریق روش نمونه گیری در دسترس تعداد 70 نفر برای هر گروه انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری و مقیاس نظریه ضمنی هوش بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری (مانووا) نشان داد که بین دو گروه تیزهوش و عادی در ترکیب خطی نمرات متغیرهای وابسته، تفاوت معناداری وجود داشت. تحلیل های تک متغیری نشان داد که دانش آموزان تیزهوش نسبت به دانش آموزان عادی دارای میزان بالاتری از راهبردهای شناختی بودند، اما در راهبردهای فراشناختی تفاوت معناداری بین آن ها نبود. آن ها همچنین باور ذاتی هوش پایین تر و باور افزایشی هوش بالاتری داشتند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، علاوه بر لزوم توجه بیشتر به راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (به ویژه راهبردهای فراشناختی) و باورهای ضمنی هوش در دانش آموزان تیزهوش، تاکید بر بهبود این ویژگی ها در دانش آموزان عادی نیز مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، تیزهوش و عادی، یادگیری خودتنظیمی، باورهای ضمنی هوش
  • علیرضا محمدی، رسول روشن چسلی* صفحات 161-181
    هدف

    پیش بینی اضطراب اجتماعی به وسیله ی متغیرهای متعدد روان شناختی ازجمله کمال گرایی انجام شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای شفقت به خود بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه ی موردنظر، دانشجویان سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه شاهد تهران بودند که از میان آن ها 226 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش دربرگیرنده ی پرسشنامه ی اضطراب اجتماعی (لیبوویتز، 1987)، مقیاس کمال گرایی چندبعدی (فراست، 1990) و مقیاس شفقت به خود (نف، 2003) بوده است و داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS23 و AMOS18 مورد تحلیل قرار گرفتند .

    یافته ​ها

    یافته ها نشان داد که بین کمال گرایی و نشانه های اضطراب اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد؛ به گونه ای که طبق مدل ساختاری فرضی کمال گرایی با ضریب استاندارد 0/67 اضطراب اجتماعی را پیش بینی کرد. هم چنین نتایج اثرات میانجی حاکی از آن بود که اثر کمال گرایی با میانجی گری شفقت به خود دارای ضریب استاندارد 0/16- است که در سطح 0/20 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر، ارتباط بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی و نقش متغیر شفقت به خود را در میانجی گری بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی آشکار ساخت. بدین سان می توان در گستره ی روابط درون فردی و بین فردی، مسایل تربیتی، خانوادگی و نیز درمانی به متغیرهای یاد شده توجه نمود.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، اضطراب اجتماعی، شفقت به خود
  • رامین حبیبی کلیبر* صفحات 183-204
    هدف

    عملکرد تحصیلی یک عنصر چندبعدی است و به گونه ای ظریف به جنبه های شناختی و هیجانی مربوط است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین کنترل هدفمند، انعطاف پذیری شناختی و پردازش هیجانی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تبریز بوده است.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. برای انتخاب نمونه از میان جامعه آماری، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای به حجم 353 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کنترل هدفمند لونیگان و همکاران (2004)، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، پردازش هیجانی باکر و همکاران (2007) و عملکرد تحصیلی درتاج (1383) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که عملکرد تحصیلی با کنترل هدفمند و انعطاف پذیری شناختی رابطه مثبت و معنادار و با پردازش هیجانی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین بین مولفه های کنترل هدفمند حواسپرستی و پشتکار/ تکانش وری و مولفه های انعطاف پذیری شناختی ادراک گزینه های مختلف، ادراک کنترل پذیری و ادراک توجیه رفتار رابطه مثبت و معنادار و با مولفه های پردازش هیجانی مزاحمت، سرکوبی، عدم کنترل تکانه، تجزیه و ناموزونی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین متغیرهای کنترل هدفمند، انعطاف پذیری شناختی و پردازش هیجانی قادرند تغییرات عملکرد تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    بنابراین کنترل هدفمند و انعطاف پذیری شناختی به عنوان عوامل شناختی و پردازش هیجانی به عنوان عامل عاطفی در عملکرد تحصیلی دانش آموزان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، کنترل هدفمند، انعطاف پذیری شناختی، پردازش هیجانی
  • علی اکبر کبیری، علی قاسمی*، اسماعیل زارعی زوارکی، ریحانه ریوندی صفحات 205-224
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی تاثیر اجرای برنامه «فلسفه برای کودکان» به کمک فناوری های آموزشی در بهبود خوش بینی تحصیلی و انگیزش پیشرفت در بین دانش آموزان پسر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی شهر همدان تشکیل می دادند که از این جامعه، 32 دانش آموز از طریق نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (16 دانش آموز) و کنترل (16 دانش آموز) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خوش بینی تحصیلی اسچننموران و پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس استفاده گردید. پژوهشگران به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری بین 2 گروه بر روی نمرات تعدیل شده متغیرهای پژوهش حاکی از آن بود که هر چهار آماره یعنی اثر پیلایی (001/0p <، 95/44=F)، لامبدای ویلکز (001/0p <، 95/44=F)، اثر هتلینگ (001/0p <، 95/44=F) و بزرگ ترین ریشه روی (001/0p <، 95/44=F)، معنادار بودند. بدین ترتیب مشخص گردید که ترکیب خطی متغیرهای وابسته پس از تعدیل تفاوت های اولیه، از متغیرهای مستقل تاثیر پذیرفته اند؛ همچنین با فرض همراه کردن متغیر پیش آزمون بین میانگین نمرات انگیزش پیشرفت دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/ <p)؛ در مجموع نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که برنامه فلسفه برای کودکان با کمک فناوری های آموزشی در بهبود خوش بینی تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان تاثیر معنادار دارد (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، می توان از برنامه فلسفه برای کودکان به کمک فناوری های آموزشی، به منظور یک روش مداخله ای موثر جهت افزایش خوش بینی تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان سود جست.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، خوش بینی تحصیلی، انگیزش پیشرفت، دانش آموزان، فناوری های آموزش
|
  • Hossein Zare, Fateme Chorami *, Aliakbar Sharifi Pages 1-18
    Objective

    The purpose of this research was to study the effect of computerized cognitive rehabilitation on working memory and cognitive flexibility among children with Learning Disorder (LD).

    Method

    This research was performed in semi-experimental manner with the pre-test, post-test and a controlgroup and with 45-day following-up. Among the students with learning disabilities, 24 students with learning disabilities were randomly selected and assigned to two experimental and control groups (12 people for each group). To collect the data, N-Back Test and Wisconsin Card Sorting Test were used. Data were analyzed by mixed analysis of variance (2×3) using the SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between experimental and control groups in working memory (F=19.21, df= 1.33, 29.34, p<0.05), number of categories (F=8.49, df=2, 44, p<0.05) and perseverative errors (F=11.07, df=1.55, 34.92, p<0.05).

    Conclusion

    According to these results, it can be said that computerized cognitive rehabilitation is effective on improving of working memory and cognitive flexibility in children with learning disorder.

    Keywords: Computerized Cognitive Rehabilitation, working memory, cognitive flexibility, learning disorder
  • Somaye Saadati, Ali Moghadamzadeh *, Asghar Minaei, Masoud Geramipour Pages 19-35
    Objective

    Many experts have emphasized on the importance of National Entrance Examination item fairness. As the detection of differential item functioning (DIF) may contribute to the fairness of high-stakes tests, the present study investigated the DIF of the Differential and Integral Calculus items on an Iranian National University Entrance Examination (INUEE) among male and female candidates under Cognitive Diagnostic DINA Model using the Wald test.

    Method

    This study was a secondary analysis based on cognitive diagnostic modeling (CDM). The sample included 5000 candidates of the 2018 University Entrance Examination who were selected using random sampling from among 144,437 participants in the Mathematics and Physics Category. Once the required underlying attributes of each item were identified and specified with the help of experts, the goodness-of-fit indices and item parameters were analyzed based on noncompensatory DINA Model.

    Results

    The results showed good fit of the model to the data. Besides, the results of the Wald test indicated that 5 out of 23 items were flagged as DIF, whereas all of them had uniform DIF and in favor of male candidates. In addition, 4 items had a small DIF size and 1 item exhibited a large DIF size.

    Conclusion

    The results of this study can provide Nationwide Examination item developers with beneficial information concerning the effects of gender on the performance of candidates, in order to ensure the fairness and validity of tests by detecting, modifying, or eliminating certain items.

    Keywords: Differential Item Functioning, Cognitive Diagnostic Modelling, Noncompensatory DINA Model, National University Entrance Examination, Mathematics
  • Faezeh Adibnia *, Hasan Shams Esfandabad Pages 37-55
    Objective

    The present study aimed to predicte the school anxiety among students based on metacognition and social support.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study. The population of this study was all second grade high school students in Arak city. 235 students (125 males and 110 females) were selected by multistage cluster random sampling method and they answered Social Support Questionnaire (SS-A), Wells and Cartwright- Hatton MetaCognition Questionnaire (MCQ) and school anxiety scale. The data were analyzed through Pearson correlation test and stepwise regression.

    Result

    The results of Pearson correlation test showed that there is a significant positive relationship between metacognitive beliefs and school anxiety (p<0/01), there is also a significant negative relationship between social support and school anxiety (p<0/01). Results of stepwise regression showed that the subscales of negative beliefs about the uncontrollable thoughts, support of others and poor cognitive confidence significantly explain 30/1 percent of the variance of school anxiety (p<0/001).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that metacognitive beliefs and social support are anticipant of school anxiety among students.

    Keywords: school anxiety, Metacognition, Social support, Student
  • Samaneh Sadat Tabaei, Mehdi Rahimi *, Ahmad Zandavanian Pages 57-72
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of creative/non creative tasks and cooperative/competitive goal on students' sense of autonomy.

    Method

    The Experimental research design was a randomized design with four experimental groups. The statistical population included all 9th grade girl students studying in 2017-18 academic year in Yazd. Using multi-stages cluster sampling, 126 participants were randomly selected. To measure the research variable, the Work-related Basic Need Satisfaction scale was used. Data was analyzed by using ANOVA.

    Result

    The results showed that the type of the task (creative/ non-creative) and goal structure (cooperation/competition) did not independently have significant effects on students' sense of autonomy, while the interaction effect was significant (P<0/05). The interaction effect showed that Sense of autonomy during working on creative tasks increased from the cooperation situation to the competition situation, while during noncreative tasks, their scores were reduced from the cooperation to the competition situation.

    Conclusion

    According to these findings, it can be concluded that cooperation in the case of interaction with non-creative tasks has the greatest effect on sense of autonomy, and competition in interaction with non-creative tasks has the lowest effect.

    Keywords: Creative task, Non-creative task, Cooperative goal, Competitive goal, Sense of autonomy
  • Hossein Jenaabadi *, Afsane Marziyeh, Mohadese Ebrahimi Pages 73-89
    Objective

    The present study aimed to investigate the training effect of study and learning skills on of students' reduction of Negative Achievement Emotions and Academic Self- Handicapping.

    Method

    The method of this study was quasi-experimental with pre-test, post-test design with control group. The statistical population of this study included all high school girl students (9573 students) in Zahedan city in the academic year of 2019-2020, sixty students selected in pre-test phase who had high Negative Achievement Emotions and Academic Self- Handicapping with multi-stage cluster sampling. Data collected by Pekrun Achievement Emotions Questionnaire (2005) and Schwinger & Stiensmeier-Pelster Academic Self- Handicapping Scale (2011).The samples randomized two groups of 30 persons (1 experimental group and 1 control group). These questionnaires were completed by all of them in the two groups in the pre-test and post-test stages. Then the experimental group was trained to eight sessions for 90 minutes about study and learning skills. While during this period, the control group did not receive any training. Data were analyzed by inferential statistics test, covariance (ANCOVA).

    Results

    The results showed that the difference between the mean of the experimental group was significantly higher than control group. Based on results, the effect size of training study and learning skills on students' Negative Achievement Emotions and Academic Self- Handicapping decreased by 19.7%, 20% and were significant (p <0.01).

    Conclusion

    Results showed to reduce the negative Achievement Emotions and Academic Self- Handicapping of students, training of study and learning skills is useful and effective.

    Keywords: Study, Learning Skills, Negative Achievement Emotions, Academic Self- Handicapping
  • Mohammad Pourdavood, Mohammadreza Yousefzadeh *, Reza Kachoueian Javadi, Ghodsi Ahghar Pages 91-106
    Objective

    The main purpose of this research was to assess theeducational and instructional performance of Hamadan preschool centers based on Steiner educational philosophy (Waldorf model).

    Methods

    The research method was descriptive survey. The statistical population includes all educators of preschool centers with five years work experience in Hamedan Province in the academic year of 1381-89, the total number of which was 222 people. Using the table Krejcie and Morgan and simple random sampling method, 131 people were selected as a statistical sample. The collection tool was the information of a researcher-made questionnaire evaluating the educational performance of preschool centers based on the Waldorf model. The validity of the questionnaire was calculated using confirmatory factor analysis. Instrument reliability using Cronbach's alpha test 2/98 Obtained. The collected data were analyzed using descriptive statistic indices such as frequency, percentage, table, mean, standard deviation and Kalmogrov-Smironov & one sample T test.

    Results

    Findings showed that the current situation of preschool curricula based on Waldorf model in the components of intuitive thinking, imagination, transcendence, revival of personal experiences, play-based education, activity-oriented and genuine and real education is desirable and above average.

    Conclusion

    According to research finding, it will be noted that if preschool centers use Waldorf model, their educational and instructional outcomes will be increased

    Keywords: preschool centers, indtructional Performance, educational Performance, Assessment, Waldorf model
  • Sakineh Sharifati, Maryam Rajabiyan Dehzireh *, Hamidreza Maghami Pages 107-127
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of educational multimedia based on ASSURE's model on perceived motivational atmosphere and student's mental well-being.

    Method

    The research method is quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all undergraduate students in the field of public administration of Payame Noor University of Aran and Bidgol in 2017-2018 year that 60 of them were selected by available sampling method and placed in two groups of 30 test and control. The experimental group trained 8 sessions of 1 hour using multimedia environments. The research instrument was the perceived motivational atmosphere Sarmad (2011) and the mental well-being Keyes & Murgiarmo (2002) Questionnaires.

    Results

    Findings of the research showed using covariance analysis that Educational multimedia is based on ASSURE's model is effective on perceived motivational atmosphere and student's mental well-being (P<0.001). Educational multimedia based on ASSURE's pattern is effective on the components of the perceived motivational atmosphere (Tracking progress by learners, promoting learning by lecturer, tracking comparisons by learners, worrying about mistakes and willingness to compare learners by lecturer) and components of mental well-being of students (psychological, social and emotional well-being) (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that educational multimedia is influenced on perceived motivational atmosphere and mental well-being in students. Therefore, educational multimedia based on ASSURE's model can be used to educate learners in other lessons and other academic degrees.

    Keywords: Educational Multimedia, Model ASSURE, Perceived Motivational atmosphere, mental well-being, Students
  • Hossain Mohagheghi *, Azar Mohagheghi, Masoumeh Afshar Pages 129-144
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of educational software based on the Ganiyeh and Briggs model Cognitive Levels of Learningand improving the attitude of math students in elementary school students.

    Method

    The quasi-experimental research method was pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study is all third grade elementary students of the Laljin region, which is estimated to be about 250 students per student. From the mentioned population and based on multi-stage cluster sampling, 30 subjects were selected as the statistical sample that were randomly assigned to the experimental and control groups. The instrument of this study was an Icon Questionnaire Questionnaire (1979), a researcher-made and multimedia test.

    Results

    The experimental group trained for 8 sessions of 45 minutes on topics (line types, geometric shapes and geometric shapes), and the control group received regular training. Before the training, both the experimental and control groups were run and the test was repeated for the two groups at the end of the training. The statistical tests including descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, standard deviation, table, and charts, and independent t-test were used.

    Conclusion

    The results showed that the students 'learning in the experimental group was significantly increased compared to the control group, and also the results showed that there is a significant relationship between education through educational software and students' attitude. In general, the results of this study showed the superiority of this educational method.

    Keywords: Educational software, Ganiyeh, Briggs pattern, Cognitive levels, attitude, math
  • Tooraj Sepahvand *, Mahnaz Mirchenari Pages 145-160
    Objective

    The present research was conducted with the aim of the comparison of self-regulated learning strategies and implicit beliefs of intelligence in gifted and normal second high school students.

    Method

    The research method of the present study was causal-comparative. The population was the gifted and normal second high school girl students of Borujerd city, that was selected 70 students of them for each of the two groups using the convenience sampling. The used instruments were Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) and Implicit Theory of Intelligence Scale (IT IS).

    Results

    The results of Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) indicated the significant difference in the linear composition of scores of dependent variables of gifted and normal students. Univariate analysis also indicated that gifted students had higher rate of cognitive strategies compared to normal students, but there was no significant differences between them in metacognitive strategies. They were also had lower entity beliefs of intelligence and higher incremental beliefs of intelligence.

    Conclusion

    Generally, in addition to the necessity for the more attention to the self-regulated learning strategies (especially metacognitive strategies) and implicit beliefs of intelligence in gifted students, the emphasis on improving these features in normal students also seems useful.

    Keywords: Students, gifted, normal, self-regulated learning, implicit beliefs of intelligenc
  • Alireza Mohammadi, Rasool Roshan Chasli * Pages 161-181
    Objective

    Predicting social anxiety is accomplished by a variety of psychological variables, including perfectionism. The aim of the present study was to investigate the relationship between perfectionism and social anxiety by considering the mediating role of self-compassion.

    Method

    The research method was correlational. The target population was three undergraduate, graduate, and doctoral students at Shahed University in Tehran, of whom 2,266 were selected. The instruments used in this study included the Leibovitz Social Anxiety Questionnaire (1987), the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (1990), and the Self-Compassion Scale (Nef, 2003), and the data collected were analyzed using SPSS23 and AMOS18 software.

    Results

    The findings show that there is a significant relationship between perfectionism and signs of social anxiety; In such a way that according to the hypothetical structural model, perfectionism with a standard coefficient of 0.67 predicted social anxiety. The results of mediating effects also showed that the effect of perfectionism with self-mediated mediation has a standard coefficient of -0.16, which was significant at the level of 0.02.

    Conclusion

    The findings of the present study revealed the relationship between perfectionism and social anxiety and the role of self-compassion as the mediator between perfectionism and social anxiety. In this way, we can pay attention to the mentioned variables in the scope of interpersonal and interpersonal relationships, educational and family issues, as well as treatment.

    Keywords: perfectionism, Social Anxiety, self-compassion
  • Ramin Habibi-Kaleybar * Pages 183-204
    Objective

    Academic performance is a multidimensional element and is subtly related to the cognitive and emotional aspects. The aim of this study was to determine the relationship between targeted control, cognitive flexibility and emotional processing on the academic performance of high school students in Tabriz.

    Method

    This study was a descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of all high school male students in Tabriz during the academic year of 2018-2019. A sample of 353 people was selected by random cluster sampling from among the statistical population. In order to collect data, the effortful control questionnaire Lonigan and et al., Denis and Winder cognitive flexibility, emotional processing Backer and the mean of the first semester of study were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Results

    The research findings showed that academic performance has a positive and significant relationship with purposeful control and cognitive flexibility and a negative and significant relationship with emotional processing. There is also a positive and significant relationship between the components of purposeful control of distraction and perseverance / impulsivity and cognitive flexibility components of perception of different options, perception of controllability and perception of behavioral justification. Targeted control variables, cognitive flexibility, and emotional processing are also able to predict changes in students' academic performance.

    Conclusion

    Therefore, targeted control and cognitive flexibility are considered as cognitive factors and emotional processing as an emotional factor in students' academic performance.

    Keywords: Academic Performance, effortful control, cognitive flexibility, emotional processing
  • Ali Akbar Kabiri, Ali Ghasemi *, Esmaeel Zarei Zavaraki, Reyhaneh Reyvandi Pages 205-224
    Objective

    The purpose of this study was to identify the impact of implementing "Philosophy for Children" program with educational technologies to improve academic optimism and achievement motivation among male students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with unequal control group design. The statistical population of the study consisted of all male students of second grade elementary school of Hamadan city. 32 students were randomly divided into experimental (16 students) and control (16 students) groups through random multistage cluster sampling. Data were collected by academic optimism questionnaire of Tschannen-Moran and the Hermans’ Progress Motivation Questionnaire. Researchers used covariance analysis test to analyze the data.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance between the two groups on the adjusted scores of the research variables indicated that all four statistics namely Pillai’s Trace (P<0.001, F-44.95), Lambda Wilks (P<0.001, F-44.95), Hoteling Trace (P<0.001, F-44.95) and Roy's Largest Root (P<0.001, F-44.95) were significant. There was also a significant difference between the mean scores of achievement motivation in two groups after assuming the pre-test variable (P <0.001). Overall, the results of the data analysis showed that the Philosophy program for children with the help of educational technologies has a significant effect on improving academic optimism and motivation of students' progress (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the study indicate that the educational program for children with the help of educational technologies can be used as an effective intervention to increase academic optimism and motivate students' progress.

    Keywords: Philosophy for Children, academic optimism, achievement motivation, Students, Educational Technologies