فهرست مطالب

علوم محیطی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1399)

نشریه علوم محیطی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • افسانه یوسفی، رضا میرزایی تالار پشتی، فاطمه سادات آقامیر، جعفر نباتی، سعید صوفی زاده صفحات 1-14
    سابقه و هدف

     مشکل های اقتصادی ناشی از افزایش رو به رشد مصرف کودهای شیمیایی از یک سو و مسئله های محیط ‌زیستی مرتبط با مصرف غیر علمی این کودها از قبیل ایجاد آلودگی های آب و خاک، افت سطح حاصلخیری خاک و کاهش کیفیت فرآورده های گیاهی از سوی دیگر، زمینه های توجه بیشتر به کودهای زیستی را فراهم کرده است. برای کاهش آلودگی های محیط زیستی و آسیب های بوم شناختی ناشی از کاربرد کودهای شیمیایی باید از منبع ها و نهاده هایی استفاده کرد که افزون بر تامین نیازهای فعلی گیاه به پایداری سامانه های کشاورزی در بلند مدت نیز منجر ‌شود. هدف این پژوهش، کاهش پیامدهای مخرب مواد شیمیایی در محصول های کشاورزی و کاهش هزینه با استفاده از تولید با تیمارهای کودهای زیستی (شامل باکتری های آزادزی نیتروژن و باکتری های حل کننده فسفات و پتاسیم) و اثر آن ها بر عملکرد ماش بود.

    مواد و روش ها

     به منظور بررسی اثر باکتری‌های آزاد کننده فسفات، پتاسیم و آزادزی تثبیت کننده نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ماش، آزمایشی در سال زراعی 1396 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به‌صورت فاکتوریل (2*6) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با دو توده ماش (دزفولی و هندی)، شش تیمار و سه تکرار اجرا شد. قبل از کاشت از عمق 30 - 0 سانتی‌متری خاک محل آزمایش، نمونه خاک مرکب تهیه شد و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه‌گیری شد. در پایان فصل رشد، پس از رسیدگی فیزیولوژیک، برداشت از چهار ردیف میانی با حذف اثر حاشیه ای از سطح یک متر مربع انجام شد و صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، عملکرد دانه، عملکرد زیستی، سنجه برداشت و اجزای عملکرد شامل: تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه اندازه گیری شد.

     نتایج و بحث

    نتایج نشان داد بین عملکرد و اجزای عملکرد ماش و در تیمارهای مختلف کودهای زیستی اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین عملکرد زیستی (6555 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد دانه (1558 کیلوگرم در هکتار) از توده ماش دزفولی به دست آمد و کمترین عملکرد زیستی و عملکرد دانه به ترتیب (3518 کیلوگرم در هکتار)، (1393 کیلوگرم در هکتار) در توده ماش هندی در تیمار شاهد مشاهده شد. نتایج نشان داد، کاربرد هم زمان باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن و باکتری های آزادکننده پتاسیم و فسفات، به دلیل افزایش دسترسی به عنصرهای غذایی که عاملی موثر در تحریک رشد و فتوسنتز گیاهان است، سبب بهبود شرایط برای رشد، تولید مواد فتوسنتزی و در نتیجه افزایش عملکرد در بوته ماش شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد، کاربرد هم زمان باکتری های زیستی نه تنها عملکرد ماش را افزایش داد؛ بلکه سبب کاهش اثرهای منفی استفاده از کودهای شیمیایی در سیستم تولید محصول های کشاورزی نیز شد. ضرورت توجه به کودهای زیستی به عنوان رهیافت های کشاورزی بوم شناختی برای جلوگیری از آلودگی منبع های آب و خاک می باشند. در این راستا کاربرد کودهای زیستی از جمله راهبردهای دستیابی به هدف های کشاورزی بوم شناختی است.

    کلیدواژگان: کشاورزی بوم شناختی، کودهای زیستی، کودهای شیمیایی
  • مهرداد محمدی دوست، حسین هوشمند، مینا آهنگرزاده، لفته محسنی نژاد*، فاطمه حکمت پور، فرحناز کیان ارثی صفحات 15-31
    سابقه و هدف

     عملیات صید، برداشت، حمل، بسته‌بندی و نگهداری میگوی وانامی تا رسیدن دست مصرف‌کننده از عوامل مهمی بوده که می‌تواند بر کیفیت میگوی وانامی موثر باشد. در زمان صید عوامل فیزیکی ناشی از فشار مکانیکی آنزیمی باعث قرمزی هپاتوپانکراس و نهایتا قرمز شدن رنگ سر میگو می‌شود. هرچند پاتوژن هایی مانند ویبریوزیس و استرس‌زا مانند pH بالای استخر و افزایش بار آلی کف استخر هم در بروز این عارضه موثر است که بر بازارپسندی محصول به طور قطع تاثیر منفی دارد. هدف از این پژوهش، راهکارهای کاهش سر قرمزی در میگوهای پرورشی است.

    مواد و روش‌ها

    با توجه به امکانات موجود در دو مزرعه که در هر مزرعه 3 استخر انتخاب و تیمار بندی‌های مختلف در یک ماه آخر منتهی به صید و هنگام صید (با روش‌های مختلف صید) و روش‌های مختلف حمل (با یونولیت، با بسکت معمولی و با بسکت با سه لایه یخ به عبارت دیگر یخ در سه لایه کف باسکت؛ میانه وبالایه میگوها گذاشته می‌شود که از این به بعد به عنوان یخ لایه لایه‌ای نامبرده می‌شود) و سرعت‌های متفاوت حمل شد. همچنین میزان دما و سر قرمزی پس از انجماد در دو کارگاه فراوری و بسته‌بندی مورد ردیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج و بحث

    نتایج تیمارها نشان داد که 2 الی 5 درصد میگوها صید شده سر قرمز بودند که با بار آلی1 بستر ارتباط مستقیم دارد. (مزرعه شماره 1 با بار آلی1 15/13 درصد و مزرعه 2 با میزان 76/ 15 ثبت شد). روش صید، استفاده از مکمل و متابی سولفیت بر درصد سر قرمزی تاثیر معنی‌دار نشان نداد (>0.05 P). میزان سر قرمزی در زمان صید تا رسیدن به کارگاه فرآوری در تیمارهای حمل یونولیت به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارها کمتر بود. میزان سر قرمزی میگوها از 47/ 16 در بسکت معمولی به 5/3 در یونولیت رسید. در حمل معمولی دمای میگوها 77/11 درجه سانتی گراد و در حمل با یونولیت به 38/1- کاهش‌ یافته است. در تیمار یخ لایه لایه‌ای میزان درصد سر قرمزی 67/7 ثبت شد که نسبت به حمل معمولی کمتر بود. نقش عمل‌آوری در میزان سر قرمزی بسیار موثرتر از زمان پرورش و روش‌های مختلف حمل و صید بود. به طوریکه میزان سر قرمزی در دو کارگاه 57/2±06/64 الی 12/3±50/67 درصد در تیمارهای مختلف ثبت شد. دمای بعد از انجماد میگوها در مرکز دو مرکز عمل‌آوری دارای اختلاف معنی‌دار بود.(p>0.05) در کارگاه شماره یک، دمای میگوهای منجمد 63/0±11/10- سانتی گراد و میزان سر قرمزی به‌طور متوسط 57/2±06/64 ثبت شد. و در کارگاه 2 که دمای میگوهای منجمد 25/0±03/15- سانتی گراد بود میزان سر قرمزی به‌طور متوسط 12/3±50/67 ثبت شد. میزان دمای عمل‌آوری بین دو کارگاه عمل‌آوری اختلاف معنی‌دار نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج به ترتیب اهمیت می‌توان گفت میزان سر قرمزی در میگوها بیشتر از همه در کارگاه عمل‌آوری‌ها به دلیل دمای بالای سردخانه اتفاق می‌افتد. در مرحله بعدی؛ روش حمل میگوها از اهمیت بیشتری برخوردار بوده، به طوریکه حمل با یونولیت که بهترین پیشنهاد بوده می‌تواند با کاهش دمای میگو، میزان سر قرمزی را به 5/3 درصد تقلیل دهد. مدیریت صید کمترین تاثیر را در سر قرمزی دارد. و کیفیت آن با اندازه‌گیری بار آلی1 بستر مشخص می‌شود. به عبارت دیگر با مدیریت مناسب صید 3 درصد، حمل با یونولیت 8 تا 11 درصد و فرآوری مناسب 27 الی 36 درصد، در مجموع 38 تا 50 درصد کاهش سر قرمزی میگوها را بعد از انجماد داشتیم.

    کلیدواژگان: سر قرمزی، میگوی پا سفید غربی، چوئبده
  • همایون حبیبی، هاجر راعی دهقی* صفحات 32-48
    سابقه و هدف

     توانایی بشر برای دگرگون ساختن محیط زیست در تمام کره زمین به نوع متفاوتی از نگرانی‌های محیط زیستی یعنی تغییرات اقلیمی دامن زده است. امروزه افزایش گرمایش جهانی و بالا آمدن آب دریاها در اثر آب شدن یخ‌های قطبی، فوری‌ترین، قطعی‌ترین و گسترده‌ترین اثرهای قابل مشاهده تغییرات اقلیمی است. یکی از آثار این تغییرات، احتمال محروم شدن کشورهای ساحلی بویژه کشورهای کوچک جزیره‌ای از قلمروهای دریایی قبلیشان است، زیرا با بالا آمدن آب دریاها نقاط پایه‌ای که مبنای ترسیم خطوط مبدا هستند شروع به پسرفت به سمت ساحل نموده و عوارض طبیعی که مبنایی برای ترسیم خطوط مبداء دریای سرزمینی یا آب های مجمع الجزایری بودند در حال غرق شدن یا تغییر ماهیت هستند. از آنجایی که خط مبدا مبنای تعیین حدود مناطق دریایی کشور ساحلی است، با بالا آب دریاها اعتبار خطوط مبدا ترسیم شده قبلی و استحقاق کشورها برای برخورداری از منطقه های دریایی برمبنای چنین خطوطی به چالش کشیده شده و این مساله را مطرح می‌سازد که چنین کشورهایی همچنان سزاوار استفاده از خطوط مبدا ترسیم شده قبلی هستند یا باید به ترسیم دوباره این خطوط بر اساس تغییرات صورت گرفته اقدام کنند. از این رو هدف این نوشتار بررسی آثار تغییرات اقلیمی بر خطوط مبدا کشورهای ساحلی و مجمع الجزایری و بیان راهکارهایی به چنین کشورهایی برای مقابله با چنین آثاری است.

    مواد و روش‌ها

    به منظور بررسی آثار تغییرات اقلیمی بر کشورهای ساحلی در ابتدا به پیامدهای تغییرات اقلیمی بر اقیانو‌س‌ها پرداخته شد. با توجه به تحقیق های صورت گرفته مشخص شد، مهمترین این تغییرات، گرمایش جهانی و بالا آمدن آب دریاها است. سپس تاثیر چنین پیامدهایی بر خطوط مبدا عادی و مستقیم کشورهای ساحلی و مجمع الجزایری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج و بحث

    این نوشتار با بررسی آثار تغییرات اقلیمی بر اقیانوس‌ها به این نتیجه رسید که مهمترین آثار چنین تغییراتی بر اقیانو‌س‌ها گرمایش جهانی و بالا آمدن آب دریاست. این مطالعه با ارزیابی تاثیر تغییرات اقلیمی بر خطوط مبدا به بررسی واقعی بودن این چالش حقوقی نسبت به انواع خطوط مبدا پرداخته و نتیجه می‎گیرد که با وجود آن که کنوانسیون حقوق دریاها 1982 به معضل تغییرات احتمالی بعدی در محل نقاط پایه بی‌توجه بوده و در این رابطه سکوت کامل دارد، با این حال با تفسیر مواد کنوانسیون در مورد ترسیم خطوط مبدا سواحل ناپایدار و فلات قاره می‌توان قایل به حق کشورهای ساحلی و مجمع الجزایری به حفظ خطوط مبدا قبلی و منطقه های دریایی موجود به رغم تغییرات سطح دریا شد.

     نتیجه‌گیری

    این مطالعه با ارزیابی آثار تغییرات اقلیمی بر خطوط ساحلی کشورهای ساحلی نتیجه می‌گیرد که بی‌تردید پیامدهای تغییرات اقلیمی منجر به تغییرات گسترده در خطوط مبدا کشورهای ساحلی می شود و با تفسیر مواد کنوانسیون حقوق دریاها می‌توان راهکارهایی برای مقابله با این تغییرات بیان نمود و در نهایت قایل به حق کشورهای ساحلی به حفظ خطوط مبدا قبلی آن ها شد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، کنوانسیون حقوق دریاها، نقاط پایه، خط مبدا، منطقه های دریایی
  • زهرا اسدالهی*، مصطفی کشتکار، ضیاءالدین باده یان صفحات 49-72
    سابقه و هدف

      با توجه به اهمیت ویژه نقشه‌های خدمات اکوسیستم در تصمیم‌گیری، رویکردهای مختلفی برای نقشه‌سازی خدمات اکوسیستم توسعه داده شده است. نرم‌افزار InVEST مبتنی بر مدل‌هایی است که داده‌ کاربری و پوشش زمین ها را با عرضه خدمات اکوسیستم مرتبط می‌سازد، به طوریکه کاربری زمین ها، یک مولفه اساسی برای کلیه مدل‌ها محسوب می‌شود. درحال حاضر فن‌آوری سنجش از دور یکی از تکنیک‌های برتر در استخراج نقشه‌ کاربری و پوشش زمین ها با استفاده از دو روش پیکسل ‌پایه و شی‌ءگرا محسوب می‌شود. درحالی که روش پیکسل‌ پایه مبتنی بر طبقه‌بندی ارزش‌های عددی تصویرها می‌باشد، پردازش شی‌ءگرای تصاویر به دلیل استفاده از اطلاعات طیفی و اطلاعات مربوط به بافت و محتوا نیز در فرآیند طبقه‌بندی از دقت بالاتری برخوردار است. به طوریکه کاربرد گسترده‌ای در تمامی بخش‌ها از جمله علوم محیطی دارد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بکارگیری تصاویر ماهواره‌ای و پردازش شی‌ءگرا در تهیه نقشه کاربری و پوشش زمین های استان لرستان و مدل‌سازی خدمات زیستگاهی انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش با بکارگیری نرم‌افزارهای  eCognition 9.01و InVEST3.0 طی چهار گام شامل آماده‌سازی لایه‌های اطلاعاتی، پردازش شی‌ءگرای تصویرهای ماهواره‌ای، طبقه‌بندی شی‌ءگرا و در نهایت مدل‌سازی خدمات زیستگاهی انجام شد. تصاویر دو ماهواره لندست و سنتینل در محیط نرم‌افزار eCognition فیوژن شده و در تلفیق با داده‌های مدل رقومی ارتفاع سنجنده ASTER مورد پردازش قرار گرفته است. سگمنت‌سازی به عنوان اولین مرحله طبقه‌بندی شی‌ءگرا با استفاده از الگوریتم Multiresolution Segmentation انجام شد. به دلیل بزرگی منطقه مورد مطالعه و قدرت تفکیک مکانی متوسط تصاویر لندست، تصاویر با مقیاس 30، ضریب شکل 4/0 و فشردگی 5/0 سگمنت‌سازی شد و بر اساس الگوریتم فازی اشتراک1، کاربری‌های مورد نظر با استفاده از سنجه‌هایی نظیر بافت2، هندسه3، شاخص تفاضل نرمال شده پوشش گیاهی4، ترکیب سطوح خاکستری پیکسل5 و درجات روشنایی طبقه‌بندی شدند که در این رابطه الگوریتم طبقه‌بندی Assign class مورد استفاده قرار گرفت. سپس با مطابقت دادن نقشه مستخرج با 130 نقطه تعلیمی، دقت و صحت طبقه‌بندی با ضریب کاپا مشخص شد. در ادامه نقشه کاربری و پوشش زمین ها به منظور مدل‌سازی خدمات زیستگاهی وارد نرم‌افزار InVEST شد.

    نتایج و بحث

    نتایج و آمار به دست آمده برای دقت و صحت طبقه‌بندی با پردازش شی‌ءگرا نتایج قابل قبولی را بیان کرد به طوریکه ضریب کاپای طبقه‌بندی معادل 93/0 برآورد شد. در محدوده مورد مطالعه طبقات کاربری و پوشش زمین ها در شش طبقه شامل کشاورزی آبی و دیم، جنگل، مرتع، منطقه های انسان‌ساخت و منبع های آب تهیه شدند. بنابر نتایج، مرتع ها و جنگل با درصد مساحت 8/39 و 0/33 درصد بیش از 8/72 درصد سطح استان لرستان را به خود اختصاص داده‌اند.. از جمله مشکلات تهیه نقشه کاربری زمین ها به عدم توانایی تصاویر ماهواره‌ای لندست با ابعاد پیکسلی 30 متری در تفکیک زارعت‌ دیم، مرتع ها و جنگل‌های کم‌تراکم به دلیل تشابه طیفی آن ها و همچنین منطقه های روستایی به دلیل سطح کوچک آن ها اشاره نمود. بنابراین سعی شد که با استفاده از تغییر ویژگی های سگمنت نظیر شکل، تن، بافت و همچنین اطلاعات جانبی این محدودیت برطرف شود. برای هر طبقه کاربری زمین ها درجه مطلوبیت زیستگاه در نظر گرفته شد. همچنین حساسیت هر یک از تیپ‌های زیستگاه به تهدیدات مورد نظر در منطقه مورد مطالعه وزن‌دهی شد. عامل های تهدید انسانی موثر بر کیفیت زیستگاه در سه گروه زمین های کشاورزی، منطقه های مسکونی و جاده‌‌ها قرار گرفتند. در نهایت با اجرای مدل، سنجه کیفیت زیستگاه با ارزشی بین صفر تا یک حاصل شد.

    نتیجه‌گیری

      رویکردهای مختلفی برای نقشه‌سازی خدمات اکوسیستم وجود دارد که یکی از آن ها استخراج اطلاعات خدمات اکوسیستم به طور مستقیم از نقشه‌های کاربری و پوشش زمین ها است. چنین رویکردی برای آن دسته از منطقه های بزرگ مقیاس مناسب است که از نظر داده‌های در دسترس و نیروی متخصص محدودیت دارند و خدمت مورد بررسی به طور مستقیم با کاربری زمین ها مرتبط است.

    کلیدواژگان: InVEST، Landsat، Sentinel، خدمات زیستگاهی
  • حدیثه اسدیان، فریبا تدین، ساناز رئیس فرشید* صفحات 74-84
    سابقه و هدف

     امروزه استفاده از روش های سنتز سبز بدون استفاده از مواد شیمیایی، جهت تولید نانو ذرات زیست سازگار، با ویژگی های معین مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین روش های سنتز سبز، تولید نانو ذرات فلزی با استفاده از ارگانیسم ها است. بهره ‌برداری از مواد مختلف گیاهی برای سنتز نانو ذرات یک فناوری سبز محسوب می شود، زیرا هیچ ماده شیمیایی مضری را درگیر نمی کند. یکی از تکنیک های روش سنتز سبز استفاده از عصاره گیاهان است که با استفاده از ترکیب های احیا کننده موجود در خود، سبب احیای نمک های فلزی به یون های فلزی می شوند. در سال های اخیر نانو ذرات مغناطیسی پوشش دار شده با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود کاربردهای جدید و گسترده ای در صنعت و پزشکی پیدا کرده اند. اصلاح سطح این نانو ذرات توسط عصاره گیاه سبب افزایش کارایی و راندمان آن ها در زمینه جذب رنگ های خطرناک و آلاینده های معدنی می شود. همچنین به دلیل فعالیت های خوب ضد باکتریایی و ضد التهابی از آن ها در زمینه بیولوژیکی نیز می توان استفاده نمود.

    مواد و روش ها

     جهت سنتز نانو ذرات مغناطیسی نمک های کلرید آهن و نیترات نیکل با عصاره هلیله سیاه مخلوط و تحت همزن شدید قرار گرفتند. تغییر فوری رنگ در این مرحله از قهوه ای به سیاه نشان دهنده احیای یون های فلزی به نمک های فلزی بود. سپس نمونه خشک و به کمک هاون پودر شد. ساختار و ریخت شناسی 1 نانو ذرات سنتز شده با استفاده از تکنیک های طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز ((FTIR 2، پراش اشعه ایکس ((XRD 3 و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) 4 مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج و بحث

    هدف از این پژوهش سنتز و توسعه یک روش جدید برای تهیه نانو ذرات با ویژگی سوپر مغناطیسی با استفاده از روش های محیط زیستی و شیمی سبز است. بدین منظور از هلیله سیاه به عنوان یک گیاه دارویی برای اولین بار در تهیه نانو ذرات مغناطیسی اکسید آهن - نیکل استفاده شد. طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز، اصلاح سطح نانو ذرات مغناطیسی با استفاده از عصاره هلیله سیاه را تایید کرد و میکروسکوپ الکترونی روبشی ریخت شناسی و اندازه حدودی نانو ذرات مغناطیسی بدون پوشش و زیست عملگرا شده با این عصاره را معین نمود. همچنین این نتایج نشان داد که نانو ذرات از نظر ساختار کمابیش کروی و قطر متوسط ذرات آن ها 67/26 نانومتر بوده است. الگوی پراش اشعه ایکس طبیعت کریستالی، خلوص بالا و ساختار مکعب محور نانو ذرات مغناطیسی بدون پوشش و زیست عملگرا شده را به خوبی نشان داد.

    نتیجه گیری

     رویکرد ما استفاده از عصاره آبی استخراج شده از هلیله سیاه به عنوان عامل کاهش دهنده، تثبیت کننده و پوششی در سنتز نانو ذرات مغناطیسی آهن و نیکل است. روش پیشنهادی در این پژوهش سنتز سبز نانو ذرات مغناطیسی دو جزیی با استفاده از عصاره گیاه هلیله سیاه را امکان پذیر می سازد. استفاده نکردن از روش های هیدروترمال و هم رسوبی در ساخت نانو ذره و همچنین تهیه عصاره گیاه در محیط آبی و کاربرد آن از مزایای مهم این تحقیق می باشد. بنابر این روش ترکیب های آنتی اکسیدانی پلی فنولی موجود در عصاره گیاه هم زمان موجب کاهش یون های فلزی و عامل کمپلکس کننده عمل کرده و سبب سنتز نانو ذرات فلزی می گردد که دارای ویژگی های آنتی باکتریال نیز است.

    کلیدواژگان: شیمی سبز، بیوسنتز، ترکیب های آنتی اکسیدان، عصاره هلیله سیاه، نانو ذرات سوپر مغناطیس
  • خسرو عزیزی*، سجاد رحیمی مقدم صفحات 85-106
    سابقه و هدف

     امروزه تنش گرما به عنوان یکی از بزرگترین خطرها و نگرانی های تولید ذرت دانه ای است و این موضوع بیشتر در منطقه های گرم و خشک دیده می شود. تنش گرما عملکرد دانه و سرعت فتوسنتز گیاهی را کاهش و تنفس را افزایش می دهد. گیاه ذرت به تنش گرما و دماهای بالا در مرحله گلدهی بسیار حساس بوده زیرا دماهای بالا سبب عقیمی دانه گرده و به موازات آن کاهش عملکرد دانه می شود. با این وجود راهکارهایی برای جلوگیری مواجه شدن مرحله گلدهی ذرت با تنش گرما وجود دارد. راهکارهای دقیق مدیریتی مانند تغییر تاریخ کاشت و رقم به عنوان روش هایی مناسب برای مقابله با تنش گرما استفاده می شوند. از طرفی مدل های شبیه سازی رشد گیاهان زراعی برای بررسی این راهکارها ابزار مفیدی می باشند. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر مخاطرات تنش گرما (فراوانی و شدت گرما) بر عملکرد ذرت دانه ای در شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک ایران و تعیین دامنه ی مخاطرات گرما برای این محصول با استفاده از رهیافت مدل سازی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     به منظور ارزیابی مخاطرات ناشی از تنش گرما در ذرت دانه ای کشور یک آزمایش شبیه سازی در پنج منطقه (ایرانشهر، دزفول، پارس آباد، کرمانشاه و کرمان) طراحی شد. تیمارهای آزمایش شامل تاریخ کاشت های مختلف: تاریخ کاشت مرسوم (تاریخ کاشت کشاورزان منطقه)، دیرهنگام (20 روز بعد از تاریخ کاشت مرسوم) و زودهنگام  (20 روز قبل از تاریخ کاشت مرسوم) و دو رقم: سینگل کراس 704 (دیررس) و سینگل کراس 260 (زودرس) بودند. برای انجام این کار، داده های بلند مدت اقلیمی روزانه هر منطقه شامل بیشینه و کمینه دما، بارش و تشعشع از سازمان هواشناسی کشور جمع آوری گردید. این داده ها به عنوان ورودی مدل شبیه سازی گیاه زراعی مورد استفاده قرار گرفتند. در مطالعه حاضر، مدل زراعی APSIM برای شبیه سازی رشد و نمو گیاه ذرت استفاده گردید. برای بررسی مخاطرات گرما بر روی ذرت دانه ای، سه بعد، شامل مرحله حساس (گلدهی) ذرت دانه ای به دماهای حدی، فراوانی دماهای حدی در مرحله حساس و شدت دماهای حدی در این مرحله در نظر گرفته شدند. همچنین دامنه ی ریسک تنش گرما برای گلدهی در هر منطقه برابر با اولین روز از سال با بیشنه دمای بالای 36 درجه سانتی گراد تا آخر روز سال با دمای بالای 36 درجه سانتی گراد بود.

    نتایج و بحث

    نتایج نشان داد که دامنه ی مخاطرات (تعداد روزهایی متوالی از سال با ماکزیمم دمای بالای 36 سانتی گراد) برای بوم نظام های ذرت ایران به طور میانگین 4/94 روز بود که در منطقه ها و اقلیم های مختلف متفاوت بود. کمترین بازه مخاطرات در منطقه نیمه خشک و معتدل پارس آباد (14 روز) و بیشترین مقدار در منطقه گرم و خشک ایرانشهر (183 روز) ثبت گردید. همچنین درصد تعداد روزهایی با دمای بالای 36 درجه سانتی گراد در طول دوره گلدهی ذرت برابر با 5/63 درصد و شدت تنش گرما برابر 09/37 درجه سانتی گراد بود. این موضوع سبب کاهش عملکرد ذرت دانه ای کشور می شود به طوری که عملکرد دانه در حال حاضر برابر 5/6196 کیلوگرم شبیه سازی شد. با این وجود تاریخ کاشت های زودهنگام و رقم زودرس در کشت بهاره درصد تعداد روزهایی با دمای بالای 36 درجه سانتی گراد در طول دوره گلدهی ذرت (2/37 درصد) و شدت تنش گرما (1/35 درجه سانتی گراد) را کاهش داد و عملکرد دانه را به 9/7486 کیلوگرم افزایش داد. همچنین تاریخ کاشت های دیرهنگام و رقم دیررس در کشت تابستانه درصد تعداد روزهایی با دمای بالای 36 درجه سانتی گراد در طول دوره گلدهی ذرت (9/38 درصد) و شدت تنش گرما (3/35 درجه سانتی گراد) را کاهش داد و عملکرد دانه را به 6/7743 کیلوگرم افزایش داد.

    نتیجه گیری

     به طور کلی، نتایج نشان داد که ذرت دانه ای در حال حاضر تحت یک مخاطره بالای تنش گرما کشت می شود. به منظور کاهش مخاطرات و افزایش عملکرد دانه، کشاورزان در هر منطقه باید تاریخ کاشت ها و ارقام بهینه را بنابر فصل کشت به کار ببرند.

    کلیدواژگان: اقلیم، تاریخ کاشت، گلدهی، رقم
  • سمیه صدر*، زهرا موحدی راد صفحات 106-121
    سابقه و هدف

     بررسی الگوی تغییرهای مکانی عنصرهای سنگین در بسیاری از برنامه‌ریزی‌های کاربردی، دارای اهمیت بسیار زیادی است. برای تخمین متغیر‌های ناحیه‌ای در نقاط اندازه‌گیری نشده از نظریه زمین ‌آمار استفاده می‌شود. با استفاده از تخمین‌گر کوکریجینگ و بهره‌گیری از اطلاعات مربوط به همبستگی دوجانبه‌ی بین متغیر‌ها، می‌توان تخمین مناسب و دقیق‌تری از متغیر مورد‌نظر (متغیر اصلی) با بهره‌گیری از مقادیر دیگر متغیر‌ها (متغیر ثانویه) به دست آورد. با توجه به اهمیت استان اصفهان از نظر فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی و همچنین جمعیت زیاد ساکن در این استان وجود نداشتن اطلاعات کافی در زمینه توزیع عنصر سلنیوم در این منطقه، مطالعه حاضر به منظور بررسی توزیع عنصر سلنیوم و ارایه نقشه‌های پراکنش این عنصر در خاک‌های سطحی این استان برنامه‌ریزی گردید.

    مواد و روش‌ها

    منطقه مورد مطالعه، مساحتی در حدود 6800 کیلومترمربع داشته و قسمت‌های وسیعی از زمین های کشاورزی استان اصفهان و مراکز بزرگ صنعتی اصفهان را در بر می‌گیرد. در مطالعه حاضر از روش نمونه‌برداری تصادفی طبقه‌بندی شده استفاده شد. نمونه‌ها از عمق 0 تا 20 سانتی‌متری از سطح خاک و در کل 255 نمونه از کل منطقه در شبکه‌های 4×4 کیلومتر برداشت شد. pH، هدا‌یت الکتر‌یکی خاک، درصد شن، رس، سیلت، درصد مواد آلی و غلظت کل سلنیوم توسط دستگاه XRF اندازه گیری شد. اما به لحاظ بالا بودن هزینه‌های XRF، غلظت سلنیوم کل، تنها برای 72 نمونه مورد آنالیز قرار گرفت. محاسبات آماری و زمین آماری به ترتیب توسط نرم افزار  SPSSو WinGslib و نیز تهیه نقشه‌ها توسط نرم افزارهای ILWIS و Surfer صورت گرفت.

    نتایج و بحث

    میانگین غلظت سلنیوم در منطقه مطالعاتی 63/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک با حداقل و حداکثر 5/0 و 5/1 میلی‌گرم بر کیلوگرم می‌باشد. براساس ضرایب همبستگی میان غلظت سلنیوم و EC خاک، همبستگی مثبت و معنی‌داری مشاهده شد. بنابراین از EC به منظور کاهش خطای تخمین سلنیوم توسط ابزار کوکریجینگ استفاده گردید.در این پژوهش، حد آستانه کمبود برای سلنیوم کل خاک برابر 6/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم و حد سمیت این عنصر برای انسان و دام از 5 میلی‌گرم بر کیلوگرم آغاز می‌شود بر این اساس به طور میانگین می‌توان منطقه مورد مطالعه را در محدوده کمبود سلنیوم معرفی کرد چرا که بیش از 50 درصد نقاط دارای غلظت کمتر از 6/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم سلنیوم و حدود 12 درصد از نقاط، دارای غلظت بیش از حد مجاز سلنیوم در خاک‌های غیرآلوده هستند اما سمیت این عنصر برای انسان و دام در منطقه مطالعاتی مشاهده نمی‌گردد.بخش‌های وسیعی از استان اصفهان را اقلیم خشک با خاک‌های دارای pH قلیایی در برگرفته است. با توجه به این نکته که زمین های با غلظت پایین سلنیوم هم در کاربری‌های کشاورزی و هم غیر‌کشاورزی مشاهده می‌گردد، به نظر می‌رسد نوع ماده مادری این منطقه که بیشتر سازندهای آبرفتی رودخانه‌ی زاینده‌رود هستند از نظر سلنیوم فقیر هستند. ازسوی دیگر کمبود این عنصر در زمین های کشاورزی گویای توجه نکردن کشاورزان این منطقه ها به استفاده از کودهای شامل سلنیوم است.بیشترین غلظت‌های سلنیوم در شهرستان مبارکه قرار گرفته است که محل قرارگیری صنایع عظیم فولاد در منطقه است. جهت وزش باد غالب منطقه به عنوان عامل تهدید در انتقال انتشارات اتمسفری حاوی سلنیوم از مناطق صنعتی شهرستان مبارکه به منطقه های پر جمعیت تر استان معرفی می‌گردد.

    نتیجه گیری

     تمرکز صنایع در شهرستان اصفهان و نواحی اطراف آن، غلظت سلنیوم را در این منطقه ها بیشتر از نواحی مجاور کرده است و صنایع فولاد موجود در شهرستان مبارکه عاملی در جهت ورود سلنیوم به اتمسفر و در نهایت خاک است. باد غالب منطقه نیز چه بسا در انتقال این انتشارات به قسمت‌های شمال شرق منطقه، موثر می باشد. این در حالی است که در غالب منطقه مورد مطالعه، کمبود این عنصر مشاهده می گردد که استفاده از کودهای شامل سلنیوم لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: زمین آمار، کوکریجینگ، شهرستان مبارکه، اصفهان
  • محمدحسن ناصری، محمد رستمیان صفحات 122-133
    سابقه و هدف

     با توجه به اهمیت جاده های جنگلی و اثرهای مثبت و منفی آن ها بر اکوسیستم جنگل، در این پژوهش به بررسی اثرهای جاده جنگلی بر سنجه های تنوع گونه ای مرتبط با درختان و درختچه ها در جنگل های شهرستان پاسارگاد، پرداخته شد.

    مواد و روش ها

     پس از بررسی های میدانی، تعداد 30 پلات 400 مترمربعی (20متر×20متر) در امتداد جاده جنگلی درجه سه با فاصله طولی 100 متر در فاصله های 20 - 0 متری، 60 - 40 متری و 100 - 80 متری عمود بر دو طرف جاده پیاده گردید و گونه های درختی و درختچه ای موجود در آن ها برداشت شد. سپس با استفاده از نرم افزارهای مربوطه، سنجه های تنوع، غنا و یکنواختی گونه ای محاسبه گردید و میانگین هر سنجه در فاصله های مشابه اندازه گیری شد. اثر فاصله از جاده روی سنجه های تنوع، غنا و یکنواختی با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه در قالب رویه One Way ANOVA تعیین گردید و از آزمون دانکن نیز به منظور مقایسه چندگانه میانگین استفاده شد.

    نتایج و بحث

    نتایج آماربرداری از درختان در منطقه مورد مطالعه نشان داد که گونه تنگرس بیشترین و گونه ارملک (ریش بز) کمترین مقدار فراوانی را در پلات ها دارند. با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین مقادیر سنجه های تنوع، غنا و یکنواختی در فاصله های مختلف از جاده اختلاف معنی داری را نشان ندادند. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین مقادیر سنجه های تنوع گونه ای بیان شده در فاصله های مختلف از جاده، اختلاف معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد وجود ندارد.

    نتیجه گیری

     رقابت نوری یکی از عامل های تاثیرگذار بر استقرار درختان و درختچه ها می باشد. در منطقه مورد مطالعه به دلیل فاصله های زیاد درختان از یکدیگر، رقابت نوری وجود ندارد و بنابراین وجود جاده در این شرایط نمی تواند تاثیری بر رقابت نوری درختان داشته باشد. از طرفی نتایج نشان می دهد با افزایش فاصله از جاده، تراکم پایه های درختی و درختچه ای و همچنین سنجه های تنوع گونه ای اختلاف معنی داری را نشان نمی دهند. جاده های جنگلی درجه سه به دلیل نوع کاربرد و محدود بودن زیرسازی و روسازی و اکتفا به عملیات خاکبرداری و خاکریزی در آن ها، در فصل های محدودی از سال قابل استفاده هستند و اثرهای منفی عامل های بیرونی نظیر حضور انسان محدود می شود. بنابراین افزایش فاصله از جاده جنگلی درجه سه در منطقه مورد مطالعه، تاثیری بر غنا، تنوع و یکنواختی گونه های درختی و درختچه ای ندارد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم جنگلی، تنوع گونه ای، جاده جنگلی، غنای گونه ای، یکنواختی گونه ای
  • حمیدرضا جعفری*، کوشش عثمان سلیمان صفحات 134-151
    سابقه و هدف

      صنعت نفت و گاز و درآمدهای حاصل از آن نه تنها معیارهای محیط زیستی، اجتماعی فرهنگی و اقتصادی بلکه معیارهای سیاسی و سربازی در سطوح مختلف جهانی، منطقه ای و محلی نیز تحت تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم خود قرار می دهد، از این رو درک جامع از عملکرد آن برای تصمیم‌گیری در مورد سیاست‌های انرژی محلی همراه با گسترش سیاست‌های اقتصاد پایدار امر حیاتی قلم داد می شود. اقلیم کردستان/عراق با داشتن ذخایر نفتی 60 میلیارد بشکه‌ای و حدودا 200 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی، قدرتمندانه بر روی نقشه جدید انرژی دنیا اعلام حضور کرده و توجه کشورهای صنعتی و ابرقدرت های جهانی را که نیاز بیشتری به انرژی نفت و گاز طبیعی دارند به خود جلب کرده است. با توجه به اهمیت این منطقه در ادامه حیات رقابتی جهانی انرژی و اثرات انسانی و‏ محیط زیستی ناشی از آن، همراه با محدودیت های گوناگون در زمینه سیاست محیط زیستی و توسعه اقتصادی، اهمیت مطالعه شناسایی عوامل موثر محیط‏زیستی در سیاستگذاری حوزه نفت و گاز را چند برابر می کند.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی است، که از بررسی‏های میدانی، کتابخانه ای و مصاحبه با متخصصین جهت دسترسی به اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است.، داده‏ها نیز به روش دلفی و از طریق پرسشنامه جمع‏آوری شدند و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و شناسایی عامل های موثر محیط‏زیستی در سیاستگذاری‏های حوزه نفت و گاز از مدل SWOT & PESTLE استفاده شدند.

     نتایج و بحث

    با توجه به نتایج ماتریس ارزیابی عامل های داخلی تعداد نقاط ضعف بیشتر بوده است. این نشان دهنده آن است که صنایع نفت و گاز باوجود این‏که دارای نقاط قوت مختلف و موثر می‌باشد اما نقاط ضعف تاثیرگذارتر هستند. نقاط قوت مانند وجود منبع های سرشار نفت و گاز در اقلیم کردستان، تا حدودی وجود دموکراسی و حفظ حقوق مدنی و سیاسی و رونق اقتصادی و رشدGNP1 و GDP2 بیشترین امتیاز را گرفتند. از سوی دیگر نقاط ضعف مانند ضعف در برنامه‌ریزی‌های استراتژیک و سیاستگذاری های کلان مربوط به محیط زیست و انرژی، نبود سیستم مدیریتی منسجم و قوی در راستای شفافیت مالی و قراردادها، همچنین ناکارآمدی سیستم مالیات و گمرک در راس نقاط ضعف قرارگرفته‌اند. بنابراین می‌توان گفت که صنایع نفت و گاز، با وجود رشد و توسعه عادی خود نیاز شدید به بکارگیری استراتژی‏های کلان دارد که مطالب حفظ محیط‌زیستی، توسعه پایدار، شفافیت و مدیریت منسجم را نیز در اولویت قرار بدهد. همچنین، با توجه به نتایج به‌دست‌آمده در ماتریس ارزیابی عامل های خارجی مشاهده شد که صنایع نفت و گاز دارای فرصت‌های بیشتری در مقایسه با تهدیدها هستند، از مهمترین فرصت‏ها و تهدیدهای موجود می‌توان به نیاز آینده دنیا به انرژی و نداشتن مرزهای سیاسی و اتصال به آب‌های آزاد دنیا اشاره کرد.

     نتیجه ‏گیری

    با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی عامل های استراتژیک داخلی و خارجی، مشاهده شد که موقعیت استراتژیک صنایع نفت و گاز در اقلیم کردستان با رویکرد سیاست حمایت و حفاظت محیط‌زیستی جهت دستیابی به توسعه پایدار در بخش استراتژی های محافظه‌کارانه (غلبه نقاط فرصت بر تهدیدها و نقاط ضعف بر قوت‌ها) قرارگرفته است. بنابراین استراتژی های کلان متناسب با شرایط کنونی جهت توسعه صنایع نفت و گاز و ارایه و اجرای سیاست های محیط‌زیستی، اقدام های استراتژیک کلان با آن پیشنهاد می‌گردد، به‏‏طوری که با استفاده از فرصت های موجود تهدیدها را کاهش دهیم و نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل نماییم.

    کلیدواژگان: عوامل محیط‏ زیستی، سیاستگذاری صنایع نفت و گاز، اقلیم کردستان، عراق، PESTLE & SWOT
  • داریوش یوسفی کبریا، غزل عباسخانیان، عبادت قنبری پرمهر صفحات 152-166
    سابقه و هدف

    وجود منبع های نفتی در دریاها عملیات اکتشاف، استخراج و حمل و نقل مواد نفتی در آن ها سبب به وجود آمدن لکه های هیدروکربنی بر سطح دریاها می شود و در نتیجه کاهش سطح کیفیت این آب ها را در پی دارد. نشت مواد نفتی به دریاها عوارض محیط زیستی جبران ناپذیری دارد و اکوسیستم های ساحلی و دریایی را مختل می کند در نتیجه شناسایی مکان و زمان وقوع حوادث نفتی و تشخیص ابعاد و بزرگی آلودگی ناشی از آن ها برای نظارت و حفظ سلامت محیط زیست از اهمیت زیادی برخوردار است و امروزه به کمک داده های سنجش از دور، استفاده از ماهواره های اپتیکی و راداری آسان و ممکن می شود. در این مطالعه، به منظور ارتقاء قابلیت تشخیص نواحی آلودگی نفتی، با استفاده همزمان ماهواره های اپتیکی Landsat-8، Sentinel-2 و راداری Sentinel-1 به دلیل قدرت تفکیک مکانی بالا و دوره بازبینی نزدیک به هم، آلودگی نفتی دریای خزر در منطقه ی تاسیسات نفتی آذربایجان مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، بررسی آلودگی نفتی ناشی از تاسیسات نفتی Oil Rocks در دو ماه آوریل و ژوین سال 2017 به وسیله تصاویر ماهواره ای انجام شد. پس از شناسایی لکه های آلودگی بر سطح آب در اطراف این تاسیسات در تصاویر راداری برای اطمینان از لکه های شناسایی شده ناشی از نشت نفت و بارزسازی آلودگی نفتی از تصاویر اپتیکی از روابط نسبت باندی استفاده شد. سپس، عملیات استخراج عوارض تصویرها با استفاده از روش نسبت باندی انجام گرفت.

    نتایج و بحث

    مساحت به دست آمده از سطوح آلودگی نفتی در ماه آوریل سال 2017 افزایش سطح لکه ی نفتی را طی 12 روز نشان داد که با توجه به درصد پوشش کلاس نفت و کلاس مخلوط آب و نفت در نتایج به دست آمده از سطوح، گویای افزایش پخش و گسترش لکه ی نفتی با جریانات دریایی و ادامه ی نشت نفت از منبع تولید آن است. همچنین بررسی تصاویر اپتیکی Landsat-8 و Sentinel-2 در تاریخ 5 ژوین 2017 در میزان سطح آلودگی نفتی، نتایج نزدیک به هم را نشان داد.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از این تحقیق، نشان داد که روش نسبت های باندی برای تشخیص سریع نشت نفت مناسب است. به همین جهت، برای بارزسازی جزییات ناحیه آلودگی، از روش طبقه بندی نسبت باندی تصویر برای استخراج عوارض با کلاس های مشخص استفاده شد. همچنین از نظر محیط زیستی تاسیسات نفتی Oil Rocks آب های خزری، کشور جمهوری آذربایجان را در شرایط نامطلوبی قرار داده و به دلیل جهت غالب جریانات دریایی در آن ناحیه به سمت سواحل شمال غربی ایران، درصورت عدم پیشگیری از وقوع نشت نفت، آب های سواحل کشور ما را آلوده ساخته و اکوسیستم دریایی منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین باید برای جمع آوری و پاکسازی لکه های نفتی در اطراف این تاسیسات با استفاده از روش های فیزیکی، شیمیایی و زیستی نسبت به پاکسازی آلودگی های نفتی روی سطح آب اقدام شود.

    کلیدواژگان: تصویرهای اپتیکی، تصویرهای راداری، لکه های نفتی، روابط نسبت باندی، استخراج عوارض
  • حسین طالبی خیاوی، حسین شفیع زاده مقدم، مصطفی کریمیان اقبال صفحات 167-183
    سابقه و هدف

     فرسایش گالی یکی از انواع فرسایش‌ آبی محسوب می شود که در طی پیشرفت این نوع فرسایش، اراضی کشاورزی به شکل غیرقابل استفاده درمی‌آیند. با در نظر گرفتن شرایط جغرافیایی و محیطی، عوامل متنوعی در ایجاد و گسترش فرسایش گالی تاثیر دارند. در تحقیق حاضر با توجه به گسترش شدید فرسایش گالی در منطقه‌ی جعفرآباد مغان و آسیب رساندن به اراضی کشاورزی و مرتعی مرغوب، به مدلسازی احتمال وقوع و بررسی عوامل تاثیرگذار در رخداد فرسایش گالی در منطقه پرداخته شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه که در منطقه جعفرآباد مغان(قره دره) انجام پذیرفت، تاثیر فاکتورهای شیب، جهت شیب، انحنای شیب، ارتفاع، درصد رس خاک افقA، درصد رس افقB، درصد شن افقA، درصد شن افقB، میزان ماده آلی خاک سطحی، فاصله از جاده‌ها و فاصله از رودخانه‌ها با استفاده از مدل رگرسیون درختی تقویت شده مورد بررسی قرار گرفت و همچنین نقشه پیش‌بینی فرسایش گالی منطقه نیز تهیه گردید.

    نتایج و بحث

    نتایج نشان داد که فاکتورهای فاصله از رودخانه، درصد شن افقA، درصد رس افقA و همچنین میزان ماده آلی خاک سطحی به ترتیب با درصد تاثیر 3/16 ، 1/13 ، 4/11 و 7/10، بیشترین مشارکت را در احتمال رخداد فرسایش گالی داشتند. و همچنین کمترین تاثیر مربوط به جهت شیب و ارتفاع به ترتیب با 4/5 و 5/5 درصد مشارکت بوده که می‌تواند به دلیل نبود تغییرات ارتفاعی چشمگیر در منطقه باشد. بر اساس نقشه پیش‌بینی مشخص گردید که 63/10 درصد از مساحت منطقه‌ی مورد مطالعه در طبقه حساسیت بسیار زیاد قرار گرفته است. مقدار AUC برای مدل رگرسیون درختی تقویت شده در این تحقیق 81/0 محاسبه گردید که نشان دهنده تخمین خوب مدل در پیش‌بینی مناطق حساس به فرسایش گالی است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان از تاثیر بالای خصوصیات سطحی زمین در شروع فرسایش گالی را دارد. با توجه به اینکه بیشترین تاثیر در احتمال رخداد فرسایش گالی مربوط به فاصله از رودخانه‌ و خصوصیات خاک سطحی می‌باشد، می‌توان با مدیریت آبراهه‌ها و گالی‌های رخ داده و همچنین افزایش دانش کشاورزان منطقه در مورد اهمیت مدیریت خاک و کشاورزی پایدار، میزان حساسیت اراضی منطقه به فرسایش گالی را کاهش داد. نتایج به دست آمده نشان از مناسب بودن مدل رگرسیون درختی تقویت شده برای انجام تحقیقات مشابه می باشد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، اثر مکانی، فرسایش گالی، رگرسیون درختی
  • فاضل امیری، طیبه طباطبایی صفحات 184-205
    سابقه و هدف

     افزایش سطوح غیر قابل نفوذ به دلیل شهرنشینی، اثرهای نامطلوب بسیاری بر سیستم های اکولوژیک شهری، از جمله خطرهای محیط زیستی ناشی از گرمای محیط شهری ایجاد کرده است. تعیین رابطه بین ترکیب کاربری و پوشش زمین ها و دمای سطح زمین (LST) 1، می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش دما در محیط های شهر داشته باشد. در سال های اخیر، گسترش شهر بوشهر موجب افزایش سطوح غیر قابل نفوذ، تغییر فضای سبز و تغییر قابل توجه محیط زیست شهری شده است. بنابراین، بررسی تاثیر فضاهای سبز بر محیط پیرامونی در برنامه ریزی شهر بوشهر ضروری است.

    مواد و روش ها

     به منظور آشکارسازی اثرهای فضای سبز در محیط های حرارتی شهری، در این تحقیق از تکنولوژی سنجش از دور برای استخراج فضاهای سبز، دمای سطح زمین و پوشش زمین از تصاویر لندست OLI (مرداد 1397) بدون پوشش ابری از آرشیو داده های لندست (USGS) 2، استفاده شد. مشاهده های میدانی در ماه مرداد سال 1397 انجام شد و تغییرات دما و رطوبت نسبی در محیط پیرامونی 13 محدوده فضای ‌سبز شهر بوشهر اندازه‌گیری و ثبت شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از اندازه‌گیری میدانی، مدل رگرسیون خطی چند متغیره بین دما و رطوبت نسبی با سه متغیر جهت، فاصله و اندازه فضاهای سبز تعیین شده و آثار متقابل بین متغیرها بررسی شد. با اجرای مدل رگرسیون چند متغیره، رابطه بین داده‌های دما و رطوبت نسبی مربوط به هر نقطه محاسبه شد. آزمون توکی بین میانگین‌های تغییرهای دمایی و رطوبت نسبی مربوط به هر یک از سه متغیر در سطح اطمینان 95% انجام شد.

    نتایج و بحث

    نتایج ضریب تبین R2 محاسبه شده از مدل رگرسیون خطی بین سنجه نرمال‌شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI) 3 با دمای سطح زمین برابر با 72/0 نشان دهنده وابستگی بالا بین تغییرهای دما با تغییرات NDVI است. نتایج حاصل از تحلیل تغییرهای دما با تغییر NDVI نشان داد که تغییرات NDVI که در واقع سنجه فراوانی گیاه است از عامل های بسیار مهم در کاهش دما و یا در بهبود و افزایش مهمترین کارکرد اکولوژیکی فضای سبز شهری است. نتایج حاصل از داده‌های ثبت شده در فاصله ها و جهت های متفاوت از فضاهای سبز، نشان دهنده کاهش تدریجی دما و افزایش رطوبت نسبی با کاهش فاصله از محدوده‌های منتخب بوده است. بر این اساس، میزان تاثیر فضاهای سبز بر دما و رطوبت نسبی، تا فاصله 60 متر معنی‌دار به‌دست آمد (05/0p≤). همچنین، جهت جغرافیایی غربی دارای کمترین میزان دما و بیشترین رطوبت نسبی و جهت جغرافیایی شرقی دارای بیشترین میزان دما و کمترین رطوبت نسبی بوده است. میزان R2 به دست آمده از مدل خطی بین دما و رطوبت نسبی با روابط متقابل بین سه متغیر (جهت، فاصله و اندازه فضاهای سبز) نیز به ترتیب برابر با 88/0 و 95/0 بوده است.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده نشان داد که فضای سبز شهری نقش مهمی در بهبود محیط حرارتی شهری دارد. با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور و مقایسه محیط حرارتی، می توان گفت موقعیت و فاصله مکانی از فضاهای سبز شهری بر الگوی حرارتی در محیط شهری تاثیر می گذارد. ما می توانیم قوانین ویژه ای را برای توزیع فضاهای شهری و دامنه های خنک کننده در فصل های گرم در محیط پیرامونی فضاهای سبز شهری داشته باشیم.

  • حمید عزیزمحمدلو، محمدنبی شهیکی تاش صفحات 206-225
    سابقه و هدف

     تحقیق های اخیر، سرمایه اجتماعی را از عامل های مهم و اثرگذار بر بهبود مدیریت مساله های ‌محیط زیستی می‌دانند چراکه همکاری فعالان مرتبط با مساله های محیط زیست را برای حل مشکلات موجود در حوزه محیط زیست آسان نموده و تقویت می‌نماید. در این مقاله سعی شده است نقش سرمایه اجتماعی و انسانی در چگونگی اثرگذاری سرمایه‌گذاری‌های ‌محیط زیستی بر کیفیت محیط زیست در ایران مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش‌ها

    در این تحقیق در مرحله اول با استفاده از رهیافت کالمن فیلتر و با استفاده از داده‌های مربوط به سال‌های 1353 تا 1395 روند تغییرات ضریب اثرگذاری سرمایه‌گذاری ‌محیط زیستی بر کیفیت محیط زیست در ایران به کمک نرم‌افزار Eviews  برآورد شده است. در مرحله دوم در چارچوب روش همگرایی یوهانسون، ضمن بررسی مانایی متغیرها با استفاده از آزمون ریشه واحد دیکی فولر، تعمیم ‌یافته و تعیین تعداد روابط همگرایی با استفاده از آزمون‌های اثر و حداکثر مقادیر ویژه، روابط همگرایی بلندمدت بین سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی و ضریب اثرگذاری سرمایه‌گذاری ‌محیط زیستی با استفاده از روش تخمین حداکثر راست نمایی و به کمک نرم‌افزار Microfit برآورد گشته است. همچنین از توابع واکنش برای بررسی چگونگی واکنش ضریب اثرگذاری سرمایه محیط زیستی در قبال تغییرات سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی استفاده شده است.

    نتایج و بحث

    یافته‌های حاصل از برآورد ضریب اثرگذاری سرمایه‌گذاری ‌محیط زیستی بر کیفیت محیط زیست در ایران با استفاده از روش کالمن فیلتر نشان می‌دهد که تاثیرگذاری سرمایه‌گذاری ‌محیط زیستی بر کیفیت محیط زیست از یک روند یکسان تبعیت نکرده و نوسان هایی را تجربه نموده است. نتایج تخمین روابط همگرایی بلندمدت گویای آن است که در بلندمدت بین نوسان های این ضریب ازیک‌ طرف و نوسان های سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی از طرف دیگر ارتباط معنی‌دار وجود دارد. بدین معنی که با افزایش سطح سرمایه اجتماعی در جامعه، ضریب اثرگذاری، سرمایه‌گذاری محیط زیستی بر کیفیت محیط زیست تقویت شده و در صورت تضعیف سطح و ساختار سرمایه اجتماعی، این ضریب نیز تضعیف می‌شود. یافته‌های حاصل از توابع واکنش ضربه‌ای نشان می‌دهد که اعمال یک شوک در سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی در یک دوره معین منجر به تحریک و واکنش ضریب اثرگذاری سرمایه‌گذاری محیط زیست بر کیفیت آن و در نهایت شکل‌گیری سطح تعادلی متفاوتی برای این ضریب در دوره‌های بعد می‌گردد. نتایج تخمین بردار تصحیح خطا نیز نشان می‌دهد که به‌طور متوسط در هر دوره 26 درصد از عدم تعادل یک دوره در شدت اثرگذاری سرمایه‌گذاری ‌محیط زیستی بر کیفیت آن در دوره بعد تعدیل می‎شود.

    نتیجه‌گیری

    مبتنی بر یافته‌های این تحقیق، اثربخشی و کارآمدی سرمایه‌گذاری‌های محیط زیستی در بهبود کیفیت آن، تا اندازه قابل‌توجهی در گرو دانش افراد جامعه و همچنین اعتماد این افراد نسبت به برنامه‌ها و فعالیت‌های تعریف‌شده در این رابطه و میزان مشارکت موثر آن‌ها در تعریف و پیاده‌سازی این برنامه‌ها و فعالیت‌ها دارد. به‌عبارت‌ دیگر رویکرد یک‌سویه و از بالا به پایین دولت در حوزه صیانت و حفاظت از محیط زیست، نمی‌تواند به تنهایی تضمین‌کننده رسیدن به اهداف تعیین‌شده در باب مدیریت محیط زیست باشد و لازم است مکانیسم‌های لازم برای جلب مشارکت و اعتماد افراد و ذینفعان مختلف در همه سطوح درگیر در فرآیند مدیریت محیط زیست، طراحی و مهیا گردد.

    کلیدواژگان: مخارج حفاظت از محیط زیست، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، فیلتر کالمن، روش همگرایی یوهانسون
  • هادی زاهدی، یوسف رشیدی، سید حسین هاشمی صفحات 226-235
    سابقه و هدف

     امروزه آلودگی صوتی به عنوان یک مشکل جدی بهداشتی و محیط زیستی شناخته می‌شود. با گسترش پدیده شهرنشینی و مهاجرت و ایجاد شبکه‌های حمل و نقل جاده‌ای، ریلی و هوایی و همچنین توسعه سریع صنایع به مرور زمان مساله آلودگی صوتی به عنوان یک مساله جدی در نظر گرفته شد که مسیولان برنامه‌ریزی شهری را بر آن داشت تا اقدام به کنترل و دادن راهکار مناسب برای آن نمایند. استفاده از مانع های صوتی از جمله روش‌هایی می‌باشد که در کاهش و کنترل در مسیر انتشار صوت کاربرد پیدا می‌کند و در کاهش و کنترل صدای ناشی از ترافیک به دلیل حرکت لاستیک خودروها بر سطح جاده، عبور هوا با سرعت از روی بدنه وسیله نقلیه، ازدحام موتور وسیله های نقلیه و برخی ناهنجاری‌های عمدی (مانند بلند کردن صدای اسپیکرهای داخلی، دست کاری اگزوز خودرو و...) موثر واقع می‌شود .هم اکنون 20 بزرگراه شهر تهران آلودگی صوتی دارند که در تعدادی از این بزرگراه ها نصب دیوار صوتی صورت گرفته است. بزرگراه صیاد شیرازی نیز به 3 دیوار صوتی تجهیز شده است. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی عملکرد دیوار صوتی واقع در بزرگراه صیاد شیرازی است.

    مواد و روش‌ها

    در این تحقیق 3 مقطعی که دیوار صوتی در بزرگراه صیاد شیرازی تهران نصب شده بود با استفاده از دستگاه صداسنج مدل 2236 B&k و بنابر استاندارد سازمان محیط زیست آمریکا به لحاظ تراز صوت (در ارتفاع 5/1 متری از زمین) در موقعیت های مختلف نسبت به دیوار صوتی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اندازه گیری تراز صوت در فاصله  5 متری و  20 متری پشت دیوار نیز صورت گرفت و سپس دو فاکتور کاهش تراز صوت و میزان افت صدا در این مقاطع مورد ارزیابی قرار گرفت. در ضمن با اندازه گیری تراز معادل صوت در منازل (دارای نماکاری سنگی و واجد شیشه دوجداره) و در اتاق نشیمن طبقه های مختلف به مقایسه تراز معادل صوت با استاندارد صوت در منازل که توسط آژانس حفاظت محیط زیست (آمریکا) تدوین شده، پرداخته شد.

    نتایج و بحث

    میزان تراز معادل صوت در داخل بزرگراه بین 70 الی 80 دسی بل متغیر بوده و در فاصله نزدیک (5 متری) از پشت دیوار کاهش درحدود 15 دسی بلی صوت مشاهده شد، در فاصله 20 متری نیز شاهد کاهش حدود 12 دسی بلی تراز صوتی وجود دارد. هرچند که در دیوار کوچه زنبق به دلیل کوتاه بودن طول دیوار و رعایت نکردن اصول صحیح طراحی دیوار، مانع صوتی (نبود زاویه دهی مناسب) این مقدار پایین تر بوده است، البته با احتساب کاهش درحدود 12 دسی بل، میزان تراز معادل صوت همچنان تا 55 دسی بلی که  استاندارد ملی کشور برای منطقه های مسکونی و در خارج منزل استاندارد تعیین کرده اختلاف وجود دارد که به دلیل فاصله کم بزرگراه تا منازل مسکونی این امر را دور از دسترس قرار می دهد. در داخل منازل پشت موانع نیز اندازه گیری های انجام گرفته بیانگر نبود تحقق نسبی استانداردها می باشد. هرچند که به نظر می رسید با افزایش ارتفاع، اثر موانع صوتی در کاهش تراز معادل صوت کمتر گردد ولی تا طبقه سوم این مورد وجود ندارد و حتی گاهی به دلیل صدای بالای موتور خانه، صدا در طبقه اول بالاتر از طبقات دوم و سوم بوده است. با توجه به ارتفاع درحدود 6 متری دیوار با افزایش ارتفاع و در طبقات چهارم و پنجم منازل پشت دیوار صوتی اثر مانع کمتر می شود. البته کمتر ساختمانی در مجاورت دیوار و بزرگراه مشاهده گردید که بیش از سه طبقه باشد.

    نتیجه‌گیری

    عملکرد دیوارها درکاهش تراز معادل صوت به طور کلی مثبت بوده است. موانع صوتی بوستان وحد فاصل فروردین تا ابوذر و مانع صوتی کوچه زنبق به میزان کمتر قادر به کاهش قابل توجه تراز صدای ناشی از ترافیک می باشند، بنابر نتایج بیشترین تاثیر موانع در ناحیه سایه صوتی و در واقع پشت مانع می باشد و با فاصله گرفتن از مانع و قرارگیری در ناحیه نیم سایه و بعد از آن سهم مانع در کاهش تراز فشار صوت کمرنگ تر می شود.. با وجود عملکرد قابل توجیه دیوارهای صوتی، نتایج این پژوهش، گویای رعایت نکردن استانداردهای صدا در هوای آزاد منطقه های مسکونی (55 دسی بلی) نزدیک بزرگراه‌ می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، بزرگراه، تراز معادل صوت، دیوار صوتی
  • محمدعلی گلستانی، محمود شور، علی تهرانی فر، سید محمدحسین نعمتی صفحات 236-247
    سابقه و هدف

     یکی از موضوع های مهم در اجرای دیوارهای سبز داخلی، انتخاب بستر کاشت کارا و سبک است. در سال های اخیر استفاده از کشت های بدون خاک در دنیا و از جمله ایران در حال توسعه است. در همین راستا، استفاده از پسماند آلی کشاورزی در بسترهای کاشت می تواند، افزون بر داشتن مزیت های اقتصادی، به منظور نیل به محیط زیست پایدار نیز نقش مهمی ایفا نماید. از این رو این پژوهش با هدف مقایسه بسترهای کشت وارداتی با پسماند آلی کشاورزی بر رشد گیاه پلکترانتوس (Plectranthus sp.) انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش، تاثیر پنج بستر کشت مختلف در  نسبت های حجمی (60 به 40) شامل: 1 - مخلوط پیت ماس + پرلیت، 2 - ترکیب مورد استفاده گلخانه داران یعنی مخلوط (کمپوست پوسته برنج + ضایعات چای + خاکبرگ) + پرلیت، 3 - کمپوست پوسته برنج + پرلیت، 4 - کمپوست ضایعات چای + پرلیت، 5 - کمپوست خاکبرگ+ پرلیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار بر ویژگی های رشد گیاه زینتی پلکترانتوس در دیوار سبز داخلی به اجرا در آمد. در این پژوهش، صفات رشدی همچون تعداد برگ، تعداد ساقه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه؛ ویژگی های فیزیکی بسترهای کشت همچون وزن مخصوص ظاهری، وزن مخصوص حقیقی، ظرفیت نگهداری آب؛ و ویژگی های شیمیایی شامل درصد مواد آلی، اسیدیته و هدایت الکتریکی بستر کشت، درصد فسفر، نیتروژن، پتاسیم، کربن آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و نسبت C/N اندازه گیری شدند.

    نتایج و بحث

    تجزیه فیزیکوشیمیایی بسترهای ترکیبی آزمایش نشان داد که ترکیب بستر کشت ضایعات چای و پرلیت از نظر درصد نیتروژن، ظرفیت نگهداری آب، درصد ماده آلی و کربن آلی و همچنین ظرفیت تبادل کاتیونی، برتری محسوسی نسبت به دیگر بسترهای کشت داشت. افزون بر این، پایین بودن وزن مخصوص ظاهری (15/0گرم بر سانتی متر مکعب) در بستر ضایعات چای و پرلیت نسبت به دیگر بسترهای مورد مطالعه، می تواند سنجه ایده آلی برای بکارگیری آن در دیوارهای سبز داخلی باشد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بسترهای مختلف کشت تاثیر معنی داری (P ≤ 0.01) بر ویژگی های رشد گیاه زینتی پلکترانتوس داشتند؛ به طوری که گیاهان پلکترانتوس پرورش یافته در بستر کمپوست ضایعات چای + پرلیت در همه صفات اندازه گیری شده نسبت به دیگر بسترهای کشت، برتری محسوسی نشان دادند. یکی از سنجه های مهم برای ارزیابی بسترها، وزن خشک  اندام های هوایی گیاه می باشد. در این پژوهش، گیاهان پرورش یافته در بستر کشت ضایعات چای و پرلیت وزن خشک اندام هوایی و تعداد برگ بیشتری داشتندکه می تواند به دلیل بیشتر بودن ظرفیت تبادل کاتیونی و درصد نیتروژن در این بسترها باشد. در مقابل، درگیاهان پرورش یافته در بستر کشت کمپوست پوسته برنج و پرلیت ویژگی های رشد گیاهان در پایین ترین مقدار نسبت به دیگر تیمارهای بستر کشت بود. کاهش پارامترهای رشدی در این بستر می تواند به درصد پایین عناصر غذایی، ظرفیت نگهداری آب و تبادل کاتیونی نسبت داده شود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، بستر ترکیبی ضایعات چای و پرلیت به دلیل دارا بودن ویژگی های تغذیه ای مناسب، وزن کم بستر، هزینه پایین و فراوانی این بسترها در کارخانه های شمال کشور، می تواند جایگزین مناسبی برای بستر وارداتی پیت در دیوارهای سبز داخلی و توسعه فضای سبز پایدار باشد.

    کلیدواژگان: پلکترانتوس، ضایعات چای، پوسته برنج، توسعه پایدار، ظرفیت تبادل کاتیونی
|
  • Afsaneh Yousefi, Reza Mirzaeitalarposhti*, Fatemeh-Sadat Aghamir, Jafar Nabati Pages 1-14
    Introduction

    Economic problems caused by increasing consumption of fertilizers from one side and environmental issues related to non-normative consumption of such fertilizers such as pollution of water and soil, loss of soil fertility and depreciation of plant products from on the other hand, it has provided more fields of attention to biological fertilizers. In order to reduce environmental pollution and ecological damage caused by the use of chemical fertilizers, resources and inputs should be used which, in addition to meeting the current plant's requirements, will also lead to the sustainability of agricultural systems in the long run (Karmakar et al., 2015). Beans are used not only as a human diet but also for improving soil fertility through biological nitrogen fixating (Rahimi et al., 2014). The purpose of this study was to reduce the harmful effects of chemical substances in agricultural products and reduce the cost of production by biofertilizer treatments (including Nitro Power Bacteria (NPB), Phosphate Power Bacteria (PhPB), Potassium Power Bacteria) and their effect on mungbean yield.

    Materials and methods

    In order to investigate the effect of nitrogen stabilizing bacteria, potassium and phosphorus solubilizing bacteria on mungbean yield, a field experiment was carried out as a randomized complete block design with factorial arrangement of treatments. Two mungbean landraces (Dezfouli & Indian) were planted under six fertilization systems at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad, Iran in 2017. Fertilization treatments were Nitro Power Bacteria (NPB), Phosphate Power Bacteria (PhPB), Potassium Power Bacteria (PPB), NPB+PhPB+PPB 5) chemical nitrogen fertilizer (N) and 6) no fertilizer application as control (C). Before planting, a soil depth of 0-30 cm was obtained from soil samples and the soil physico-chemical properties were measured according to the standard method. At the end of growing season, an area of 1 m2 from middle of each plot was selected and then plants were harvested for further analysis. The grain and biological yield, and yield components including plant height, number of branches in Plant, number of pods per plant, number of seeds per pod, number of seeds per plant and 100 seed weight were measured.

    Results and discussion

    The results showed a significant difference between yield and yield components of mungbean and in different biological treatments (p<0.05). The highest biomass (6555 kg ha-1) and grain yield (1558 kg ha-1) were obtained for Dezfouli landrace under NPB+PhPB+PPB treatment. The lowest biomass and grain yield were observed for Hendi landrace under control treatment with 3518 and 1393 kg ha-1 respectively. The results showed that mixing of nitrogen stabilizing bacteria and potassium and phosphate release bacteria not only improves crop yields, but also reduces the negative aspects of the application of chemical fertilizers in crop production systems. It seems that weaker vegetative growth is one of the factors of reduction in the production of reproductive growth components, so inoculation with these fertilizers improves conditions for growth due to increasing access to nutrients that is an effective factor in stimulating the growth and photosynthesis of plants Production of photosynthetic materials and, consequently, increased yield in mungbean plants (Mehraban and GHasemi., 2015).

    Conclusion

    It was revealed that mixed application biological bacteria not only improve yield of mungbean but also reduce negative aspects of chemical fertilizer application in crop production systems. The necessity of attention to biological fertilizers as ecological agricultural methods to prevent soil and water pollution, in this regard, the use of environmental approaches to ecological agricultural goals. As final recommendation, the experiment should be repeated in plants under different abiotic stress such as salinity and water deficit.

    Keywords: Biological fertilizers, Ecological agriculture, Fertilizer, Sustainable agriculture
  • Mehrdad Mohammadidust, Hossein Houshmand, Mina Ahangarzadeh, Lefteh Mohseninejad*, Fatemeh Hekmatpour, Farahnaz Kian Ersi Pages 15-31
    Introduction

     Harvesting, transporting, packaging, and storing the farmed shrimp Litopenaeus vannamei are factors that affect the quality of the shrimp Litopenaeus vannamei. The physical stress of the harvest leads to red hepatopancreas and eventually reddish color of the shrimp’s head. Vibriosis and stressful factors such as high pH of the pool and an increase in the organic load of the pool are also effective in causing the redhead syndrome. Redhead syndrome is a negative factor in the shrimp market. The aim of the study was redhead syndrome reduction strategies in the shrimp farm.

    Material and methods

     Two farms were selected, each having three pools with different treatments. In the last month leading to the capture of shrimps, water parameters were measured. Different methods and speeds of transport were also measured. Transport temperature and percentage of redhead syndrome after freezing were measured and results were analyzed.

    Results and discussion

     The results of different treatments showed that 2 to 5% of the harvested shrimps were redheaded, which was directly correlated with the total organic matter (TOM). The harvesting method and using supplementation and metabisulfite had no significant effect on the percentage of redheaded (P <0.05). Using styrofoam for transportation, the redhead syndrome was significantly less observed than the other treatments. Shrimp with redhead syndrome decreased from 16.47 in normal baskets to 3.5 in styrofoam. The normal transport temperature of shrimp was 11.77 °C, which decreased to -1.38°C in styrofoam transportation. In layered ice treatment, 7.67% redheaded shrimps were observed, which was less than the normal transport. The role of processing was more effective in causing redhead syndrome than the methods of culture and harvesting. The percent of shrimp with redhead syndrome were recorded in two farms 67.50±3.12 to 64.06±2.57 % in different treatments. The post-freezing temperature of shrimps at the two processing centers showed a significant difference (P <0.05). At center one, the temperature of frozen shrimp was -10.11±0.63° C and the mean shrimps with redhead syndrome was 64.06±2.57The mean temperature of frozen shrimp in the second processing centers was -15.03±0.25° C and the mean number of shrimps with redhead syndrome was 67.50±3.12%.

    Conclusion

     According to the results, transport and harvest management were effective in the percentage of shrimps with redhead syndrome. The best way of transport was by using styrofoam that reduced the percent of redheaded shrimps to 3.5%. Harvest management was less effective in the percentage of redhead syndrome. In other words, with good management of harvest, transport with styrofoam, and good processing, we could reduce the redheaded shrimps by 3%, 8 to 11%, and 27 to 36%, respectively, and in total 38 to 50% after freezing.

    Keywords: Redhead syndrome, Litopenaeus vannamei, Shrimp farm, Abadan
  • Homayoun Habibi, Hajar Raee Dehaghi* Pages 32-48
    Introduction

     Human ability to transform the environment raised a new environmental concern all over the globe, namely climate change. Today, global warming and sea level rise resulted from polar ice melting are the most immediate, definitive, and visible effects of climate change. One of the effects of these changes is the likelihood that coastal states, especially small island states, will be deprived of their former maritime zones. Since the baseline is the basis of determination of the maritime zones of the coastal state, with sea level rise, the validity of previous baselines and countries' eligibility for making use of maritime zones have been challenged. It raises the question of whether such countries are still eligible to use the existing baselines or should redraw baselines based on changes. The purpose of this paper was to examine the effects of climate change on baselines of the coastal and archipelagic states and to provide solutions to these countries to counter such effects.

    Material and methods

     In order to examine the impacts of climate change on coastal countries, we first discussed the effects of climate change on the oceans. Research shows that the most important of these changes is global warming and sea level rise. Then, the impact of such consequences on the normal and direct baselines of the coastal and archipelagic states was analyzed.

    Results and discussion

     We concluded that the most important effects of such changes on the oceans are global warming and sea level rise. Then, the impact of climate change on the baselines and the authenticity of this legal challenge were assessed. It was concluded that however the Convention on the Law of the Sea 1982 neglected the potential of future changes to base points, by interpreting the drawing of baselines of unstable coastlines and continental shelf, it is possible to accept the right of coastal and archipelagic states to preserve the existing baselines and maritime zones despite sea level changes.

    Conclusion

     This study concluded that the consequences of climate change undoubtedly lead to widespread changes in baselines, and by interpreting the provisions of the convention, it can provide solutions to counter these changes, and eventually, acknowledge the right of coastal states to preserve their former baselines.

    Keywords: Climate change, Convention on the Law of the Sea, Base points, Baseline, Maritime zones
  • Zahra Asadolahi*, Mostafa Keshtkar, Zia Badehian Pages 49-72
    Introduction

     Due to the importance of ecosystem services mapping in decision making, different approaches have been developed for mapping ecosystem services. InVEST software is based on models that combine land use/cover with ecosystem services, and so land use is considered an essential component of all models. Currently, remote sensing technology is one of the top techniques in land use/cover map extraction using both pixel-based and object-oriented methods. While the pixel-based method is based on the classification of numerical values of images, object-oriented image processing is more accurate in the classification process, due to the use of spectral information, texture, and content information, being widely used in all sectors including environmental sciences. In this regard, the present study aimed to apply satellite images and object-oriented processing in land use/cover mapping and habitat services modeling.

    Material and methods

     The research was carried out using eCognition 9.01 and InVEST3.0 software in four steps including preparing information, object-oriented processing of satellite images, object-oriented classification, and finally, habitat modeling. Images of Landsat and Sentinel satellites were fused to the eCognition software and processed in conjunction with ASTER digital elevation model data. Segmentation was performed as the first step of object-oriented classification using multi-resolution segmentation algorithm. Due to the size of the study area and the average spatial resolution of Landsat images, the images were segmented with 30 scales, 0.4 coefficient, and 0.5 compression. Geometry, vegetation (NDVI), Pixel Gray Surface Composition (GLCM), and lighting degrees were classified using the Assign class classification algorithm. Then, by matching the extracted map with 130 teaching points, the accuracy of the kappa coefficient was determined. Next, land use/cover map was introduced into InVEST software.

    Results and discussion

     The results and statistics obtained from object-oriented classification accuracy presented acceptable results with a kappa coefficient of 0.93. In the study area, land use/cover classes were prepared in six categories including irrigated and rain-fed agriculture, forest, rangeland, man-made areas, and water resources. According to the results, rangeland and forest types with an area of 39.8% and 33.0% covered more than 72.8% of Lorestan Province’s area. Major problems with land use mapping were the inability of 30-m pixel Landsat satellite imagery to distinguish between rain-fed agriculture, rangeland, and low-density forest types due to their spectral similarity as well as rural areas due to their small surface area. Hence, we attempted to overcome this limitation by modifying the segment characteristics such as shape, tone, texture, and other information. Habitat suitability was considered for each land use class. The susceptibility of each habitat type to the threats in the study area was also weighted. Human threats affecting habitat quality were classified into three groups of agricultural lands, residential areas, and roads. Finally, the model was implemented and a habitat quality index was obtained with values ranging from zero to one.

    Conclusion

     There are different approaches to ecosystem services mapping, one of which is extracting ecosystem services information directly from land use/cover maps. Such an approach is appropriate for large-scale areas that are restricted in terms of available data and expert knowledge, and the service is directly related to land use.

    Keywords: InVEST, Landsat, Sentinel, Habitat services
  • Hadise Asadian, Fariba Tadayon, Sanaz Raeis Farshid* Pages 74-84
    Introduction

     Nowadays, the use of green synthesis methods without the use of chemicals to produce biocompatible nanoparticles with specific properties has been widely considered. One of the most important methods of green synthesis is the production of metallic nanoparticles using organisms. Exploiting various plant materials for green synthesis of nanoparticles is a green technology because it does not involve any harmful chemicals. One of the techniques of the green synthesis method is the use of plant extracts, which reduces metal salts to metal ions by using reductive compounds in them. In recent years, coated magnetic nanoparticles have found new and widespread applications in industry and medicine due to their unique properties. Modifying the surface of these nanoparticles by plant extract enhances their efficiency in absorbing hazardous dyes and mineral pollutants. They also have antibacterial and anti-inflammatory activities.

    Material and methods

     In order to synthesize the nanoparticles, iron chloride and nickel nitrate salts were mixed with the extract of Terminalia chebula and subjected to severe stirring. The immediate change of color from brown to black at this stage indicated the revival of metal ions to metal salts. The sample was then dried and powdered with mortar. Structure and morphology of synthesized nanoparticles were investigated by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), X-ray Diffraction (XRD), and Scanning Electron Microscope (SEM).

    Results and discussion

     The purpose of this research was to synthesize and develop a novel method for the preparation of super-magnetic nanoparticles using environmental and green chemistry methods. For this purpose, T. chebula was used as a medicinal plant in the preparation of iron-nickel magnetic nanoparticles for the first time. The FTIR method confirmed the surface modification of magnetic nanoparticles using T. chebula extract and SEM determined the morphology and approximate size of uncoated and bio operative magnetic nanoparticles. The results also showed that the nanoparticles were nearly spherical with approximately 26.67 nm average diameter. The X-ray diffraction pattern showed the crystalline nature, high purity, and cube-centered structure of the uncoated and bioactive magnetic nanoparticles.

     Conclusion

     The proposed method in this study makes it possible to synthesize green binary magnetic nanoparticles using the extract of T. chebula. Not using hydrothermal and sedimentary methods in nanoparticle fabrication as well as preparation of a plant extract in the aquatic environment were important advantages of this study. According to this method, phenolic antioxidant compounds in the plant extract simultaneously reduced metal ions and chelating agents and also the synthesis of metal nanoparticles, which also have antibacterial properties.

    Keywords: Green chemistry, Biosynthesis, Antioxidant compounds, Terminalia chebula extract, Super magnetic nanoparticles
  • Khosro Azizi*, Sajjad Rahimi-Moghaddam Pages 85-106
    Introduction

     Heat stress is one of the most important threats and concerns for maize production, which mostly occurs in hot and dry areas. Heat stress reduces grain yield and the plant's photosynthesis rate and increases transpiration. Maize is very sensitive to heat stress and extreme temperatures at the flowering stage because extreme temperatures decrease pollen germination ability, and thus, decrease grain yield. However, there are some strategies to prevent the maize flowering stage from being exposed to heat stress. Careful management practices including Adjusting the sowing time and cultivar can be considered as useful strategies to deal with heat stress. Crop simulation models can be used to investigate these practices. Therefore, the present study was carried out to evaluate the risk of heat stress (frequency and intensity of heat) on grain maize of Iran and evaluate the risk window for grain maize using the modeling approach.

    Material and methods

     In order to evaluate the risk of heat stress in maize agroecosystems of Iran, a simulation experiment was designed in five regions (Iranshahr, Dezful, Parsabad, Kermanshah, and Kerman), three sowing times (common: farmers sowing time in each region; late: 20 days after common sowing time; early: 20 days before common sowing time), and two cultivars (SC704 and SC260 as late- and early-maturity cultivars, respectively). To do this, the long-term climatic data of each region including minimum and maximum temperatures, rainfall, and radiation were collected from Iran Meteorological Organization. These data were applied as inputs of the crop simulation model. In this study, the APSIM model was employed to simulate the growth and development of the maize plant. In order to assess the risk of heat stress on grain maize, three dimensions including the critical stage of grain maize to extreme temperatures (flowering), frequency of extreme temperatures at the critical stage, and intensity of extreme temperatures at the critical stage were evaluated. Furthermore, the risk window for maize flowering in each region was equal to the first day of the year with a temperature of over 36 °C until the last day of the year with a temperature above 36 °C.

    Results and discussion

     The highest risk window of extreme temperatures was recorded in Iranshahr County (183 days) as a hot and dry region and the lowest risk window was simulated in Parsabad (14 days) as a semi-arid and temperate region. Moreover, the percentage of the number of maize flowering days with temperatures above 36 °C and the mean maximum temperature during the flowering period were 63.5% and 37.09 °C, respectively. This issue reduced the grain yield of maize in Iran so that the grain yield was simulated 6196.5 kg ha-1. However, in the spring season, the early sowing time and the early-maturity cultivar decreased the percentage of the number of maize flowering days with temperatures above 36 °C (37.2%) and mean maximum temperature during the flowering period (35.1 °C) and increased grain yield (7486.9 kg ha-1). Overall, in the summer, the percentage of the number of maize flowering days with temperatures above 36 °C and mean maximum temperature during the flowering period were decreased 38.9% and 35.3 °C, respectively, and grain yield was boosted to 7743.6 kg ha-1 under the combination of late sowing time and late-maturity cultivar.

    Conclusion

     The results showed that grain maize is currently cultivated by farmers under high-risk conditions of heat stress. In order to reduce the risk and increase grain yield, farmers in each region should apply the optimal sowing times and cultivars according to the growing season.

    Keywords: Cultivar, Heat stress, Flowering, Sowing time
  • somayeh sadr*, Zahra movahedi Rad Pages 106-121
    Introduction

     The study of the spatial distribution of heavy metals is very important in land management and planning. The geostatistics theory is used to estimate spatial variables in unmeasured points. By using the Co-Kriging estimator and using information about the correlation between variables, a more accurate estimation of a variable (main variable) can be obtained using auxiliary information (secondary variables). Due to the importance of Isfahan Province because of the large population living in this province and the extent of agricultural and industrial activities, there is a need for sufficient information on the distribution of selenium in this area. The present study investigated the distribution of selenium and provided maps of its distribution in the surface soils of this province.

    Material and methods

     The study region has an area of about 6800 km2 and covers a large part of the agricultural lands and the major industrial centers of Isfahan. Samples were taken from depths of 0 to 20 cm from the soil surface and 255 samples from the whole area in 4 × 4 km networks by using a stratified random sampling design. All soil samples were analyzed for pH, electrical conductivity (EC), sand, clay, silt content, and organic matter percentage. Total selenium concentrations were measured by XRF in only 72 samples. Statistical and geostatistical calculations were performed by SPSS and WinGslib, respectively, and maps were drawn by ILWIS and Surfer software.

     Results and discussion

     The mean concentration of selenium in the study area was 0.63 mg/kg with a min and max amount of 0.5 and 1.5 mg/kg, respectively. There was a positive and significant correlation between the selenium concentration and soil’s EC. Therefore, EC was used to reduce the selenium estimation error by the Co-Kriging method. While toxicity level of selenium starts at 5 (mg/kg) for humans and animals, in this study, deficiency threshold for total soil selenium was 0.6 mg/kg and, therefore, the study area can be identified as selenium-deficient because more than 50% of the area had a concentration of less than 0.6 mg/kg and about 12% of the area has a high concentration of selenium in unpolluted soils. No toxicity of this element to humans and livestock was observed. Large parts of Isfahan Province have an arid climate with alkaline pH soils. Given the low levels of selenium in both agricultural and non-agricultural lands, it seems that the native material of this area, which is often the alluvial constituent of the Zayandehrood River, is poor in selenium. On the other hand, the deficiency of this element in agricultural lands indicates that farmers in these areas do not use selenium-containing fertilizers. The highest concentration of selenium was located in the city of Mobarake. There is a huge steel industry in this area. The dominant wind direction of the region is introduced as a threat factor in the transfer of selenium-containing atmospheric emissions from the industrial areas of Mobarka to more populated areas of the province

     Conclusion

     Industries are more concentrated in the city of Isfahan and its surrounding areas and thus selenium concentration is higher in these areas than the neighboring areas. The steel industry in Mobarakeh is an agent for the introduction of selenium into the atmosphere and finally the soil. Winds probably play a role in transmitting selenium to the northeastern part of the region. However, no toxicity of this element was observed in all the studied areas but even selenium deficiency was observed. Therefore, using selenium-rich fertilizers in the region is recommended.

    Keywords: Geostatistic, Co-Kriging, Zayandehrood River, Mobarake
  • Mohammad Hasan Naseri, Mohammad Rostamian Pages 122-133
    Introduction

     Considering the importance of forest roads and their positive and negative effects on the forest ecosystem, in this study, the effects of a forest road on species diversity indices related to trees and shrubs in forests of Pasargad city were investigated.

    Material and methods

     After field surveys, 30 plots of 400 square meters (20×20 m) were placed on both sides of the road perpendicular along the third-grade forest road with a distance of 100 meters in 0 to 20, 40 to 60 and 80 to 100 m intervals and the species of trees and shrubs were investigated. Then, richness and uniformity indices were calculated and the mean of each index was measured at similar intervals. Then, in SPSS software, the data were normalized by the Kolmogorov-Smirnov test as well as homogeneity analysis of variance using Leven's test. The effect of distance from the road on diversity, richness, and uniformity was determined using a one-way ANOVA method, and Duncan's test was also used to compare the multiple means.

    Results and discussion

     The results of the census of the trees in the study area showed that Amygdalus lycioides species had the highest and Ephedra foliate species had the least abundance in the plots. According to the results, the mean values of diversity, richness, and uniformity indices at different distances from the road showed no significant difference. Also, analysis of variance for values of diversity, richness, and evenness indices at specified intervals showed that there was no significant difference in the 95% confidence level between the values of these indices at different distances from the road.

    Conclusion

     Light competition is one of the factors affecting the establishment of trees and shrubs. There was no light competition in the study area due to the long distances between trees and, therefore, the presence of roads in these conditions wouldn’t affect the light competition. On the other hand, the results showed that with increasing distance from the road, there were no significant differences between the density of trees and shrubs and species diversity indices. Third-grade forest roads are used during limited seasons of the year due to limited infrastructure and pavement, and so the adverse effects of human presence would be limited. Therefore, increasing the distance from third-grade forest road in the study area did not affect the richness, diversity, and evenness of tree and shrubs species.

    Keywords: Forest ecosystem, Forest road, Species diversity, Species richness, Species uniformity
  • Hamidreza Jafari*, Koshesh Othman Soleiman Pages 134-151
    Introduction

    Today, the energy sector has an important role in modern society, and a comprehensive understanding of its performance is needed not only to decide on domestic energy policies but also to develop sustainable economic policies. With more than 60 billion barrels of oil reserves and about 200 trillion cubic feet of natural gas, the Kurdistan region has attracted the attention of industrialized nations who need more energy of oil and natural gas. It is the eighth largest oil-producing region in the world that is divided into more than 57 oilfields. Considering the importance of this area and the vast environmental impacts of oil and gas, the purpose of this study was to identify the influential environmental factors in oil and gas policymaking.

    Material and methods

    The present study was applied research that used field evaluating and interviews with experts to obtain the required information. In this research, data were collected by the Delphi method and through a questionnaire. The SWOT & PESTLE model was used to analyze the information and identify the effective environmental factors in oil and gas policymaking.

    Results and discussion

    According to the results of the internal factor evaluation matrix, the number of weaknesses was higher and the oil and gas industry and environmental experts gave it the highest score. Results also indicated that the oil and gas industries, although having different strengths and effectiveness, but weaknesses were more effective. Strengths such as the existence of vast oil and gas reserves in the Kurdistan region, the existence of relative democracy, the preservation of civil and political rights, economic development, and the growth of GNP and GDP, obtained the highest scores. On the other hand, deficiency in strategic planning and macroeconomic policies, lack of a coherent and robust management system in line with financial and contracts transparency, and the ineffectiveness of the tax and customs system were the weaknesses. Therefore, it can be concluded that the oil and gas industry, despite its normal growth and development, needs to use great strategies to prioritize environmental preservation, sustainable development, transparency, and management. Also, according to the results obtained in the external factors assessment matrix, it was observed that the oil and gas industries had more opportunities than threats. According to the scores given by experts, the most important opportunities and threats were the future energy needs of the world and the lack of political boundaries and connection to the free seas of the world.

    Conclusions

    It was observed that the strategic position of the oil and gas industries in the Kurdistan region was in the conservative strategies section (overcoming the opportunities points on threats and weaknesses on the strengths) with the approach of environmental protection and preservation policies to achieve sustainable development. Therefore, macro strategies are proposed in line with the current conditions for the development of oil and gas industries, and the presentation and implementation of environmental policies, so that we reduce the existing threats using existing opportunities and turn the weaknesses into strengths.

    Keywords: Environmental factors, Oil, gas industries, Kurdistan, PESTLE, SWOT
  • Dariush Yousefi Kebria, Ghazal Abaskhanian, Ebadat Ghanbari parmehr Pages 152-166
    Introduction

     Due to the presence of oil resources in the seas, the exploration, extraction, and transportation of petroleum products lead to the formation of hydrocarbon spills on the surface waters, resulting in a decrease in the quality of these waters. Oil leakage into the sea has irreparable environmental consequences and disrupts coastal and offshore ecosystems. As a result, identifying the location and time of oil accidents and recognizing the extent and magnitude of contamination is of great importance for monitoring and protecting the health of the environment and is now facilitated and possible by remote sensing data using optical and radar satellites. In this study, to enhance the detection of oil-contaminated areas in Azerbaijan oil facilities in the Caspian Sea, we simultaneously used the optical satellites LANDSAT8, SENTINEL2, and radar satellite SENTINEL1 because of the high spatial resolution and close period.

    Material and methods

     In this study, oil contamination caused by Oil Rocks facilities was investigated by satellite images between April and June 2017. After detecting contamination spots on the surface of the water around the facility in radar images, to ensure that the identified spots were caused by oil spills and detecting oil contamination from optical images using band ratio method were utilised. Then, the feature extraction method was applied to band ratio images to distinguish their complications.

    Results and discussion

     The area of oil spills in April 2017 increased within 12 days and considering the covering percentage of classes of oil and oily water in the results, the increase in the spread of oil spills through currents, and the continuation of leakage from its source was evident. Also, looking at the optical images of Landsat 8 and Sentinel 2 on June 5, 2017, showed the same results in oil contamination areas.

    Conclusion

     The results of this study showed that the band rationing method is suitable for quick detection of oil leakage. To identify the details of the area of contamination, the feature extraction method was used to classify the band ratio images to the identified classes. Also, from the environmental point of view, the Oil Rocks settlement put the Caspian seawater in the Republic of Azerbaijan in unfavorable conditions. The northwestern coast of Iran is also exposed to contamination because of current directions in that region. Therefore, actions must be taken to collect and clean up oil spills around this oil facility. In order to do so, oil contamination on the water surface must be removed using existing physical and biological methods.

    Keywords: Optical, Radar images, Caspian Sea, Oil spill, Band ratio image, Feature extraction
  • Hossein Talebi Khiavi, Hossein Shafizadeh Moghadam, Mostafa Karimian Eghbal Pages 167-183
    Introduction

     Gully erosion is a subtype of water erosion which makes agricultural lands impracticable during its development. Given the geographical and environmental conditions, various factors contribute to the development and expansion of gully erosion. In this study, due to the extensive expansion of gully erosion in Jafarabad Moghan, and damaging the agricultural and rangelands, the probability of gully occurrence and the spatial effects of its drivers has been investigated.

    Material and methods

     In this study, using a boosted regression tree model, the effect of the following factors on the gully occurrence were investigated; slope, aspect, plan curvature, altitude, clay content of horizon A, clay content of horizon B, sand content of horizon A, sand content of horizon B, surface organic matter, distance from roads and distance from rivers. Then, the susceptibility map of the gully erosion was created.

    Results and discussion

     The results showed that the distance from river, the percentage of sand of horizon A, the percentage of clay of horizon A, and the surface organic matter with 16.3%, 13.1%, 11.4% and 10.7% respectively, were the most important influential factors of gully occurrence. On the other hand, aspect (4.5%) and elevation (5.5%) were the least important ones which could be due to the lack of significant elevation shift in the region. Based on the susceptibility map, 10/63% of the study area was classified as very sensitive to the gully erosion. The AUC value for the boosted tree regression model was 0.81 which indicates a good model performance in the prediction of areas sensitive to gully erosion.

    Conclusion

     The results of this study shows the critical influence of surface soil properties on the gully erosion. Considering the fact that the greatest effect on the probability of gully erosion is related to distance from the river and surface soil properties, it is possible to manage the lands susceptible to gully erosion by effective management of streams and existing gullies, and also by training the farmers and increasing their knowledge regarding gully erosion, land management and sustainable agriculture. The results indicate the suitability of the boosted regression trees for the similar studies.

    Keywords: Modeling, Spatial Effect, Gully Erosion, Regression Trees
  • Fazel Amiri, Tayebeh Tabatabaie Pages 184-205
    Introduction

     The increase in impervious surfaces due to the urbanization has caused many adverse effects on urban ecological systems, including the urban heat environmental risk. Revealing the relationship between land use/land cover composition and land surface temperature (LST) gives insight into how to effectively reduce the temperature in urban environments. In recent years, the expansion of Bushehr city has resulted in an increase in impervious surface, the decrease of green space and a significant change in the temperature. It is also essential to determine the influence of green spaces on the surrounding environment in urban planning of Bushehr.

    Material and methods

     In order to reveal the comprehensive effects of green space on the urban thermal environment in the severely hot regions, this paper adopts remote sensing technology to extract and analyze green space, land surface temperature (LST), and land cover (LC) from the Landsat spectral imaging data (August 2018) with clear-sky conditions. A field survey was carried out in August 2018 and temperature and relative humidity was recorded for 13 selected green spaces in the Bushehr city. To analyze the field data, a multivariate linear regression model between temperature and relative humidity with three variables of direction, distance, and the size of green spaces was determined and interactions between variables were investigated. By applying a multivariate regression model, the relationship between temperature and relative humidity data was calculated for each point. Tukey test was carried out between the averages of temperature variations and relative humidity for each of the three variables at a 95% confidence level.

    Results and discussion

     The results of the R2 correlation coefficient from the linear regression model between normalized difference vegetation index  (NDVI) and land surface temperature equal to 0.72 indicated a high correlation between temperature and NDVI variations. The results of the temperature variation analysis with NDVI changes indicated that NDVI variations, which are actually plant frequency indices, were one of the most important factors in reducing temperature or in improving the most important ecological function of urban green space. The results of the recorded data at different intervals and directions from the green spaces indicated a gradual decrease in temperature and an increase in relative humidity by reducing the distance from the green spaces. Accordingly, the effect of green spaces on temperature and relative humidity was significant up to a distance of 60 meters (p≤0.05). The western direction had the lowest temperature and the highest relative humidity and the eastern direction had the highest temperature and the lowest relative humidity. The R2 correlation coefficient obtained from the linear model between temperature and relative humidity with the interactions between the three variables (direction, distance, and the size of green spaces) were also 0.88 and 0.95, respectively.

     Conclusion

     The results indicated that urban green space plays a significant role in improving the urban thermal environment. By using remote sensing technology and comparing the thermal environments, we conclude that the location and distance of urban green spaces affect the thermal pattern in an urban environment. We can establish certain rules on the distribution of the urban green space and the cooling ranges in hot seasons in the surroundings of urban green spaces.

    Keywords: Urban green spaces, Land surface temperature (LST), Land cover (LC), Landsat image, Bushehr
  • Hamid Azizmohammadlou, Mohammad Nabi Shahiki Tash Pages 206-225
    Introduction

     Recent studies have identified social capital as an important and influential factor in improving the management of environmental issues as it facilitates and strengthens the cooperation of environmental activists to solve problems in the field of the environment. This paper aimed to examine the role of social and human capital in the ways that environmental investments affect the quality of the environment in Iran.

    Material and methods

     In this research, using the Kalman Filter approach and data from 1974 to 2016, the trend of changes in the effecting coefficient of environmental investment on the quality of the environment in Iran was estimated using the Eviews software. Then, in the framework of the Johansson cointegration method, while examining the stationarity of the variables by augmented Dickey Fuller unit root test and determining the number of convergence relationships using the effects and maximum eigenvalues tests, long-term relationships between social capital, human capital, and effecting coefficient of environmental investment was estimated using Maximum Likelihood method in Microfit software. Impulse response functions were also used to examine how the effecting coefficient of environmental investment on the quality of the environment reacts to changes in social and human capital.

    Results and discussion

     The results of estimating the effecting coefficient of environmental investment on the quality of the environment in Iran using the Kalman filter method showed that this coefficient has experienced a fluctuating trend in the studied period. The results of the estimation of long-term cointegration relationships suggest that there was a significant relationship between fluctuations of this coefficient and fluctuations of social and human capital. This means that with the increase of social capital in a society, the effecting coefficient of environmental investment on the quality of the environment will be strengthened and vice versa. The findings of the impulse response functions showed that applying a shock in social capital in a given period leads to stimulation and reaction of the affecting coefficient of environmental investment on the quality of the environment and, ultimately, the formation of a different level of equilibrium for this coefficient in the next periods. The results of the estimation of error correction vectors also indicate that, on average, 26% of each period nonequilibrium in environmental investment impact on the quality of the environment is moderated in the next period.

    Conclusion

     Based on the findings of this research, the effectiveness and efficiency of environmental investments in improving the quality of the environment depend, to a large extent, on the knowledge and trust of the community in relation to the programs and activities defined in this regard, as well as the level of their effective participation in the definition and implementation of these programs and activities. In other words, the one-way and top-down approach of the government in the field of environmental protection is not enough to guarantee the achievement of the goals set for environmental management. It is necessary to design and provide the mechanisms required to attract the participation and trust of individuals and different stakeholders involved in the environmental management process at all levels.

    Keywords: Environmental investment, Social capital, Human capital, Kalman Filter, Johnson cointegration method
  • Hadi Zahedi, Yousef Rashidi, Seyed Hossein Hashemi Pages 226-235
    Introduction

     Today, noise pollution is recognized as serious health and environmental problem. With the spread of urbanization and migration and the construction of roads, rails, and air transport networks, as well as the rapid development of the industry over time, the issue of noise pollution is considered a serious issue that prompted urban planning officials to provide a suitable solution for it. The use of sound barriers is one of the methods that is used in reducing and controlling the sound propagation path and is effective in reducing the traffic noise due to the movement of tires on the road, air passing rapidly over the vehicle, vehicle traffic, and some intentional anomalies (such as raising the volume of internal speakers, tampering with car exhaust, etc.). Currently, 20 highways in Tehran have noise pollution, and in some cases, sound barriers have been installed. The Sayyad Shirazi Highway is also equipped with three sound walls. The purpose of this study was to investigate the performance of the sound barriers located in the Sayyad Shirazi Highway.

    Material and methods

     In this study, a three-section noise barrier was installed in Sayyad Shirazi Highway using a B&K2236 sound level meter according to the standard of the US-EPA in terms of sound level (at a height of 1.5 meters from the ground) in different positions relative to the wall. The sound level was measured at a distance of 5 and 20 meters behind the wall and then two factors of sound level reduction and the amount of sound loss were evaluated. Also, by measuring the sound level at houses (with a stone facade and double glazing) and in the living room of different floors, the equivalent sound level was compared with the sound standard in houses compiled by the US-EPA.

    Results and discussion

     The equivalent sound level inside the highway varied between 70 to 80 dBs, and at a close distance (5 meters) behind the barrier, a decrease of about 15 dBs was observed, and at a distance of 20 meters, a decrease of about 12 dBs was observed. Although in the barrier of Zanbagh Alley, due to the short length of the barrier and not properly design of the barrier, the sound barrier (lack of proper ‌installaion angle) was lower. Nevertheless of the reduction of about 12 dB, the equivalent sound level does not comply with standard limit (55 dB). There is difficult to meet national standard due to short distance from the highway to residential houses, Inside the houses behind barriers, measurements also indicated a relative non-fulfillment of standards. Although it seemed that with increasing altitude, the effect of sound barriers in reducing the equivalent level of sound would be less, this was not observed until the third floor, and sometimes even due to the loud noise of the utility room, the noise level in the first floor, was higher than the second and third floors. Due to the 6 meters height of the wall, with increasing height and in the fourth and fifth floors of houses behind the noise barrier, the effect was less, however, buildings with more than three floors were less observed near the barrier and the highway.

    Conclusion

     The performance of the noise barrier was generally positive in reducing the equivalent sound level. The sound barriers of Bustan Vahed between Farvardin and Abuzar and the noise barrier of Zanbagh Alley were able to significantly reduce the noise level caused by traffic to a lesser extent. The most performance of noise barrier is limited to noise barrier to noise shaded area and will be decreased to semi-shaded area. According to this study none of locations complies with national standard limit (55 dB) of noise pollution.

    Keywords: Equivalent sound level, Highway, Noise barrier, Noise pollution
  • Mohammad Ali Golestani, Mahmoud Shoor, Ali Tehranifar, Mohammad hossein Neamati Pages 236-247
    Introduction

     One of the most important issues in the implementation of interior green walls is choosing an efficient and light medium. In recent years, the use of soilless culture in the world, including Iran, has been developing. In this regard, the use of agricultural organic waste in culture media can play an important role in achieving a sustainable environment in addition to its economic advantages. Therefore, this study aimed to compare the effect of imported media and agricultural organic waste on growth characteristics of Plectranthus plant.

    Material and methods

     In this study, the effect of five different growing substrates on the growth characteristics of Plectranthus was performed in a randomized complete block design with four replications and volume ratios (60 to 40) of 1) peat moss + perlite; 2) compost mixes used by greenhouse growers (rice husk compost + tea waste + leaf soil+ rice hull) + perlite, 3) leaf soil compost + perlite, 4) rice hull compost + perlite, and 5) tea waste compost + perlite. In this study, growth traits such as the number of leaves and shoots, fresh and dry weights of shoots and roots, physical properties of media, such as bulk and particle density, water holding capacity, and chemical properties including organic matter percentage, pH, electrical conductivity of the substrate, percentage of phosphorus, nitrogen, potassium, organic carbon, cation exchange capacity, and C/N ratio were measured.

    Results and discussion

     The physicochemical analysis of the combined substrates showed that the composition of the tea waste and perlite had superiority over other media in terms of nitrogen content, water holding capacity, organic matter, and organic carbon percentage, as well as cation exchange capacity. In addition, the lower bulk density in the waste tea and perlite medium (0.15 g/cm-3) can be an ideal indicator for its application in the interior green walls compared to the other studied media. Results of the analysis of variance showed that different growing substrates had a significant effect (P ≤ 0.01) on the growth characteristics of the Plectranthus ornamental plant. So that, Plectranthus plants grown on tea waste compost + perlite showed superiority in all measured traits in comparison with other media. One of the important indicators for evaluating substrates is the dry weight of the shoots. In this study, plants grown on tea waste compost + perlite media had higher shoot dry weight and leaf number, which could be due to higher cation exchange capacity and nitrogen content in these media. In contrast, the plants grown in the media of rice husk compost + perlite had the lowest growth characteristic compared to other treatments. The decrease in growth parameters in this substrate can be attributed to the low percentage of nutrients, water holding capacity, and cation exchange capacity.

    Conclusion

     According to the results of this study, the combined substrate of tea waste compost+ perlite, can be a good substitute for imported peat moss in the interior green walls and sustainable green space development due to its proper nutritional characteristics, and low substrate weight and cost, as well as the abundance of these substrates in factories of northern Iran.

    Keywords: Plectranthus, Tea waste, Rice husk, Sustainable development, Cation exchange capacity