فهرست مطالب

ایرانی آموزش در علوم پزشکی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 83، آبان 1399)

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 83، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/13
  • تعداد عناوین: 60
|
  • شهرزاد شهیدی، محمدرضا صبری، مریم آویژگان* صفحات 1-11
    مقدمه

    گروه آموزشی به عنوان زیرنظام اصلی دانشگاه به حساب می آید و بهبود کیفیت دانشگاه وابسته به بهبود کیفیت گروه های آموزشی آن است. این مطالعه با هدف تدوین، پیاده سازی، پایش و ارزشیابی مولفه های ارتقای عملکرد گروه های آموزشی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه اقدام پژوهی در 32 گروه آموزشی دانشکده پزشکی، بر مبنای استانداردهای اعتباربخشی موسسه ای مولفه های ارتقای گروه ها تعیین شد. مولفه ها از نظر اهمیت، قابلیت اندازه گیری و قابلیت اجرا با مقیاس و وزن مناسب توسط صاحب نظران با جلسه گروه متمرکز اولویت بندی گردید و ابزاری روا و پایا برای پایش و ارزشیابی میزان تحقق مولفه ها تدوین و مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    مولفه های ارتقای عملکرد گروه ها شامل تدوین و اجرای برنامه عملیاتی، وب سایت، عرصه های آموزشی، دیدگاه اعضای هیات علمی در مورد مدیر گروه، دیدگاه هیات رییسه دانشکده در مورد پاسخ گویی گروه به همراه راهنمای اندازه گیری این مولفه ها تعیین شد. میانگین میزان تحقق مولفه ها 79درصد به دست آمد. کم ترین میزان تحقق مربوط به مولفه مشارکت اساتید در فعالیت های گروه و به موقع ارایه دادن برنامه عملیاتی به میزان 72درصد و بیش ترین میزان تحقق مربوط به مولفه رعایت استانداردهای عرصه های آموزش بالینی به میزان 92درصد بود.

    نتیجه گیری

    ارتقای وب سایت، تدوین و اجرای برنامه عملیاتی، بهبود عرصه های آموزش، افزایش مشارکت اعضای هیات علمی، افزایش نظم در تشکیل شوراهای گروه و افزایش پاسخ گویی گروه از نتایج اصلی این مطالعه بود. به کارگیری مدیران توانمند و با تجربه در مسند گروه، نظارت و بررسی بیش تر شورای هیات رییسه دانشکده و شورای مدیران گروه های آموزشی دانشکده بر مسایل آموزشی به خصوص تدوین و اجرای برنامه عملیاتی و اصلاح و بازنویسی آیین نامه شرح وظایف مدیران گروه های آموزشی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: دانشکده پزشکی، گروه آموزشی، ارتقای عملکرد، اعتباربخشی، ارزیابی درونی
  • رضا قنبری، مژگان محمدی مهر* صفحات 12-21
    مقدمه

    اخلاق حرفه ای از جمله مباحث و مفاهیم مطرح و کلیدی در حوزه درمان است و رعایت آن می تواند زمینه ساز و عامل اصلی رضایت و اعتماد از کادر درمان شود. لذا پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین معنویت اسلامی و سلامت معنوی با اخلاق حرفه ای در میان دستیاران داخلی دانشکده های پزشکی شهر تهران انجام شد.

    روش ها

      در این مطالعه توصیفی- پیمایشی، جامعه آماری دستیاران داخلی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای، 130 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، سه پرسشنامه ی محقق ساخته بود. جهت اطمینان از روایی هر یک از آنها از روایی صوری و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با استفاده شد.

    نتایج

    بین معنویت اسلامی و سلامت معنوی (54/0=β) و بین معنویت اسلامی و اخلاق حرفه ای (25/0=β) و بین معنویت اسلامی و اخلاق حرفه ای با نقش میانجی سلامت معنوی (58/0=β) ارتباط معناداری وجود دارد(001/0= P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه و ارتباط مثبت و معنادار بین معنویت اسلامی و سلامت معنوی با اخلاق حرفه ای، توصیه می شود در برنامه های درسی علوم پزشکی به مبانی ارزشی و معنوی توجه گردد تا زمینه گسترش و تقویت رعایت اخلاق حرفه ای توسط کادر درمان بویژه پزشکان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: معنویت، معنویت اسلامی، سلامت معنوی، اخلاق حرفه ای، آموزش پزشکی، دستیاران داخلی
  • سجاد اسماعیلی، شادی فرسایی، محسن میناییان، اکبر حسن زاده* صفحات 22-32
    مقدمه

    دوره کارورزی داروخانه نقش اساسی در کسب دانش و مهارت مورد نیاز برای فعالیت در داروخانه های شهری، به عنوان مهم ترین عرصه ی کار فارغ التحصیلان رشته داروسازی در ایران، را دارد. لذا این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی نظرات دانشجویان داروسازی پیرامون جنبه های مختلف برنامه کارورزی داروخانه طراحی گردید.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 90 دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 انجام گرفت . دانشجویان به صورت سرشماری به گونه ای انتخاب شدند که حداکثر 1 سال از گذراندن درس کارورزی داروخانه آنها گذشته باشد و در اولین بار اخذ این واحد موفق به گذراندن آن شده باشند. هم چنین در صورت عدم تکمیل پرسشنامه، دانشجویان از مطالعه خارج شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از پرسشنامه مطالعه کاریدو (Carrido) بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل آماری اطلاعات با آزمون های t مستقل، t تک نمونه ای، کای اسکویر، ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد.

    نتایج

    دانشجویان سطح بالای رضایت مندی (5/90 %) را در طی دوره کارورزی داروخانه تجربه نمودند. اگرچه میزان مشارکت در فعالیت هایی از جمله تهیه داروهای ساختنی، محاسبه قیمت و پیچیدن موقتی نسخه ها، تهیه لیست موجودی داروها و ثبت ورودی ها در دفاتر ثبت نسخه ها به طور معناداری کم تر از حد متوسط بود (001/0 p>). هم چنین آزمون t مستقل نشان داد که میانگین نمرات دانش (002/0=p)، مهارت (02/0=p) و رضایت از کارورزی (001/0 p=) در دانشجویان آقا به طور معناداری بیش تر از دانشجویان خانم بود.

    نتیجه گیری

    اگرچه برنامه کارورزی فعلی به طورکلی از نظر دانشجویان داروسازی مفید و موثر بوده است، اما توجه به موانع و محدودیت های موجود و یافتن راه حل مناسب و برنامه ریزی برای رفع آن ها در راستای ارتقای کیفیت این برنامه آموزشی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: دانشجوی داروسازی، کارورزی داروخانه، برنامه درسی
  • صالحه صبوری*، مهدی علی مردان زاده صفحات 35-42
    مقدمه

    کارآموزی داروخانه از مهم ترین واحدهای درسی در دوره آموزشی داروسازی است که بخش عملی آن در داروخانه های آموزشی و بخشی نیز به صورت تیوری تدریس می گردد. با توجه به مشکلاتی از قبیل عدم علاقه دانشجویان به بخش تیوری، در مطالعه حاضر برای آموزش این قسمت، از آموزش مجازی استفاده شد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش آموزش حضوری و آموزش مجازی بر نمره ی دانشجویان داروسازی کرمان در بخشی از درس کارآموزی داروخانه انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 191 نفر از دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال های 96 و 97 با نمونه گیری به روش در دسترس انجام گرفت. دانشجویان در سال 96 گروه شاهد (106 نفر) بودند و مطالب را به صورت تیوری به روش سخنرانی و با حضور در کلاس و سپس در قالب جلسات عملی در داروخانه آموختند. دانشجویان گروه تجربی در سال 97 (85 نفر)، مطالب را به صورت مجازی از طریق سامانه نوید و سپس در جلسات عملی همانند گروه شاهد آموختند. جهت تحلیل داده های گردآوری شده، از آزمون های تی گروه های مستقل و خی دو استفاده شد.

    نتایج

    میانگین نمره گروه تجربی در آزمون پایانی (42/4±35/14) به طور معناداری بالاتر از میانگین گروه شاهد (18/3±16/13) بود (038/0p= ,097/2t=). با استفاده از آزمون خی دو، اختلاف معناداری از نظر تعداد مرد و زن بین دو گروه وجود نداشت  (78/3X2= ,15/0p=). اکثر دانشجویان(9/85%) گروه تجربی  تمایل به استفاده از روش آموزش مجازی در درس کارآموزی داروخانه داشتند.

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی می تواند به عنوان یک روش مکمل در کنار آموزش های سنتی در نظر گرفته شود. با توجه به فراهم بودن بستر مناسب در دانشگاه علوم پزشکی مجازی و رضایتمندی دانشجویان، پیشنهاد می شود درس کارآموزی داروخانه به صورت ترکیبی (حضوری+مجازی) ارایه شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان داروسازی، کارآموزی داروخانه، آموزش مجازی
  • خسرو رشید*، ابوالقاسم یعقوبی، کامبیز کریمی صفحات 43-53
    مقدمه

    مدل انتظار- ارزش - هزینه نقش سه مولفه مهم را در پیش بینی انگیزش تحصیلی نشان می دهد. این پژوهش با هدف، بررسی روایی و پایایی مقیاس انتظار- ارزش- هزینه در میان دانشجویان انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی و به منظور اعتباریابی مقیاس یاد شده، با توجه به جدول کرجسی و مورگان، 328 نفر از دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی همدان و بوعلی سینا در سال تحصیلی 1397 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. مقیاس انتظار - ارزش - هزینه کوزوویچ (Kosovich) و همکاران پس از ترجمه به فارسی، به صورت یک پرسشنامه 10 گویه ای در اختیار دانشجویان قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی محتوایی و بررسی همسانی درونی، و ضریب پایایی تنصیفی انجام شد.

    نتایج

    تحلیل عامل اکتشافی، انگیزش مثبت و هزینه را به عنوان 2 عامل مقیاس نشان داد. همچنین، نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز این ساختار را تایید کرد. روایی محتوایی بر پایه شاخص CVI برابر با 79/0 به دست آمد. در بررسی اعتبار مقیاس، مقدار آلفای کرونباخ برای هرکدام از عامل ها به ترتیب 79/0، 76/0 به دست آمد. همچنین ضریب پایایی تنصیفی 76/0 برآورد شد.

    نتیجه گیری

    مقیاس انتظار- ارزش- هزینه دانشجویان از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. بنابراین این ابزار می تواند در پژوهش های آینده به کار برده شود.

    کلیدواژگان: انتظار- ارزش- هزینه، انگیزش، مقیاس، روایی، پایایی
  • ایمان بهاروند، رضا قاسمی جوبنه، منصور سودانی* صفحات 54-61
    مقدمه

    سازگاری تحصیلی که شامل انطباق سازنده دانشجویان با چالش های تحصیلی است، موجب افزایش توانمندی تحصیلی و روان شناختی می شود. با توجه به اهمیت سازگاری تحصیلی در زندگی تحصیلی دانشجویان، این پژوهش با هدف بررسی پایایی و روایی مقیاس سازگاری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور در سال 1398 انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی از نوع روان سنجی ابزار، تعداد 250 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 1399-1398 به شیوه نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس سازگاری تحصیلی اندرسون (Anderson) و همکاران و مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز (Fredericks) و همکاران پاسخ دادند. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، روایی هم گرا با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی محاسبه شد.

    نتایج

    تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص X2/df برای ساختار سه عاملی، 13/2 است و شاخص های برازندگی مدل (966/0 GFI=، 928/0 AGFI=، 969/0 CFI=، 944/0 NFI=، 949/0TLI=، 068/0RMSEA=) رضایت بخش بود. پایایی برحسب ضریب آلفای کرونباخ برای سازگاری تحصیلی 80/0 گزارش شد (سبک زندگی دانشجویی= 70/0، موفقیت تحصیلی= 77/0، انگیزه تحصیلی= 76/0). همچنین بین سازگاری تحصیلی و اشتیاق تحصیلی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>P) و روایی هم گرا تایید می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، مقیاس سازگاری تحصیلی ابزاری مناسب با خصوصیات روان سنجی قابل قبول برای سنجش سازگاری تحصیلی در دانشجویان ایرانی است.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، پایایی، روایی، دانشجو
  • خاطره برنا، مریم موسوی نسب، زهرا جوهری*، محبوبه رمضان زاده صفحات 62-72
    مقدمه

    سلامت معنوی یکی از ابعاد چهارگانه سلامت و تدبیری جهت رویارویی با استرس در طول دوره تحصیل بخصوص در دانشجویان است. با توجه به تاثیر عوامل فرهنگی و اقلیمی روی هردو مولفه سلامت معنوی و پیشرفت تحصیلی، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت معنوی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال 1397 انجام گردید.

    روش ها

    دراین پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی جامعه آماری، دانشجویان علوم پزشکی بوشهر بودند که تعدادشان 2100 نفر بود و نمونه تعداد 330 دانشجو بود که به صورت تصادفی ساده از رشته های پزشکی و دندان پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری و بهداشت انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودتنظیمی در یادگیری وینستین (Weinstein) و پرسشنامه سلامت معنوی ((SWBS استفاده شد.، آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    میانگین نمره سلامت معنوی 43/17± 27/81(از مجموع نمره120)به دست آمد که 4/82% افراد نمره متوسط (بین 99-41)، داشتند. بین سلامت معنوی و سن (0001/0(p=، سنوات تحصیلی (005/0(p= ، جنسیت (0001/0(p=، محل سکونت (008/=0(p و تحصیلات پدر (012/0 (p=رابطه معنادار وجود داشت. میانگین نمره خودتنظیمی در یادگیری 61/13± 91/94(از مجموع 160نمره) به دست آمد. همچنین بین سلامت معنوی و خود تنظیمی در یادگیری همبستگی مثبت و معنادار (22/0 r= و p=001/0 وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش سلامت معنوی در مثبت نگری و ایجاد آرامش و کمک به بهبود عملکرد فردی به نظر می رسد لازم است سلامت معنوی در برنامه ریزی های آموزشی و فرهنگی به خصوص در حیطه عملی وارد شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، پیشرفت تحصیلی، دانشجو، علوم پزشکی
  • بهنام رسولی، خدیجه علی آبادی*، سعید پورروستایی اردکانی، سلیمان احمدی، محمد عسگری صفحات 73-81
    مقدمه

    برنامه های آموزشی رشته پزشکی باید به گونه ای طراحی شوند که زمینه ای را جهت کسب تبحر و مهارت بالینی دانشجویان فراهم آورد. پژوهش حاضر به دنبال تدوین الگوی طراحی آموزش پزشکی مبتنی بر واقعیت مجازی و اعتباریابی درونی آن بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر، با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. برای گردآوری داده ها با روش نمونه گیری هدف مند از میان اسناد پایگاه های اطلاعاتی 170 واحد انتخاب شد. همچنین با 27 نفر از اساتید و دانشجویان با روش نمونه گیری هدف مند مصاحبه شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای میرینگ استفاده شد و برای اعتباریابی درونی الگو با روش پیمایشی و با استفاده از چک لیست محقق ساخته، نظر متخصصان مشارکت کننده کسب شد.

    نتایج

    با بررسی مقالات و تحلیل تم های مصاحبه ها، الگوی طراحی آموزش پزشکی استخراج گردید که دارای پنج مولفه اصلی است که عبارتند از: 1- مولفه تحلیل شامل تعیین نیاز آموزشی، تعیین ویژگی های یادگیرندگان، تعیین ویژگی های واقعیت مجازی و تعیین نوع محتوا مناسب برای ارایه از طریق واقعیت مجازی 2- مولفه طراحی شامل تعیین اهداف کلی، تعیین میزان غوطه وری، تعیین راهبرد های آموزش تعیین سطح واقعیت، تعیین محتوا 3- مولفه تهیه و تولید شامل: طراحی سناریو، طراحی رابط کاربری، طراحی محتوا، مدل سازی دنیای واقعیت مجازی، تهیه پلت فرم4- پشتیبانی و اجرا شامل اجرای آموزش، تلفیق سیستم آموزش مجازی در برنامه آموزشی، پشتیبانی5- مولفه ارزشیابی شامل ارزشیابی تکوینی، ارزشیابی تراکمی، ارزشیابی سهولت استفاده.

    نتیجه گیری

    برای طراحی آموزشی پزشکی مبتنی بر واقعیت مجازی باید به مولفه های تحلیل، طراحی، تهیه و تولید، پشتیبانی و اجرا و ارزشیابی توجه کرد. پیشنهاد می شود علاوه بر کاربرد واقعیت مجازی در آموزش پزشکی، فرایند طراحی آموزش پزشکی با توجه به الگوی تحقیق حاضر تعیین شود.

    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، آموزش پزشکی، واقعیت مجازی
  • عباس حسینی، زهرا حسینی زاده، پروانه اباذری* صفحات 82-90
    مقدمه

    یکی از اساسی ترین مهارت های پایه در آموزش بالینی پرستاری، اندازه گیری و ثبت علایم حیاتی است. با توجه به این که کم تر مطالعه ای درارتباط با اندازه گیری توانمندی دانشجویان در انجام این مهارت دردوره کارورزی در عرصه انجام شده است؛ این مطالعه با هدف تعیین توانایی اجرای مهارت علایم حیاتی دانشجویان ترم آخر مقطع مقطع کارشناسی پرستاری با ارزشیابی عملکرد ایشان در اندازه گیری وثبت علایم حیاتی با استفاده از آزمون Direct Observation of Procedural Skill (DOPS) انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان ترم 8 پرستاری(52نفر) تشکیل دادند. نمونه گیری به روش تمام شماری انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها چک لیست محقق ساخته برای آزمون داپس و روش اندازه گیری داده ها مشاهده بود. محیط پژوهش کلیه بخش های داخلی- جراحی بیمارستان های آموزشی منتخب محل کارورزی دانشجویان بود. داده های این مطالعه با استفاده از آمار توصیفی تحلیل شد.

    نتایج

    سطح مهارت انجام علایم حیاتی در بیش از نیمی از دانشجویان (77/55%) در سطح نامطلوب قرار داشت. 3/42 درصددانشجویان اندازه گیری و ثبت علایم حیاتی را در سطح مطلوب انجام دادند. 7/7 درصد دانشجویان قبل از اقدام به اندازه گیری علایم حیاتی، بیمار را از نظر عوامل تاثیر گذار بر نبض و77/5درصد از نظر عوامل موثر بر فشارخون مورد ارزیابی کامل قرار دادند. حدود یک سوم دانشجویان(88/28%)چارت علایم حیاتی در پرونده را انجام نداده یا غلط انجام دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که نتایج مطالعه حاضر بیانگر مهارت ناکافی دانشجویان در اندازه گیری و ثبت علایم حیاتی بود. لازم است اساتید بالینی و به ویژه مدیران آموزشی رشته پرستاری برای شناسایی دلایل و عوامل مرتبط با این مشکل و راه کارهای غلبه بر آن برنامه ریزی و اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: کارورزی، دانشجوی پرستاری، اندازه گیری علایم حیاتی
  • زهرا عبدالهی، معصومه برخورداری شریف آباد*، خدیجه نصیریانی، حسین فلاح زاده صفحات 91-102
    مقدمه

    زورگویی شکلی از رفتار پرخاشگرایانه بین فردی است که در پرستاری به عنوان یک نگرانی رو به افزایش است، دانشجویان پرستاری با ورود به مرحله کار بالینی در معرض آسیب و زورگویی هستند که عواقب ناخوشایندی به همراه دارد. هدف این مطالعه شناسایی فراوانی، نوع رفتارهای زورگویانه، منبع زورگویی، نحوه گزارش و عواقب آن بر دانشجویان پرستاری دانشگاه های آزاد اسلامی و علوم پزشکی شهر یزد است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1398 انجام شد، 193 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی و علوم پزشکی شهر یزد شرکت نمودند. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های مشخصات فردی و رفتارهای زورگویی کلارک (Clarke) و همکاران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل و آنوا) صورت گرفت.

    نتایج

    بر اساس یافته ها 118 نفر (85/61%) از دانشجویان انواعی از زورگویی را تجربه نمودند که 769 (32%) مورد زورگویی از طرف مربی بالینی، 597 (8/24%) مورد از جانب پرستار و 402 (72/16%) مورد از طرف بیمار و خانواده بوده است. بیش ترین رفتارهای زورگویی 383 مورد (93/15%) برخورد سرد، نادیده گرفته شدن و اخراج بود. 21 نفر (9/10%) به دلیل زورگویی تصمیم به ترک رشته داشتند. 131 نفر (9/67%) رفتار زورگویی را گزارش نداده بودند که 55 نفر(8/36%) آنان علت را ترس از ارزیابی ضعیف بیان نمودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است بیش از نیمی از دانشجویان پرستاری در معرض انواع رفتارهای زوگویانه قرار گرفته اند که این امر می تواند عاملی برای انصراف از تحصیل باشد. لذا برنامه ریزان آموزش بالینی باید راه های پیشگیری از زورگویی و نحوه واکنش به اینگونه رفتارها را به دانشجویان پرستاری آموزش دهند و اقدامات مناسبی جهت اصلاح محیط های آموزش بالینی در این زمینه انجام گیرد.

    کلیدواژگان: زورگویی، دانشجوی پرستاری، محیط بالین
  • مریم احمد مهرابی، مریم صادقی پور رودسری، کاظم دالایی، مهشید نامداری، محمد بهناز* صفحات 103-113
    مقدمه

    ارزشیابی جزء لاینفک برنامه های آموزشی محسوب می شود و بی تردید انجام ارزشیابی مناسب جهت دروس بالینی گروه علوم پزشکی و دندانپزشکی که رسالت تربیت نیروهای متخصص حرفه ای را دارند، باعث ارتقای سطح کیفی آموزش می شود. هدف از این مطالعه بررسی نظر دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی درباره شیوه های ارزشیابی دروس بالینی دندانپزشکی عمومی درسال 1397 -1396 انجام گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تمام دانشجویان ترم 10 و 11 (در مجموع 50 نفر) دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در سال 1397-1396 شرکت نمودند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. براساس مقیاس سه درجه ای لیکرت میانگین بین 0تا 7/0 ضعیف، 7/0 تا 4/1 متوسط و 4/1 تا 2 قوی در نظر گرفته شد. شیوه گرد آوری پرسشنامه ها به صورت میدانی انجام گردید. بعد از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها way Anova One و Tukey و آزمون کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    از منظر گروه هدف حیطه ارزشیابی آسکی با میانگین 69/0وانحراف معیار44/0 متوسط رو به ضعیف، روش ارزشیابی ریکوارمنت با میانگین99/ وانحراف معیار50/0متوسط و حیطه کیفیت نحوه ارزشیابی دروس بالینی با میانگین 20/1 وانحراف معیار32/0خوب ارزیابی شد. ولی عدم رضایت در چند مورد از جمله فیدبک دهی اساتید، مناسب بودن روش ارزشیابی آسکی برای ارزیابی مهارت های بالینی دندانپزشکی و استفاده از معیار های یکسان برای نمره دهی توسط اساتید از نظر دانشجویان دیده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نظر کلی دانشجویان که شیوه های ارزشیابی دروس بالینی را درمجموع متوسط ارزیابی کردند، به نظر می رسد که روش های ارزشیابی دروس بالینی و کیفیت نحوه ارزشیابی آنها در دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی نیاز به بررسی و بازنگری دارد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی بالینی، دروس بالینی، دانشجوی دندانپزشکی
  • قباد رمضانی*، مریم اعلا، اعظم نوروزی صفحات 114-115
  • الهام سلطانی بناوندی*، قاسم عسکری زاده صفحات 116-126
    مقدمه

    سرزندگی تحصیلی به عنوان یکی از سازه‎های روان‎شناسی مثبت‎نگر متاثر از عوامل خانوادگی و روان‎شناختی است. از میان عوامل خانوادگی موثر بر سرزندگی تحصیلی می‎توان به انعطاف‎پذیری خانواده و از بین عوامل روان‎شناختی می‎توان به ذهن‎آگاهی و تفکر انتقادی اشاره نمود. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سرزندگی تحصیلی بر اساس انعطاف‎پذیری خانواده و ذهن‎آگاهی با واسطه‎گری تفکر انتقادی انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش همبستگی از نوع تحلیل رگرسیون بود. در این مطالعه 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه‎گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس‎های انعطاف‎پذیری خانواده، ذهن‏آگاهی، تفکر انتقادی و سرزندگی تحصیلی پاسخ دادند. سپس داده‎ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مطابق با مراحل بارون و کنی (Baron, & Kenny) مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون مطابق با مراحل بارون و کنی نشان داد که انعطاف‎پذیری خانواده (02/0>P  ,20/0β =) و ذهن‎آگاهی (003/0>P  ,26/0β =) پیش‎بینی‎کننده ی مثبت سرزندگی تحصیلی هستند. انعطاف‎پذیری خانواده (001/0> P ,47/0β =) و ذهن‎آگاهی (001/0>P  ,27/0β =)، تفکر انتقادی را نیز به صورت مثبت و معنادار پیش‎بینی می‎کنند. علاوه‎ بر این، یافته‎ها نمایان ساخت که تفکر انتقادی، سرزندگی تحصیلی را به صورت مثبت پیش‎بینی می‎کند (001/0>P  ,36/0β =). در نهایت، نتایج حاکی از آن بود که تفکر انتقادی در رابطه ی بین انعطاف‎پذیری خانواده و ذهن‎آگاهی با سرزندگی تحصیلی نقش واسطه‎ای ایفا می‎کند.

    نتیجه گیری

    انعطاف‎پذیری خانواده و ذهن آگاهی با افزایش تفکر انتقادی موجبات سرزندگی تحصیلی در دانشجویان و مواجهه‎ی آنان با عوامل استرس‎زای تحصیلی را فراهم می‎آورند.

    کلیدواژگان: انعطاف‎پذیری خانواده، ذهن‎آگاهی، تفکر انتقادی، سرزندگی تحصیلی
  • معصومه حسام*، سعیده منجزی، محمدجعفر شاطرزاده یزدی، شهلا زاهدنژاد صفحات 127-133
    مقدمه

    ژورنال کلاب در ارتقای کیفیت آموزش، بهبود تفکر انتقادی و فراگیری و به کارگیری پزشکی مبتنی بر شواهد اهمیت دارد، جهت ارتقای کیفیت ژورنال کلاب اولین گام ارزیابی موقعیت فعلی و تعیین فاصله موجود با استانداردها است. این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت برگزاری جلسات ژورنال کلاب از دیدگاه اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام پذیرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی جامعه آماری شامل کلیه اساتید و دانشجویان شرکت کننده در جلسات بود که به شیوه سرشماری40 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید گروه فیزیوتراپی دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در آن شرکت نمودند . جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ارزیابی کیفیت ژورنال کلاب که شامل 7 حیطه و 25 گویه جهت بررسی مهارت های جستجوی مقالات، درک و نقد مقالات، تهیه اسلاید، سخنرانی، عادات مطالعه، بهبود روش های درمانی و اثر کلی جلسات ژورنال کلاب بود، انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Excel-2013 و آمار توصیفی شامل جداول فراوانی تحلیل شد.

    نتایج

    در حیطه های مهارت های جستجوی مقالات، درک و نقد مقالات، تهیه اسلاید، سخنرانی، عادات مطالعه، بهبود روش های درمانی و اثر کلی جلسات ژورنال کلاب به ترتیب 8/65 % ، 6/72% ، 3/63% ، 4/79 % ، 9/88% ، 7/76% و 7/86% شرکت کنندگان کیفیت ژورنال کلاب را خوب تا عالی گزارش دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان رضایت خوب از برگزاری چنین جلساتی پیشنهاد می شود با نیازسنجی و برنامه ریزی مناسب اقدام به برگزاری این جلسات در سایر دانشکده های علوم توانبخشی و رشته های وابسته صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، کیفیت، آموزش، رشته فیزیوتراپی
  • مرضیه نجفی، نادر جهانمهر، احسان زارعی، عباس دانش کهن، محمد پالش، علی ماهر، علی ابرازه، سیما مرزبان* صفحات 134-144
    مقدمه

     آموزش مبتنی بر شایستگی به دنبال کاهش شکاف بین بازار کار و سیستم آموزش آکادمیک است. با توجه به مشکلات فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی در بازار کار، این پژوهش با هدف روزآمدسازی برنامه درسی این رشته براساس صلاحیت‌های شغلی مورد انتظار سیستم سلامت انجام شد.

    روش‌ها

    پژوهش به صورت کیفی با روش گروه متمرکز در دانشکده مدیریت و آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1398 انجام شد. برای بحث گروهی تعداد 13 نفر از اعضای هیات‌علمی و کارشناسان، فارغ‌التحصیل شاغل و دو نفر از مدیران بیمارستان‌ها جهت شناسایی تفاوت آموخته‌های دانشگاهی و نیازمندی‌های بازار کار و سپس ارزیابی محتوا و سرفصل دروس مقطع ارشد رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی انتخاب شدند. در پایان با رسیدن به اجماع نظر گروه، یادداشت برداری از نتایج مورد توافق انجام شد.

    نتایج

     مهم‌ترین صلاحیت‌های مورد نیاز فارغ‌التحصیلان، رهبری موثر گروه کاری، ارتباط با ذی‌نفعان و حل مساله در بخش‌های بالینی شناسایی شدند. برای پوشش نارسایی موجود، ایجاد تغییراتی در محتوای آموزش موجود از جمله در درس سیستم‌های اطلاع‌رسانی، آشنایی با اهمیت تصمیم‌گیری‌ مبتنی بر شواهد، در درس روش پژوهش، مهارت‌های شناخت/اولویت دهی/توصیف مشکل، در درس زبان، صلاحیت‌های درک و تدوین متون علمی بین‌الملل، در درس آمار حیاتی، آشنایی و استفاده از نرم‌افزار‌های کاربردی وروزآمد پردازش/تحلیل داده مدیریت و در برنامه استراتژیک، مهارت ارتباط با ذی‌نفعان مشخص گردید.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش پیشنهاد شد واحدهای جدیدی برای تامین صلاحیت‌های مورد انتظار به برنامه درسی اضافه یا جایگزین برخی از آنها شود، ولی با توجه به این که تغییر کوریکولوم آموزشی در ایران فرایندی زمانبر است، اعمال تغییراتی معناداردر محتوای دروس موجود با حفظ عناوین فعلی پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، صلاحیت شغلی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
  • اکرم ثناگو، فرشته عراقیان مجرد*، لیلا جویباری صفحات 145-146
  • حورا اشرفی فرد، حسین کریمی مونقی*، علی عمادزاده، حامد تابش صفحات 149-158
    مقدمه

    شرط لازم برای توانمندسازی اعضای هیات علمی دانشکده های پزشکی در زمینه آموزش، طراحی و اجرای برنامه های توانمندسازی موثر و استفاده از روش های آموزشی مناسب است. شناسایی سبک های یادگیری آنان و ارایه دوره های آموزشی بر آن اساس مهم است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی سبک های یادگیری اعضای هیات علمی بر اساس نظریه کلب در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1397 انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری 138 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهر مشهد بودند که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تدریس بودند و مشمول دوره توانمندسازی حیطه آموزشی سطح یک می شدند. براساس نمونه گیری تمام شماری کلیه این جامعه به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه سبک یادگیری کلب 1/3 بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری chi-square و Kruskal-Wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میزان مشارکت اعضای هیات علمی برابر با 5/77 درصد بود. سبک های یادگیری اعضای هیات علمی به ترتیب شامل 58 نفر جذب کننده (8/59 درصد)، 27 نفرهم گرا (8/27 درصد)، 9نفر واگرا (3/9 درصد)، 3نفر انطباق یابنده (1/3 درصد) بودند. بین سبک های یادگیری غالب (جذب کننده و هم گرا) و متغیر های جمعیت شناختی ارتباط معناداری یافت نشد. همچنین بین سبک های یادگیری در گروه های پایه و بالینی تفاوت آماری معنادار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به سبک یادگیری غالب در این مطالعه پیشنهاد می شود که در دوره های توانمندسازی بیش تر از روش های آموزشی سخنرانی، روش های دیداری و خودآموزی با مطالب خواندنی استفاده شود، اما نباید فراموش کرد که در یک دوره فراگیرانی با سبک های یادگیری گوناگون حضور خواهند داشت که هریک روش یاددهی خاصی طلب می کند. لازم است با توجه به چندگانگی سبک های یادگیری از روش های متنوع یاددهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، توانمندسازی، اعضای هیات علمی، دانشکده پزشکی
  • سعید هاشمی، زهره وفادار* صفحات 159-171
    مقدمه

    گسترش سریع آموزش پرستاری در دهه های اخیر، نگرانی هایی را درخصوص کیفیت آموزش، شایستگی دانش آموختگان و رشد حرفه ای پرستاری سبب شده است. مطالعات تطبیقی یکی از راهبردهای ارتقای کیفیت و اعتباریابی نظام های آموزشی است. این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه دکترای پرستاری در ایران و دانشکده پرستاری دانشگاه تورنتو کانادا انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تطبیقی در سال 1398 از طریق مروری بر تاریخچه، عناصر برنامه های درسی دکترای پرستاری در دانشگاه های ایران و تورنتو با جستجوی اینترنتی منابع مرتبط و با کلیدواژه های فارسی و انگلیسی "دکترای پرستاری"،" آموزش پرستاری" و" برنامه ی درسی " انجام شد. جهت مقایسه تطبیقی از الگوی (Beredy) استفاده شد.

    نتایج

    برنامه ی آموزشی دکترای پرستاری در دانشگاه های ایران و دانشگاه تورنتو، بر ارزش های حرفه ای، ارتقای سلامت جوامع، عدالت اجتماعی، نوآوری و دانشجو محوری تاکید داشتند، لیکن در برنامه آموزشی دکترای پرستاری ایران، محور آموزش ها بر حاکمیت ارزش های اسلامی و توسعه علمی استوار بوده و در تورنتو با دیدگاهی فراملی بر ارزش های فرهنگی و توانمندی رهبری بین المللی تاکید شده است، در برنامه آموزشی ایران برخلاف تورنتو محتوای بیش تر دروس ماهیت تیوریک و انتزاعی داشته و ارتباط مشخصی با نیازهای سلامتی جامعه، نیازها و توانایی های فراگیران ندارد. بر خلاف سیاست های سخت گیرانه چاپ مقاله منتج از رساله ی دکتری در ایران، دانشگاه تورنتو، تاکیدی بر الزام دانشجویان به ارایه مقاله ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، دوره ی دکترای پرستاری در ایران، پاسخ گویی موثری به نیازهای سلامتی جامعه را نداشته است و به دلیل فقدان دیدگاه فراملی، توانمندی فارغ التحصیلان را برای رهبری و مشارکت در سلامت جهانی و تحقیقات بین المللی کاهش داده است. این شرایط ضرورت بازبینی برنامه ها و محتواهای آموزشی و تعدیل قوانین مرتبط را اجتناب ناپذیر می سازد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، مدل بردی، دانشگاه تورنتو، برنامه آموزشی، دوره دکترای تخصصی پرستاری
  • زهرا عبدخدایی*، نجمه کی نژاد، مهتاب محمدی کیوانی، عارفه زنگی آبادی صفحات 172-183
    مقدمه

    دنیای امروز دنیای دانش و اطلاعات است و علوم مختلف با تکیه بر دانش و پژوهش توانسته اند به رشد روزافزون خود دست یابند. بنابراین پژوهش و شیوه ی خوانش پژوهش ها و کاربرد آنها در یک بستر بالینی اهمیتی ویژه دارد. این پژوهش بر آن است تا علاوه بر بررسی مروری مطالعات در رابطه با «ژورنال کلاب » با تمرکز بر علومی که با بالین بیمار در ارتباط هستند نظیر علوم پزشکی و روانشناسی به ارایه الگو مفید و تعاملی برای برگزاری جلسات بپردازد.

    روش ها

    در این مطالعه مرور روایتی کلید واژه های ژورنال کلاب و همراهی آن با واژگان "تاریخچه"، "ارایه"، "روان شناسی"، "روان شناسی بالینی" و "پژوهش بالینی" در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar Pubmed, SID, Ensani, , Irandoc, Civilica, Magiran,  Noormagz در بین سال های 1379- 1398 هجری- شمسی و 2000 تا 2019 میلادی مورد جستجو قرار گرفت.

    نتایج

    در جستجوی مقدماتی284 مقاله به دست آمد که پس از حذف مقالات تکراری (143 مقاله) و پس از مطالعه عنوان و چکیده و در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج 29 مقاله وارد مرور شدند. یافته ها در سه مضمون کلی "ضرورت، اهداف و ارایه" به دست آمد. مضمون اصلی اهداف دارای پنج مضمون فرعی و مضمون اصلی ارایه شامل دو مضمون فرعی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعات جهت برگزاری جلسات ژورنال کلاب که بتواند نقطه عطف دانش و تجربه باشد، لازم است اصول و قواعدی رعایت شود. با توجه به این اصول مدل پنج مرحله ای جلسات ژورنال کلاب شامل مرحله مقدماتی، کاوش، اعتباریابی، انتخاب و ارایه و مرحله تکمیلی ارایه شد.

    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، مرور روایتی، روانشناسی بالینی، علوم پزشکی
  • شباهنگ جعفرنژاد، حمیدرضا خوش نژاد ابراهیمی*، سیده مهسا محمودی نژاد دزفولی، سمیه اسمعیلیان، سرور سهرابی صفحات 186-193
    مقدمه

    یادگیری مبتنی بر شبیه سازی به عنوان ابزاری موثر و بی خطر برای یادگیری و تمرین مهارت ها است. این مطالعه با هدف بررسی رضایت مندی دستیاران و پرستاران از کارگاه های برگزار شده به شیوه شبیه سازی در بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر(ع) تهران در سال 99-1398 انجام شد..

    روش ها

    دراین مطالعه توصیفی- مقطعی جامعه پژوهش157نفر از دستیاران اطفال، اورژانس و پرستاران آموزشی بیمارستان علی اصغر تهران در سال 99-1398 بودند. شرکت کنندگان به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه طراحی شده توسط پژوهشگران بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل آماری اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.

    نتایج

    دستیاران اطفال، اورژانس و پرستاران میزان رضایت مندی 90درصد و 95درصد را به ترتیب از رابطه با جنبه های مختلف رضایت مندی و عملکرد مدرسان از مجموع 7 کارگاه برگزار شده، گزارش کردند. تعداد زنان شرکت کننده (83%) بیش تر از مردان بودو همچنین میان خصوصیات دموگرافیک افراد با رضایت مندی آنان رابطه معناداری مشاهده نشد(06/0(P=.

    نتیجه گیری

    دستیاران و پرستاران از نحوه اجرا کارگاه ها و محتوای کارگاه های برگزار شده و عملکرد مدرسان رضایت بالایی داشتند، لذا برگزاری کارگاه ها به روش آموزش شبیه سازی شده برای افزیش یادگیری و بهبود عملکرد دستیاران و پرستاران در طول تحصیل پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، شبیه سازی، آموزش، پرستاران، دستیاران پزشکی
  • هادی جلیلوند، مجتبی عبدی، مینو شهیدی* صفحات 194-204
    مقدمه

    بین المللی شدن آموزش عالی به مساله ای مهم تبدیل شده است. این پژوهش با هدف استخراج معیار های لازم برای جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران بود.

    روش ها

    این پژوهش به روش پیمایشی در زمستان 1397 انجام شد و جامعه پژوهش اساتید هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران بودند. نمونه گیری به روش نمونه گیری تمام شمارشی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه نظرسنجی چهار قسمتی پژوهشگر ساخته بود. اطلاعات از طریق ایمیل و برگزاری جلسات نظرسنجی جمع آوری شد. برای ارایه نتایج از آمار توصیفی شامل فراوانی و درصد فراوانی و میانگین بهره برده شد.

    نتایج

    میزان پاسخ دهی 51 % بود و در نهایت 92 پرسشنامه تحلیل شد. در این پژوهش معیارهای حداقلی جذب دانشجوی خارجی در مقاطع تحصیلی مختلف استخراج گردید که شامل حیطه های علمی، آموزشی و عمومی بود. تمامی اساتید (100%) تمایل به مشارکت در جذب دانشجوی بین الملل و بهره مندی از حضور آنها در سطح دانشگاه داشتند و 80 نفر (90/86 %) از اساتید معتقد بودند که دانشجویان بین الملل نیاز به کلاس آشنایی با مذهب و فرهنگ ایران را دارند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر معیار های حداقلی جذب دانشجو خارجی از نظر اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایران را مشخص کرد که این مساله می تواند همراه با انجام اصلاحات مورد نیاز گروه های مختلف پزشکی به عنوان یک آیین نامه جامع و استاندارد به منظور پذیرش دانشجوی خارجی به تفکیک سطوح تحصیلی مختلف در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، جذب دانشجو خارجی، اساتید، ایران، همکاری بین المللی، جهانی شدن
  • جمیل صادقی فر*، محمدکریم بهادری، مهدی رعدآبادی، محمد شریعتی صفحات 205-213
    مقدمه

    درگیری تحصیلی یکی از عوامل کلیدی مرتبط با موفقیت تحصیلی فراگیران است، که امروزه به عنوان یک مساله پژوهشی قابل توجه در عرصه تحقیقات مرتبط با آموزش پزشکی مطرح است. درگیری تحصیلی بر تعهد درونی و درگیری فعال فراگیران در نیل به یادگیری متمرکز است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین درگیری تحصیلی و موفقیت تحصیلی در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی مقطعی، جامعه پژوهش کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1397 بودند (140 نفر) به صورت تمام شماری وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه هولگادو (Holgado) شامل 14 سوال در سه حیطه تلاش، اشتیاق و شیفتگی و فرم سنجش موفقیت تحصیلی دانشجویان بود. روایی و پایایی این پرسشنامه در مطالعه قبلی در ایران تایید شده است.  تحلیل اطلاعات با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس انجام شد.

    نتایج

    در بین ابعاد درگیری تحصیلی، حیطه اشتیاق (88/0±32/2) و تلاش (87/0±22/2)(از 4 نمره) به ترتیب بالاترین و پایین ترین میانگین و انحراف معیار را کسب نمود. همبستگی معناداری بین درگیری تحصیلی و موفقیت تحصیلی دانشجویان مشاهده نداد (096/0-=<r). همچنین رابطه معنا داری بین جنسیت با موفقیت تحصیلی و درگیری تحصیلی دانشجویان و سال های سپری شده تحصیل با درگیری تحصیلی دانشجویان مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بین ابعاد درگیری تحصیلی و موفقیت تحصیلی همبستگی معنا دار مشاهده نشد و میزان درگیری تحصیلی در دانشجویان دختر بیش تر و با افزایش سن و افزایش سال تحصیل کاهش یافت. پیشنهاد می شود از روش های جذاب و متنوع در آموزش دانشجویان استفاده شود و از طریق برگزاری دوره های آموزشی برای اساتید جهت کسب مهارت های بیش تر در مدیریت انگیزشی دانشجویان و فراگیری روش های آموزشی جذاب و اثربخش، میزان درگیری تحصیلی دانشجویان را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • شهرام یزدانی*، مریم حاجی احمدی صفحات 214-227
    مقدمه

    دیسیپلین ها حوزه های دانشی هستند که به واسطه مجموعه ای از مفروضات فلسفی و نظریه های بنیادین بهم پیوند می خورند و موجب شکل گیری مرزهای ساختگی در مسیر کسب معرفت نسبت به پدیده های طبیعی می شوند. مطالعه حاضر با هدف تبیین ماهیت دیسیپلین علمی با مروری بر تعاریف دیسیپلین و پیشنهاد الگوی چند لایه ای انجام شد.

    روش ها

    در این مقاله از استراتژی مرور نقادانه کارنول و دالی (Carnwell and Daly) برای سنتز مدل نظری استفاده شد. مفاهیم کلیدی در موضوع مورد پژوهش در پایگاه های اطلاعاتی مرتبط گوگل اسکولار ((Google Scholar، اریک (Eric)، پاب مد سنترال (Pubmed Central) تا سال 2018میلادی با کلید واژه های، دیسیپلین علمی، حوزه های علمی، حوزه های دانشی، مرزهای دیسپلین، جستجو شد.

    نتایج

    در این مطالعه، با مرور، ادغام و تعمیم دیدگاه ها و تعاریف مختلفی که از دیسیپلین ارایه شده است، مدلی چندلایه از دیسیپلین علمی ارایه شد. این مدل شامل 13 لایه اصلی و 37 لایه فرعی است. هر یک از این لایه ها، یکی از ساحت های دیسیپلین های علمی را مشخص می کند.

    نتیجه گیری

    شناخت اجزای زیر سازه های دیسیپلین به تبیین و روشن سازی فرایند شکل گیری رشته های علمی کمک می نماید و چارچوب مفیدی جهت ارزیابی و توسعه ی میان رشته گی مهیا می سازد.

    کلیدواژگان: تفکر مجدد، دیسیپلین علمی، دیسیپلین، مدل چند لایه دیسیپلین
  • شهرام یزدانی، مرضیه دشتی رحمت آبادی*، لیلا افشار، سلیمان احمدی، اکبر درخشان صفحات 228-238
    مقدمه

    در متون علمی، هر یک از نویسندگان "عدالت آموزشی" را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داده اند و شاخص هایی برای آن تعریف نموده اند. لذا، لازم است این شاخص ها مورد موشکافی دقیق قرار گیرد. این مطالعه با هدف بازبینی متون علمی و بررسی دیدگاه ها در مورد عدالت آموزشی در سطح آموزش عالی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه که با تحلیل متون علمی صورت گرفت در زمره سنتز پژوهی طبقه بندی می شود. برای دستیابی به هدف این پژوهش با استناد به مطالعات کیفی و با روش تحلیل محتوا و با دسته بندی و کدگذاری جملات، اقدامات لازم برای حرکت به سوی عدالت آموزشی معرفی شده است.

    نتایج

    اقدامات لازم برای حرکت به سوی عدالت آموزشی در سه دسته کلی زیر معرفی گردید: 1- اقدامات قبل از ورود به آموزش عالی (با معرفی 5 زیر اقدام بنیادین) 2- اقدامات و مداخلات موسسه ای 3- اقدامات و مداخلات ملی(هر کدام با معرفی 4 زیر اقدام مجزا).

    نتیجه گیری

    به منظور تحقق عدالت در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، لازم است که علاوه بر توجه به اقدامات اولیه و موسسه ای، اقدامات تکمیلی برای تحقق عدالت آموزشی صورت پذیرد که هر کدام از اهمیت بالایی برخوردار است. این اقدامات شامل تمهیداتی است که بایستی در سطح ملی صورت پذیرد تا با اتخاذ سیاست های مناسب، نیازهای بازار کار پیش بینی گردد تا زمینه به کارگیری مهارت های دانش آموختگان در جامعه فراهم گردد.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، آموزش عالی، آموزش، سنتز پژوهی
  • مهناز پژمان ثانی، نیایش محبی، فرناز اعتصام، امیرعلی سهراب پور، فرزاد فاتحی* صفحات 239-250
    مقدمه

    فرسودگی شغلی در اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی می تواند منجر به کاهش عملکرد استادان و در نتیجه اختلال در فعالیت های آموزشی آنها شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی فرسودگی شغلی، اضطراب و افسردگی در اعضای هیات علمی بالینی یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که از مهر ماه تا دیماه 1397 در بیمارستان دکتر شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلش(Maslach) و مقیاس بالینی اضطراب و افسردگی Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) که روایی و پایایی آن قبلا در ایران تایید شده، استفاده شد و توسط 123 نفر از اعضای هیات علمی بیمارستان شریعتی تکمیل شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون X2، T-Test، آزمون ANOVA و اسپیرمن استفاده شد.

    نتایج

    تعداد44 نفر (8/35%) دچار فرسودگی شغلی بودند. در رابطه با اضطراب 4 نفر (3%) غیر طبیعی و 32 نفر (26%) مرزی بودند. همچنین 4 نفر (2/3%) از نظر افسردگی غیر طبیعی و 12 نفر (8/9%) مرزی بودند. بین نوع هیات علمی و اختلال عملکرد فردی ارتباط معنادار مشاهده شد (24/12=X2 و 02/0=p). اضطراب در افراد مجرد به طور معنادار بیش تر بود (046/0=p). همچنین اضطراب در افراد با همکاری پاره وقت بالاتر بود (03/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به بروز بالای فرسودگی شغلی در اعضای هیات علمی و تاثیر منفی آن بر آموزش دانشجویان علوم پزشکی، توصیه می شود راه کارهای عملی توسط نهادهای ذیربط جهت بهبود وضعیت استادان اندیشیده شود. همچنین نیاز است مطالعات مشابه با حجم بالاتر در دانشگاه های مختلف انجام شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، اعضای هیات علمی بالینی، اضطراب، افسردگی
  • مجید یوسفی افراشته*، لیلا بیطرفان صفحات 251-259
    مقدمه

    کیفیت آموزش و بهزیستی دانشجویانی که تامین سلامت جامعه به عهده آنها است، اهمیت بالایی دارد. این مطالعه باهدف تحلیل نقش واسطه‌ای رویکرد یادگیری مادام‌العمر در رابطه بین سبک‌های یادگیری با بهزیستی تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی همدان انجام شد.

    روش‌ها: 

    دراین مطالعه توصیفی از نوع همبستگی جامعه آماری شامل دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان به حجم 2500 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران 225 نفر از آنان به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل مقیاس ایرانی یادگیری مادام‌العمر یوسفی افراشته، پرسشنامه رویکردها و مهارت‌های مطالعه برای دانشجویان تیت (Tait) و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی پیترینن (Pietarinen) بود. برای تحلیل داده‌ها از روش ضریب همبستگی پیرسون تحلیل مسیر از نرم‌افزار Lisrel-8.88 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ضریب همبستگی بهزیستی با رویکرد عمیق 51/0، با رویکرد سطحی 28/0- و با رویکرد راهبردی 29/0، و همبستگی رویکرد یادگیری مادام‌العمر با رویکرد عمیق 64/0، با رویکرد سطحی 17/0-، و با رویکرد راهبردی 12/0- است. نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود هر دو متغیر یادگیری مادام‌العمر و سبک‌های یادگیری در پیش‌بینی بهزیستی تحصیلی موثر هستند. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که بین رویکرد یادگیری مادام‌العمر و سبک‌های یادگیری با بهزیستی تحصیلی رابطه وجود دارد. بنابراین پیشنهاد ‌می‌شود سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان درسی با ارایه برنامه‌های آموزشی و طراحی راهبردهای اثربخش، فرصت مناسبی را جهت رشد این شایستگی‌ها در دانشجویان دوره پزشکی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری مادام العمر، سبک های یادگیری، بهزیستی تحصیلی
  • زهره قدرتی اصفهانی، اعظم مرادی* صفحات 260-268
    مقدمه

    تحقیقات متعدد نشان داده است که شیوع افسردگی در دانشجویان ایران بالا است و بنابراین باید با استفاده از روش های مختلف برای کاهش آن تلاش کرد. این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش سرمایه های روان شناختی و درمان فعال سازی رفتاری بر افسردگی دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه اصفهان انجامشد

    روش ها

    طرح این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه بود. برای اندازه گیری افسردگی از مقیاس افسردگی بک استفاده شد. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه اصفهان در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-97 بود. حجم نمونه 45 نفر بود که به روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. ابتدا پیش آزمون اجرا شد. سپس آنها به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی 1 و 2 و گواه تقسیم شدند، سپس دو گروه آزمایشی به ترتیب تحت درمان فعال سازی رفتاری و آموزش سرمایه های روان شناختی قرارگرفتند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مداخله، برای هر سه گروه پس آزمون اجرا شد. دادها با روش تحلیل کواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده معنادار بودن تفاوت نمرات پس آزمون افسردگی مجموع گروه ها بود (002/0=, p 7/73f=). مقایسه زوجی نشان داد که نمرات افسردگی هر دو گروه مداخله آموزش سرمایه های روان شناختی (28/2±46/7) و درمان فعال سازی رفتاری (27/2±82/7) در مقایسه با گروه گواه (38/2±50/15) کاهش معنا دار یافته است (به ترتیب 78/7- ,002/0=p و 14/8, - 002/0=p) اما دو گروه آزمایشی از نظر نمرات افسردگی با یکدیگر تفاوت معنا داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    هر دو نوع مداخله آموزش سرمایه های روان شناختی و درمان فعال سازی رفتاری باعث کاهش افسردگی شد. بنابراین می توان از هر دو نوع مداخله برای کاهش افسردگی دانشجویان خوابگاهی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، آموزش سرمایه های روان شناختی، درمان فعال سازی رفتاری، دانشجویان دخترافسردگی، دانشجویان دختر
  • مسیح صبوری، فرشید اربابی، مصطفی دهقانی پوده* صفحات 272-278
    مقدمه

     آزمون بورد را می‌توان به عنوان هدایت کننده‌ی اصلی برای کسب دانش در دوره دستیاری دانست. لذا لازم است که این امتحانات در جهت نیازهای جامعه باشد. مطالعه حاضر  با هدف تعیین بودجه‌بندی سوالات بورد تخصصی رشته‌های مرتبط با سرطان بالغین و کیفیت آنان را در یک بازه زمانی پنج ساله(1392-1396) انجام شد.

    روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی کلیه 492 سوال آزمون‌های بورد تخصص رادیوتراپی انکولوژی 1395و 1396و فوق تخصص هماتولوژی و سرطان بالغین ازسال 1392 تا 1396 بررسی شد. نمونه‌گیری از سوالات آزمون‌های بصورت دردسترس بود. بودجه‌بندی سوالات از نظر پراکندگی و تاکسونومی بلوم در سه دسته یعنی دانشی و درک، کاربرد و تحلیل و ترکیب و ارزشیابی بررسی شد. فراوانی و فراوانی نسبی سوالات در سال‌های مختلف محاسبه شد.

    نتایج

     بیش‌ترین درصد فراوانی سوالات آزمون‌های بورد تخصصی هماتولوژی و انکولوژی مربوط به تاکسونومی یک و سپس تاکسونومی دو بوده است (265 سوال تاکسونومی یک و 115 سوال تاکسونومی دو). اما در رویکرد کلی درمانی تنها سوالات مربوط به غدد، بیش‌تر در تاکسونومی سه قرار داشت. مواردی همچون عوارض سرطان و طب تسکینی نیز فاقد سوال در آزمون‌ها بود.

    نتیجه‌گیری

    برخلاف انتظار ما، در اکثر موارد سوالات در تاکسونومی یک و گاهی در تاکسونومی دو قرار داشت. لذا لازم است سوالات  به خصوص در حوزه‌های تشخیصی و درمانی سطوح بالاتر شناختی را هدف قرار دهند. همچنین پیشنهاد می شود استادان در رابطه با طراحی سوال در سطوح بالای شناختی آموزش داده شوند.

    کلیدواژگان: امتحان بورد تخصصی، بلوپرینت، بودجه بندی سوالات، سرطان
  • نیره قمیان، سمیه معین درباری* صفحات 279-286
    مقدمه

     با پیشرفت تکنولوژی تمایل به استفاده از روش‌های تلفیقی فراگیرمدار از قبیل کلاس وارونه افزایش یافته است. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه‌ای نمرات دو گروه روش تلفیقی کلاس وارونه -شبیه‌سازی موقعیت و روش سخنرانی درارتقای سطوح شناختی آموزش دانشجویان پزشکی انجام شد.

    روش‌ها

    این مطالعه شبه تجربی دو گروهی پیش‌آزمون-پس‌آزمون، بر روی 120دانشجوی پزشکی عمومی مقطع بالینی در نیمه اول سال 98 در بخش زنان بیمارستان امام رضا مشهد اجرا شد. پس از انجام پیش‌آزمون در رابطه با خونریزی سه ماهه سوم بارداری، در گروه تجربی لینک محتوای آموزشی در قالب فیلم از طریق سامانه مجازی گروه در دسترس دانشجویان قرار گرفت. پس از یک هفته، کلاسی در قالب شبیه‌سازی موقعیت با موضوع مرتبط تشکیل شد. در گروه شاهد روش تدریس سخنرانی بود. یک هفته بعد از ارایه کلاس در هر دو گروه، پس‌آزمون در قالب شبیه‌سازی موقعیت و به منظور سنجش 4 سطح از سطوح شناختی بلوم) ازدانشجویان به عمل آمد. در نهایت مقایسه تفاوت نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون با استفاده آزمون تی زوجی انجام شد.

    نتایج

     میانگین تفاوت نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون در گروه روش ترکیبی در چهار سطح دانش، درک، کاربرد و تحلیل به ترتیب 6/1±46/8، 4/1±10/5، 2/1±86/5، 9/0±86/8(ازمجموع50نمره) ودر گروه تدریس به روش سخنرانی به ترتیب (1/2±95/4، 5/1±35/3، 1/1±91/2، 8/1±86/5) بود. تفاوت معنادار در هر چهار سطح بلوم بین دو روش آموزشی وجود داشت (05/0<p) .

    نتیجه‌گیری

    روش آموزش کلاس وارونه و شبیه‌سازی موقعیت نسبت به روش سخنرانی با تاثیر بیش‌تری در ارتقا سطوح شناختی بلوم همراه بود. لذا پیشنهاد می‌گردد این شیوه جایگزین روش آموزشی فعلی دانشجویان پزشکی شود.

    کلیدواژگان: کلاس وارونه، شبیه سازی، سطوح شناختی بلوم، آموزش، دانشجویان پزشکی
  • نسرین دبیریان، اکرم رنجبر، منوچهر کرمی، فرزانه فضلی، ناصر کامیاری * صفحات 287-297
    مقدمه

     طی کردن مسیر تحقق مرجعیت علمی در دانشگاه‌ها بر عهده پژوهشگران و اعضای هیات‌علمی است و تکلیفی است که باید به سرانجام برسد. این پژوهش با هدف ، اعتبار یابی پرسشنامه مرجعیت علمی بر اساس دیدگاه اساتید دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی با رویکرد اکتشافی است که به صورت تصادفی بر روی 205 عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1397 و با به کار‌گیری روش چند متغیره تحلیل عاملی، صورت گرفته است. ابزار تحقیق، پرسشنامه 17 گویه‌ای مرجعیت علمی است. پایایی درونی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی درون مقیاسی بررسی گردید؛ جهت ارزیابی ساختار عاملی پرسشنامه، از تحلیل مولفه‌های اصلی و چرخش واریماکس و شاخص کیزر استفاده شد.

    نتایج

     نتایج بررسی روایی و پایایی نشان داد که روایی محتوا و همبستگی درونی گویه‌های پرسشنامه در سطح قابل پذیرش بودند (948/0=Chronbach’alpha، 90/0 ³ S-CVI، 78/0 ³ I-CVI). پس از انجام تحلیل مولفه‌های اصلی با چرخش واریماکس با توجه به ملاک کیزر و ارزش ویژه، 3 مولفه مهم("چالش ارتباط علم با تولید و صنعت"، "چالش افزایش توانمندی و پیشرفت در علوم"، و "چالش‌های فردی، اجتماعی و فرهنگی") استخراج گردید که روی هم 46/70 درصد از واریانس کل را تبیین می‌کند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته‌های این مطالعه، سه مولفه از پرسشنامه مرجعیت علمی استخراج گردید و با توجه به نظر اعضای هیات‌علمی، توانمندی در پیشرفت علوم و ارتباط نداشتن علم با تولید و صنعت مهم‌ترین چالش دانشگاه‌ها در رسیدن به مرجعیت علمی است.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، روایی و پایایی، تحلیل مولفه های اصلی، هیات علمی
  • ایمانه خاکی، نرگس اسکندری*، هدی احمری طهران، ساره باکویی، عصمت جعفربگلو، زهره خلجی نیا، مرضیه رئیسی، ناهید مهران، فاطمه سادات موسوی، حانیه رحیمی صفحات 298-309
    مقدمه

     ارزیابی نیازهای آموزشی و برنامه‌ریزی آموزشی بر مبنای آن می‌تواند گام مثبتی در جهت بهبود کیفیت ارایه خدمات مامایی باشد. این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی دانش‌آموختگان مقطع کارشناسی رشته مامایی در شهرستان قم و در راستای تقویت آموزش مامایی پاسخ‌گو انجام شد.

    روش‌ها

    این مطالعه ترکیبی اکتشافی در دو بخش شامل یک مطالعه کیفی (تحلیل محتوا) با هدف تعیین نیازهای آموزشی و یک مطالعه کمی از نوع مقطعی با هدف اولویت‌بندی نیازهای آموزشی طراحی گردید. در مرحله اول نیازهای آموزشی دانشجویان مامایی با کمک نمونه‌گیری هدف‌مند و پرسشنامه نیمه ساختار یافته جمع‌آوری و با کمک تحلیل محتوای کیفی استخراج و دسته‌بندی گردید. در مرحله دوم مطالعه با استفاده از تکنیک دلفی و با بهره‌گیری از نظرات اعضای هیات‌علمی گروه مامایی، نیازهای آموزشی اولویت‌بندی شد. مدیریت داده‌ها در بخش کیفی با کمک نرم‌افزار MAXQDA-10 و در بخش کمی توسط آماره‌های توصیفی (میانگین امتیازات و توافق خبرگان) به صورت دستی انجام شد.

    نتایج

     39 نفر از دانش‌آموختگان رشته مامایی به سوالات بخش کیفی پاسخ دادند. نظرات متخصصان و صاحب نظران به شیوه تحلیل محتوا، تحلیل و در 289 کد، 73 طبقه و 13 طبقه اصلی در بخش کمی بیش‌ترین اولویت (نمره 5) به موضوعات زیر اختصاص یافت: درخواست و تفسیر آزمایشات کاربردی در مامایی، ارزیابی سلامت جنین، نسخه‌نویسی، مراقبت‌های قبل، حین و پس از زایمان، خونریزی، پره اکلامپسی، معاینه نوزاد، زایمان فیزیولوژیک، ارتباط با مددجو و همکار، اخلاق حرفه‌ای، ایمنی بیمار. درصد توافق خبرگان در راند دوم دلفی 84 درصد بود.

    نتیجه‌گیری

    براساس یافته‌های مطالعه حاضر، با توجه به نیازهای متنوع و متعدد آموزشی دانش‌آموختگان رشته مامایی، پرداختن بیش‌تر به موضوعات ذکر شده در هنگام تدریس واحدهای درسی، و برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌های تکمیلی با هدف توانمندسازی دانشجویان مامایی جهت پاسخ به انتظارات بازار کار پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: نیاز، نیازسنجی، آموزش، دانشجوی مامایی، آموزش پاسخ گو
  • اطهر امید نجف آبادی*، مهسا قارزی، نیکو یمانی، محمدرضا رضایتمند، پژمان عقدک، آزیتا رستمی، مژگان اکبرزاده صفحات 310-317
    مقدمه

    دوره MPH در نظام سلامت ایران به عنوان دوره تربیت مدیران (بالقوه و بالفعل) شناخته شده است. هدف اصلی دوره گواهی عالی بهداشت عمومی (Master of Public Health)، تربیت دانشجویان در جنبه‌های تحلیلی و مهارت‌های مدیریتی مورد نیاز برای ایجاد مدیران بالینی در هر دو زمینه پزشکی و سلامت عمومی است. این مطالعه با هدف نیازسنجی دوره پودمانی MPH مدیریت جهت راه اندازی دوره برای دانشجویان استعداد درخشان رشته پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام پذیرفت.

    روش‌ها

    دراین مطالعه نیازسنجی که به روش دلفی تعدیل شده انجام پذیرفت. در ابتدا مرور کتابخانه‌ای در خصوص دوره‌های MPH در دانشگاه‌های ایران (همدان، شیراز، شهید بهشتی) و جهان (آریزونا، میامی) انجام شد. نتایج مرور متون در جلسه گروه متمرکز جمع‌بندی شد و در قالب یک پرسشنامه طراحی گردید. پرسشنامه در بین 25 نفر از پزشکان عمومی توزیع شد و نتایج با آمارهای توصیفی (فراوانی) تحلیل شد.

    نتایج

    مرور کتابخانه‌ای سرفصل‌های دوره در دانشگاه‌های داخل و خارج در قالب یک جدول توصیف گردید و با تشکیل3 جلسه گروه متمرکز پرسشنامه‌ای طراحی شد. نتایج توزیع پرسشنامه در بین 25 نفر پزشک عمومی و تحلیل داده‌های آن عبارت بود از: مدیریت سوانح و بلایا، مدیریت بحران، بهداشت مادران، کودکان، سالمندان، تغذیه و اعتیاد، تعیین گرهای اجتماعی سلامت، مدیریت سلامت در جامعه، جمعیت و سالمندی، آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، آموزش بهداشت محیط، بهداشت مدارس، بهداشت حرفه‌ای، آمار و روش تحقیق.

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد که همه سرفصل‌های تعیین شده به جز پایان‌نامه از نظر بیش از 70 درصد نمونه‌ها از اهمیت بسیار بالا و بالایی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، دوره عالی بهداشت عمومی، دانشجوی استعداد درخشان
  • مهرنوش خشنودی فر*، پیمان متقی، محمدرضا قادری قهفرخی صفحات 318-325
    مقدمه

     در حال حاضر روش تدریس سنتی برای آموزش‌های همگانی و دانشگاهی کافی به نظر نمی‌رسد. نارسایی‌هایی که در آموزش‌های الکترونیکی برخط محض وجود دارد، این روزها نهادهای آموزشی گوناگون را به سمت رویکرد آموزشی ترکیبی سوق داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان یادگیری و رضایت‌مندی دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از دو روش آموزش حضوری و آموزش ترکیبی در درس روماتولوژی انجام شد.

    روش‌ها

    این پژوهش یک مطالعه‌ی نیمه تجربی است. جمعیت مطالعه دانشجویان رشته پزشکی دوره مقدماتی در نیمسال دوم 98-97 بودند. تعداد140 نفر به روش نمونه‌گیری به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند و به دو گروه 70 نفری آموزش حضوری و 70 نفری گروه آموزش ترکیبی تقسیم شدند. ابزار رضایت‌سنجی پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. میزان یادگیری با استفاده از آزمون چهار گزینه‌ای پایان ترم بررسی شد. برای مقایسه میانگین گروه‌ها از آزمون T مستقل استفاده گردید.

    نتایج

     میانگین و انحراف معیار نمره رضایت در گروه به شیوه ترکیبی برابر 04/10±37/72 (از مجموع90نمره)و میانگین نمره رضایت‌مندی در گروه آموزش به شیوه حضوری برابر 9/9±81/66 بود. اختلاف بین دو گروه معنادار بود (04/0p< ,29/3t=). میانگین و انحراف معیارنمره آزمون پایان ترم در گروه آموزش حضوری 13/4±73/15 و در گروه آموزش ترکیبی 08/5±49/17 و به طور معناداری بیش‌تر از گروه آموزش به شیوه حضوری بود (02/0< ,24/2t=p).

    نتیجه‌گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که میزان رضایت‌مندی و یادگیری در گروه آموزش به شیوه ترکیبی به طور معنا‌داری بیش‌تر از گروه آموزش به شیوه حضوری است. پیشنهاد می‌گردد با توجه به محاسن رویکرد یادگیری ترکیبی در کسب رضایت و یادگیری فراگیران، از این رویکرد برای طراحی و اجرا فرصت‌های یاددهی و یادگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش حضوری، آموزش ترکیبی، رضایت مندی، یادگیری، روماتولوژی، دانشجویان پزشکی
  • علی عبدی، آرش زندی پیام* صفحات 328-337
    مقدمه

     مساله موفقیت و عدم موفقیت در امر تحصیل از مهم ترین دغدغه‌های هر نظام آموزشی است. مطالعه حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی براساس هویت تحصیلی، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی با بررسی نقش واسطه‌ای خودکارآمدی تحصیلی صورت گرفت.

    روش‌ها

    روش مطالعه همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود که تعداد 400 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی استان کرمانشاه در نیمسال اول سال تحصیلی 1398-1397 به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌های هویت تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، شکفتگی، خودکارآمدی تحصیلی بود. داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای آماری Amos مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

     متغیر‌های هویت تحصیلی موفق، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی در تعامل با نقش واسطه‌ای خودکارآمدی تحصیلی در تبیین عملکرد تحصیلی دانشجویان اثر دارند. اثر مستقیم سرزندگی تحصیلی (41/0)؛ شکفتگی (34/0)؛ هویت تحصیلی موفق (31/0)؛ در برآورد عملکرد تحصیلی دانشجویان معنادار بود. همچنین نتایج تحلیل مسیر حاکی از نقش واسطه‌ای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین هویت تحصیلی موفق، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی با عملکرد تحصیلی دانشجویان بود.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اثر غیرمستقیم خودکارآمدی تحصیلی بر میزان عملکرد تحصیلی، به نظر می‌رسد خودکارآمدی تحصیلی ارتباط بین هویت تحصیلی موفق، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی با عملکرد تحصیلی را تعدیل می‌کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، هویت تحصیلی موفق، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی، خودکارآمدی تحصیلی
  • ریحانه فقیهیان، امیرعباس شیروی، عارف عارفان، فیروزه معین زاده، پریسا سلطانی* صفحات 341-354
    مقدمه

    </span></span></strong>پاندمی کووید-19 نه تنها بر زندگی انسان ها اثرگذار بوده است، بلکه آموزش را هم در سراسر دنیا تحت تاثیر قرارداده است. دانشگاه ها برای کاهش اثرات پاندمی و پیشرفت دانشجویان و در عین حال حفظ سلامت آنها، راهبردهای گوناگونی را به کار بسته اند. این پژوهش با هدف مرور راهبردهای آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی برتر جهان در دوره کووید-19 انجام شد.</span></span></span>
    روش ها: </span></span></strong>در این مطالعه مروری، براساس نظام جهانی (</span></span>Quacquarelli Symonds(QS</span></span> برای رتبه بندی دانشگاه های علوم پزشکی، 50 دانشگاه برتر سال 2020 وارد این بررسی شدند. وبسایت های این دانشگاه ها برای یافتن راهبرهای آموزشی اتخاذ شده توسط آنها در بحران کووید-19 بررسی شد.</span></span></span>

    نتایج

    </span></span></strong>از مهم ترین راهبردهای آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی برتر جهان می توان به آموزش از راه دور، تغییر در کریکولوم و طرح دوره، تغییر در ارزشیابی و نمره دهی، تغییر در رتبه بندی دانشجویان و تمهیداتی برای جشن فارغ التحصیلی و پیشگیری از تقلب در امتحانات اشاره کرد.</span></span></span>
    نتیجه گیری: </span></span></strong>نتایج این مرور نشان داد که دانشگاه های برتر جهان در مواجهه با بحران پاندمی کووید 19 به سرعت تغییر روند آموزش و ارزشیابی به صورت مجازی را انتخاب کرده اند و برای انجام این تغییر به بهترین نحو سیاست های گوناگونی را مد نظر قرار داده اند. اگرچه کلیات این سیاست ها در وبسایت دانشگاه ها به خوبی بیان شده، اما وبکاوی برای رسیدن به جزییات هرکدام کافی نیست و پیشنهاد می شود برای دستیابی به جزییات اقدامات انجام شده ارتباط با دانشگاه ها از طریق بخش بین الملل دانشگاه ها برقرار شود. نتایج این تحقیق می تواند در انتخاب دانشگاه ها برای برقراری ارتباطات بعدی به نحو ارزنده ای کمک کننده باشد.</span></span></span></span></div>

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش مجازی، دانشگاه، پاندمی، کووید 19
  • حسین زینلی پور*، اقبال زارعی، زهرا جهانی صفحات 355-365
    مقدمه

     به موازات تحولات همه جانبه در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظام‌های آموزشی نیز با مطالبات جدیدی رو به رو شده است، یکی از این مطالبات توجه به آموزش مجازی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی کلاس مجازی برای آموزش عالی با استفاده از نظریه ارتباط‌گرایی انجام شد.

    روش‌ها

    رویکرد پژوهش حاضر تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی بود. جامعه آماری پژوهش 120 مقاله معتبر و مرتبط با نظریه ارتباط‌گرایی و کلاس درس مجازی از سال 2005 تا 2017 بود که تعداد 14 مقاله به روش هدف‌مند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و از طریق کدگذاری 23 زیرمقوله شناسایی گردید. بدین ترتیب نتایج پژوهش منجر به شناسایی مولفه‌های کلاس مجازی (فعالیت‌های کلاسی، ابزار یادگیری، نقش معلم، منابع آموزشی، ارزشیابی یادگیری) به صورت یک الگو بر اساس نظریه یادگیری ارتباط‌گرایی شد. برای اعتبارسنجی الگوی مورد نظر از تکنیک کسب اطلاعات دقیق موازی (نمایش و ارایه تحلیل‌های داده‌ای و نتایج آن به متخصصان) و خود بازبینی محقق استفاده شد.

    نتایج

     بدین ترتیب نتایج پژوهش منجر به شناسایی مولفه‌های کلاس مجازی (فعالیت‌های کلاسی، ابزار یادگیری، نقش معلم، منابع آموزشی، ارزشیابی یادگیری) به صورت یک الگو بر اساس نظریه یادگیری ارتباط‏گرایی شد. برای اعتبارسنجی الگوی مورد نظر با 5 نفر از متخصصین این زمینه مصاحبه به عمل آمد که ضمن اصلاح الگوی مورد نظر، اعتبار آن مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه‌گیری

    در الگوی ارایه شده ضمن بهره‌گیری از الگوهای پیشین کلاس درس ویژگی‌های جدیدی متناسب با قرن بیست و یکم و در قالب نظریه ارتباط‌گرایی گنجانده شده که می‌تواند کلاس درس آموزش عالی را غنی‌تر نماید.

    کلیدواژگان: کلاس مجازی، آموزش عالی، نظریه ارتباط گرایی
  • شیرین کریمی، حسین کریمی مونقی، مجتبی موسوی بزاز* صفحات 366-378
    مقدمه

     انجام مطالعات تطبیقی یکی از روش‌های پژوهش در بازنگری برنامه‌های آموزشی است. این مطالعه با هدف توصیف، تفسیر و مقایسه معیار‌های ارتقای دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران با دانشگاه‌های منتخب دنیا انجام شد.

    روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی - تطبیقی ابتدا آیین‌نامه جدید ارتقا‌ی اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران مورد مطالعه قرار گرفت. سپس جدیدترین معیار‌های ارتقای اساتید در سایر دانشگاه‌ها و پژوهش‌های انجام شده در رابطه با این موضوع، با جستجو در سایت‌های دانشگاه‌های مختلف و پایگاه‌های Med -Pub Google scholar-Scupos و مجله‌های proquest و Magiran جمع‌آوری، ترجمه و مورد مطالعه قرار گرفت. چهار دانشگاه برتر در رتبه‌بندی بین‌المللی شانگهای شامل:‌هاروارد، استنفورد، ویل کورنل و جان‌هاپکینز به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. الگوی مورد استفاده در این مطالعه الگوی بردی (Beredy) است که چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم‌جواری و مقایسه را در مطالعات تطبیقی مشخص می‌کند.

    نتایج

     معیار‌ها در دانشگاه‌های منتخب درحوزه‌های آموزشی، پژوهشی، مهارت و نوع‌آوری یا مراقبت بالینی و در بعضی موارد ساخت برنامه است، که داوطلب ارتقا یک حوزه را انتخاب می‌کند. همچنین یک معیار حمایتی متشکل از دستاورد در همه حوزه‌ها و فعالیت‌های خاص وجود دارد. در ایران معیار‌های آموزشی، پژوهشی - فناوری، علمی - اجرایی و فرهنگی –تربیتی و اجتماعی به عنوان معیار اصلی هستند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج به دست آمده به سیاست‌گذاران علمی کشور امکان خواهد داد معیار‌های ارتقای اعضای هیات‌علمی را با دید وسیع‌تر طراحی، بازنگری واصلاح نمایند که زمینه ارتقای همه جانبه آموزش علمی و تحقیقاتی کشور باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، معیار ارتقا، هیات علمی، الگوی بردی
  • آرش نجیمی، فاطمه کریمیان* صفحات 375-376
  • الهام سلطانی بناوندی، قاسم عسکری زاده، مهشید تجربه کار صفحات 377-386
    مقدمه

    خودشفقت‎ورزی به عنوان یکی از مفاهیم بنیادین، متاثر از عوامل روان‎شناختی است. از میان عوامل روان‎شناختی موثر بر خودشفقت‎ورزی می‎توان به معنای زندگی و راهبردهای مقابله با تنیدگی اشاره کرد. این پژوهش با هدف پیش‌بینی خودشفقت‎ورزی بر اساس معنای زندگی با میانجی‌گری راهبردهای مقابله با تنیدگی صورت پذیرفت.

    روش‌ها: 

    این پژوهش همبستگی از نوع تحلیل رگرسیون بود. در این مطالعه 393 نفر (144 پسر و 249 دختر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه‎گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس‎های معنای زندگی، راهبردهای مقابله با تنیدگی و خودشفقت‎ورزی پاسخ دادند. سپس داده‎ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه‌ مطابق با مراحل بارون و کنی(Baron, & Kenny) مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    معنای زندگی پیش‏بینی‎ کننده ‎ی مثبت و معنادار خودشفت‎ورزی است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که معنای زندگی، راهبرد مساله‌مدار را به صورت مثبت و معنادار و راهبردهای هیجا‎ن‎مدار و اجتناب‎ مدار را به صورت منفی و معنادار پیش‌بینی می‌کند. از میان راهبردهای مقابله با تنیدگی نیز تنها راهبرد مساله‎ مدار خودشفقت‎ ورزی را به صورت مثبت پیش‎بینی می‏کند. در نهایت نتایج نمایان ساختند که راهبرد مقابله‎ای مساله‎ مدار در رابطه‌ی بین معنای زندگی با خودشفقت‎ورزی نقش میانجی ایفا می‎کند.

    نتیجه‌گیری: 

    معنای زندگی با بهبود و تاثیرگذاری بر راهبرد مقابله‎ای مساله‎ مدار موجبات خودشفقت‌ورزی در دانشجویان و مواجه ه‎ی آنان با عوامل استرس‎زای زندگی را فراهم می ‎آورد.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، راهبردهای مقابله با تنیدگی، خودشفقت‎ورزی. دانشجویان علوم پزشکی
  • طیبه بنی اسدی، لیلا شاهمرادی*، امین سلیمی لاهیجی، صادق صمصام پور صفحات 387-396
    مقدمه

    استفاده از قابلیت‌های فناوری واقعیت مجازی و شبیه‌سازهای بیمار مجازی (VPS virtual patient simulators) در آموزش پزشکی به صورت بالقوه مزایایی به همراه خواهد داشت. هدف مطالعه بررسی دیدگاه کارورزان رشته پزشکی و دستیاران سال آخر در خصوص مزایا و محدودیت‌های بالقوه به‌کارگیری این نوع فناوری‌ها در آموزش روش‌های تشخیصی و جراحی بود.

    روش‌ها: 

    در این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا، با نمونه‌گیری مبتنی بر هدف 100 نفر از کارورزان پزشکی و دستیاران سال آخر دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 98-97 شرکت نمودند. نمونه‌گیری تا رسیدن به اشباع داده‌ها ادامه پیدا کرد. پرسشنامه‌ای محقق‌ساخته با سوالات بازپاسخ، به منظور جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با روش آنالیز محتوا تحلیل گردید.

    نتایج

    مزایای شناسایی شده از دیدگاه شرکت‌کنندگان به صورت کلی شامل افزایش فرصت‌های آموزشی، تسهیل انتقال دانش، کسب تجربه و مهارت، پویایی فناوری و یادگیری موثر بود. محدودیت‌های بالقوه چالش‌های استانداردسازی برنامه‌ها، اخلاق و تعهد حرفه‌ای، محدودیت‌های طراحی محتوا، عدم باورپذیری فرآیندهای تشخیصی و جراحی مصنوعی، محدودیت‌های هزینه‌ای و پشتیبانی پایدار بودند. در خصوص ملاحظات اجرایی، مشارکت مستقیم تیم‌های بالینی در همه فرآیندهای مرتبط با توسعه، ارزیابی‌های تخصصی و تضمین کیفیت برنامه‌های استاندارد، دریافت مستمر بازخورد از فراگیران و درنهایت ضرورت روزآمدسازی برنامه‌ها به عنوان موارد مهم مطرح گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به مزایای مطرح شده، برنامه‌ریزی جهت سرمایه‌گذاری، توسعه و اجرای برنامه‌های کمک آموزشی مبتنی بر واقعیت مجازی با در نظر گرفتن راه‌کارهای کاهش محدودیت‌های احتمالی، منطقی به نظر می‌رسد. به‌کارگیری هدف‌مندتر این فناوری‌ها به خصوص در طی دوران همه‌گیری بیماری کرونا ویروس (کووید-19) در جهت استمرار و پویایی فرآیند یادگیری، پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، فناوری، واقعیت مجازی، سیستم های شبیه ساز بیمار مجازی
  • مجید یوسفی افراشته*، مسعود حجازی، نازنین داودی صفحات 397-405
    مقدمه

    با توجه به اهمیت و ضرورت استرس زندگی دانشجویی در رشته پرستاری به عنوان یکی از پرتنش‌ترین رشته‌های تحصیلی این پژوهش با هدف تعیین رابطه ابعاد معنای تحصیل و استرس زندگی دانشجویی با میانجی‌گری تاب‌آوری تحصیلی در دانشجویان رشته پرستاری انجام شد.

    روش‌ها

    در این پژوهش توصیفی همبستگی، جامعه پژوهش شامل دانشجویان دانشکده پرستاری ابهر بود که از این جامعه نمونه‌ای به حجم212 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از پرسشنامه استرس دوران دانشجویی گادزلا (Gadzella)، پرسشنامه تاب‌آوری تحصیلی سامویلز (Samuels) و پرسشنامه معنای تحصیل هندرسون-کینگ و اسمیت (Henderson-King, Smith) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون با تحلیل مسیر بررسی و تحلیل شد.

    نتایج

    ضریب همبستگی استرس دوران دانشجویی با معنای تحصیل آینده 28/0، یادگیری 25/0، خود30/0-، گام بعدی30/0 و فشار روانی20/0 رابطه معناداری دارد و تاب‌آوری تحصیلی با ابعاد حرفه 20/0، یادگیری23/0، خود24/0، گام بعدی 24/0- و فشار روانی 16/0- با تاب‌آوری تحصیلی رابطه معناداری دارد و بین تاب‌آوری تحصیلی و استرس زندگی دانشجویی ضریب همبستگی 33/0- حاصل شده است که در سطح خطای 05/0 معنادار است.

    نتیجه‌گیری

    باتوجه به نتایج این پژوهش توصیه می‌شود تاب‌آوری دانشجویان را در معنایی که دانشجویان برای تحصیل قایل هستند و استرس زندگی دانشجویی مورد توجه و مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، معنای تحصیل، استرس، دوران دانشجویی، دانشجویان پرستاری
  • ایمانه عسگری*، مهدی خسروی صفحات 406-415
    مقدمه

    در راستای بهبود نظام ارزشیابی اساتید در دانشگاه علوم پزشکی، یکی از اقدامات لازم، بهبود فرم‌های ارزشیابی است. با توجه به تفاوت ارزش معیارهای معمول از دیدگاه فراگیران، این مطالعه با هدف اولویت‌بندی و وزن‌دهی گزاره‌های ارزشیابی اعضای هیات‌علمی دانشکده دندانپزشکی از دیدگاه دانشجویان دانشکده دندانپزشکی بر اساس آنتروپی شانون انجام شد.

    روش‌ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی توصیفی در دانشجویان بعد از علوم پایه دانشکده دندانپزشکی اصفهان در سال 1397-1398 انجام شد. 432 نفر از دانشجویان به صورت سرشماری به طرح وارد شدند و به میزان اهمیت گزاره‌های فرم‌های ارزشیابی رایج در سامانه ارزشیابی اساتید دانشگاه، بر اساس طیف لیکرت (خیلی مهم تا بسیار کم اهمیت) نمره دادند. جهت وزن‌دهی و اولویت‌بندی گزاره‌ها از روش آنتروپی شانون(Shannon) در نرم‌افزار اکسل، استفاده شد. میانگین نمرات اهمیت با آزمون‌های غیر پارامتریک مربوطه برای ارتباط با جنسیت، سال ورودی و معدل دانشجو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    براساس نظرات 393 نفر از دانشجویان، در بین دروس عملی توجیه فراگیران با وزن 06269/0 و حضور به موقع استاد در محل آموزش عملی با وزن 06261/0 و در دروس نظری، ارایه مطالب درسی به صورت کاربردی با وزن 08358/0 و تسلط بر مطالب درسی با وزن 08354/0 بیش‌ترین وزن را به خود اختصاص داد. نتایج نشان داد در دروس عملی معیار "توجیه یادگیرنده در ابتدای آموزش عملی" و در دروس نظری معیارهای "ارایه مطالب درسی به صورت کاربردی" دارای بیش‌ترین اهمیت و وزن بود.

    نتیجه‌گیری

    وزن‌های به دست آمده برای گزاره‌های ارزشیابی بر اساس روش شانون در ابزار ارزشیابی مربوط به دروس عملی و نظری پس از تایید پایایی می‌تواند در محاسبات استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی استاد، دانشجو، آنتروپی شانون، دانشجویان دندانپزشکی
  • کمال فانی * صفحات 416-417
  • آذر مژنونی، محمدحسین زاده داورزنی، لیلا افشار * صفحات 418-424
    مقدمه

    حساسیت اخلاقی مهم‌ترین جزء صلاحیت اخلاقی و یکی از مهارت‌های مورد انتظار از فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان حساسیت اخلاقی دستیاران داخلی و جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1396 انجام شد.

    روش‌ها

    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، 218 نفر از دستیاران رشته‌های داخلی و جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش خوشه‌ای تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها نسخه فارسی پرسشنامه حساسیت اخلاقی لوتزن (LUTZEN) بودکه روایی و پایایی آن قبلا تایید شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آزمون تی تست استفاده شد.

    نتایج

    حساسیت اخلاقی در 69% دستیاران متوسط، 18% کم و در 13% زیاد بود. میانگین حساسیت اخلاقی بین دستیاران داخلی و جراحی 18/65 (از مجموع100 نمره) بود. حساسیت اخلاقی دستیاران داخلی سال اول و آخر به ترتیب 53/7±72/66 و 06/11±70/66 بود (24/0=p). حساسیت اخلاقی دستیاران جراحی سال اول و آخر به ترتیب 60/12±04/64 و 55/10±47/63 بود (41/0=p). حساسیت اخلاقی دستیاران سال اول داخلی و جراحی، 29/11±87/64 و حساسیت اخلاقی دستیاران سال آخر داخلی و جراحی، 78/10±70/64 بود (72/0=p).

    نتیجه‌گیری

    یافته ها نشان داد میزان حساسیت اخلاقی دستیاران در حد متوسط بود و در طول تحصیل در دانشگاه کاهش داشته است و بخش محل خدمت بر میزان حساسیت اخلاقی تاثیر دارد، لذا بازنگری برنامه آموزشی دستیاران و مداخله آموزشی پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، صلاحیت اخلاقی، دستیار داخلی، دستیار جراحی
  • سلیمان احمدی*، فاطمه محمدزاده صفحات 425-428
  • محمد باردل*، فیروز محمودی صفحات 429-440
    مقدمه

    وجود تحقیقات متعدد و گاه متناقض در حوزه یادگیری مبتنی بر مساله و پیشرفت تحصیلی لزوم انجام یک پژوهش ترکیبی در این حوزه را مورد تاکید قرار می‌دهد. این پژوهش به روش فراتحلیل با هدف تعیین اندازه اثر ترکیبی تاثیر یادگیری مبتنی بر مساله با پیشرفت تحصیلی انجام گرفت.

    روش‌ها

    هدف این پژوهش، فراتحلیل مطالعات انجام‌گرفته در زمینه‌ی تاثیر یادگیری مبتنی بر مساله بر پیشرفت تحصیلی است. برای فراتحلیل از رویکرد (هانتز و اشمیت) استفاده‌ شده است. از بین 36 مطالعه شناسایی شده، 23 مطالعه وارد تحلیل شد. در پایگاه‌های اطلاعاتی تخصصی ایران و جهان شامل (isc, iranmedex, Noormags, SID, Magiran, irandoc, PubMed, EBSCO, worldcat, sciencedirect, Springer, ProQuest and google scholar) ‌بین سال‌های 2020-2007 یافته‌ها و اطلاعات موردنظر جهت دستیابی به هدف پژوهش مورد واکاوی قرار گرفت.

    نتایج

    بررسی مطالعات حاکی از آن است که یادگیری مبتنی بر مساله بر پیشرفت تحصیلی موثر است. اندازه اثر 90/0 بر اساس معیار کوهن بسیار زیاد ارزیابی می‌شود و به‌طور کلی استفاده از یادگیری مبتنی بر مساله باعث پیشرفت تحصیلی می‌شود و در نتیجه‌ی آن انتقال یادگیری به جهان خارج افزایش می یابد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این پژوهش می‌تواند راه‌گشای تحقیقات در حوزه‌ یادگیری و روش تدریس در آینده باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر مساله، پیشرفت تحصیلی، فراتحلیل
  • رقیه نظری، محمدصالح پور عمران، حمید شریف نیا * صفحات 441-450
    مقدمه

    امروزه یادگیری الکترونیک جایگاه ویژه‌ای در آموزش بشر دارد. اگرچه معلمان کاربران اصلی فناوری در آموزش هستند، اما زیرساخت‌های مورد نیاز و ماهیت دروس نیز جایگاه ویژه‌ای در بهره‌مندی اساتید از این امکان آموزشی دارند. مرور متون نیز نشان می‌دهد که متغیر توانمندی اساتید در آموزش الکترونیک می‌تواند به نحوی رابطه بین این دو عامل و کاربرد یادگیری الکترونیک را توضیح دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی توانمندی اساتید بر رابطه بین امکانات آموزشی و ماهیت دروس در استفاده از یادگیری الکترونیک انجام شد.

    روش‌ها

    مطالعه مقطعی حاضر با رویکرد همبستگی پیش‌بینی کننده در یک نمونه 85 نفری از اعضای هیات‌علمی پایه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 انجام شد. این اساتید نقطه نظراتشان را در خصوص امکانات، ماهیت دروس، توانمندی استاد و کاربرد یادگیری الکترونیک را براساس پرسشنامه امکان سنجی آموزش الکترونیک در گروه آموزشی خود، بیان نمودند. سپس اثرات مستقیم و غیرمستقیم این عوامل به کمک یک مدل تحلیل مسیر مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    برخلاف ماهیت دروس، امکانات یادگیری الکترونیکی به صورت مستقیم می‌تواند کاربرد یادگیری الکترونیک را پیش‌بینی کند(16/0 =β، فاصله اطمینان 95% : 130/0- تا 527/0). این تاثیر با وجود نقش میانجی توانمندی اساتید تقویت شده و متغیر توانمندی اساتید به‌عنوان یک متغیر میانجی نسبی باعث تقویت مدل نهایی مطالعه گردید(26/0 =β، فاصله اطمینان 95% : 003/0- تا 459/0).

    نتیجه‌گیری

    یافته‌ها حاکی از اهمیت نقش متغیر میانجی توانمندی اساتید در به‌کارگیری یادگیری الکترونیک است. پس وجود امکانات یادگیری الکترونیک و ماهیت دروس یک رشته برای پیش‌بینی میزان کاربرد یادگیری الکترونیک، کافی نیست. لذا پیشنهاد می‌گردد که برای توسعه یادگیری الکترونیک علاوه بر تهیه زیر ساخت‌ها به توانمندسازی اعضای هیات‌علمی، اهتمام ویژه شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، یادگیری الکترونیک، آموزش مجازی، توانمندی اساتید
  • مهشید تجربه کار*، سمیه پوراحسان، محبوبه شمسی نژاد صفحات 451-460
    مقدمه

    هیجانات تحصیلی مثبت و منفی از جمله منابع مهم روانشناختی افراد در موقعیت‌های تحصیلی هستند که بر فعالیت‌های زیادی از جمله توجه، تمرکز و به طورکلی فرآیند یادگیری تاثیر دارند. پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی هیجانات تحصیلی مثبت و منفی براساس ویژگی‌های شخصیتی و اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.

    روش‌ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان ورودی سال تحصیلی 1399-1398 بود که تعداد 150 نفر از دانشجویان به روش خوشه ای تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هیجان‌های تحصیلی، پرسشنامه ویژگی‌های شخصیتی و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی بود. آنالیز آماری داده‌ها با استفاده از آزمون معناداربودن ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون هم‌زمان انجام گرفت.

    نتایج

    تنها مولفه‌های برون گرایی (05/0p=) و اهمال کاری (0001/0p=) تحصیلی قادر به پیش‌بینی معنادار هیجانات تحصیلی مثبت هستند(7/0=R). از طرفی، روان رنجور خویی و اهمال کاری تحصیلی قادر به پیش‌بینی معنادار هیجانات تحصیلی منفی هستند (0001/0p= و 66/0=R).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، لزوم توجه، برنامه‌ریزی و مداخلات پیشگیرانه و درمانی در این موقعیت‌ها، از اهمیت برخوردار است.موقعیت‌های تحصیلی با اثرگذاری بر منابع روان شناختی، از جمله هیجان‌های تحصیلی، از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان شناختی هستند.

    کلیدواژگان: هیجانات تحصیلی، ویژگی های شخصیتی، اهمال کاری تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • پریا بلوری نژاد*، عرفان شیخ بهایی، پویا طباطبایی، یاسمن صادقی، فرزان پیوده، محمد صانعیان، ساحل جوانبخت، سحاب صفری، رضا شکرانی، مهسان صمدی، اطهر امید صفحات 461-472
    مقدمه

    مواجهه‌ی زودرس بالینی یک استراتژی یاددهی و یادگیری است که مواجهه‌ی واقعی دانشجویان پزشکی را در سال‌های اول تحصیل با بالین فراهم و فرصتی برای آموزش مهارت‌های مختلف فراهم می‌سازد. بر همین اساس این مطالعه با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی دوره مواجهات زودرس بالینی با هدف آموزش و تمرین تعهد حرفه‌‌ای و مهارت برقراری ارتباط انجام گردید.

    روش‌ها

    این مطالعه از نوع توسعه‌ای است که در سال 1397 انجام شد. جامعه آماری دانشجویان پزشکی مقطع علوم پایه ترم 2 تا 3 (256نفر) بود. ابتدا نیازسنجی و تعیین اهداف براساس مرور متون و پانل متخصصان انجام شد. در ادامه طراحی مواجهات زودرس با تشکیل گروه متمرکز با حضور دانشجویان المپیاد انجام شد. پس از طراحی، اجرای برنامه برای کل دانشجویان شروع گردید. مباحث در کارگاه حضوری و ارایه پادکست صوتی بر روی سیستم آموزش مجازی ارایه گردید. مواجهات زودرس بالینی تحت نظارت گروه‌یاران با تمرین محتوای آموخته شده در مرکز یادگیری مهارت‌های بالینی و بخش‌های بیمارستان انجام شد. جهت ارزشیابی این برنامه از فرم‌های رضایت‌سنجی محقق ساخته و سنجش یادگیری فراگیران استفاده شد. برای تحلیل از آمارهای توصیفی استفاده شد.

    نتایج

    در ارزشیابی انجام شده بیش‌ترین رضایت فراگیران ازمحیط ‌های انتخاب شده برای آموزش (1/78%)، روش‌های استفاده شده در دوره (2/73%) و شناخت مسوولیت‌های حرفه‌ای (2/73%) بود. کم‌ترین رضایت فراگیران(8/65%) از کافی بودن فرصت‌های یادگیری بود. 6/75% دانشجویان میزان افزایش توانمندی‌های خود را در خصوص تعهد حرفه‌‌ای بالا ارزیابی کردند.

    نتیجه‌گیری

    مواجهات زودرس بالینی فرصتی مناسب جهت تمرین مفاهیم تعهد حرفه‌‌ای به دانشجویان مقطع علوم پایه است. پیشنهاد می‌گردد تاثیر این مداخله با مطالعات مداخله‌ای بیش‌تر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مواجهه زودرس بالینی، تعهد حرفه ای، مهارت ارتباطی، دانشجویان پزشکی
  • محمد زمانی، بهزاد شمس*، نرگس معتمدی صفحات 473-480
    مقدمه

    آموزش پزشک به بیمار و به‌کارگیری مشارکت بیماران در طول بستری، به‌ویژه در زمان ترخیص نقش مهمی در میزان رضایت بیماران، پیگیری روند درمان، بهبودی سریع تر آنان و کاهش هزینه‌های بستری و درمان دارد. اطلاع از عملکرد پزشکان در آموزش به بیماران حین ترخیص می‌تواند مبنایی مناسب جهت تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی و اقدامات لازم در این خصوص باشد. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد پزشکان در آموزش به بیماران حین ترخیص از دیدگاه کارورزان پزشکی در شهر اصفهان در سال 1398 انجام شد.

    روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 100 نفر از کارورزان پزشکی بخش‌های داخلی و جراحی بیمارستان‌های آموزشی شهر اصفهان در سال 1398 به شیوه در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه‌ای برگرفته از سایر مطالعات بود که پس از تاییدروایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از شیوه‌های آمار توصیفی و آزمون t تجزیه‌وتحلیل گردید.

    نتایج

    از دیدگاه کارورزان، عملکرد پزشک در آموزش به بیمار حین ترخیص، بیش‌ترین نمره در حیطه‌ی آموزش در مورد مصرف دارو در منزل (نمره69/5 از 10 و با میانگین 31/2±69/5) و کم‌ترین نمرات در حیطه‌ی آموزش در مورد خود مراقبتی در منزل (نمره 69/4 از 10 با میانگین 38/2±69/4) و چگونگی عملکرد بیمار در صورت بروز مشکل (نمره 58/4 از 10 با میانگین 84/2±58/4) بود.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، از دیدگاه کارورزان، عملکرد پزشک در آموزش به بیمار حین ترخیص در حد متوسط بود و نیاز به افزایش کیفیت آموزش دیده می شود. نتایج این تحقیق و مطالعات مشابه در حوزه ی آموزش به بیمار می تواند بصورت دستورالعملی جامع جهت آموزش به بیمار توسط گروه درمان فراهم شود و در نهایت موجب افزایش کیفیت آموزش به بیماران شود.

    کلیدواژگان: عملکرد، آموزش، پزشک، بیمار، ترخیص بیمار، کارورزان
  • اسحاق مرادی، شعله بیگدلی، سید کامران سلطانی عربشاهی، فخر سادات میرحسینی * صفحات 481-483

    دانش پژوهی (Scholarship) به معنای توفیق در عرصه دانش و متشکل از حوزه‌های چهارگانه اکتشاف، ادغام، کاربرد و آموزش است. دانش پژوهی آموزشی یکی از مفاهیم مطرح در دهه‌های اخیر است. طبق تعریف مارتین دانش پژوهی آموزشی، کاربرد دانش و شواهد مربوط به آموزش در فرایند یاددهی و یادگیری، نقد آموزش مبتنی بر شواهد و مداخلات آموزشی هدف‌مند و به ‌ذاری نتایج و عقاید با سایر افراد است. طبق تعریف AAMC)،Association of American Medical Colleges)در دانش پژوهی آموزشی نتایج کار باید به نحوی در اختیار جامعه قرار گیرد که ارزیابی را امکان‌پذیر سازد(1). میرحسینی و همکاران در طی تحقیق خود، دانش پژوهی آموزشی را مجموعه فعالیت‌های عالمانه در فرایند یاددهی و یادگیری می‌دانند که دارای این مشخصه‌ها است: پویایی، بین رشته‌ای، مبتنی بر یادگیری، نقدمحور، مبتنی بر زمینه، با فرایند پرسشگری نقادانه، با اشتراک‌گذاری عمومی، دارا بودن بازاندیشی مداوم و عمیق و نیز درگیری متعهدانه(2). در طی سال‌های اخیر، اقدامات فراوان و ارزنده‌ای در زمینه دانش پژوهی آموزشی در ایران انجام شده است و دانش پژوهی آموزشی در 6 حوزه بازنگری و تدوین برنامه درسی، ارزشیابی (استاد، دانشجو و برنامه)، یاددهی و یادگیری، مدیریت و رهبری آموزشی، محصول آموزشی و یادگیری الکترونیکی تعریف می‌شود. اگرچه در دهه هشتاد خورشیدی، این مفهوم به طور غیررسمی مطرح گردید، ولی تلاش مجدد در راستای تعریف، ارزیابی و اقدام در دانش پژوهی آموزشی تاکنون موفقیت‌آمیز بوده است. از جمله این تجارب، برگزاری جشنواره آموزشی مطهری و نگارش فرآیندهای دانش پژوهی آموزشی است. در این جشنواره آموزشی، در طی دو مرحله دانشگاهی و کشوری، فرایندهای اعضای هیات علمی، جمع‌آوری می‌شود و مورد داوری قرار می‌گیرد و در نهایت، برگزیدگان آن مورد تقدیر قرار می‌گیرند. طراحی و راه‌اندازی سایت meded.behdasht.gov.ir از دیگر اقدامات و تلاش‌های ارزنده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه بوده است(3). همچنین برای نوشتن فرایند دانش پژوهی، فرمی توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی وزارت بهداشت، تدوین و به دانشگاه‌ها ارسال می‌گردد که این فرم شامل بخش‌های مختلفی از معیارهای گلاسیک (Glassick Criteria) از جمله نقد و انتشار است. در بخشی از این فرم نگارش فرایند آموزشی، گرچه به سهم هر یک از صاحبان یا همکاران از نظر نوشتن و کسب امتیازات احتمالی حاصل از انتخاب فرایند به عنوان فرایند منتخب دانشگاهی و کشوری اشاره شده است، اما این توضیحات نیاز به شفاف‌سازی دارد و در مقام عمل و بنابر تجربه نگارندگان مقاله که مدرس کارگاه‌های کشوری دانش پژوهی آموزشی نیز هستند، معمولا اختلاف‌نظرهایی به دلیل عدم توافق بین صاحبان فرایند آموزشی را به دنبال دارد که می‌تواند منجر به سوءبرداشت و گاهی رخداد رفتارهایی گردد که با شیونات آکادمیک هم‌خوانی ندارد. با این اوصاف، براساس بررسی متون علمی، تجارب نویسندگان و رفلکشن بر نتایج ارزشیابی و تجارب برگزاری کارگاه‌های کشوری درباره حوزه دانش پژوهی آموزشی؛ چک‌لیستی شامل 22 آیتم، و دارای 5 مولفه شامل نقش افراد درگیر در اجرا و نوشتن فرایند، نحوه اختصاص امتیاز به افراد همکار، مستندات فرایند، رعایت اخلاق دانش پژوهی، اجرا و ارایه نتایج فرایند، تدوین گردید که طی آن هر کدام از افرادی که مایل به اقدام در زمینه طراحی، اجرا و سپس نگارش فرایند آموزشی دانش پژوهی به صورت تیمی هستند، قبل از هرگونه اقدام، بایستی این موارد را مدنظر بگیرند و درباره تمام موضوعات مندرج در آن توافق نمایند و سپس شروع به اقدام و مداخله آموزشی کنند. پیشنهاد می‌شود توافق افراد همکار، مکتوب شود تا به عنوان مستند به مجموعه بررسی کننده، ارایه گردد تا مانع از سوء تفاهمات احتمالی شود.

    کلیدواژگان: اصل بنیادین، آموزشی
  • فریبا دهقانی، جمال سلیمی*، یدالله زارع زاده، محمد آقاعلی، صادق یوسفی، کیوان بلندهمتان صفحات 484-499
    مقدمه

    اخلاق‌ حرفه‌ای در علوم ‌پزشکی، به عنوان یک حوزه فکری مطالعاتی نوپا است که مستلزم آموزش افکار، عقاید و رفتار تیم پزشکی در مواجهه با اصول و ارزش‌های‌اخلاقی است که به صورت دقیق، مورد ارزیابی قرار گیرند تا آنجا که این اصول و مهارت‌ها نهادینه شوند. این پژوهش با هدف طراحی یک الگوی برنامه‌ درسی اخلاق حرفه‌ای برای دانشجویان علوم ‌پزشکی انجام شد.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر به روش ترکیبی در سال 1399، در دو بخش؛ کیفی(طراحی الگو) و بخش کمی (اعتباریابی الگو) انجام شد. تحلیل داده‌های کیفی از طریق مصاحبه با 17نفر از صاحب‌نظران در حوزه آموزش، پژوهش، درمان و اخلاق در علوم ‌پزشکی و اعتباریابی توسط 10نفر از متخصصان برنامه‌ درسی و اخلاق‌ پزشکی دانشگاه‌های مختلف به روش دلفی که با شیوه نمونه‌گیری هدف‌مند انتخاب شدند، با روش تحلیلی و با استفاده از نرم‌افزار اطلس تی‌ای (ATLAS. TI-8) گرفت.

    نتایج

    پس از جمع‌بندی مفاهیم و مقوله‌ها درقالب مولفه‌های برنامه‌ درسی (اهداف، محتوای آموزشی، اجرا یا استراتژی‌های آموزشی و ارزشیابی) در مجموع 150 گزاره مفهومی، 1 مقوله اصلی و 4 مقوله فرعی و 1 زیرمقوله به همراه تحلیل پایانی و گزارش یک الگوی برنامه‌ درسی اخلاق‌ حرفه‌ای برای دانشجویان علوم ‌پزشکی ارایه شد و در نهایت، اعتباریابی الگوی طراحی شده، توسط متخصصان برنامه‌ درسی و اخلاق‌ پزشکی با روش‌دلفی مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان می‌دهد تدوین برنامه‌های آموزشی یکسان و مدون اخلاق‌ حرفه‌ای از منابع بالادستی بسیار ضروری است همچنین تبیین محتوای آموزشی اخلاق‌ حرفه‌ای کاربردی و قابل اجرا، آموزش و ارزشیابی مستمر اصول اخلاق‌ حرفه‌ای در همه دوره‌ها و رشته‌های تحصیلی جهت نهادینه کردن اصول اخلاق‌ حرفه‌ای در سه حوزه آموزش، پژوهش و درمان، بسیار لازم است.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، اخلاق حرفه ای، علوم پزشکی
  • محسن حجت، زهره بادیه پیمای جهرمی * صفحات 500-501
  • پروین احسانی، نیکو یمانی، سهیلا احسانپور * صفحات 502-509
    مقدمه

    یکی از نتایج مهم دوره آموزشی مامایی توانمندی بالینی دانش‌آموختگان مامایی است. . دانشجویان به عنوان فراگیران، بهترین منبع برای شناسایی مشکلات آموزش هستند. هدف از این مطالعه بررسی میزان تناسب توانمندی‌های بالینی دانش‌آموختگان مامایی با انتظارات شغلی از آنان در حیطه بارداری و زایمان است.

    روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی، انتظارات شغلی در بارداری و زایمان تعیین شد و بر اساس آن پرسشنامه‌ای برای خودارزیابی 50 نفر از دانش‌آموختگان مامایی دانشگاه‌های علوم پزشکی وآزاد اهواز از توانمندی‌های بالینی و مقایسه آن با این انتظارات تدوین گردید. این پرسشنامه در چهار بخش پذیرش و اداره لیبر، انجام زایمان، مراقبت‌های پس از زایمان و اقدامات ضروری در مواقع اورژانس تنظیم شد و پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. افراد به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در اکثر موارد انتظارات شغلی با توانمندی‌های بالینی دانش‌آموختگان متناسب بود و آنها برای ورود به عرصه خدمت از آمادگی لازم برخورداربودند. در برخی موارد نیازهای آموزشی در دانشگاه تامین نشده است و در برخی موارد انتظارات شغلی در سرفصل دروس وآموزش‌های بالینی هماهنگی ندارد و دانش‌آموختگان کاملا با آن‌ها بیگانه بودند.

    نتیجه‌گیری

    در موارد عدم پوشش آموزش‌ها مسوولین آموزشی دانشکده‌ها و در موارد عدم تناسب انتظارات شغلی با سرفصل دروس دانشگاهی لازم است که مسوولین برنامه ریزی آموزشی ک با بازنگری برنامه‌های آموزشی و برنامه ریزی آموزشی مناسب در رفع مشکل اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: انتظارات شغلی، توانمندی بالینی، بارداری و زایمان، دانش آموختگان مامایی
|
  • Shahrzad Shahidi, Mohammadreza Sabri, Maryam Avizhgan* Pages 1-11
    Introduction

    Departments are the major sub-system of university and quality improvement of the universities rides on the quality improvement of the departments. The researchers developed, implemented, and evaluated the appropriate components based on the results of self-assessment and external evaluation of institutional accreditation.

    Methods

    In a case study on 32 departments of Medical Schools, based on accreditation standards, department promotion components were identified. The components were prioritized in terms of importance, measurability and viability with proper scale and weighted by the experts with a focus group. The componentschr('39') validity was determined by the expert opinion and implemented in the departments after training. A valid and reliable instrument was developed for monitoring and evaluating the fulfillment of the components.

    Results

    The components of improvement in the department performance including formulation and implementation of the operational plan, website, training areas, faculty memberschr('39') viewpoints about the department leader, faculty management viewpoints on department accountability, along with a gudline for measuring these components were reached. The mean of the components was 79%. The lowest achievement was related to the component of school participation in the activities of the department and timely presentation of the operational plan (72%) as well as the achievement highest was observance of clinical education standards (92%).

    Conclusion

    Promotion of website, operational plan, areas of education, increased faculty participation, increased order in the formation of department councils, and increased department accountability were the main results of this study. Evaluation of the department was done on the basis of the realization of the interventions as a chief factor for promoting the executive guarantee. Due to the continuous follow-up and direct supervision of the Faculty Board, the results revealed that the components were in a favorable condition.

    Keywords: Medical school, Department, Performance Improvement, Accredation, Internal Evaluation
  • Reza Ghanbari, Mojgan Mohammadimehr* Pages 12-21
    Introduction

    Professional ethics is one of the key issues in the field of treatment and its observance can be the main factor for satisfaction and trust of the medical staff. This study endeavored to investigate the relationship between Islamic spirituality and spiritual health and professional ethics among Internal residents of Universities of Medical Sciences in Tehran.

    Methods

    This study is quantitative descriptive-survey. The population consisted of all Internal residents of Universities of Medical Sciences in Tehran who were selected by cluster sampling method. Data were collected using three researcher-made questionnaires. Their face validity was confirmed. And their reliability was calculated through Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Pearson correlation test and structural equations were used for data analysis and PLS software.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship (P=0/001) between Islamic spirituality and spiritual health (β = 0.54), between Islamic spirituality and professional ethics (β = 0.25) as well as between Islamic spirituality and professional ethics with mediating role of spiritual health (β = 0.58).

    Conclusion

    Considering the findings of this study and the positive and significant relationship between Islamic spirituality and spiritual health with professional ethics, to expand and strengthen professional ethics it is recommended to consider the values of spiritual aspects and principles in medical science curricula.

    Keywords: Spirituality, Islamic Spirituality, Spiritual Health, Professional Ethics, Medical Education, Internal Residents
  • Shadi Farsaei, Mohsen Minaiyan, Akbar Hasanzadeh* Pages 22-32
    Introduction

    The community pharmacy internship course is a key component to provide the required knowledge and skills for community pharmacy practices, which is an important field of practice for graduate pharmacists in Iran. In view of this, this study endeavored to explore and analyze pharmacy studentschr('39') experiences in different arenas of community pharmacy internship program.

    Methods

    This cross-sectional descriptive, analytical study was conducted among 90 pharmacy students of Isfahan university of medical sciences during 2017-2018. Census sampling was used to include students who successfully passed pharmacy internship course in the first time, during the last year. Students who did not completed questionnaire were excluded from the study. Questionnaire research tool was designed by researcher with using Carrido’s study questionnaire and applied after confirmation of its validity and reliability. Data were analyzed with independent sample t-test, one sample t-test, Chi-square test and Pearson and Spearman correlation coefficient.

    Results

    All students responded to the questionnaire which revealed they experienced high level of satisfaction (90.5 from 100) during pharmacy internship course. However, participation in some internship activities such as extemporaneous compounding of prescriptions, filling, compounding and pricing of prescriptions, recording of entries in prescription or other required record books and inventory of drugs were significantly lower than the expected mean level (P < 0.001). Moreover, independent sample t-test revealed that the mean scores of knowledge (P = 0.002), skills (P = 0.02) and level of satisfaction (P = 0.001) were significantly higher in male pharmacy students than female.

    Conclusion

    Nonetheless, students revealed the overall positive perception during pharmacy internship, but some barriers and problems reported during the study require more attention to promote the quality of this course.

    Keywords: Pharmacy Student, Pharmacy Internship, curriculum
  • Salehe Sabouri*, Mehdi Alimardanzadeh Pages 35-42
    Introduction

    Pharmacy training is one of the important courses in pharmacy education, its practical parts are trained in educational pharmacies and some parts are taught theoretically. Due to some problems in teaching theoretical parts such as lack of students’ interests, virtual education is employed in this study to compare the possible effect of face-to-face and virtual education on Kerman pharmacy students’ marks in a pharmacy training course.

    Methods

    This study was conducted on 191 pharmacy students in Kerman University of Medical Sciences in the academic years 2017 and 2018 using availability sampling. In the academic year 2017, students who were defined as control group (n=106), taught by lecture method in conventional classroom with practical sessions at pharmacy. In the academic year 2018, the students of experimental group (n=85) were taught through the virtual education using a Learning Management system (Navid) and then practiced at pharmacy like the control group. Independent t and chi-square tests were employed to analyze the gathered data.

    Results

    The mean score of the experimental group in final exam (14.35±4.42) was significantly higher than of the control group (13.16±3.18) (t=2.097, p=0.038). Using Chi-square test, no statistically significant difference was found in term of male or female participants between the two groups (p=0.151, df=2, X2=3.78). Seventy-three students from the experiment group (85.9%) were tended to be educated by virtual education method in the pharmacy training course.

    Conclusion

    Virtual education can be considered as a complementary method alongside with traditional-classroom-based teaching. Given the availability of a suitable platform through the Virtual Medical University and students’ satisfaction, blended- pharmacy training course is recommended.

    Keywords: Pharmacy Students, Pharmacy Training Course, Virtual Education
  • Khosro Rashid*, Abolghasem Yaghoobi, Kambiz Karimi Pages 43-53
    Introduction

    Expectancy-Value-Cost Model represents three important components for predicting academic motivation. This study endeavored to explore the validity and reliability of the Expectancy-Value-Cost scale among the collegiate students.

    Methods

    As a descriptive-correlational study and to validate the questionnaire using Krejcie and Morganchr('39')s Table, 328 students of Hamedan University of Medical Sciences and Bu-Ali Sina University in the academic year of 2018 were selected through cluster random sampling. After translating the Expectancy-Value-Cost (EVC) Scale of Kosovich et al. to Persian, it was presented to students as a 10-item questionnaire. The gathered data were analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis, content validity, internal consistency, and split-half reliability coefficient.

    Results

    Exploratory factor analysis extracted positive motivation and cost as the two major components of the scale. Moreover, the results of confirmatory factor analysis confirmed the construction. The content validity was 0.79 based on the CVI index. To examine the reliability of the scale, the Cronbachchr('39')s alpha value for each of the factors was 0.79 and 0.76, respectively. The split-half reliability coefficient was computed 0.76.

    Conclusion

    Findings revealed that the student Expectancy-Value-Cost scale has good validity and reliability. Therefore, this instruments seems to be applicable for the future studies.

    Keywords: Expectancy-Value-Cost, motivation, Scale, validity, reliability
  • Iman Baharvand, Reza Ghasemi Jobaneh, Mansour Sodani* Pages 54-61
    Introduction

    Academic adjustment which involves constructive adaptation of students to academic challenges, can improve academic and psychological empowerment. Given the importance of academic adjustment in studentschr('39') academic life; this study endeavors to examine the reliability and validity of the academic adjustment scale in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in the academic year 2019.

    Methods

    in this descriptive psychometric study, 250 students from Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences were selected using Voluntary sampling method. The selected students were solicited through the Anderson et al. Academic Adjustment Scale and Fredericks et al. Academic Engagement Scale. While the reliability of the scales was computed through Cronbachchr('39')s alpha, their convergent validity and construct validity were computed through Pearson correlation coefficient, and confirmatory factor analysis, respectively.

    Results

    Confirmatory factor analysis demonstrated that the ratio χ2/df is 2.13 for three factor structure and fit indexes of model (RMSEA= 0.068, TLI=0.949, NFI=0.944, CFI=0.969, AGFI= 0.928, GFI=0.966). Internal consistency of MFQ-9 were satisfactory. Reliability according to Cronbachchr('39')s alpha coefficient for Academic Adjustment Scale was reported 0.80 (Academic lifestyle= 0.70, Academic Achievement= 0.77, Academic motivation= 0.76). There was also a positive and significant correlation between academic adjustment and academic engagement (P>0.01) and concurrent validity is confirmed.

    Conclusion

    According to the results, the Academic Adjustment Scale is a reliable instrument with valid psychometric properties to measure academic adjustment in Iranian higher education contexts.

    Keywords: Academic Adjustment, Reliability, Validity, Student
  • Khatereh Borna, Maryam Mousavinasab, Zahra Johari*, Mahboobeh Ramezan Zadeh Pages 62-72
    Introduction

    Spiritual health is one of the four dimensions of health and it is a way to deal with stress during education. Considering the effect of cultural and geographical factors on both the spiritual health and educational achievement study was done to investigate the relationship between spiritual health and academic achievement of students of Bushehr University of Medical Sciences in the academic year 2018.

    Methods

    This study is a descriptive-analytical and cross Population was 2100 students of Bushehr University of Medical Sciences and the sample size was 330 and they were selected from the fields of medicine, dentistry, paramedical, nursing and health by simple random method.For collection of data, a form of information including demographic variables was used. A self-regulatory in learning and spiritual well-being scale (SWBS) questionnaire was employed. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were used to analyze the data.

    Results

    The mean spirituality well-being score was 81.27 ± 17.43, of 120 which 82.4% of the subjects had a moderate score (41-99). Spiritual health and age (P=./0001), academic years (P=./005) gender (P=./0001), place of residence (P=./008) and fatherchr('39')s education(P=./012) were among the significant relationships. The mean self-regulation score for learning was 94.91 ± 13.61. There was also a positive and significant correlation between spiritual health and self-regulation in learning (r=./22 , p=./001)

    Conclusion

    Considering the role of spiritual health in positivism, creating relaxation and helping to improve individual performance, it seems that spiritual health needs to be introduced in educational and cultural planning, especially in the field of practice.

    Keywords: Spiritual Health, Academic Achievement, Student, Medical Sciences
  • Behnam Rasouli, Khadijeh Aliabadi*, Saied Pourrosstai Aradkani, Soleiman Ahmady, Mohammad Asgari Pages 73-81
    Introduction

    Medical education programs should be designed in such a way as to provide a platform for students to acquire skills and clinical skills. The present study sought to develop Medical Instructional Design Model Based on Virtual Reality and its internal validation.

    Methods

    The present study was performed using qualitative content analysis method. 170 units were selected from the database documents to collect data by targeted sampling method. Also, 27 professors and students were interviewed by targeted sampling method. For data analysis, Mayring content analysis method was used and for internal validation of the model by survey method and using a researcher-made checklist, the opinion of the participating experts was obtained.

    Results

    By reviewing articles and analyzing interview themes, the Medical Instructional Design was extracted, which has five main components, which are: 1. The analysis component includes determining educational needs, determining learnerschr('39') characteristics, determining virtual reality features, and determining the type of content suitable for presentation via virtual reality. 2- Design component includes determining general goals, determining the amount of immersion, determining training strategies, determining the level of reality, determining the content. 3- Component of production and production includes: scenario design, user interface design, content design, virtual reality world modeling, platform preparation Form 4-Support and implementation include training implementation, integration of virtual education system in the training program, support 5- Evaluation component including formative evaluation, compression evaluation, ease of use evaluation.

    Conclusion

    For designing Medical Instructional Design Model Based on Virtual Reality, the components of analysis, design, preparation and production, support, implementation and evaluation should be considered. It is suggested that in addition to the application of virtual reality in medical education, the design process of medical education should be determined according to the current research model.

    Keywords: instructional deign model, medical education, virtual reality
  • Abbas Hosseini, Zahra Hossinizadeh, Parvaneh Abazari* Pages 82-90
    Introduction

    One of the basic skills in clinical nursing education is measuring and recording vital signs. Due to the fact that less research has been done on measuring studentschr('39') ability to perform this skill in internships, this study is designed and conducted to assess the ability of final year undergraduate nursing students to measure and record vital signs Performed using the Direct Observation of Procedural Skill (DOPS).

    Methods

    This study was a descriptive study. The study population consisted of all 8th semester nursing students (52 people). Data collection instrument was a researcher-made checklist for the DOPS)Direct Observation of Procedural Skill(test and the data gathering method was observation. The research context included all internal-surgical wards of the selected educational hospitals where the internship took place. The data of this study were analyzed using descriptive statistics.

    Results

    The skill level of vital signs measuring in more than half of the students(55.77 %)was at the undesirable level.; 42.3% of students measured and recorded vital signs at the desired level. 7.7 percent of students assessed the patient in terms of factors affecting pulse and blood pressure before measuring vital signs. About one-third of students (28.88%) did not make a record of vital signs or make record with mistake.

    Conclusion

    Seeing as the results of the study indicated serious problems for students in the skill of measuring vital signs, clinical nursing instructors, especially educational nursing managers, need to plan and take action to identify the causes and factors associated with this problem.

    Keywords: Internship, nursing student, vital signs
  • Zahra Abdollahi, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, Khadijeh Nasiriani, Hossein Fallahzadeh Pages 91-102
    Introduction

    Bullying is a form of interpersonal aggressive behavior that may lead to alarming growth . Nursing students entering clinical practice are at risk of injury and bullying, which can have unpleasant consequences. This study endeavored to identify the frequency, type, source of bullying, method of report, and the undesirable effect of bullying on students.

    Methods

    This descriptive study was performed on 193 of third and fourth year nursing students of Medical Sciences Universities of Yazd, Iran, who experienced the clinical setting. Sampling was done through stratified random sampling. Data collection instruments were questionnaires of demographic characteristics and Clark et al.chr('39')s bullying behaviors. Data were analyzed both descriptively and inferentially.

    Results

    According to the findings, 61.85% (n=118) of the participants experienced bullying, of which 32% (n=769) were bullied by the clinical instructor and 24.8% (n=597) by the nurse and 16.72% (n = 402) by the patient and family. The most bullying behaviors (15.93%, n = 383) were frozen out, ignored and excluded. 10.9% (n=21) decided to leave the field due to bullying. 67.9% (n=131) did not report bullying behavior, of which 36.8% (n=55) expressed that the reason was fear of poor evaluation.

    Conclusion

    The results indicated that more than half of nursing students are exposed to a variety of bullying behaviors that are often performed by a clinical instructor and are not reported for fear of poor evaluation which can be a factor of intentions to leave the nursing program. Therefore, clinical educational authorities should teach nursing students some ways to prevent bullying and how to react to such behaviors and appropriate measures should be taken into account to improve clinical learning contexts.

    Keywords: Bullying, Nursing student, Clinical Setting
  • Maryam Ahmad Mehrabi, Maryam Sadeghipour Roudsari, Kazem Dalaie, Mahshid Namdari, Mohammad Behnaz* Pages 103-113
    Introduction

    Evaluation is an integral part of educational programs and undoubtedly conducting an appropriate evaluation for the clinical courses of the medical and dental students, who have the burden of training professional experts, can improve the quality of education. The study endeavors to examine the evaluations of clinical general dentistry courses from Shahid Beheshti University studentschr('39') view in the academic years2017-2018.

    Methods

    This descriptive-analytic study was carried out on all 10th and 11th semester students (totally 50 persons) of Shahid Beheshti dental school. The data-gathering tool was a self-made questionnaire and its collection method was fieldwork. After designing the three-option Likert questionnaire in three areas, its validity and reliability were confirmed and calculated. After collecting the questionnaires analytic tests of one-way ANOVA, Tukey and Kruskal-Wallis test, was done.

    Results

    From the perspective of the target group, the OSCE evaluation method was intermediate to weak (0. 69 ± 0. 44), the method of evaluating course requirements was intermediate (0. 99 ± 0. 50) and the general quality of evaluation methods for clinical courses was moderate (1. 20 ± 0. 32). However, dissatisfaction in some cases, such as feedback, the appropriateness of the OSCE evaluation method for assessing clinical dentistry skills, and the use of similar benchmarks for scoring by faculty members was seen among the students.

    Conclusion

    According to the studentschr('39') viewpoint, which evaluated the overall evaluations of clinical courses as intermediate in general, it can be concluded that the methods for evaluating clinical courses and the quality of clinical assessments at Shahid Beheshti dentistry faculty needs to be revised.

    Keywords: evaluation- clinical courses - dentistry Student
  • Ghobad Ramezani*, Maryam Aalaa, Azam Norouzi Pages 114-115
  • Elham Soltani Benavandi*, Ghasem Askari Zadeh Pages 116-126
    Introduction

    Academic buoyancy as one of the positive psychological structures can be affected by family and psychological factors. Family flexibility among the family factors and mindfulness and critical thinking among the psychological factors affect academic buoyancy. Thus, this study endeavors to explore the academic buoyancy on the basis of family flexibility and mindfulness mediated by critical thinking.

    Methods

    This study was a correlation regression analysis. In this study, 400 students who were randomly from Kerman University of Medical Sciences by multi-stage cluster sampling responded to questionnaires about family flexibility, mindfulness, critical thinking and academic buoyancy. Then, the data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression according to Baron and Kennychr('39')s steps.

    Results

    The results of multiple regression analysis according to Baron and Kennychr('39')s steps revealed that the family flexibility (β = 0/20, P > 0/02) and mindfulness (β = 0/26, P > 0/003) are positive predictors of academic buoyancy. On the other hand, family flexibility (β = 0/47, P > 0/001) and mindfulness (β = 0/27, P > 0/001) predict critical thinking positively and meaningfully. Moreover, the findings showed that critical thinking predicts academic buoyancy positively (β = 0/36, P > 0/001). Finally, the results suggested that critical thinking plays a mediating role in the relationship between family flexibility and mindfulness with academic buoyancy.

    Conclusion

    Family flexibility and mindfulness with increased critical thinking provide academic buoyancy for students and their exposure to academic stressors.

    Keywords: family flexibility, mindfulness, critical thinking, academic buoyancy
  • Masumeh Hessam*, Saideh Monjezi, Mohammad Jafar Shaterzadeh, Shahla Zahed Nejad Pages 127-133
    Introduction

    Regarding the importance of journal club in improving the quality of education, improving critical thinking and learning, and applying for evidence-based medicine, the first step for improving the quality of journal club is to assess the current situation and identify the gap with standards. This study endeavored to evaluate the quality of journal club meetings from the viewpoints of professors and postgraduate students of physical therapy department.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the sample consisted of 40 faculty members and post-graduate students attending the sessions. Data collection was accomplished using the Journal Club Quality Assessment Questionnaire, which included 25 items in 7 domains for assessing skills such as searching articles, understanding and appraising articles, power point preparation, presentation, study habits, improving in treatmentchr('39')s interventions, and overall effect of journal club meetings. Data were analyzed through Excel 2013 and descriptive statistics including frequency table.

    Results

    In the searching articles, understanding and appraising articles, power point preparation, presentation, study habits, improving in treatmentchr('39')s interventions and overall effect of journal club items, 65.8%, 72.6%, 63.3%, 79.4%, 88.9%, 76.7% and 86.7% of the participants, respectively, reported good to excellent quality of journal club.

    Conclusion

    Considering the good satisfaction of such meetings, it is recommended to conduct these meetings in other faculties of rehabilitation sciences and related fields with proper need assessment and planning.

    Keywords: Journal Club, Quality, Education, Physical Therapy
  • Marziye Najafi, Nader Jahanmehr, Ehsan Zarei, Abbas Daneshkohan, Mohamad Palesh, Ali Maher, Ali Abraze, Sima Marzban* Pages 134-144
    Introduction

    Competency-based education seeks to bridge the gap between the labor market and the academic education system. Due to the problems of graduates of this field in the professional contexts, this study endeavored to up to date the curriculum of the field based on the expected job qualifications of the health system.

    Methods

    This qualitative and applied study with the focus-group discussion method was conducted in the Faculty of Management and Medical Education of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in the academic year 2019. To discuss the group, 13 faculty members and experts, graduates as well as two hospital managers were selected to identify the differences between academic learning and the professional requirements, and then to evaluate the content and topics of the Master of Health Services Management course. At the end of the groupchr('39')s consensus, notes were taken on the agreed results.

    Results

     The data analysis revealed that the essential competencies are like this: leadership, effective teamwork, problem-solving, system thinking, and quality improvement. Changes were suggested in the content of existing courses, like working abilities with STATA software, expertise to design solutions by systems thinking methodologies, awareness of the ultimate challenges of the decisions without supporting evidence, and capacity to compare and criticize strategic planning process and outcomes.

    Conclusion

    Findings revealed that modifications to current courseschr('39') content were suggested by adding new curriculum approaches to cover the required skill set. Given changes in the formal curriculum is a time-consuming process, transforming the content of existing courses is recommended.

    Keywords: Curriculum Model, Competency, Health Care Management
  • Akram Sanagoo, Fereshteh Araghian Mojarad*, Leila Jooybari Pages 145-146
  • Houra Ashrafifard, Hossein Karimi Moonaghi*, Ali Emadzadeh, Hamed Tabesh Pages 149-158
    Introduction

    Planning and implementation of effective empowerment programs and using appropriate educational methods are prerequisites for empowering teachers of medical colleges. Identification of their learning styles and presentation of training courses according to them seem to be important. This study endeavored to identify the learning styles of faculty members based on Kolb theory at Mashhad University of Medical Sciences in the academic year 2018.

    Methods

    This was descriptive-cross sectional research. The population was 138 teachers of Mashhad University of Medical Sciences that were teaching during the 2018-2019 and were included in level one of empowerment course for educational intents. Based on the universal sampling, the population was selected as the sample. The data collection instrument was Kolbchr('39')s learning style inventory V.3.1. Data were analyzed through descriptive statistics and Chi-square and Kruskal-Wallis statistical tests.

    Results

    The participation rate of teachers were 77.5%. The teacherschr('39') learning styles in order of their prevalence included: 58 assimilating (59.8%), 27 converging (27.8%), 9 diverging (9.3%), 3 accommodating (3.1%). It is not found any significant relationship between dominant learning styles (assimilating and converging) and demographic variables. There was no significant difference between learning styles in basic and clinical teachers as well.

    Conclusion

    Due to the dominant learning style, it is suggested that in empowerment courses, more lecture teaching methods, visual methods and self-study methods with reading materials be used. It should be taken into account that there will be different learning styles in the courses, each of which requires a specific teaching method. Due to the multiplicity of learning styles, various teaching methods need to be employed.

    Keywords: Empowerment, Faculty members, Medical university, Learning styles
  • Saeid Hashemi, Zohreh Vafadar* Pages 159-171
    Introduction

    The rapid expansion of nursing education in recent decades has raised concerns about the quality of education, competency of graduates and nursing professional growth. Comparative studies are one of the strategies to improve the quality and validation of educational systems. This study endevored to compare the PhD curriculum in nursing in Iran and the School of Nursing, University of Toronto, Canada.

    Methods

    This descriptive-comparative study was done in the academic year 2019 through an overview of the literature, components of nursing doctoral curricula in Iran and Toronto universities by seeking the relevant online resources with Persian and English keywords "PhD in Nursing", "Nursing Education" and "curriculum". Beredy model was used for comparative comparison.

    Results

    The PhD curriculum in Nursing at the Universities of Iran and the University of Toronto has focused on the professional values, promoting community health, social justice, innovation and student-centeredness; though, in the Iranian Nursing PhD curriculum, the focus has been on Islamic values and scientific development, and in Toronto, with a transnational perspective, emphasis has been placed on cultural values and the ability of international leadership. In the Iranian curriculum, unlike Toronto, most of the content of the courses is theoretical in nature, and there is no clear relationship between the courses and the health needs of the community and studentschr('39') needs and abilities. Contrary to the strict policy of publishing an article from a doctoral dissertation in Iran, this is not the case in University of Toronto.

    Conclusion

    Findings revealed that the doctoral curriculum in nursing in Iran has not addressed the health needs of society effectively, and lack of transnational perspective has reduced the ability of graduates to lead and participate in global health and international research. These conditions make the necessity of reviewing educational programs and contents as well as amending the relevant laws inevitable.

    Keywords: Comparative study, Beredy model, university of Toronto, Curriculum, Nursing PhD, Iran
  • Zahra Abdekhodaie*, Najmeh Keynezhad, Mahtab Mohammadi Keyvani, Arefe Zangiabadi Pages 172-183
    Introduction

    Today, is the era of knowledge, data, and different sciences relying on knowledge and research have continued their growth. This way, research and the method of research reading and application in clinical setting have been particular importance. This study endeavored to provide a useful and interactive way to hold meetings in addition to reviewing studies related to the Journal Club focusing on science dealing with the patientchr('39')s bedside such as medical sciences and psychology.

    Methods

    In this narrative review study the keyword journal club in conjunction with history, presentation, psychology, clinical psychology, and clinical research have been searched in Google scholar, Pubmed, SID, Ensani, Irandoc, Civilica, Magiran, Noormagz data bases in the years 2000-2019.

    Results

    The preliminary search resulted in 284 articles. After removing repetitive articles, we reached 143 articles and after reading title and abstract and considering the including and excluding criteria, 29 articles were included in the study. The results were obtained in three main themes which are necessity, goals, and presentation. Goals as the major theme included five subthemes and presentation theme included two subthemes.

    Conclusion

    According to the results of the reviewed studies for holding journal club, which could be the turning point of knowledge and experience, principles and rules need to be followed. According to these principles this study presented a five-step model including Preliminary, Exploration, Validation, Selection, Presentation and Supplementary steps for journal club meetings.

    Keywords: Journal club, Narrative review, Clinical psychology, Medical sciences
  • Reza Saadat Mehr*, Akram Sanagoo, Leila Jouybari Pages 184-185
  • Shabahang Jafarnejad, Hamidreza Khoshnezhad Ebrahimi*, Seyedeh Mahsa Mahmoudinezhad Dezfouli, Somayeh Esmaeilian, Soroor Sohrabi Pages 186-193
    Introduction

    Simulation-based learning has been an effective and safe tool for learning and practicing skills. Therefore, this study was designed to explore the satisfaction of residents and nurses from workshops held by simulation in Hazrat Ali Asghar (AS) Childrenchr('39')s Hospital in Tehran in the academic years 2019-2020.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 157 pediatric, emergency residents and nurses of Ali Asghar Hospital.Participants were selected through counting method. The instrument was a questionnaire designed by researchers that was used after validation and reliability. Statistical analysis of information was performed using descriptive statistics.

    Results

    Pediatric, emergency assistants and nurses experienced 90% and 95% satisfaction, respectively, in relation to various aspects of teacher satisfaction and performance from a total of seven workshops held. The number of female participants (83%) was higher than men. Besides, there was no significant relationship between demographic characteristics of individuals and their satisfaction (P=0/06).

    Conclusion

    On the other hand, the assistants and nurses were highly satisfied with the performance of the workshops and the content of the workshops and the performance of the instructors. Therefore, holding workshops through simulated training methods is recommended to enhance learning and improve the performance of assistants and nurses during the study.

    Keywords: Satisfaction, Simulation, Education, Nurses, Assistants
  • Hadi Jalilvand, Mojtaba Abdi, Minoo Shahidi* Pages 194-204
    Introduction

    The internationalization of higher education has become an important issue. The present study sought to extract the criteria for attracting international students to Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This research was conducted using survey sampling method in 2019. The population of the study consisted of the university faculty members in the Iran University of Medical Sciences. The data was collected through email, a 4-part researcher-made questionnaire, and survey meetings. Descriptive statistics including frequency, percentage and mean were used to present the results.

    Results

    The response rate was 51.00% and finally, 92 faculty members from the Iran University of Medical Sciences participated in the study. The minimum criteria for attracting international students in different educational levels were extracted which included the scientific, educational and general areas. All of the faculty members (100%) showed their willingness for attracting international students and benefiting their presence in the university, and 80 faculty members (86.90%) believed that international students need to be educated about the Iranian religion and culture.

    Conclusion

    The present study identified the minimum criteria for attracting international students from the viewpoint of the faculty members of the Iran University of Medical Sciences. This, together with the corrections required by different medical groups, can be used as a comprehensive and standard regulation in order to attract international students at different levels of education to the countrychr('39')s medical universities.

    Keywords: Education, foreign student recruitment, faculty members, Iran, international cooperation, globalization
  • Jamil Sadeghifar*, Mohammadkarim Bahadori, Mehdi Raadabadi, Mohamad Shariati Pages 205-213
    Introduction

    Academic engagement is one of the key factors related to the academic achievement of students, which is considered as a significant research issue in higher education. Academic engagement focuses on the internal commitment and active involvement of students in access to learning. This study endeavored to explore the relationship between academic engagement and achievement among nursing students of Ilam University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional descriptive was conducted in school of nursing in Ilam University of Medical Sciences. The population was all nursing students in 2018 (140 students) who completed and returned 116 questionnaires. The data collection instrument was a questionnaire taken from an external questionnaire including 14 questions in three dimensions of Vigor, Dedication, and Absorption. Besides, a researcher-made questionnaire was developed to measure studentschr('39') academic achievement. Data was analyzed using descriptive statistics and correlation tests of Spearman, Manwitney and Kroskalwalis.

    Results

    Among the dimensions of academic engagement, the dimension of Dedication (2.32±0.88) and Vigor (2.22±0.87) had the highest and lowest mean and standard deviation, respectively. There was no significant correlation between academic engagement and studentschr('39') academic achievement (r=0.096). There was a significant relationship between gender with academic achievement and engagement and the years spent studying with studentschr('39') academic involvement P <0.05).

    Conclusion

    There was no significant correlation between the dimensions of academic engagement and Grad Point Average and the rate of academic engagement in female students was higher and decreased with age and increased the length (years) of study. It is suggested that interesting and varied methods need to be used for teaching and learning students. Similarly, holding training courses for professors to gain more skills in motivational management of students and learning attractive and effective teaching methods seems to be needed to promote studentschr('39') academic engagement.

    Keywords: Academic Engagement, Academic Achievement, Nursing Student
  • Shahram Yazdani*, Maryam Hajiahmadi Pages 214-227
    Introduction

    Disciplines are areas of knowledge boundaries which are formed through the connections between philosophical assumptions and fundamental theories and this forms the artificial boundaries to acquire knowledge of natural phenomena. This study endeavored to elaborate on the nature of scientific discipline by reviewing the definitions of discipline in current scientific literature, and propose a multi-layered model.

    Methods

    In this study Carnwell and Dalychr('39')s critical review strategy was employed to synthesize a theoretical model. Keyword about the topic of the study was searched in the related databases as Google Scholar, Eric and PubMed Central until 2018. The keywords are scientific discipline, knowledge domains, scientific domains, discipline boundaries

    Results

    A multi-layered model was reached by reviewing, synthesizing, and generalizing diversified views and descriptions presented by discipline. This model consists of 13 main layers and 37 sub-layers. Each of these layers could represent one of the areas of scientific discipline.

    Conclusion

    Understanding the components of discipline can set the scene for elaborating the process of creating scientific disciplines and provides a useful framework in order to evaluate and develop interdisciplinary aspects.

    Keywords: Rethinking, Scientific discipline, Discipline, Multi-layered model
  • Shahram Yazdani, Marzieh Dashti Rahmatabadi*, Leila Afshar, Soleiman Ahmady, Akbar Derakhshan Pages 228-238
    Introduction

    In the scientific literature, each author has considered "educational equity” from a different perspective and some of its specifications and indices. These indices need to be carefully examined. In this study, the initial aim was to review scientific texts and different perspectives on "educational equity" in higher education to facilitate prioritize measures that enable taking operational steps toward "educational equity."

    Methods

    This study was conducted through Synthesis of Quantitative Literature (classified as a synthesis research). Therefore, based on the gathered scientific literature, necessary activities for reaching “educational equity” were introduced using the content analysis method and extracting, coding, and categorizing the items.

    Results

    The required steps for moving towards “educational equity” were categorized as follows: Steps before entering higher education (including 5 basic subsets), institutional actions and interventions (four subsets), and national actions and interventions (four subsets).

    Conclusion

    In order to achieve equity in higher education, while considering the initial and institutional measures, additional measures need to be taken to achieve "educational equity". These include measures that should be considered at the national level to anticipate the needs of the "labor market" by adopting appropriate policies, so that graduates can apply their skills in the community.

    Keywords: Educational equity, Higher Education, Education, Synthetic Research
  • Mahnaz Pejman Sani, Niayesh Mohebbi, Farnaz Etesam, Amir Ali Sohrabpour, Farzad Fatehi* Pages 239-250
    Introduction

    Burnout is prevalent in several physicians that may undermine the progress nad performance of physicians, reduced accessibility of patients to physicians, and patients’ safety. This study endeavored to determine burnout, anxiety, and depression in the specialists and attending physicians of one of the educational hospitals of Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study conducted in the academic year 2018. One-hundred twenty-three physicians filled the Malach Burnout Inventory (MBI) questionnaire, Hospital Anxiety, and Depression Survey (HADS) questionnaires.

    Results

    Forty-four physicians (35.8%) had some levels of burnout. Severe Emotional Exhaustion (EE) was seen in 18 physicians (14.6%). Likewise, severe Depersonalization (DP) in 12 physicians (9.8%), and severe dysfunction in Personal Accomplishment (PA) were seen in 33 physicians (26.8%). Four physicians (3%) had an abnormal level of anxiety, and 32 subjects (26%) were in the borderline zone. Four (3.2%) had abnormal depression, and 12 subjects (9.8%) had a borderline depression. There was a significant relationship between attending teacher type (i.e., educational, research, or treatment) and dysfunction of personal accomplishment (X2 = 12.24, p = 0.02). Moreover, anxiety was higher in non-married physicians (p = 0.046); anxiety was higher in part-time physicians as well (p = 0.03).

    Conclusion

    Findings revealed that burnout is an essential issue in attending physicians of educational hospitals. Identifying and managing burnout and its adverse effects could eliminate further health complications for the physicians and under-treating patients.

    Keywords: burnout, depression, anxiety, professors, teachers, medical
  • Majid Yousefi afrashteh*, Leila Bitarafan Pages 251-259
    Introduction

     The quality of education and well-being of students who are responsible for promoting the health of the community seems to be important. This study endeavored to analyze the possible mediating role of lifelong learning approach in the relationship between learning styles and academic well-being in medical students in Hamadan, Iran.

    Methods

     To conduct this descriptive-correlational study the sample of 225 students was selected from among the population were 2500 undergraduate students of the Faculty of Health, Hamadan University of Medical Sciences through stratified random sampling using Cochranchr('39')s formula. The were Yousefi Afrashteh Iranian Lifelong Learning Scale, Study Approaches and Skills Questionnaire for Students of Tit and Petrinen Academic Well-being Questionnaire. To analyze the data Pearson correlation was computed through path analysis Lisrel-8.88

    Results

     The results revealed that the well-being correlation coefficient with the deep approach was 0.51, with the superficial approach was -0.28 and the strategic approach was 0.29. The correlation of the lifelong learning approach with the deep approach was 0.64, with the superficial approach was -0.17, the strategic approach was -0.12. The results of path analysis revealed that lifelong learning and learning styles variables are effective in predicting academic well-being.

    Conclusion

     The findings indicated the relationship between lifelong learning approach and learning styles with studentschr('39') academic well-being. This way, it is suggested that policy makers and curriculum planners provide rich opportunities for the development of these competencies in medical students by presenting educational programs and developing useful strategies.

    Keywords: lifelong learning, learning styles, academic well-being
  • Zohreh Ghodrati Isfahani, Azam Moradi* Pages 260-268
    Introduction

    Numerous studies have shown that the prevalence of depression is high among Iranian students and therefore it is necessary to try to reduce it through different methods. This study endeavored to examine and comparing the effectiveness of psychological capital training and behavioral activation therapy on depression among female students of University of Isfahan dormitories in the second semester of the academic years 2018-2019.

    Methods

    The research design was quasi-experimental, pre-test and post-test with control group. Beck Depression Inventory (1961) was used to measure depression. The population included female students of dormitories of University of Isfahan in the second semester of the academic years 2018-2019. The sample size was 45 students who were selected by purposive sampling. Initially, the pre-test was conducted on 45 volunteers. They were then randomly assigned to experimental groups 1 and 2 and control group. Then, the two experimental groups received behavioral activation therapy and psychological capital training, respectively, but the control group not received intervention. After the intervention, post-test was administered for the three groups. Data were analyzed through covariance analysis.

    Results

    The results showed significant difference between the post-test depression scores of the groups (P=0.002, F=7.73); paired comparisons showed that both psychological capital training (7.46±2.28) and as compared to the control group, behavioral activation therapy (7.82±2.27) reduced depression significantly (15.50±2.38) (P= 0.002, -8.14 and P=0.002,-7.78, respectively), but the two intervention groups did not differ significantly in depression scores.

    Conclusion

    Both behavioral activation therapy and psychological capital training reduced depression. Therefore, both types of interventions can be used to reduce dormitory studentschr('39') depression.

    Keywords: Depression, Psychological Capital Training, Behavioral Activation Therapy, Female Students
  • Minoo Yaghmaei, Alireza Monajemi* Pages 269-271
  • Masih Sabouri, Farshid Arbabi, Mostafa Dehghani Poudeh* Pages 272-278
    Introduction

    National Board exam is one of the important ways of assessment throughout a physician’s life span. This exam could be considered as the major director for acquiring knowledge during the residency educational program. This way, it should be in the way of social accountability and the medical problems which they would be faced with. This study evaluates the budgeting and quality of the National board exam in the adult cancer.

    Methods

    In a descriptive study, the questions within the national board exams in adult cancer specialty in the academic years 1395 and 1396 as well as the same exams in hematology and oncology sub-specialty between the academic years 1392 and 1396 were analyzed. The sampling method was convenience sampling. Budgeting regarding the distribution and Bloom’s taxonomy was evaluated. We considered the questions in three Bloom’s level, namely, recall (first), application and analysis (second), and composition and evaluation (third). Frequencies and respective frequencies were calculated and reported.

    Results

     Most of the questions in hematology and adult cancer board exams were in the first and second Bloom’s level. However, in endocrinology sub-category of questions, the third level was dominant. Palliative care and cancer complications had no place in the board examinations.

    Conclusion

     Despite our expectation in terms of being at the higher levels, most of the questions were in the first and occasionally in the second level of Blume’s taxonomy. Therefore, it is highly recommended that questions are aimed at the higher levels, particularly in the area of diagnosis and treatment. It is also recommended that faculty members should be trained to develop questions at higher levels of cognition.

    Keywords: oncology, clinical oncology, educational assessment, adult cancer, national board exams, Blume’s taxonomy, blue print
  • Nayere Ghomian, Somayeh Moeindarbari* Pages 279-286
    Introduction

    Parallel with the advancement of technology, the tendency to use integrated circuits such as the flipped classroom has increased. The efficacy of a reversed class integration method and position simulation in medical studentschr('39') education was evaluated in this study.

    Methods

    This interventional study was performed on 120 general medical students from March to September in the women ward of Imam Reza Hospital in Mashhad after obtaining informed consent. The participants were pre-tested. The students in the intervention group viewed the educational content in the form of a film and after a week participated in a classroom simulation of a related topic. In the control group, the class was formed by the traditional teaching method and in the form of a master lecture. Finally, one week after presentation, a post-test (in the form of position simulation and to measure four levels of Bloomchr('39')s cognitive levels) was done. Final assessment was done by comparing pre-test and post-test scores with paired t-test.

    Results

    The mean difference between pre-test and post-test scores in the combined method group in four levels of knowledge, understanding, application and analysis respectively (8/46±1/6, 5/10±1/4, 5/86±1/2, 8/86±0/9) and in the traditional teaching group (1/2±95/4, 5/1±35/3,2/91±1/1, 5/86±1/8). According to p<0.001 in all cases, there was a significant difference in the four levels of Bloom between the two teaching methods and showed the greater impact of the combined method on improving scores. Therefore, it is recommended that this method replace the customary teaching in medical tertiary education.

    Conclusion

    The teaching method (classroom reversal and position simulation) is more effective in enhancing Bloomchr('39')s cognitive levels than the traditional teaching method. Therefore, the current teaching method of medical students could be replaced with this method.

    Keywords: Inverted Class, Simulation, Bloom Cognitive Levels, Education, Medical Students
  • Nasrin Dabirian, Akram Ranjbar, Manochehr Karami, Farzaneh Fazli, Naser Kamyari * Pages 287-297
    Introduction

     Researchers and faculty members are faced with the achievement of academic authority in higher education and fulfilling the needs seems indispensable. In this study, attitudes of the faculty memberschr('39') Hamadan University of Medical Sciences (UMSHA) towards the factors of academic authority in a researcher-made questionnaire was solicited. The purpose of this study was to develop and evaluate the psychometric properties of the academic authority questionnaire among faculty members.

    Methods

     This cross-sectional analytical study was conducted on 205 faculty members of UMSHA in 2018 using multivariable factor analysis. The instrumentation was a 17-item questionnaire of academic authority. All the analyses were at value of p<0.05 was considered statistically significant.

    Results

     After completing the questionnaire by the faculty members, factor analysis was conducted to evaluate the effective components of the authority. It is of note that 125 (61%) units were male and 170 (82.8%) had a PhD degree. The mean age of the samples was 43.7 with a standard deviation of ±8.1. The results of validity and reliability test confirmed the content validity and showed acceptable level of internal correlation of questionnaire (CVI≥0.78, Cronbachchr('39')s alpha=0.948). The analysis of the major components with varimax rotation, according to the KMO and the eigenvalues, three factors were extracted which accounted for 71.16% of the total variance.

    Conclusion

     Findings showed three important components. Along these lines, according to views of faculty members, to achieve academic authority, the ability to develop sciences, the meager relationship between theory and practice in the professional fields are the major challenges in higher education.

    Keywords: Academic authority, validity, reliability, principal component analysis, faculty member
  • Imaneh Khaki, Narges Eskandari*, Hoda Ahmari Tehran, Sareh Bakouie, Esmat Jafarbegloo, Zohreh Khalajinia, Marzieh Raisi, Nahid Mehran, Fatemeh Sadat Mousavi, Hanieh Rahimi Pages 298-309
    Introduction

     Assessing educational needs and planning can be a positive step towards improving the quality of midwifery services. This study was conducted to determine the educational needs of midwives in line with responsive midwifery education in Qom, Iran.

    Methods

     This exploratory mixed-method study consisted of two parts, a qualitative study (content analysis) with the aim of determining educational needs, and a quantitative study (description cross sectional method) with the aim of prioritize educational needs. Initially, the educational needs of midwifery students were determined based on experiences and views of midwives, instructors, and midwifery faculty members. In the same vein, participants were selected by purposeful sampling method. To collect data, a semi-structured questionnaire was used. Educational needs were extracted and categorized through qualitative content analysis. Then, using Delphi technique and relying on the opinions of the faculty members of the midwifery department, educational needs were prioritized. MAXQDA was used to manage data in qualitative section. Data description (mean scores and agreement rate) in quantitative study was conducted manually.

    Results

     Thirty nine midwives responded questions in qualitative section. Views of experts were analyzed by content analysis method and categorized in 289 codes, 73 categories, and 13 main categories. In quantitative section, the highest priority (score 5) were devoted to these subjects: requesting and interpreting practical midwifery tests, fetal health assessment, prescription, perinatal care, hemorrhage, preeclampsia, neonatal examination, physiological delivery, client communication, peer communication, patient communication, professional ethics, and patient safety. The expertschr('39') agreement ratio was 84 percent in second round of Delphi.

    Conclusion

     Findings of the study revealed that due to various educational needs of midwives, to enable midwifery student to response to social expectations attention to these subjects during student training and holding workshop with supplementary courses are suggested.

    Keywords: Need, Needs Assessment, Education, Midwifery Student, Responsive Education
  • Athar Omid*, Mahsa Gharezi, Nikoo Yammani, Mohammadreza Rezayatmand, Pejman Aghdak, Azita Rostami, Mojgan Akbarzadeh Pages 310-317
    Introduction

     The Master of Public Health (MPH) course in the Iranian health system is known as the training course for managers. The MPH course, is mainly used to empower students in the managerial and analytical skills of the community health system. The this study endeavored to to analyze the needs of the MPH course to launch a course for talented general medical students at Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

     This need analysis study was conducted through the modified Delphi technique. Initially, the literature was reviewed. During the search phase, curricula of this course were extracted from national (Hamedan, Shiraz, Shahid Beheshti and Tehran) and international (Arizona and Miami) universities where the MPH management course is offered. The results of literatures review were summarized in the focus group session and developed as a questionnaire. The questionnaire was distributed among 25 general practitioners and the gathered data were analyzed through descriptive statistics (frequency).

    Results

     The results of the literature review were described and a questionnaire was developed by forming a three-focus-group session. The results of the distribution of the questionnaire among 25 general practitioners and the analysis of its data were like this: Disaster management, crisis management, maternal health, children, the elderly, nutrition and addiction, social determinants of health, community health management, population and aging, health education and health promotion, environmental health education, school health, occupational health and statistics and research methods.

    Conclusion

     The results revealed that the selected topics except the dissertation are of importance for more than 70% of the samples.

    Keywords: Needs Analysis, Master of public health, Talented Student
  • Mehrnoosh Khoshnoodifar*, Payman Mottaghi, Mohammad Reza Ghaderi Ghahfarokhi Pages 318-325
    Introduction

     The development of different approaches to e-learning at various levels, including higher education, is a reality that advanced and evolving societies face. The shortcomings of pure online e-learning are nowadays leading different educational institutions towards a hybrid educational approach. In this study, this study endeavored to examine one of these experiences in hybrid classrooms and to investigate the possible effect of applying this approach on studentschr('39') academic performance and their satisfaction with this hybrid learning method.

    Methods

     This research is a quasi-experimental study. The study population of elementary medical students in the second semester was 98-97. A total of 140 people were included in the study by sampling method and were divided into two groups of 70 people in face-to-face education and 70 people in the combined education group. Satisfaction tool was a researcher-made questionnaire and the level of learning was assessed using a four-choice option at the end of the semester. Independent t-test is used to compare the means of the groups.

    Results

     The mean and standard deviation of the satisfaction score in the combined group was 72.37±10.04 and the mean satisfaction score in the training group was 66.81 9 9.9. The difference between the two groups was significant (p<0.04, t=3.29). The mean and standard deviation (end-of-semester test score) were 15.73±4.13 in the face-to-face training group and 17.49 08 5.08 in the combined education group and were significantly higher than the face-to-face training group (p<0.02) , t=2/24).

    Conclusion

     The findings revealed the level of satisfaction and learning in the hybrid group group was significantly better than the in-person training group.

    Keywords: Face to face training, In-person training, Combined training, Satisfaction, Learning, Rheumatology
  • Maryam Alizadeh* Pages 326-327
  • Ali Abdi, Arash Zandipayam* Pages 328-337
    Introduction

    Success and failure in studying is one of the important concerns of educational systems. This study aimed at designing a model of academic performance based on the academic identity, academic vitality and flourishing in medical students by examining the intermediate role of academic self-efficacy.

    Methods

    This correlation study was done via structural equation modeling. Population include 400 medical students of Kermanshah in first semester of the academic years 2018-2019 that have been selected by the cluster sampling method. To collect data, academic identity, academic vitality, flourishing, and academic self-efficacy questionnaire were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient.

    Results

     The results indicated that successful academic identity, academic vitality, and flourishing are interacting with the intermediate role of academic self-efficacy in explaining the studentschr('39') academic performance are effective. The direct effect of successful academic identity (0.31), academic vitality (0.41) and flourishing (0.34) were significant in estimating studentschr('39') academic performance. Likewise, the results of path analysis indicated the intermediate role of academic self-efficacy in the relationship between successful academic identity, academic vitality, and flourishing with academic performance of students

    Conclusion

    Regarding the indirect effect of academic self-efficacy on the academic performance, it seems that academic self-efficacy modulates the relationship between successful academic identity, academic vitality, and flourishing with academic performance.

    Keywords: Academic Performance, Successful Academic Identity, Academic Vitality, Flourishing, Academic Self-Efficacy
  • Reyhaneh Faghihian, Amirabbas Shiravi, Aref Arefan, Firouzeh Moeinzadeh, Parisa Soltani* Pages 341-354

    Introduction</strong>: COVID-19 pandemic has affected human life and education.. Higher education has been affected by the pandemic and came up with several measures to address the problems. This review endeavored to pinpoint the strategies of top ranked medical universities to mitigate the unhealthy effect of the COVID-19 pandemic.</em>
    Methods</strong>: The top 50 medical universities based on QS World University Rankings for medicine 2020 were selected. The universitieschr('39') websites were scrutinized until June 2020to collect data on education strategies.</em>

    Results

    </strong> The important strategies considered by top-ranked universities were distance virtual education, modifications in the curriculum and lesson planning as well as evaluation and grading. In addition, revising the policies for student ranking and graduation of students were among the important considerations of top-ranked universities.</em>
    Conclusion</strong>: This review indicated that top-ranked universities have made rapid decisions to modify their education and evaluation policies during COVID-19 pandemic. By and large, though the modifications considered by these universities were represented in the websites, the detail of these changes were not mentioned. It is recommended to consider other ways of data gathering by international office of universities to achieve more details on these modifications.</em>

    Keywords: education, covid-19, higher education, pandemic
  • Hossein Zainalipour*, Eghbal Zarei, Zahra Jahani Pages 355-365
    Introduction

     Along with the comprehensive developments in the field of information and communication technology, educational systems have also faced new demands, one of these demands is to pay attention to virtual education. In so doing, this study endeavored to develop a virtual classroom model for higher education by using the theory of connectivism.

    Methods

     This qualitative was descriptive-analytical in terms of deductive categorization method. The collection includes 120 articles related to the theory of connectivism and virtual classroom from the academic years 2005 to 2017. Fourteen articles were purposefully selected as the sample and code extraction was started. 22 sub-categories were identified. After reviewing the relationship between them, five general categories were obtained in accordance with sub-categories that are included were nominated.

    Results

     The results led to the identification of virtual class components (classroom activities, learning tools, teacher role, educational resources, learning evaluation) as a model based on the theory of connectivism.

    Conclusion

     In the proposed model, while using the previous models of the classroom, new features are included in accordance with the 21st century and in the form of connectivism theory, which in turn can enhance the classroom of higher education.

    Keywords: Virtual classroom, Higher education, Connectivism theory
  • Shirin Karimi, Hossein Karimi Moonaghi, Mojtaba Mousavi Bazaz* Pages 366-378
    Introduction

    Comparative studies are one of the research methods in reviewing educational programs. This study endeavored to describe, interprete, and compare the criteria for promoting Iranian medical  with selected universities in the world.

    Methods

    This is a descriptive-comparative study that first studied the new regulations for the promotion of faculty members of Iranian universities of medical sciences, then the latest criteria for the promotion of professors in other universities and research conducted in this regard, Searched, translated, and studied by searching the sites of various universities and the Google-scholar, Scupos, Pubmed sites, and the Proquest and Magiran magazines. The four prominent universities in Shanghai International Rankings, including Harvard, Stanford, Will Cornell and John Hopkins, were selected as the research sample. The applied model in this study was a Beredy model that identifies four stages of description, interpretation, proximity, and comparison in comparative studies.

    Results

     In the studies, it was determined that the criteria in the selected universities are in the fields of: education, research, skills and innovation, or clinical care, and in some cases program construction. The candidate chooses to upgrade a field. There is also a support criterion consisting of achievement in all specific areas and activities. In Iran, educational, research-technology, scientific-executive and cultural-social training criteria are the main criteria.

    Conclusion

    The results obtained allow the countrychr('39')s scientific policymakers to develop, revise and modify the criteria for promoting faculty members with a broader vision which in turn set the stage for the ground for the comprehensive promotion of scientific and research education in the country.

    Keywords: Comparative study, promotion criterion, faculty
  • Arash Najimi, Fatemeh Karimian* Pages 375-376
  • Elham Soltani Benavandi, Ghasem Askari zadeh, Mahshid Tajrobehkar Pages 377-386
    Introduction

    Self-compassion, as one of the fundamental concepts of Buddha, is affected by psychological factors. Among the effective psychological factors of self-compassion, meaning of life and coping strategies have prominent status. This study endeavored to predict self-compassion based on the concept of life with the moderator role of coping strategies for stress.

    Methods

    In this study with a correlation regression analysis, 393 students (144 males and 249 females) of Kerman University of Medical Sciences were selected using random multi-stage cluster sampling and responded to the scales of concept of life, coping strategies for stress and self-compassion. Then, the data analysis was done by multiple regressions according to Baron and Kenny stages.

    Results

    The result revealed that the concept of life is a positive and meaningful predictor of self- compassion. Likewise, it could predict problem-oriented strategy in a positive and meaningful way and emotion-oriented and avoidance-oriented strategies in a negative and meaningful manner. Among the coping strategies, only the problem-oriented strategy has positively predicted the self-compassion. Finally, the results revealed that problem-oriented coping strategy played a mediating role in the relationship between the meaning of life and self-compassion.

    Conclusion

    Meaning of life with increased problem-oriented strategy provides self-compassion for students and their exposure to academic stressors.

    Keywords: Meaning of life, Moping strategies for Stress, Self-compassion, Students of Medical Sciences
  • Tayebeh Baniasadi, Leila Shahmoradi*, Amin Salimi-lahiji, Sadegh Samsampour Pages 387-396
    Introduction

    The utility of capabilities of technologies as Virtual Reality (VR) and Virtual Patient Simulators (VPS) has provided rich opportunities in medical education. This study endeavored to solicit the interns and final-year medical residentschr('39') views on the benefits and potential limitations of applying these technologies in training of diagnostic and surgical procedures.

    Methods

    In this qualitative study with a content analysis approach based on purposeful sampling, 100 interns, and final-year residents from Tehran University of Medical Sciences participated in the academic year 2018. Sampling was continued until data saturation was reached. A researcher-made questionnaire with open-end questions was employed to collect related data. The collected data were analyzed through the content analysis method.

    Results

    The results revealed that the identified benefits generally included increasing educational opportunities, facilitating knowledge transfer, acquisition of experience and skills, technology dynamics, and effective learning. Besides, potential limitations of VPS included program standardization challenges, ethics and professional commitment, content design limitations, the unreliability of artificial diagnostic and surgery processes, cost, and sustainable support constraints. On the other hand, as executive considerations, the direct participation of clinical teams in all processes related to the development, evaluations, and quality assurance of standard programs, as well as receiving continuous feedback from students and finally the need to update programs, have been considered important.

    Conclusion

    Given the benefits, it seems indispensable to plan to invest, develop, and implement VR-based training assistance programs considering ways to reduce potential constraints. More targeted use of this technology, especially during the COVID-19 epidemic to continuity and dynamism of the learning processes is recommended.

    Keywords: Medical education, Technology, Virtual reality, Virtual patient simulation systems
  • Majid Yousefi afrashteh*Masoud Hejazi, Nazanin Davoodi Pages 397-405
    Introduction

    Given the importance of student life stress in nursing as one of the stressful fields, this study was conducted. This study endeavored to determine the relationship between the dimensions of the meaning of education and student life stress with the mediating role of academic resilience in nursing students.

    Methods

    The population of this correlation specifically path analysis consisted of students of Abhar School of Nursing. A sample of 200 students were selected Participants responded to Godzellachr('39')s student stress, Samuel Academic Resilience, the Henderson, King, and Smith Educational Meaning Questionnaires. The research hypotheses were examined through Pearson correlation coefficient and path analysis.

    Results

     The results revealed that student life stress correlation coefficient have a significant relationship with the meaning of future education 0.28, learning 0.25, self -0.30, next step 0.30, and stress 0.20. Academic resilience with the dimensions of profession 0.20, learning 0.23, self 0.24, the next step -0.24 and stress -0.16 have a significant relationship with academic resilience. The correlation coefficient between academic resilience and student life stress is -0.33, which is significant at the error level of 0.05.

    Conclusion

    The results of this study highlighted the studentschr('39') resilience in the sense that students believe in education and the stress of student life should be considered.

    Keywords: Academic resilience, meaning of education, stress of student life, nursing students
  • Imaneh Asgari*, Mehdi Khosravi Pages 406-415
    Introduction

    Faculty members’ evaluation can improve teaching methods and elucidate didactic objectives. To achieve an enhanced evaluation system at medical schools, improving the assessment instruments seems indispensable. Considering the differences between the value of the criteria from the collegiate studentschr('39') view, this study endeavored to line up and weight the evaluation criteria of faculty members from the viewpoint of dental students at Isfahan Dental School.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on after-basic-sciences students of Isfahan Dental School in the academic year 2019. A total of 432 students were enrolled, and their attitudes towards the importance of the propositions of evaluation forms in the professorschr('39') evaluation system were solicited through Likert scale. Shannon entropy method was employed to weight and prioritize in the Excel software. The mean scores of itemschr('39') importance grading was analyzed through non-parametric tests for correlation along with gender, year of entry, and collegiate studentschr('39') scores.

    Results

    According to the opinions of 393 students, in the practical courses, inclusive justification (0.063) and timely attendance of the teacher in the contexts (0.063) and in theoretical courses, presentation of related practical contents (0.083) and fluency on scientific concepts (0.083) had the highest weight. The criterion of justifying students at the beginning of practical training and in the theoretical courses providing materials in a practical way had the great importance and weight.

    Conclusion

    The obtained weights for the evaluation propositions based on Shannon entropy related to practical and theoretical courses after confirming the reliability could be applied normally.

    Keywords: Professor Evaluation, student, Shannon Entropy, dentistry students
  • Kamal Fani * Pages 416-417
  • Azar Majnooni, Mohammad Hosseinzadeh Davarzani, Leila Afshar * Pages 418-424
    Introduction

    Ethical sensitivity is one of the components of the professional competence, which leads medical education institute to pay more attention to achievement of the goal. This study intends to compare the ethical sensitivity of internal medicine residents with that of surgery residents.

    Methods

    The participants were briefed on the goals of the study. Their participation was voluntary and the Data were gathered confidentially.

    Results

    In this cross-sectional study, questionnaires were distributed among 218 Residents of internal medicine and surgery working in different teaching hospitals of Shahid Behesti University of Medical Sciences (SBMU); 215 residents completed the questionnaire. The participants answered a validated Persian version of Lutzen’s ethical sensitivity questionnaire..

    Conclusion

    Most residents had a moderate ethical sensitivity and no meaningful difference was found between juniors and seniors, and residents of internal medicine and surgery. If further improvements of ethical sensitivity in residents are intended, a well-planned evidence-based educational intervention is needed.

    Keywords: Ethical Sensitivity, Internal Medicine Residents, Surgery Residents
  • Mohammad Bardel*, Firooz Mahmoodi Pages 429-440
    Introduction

    The existence of numerous and sometimes contradictory studies in the field of problem-based learning and academic achievement emphasizes the necessity of doing a combined research. This meta-analysis study was conducted to determine the effect size of problem-based learning with academic achievement.

    Methods

    This meta-analyze study intends to conduct on the effect of problem-based learning on academic achievement. As to meta-analysis, the Hunts and Schmidt approach is employed. Of the 36 studies identified, 23 were analyzed and from web, data (isc, iranmedex, Noormags, SID, Magiran, irandoc, PubMed, EBSCO, worldcat, sciencedirect, Springer, ProQuest and google scholar), between the academic years 2007-2020 was conducted in accordance with research objectives to the study.

    Results

     The results revealed that problem-based learning methods affects student academic achievement. The effect size (0.90) is estimated to be very high based on Cohenchr('39')s criteria. Generally, the use of problem-based learning methods improves the academic achievement and the transfer of learning to the outside world should be promoted.

    Conclusion

    The results of this research can pave the way for future research in the field of learning and teaching methods.

    Keywords: Problem Based Learning, Teaching Methods, Students' Academic Achievement, Meta-Analysis
  • Roghieh Nazari, Mohammad Saleh Pour Emran, Hamid Sharif Nia * Pages 441-450
    Introduction

    Today, e-learning plays colorful role a special place in human education. Although teachers are the major users of technology in education, the prerequisite infrastructure and the nature of the courses also have a special effect in the benefit of teachers from this educational opportunity. A review of the literature showed that the teacherschr('39') ability in e-learning can explain the relationship between these two factors and the application of e-learning. In so doing, this study endeavored to investigate the mediating role of teacherschr('39') ability on the relationship between educational facilities and the nature of courses in the use of e-learning based on faculty memberschr('39') views.

    Methods

    This cross-sectional study with the predictive correlation approach has was conducted in 85 faculty members of Mazandaran University of Medical Sciences in the academic year 2019. They expressed their views on the facilities, the nature of the courses, and the ability of the teacher and the application of e-learning in their educational group, based on the e-learning feasibility questionnaire. Then, the effects of the factors were evaluated using a path analysis model.

    Results

    The results indicated that, contrary to the nature of the courses, e-learning facilities can directly predict the use of e-learning (β = 0.16, 95% confidence interval: -0.130 to 0.527). However, this effect was enhanced despite the mediating role of teacher empowerment, and the empowerment variable of professors as a relative mediator that underscored the theoretical model of the study (β = 0.26, 95% confidence interval: -0.003 to 0.459).

    Conclusion

    The findings revealed the importance of the mediating role of mediatorschr('39') ability to use e-learning. Therefore, the existence of e-learning facilities and the characteristics of the courses are not enough to predict the application of e-learning. Therefore, it is suggested that special attention should be paid to elevating the faculty members to develop e-learning in addition to providing infrastructure.

    Keywords: Medical Education, e-learning, education
  • Mahshid Tajrobehkar*, Somaye Purehsan, Mahboobe Shamsi Nezhad Pages 451-460
    Introduction

    Positive and negative academic emotions are among the important psychological resources of in educational settings that affect individuals’ activities, such as attention, concentration, and the learning process. This way, this study was conducted to predict positive and negative academic emotions based on personality traits and academic procrastination.

    Methods

    The population of this correlational this study included all students of Kerman University of Medical Sciences during the academic years of 2019-2020 in which 150 were studied. The instruments included the Academic Emotion, Personality Characteristic, and Academic Procrastination Questionnaires. The analysis of data was done using Pearson correlation significance test and simultaneous regression coefficient.

    Results

    The results showed that only components of extraversion (P=0/05) and academic procrastination (P=0/000) can significantly predict positive academic emotions (R=0/7). On the other hand, neuroticism and academic procrastination can significantly predict negative academic emotions (P=0/000, R=0/66).

    Conclusion

    Academic settings affect psychological resources, including academic emotions, and are one of the most important factors influencing psychological well-being. According to the results of the study, it is necessary to consider attention, planning and preventive, and therapeutic interventions under these circumstances.

    Keywords: Academic Emotions, Personality Characteristics, Academic Procrastination. Medical Sciences Students
  • Paria Bolourinejad*, Erfan Sheikhbahaei, Yasaman Sadeghi, Farzan Peudeh, Mohammad Saneiyan, Sahel Javanbakht, Sahab Safari, Reza Shokrani Foroushani, Mahsan Samadi, Athar Omid Pages 461-472
    Introduction

    Early clinical exposure is a learning strategy, which can expose medical students during their first year of education with clinical environment. In view of this, this study has been carried out a different kind of early clinical exposure to practice medical professionalism.

    Methods

    This study was a development study that was conducted in the academic years 2017-2018. Initially, needs assessment was performed based on literature review and expert panel. Then, the design of early exposure was depicted through a focus-group interview with the presence of Olympiad students. After that, the program was implemented. The topics were presented individually in the workshop and audio podcasts were presented in the Learning Management System. In the second practical round, namely early clinical exposure, the students were divided into multiple groups and practiced communication skills and professionalism in the clinical contexts by a tutor who was in higher level of education. To evaluate this program, satisfaction forms were employed to assess the students' learning through multiple-choice and descriptive tests.

    Results

    In the evaluation, great level of the students' satisfaction was about the selected environments, the educational program (78.1%), the employed methods of the course (73.2%) and recognition of professional responsibilities (73.2%). The least level of the students' satisfaction was the amount of learning opportunities (65.8%). 75.6% of students acknowledged the increase in their professionalism.

    Conclusion

    Early clinical exposure is a rich opportunity for enhancing professionalism and communication skills for medical students who are in the introductory level of medical education. This way, repeating the outcomes of this study in experimental and clinical trials is recommended. Early clinical exposure should be followed seriously for long-term as well.

    Keywords: early clinical exposure, professionalism, communication skills
  • Mohammad Zamani, Behzad Shams*, Narges Motamedi Pages 473-480
    Introduction

    Physician education for patient hospitalization, especially at the time of discharge plays an important role in patient satisfaction, follows the treatment process, their faster recovery, and reduces hospitalization and treatment costs. Knowing the physicians' performance in patient education during discharge can be a good basis for decision-making, planning, and action. This study endeavored to determine the physicians’ performance in teaching patients during discharge from medical interns’ point of view.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in the academic year 2019 on 100 medical interns in the internal medicine and surgery wards of educational Isfahan hospitals. The validation is confirmed and reliability was calculated based on previous studies. Data were collected through a questionnaire and analyzed using descriptive and inferential statistics (t-test).

    Results

    From the interns' point of view, the physician's performance in teaching the patient during discharge the highest score was in the field of education about drug use at home (score 5.69 from 10, with mean 5. 69±2.31) and the lowest scores were in the field of education about self-care (score 4.69 from 10, with mean 4.69±2. 38) and how the patient performs in the face of problems (score 4.58 from 10, with mean 4. 58±2. 84).

    Conclusion

    Results revealed that from the interns' point of view, in general, the physician's performance in teaching to the patient during discharge was medium and there is a need to increase the quality of education. The results of this research and similar studies in the field of patient education can be provided as comprehensive instruction for patient education by the treatment team and ultimately increase the quality of patient education.

    Keywords: Performance, Teaching, Physician, Patient, Discharge, Interns
  • Eshagh Moradi, Shoaleh Bigdeli, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Fakhrosadat Mirhosseni * Pages 481-483
  • Fariba Dehghani, Jamal Salimi*, Yadolah Zarezadeh, Mohammad Aghaali, Sadegh Yoosefee, Keyvan Boland Hematan Pages 484-499
    Introduction

    Professional ethics in the medical sciences is an intellectual field of study that requires educating the medical team about the thoughts, ideas, and behaviors of ethical principles and values that are carefully evaluated until these principles and skills are institutionalized. In so doing, this study endeavored to develop a professional ethics curriculum template for medical students.

    Methods

    This study was conducted using a combination method in the academic year 2020 in two phases like this qualitative (model design) and quantitative (model accreditation). Qualitative data analysis was performed by interviewing 17 members of experts in the field of education, research, treatment, and ethics in medical sciences and accreditation by 10 members of curriculum specialists and Medical ethics of different universities by using Delphi method who were selected by purposive sampling method through Brown and Clark analytical method using Atlas TI.

    Results

    After summarizing the concepts and categories in the form of curriculum components (i.e., objectives, educational content, implementation or educational strategies and evaluation), a total of 150 conceptual propositions, one major category with four subcategories along with a sub-category, final analysis, and report a model of professionalism curriculum was presented for medical sciences students. Finally, the validation of the developed model was done by curriculum and medical ethics experts using Delphi method.

    Conclusion

    The results revealed that the development of uniform and codified professional ethics training programs from upstream sources seems to be essential. It is also necessary to explain the educational content of practical and applicable professional ethics, training and continuous evaluation of the principles of professional ethics in all courses and disciplines to institutionalize the principles of professional ethics in three areas of education, research, and treatment.

    Keywords: Pattern of curriculum, professional Ethics, medical sciences
  • Mohsen Hojat, Zohreh Badiyepeymaie Jahromi * Pages 500-501
  • Parvin Ehsani, Sohila Ehsanpour * Pages 502-509
    Introduction

    One of the important outputs of the academic midwifery educations is improving the student's clinical skills. This study endeavored to determine the incompatibility and gap between expectations and actual abilities in new graduated midwives

    Methods

    This descriptive study has been done among all recently graduated midwives of two universities in Ahvaz in the academic 5 for self-evaluation of their job expectations. The questionnaire was developed by a needs analysis of midwives job expectations.

    Results

    Results revealed that the graduated midwives were satisfied in theoretical instructions (80-100%); however, their clinical abilities were achieved only 71.4% in admission and labor, 47% in delivery, 46% in postpartum, and 60% in emergencies.

    Conclusion

    The new midwives' clinical skills are not sufficient to manage their job expectation. These findings could be applicable for national midwifery panel and instructors to revise the curriculum and for the health organizations to prepare the new graduates for job expectations within a 6-month period of training.

    Keywords: Job expectations, clinical competence, pregnancy, childbirth, midwifery graduates