فهرست مطالب

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ندا تکیه معروف، ناهید ابوطالب، مریم ناصرالاسلامی* صفحات 256-266

    نانوذرات سوپر پارامغناطیس اکسیدآهن، پیشرفت های گسترده ای را در نانوتکنولوژی ایجاد کرده است. خصوصیات منحصر به فرد این ذرات موجب گسترش روزافزون کاربرد آن ها در زمینه های مختلف از جمله حوزه های پزشکی شده است. یکی از این کاربرد ها، امکان تجزیه و تحلیل غیرتهاجمی برای ردیابی سلول ها است. با این حال، احتمال ایجاد سمیت در سلول ها توسط این نانوذرات گزارش شده است. با توجه به این که آسیب سلولی ناشی از نانوذرات اکسید آهن وابسته به غلظت است، بنابراین پیدا کردن غلظت مناسب نانوذرات اکسید آهن برای جلوگیری از آسیب سلولی یا مرگ سلولی ناشی از آپوپتوز بسیار مهم است. هدف از این مطالعه یافتن غلظتی از نانوذرات سوپر پارامغناطیس اکسیدآهن است که منجر به ایجاد آپوپتوز در سلول ها نشود. این مطالعه با هدف بررسی اثر غلظت های مختلف نانوذره اکسید آهن بر بقای سلول، تاثیر بر افزایش بیان ژن دخیل در آپوپتوز در سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از غشای آمنیوتیک انسان مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. ابتدا سلول های بنیادی از بافت غشای آمنیوتیک انسانی استخراج و کشت داده شدند و جهت اثبات ویژگی مولتی پوتنت بودن این سلول ها به رده های سلولی چربی، استخوانی و غضروفی متمایز شدند. سپس درصد زنده مانی سلول های تیمار شده با غلظت های مختلف نانوذره اکسید آهن (200، 150، 100، 50، 0 میکروگرم در میلی لیتر) در بازه زمانی 24 و 48 ساعت به روش MTT مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس اثر غلظت های 0، 100،150 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر از نانوذره بعد از 24 ساعت در hAMSCs از نظر بیان ژن p53 با روش Real-time PCR سنجیده شد. سلول های hAMSC استخراج شده در کشت دو بعدی ظاهری دوکی شکل داشتند که در بررسی مارکرهای سطحی توسط فلوسایتومتری، مشخص شد که این سلول ها CD29، CD90 و CD105 را بیان کرده و در مقابل CD34 و CD45 را قادر به بیان نبودند. نتایج حاصل از بررسی توانایی چند توانی hAMSCs نشان داد که این سلول ها قابلیت تمایز به رده های سلول های چربی، استخوانی و غضروفی را دارا هستند. نانوذره اکسید آهن در غلظت 50 و 100 میکروگرم در میلی لیتر در مدت زمان 24 ساعت تاثیری معنادار بر بقا سلول ها نداشت. در حالی که از غلظت 150 به بعد بقا سلولی به شکل قابل ملاحظه ای کاهش یافت (%4/1±42، 001/0 >P). نتایج حاصل از آنالیز Real-time PCR نشان داد که بیان ژن p53 ناشی از مواجه سلول با نانوذره با غلظت های 150 میکروگرم در میلی لیتر (1/0±4/2، 001/0 >P) و 200 میکروگرم در میلی لیتر (11/0±1/4، 001/0 >P) به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. با توجه به نتایج، نانوذرات مورد استفاده در این مطالعه در غلظت ≤ 100 میکروگرم در میلی لیتر برای ردیابی سلول ها مناسب هستند.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، سلول های بنیادی مزانشیمی، غشای آمنیوتیک، نانوتکنولوژی، نانوذرات مغناطیسی
  • آزیتا مهربخش، جواد بهارآرا*، سعیده ظفر بالانژاد، محمدامین کراچیان صفحات 267-277

    امواج الکترومغناطیسی (EMF) ترکیبی از امواج الکتریکی و مغناطیسی هستند. انرژی حمل شده به وسیله این تابش ها در بافت های زنده جذب می شود. به نظر می رسد که میدان های الکترومغناطیسی می توانند باعث ناباروری در زنان شوند.  شاهدانه گیاهی یک ساله و لیفی است و در مناطق گرمسیری به طور خودرو می روید. این پژوهش با هدف بررسی اثر حفاظتی عصاره  شاهدانه با غلظت های 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم  و میدان الکترومغناطیسی با فرکانس 50 هرتز و شدت 50 گاوس بر بلوغ فولیکول های تخمدانی و تغییرات سطح هورمون های FSH، LH، استرادیول و پروژسترون در موش ماده نابالغ نژاد NMRI انجام شده است. در پژوهش حاضر 48 سر موش کوچک آزمایشگاهی نژاد ماده نابالغ NMRI با سن تقریبی 16 روزه و وزن حدود 18 گرم در 8 گروه تقسیم شدند. بعد از تیمار، نمونه ها تشریح و تخمدان ها از بدن آن ها خارج شدند. سپس وزن تخمدان ها با ترازوی دیجیتال ثبت شد و پس از طی مراحل آماده سازی بافتی شمارش تعداد فولیکول های بدوی، اولیه، ثانویه و آترزی و تعیین سطح هورمون ها انجام شد. نتایج نشان داده است که غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره  شاهدانه می تواند بعد از اثر میدان 50 گاوس، تعداد انواع فولیکول ها را افزایش و تعداد فولیکول های آترزی را کاهش دهد. کاربرد غلظت 50 بعد از تیمار با میدان 50 گاوس افزایش سطح هورمون های FSH، LH و استرادیول را باعث شد و سطح پروژسترون را کاهش داد. یافته ها بیانگر این است که عصاره  شاهدانه با غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم می تواند نقش محافظتی در جلوگیری از کاهش تعداد فولیکول های حاصل از آسیب القا شده توسط امواج الکترومغناطیسی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شدت میدان، شمارش فولیکول ها، ناباروری، نژاد NMRI، وزن تخمدان
  • سید علی معزی*، یزدان کیوانی، بنینیو الوایرا صفحات 278-284

    مقایسه ساختارهای ریختی، یک عنصر کلیدی در زیست شناسی تکاملی است که هم در آرایه شناسی و هم در درک تنوع موجودات کاربرد دارد. این مطالعه با هدف مقایسه ساختارهای استخوانی Chondrostoma orientale و C. nasus به اجرا درآمد. برای این منظور سه نمونه از C. orientale از رودخانه کر ایران و پنج نمونه از C. nasus از حوضه رودخانه های دانوب، دنیپر و رون و دریاچه اوهرد بررسی شدند. نتایج نشان داد که دو زایده قدامی استخوان فراپرویزنی در C. orientale نسبت به C. nasus فاصله بیشتری ازهم دارند. نمای قدامی استخوان فراپرویزنی در C. orientale مقعر ولی در C. nasus تقریبا صاف است. زایده حلقی- خلفی در استخوان قاعده ای پس سری در C. orientale پهن و مثلثی شکل و در C. nasus باریک و مستطیلی شکل است. زایده بالارونده میانی- جانبی استخوان فکی در  C. orientale متمایل به جلو، درحالی که در C. nasus کمی به سمت عقب متمایل شده است. زایده پایین رونده استخوان فکی در C. orientale بلند و در C. nasus کوتاه است. استخوان پیش فکی در C. orientale دارای زایده بالارونده منقاری است، در حالی که در  C. nasusوجود ندارد. بخش قدامی استخوان دندانی در C. orientale باریک و کشیده و زایده منحنی به صورت عمود بر وسط استخوان دندانی قرار گرفته، درحالی که در C. nasus بخش قدامی استخوان دندانی کوتاه و پهن و زایده منحنی به سمت جلو متمایل شده است.

    کلیدواژگان: استخوان، اسکلت، رودخانه کر، کپور، نازک
  • ویدا حجتی*، مجتبی دیمه کار صفحات 285-294

    منطقه شکار ممنوع طالو و شیربند در 12 کیلومتری شمال شرقی شهر دامغان در استان سمنان در جنوب سلسله جبال البرز واقع شده و از آب و هوای سرد و خشک در زمستان و گرم و خشک در تابستان برخوردار است. این منطقه دارای تنوع زیستی غنی بخصوص در فون خزندگان است. تاکنون، 22 گونه مار از کل استان سمنان گزارش شده است. با توجه به اینکه مطالعه دقیقی در منطقه شکار ممنوع طالو و شیربند صورت نگرفته است، تحقیق حاضر به منظور بررسی فون مارهای این منطقه از فروردین تا اواخر آبان ماه 1393 انجام شد. نمونه برداری با استفاده از دست (با رعایت نکات ایمنی)، چوب مارگیری و قلاب انجام گرفت. نمونه ها بعد از انتقال به آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، شناسایی و عکس برداری شدند. شش صفت متریک و مریستیک در آن ها اندازه گیری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS17 و Excel مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مجموع، 45 نمونه مار جمع آوری شد که متعلق به 10 گونه، هشت جنس و چهار خانواده بودند. گونه ها عبارتند از:Platyceps karelini karelini (Brandt 1838) ، Platyceps rhodorachis rhodorachis (Jan in Filippi 1865)، Platyceps ventrimaculatus ventrimaculatus (Gray 1834)،Hemorrhois ravergieri (Ménétries 1832) ،Telescopus fallax iberus Eichwald 1831، Spalerosophis diadema cliffordii (Schlegel 1837)، Psammophis schokari (Forskal 1775) ، Eryx miliaris (Pallas, 1773)،Macrovipera lebetina obtusa (Dwigubsky 1832) ، (Duméril, Bibron & Duméril 1854) Pseudocarastes persicus. بیشترین فراوانی مربوط به شترمار و کمترین فراوانی مربوط به سوسن مار بوده است. تمامی این گونه ها برای اولین بار از این منطقه گزارش می شوند. گونه Eryx miliaris نیز برای اولین بار از استان سمنان گزارش می شود. در ایران هشت گونه آندمیک وجود دارد که فقط گونه مار شاخ دار ایرانی (Pseudocarastes persicus) در منطقه مورد مطالعه یافت شد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، خزندگان، شکار، فون، مناطق حفاظت شده
  • ایمان علی نژادی، نسترن حیدری*، حسین جوان بخت صفحات 295-303

    دوشکلی جنسی در نسبت طول انگشتان یک ویژگی مورفولوژیکی حاصل از برهمکنش بین هورمون های جنسی و ژن های Hox قبل از تولد بوده که تکوین هر دوی اندام های حرکتی دست ها و پاها و اندام های جنسی را کنترل می کند. وضعیت این روند و نسبت ها در گروه های مختلف جانوری از جمله در انسان، دیگر پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان بررسی شده است. در این مطالعه، دوشکلی جنسی از لحاظ نسبت بین طول انگشتان II  تا IV (2D:3D, 2D:4D, 3D:4D) دست و پای چپ، در 54 نمونه از وزغ ها متشکل از گونه Bufo viridis (16 نمونه نر و 19 نمونه ماده) و گونه Pelobates syriacus (10 نمونه نر و 9 نمونه ماده) در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در Pelobates syriacus ماده ها دارای میانگین طول بدن (SVL) بیشتری نسبت به نرها بودند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (05/0≤p). در گونه Bufo viridis نیز ماده ها دارای میانگین طول بدن بیشتری از نرها بودند اما این اختلاف بین افراد نر و ماده از لحاظ آماری معنی دار نبود. نسبت اندازه طول انگشتان دست و پا در سمت چپ بدن برای هر دو گونه از لحاظ (2D:3D, 2D:4D, 3D:4D) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هیچ کدام از صفات مورد بررسی در اندام های حرکتی جلویی و عقبی، اختلاف معنی داری بین افراد نر و ماده در گونه Bufo viridis مشاهده نشد. اما از لحاظ 2D:4D بین افراد نر و ماده در گونه Pelobates syriacus اختلاف معنی دار (040/0=P) وجود داشت و این نسبت در افراد نر بیشتر از ماده‎ها بود. بنابراین، وجود تفاوت های معنی دار در این انگشتان در گونه Pelobates syriacus هماهنگ با این الگوی تغییرات در بیشتر دوزیستان و دیاپسیدها است.

    کلیدواژگان: تکوین، دوزیستان، ژن هاکس، مهره داران، مورفولوژی
  • رقیه زارعی*، مهوش سیفعلی صفحات 304-314

     هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات شکلی ناحیه سر در جمعیت های دامنه شمالی و دامنه جنوبی گونه  Clinopodes flavidus در ارتفاعات البرز با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی بر پایه لندمارک بوده است. به این منظور تعداد 17 لندمارک و شبه لندمارک روی ککسواسترنیت چنگال های سمی و هفت لندمارک و شبه لندمارک روی تارسانگولوم چنگال های سمی با استفاده از نرم افزار TpsDig2 قرار داده شد. داده های حاصل از لندمارک پس از تحلیل پروکراست با شیوه های آماری چند متغیره شامل تحلیل تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و تحلیل متغیرهای کانونی (CVA) با استفاده از نرم افزارهای PAST و MorphoJ مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین شکل ککسواسترنیت چنگال های سمی میان جمعیت های این گونه در منطقه البرز وجود دارد (p<0.001). این مطالعه قابلیت استفاده از روش ریخت سنجی هندسی بر پایه لندمارک را برای تمایز جمعیت های مختلف Clinopodes flavidus در منطقه البرز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تارسانگولم، صدپایان، فون ایران، ککسواسترنیت، لندمارک
  • بیژن اسماعیل نژاد*، جمال قره خانی، آوات سمیعی، هادی رضایی صفحات 315-321

    کوکسیلا بورنتی عامل تب کیو است که بیش از 40 گونه کنه در انتقال آن نقش دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی گونه های کنه سخت در گردش بزهای شهرستان مشکین شهر در استان اردبیل  و نقش آن ها در انتقال کوکسیلا بورنتی بود. در یک نمونه گیری تصادفی از فروردین 1394 لغایت فروردین 1395، تعداد 365 بز از نظر آلودگی به کنه های سخت مورد بازرسی قرار گرفتند. تعداد 280 کنه جمع آوری شده از سطح بدن دام ها مورد شناسایی قرار گرفته و از نظر آلودگی به کوکسیلا بورنتی به روش مولکولی بررسی شدند. 8/40 درصد از دام ها حداقل به یک کنه آلوده بودند. هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم (9/33 درصد)، ریپی سفالوس سانگویینوس (1/22 درصد)، ریپی سفالوس تورانیکوس (1/17 درصد)، هیالوما اکسکاواتوم (1/11 درصد)، ریپی سفالوس بورسا (5 درصد)، هیالوما دتریتوم (9/3 درصد)، هیالوما درومداری (6/3 درصد)، هیالوما اسیاتیکوم اسیاتیکوم (8/1 درصد) و هیالوما مارژیناتوم (1 درصد) گونه های شناسایی شده هستند. اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی دام ها به کنه و فصول مختلف، جنس و سن آن ها مشاهده نشد (05/0=p).  در بررسی مولکولی 280 کنه صید شده، 5 مورد از 40 دسته شامل هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم (3 pool)، هیالوما اکسکاواتوم (1 pool) و ریپی سفالوس سانگویینوس (1 pool) آلوده به کوکسیلا بورنتی بودند. بررسی حاضر اولین گزارش از وضعیت آلودگی کنه ها به کوکسیلا بورنتی در شمال غرب ایران است. با توجه به زیونوز بودن تب کیو، مطالعه بیشتر در مورد ناقلین و میزبان های دیگر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بز، تب کیو، شمال غرب ایران، کنه سخت، واکنش زنجیره پلی مراز
  • احسان آذین، حمید مقیمی* صفحات 322-330

    سالانه مصرف گسترده رنگ ها در صنایع نساجی و تخلیه پساب ها به محیط منجر به آلودگی های وسیع زیست محیطی می شود؛ بنابراین تصفیه این پساب ها با استفاده از روش های کارآمد و دوست دار محیط زیست ضروری است. در این مطالعه، جداسازی سویه های توانمند با روش غنی سازی صورت پذیرفت و با توجه به بیشترین میزان جذب رنگ در طول موج 500 نانومتر در کمترین زمان، بهترین جدایه انتخاب و در غلظت های مختلف از کنگورد مورد بررسی رنگ بری قرار گرفت. در این مطالعه 50 گونه قارچی جداسازی شد که 10 جدایه دارای ویژگی رنگ بری بود. بر اساس نتایج جدایه ADH8 با جذب 94 درصد از رنگ به عنوان قارچ برتر انتخاب شد. علاوه بر این، طی 48 ساعت 80 درصد از رنگ در غلظت های مختلف توسط این جدایه از محیط کشت حذف و بیشترین میزان رشد و حذف رنگ در غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که غلظت های مختلف نمک، تاثیری بر میزان جذب رنگ توسط جدایه منتخب ندارد. شناسایی مولکولی توالی ITS جدایه ADH8 مشخص کرد که این جدایه به میزان 100 درصد مشابه Mucor circinelloides بوده و با کد شناسایی UTMC 5032 در کلکسیون میکروارگانیسم های دانشگاه تهران ثبت و نگهداری گردید. نتایج حاصل از میزان رنگ بری پساب واقعی صنایع رنگرزی نشان داد که بیشترین میزان جذب رنگ توسط UTMC 5032 M. circinelloides 35-60 درصد طی تیمار 3 ساعته زیست توده با پساب رنگرزی نسبت به نمونه شاهد بود. نتایج به دست آمده نشان داد UTMC 5032 M. circinelloides  توانایی بالایی در جذب رنگ های آزو داشته و برای اولین بار جهت جذب پساب های صنایع نساجی مورد استفاده قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: پساب رنگرزی، تصفیه زیستی، جداسازی، غربالگری، جاذب قارچی
  • جمیله پناهی میرزاحسنلو*، طاهر نژادستاری، زهره رمضان پور، جاوید ایمان پور نمین، یونس عصری صفحات 331-345

    جلبک ها از جمله مهمترین گروه از موجودات فتوسنتزکننده هستند که کیفیت آب را به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار می‎دهند. با وجود اینکه جلبک ها یکی از  بخش های اصلی زنجیره‎های غذایی اکوسیستم های آبی را تشکیل می دهند، مطالعات محدودی در رابطه با جلبک های آب شیرین ایران انجام شده است. جلبک های رشته ای جزء مهمی از پوشش گیاهی رودخانه ای را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه آب رودخانه بالیخلو به عنوان منبع آب شرب شهر اردبیل استفاده می شود، در این مطالعه، بررسی جلبک های این رودخانه مورد توجه قرار گرفت و در مجموع 18 آرایه جلبک رشته ای شناسایی شد. بیشترین تعداد با 9 گونه به Cyanobacteriae رده Cyanophyceae متعلق است و پنج گونه، متعلق به Chlorophyta بود. در این بررسی چهار گونه برای اولین بار از ایران گزارش می‎شود شامل گونه‎ های Audouinella eugenea ، Arthrospira gigantea ، Homoeothrix janthina  وTychonema bourrellyi.

    کلیدواژگان: اپی لیت، اپی فیت، آرایه شناسی، سیانوباکتری، یامچی
  • رقیه حیدری*، رامین عزتی، محمدعلی زاهد صفحات 346-354

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر خاکستر آتشفشانی دماوند بر شاخص های ریخت شناسی و فیزیولوژیکی لوبیا به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن خشک برگ در تیمار 100 میلی گرم در لیتر خاکستر آتشفشانی (0099/0 گرم) مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد بهینه محتوای قند محلول در غلظت 100 میلی گرم در لیتر خاکستر آتشفشانی به میزان 650/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک برگ (mg/g D.W.) به دست آمد. بیشترین محتوای پروتئین و بهینه فعالیت آنزیم پراکسیداز به ترتیب با مقدار 680/0 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ (mg/g F.W.) و 082/0 تغییرات واحد جذب در طول موج 470 نانو متر بر میلی گرم بر پروتئین (A470/mg/protein) مشاهده شد. بنابراین می توان ادعا کرد که خاکستر آتشفشانی ممکن است موجب افزایش رشد گیاه و بیوسنتز ترکیبات آلی مانند آهن و آلومینیوم گردد.

    کلیدواژگان: باقلائیان، تیماردهی، ویژگی های مورفولوژی، قند محلول، پروتئین کل
  • سعیده حسینی، حمید اجتهادی*، فرشید معماریانی، محمدباقر عرفانیان صفحات 355-362

    رشته کوه هزار مسجد به عنوان یکی از ارتفاعات مهم شمال شرق ایران است. پوشش گیاهی در بخش های مرتفع این منطقه به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه، بررسی تنوع زیستی گیاهی در ارتباط با جهت شیب در قله هزار مسجد است. برای بررسی اثر جهت شیب بر تنوع زیستی گیاهی تعداد 139 قاب 1 متر مربعی تصادفی در جهت های مختلف شیب و منطقه مسطح قله مستقر گردید. اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی هر قاب شامل درصد پوشش تاجی و تعداد گونه های آوندی ثبت گردید. غنای گونه ای کل هر شیب و منطقه مسطح محاسبه و با استفاده از روش بوت استرپ تخمین زده شد و از روش ریرفکشن برای مقایسه غنای گونه ای بین شیب ها استفاده شد. اعداد 1N و 2N هیل و شاخص یک نواختی کامارگو برای داده ها محاسبه و نیم رخ تنوع هیل نیز رسم گردید. برای تعیین گونه های غالب و تعیین تیپ در هر جهت شیب از منحنی های رتبه-وفور استفاده شد. تحلیل های تنوع زیستی  و  آماری با استفاده از نرم افزار R انجام گرفت. در جهت های مختلف شیب در قله هزار مسجد، شیب شرقی بیش ترین و شیب جنوبی  کمترین غنا، یک نواختی و هتروژنیتی را نشان داد. شیب شمالی نیز با وجود مناسب بودن از نظر در دسترس بودن منابع آبی، احتمالا به دلیل غالب شدن گونه سمی Seseli transcaucasicum در آن از تنوع زیستی پایین تری را نسبت به شیب شرقی نمایش داد. به طور کلی در این مطالعه نشان داده شد که در قله هزار مسجد جهت شیب می تواند از طریق تغییر فاکتورهای محیطی بر تنوع زیستی اثر بگذارد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کوهستان، اعداد تنوع هیل، چرا، روش های پارامتری، غنای گونه ای
  • محمدرضا جوهرچی*، یاسمین ناصح صفحات 363-373

    در ایران عموما گونه Lonicera japonica را که پیچ امین الدوله ژاپنی است به نام یاس یا گل یاس می شناسند. درحالی که واژه یاس در گیاه شناسی به سرده هایی از تیره زیتونیان اطلاق می شود. اما در کتاب ها، واژگان و فرهنگ های گیاه شناسی، معادل فارسی این نام علمی چندان شناخته شده نیست و متخصصان علوم گیاهی و باغبانی آن را پیچ امین الدوله می نامند؛ درحالی که نام علمی پیچ امین الدوله گونه L. caprifolium  است. در ادبیات و طب سنتی کهن ایران به ندرت اثری از واژه یاس دیده می شود و به جای آن واژه های یاسمن و یاسمین مصطلح بوده اند. به طوری که نام سرده Jasminum را برگرفته از یاسمن فارسی دانسته اند. دراین تحقیق با بررسی منابع قدیم و جدید با توجه به صفات ریخت شناسی گیاهی و با استفاده از کلیدهای گیاه شناسی، انطباق اسامی صحیح یاس ها و یاسمن های ایران مشخص شده است. همچنین در این نوشتار حضور سرده Chrysojasminum در فلور ایران تایید می گردد.

    کلیدواژگان: پیچ امین الدوله، پیچ امین الدوله ژاپنی، یاس ایرانی، یاسمن زرد، یاسمین
|
  • Neda Tekiyeh Maroof, Nahid Aboutaleb, Maryam Naseroleslami* Pages 256-266

    Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPIONs) have made extensive advances in nanotechnology. The unique properties of these particles have expanded their application in various fields, including medicine. One of these applications is non-invasive analysis for cell tracking. However, the possibility of toxicity in cells is reported by these nanoparticles. Due to the fact that cellular damage caused by iron oxide nanoparticles is concentration-dependent, the determination of the appropriate  concentration of iron oxide nanoparticles is very important to prevent cell damage or cell death due to apoptosis. The aim of this study was to find a concentration of SPIONs which does not result in apoptosis. Therefore, the effects of different concentrations of iron oxide nanoparticles on cell survival were investigated, and the their effects on increased gene expression involved in apoptosis (p53) in human amniotic membrane derived mesenchymal stem cells (hAMSCs) were evaluated. First, stem cells were extracted from human amniotic membrane tissue and cultured. To demonstrate the multipotent characteristic of hAMSCs, these cells were differentiated into adipose, bone, and chondrocyte cell lines. Then, the viability of the cells treated with different concentrations of iron oxide nanoparticles (200, 150, 100, 50, 0 μg / ml) over a period of 24 and 48 hours was evaluated by MTT method. The effect of the concentrations of 0, 100,150 and 200 μg / ml of nanoparticles after 24 hours in hAMSCs was investigated for the expression of p53 gene by Real-Time PCR. hAMSCs were spindle-shaped in a two-dimensional culture. Flow cytometry examination of surface markers revealed that these cells were able to express CD 29, CD90 and CD105 but they were unable to express CD34 and CD45. The results of the multi-potency assay of hAMSCs showed that these cells were capable of being differentiated into adipocyte, bone and chondrocyte cell lines. Iron oxide nanoparticles had no significant effect on cell survival at the concentrations of 50 and 100 μg / ml in 24 hours. However, cell viability decreased significantly after the concentration of 150 μg / ml (42 ± 1.4%, p<0. 001. The results of Real-Time PCR  analysis showed that the expression of p53 gene significantly increased at concentrations of 150 (2.4±0.1, P < 0. 001) and 200 μg / ml (4.1 ± 0.11, P < 0. 001). According to the results, the nanoparticles used in this study were appropriate at concentrations ≥ 100 μg / ml for cell tracking.

    Keywords: Apoptosis, Mesenchymal Stem Cells, Amniotic Membrane, Nanotechnology, Magnetic Nanoparticles
  • Azita Mehrbakhsh, Javad Baharara*, Saeedeh Zafar Balanejad, MohammadAmin Kerachian Pages 267-277

    Electromagnetic waves (EMF) are a mixture of electrical and magnetic waves. The energy transmitted by these radiations is absorbed by living tissues. Electromagnetic fields seem to cause infertility in women. Cannabis is annual herbaceous plant grows in tropical areas. This study was conducted to investigate the protective effects of hydroalcoholic extract of Cannabis sativa in various doses of 50, 100 and 150 mg / kg on the damages induced by electromagnetic fields of 50 Hz and 50 Gauss, on the puberty of ovarian follicles and levels of FSH, LH, estradiol and progesterone hormones in NMRI immature mice. In this study, 48 NMRI immature female mice with an approximate age of 16 days and approximate weight of 18 grams were divided into 8 (experimental, sham, positive control and negative control) groups. After the treatment, the ovaries were extracted and weighed, and sections with H& E staining, the number of primordial, primary, secondary, and atretic follicles were counted, and the level of hormones have been done. The results showed that the concentration of 50 mg / kg of cannabis extract after the exposure to electromagnetic field of 50 Gauss could increase the number of follicles and reduce the number of atresia follicles. The group treated with the concentration of 50 mg / kg of cannabis extract after the exposure to electromagnetic field of 50 Gauss showed increased levels of FSH, LH and estradiol hormones (p <0.01) and a reduced level of progesterone (p <0.01). Therefore, the concentration of 50 mg / kg of cannabis extract have a protective role in preventing infertility due to ovarian tissue damages induced by electromagnetic fields.

    Keywords: field intensity, follicle count, infertility, NMRI, ovary weight
  • Sayyed Ali Moezzi*, Yazdan Keivany, Benigno Elvira Pages 278-284

    Comparison of morphological structures is a key element in evolutionary biology and taxonomy, as well as in the studies concerning variation and biodiversity either at interspecific or intraspecific levels. This study aimed to compare the bony structures of Chondrostoma orientale and C. nasus. For this purpose, three specimens of C. orientale from the Kor River (passing through Iran), and five specimens of C. nasus from the Danube (passing through Germany, Austria, Slovakia, Hungary, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova and Ukraine), Dnieper (passing through Russia, Belarus and Ukraine) and Rhône river basins (passing through Switzerland and France), as well as Lake Ohrid (Located between Macedonia and Albania) were analysed. The results showed that the two anterior lateral processes of supraethmoid bone were more distant in C. orientale than those in C. nasus. The anterior profile of the supraetmoid bone was concave in C. orientale, while it was almost flat in C. nasus. The posterior pharyngeal process in the basioccipital was wide and triangular in C. orientale and narrow and rectangular in C. nasus. The maxillary mid-lateral ascending process was slightly inclined forward in C. orientale, while it was slightly inclined backward in C. nasus. The maxillary distal process was long in C. orientale and it was short in C. nasus. The premaxillary had a rostral ascending process in C. orientale, while it was missing in C. nasus. The anterior portion of the dentary was narrow and elongated in C. orientale and the coronoid process was perpendicular and located in the middle of the dentary; in contrast, the anterior portion of the dentary was short and wide in C. nasus and the coronoid process was inclined forward.

    Keywords: bone, Cyprinid, Kor River, Nase, skeleton
  • Vida Hojati*, Mojtaba Deymekar Pages 285-294

    Taloo and Shirband hunting Prohibited area is located 12 kilometers North-East of Damghan in Semnan Province, south of the Alborz Mountain Chains. It has a cold and dry climate in the winter and warm and dry in the summer. This area has a rich biodiversity, especially in its reptilian fauna. 22 snake species were reported so far from Semnan Province. However, no comprehensice study was executed on the snake flora in Taloo and Shirband hunting prohibited area before the present study. Therfore, the present research was carried out in order to identify the snake fauna by collecting relevant specimens from March to late November of 2014. Sampling was done manually (with safety precautions) by sticking and hooking. The live specimens were identified and photographed and transferred to the laboratory of Islamic Azad University, Damghan Branch. Six metric and meristic traits were measured and analyzed using SPSS17 and Excel softwares. A total number of 45 snake specimens were collected which were belong to 10 species, 8 genera and 4 families, including: Platyceps karelini karelini (Brandt 1838), Platyceps rhodorachis rhodorachis, Platyceps ventrimaculatus ventrimaculatus (Spotted Flat-headed Snake); Hemorrhois ravergieri (Ravergier’s Snake), Telescopus fallax iberus (Iberian Tiger-Snake), Spalerosophis diadema cliffordii (Clifford’s Diadem Snake), Psammophis schokari (Schokari Sand Racer), Eryx miliaris (Dwarf Sand Boa), Macrovipera lebetina obtusa (Blunt Viper) and Pseudocarastes persicus (Persian False Horned Viper). The highest frequency belonged to Spalerosophis diadema cliffordii and the lowest frequency belonged to Telescopus fallax iberus. All species were reported for the first time from the studied area and Eryx miliaris was reported for the Semnan Province faunafor the first time. Out of 8 endemic species of snakes in Iran, only Pseudocarastes persicus was observed in the area.

    Keywords: biological diversity, fauna, hunting, protected areas, reptiles
  • Iman Alinezhadi, Nastaran Heidari*, Hossein Javanbakht Pages 295-303

    Sexual dimorphism in the ratio of digits length is a morphological feature resulted from the interaction between sex hormones and prenatal Hox genes, the latter is known to control the development of both limbs and genitals. The status of this trend and ratios have been investigated in various animal groups, including humans, other mammals, birds, reptiles, and amphibians. In this study, the body length and sexual dimorphism in the second-to-fourth, second-to-third and third-to-fourth digit lengths ratios (i.e., 2D:3D, 2D:4D, 3D:4D) of left fore and hind limbs were investigated in 54 specimens of toads collected from the northern Iran, including Bufo viridis (16 males and 19 females) and Pelobates syriacus (10 males and 9 females). In addition, the body length of the studied specimens were recorded. The results showed that the average body length (SVL) of female individuals of Pelobates syriacus was higher than those in males, which was found to be statistically significant (P≤0.05). Meanwhile, the average body length (SVL) of female individuals of Bufo viridis was found to be higher than those in males, however, the difference was not statistically significant. No sexual dimorphism was detected in the second-to-fourth, second-to-third and third-to-fourth digit lengths ratios of left fore and hind limbs between the male and female undividuals of Bufo viridis. However, the second-to-fourth digit ratio (2D:4D) in Pelobates syriacus species were found to be significantly different (P=0.040) between the male and female individuals, as the ratio was higher in males than females. Therefore, it could be concluded that the sexual dimorphism in 2D:4D of Pelobates syriacus species is consistent with those in most amphibians and diapsids.

    Keywords: Amphibia, development, Hox gene, morphology, vertebrates
  • Roghaieh Zarei*, Mahvash Seifali Pages 304-314

    The aim of this study was to determine the variations among cephalic plates of individuals in two populations of Clinopodes flavidus in Alborz Mountains, by means of landmark-based techniques of geometric morphometrics. Therefore, 17 landmarks and semi-landmarks on the coxosternite of poison claw and seven landmarks and semi-landmarks on the tarsangulum of poison claw were selected using TpsDig2 software. Data of landmarks, after procrust analysis, were subjected to various multivariate analyses, such as Principle Component Analysis (PCA) and Canonical Variate Analysis (CVA) by means of PAST and MorphoJ softwares. The results obtained demonstrated that shape variations in coxosternite were significantly different among various populations (p<0.001). This study revealed the usefulness of landmark-based geometric morphometrics in the differentiation of various populations of Clinopodes flavidus in Alborz Mountains.

    Keywords: Chilpoda, coxosternite, Iran’s fauna, landmark, tarsangulum
  • Bijan Esmaeilnejad*, Jamal Gharekhani, Awat Samiei, Hadi Rezaei Pages 315-321

    Q fever is caused by Coxiella burnetii and is transmitted by more than 40 tick species. This study aimed to identify the tick species in goats of Meshkin-Shahr, Ardabil Province, Iran, and their role in the transmission of C. burnetii. A number of 365 goats were inspected for the infestation of hard ticks in a randomized sampling design, during a 1-year period from April 2013 to April 2014. A total number of 280 tick specimens were collected and identified and were then examined by molecular methods for the presence of C. burnetii infection. 40.8% of the infected animals had at least one species of tick. The goats which were studied were found to be infested by the following tick species: Hyalomma anatolicum anatolicum (33.9%), Rhipicephalus sanguineus (22.1%), Rhipicephalus turanicus (17.1%), Hyalomma excavatum (11.1%), Rhipicephalus bursa (5%), Hyalomma detritum (3.9%), Hyalomma dromedarii (3.6%), Hyalomma asiaticum asiaticum (1.8%), and Hyalomma marginatum (1%). There were no significant differences between the infestation rate in different seasons, genders and ages of the animals which were studied (p=0.05). The molecular assay of 280 tick specimens revealed the presence of C. burnetii infection in 5 out of 40 pool samples (6-8 tick individuals of the same species in each pool), including H. anatolicum anatolicum (3 pools), H. excavatum (1 pool) and R. sanguineus (1 pool). The present study, therefore, reports the rate of C. burnetii infection transmitted by hard ticks in North-West of Iran for the first time. According to the zoonotic aspect of Q fever, further studies on the carriers as well as other hosts of the infection were found to be necessary.

    Keywords: goat, hard tick, north-east Iran, PCR, Q fever
  • Ehsan Azin, Hamid Moghimi* Pages 322-330

    The extensive application of dyes in the textile industries and their discharge in the wastewaters leads to numerous environmental pollutions; therefore, treating these wastewaters by efficient and eco-friendly methods is a necessity. In this study, potent strains were isolated by the enrichment technique according to their maximum dye sorption at the lowest possible time at 500nm. Consequently, the best isolate was selected and the dye removal was investigated in different concentrations of Congo red. Therefore, 50 different fungal strains were isolated in this study, of which 10 were able to dye removal. According to the results, isolate ADH8 was selected as the best strain with 94% of dye sorption. Moreover, during 48 hours, 80% of dye content was removed at all dye concentrations by this isolate, and the most growth rate and dye removal was achieved at 1000 mg/l. The results showed that different salt concentrations have no effect on dye sorption of the selected isolate. Molecular identification of ADH8 revealed that this isolate have a 100% similarity to Mucor circinelloides which was deposited under the accession number of UTMC 5032 in the University of Tehran Microorganisms Collection. The results obtained from the dye removal of textile wastewater showed that the most amount of dye sorption by M. circinelloides UTMC 5032 was 35-60% during three hours of biomass treatment as compared with the control sample. The obtained results indicated that, M. circinelloides UTMC 5032 is highly capable in azo dyes sorption and could be utilized in the biosorption of dye in the textile industries wastewaters for the first time.

    Keywords: biotreatment, dyeing effluents, isolation, myco-sorbent, screening
  • Jamileh Panahy Mirzahasanlou*, Taher Nejadsattari, Zohreh Ramezanpour, Javid Imanpour Namin, Younes Asri Pages 331-345

    Algae are the most important group of organisms which considerably affect the water quality. Although algae constitute one of the fundamental parts of the aquatic food chains, only few researches deal with the freshwater algae of Iran. Filamentous algae are important components of the river vegetation. The Balikhlou River is utilized as a source to obtain drinking water for the city of Ardabil, therefore, the algae flora of this river was studied and a total number of 18 taxa of filamentous algae were determined, of which nine species were belonged to the Cyanophyceae class of Cyanobacteriae, while five speciesof which were belonged to the Chlorophyta. In addition, four species were recorded for the first time from Iran, i.e., Audouinella eugenea, Arthrospira gigantea, Homoeothrix janthina and Tychonema bourrellyi.

    Keywords: Epilthic, Epiphytic, Taxonomy, Cyanobacteria, Yamchi​​​​​​​
  • Roghayeh Heydari*, Ramin Ezzati, Mohammadali Zahed Pages 346-354

    The purpose of this study was to investigate the effect of Damavand volcanic ash on the morphological and physiological characteristics of beans as a factorial experiment in a completely randomized design. The results showed that the highest dry leaf weight was observed in 100 mg/L treatment per liter of volcanic ash (0.0099 g). The results also showed that the optimal sugar content of the soluble sugar at 100 mg/L of volcanic ash was 0.650 (mg/g D.W.). The highest protein content and optimal peroxidase activity were observed with 0.68 (mg/g F.W.) and 0.082 (A470/mg/protein), respectively. Therefore, it can be argued that volcanic ash may increase plant growth and biosynthesis of organic compounds such as iron and aluminum.

    Keywords: Fabaceae, treatments, growth characteristics, soluble sugar, total protein
  • Saeide Hosseini, Hamid Ejtehadi*, Farshid Memariani, MohammadBagher Erfanian Taleii Noghan Pages 355-362

    The Hezar-Masjed Mountain range is one of the main highlands of the northeasten Iran. The vegetation of its upper elevations has been poorly studied. This study aimed to compare the plant biodiversity of different aspects of the Hezar-Masjed Summit. A total number of 139 random 1m2 plots were recorded from different aspects of the study area. In each plot, the abundance and canopy cover percent of vascular plant species were recorded. Hill’s numbers (i.e., N1, N2) along with the Camargo evenness index and total species richness with bootstrapping approach were calculated. Rarefaction method was used to compare species richness among the aspects. Also, Hill’s diversity profile for each aspect was drawn. For each aspect, rank-abundance method was used to evaluate the dominant species. Biodiversity calculations and statistical analyses were performed using R software. The east- and south- facingslopes were found to have the highest and lowest indices in richness, evenness, and diversity, respectively. Despite adequate water availability in north-facing slopes, they show lower diversity than that of the east-facing slope, probably due to the of dominance of a poisonous species (Seseli transcaucasicum). Our results shown that in the Hezar-Masjed Summit, aspects have different biodiversity which is a result of their various environmental conditions.

    Keywords: grazing, Hill’s indices, mountain ecosystem, parametric methods, species richness
  • MohammadReza Joharchi*, Yasamin Nasseh Pages 363-373

    Lonicera japonica is generally known as “Yass” or “Gole Yass” among Iranians, however, this vernacular name is not widely known in Persian botanical textbooks or encyclopedia. Moreover, specialists in plant science and horticulture recognize this plant as “Pich-e Aminoddoleh”, which has been already dedicated to another species, Lonicera caprifolium While the terms “Yassaman” and “Yassamin” were such widely used in the classical Persian literature that many scholars believe that the genus Jasminum hasits name derived from the Persian ‘Yassaman’, the word “Yass”, their shortened form, was not frequently used in the classical Persian literature and medicinal texts. Here, we reviewed ancient and new related pieces of literature and matched the correct terms of “Yass” and “Yassaman” with the correct scientific names on the basis of historical data and morphological characters, as well as the available identification keys.  In this paper, Chrysojasminum is also added as a new genus for the flora of Iran.

    Keywords: Japanese Honeysuckle, Jasmine, Persian lilac, Sweet Honeysuckle, Yellow Jasmine