فهرست مطالب

میقات حج - پیاپی 113 (پاییز 1399)

فصلنامه میقات حج
پیاپی 113 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه حسین زاده، اسماعیل شریفی نیا نجف آبادی*، سید احمد موسوی باردئی صفحات 7-24

    در طواف، به عنوان یکی از ارکان واجب حج، گفتن ذکر تسبیحات اربعه مستحب است. با توجه به اینکه دین اسلام بی دلیل به چیزی توصیه و سفارش نمی کند و احکام، تابع مصالح و مفاسد واقعی است، نوشتار پیش رو به روش نقلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در صدد است که به چرایی تاکید و سفارش بیشتر بر گفتن ذکر تسبیحات اربعه نسبت به اذکار دیگر در هنگام طواف، پاسخ دهد. یافته های این تحقیق، حاکی از آن است که وجود ویژگی های خاص مثل حاکی بودن این ذکر از اسمای حسنای الهی، دلالتش بر ابعاد توحید و عامل قبولی حج بودنش  باعث این تاکید شده است. آنچه آدمی در زمین می بیند، در عوالم بالاتر دارای حقیقتی است؛ همانند کعبه که در عالی ترین مرتبه اش از عرش سرچشمه گرفته و عرش تکون یافته تسبیحات اربعه ای است که مشتمل بر اسما و صفات الهی است. بنابراین زایر در حالی کعبه را طواف می کند که هم در ظاهر، با ذکر تسبیحات اربعه زبان به توحید گشوده و هم در حقیقت طواف او در عالی ترین مرتبه خود بر چهار رکن تسبیحات اربعه استوار است و از به هم پیوستن این ارکان، توحید کامل شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: تسبیحات اربعه، طواف، طواف و تسبیحات اربعه، تسبیحات و اسماء الهی، ابعاد توحید
  • محمدمحسن حیدری * صفحات 25-45

    مسئله اختلاف در هلال ذی الحجه یکی از مسایل مهم و تاثیرگذار در حج است و همواره این پرسش مطرح است که حکم تکلیفی و وضعی وقوف در عرفات با اهل سنت و سایر مناسک چیست؟ از دیدگاه امام خمینی، در شرایط تقیه، انجام مناسک حج با اهل سنت واجب بوده و چه در فرض شک در ثبوت هلال یا علم به عدم ثبوت هلال، مناسک انجام شده مجزی است؛ بلکه عدم همراهی با اهل سنت و صحت وقوف در روز عرفه حقیقی محل اشکال است. این پژوهش در تلاش است تا نقطه نظرات امام خمینی در این مسئله را تبیین کرده و مستندات آن را تشریح کند.

    کلیدواژگان: هلال ذی الحجه، مناسک حج، وقوف در عرفات، تقیه، امام خمینی
  • سید علی قاضی عسکر * صفحات 47-78

    وهابیان، پس از تحکیم پایه های قدرتشان، در هشتم شوال 1344ق = 31 فروردین 1305ش. به سرکردگی عبدالعزیز بن سعود، به مدینه منوره یورش برده، قبور ایمه بقیع و آثار موجود در این قبرستان را تخریب کردند و جواهرات و نفایس آن را به غارت بردند. به دنبال آن، دروس حوزه ها و نمازهای جماعت علما در نجف و کاظمین تعطیل شد و تلگراف هایی از سوی آنان به مراجع و شخصیتهای بزرگ شیعه و نیز به شاه ایران، مخابره و درخواست رسیدگی به این موضوع مهم را کردند.اعتراض ها، عزاداری ها، تحصن ها در عراق، ایران، هند و برخی کشورهای دیگر همچنان ادامه پیدا می کند و همه منتظرند تا علیه وهابی ها و جنایات آنها اقدامی جدی و بازدارنده صورت پذیرد، لیکن متاسفانه این اتفاق نمی افتد و در تاریخ 27 اردیبهشت 1305 نماینده ای از جانب دولت ایران به عنوان حافظ منافع به عربستان اعزام می شود و...

    کلیدواژگان: عبدالعزیزبن سعود، تخریب حرم ائمه بقیع، اعتراض علمای نجف، علمای ایران، بنارس هند، شیخ علی اکبر همدانی، محمود جم
  • محمد مهدی فقیه بحرالعلوم * صفحات 79-114

    شاید صدها تن از بزرگان اهل بیت و فرزندان و نوادگانش در قبرستان بقیع آرمیده باشند. اکنون در این مقاله به معرفی اجمالی حدود پنجاه نفر از علویان مدفون در بقیع در قرن های مختلف، به ترتیب تاریخ وفات، می پردازیم. شناخت مدفونان بقیع، راهگشای تحلیل های پسینی درباره گونه شناسی مدفونان و جایگاه بقیع در باور گرایش های مختلف اسلامی در طول تاریخ و آداب و رسوم مرتبط با آنان در زیارت بقیع است.

    کلیدواژگان: بقیع، مدفونان بقیع، علویان، اشراف، فرزندان ائمه (علیهم السلام)
  • سید حسن فاطمی* صفحات 115-139

    مدینه جایگاه بسیاری از وقایع مهم تاریخی، به ویژه در صدر اسلام، بوده است. از جمله این وقایع، تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه است. در اهمیت آن همین بس که چند آیه از قرآن کریم به آن ماجرا اختصاص دارد. پیامبر9 و به پیروی از او، مسلمانان تا سال دوم هجرت به سوی بیت المقدس نماز می گزاردند؛ اما حضرت در این سال مشغول نماز جماعت در مسجد بود که دستور الهی برای تغییر قبله به سوی کعبه فرود آمد. مرور منابع کهن در مورد این واقعه، اختلافات از جهات گوناگون را نشان می دهد. چه بسا این اختلاف متون، زمینه ساز انکار تمام آن واقعه از سوی برخی باشد و تنها به بیانات قرآن بسنده کنند. بنابراین به منظور رفع اختلاف ها لازم است این موارد با دقت بررسی شود. این مقاله می کوشد ابهام ها را از سه جهت برطرف سازد: مکان تغییر قبله، ماه تغییر قبله و نمازی که در میان آن، دستور تغییر نازل شد.

    کلیدواژگان: مسجد قبلتین، تغییر قبله، زمان تغییر قبله، مکان تغییر قبله
  • ابراهیم محمدزاده مزینان*، جواد غلامی صفحات 141-164

    نخستین خانه ای که برای مردم بنا گردید و مشعل هدایت انسان خوانده شد، کعبه است. ایمه: با توجه به این اهمیت، حج را وسیله تقویت دین نامیده و کعبه را پرچم رفیع اسلام معرفی کرده اند. از منظر بنیانگذار انقلاب اسلامی، حج عامل انسان سازی، و از ارزش های دینی است. باید در حج، پیرامون  مفهوم واقعی سیاست اسلامی و درباره تمامی امور زندگی بحث شود. حج، دعوتی برای ایجاد جامعه ای تهی از رذایل مادی و معنوی است. حج، تجلی و بازگشت عشق الهی و عشق زندگی انسان کامل و جامعه متکامل و بیزاری از مشرکین است. درباره فلسفه حج ابراهیمی و آثار آن از دیدگاه امام خمینی1 ، مقالات متعددی نگاشته شده است؛ اما اهمیت این مقاله به واکاوی ویژگی های اصیل یک حج از منظر عالم و مرجعی است که واقعه سیاسی عظیمی همچون انقلاب اسلامی را رقم زده است. بیشتر مقالات به بعد سیاسی حج پرداخته اند و بعد معنوی و انسان سازی آن را از منظر امام، مغفول گذاشته اند. بر اساس یافته های پژوهش، حج مطلوب از نگاه امام1 ، عملی است که حاجی در آن به ویژگی های متعدد انسانی و دینی نایل آید و در نهایت، جامع ارزش های انسانی گردد. بر این اساس این مقاله با روش کتابخانه ای و با سیر در گفتارهای امام خمینی، به بررسی حج مطلوب و ویژگی های آن می پردازد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، حج، مطلوب، معیار، دینی
  • علی احمدی*، فریده امیرفرهنگی صفحات 165-195

    تاریخ حج، با توجه به برگزاری همه ساله آن توسط مسلمانان جهان، از اهمیت ویژه ای برخوردار و کانون توجه نویسندگان جهان بوده که مستشرقان نیز از این قاعده، مستثنی نیستند. جذابیت حج باعث شده که آنان نیز در این حوزه، قلم فرسایی کنند و درباره حج و تاریخ آن بنویسند و یا خود بدانجا سفر کنند و خاطرات خود از آن سرزمین را بنگارند. یکی از آثار جذاب و حجیم و قابل توجهی که در باره تاریخ حج نگاشته شده، کتاب Records of the Hajj با نام عربی سجلات الحج می باشد که در ده جلد به نگارش درآمده و در لندن به چاپ رسیده است. با توجه به اهمیت این نگاشته در موضوع حج و حرمین شریفین توسط مستشرقان، این مقاله بر آن است تا این کتاب مهم و حجیم را معرفی، توصیف و بررسی نماید.

    کلیدواژگان: Records of the Hajj، سجلات الحج، حج، مکه، مدینه، مکان های مقدس
  • زهرا حسین هاشمی *، اصغر منتظرالقائم، فرشته بوسعیدی صفحات 197-225

    کیفیت حیات سیاسی اجتماعی قبایل عرب در شبه جزیره عربستان از بنیان های تاریخ نگاری عرب پیش و پس از اسلام است؛ ازاین رو نقش قبایل عرب در تاریخ تحولات، گسترش و تثبیت اسلام در شبه جزیره و آگاهی و شناخت پیشینه آنان می تواند روشن کننده بسیاری از زوایای تاریک تاریخ اسلام و جریان شناسی فکری و فرهنگی مسلمانان باشد. ظهور اسلام و شعارهای آرمانی اش رویکرد جدیدی را در میان قبایل عرب بنیان نهاد و قبایل با رغبت یا با شدت و حدت سر تسلیم در برابر آن فرود آوردند. هدف این تحقیق بررسی یکی از قبایل عرب به نام خزاعه است.قبیله خزاعه یکی از قبایل بزرگ عرب، و از شاخه های قحطانی است که در بخشی از یمن سکونت داشتند و به مکه مهاجرت کردند و از ضعف و فساد جرهم، قدرت شهر مکه را به دست گرفتند. یکی از کارکردهای مهم قبیله خزاعه، وجود رجال سیاسی  نظامی است که از این قبیله برخاسته اند. از سویی دیگر خزاعی ها در حوادث دوران رسول الله(ص)  نقش کلیدی و موثر داشتند. محور اصلی این تحقیق تبیین و ارزیابی سیر تاریخی قبیله خزاعه در عصر جاهلیت و رابطه خزاعی ها با رسول الله(ص) و چگونگی اسلام آوردن این قبیله است. در این پژوهش سعی بر آن است تا به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع اصلی تاریخ اسلام به بررسی نقش قبیله خزاعه در تحولات پیش از اسلام و دوران رسول الله(ص) و ارتباطات و تعامل سیاسی این قبیله با رسول الله(ص)  بپردازد. فرضیه مقاله آن است که کنشگران خزاعی در حوادث دوران رسول الله(ص)  و ثبات آن، نقش مهمی داشتند. لذا برای شناخت بهتر اسلام، بررسی جایگاه و نقش هر یک از قبایل به عنوان ساخت های درونی جامعه ضروری است.

    کلیدواژگان: قبیله خزاعه، مکه، رسول الله(ص)، اسلام، تعامل
|
  • Khadijeh Hosinzadeh, Sharifinia Najafabadi Ismail *, Seyyed Ahmad Musavi Baredi Pages 7-24

    In Tawaf, as one of the obligatory rituals of Hajj, it is mustahabb (recommended) to cite Tasbīhāt al-Arba'a. As Islam does not recommend anything for no reason and the rulings concern real interests and corruption, using library sources, this narrative-form article seeks to answer this question that why there is more focus on citing more Tasbīhāt al-Arba'a than other dhikrs during Tawaf. The findings of this study indicate that special features such as the implication of this dhiker as one of the Asma al-Husna (the names of Allah), the dimensions of monotheism, and acceptance of Hajj cause this emphasis. Whatever man sees on the earth has a reality in the higher worlds, like the Kaaba which, at its highest level, originates from the Throne which is in turn created by Tasbīhāt al-Arba'a that contain the divine names and attributes. Therefore, the pilgrim circumambulates the Kaaba, and citing Tasbīhāt al-Arba'a, he conveys monotheism. His tawaf, in its highest level, is based on the four pillars of Tasbīhāt al-Arba'a. The union of these pillars forms the complete monotheism.

    Keywords: Tasbīhāt al-Arba'a, Tawaf, glorifications, divine names (Tasbīhāt, Asma al-Husna), dimensions of monotheism
  • Mohammad Mohsen Heydari * Pages 25-45

    Different ideas on the crescent moon of Dhuʻl-Hijjah is one of the most important and influential issues regarding Hajj and this question is always raised that what the obligatory ruling and status of waqf in Arafat with the Sunnis and other rituals are. According to Imam Khomeini, under the conditions of taqiyyah, performing Hajj rituals with the Sunnis is obligatory and the performed rituals are accepted, whether being doubtful in the proof of the crescent or certain. Rather, not accompanying the Sunnis and the validity of waqf on the day of Arafat is a source of the problem. This study tries to explain Imam Khomeini’s point of view on this issue and the relevant documents.

    Keywords: Crescent of Dhuʻl-Hijjah, Hajj rituals, Waqf in Arafat, taqiyyah, Imam Khomeini
  • Seyed Ali Ghaziaskar * Pages 47-78

    Led by Abdul Aziz ibn Saud and after strengthening their power and sovereignty, the Wahhabis raided the city of Medina on the 8th of Shawwal 1344 AH (April 21, 1926), destroyed the tombs of the Imams and the relics in the Baqīʿ cemetery, and looted the jewels and treasures. On May 17, 1926, a representative was sent to Saudi Arabia by the Iranian government as a guardian of the interests. The ulama’s classes in the seminaries of Najaf and Kazemin were closed and their congregational prayers were canceled; together with the great figures, they sent telegrams to the Shah of Iran requesting to address that important issue. Once again, the protests were at their peak by the people gathered in the courtyard of Kazemin, the correspondence of the ulama, the protest of the Shiites of Varanasi, the correspondence and request of the ulama of Najaf from the Iranian ulama, the protest gathering of the ulama, the imams, the merchants, and the guilds in the house of the Friday prayer imam of Tehran, etc., but all these reactions were ignored by the Wahhabi leaders and they continued the destruction.

    Keywords: Abdul Aziz ibn Saud, demolition of the Imams’ Shrines in Baqīʿ, Protest of the ulama of Najaf, Iranian ulama, Varanasi, India, Sheikh Ali Akbar Hamedani, Mahmoud Jam
  • Muhammad Mehdi Faqih Muhammadi Jalali Bahraloloom * Pages 79-114

    Hundreds of the great figures of the Ahl al-Bayt, their children, and grandchildren may be buried in the Baqīʿ Cemetery. In this article, we will briefly introduce fifty Alawi figures buried in Baqīʿ during centuries based on the date of their death. Knowing those buried in Baqīʿ paves the way for subsequent analysis of the typology and the place of this cemetery in belief of Muslims throughout the history and the customs associated with them in the pilgrimage to Baqīʿ.

    Keywords: Baqīʿ, buried in Baqīʿ, Alawi, nobles, Imams’ children
  • Seyyed Hassan Fatemi * Pages 115-139

    Medina has been the site of many important historical events, especially in the early days of Islam. One of these events is the change of the Qibla from Jerusalem to the Kaaba. The revelation of a few verses of the Holy Qur’an in this regard reveals the importance of the issue. The Prophet, and following him, Muslims prayed towards Jerusalem until the second year of the Hijrah; but in this year, he was praying in congregation in the mosque when the divine order was revealed to change the qibla to face the Kaaba. The review of the ancient sources on this incident reveals differences in various ways. Perhaps these different texts are the basis for the denial of the whole event by some and they only refer to the Qur’an. Resolving the disputes needs careful examination of these cases. This article resolves the ambiguities in three ways: the place of changing the qibla, the month of changing the qibla, and the prayer during which the order of the change was revealed.

    Keywords: Masjid al-Qiblatain, changing the qibla, time of changing the qibla, place of changing the qibla
  • Ebrahim Mohammadzadeh Mazinan*, Javad Gholami Pages 141-164

    The first house, built for the people and called as a guide to lead man, is the Kaaba. Due to this importance, the Imams (AS) called Hajj as a means of strengthening the divine religion and introduced the Kaaba as the high standard of Islam. For Imam Khomeini, the founder of the Islamic Revolution in Iran, Hajj is a factor for man’s perfection and one of the religious values. Hajj should discuss the true meaning of Islamic politics and all matters of life. Hajj is an invitation to create a society free of material and spiritual vices. It is the manifestation and return of the divine and material affection of the perfect man and the perfect society and the hatred of the polytheists. So far, numerous articles have been written on the philosophy of the Ibrahimi Hajj and its effects from Imam Khomeini’s point of view; but the importance of this article is for its effort to analyze the original features of Hajj from the perspective of a scholar and a leader who led a great political event, the Islamic Revolution in Iran. Most of the articles deal with the political dimension of Hajj and neglect its spiritual and humanizing dimensions from the Imam’s point of view. According to the findings of the present research, desirable Hajj from the Imam’s viewpoint is a deed by which the pilgrim achieves various humanistic and religious characteristics and acquires a comprehensive collection of humanistic values. Accordingly, this library-based research examines the subject of desirable Hajj and its characteristics by reviewing Imam Khomeini’s speeches.

    Keywords: Imam Khomeini, Hajj, desirable, Standard, Religious
  • Ali Ahmady *, Farideh Amirfarhangi Pages 165-195

    The history of Hajj, due to its annual holding by the Muslims of the world, is of special importance and attracts the attention of writers around the world; Orientalists are no exception to this rule. The fascination of Hajj causes them to be active in this field, write about Hajj and its history, or travel to Mecca and write down their memories of that land. One of the most interesting, voluminous, and remarkable works on the history of Hajj is the book Records of the Hajj, called Sijilat al-Hajj in Arabic, written in ten volumes and published in London. Considering the importance of this book on Hajj and haramain al-Sharifain by Orientalists, this article aims to introduce, describe, and review this important and voluminous work.

    Keywords: Records of the Hajj, Sijilat al-Hajj, Hajj, Mecca, Medina, Holy places
  • Zahra Hossein Hashemi, Asghar Montazer Al-Qaim, Fereshteh Boosaidi Pages 197-225

    The quality of the sociopolitical life of the Arab tribes in the Arabian Peninsula is one of the foundations of the pre- and post-Islamic Arab historiography. Therefore, the role of the Arab tribes in the history of developments, expansion, and consolidation of Islam in the Peninsula and understanding their background can clarify many ambiguities about the history of Islam and the intellectual and cultural currents of Muslims. The rise of Islam and its idealistic ideas provided the Arab tribes with a new approach and they accepted it willingly or were forced to submit to it. The purpose of this research is to investigate Khuza'ah, one of the great Arab tribes and one of the branches of Qahtani, who lived in a part of Yemen and migrated to Mecca. Due to the weakness and corruption of the tribe of Jurhum, the tribe of Khuza'ah got the sovereignty of the city of Mecca. One of the important functions of the tribe of Khuza'ah is the presence of its political-military figures. On the other hand, this tribeplayed a key and effective role in the events that happened at the time of the Prophet. The main focus of this research is to explain and evaluate the historical course of the tribe of Khuza'ah at the age of ignorance, the relationship of the people of the tribewith the Messenger of God, and the way they converted to Islam. Referring to the main sources of the history of Islam, this descriptive-analytical research aims to investigate the role of the tribe of Khuza'ah in the pre-Islamic developments and those of the era of the Messenger of God, and the relations and political interaction of this tribe with the Prophet. This research hypothesizes that the Khuza'is activists played an important role in the events that occurred at the time of the Messenger of God and stability in that period. To better understand Islam, it is necessary to study the position and role of each tribe as an internal structure of the society.

    Keywords: the tribe of Khuza'ah, Mecca, Messenger of God, Islam, Interaction