فهرست مطالب

امنیت پژوهی - پیاپی 71 (پاییز 1399)

فصلنامه امنیت پژوهی
پیاپی 71 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن شهرستانی *، سعید قدوسی صفحات 5-29

    نظریه اقتصاد سیاسی یکی از گرایشهای علمی است که برخلاف روند گذشته حاکم بر جامعه علمی، در اوایل قرن بیستم در یک بازگشت فعال، مجددا ارتباط و پیوندی میان جغرافیا، اقتصاد، سیاست، جامعه شناسی و فرهنگ برقرار کرده است. بررسی اطلاعاتی نیز به عنوان یکی از فعالیتها و کارکردهای دستگاه های اطالعاتی بیش از پیش به روش شناسی علمی و بنی رشت های نزدیک شده است. با توجه به این روند سوال اصلی مقاله این است که نظریه های علمی اقتصاد سیاسی به عنوان یک گرایش علمی بنی رشته ای چه اشتراکاتی با بررسی اطلاعاتی داشته و چه کمکی به فعالیت تجزیه و تحلیل اطلاعاتی میکنند؟ اهمیت و ضرورت این تحقیق در این است که بررسی اطلاعاتی راهبردی و عملیاتی متاثر از تمایز میان حوزه های مختلف علم و حیطه بندی حفاظتی از توجه به ابعاد مختلف یک پدیده و چگونگی و سازوکار ترکیب اطلاعات مربوط به این ابعاد درنتیجه تشخیص صحیح بازمانده و تحلیل و تصویر درست و کاملی از موضوعات اطلاعاتی به تصمیم گیران برای سیاستگذاری درست ارایه نمی کنند. روش پژوهش در این مقاله از نوع توصیفی، تبیینی و تحلیل محتوای داده ای کیفی با استفاده از روش جمع آوری کتابخانه ای، اسنادی و تجربیات میدانی پژوهشگران است که ضمن تشریح سازوکار پیوند و ارتباط متقابل این دو حوزه، به این نتیجه رسیده است که نظریه های اقتصاد سیاسی با ارایه نگاه نظام مند، هدفمند، بنی رشته ای، چندلایه، چندبعدی، چند علتی و سیال کمک مهمی را در ارایه الگوی تجزیه و تحلیل به بررسی اطلاعاتی می نماید. در مقابل نیز تجزیه و تحلیل اطلاعاتی با ارایه حقایق عینی و پنهان به جرح وتعدیل و بومی سازی نظریه اقتصاد سیاسی کمک میکند.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، بررسی اطلاعاتی، امنیت اقتصادی، الگوی تجزیه و تحلیل
  • مصطفی ساوه درودی* صفحات 31-59

    برداشت از امنیت در کنار درک از شرایط محیطی نقطه عزیمت بررسی استحکام امنیتی در کشور را تشکیل می دهد. ج.ا.ا یکی از این کشورهاست که با توجه به شرایط خاص دوران بعد از انقلاب فراز و فرود خاصی در حوزه امنیت و ناامنی داشته است و اکنون که در گام دوم قرار گرفته و گذری چهل ساله از انقاب اسلامی را تجربه کرده، برای رسیدن به قله افتخار در حوزه امنیت باید به ترسیم نقشه راه پرداخته و جهش امنیتی خود را آغاز کند. هدف این مقاله رسیدن به چهارچوبی مطلوب برای جهش تولید امنیتی در سازمان های امنیتی نظام ج.ا.ا است. ازآنجاییکه هر چهارچوبی نیاز به نقشه راه دارد؛ بیانیه گام دوم به عنوان نقشه راه ملاک عمل قرارگرفته و با توجه به فرمایش های رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام نوروزی سال 1399 ، تلاش خواهد شد تا این مهم با استناد به بیانیه گام دوم مورد توجه قرار گیرد؛ ازاین رو، سوال آن است چهارچوب مطلوب سازمان های امنیتی نظام ج.ا.ا برای جهش تولید امنیت کدام است؟ این مقاله به دلیل اینکه متن محور است و بیانیه گام دوم را ملاک عمل قرار داده فاقد فرضیه است، روش مقاله تحلیلی- توصیفی، نوع آن کاربردی- بنیانی، ابزار گردآوری اسنادی و شیوه آن تحلیل محتوای متن محوراست. نتیجه حاکی از آن است که جهش تولید در حوزه امنیت مبتنی بر بیانیه گام دوم در ده فرمان و بر روی دو رکن نظری و عملی قرار دارد. در نظر پنج فرمان به ترتیب شامل تمرکز بر مبانی دینی و انقلابی، پیروی از ولایت فقیه، عدالت ورزی؛ بصیر تافزایی و اتکا بر خودی است. در عمل نیز با تمرکز بر استفاده از نیروهای جوان، کسب تجربه، نهضت علمی، حس گلاویزی و مشارکت مردمی تحصیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: امنیت، اطلاعات، بیانیه گام دوم، جهش تولید، سازمان اطلاعاتی
  • مسعود حیدری *، جعفر صاحبان احمدی صفحات 61-76

    فناوری های نوین سعی نموده اند که به کمک دانش کیفری آمده و زمینه ارتقاء دانش کیفری را فراهم آورند، حال ضرورت پژوهش ایجاب می کند که بررسی نمود که منابع حقوقی و فقهی ما تا چه حدودی این فناوری ها را در خود برمی تابد؟ روش تحقیق در این جستار روش توصیفی_تحلیلی منطبق بر داده های کتابخانه ای است که بر این اساس پژوهش کوشیده است تا برای شکل گیری دقیق یک رویه قضایی در حقوق ایران پیش از ورود به کاربری در دادرسی کیفری، تدارکی فقهی حقوقی فراهم آورده و در این زمینه هندسه دقیقی برای استفاده از آن تدوین نماید. با توجه به یافته های این پژوهش میتوان گفت در قالب یک اماره قضایی یافته های این فناوری می تواند سهم بسزایی در تشکیل علم قاضی در جرایم امنیتی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: دروغ سنج، جرائم امنیتی، فقه و حقوق، آئین دادرسی کیفری، ادله اثبات دعوا
  • سید معین موسوی سرشت، طاها عشایری صفحات 77-99

    احتکار کالا نوعی فردگرایی منفی در زمینه رفتار اقتصادی شهروندان است و تبعات اجتماعی و امنیتی فراوانی برای جامعه به همراه دارد. در این پژوهش، با رویکرد جامعه شناختی و با روش کمی و پیمایشی و با تکنیک پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید گردیده است؛ رواج این پدیده و برخی عوامل موثر بر آن تبیین میگردند. با انتخاب حجم نمونه 228 نفره از میان شهروندان شهرستان ماهشهر در استان خوزستان، داده های توصیفی به کمک نرم افزارهای SPSS16 و Smart PLS 3 مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها حاکی از این است که بین آنومی اجتماعی، آنومی اخلاقی، کنترل اجتماعی، احساس محرومیت نسبی، قانو نگرایی و ناامنی غذایی با گرایش به احتکار کالا رابطه معنی داری وجود داشته است. نتایج رگرسیون چندگانه پژوهش نشان میدهد که ضریب همبستگی چندگانه برابر با 0.690 ، ضریب تبیین0.476 و کمیت دوربین واتسون برابر با 0.676 است.

    کلیدواژگان: احتکار کالا، فردگرایی، آنومی اجتماعی، نا امنی غذایی، اعتماد اجتماعی
  • داود تقی لو *، نجف لکزایی صفحات 101-118

    امنیت از مفاهیم بنیادی در دین اسلام است که متفکران بیشماری به آن توجه کرده و تعابیر مختلفی از آن ارایه داد هاند. با توجه به جایگاه ویژه امنیت در تفکر و عرصه عملی اسلام، هدف پژوهش پیشرو بررسی اسنادی مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی مفهوم امنیت از دیدگاه موسس فلسفه سیاسی اسلامی، فارابی است. مسئله پژوهش حاضر بررسی موضوع امنیت در آراء فارابی با شاخصه فضیلت مداری است. این اثر که پژوهشی بنیادی است، سازوکارهای تامین امنیت در مدینه فاضله و اصول اندیشه ای تفکر فلسفی معلم ثانی را درباره امنیت نشان میدهد. سوالی که بدان پرداخته شده، چگونگی تبیین فضیلت به مثابه امنیت و سازوکارهای آن در اندیشه فارابی است. مسئله امنیت به مثابه فضیلت در آراء فارابی مسیل های غیرانتزاعی و تجویزی است. امنیت به عنوان فضیلت میانی و ابزاری برای رسیدن به سعادت نهایی، حاصل امنیت پژوهی فلسفی فارابی است. شناخت ناظر به عمل، ریاست انسانهای فاضل، اکتساب فضایل، زدودن شرور، تشکیل اجتماعات مدنی و تعاون و همیاری روش های تحقق امنیت در اندیشه سیاسی فارابی است.

    کلیدواژگان: امنیت، فلسفه سیاسی، فارابی، فضیلت، سعادت، مدینه فاضله
  • اردشیر سنایی *، محمد خانی اسفندآبادی، صونا دریغ صفحات 119-138

    روسیه پس از فروپاشی اتحاد شوروی، ابتدا سیاست آتلانتیک گرایی را در پیش گرفت؛ اما به سبب ناکارآمدی این سیاست و با روی کار آمدن پوتین و همفکرانش، توجه به منطقه خارج نزدیک در دستور کار قرار گرفت. مسکو با اتکا به منابع انرژی و تشکیل اتحادیه ها و پیمانهای چندجانبه، رویکرد اوراسیاگرایی را با چاشنی روحیه تهاجمی برای افزایش نفوذ در منطقه را در پیش گرفت. در این میان سطح استفاده از روش های نظامی به ویژه طی سالهای 2008 تا 2015 به طور محسوسی افزایش یافت. عوامل متعددی در این باره موثر بوده است. این نوشتار بر آن است تا با رویکرد واقع گرایی به این پرسش پاسخ دهد که تاثیر وضعیت و عوامل ژیوپلیتیک بر نظامی گری روسیه در سیاست خارجی در قبال منطقه خارج نزدیک از سال 2008 به بعد چه بوده است؟ در پاسخ میتوان گفت امروزه گرایش به خارج نزدیک مورد توجه جدی برخی نخبگان سیاسی قرار گرفته است. شدت تهدیدات محیطی و نگرانی از تهدیدات ژیوپلیتیک، موجب نظامی گری گسترده و اقدامات هجومی دولت روسیه در قبال کشورهای منطقه خارج نزدیک شده است. روش جمع آوری اطلاعات این رساله، کتابخانه ای و یافته های تحقیق عمدتا به شیوه ای توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی روسیه، نظام بین الملل، رئالیسم تهاجمی، نظامی گری، اوکراین، اوستیای جنوبی
|
  • Hasan Shahrestani*, Saeid Ghoddousi Pages 5-29

    The twentieth early the in culture and, sociology, politics, economics, geography between .methodology interdisciplinary and scientific with intertwined has agencies genceintellioffunctionsandactivities the of one as investigation Intelligence. century with common in have, field scientific interdisciplinary an as, economy political of riestheo scientific thedowhat out find to seeks mainly research present the, Accordingly intelligence of activity the to provide they do help what and investigation intelligence strategic of study the that fact the to due impotence high of is research The? analysis different neglects generally it, Thus. domains protection and science of fieldsferentdifbetweendistinctiontheby affected is investigation intelligence operational and these to related information the of composition the and phenomenon a of dimensions of analysis sound and thorough a provide not does, consequently, and dimensions data library the using data qualitative of analysis content and, explanatory, scriptivede athroughoutcarriedbeen has research The. policymakers to issues intelligence the does only Not. researchers of experiences field and, documentation, collection these between interrelationship and connection of mechanism the explain research a make economy political the of theories the that concludes it also but, areas two investigation intelligence for model analytical an provide to contribution significant and modify to helps analysis intelligence, contrast In. perspective fluid and, sionalmultidimen, multilayered, interdisciplinary, purposeful, systematic a providing by .facts hidden and objective presenting by economy political of theory the locali

    Keywords: security economic, investigation intelligence, economy Political
  • Mostafa SaveDoroudi* Pages 31-59

    Expansionism is undoubtedly one of the most important causes of insecurity, which is mostly reflected in the thought of government leaders and elites of society. Such greed for expansion, which mainly comes from a lack of resources, pushed the concept of security throughout the dispersal of conflict in human societies to be defined in terms of governmental perceptions. The most important complication of this perception is security doubts in understanding and facing a threat, which has created a fragile mosaic of security in the country’s environmental conditions. However, understanding the perception of security along with understanding the environmental conditions is the starting point for examining the strength of security in the country. The Islamic Republic of Iran is one of the countries that have had certain ups and downs in the field of security and insecurity due to the special conditions of the post-revolutionary period, and now that it is in the second phase of the revolution and has experienced forty years of the Islamic Revolution, must draw a roadmap and begin its security leap for reaching the pinnacle of security. The present article aims to achieve the desired framework for security production leap in the security organizations of the Islamic Republic of Iran. Since each framework requires a roadmap; The “second phase of the revolution” statement has been used as a roadmap. According to the orders of the Supreme Leader of the Islamic Revolution in the Nowruz message of 2020, efforts will be made to address this issue by referring to the “second phase of the revolution” statement. Therefore, the question is what is the desired framework for the security organizations of the Islamic Republic of Iran to leap in security production? This article proposes no hypothesis because it is text-based and uses the “second phase of the revolution” statement as a criterion. This applied-fundamental research has been carried out through an analytical-descriptive method. The data were gathered by document collection and then analyzed using text-based content analysis. The result indicates that the security production leap in the “second phase of the revolution” statement is within ten commands and based on two theoretical and practical pillars. In theory, five commands include focusing on religious and revolutionary principles, adherence to Velayat-e-Faqih, justice, enlightenment, and self-reliance, respectively. In practice, popular participation will be achieved by focusing on the use of young forces, gaining experience, scientific movement.

    Keywords: Security, Information, Second Phase of the Revolution Statement, Production Leap, Intelligence Agencies
  • Masoud Heydari*, Jafar Saheban Ahmadi Pages 61-76

    Modern technologies have been trying to help criminal knowledge and pave the way for the promotion of criminal knowledge. In this regard, the present research aims to examine the extent to which our legal and jurisprudential sources tolerate such technologies. The research has been carried out through a descriptive-analytical method in accordance with the library data. Therefore, the research has sought to provide a jurisprudential-legal position and also prepare a comprehensive framework for its use, prior to entering in criminal proceedings, in order to form a judicial procedure in Iran’s law. According to the findings, it can be argued that, in the form of a judicial statistic, the findings of this technology can make a significant contribution to the formation of the judge’s knowledge in security crimes.

    Keywords: Polygraph, security crimes, jurisprudence, law, criminal procedure, evidence of litigation
  • Moein Mousavi Sersght, Taha Ashayeri Pages 77-99

    Commodity hoarding is a kind of negative individualism in the economic behavior of citizens that would bring several social and security consequences. The present study explains the prevalence of commodity hoarding through a sociological approach under a quantitative and survey method, using a researcher-made questionnaire (its validity and reliability have been confirmed). This explanation is based on the hypothesis that the dependent variable of commodity hoarding is directly and significantly related to the variables affecting the public security of citizens, including food insecurity, insecurity (both social and moral), relative deprivation, social monitoring (formal and informal), social trust and legalism. Selecting a sample size of 228 people from the citizens of Mahshahr city in Khuzestan province, descriptive data were analyzed using SPSS16 and Smart-PLS3. The findings confirm the research hypotheses that there is a significant and direct relationship between social insecurity, moral insecurity, social monitoring, relative deprivation, legalism, and food insecurity with the tendency of commodity hoarding. Therefore, public security is compromised. The multiple regression results show that the multiple correlation coefficient is equal to 0.690, the explanation coefficient is 0.476 and the Durbin-Watson coefficient is equal to 0.676.

    Keywords: Commodity hoarding, individualism, social insecurity, food insecurity, social trust
  • Davod Taghilou*, Najaf Lakzaei Pages 101-118

    Security is one of the fundamental concepts in Islam to which numerous thinkers have paid attention and offered various interpretations. Considering the special place of security in Islamic thought and practice, the present research aims to examine the concept of security from the perspective of the founder of Islamic political philosophy, Farabi, through the qualitative content analysis method. The present study seeks to investigate the concept of security as a virtue in Farabi’s views. The article, which is fundamental research, indicates the security mechanisms in the utopia and the principles of Farabi’s philosophical thinking about security. The question that is addressed is how to explain security and its mechanisms as a virtue in Farabi’s thought. The issue of security as a virtue in Farabi’s views is a non-abstract and prescriptive issue. The result of Farabi’s philosophical views investigation reveals that security is an intermediate virtue and a means to achieve ultimate prosperity. The methods of achieving security in Farabi’s political thought include knowledge together with action, the presidency of virtuous people, the acquisition of virtues, the elimination of evils, the formation of civil societies, and cooperation.

    Keywords: Security, Political Philosophy, Farabi, Virtue, Prosperity, Utopia
  • Ardeshir Sanaei*, Mohammad Khani Esfand Abadi, Sona Darigh Pages 119-138

    After the collapse of the Soviet Union, Russia first pursued a policy of Atlanticism; However, attention to the near-outside region was put on the agenda due to the ineffectiveness of this policy and with the coming to power of Putin and his allies. Relying on energy resources and forming multilateral alliances and treaties, Moscow embraced the Eurasianist approach with an aggressive face to promote its influence in the region. Meanwhile, the level of use of military methods, especially between 2008 and 2015, increased significantly. Several factors have been influential in this regard. The present article seeks to find out the impact of geopolitical factors and situation on Russia’s militarism in foreign policy towards the near-outside region since 2008 through a realistic approach. In response, it can be said that the near-outside region has recently received serious attention from some political elites. The severity of environmental threats and concerns about geopolitical threats have led to the Russian government’s widespread militarism and aggressive actions against countries in the near-outside region. In this article, the data has been collected using the library method and the research findings have been mainly investigated through a descriptive-analytical method.

    Keywords: Russian Foreign Policy, International System, Aggressive Realism, Militarism, Ukraine, South Ossetia