فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 59 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهزاد تقی پور*، سجاد بشرپور، محمد نریمانی صفحات 1-13
    هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی گشتالت درمانی  گروهی  بر حساسیت اضطرابی و نشخوارفکری زنان مبتلا به اختلال پانیک بود. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال پانیک بود که به کلینیک های روانشناسی شهر اردبیل در تابستان سال 1397 مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت درمان گشتالتی قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت. پرسشنامه حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران (2005) و نشخوارفکری نولن هوکسیما و موری (1991) به عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس-آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون حساسیت اضطرابی و نشخوارفکری گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی-داری دارد.(p <0.01). بدین ترتیب می توان گفت که گروه درمانی گشتالتی موجب کاهش نمرات حساسیت-اضطرابی و نشخوارفکری زنان مبتلا به اختلال پانیک خواهد شد.
    کلیدواژگان: درمان گشتالتی، حساسیت اضطرابی، نشخوارفکری، اختلال پانیک
  • زهره هاشمی* صفحات 14-29

    هدف این پژوهش مقایسه  اثربخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور با درمان فراشناختی بر اندیشه خودکشی دانشجویان بود. دانشجویان دارای فکر خودکشی در دانشگاه مراغه، جامعه کلی و نمونه مورد نظر را مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره دانشگاه مراغه با افکار خودکشی تشکیل دادند. این پژوهش در چارچوب تک ازمودنی اجرا شد، به این منظور 6 دانشجوی دارای اندیشه خودکشی دانشگاه مراغه به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه درمان شناختی مذهب محور و درمان فراشناختی قرار گرفتند. بیماران هر دو گروه به مدت 10 جلسه درمان های مربوط به خود را دریافت نمودند. ابزارهای پژوهش شامل افسردگی، افکار خودکشی بک، نگرانی و نشخوار فکری در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط بیماران تکمیل شد و داده ها به صورت انفرادی و گروهی تحلیل گردید. در تحلیل انفرادی از شکل ها، تحلیل دیداری و درصد بهبودی و درتحلیل گروهی داده ها از تحلیل واریانس با یک عامل بین گروهی (گروه درمانی) و یک عامل درونی(زمان آزمون ها) استفاده شد. میانگین درصد بهبودی در متغیر افکار خودکشی نشان می دهد هر دو درمان به صورت تقریبا یکسان و معنادار موجب کاهش افکار خودکشی شد. نتایج نشان داد درمان فراشناختی به دلیل تمرکز بیشتر در نگرانی و نشخوار فکری، اندکی بهبودی بیشتر در این متغیرها ایجاد کرد ولی در کاهش اندیشه خودکشی هر دو درمان به یک اندازه بهبودی ایجاد کردند. می توان نتیجه گیری کرد هر دو درمان شناختی رفتاری مذهب محور و درمان فراشناختی در کاهش افکار خودکشی موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری مذهب محور، درمان فراشناختی، افکار خودکشی
  • جمال پیری لله لو*، امیر پناه علی، علی نقی اقدسی صفحات 30-48

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی معنویت درمانی مبتنی برخودآگاهی بر بهزیستی روانشناختی و ابراز وجود دانش آموزان سال اول پسر دوره دوم متوسط شهر تبریزبود. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمام دانش آموزان سال اول پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز بود. از بین این جامعه 60 نفربه صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل(هر گروه 30 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف ، پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره و تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که معنویت درمانی بر مولفه های بهزیستی روانشناختی(استقلال، تسلط بر محیط، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی، پذیرش خود) موثر بوده است. همچنین نتایج تحلیل کواریانس تک متغیری نیز نشان داد که معنویت درمانی بر ابراز وجود تاثیر معنی داری دارد. بنابراین مشاوران و روانشناسان مدرسه با استفاده از معنویت درمانی می توانند بهزیستی روانشناختی و ابراز وجود دانش آموزان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، بهزیستی روانشناختی، ابرازوجود
  • مصطفی زارعان*، زهره بهاءلویی، حامد اختیاری صفحات 49-71

    فرآیند هنجاریابی و انطباق فرهنگی آزمون های سیالی کلامی در زبان فارسی و فرهنگ ایران، بیانگر تنوع سلایق و البته خطاهای محتوایی و روش شناختی است. هدف مقاله مروری حاضر بررسی مطالعات ایرانی در زمینه سیالی کلامی از نظر ساختار و محتوا؛ و در نهایت، معرفی آزمون سیالی کلامی متناسب با فرهنگ ایرانی و زبان فارسی برپایه دانش و یافته های موجود بود. در یک طرح مرور نظام مند، 35 مطالعه با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده دست کم شش نسخه از آزمون سیالی کلامی برای جمعیت ایرانی بود که در گروه ها و جمعیت های مختلف اجرا شده بودند و هر کدام نقاط قوت و ضعف بخصوص خود را داشتند. همچنین نسخه جدیدی برگرفته از داده های خام مطالعه قاسمیان شیروان و همکاران (2018) به عنوان نسخه استاندارد آزمون سیالی کلامی معرفی گردید که بیشترین تناسب را با معیارهای تدوین آزمون داشت. به نظر می رسد با توجه به نقش پررنگ سیالی کلامی نه تنها در توانمندی های زبانی، بلکه در کارکردهای شناختی عام، وجود یک آزمون واحد برای سنجش سیالی کلامی در جمعیت های بالینی و غیربالینی و مقایسه کارآمد آن ها برای مقاصد پژوهشی و درمانی ضروری بود و آزمون حاضر می تواند مبنای مطالعات بعدی باشد.

    کلیدواژگان: سیالی کلامی، سیالی حرف، سیالی طبقه، ارزیابی روانشناختی، مرور نظام مند
  • منصور بیرامی، شهرام واحدی، سیاوش شیخعلی زاده* صفحات 72-86
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش فنون ذهن آگاهی بر بهزیستی روان شناختی دانشجویان با نقش تعدیلی اهداف پیشرفت اجتماعی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به تعداد 4908 بود که 120 نفر انتخاب و بر اساس نمرات پرسشنامه اهداف پیشرفت اجتماعی در گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش طی 8 جلسه ی 60 دقیقه ای و طی 2 ماه مورد آموزش فنون ذهن آگاهی قرار گرفتند، درحالی که آزمودنی های گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. همه آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل قبل و بعد از آموزش با استفاده از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس دوراهه تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که فنون ذهن آگاهی منجر به بهبود معنی دار گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در متغیر بهزیستی روان شناختی به تفکیک اهداف پیشرفت اجتماعی شد. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد بین میانگین بهزیستی روان شناختی دو گروه آزمایش و کنترل در زیرگروه عملکردگرا و عملکردگریز تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود دارد و اهداف عملکردگرا و عملکردگریز توانستند اثر آموزش فنون ذهن آگاهی را بر بهزیستی روان شناختی دانشجویان تعدیل کنند؛ بنابراین با به کارگیری فنون ذهن آگاهی و همچنین توجه به نقش تعدیلی اهداف پیشرفت می توان بهزیستی روان شناختی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آموزش فنون ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، اهداف پیشرفت اجتماعی
  • افشین حمدی پور*، هاشم عطاپور، سولماز زرداری صفحات 87-108

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل 50 سال پژوهش در حوزه روان درمانی با رویکرد علم سنجی است. روان درمانی به هر نوع فرآیند بازآموزی اطلاق می شود که هدفش کمک به فرد رنجور با استفاده از روش های درمانی روانی است. روش پژوهش توصیفی است و جامعه آماری پژوهش را 13816 مقاله در حوزه روان درمانی در وبگاه علوم طی سالهای 1968-2018 تشکیل می دهند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای هیست سایت و وی.او.اس. ویور استفاده شده است. یافته ها نشان داد در طی سالهای مورد بررسی انتشار مقالات روند صعودی را طی نموده است. تعداد کل نویسندگان در طول دوره مورد بررسی 19866 نفر بود و به طور میانگین هر مقاله توسط 4/1 نفر نوشته شده است. در مجموع 1333 عنوان مجله کل مقالات این حوزه را منتشر نموده-اند. که از این تعداد 10 عنوان مجله تاثیرگذار 3611 (1/26 %) مقاله را منتشر نموده است. بیشترین تعداد مقالات حوزه روان درمانی در مجله Psychotherapy با تعداد 576 عنوان معادل 2/4 درصد به چاپ رسیده است. این مجله رتبه دوم استنادهای محلی و جهانی را به خود اختصاص داده است. از 6336 دانشگاه و موسسه، سهم 10 دانشگاه تاثیرگذار 1668 مقاله معادل (12 درصد) بوده است. دانشگاه هاروارد با انتشار 323 مقاله (4/2 درصد) و با 1538 استناد محلی و 9543 استناد جهانی در صدر دانشگاه های منتشرکننده مدارک حوزه روان درمانی قرار دارد. یافته ها نشان داد نویسندگان ایرانی با ارایه 15 مقاله در حوزه روان درمانی در رتبه 40 قرار دارند. همچنین در این پژوهش با ترسیم ساختار علم، مقالات و نویسندگان تاثیرگذار در حوزه روان درمانی شناسایی و معرفی شدند.

    کلیدواژگان: روان درمانی، ترسیم نقشه علم، علم سنجی، هیست سایت
  • غلامحسین جوانمرد، احمد علی پور، حسین زارع، رقیه محمدی* صفحات 109-126

    پژوهش حاضر، یک مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی تصادفی سه گروهی دو سر کور، از نوع طرح اندازه های تکراری است که با هدف تعیین اثر خالص و اثر ترکیبی دو تکنیک تن آرامی مبتنی بر ذهن اگاهی (MBR) و تکنیک تحریک الکتریکی فرامغزی (CES) در بهبود وضعیت روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 30 بیمار دارای دیابت نوع 2 بود که از انجمن دیابت شهرستان بناب انتخاب شدند و پس از همتاسازی، به طور تصادفی به سه گروه 10 نفره (MBR، CES، MBR+CES) انتساب شدند و در 10 جلسه انفرادی مداخلات مربوط به گروه خود را اخذ نمودند. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه، با مقیاس DASS-48، برگزار شد. تحلیل واریانس بین-درون گروهی آمیخته، تغییر معنی داری در میانگین افسردگی، اضطراب، و استرس در طول زمان نشان داد. همچنین، میانگین نمرات گروه ها در طول زمان برای افسردگی یکسان، و برای اضطراب و استرس غیریکسان بود. تحلیل کواریانس چندمتغیره و نتایج آزمون مقایسه های جفت شده بن فرونی نشان داد که مداخلات مختلف تاثیر یکسانی در کاهش اضطراب و استرس در مراحل پس آزمون و پیگیری داشتند. همچنین، پایداری هرسه مداخله درمانی برای کاهش اضطراب یکسان بوده است. اما در مورد استرس، در مرحله پیگیری، پایداری درمان ترکیبی MBR+CES، نسبت به درمان CES بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، ریلکسیشن، تحریک مغز، دیابت نوع 2
  • سونیا احمدزاده بهشتی، سعداله علیزاده اجیرلو*، جلیل بابا پور، احمد حامی صفحات 127-141
    هدف این تحقیق بررسی اثر بخشی  کاربرد گیاهان در محیط آموزش و بازی کودکان بر پرورش خلاقیت و زیر مولفه های آن است. جامعه آماری این پژوهش کودکان سنین پیش دبستانی واقع در شهر تبریز بود که با استفاده از روش غیر تصادفی و با توجه به محدودیت های موجود، یک مهدکودک با تعداد 30 نفر از کودکان 4-6 سال انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل و در هر گروه 15 نفر قرار داده شد. یکی از گروه ها به کلاسی که منظر داخلی آن با استفاده از گیاهان تغییر داده شده بود و گروه دیگر به کلاس معمولی منتقل شد و به مدت سه هفته در این شرایط قرار گرفتند. پرسشنامه خلاقیت عابدی جهت جمع آوری داده ها به کار برده شد و آزمون کوواریانس یک طرفه (ANCOVA) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که کاربرد گیاهان در محیط بازی و یادگیری کودک بر خلاقیت کودک و نیز زیر مولفه بسط و انعطاف پذیری، تاثیر معنی داری داشت. به عبارت دیگر تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و آزمایش در زیر مولفه بسط، انعطاف پذیری و خلاقیت کل مشاهده گردید ولی بر زیر مولفه سیالی و ابتکار تاثیر معنی داری نداشت. وجود گیاهان بر تولید جزییات (بسط) و تولید اندیشه های متنوع و غیر معمول و ارایه راه حل های مختلف برای یک مسئله (انعطاف پذیری) تاثیر مثبت معنی داری داشته است. انتقال روح زنده طبیعت به فضاهای داخلی باعث ارتباط بین محیط بیرون و درون شده و موجب می شود تا انعطاف پذیری و خلاقیت وی تقویت گردد.
    کلیدواژگان: منظر، کودک، خلاقیت، طبیعت، روانشناسی محیط
  • محمد نصیری*، حسین کارسازی صفحات 142-155

    شواهدی وجود دارد که نشان می دهد اختلال وسواسی - جبری و هراس خاص با حساسیت انزجاری رابطه دارد. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی انواع اختلال وسواسی - جبری و هراس خاص براساس مولفه های حساسیت انزجاری بود. برای این منظور 300 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تبریز به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسش نامه وسواسی - جبری مادزلی، فرم دوم زمینه یابی ترس و مقیاس حساسیت انزجاری پاسخ دادند. نتایج به دست آمده از 280 نفر از شرکت کنندگان که پاسخ هایشان قابل تحلیل بود نشان داد که مولفه های حساسیت انزجاری توان قابل توجهی در پیش بینی علایم اختلالات وسواس و انواع هراس دارد. وسواس شستشو، ترس حیوان و ترس خون - تزریق - جراحت بهتر از سایر اختلالات توسط مولفه های حساسیت انزجاری تبیین شدند. انزجار مرکزی و انزجار یادآور حیوان بیشترین نقش را در پیش بینی این اختلالات داشتند. یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که حساسیت انزجاری می تواند نقش مهمی در علت شناسی اختلال وسواس - جبری و ترس ها ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - جبری، هراس خاص، حساسیت انزجاری
  • علی اقبالی*، امید صفری صفحات 156-168

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر هیجان ابراز شده ی مادران کودکان دارای ناتوانی ذهنی بود. این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود. نمونه آماری شامل 24 نفر از مادران دارای دارای ناتوانی ذهنی مراجعه کننده به مجتمع توانبخشی تبریز در بهار 1397 بودند که بر مبنای ملاک های ورود و خروج به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ابراز گری هیجانی بود. گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت رفتاردرمانی دیالکتیکی قرار گرفت و گره کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. داده های جمع آوری شده با روش تحلیل کواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد رفتاردرمانی دیالکتیکی بر هیجان ابراز شده ی مادران کودکان دارای ناتوانی ذهنی اثرات مثبتی دارد (05/0>p). بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که ابرازگری هیجان در مادران کودکان دارای ناتوانی ذهنی ممکن است یکی از مهم ترین مهارت ها باشد که ارزش مداخله با رفتاردرمانی دیالکتیکی را دارد و این درمان به منظور بهبود هیجان ابراز شده مادران کودکان دارای ناتوان ذهنی در کنار سایر درمان های اثربخش، قابلیت کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: هیجان ابراز شده، ناتوانی ذهنی، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • داود طهماسب زاده شیخلار* صفحات 169-186

    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه چند متغیری بین معلم رهبری با سرزندگی تحصیلی، هیجانات تحصیلی و بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان بود. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت پیمایشی و از نوع همبستگی چند متغیری می باشد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم استان آذربایجان شرقی است که در سالتحصیلی 1398-1397 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردید. داده ها با استفاده از ابزارهای استاندارد بهزیستی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، معلم رهبری و هیجانات تحصیلی که روایی آن ها توسط دو معیار روایی همگرا و واگرا و با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی تایید شد و پایایی آن ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 95 /0، 94 /0، 98 /0 و 98 /0 بدست آمد، گردآوری شد. برای آزمون آماری از مدل معادلات ساختاری تحت نرم افزار Smart pls و نیز از تحلیل رگرسیون چندگانه تحت نرم افزار 25spss.v. استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد مولفه معلم رهبری تاثیر مستقیمی بر بهزیستی تحصیلی، هیجانات تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دارد؛ متغیرهای پیش بین(دانش و توانایی، چشم انداز توسعه ای، مسئولیت پذیری، نفوذ، محیط مثبت و قدردانی، همکاری و اخلاق) با متغیر ملاک بهزیستی تحصیلی رابطه معنیداری دارند؛ شش متغیر پیش بین(دانش و توانایی، چشم انداز توسعه ای، مسئولیت پذیری، نفوذ، محیط مثبت و قدردانی) با متغیر ملاک هیجانات تحصیلی رابطه معنیداری دارند؛ دو متغیرپیش بین(نفوذ و قدردانی) با متغیر ملاک سرزندگی تحصیلی رابطه معنیداری دارند.

    کلیدواژگان: معلم رهبری، سرزندگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، هیجانات تحصیلی
  • آرزو لشکری*، مجید محمود علیلو صفحات 187-197

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی در کاهش نگرانی، فرانگرانی افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر صورت گرفت. دو شرکت کننده بر اساس مصاحبه تشخیصی انتخاب و پس از احراز شرایط پژوهش وارد طرح درمان شدند. این پژوهش در قالب طرح تجربی تک آزمودنی با استفاده از خط پایه چند گانه پلکانی به مرحله اجرا گذاشته شد. درمان فراشناختی به مدت هشت جلسه با پیگیری یک ماهه به کار گرفته شد. پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و فرانگرانی ولز برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که فراشناخت درمانی تاثیر قابل توجهی در کاهش نگرانی و فرانگرانی افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر دارد و تاثیر این روش درمانی به طور نسبی در طول زمان تداوم داشت. درمان فراشناختی به جای تمرکز بر شناخت، بر کنترل فرآیند های حاکم بر آن توجه می کند و می تواند در درمان افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، نگرانی، فرانگرانی
  • نعیمه محب*، بلاش قوی پنجه، رضا عبدی، خلیل اسماعیل پور صفحات 198-208

    چکیده هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر وسوسه و تکانشگری معتادان مواد افیونی بود. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح نیمه آزمایشی (پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل) و جامعه آماری متشکل ازتمامی بیماران مرد معتادی بود که به مراکز ترک اعتیاد تبریز مراجعه کردند. از بین آنها30 نفر (15 آزمایشی و 15 گواه) بصورت تصادفی انتخاب و به پرسشنامه های تکانشگری بارت (1994) و عقاید وسوسه انگیز بک و رایت(1993) پاسخ دادند. تعداد جلسات برای گروه آزمایش ، 8 جلسه، به مدت 90 دقیقه، در طول هفته 1 جلسه بود.نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات گروه های مورد مقایسه (معتادان به مواد افیونی) تفاوت معناداری درتکانشگری و وسوسه در پس آزمون وجود دارد و میانگین نمرات تکانشگری و وسوسه در پس آزمون در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معناداری کاهش یافته است.بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر وسوسه و تکانشگری معتادان مواد افیونی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، وسوسه، تکانشگری
|
  • Behzad Taghipuor *, SAJJAD BASHARPOOR, Mohammad Narimani Pages 1-13
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of group gestalt therapy on anxiety sensitivity and rumination in women with Panic Disorder. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all panic disorder patients visited in Ardabil psychological clinic in summer 2018, 30 patients were selected through the availability sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Participants were selected using structured clinical interview based on disorders axis I. Experimental group experienced 8 weeks of gestalt therapy, while control group were just followed. anxiety sensitivity Floyd & et.al (2005) and rumination Nolen-Hoeksema (1991) questionnaires were used in pre-test, post-test and up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance. The result of comparing post-test of scores in two group showed that there were significant difference in Anxiety sensitivity, and Rumination scores intervention group and the control group (p < 0.01). Thus, can be said that of gestalt group psychotherapy .reduced anxiety sensitivity and rumination in Women with Panic Disorder.
    Keywords: words: Gestalt Therapy, Anxiety sensitivity, Rumination, Panic Disorder
  • Zohreh Hashemi * Pages 14-29

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of religious-based cognitive behavioral therapy with metacognitive therapy on students' suicidal ideation. Students with suicidal thoughts at Maragheh University formed the general community and sample of those who referred to Maragheh University Counseling Center with suicidal thoughts. This study was conducted in a single-subject framework. For this purpose, 6 students with suicidal ideation at Maragheh University were selected by purposeful sampling and were randomly divided into two groups, religious-based cognitive therapy and metacognitive therapy. Patients in both groups received their own treatment for 10 sessions. Research tools including depression, suicidal thoughts, worry and rumination were completed by patients in pre-test, post-test and follow-up. Data were analyzed individually and in groups. Individual analysis of shapes, visual analysis and percentage of improvement and group analysis of data used one-way analysis of variance (one group therapy) and one internal factor (time of tests). The mean percentage of improvement in suicidal ideation variable showed that both treatments (54% and 52%) reduced suicidal ideation almost equally and significantly. The results showed that metacognitive therapy caused a slight improvement in these variables due to more focus on worry and rumination, but both therapies improved equally in reducing suicidal ideation. It can be concluded that both religious-based cognitive behavioral therapy and meta-cognitive therapy are effective in reducing suicidal ideation. metacognitive therapy is effective in reducing suicidal ideation.

    Keywords: Cognitive behavioral Therapy, metacognitive therapy, Suicidal Thoughts
  • Jamal Piri *, Amir Panah Ali, Ali Naghi Aghdasi Pages 30-48

    The aim of the present study is to determine effectiveness of self-awareness- based spirituality therapy on psychological well-being and Assertive of First Year Boy Students of Secondary School in Tabriz city. Research plan of the study is semi-experimental. Statistical universe of the study involved all First Year Boy Students of Secondary School in Tabriz city. From among the statistical universe, 60 students were selected in cluster sampling method being placed in the two experimental and control groups (each containing 30 participants). Rif’s psychological well being questioner and Gambril & Richi’s self-assertiveness questioner were used for data collection. Multivariate covariance analysis and single-variant co-variance analysis were used for data analysis. Results of multivariate covariance analysis indicated that spirituality therapy is effective in psychological well-being components (e.g. independency, mastery on environment, personal growth, positive relations with others, purposivism in life and self-acceptance). Moreover, results of single-variant covariance indicated that spirituality therapy has significant effect on self-assertiveness .Hence, schools counselors and psychologists can improve students’ self-assertiveness and psychological well-being through of spirituality therapy.

    Keywords: spirituality therapy, psychological well-being, self-assertiveness
  • Mostafa Zarean *, Zohreh Bahalouei, Hamed Ekhtiari Pages 49-71

    The process of standardization as well as cultural adaptation of verbal fluency tasks in Farsi language and Iranian culture shows diversity along with some content and methodological failoures. The present study is aimed at the investigation of Iranian researches on the structure and content of verbal fluency. In a systematic review, 35 studies enrolled to the project based on inclusion and exclusion criteria. Resultes showed that there were atleast 6 different versions of verbal fluency tasks for Iranian population with their underlying pros and cons. The new version of verbal fluency task based on the data from Ghasemian-Shiervan et al (2018) is also been introduced as a standardized version with the highest appropriateness to the test production procedures. Given the important role of verbal fluency in not only the language capabilities, but also in the common cognitive functions, there was a need for a unique task for assessing verbal fluency in clinical and non-clinical populations along with effective comparisons for research and practice purposes, and the presented task could be a basis for future studies.

    Keywords: verbal fluency, letter fluency, category fluency, psychological assessment, systematic review
  • Mansour Bayrami, Shahram Vahedi, Siavash Sheikhalizadeh * Pages 72-86
    The purpose of present research was to investigate the effectiveness of Mindfulness Techniques Training on Psychological Well-Being Based on the Modulatory Effects of Student Social Achievement Goals. This is a quasi-experimental study with pre-test- post-test and control group. The study population consisted of students of the Azarbaijan Shahid Madani University, with 4908 students, 120 people were selected and based on the scores of the Scale of Social achievement goals, they were placed in the experimental and control group. The experimental group received training in Mindfulness Techniques in 8 sessions of 60 minutes and 2 months, while the control group did not receive any training. All subjects of the experimental and control group before and after the training were evaluated using Psychological well-being Questionnaire. Data were analyzed using Two-Way Ancova analysis method. The findings indicated that mindfulness techniques led to a significant improvement in the experimental group compared with the control group in the psychological well-being variable with the breakdown of Social achievement goals. Also, the results of post hoc test showed that there is a significant difference between the mean of psychological well-being of the experimental and control group in the sub-group of function-oriented and the neglected function. The unction-oriented and the neglected function goals were able to modify the effect of teaching mindfulness techniques on psychological well-being of the students. Therefore, psychological well-being can be increased by employing mindfulness techniques as well as by considering the moderating role of the social achievement goals.
    Keywords: Mindfulness Techniques Training, psychological well-being, Social achievement goals
  • Afshin Hamdipour *, Hashem Atapour, Solmaz Zardary Pages 87-108

    The present study aims to analyze 50 years of research in the field of psychotherapy using scientometric indicators. Any retraining process to help a patient using psychological care methods is called psychotherapy. The method of research is a descriptive survey. 13816 articles indexed in Web of Science from 1968 to 2018 in the field of psychotherapy constitute the research population. Histcite and VOSviewer are used for the analysis of collected data. Findings showed that the publication of articles in the psychotherapy field had an increasing trend in these years. The total number of authors was 19866 and the mean number of authors per article is 1.4. These articles were published in 1333 journals, of which 3611 (26.1%) articles were published in 10 leading journals. The Psychotherapy Journal with 576 (4.2%) article is the most productive journal of the field in term of publishing articles and is ranked second in term of LCS and GCS. 6636 universities and institutions had participated in the publishing of this field’s articles, of which 1668 (12%) articles have published by 10 leading universities. The Harvard University with 323 (2.4 %) articles is the most productive university as well as first ranked in term of LCS (1538) and GCS (9543). further, findings showed that Iranian authors with 15 published articles are ranked 40 in the psychotherapy field. Finally, this research represents the scientific structure of the filed which reveals leading articles and leading authors.

    Keywords: psychotherapy, Histcite, scientific structure mapping, scientometric
  • GholamHossein Javanmard, Ahmad Alipour, Hossein Zare, Rogayeh Mohammadi * Pages 109-126

    the study aimed to determine the pure and combined effect of both techniques of mindfulness-based relaxation (MBR) and Transcranial Electrical Simulation (tCES) in improving psychological status of patients with type 2 diabetes. The present study was a randomized three-group double-blind clinical trial with repeated measures designs. The sample of the study consisted of 30 patients with type 2 diabetes who were selected from Diabetes Association of Bonab city and after matching, they were randomly assigned to the three groups of10 subjects (MBR, CES, MBR+CES) and they received interventions related to their group in 10 single sessions. Pre-test, post-test, and one-month follow-up were conducted with DASS-48. Analysis of variance with repeated measures showed a significant change in means of depression, anxiety, and stress over time. The mean of group scores was similar for depression and dissimilar for anxiety and stress over time. Multivariate covariance analysis and the results of the paired interpersonal comparative test indicated that different interventions had the same effect on decreasing anxiety and stress in pre-test and follow-up phase. The stability of all three therapeutic interventions was the same for anxiety reduction, too. But, about stress, in follow-up phase, the stability of combined therapy MBR+CES was more than CES therapy for stress reduction.

    Keywords: depression, Anxiety, MBR, CES, Type 2 diabetes
  • Sonia Ahmadzadeh Beheshti, Saadollah Alizadeh Ajirlo *, Jalil Babapour, Ahmad Hami Pages 127-141
    The aim of this study is to investigate the effect of plants presence in the children education and play environment on the improvement of creativity and its sub-components. The sample was preschool children of Tabriz city and a due to some limitations a kindergarten was selected using a non-random method and a total number of 30 children with 4-6 years old were selected and divided into two groups (treatment and control group) of 15 individuals. One of the groups was moved to a classroom with modified interior landscape using plants, and the other one was held in ordinary classroom and retained there for 3 weeks. Abedi's questionnaire for creativity was used to collect the data and the one way covariance test was applied for analysis of the data. The results indicated that, the application of plants in child's play and learning environment had a significant effect on child's creativity, as well as the elaboration sub-component and flexibility. In other words, there was a significant difference between the elaboration, flexibility, and creativity component of control group and the treatment group, but on the component of the fluency and the originality had not significant effect. Plants presence had a significant positive effect on the production of details (elaboration), the creating of diverse and unusual thoughts, and the provision of various solutions for a problem (flexibility). The transfer of the living spirit of nature to the interior space causes the connection between the outdoor and indoor environment, which enhances his/her flexibility and creativity.
    Keywords: Landscape, Child, Creativity, nature, environmental psychology
  • Mohammad Nasiri *, Hossein Karsazi Pages 142-155

    There is some evidence to suggest that obsessive - compulsive disorder and specific phobias associated with disgust sensitivity. The purpose of this study was to predict the type of obsessive-compulsive disorder and specific phobias based on components of disgust sensitivity. For this purpose, 300 students of Tabriz universities Selected by convenience sampling and responded to the Maudsley obsessive-compulsive inventory, Fear Survey Schedule II, and Disgust sensitivity scale. The results of 280 participants that their responses were suitable for analysis showed that disgust sensitivity components have significant power in predicting obsessive-compulsive disorder and phobias types. Washing Compulsive, animal phobia, and blood - injection - injury phobia better than other disorders were explained by disgust sensitivity components. Core disgust and animal reminder disgust have a most considerable role in anticipation of these disorders. The findings showed that disgust sensitivity could play an essential role in the etiology of obsessive-compulsive disorder and phobias.

    Keywords: Obsessive – compulsive disorder, Specific phobia, Disgust sensitivity
  • Ali Eghbali *, Omid Safari Pages 156-168

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on the expressed emotion of mothers of children with intellectual disabilities. This study was a randomized clinical trial. The sample consisted of 24 mothers with intellectual disabilities referred to Tabriz Rehabilitation Complex in spring 2019 that Were selected based on inclusion and exclusion criteria and randomly assigned into experimental and control group. Questionnaires of emotional expressiveness, were used to measure the variables at different stages of the study. The experimental group underwent 8 sessions of dialectical behavior therapy and the control node received no treatment. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance using SPSS software. The results showed that dialectical behavior therapy had positive effects on the expressed emotion, of mothers of children with intellectual disability (p <0.05). Therefore, it can be concluded that Expressing emotion in mothers of children with intellectual disabilities may be one of the most important skills that is worthy of intervention with dialectical behavior therapy And it can be used to improve the excitement of mothers of intellectually disabled children, along with other effective treatments.

    Keywords: Expressed emotion, Intellectual disability, Dialectical behavior therapy
  • Tahmasebzadeh. D Pages 169-186

    The purpose of this study was to determine the relationship between variables between leadership teacher with academic vitality, academic excitement and academic well-being in students. The research method is purpose-oriented, applied in terms of survey nature and multivariate correlation. The statistical population consisted of all secondary high school students of East Azarbaijan province who were studying during the period of 1397-1398. The sample size was 382 using Cochran's formula by stratified sampling. The data were analyzed using standard instruments of educational well-being, academic vitality, leadership teacher, and academic excitement. Their validity was confirmed by two convergent and divergent validity criteria using partial least squares method and their reliability through Cronbach's alpha coefficient 95/0, 94/0, 98/0 and 98/0 were collected. Structural equation model was used for statistical test using Smart pls software as well as multiple regression analysis under software 25spss.v. used. The results of the findings showed that the teacher leadership component had a direct effect on academic well-being, academic excellence and academic vitality; predictive variables (knowledge and ability, development perspective, accountability, influence, positive environment and appreciation, cooperation and ethics) with variables There is a significant relationship between the criterion of educational well-being and the six variables of prediction (knowledge and ability, development perspective, accountability, penetration, positive and grateful environment) with the variable of emotional values. The two variables (influence and appreciation) with variables The criterion of vitality is significant

    Keywords: Leader teacher, Academic vitality, Educational well-being, Excitement
  • Arezou Lashkari *, Majid Alilou Pages 187-197

    The aim of present study was investigating the effectiveness of meta cognitive therapy on reduction of worry and meta worry of individuals with symptoms of generalized anxiety disorder. Two participant were selected by diagnostic interview . the individuals underwent the treatment subsequent obtaining treatment requirement. Multiple baseline experimental single subject case study was used as the method of the study. Meta cognitive therapy was carried out for 8 sessions, with one month follow up. For gathering data Pennsylvania State Worry Questionnaire and Wells meta worry questionnaire were used. Data analysis depict that Meta cognitive therapy had considerable impact on decreasing of worry and meta worry of participants. The results continued during the follow up period. Result of this research demonstrated that meta-cognitive therapy which focuses on controlling of cognitive process instead of cognitive content of cognitive processes can be effective in treatment of people with symptoms of generalized anxiety disorder.

    Keywords: metacognitive therapy, Worry, Metaworry
  • Naimeh Moheb *, Balash Ghavipanjeh, Reza Abdi, Khalil Esmaeilpour Pages 198-208
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on temptation and impulsivity of opiate addicts.

    Method

    the research method was semi-experimental research with semi-experimental design (pre-test-post-test). The statistical population consisted of all addicted male patients who referred to addiction treatment centers in Tabriz. 30 individuals (15 experimental and 15 control) were randomly selected and responded to Bart's impulsive questionnaire (1994) and Temptation questionnaire developed by Beck and Wright's (1993).

    Results

    The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the scores of the groups (opioid addicts) and the mean scores of impulsivity and temptation in the post test in the experimental group were significantly higher than the control group.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that cognitive therapy based on mindfulness has an effect on the temptation and impulsiveness of opiate addicts.

    Keywords: cognitive therapy based on mindfulness, temptation, impulsivity