فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1399)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اباصلت خراسانی*، سمیه رحیمی، مرتضی رضایی زاده صفحات 5-25
    امروزه، شبکه های اجتماعی به عنوان یک استراتژی در سیستم ها مطرح هستند. که توجه و استفاده از قابلیت های آنها در جهت پیشبرد اهداف سازمان قابل تامل است. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی قابلیت های شبکه های اجتماعی در HRD آموزش عالی ایران است. قابلیت ها به روش کیفی با اتکاء بر مولفه های کلیدی (یادگیری و ساخت اجتماع یا تعاملات) در رویکرد VHRD استخراج شدند. که با 8 نفر از مدیران و کارشناسان HRD در دو دانشگاه شهید بهشتی و صنعتی شریف مصاحبه هایی عمیق صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده با تکنیک تحلیل محتوای کیفی تحلیل شدند. نتایج نشان داد دو قابلیت اصلی؛ شبکه تعاملی مجازی و کار راهه مجازی یادگیری شبکه ای در فرآیندهای توسعه منابع انسانی قابل توجه هستند. شبکه تعاملی مجازی با ویژگی های؛ سهولت دسترسی - عینی بودن - منعطف بودن- امنیت - شفافیت - تنوع - جذابیت و برانگیختگی مد نظر قرار گرفتند. همچنین، کار راهه مجازی یادگیری شبکه ای با ویژگی های؛ پیگیری فوری نتایج یادگیری؛ امکان ثبت و بازدید مجازی از مشکلات، نیازها و تجارب موفق یادگیری کارکنان؛ دانش افزایی مداوم و مجازی کارکنان؛ مسیرهای مبتنی بر فناوری در یادگیری؛ مکانیزمی آگاه کننده و تا حدی مقرون به صرفه در یادگیری کارکنان نیز مطرح شدند.
    کلیدواژگان: «شبکه های اجتماعی»، «توسعه منابع انسانی»، «مطالعه کیفی»، «آموزش عالی»
  • سعید زاهدپاشا، کیومرث نیازآذری*، مریم تقوایی یزدی صفحات 27-46
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فن آورهای نوین و چندزبانه بودن دانشگاه بر فرهنگ عمومی بر مبنای رویکرد کمی با هدف کاربردی و با راهبرد پیمایش انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 462 نفر از اعضاء هییت علمی استادیار به بالای دانشگاه های استان مازندران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و طبقه بندی متناسب نسبی 255 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید متخصصان و صاحب نظران رسید و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اعتماد ترکیبی استفاده شد که مقدار آنها برای همه سوالات سازنده مفاهیم تحقیق، مقادیر بالای 0.7را نشان داد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS وLISREL استفاده شد. نتایج نشان داد که فن آوری های نوین نوین با ضریب تاثیر (0.52 = β) و چندزبانه بودن دانشگاه با ضریب تاثیر (0.56 = β) بر فرهنگ عمومی تاثیر مستقیم و نسبتا قوی دارد، به عبارت دیگر با افزایش استفاده از فن آوری های نوین و تقویت چندزبانه شدن دانشگاه ها، مطلوبیت فرهنگ عمومی با شدتی نسبتا قوی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فن آورهای نوین، چند زبانه بودن دانشگاه، فرهنگ عمومی
  • مجتبی مقصودی*، وحیدرضا میرزاییان، مریم رودباری صفحات 47-64

    جامعه آماری این پژوهش تعداد 300 دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه پیام نور بوده است که از این تعداد، فقط 75 نفر هم در آزمون وزارت علوم و هم آزمون پیام نور شرکت کرده بودند. از این تعداد نیز، فقط تعداد 60 نفر حاضر به ارایه ی نمرات خود در هر دو آزمون شدند. یافته ها حاکی از ضریب همبستگی مثبت و بسیار بالا بین نتایج آزمون کاغذی و الکترونیکی (r = 0.71) بود. در ضمن با توجه به عدم وجود بخش شنیداری در آزمون پیام نور، امکان مقایسه این بخش نیز میسر نشد. پس نتایج بخش شنیدن در آزمون وزارت علوم با نتیجه کلی آزمون پیام نور مقایسه شد و حاکی وجود رابطه ای نه چندان قوی بود (r = 0.38). به همین دلیل، تصمیم به مقایسه ی دو بخش دیگر آزمون وزارت علوم با آزمون پیام نور گرفته شد. بین عملکرد داوطلبان در بخش دستور زبان آزمون وزارت علوم و نمره نهایی پیام نور نیز رابطه چندان قوی نبود (r = 0.33). بین عملکرد داوطلبان در بخش واژگان و درک مطلب آزمون پیام نور و نمره نهایی آزمون پیام نور، رابطه ای قوی تر از دو بخش قبلی ولی نه چندان معنادار (r = 0.53) وجود داشت.

    کلیدواژگان: توانش زبان انگلیسی، آزمون الکترونیکی، آزمون کاغذی، دانشجویان دکتری
  • مریم تقوایی*، سیده ربینا میرقاسمی مهرنو، کیومرث خطیرپاشا صفحات 65-83

    هدف این پژوهش تعیین رابطه بین سرمایه اجتماعی با رفتار کاری ابتکاری با نقش میانجی رفتار شهروندی سایبری (مورد مطالعه: اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران) می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی و توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران به تعداد 326 نفر بودند، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 181نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن (2000)، رفتار کاری ابتکاری جانسن (2000) و رفتار شهروندی سایبری یونسکو (2016) بود. روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ (سرمایه اجتماعی برابر 86/0، رفتار کاری ابتکاری برابر 82/0 و رفتار شهروندی سایبری برابر 87/0درصد) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سرمایه اجتماعی با رفتار کاری ابتکاری با نقش میانجی رفتار شهروندی سایبری کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفتار کاری ابتکاری، رفتار شهروندی سایبری، آموزش و پرورش
  • نرگس میرانی سرگزی*، محمدصادق بشارت نیا، مهتاب عسکری، ابوالفضل طاهری صفحات 85-104

    هدف از انجام بررسی رابطه مدیریت سواد رسانه ای با هیجان تحصیلی و خلاقیت شناختی دانشجویان دانشگاه شیراز در محیط های سایبری می باشد.روش پژوهش از نظر هدف و ماهیت،کاربردی و از نظر گردآوری داده ها،توصیفی از نوع همبستگی بوده است.جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه شیراز(19300=N) تشکیل می-دهند.نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی-خوشه ای و فرمول کوکران تعداد 151 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد خلاقیت عابدی،سوادرسانه ای فلسفی و همکاران و هیجان تحصیلی پکران و همکاران استفاده شد.داده های به دست آمده،با استفاده از آمار توصیفی وضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استاندارد در نرم افزار spss تحلیل شد.نتایج حاصل ازپژوهش حاکی ازآن است که رابطه مدیریت سواد رسانه ای باخلاقیت شناختی و تمامی مولفه های آن مثبت و معنادار می باشد با این حال یافته ها حاکی از آن است که بین مدیریت سواد رسانه ای و هیجان تحصیلی؛ و بین هیجان تحصیلی و خلاقیت شناختی و تمامی مولفه های آن رابطه معکوس(منفی) و معناداری وجود دارد. تاثیر مدیریت سواد رسانه ای بر هر چهار مولفه خلاقیت شناختی مثبت و معنادار می باشد و تاثیر هیجان تحصیلی بر هر چهار مولفه خلاقیت شناختی معکوس(منفی) و معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: سوادرسانه ای، محیط های سایبری، خلاقیت شناختی، هیجان تحصیلی، فضای مجازی
  • معصومه سادات ابطحی*، طاهره حسینی صفحات 105-125

    پزوهش حاضر به منظور بررسی موانع کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان نظامی به منظور ایجاد فرصت های یادگیری، صورت پذیرفته است، این پژوهش از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی، ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش خبرگان و کارکنان سازمان های نظامی هوشمند شهر تهران (تعداد 14 سازمان نظامی در 6 منطقه شهر تهران) به تعداد در سال 96-95 می باشد. باتوجه به تعداد جامعه آماری (30 نفر) از خبرگان این سازمان ها به شیوه گلوله برفی تعیین گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه های محقق ساخته برگرفته از ادبیات پژوهش و نظر خبرگان می باشد. پرسش نامه یک شامل 35 سوال به منظور غربالگری موانع کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان های نظامی هوشمند به منظور ایجاد فرصت های یادگیری براساس تکنیک دلفی فازی (براساس نظر 30 نفر از خبرگان) می باشد. محقق پس از استفاده از ابزار پرسشنامه برآمده از مصاحبه خبره سنجی و پیشینه پژوهش به این نتیجه رسید که از بین موانع ساختاری، مدیریتی، تکنولوژیکی و فنی، مطابق دیدگاه خبرگان، موانع مدیریتی دارای بیشترین اهمیت (وزن 219/0) و موانع فنی دارای کمترین اهمیت (وزن 112/0) می باشدکه در همین راستا پیشنهادهایی به مدیران مجموعه های نظامی ارایه شد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، سازمان، نظامی
  • علی گل افشانی* صفحات 127-146

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر فناوری اطلاعات بر عملکرد آموزشی و پژوهشی اعضای هییت علمی دانشگاه علوم و فنون و دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران میباشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل اعضای هییت علمی دانشگاه علوم وفنون مازندران و اعضای هیات علمی علوم پایه دانشکده پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 80 نفر بود و کل 80 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظورجمع آوری داده ها ازسه پرسشنامه فناوری اطلاعات (Bazargan, 2012)، عمکرد آموزشی و عملکرد پژوهشی(Aghatabar et al., 2020) به ترتیب با پایایی 86/.، 84/. و 82/. استفاده شد. روایی صوری و محتوایی به تایید متخصصان رسید. برای تحلیل داده ها ازآمارهای توصیفی، آزمون های تحلیل رگرسیون و تی در نرم افزارSPSS 22 استفاده شد. نتایج نشان داد میزان استفاده از فناوری اطلاعات در هر دو دانشگاه در حد متوسط است. عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی در هر دو دانشگاه در حد مطلوب قرار دارد. عملکرد پژوهشی در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در حد نسبتا مطلوب و در دانشگاه علوم وفنون مازندران در حد کمتر مطلوب قرار دارد. از میان مولفه های فناوری اطلاعات تنها مولفه میزان استفاده از اینترنت پیش بینی کننده عملکرد اموزشی اعضای هییت علمی است.

    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعات و ارتباطات، عملکردآموزشی، عملکرد پژوهشی
  • ناصر زیدانی، فریبا نظری* صفحات 147-166

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی ریسک های موثر بر سیستم های مدیریت امنیت اطلاعات در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به انجام رسید. جامعه آماری این تحقیق، 20 نفر از مدیران ارشد، مدیران میانی و کارشناسان ارشد فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرکت مذکور بودند که به حوزه امنیت سیستم های اطلاعاتی این سازمان اشراف کامل داشتند. جهت انتخاب این افراد، سعی شد از روش «قضاوتی» استفاده شود و همه افراد مطلع و خبره شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در حوزه موضوع پژوهش، در فرایند تحقیق مشارکت داده شوند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در این تحقیق، سه پرسشنامه بود، پرسشنامه اول با هدف شناسایی ریسک ها و بصورت نیمه ساختاریافته طراحی گردید، پرسشنامه دوم با هدف غربالگری ریسک های شناسایی شده به صورت بسته و بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم شد، و نهایتا پرسشنامه سوم با هدف تعیین اوزان ریسک های اصلی (مقایسات زوجی) و همچنین تعیین اولویت ریسک های فرعی (طیف پنج گزینه ای) طراحی گردید. بعد از توزیع و جمع آوری داده ها، انجام تجزیه و تحلیل های لازمه از طریق نرم افزار های SPSS، ExpertChoice و Excel در دستور کار قرار گرفت. در این فرایند، آنالیزهایی همچون آزمون تی (t)، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، و تاپسیس به انجام رسید. سرانجام، نتایج تحقیق منجر به شناسایی 27 ریسک در قالب چهار دسته کلی شد. لازم به ذکر است که این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد پیمایشی و ازنظر نوع مطالعات توسعه ای می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک، سیستم های مدیریت امنیت اطلاعات، تصمیم گیری چندمعیاره
|
  • Abasalt Khorasani *, Somaye Rahimi, Morteza Rezaeezade Pages 5-25
    Today, social networks are emerging as a strategy in systems. It is worth considering and using their capabilities to advance the goals of the organization. Accordingly, the purpose of this study is to identify the capabilities of social networks in HRD in Iranian higher education. Capabilities were extracted qualitatively based on key components (learning and community building or interactions) in the VHRD approach. In-depth interviews were conducted with 8 HRD managers and experts at Shahid Beheshti and Sharif University of Technology. The obtained data were analyzed by qualitative content analysis technique. The results showed two main capabilities; Virtual interactive networks and virtual workflows Network learning is significant in human resource development processes. Virtual interactive network with features; Ease of access - Objectivity - Flexibility - Security - Transparency - Diversity - Attractiveness and motivation were considered. Also, the virtual way of learning networking with features; Immediate follow-up of learning outcomes; Ability to record and view virtual problems, needs and successful learning experiences of employees; Continuous and virtual knowledge enhancement of employees; Technology-based pathways in learning; An informative and somewhat cost-effective mechanism was also introduced in staff learning.
    Keywords: Social Networks, Human Resource Development, Quality Study, Higher Education
  • Saeed Zahed Pasha, Kioumars Niazazari *, Maryam Taghvaeeyazdi Pages 27-46
    This study aimed to investigate the impact of new technologies and university multilingualism on public culture based on a quantitative approach with an applied purpose and survey strategy.The statistical population of this study consisted of 462 faculty members above the universities of Mazandaran province. Using Cochran formula and multistage cluster random sampling method, 255 persons were selected as proportional stratified sample size.A researcher-made questionnaire was used for data collection.The face and content validity of the questionnaire was confirmed by experts and experts. Cronbach's alpha coefficient and composite reliability were used to test the reliability of the questionnaire, which indicated values ​​above 0.7 for all constructs of the research concepts.SPSS and LISREL were used for data analysis.The results showed that modern technologies with a coefficient of influence (β = 0.52) and multilingualism with a coefficient of influence (β = 0.56) had a direct and relatively strong influence on public culture,In other words, with the increasing use of new technologies and the strengthening of the multilingualism of universities, the desirability of public culture increases with a relatively strong intensity.
    Keywords: New Technologies, university multilingualism, public culture
  • Mojtaba Maghsoudi *, Vahid Reza Mirzaeian, Maryam Roubdari Pages 47-64

    This research aimed at comparing the results gained in the two tests. The statistical population was 300 applicants taking part in MSRT. Only 75 had taken part in both tests and 60 of them agreed to share their test results with the researchers. The data was analyzed using descriptive statistics as well as inferential statistics. Results indicated a relatively high positive correlation between the total scores of both test (r = 0.71). Since no reports of test parts were available, it was impossible to compare the parts from the two exams. In addition, due to the omission of listening part in ETPNU test, this comparison was also not possible. As a result, the researchers decide to compare the listening section of MSRT with the ETPNU score (r = 0.38). Later, the other two sections of MSRT test were also compared with the ETPNU score (grammar, r = 0.33; reading comprehension, r = 0.53).

    Keywords: English Language Proficiency, electronic test, Paper test, Ph.D. student
  • Maryam Taghvai *, Seyedeh Robina Mirghasemi Mehrno, Kiomars Katir Pasha Pages 65-83

    The purpose of this study was to determine the relationship between social capital and innovative working behavior with the mediating role of cyber citizenship behavior (Case study: Mazandaran Province Education Department). This research is a descriptive-correlational method for collecting field data and descriptive. The statistical population consisted of all employees of Mazandaran Province General Education Department (326) who were selected as sample size using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method of 181 persons. Data were collected using Unix and Boulain (2000) standard questionnaires of social capital, Johnson's innovative work behavior (2000) and UNESCO cyber citizenship behavior (2016). The validity of these questionnaires was confirmed by experts. Reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient (social capital 0.86, innovative work behavior 0.82 and cyber citizenship 0.87%). Descriptive and inferential statistics were used for data analysis using Spss and Lisrel software. The results showed that there is a relationship between social capital and innovative working behavior with the mediating role of cyber citizenship behavior of the employees of Mazandaran Province Education Department.

    Keywords: Social capital, Innovative Working Behavior, Cyber Citizenship Behavior, education
  • Narges Miranisargazi *, Mohammadsadegh Besharatnia, Mahtab Asgari, Abolfazl Taheri Pages 85-104

    The purpose of this study was to investigate the relationship between media literacy management with educational excitement and cognitive creativity of students of Shiraz University in cyber environments.The research method was applied in terms of purpose and nature and the data was descriptive correlational. The statistical population consisted of all students of Shiraz University (N = 19300).Samples were selected using random cluster sampling and Cochran formula.Data were collected using three standard questionnaires of Abedi Creativity, Philosophical Literacy, et al. And educational excitement of Pekaran et al.Data were analyzed using descriptive statistics,Pearson correlation coefficient and multiple standard regression.The results of the research indicate that the relationship between media literacy management with cognitive creativity and all its components is positive and significant, however,the findings indicate that between media literacy management and academic excitement; and between academic excitement And there is an inverse (meaningful) negative relationship between cognitive creativity and all its components.

    Keywords: literacy, cyber environments, Cognitive Creativity, Academic Excitement
  • Masoumeh Sadat Abtahi *, Tahereh Hoseni Pages 105-125

    The present study was conducted to investigate the barriers to the use of information and communication technology in military organizations in order to create learning opportunities. The statistical population of this study was experts and staffs of smart military organizations in Tehran (14 military organizations in 6 districts of Tehran) in the number of 95-96. Due to the number of statistical population (30 persons), experts of these organizations were selected by snowball method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on research literature and expert opinion. Questionnaire 1 contains 35 questions to screen the barriers to using ICT in intelligent military organizations in order to create learning opportunities based on the fuzzy Delphi technique (based on the opinion of 30 experts). The researcher, after using the questionnaire tools derived from expert interviews and research background, concluded that among the structural, managerial, technological and technical barriers, according to the experts' viewpoint, the most important managerial barriers (0.221 weight) and technical barriers were the most important. The least important (0.121 weight) was the recommendation made to military commanders.

    Keywords: ICT, Organization, Military
  • Ali Golafshani * Pages 127-146

    The purpose of this study was to analyze the effect of information technology on the educational and research performance of faculty members of the University of Science and Technology and the Faculty of basic sciences at the Medical Sciences of Mazandaran University of Medical Sciences. The present study was a descriptive-analytical survey. The statistical population included 80 faculty members of the two universities all of who were selectedas the study sample. In order to collect data, three questionnaires of information technology (Bazargan, 2012), educational performance and research performance (Aghatabar et al,2020) were used, the reliability of which were 0.86, 0.84 and 0.82, respectively. The face and content validities were confirmed by experts. The descriptive statistics, regression analysis and t-test in SPSS 22 software were used for data analysis. The results showed that the use of information technology in both universities was moderate. The educational performance of faculty members in both universities was satisfactory. Research performance in the Faculty of Medical Sciences of Mazandaran University of Medical Sciences was relatively desirable and in Mazandaran University of Science and Technology was less desirable. Among the components of information technology, only the component of Internet use predicted the educational performance of faculty members.

    Keywords: information, communication technologies, educational performance, research performance
  • Naser Zeydani, Fariba Nazari * Pages 147-166

    Purpose of this study was to identify and prioritize the effective risks of information security management systems in Aghajari oil and gas exploitation company. Statistical population of this study was 20 senior managers, middle managers and senior IT experts in the company, who were highly skilled in the field of information security of this organization. This expert team was questioned both in the identification stage and in the prioritization of risks. To select these people, we tried to use the "judiciary" method and all well-known and knowledgeable individuals in the Aghajari oil and gas exploitation company participate in the research process in the field of research. Main tools for collecting data in this research were three questionnaires designedthe first questionnaire was designed. The aim of identifying risks and being semi-structured, Second questionnaire was designed with the aim of screening the identified risks in closed form and based on the five-choice Likert scale, Finally, the third questionnaire was designed with the aim of determining the principal risk weights (paired comparisons) as well as determining the priority of sub-risk (five-choice spectrum). After distributing and collecting data, the necessary analyzes were performed through SPSS, ExpertChoice and Excel software. In this process, analyzes were performed such as t-test, Kolmogorov-Smirnov test, hierarchical analysis process, and topsis test. Finally, the research results identified 27 risks in four general categories. It should be noted that this research is in terms of its purpose in terms of the survey approach and the type of development studies.

    Keywords: Risk, Information Security Management Systems, multi –criteria decision-making technique