فهرست مطالب

صنعت لاستیک ایران - پیاپی 99 (پاییز 1399)

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 99 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فناوری تایر سبز
    گولیا نیک روان* صفحات 3-13
    اهمیت روزافزون مباحث زیست محیطی و تمرکز بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از بخش های مختلف از جمله تحرک، نقش تایر را از نظر تاثیری که در مصرف سوخت خودرو و در نتیجه انتشار CO2 از خودرو دارد، در دو دهه اخیر پررنگ نموده است. موضوع فناوری تایر سبز بر روی تلاش ها برای کاهش ضریب مقاومت غلتشی تایر و در نتیجه کاهش مصرف سوخت خودرو از طریق تایر تمرکز دارد. برچسب گذاری تایر که از سال 2012 در اروپا اجباری شده است، نگاه خریداران تایر را به این محصول، از دیدگاه مصرف انرژی، ایمنی و دوام که شاخص های پایداری برشمرده می شوند، ارتقاء داده است. مقاله حاضر نگاهی دارد به موقعیت تایر سبز و مواد اولیه آن در بازار تایر اروپا. همچنین پروتکل تایر سبز چین را که در سال 2014 تنظیم شده است مورد بررسی قرار می دهد؛ این پروتکل حدود مربوط به شاخص های عملکردی تایر سبز را در کنار محدودیت های مواد شیمیایی در قالب قانون ریچ و ملاحظات زیست محیطی در خصوص دفع پساب و آلاینده ها از واحد تولیدی، در نظر گرفته است. تدوین پروتکلی مشابه برای صنعت تایر ایران با در نظر داشتن شرایط موجود و ویژگی های این صنعت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برچسب گذاری تایر، تایر سبز، مقاومت غلتشی، مصرف سوخت، انتشار دی اکسید کربن
  • پروانه مسعودی*، مهرداد کریمیان پور گروسی صفحات 15-25

    استفاده از سیلیکا (رسوبی و دودی)، به عنوان پرکننده تقویتی در صنعت لاستیک- به ویژه صنعت تایر- پیشرفت قابل توجهی داشته است. اصولا استفاده از سیلیکا، نسبت به دوده، مقاومت غلتشی تایر را تا حدود 20 درصد کاهش می دهد. با فرض اینکه تایر تحت فشار صحیح و مناسب قرار گرفته و با سرعت های متفاوت در حرکت باشد، کاهش 20 درصد در مقاومت غلتشی تقریبا معادل 3 تا 4 درصد ذخیره سوخت مصرفی وسیله نقلیه است. جایگزینی دوده با سیلیکا در تایرهای سواری علاوه بر کاهش مقاومت غلتشی، باعث بهبود استحکام کششی تایرها (ترد تایر) در شرایط مطلوب شده است. علاوه بر آن، سیلیکا در فصل زمستان برای تایرها مزیتهای بسیاری دارد و آمیزه هایی که با سیلیکا تقویت می شوند، اغلب در دمای کم، نرم و انعطاف پذیرتر می شوند که این مورد موجب ترمزگیری و چنگ زنی مطلوب تری می شود. مشکل اصلی سیلیکا به نیروهای بین مولکولی شدید آن مربوط می شود که پراکنش مطلوب ذره های آن را در بستر آمیزه دشوار می سازد. سطح سیلیکا به دلیل وجود تعدادی گروه های سیلانول (Si-OH)، آبدوست است. ماهیت آبدوستی سطح سیلیکا و تمایل آن برای تشکیل پیوندهای هیدورژنی منجر به تمایل بسیار زیاد آن به برهمکنش پرکننده-پرکننده و جلوگیری از پراکنش مناسب و یکنواخت در حین اختلاط می شود. در نتیجه، غالبا ویژگی های نامطلوب ولکانشی را به دنبال دارد. این مشکل را می توان با استفاده از عامل های پیونددهنده سیلان دار که قابلیت واکنش شیمیایی با سیلیکا و کایوچو را در طول مراحل اختلاط و ولکانش دارند، برطرف ساخت.

    کلیدواژگان: سیلیکا، تایر، روش های تولید، عامل پیونددهنده سیلان دار
  • مرتضی رشیدی مقدم* صفحات 27-36
    مقاومت غلتشی به دلیل تاثیر قابل توجه آن بر مصرف سوخت خودرو در هسته اصلی اهداف توسعه تایر قرار دارد. برخلاف روش تجربی، روش شبیه سازی المان محدود  یک روش تخمین ارزان و کارآمد است. با این حال، روش المان محدود می تواند به عنوان یک راهکار کاملا پیشرفته مخصوصا برای تخمین مقاومت در برابر غلتش شناخته شود. در این مقاله گزارش های مربوط به مدل سازی المان محدود از چرخش تایر در طی ده سال اخیر جمع آوری شده است. مقاله با معرفی مقاومت غلتشی، مکانیزم مقاومت غلتشی از جنبه مکانیکی و ضریب مقاومت غلتشی شروع و در ادامه مجموعه کاملی از پژوهش های انجام شده در زمینه شبیه سازی مقاومت غلتشی به روش المان محدود توسط محققان در طی ده سال اخیر آورده شده است. در نهایت هندسه متقارن دو بعدی و سه بعدی مش زده شده از یک سطح مقطع تایر واقعی که در نرم افزار المان محدود شبیه سازی شده است به همراه جزییات شبیه سازی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تایر، مقاومت غلتشی، شبیه سازی
  • سحر طاوسی، محمد علیمردانی* صفحات 37-53

    بخش تولید توان موتورهای درون چاهی شامل یک روتور فلزی و یک استاتور با آستر لاستیکی است که با جریان یابی سیال حفاری در بین حفراتی که از اختلاف هندسه روتور و استاتور ایجاد شده اند، تبدیل انرژی هیدرولیکی سیال حفاری به انرژی چرخشی روتور و نهایتا چرخش سرمته ی حفاری صورت می پذیرد. از نقطه نظر طراحی، ضروری است آستر لاستیکی در حین تنش های عملیاتی، بتواند با حداقل میزان تغییرشکل مکانیکی، آب بندی مناسبی بین حفرات مجاور ایجاد کرده تا امکان پیشروی سیال حفاری در راستای روتور بدون گرمااندوزی زیاد در لاستیک ایجاد شود. برای این منظور لزوم استفاده از الاستومری با سفتی بالا برای اجتناب از اعوجاج و تغییر شکل دینامیکی بالا و جهندگی کافی برای ایجاد قابلیت آب بندی مناسب وجود دارد. وجود خواص استحکامی بالا و مقاومت در برابر ایجاد و رشد ترک از دیگر ویژگی های الاستومر مورد استفاده در این کاربرد است. این نوع موتورها عمدتا از بخش تولید توان و بیش تر از ناحیه آستر لاستیکی استاتور دچار ازکارافتادگی می شوند. به دلیل فشار و دمای بالای درون چاه، تاثیر شیمی سیال حفاری و قرارگیری تحت بارهای مکانیکی متناوب، این آسترها متحمل انواعی از تخریب حرارتی، تخریب شیمیایی، خستگی حرارتی و خستگی مکانیکی می شوند که برطرف کردن ازکارافتادگی آن ها بسیار پرهزینه است. مقاله حاضر آخرین دستاوردها در ارزیابی از کارافتادگی الاستومر آستر لاستیکی را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. در آسترهای لاستیکی با ضخامت کم و یکنواخت نسبت به انواع معمولی آن ها، میزان تخریب حرارتی برخلاف ازکارافتادگی ناشی از تغییر شکل و بارهای تناوبی مکانیکی تا حد قابل قبولی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: موتورهای درون چاهی، ازکارافتادگی، آسترلاستیکی
  • امیررضا علیزاده مجد*، نرگس سقازاده، عارفه داودی صفحات 55-71

    فرهنگ سازمانی عاملی اصلی در صحنه مدیریت دانش است و تعاملات می تواند موجب یادگیری و دانش آفرینی نیروی انسانی شود به شرطی که فرهنگ این محیط به سمت سازمان یادگیرنده  جهت گیری کند. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزات تاثیر فرهنگ سازمانی کارآفرینانه بر ظرفیت یادگیری در شرکت آرتاویل تایر است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- همبستگی می باشد. برای انجام تجزیه و تحلیل از نرم افزار PLS  و SPSS استفاده شد. براین اساس به منظور بررسی پایایی مدل اندازه گیری پژوهش، به بررسی ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا  پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که روابط همخطی بین متغیرها مورد تایید قرار گرفته است  و بر اساس پژوهش حاضر می توان پیشنهاد کرد که که سازمانی میتواند به موفقیت برسد که دارای کارکنان و مدیرانی دارای فرهنگ سازمانی کارآفرینانه و ظرفیت یادگیری سازمانی باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، ظرفیت یادگیری سازمانی، کارآفرینی
  • مرتضی رجوعی*، سید مرتضی غیور باغبانی، سید امین اعلمی، زینب شیخ الإسلامی صفحات 73-87

    امروزه بروز تحریم های بین المللی به عنوان محرک اصلی بازار لاستیک و تایر، با تاثیر بر نرخ ارز، نحوه پرداخت، شیوه حمل و نقل و غیره، خطر تامین مواد و قطعات را برای بسیاری از توزیع کنندگان به شدت افزایش داده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مدیریت راهبردی تامین کننده بر عملکرد مالی با تحلیل نقش کیفیت فرآورده و رضایت مشتری در صنعت لاستیک ایران انجام شده است. به منظور جمع آوری اطلاعات لازم برای این تحقیق، از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت و بین 236 نفر از توزیع کنندگان صنعت لاستیک به صورت نمونه گیری غیر متحمل در دسترس توزیع شد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش معادلات ساختاری و نرم‎افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که حمایت مدیریت ارشد، آمادگی فناورانه و اعتماد، بر مدیریت راهبردی تامین کننده اثرگذار است و همچنین مدیریت راهبردی تامین کننده، کیفیت فرآورده و رضایت مشتری نیز بر عملکرد مالی شرکت اثر مثبت و معناداری دارند. بنابراین شرکت های توزیع کننده لاستیک، با حمایت بیشتر مدیران، بهبود فناوری و گسترش فضای اعتماد در بین کارکنان و مشتریان، می توانند عملکرد مالی شرکت را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی تامین کننده، عملکرد مالی، کیفیت محصول، رضایت مشتری
  • ابوالفضل خسروی*، محمدرضا فتحی، فرشته شفیعی صفحات 89-98

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تجربه مشتری و وفاداری الکترونیکی مشتریان سایت های فروش اینترنتی لاستیک صورت گرفته است. مولفه های تجربه مشتری (ارزش افزوده، عناصر عملکردی برخط، زیبایی شناسی برخط و عناصر لذت باورانه برخط) در نظر گرفته شده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی اجرا شده و جامعه آماری پژوهش شامل مشتریان بازاگاه های فروش اینترنتی لاستیک بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 300 پرسشنامه توزیع و در نهایت 250 پرسشنامه دریافت و مورد ارزیابی قرارگرفت. جهت جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از پرسشنامه گارج و همکاران (2014) بهره گرفته شده است که روایی آن قابل تایید می باشد. همچنین برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. و به منظور بررسی روایی پرسشنامه از روش روایی تشخیصی از شاخص AVE استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه به روش پایایی ترکیبی CR به همراه آلفای کرونباخ بررسی شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم-افزار SPSS21 و نرم افزار SMART-PLS3 و همچنین از روش های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری مقاله استفاده شد. نتایج نشان می دهد که تجربه خرید مشتری (شامل چهار متغیر ارزش افزوده، عناصر عملکردی برخط ، زیبایی شناسی برخط و عناصر لذت باورانه برخط) بر وفاداری الکترونیکی مشتریان تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: تجربه خرید مشتری، وفاداری الکترونیکی، سایت های فروش لاستیک
  • امیر آزاد ارمکی، عارفه داودی، امیررضا علیزاده مجد* صفحات 99-113
    نرخ ارز به عنوان یکی از کانال های ارتباط اقتصاد ملی با محیط بین الملل از مهم ترین متغیرهای اقتصادی به جساب می آید. انحراف این متغیر از مقدار تعادلی آن تقریبا در اکثر کشورها مشاهده می شود. اما این موضوع به عنوان یک پدیده مزمن در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران بسیار مشهود است. از طرفی شناخت اندکی درباره رفتار مصرف کننده بخصوص رفتار انتخاب مصرف کننده در برابر خرید در کشورهای درحال توسعه وجود دارد. در نتیجه لزوم بهره گیری از هوشیاری کارافرینانه را در جهت موفقیت در این تقابل هر چه بیشتر آشکار می کند. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها، کمی است. جامعه آماری این پژوهش شامل  80 نفر از مشتریان شرکت کیان تایر در استان قزوین می باشد. حجم نمونه آماری این تحقیق  66 نفر به دست آمده است. برای تجزیه وتحلیل از نرم افزار PLS و SPSS استفاده شد. براین اساس به منظور بررسی پایایی مدل اندازه گیری پژوهش، به بررسی ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا  استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که هوشیاری کارآفرینانه می تواند بر نرخ ارز اثرگذار باشد اما نرخ ارز بر هوشیاری کارآفرینانه نقشی ندارد و متغیر هوشیاری نقش میانجی را بین نرخ ارز و رفتار خرید ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: نرخ ارز بازار، رفتار خرید مصرف کننده، هوشیاری کارافرینانه