فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن حسین زاده*، سیده ناهید شتاب بوشهری، محمدرضا دوستان صفحات 9-26
    مقدمه

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر موسیقی بر یادگیری الگوهای فضایی و زمانی حرکات هماهنگی دودستی بود.

    روش

    ابزار مورداستفاده در این پژوهش شامل: دستگاه هماهنگی دودستی، مترونوم و دستگاه پخش کننده موسیقی بود. آزمودنی های پژوهش 60 دانشجوی راست دست پسر بدون سابقه نواختن ساز انتخاب شدند و در شش گروه 10 نفری در قالب سه آزمایش قرار گرفتند. گروه های اول، سوم و پنجم به ترتیب ترسیم متقارن دودستی، ترسیم نامتقارن زمانی و ترسیم نامتقارن فضایی با موسیقی و گروه های دوم، چهارم و ششم گروه های جفت شده بدون موسیقی بودند. پیش آزمون شامل اجرای تکلیف هماهنگی دودستی با ریتم 100 ضرب مترونوم در 60 ثانیه بود. شرکت کنندگان سه جلسه تمرین در سه روز متوالی انجام دادند، پس از آن آزمون های اکتساب و انتقال و 48 ساعت بعد یادداری به عمل آمدند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل واریانس مرکب نشان داد که موسیقی همراه با تمرین باعث بهبود حرکات دودستی در تکالیف هماهنگی دودستی می شود ولی برای انتقال این تکالیف به حالت عکس تاثیر مثبتی ندارد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته ها با توجه به نوع تفاوت در الگوی حرکتی دودست در تکالیف هماهنگی دودستی، موسیقی مورد استفاده در این تحقیق باعث بهبود هماهنگی دودستی می شود

    کلیدواژگان: هماهنگی دودستی، موسیقی، یادگیری حرکتی
  • علیرضا محسنی اژیه*، سالار فرامرزی، محمد حسینعلی زاده صفحات 27-40
    مقدمه

    کاشت حلزون شنوایی نتایج مثبتی را برای کودکان ناشنوا به ارمغان می آورد، اما تجربه ناشنوایی اولیه موجب محدودیت های مختلفی می شود که یکی از آن ها، مشکلات حافظه فعال است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه توانمندسازی عصب روان شناختی دانش آموزان کاشت حلزونی(NEPSCI) و ارزیابی اثربخشی آن بر مشکلات حافظه فعال دانش آموزان ناشنوای کاشت حلزون شده انجام گرفت.

    روش : 

    این پژوهش از نوع تک آزمودنی با طرح A-B بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان کاشت حلزون شده شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1397 بود. از این جامعه 3 دانش آموز به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.ابزار پژوهش چهارمین نسخه مقیاس هوشی وکسلر برای کودکان(WISC-IV) و مقیاس درجه بندی حافظه کاری (WMRS) بود. بر این اساس طی 5 هفته متوالی آزمودنی ها مورد مشاهده قرار گرفتند (موقعیت خط پایه)، سپس طی هشت هفته مداخله اجرا شد و بعد از آن نیز در طی سه هفته، پایداری تغییرات در مرحله پیگیری مشاهده شد. داده ها از طریق تحلیل دیداری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     طی تحلیل دیداری نمودار داده ها، مداخله در هر سه آزمودنی اثربخش بود. درصد غیرهمپوشی داده ها (PND) در دو موقعیت خط پایه و مداخله برای هر سه شرکت کننده به ترتیب 5/87%، 75% و 100% بود. این اثربخشی در موقعیت پیگیری نیز همچنان قابل مشاهده بود.

    نتیجه گیری: 

    برنامه توانمندسازی عصب روان شناختی دانش آموزان کاشت حلزونی (NEPSCI)، روشی مناسب جهت کاهش مشکلات حافظه فعال آنان است و می توان از این روش، در مراکز آموزشی و درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاشت حلزون، عصب روان شناختی، حافظه فعال
  • آوات شریفی، کامران یزدانبخش*، خدامراد مومنی صفحات 41-56
    مقدمه

    از مهم ترین نقایص شناختی که مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، با آن مواجه می شوند، سرعت پردازش اطلاعات است. پژوهش حاضر با هدف سنجش اثربخشی توان بخشی شناختی بر سرعت پردازش اطلاعات در بیماران مبتلاء به ام اس انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه پژوهش شامل همه مبتلایان به ام اس عضو انجمن ام اس شهر کرمانشاه بود. برای 60 نفر از بیماران آزمون گام به گام جمع بندی توالی شنیداری (پاسات) به شکل نرم افزاری اجرا شد و از میان افرادی که نمرات پایین تری داشتند، تعداد 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی 10 نفر در گروه آزمایش و 10 نفر کنترل قرار گرفتند. سپس برای گروه آزمایش 12 جلسه 50 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) مداخله توان بخشی شناختی رایانه ای اجرا شد، در حالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. بعد از پایان مداخله، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت آماری معناداری (p <0.001) بین نتایج عملکرد بیماران در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که توان بخشی شناختی رایانه ای بر بهبود سرعت پردازش اطلاعات بیماران مبتلا به ام اس، موثر بوده است

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه ای، مولتیپل اسکلروزیس، سرعت پردازش اطلاعات
  • علی توکلی بنیزی، حسن اسدزاده دهرائی*، شهناز نوحی صفحات 57-70

    هدف:

     پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی پسخوراند عصبی بر بهبود نشانه های مصرف، بهزیستی و حالت روان شناختی مردان مصرف کننده مورفین بود.

    روش

    برای انجام این پژوهش40 نفر از مراجعه کنندگان به چهارمرکز مشاوره حومه شهر تهران که طبق ملاک های تشخیصی اختلال مصرف مورفین داشتند(در دو گروه پسخوراندعصبی و کنترل) در دو مرحله پیش و پس آزمون از طریق کیت مورفین، آزمون حالت های مثبت روان شناختی و آزمون بهزیستی روان شناختی ریف مورد سنجش قرارگرفتند. به گروه آزمایش طبق برنامه درمانی30 جلسه 45 دقیقه ای آموزش پسخوراندعصبی داده شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از روش توصیفی و روش تحلیل کواریانس توسط نرم افزار  SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    سطح معناداری آماری یافته ها زیر 05/0 بود که نشان داد که پسخوراندعصبی باعث کاهش مصرف مورفین و افزایش بهزیستی روان شناختی و اکثر زیرمقیاس های حالت های مثبت روان شناختی در گروه درمان گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها نتیجه گیری شد که استفاده از پسخوراندعصبی در درمان و ارتقای بهزیستی و حالت های مثبت روان شناختی مردان مصرف کننده مورفین موثراست و می توان از روش پسخوراندعصبی در درمان و ارتقای بهزیستی و حالت های مثبت روان شناختی مردان مبتلا به اختلال مصرف مورفین بهره برد.

    کلیدواژگان: مصرف مورفین، بهزیستی روان شناختی، حالت روان شناختی، پسخوراندعصبی
  • غلامحسین جوانمرد* صفحات 71-92
    مقدمه

    مطالعه حاضر، به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل- شم، با هدف بررسی تاثیر توانبخشی شناختی رایانه یار، همزمان با تحریک قشر پره فرونتال بر کارکردهای اجرایی و حافظه کاری در نوجوانان مبتلا به دیابت، انجام گرفت.

    روش

    20 نوجوان 15 تا 18 ساله مبتلا به دیابت از انجمن دیابت شهرستان بناب انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایش و شم قرارگرفتند. کارکردهای اجرایی و حافظه کاری هردو گروه آزمایش و کنترل در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از طریق نسخه نرم‏ افزاری آزمون دسته‏ بندی کارت‏ های ویسکانسین، و نرم افزار بهسازی حافظه و توجه مورد سنجش قرارگرفتند. برای مداخله، گروه آزمایشی به صورت انفرادی در 10 جلسه 30دقیقه ای(یک روز در میان)، همزمان با تحریک آندی Fp1 و Fp2 با کمک نرم افزار بهسازی حافظه و توجه، مورد توانبخشی شناختی برای حافظه کاری قرار گرفتند اما گروه کنترل- شم فقط 15 ثانیه تحریک واقعی دریافت می کردند، سپس تحریک قطع می شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس، حاکی از بهبود انعطاف پذیری شناختی و حافظه کاری، و کاهش درجامانی در گروه آزمایش بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، می توان از توانبخشی شناختی حافظه کاری همزمان با تحریک آندی قشر پره فرونتال، به عنوان روشی موثر برای بهبود کارکردهای اجرایی و حافظه کاری در مبتلایان به دیابت نوع 1 بهره جست.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، حافظه کاری، دیابت نوع 1، قشر پره فرونتال
  • سعید رضایی* صفحات 91-104
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی توانبخشی شناختی(باشگاه مغز) بر سرعت پردازش درونداد و سرعت واکنش عصبی به درونداد درکودکان با اختلال هماهنگی رشدی انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش از جهت گردآوری اطلاعات، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان با اختلال هماهنگی حرکتی مراجعه کننده به کلینیک های توانبخشی شهر تهران در سال 98-99 بود. از بین کل جامعه تعداد 22 نفر به صورت نمونه در دسترس از مراجعان مرکز توانبخشی صدر تهران انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (11نفر) و کنترل (11نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. برای گردآوری اطلاعات از آزمون رایانه ای سرعت پردازش درونداد و سرعت واکنش شناختی به درونداد، نسخه 2018 استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس یک راهه با رعایت پیش فرض های کاربست استفاده شد. برنامه توانبخشی شناختی باشگاه مغز در 10جلسه متوالی به مدت دو ماه برای گروه آزمایش اجرا شد، بعد از پایان دوره آزمایش برای رعایت اخلاق پژوهش، گروه کنترل هم آموزش دریافت کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی به طور معناداری در سطح 0.01P< موجب بهبود سرعت پردازش و سرعت واکنش عصبی کودکان با اختلال هماهنگی رشدی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی، کاربرد این برنامه در مراکز آموزشی توانبخشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، باشگاه مغز، سرعت پردازش، سرعت واکنش عصبی، اختلال هماهنگی رشدی
  • راضیه زاهدی، امین رفیعی پور*، صفیه بهزادی، ناهید خانبابائی صفحات 105-122
    هدف

    از آن جایی که مشکلات بین فردی و نقایص شناختی تاثیر قابل توجهی بر زندگی مبتلایان به اختلال اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت مرزی ایفا می کند، هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی و توانش نظریه ذهن در این بیماران با افراد بهنجاراست.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- مقایسه ای است که طی آن عملکرد اجرایی و توانش نظریه ذهن در بین 3 گروه مقایسه شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام بیماران سرپایی و بستری مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و اسکیزوفرنی که در سال 1397 به مرکز روان پزشکی بیمارستان امام حسین تهران مراجعه کرده بودند، و به روش نمونه گیری در دسترس از بین آن ها تعداد 74 نفر انتخاب شدند. آزمون های دسته بندی ویسکانسین و آزمون ذهن خوانی از روی تصاویر چشم در جلسه های انفرادی برای تمام آزمودنی ها اجرا شد و در نهایت با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در سطح معناداری (001/0>P) بین گروه بیماران اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت مرزی با افراد بهنجار در کارکردهای اجرایی و توانش نظریه ذهن تفاوت وجود دارد و همچنین بین تعداد طبقات تکمیل نشده و پاسخ های صحیح از زیر مقیاس های کارکردهای اجرایی و توانش نظریه ذهن در بین بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اسکیزوفرنی در سطح(05/0>P) تفاوت وجود دارد و بیماران اسکیزوفرنی ضعیف تر از بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی هستند.

    نتیجه گیری

    کارکردهای اجرایی و توانش نظریه ذهن در بیماران اسکیزوفرنی ضعیف تر از بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و گروه بهنجار است و شدت بیماری در عملکرد کارکردهای اجرایی و توانش نظریه ذهن تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، نظریه ذهن، اختلال اسکیزوفرنی، اختلال شخصیت مرزی
|
  • Bahman Hoseinzade *, Seyede Nahid Shetabbushehri, Mohammadreza Doustan Pages 9-26
    Aim

    The study sought to investigate the impact of music upon learning bimanual coordination movements with different spatial and temporal elements.

    Methods

    60 male right-handed students with no previous experience in playing musical instruments were randomized in 6 equally sized groups. The first, second and third group pairs were assigned with symmetric, temporally different symmetric, and temporally similar asymmetric bimanual drawing exercises, respectively, The pretest consisted of performing a bimanual coordination task with 100 metronome tempos in 60 seconds. then, the subjects attended three training sessions on three consecutive days, the post- and retention tests were held on 48 hours later.

    Results

    The results of analysis of variance showed that music with exercise improves bipolar movements in bipolar coordination tasks but does not have a positive effect on transferring these tasks in reverse.

    Conclusion

    The results indicated that music accounted for significant performance improvement in symmetric bimanual drawing with similar and different temporal elements, Music improves bimanual coordination.

    Keywords: Bimanual Coordination, Music, motor learning
  • Alireza Mohseni Ezhiyeh *, Salar Farmarzi, Mohammad Hosseinali Zade Pages 27-40
    Aim

    hearing cochlear implants bring about a positive outcomes for deaf children, but the experience of primary deafness imposes various constraints, one of which is the working memory problem. The present study aimed at developing a neuropsychological empowerment program for students with cochlear implants(NEPSCI) and its effectiveness on the working memory problems of deaf students with cochlear implants.

    Method

    The present study employed an A-B single-subject research design. The statistical population consisted of students cochlear implants in Isfahan City in the academic year of 2017-2018. 3 students were selected from the population via the purposive sampling method. The research instruments were of the Wechsler Intelligence Scale for Children-IV(WISC-IV) and the Working Memory Rating Scale(WMRS). Accordingly, subjects were observed for 5 consecutive weeks(in baseline state), then the intervention was conducted in eight weeks. After that, during three weeks, variation consistency in the follow-up phase was observed. Data were analyzed through visual analysis.

    Findings

    . During the visual analysis of the data chart, intervention was effective on all three subjects. The percentage of non-overlapping data(PND) in both baseline and intervention phases for all three subjects was 87.5%, 75%, and 100%, respectively. This effectiveness in follow-up phase was still observable.

    Conclusion

    According to the results, it can be inferred that the NEPSCI is a suitable method for reducing the problems of working memory in students with cochlear implants and can be employed in educational and treatment centers.

    Keywords: Cochlear implantation, Neuropsychological, Working memory
  • Avat Sharifi, Kamran Yazdanbakhsh *, Khodamorad Momeni Pages 41-56
    Aim

    information processing speed is one of the most important cognitive deficits that patients with multiple sclerosis(MS). The purpose of this study was to evaluate the effect of cognitive rehabilitation on information processing speed in patients with multiple sclerosis.

    Methods

    with the control group, a quasi-experimental pretest-posttest design was used.. The study population consisted of all patients member of MS Society of Kermanshah. The computerized version of Paced Auditory Serial Addition Test(PASAT) was performed on 60 patients with MS and 20 patients with lower scores were selected and randomly assigned to experimental group(n=10) who received 12 sessions of 50 minutes(two sessions per week) of the computer-based cognitive rehabilitation program and control group(n=10) who received no training during this period. Post-test was administered to both groups after the end of training. The data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods.

    Findings

    The findings showed statistically difference(p < 0/001) between the result of the patient's performance in the experimental group compared with the control group.

    Conclusion

    according to the findings, it can be concluded that computer-based cognitive rehabilitation has been effective in improving information processing speed of MS patients.

    Keywords: Computerized Cognitive rehabilitation, Multiple Sclerosis, Information Processing Speed
  • Ali Tavakoli Banizi, Hasan Asadzadeh Dehraei *, Shahnaz Nouhi Pages 57-70
    Aim

     The main aim of the present study has been the investigation of the effect of Neurofeedback Instruction on Improving consumption symptoms, Psychological Well-being, and Psychological state in Consumers Morphine.

    Method

    For conducting this study, 40 individuals visiting counseling 4 centers in the suburb of Tehran that according to Psychiatrist confirmation had use Morphine Disorder(in 2 groups: Neurofeedback and control group) in pre-test and post-test stages through Psychological Positive states and riff Psychological Well-being Inventory. Based on therapeutic protocol, the experimental group was given thirty, 45-minute sessions of Neurofeedback training, and the control group did not receive any intervention. For data analysis, descriptive method and ANCOVA method by SPSS software was used.

    Findings

    The finding of the statistical significance is 0/05 that indicates that Neurofeedback Instruction results in a decrease of Use Morphine and increases Psychological Well-being and state in the treatment group.

    Conclusion

    Based on the finding of this study it is concluded that using Neurofeedback is effective in treating and Increase of Psychological Well-being and state in men with Use Morphine and can be used Neurofeedback method in treating this disorder and Increase of Psychological Well-being and state in men with Use Morphine Disorder.

    Keywords: Neurofeedback, Use Morphine, psychological well-being, Psychological State
  • GholamHossein Javanmard * Pages 71-92
    Aim

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group aimed to investigate the effect of computerized cognitive rehabilitation while stimulating anodic prefrontal cortex on executive and working memory functions in adolescents with diabetes type 1.

    Method

    20 adolescents aged 15-18 years with diabetes were selected from the Diabetes Association of Bonab city and were randomly divided into two experimental and control groups(n = 10). The executive functions and working memory of both experimental and control groups were assessed in the pre-test and post-test stages through the Wisconsin Card Sorting Test software, and memory and attention improvement software. For intervention, the experimental group received cognitive rehabilitation for working memory in 10 half-hour sessions(one day in between), simultaneously stimulating Fp1 and Fp2 with memory and attention improvement software.

    Findings

    The results of data analysis using covariance analysis showed improvement in cognitive flexibility and working memory and a decrease in overall perseveration in the experimental group.

    Conclusion

    According to the results of this study, cognitive working memory rehabilitation can be used simultaneously with anodic stimulation of the prefrontal cortex as an effective method for improving executive functions and working memory in type 1 diabetic patients.

    Keywords: cognitive rehabilitation, Executive Functions, Working memory, Type 1 Diabetes, Prefrontal Cortex
  • Rezayi Rezayi * Pages 91-104
    Aim

    The present study aims to study the effectiveness of cognitive rehabilitation(brain gym) on the speed processing and the neural response speed to stimulus in children with developmental coordination disorder.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with control. The statistical population included all children with motor coordination disorder who referred to rehabilitation clinics in Tehran in 2019-2020. Out of the total population, 22 people were selected as available samples from the clients of Sadr Rehabilitation Center in Tehran and were randomly replaced in two experimental groups(11 people) and control(11 people). The 2018 version cognitive rehabilitation intervention program was used to collect data from a computer-controlled processing speed test and a cognitive response rate. One-way analysis of covariance was performed to analyze the data using the default assumptions. The Cognitive Rehabilitation Program of the Brain Club was conducted for 10 consecutive sessions for two months for the experimental group.

    Results

    The results showed that the cognitive rehabilitation program significantly improved the processing speed and neural response speed to stimulus of children with developmental coordination disorder.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the cognitive rehabilitation program, the use of this The program is recommended in rehabilitation training centers.

    Keywords: cognitive rehabilitation, brain gym, Processing Speed, Neural Reaction Speed, developmental Coordination Disorder
  • razieh zahedi, amin rafieepoor *, safiyeh behzadi, Nahid Khanbabaei Pages 105-122
    Aim

    Since interpersonal parables and cognitive defects have an effective role in the life of people with Borderline personality disorder and schizophrenia disorders, the aimed current research at comparing their executive functions and Theory of Mind ability in with a normal group.

    Method

    This study is a descriptive comparative study thorough which the executive and functions Theory of Mind ability have been compared among three groups. The statistical population consists of all outpatient and inpatient patients affected with chronic schizophrenia and Borderline personality disorder who had referred to the Psychiatry Clinic of Imam Hossein Hospital in Tehran in 1397. The participants were selected through convenience sampling 74 patients were selected. Wisconsin Card Sorting Test and Reading the Mind in the Eyes Test were administered to all subjects in individual sessions and finally, data were analyzed via using Multivariate Analysis Test and Tukey Follow-up Tests.

    Findings

    Results indicated that there is generally a significant difference(p≤ 0.01) between the group’s Borderline personality disorder and schizophrenia disorders with normal people in executive functions and Theory of Mind ability and also significant difference(p≤ 0.05) between the group’s Borderline personality disorder and schizophrenia disorders in sub scale executive functions and Theory of Mind ability and Schizophrenic patients are weaker than those with borderline personality disorder.

    Conclusion

    Schizophrenic patients had weaker executive function and Theory of Mind ability than the Borderline personality disorder and normal subjective. And chronicity had a great effect on executive function and Theory of Mind ability disorder among the patients.

    Keywords: Executive Function, Theory of Mind, borderline personality disorder, schizophrenia disorders