فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال شانزدهم شماره 56 (تابستان 1399)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال شانزدهم شماره 56 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حجت الله الماسی*، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور، محمدرضا نیلی احمد آبادی صفحات 1-30

    هدف از این پژوهش شناسایی الگوی آموزشی کارورزی بر اساس نظریه استاد شاگردی شناختی برای اجرای دوره های کارورزی در دانشگاه فرهنگیان است. در این پژوهش از روش آمیخته، از نوع طرح اکتشافی و جامعه آماری شامل متخصصین دانشگاه فرهنگیان و اسناد و منابع مکتوب و الکترونیکی بوده است. نمونه ها در بخش کیفی بر اساس نمونه گیری هدفمند، تعداد 12 نفر از متخصصین دانشگاه فرهنگیان و منابع مکتوب و الکترونیکی مرتبط انتخاب و در بخش کمی تعداد 30 نفر از متخصصین دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه علامه طباطبایی مشخص شدند. جمع آوری داده ها در بخش کیفی با استفاده مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل محتوا و در بخش کمی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته انجام گرفته است. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از مصاحبه کیفی نیز با استفاده از روش تحلیل محتوای قیاسی و در بخش کمی با استفاده روش های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد. نتایج پژوهش به شناسایی و انتخاب شش مولفه اصلی به شرح؛ مدل سازی ذهنی، داربست زنی، کنش تعاملی، ایجاد موقعیت اندیشه ورزانه، تامل حرفه ای و کشف منجر گردید. همچنین هشت زیرمقوله برای مقولات اصلی استخراج شدند که عبارت اند از: شناسایی و تعریف مسیله، طراحی محیط یادگیری، اجرای واحد یادگیری، اشتراک گذاری تجارب یادگیری، بازاندیشی، ایده پروری، اصلاح و اجرای واحد یادگیری و گزارش یافته ها. برای اجرای الگوی استخراج شده بیست ویک اقدام اجرایی پیشنهاد شده است. نتایج پژوهش در بخش کمی بیانگر این است که از دیدگاه متخصصان میزان اعتبار الگوی آموزشی کارورزی در سطح بالا و کاملا مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، الگوی آموزشی، کارورزی، نظریه استاد شاگردی شناختی
  • شهاب فطین*، سیمین حسینیان، علی اصغر اصغر نژاد فرید، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 31-56

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی مدل تبیین فرسودگی تحصیلی بر اساس متغیرهای حل مساله اجتماعی، سرمایه روانشناختی، وجدان تحصیلی و کمک طلبی تحصیلی و تعیین تناسب مدل نظری ارایه شده با داده های واقعی بود. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی با تاکید بر روابط علی ممکن بر پایه مدل یابی معادلات ساختاری انجام یافته است. جامعه ی آماری را دانش آموزان چهارم رشته علوم تجربی ناحیه یک اردبیل در سال تحصیلی 96-95 تشکیل می دادند. برای نمونه گیری در گام اول از روش خوشه ای و در گام دوم از روش تصادفی طبقه ای نسبتی استفاده شده است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 291 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی سالملا-آرو و ناتانن، حل مساله اجتماعی دیزوریلا و نزو، سرمایه روانشناختی لوتانز، وجدان تحصیلی ایلروی و بانتیک و کمک طلبی ریان و پنتریچ بودند. نتایج تحقیق همسو با فرضیه ها نشان داد مهارت حل مساله اجتماعی سازگارانه و سرمایه روانشناختی بر فرسودگی تحصیلی اثر منفی دارند . حل مساله اجتماعی ناسازگارانه بر فرسودگی تحصیلی اثر مثبت دارد. علاوه بر این ها، کمک طلبی تحصیلی به عنوان متغیر میانجی در رابطه بین حل مساله اجتماعی سازگارانه و فرسودگی تحصیلی نیز اثر منفی آن به تایید رسید. همچنین کمک طلبی تحصیلی به عنوان متغیر میانجی در رابطه بین حل مساله اجتماعی ناسازگارانه و فرسودگی تحصیلی نیز اثر مثبت آن به تایید رسید. وجدان تحصیلی هم که متغیر میانجی بین سرمایه روانشناختی و فرسودگی تحصیلی بود، اثر منفی آن به تایید شد. در نهایت، با محاسبه ی شاخص های برازش معلوم شد مدل مفهومی از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، مهارت حل مساله اجتماعی، سرمایه روانشناختی، وجدان تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی
  • سعید رضایی* صفحات 57-74

    مشکل هیجانی از ویژگی های آشکار اغلب افراد اتیستیک محسوب می شوند. ناتوانی هیجان خوانی مجموع مشکلاتی در درک حالات و عواطف خود و دیگری و نیز نقص در کارکرد هیجانی است. تحقیق حاضر با هدف طراحی آموزش هیجان خوانی به منظور بهبود مهارت های تشخیص، تفسیر و کاربست حالات هیجانی کودکان اتیستیک با عملکرد بالا انجام شده است. تحقیق حاضر از نوع آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان با اختلال اتیسم عملکرد بالا، مدارس ویژه اتیسم شهر تهران است. از بین کل جامعه هدف، تعداد 16 پسر اتیستیک با عملکرد بالا، که دارای ملاک های ورود به آزمایش بودند، به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (8 نفر) و کنترل (8 نفر) جایگزین شدند. برنامه آموزش ذهن خوانی در 14جلسه آموزشی متوالی در مرکز توانبخشی دوم آوریل، برای گروه آزمایش اجرا شد. از آزمون هیجان خوانی رایانه ای برای بررسی توانایی هیجانی استفاده شد و داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل واریانس و و اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که برنامه آموزش ذهن خوانی بطور معنی داری (درسطح1./.  <p) باعث بهبود و تقویت کارکردهای هیجانی در گروه آزمایش شد. باتوجه به اثربخشی برنامه ذهن خوانی بر کارکردهای هیجانی افراد اتیستیک، به عنوان یک روش مداخله ای برای استفاده در مراکز توانبخشی اتیسم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هیجان، کارکرد هیجانی، دانش اموز اتیستیک
  • افشین افضلی*، سید محمدامین قشمی، علی هندی ورکانه صفحات 75-96

    هدف این پژوهش تبیین و پیش بینی تقلب تحصیلی در دانشجویان بر اساس متغیر های تحصیلی شامل رضایت از تحصیل، انگیزش تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی است. پژوهش با روش توصیفی همبستگی انجام شد و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینای همدان به تعداد 12215 نفر بودند. نمونه آماری به حجم 300 نفر انتخاب شد که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ای، با خوشه بندی جامعه بر اساس دانشکده و سپس طبقه بندی آن بر اساس جنسیت و انتخاب نمونه به نسبت جنسیت انجام گردید. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه های انگیزش تحصیلی هارتر (1981)، خودناتوان سازی جونز و رودولت (1982)، رضایت از تحصیل محسنی (1389) و نگرش به تقلب تحصیلی فراست (1392) گردآوری و با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه خطی هم زمان تحلیل شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که متغیرهای تحصیلی در نظر گرفته شده، به طور مجموع به میزان 15 درصد گرایش دانشجویان به تقلب تحصیلی را تبیین می نمایند، علاوه بر این خودناتوان سازی تحصیلی به تنهایی می تواند به میزان 39 درصد و انگیزش تحصیلی به میزان 17 درصد گرایش دانشجویان را به تقلب تحصیلی پیش بینی کند. بر اساس این یافته ها می توان گفت که، افزایش انگیزه تحصیل میزان گرایش به تقلب در دانشجویان را کاهش می دهد ، نیز هر چه خودناتوان سازی دانشجویان کاهش یابد، احتمال ،گرایش آنان به تقلب تحصیلی نیز کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: گرایش به تقلب تحصیلی، رضایت از تحصیل، انگیزش تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی
  • مرضیه بلالی*، قریده دوکانه ای فرد صفحات 97-115

    مطالعه حاضر با هدف پیش بینی موفقیت تحصیلی دانش آموزان با اختلال نارسایی‏توجه/بیش‏فعالی براساس کارکردهای خانواده و ذهن آگاهی، پذیرش و عمل مادران انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان با اختلال نارسایی‏توجه/بیش‏فعالی مراجعه کننده به مرکز توانبخشی وصال شهرستان کرج و مادرانشان در سال 1398 تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه موفقیت تحصیلی ولز (2010)، سنجش عملکرد خانواده (1983)، پرسشنامه ذهن آگاهی بایر (2006)، پرسشنامه پذیرش و عمل باند و همکاران (2011) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در قسمت آمار استنباطی از رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 استفاده شد. یافته ها نشان داد که مهمترین پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی به ترتیب کارکردهای خانواده و ذهن آگاهی، پذیرش و عمل بود. مهمترین پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی از مولفه های کارکردهای خانواده به ترتیب نقش ها، کنترل رفتار و همراهی عاطفی بود و مهمترین پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی از مولفه های ذهن آگاهی به ترتیب عدم قضاوت، عدم واکنش و توصیف بود. نتیجه تحقیق حاضر می تواند اشارات کاربردی برای دست اندرکاران امر آموزش و پرورش و خانواده ها باشد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی‏ توجه، بیش ‏فعالی، پذیرش و عمل، ذهن آگاهی، کارکردهای خانواده، موفقیت تحصیلی
  • مرضیه ساویز*، الهه حجازی، غلامعلی افروز، کیوان صالحی صفحات 117-130
    اخلاق یک سازه ی چندوجهی است. از یکسو سازه ای تحولی است و مراحل آن موازی با تحول روانی - اجتماعی است و از سوی دیگر ریشه در ارزش های فرهنگی دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی مفهوم اخلاق در میان نوجوانان ایرانی است. با به کارگیری روش کیفی و با استفاده از طرح پدیدارشناسی، چگونگی مفهوم سازی اخلاق از دیدگاه نوجوانان بررسی شد. شرکت کنندگان در پژوهش 77 نفر(49 دختر، 28 پسر) از بین دانش آموزان مقطع متوسطه ی اول منطقه ی 4 آموزش و پرورش شهرتهران بودند. جمع آوری داده ها با استفاده از روش گروه های کانونی انجام شد. هفت گروه کانونی در مدارس دخترانه و چهار گروه کانونی در مدارس پسرانه تشکیل شد. پس از انجام تحلیل کیفی مصاحبه ها به روش کلایزی مشخص شد نوجوانان ایرانی اخلاق را در هفت مقوله تعریف می کنند که عبارتند از: عدالت، مراقبت، عاملیت اخلاقی، حساسیت اخلاقی، مسئولیت اخلاقی، انگیزش اخلاقی و ارزش های فردی. هریک از این مقوله ها شامل زیرمقوله هایی هستند. درباره ی ثبات و نسبی گرایی اخلاقی در بین نوجوانان، نوجوانان نسبی گرا هستند و اخلاق را وابسته به شرایط بیرونی و فرد مقابل می دانند. همچنین در تعریف اخلاق، نوجوانان بین نیت و رفتار اخلاقی تمایز قایل می شوند و اخلاق را مجموعه ای از نیت ها و رفتارها تعریف می کنند.بنابراین در این مطالعه مفهوم اخلاق و تعریف آن از دیدگاه نوجوانان ایرانی و در بافت فرهنگی جامعه ی ایرانی بررسی شد.
    کلیدواژگان: اخلاق، عاملیت اخلاقی، حساسیت اخلاقی، مسئولیت اخلاقی، انگیزش اخلاقی
  • سحر حیات بخش، غلامحسین انتصار فومنی*، مسعود حجازی صفحات 131-156

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش هوش اخلاقی بر اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر پایه دهم مدارس دولتی انجام شد. روش این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح گروه کنترل نامعادل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه دهم شهر زنجان در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 771 نفر بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و سپس به طور تصادفی در 2 گروه (1 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل) تقسیم و جایگزین شدند. آزمودنی های هر دو گروه پرسشنامه های اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت 11 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله آموزشی هوش اخلاقی قرار گرفتند درحالی که در طول این مدت گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش-های هوش اخلاقی در افزایش اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان تاثیر داشت (001/0˂p). به طورکلی نتیجه این پژوهش نشان داد برای افزایش اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان، استفاده از آموزش هوش اخلاقی موثر است.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، اخلاق تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، مسیب یارمحمدی واصل، شمسی شمشیری صفحات 157-180
    چکیده هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک دلبستگی با مولفه های احساس ذهنی بهزیستی و خلاقیت هیجانی در دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال تحصیلی 1394-1395 به تعداد 7529 نفر و نمونه پژوهش شامل 367 نفر از این دانشجویان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. از پرسشنامه های سبک دلبستگی بزرگسال کولیینز و رید، احساس ذهنی بهزیستی دینر و واتسون و خلاقیت هیجانی آوریل به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری براساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با احساس ذهنی بهزیستی رابطه معنادار مثبت و بین سبک دلبستگی اضطرابی با احساس ذهنی بهزیستی رابطه معنادار منفی وجود دارد. همچنین بین سبک دلبستگی ایمن با خلاقیت هیجانی و مولفه های آن رابطه معنادار مثبت و بین سبک دلبستگی اضطرابی با مولفه آمادگی هیجانی رابطه معنادار مثبت و بین سبک دلبستگی اجتنابی با مولفه بداعت رابطه معنادار منفی نشان داده شد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک دلبستگی دانشجویان مجموعا 11/0 از نمرات احساس ذهنی بهزیستی و 27/0 درصد از نمرات خلاقیت هیجانی را پیش بینی می کند. در مجموع نتایج حاکی از اهمیت نقش سبک دلبستگی در احساس ذهنی بهزیستی و خلاقیت هیجانی دانشجویان بود. واژه های کلیدی: سبک دلبستگی، احساس ذهنی بهزیستی، خلاقیت هیجانی، آمادگی هیجانی، بداعت
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، احساس ذهنی بهزیستی، خلاقیت هیجانی، آمادگی هیجانی، بداعت
  • مدینه رحمانی دریاسری، سونیا یاوری نیا، فیروزه سپهریان آذر* صفحات 181-196

    تحقیق حاضر در صدد بر آمده است تا رابطه ی هوش معنوی، امید و مسئولیت پذیری را با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه شهرستان لنگرود بررسی کند. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه شهرستان لنگرود تشکیل دادند (1217= N). به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از جامعه آماری تعداد 318 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس جدول جرسی و مورگان انتخاب شدند و به آزمون‎های هوش معنوی کینگ ، امید اسنایدر، خرده مقیاس مسویلیت پذیری شخصیت کالیفرنیا به طور همزمان پاسخ دادند.. داده های حاصل از آزمون ها توسط ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین هوش معنوی ومولفه های آن، امید ومولفه ی کارگزار وگذرگاه و نیز مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه ی مثبت ومعنا دار وجود دارد. متغیرهای پیش بین 456/ درصد واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین نمودند (675/0= R و 456/0= 2R). بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای پیشرفت تحصیلی دانش‎آموزان در کنار آموزش‎های رسمی باید به ابعاد روانشناختی دانش‎آموزان نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: امید، پیشرفت تحصیلی، مسئولیت پذیری، هوش معنوی
  • فاطمه رشیدی پور، امید شکری*، جلیل فتح آبادی، حسین پورشهریار صفحات 197-234
    اگر چه محققان مختلفی مانند کلر (2018) کوشیده اند با توسعه مدل های نظری جامعی مانند مدل طراحی انگیزشی، فهم روان شناسان و متخصصان تربیتی را از تمایز در نیمرخ انگیزشی یادگیرندگان تعمیق بخشند، اما به دلیل تاکید صرف بر پارادایم تجربه گرایی و تمرکز محض بر منطق پژوهش های کمی، به طور مسلم در فرایند توسعه برنامه های آموزشی برای تقویت مواضع انگیزشی دانش آموزان از فهم عمیق و همه جانبه رفتارهای بازدارنده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور آن ها بازمانده اند؛ بنابراین، محققان در این پژوهش کوشیدند با استفاده از روش پژوهش پدیدارشناسی توصیفی به این سوال پاسخ دهند که اهم عناصر پیشایندی نقصان انگیزش دانش آموزان ایرانی کدامند. برای این منظور، از بین دانش آموزان شهر ری در استان تهران تا حد رسیدن به اشباع اطلاعات، 50 دانش آموز در پایه های تحصیلی هفتم و هشتم انتخاب و در قالب 12 گروه کانونی 4 تا 5 نفره با آن ها مصاحبه شد. پس از ضبط و بازنویسی مصاحبه ها، داده های موجود با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. از تحلیل داده های به دست آمده هشت مضمون اصلی شامل ارتباط ادراک شده با زندگی، خودباوری تحصیلی، احساس کنترل و اجبار شدید، روابط صمیمانه، ادراک بی انصافی، عدم علاقه و توجه به درس، خودتنظیمی و تجربه هیجانات در کلاس درس، استخراج شدند. درمجموع، نتایج مطالعه حاضر ضمن همراستایی با زوایای فکری مدل جامع طراحی انگیزشی کلر، شواهدی تکمیلی در دفاع از نقش تفسیری عنصر اطلاعاتی هیجان، در پیش بینی نقصان انگیزشی یادگیرندگان ایرانی فراهم کرد. علاوه بر این، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بهبود مدل رفتار رابطه بین فردی دانش آموز/معلم/ والد با تاکید بر درک و بهبود تجارب هیجانی یادگیرندگان موثرترین راه بهبود نیمرخ انگیزشی آن ها تلقی می شود.
    کلیدواژگان: انگیزش، نقصان انگیزش، تجربه زیسته، پدیدارشناسی توصیفی، مدل طراحی انگیزشی
  • علیرضا حیدرنژاد*، محمدعلی عامری صفحات 235-256

    پژوهش حاضر با هدف رابطه سرمایه های روان شناختی- اجتماعی با تمایل جوانان به خرده فرهنگ گروه های خارجی انجام شد. تحقیق به لحاظ هدف بنیادی وبه لحاظ روش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 97-96 می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 200 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای اندازه گیری سرمایه روان شناختی و سرمایه اجتماعی به ترتیب از پرسش نامه های لوتانز و آوولیو(2007) محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه ضریب قابلیت اعتماد پرسش نامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب 83/0 به دست آمد. جهت تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیری و آزمون T) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد بین سرمایه روان شناختی و خرده مولفه های آن (، تاب آوری، خوش بینی) و سرمایه اجتماعی و مولفه های آن (اعتماد و تعهد) با تمایل به خرده فرهنگ گروه های منحرف رابطه معناداری معکوس وجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز رابطه مولفه های تاب آوری، خوش بینی، اعتماد اجتماعی و تعهد اجتماعی با تمایل به خرده فرهنگ گروه های منحرف را تایید کرد. با توجه به رابطه معکوس مولفه های اعتماد و و تعهد اجتماعی با تمایل به خرده-فرهنگ گروه های منحرف، می توان نتیجه گرفت که با افزایش اعتماد و و تعهد اجتماعی در میان جوانان می توان از تمایل آنان به گروه های انحرافی کاست. همچنین ضریب تاثیر متغیر تاب آوری و خوش بینی به ترتیب برابر با 248/0- و 224/0- به دست آمد که می توان نتیجه گرفت که هر چه افراد دارای تاب آوری و خوش بینی بالایی باشند، تمایل کمتری به انجام خرده فرهنگ منحرف دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، سرمایه اجتماعی، تمایل به عضویت، خرده فرهنگ
  • کامران شیوندی*، فروغ خلیلی صفحات 257-280

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش یادگیری مغزمحور و آموزش کارکردهای اجرایی بر عملکرد فراحافظه کودکان مبتلا اختلالات یادگیری خاص بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس‎آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص مراجعه کننده به مراکز اختلال یادگیری شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 45 از آنان در سه گروه آموزش یادگیری مغزمحور (15 نفر)، گروه کارکردهای اجرایی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت آموزش یادگیری مغز محور (8 جلسه 60 دقیقه ای) آموزش کارکردهای اجرایی (20 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای از آموزش یادگیری مغزمحور و کارکردهای اجرایی دریافت نکردند. از پرسشنامه اختلالات یادگیری کلورادو توسط ویلکات، بوادا، ریدل، چابیلداس، دفریس و پنینگتون (2011) و فراحافظه اثنی عشری، حسینچاری، جوکار، فولادچنگ و خرمایی (1397) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‎افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که هر دو مداخله آموزش یادگیری مغزمحور و کارکردهای اجرایی به کار رفته در این پژوهش می توانند عملکرد فراحافظه کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص را بهبود بخشند، اما آموزش یادگیری مغزمحور دارای تاثیر بیشتری بر بهبود عملکرد فراحافظه کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص بود. بر اساس نتایج این پژوهش، آموزش یادگیری مغزمحور و کارکردهای اجرایی مداخلات موثری در بهبود عملکرد فراحافظه کودکان مبتلا اختلالات یادگیری خاص دارند اما تاثیر یادگیری مغزمحور ببیشتر بود.

    کلیدواژگان: یادگیری مغزمحور، کارکردهای اجرایی، فراحافظه، اختلالات یادگیری خاص
  • جمال شیخ احمدی*، فرزاد زندی، مریم اکبری، یحیی یار احمدی صفحات 281-305
    از آنجا که زندگی به طور مداوم در حال تغییر است و انسان با چالش های تازه وزیادی روبه رو می شود، بنابراین سازگاری با خود و محیط اطراف برای موجود زنده یک ضرورت می باشد. هدف از این تحقیق تدوین مدل ساختاری سازگاری اجتماعی بر اساس خودکارآمدی تحصیلی و عملکرد خانواده با میانجگری راهبردهای شناختی بود. روش پژوهش همبستگی از نوع تحقیقات توصیفی بود. جامعه آماری دانشجویان پرستاری (کارشناسی- ارشد) دانشگاه علوم پزشکی کردستان بوده که جمعا 830 نفر می باشد و براساس جدول مورگان و از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ی 220 نفر (110 نفر پسر، 110 نفر دختر) نمونه انتخاب شده است. نتایج به دست آمده، مناسب بوده مدل ساختاری سازگاری اجتماعی با عملکرد خانواده و خودکارآمدی تحصیلی با میانجی گری راهبردهای فراشناختی بر روی دانشجویان پرستاری را با داده های تجربی را نشان داد.تحلیل ساختاری همچنین نشان داد که دو متغیر عملکرد خانواده و باورهای خودکارآمدی به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق فراشناخت دانشجویان بر روی سازگاری اجتماعی دانشجویان تاثیر معناداری دارد و متغیر فراشناخت نیز به صورت مستقیم بر روی سازگاری اجتماعی دانشجویان تاثیر معناداری دارد. نظر به تاثیرگذاری عوامل محیطی که خود همیشه در حال تغییر مداوم است، توجه به توانایی سازگاری با این شرایط، بایسته است، در نتیجه توجه به علل تاثیرگذار بر سازگاری اجتماعی، ضروری است.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد خانواده، راهبردهای فرا شناختی
  • زهرا وحیدی، کامبیز پوشنه*، علی اکبر خسروی، مهشید ایزدی صفحات 307-337
    پژوهش باهدف طراحی محیط یادگیری مبتنی بر نظریه یادگیری تحولی برای دانش آموزان دوره دوم متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش الگو آمیخته و از نوع بین مرحله ای بود. به این منظور داده ها با روش کیفی جمع آوری و تحلیل شدند، علاوه بر این با روش کمی روایی و پایایی آن بررسی گردید. هم چنین به منظور استخراج ابعاد، مولفه ها و شاخص های محیط یادگیری مبتنی بر نظریه یادگیری تحولی کلیه متون، کتب، مقالات مجلات و همایش ها به شیوه تحلیل مضمون مورد بررسی و داده های کیفی جمع آوری شد. سپس خبرگان علوم تربیتی و روانشناسی مولفه های کشف شده را پس از بررسی، رد یا تایید کردند. پس از محاسبه روایی و پایایی پرسشنامه محقق ساخته از ابعاد و مولفه ها و شاخص های به دست آمده، مدل محیط یادگیری مبتنی بر یادگیری تحولی ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مدل محیط یادگیری مبتنی بر نظریه یادگیری تحولی دارای 84 گویه (شاخص)، 16 مولفه و 5 بعد می باشد. بر اساس نتایج این مدل، 5 شاخص محیط یادگیری عبارت اند از 1) بعد عوامل آموزشی شامل: مولفه های نقش معلم، تغییر در روش های آمادگی و تحقیق معلمان، تغییر اثبات گرایی، محیط دانش محور، محیط یادگیرنده محور، فعالیت های عملی و آموزش مسئله محور. 2) بعد عوامل حمایتی شامل مولفه های فعالیت های فرهنگی هنری و خلاقانه، عوامل پشتیبانی و هم افزایی تجارب و تعاملات. 3) بعد عوامل غیر آموزشی شامل مولفه های تغییرات چشمگیر زندگی و عوامل اجتماعی. 4) بعد نقد محوری شامل مولفه های تفکر انتقادی، گفتمان و رهایی .5) بعد عوامل خودشناسی شامل مولفه های فرایند خودسازی و هوش هیجانی.
    کلیدواژگان: محیط یادگیری، یادگیری تحولی، دوره دوم متوسطه
|
  • Hojat Allah Almasi *, Asmail Zaraii Zavarki, Ali Delavar, MohammadReza Nili Pages 1-30

    This research intends to recognize components and scope of apprenticeship Educational Model based on cognitive Student-Teacher theory in order to perform apprenticeship courses in Farhangian University. The research method is a mixed method from exploring plan type. Statistical society included experts in Farhangian University and, written and electronic documents and resources. In qualitative step, written and electronic documents were elected by purposive sampling plus 12 experts from Farhangian University. In quantities step, 30 experts were elected from Farhangian University and Allameh Tabataba'i University. Data collection in qualitative step was performed by semi-structured interview and content analysis from domestic and foreign databases and documents and in qualitative step it was done through a self-administered questionnaire. Analysis of obtained data from qualitative interview was done by using an inductive content analysis and it was performed in quantity step by inferential and descriptive statistical methods. Results of the research led in recognition and selecting six main components which are mental modeling, scaffolding, and interaction, creating contemplative situation, professional reflection and discovery. Results of the research show that validity of apprenticeship educational model is high and in desirable level in experts’ viewpoint.

    Keywords: Teacher Education, Educational Model, Apprenticeship, Cognitive Student-Teacher Theory
  • Shahab Fatin *, Simin Hosseinian, AliAsghar Asgharnejad Farid, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 31-56

    The aim of this research is to assess the model of academic burnout based on social problem-solving skills, psychological capital, academic conscience, and seeking academic help as well as determine the proposed theoretical model fit with the real data. This study is a descriptive-correlational research with an emphasis on possible causal relationships based on structural equation modeling. The population included senior high school students studying science in their fourth year in the first district of Ardabil during 2016-2017 school year. We used proportional stratified random sampling. The sample size was determined to be 291 participants using Morgan Table. The instruments included “Salmela-Aro and Naatanen’s Academic Burnout Questionnaire”, “D'Zurilla and Nezu’s Social Problem-solving Skills Inventory”, “Luthans’s Psychological Capital Questionnaire”, “Ilroy and Bunting’s Academic Conscience Questionnaire” and “Ryan and Pintrich’s Academic Help-Seeking Scale”. The results consistent with the hypotheses showed that adaptive social problem-solving skills had negative effect on academic burnout. Maladaptive social problem-solving skills and psychological capital had positive effect on academic burnout. In addition, the negative effect of seeking academic help as a mediator in the relationship between adaptive social problem-solving skills and academic burnout was confirmed. Furthermore, the positive effect of seeking academic help as a mediator in the relationship between maladaptive social problem-solving skills and academic burnout was confirmed. Academic conscience, as the mediator between psychological capital and academic burnout, was found to have an indirect and negative effect. And finally, the model with the experimental data from the study has a good fit.

    Keywords: Academic burnout, Social Problem-Solving Skills, psychological capital, Academic Conscience, Seeking Academic Help
  • Saeed Rezaei * Pages 57-74

    Emotional impairment are an obvious feature of most autistic people. The inability to mind reading is the sum of problems in understanding own and others' moods and emotions, as well as a defect in emotional functioning. The aim of this study was to design emotional reading training to improve the skills of diagnosing, interpreting and applying the emotional states of high-function autistic children.

    Method

    The present study is experimental type, with pre-test, post-test design, and follow-up with control group. The statistical population of this study includes all students with autism, high function, centers, especially autism in Tehran. Of the total target population, 16 high-performance autistic boys who had the criteria to enter the experiment were selected as available samples and randomly assigned to two experimental (8) and control (8) groups.  The mind-reading training program was implemented in 14 consecutive training sessions at the April 2 Rehabilitation Center for the experimental group. The computer excitability test was used to assess emotional ability, and the data collected were analyzed using analysis of variance and repeated measurements.

    Findings

    The results showed that the mind-reading training program significantly improved and enhanced emotional functions in the experimental group.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of the mind reading program on the emotional functions of autistic people, it is recommended as an intervention method for use in autism rehabilitation centers.

    Keywords: mind reading, emotional functioning, autistic children
  • Afshin Afzali *, Seid Mohamad Amin Ghashami, Ali Hendi Varkane Pages 75-96

    The purpose of this study was to determine and anticipate academic Cheating in students based on educational satisfaction, academic motivation and Self-handicapping. This research was carried out through descriptive correlational method and the statistical population of this study was 12215 students of Bu-Ali Sinai University. A sample of 300 students was selected. Using cluster sampling method, the clustering of the community based on the college and then its classification based on gender and gender selection were done. The required data were collected using Hartre's Educational Motivation Questionnaire (1981), Jones and Rudolt's academic Self-handicapping (1982), Mohseni's educational satisfaction (2010), and Frasat’s attitude toward academic Cheating (1392). Using multiple linear regression Simultaneously analyzed.The results of the analyzes showed that the variables considered including educational satisfaction and academic motivation and Self-handicapping were in general 15% related to the student's tendency toward academic Cheating (p ) Additionally, academic self-sufficiency alone can predict 39% of the students' academic motivation and 17% of the student's attitudes toward academic Cheating (p = 0.01).Based on these findings, if we want to reduce the amount of counterfeit students' behavior, we have to take steps to increase the student's academic motivation; as Self-handicapping of students decreases, the probability of their tendency toward academic Cheating Will also decrease.

    Keywords: Educational cheating, educational satisfaction, Educational Motivation, Self-handicapping
  • Marzieh Balali *, Farideh Dokanei Fard Pages 97-115

    The purpose of this study was to predict the academic achievement of ADHD students based on family functions and mindfulness, acceptance, and practice. This study was a descriptive-correlational one. The statistical population of the study consisted of all students of ADHD students referring to the Wall Rehabilitation Center in Karaj city in 1398. The sample size was 300 students who were selected using the available sampling method and Cochran formula. Data were collected using the Academic Success Inventory for College Students (ASICS), Family Assessment Device (FAD), The Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II). Multivariate linear regression was used to analyze the data in SPSS software version 23. The findings showed that the most important predictors of academic achievement were family functioning and mindfulness, acceptance, and practice, respectively. The most important predictors of academic performance in the components of family functions were role, behavior control, and emotional attachment, respectively. Notes can be useful tips for educators and families.

    Keywords: Academic Success, Family Functions, Mindfulness, Acceptance, Practice, ADHD Students
  • Marzieh Saviz *, Elahe Hejazi, Gholamali Afrooz Afrooz, Keyvan Salehi Pages 117-130
    The purpose of this study was to the effectiveness of ethical intelligence training in educational ethic and educational self-efficacy in tenth grade female students. The research method was experimental with unbalanced control group design. The statistical population consisted of 771 students of 10th grade girl students in zanjan city in the academic year of 2017-2018. 1 experimental group and 1 control group were divided and replaced. Subjects in both groups completed the questionnaires of academic ethics and academic self-efficacy in pre-test and post-test. The experimental group received 11 sessions of 90 minutes of ethical intelligence training while the control group did not receive any intervention. Results of covariance analysis showed that moral intelligence training had an effect on increasing students' academic ethics and academic self-efficacy (P˂0.001). Overall, the results of this study showed that to increase students' academic ethics and academic self-efficacy, using ethical intelligence training is effective.
    Keywords: Ethical Intelligence Training, Educational ethic, Educational Self-Efficacy
  • Sahar Hayatbakhsh, Gholamhossein Entesare Foumani *, Masood Hejazi Pages 131-156

    The purpose of this study was to The effectiveness of ethical intelligence training in educational ethic and educational self-efficacy in tenth grade female students. The research method was experimental with unbalanced control group design. The statistical population consisted of 771 students of 10th grade girl students in zanjan city in the academic year of 2017-2018. 1 experimental group and 1 control group were divided and replaced. Subjects in both groups completed the questionnaires of academic ethics and academic self-efficacy in pre-test and post-test. The experimental group received 11 sessions of 90 minutes of ethical intelligence training while the control group did not receive any intervention. Results of covariance analysis showed that moral intelligence training had an effect on increasing students' academic ethics and academic self-efficacy (P˂0.001). Overall, the results of this study showed that to increase students' academic ethics and academic self-efficacy, using ethical intelligence training is effective.

    Keywords: Ethical Intelligence, Educational ethic, Educational Self-Efficacy
  • Abolghasem Yaghoobi *, Mosayeb Yarmohamadivasel, Shamsi Shamshiri Pages 157-180
    The aim of this study was to investigate the relationship between attachment style and the components of subjective well-being and emotional creativity in students in Bu-Ali Sina University and the correlation research method. The research sample consisted of 367 students from Bu-Ali Sina University who were selected by stepwise cluster sampling method. The questionnaires of adult attachment style of Collins and Reed, subjective well being of Diener and Watson and emotional creativity of Avrill were used as the research tool. The data were analyzed after collection based on the research hypotheses and using Pearson’s correlation coefficient, and multiple simultaneous regression. The results showed that there is a significant relationship between attachment styles and subjective well being and its components. Also, a significant positive relationship was shown between secure attachment style and emotional creativity and its components, a significant positive relationship was shown between anxiety attachment style and preparetion emotioncomponent, and a significant negative relationship was shown between avoidant attachment style and novelty component. Multiple regression results showed that the attachment style of students in total predicts 0.11% from the subjective well-being scores and 0.27% from emotional creativity scores. Overall, the results indicated the importance of the role of the attachment style in the subjective well-being and the emotional creativity of the students.
    Keywords: attachment style, subjective well-being, Emotional Creativity
  • Madineh Rahmani Daryasary, Sonia Yavarinia, Firouzeh Sepehrianazar * Pages 181-196

    This study was an attempt to investigate relationship between spiritual intelligence, hope and responsibility wih academic achievement of high school female students of Langroud city. The population of the study was all third-grade high school of female students (1217 persons) in city. Sample of the study were 318 students who selected through random cluster sampling and base of Gessy and Morgan table who respond to spiritual intelligence self-report (king, 2008), hope measure (snyder, 1991) and responsibility California personality measure (1951). Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics included Pearson ‘s correlation coefficient and multiple regression. Results showed significant correlation between subscales of spiritual intelligence and subscales of hope and responsibility with academic achievement. Also, the result of regression analysis showed that spiritual intelligence, hope and responsibility were predicting to academic achievement (R2= 0.46). So, it can be concluded that in order to improve students 'academic achievement along with formal education, students' psychological dimensions should be considered.

    Keywords: Academic Achievement, Hope, responsibility, spiritual intelligence
  • Fateme Rashidipour, Omid Shokri *, Jalil Fathabadi, Hossein Pourshahriar Pages 197-234
    Although various researchers such as Keller (2018) have tried, to develop comprehensive theory models such as motivational design models, to strengthen the understanding of psychologists and educationalists of differentiation in learners' motivational profiles, but because of the mere emphasis on the paradigm of empiricism and the sheer focus on the logic of quantitative research, certainly, in the process of developing educational programs to reinforce students' motivational positions, they are survived with a deep and comprehensive understanding of the Health-centered educational lifestyle inhibitory behaviors Therefore, the researchers in this study attempted to answer the question by using descriptive phenomenological research method that are the most important antecedent elements of demotivation in Iranian students? For this purpose, 50 students in the seventh and eighth grades were selected from among students of Ray city in Tehran province to reach information saturation level and were interviewed in the form of 12 focus groups of 4-5 peoples. After recording and transcribing the interviews, data were analyzed using Colaizzi method. From the data analysis, eight main themes are included Perceived relevance with life, academic self-efficacy, a sense of control and coercion, intimate relationships, perceived unfairness, lack of interest and attention to the lesson, self-regulation, and classroom experience of emotion were extracted. In sum, the results of the present study align with the mental angles of the comprehensive model of Keller motivational design, it provided further evidence in defense of the interpretive role of the emotional information element in predicting Iranian learners' motivational deficits. In addition, the results of the present study showed that improving the student / teacher / parent interpersonal relationship model of behavior with emphasis on understanding and improving learners' emotional experiences is the most effective way to improve their motivational profile.
    Keywords: Descriptive Phenomenology, Motivational Design, motivation, demotivation
  • Alireza Haydarnejad *, MohammadAli Ameri Pages 235-256

    The aim of this study was to investigate the relationship between psychosocial and social capital with the tendency of young people to the subculture of deviant foreign groups. The research was fundamental in terms of purpose and correlational. The statistical population of the study is the students of Ferdowsi University of Mashhad in the academic year of 1997-96, when 200 people were selected as the sample population using Cochran's formula. In this study, the Avolio (2007) questionnaires were used to measure psychological capital and the researcher-made questionnaire was used to measure social capital. alpha coefficient was used to calculate the reliability coefficient of the questionnaire, which was 0.83. Descriptive and inferential used to analyze the findings. Findings show that there is a significant inverse relationship between psychological capital and its components (resilience, optimism) and social capital and its components with a tendency to subculture of deviant groups. The results of multivariate regression also confirmed the relationship between the components of resilience, optimism, social trust and social commitment with a tendency to subculture of deviant groups. Considering the inverse relationship between the components of trust and social commitment with a tendency to subculture of deviant groups, it can be concluded that by increasing trust and social commitment among young people, their tendency to groups can be concluded. Deviation of the cassette. Also, the effect coefficient of resilience and optimism variable was - 0.248 and -02.224, respectively.

    Keywords: Psychosocial Capital, Youth's Desire, Foreign Groups
  • Kamran Sheivandi *, Forough Khalili Pages 257-280

    The purpose of this study was to comparison of the effectiveness of brain-based learning and executive functions training on meta-memory in children with special learning disabilities.

    Method

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study included all the children with special learning disabilities referred to the center of district of Tehran in 2018-109, 45 children with special learning disabilities were considered as the sample size in two experimental groups (each group of 15 child) and control (15 child). The experimental groups underwent brain-based learning (8 sessions 60 minutes) and executive functions training (20 sessions 60 minutes), but the control group received no training. To collect data Colorado learning difficulties questionnaire of Willcutt, Boada, Riddle, Chhabildas, DeFries & Pennington (2011) and meta-memory scale of Esnaashari, HoseinChari, Jowka, Fooladchang, Khormaei (2018). Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive and inferential (multivariable analyze of covariance and Bonferroni).

    Results

    The results showed that both of the brain-based learning and executive functions training used in this study can significantly improve the meta-memory in children with special learning disabilities. But the brain-based learning has a greater impact on the meta-memory in children with special learning disabilities.

    Conclusion

    Based on the results of this study, brain-based learning and executive functions training are effective interventions on meta-memory in children with special learning disabilities, but the effect of the brain-based learning was greater.

    Keywords: brain-based learning, executive functions, meta-memory special learning disabilities
  • Jamal Sheikh Ahmadi *, Farzad Zandi, Maryam Akbari, Yahya Yarahmadi Pages 281-305
    Since life is constantly changing and people face new and increasing challenges, adapting to themselves and the environment is a must for the living being. The purpose of this study was to develop a structural model of social adjustment based on academic self-efficacy and family functioning mediated by cognitive strategies. The research method was correlational descriptive. The statistical population of the study consisted of 308 nursing students (MA) in Kurdistan University of Medical Sciences. Based on Morgan table, 220 students (110 boys, 110 girls) were selected through stratified random sampling. The results showed that the structural model of social adjustment with family function and academic self-efficacy mediated by metacognitive strategies on nursing students showed empirical data. Structural analysis also showed that two variables of family functioning and self-efficacy beliefs directly and indirectly through students' metacognition had a significant effect on students' social adjustment and metacognitive variables had a significant effect on students' social adjustment. Considering the influence of environmental factors that are constantly changing itself, it is necessary to pay attention to the ability to adapt to these conditions.
    Keywords: social adjustment, academic self-efficacy, family functioning, Metacognitive strategies
  • Zahra Vahidi, Kambiz Poushaneh *, ALI AKBAR KHOSRAVI, MAHSHID IZADI Pages 307-337
    The purpose of this study was to design a learning environment based on Transformative Learning Theory for high school students. The research method was across-stage mixed model. For this purpose, the data were collected and analyzed by qualitative method, in addition to consider validity and reliability by quantitative method. Also, to extract the dimensions, components and indicators of learning environment based on Transformative Learning Theory, all texts, books, journal articles and conferences were analyzed by content analysis method and qualitative data were collected. Education and psychology experts then confirmed, rejected, or confirmed the findings. After considering the validity and reliability of the researcher-made questionnaire on the obtained dimensions, components and indices, a model of transformative learning based learning environment was presented. The results showed that the model of learning environment based on Transformative Learning Theory has 84 items (indices), 16 components and 5 dimensions. Based on the results of this model, five indicators of learning environment are: 1) Dimensions of educational factors including: teacher role components, change in teacher preparation and research methods, change in Proofism, knowledge-based environment, learner-centered environment, practical activities and problem-based teaching. 2) Supporting dimensions include components of artistic and creative cultural activities, support factors, and synergies of experiences and interactions. 3) Dimensions of non-educational factors, including the components of significant life changes and social factors. 4) Axial Critical dimension includes the components of critical thinking, discourse and emancipation. 5) Dimensions of self-knowledge include components of the self-process and emotional intelligence.
    Keywords: Learning Theory, learning environment, Transformative