فهرست مطالب

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 42 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرزاق رحمانی*، شهلا جعفری صفحات 1-19

    در میان عوامل مختلفی که با فرآیند پیشرفت مکالمه عربی مرتبط هستند، هوش هیجانی می تواند نقش موثری ایفا نماید. به گونه ای که چنانچه دانشجوی رشته زبان عربی دارای کنش ها و انگیزش های درونی باشد و به مهارت های ارتباطی خویشتن آگاهی داشته باشد و در گفتمان های کلاسی شرکت نماید، قادر خواهد بود بر موانع پیشرفت غلبه کند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی با پیشرفت درس مکالمه عربی انجام شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل 80 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز می باشند که 42 نفر از دانشجویان درس مکالمه عربی 1 و2 مورد سرشماری قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی بار. ان انجام شد و محاسبه نمره ی پایانی دانشجویان به عنوان ملاک پیشرفت درس مکالمه عربی، قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین هوش هیجانی و پیشرفت درس مکالمه عربی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین مهارت های درون فردی، مدیریت استرس، اخلاق عمومی و مهارت های میان فردی که از مولفه های هوش هیجانی می باشند با درس مکالمه عربی همبستگی معناداری وجود دارد. در این زمینه به ترتیب مهارت های درون فردی (40/0) و کنترل استرس (25/0) بیشترین و کمترین همبستگی را با میزان پیشرفت درس مکالمه عربی دارند. واژه های کلیدی: هوش هیجانی، دانشجویان کارشناسی، مکالمه عربی، دانشگاه شیراز

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، دانشجویان کارشناسی، مکالمه عربی، دانشگاه شیراز
  • محمود آبدانان مهدیزاده، سعیده جلالی فرد*، قدرت قاسمی پور صفحات 21-40
    در ادبیات کلاسیک بررسی راوی و کانون شدگی در داستان و رمان بصورت کلی و در زاویه دید خلاصه می شد . اما با ظهور نظریه های جدید زبان شناسی از سوی برخی صاحب نظران بخصوص ژنت، این دو بصورت دقیق تری مورد بررسی قرار گرفت و از هم مجزا شدند. راوی یعنی کسی که داستان را نقل می کند و کانون گر یعنی کسی که چیزی را مشاهده و سپس مورد توجه قرار می دهد. هدیه حسین نویسنده عراقی از رمان نویس های معاصر عراق است که توانسته با نوشتن چندین رمان در زمره رمان نویسان تا حدودی موفق زن عرب قرار بگیرد. از جمله آثار او، رمان فی الطریق الیهم است که با نگاهی فردی-اجتماعی به مسایل جامعه آن روز عراق نوشته شد. راوی اصلی این رمان کودکی شش ساله است که با وجود خردسال بودن، اما از انواع کانون گری و راویتگری مختلف استفاده کرده است؛ همین امر باعث شده تا این رمان برای این پژوهش انتخاب و دو مولفه مذکور آن با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار بگیرد. در این رمان پیوسته با تغییر کانون روایت روبرو هستیم؛ اما با توجه به غلبه ی «من اول شخص»، عمدتا کانون ساز به صورت درونی نمود می یابد؛ بدین ترتیب راوی صاحب اصلی ترین پنجره کانون شدگی است. البته بصورت محدود این دو از یکدیگر مجزا می شوند و کانون گری از نوع درونی به بیرونی و راوی از درون داستانی به راوی دیگرگوی تبدیل می شود. گاهی نیز بصورت نادر راوی ناشناش-درون داستانی بصورت نامحسوس در هیبت راوی اصلی اما با آگاهی بیشتر و یا در قالب سوم شخصی ناآشنا در داستان حضور پیدا می کند.
    کلیدواژگان: کانون شدگی، راوی، هدیه حسین، رمان فی الطریق الیهم
  • سودابه مظفری، علی اسودی، نیلوفر زریوند* صفحات 41-57
    معنا شناسی شناختی، از شاخه های اصلی زبان شناسی شناختی بوده که به تحلیل معنا بر پایه شناخت می پردازد. این نگرش می تواند با استفاده از مبانی نظری خود همچون مبحث توسعه حقیقی و شمولی با استعاره های مفهومی و طرح واره های تصویری، در تحلیل معنای سوره های قرآن نقش مهمی ایفا کند. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی، ابژه های معنایی سوره «کهف» را با رویکرد معنا شناسی شناختی بررسی کرده تا معانی نهفته و یا متعدد آن ها را آشکار سازد. ازاین رو در این جستار مشخص گردید که واژه «الکتاب» به صفت انحراف ناپذیری و انسجام آگاهی های رسیده به پیامبر اشاره دارد، واژه «الفتیه» اشاره به صفت جوانمردی و قدرت ایمان یاران غار دارد، معانی کنشی در پی آگاه کردن بازتاب نیات خیر و شر انسان می باشند، واژه «ذی القرنین» در پی تاکید بر قدرت و جنگاوری پادشاهی بزرگ و واژه «السبب» به علم و معرفت ذی القرنین که چون راهنمایی برای او بوده اشاره دارد، و درنهایت، واژگان «یاجوج وماجوج» نیز بر میزان شرارت و فساد این قوم دلالت دارند.
    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، سوره «کهف»، استعاره مفهومی، طرحواره تصویری، بافت
  • پیمان صالحی*، پریسا امیری، مهران معصومی صفحات 59-78
    در سال های اخیر سبک شناسان متون ادبی با رویکرد سبک شناسی لایه ای، موفق به تحلیل و تفسیر باریک بینانه و دقیق تری از این متون شده اند؛ لذا بررسی لایه های مختلف سبکی، نقش موثری در کشف معانی و ایدیولوژی متون دارد. در میان لایه های چندگانه یک متن، لایه واژگانی کاربردی ترین لایه در تفسیر و بازتاب سبک و به تبع آن، جهان بینی شاعر است. پژوهش حاضر تلاش کرده است تا با دو رویکرد تحلیل زبانی- محتوایی و آماری به بررسی سبک شناسی لایه واژگانی و تحلیل ایدیولوژی حاکم بر مدایح علوی عبدالله الوایل الاحسایی شاعر عربستانی بپردازد. نتایج نشان می-دهد، با عنایت به اینکه ایدیولوژی و سبک شاعر رابطه مستقیمی با هم دارند، با بررسی سبک واژگانی اشعار مدحی الاحسایی شاهد تجلی دیدگاه های اعتقادی و دین محور از طریق واژه گزینی متناسب هستیم. واژگان این اشعار در چهار محور عینی و انتزاعی، رمزگان، عناصر اشاره گر زبانی و محور آرکاییسم مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند. از یک طرف، بسامد بالای واژگان انتزاعی بیانگر عقیده محور بودن اشعار الاحسایی است و از طرف دیگر، کاربرد چشمگیر رمزگان شریعت و عناصر اشاره گر که به عنوان دلایل عقلی و نقلی در دفاع از عقیده وی به کار رفته اند، متضمن تاکید بر نهادینه ساختن مضامین دینی و عقیدتی شاعر است.
    کلیدواژگان: عبدالله الوایل الاحسائی، مدایح علوی، سبک شناسی لایه ای، لایه واژگانی، ایدئولوژی
  • خلیل پروینی، سید حسین حسینی*، کبری روشنفکر، اصغر فهیمی فر صفحات 87-104
    پست مدرنیسم پدیده ای فلسفی و فرهنگی، فرزند نافرمان مدرنیسم است که در یک رابطه دیالکتیکی انتقادی با آن، با تکیه بر مولفه هایی همچون نفی عقل گرایی و انکار ذات باوری، انکار سلطه علم، نفی فراروایت ها، نقض دوگانگی های حتمی و واسازی و... در مقابل عقل گرایی، ذات باوری، اصالت علم و مرکزگرایی مدرنیسم، در پی بحران روحی و فکری و مدنی انسان غربی در نتیجه دو جنگ جهانی، ظهور کرد. و در عصر ارتباطات و از طریق همزیستی و روابط مسالمت آمیز و غیر مسالمت آمیز، به بستر فرهنگی و اندیشگانی در جوامع اسلامی ورود کرده و بسیاری از اندیشمندان و ادیبان اسلامی، تحت تاثیر آن قرار گرفته و آن را معیار خوانش میراث فکری خود قرار می دهند. پژوهش حاضر با روش وصفی - تحلیلی و با استعانت از نقد فلسفی، در پی بیان تفاوت های فکری و چالش های ناشی از تجلی این جریان در شعر ادونیس در تقابل با اندیشه مطلق گرا، ارزشمدار و هرمی بنیان اسلامی است. نتایج پژوهش بیانگر این امر است که ادونیس با ابزار نقد پست مدرن و بدون احتساب تفاوت های ژرف فرهنگی و مدنی و عوامل و بستر ظهور آن، به بازخوانی میراث اسلامی می پردازد و با از میان برداشتن مرزهای شعر و فلسفه و بکارگیری اندیشه فلسفی پست مدرن، بدون توجه به کارکرد شعر در جوامع اسلامی، شعری سخت نامفهوم را ارایه می کند که با زبان و اندیشه و فرهنگ جامعه عربی اسلامی فاصله دارد. اگر چه در برخی موارد، مخاطب آگاه را به بازخوانی میراث فرهنگی خود وامی دارد.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، اندیشه اسلامی، زبان، حقیقت، ادونیس
  • امید جهان بخت لیلی* صفحات 99-118
    جهت دهی به افکار و اندیشه ها از اهداف ادیبان حوزه پایداری است و آنان کوشیده اند با توجه به فضای خفقان و یاس آلود در جامعه از شیوه های مختلف بیانی جهت برقراری ارتباط موثر و بیان نافذتر اندیشه های پایداری یاری جویند. شالوده ارتباط، علاوه بر روش های مبتنی بر کلام به نشانه های غیرکلامی نیز متکی است و نشانه های فرازبانی موجود در متن با کارکردها و نقش های اثرگذار خود می توانند دامنه معنادار فراگرد ارتباط را رقم بزنند. در این گونه ارتباطی، پیام به وسیله ابزارها و کانال-هایی غیر از کلمات از قبیل ژست ها، نگاه ها، آواهای غیرکلامی و غیره به مخاطب فرستاده می شود. مقاله پیش رو که با رویکرد میان رشته ای (نشانه شناسی، ادبیات پایداری و روان شناسی) سامان یافته، برآن است تا با توجه به نمود شناسه های ارتباط غیر کلامی در شعر پایداری نزار قبانی (1923- 1998)، به-شیوه تحلیل محتوایی به کارکرد رمزگان های وابسته به آن بپردازد و با تحلیل این عناصر، چگونگی ارتباطات انسانی در جامعه اشغال زده عربی را به چالش کشیده، رویکرد ادبی قبانی را در مواجهه با ناهنجاری های پیرامون تبیین نماید. یافته ها حاکی از آن است که شاعر توانسته از طریق نشانه های مختلف ارتباط غیر کلامی از جمله حالت ها و رفتارهای چهره، پدیده های محیط زندگی و غیره با مخاطبان خود پیرامون رهایی سرزمین های عربی، همانندی و اشتراک فکر ایجاد کند و استفاده وی از رفتارشناسی زبان بدن و روابط برون زبانی بر بلاغت کلام منظوم و حالت نمایشی دیدگاه هایش افزوده-است و این امر، آگاهی و مهارتش را در کاربرد شیوه های القای مفاهیم ذهنی به منظور ترغیب و تاثیرگذاری بر دریافت کنندگان پیام نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ارتباطات غیر کلامی، نزار قبانی، شعر پایداری، انتقال معنا
|
  • Shahla Jaafari Pages 1-19

     Among the various factors that are related to the Arabic conversation process, emotional intelligence can play an effective role. Students of the Arabic language with intrinsic skill, internal motivation, conscious of their communication skills and participate in class discourses will be able to overcome obstacles to progress. So, the main objectives of this research were to investigate the relationship between emotional intelligence and achievement of Arabic conversation. The descriptive correlation of this study was carried out with 80 masters students of Arabic language and literature at Shiraz University who were selected 42 of them with census sampling. The emotional intelligence questionnaire was ‘Bar-On’. Graduate students score were used as a tool for the achievement to Arabic conversation. The validity of the questionnaire was carried out by the content and structure and its reliability was determined by Cronbach`s alpha coefficients. Data were statistically analyzed using the analysis of SPSS in two descriptive and inferential levels (Pearson correlation and multiple regression). The results showed a significant relationship between emotional intelligence and achievement to Arabic conversation. Among the components of emotional intelligence: The extent of the decrease in the progress on the Arabic conversation was In-person skills with correlation coefficient (R=0/409) > General Ethics (R=0/372) > Interpersonal skills (R=0/352) > stress management (R=0/256). Keywords: Arabic conversation, Masters Students, Arabic language , Emotional intelligence

    Keywords: Arabic conversation, Masters Students, arabic language, Emotional intelligence
  • Mahmood Abdanan Mahdizade, Saeideh Jalalifard *, Ghodrat Ghasemi Pour Pages 21-40
    Previously Study Narrator and focalization in the story was generally And summed up from the angle of view. With the introduction of structuralism theories by some pundits, especially Genet, These two were examined more carefully and have been separated. The narrator is the one who tells the story and A focalizer means someone who observes something and then and then he pays attention. Hadiya Hussein is an Iraqi writer and one of Iraq's contemporary novelists has managed to become one of the most successful Arab female novelists by writing several novels, among others is novel fi Altariq Elayhem, which is written with a personal-social look at the issues of Iraqi society that day. This descriptive-analytical study seeks to investigate the two components mentioned in this novel. In most parts of the novel, the internal focalizer be identical with the narrator that is, both are the same spirit of Amal. As such, the narrator owns the main window of focalization. In a limited way, the two are sometimes separated, and the internal focalizer becomes the external focalizer and homodiegetic narration becomes the heterodiegetic narration.
    Keywords: focalization, narrator, Hadiya Hussein, novel fi Altariq Elayhem
  • Soudabeh Mozaffari, Ali Asvadi, Niloufar Zarivand * Pages 41-57
    Cognitive semantics is one of the main branches of cognitive linguistics that analyzes the meaning based on cognition. This attitude can play an important role in analyzing the meaning of Quranic chapters by using its theoretical foundations such as the issue of real and inclusive development with conceptual metaphors and pictorial schemas. This descriptive-analytical study examines the semantic objects of Surah "Kahf" with a cognitive semantic approach to reveal their hidden or multiple meanings. Therefore, in this article, it was found that the word "Kitab" refers to the attribute of non-deviation and coherence of the knowledge reached to the prophet, The word "fatiya" refers to the attribute of chivalry and the strength of faith of the companions of the cave, The meanings of action seek to inform the reflection of the good and evil intentions of man, The word "Dhi Al-Qarnayn" refers to the power and warfare of the great kingdom, and the word "Al-Sabb" refers to the knowledge of Dhi Al-Qarnayn, which served as a guide for her. Finally, the words "Yagug and Magog" also indicate the extent of evil and corruption of this people.
    Keywords: Cognitive semantics, Surah Kahf, Conceptual metaphor, pictorial schemas, texture
  • Payman Salehi *, Parisa Amiri, Mehran Masoomi Pages 59-78
    In recent years, stylists of literary texts have succeeded in analyzing and interpreting these texts more closely and accurately with a layered stylistic approach, therefore, the study of different layers of style has an effective role in discovering the meanings and ideology of texts. Among the multiple layers of a text, the lexical layer is the most practical layer in the interpretation and reflection of style, and consequently, the poet's worldview. The present study has tried to examine the stylistics of the lexical layer and the analysis of the ideology prevailing in the Alawite praises of the Saudi poet Abdullah Al-Weil Al-Ahsaei with two approaches of linguistic-content and statistical analysis. The results show that, considering that the ideology and style of the poet are directly related to each other, by examining the lexical style of Madahi al-Ahsa'i's poems, we see the manifestation of religious and doctrinal views through appropriate word selection. The vocabulary of these poems has been reviewed in four axes: objective and abstract, cryptography, linguistic pointing elements, and archaism. On the one hand, the high frequency of abstract words reflects the doctrinal nature of Al-Ahsa'i's poems and On the other hand, the dramatic use of the code of the law and the indicative elements that have been used as rational and narrative reasons in defense of her opinion, It includes an emphasis on institutionalizing the poet's religious and ideological themes.
    Keywords: Abdullah Al-Wa'il Al-Ahsa'i, Alawite Praise, Layered Stylistics, vocabulary, ideology
  • Khalil Parvini, Seyed Hossain Hossaini *, Kobra Roushanfekr, Asghar Fahimi Far Pages 87-104
    Postmodernism, as an intellectual, philosophical and cultural phenomenon, is the disobedient child of modernism, that in a critical dialectical relationship with it, based on elements such as denial of rationalism and rejection of Essentialism, denial of the domination of science, negation of Metanarrative, violation of certain duplications and deconstruction... In contrast to rationalism, Essentialism , the Scientism and the centralization of modernism, following the mental and intellectual crisis of civilized man arose in the West the aftermath of the two world wars. This cultural and philosophical phenomenon in the era of communication and through coexistence and peaceful and non-peaceful relations, the cultural and thought base in Islamic societies has entered, and many Islamic scholars have been influenced by it as a criterion for reading and evaluating texts They put their intellectual heritage. The present study uses a descriptive-analytical method and with the help of a philosophical critique, seeking to express the differences of thought and the challenges arising from the appearance of this flow in the poetry of Adonis in opposition to the thought of absolute, pious, and pyramid of Islamic foundations. The results of this study indicate that Adonis uses the postmodern critique method, without taking into account the profound cultural and civilian differences and its emerging factors, to revisit the Islamic heritage. By eliminating the boundaries of poetry and philosophy and applying postmodern philosophical thought, regardless of The function of poetry in Islamic societies provides an inaudible poetry that is far from the language, thought and culture
    Keywords: postmodernism, Islam, Language, Truth, Adonis
  • OMID JAHAN BAKHT LAYLI * Pages 99-118
    Directing the thoughts and ideas is regarded as one of the.objectives of the literary scholars of the Resistance field.Given the desperate and stifling contexts in.the society,they have attempted to employ a variety of expressive methods to establish an influential communication and express the resistance ideas more efficiently.The basis of.communication,in addition to.the methods based on.the word,also relies on non-verbal signs,and the meta- linguistic expressions in the text, with their functions and influential roles,can be used to determine the meaningful scope of the communication process.The message in this form of communication is.transmitted to the audience by means other than words and channels such as gestures, eyes,non-verbal soundsetc. In this article due to the appearance of non-verbal communication identifiers in the poetry of Nazar Qobbani(1923-1998)descriptive-analytic and interdisciplinary approach)Semiology,Resistance literature,psychology(to its related codes are discussed and with the analysis of these elements.We investigate the know-how of the human relationship in the occupied Arabic lands At the same time,the literary trend taken by.Ghabani.As to the surrounding abnormalities are elaborated on.The findings indicate that the poet tried to create similarity and thought through the non-verbal signs Including Face modes and behaviors,living environment phenomena and more with his audience about the liberation of the Arab territories from occupation,and his use of the ethics of body language and outsourcing in poetry of perseverance on rhetoric.The poetic and dramatic language has increased its views,and this has made him aware and point-blank in applying the modes of induction of mental concepts in order to encourage and influence the message recipients.
    Keywords: Non verbal communication, Nazar Qobbani, Sustainable poetry, Meaning transfer