فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 94، بهار و تابستان 1398)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 94، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آنیتا عبدالهی نانواپیشه* صفحات 1-17

    در این مقاله یک توزیع طول عمر چهار پارامتری جدید به نام توزیع رایلی لوماکس نمایی شده معرفی می شود که دارای نرخ خطر افزایشی و u شکل برای مدل بندی داده های طول عمر (قابلیت اطمینان) است. توزیع لوماکس در اقتصاد، بیمه، مدل های قابلیت اطمینان، طول عمر، مسایل صف بندی و علوم بیولوژیکی کاربرد دارد. در این مقاله ابتدا ویژگی های ریاضی و آماری توزیع پیشنهادی ارایه می شود، سپس کاربردهای توزیع جدید با استفاده از مجموعه داده های واقعی بیان می شود. گشتاورهای حول مبدا و میانگین و عباراتی برای چولگی و کشیدگی ارایه می شود. ویژگی های مختلف ریاضی و آماری توزیع جدید بیان می گردد. برآورد پارامترها با استفاده از روش ماکسیمم درستنمایی مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت دو کاربرد از توزیع جدید با استفاده از مجموعه داده های طول عمر واقعی و درآمد ارایه می شود. خواهیم دید که توزیع رایلی لوماکس نمایی شده (E-RL) برازش بهتری را نسبت به سایر مدل ها برای مجموعه داده های طول عمر و درآمد فراهم می کند.

    کلیدواژگان: توزیع لوماکس، توزیع رایلی لوماکس نمایی شده، گشتاورها، داده های طول عمر و درآمد، برآورد پارامترها و نیکویی برازش
  • مرتضی عزتی*، حسن حیدری، پروین میدری صفحات 19-54

    بخش خدمات یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی است که درصد بالایی از تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است. دو سوم فعالیت های اقتصادی را بخش خدمات به خود اختصاص داده است. رشد روز افزون تجارت در بخش خدمات نسبت به تجارت کالا سریع تر انجام می شود و علاوه بر این، بیشترین نیروی کار در این بخش شاغل هستند که می توان به اشتغال 48 درصدی از اشتغال کل ایران در این بخش اشاره کرد. خدمات بخش مهمی از اقتصاد جهان به خصوص، کشورهای در حال توسعه را تشکیل می دهد. به منظور بررسی اثر تحریم های اقتصادی بر اشتغال بخش خدمات در گام اول این مطالعه تلاش شد با به کارگیری روش تحلیل عاملی شاخصی برای تحریم در مدل سازی اقتصادی مورد بهره برداری قرار گیرد، سپس براورد تاثیر تحریم های اقتصادی بر رشد تولید و اشتغال بخش خدمات با استفاده از روش سیستم معادلات همزمان طی سال های 1395-1357 بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که تحریم های اقتصادی با کاهش رشد اقتصادی بخش خدمات بر اشتغال بخش خدمات اثر منفی داشته است.

    کلیدواژگان: اشتغال، رشد اقتصادی، تحریم های اقتصادی، بخش خدمات، سیستم معادلات همزمان
  • مریم سوری، مجتبی گنجعلی* صفحات 55-66

    تعیین اندازه ی نمونه در تمام مطالعات آماری از جمله مطالعه های طولی، از اهمیت به سزایی برخوردار است. این مهم، معمولا با در نظر گرفتن یک توان معلوم در آزمون فرض های آماری برای کاهش هزینه های نمونه گیری انجام می شود. انتخاب اندازه ی نمونه ی مناسب با استفاده از روش های کارآمد، به محقق این اطمینان را می دهد که با صرف حداقل انرژی، وقت و هزینه به هدف مطالعه با توان بالا دست یابد. در این مقاله، با استفاده از روشی بر مبنای شبیه سازی و معیار توان بیزی، به تعیین تعداد اندازه ی مورد نیاز در مطالعات طولی با پاسخ های دودویی از دیدگاه بیزی می پردازیم. نهایتا، با ذکر یک مثال کاربردی روش پیشنهادی به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل بیزی، مطالعه ی طولی، مدل با اثرهای تصادفی، معیار توان بیزی
  • اشکان شباک* صفحات 67-119

    پیشرفت چشمگیر دانش و فناوری، پیچیده تر شدن جوامع و فرآیند جهانی شدن از یک سو و رشد روز افزون نیازهای آماری کاربران به آمارهای رسمی با کیفیت، ارزان و به هنگام از سویی دیگر، سازمان های ملی آمار را در سال های اخیر با چالش های زیادی روبه رو کرده است. به موازات این چالش ها، محدودیت های بودجه ای و همچنین پدیدار شدن منابع متعدد داده ای، تقاضای ذی نفعان اصلی نظام های آماری کشورها را برای شفافیت و پاسخگویی هرچه بیشتر تولیدکنندگان آمار رسمی در چگونگی هزینه کردن منابع خود برای تولید داده و اطلاعات آماری افزایش داده است. مجموع این عوامل در سال های گذشته و فشار دوچندانی که در این راستا بر سازمان های ملی آمار به عنوان مرجع اصلی نظام های آماری وارد شد، ضرورت بازنگری در نظام ها و فرآیندهای تهیه و انتشار محصولات آماری را متناسب با شرایط جدید روشن کرد. بنابراین مفهوم جدیدی در ادبیات علمی آمار رسمی در سطح جهانی با عنوان مدرن سازی نظام های آماری مطرح شده است. برای پژوهش و مطالعه بیشتر در زمینه ویژگی ها و جنبه های مختلف این موضوع کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای اروپا در سال 2010 کمیته ویژه ای را تحت عنوان گروه عالی مدرنیزه کردن آمار رسمی تشکیل داد. همچنین کنفرانس ها و سمینار های متعددی با شرکت دانشمندان، آمارشناسان و کارشناسان خبره ی آمار رسمی در نقاط مختلف جهان توسط سازمان ها و موسسات بین المللی مرجع آمار رسمی برگزار شده است. کمیسیون آمار سازمان ملل نیز به عنوان بالاترین مرجع بین المللی در نشست های 46، 47 و 48ام خود در سال های 2015، 2016 و 2017 موضوع مدرن سازی نظام های آماری را به طور ویژه در دستور کار خود قرار داده است. در این مقاله نخست ضمن معرفی مدرن سازی نظام های آماری به مرور ادبیات موضوع و مطالعات انجام شده در این زمینه پرداخته می شود. سپس ابعاد و جنبه های این مفهوم به ویژه با تمرکز بر نقش و جایگاه سازمان ملی آمار در نظام آماری مدرن به تفصیل بحث و بررسی خواهد شد. در پایان با توجه به نقش نظام آماری در نظام تصمیم گیری کشور و حکمرانی شایسته، با نگاه به برنامه سوم ملی توسعه نظام آماری کشور، به ویژگی ها، ساختار و الزامات مورد نیاز سازمان ملی آمار به عنوان قلب تپنده در یک نظام آماری مدرن در راستای اهداف برنامه توسعه مزبور اشاره خواهد شد.

    کلیدواژگان: نظام ملی آمار مدرن، آمار رسمی، سازمان ملی آمار، برنامه ملی توسعه آمار
  • جواد حسین زاده* صفحات 121-154

    رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور «بیانیه گام دوم انقلاب» به تبیین دستاوردهای شگرف چهار دهه گذشته پرداختند، که این بیانیه سند و راهکاری است به منظور اجرا در دهه پنجم انقلاب و هسته مرکزی آن سپردن کار به جوان ها با هدف یک پیشرفت همه جانبه است. آنچه که در این بیانیه حایز اهمیت است، مخاطب قرار گرفتن جوانان است که رهبری در این خصوص می فرمایند: جمعیت جوان زیر 40 سال که بخش مهمی از آن نتیجه موج جمعیتی ایجادشده در دهه 60 است، فرصت ارزشمندی برای کشور است و مهم ترین ظرفیت امیدبخش کشور، نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی است. جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز است، لذا با در نظر داشتن نقش ایجابی عامل جمعیت و مولفه پنجره جمعیتی باید برنامه ریزی مناسب صورت گیرد تا با مدیریت سرمایه انسانی بتوان گام موثری در جهت رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور برداشت. با وجود چشم انداز مثبت در تاثیر تحولات ساختار جمعیتی بر رشد اقتصادی، سود جمعیتی به خودی خود رخ نمی دهد و اساسا شرایط بالقوه ای است که صرفا با سیاست گذاری موثر می تواند به فعل درآید. در واقع این وضعیت از ساختار سنی جمعیت از طریق ساز و کارهایی همچون بهبود عرضه نیروی کار، پس انداز و سرمایه انسانی منجر به بروز فرصت های رشد تولید و درآمد سرانه می شود. از طرفی طی سه دهه گذشته داده ها نشانگر کاهش باروری از سال 1365 به بعد است که با بررسی علل کاهش و سیاست گذاری مناسب برای افزایش میزان باروری، می توان مدت زمان بهره مندی از پنجره جمعیتی را افزایش داد. در این مقاله با استفاده از نتایج سرشماری های نفوس و مسکن و وضعیت کنونی ساختار و تحولات جمعیت، مفاهیم پنجره جمعیتی و سود جمعیتی تبیین و در ایران مورد واکاوی قرار گرفته و تاثیر این متغیرها و مدیریت سرمایه انسانی بر افزایش رشد اقتصادی پایدار و افزایش نرخ باروری بررسی شده است.

    کلیدواژگان: پنجره جمعیتی، سود جمعیتی، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی پایدار، حساب های ملی انتقالات، نرخ باروری
  • سید نعمت الله میرفلاح نصیری، فریده دل عظیمی، هما طاهری پور* صفحات 155-172

    موضوع اشتغال و بیکاری همواره از موضوعات مهم کشور بوده است. در این بین با توجه به ساختار سنی جمعیت کشور، اتخاذ سیاست هایی جهت ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای جوانان و به دنبال آن کاهش بیکاری آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. عدم اشتغال جوانان و وارد آوردن فشار اقتصادی به خانواده ها، می تواند آنان را در معرض طرد اجتماعی و بلاتکلیفی اقتصادی و ترس از آینده ای نامعلوم قرار دهد. در دستور کار 2030 سازمان ملل متحد نیز در دستیابی به توسعه پایدار، دو هدف برای جوانان در نظر گرفته شده است: الف-دسترسی کامل و موثر به اشتغال و کار شایسته برای تمامی زنان و مردان از جمله افراد جوان ب-کاهش افرادی که شاغل نیستند و در حال تحصیل و مهارت آموزی نیستند. مقاله حاضر بر اساس داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، وضعیت جوانان غیر شاغل که درحال تحصیل یا مهارت آموزی نیستند را در سطح کشوری و استانی مورد مطالعه قرار داده است. در سال 1395، 36٫2 درصد جوانان کشور، شاغل نبوده و در حال تحصیل یا کسب مهارت نیز نیستند. این میزان برای مردان، حدود 24٫0 درصد و برای زنان 49٫0 درصد است.

    کلیدواژگان: جوانان غیر شاغل، نرخ NEET، شکاف مطلق، نرخ بیکاری جوانان
  • سید نعمت الله میرفلاح نصیری، صمد اصغری، شهلا صباغی* صفحات 173-192

    در سال های اخیر، افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ باروری در سایه پیشرفت های پزشکی، موجب بوجود آمدن پدیده سالخوردگی در کشور شده که با شیب زیادی در حال افزایش است. حال این پرسش مطرح است در وضعیت کنونی، سالخوردگی در استان های کشور چگونه بوده و چه سهمی از سالمندان تحت پوشش بیمه های اجتماعی و نهادهای حمایتی عمومی قرار دارند؟ در این مقاله به پایش وضعیت سالمندی در نقاط مختلف کشور (استان ها) با استفاده از سه شاخص «نسبت سالمندی»، «نسبت جنسی سالمندی» و «نسبت وابستگی سالمندی» پرداخته شده است. همچنین سهم سالمندان برخوردار از حمایت های صندوق های بیمه ای و نهادهای عمومی ارایه دهنده خدمات حمایتی به سالمندان به تفکیک استان تعیین شده است. نتایج نشان داد در فاصله بین سال های 95-1390 جمعیت سالمندان 60 ساله و بیشتر سه برابر جمعیت کل کشور رشد داشته است. همچنین در سال 1395، استان های گیلان، مازندران، مرکزی و همدان بیشترین نسبت سالمندان را دارا هستند. در 80 درصد استان های کشور سهم زنان سالمند بیش از مردان است. از هفت میلیون و پانصد هزار سالمند، حدود 63 درصد از حمایت های اجتماعی پایدار برخوردار هستند. همچنین سهم پوشش حمایت اجتماعی در 18 استان های کشور بیشتر از سهم کل کشور است.

    کلیدواژگان: سالمند، نسبت سالمندی، نسبت جنسی سالمندی، نسبت وابستگی سالمندان، حمایت اجتماعی
  • سعیدرضا زارعی*، فهیمه برومندی صفحات 193-208

    افزایش اشتغال و کاهش بیکاری یکی از شاخص های مهم توسعه یافتگی جوامع است. شاخص های آماری حاصل از اجرای طرح آمارگیری نیروی کار در ارزیابی سیاست ها و عملکردهای مربوط به حوزه ی اشتغال زایی از کارایی لازم برخوردارند. در عین حال، باید بر این نکته نیز تاکید نمود که به کارگیری یک شاخص (مانند نرخ بیکاری) به تنهایی نمی تواند معیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد اشتغال زایی استان های کشور باشد، بنا بر این لازم است مجموعه ای از شاخص های عمده ی طرح نیروی کار به کار گرفته شوند تا بتوان به سیمای کاملی از فرایند عملکرد اجرایی استان ها در اشتغال زایی، تحقق برنامه های توسعه و... دست یافت.در این پژوهش ضمن تشریح مدل تاپسیس و وزن دهی شاخص های مورد استفاده مدل به روش کریتیک، استان های کشور بر مبنای شاخص های عمده نیروی کار مرکز آمار ایران در دوره ی 1394-1397 رتبه بندی می شوند، سپس نتایج رتبه بندی با رتبه بندی استان ها تنها بر اساس نرخ بیکاری مقایسه می شود. نتایج پژوهش حاکی از عملکرد مطلوب برنامه ریزان و مسیولین اجرایی به ترتیب در استان های خراسان شمالی، فارس و مازندران طی این دوره زمانی است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی استان ها، نرخ بیکاری، طرح آمارگیری نیروی کار، روش تاپسیس، روش وزن دهی کریتیک
  • کیانا ملک پور*، زهره فلاح محسن خانی صفحات 209-236

    برنامه ریزی در حوزه های اشتغال از مهم ترین و اساسی ترین نیازهای کشور است که به شاخص های نیروی کار در مقاطع زمانی نیاز دارد. هم اکنون مرکز آمار ایران به عنوان مرجع آمار رسمی کشور عهده دار ارایه ارقام این حوزه است. ولی سازمان ها و ادارات دیگری نیز در کشور در سطح های کوچکتر آمارهای مربوط به این حوزه را ارایه می کنند. با یکسان سازی تعاریف، مفاهیم و طبقه بندی های مورد نیاز در منابع آمار رسمی مطابق با تعاریف، مفاهیم و طبقه بندی های آمارگیری نیروی کار می توان جداول تلفیقی از براوردهای اشتغال در سطح های مورد نیاز ارایه نمود سپس گام به گام آمار جداول اصلاح شوند تا تفاوت بین آمار دو منبع در حد امکان کاهش یابد. در این مقاله جامعه مورد نظر، شاغلان مزد و حقوق بگیر در نظر گرفته شده اند و جداول تلفیقی آن بر اساس آمارهای حاصل از آمارگیری نیروی کار و آمارهای ثبتی مربوط به بیمه سازمان تامین اجتماعی، بیمه سلامت و سایر صندوق های بیمه اجتماعی (تا حد امکان) برای سال های 1384 تا 1397 ارایه شده است. نتایج نشان می دهد به مرور با بهبود نظام آمارهای ثبتی آمار اشتغال مزد و حقوق بگیری حاصل از آمارگیری نیروی کار به آمارهای مستخرج از آمارهای مبتنی به ثبت نزدیک می شود.

    کلیدواژگان: آمارگیری نیروی کار، اشتغال مزد و حقوق بگیران، آمارهای ثبتی، تطبیق منابع آماری
  • سعید طاهری، مریم حسین زاده* صفحات 237-281

    این مقاله، با هدف بررسی وضعیت رفاه در جمهوری اسلامی ایران بر حسب شاخص های جهانی رفاه لگاتوم1 و شناسایی راه های دستیابی به رفاه در سطح استاندارد2 جهانی تهیه شده است. به علاوه، بررسی مقایسه ای گزارش های شاخص مزبور در طول سا ل های گذشته به این منظور صورت گرفته که مخاطبان علاقمند را ترغیب به توجه به وجوه تمایز این شاخص با سایر شاخص های رفاه نماید تا درک عمیق تری نسبت به رفاه و عملکرد دولت ها بدست آورند. این بررسی به روش کتابخانه ای و مقایسه ای انجام شده است و برای درک و دریافت بهتر موضوع علاوه بر توجه به مفاهیم، پیشینه، اصول و مبانی رفاه به رویکردها و روش شناسی این شاخص ها، اشاره شده و درباره نحوه جمع آوری داده ها، شاخص ها و محاسبه رتبه رفاه به طور مقایسه ای در کشورها، تاثیر شاخص های مزبور را در کشورهای جهان بر رتبه کلی رفاه آن ها نشان می دهد. همچنین این مقاله با توجه به چالش های جهان در دستیابی به رتبه های بالاتر رفاه و نقش بحران ها، منازعات منطقه ای از یک طرف، و رونق اقتصادی و تجاری در کشورها از طرف دیگر، توجه نموده است. برای ارایه، تصویری از جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه منا (خاورمیانه و آفریقا) و در میان کشورهای اسلامی، وضع شاخص های رفاه آن را با این دو گروه از کشورها مقایسه نموده است. نتایج حاصل از این بررسی حاکی از این است که جمهوری اسلامی ایران برغم تلاش های فراوان طی چند دهه ی گذشته هنوز نتوانسته نه تنها در کل کشورهای جهان بلکه در میان کشورهای منطقه منا و حتی در کشورهای اسلامی جایگاه درخور توجهی را بدست آورد. نتیجه این مقاله دلالت بر این دارد که جمهوری اسلامی ایران علیرغم تلاش های متعددی که برای ایجاد رفاه، متناسب با امکانات و فرصت ها در مناطق مختلف و در مجموع کشور نموده است هنوز نتوانسته در رتبه بندی کشورها از لحاظ رفاهی، جایگاه مناسب و مطلوبی کسب کند. این وضع نامطلوب، حتی در دو منطقه منا و کشورهای اسلامی هم از این حیث جایگاه برجسته ای نیافته است.

    کلیدواژگان: رفاه، کیفیت اقتصادی، محیط تجاری، حکمرانی، آزادی شخصی، سرمایه اجتماعی، ایمنی و امنیت، آموزش، سلامت، محیط طبیعی، بهزیستی، کیفیت زندگی، شاخص شخصیت، رتبه بندی رفاه
  • محمد غفاری فرد*، اسلام الدین رضایی صفحات 283-307

    ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصادی، یکی از شاخص های مهم اقتصادی است که نشان دهنده بهره گیری از ظرفیت منابع انسانی و طبیعی متناسب با هر منطقه در جهت رشد اقتصادی و تولید آن است. از این رو هدف تحقیق حاضر، دستیابی به مزیت های نسبی هر منطقه از طریق رتبه بندی ارزش افزوده ایجاد شده فعالیت های اقتصادی مختلف است. بنابراین، در ابتدا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی به وزن دهی هر یکی از 15 زیر بخش اقتصادی پرداخته، سپس به منظور دستیابی به نتایج، با استفاده داده های موجود در مرکز آمار و با استفاده از روش تاپسیس تحلیل صورت گرفته است. نتایج تحقیق (با ارزش افزوده نفت و گاز) نشان داد که منطقه 4 (اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خوزستان) با کسب ضریب 0/6326 در رتبه ی اول قرار گرفت و منطقه 3 (ایلام، کرمانشاه، لرستان، همدان) با ضریب 0/0652 در جایگاه آخر قرار گرفته است. همچنان بدون ارزش افزوده نفت و گاز منطقه 8 (سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، یزد) با کسب ضریب 0/5746 در رتبه ی اول قرار گرفته و منطقه 9 (خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی) با ضریب 0/1071 در جایگاه آخر قرار گرفته است. به علاوه، نتایج به دست آمده از روش تاپسیس در رابطه به استان های کشور ایران با در نظر گرفتن ارزش افروده نفت و گاز نشان می دهد که استان خوزستان در رتبه ی اول قرار گرفته و در مقابل استان خراسان شمالی در رتبه آخر قرار گرفته است. همچنان بدون ارزش افزوده نفت و گاز، استان تهران در جایگاه اول و در مقابل استان ایلام در جایگاه آخر قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، رشد اقتصادی، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی
  • طه نوراللهی*، حسام خدامرادی، عطیه فقیه خوشابی صفحات 309-321

    یکی از فوری ترین مباحث سیاستی در خصوص شیوع عالم گیری کووید1 19 در اروپا مربوط به گستره و روش های داده های جمعیت شناسی برای تعیین الگوهای مختلف مرگ و میر بین گروه ها و مناطق است، و اینکه آیا این عالم گیری و پیامدهای اقتصادی آن بر پویایی جمعیت در آینده تاثیر خواهد گذاشت یا خیر و نحوه ی تاثیر آن چگونه خواهد بود. ارزیابی های سیاستی پساکرونا در مورد شیوع کووید 19 و تاثیر اقدامات محدود کننده باید شامل تحلیلی تمام عیار فراتر از نماگرهای سلامت باشد. همچنین باید نقش نماگرهای کلیدی جمعیت شناسی مانند سن و ساختارهای خانوادگی، الگوهای هم خانگی، مشخصه های فردی مانند وضعیت اقتصادی-اجتماعی، قومیت و جابه جایی نیز ارزیابی شود. در جریان بحران فعلی کووید 19، درجه ی عدم حتمیت در فرآیندهای تصمیم گیری بسیار بالا است. علاوه بر مشاوره ی موقتی که در طول هر نوع بحران ضروری است، یک سیستم پایش دایمی تر بر اساس شواهد جمع آوری شده درباره ی مسایل سلامت جامعه و فراتر از آن نیز مورد نیاز است. این سیستم باید با همکاری نزدیک با کارشناسانی از سازمان های پژوهشی، سیاست گذاری، اقتصادی و اجتماعی عمل کند تا بر طرز فکر قبیله ای2فایق آید. بیماری عالم گیر کووید 19 اهمیت سرنوشت ساز جدی گرفتن نابرابری های اجتماعی و سلامت را در اروپا برجسته می کند.

|
  • Anita Abdollahi Nanvapishe* Pages 1-17

    In this paper a new four-parameter lifetime distribution named “the exponentiated Lomax – Rayleigh (E-LR) distribution” has been suggested that it has an increasing hazard rate for modeling lifetime data. The Lomax distribution has applications in economics, actuarial modelling, reliability modeling, lifetime and queuing problems and biological sciences. In this paper Firstly, the mathematical and statistical characteristics of the proposed distribution are presented, then the applications of the new distribution are studied using the real data set. Its first moment about origin and moments about mean have been obtained and expressions for skewness, kurtosis has been given. Various mathematical and statistical properties of the proposed distribution have been discussed. Estimation of its parameter has been discussed using the method of maximum likelihood. In the end, two applications of the new distribution have been discussed with two real lifetime data sets. The results also confirmed the suitability of the presented models for real data collection.

    Keywords: Lomax distribution, exponentiated Lomax – Rayleigh (E-LR) distribution, moments, lifetime data, parameter estimation, goodness of fit
  • Morteza Ezati*, Hasan Heidari, Parvin Meidari Pages 19-54

    The service sector is one of the most important sectors of the economy, accounting for a high percentage of GDP. Two-thirds of economic activity is devoted to services. The growing growth in the service sector is faster than that of the commodity trade, and in addition, the largest workforce is employed in the sector, accounting for 48 percent of Iranchr('39')s total employment. Services constitute an important part of the world economy, especially developing countries. The first step of this study was to investigate the effect of economic sanctions on economic modeling by employing a new index factor analysis for economic modeling. The method of the system of simultaneous equations has been studied during 1977-2017. The results indicate that economic sanctions have had a negative effect on employment in the service sector by slowing economic growth in the service sector.

    Keywords: Employment, economic growth, economic sanctions, service sector, system of simultaneous equations
  • Maryam Souri, Mojtaba Ganjali* Pages 55-66

    Sample size determination is important in all statistical studies including longitudinal studies. This is usually done by considering a target power to reduce the costs of sampling. Choosing the right sample size using efficient methods, ensures that the researcher achieve goal of the study, by spending the least amount of energy, time and money. In this article, using a method based on simulation and Bayesian power criterion, we determine the number of size required in longitudinal studies with binary responses, from a Bayesian point of view. Finally, mentioning a practical example, the proposed method is used.

    Keywords: Bayesian analysis, longitudinal study, random effects model, bayesian power criterion
  • Ashkan Shabbak* Pages 67-119

    The great progress of technology and science make societies more complicated. In this regard, budget constraints as well as the growing statistical needs of users for high quality and timely statistics, have faced national statistical offices (NSOs) with many new challenges in recent years. In other hand, emergence of multiple data sources has increased the demand of these factors, together forced NSOs to review and redesign the systems and processes of producing and dissemination of official statistics. According to this, a new concept has been raised in the literature which is called the modernization of statistical systems. Given the importance of the issue and for greater coordination at the global level, United Nations Statistics Division asked the UN Economic Commission for Europe to study and act systematically in this field. For this purpose, UNECE in 2010 set up a special committee which is called the High-Level Group for the Modernization of Official Statistics. Numerous conferences and seminars with the participation of scientists, statisticians and experts in official statistics in different parts of the world have been held by international organizations and institutes of official statistics. The United Nations Statistics Commission, as the highest international body, in its 46th, 47th and 48th sessions in 2015, 2016 and 2017, has placed the issue of modernization of statistical systems on its agenda. In this article, while introducing the modernization of statistical systems, the literature on the subject and the studies conducted in this field are reviewed. Then, the dimensions and aspects of this concept will be discussed in detail, focusing on the role and position of the National Statistics Organization in the modern statistical system (NSS). Finally, considering the role of the statistical system in the countrychr('39')s decision-making system and good governance, looking at the third national plan for the development of the countrychr('39')s statistical system, the characteristics, structure and requirements of the NSO and NSS will be mentioned.

    Keywords: Modern national statistics system, official statistics, national statistical office, national strategy for the development of statistics
  • Javad Hosseinzadeh* Pages 121-154

    The Supreme Leader of the Islamic Revolution issued “the Second Phase of the Revolution Statement” addressed to the Iranian nation" explained and interpreted the remarkable achievements of the last four decades, which is a document and a strategy to be implemented in the fifth decade of the revolution and its core is to entrust the job to young people aiming at comprehensive development. What is important in this statement is to address the young population by Supreme Leader saying that: " The young population under the age of 40, an important part of which is the result of a birth boom in the1980’s represents an invaluable prospect and opportunity for the country, and the most important optimistic potential capacity in the country is the talented and efficient human resource that enjoys deep, noble foundation of faith and religion. The youth of the current population of the country is an opportunity and a privilege, accordingly, considering the positive role of the population factor and the population window component, appropriate, planners should develop appropriate planning so that effective steps can be taken towards the nation’s economic, social and cultural development by managing human resources. Despite the positive outlook about the impact of demographic changes on economic growth, demographic dividend does not occur by itself and are essentially potential conditions that can only be realized through effective policy-making. In fact, this situation of the age structure of the population leads to the creation of opportunities for the growth in production and per capita income through mechanisms such as improving labor supply, savings, and human resources. On the other hand, during the last three decades, the data show a decrease in fertility from 1986 onwards. By studying the causes of the decrease and appropriate policies to increase fertility, the duration of using the population window can be increased. In this paper, the concepts of population window and demographic dividend have been looked through and the impact of these variables and human resources management on increase in sustainable economic growth as well as in the fertility rate has been studied by using the results of the population and housing censuses and the current situation of the population structure and developments.

    Keywords: Population window, demographic dividend, human resource, sustainable economic growth, national accounts of transfers, fertility rate
  • Seyed Nematollah Mirfallah Nasiri, Farideh Delazimi, Homa Taheripour* Pages 155-172

    The issue of employment and unemployment has always been one of the most important issues in the country. Considering the age structure of the countrychr('39')s population, adopting policies to create suitable job opportunities for young people and consequently reduce their unemployment is of particular importance. Lack of youth employment and economic pressure on families can expose them to social exclusion and economic uncertainty and fear of the uncertain future. The UN Agenda 2030 also sets out two goals for young people in achieving sustainable development: a) Full and effective access to employment and decent work for all women and men, including young people  b) Reduction of people who are not employed and are not studying and training. The present article studies based on the data of the General Census of Population and Housing in 2016 the situation of unemployed youth who are not studying or training at the national and provincial levels and compares the situation in Iran with some countries. In 2016, 36.2% of the countrychr('39')s youth were not employed and were not studying or gaining skills. This rate is about 24.0% for men and 49.0% for women.

    Keywords: Unemployed youth, NEET rate, absolute gap, youth unemployment rate
  • Seyed Nematollah Mirfallah Nasiri, Samad Asghari, Shahla Sabaghi* Pages 173-192

    In recent years, increasing life expectancy and decreasing fertility rates in the wake of medical advances has led to the emergence of an aging phenomenon in the country, which is rising steeply. Now, the question is: what is the current state, how old are provinces in the country, and what proportion of the elderly are covered by social insurance and public support institutions? In this article, the monitoring of the aging status in different parts of the country (provinces) has been studied using the three indicators of "age ratio", "sex ratio of aging" and "age dependency ratio". Also, the share of the elderly with the support of insurance funds and public institutions providing support services to the elderly is determined by the province. The results showed that in the period between 2011 and 2011, the population of elderly people aged 60 and more than three times the total population of the country has grown. Also, in 1395, Gilan, Mazandaran, Central and Hamedan provinces have the highest proportion of elderly people. In 80% of the provinces, the share of older women is higher than that of men. Of the 7.5 million elderly people, they account for 63 percent of sustainable social support. Also, the share of coverage of social support in 18 provinces of the country is more than the total share of the country.

    Keywords: Elderly, elderly ratio, aging sex ratio, elderly dependency ratio, social support
  • Saeed Reza Zarei*, Fahimeh Boroumandi Pages 193-208

    Increase of employment and reduction of unemployment are the most important indicators for community development. Statistical indicators derived from the implementation of the Labor Force Survey design are useful in evaluating employment policies and performances. But, it should also emphasize that using an indicator (such as the unemployment rate) alone cannot be a suitable criterion for assessing the employment performance of the provinces, so it is necessary to use a set of major indicators of labor force design; in order to achieve a complete view of executive performance of employment, realization of development plans and so on. In this study, the provinces of Iran are ranked based on Major Labor Force indicators during 2015 to 2019 by using TOPSIS method. The weight of these indicators is determined using the CRITIC method. Then the ranking results are compared with the ranking of provinces only based on the unemployment rate. The results show that North Khorasan, Fars and Mazandaran provinces have the desired performance during this period.

    Keywords: Ranking of provinces, unemployment rate, labor force survey design, TOPSIS method, CRITIC weighting method
  • Kiana Malekpour*, Zohreh Falah Mohsenkhani Pages 209-236

    Programming in the employment fields is the most important and fundamental need of the country, which requires labour force indexes during the periods of time. Now, Statistical Centre of Iran, as the resource of the official statistics in the country is accountable for presenting those data, but other organizations and offices in the country present the relevant figures on this field in lower levels. By equalising the required definitions, concepts and categories in the official statistics references, according to the definitions, concepts and categories of Labour Force Survey, the intermixed tables of the employment estimations can be offered in the required levels. Then, step by step, statistics of these tables will be corrected so that the difference between the figures of the two resources will decrease as much as possible. In this article, the interested population, the employees have been considered and its intermixed tables have been presented on the basis of the figures obtained from Labour Force Survey and administrative records related to the insurance of Social Security Organization, Health Insurance Organization and other social insurance funds (as much as possible) in the years between 2005 and 2018. The results show this difference is lower and lower during the interested periods.

    Keywords: Labour force survey, wage, salary earner employment, register statistics reconciling, statistical sources
  • Saeed Taheri, Maryam Hosseinzadeh* Pages 237-281

    This study aims to explore the welfare status of the Islamic Republic of Iran in terms of global Legatum welfare indicators and identify ways of achieving welfare at the world standard level. In addition, comparative reviews of the Legatum welfare indicators refers over the past years have been conducted to encourage interested audiences to look at the distinctive aspects of this indicators with other indexes to gain a deeper understanding of the welfare and performance of governments. This Study is conducted through a library and comparative approach and points to the approaches and methodology of these indicators. In addition too focusing on the concepts, backgrounds, principles and foundations of welfare, and on how to collect data, indicators and calculating the welfare rank comparatively shows the impact of these attributes in the counties of the world on their overall well-being. This paper also addresses the challenges of the world in achieving higher levels of prosperity and the role of crises, regional conflicts on the one hand, and economic and business prosperity in countries on the other hand. In addition, to provide an Image of the republic’s position Islamic Republic of Iran in MENA Region (Middle East and North Africa) And within Muslim countries, it has compared welfare indicators with these two groups of countries. The results of this study show that the Islamic Republic of Iran, in despite of many efforts over the past several decades has not achieved a position not only in the countries of the world yet, but also in the countries of the MENA region and even in the Islamic countries.

    Keywords: Welfare, economic quality, business environment, governance, personal freedom, social capital, safe, security, education, health, natural environment, well being, life quality, prosperity index, prosperity ranking
  • Mohammad Ghafari Fard*, Eslamodin Rezaei Pages 283-307

    Awareness of the available resources and economic potentials of the regions is essential for growth and development. One of the important economic indicators which shows efficient utilization of human and natural resources in a region is the economic growth, production and the value added of the various economic sectors. The purpose of the present study is to achieve the relative advantages of each region by ranking the value added of different economic activities. Therefore, first, using the hierarchical analysis method, we weighed each of the 18 economic sub-sectors for our study and then in order to get results we use the data available at the statistical center for analysis by using TOPSIS approach for the year 2015. The result suggests that (with oil and gas value added) region 4 (Isfahan, Chaharmahal Bakhtiari, Khuzestan) was ranked first with a coefficient of 0.6784 while Area 3 (Ilam, Kermanshah, Lorestan, Hamedan) with coefficient of 0.0650 obtains the last position. However, without oil and gas value added, zone 8 (Sistan Baluchestan, Kerman, Hormozgan, Yazd) was ranked first with a coefficient of 0.5587 while area 3 (Ilam, Kermanshah, Lorestan, Hamedan) ranked lowest with a coefficient of 0.0282. In addition, the TOPSIS approach result for all the provinces of Iran shows that, if we consider the value added for oil and gas, the Khuzestan province takes the first place while the Ilam province gets the last position. Pertinently, without value-added of oil and gas, Tehran province tops the list while Ilam province still maintains the last position.

    Keywords: Value added, economic growth, TOPSIS, hierarchical analysis, province
  • Taha Nourollahi*, Hesam Khodamoradi, Atieh Faghih Khoushabi Pages 309-321

     One of the most urgent policy issues related to the COVID-19 pandemic in Europe concerns the extent and ways in which demographics have determined different patterns of mortality between groups and regions, and whether and how the pandemic and its economic consequences will affect population dynamics in the future. Post-pandemic policy evaluations on the spread of COVID-19 and the impact of lockdown measures should include a thorough analysis that goes beyond health indicators. They should also assess the role played by key demographic indicators like age and family structures, co-residence patterns, individual characteristics such as socio-economic status, ethnicity and mobility. During the current COVID-19 crisis, there is a high degree of uncertainty in decision-making processes. In addition to the ad-hoc consultancy required during any type of crisis, a more permanent monitoring system based on collected evidence of population health issues and beyond is needed. It should function in close collaboration with experts from research, policy, the economy and societal organizations to overcome silo-thinking. The COVID-19 pandemic highlights the crucial importance of effectively tackling social and health inequalities in Europe.