فهرست مطالب

پیشرفت های حسابداری - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1399)

مجله پیشرفت های حسابداری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم اصغری، محمد مهدی عباسیان فریدونی*، سید حسین نسل موسوی صفحات 1-27

    چکیده هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر گرایش های احساسی و عواطف رفتاری سرمایه گذاران بر درجه نقدشوندگی بازار سهام است. بدین منظور، با استفاده از مدل دباتا و همکاران (2017) و با به کارگیری داده های 14 کشور، در بازه زمانی 2008 تا 2018، تاثیر گرایش های احساسی و تمایلات رفتاری سرمایه گذاران بر درجه نقدشوندگی بازار سهام بررسی شده است. در این پژوهش برای سنجش و اندازه گیری متغیر احساسات سرمایه گذاران، از شاخص آرمز و همچنین برای سنجش نقدشوندگی، از معیارهای ارزش معاملاتی(TV)، عدم نقدشوندگی آمیهود (ILLIQ) و عدم نقدشوندگی کوروین و شولتز(HLS) استفاده شده است. نتایج تجربی این پژوهش نشان می دهد که: بالا بودن سطح نقدینگی بازار در سال قبل، تاثیر مثبت و معناداری بر سطح نقدینگی بازار در سال جاری دارد. احساسات سرمایه گذاران بر نقدشوندگی بازار سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد. نرخ رشد حجم پول و نرخ رشد تولیدات صنعتی نیز بر نقدشوندگی بازار سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد و نرخ تورم سال جاری، تاثیر منفی بر نقدشوندگی بازار سهام دارد. بر اساس نتایج، احساسات سرمایه گذار در کشورهای مورد مطالعه، تاثیر مثبت بر حجم معاملات بازار سهام دارد و می تواند حجم معاملات و نقدشوندگی بازار سهام را افزایش دهد؛ لذا بخشی از رشد نقدینگی وارد بازار سهام شده است و توانسته است حجم معاملات در این بازار را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه گذاران، درجه نقدشوندگی بازار سهام، مالی رفتاری
  • مهران حسین افشاری*، محسن دستگیر، شکرالله خواجوی صفحات 29-61

    یکی از موضوعات جدید در حیطه محافظه کاری ، بررسی تاثیر اخبار بد بر محافظه کاری مشروط است. تفکیک شاخص های اخبار بد بینش جدیدی را در خصوص اقلام تعهدی حاصل می کند و باعث بهبود الگو های اقلام تعهدی می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تفکیک این شاخص ها بر محافظه کاری مشروط در الگو های مبتنی بر اقلام تعهدی در مقایسه با تاثیر شاخص های کلی در این الگو ها است. بدین منظور، داده های 144 شرکت از بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 11 ساله از سال 1385 لغایت 1395 جمع آوری شده است. و روابط بین متغیرهای پژوهش با استفاده از داده های تابلویی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته تجزیه و تحلیل شده است. در این پژوهش، نتایج حاصل از الگوی آلن و همکاران (2013)، الگوی بال و شیواکومار (2006) و الگوی بایزالوو و باسو (2016) با یکدیگر مقایسه شد. نتایج این مقایسه نشان داد که تفکیک شاخص های اخبار بد باعث بهبود الگو های مبتنی بر اقلام تعهدی جهت پیش بینی روابط این شاخص ها با محافظه کاری مشروط می شود. همچنین سایر یافته های این پژوهش بر اساس نتایج الگوی بایزالو و باسو نشان داد، کاهش فروش، کاهش در تعداد کارکنان و جریان های نقد سال جاری با محافظه کاری مشروط رابطه مستقیم و معنی داری دارد در حالی که کاهش جریان های نقدی سال قبل و سال آتی با محافظه کاری مشروط رابطه معنی داری ندارند.

    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط، عدم تقارن زمانی، جریان نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی، اخبار بد
  • محمد امری اسرمی، محمدعلی آقائی* صفحات 63-93

    مفهوم مازاد خالص و مازاد ناخالص سودهای حسابداری، پایه های مدل حسابداری حقوق صاحبان سهام را تشکیل می-دهد، این مفاهیم و پویایی خطی اطلاعات سودهای حسابداری براساس فرایند وینر با استفاده از مبانی مکتب نیوکلاسیک اقتصادی بررسی می شود. قیمت سهام را می توان به متغیر های ارزش دفتری سهام، سودهای حسابداری و سودهای نقدی پیوند داد، 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1397بعنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد در مدل اطلاعات سودها، برای ارزش دفتری سهام یک دوره قبل، ضریب مثبت و برای ارزش دفتری سهام جاری، ضریب منفی و بطورکل برای تغییر در ارزش دفتری سهام، ضریب مثبت ایجاد شده است، که نشان دهنده پویایی اطلاعات سودها است. سودهای غیرعادی با سود دوره قبل و ارزش دفتری سهام دوره قبل و همچنین با ارزش دفتری سهام دوسال قبل همبستگی دارد. بنابراین علامت ضرایب در مدل پویایی اطلاعات سودها مستقل از عامل حذف اثر تورم اقتصادی خواهد بود. محافظه کاری مستتر در پویایی اطلاعات بر علامت ضرایب مدل پویایی تاثیر ندارد اما وزن های ارزش دفتری سهام و سودهای غیرعادی به تعدیلات ناشی از سیاست های محافظه کاری حسابداری مربوط است. هرچه پویایی خطی اطلاعات بیشتر باشد، فرصت های آربیتراژ در بازارهای سرمایه کاهش می یابد، لذا، سبب افزایش رقابت در بازار و کاهش رانت های اقتصادی می شود.

    کلیدواژگان: پویایی اطلاعات سودها، سودهای حسابداری، محافظه کاری حسابداری، سود باقیمانده
  • علی جعفری، جمادوردی گرگانلی*، مجید اشرفی، آرش نادریان صفحات 95-128

    هدف عمومی گزارشگری مالی فراهم نمودن اطلاعات مالی درباره واحد گزارشگر است که برای تصمیم گیری های سرمایه گذاران، وام دهندگان و سایر اعتباردهندگان بالفعل و بالقوه درباره ی تامین منابع برای واحد تجاری سودمند می باشد. این هدف ایجاب می کند که اطلاعات مالی از خصوصیات کیفی برخوردار باشند. قابلیت مقایسه یک خصوصیت کیفی افزاینده سودمندی اطلاعات است و موجب می شود استفاده کنندگان هنگام ارزیابی فرصت های جایگزین، تصمیمات سرمایه گذاری بهتر و کارآمدی اتخاذ نمایند. هدف این پژوهش مطالعه پیامدهای قابلیت مقایسه صورت های مالی از دیدگاه سرمایه گذاران و اعتباردهندگان با تاکید بر نقش تعدیل گری مالکان نهادی است. برای اندازه گیری قابلیت مقایسه صورت های مالی از سه معیار سود خالص، جریان های نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی اختیاری استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 119 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که الف- قابلیت مقایسه جریان های نقدی عملیاتی بر بازده سالانه سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد و این ارتباط توسط مالکیت نهادی تعدیل می شود؛ ب- قابلیت مقایسه سود خالص بر نوسان پذیری بازده سهام تاثیر منفی و معناداری دارد و این ارتباط توسط مالکیت نهادی تعدیل می شود و ج- قابلیت مقایسه سود خالص و قابلیت مقایسه جریان های نقدی عملیاتی بر اعتبار تجاری تاثیر معناداری دارند، اما نقش تعدیل کننده ی مالکیت نهادی در این رابطه ها به لحاظ آماری تایید نشد.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، مالکیت نهادی، بازده سهام، ریسک، اعتبار تجاری
  • سید علی حسینی*، مهناز محمودخانی صفحات 129-156

    پژوهش قلب ایجاد دانش در جهان و محور اصلی توسعه علمی هر کشوری است. چاپ مقالات محققان ایرانی در مجلات معتبر بین المللی معدود است، ازاین رو هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر خروجی پژوهش های حسابداری ایران در سطح مجلات بین المللی است. ابزار گردآوری داده های این پژوهش، پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این پژوهش اعضای هییت علمی حسابداری دانشگاه های سراسر کشور است. داده های پرسشنامه در اواخر سال 1397 و اوایل سال 1398 گرداوری شدند. در مجموع 53 پرسشنامه گرداوری شد که از این تعداد 50 پرسشنامه برای تحلیل قابل استفاده بود. نتایج 50 پرسشنامه گردآوری شده نشان می دهد که عوامل کشوری مهم ترین عامل موثر بر خروجی پژوهش های حسابداری در سطح مجلات بین المللی است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که دانشگاهیان ایران دارای انگیزه لازم برای انجام پژوهش در سطح مجلات بین المللی هستند، بااین حال پایین بودن حقوق و دستمزد و تعصب هییت تحریریه مجلات بین المللی موجب می شود که دانشگاهیان قادر به چاپ مقالات در سطح بین المللی نباشند. البته تخصص آماری و درک ادبیات حوزه تخصصی و ارتقای رتبه نیز بر انگیزه ی دانشگاهیان بر چاپ مقالات در سطح مجلات بین المللی موثر است. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که فشار نهادی لازم بر اعضای هییت علمی برای چاپ مقاله در نشریات بین المللی به اندازه کافی نبوده است. نتایج این پژوهش می تواند گامی مهم برای بهبود وضعیت نشر مقالات محققان ایرانی در سطح مجلات بین المللی باشد.

    کلیدواژگان: پژوهش حسابداری، مجلات بین المللی، خروجی پژوهش
  • عباسعلی دریائی*، یاسین فتاحی صفحات 157-186
    بررسی مبانی نظری و ادبیات پژوهش نشان می دهد می توان رابطه مثبت و یا منفی معناداری بین ساختار مالکیت و نقدشوندگی سهام پیش بینی کرد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی احتمال وجود رابطه نامتقارن بین مالکیت عمده و نقدشوندگی سهام است. با استفاده از رویکرد الگوی رگرسیون انتقال هموار تابلویی و داده های ترکیبی 135 شرکت در بازه زمانی 1387-1396 رابطه نامتقارن بین مالکیت عمده و نقدشوندگی سهام تبیین شد. همچنین، بر اساس مدل های شبکه عصبی و رگرسیون لجستیک، میزان خطای پیش بینی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد، در رژیم اول (سطح آستانه 34 درصد) رابطه مثبت و معناداری بین مالکیت عمده و نقدشوندگی سهام و در رژیم دوم رابطه منفی و معناداری بین مالکیت عمده و نقدشوندگی سهام وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش حاضر بر کمتر بودن خطای مدل های پیش بینی مبتنی بر شبکه های عصبی نسبت به رگرسیون لجستیک تاکید دارد. به نهادهای قانونی توصیه می شود قوانین مرتبط با پشتیبانی از سرمایه گذاران و البته پیش از آن شفافیت اطلاعات مالی در بازارهای مالی را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: تئوری هزینه معاملات، رویکردهای غیرخطی، ساختار مالکیت، شبکه های عصبی، فرضیه کژگزینی و نقدشوندگی سهام
  • ندا رضایی، عسگر پاکمرام*، رسول عبدی، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 187-212

    همزمانی بازده سهام حوزه نسبتا جدیدی در پژوهش های مالی و اقتصادی است که رابطه نزدیکی با توسعه اقتصادی، ثبات بازارهای مالی و کارایی بازار دارد. همچنین کاربردهایی در اندازه گیری آگاهی دهندگی قیمت، قیمت گذاری دارایی ها، پیش بینی ریزش قیمت سهام، و... دارد. همچنین همزمانی می تواند به منظور اندازه گیری کارایی بازار استفاده شودو عوامل زیادی بر همزمانی بازده سهام تاثیر گذار می باشد که هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر همزمانی بازده سهام است. در راستای دستیابی به این هدف برای آزمون فرضیه ها از داده های 155 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1385 تا 1396 استفاده شده است. یافته که نتایج پژوهش نشان داد که بازده سالانه سهام و گردش معاملات و اندازه شرکت و نقدشوندگی سهام بر همگام سازی بازده سهام تاثیر معنی داری و مثبت دارد. سهامداران نهادی بر همگام سازی بازده سهام تاثیر معنی داری و منفی دارد. عمر شرکت و تمرکز مالکیت و فرصت رشد بر همگام سازی بازده سهام تاثیر معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: همزمانی بازده سهام، نقدشوندگی سهام، تمرکز مالکیت
  • علی صیادی سومار*، فرشاد سبزعلی پور صفحات 213-237

    افزایش بهای تولید و محدودیت منابع، موجب تغییر در ترکیب هزینه ها شد به گونه ای که شرکت ها حاضر به تحمیل هزینه بابت فعالیت های فاقد ارزش نیستند و درصدد حذف آنان و خلق فعالیت های با ارزش هستند. استفاده از ابزارهای نوین مدیریت هزینه می تواند زمینه خلق ارزش را فراهم نماید؛ مشروط بر آنکه شرکت ها خود را با فاکتورهای اقتضایی داخلی و بیرونی تطبیق دهند. لذا هدف این پژوهش، آزمون الگوی اقتضایی عوامل تاثیرگذار بر فلسفه خلق ارزش و استفاده اثربخش از منابع شرکت است. نتایج پژوهش براساس داده های 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 10 ساله (1388-1397) با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از آن است که اثر 8 عامل اقتضایی منابع انسانی، محیط اقتصادی، محیط خارجی، استراتژی شرکت، تکنولوژی، محیط رقابتی، منابع مالی و حمایت مدیران ارشد در استفاده از اطلاعات حسابداران مدیریت برای خلق ارزش و استفاده اثربخش از منابع شرکت، معنادار است و چهار عامل اقتضایی ساختار سازمانی، اندازه شرکت، بخش فرهنگی و بخش حرفه ای بر استفاده از گزارش های حسابداران مدیریت، تاثیر معناداری ندارند. همچنین نتایج ماتریس اهمیت- عملکرد نشان می دهد توجه به فاکتورهای اقتضایی قدرت رقابت، تکنولوژی های نوین، محیط اقتصادی، نسبت مخارج تحقیق و توسعه، میزان سازگاری با عدم اطمینان محیطی، کارایی شاخص سرمایه انسانی و ساختار حاکمیت شرکتی، رمز دستیابی به خلق ارزش مضاعف در فعالیت ها و اثربخشی در استفاده از منابع شرکت ها است. همچنین از بین فاکتورهای اقتضایی تکنولوژی و منابع انسانی بیشترین اثر را دارند.

    کلیدواژگان: حسابداران مدیریت، فلسفه خلق ارزش، فاکتورهای اقتضایی، مدل معادلات ساختاری
  • صونا علیزاده اقدم، غلامرضا سلیمانی امیری* صفحات 239-242

    تغییرات اقلیمی در سال های اخیر به یکی از چالش برانگیزترین موضوعات زیست محیطی در جهان تبدیل شده است. شواهد علمی گویای این واقعیت است که انتشار گازهای گلخانه ای در سطح صنایع نقش عمده ای در پیدایش این پدیده دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابزارها و رویه های حسابداری مدیریت در کنترل و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در شرکت ها و ارایه رهنمودی در رابطه با پیاده سازی سیستم حسابداری مدیریت گازهای گلخانه ای است. پژوهش حاضر مبتنی بر ارزیابی دیدگاه خبرگان و روش شناسی کیفی از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته است. با تحلیل داده های مصاحبه اهداف سیستم حسابداری مدیریت گازهای گلخانه ای، ذینفعان، محرکها و موانع پیاده سازی این سیستم، تکنیک ها و رویه های مناسب و نهایتا خروجی ها و پیامدهای پیاده سازی چنین سیستمی شناسایی و چارچوب پیشنهادی تحقیق تبیین گردید. یافته های پژوهش بر نقش حسابداری مدیریت برای کنترل انتشار گازهای گلخانه ای خصوصا در ابعاد تحلیل و مدیریت هزینه، ارزیابی پروژه های سرمایه ای و ارزیابی عملکرد و انگیزش تاکید می کند.

    کلیدواژگان: حسابداری زیست محیطی، حسابداری گازهای گلخانه ای، حسابداری مدیریت، روش شناسی کیفی، تحلیل تم
  • رقیه محمودی، محمدحسین ودیعی*، محمدعلی باقرپور ولاشانی، مهدی جباری نوقابی صفحات 263-298

    حسابداری همواره ازطریق استقرار سیستم ارزیابی عملکرد بهینه، فرصت رشد و توسعه سازمان را فراهم آورده است. این پژوهش با هدف بررسی کاربردهای سیستم ارزیابی عملکرد در بخش عمومی (شهرداری مشهد) انجام شده است و درنهایت، این موضوع که کاربردهای سیستم های ارزیابی عملکرد در شرایط قراردادپذیری بر عملکرد موثر هستند یا خیر، نیز مورد کاوش قرار گرفته است. قراردادپذیری شامل؛ شفافیت اهداف، توانایی انتخاب معیارهای عملکرد تحریف نشده (قابلیت سنجش خروجی ها از لحاظ اهداف) و درجه ای است که مدیران فرآیند تغییر را می دانند و کنترل می کنند. به منظور انجام تحلیل های آماری از تکنیک معادلات ساختاری که برای تجزیه وتحلیل سیستماتیک داده های چند متغیره، اندازه گیری سازه های نظری (متغیرهای پنهان) و روابط میان آن ها بکار می رود؛ استفاده گردیده و فرضیه های تحقیق با استفاده از داده های پیمایشی در شهرداری مشهد در سال 1397مورد آزمون قرارگرفته است. یافته-ها حاکی ازآن است که قراردادپذیری بر کاربرد اکتشافی و کاربرد مشوق محور در سیستم های ارزیابی عملکرد، تاثیر مثبت و معنی داری دارد. با این وجود، در شرایط قراردادپذیری، کاربرد اکتشافی وکاربرد مشوق محور در سیستم ارزیابی عملکرد بر عملکردسازمانی، تاثیر معنی داری نداشته است. همچنین، نتایج این تحقیق بیانگر عدم وجود رابطه بین قراردادپذیری و عملکرد سازمانی می باشد. این یافته ها، مفاهیم مهمی را برای نحوه عمل حسابداران و مدیران در طراحی سیستم های ارزیابی عملکرد در سازمان و توجه به نقش های متفاوت سیستم ارزیابی، در بخش عمومی به همراه دارد. ازآنجایی که ارزیابی عملکرد رابطه تنگاتنگی با ابعاد تعیین شده در معیارهای عملکرد دارد، تمرکز دربکارگیری مفاهیم معیارهای ارزیابی عملکرد با توجه به مفهوم قراردادپذیری در پژوهش حاضر، به گونه ای بوده که این اطمینان را به سازمان مورد پژوهش می دهد که در مسیر درستی گام برداشته است.

    کلیدواژگان: سیستم های ارزیابی عملکرد، تئوری قراردادها، تئوری نمایندگی، قراردادپذیری
  • ساسان مهرانی*، رویا عبادی نقرلو، سهراب حسین زاده صفحات 299-322

    راهبری شرکتی نقش قابل توجهی در محیط عملیاتی حسابداری و حسابرسی دارد. کمیته حسابرسی و کنترل های داخلی از مکانیزم های اصلی راهبری شرکتی می باشند، و باعنایت به این که در سال های اخیر نقش کمیته حسابرسی در فرآیند آماده سازی گزارش های مالی افزایش یافته است، در این پژوهش اثر مکانیزم های اشاره شده شامل ویژگی های کمیته حسابرسی و ارایه گزارش کنترل های داخلی بر کیفیت سود سنجیده شده است. تعداد 159 شرکت که در بورس و اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1396 پذیرفته شده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. از رگرسیون حداقل مربعات جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده است و نتایج حاکی از تاثیر تعداد اعضای مستقل و متخصص کمیته حسابرسی و همچنین ارایه گزارش های کنترل های داخلی در بهبود کیفیت سود است، بدین صورت که با افزایش استقلال و تخصص اعضا، و همچنین ارایه گزارش های کنترل های داخلی کیفیت سود افزایش می یابد و بالعکس. لیکن تعداد اعضاء کمیته حسابرسی نقشی معنادار در بهبود کیفیت سود ندارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های کمیته حسابرسی، گزارش کنترل های داخلی، کیفیت سود
  • کاوه مهرانی، هیراد نظری*، محمدرضا قاسمی فرد صفحات 323-351

    به موقع بودن ارایه اطلاعات مالی در گزارشگری سالیانه به عنوان یک مزیت اطلاعاتی همواره کانون توجه سرمایه گذاران بوده است. این خصوصیت تحت تاثیر توانایی مدیریتی می تواند مستقیما اثربخشی افشای اطلاعات برون سازمانی را تحت الشعاع قرار دهد. در این راستا این پژوهش با هدف گذاری، بررسی تاثیر توانایی مدیریتی بر به موقع بودن گزارشگری مالی صورت پذیرفته است. بدین منظور از داده های 127 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 10 ساله 1387-1396 استفاده گردید. اندازه گیری توانایی مدیران با مدل دمرجیان و همکاران (2013) و روش تحلیل پوشش داده ها(DEA) صورت پذیرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه نشان داد که مدیران توانمند، اثر انفعالی بر تاخیر اعلان سود و گزارش حسابرسی داشته و در نتیجه افشای اطلاعات مالی به موقع تری را موجب می شوند. در مجموع نتایج نشان می دهد، افزایش توانمندی مدیران تاثیر مثبتی بر بهنگام بودن گزارشگری مالی دارد و با انتشار به موقع اخبار اطلاعات مالی، منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکت و سرمایه گذاران می شوند.

    کلیدواژگان: تاخیر در اعلان سود، تاخیر گزارش حسابرسی، توانایی مدیریت، گزارشگری مالی به موقع
|
  • Ebrahim Asghari, Mohammad Mehdi Abbasian Fredoni *, Seyedhossein Naslmosavi Pages 1-27

    Abstract The purpose of this study is to investigate the effect of investors' emotional attitudes on stock market liquidity. To this end, the impact of investor sentiment on stock market liquidity has been investigated using the Dabata et al (2017) model and using data from 14 countries from 2008 to 2018. The Arms Index was used to measure investor sentiment and for measuring the liquidity, traded Value Index (TV), Amihud Liquidity Index (ILLIQ) and Corwin & Schultz Liquidity Index (HLS) were used. The empirical results show that the high level of market liquidity in the previous year has a positive and significant effect on the level of market liquidity in the current year. Investor sentiment has a positive and significant effect on stock market liquidity. The growth rate of money supply and the growth rate of industrial production also have a positive and significant effect on stock market liquidity, and this year's inflation rate has a negative impact on stock market liquidity. According to the results, investor sentiment in the countries studied has a positive effect on the volume of trading in the stock market and can increase trading volume and liquidity of the stock market. And part of the liquidity growth has entered the stock market and has been able to increase the volume of transactions in this market.

    Keywords: Investor Sentiment, Stock Market Liquidit, behavioral finance
  • Mehran Hossein Afshari *, Mohsen Dastgir, Shokrolah Khajavi Pages 29-61

    One of the new issues in the field of conservatism is to examine the impact of bad news on conditional conservatism. Separating bad news indicators gives new insights on accruals and improves accrual models. The purpose of this study is to investigate the effect of separation of these indices on conditional conservatism in accrual-based models in comparison with the effect of general indices on these modelss. For this purpose, data of 144 companies were collected from Tehran Stock Exchange for a period of 11 years from 1385 to 1395. And relationships between research variables using panel data and The generalized least squares method is analyzed. In this study, the results of Alan et al. (2013), Ball and Shivakumar (2006) and Byzalov and Basu (2016) models were compared. The results of the comparison showed that separating bad news indices improves accrual-based models to predict the relationship of these indices with conditional conservatism. Also, other findings of this study based on the results of Basilo and Basu model showed that sales decrease, decrease in number of employees and cash flows this year have a direct and significant relationship with conditional conservatism, while decrease of cash flows of the previous year and the next year did not have a significant relationship with conditional conservatism.

    Keywords: Conditional Conservatism, asymmetric timeliness, Operational Cash Flow, Accruals, bad news
  • Mohammad Amri Asrami, Mohammad-Ali Aghaei * Pages 63-93

    The concepts of net surplus and the dirty surplus of accounting earnings form the bases of the equity accounting model. These concepts and linear dynamics of accounting earnings are examined based on the Wiener Process using the economic fundamentals of the Neoclassical School. Stock prices are linked to the variables of stock book value, accounting earnings, and cash dividends, a total of 160 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2010-2018 were selected as samples. The results show that in the earnings information model, a positive coefficient for a lagged book value and a negative coefficient for the current book value and, in general, a positive coefficient for the change in the book value are created, which indicates the dynamics of earnings information. The current abnormal earnings are correlated with last year's earnings and a lag book value, and also two lag book value. Therefore, choosing the factor that eliminates the effect of economic inflation is independent of the sign of the coefficients in the information dynamics. The conservatism in the dynamics of information does not affect the sign of these parameters, but the weights of book value and abnormal earnings are related to conservative adjustments. The greater the linear dynamics of information, the fewer arbitrage opportunities there are in capital markets, which increases competition in the market and reduces economic rents.

    Keywords: Earnings information dynamics, Accounting earnings, Accounting conservatism, Residual income
  • Ali Jafari, Jemadvri Gorganli *, Majid Ashrafi, Arsh Nadian Pages 95-128

    The general purpose of financial reporting is to provide financial information about the reporting entity that is useful for decisions making to actual and potential investors, lenders and other creditors about providing resources to the entity. This goal requires financial information to have qualitative characteristics. The Comparability is an enhancement qualitative characteristic of the usefulness of information and cause to better and more efficient investment decisions when evaluating alternatives. The purpose of this study is to investigate the implications of financial statement comparability from the perspective of investors and creditors with an emphasis on the moderating role of institutional ownership. To measure the comparability, three criteria of earnings comparability, operating cash flows comparability, and discretionary accruals comparability have been utilized. The sample of the study included 119 companies accepted in Tehran Stock Exchange during the years 2011- 2017. To test the research hypotheses, multiple regression has been used. The findings of the study show that A) The cash flow comparability has a significant effect on stock annual returns, and this effect is moderated by institutional ownership; B) The earnings comparability has a significant effect on stock return volatility, and this effect is moderated by institutional ownership; C) The earnings comparability and cash flow comparability have significant effects on trade credit, but institutional ownership didn’t moderate these effects.

    Keywords: Financial statement comparability, institutional ownership, Stock return, risk, Trade Credit
  • Seyed Ali Hosseini *, Mahnaz Mahmoudkhani Pages 129-156

    Research is the heart of knowledge creation in the world and the main axis of scientific development of any country. The main purpose of this research is to investigate the effective factors on the output of Iranian accounting researches at the level of international journals. The data was collected by a questionnaire. The statistical population of this study is accounting faculty members of universities across the country. The data of the questionnaire were collected in 2019. In total, 53 questionnaires were collected, of which 50 questionnaires could be used for analysis. The results of 50 collected questionnaires show that national factors are the most important factor influencing the output of accounting research at the level of international journals. The findings of this study indicate that Iranian academics have the necessary motivation to research at the level of international journals. However, the low wages and prejudices of the editorial board of international journals make it impossible for academics to publish papers internationally. Of course, statistical expertise, understanding the literature of the specialized field and promotion also affect the motivation of academics to publish papers at the level of international journals. The results of this study also show that the necessary institutional pressure on faculty members to publish the paper in international journals has not been sufficient. The results of this study could be an important step in improving the publishing status of Iranian researchers' papers at the level of international journals.

    Keywords: Accounting research, International journals, Research output
  • Abbas Ali Daryaei *, Yasin Fattahi Pages 157-186
    According to the literature, we can predict positive or negative relationship between ownership structure and stock liquidity. Thus, present study is aimed to document asymmetric relationship between ownership structure and stock liquidity. Using a panel smooth transition regression model, as a new econometric technique, we examined the data (135 firms for 2009-2018) to explore the asymmetric impact of blockholders ownership on liquidity. In addition, the prediction error rate was compared on the base of neural network models and logistic regression. The results show that there is a positive and significant relation between major shareholders and stock liquidity in the first regime (threshold level 34%), while in the second regime, the relationship between them is negative and significant. Also, present study show that neural networks’ mean-squared error (MSE) is lower than logistic regression. Legal entities are advised to develop laws related to investor support and, of course, the transparency of financial information in financial markets.
    Keywords: Adverse Selection Hypothesis, Neural Network Models, Nonlinear Approaches, Ownership structure, Stock Liquidity, Transaction Cost Theory
  • Asgar Pakmaram *, Rasoul ABDI, Yaghob Aghdam Pages 187-212

    Stock returns Concurrency relatively new field in financial and economic research that is closely linked to economic development, financial market stability and market efficiency . also uses in Measuring Price Awareness, Asset Pricing, Forecasting and stocks synchronization can be used to measure market efficiency and many factors affect the synchronization of stock returns that the purpose of this study is to investigate the factors affecting the equity of stock returns. To this end, to test the hypotheses, data from 155 companies listed in Tehran Stock Exchange during 1385 to 1396 were used. Findings showed that the results showed that annual stock returns and turnover and company size and stock liquidity had a significant and positive effect on stock return synchronization. institutional shareholders have a significant and negative impact on stock return synchronization Company life and ownership concentration and growth opportunity do not have a significant impact on stock return synchronization.

    Keywords: Stock Return Simulation, Stock liquidity, Ownership Concentration
  • Ali SAYADI SOMAR *, Farshad Sabzali Poor Pages 213-237

    The increasing costs of production and resource constraints have caused changes in the context and composition of costs, So that companies are not willing to impose costs for activities that are not worthwhile and seek to remove them and creating activities are valuable The use of modern cost management tools can provide value creation, provided that they are faced with environmental contingency factors inside and outside the company. So the purpose of research, is to test the contingency model of influencing factors on the philosophy of value creation and effective use of corporate resources. Research results based on, The data of 117 companies accepted in Tehran Stock Exchange for specific time period, ten years (2009-2018), by using the structural equation modeling approach, Implying the effect, 8 contingency factors of human resources, economic environment, external environment, organizational strategy, technology, competitive environment, financial resources and senior management support are significant in using the information of management accountants for value creation and effective use of corporate resources and 4 contingency factors of have not a significant effect on the use of management accounting reports. Also the conclusion Matrix Importance-Performance show that attention to contingency factors competition power, new technologies, economic environment, ratio of R&D expenditures, The degree of compliance with environmental uncertainty, performance of human capital index and structures corporate governance is the key to creating a double value in activities and effectiveness in resource utilization companies. Also, among the possible factors, technology and human resources have the most impact.

    Keywords: Management Accountants, philosophy of value creation, Factors Contingency Theory, Structural Equation Modeling
  • Sona Alizadeh Aghdam, Gholamreza Soleimany Amiri * Pages 239-242

    Climate change phenomena has been the most challenging environmental issue in the Globe in recent years. The scientific evidences show that Greenhouse Gases (GHG) emission in industries has a major role in emergence of these phenomena. So today GHG mitigation in industries is an important issue. The objective of this paper is investigating the role of management accounting tools in mitigation of GHG in companies and presentation a guidance for implementing of GHG management accounting. This paper is based on evaluating of expert’s point of view and qualitative methodology through doing semi-structured interviews. By analyzing the data through thematic analyzing, objectives of GHG management accounting, its stakeholder’s, drivers and barriers to implementing such a system, its appropriate tools and ultimately its consequences were identified and also the proposed framework of research was presented. The findings of this research emphasize the role of management accounting tools specially in aspects of cost management, investment appraisal and motivation and performance evaluation.

    Keywords: Environmental Accounting, Accounting for Greenhouse gas emissions, Management Accounting, Qualitative Research, Thematic Analysis
  • Roughayeh Mahmoudi, Mohammad Hossein Vadeei *, Mohammad Ali Bagherpour Velashani, Mahdi Jabbari Noghabi Pages 263-298

    Introduction In the research we hypothesize that the way in which performance measurement systems are being used affects organizational performance, and that these performance effects depend on contractibility. The findings have important implications, both for practice and for public policy. Hypotheses research hypotheses developed as follows: H1. contractibility has a positive and significant effect on performance. H2. The incentive-oriented use of performance measurement systems has a significant effect on performance. H3. The contractibility has a significant effect on incentive-oriented use. H4. The exploratory use of performance measurement systems has a significant effect on performance. H5. The contractibility has a significant effect on the exploratory use of performance measurement systems. Methods To test the hypotheses, we using survey data from public sector organizations in the Mashhad Municipality. We sought to identify a model for investigating the relationships between the use of performance measurement systems. Consequently, the structural equations and AMOS software have been used. Results The results showed that contractibility does not affect on the organizational performance. also, we find that Contractibility does positive effect on the exploratory use and incentive performance of the performance measurement system. Conclusion The purpose of this research is to measurement the use of performance measurement systems and detection the type of use of the performance measurement system in public sector. Results recommends that organizations design a system that will provide the best feedback to continuously improve in organization.

    Keywords: Performance Measurement Systems, Contract theory, Agency Theory, Contractibility
  • Sasan Mehrani *, Roya Ebadi Nwgherloo, Sohrab Hosseinzadeh Pages 299-322

    Corporate governance has significant role in today`s accountancy and auditing environment. The role of the Audit Committee and internal controls as corporate governance mechanisms, has become more prominent in recent years. In the present study, the effect of the features of the aforementioned mechanisms ( Audit Committee and internal controls) on the quality of profits has been examined. Data of 159 companies are analyzed for the period of 2011-2017 is under statisticsl test with multivariant regression with OLS approach. According to the results there is significant and positive relationship between independence and technical expertise of the members of the audit committee, and internal control reporting and earning quality which indicates that with increasing independence and expertise of members, as well as the presentation of internal control reports, the quality of earning increases. But there is no significant relationship between the number of members of the audit committee and the earning quality.

    Keywords: Audit Committee Characteristics, Internal Control Reporting, Earning Quality
  • Kaveh Mehrani, Hirad Nazari *, Mohammad Reza Ghasemi Fard Pages 323-351
    Objective

    The timely provision of financial information in annual reporting as an information advantage has always been the focal point of investors. This feature, under the influence of managerial capability, can directly affect the effectiveness of disclosure of external information. In this regard, the present study aims to investigate the effect of management's ability to timely financial reporting.

    Methods

    For this purpose, the data of 127 companies listed in Tehran Stock Exchange were used during the 10-year period of 2008-2018 Measuring the ability of managers with the model of Demerjian et al. (2013) and data coverage analysis (DEA) was performed.

    Results

    The results of the hypothesis test showed that powerful managers have an inactive effect on the delay of the announcement of profit and the audit report, resulting in the disclosure of more timely financial information.

    Conclusion

    Overall, the results show that increasing managers' ability to have a positive impact on the timeliness of financial reporting, and timely publication of financial information results in a reduction of information asymmetry between the company and investors.

    Keywords: Audit report lag, Earnings announcement lag, Financial Reporting Timeliness, Managerial Ability