فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عادل آذر، محسن عین علی*، هوشمند باقری قره بلاغ صفحات 3-24

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پیشایندهای رفتارهای انحرافی کارکنان با توجه به نقش تعدیل گری شفافیت نقش بود. مطالعه حاضر با هدف کاربردی و روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را پرسنل رسمی شرکت گاز استان سمنان، به تعداد 480 نفر تشکیل داده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و  طبق جدول مورگان از این تعداد، 212 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر طیف لیکرت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز از مدل سازی معادلات ساختاری بر اساس نرم افزار Smart - Pls استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که نظارت مبتنی بر سوء استفاده بر سرخوردگی شغلی تاثیر مثبت و معنادار و بر عدالت توزیعی تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین، سرخوردگی شغلی تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای انحرافی کارکنان دارد. با این وجود، بین عدالت توزیعی و رفتارهای انحرافی کارکنان رابطه منفی و معناداری یافت شد.

    کلیدواژگان: نظارت مبتنی بر سوء استفاده، رفتارهای انحرافی، سرخوردگی شغلی، شفافیت نقش، شرکت گاز
  • مجید سلیمی*، علی دلاور، نورعلی فرخی، حسین شکرکن، عباس عباس پور صفحات 25-60

    هدف این مطالعه، بررسی روایی سازه مرکز ارزیابی و توسعه مدیران در شرکت ملی نفت ایران بود. روش پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی- تحلیلی به شمار می رود. نمونه آماری مشتمل بر داده های حاصل از ارزیابی 1022 مدیر بود که از بانک اطلاعات مدیران به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. این داده ها بر اساس روش چندصفتی-چندروشی و تحلیل عاملی تاییدی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد میانگین کل همبستگی بین درجه بندی های مربوط به یک بعد واحد (شایستگی) با روش های مختلف (0.32) در مقایسه با میانگین کل همبستگی بین درجه بندی های ابعاد مختلف در همان روش (0.60)، کمتر است. بنابراین، هرچند درجه بندی ابعاد از اعتبار همگرایی نسبتا متوسطی برخوردار بود، اعتبار تشخیصی رضایت بخشی نشان نداد. از سوی دیگر نتایج تحلیل عاملی نشان داد، سهم ابعاد (شایستگی ها) در توصیف تغییرات درجه بندی های صورت گرفته به مراتب بیشتر از سهم روش های ارزیابی است و بر این اساس می توان ادعا نمود که روایی تشخیصی بین ابعاد مورد مطالعه، تعیین کننده ترین عامل اصلی درجه بندی های مرکز ارزیابی می باشد.

    کلیدواژگان: مرکز ارزیابی، روایی سازه، روایییابی چندصفتی-چندروشی، روایی همگرا، تشخیصی، تحلیل عاملی تاییدی
  • علی خدادادنژاد، عبدالخالق غلامی*، کرم الله دانشفرد صفحات 61-84

    هدف پژوهش حاضر شناسایی، تبیین و سنجش علل شکل گیری رفتارهای سیاسی با رویکرد فردی و فرهنگ سازمانی در کارکنان سازمان های دولتی بود که با روش ترکیبی(کیفی-کمی) انجام گرفت. در بخش کیفی با استفاده از روش دلفی، 20  نفر از خبرگان علمی شامل اساتید دانشگاه و مدیران صنعت نفت با روش ترکیبی قضاوتی و گلوله برفی انتخاب و توسط پرسشنامه محقق ساخته از آن ها نظرخواهی و مولفه های فردی (ادراک، کانون کنترل، قدرت طلبی، اراده سیاسی، هوش سیاسی، نگرش و انتظارات فرد) و مولفه های فرهنگ سازمانی (ایتلاف، تعامل، مردم گرایی، نتیجه گرایی، نوآوری و ریسک پذیری) شناسایی و تبیین شد. در بخش کمی، بر اساس نتایج بخش کیفی پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی و بین 284 نفر از کارکنان صنعت نفت منطقه گچساران که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، توزیع گردید. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نهایی نشان داد که هفت مولفه فردی و پنج مولفه فرهنگ سازمانی با شکل گیری رفتارهای سیاسی رابطه معنی دار دارند.

    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، ویژگی های فردی، فرهنگ سازمانی، سازمان های دولتی، صنعت نفت
  • معصومه مهراد، روح الله سمیعی*، حسین دیده خانی، پرویز سعیدی صفحات 85-108

    پژوهش حاضر در صدد است به طراحی مدل ارزیابی و رتبه بندی ریسک های منابع انسانی با رویکرد هوشمند نرو فازی به عنوان یکی از روش های هوش مصنوعی در شرکت ملی گاز ایران بپردازد. برای تحقق این هدف سه گام اصلی انجام پذیرفت:گام اول، شناسایی معیارهای ارزیابی بود که با مرور پیشینه و مبانی نظری تحقیق و بر اساس نظرخبرگان محقق شد. گام دوم، مدلسازی ریسک های منابع انسانی با استفاده از رویکرد نرو فازی بود که با دو روش قاعده سازی گرید پارتیشن و خوشه بندی کاهشی انجام شد.درگام سوم، با به کارگیری مدلسازی سیستم نرو فازی رتبه بندی ریسک های منابع انسانی صورت پذیرفت. نتایج رتبه بندی ابعاد ریسک های منابع انسانی نشان داد که استان یزد بیشترین ریسک ساختاری، استان ایلام بیشترین ریسک ارزشی و استان خراسان رضوی بیشترین ریسک رفتاری و زمینه ای را داشته اند. همچنین نتایج ارزیابی کلی ریسک های منابع انسانی، استان اصفهان را دارای کمترین ریسک و استان خراسان رضوی را دارای بیشترین ریسک منابع انسانی در شرکت ملی گاز ایران معرفی نمود. یافته های این تحقیق می تواند به عنوان یک ساختار جامع و یک نقشه راه مورد توجه مدیران سازمان در راستای بهبود تدوین استراتژی های مدیریت ریسک منابع انسانی قرارگیرد.

    کلیدواژگان: ریسک های منابع انسانی، ارزیابی، رتبه بندی، سیستم نرو فازی(ANFIS)
  • فرشته قلعه آقابابائی*، بیژن عبدالهی، سعید جعفری نیا، جعفر حسنی صفحات 109-132

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل طفره روی اجتماعی جهت شناخت ابعاد، عوامل موثر و پیامدهای آن در بخش دولتی صنعت پالایش و پخش نفت بود. گردآوری داده های این پژوهش با رویکرد کیفی به وسیله ادبیات موضوع و 12 مصاحبه نیمه ساختارمند به شیوه گلوله برفی با کارکنان خبره این صنعت در حوزه فعالیت های گروهی صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون (ترکیبی) استفاده شد. پس از کدگذاری داده ها، الگوی ارتباطی مضمون های کشف شده به صورت مدل ترسیم و روایی و قابلیت اطمینان یافته ها بررسی و تایید گردید. نتایج به دست آمده 78 مفهوم منحصر به فرد را نشان داد که در 2 بعد (طفره روی کفایتی و طفره روی رقابتی) برای پدیده طفره روی اجتماعی، 5 عامل اثرگذار (عوامل مرتبط با کار، عوامل فردی، وضعیت گروه، عوامل سازمانی و مدیریتی و عوامل اجتماعی) و 5 پیامد (عواطف فرد، عملکرد فرد، عملکرد گروه، جو گروه و وضعیت سازمان) قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، بیماری اجتماعی، گروه های کاری، تحلیل مضمون
  • زهرا کوچک زاده، امیر دورانی، حمیدرضا یزدانی* صفحات 133-160

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اصیل بر یادگیری سازمانی با توجه به متغیر میانجی فراموشی هدفمند سازمانی بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه اجرا، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کارکنان حوزه ستادی وزارت نفت و شامل 840 نفر بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان از میان آن ها تعداد 260 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد رهبری اصیل نورثاوس(2010)، فراموشی هدفمند سازمانی دی هالن(2004) و یادگیری سازمانی نیفه(2001) استفاده شد. پایایی پرسش نامه ها نیز با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/86، 0/88 و 0/89 به دست آمد. داده های گردآوری شده توسط نرم افزار معادلات ساختاری warpPLS مورد تجزیه و تحلیل  قرار گرفت. نتایج بررسی تحلیل مسیر نشان می دهد که رهبری اصیل بر یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد و نقش میانجی گری فراموشی هدفمند سازمانی بین رهبری اصیل و یادگیری سازمانی نیز تایید می گردد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، فراموشی هدفمند سازمانی، یادگیری سازمانی
  • سید رسول آقاداود*، ارغوان آقاداود، امان الله جوادی نیا صفحات 161-190

    دانش کرنوبیولوژی (گاه شناسی زیستی)، پدیده های زیستی و تغییرات آن ها به تناسب زمان را مورد مطالعه قرار می دهد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر کرنوبیولوژی بر حوادث شغلی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بود. روش تحقیق، توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن، کلیه کارکنان شرکت با سابقه کاری حداقل 5 سال با مدرک تحصیلی فوق دیپلم و رتبه سازمانی13 به بالا (700 نفر) بود و حجم نمونه 223 نفر محاسبه شد. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه محقق ساخته شامل70 سوال برای شناسایی تاثیر عوامل (ماهیت کار، تحصیلات، بهره وری، خستگی از کار و انعطاف پذیری) و حوادث شغلی بود که پس از توزیع مقدماتی30 نسخه پرسش نامه، آلفای کرونباخ آن0/81 محاسبه گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در شرکت مذکور از بین ابعاد مورد بررسی تحقیق ، بعد "خستگی از کار" و "بهره وری یا راندمان ساعات کاری" به ترتیب دارای بیشترین میانگین از دید پاسخگویان بوده است.

    کلیدواژگان: کرنوبیولوژی، حوادث شغلی، ریتم های بیولوژیکی، ایمنی محیط کار، بهداشت شغلی
  • محسن رفیعی، مرجان فیاضی* صفحات 191-214

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر فراشایستگی ادراک شده بر بروز رفتارهای شهروندی سازمانی بود. در این رابطه نقش میانجی گری خودکارآمدی نیز در نظر گرفته شد. پژوهش حاضر از نظر هدف تحقیق، کاربردی و از جنبه شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی (پیمایشی) بوده و جامعه آماری، کارکنان شرکت ملی نفت ایران(NIOC)در نظر گرفته شده است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه 331 نفره انتخاب و داده های مورد نیاز جمع آوری شد. محققان برای سنجش فراشایستگی ادراک شده، رفتار شهروندی سازمانی و خودکارآمدی به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد مینارد و همکاران (2006)، پادساکوف و همکاران (1990)  و شوارزر و جروسالیم (1995) استفاده کردند. ارزیابی مدل مفهومی ارایه شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای  SPSSو  AMOS صورت گرفت. یافته ها نشان داد میان ادراک کارکنان از فراشایستگی خود با میزان مشارکت کارکنان در بروز رفتار شهروند سازمانی ارتباط غیرمستقیم و معکوس وجود داشته و در این رابطه خودکارآمدی کارکنان، نقش میانجی را ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: فراشایستگی، ادراک فراشایستگی، رفتار شهروندی سازمانی، خودکارآمدی
  • ام کلثوم زراعت گر بورانی، علیرضا خوراکیان*، غلامرضا ملک زاده، فریبرز رحیم نیا صفحات 215-236

    زندگی شغلی و خانوادگی، دو جزء لاینفک زندگی اکثریت افراد جامعه به شمار می رود. این دو جزء رمز موفقیت افراد در پیشبرد مقاصدشان است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی پیامدهای مسئولیت پذیری سازمان نسبت به خانواده در شرکت های عملیاتی پالایش گاز ایران با رویکرد کیفی و براساس استراتژی داده بنیاد مبتنی بر رهیافت نظام مند انجام گرفت. نمونه های پژوهش حاضر به روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند و نهایتا اشباع اطلاعات به کمک مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 33 نفر از کارکنان این شرکت ها به دست آمد. در پایان، 180 مفهوم از مصاحبه ها احصاء شد که چهار مقوله اصلی و 11 مقوله فرعی از آن استخراج گردید. در اعتباربخشی یافته های تحقیق، از روش چهارمعیاری گوبا و لینکلن (1985)، تحت عنوان قابلیت اعتماد استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق، مقوله های سازمانی، فردی، خانوادگی و اجتماعی به عنوان مقوله های پیامدی مسئولیت پذیری سازمان نسبت به خانواده شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری سازمان نسبت به خانواده، مسئولیت اجتماعی سازمان، مناطق عملیاتی پالایش گاز ایران
  • علی ستوده، پریوش جعفری*، امیرحسین محمدداودی صفحات 237-264

    یکی از چالش های سازمانی و نیازهای اصلی شرکت ملی نفت ایران دست یافتن به استراتژی هایی است که بتوان از آن در بهبود عملکرد کارکنان استفاده نمود.  مربیگری عملکرد یکی از استراتژی هاست و نبود مدل متناسب با صنعت نفت از موانع موجود در این شرکت است. تحقیق حاضر با استفاده از روش کیفی درصدد شناسایی مدل شایستگی های مربیگری عملکرد متناسب با شرکت ملی نفت ایران بود. روش جمع آوری داده ها بررسی متون و مصاحبه نیمه ساخت یافته بود. شاخص های مطرح شده از انجمن ها و مدل های مربیگری و ادبیات تحقیق برگرفته شد. روش نمونه گیری هدفمند و شامل مصاحبه با 12 نفر از مسیولان و مدیران آگاه به مربیگری در شرکت ملی نفت بود. متون و مصاحبه ها توسط نرم افزار MAXQDA با روش استقرایی کدگذاری شد. تحلیل یافته ها مشتمل بر 16 دسته شایستگی های مربیگری عملکرد براساس کدهای مشترک بین ادبیات تحقیق و نظر متخصصان دسته بندی و ارایه شد.

    کلیدواژگان: مربیگری، مربیگری عملکرد، شایستگی، صنعت نفت، مدل شایستگی، شرکت ملی نفت ایران
  • کرم الله دانش فرد*، رضا نجف بیگی، فریده زارعی، معصومه حبیبی صفحات 265-290

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل شایسته سالاری مدیران در صنعت نفت انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته و شامل دو مرحله کیفی و کمی بود. در بخش کیفی پژوهش با استفاده از تکنیک گلوله برفی، 20 نفر از خبرگان موضوع مورد پرسش قرار گرفته و با بهره گیری از روش تحلیل دلفی، شش بعد اصلی شامل: شایسته پنداری و شایسته خواهی، شایسته یابی، شایسته گزینی، شایسته گیری، شایسته پروری و شایسته داری و 39 مولفه استخراج گردید. سپس در بخش کمی تحقیق برای سنجش مدل، پرسشنامه ای محقق ساخته در بین 110 نفر از مدیران و کارکنان آشنا به موضوع شایسته سالاری توزیع شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. طبق نتایج تحقیق تمامی ابعاد و مولفه های شناسایی شده برای مدل شایسته سالاری مورد تایید واقع شد. همچنین، در زمینه شایسته سالاری مدیران در صنعت نفت بین وضع موجود و مطلوب اختلاف معناداری مشاهده شد. به این معنا که ضروری است حوزه منابع انسانی صنعت نفت اقدامات و طرح ها و برنامه هایی را به منظور کاهش شکاف انجام دهد.

    کلیدواژگان: نظام شایسته سالاری، شایستگی، وزارت نفت
  • سید محمود هاشمی، ملیکه بهشتی فر*، سید سبحان لواسانی صفحات 291-308

    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی اثربخشی توسعه تفکر راهبردی مدیران منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران در راستای بهره وری بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع کاربردی، از نظر ماهیت، پیمایشی و در زمره تحقیق های ترکیبی- اکتشافی به شمار می رود. در مرحله کیفی با 20 نفر از خبرگان شامل: مدیران و معاونان منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران و استادان دانشگاه مصاحبه هایی صورت گرفت و طی آن مهمترین شاخص های موثر بر توسعه تفکر راهبردی مدیران منابع انسانی استخراج گردید. در مرحله بعد، مدل تفکر راهبردی منابع انسانی در سطح سازمان تبیین شد و ارتباط بین متغیرهای مدل مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش ضمن تایید مدل تحقیق نشان داد که عناصر و روابط مفروض در مدل بیانگر اجزا و عناصر تفکر راهبردی در سطح سازمان است. نتایج تحقیق بیانگر آن بود که مدیریت ارشد، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی و عوامل سیستمی بر تفکر راهبردی سازمان موثرند.

    کلیدواژگان: توسعه تفکر راهبردی، مدیران منابع انسانی، بهره وری، شرکت ملی گاز
  • آزاده کردزنگنه*، یدالله مهرعلی زاده، حمید فرهای راد، سکینه شاهی صفحات 309-334

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی مدیریت دانش با رویکرد یاددهی/یادگیری در شرکت ملی حفاری ایران بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها، از نوع کیفی با استفاده از رویکرد تحلیل نظریه داده بنیاد مبتنی بر رهیافت سیستماتیک بوده است. شرکت کنندگان در این پژوهش خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت منابع انسانی بودند که به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند و اشباع نظری با مصاحبه عمیق با 15 نفر حاصل شد و به جهت اطمینان تا 20 نفر ادامه پیدا کرد. اعتبار یافته ها با روش های تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار و مصاحبه های آزمایشی تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. بر اساس نتایج، 478 گزاره مفهومی اولیه با 22 مقوله اصلی و 111مقوله فرعی در قالب ابعاد شش گانه مدل پارادایمی شامل موجبات علی، پدیده اصلی(تقویت یاددهی و یادگیری)، راهبرد، ویژگی های بستر، شرایط مداخله ای و پیامدها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یاددهی، یادگیری، نظریه داده بنیاد، شرکت ملی حفاری ایران
  • مهدی تاج پور*، الهه حسینی صفحات 335-354

    کارآفرینی سازمانی عنصر بسیار مهمی در فرآیند توسعه سازمانی و اقتصادی است. از این رو، بررسی تاثیر هوش و فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی در شرکت گاز شیراز هدف این مطالعه قرار گرفت.  این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- پیمایشی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران شرکت گاز شهر شیراز به تعداد 230 نفر بود. بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 140 نفر برآورد گردید. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد هوش سازمانی آلبرخت (2003)، فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و برای سنجش کارآفرینی سازمانی با استفاده از پرسشنامه استاندارد اکتان و بیولت(2008) گردآوری گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و سازه و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ و شاخص پایایی ترکیبی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزارهای لیزرل و اس پی اس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که هر دو عامل هوش و فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، فرهنگ سازمانی، کارآفرینی سازمانی، شرکت گاز شیراز
|
  • Adel Azar, Mohsen Eynali*, Hooshmand Bagheri Garbollagh Pages 3-24

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the abusive supervision and job embeddedness on employees deviance behaviors and the role clarity as moderator. This research is considered as an applied and descriptive study and has been performed by survey method. The statistical population of this study was all official personnel of a Gas Company in a province of Iran (480 people); using a simple random sampling method, 212 people were selected as the sample according to the Morgan table. The researcher-made questionnaire based on Likert spectrum was used in order to collect information. Structural equations’ modeling was used to analyze research data with Smart-PLS software. The results showed that, abusive supervision has a positive and significant effect on job embeddedness and has a negative and significant effect on distributive justice.

    Keywords: abusive Supervision, Deviance Behaviors, Job embeddedness, Role Clarity, Gas Company
  • Majid Salimi*, Ali Delavar, Noor Ali Farrokhi, Hossain Shokrkon, Abbas Abbaspour Pages 25-60

    The purpose of this study was to examine the construct validity of the Assessment and Development Center for Managers of NIOC. The method of research was applied and the data collection was descriptive – analytical. The statistical sample included which have been selected by simple random sampling (Cochranchr('39')s sample size formula) 1022 managers from the competent managers’ database of the organization. The data were analyzed based on multitrait-multi method (MTMM) correlation and confirmatory factor analysis (CFA). The results suggested that the mean of correlation between the scores for a single dimension with different methods (exercises) was 0.32, which was lower than the mean total correlation between different dimensional scales in the same exercises, which was .60. Therefore, although the rating of dimensions possessed relatively moderate convergent validity, it did not show satisfactory discriminant validity. On the other hand, the result of factor analysis showed that the share of dimensions (competencies) in describing the change of the rating performed was significantly more than methods and based on that, it can be claimed that discriminant validity among the studied dimensions is the main determinant.

    Keywords: Assessment center, construct validity, multi trait-multi method Validation, convergent, discriminant validity, Confirmatory Factor Analysis
  • Ali Khodadadnezhad, Abdolkhalegh Gholami*, Karamallah Daneshfard Pages 61-84

    The aim of this study was to identify and explain the causes of formation of political behaviors in employees of government organizations with individual and organizational culture approach which was done via a mixed method. In the qualitative section by Delphi method, 20 scientific experts including university professors and managers were selected as Delphi panel using judgmental and snowball sampling and surveyed by a researcher-made questionnaire in three stages and individual components (perception, focus of control, power-seeking, political will, political intelligence, attitude and personal expectations) and components of organizational culture (coalition, interaction with co-workers, populism, consequentialism, innovation and risk-taking) were identified. In the quantitative section, a questionnaire distributed among 284 employees of Gachsaran Oil Company who were selected through simple random sampling. Data was analyzed via structural equation model. The final results showed that seven individual components and five components of organizational culture have a significant relationship with the formation of political behaviors.

    Keywords: Political behavior, Individual characteristics, Organizational culture, Government organizations, Oil industry
  • Masoumeh Mahrad, Roohalla Samiee*, Hossein Dideh Khani, Parviz Saeedi Pages 85-108

    The present study aimed to design a model of human resources risks assessment and ranking using the neuro-fuzzy approach as one of the methods of artificial intelligence in Iran national Gas Company. Three main steps were taken to achieve this goal: the first step was to identify the evaluation criteria that were achieved by literature reviews and the theoretical foundations of the research based on the opinion of the elites. The second step was human resources risks modeling using a neuro-fuzzy approach, which were formulated with two methods of subtractive clustering and grid partition regularization. In the third step, using the neuro-fuzzy system modeling, human resource ranking was performed. The results of ranking of human resource risks showed that Yazd province had the highest structural risks, Ilam province had the highest value risks and Khorasan Razavi province had the highest behavioral and contextual risks. The results of the overall evaluation also showed that human resources risks in Isfahan province hadthe least risks and Khorasan Razavi province hadthe highest human resources risks in Iran national Gas Company. The findings of this study can be considered as a comprehensive structure and a roadmap for managers to improve the formulation of HRM strategies.

    Keywords: Human Resources Rrisks, Evaluation, Ranking, Neuro- fuzzy system (ANFIS)
  • Fereshteh Ghaleh Agha Babaei*, Bijan Abdollahi, Saeed Jafariniya, Jafar Hasani Pages 109-132

    The purpose of this research was to design a model of social loafing in order to understand its dimensions, effective factors, and consequences in refining and distribution department of oil industry. The data collection was carried out through topic literature and semi-structured interviews with industry experts in the field of group activities by snowball method. Thematic Analysis method (combination) was used to analyze the collected data, then the data was coded and the communicative pattern of the discovered content was drawn as a model. The results showed 78 unique concepts which are presented in two dimensions (competitive loafing and adequacy loafing) for the phenomenon of social loafing, as well as five effective factors (work-related factors, individual factors, group status, organizational and managerial factors, and social factors) and five consequences (individual emotions, Individual performance, group performance, group atmosphere, and organization status).

    Keywords: social loafing, social disease, work groups, thematic analysis
  • Zahra Kouchakzadeh, Amir Dorani, Hamid Reza Yazdani* Pages 133-160

    The purpose of this study was to investigate the effect of genuine leadership on organizational learning with regard to mediating variable of purposeful organizational forgetting. The methodology of study was applied in terms of purpose and descriptive-correlative in terms of implementation. The statistical population of the study consisted of 840 employees of headquarter of the Ministry of Petroleum. Among them 260 persons were selected by random sampling using Krejcie and Morgan table. Three standard questionnaires of genuine leadership of North Rhine (2010), Dihalenchr('39')s Organizational Purposeful Forgetting (2004), and Niffechr('39')s Organizational Learning (2001) were used for data collection. The reliability of the questionnaires using Cronbachchr('39')s alpha coefficients were 0.86, 0.88 and 0.89, respectively. The data collected were analyzed by structural equation warpPLS software. The results of path analysis showed that genuine leadership has positive and meaningful effect on organizational learning and the mediating role of purposeful organizational forgetting between authentic leadership and organizational learning is confirmed.

    Keywords: Authentic Leadership, intentional organizational forgetting, organizational learning
  • Rasool Aghadavood*, Arghavan Aghadavood, Amanallah Javadi Nia Pages 161-190

    Knowledge of chronobiology (some times Biology), biological phenomena and their changes with the time is heavily studied. The aim of the present study was to investigate the effect of chronobiology on occupational accidents in Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company. The research method was descriptive-correlational. Statistical population consisted of all operating employees in Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company with at least 5 years work experience and post graduate degree and organizational grade over 13 (including 700 people). Among them 223 employees was selected as the research sample. The measurement tool included a researcher-made questionnaire containing 70 questions to identify the impact of occupational events. After preliminary distribution of 30 questionnaires, Cronbachchr('39')s alpha was calculated to be 0.81. The results show that in the company, the dimensions of "work fatigue" and "productivity or efficiency of working hours" have the highest mean in terms of respondents, respectively.

    Keywords: chronobiology, occupational accidents, biological rhythms, workplace safety, occupational health
  • Mohsen Rafiei, Marjan Fayyazi* Pages 191-214

    The purpose of this study was to identify the effect of Perceived Over qualification (POQ) on Organizational Citizenship Behaviors (OCB). In this regard, the role of Self-efficacy was also considered. In terms of research objective, it was applied and in terms of data collection, the study was cross-sectional. The participants were chosen from National Iranian Oil Company (NIOC). Based on simple random sampling, data were collected from 331 employees. To measure POQ, OCB and Self-efficacy, we used standard questionnaires from Maynard et al. (2006), Padsakoff et al. (1990), Schwarzer and Jerusalem (1995) respectively. In order to test the conceptual model, Structural Equation Modeling via SPSS and AMOS has been used. Results showed that Perceived Over qualification was negatively and indirectly associated with Organizational Citizenship Behaviors. Likewise, the mediating role of self-efficacy has been confirmed.

    Keywords: Overqualification, Perceived Overqualification, Organizational Citizenship Behavior, Self-efficacy
  • Omekolsoom Zeraatgareborani, Alireza Khorakian*, Gholamreza Malekzadeh, Fariborz Rahimnia Pages 215-236

    Job life and family life are two integral parts of the life of the majority of people in the community. These two components are the key in success of individuals in advancing their intentions. The aim of this research was to identify the consequences of the Corporate Family Responsibility in Gas Refining Operation Organizations of Iran usin qualitative approach based on the Grounded Theory. The research samples were selected by theoretical sampling method and finally the information saturation was obtained through in-depth and semi-structured interviews with 33 employees of these companies. At the end, 180 concepts were extracted from the interviews, of which four main categories and 11 sub-categories were extracted. To validate the research findings, Guba and Lincoln (1985) four-criterion method, reliability, has been used. Based on the findings of the study, organizational, individual, family and social categories were identified as the consequence categories of corporate family responsibility.

    Keywords: Corporate Family Responsibility, Corporate Social Responsibility, Operational Areas of Iranian Gas Refining
  • Ali Sotudeh, Parivash Jaafari*, Amir Hossein Mohammad Davoudi Pages 237-264

    One of the main organizational challenges and demands of National Iranian Oil Company (hereafter NIOC) is to find strategies that can be used to improve the employees’ performance. Performance Coaching is one of the strategies and the absence of a proper model in accord with the oil industry seems to be a challenge in the company. The present research, relying on the qualitative approach, aimed at identifying a model for performance coaching competencies appropriate for NIOC. The given indicators were extracted from communities, coaching models, and the bulk of literature. The sampling method was purposive and comprised interviewing 12 experts and managers familiar with performance coaching in NIOC. Data were collected through Literature review and semi-structured interviews, which were subsequently coded inductively via MAXQDA software. Results derived from data analyses subsumed 16 categories of performance coaching competencies according to the common codes between literature review and the experts’ opinions.

    Keywords: Coaching, Performance Coaching, Competency, oil industry, Competency Model, National Iranian Oil Company (NIOC)
  • Karamollah Daneshfard*, Reza Najafbeigi, Farideh Zarei, Masoomeh Habibi Pages 265-290

    The aim of this study was to design and explain the meritocracy model of managers in the oil industry. In the qualitative part of the research, using the snowball technique, 20 experts were interviewed and using the Delphi analysis method, six main dimensions including: Merit-will, Merit finding, Merit selection, Merit appointment, Merit breeding, Merit maintenance and 39  index was extracted. In the quantitative part of the research a researcher-made questionnaire was distributed among 110 managers and employees familiar with the subject of meritocracy to measure the model. Confirmatory factor analysis using Smart PLS software was used to analyze the data. According to the research results, all identified dimensions and components for the meritocracy model were approved. Also, in the field of meritocracy of managers in the oil industry, a significant difference was observed between the current and desired situation. In other words, it is necessary for the human resources sector of the oil industry to take measures, plans and programs to reduce the gap.

    Keywords: System of Meritocracy, Competency, Ministry of Petroleum
  • Seyed Mahmoud Hashemi, Melikeh Beheshtifar*, Seyed Sobhan Lavasani Pages 291-308

    The purpose of the present study was to design an effective model for developing the strategic thinking of human resource managers of the National Iranian Gas Company in terms of productivity. The present study is considered applied in terms of purpose, a survey in terms of nature, in the category of combined-exploratory research. In the qualitative phase, 20 experts were interviewed, including managers and deputies of Iran National Gas Companychr('39')s human resources and university professors, during which the most important indicators affecting the development of strategic thinking of human resource managers were extracted. Next, the strategic thinking model of HRM was explained at organization level and the relationship between model variables was analyzed. The findings of the study showed that the model is highly desirable and therefore the elements of the model and the assumed relationships in the model represent strategic thinking components and elements at the organizational level. The results indicated that senior management, individual factors, group factors, organizational factors and system factors influence the strategic thinking of the organization.

    Keywords: Development of Strategic Thinking, Human Resource Managers, Productivity, National Gas Company
  • Azadeh Kordzangeneh*, Yadollah Mehralizadeh, Hamid Farhadi Rad, Sakineh Shahi Pages 309-334

    The purpose of the present study was to present a knowledge management model with teaching / learning approach at the National Iranian Drilling Company. The research was applied in terms of purpose and in terms of the nature of the data, qualitative using analysis grounded theory. Participants in this study were experts in the fields of Human resources management that were purposefully selected by snowball method and theoretically saturated with In-depth interviews were conducted with 15 individuals and continued with confidence of up to 20 persons. The validity of the findings was determined by member matching methods, peer review, and pilot interviews. Open, axial, and selective coding was used to analyze the interviews.  Based on the results, 478 initial conceptual propositions with 22 main categories and 111 sub-categories within six dimensions of paradigm model include causal, main phenomenon (enhancing teaching and learning), strategy, context characteristics, conditions Interventions and outcomes were identified.

    Keywords: Knowledge Management, Teaching, Learning, Grounded Theory, (NIDC)
  • Mehdi Tajpour*, Elahe Hosseini Pages 335-354

    Organizational entrepreneurship is a very important element in the process of organizational and economic development. Therefore, investigating the impact of organizational intelligence and culture on organizational entrepreneurship in Shiraz Gas Company was considered as the research goal. This research is consumed applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of the present study included all managers of Shiraz Gas Company with 230 people. According to Morganchr('39')s table, the sample size was estimated at 140 people. The research data were collected using the Standard Questionnaires including Albrecht Organizational Intelligence (2003), Denison Organizational Culture (2000) and to measure organizational entrepreneurship by using Octane and Biolet standard questionnaire (2008). The validity of the questionnaire was evaluated and confirmed using content and structure validity and reliability through Cronbachchr('39')s alpha coefficient and combined reliability index. The data collected by the software and Lisrel software were analyzed. The results showed that both organizational intelligence and organizational culture have a positive and significant effect on organizational entrepreneurship.

    Keywords: Organizational intelligence, Organizational culture, corporate entrepreneurship, Shiraz Gas Company