فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1399)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس صابر آملی*، محمدرضا کدوری صفحات 1-13

    به منظور ارزیابی کشت مخلوط گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis) و نعناع فلفلی (Mentha piperita) آزمایشی در سال 1392 به مدت یک سال در ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان در استان مازندران اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کشت خالص بادرنجبویه، مخلوط 75% بادرنجبویه + 25% نعناع فلفلی، مخلوط 50% بادرنجبویه + 50% نعناع فلفلی، مخلوط 25% بادرنجبویه + 75% نعناع فلفلی و همچنین کشت خالص نعناع فلفلی بود که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. به منظور ارزیابی سودمندی کشت مخلوط از نسبت برابری زمین یا LER استفاده شد. ویژگی های مورد بررسی در گیاه بادرنجبویه و نعناع فلفلی شامل ارتفاع گیاه، تعداد شاخه در بوته، وزن تر تک بوته، وزن خشک تک بوته، عملکرد وزن تر و خشک بود. نتایج نشان داد الگوی کشت بر وزن ترتک بوته، وزن خشک تک بوته، عملکرد وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع و تعداد شاخه در بوته بادرنجبویه موثر می باشد. بیشترین عملکرد وزن تر و خشک و نسبت برابری زمین (LER) از تیمار 25% نعناع فلفلی+ 75% بادرنجبویه حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین (LER) برابر با 98/0 بود. در تیمارهای مختلف کشت مخلوط بادرنجبویه و نعناع فلفلی نسبت برابری زمین کمتر از یک بوده که برغم عدم برتری کشت مخلوط نسبت به تک کشتی، افزایش عملکرد وزن تر وخشک بادرنجبویه حاصل شد، که در بررسی های بعدی کشت مخلوط این گونه با سایر گونه ها از تیره ی نخود قابل ترویج می باشد.

    کلیدواژگان: آرایش کشت، تک کشتی، نسبت برابری زمین، گیاه دارویی
  • هرمز اسدی*، سید داود حاجی میررحیمی، محسن رفعتی صفحات 14-28

    از جمله مهمترین عوامل موثر بر توسعه صنعت گیاهان دارویی، توانایی های فنی تولیدکنندگان در زمینه تولید اقتصادی و سودآور گیاهان دارویی می باشد در متدولوژی تحقیق، به منظور بررسی شاخص های سودآوری فعالیت کشت و تولید گیاه دارویی عناب از شاخص های اقتصاد مهندسی از جمله ارزش حال خالص، نسبت فایده به هزینه و بازده فروش فعالیت استفاده شد. داده های این پژوهش مربوط به سال 1396 بوده که به روش اسنادی در استان قم جمع آوری شد. نتایج نشان داد هزینه های سرمایه ای و جاری احداث یک هکتار باغ عناب در سال مطالعه 216 میلیون ریال می باشد. طی سال های مطالعه، ارزش حال درآمد خالص فعالیت با نرخ بهره های بانکی 15و 18درصد به ترتیب 1/61 و 1/3 میلیارد ریال و شاخص سودآوری نسبت فایده به هزینه به ترتیب 4/5 و4/1 برآورد شد. این موضوع نشانگر آن است که به ازای یک ریال سرمایه گذاری در این فعالیت، بیشتر از یک ریال نصیب سرمایه گذار خواهد شد. در سال اول باردهی، بازده فروش سالانه محصول 89/8 درصد برآورد گردید، به این مفهوم که یک ریال فروش 89/8 درصد سود به همراه داشته است. بنابراین با توجه به شاخص سودآوری، انجام این کسب و کار اقتصادی بوده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، تولید عناب، کسب و کار، تحلیل اقتصادی
  • فرشته شاهبازی اصل، علی اشرف جعفری* صفحات 29-39

    به منظور بررسی عملکرد سرشاخه و خصوصیات مورفولوژیکی در نعناع Mentha pulegium (پونه معطر) تعداد12 جمعیت در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی البرز کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. مزرعه با سیستم قطره ای آبیاری شد. در سال اول به‎علت رشد غیریکنواخت و کم بوته ها یادداشت برداری انجام نشد و در سال دوم از صفات عملکرد تر و خشک سرشاخه، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه اصلی، قطرتاج پوشش، طول گل آذین و تعداد گل در بوته یادداشت برداری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین جمعیت ها از لحاظ کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. از لحاظ وزن تر سرشاخه، جمعیت مریوان با میانگین عملکرد 824 گرم در بوته و از لحاظ عملکرد خشک سرشاخه، جمعیت22381 اراک با عملکرد 6/375 گرم در بوته بیشترین سرشاخه خشک را تولید نمود. از نظر ارتفاع بوته جمعیت های 22381 و 22391 استان مرکزی با میانگین 6/82 و 8/81 سانتی متر بیشترین ارتفاع بوته را داشتند از لحاظ طول گل اذین جمعیت های 22391 اراک و گرگان به ترتیب با 6/11 و 07/10 سانتی متر بیشترین مقدار داشتند. بیشترین تعداد گل نیز به میزان 60 عدد در بوته متعلق به جمعیت میاندواب بود. با استفاده از تجزیه خوشه ای به روش Ward جمعیت ها به 2 گروه تقسیم شدند. کلاسترهای 1 و 2 به ترتیب دارای 8 و 4 جمعیت بودند. میانگین کل جمعیت ها در کلاستر1 از لحاظ کلیه صفات از کلاستر2 بیشتر بود. با توجه به نتایج برخی جمعیت های کلاستر 1 مانند مریوان و22381 اراک که بیشترین تولید سرشاخه تر و خشک داشتند جهت کشت و اهلی کردن معرفی شدند.

    کلیدواژگان: نعناع Mentha pulegium عملکرد سرشاخه، صفات مورفولوژیکی
  • ساسان محسن زاده*، مهسا فرخ منش صفحات 40-61

    اثرات سیتوتوکسیک و ژنوتوکسیک عصاره و اسانس گیاهان دارویی توسط آزمایش های سیتوژنتیک و پارامترهای شاخص میتوزی و ناهنجاری های کروموزومی قابل ارزیابی است. ارزیابی اثرات سیتوتوکسیک و ژنوتوکسیک عصاره ی آبی بذر عدس عدس الملک، برگ پرسیاوشان و میوه ی زنیان بر میزان شاخص میتوزی و ناهنجاری های کروموزومی سلول های مریستمی ریشه ی پیاز خوراکی و رشد آن از اهداف این مطالعه بود. بیست گرم از نمونه های آسیاب شده در ارلن های جداگانه ریخته شد و 100 میلی لیتر آب مقطر به هر یک اضافه گردید. ارلن ها توسط فویل آلومینیومی پوشیده شده و به مدت 24 ساعت بر روی شیکر قرار گرفتند. سپس عصاره ها صاف و سانتریفیوژ شدند. به منظور تعیین درصد شاخص میتوزی و ناهنجاری های کروموزومی سلول های مریستمی ریشه ی پیاز خوراکی، تعداد 3000 سلول برای هر تیمار شمارش گردید و از طریق تقسیم تعداد سلول های در حال تقسیم یا ناهنجاری های کروموزومی بر تعداد کل سلول ها ضرب در 100 محاسبه شد. نتایج نشان دهنده ی کاهش معنی دار وابسته به غلظت عصاره در شاخص میتوزی و رشد ریشه ی پیاز بود. بیشترین و کمترین اثر سیتوتوکسیک به به ترتیب مربوط به عصاره های برگ پرسیاوشان و بذر عدس الملک می باشد. عصاره های هر سه گیاه ناهنجاری های ناهنجاریهای کروموزومی را القا نمود شامل C-میتوز، چسبندگی کروموزومی، جدا شدگی کروموزومی، پل کروموزومی و میکرونوکلیوس و همچنین مرگ سلولی در سلول های مریستمی ریشه پیاز، عصاره بذر عدس عدسالملک بالاترین میزان ژنوتوکسیک را از خود نشان داد.. آزمون ریشه ی پیاز خوراکی یک روش کارآمد برای ارزیابی خواص سیتوتوکسیک و ژنوتوکسیک عصاره ی گیاهان دارویی می باشد. مصرف گیاهان مطالعه شده باید با احتیاط و در حد مجاز صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پیاز، ژنوتوکسیک، سیتوتوکسیک، گیاه دارویی، مریستم
  • مهدی پورهاشمی*، پریسا پناهی صفحات 62-73

    گیاه مردم نگاری کمی گیاهان دارویی یکی از مهم ترین شاخه های دانش های سنتی است که به کشف و تحلیل کمی روابط انسان با گیاهان دارویی می پردازد. از آنجایی که جنگل های زاگرس مهد جوامع محلی متنوعی هستند که ارتباط دیرینه ای با جنگل دارند، در این پژوهش، ارتباط سنتی جوامع محلی سامان عرفی هرابلوط شهرستان نورآباد ممسنی استان فارس با گونه های چوبی (درختی، درختچه ای و بوته ای) جنگلی مطالعه شد. برای این منظور، روش نمونه گیری گلوله برفی، استفاده از مطلعان کلیدی و انتخاب هدفمند با ترکیبی از روش های مصاحبه، مشاهده مستقیم و مشاهده مشارکتی به کار برده شد. داده ها پس از طبقه بندی با استفاده از شاخص های کمی اهمیت نسبی (RI) و اهمیت فرهنگی (CI) تحلیل شدند. براساس نتایج، 12 گونه چوبی (هفت گونه درختی، سه گونه درختچه ای و دو گونه بوته ای) در منطقه شناسایی شد. درکل، مقادیر شاخص های فوق برای گونه های درختی بیشتر از سایر فرم های رویشی بود. بیشترین اندازه شاخص اهمیت نسبی (1) و اهمیت فرهنگی (92/5) متعلق به بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) و کمترین آنها به ترتیب با مقادیر 31/0 و 48/0 متعلق به کلپوره (Teucrium polium L.) بود. نتایج این پژوهش علاوه بر تایید غنای دانش بومی مرتبط با گیاهان دارویی چوبی در منطقه مورد مطالعه، بر سودمندی شاخص های کمی در مطالعات گیاه مردم نگاری تاکید داشت.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، دانش سنتی، شاخص اهمیت نسبی، شاخص اهمیت فرهنگی
  • علی آویشی، مجید دشتی*، حسن فیضی، حمیدرضا ذبیحی صفحات 74-90

    به منظور مقایسه تاثیر کودهای آلی، زیستی، نانو و شیمیایی بر ویژگیهای رشد و عملکرد گیاه دارویی همیشه‌بهار، آزمایش مزرعه ای در سال 1394در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل کود گاوی پوسیده ، کمپوست زباله شهری با و بدون تلقیح باکتری Pseudomonas putida، ورمی‌کمپوست با و بدون تلقیح باکتری، نانو‌بیومیک ، نانوکلات ZFM، نانوکامپوزیت بیوارگانیک ، مخلوط کود شیمیایی NPK (به نسبت 150: 50 : 50 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره: سوپر‌فسفات‌تریپل: سولفات‌پتاسیم) و شاهد (بدون مصرف نهاده کودی) بودند. نتایج نشان داد بیشترین شاخص سطح برگ (3/82)، وزن خشک برگ (164 گرم بر متر مربع) در تیمار ورمی‌کمپوست همراه با تلقیح باکتری سودوموناس پوتیدا مشاهده شد که نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری به ترتیب به میزان 53/3 و 86/3 و 57/0 درصد نشان دادند. در بین تیمارهای کودی، بیشترین وزن تر، وزن خشک و تعداد گل به ترتیب به میزان 309، 57 گرم بر متر مربع و 284 عدد در متر مربع در تیمار نانوکامپوزیت بیوارگانیک مشاهده شد که در مقایسه با شاهد به ترتیب به میزان 27، 29 و 59 درصد افزایش نشان دادند. همچنین نتایج نشان دادند تعداد گل بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با وزن خشک گل (***r=0/95)، وزن تر گل (***r=0/93)، شاخص سطح برگ (**r=0/77)، وزن خشک برگ (**r=0/75) و عملکرد بذر (**r=0/76) نشان داد. استفاده از کودهای دامی و کمپوست نسبت به ورمی کمپوست مقرون به صرفه تر بوده و جهت تغذیه همیشه بهار توصیه می‎شوند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، نانو کودها، نهاده های آلی، همیشه بهار
  • محمد باقری*، روح الله متفکر آزاد، سید یحیی صالحی لیسار، امیر حسین طالب پور صفحات 92-114

    تولید موادموثره در گیاهان دارویی توسط فرایندهای ژنتیکی کنترل می‌شود، ولی شدیدا تحت تاثیر عوامل محیطی هم قرار دارد. گل راعی کرکدار یک گیاه دارویی مهم می‌باشد که اغلب در مناطق مرتفع رویش دارد. از آنجایی که شدت تابش پرتو فرابنفش در این مناطق بالا‌می‌باشد از این‌رو در این تحقیق اثرسطوح‌مختلف پرتوفرابنفش بر روی رشدو برخی متابولیت‌های ثانویه و ترکیبات این گیاه موردبررسی قرارگرفت. آزمایش به صورت گلدانی با پنج‌تیمار و هر‌تیمار با چهارتکرار اجرا گردید.گیاهان تحت تابش چهارسطح مختلف از پرتو فرابنفش با شدت‌های 3، 5، 15و 25کیلوژول بر مترمربع در روز قرارگرفتند و یک مجموعه نیز به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. پس از 51روز از کاشت گیاهان که به مدت 21روز تیماردهی شده بود، سنجش‌های مورد نظر انجام شد. افزایش شدت پرتوفرابنفش باعث کاهش وزن تر و خشک اندام‌های هوایی، طول اندام هوایی، طول میانگره‌ها، محتوای کلروفیلa و کلروفیل‌کل و قندهای محلول شد که هر کدام در شدت‌های 25 کیلوژول برمترمربع در روز کمترین مقدار بودند. با افزایش شدت پرتو فرابنفش غلظت فنل‌ها، فلاونوییدها و مالون‌دی‌آلدیید به طورقابل توجهی افزایش یافت و در شدت 25 کیلوژول بر متر‌مربع در روز بیشترین مقداربودند. غلظت آنتوسیانین و پراکسیدهیدروژن درگیاهان تیمار شده با 5 و 15کیلوژول بر مترمربع در روز، و غلظت کاروتنوییدها در گیاهان تیمار شده با 3 و 5کیلوژول بر متر‌مربع در روز، تفاوت معنی‌داری با شاهد نشان داد.نتایج این پژوهش نشان داد که جمع آوری بذرهای گیاه گل راعی کرکدار از ارتفاع حدود 2110 متر به واسطه وجود پرتوهای فرابنفش سبب تغییر در ترکیبات بیوشیمیایی گیاه شد.

    کلیدواژگان: فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، کاروتنوئید، مالون دی آلدئید
|
  • Siroos Saberamoli *, Mohammad Reza Kodori Pages 1-13

    To evaluate the intercropping of lemon balm and peppermint, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications and five treatments in the Forest and Rangeland Research Station of Chamestan for one year in 2013. The experiment was conducted. The treatments consisted of lemon balm single cropping, lemon balm intercropped with 75% + 25% peppermint, lemon balm intercropped 50% + 50% peppermint, lemon balm intercropped with 25% + 75% peppermint and peppermint sole cropping. Land equivalence ratio (LER) was used to evaluate the usefulness of intercropping. Properties were measured in lemon balm and peppermint were such as plant height, number of branches per plant, fresh and dry weight per plant, and fresh and dry of aerial parts weight yield. The results showed that some of the intercropping patterns were influenced on the lemon balm in some of the properties such as fresh and dry weight per plant, fresh and dry of aerial parts weight yield, and plant height and the number of branches per plant. The highest fresh and dry weight of the aerial parts and LER were obtained from 25% peppermint + 75% peppermint intercropping pattern. The highest LER was 0.98. The ratio of land equivalence in all of the intercropping patterns was less than one. In spite of the lack of superiority of intercropping to single cropping, due to the increased yield of fresh and dried yield lemon balm in intercropping, this method of cultivation is recommended for further studies with other legume species.

    Keywords: Cultivation patterns, Single cropping, Land equivalent ratio, medicinal plant
  • Hormoz Asadi *, Seyed Davood Hajimirrahimi, Mohsen Rafati Pages 14-28

    Among the most important factors affecting the development of the medicinal plants industry are the technical capabilities of producers in the field of economic production and the profitability of medicinal plants. In order to investigation profitability indices of cultivation and production of medicinal plant of jujube activity used engineering economic methods including Net present value (NPV), Benefit-cost ratio (B/C) and Safety return. Data of this study collected to documentary method from Ghom province in 2019. Results showed that, capital and current expenses for the construction of one hectare of Jujube orchards in the study year were 216 Iranian million rials. During periods, Net present value of activity with discount rates of 15 and 18 percent, was estimated 1.6 and 1.3 Iranian million rials, respectively. Benefit-cost ratio of activity with discount rates of 15 and 18 percent was estimated 4.5 and 4.1 unit, respectively. Thus, based on profitability indices, implementation of this study was economic. In the first year of fruiting, Safety return of this product was estimated 89.8 percent, In the sense that one rial of sales resulted in %89.8 profit.

    Keywords: Entrepreneurship, Jujube production, Business, Economic analysis
  • Fereshteh Shahbazi Asl, Ali Ashraf Jafari * Pages 29-39

    In order to study biomass yield in flowing stage and morphological traits, 12 populations M. pulegium were evaluated in a field experiment in the Alborz research station, Karaj Iran in 2014. Seeds of  the accessions were sown as spaced planet using complete randomized block in two replications. Each plot contains 20 spaced plants with 50×50 cm distance. The drip irrigation system was used for irrigation. In The first year, due to poor establishment no data were collrvted. In the second year, data were collected for fresh and dry matter yield, plant height, stems number, flower number per plant, the canopy diameter and infloescence length. Result showed significant differences between accessions for all of the traits (p < 0.01). Mean comparisons between populations showed that, Marivan and, 22381-Arak with values of 824 and 375.6 g/p had the highest aerial fresh and dry weight. In terms of plant height, the populations of 22381 and 22391-Arak with average values of 82.6 and 81.8 cm had the highest stem length, respectively. The highest inflorescence length with average values of 11.6 and 10.7 cm were observed in 22391-Arak and Gorgan, respectively. For flower number, Miandoab with 60 flowers per plant had the highest number. Using cluster analysis, the populations were split into two groups with 8 and 4 populations in cluster 1 and 2, respectively. The overall mean values in populations of cluster 1 were higher than cluster 2. It was concluded that the populations of Marivan and 22381-Arak had the highest aerial fresh and dry weight and can be used for improved breeding varieties.

    Keywords: yield, morphological traits, Mentha pulegium
  • Sasan Mohsenzadeh *, Mahsa Farrokhmanesh Pages 40-61

    Cytotoxic and genotoxic effects of extract and essential oil of medicinal plants are evaluated by cytogenetic experiments and parameters like mitotic index and chromosomal aberrations. Evaluation of cytotoxicity and genotoxicity of aqueous extracts of Securigera cecuridaca seeds, Adiantum capillus-veneris leaves, and Trachyspermum ammi fruits on meristem cells of Allium cepa root and its growth was the aims of this study. Twenty gram of powdered samples were poured in to separate Erlenmeyer flask and 100 ml of distillated water were added. The flasks were covered by aluminum foil and shacked for 24 hours. Then extracts were filtered and centrifuged. In order to determine percentage of mitotic index and chromosomal aberrations 3000 cells were countered for each treatment and by division of mitotic cells and chromosomal aberrations numbers to total cells multiply to 100 were calculated. The results showed that the reduction of mitotic index and root growth of onion are related to extract concentration. The highest cytotoxicity and genotoxicity are related to aqueous extracts of A. capillus-veneris leaves and S. securodaca seeds, respectively. The extracts of three plants induced chromosomal aberrations such as C-mitosis, chromosomal stickiness, loss and laggard chromosome, chromosomal bridge, micronucleus and also cell death in the root meristematic cells of onion. The extract of S. cecuridaca seeds had the highest genotoxicity. Root of Allium cepa test is a rapid and efficient method for evaluation of cytotoxicity and genotoxicity of aqueous extracts of medicinal plants. This study shows that consumption of medicinal plants must be with precaution.

    Keywords: Cytotoxic, Genotoxic, medicinal plant, Onion, Root meristem
  • Mehdi Pourhashemi *, Parisa Panahi Pages 62-73

    Quantitative ethnobotany of medicinal plants is one of the most important branches of traditional knowledge that deals with the quantitative discovery and analysis of human relationships with medicinal plants. Since the forests of Zagros are the cradle of various local communities that have a long-standing relationship with the forest, in this study, the traditional relationship between the local communities of the common-law forest area of Harabalout in Nourabad Mamasani city, Fars province with woody species (trees, shrubs and bushe) was studied. The data of this study were collected by snowball sampling method, using key informants and purposively selective. An attempt was made to use a combination of interview methods, direct observation and participatory observation. Data were analyzed using quantitative indicators of Relative Importance Index (RI) and Cultural Importance Index (CI). According to the results, 12 medicinal woody species were identified in the region including 7 trees, 3 shrubs and 2 bushes. In general, the values of the indices were higher for tree species than other forms. The highest index of RI (1) and CI (5.92) were calculated for Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) and the lowest of them with values of 0.31 and 0.48 belonged to Teucrium polium L., respectively. The results of this study, in addition to confirming the richness of traditional knowledge related to woody medicinal plants in the study area, emphasized the usefulness of quantitative indicators in ethnobotany studies.

    Keywords: Cultural importance index, relative importance index, traditional knowledge, Zagros forests
  • Ali Avishi, Majid dashti *, Hasan Feizi, Hamidreza Zabihi Pages 74-90

    In order to compare the effect of organic, biological, nano and chemical fertilizers on growth characteristics and yield of Marigold, a field experiment was conducted in 2015 in a randomized complete block design with 10 treatments and three replications. Experimental treatments included rotten cow manure, municipal waste compost with and without inoculation of Pseudomonas putida, vermicompost with and without bacterial inoculation, Nanobiomic, ZFM Nano chelate, Bioorganic Nanocomposite, NPK chemical fertilizer (in the ratio of 150: 50 : 50 kg.ha-1 of urea,: triple superphosphate:potassium sulfate, respectively) and control treatment (without fertilizer). The highest leaf area index (3.82) and leaf dry weight (164 g.m2) and total dry weigh (353 g.m2) were observed in vermicompost treatment with P. putida which significantly increased by 53.3%, 86.3% and 57.0% compared to the control, respectively. The highest fresh weight, dry weight and number of flowers were observed at 309 g.m-2, 57 g.m-2 and 284 per m-2 in bioorganic nanocomposite treatment, which increased by 27%, 29% and 59% compared to the control, respectively. Results also indicated that the number of flowers had the highest positive and significant correlation with flower dry weight (r = 0.95**), flower fresh weight (r = 0.93**), leaf area index (r = 0.77**), leaf dry weight (r = 0.75**) and grain yield (r = 0.76**). Finally, the use of cow manure and municipal waste compost fertilizers are more economical than vermicompost and are recommended for Pot marigold.

    Keywords: Medicinal plants, Nano fertilizers, Organic inputs, Pot marigold
  • Mohammad Bagheri*, Rouhollah Motafakkerazad, Seyd Yahya Salehi Lisar, Amirhosein Talebpour Pages 92-114

    The production of active ingredients in medicinal plants is controlled by genetic processes, but is also strongly influenced by environmental factors. Hairy St. Jonh’s wort (Hypericum hirsutum L.)is an important medicinal plant that often grown in highlands. Since the intensity of ultraviolet in these areas is high,Therefore, in this study was investigated the effect of different levels of ultraviolet on growth and some secondary metabolites and compounds of this plant.The experiment was conducted as a pot culture with five treatments and each treatment with four repetitions.The plants were exposed to four different levels of ultraviolet including 3,5,15 and 25 Kj m-2day, and a set was considered as a control. After 51days of planting the plants that had been treated for 21days, the measurements were performed. Increasing the intensity of ultraviolet reduced the shoot fresh and dry weight, shoot length, internodes length, the content of chlorophylla and total chlorophyll and soluble sugars, each at the intensities of 25 kJm-2day.The concentrations of phenols, flavonoids and malondialdehyde significantly increased with increasing of ultraviolet radiation intensity and highest concentrations were detected at25 kJ m-2day.The concentrations of anthocyanins and hydrogen peroxide in plants treated by 5and15 kJ m-2day; and the concentrations of carotenoids in plants treated by 3and 5kJ m-2day showed a significant difference with the control.The results of this study showed that the collection of seeds of Hypericum hirsutum from a height of about 2110 meters due to the presence of ultraviolet rays caused a change in the biochemical composition of the plant .

    Keywords: phenol, Flavonoids, anthocyanins, carotenoids, malondialdehyde