فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 95 (بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدعلی بشارت* صفحات 1371-1387
    زمینه

    اختلال بدشکلی بدنی (BDD)، به عنوان یک وضعیت بالینی ناتوان کننده، اگر درمان نشود به یک بیماری مزمن تبدیل خواهد شد. بنابر این، درمان BDD یک نیاز فوری بالینی محسوب می شود.

    هدف

    یکی از اهداف این مقاله، معرفی اصول و فنون یک مدل جدید روان درمانی برای اختلال های روانشناختی با عنوان اختصاری PTC (پارادوکس + برنامه زمانی = درمان) است. هدف دوم، سنجش نتایج کاربرد مدل رواندرمانی PTC برای درمان اختلال بدشکلی بدنی است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه موردی بالینی است. در این مقاله، فرآیند و نتایج درمان PTC برای یک بیمار زن 33 ساله مبتلا به BDD به طور کامل گزارش می شود. مقیاس بدشکی بدنی ادراک شده (PBDS)، مقیاس افسردگی بک (BDI)، مقیاس اضطراب بک (BAI) و مقیاس درجه بندی ذهنی نتایج درمان (TOSRS) توسط بیمار تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج درمان پنج جلسه ای PTC برای این بیمار، به طور کامل موفقیت آمیز بود. پیگیری های 24 ماهه و 36 ماهه نیز نشان داد که تغییرات درمانی از ثبات و استمرار برخوردار بوده و در این دوره هیچ بازگشتی صورت نگرفته است. نتایج درمان این بیمار، تاثیرات درمانی عمیق و پایدار مدل روان درمانی PTC را در کوتاه ترین زمان ممکن برای درمان BDD تایید می کند. مکانیسم های تاثیرگذاری "برنامه زمانی پارادوکسی" و انطباق آنها با نتایج درمان بیمار در این مقاله تشریح شده است.

    نتیجه گیری

    مدل رواندرمانی PTC، به عنوان رویکردی بسیار کوتاه مدت، ساده، تاثیرگذار، کارآمد، و در عین حال اقتصادی برای درمان BDD معرفی و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی، پارادوکس، برنامه زمانی، اختلال بدشکلی بدنی
  • فریبرز درتاج، فرنوش آقاجانی*، علی دلاور، شکوه نوابی نژاد، مژگان مردانی راد صفحات 1389-1400
    زمینه

    تحقیقات متعددی به تاثیر آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل و پذیرش و تعهد بر خودانتقادی پرداخته اند، اما پژوهشی که به تدوین برنامه درمانی آموزشی گروهی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل و روش پذیرش و تعهد و بررسی اثربخشی آن بر مولفه های خودانتقادی دختران دچار شکست عاطفی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه درمانی آموزشی گروهی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل و روش پذیرش و تعهد و بررسی اثربخشی آن بر مولفه های خودانتقادی دختران دچار شکست عاطفی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) بخش کیفی تدوین برنامه درمانی و بخش کمی از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانشجویان دچار شکست عاطفی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تهران در سال 1399-1398 بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارت بودند از: پرسشنامه خودانتقادی تامپسون و زاروف (2004) و خلاصه جلسات تحلیل رفتار متقابل و روش پذیرش و تعهد (تلفیقی از جلسات آموزشی تحلیل رفتار متقابل برن، 1950 و جلسات درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز و همکاران، 2012). تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    برنامه تدوین شده گروه درمانی تحلیل روابط متقابل و پذیرش و تعهد بر خودانتقادی دختران دچار شکست عاطفی تاثیر معنادار داشت (0/01 >p).

    نتیجه گیری:

     دخترانی که در جلسات درمانی آموزشی گروهی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل و روش پذیرش و تعهد شرکت کردند خودانتقادی کمتری داشتند.

    کلیدواژگان: تحلیل روابط متقابل، پذیرش و تعهد، خودانتقادی، شکست عاطفی
  • عباس موزیری*، عبدالله شفیع آبادی، معصومه اسمعیلی، جلیل یونسی صفحات 1401-1410
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی عوامل موثر بر تاب‏آوری خانواده پرداخته اند. اما پژوهشی که به مدل یابی عوامل موثر بر تاب آوری خانواده ایرانی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی عوامل موثر بر تاب آوری خانواده ایرانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی والدین شهر تهران در سال 1398 بودند. 309 نفر از والدین به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش حاضر شامل پرسشنامه محقق‏ ساخته عوامل تاب ‏آوری خانواده (1398) و مقیاس تاب آوری خانواده سیکسبی (2005) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام شد.

    یافته ها

    نظام باورها، منابع بیرونی، و ساختار خانواده به صورت مستقیم و ویژگی های شخصیتی و مهارت ها به صورت غیرمستقیم بر تاب‏آوری خانواده موثر بودند (0/05 <P).

    نتیجه ‏گیری: 

    ساختار خانواده متضمن مفاهیمی نظیر صمیمیت، همکاری، و توافق است که تاب‏آوری خانواده را در بحران ها افزایش می‏دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری خانواده
  • عباس مختاری، محمد باقر کجباف*، محمدرضا عابدی صفحات 1411-1422
    زمینه

    در قالب مطالعات مداخله ای، اثربخشی درمان های روانشناختی مختلف بر روی افسردگی مورد بررسی قرار گرفته است، اما پژوهشی که به بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر سرمایه روانشناختی بر امید، خوشبینی، تاب آوری و خودکارآمدی بیماران افسرده پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر سرمایه روانشناختی برامید، خوشبینی، تاب آوری و خودکارآمدی بیماران افسرده انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه این پژوهش را تمامی افراد مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط مراجعه کننده به مرکز مشاوره آفتاب شهر نجف آباد اصفهان در نیمه اول سال 1397 تشکیل دادند. نمونه این مطالعه 30 بیمار افسرده بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرارگرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه افسردگی بک (1978) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی مک گی (2011) بود. گروه آزمایش، مداخله مبتنی بر سرمایه روانشناختی (لوتانز، یوسف و آولیو، 2007) را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به شیوه گروهی دریافت نمودند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیری و تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که مداخله مبتنی بر سرمایه روانشناختی در بهبود سرمایه روانشناختی و مولفه های امید، خوشبینی، تاب آوری و خودکارآمدی بیماران افسرده موثر بود. همچنین مداخله آموزشی در کاهش میزان افسردگی بیماران اثر مثبت داشت (0/01>p).

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر سرمایه روانشناختی می تواند به عنوان روشی کارآمد جهت افزایش نیرومندی های امید، خودکارآمدی، تاب آوری و خوشبینی و کاهش نشانه های افسردگی در بیماران مبتلا به افسردگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، سرمایه روانشناختی، امید، خوشبینی، تاب آوری
  • معصومه تختی، عبدالله شفیع آبادی*، آتوسا کلانترهرمزی، نورعلی فرخی صفحات 1423-1437
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون اثربخشی برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک و علایم اختلال اضطراب جدایی کودکان انجام شده است. اما پژوهشی که به اثربخشی برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک مبتنی بر مربی گری هیجان بر علایم اختلال اضطراب جدایی کودکان پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک مبتنی بر مربی گری هیجان بر علایم اختلال اضطراب جدایی کودکان بود.

    روش

    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل یود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول ابتدایی منطقه 10 (1282 نفر) در سال تحصیلی 99-98 بود. تعداد 30 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: مقیاس سنجش اضطراب جدایی (نسخه والد و کودک، هان، هاجینلیان، ایسن، وندر و پینکاس، 2003) و برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک مبتنی بر مربی گری هیجان (محقق ساخته، 1398). تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) و تک متغیره انجام شد.

    یافته ها

    برنامه مداخله ای تعامل والد -کودک مبتنی بر مربی گری هیجان به طور معناداری در کاهش ترس از رهایی، ترس از تنهایی، ترس از بیماری و نگرانی از وقوع حوادث خطرناک موثر بود (0/01 <p).

    نتیجه گیری

    دانش آموزانی که در برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک مبتنی بر مربی گری هیجان شرکت کردند نشانه های اختلال اضطراب جدایی کمتری داشتند.

    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای تعامل والد - کودک، مربی گری هیجان، اختلال اضطراب جدایی، کودکان
  • هیوا محمدجانی، علی محمد رضایی*، علی محمدی فر، هانیه هژبریان صفحات 1439-1452
    زمینه

     مطالعات متعددی به بررسی شکوفایی پرداخته‌اند. اما پژوهشی که به منظور ارزیابی اعتبار الگوی شکوفایی دربافت بومی ایران و رفع کاستی‌های این مدل از جمله فقدان ابزار اندازه گیری برخی از مولفه‌ها و روابط بین اجزاء مدل پرداخته باشد، مغفول مانده است. 

    هدف

     هدف پژوهش حاضر پیش بینی شکوفایی معلمان بر اساس الگوی روانشناختی شکوفایی انسان HPFM بود. 

    روش

     پژوهش از نوع همبستگی بود؛ جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان سقز در سال تحصیلی 98-97 تشکیل دادند. تعداد 614 از آنان نفر به روش تصادفی طبقه‌ای چندمرحله‌ای به عنوان نمونه انتخاب شدند، و به پرسشنامه‌های بهزیستی روانشناختی ریف (1995)، سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، پنج عامل بزرگ شخصیت گلدبرگ (1999)، خودآگاهی خصوصی چارلز کارور (1990)، سرسختی روانشناختی اهواز AHI (1377) و شکوفایی HPFS هژبریان (1394) و به دو پرسشنامه محقق ساخته شرایط محیطی – اجتماعی – فرهنگی و انگیزه شکوفایی، پاسخ دادند. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین همه متغیرهای مدل همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد غایت نگری به صورت مستقیم بر انگیزه شکوفایی تاثیر مثبت معنی داری دارد. متغیرهای انگیزه شکوفایی، شرایط زمینه‌ای و شرایط واسطه‌ای به صورت مستقیم بر خود مدیریتی و به صورت غیر مستقیم (با میانجی گری خودمدیریتی) بر شکوفایی تاثیر مثبت معنی داری دارند. متغیر خودمدیریتی نیز به صورت مستقیم بر شکوفایی تاثیر مثبت معنی داری داشت (0/01 p<). 

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته‌های پژوهش کاربست تدابیر لازم به منظور افزایش غایت نگری، بهبود شرایط زمینه‌ای و شرایط واسطه‌ای، ارتقاء انگیزه شکوفایی و خودمدیریتی برای حصول شکوفایی معلمان پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: شکوفایی، روانشناسی مثبت، سرمایه روانشناختی، ویژگی های شخصیتی، خود مدیریتی
  • انسیه حربی، محمد اورکی*، احمد علیپور، فاطمه قائمی صفحات 1453-1464
    زمینه

    مطالعات متعددی به اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب و کاهش درد افراد مبتلا به دیابت نوع دو پرداخته است. اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمراقبتی و کیفیت زندگی وابسته به دیابت در بیماران زن مبتلا به دیابت نوع دو پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    تعیین میزان اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمراقبتی، کیفیت زندگی وابسته به دیابت در بیماران زن مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی، با پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه گواه بود، جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع دو که به بیمارستان امام حسین (ع) در شهر تهران در طی ماه های دی ماه 1397 تا اردیبهشت 1398 مراجعه کرده بودند بود. 60 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل (30 نفر) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه خودمراقبتی (گلاسگوو تابرت، 1994)، پرسشنامه کیفیت زندگی (توماس و همکاران، 1994) و برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (جوادی و همکاران، 2019). تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    نشان داد که در گروه آزمایش، میانگین نمره خودمراقبتی و کیفیت زندگی به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل و افزایش پیدا کرده است. (0/001 <P).

    نتیجه گیری: 

    بیماران زن مبتلا به دیابت نوع 2 که در جلسات درمانی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت کردند خودمراقبتی و کیفیت زندگی بیشتری را کسب کردند.

    کلیدواژگان: برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • مانا عطاری، جواد خلعتبری*، مریم کلهرنیا گلکار صفحات 1465-1474
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون اثربخشی به خود دستوری بازپرداش و علل احساس تنهایی، نگرانی و استرس اداراک شده انجام شده است. اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی به خود دستوری باز پردازش (اسموکر) بر احساس تنهایی، نگرانی و استرس ادراک شده بیماران استرس پس از سانحه ناشی از زلزله کرمانشاه پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    بررسی اثربخشی به خود دستوری باز پردازش (اسموکر) بر احساس تنهایی، نگرانی و استرس ادراک شده بیماران استرس پس از سانحه ناشی از زلزله کرمانشاه بود.

    روش

    پژوهش از نوع، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون، با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زلزله زدگان ساکن در کانکس زلزله کرمانشاه در سال 1398 بود، 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفری) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس شهروندی اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی کیان و همکاران (1988)، پرسشنامه نگرانی پن استت (PSWQ) زینبارگ و بارلو (1990)، پرسشنامه احساس تنهایی (راسل و پیلوا و کورتونا، 1980)، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و پکیج آموزشی به خود دستوری باز پردازش (اسموکر، 1995) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره انجام شد.

    یافته ها

    به خود دستوری باز پردازش (اسموکر) بر احساس تنهایی، نگرانی و استرس ادراک شده بیماران استرس پس از سانحه ناشی از زلزله تاثیر معنادار داشت (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    بیمارانی که در جلسات به خود دستوری بازپردازش شرکت کردند احساس تنهایی، نگرانی و استرس ادراک شده کمتری داشتند.

    کلیدواژگان: به خود دستوری باز پردازش، احساس تنهایی، نگرانی، استرس ادراک شده، استرس پس از سانحه
  • فائزه صدیقی، فریده دوکانه ای فرد*، سیمین دخت رضاخانی صفحات 1475-1486
    زمینه

    ارتباط زناشویی هسته مرکزی نظام خانواده است و از آنجایی که نهاد خانواده اولین نهاد اجتماعی است که رشد، تحول و شکل گیری شخصیت اثرات چشمگیری دارد، بر همین اساس بررسی مسایل و مشکلاتی که منجر به فروپاشی خانواده و روابط زناشویی می شود نیز ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای است.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی از نوع اکتشافی - متوالی و هدایت شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان زن متاهل مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال 97 تشکیل دادند که تعداد نمونه 350 نفر از دانشجویان بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند برای جمع آوری داده های پژوهش، از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (1987)، شخصیتی نیو (1990)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990) و راهبردهای مقابله ای رضاخانی (1388) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری و برون گرایی با رضایت زناشویی رابطه منفی و گشودگی، توافق و وظیفه شناسی با رضایت زناشویی رابطه مثبت معنادار به دست آمد؛ همچنین رابطه بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با رضایت زناشویی منفی و با سبک دلبستگی ایمن مثبت و معنادار است. روان رنجوری 0/48- =β و سبک دلبستگی اجتنابی 0/41- =β سهم بیشتری در تبیین رضایت زناشویی دارد (0/001 >p).

    نتیجه گیری:

     از جمله دستاوردهای این پژوهش می تواند ترغیب درمانگران به ایجاد راهکارهایی برای تغییر در شناخت، افکار، عملکردها، عواطف و هیجان های زوج ها و از این طریق بهبود روابط و رضایت زناشویی و انسجام جامعه باشد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، ویژگی های شخصیتی، سبک های دلبستگی، راهبرد های مقابله ای
  • نبی فتاحی، سلطانعلی کاظمی*، حسین بقولی، مریم کورش نیا صفحات 1487-1496
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس اداراک شده و حساسیت اضطرابی پرداخته اند. اما پیرامون مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک (CBT) و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر استرس ادراک شده و حساسیت اضطرابی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر حساسیت اضطرابی و استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر شیراز بود.

    روش

    پژوهش از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتی نوع دو حاضر در مراکز درمانی و بیمارستانی شهر شیراز در سال 1397 بود. 36 نفر از بیماران دیابتی به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 12 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی ریس و پترسون (1985)، جلسات درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (موس و همکاران، 2015) و درمان شناختی رفتاری (مولودی و فتاحی، 1390؛ به نقل از صمدزاده و همکاران، 1397). تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معنی داری بر استرس ادراک شده نمونه مورد پژوهش داشته است (0/001 >P). درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری کلاسیک بیشتر توانسته است بر استرس ادراک شده آزمودنی ها تاثیر داشته باشد (0/001 >P)، دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معنی داری بر حساسیت اضطرابی نمونه مورد پژوهش داشته است (0/001 >P). بین دو درمان از لحاظ تاثیر بر حساسیت اضطرابی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/001 >P).

    نتیجه گیری

    بیمارانی که در جلسات درمان شناختی رفتاری و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت کردند استرس ادراک شده و حساسیت اضطرابی کمتری را تجربه کردند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری کلاسیک، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس ادراک شده، حساسیت اضطرابی، بیماران مبتلابه دیابت نوع 2
  • زینب معصومی تبار، کریم افشاری نیا*، حسن امیری، سعیده سادات حسینی صفحات 1497-1506
    زمینه

    مطالعات بسیاری به اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر مشکلات زناشویی زوجین و بررسی مشکلات تنظیم هیجانی و رضایت زناشویی زوجین پرداخته اند. اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر مشکلات تنظیم هیجانی و رضایت زناشویی بانوان ناسازگار در دهه اول زندگی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر مشکلات تنظیم هیجانی و رضایت زناشویی بانوان ناسازگار در دهه اول زندگی بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای ناسازگاری زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر اندیشه در سال 1397 بود.30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفری) جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (السون، 1998)، پرسشنامه ناسازگاری (DQ) ارنست جی. بی یر و دانیل پی. استرنبرگ (1977)، پرسشنامه اختلالات تنظیم هیجانی گراتس (2004) و بسته ی آموزشی طرحواره درمانی هیجانی لیهی و همکارانش (2015 ، 2019). تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک و چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    طرحواره درمانی هیجانی موجب افزایش میانگین نمرات رضایت زناشویی در شرکت کنندگان گروه طرحواره درمانی و موجب افزایش میانگین نمرات تنظیم هیجان در شرکت کنندگان گروه طرحواره درمانی شد (0/001 P<).

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی هیجانی باعث افزایش رضایت زناشویی و تنظیم هیجان و مولفه های آن در زوجین شد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، تنظیم هیجانی، رضایت زناشویی، بانوان، ناسازگار
  • سید حسین صید، علیرضا رجایی*، محمود برجعلی صفحات 1507-1518
    زمینه

    نظر به مزمن و طولانی بودن بیماری مولتیپل اسکلروزیس و اهمیت شاخص افسردگی و بحران هویت در این بیماران، لزوم توجه به کاربرد درمان فعال سازی رفتاری گروهی در این بیماران مغفول مانده است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری گروهی بر افسردگی و بحران هویت بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران زن مبتلا به ام اس عضو انجمن ام اس شهر کرج در بازه زمانی اردیبهشت تا دی ماه سال 1398 بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 30 بیمار ام اس بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های افسردگی بک و همکاران ویرایش دوم (1996) و پرسشنامه بحران هویت رجایی و همکاران (1387) بود. گروه آزمایش تحت درمان فعال سازی رفتاری گروهی در 8 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. جهت تحلیل آماری داده ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی داری 0/05 =α استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که در پس آزمون پس از تعدیل نمرات پس آزمون بر روی نمرات پیش آزمون میانگین نمرات افسردگی و بحران هویت گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (0/001 >p).

    نتیجه گیری:

    بر اساس نتایج پژوهش، از درمان فعال سازی رفتاری گروهی به عنوان درمان مکمل در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود وضعیت روانشناختی بیماران مولتیپل اسکلروزیس استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی رفتاری گروهی، افسردگی، بحران هویت، مولتیپل اسکلروزیس
  • احمدعلی تاجدین، علی ال یاسین*، حسن حیدری، حسین داودی صفحات 1519-1532
    زمینه

    مطالعات مختلفی اثربخشی درمان متمرکز برشفقت و واقعیت درمانی را در بهبود شاخص های سلامت روان مراجعان با مشکلات گوناگون تایید نموده اند، اما مطالعه ای که به مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و واقعیت درمانی بر ناگویی هیجانی مددجویان مرد زندانی پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و واقعیت درمانی بر ناگویی هیجانی در مددجویان مرد زندانی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با بهره گیری از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش حاضر را تمامی مددجویان مرد زندان شهرستان الیگودرز در سال 1398 تشکیل دادند که تعداد آنها 209 نفر بود. نمونه 45 نفر از زندانیان بودند که به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در سه گروه شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تایلر، 1994) بود. گروه آزمایشی اول، درمان متمرکز برشفقت (گیلبرت، 2010؛ 2014) و گروه آزمایشی دوم، واقعیت درمانی (ووبلدینگ، 2013) را در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. آزمودنی های گروه گواه تا پایان فرآیند پژوهش مداخله ای دریافت ننمودند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که هر دو مداخله درمانی در بهبود ناگویی هیجانی در گروه های آزمایش موثر واقع شدند (0/01 >p). همچنین بین اثربخشی درمان متمرکز برشفقت و واقعیت درمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت و هر دو مداخله اثربخشی یکسانی داشتند (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، حمایت تجربی مناسبی را برای درمان متمرکز برشفقت و واقعیت درمانی فراهم می آورد. پیشنهاد می گردد روانشناسان و مشاوران شاغل در زندان ها، از این دو رویکرد در جهت ارتقاء سلامت روان زندانیان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، درمان متمرکز برشفقت، واقعیت درمانی، زندانیان
|
  • Mohammadali Besharat* Pages 1371-1387
    Background

    As a debilitating clinical condition, if Body Dysmorphic Disorder (BDD) is untreated will turn to a chronic illness. Therefore, the treatment of BDD is considered as an urgent clinical need.

    Aims

    Introduction of the principles and techniques of a new psychotherapeutic model for the treatment of psychological disorders, shortly named PTC (Paradox + Timetable = Cure), is one of the objectives if this paper. Evaluating the effectiveness of PTC model for the treatment of BDD is the second objective.

    Method

    The present study is an evidence-based clinical case study. The PTC therapy process and outcomes for a 33-year old woman suffering from BDD is fully described in the present article.

    Results

    Results of a five-session PTC therapy for the patient indicated that the treatment outcomes were completely successful. A 24- and 36-month follow-up also revealed that the therapeutic changes were stable and continued during which no relapse was happened. Treatment outcomes for the patient confirm the deep and permanent effects of the PTC psychotherapeutic model in the shortest possible time for the treatment of BDD. The influential mechanisms of “paradoxical timetable” and its adjustment to the treatment outcomes of the patient are explained in the present article.

    Conclusions

    The PTC psychotherapeutic model, as a very short-term, simple, effective, efficient, and yet economical approach is introduced and suggested for the treatment of BDD.

    Keywords: Psychotherapy, paradox, timetable, body dysmorphic disorder
  • Fariborz Dortaj, Farnoush Aghajani*, Ali Delavar, Shokuh Navabi Nezhad, Mozhgan Mardani Rad Pages 1389-1400
    Background

    Numerous studies have examined the effect of group education on reciprocal behavior analysis and acceptance and commitment to self-criticism, but research that has developed a group educational therapy program based on interactional behavior analysis and acceptance and commitment method and its effectiveness on girlschr('39') self-criticism components has failed. Emotional pay has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study was to develop a group educational therapy program based on the analysis of reciprocal behavior and acceptance and commitment and its effectiveness on self-critical components of girls with emotional failure.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and combined in terms of method (qualitative and quantitative), the qualitative part was the development of a treatment program and the quantitative part was semi-experimental. The study population consisted of all students with emotional breakdown in Islamic Azad University of Tehran during the years 2019-2020. 30 people were available selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people). The instruments of the present study were: Thompson and Zarov Self-Critical Questionnaire (2004) and Summary of Mutual Behavior Analysis Sessions and Acceptance and Commitment Methods (a combination of Bern Behavioral Training Meetings, 1950 and Admission and Commitment Therapy Sessions by Hayes et al., 2012). ). Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The developed group treatment program had a significant effect on the analysis of mutual relations and acceptance and commitment to girlschr('39') self-criticism with emotional failure (p< 0/01).

    Conclusions

    Girls who participated in group therapy therapy sessions based on interactional behavior and acceptance and commitment methods were less self-critical.

    Keywords: Interaction analysis, Acceptance, Commitment, Self-criticism, Emotional failure
  • Abbas Mooziri*, Abdollah Shafiabady, Masoume Esmaily, Jalil Younesi Pages 1401-1410
    Background

    Numerous studies have examined the factors influencing family resilience. But research that looks at the factors influencing the resilience of the Iranian family has been neglected.

    Aims

    The aim of the present study was to model the factors affecting the resilience of the Iranian family.

    Method

    The present study was a correlational survey. The statistical population of the study included all parents in Tehran in 2020. 309 parents were selected by available and voluntary sampling method. The present research tools included a researcher-made questionnaire on family resilience factors (2020) and the Siksbi family resilience scale (2005). Data analysis was performed using path analysis.

    Results

    Belief system, external resources, and family structure directly and personality traits and skills indirectly affected family resilience (P <0/05).

    Conclusions

    Family structure involves concepts such as intimacy, cooperation, and agreement that increase family resilience in crises

    Keywords: Family Resilience Factors, Family Resilience, Resilient Family
  • Abbas Mokhtari, Mohammad Bagher Kajbaf*, Mohammadreza Abedi Pages 1411-1422
    Background

    In the frame of interventional studies, the effectiveness of various psychological interventions on depression has been examined, but no research has been conducted so far with the aim of investigating the effectiveness of intervention based on psychological capital on hope, optimism, resilience, and self-efficacy among patients with depression.

    Aims

    The current research was conducted by the aim of investigating the effectiveness of intervention based on psychological capital on hope, optimism, resilience, and self-efficacy among patients with depression.

    Method

    The present study was conducted by semi-experimental method using a pretest-posttest and control group design. The research population included all the patients with minor to moderate depression referring to Aftab Counseling Center in Najaf Abad, Isfahan, in the first half of 2018. The study sample included 30 depressive patients who were selected by purposeful sampling method and, then, were assigned into two experiment and control groups (15 subjects per group) through random assignment method. The research tools were Beck Depression Inventory (1978) and Psychological Capital Inventory of McGee (2011). The experiment group received the intervention based on psychological capital (Lutthans, Youssef, and Avolio, 2007) in eight 90-minute sessions in group. To analyze the data, univariate analysis of covariance and multivariate analysis of covariance were used.

    Results

    Results indicated that the intervention based on psychological capital was effective on improving psychological capital and the components of hope, optimism, resilience and self-efficacy in depressive patients. Moreover, the training intervention was positively effective on reducing the depression level of patients (p< 0/01).

    Conclusions

    The intervention based on psychological capital can be used as an effective method to increase the potency of hope, self-efficacy, resilience and optimism, and to reduce depressive symptoms in patients with depression.

    Keywords: Depression, psychological capital, hope, optimism, resilience
  • Masoomeh Takhti, Abdolallah Shafi' Abadi*, Atousa Kalantar Hormozi, NoorAli Farrokhi Pages 1423-1437
    Background

    Numerous studies have been conducted on the effectiveness of the parent-child interaction intervention program and the symptoms of separation anxiety disorder in children. However, research that has addressed the effectiveness of the parent-child interaction intervention program based on emotion coaching on symptoms of separation anxiety disorder has been overlooked.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the parent-child interaction intervention program based on emotion coaching on the symptoms of separation anxiety disorder in children.

    Method

    Experimental research with pre-test-post-test design with Yood control group. The statistical population of the study included all female primary school girls in District 10(1282 person) in the academic year of 2019-2020. Thirty students were randomly selected for cluster sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (15 subjects). The research tools are: Measurement of Separation Anxiety Scale (Parent-Child Version, Han, Hajinlian, Essen, Wender and Pinkas, 2003) and Parent-Child Interactive Intervention Program Based on Emotional Coaching (Researcher Made, 2019). Data analysis was performed using multivariate and single variable covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    The parent-child interaction intervention program based on emotion coaching was significantly effective in reducing the fear of liberation, fear of loneliness, fear of disease and worry about the occurrence of dangerous events (P< 0/01).

    Conclusions

    Students who participated in the parent-child interaction intervention program based on emotion coaching had fewer symptoms of separation anxiety disorder.

    Keywords: Parent-child interaction intervention program, emotion coaching, separation anxiety disorder, children
  • Hiwa Mohamadjani, Mohammad Rezaei*, Ali Mohammadyfar, Hanieh Hojabrian Pages 1439-1452
    Background

    Numerous studies have examined flourishing. However, research to assess the validity of the flourishing pattern in the indigenous context of Iran and to address the shortcomings of this model, including the lack of tools to measure some of the components and relationships between the components of the model, has been neglected.

    Aims

    The goal was to predict flourishing based on pattern of psychological flourishing on HPMF human.

    Method

    The research was correlational, the primary teachers of Saqqez were statistical society. 614 people randomly were chosen as sample by multi-step in categories and they responded questionnaire of rehabilitation Riff psychological(1995), Luthans psychological capital(2007), Goldberg five factor personality model(1999), private self awarenesn by Charles Carver(1990), Ahwaz stubbornness psychological AHI(1998), Hozhbaryan flourishing HPFS(2014) and two questionnaire of researcher made on environmental-social-cultural conditions and motivation to flourish(p< 0/01).

    Results

    The result showed that between all variables of the model, therechr('39')s a positive correlation. The result of structural equations model showed that having purpose will directly meaningfully have positive effects on motivation flourishing. Variables of motivation flourishing, background conditions، intermediate conditions will directly affect self management and indirectly affect positive on flourishing (with interference of self management) Variable of self management also directly influences the flourishing meaningfully.

    Conclusions

    Based on current research, applying enough plans in order to increase conclusion, improvement of background conditions and intermediate conditions, promote flourishing motivation and self management are suggested for flourishing teachers.

    Keywords: Flourishing, positive psychology, psychological capital, personality characteristics, self-management
  • Ensieh Harbi, Mohamad Oraki*, Ahmad Alipour, Fatemeh Ghaemi Pages 1453-1464
    Background

    Numerous studies have focused on the effectiveness of mindfulness-based stress reduction programs on anxiety and pain relief in people with type 2 diabetes. But research that examines the effectiveness of mindfulness-based stress reduction programs on self-care and diabetes-related quality of life has been overlooked in female patients with type 2 diabetes.

    Aims

    To determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction program on self-care, the quality of life associated with diabetes in female patients with type 2 diabetes.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pre-test-post-test with control group, the statistical population of all women with type 2 diabetes who went to Imam Hossein Hospital in Tehran during the months of January 2016 to May 2017. They had come. Sixty women with type 2 diabetes were randomly selected and randomly assigned to the experimental and control groups (30 subjects). The research tools were: self-care questionnaire (Glasgow Tabert, 1994), quality of life questionnaire (Thomas et al., 1994) and mindfulness-based stress reduction training program (Javadi et al., 2019). Data analysis was performed using multiple variable measurement analysis of variance.

    Results

    It showed that in the experimental group, the mean of self-care score and quality of life was significantly higher than the control and increase group. (P> 0/001).

    Conclusions

    Patients with type 2 diabetes who participated in mindfulness-based stress reduction therapy sessions gained more self-care and quality of life.

    Keywords: Mindfulness based stress reduction program, quality of life, self-care, type 2 diabetes
  • Mana Atari, Javad Khalatbari*, Maryam Kalhornia Golkar Pages 1465-1474
    Background

    Numerous studies have been conducted on the effectiveness of self-regulatory self-regulation and the causes of loneliness, anxiety, and perceived stress. However, research that has examined the effectiveness of self-processing (smoker) on the loneliness, anxiety and perceived stress of Ptsd patients due to the Kermanshah earthquake has been neglected.

    Aims

    To investigate the effectiveness of self-processing (smoker) on loneliness, anxiety and perceived stress of Ptsd patients due to Kermanshah earthquake.

    Method

    The research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study included all earthquake victims living in Kermanshah earthquake complex in 2019. 30 people were randomly selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people). Research tools include Citizenship Scale of Post-Traumatic Stress Disorder (1988), Zenbarg & Barlow (PSWQ) Anxiety Questionnaire (PSWQ), Loneliness Questionnaire (Russell, Pilova, and Cortona, 1980), Questionnaire The perceived stress of Cohen et al. (1983) and the training package was self-reprocessing (Smoker, 1995). Data analysis was performed by multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    Self-processing (smoker) had a significant effect on the feeling of loneliness, anxiety and perceived stress of Ptsd patients caused by the earthquake (P< 0/05).

    Conclusions

    Patients who attended self-administration sessions were less likely to feel lonely, anxious, and stressed.

    Keywords: Self-processing grammar, feelings of loneliness, anxiety, perceived stress, ptsd
  • Faezeh Sedighi, Farideh Dokanei Fard*, Simin Dokht Rezakhani Pages 1475-1486
    Background

    Marital relationship is the core of the family system, and since the family institution is the first social institution that has significant effects on the growth, development and formation of personality, therefore, it is necessary to study the issues and problems that lead to the collapse of family and marital relations.

    Aims

    The aim of this study was to predict marital satisfaction based on personality traits and attachment styles mediated by coping strategies.

    Method

    The present study is an exploratory-sequential and guided correlation. The statistical population of the study consisted of all married female undergraduate and graduate students of Shahid Beheshti University of Tehran in 1997. The sample was 350 students who were selected by convenience sampling to collect research data from the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1987). Neo (1990), Collins and Reid (1990) attachment styles and Rezakhani (2009) coping strategies were used..

    Results

    The results showed that there was a negative relationship between neuroticism and extroversion personality traits with marital satisfaction and a significant positive relationship between openness, agreement and conscientiousness with marital satisfaction; Also, the relationship between avoidant and anxiety attachment styles with negative marital satisfaction and with secure attachment style is positive and significant. Neuroticism β= -0.48 and avoidance attachment style β= -0.41 have a greater share in explaining marital satisfaction (p< 0/001).

    Conclusions

    Among the achievements of this study can be encouraging therapists to create solutions to change the cognition, thoughts, actions, emotions and feelings of couples and thus improve relationships and marital satisfaction and community cohesion.

    Keywords: Marital satisfaction, personality traits, attachment styles, coping strategies
  • Nabi Fatahi, Soltanali Kazemi*, Hossein Bagholi, Maryam Kouroshnia Pages 1487-1496
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based stress reduction on perceived stress and anxiety sensitivity. But there is research gaps between comparing the effectiveness of two classic cognitive-behavioral therapies (CBT) and reducing mindfulness-based stress (MBSR) on perceived stress and anxiety sensitivity in patients with type 2 diabetes.

    Aims

    Comparison of the effectiveness of two cognitive-behavioral therapies of classical behavior and treatment of mindfulness-based stress reduction on anxiety sensitivity and perceived stress in patients with type 2 diabetes in Shiraz.

    Method

    The research was pre-test-post-test with control group. The statistical population included all type 2 diabetic patients present in Shiraz medical and hospital centers in 2018. Thirty-six diabetic patients were selected by simple random sampling and randomly assigned to three 12-person groups (two experimental groups and one contrast group). Research tools Cohenchr('39')s Perceived Stress Questionnaire (1983), Reese and Petersonchr('39')s Anxiety Sensitivity Questionnaire (1985), Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy (Mouse et al., 2015) and Cognitive Behavioral Therapy (Moloudi and Fattahi, 2011; Samadzadeh and Hamkaran, 2018). Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The two cognitive-behavioral therapies of classical behavior and mindfulness-based stress reduction therapy have had a significant effect on perceived stress in the sample (P< 0/001). Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy has been more effective than classical cognitive-behavioral therapy in examining studentschr('39') perceived stress (P< 0/001); Anxiety has been studied in the sample (P< 0/001). There was no significant difference between the two treatments in terms of the effect on anxiety sensitivity (P< 0/001).

    Conclusions

    Patients who participated in cognitive-behavioral therapy sessions and mindfulness-based stress reduction therapy experienced perceptual stress and experienced less anxiety sensitivity

    Keywords: Classical cognitive behavioral therapy, mindfulness-based stress reduction, perceived stress, anxiety sensitivity, patients with type 2 diabetes
  • Zainab Masumi Tabar, Karim Afshariniya*, Hassan Amiri, Saeedeh Alsadat Hosseini Pages 1497-1506
    Background

    Many studies have investigated the efficacy of emotional schema therapy on marital problems of couples and the problems of emotional adjustment and marital satisfaction of couples. But research investigating the efficacy of emotional schema therapy on the problems of emotion regulation and marital satisfaction in maladaptive women of the first decade of life has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotional schema therapy on emotional regulation problems and marital satisfaction of maladaptive women in the first decade of life.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all women with marital maladjustment referred to counseling and psychological services in Andisheh in 2018. Thirty individuals were selected by purposive sampling method and were randomly divided into two groups of control and experimental (n = 15). Research tools include: Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (Ellison, 1998), Ernst J. DQ Disability Questionnaire. Beerless and Daniel P. Sternberg (1977), Grazchr('39')s Emotion Regulation Disorders Questionnaire (2004), and Lehi et al. (2015, 2019) training package for Emotional Schema Therapy. Data were analyzed using single and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Emotional schema therapy increased the mean scores of marital satisfaction in the schema therapy group and increased the mean score of emotional regulation in the schema therapy group (P< 0/001).

    Conclusions

    Emotional schema therapy increased marital satisfaction and emotion regulation and its components in couples.

    Keywords: Emotional schema therapy, emotion regulation, marital satisfaction, ladies, incompatible
  • Seyed Hossein Seid, Alireza Rajaei*, Mahmod Borjali Pages 1507-1518
    Background

    Due to the chronic and long duration of multiple sclerosis and the importance of depression and identity crisis in these patients, the need to pay attention to the use of group behavioral activation therapy in these patients has been neglected.

    Aims

    The present study aimed to determine the effectiveness of group behavioral activation therapy on depression and identity crisis in patients with multiple sclerosis.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population included all female patients with inflammatory bowel disease who were members of the inflammatory bowel disease association of Karaj in the period from May to December 2020. By purposive sampling method, 30 inflammatory bowel patients were selected based on inclusion and exclusion criteria and randomly divided into two groups (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were replaced. Data collection tools included Beck et al. Depression Questionnaire (Second Edition (1996)) and Rajai et al.chr('39')s Identity Crisis Questionnaire (2008). The experimental group was treated with group behavioral activation in 8 sessions of 60 minutes, but the control group did not receive any intervention. For statistical analysis of data, mean, standard deviation and multivariate analysis of covariance were used with SPSS software version 24 at a significance level of α= 0/05.

    Results

    The results showed that in the post-test, after adjusting the post-test scores on the pre-test scores, the mean scores of depression and identity crisis in the experimental group significantly decreased compared to the control group (p< 0/001).

    Conclusions

    Based on the results of the study, group behavioral activation therapy should be used as a complementary therapy along with other treatment methods to improve the psychological status of multiple sclerosis patients.

    Keywords: Group behavioral activation treatment, depression, identity crisis, multiple sclerosis
  • Ahmadali Tajdin, Ali Aleyasin*, Hasan Heydari, Hosein Davodi Pages 1519-1532
    Background

    Various studies have confirmed the effectiveness of compassion-focused therapy and reality therapy on improving mental health indices among clients with different problems, but no study has compared the effectiveness of compassion-focused therapy and reality therapy on alexithymia among male prisoner clients.

    Aims

    The present research was conducted by the aim of comparing the effectiveness of compassion-focused therapy and reality therapy on alexithymia among male prisoner client.

    Method

    The current research was a semi-experimental study which was conducted through a pretest-posttest with control group design. The research population included all the male prisoner clients in Aligoodarz city, Iran, in 2019 who were totally 209 individuals. The sample included 45 prisoners who were selected by purposeful sampling method and were assigned into three groups including two experiment groups and one control group (15 subjects per group) ny random assignment method. The research tool was Toronto Alexithymia Scale of Bagby, Parker and Taylor (1994). The first experiment group received the compassion-focused therapy (Gilbert, 2010; 2014) and the second experiment group received reality therapy (Wubbolding, 2013) both in eight 90-minute sessions. The control group received no intervention until the end of the research. The univariate analysis of covariance and the Bonferroni ad hoc test were used to analyze the data.

    Results

    Results suggested that both therapeutic interventions were effective on improving alexithymia in the experiment groups (p< 0/01). Moreover, there was no significant difference between compassion-focused therapy and reality therapy and both had similar effectiveness (p> 0/05).

    Conclusions

    The results of the present research provide an appropriate empirical support for compassion-focused therapy and reality therapy. Psychologists and counselors working in prisons are recommended to use these two approaches for enhancing mental health among prisoners.

    Keywords: Alexithymia, compassion-focused therapy, reality therapy, prisoners