فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 101 (پاییز 1399)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 101 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود ابوالقاسمی، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 334-359
    هدف

    هدف این پژوهش بسط تفسیرگرایانه و ساختارمندانه علل زمینه ای ایجادکننده بلوغ حرفه ای حسابرسان از طریق تحلیل نظریه داده بنیاد و تحلیل تفسیری/ ساختاری فراگیر است.

    روش

    روش شناسی پژوهش از حیث نتیجه، جزء پژوهش های توسعه ای، از حیث هدف جزء تحقیقات اکتشافی  کاربردی و از حیث روش اجرای کار، ترکیبی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، 14 نفر از متخصصان حسابداری بودند که از طریق روش نمونه گیری نظری و بر مبنای قضاوتی انتخاب شدند. حال آنکه در بخش کمی، 17 نفر از حسابرسان مستقل، بر اساس تجربه و دانش فنی و برحسب روش نمونه گیری در دسترس، مشارکت کردند. نحوه جمع آوری داده برحسب روش شناسی کیفی، از طریق تحلیل داده بنیاد بود که با انجام مصاحبه، این داده ها جمع آوری شدند و بعد از کدگذاری، مدل پژوهش بر اساس چارچوب تیوریک طراحی شد. سپس، به منظور ارزیابی سطح پایایی، از تحلیل دلفی با هدف رسیدن به کفایت نظری مولفه های اصلی پژوهش استفاده شد تا در نهایت در بخش کمی، بر اساس تحلیل تفسیری/ساختاری فراگیر، مولفه های پژوهش از تاثیرگذارترین تا کم اثرترین سطح بندی شوند.

    یافته ها:

     در بخش کیفی، سازه ای از علل زمینه ای ایجادکننده بلوغ حرفه ای حسابرسان معرفی شد که در آن، بلوغ حرفه ای فرایند منسجمی است که بر ویژگی های شناختی (شامل 3 نوع بلوغ روان شناختی، بلوغ ادراکی و بلوغ مهارتی)، چندبعدی (شامل 2 نوع بلوغ ساختاری و جایگاه شغلی) و فراشغلی (شامل 2 نوع بلوغ فرهنگی و بلوغ اجتماعی) مبتنی است و در مسیر حرفه ای، به اثربخشی بیشتر حسابرس کمک می کند.

    نتیجه گیری:

     نتایج بخش تحلیل تفسیری/ساختاری فراگیر نشان داد که برای ارتقای بلوغ حرفه‎ای حسابرسان، بلوغ ادراکی و بلوغ اجتماعی، بسیار مهم و تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: بلوغ حرفه ای، تحلیل نظری داده بنیاد، تحلیل تفسیری، ساختاری فراگیر
  • نرگس سرلک*، زهرا جودکی چگنی، زهرا حیدری سورشجانی صفحات 360-380
    هدف

    کیفیت سود یکی از جنبه های بسیار مهم سود حسابداری است. در واقع، کاهش کیفیت سود، علاوه بر افزایش هزینه سرمایه، کاهش اعتماد سرمایه گذاران و تخصیص غیربهینه منابع، به طرح هایی با بازدهی غیرواقعی منجر می شود. در این بین، نقش حسابرس مستقل در ارزیابی بی طرفانه کیفیت صورت های مالی و اطمینان دادن به سرمایه گذاران در خصوص اعتبار صورت های مالی تهیه شده توسط مدیریت، شایان توجه است. اما کیفیت خدمات حسابرسی ارایه شده توسط حسابرسان ناهمگون است و تحت تاثیر عواملی مانند تخفیف حق الزحمه حسابرسی قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر، آزمون رابطه تخفیف حق الزحمه حسابرسی با خطای حسابرسی و کیفیت سود، به ویژه در وضعیت رکود اقتصادی است.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1390 تا 1396 انتخاب شد و فرضیه های مطرح شده با استفاده از مدل های رگرسیونی آزمون شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد که تخفیف حق الزحمه حسابرسی با خطای حسابرسی نوع دوم، رابطه مثبتی دارد. این در حالی است که بین تخفیف حق الزحمه حسابرسی و خطای حسابرسی نوع اول، رابطه معناداری وجود ندارد. افزون بر این، رکود اقتصادی بر رابطه بین تخفیف حق الزحمه حسابرسی و خطای حسابرسی تاثیری نمی گذارد. همچنین، تخفیف حق الزحمه حسابرسی، کاهش کیفیت سود را به دنبال دارد و رکود اقتصادی، رابطه منفی بین تخفیف حق الزحمه حسابرسی و کیفیت سود را تشدید می کند.

    نتیجه گیری:

     تخفیف صاحب کاران از حسابرسان، تلاش حسابداران را کاهش و خطای حسابرسی را افزایش می دهد. همچنین، کیفیت سود در شرکت هایی که حق الزحمه کمتری می پردازند، کمتر است و این رابطه، در زمان رکود اقتصادی تشدید می شود.

    کلیدواژگان: تخفیف حق الزحمه حسابرسی، خطای حسابرسی، کیفیت سود، رکود اقتصادی
  • غزل صادقی یخدانی، عبدالله خانی*، محمود بت شکن صفحات 381-409
    هدف

    نتایج پژوهش های تجربی در بررسی رابطه بین افشای اطلاعات و صرف ریسک سهام تا حدی متناقض بوده است. در پژوهش حاضر، تاثیر سطح نرخ رشد شرکت بر رابطه بین افشای اختیاری و اجباری اطلاعات و صرف ریسک سهام با هدف توضیح تناقض ذکرشده آزمون شده است.

    روش

    به منظور اندازه گیری متغیر افشای اختیاری اطلاعات از سه معیار به موقع بودن، دقت و تورش پیش بینی سودهای میان دوره ای و سالانه شرکت، استفاده شده است. افشای اجباری نیز با استفاده از دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات سازمان بورس اوراق بهادار تهران اندازه گیری شده است. برای آزمون فرضیه ها از اطلاعات 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین سال های 1389 تا 1397و مدل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های پژوهش، رشد شرکت به عنوان متغیر تعدیلگر، بر رابطه بین به موقع بودن پیش بینی سودهای میان دوره ای با صرف ریسک ضمنی و بین تورش پیش بینی سودهای میان دوره ای و سالانه با صرف ریسک ضمنی، موثر است. همچنین، می تواند بر رابطه بین دو معیار تورش و پیش بینی سودهای میان دوره ای و سالانه با معیار صرف ریسک مبتنی بر ویژگی های شرکت در قالب دوره های زمانی تفکیک شده رونق و رکود بازار سرمایه نیز موثر باشد. علاوه بر این، نتایج پژوهش، حاکی از تاثیر عامل رشد شرکت بر رابطه بین افشای اجباری و صرف ریسک مبتنی بر ویژگی ها است.

    نتیجه گیری:

     رشد شرکت به عنوان متغیری تعدیلگر، بر رابطه بین معیارهای افشای اختیاری و اجباری اطلاعات و معیارهای صرف ریسک موثر است و می تواند نتایج متناقض پژوهش های این حوزه از بورس اوراق بهادار تهران را توضیح دهد. البته توانایی توضیح دهندگی، در دوره های زمانی رونق و رکود بازار، متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، رونق و رکود بازار سرمایه، صرف ریسک ضمنی، صرف ریسک مبتنی بر ویژگی ها، نرخ رشد شرکت
  • ابراهیم عباسی*، علی تامرادی صفحات 410-428
    هدف

    کوته بینی سرمایه گذاران، به معنای بیش از واقع ارزیابی‎کردن عایدات کوتاه مدت و کمتر از واقع ارزیابی کردن عایدات بلند مدت توسط سرمایه گذاران فعال در بازار سرمایه است. با توجه به اینکه سرمایه گذاران کوته بین دارای افق دید کوتاه مدت در بازار سرمایه هستند، بر عملکرد کوتاه مدت شرکت تمرکز می کنند و ممکن است این رفتار آنها، برای مدیران انگیزه ای ایجاد کنند تا از طریق مدیریت سود و کاهش سرمایه گذاری، عملکرد کوتاه مدت شرکت را بهتر از واقع گزارش دهند. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کوته بینی سرمایه گذاران بر مدیریت سود و سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    اطلاعات لازم، از صورت های مالی 150 شرکت در دوره زمانی سال های 1390 تا 1396 جمع آوری شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیون چندمتغیره با داده های تابلویی به روش اثرهای ثابت استفاده شده است. در این پژوهش، برای اندازه گیری کوته بینی سرمایه گذاران، از مدل دل ریو و سانتاماریا (2016)؛ برای اندازه گیری مدیریت سود، از مدل تعدیل شده جونز (1991) و برای اندازه گیری سرمایه گذاری شرکت، از مخارج پرداختی بابت سرمایه گذاری استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان می دهد که در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، کوته بینی سرمایه گذاران بر مدیریت سود، تاثیر معنادار و مثبت و بر سرمایه گذاری شرکت ها، تاثیر معنادار و منفی می گذارد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش، در بورس اوراق بهادار تهران با افزایش کوته بینی سرمایه گذاران، مدیران شرکت ها در راستای برآورده کردن انتظارات سرمایه گذاران کوته بین برای بهبود سودآوری و قیمت جاری سهام شرکت ها، بر عملکرد کوتاه مدت تمرکز می کنند. از این رو، مدیران به جای تمرکز بر اهداف و برنامه ریزی های بلند مدت، بر اهداف کوتاه مدت متمرکز می شوند و به همین دلیل با دست کاری سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری و کاهش سرمایه گذاری آتی، انتظارات سرمایه گذاران کوته بین را برآورده می کنند.

    کلیدواژگان: کوته بینی سرمایه گذاران، مدیریت سود، سرمایه گذاری شرکت
  • مهدیس نیکزاد قادیکلائی، داریوش فروغی*، هادی امیری صفحات 429-453
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مداخلات رفتاری بر رفتار اشتراک گذاری دانش با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده، در بین حسابرسان مستقل است. نگرش ها، هنجارهای انتزاعی و تمایل، از ابعاد مهم این نظریه به حساب می آیند و نقش میانجی آنها در رابطه بین مداخلات رفتاری و رفتار اشتراک گذاری دانش نیز بررسی شده است.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی است و در طبقه پژوهش های آزمایشی قرار می گیرد. روش اجرا به صورت طرح پس آزمون چند گروهی است. جامعه آماری این پژوهش، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسه های حسابرسی شهر تهران است. نمونه نیز از روش نمونه گیری در دسترس و به صورت حذفی (غربالگری) انتخاب شده است. تکنیک معادلات ساختاری و آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس و من ویتنی نیز برای بررسی فرضیه های پژوهش به کار گرفته شده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد، مداخلات رفتاری با تحت تاثیر قرار دادن نگرش‎ها و هنجارهای انتزاعی، رفتار به اشتراک گذاری دانش حسابرسان مستقل را متاثر می سازد. به بیان دیگر، نگرش ها و هنجارهای انتزاعی، در رابطه بین مداخلات رفتاری و رفتار به ‎اشتراک گذاری دانش، نقش میانجی ایفا می کنند. بین میزان اطلاعاتی که هر یک از گروه ها به اشتراک گذاشته اند نیز تفاوت معناداری وجود دارد؛ در واقع، مشارکت کنندگانی که درباره هر دو عقاید رفتاری و هنجاری پیام های هدفمندی را دریافت کردند، اطلاعات بیشتری را به اشتراک گذاشتند.

    نتیجه گیری:

     حسابرسان مستقل در خصوص به اشتراک گذاری دانش در موسسه های خود نگرش مثبتی دارند و هنجارهای ذهنی آنها نیز تحت تاثیر نگرش مثبت رفتار به اشتراک گذاری دانش قرار می گیرد. از سوی دیگر، نگرش ها و هنجارهای انتزاعی هم تحت تاثیر پیام های هدفمند (مداخلات رفتاری) تقویت می شوند. این دو عامل، تمایل آنها را برای به اشتراک گذاری دانش تشدید کرده است؛ اما رفتار به اشتراک گذاری دانش متناسب با این تمایل بیشتر نشده است.

    کلیدواژگان: به اشتراک گذاری دانش، مداخلات رفتاری، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • اعظم ولی زاده لاریجانی*، سید علی حسینی، مهسا طهماسبی آشتیانی صفحات 454-472
    هدف

    استقرار و ارتقای سازوکارهای حاکمیت شرکتی، به دلیل کاهش هزینه های نمایندگی، می تواند سبب بهبود عملکرد شرکت ها شود. کیفیت اقلام تعهدی نیز به عنوان یکی از عوامل اصلی موثر بر کیفیت سود حسابداری است که سرمایه گذاران همواره به آن توجه می کنند و می تواند به عملکرد بهتر شرکت، افزایش رضایتمندی سرمایه گذاران و حفظ اعتبار و شهرت شرکت ها کمک کند. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی اثر تعاملی کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت حاکمیت شرکتی با نوسان پذیری عملکرد شرکت است.

    روش

    در این پژوهش، برای اندازه گیری کیفیت اقلام تعهدی، از مدل فرانسیس و همکاران (2005) و برای اندازه گیری کیفیت حاکمیت شرکتی، از شاخص های مالکیت سهام داران نهادی، استقلال اعضای هییت مدیره و استفاده از متخصصان مالی و حسابداری در ترکیب اعضای هییت مدیره استفاده شد. همچنین، به منظور محاسبه نوسان پذیری عملکرد شرکت، از انحراف معیار بازده دارایی ها استفاده شد. داده های استفاده شده در پژوهش، مربوط به 97 شرکت بورس اوراق بهادار تهران از سال 1390 تا 1397 است. به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های این پژوهش، کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت حاکمیت شرکتی با نوسان پذیری عملکرد شرکت رابطه منفی معنادار دارد. همچنین کیفیت حاکمیت شرکتی، رابطه منفی بین کیفیت اقلام تعهدی با نوسان پذیری عملکرد شرکت را تشدید می کند.

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی افزایش کیفیت حاکمیت شرکتی و کیفیت اقلام تعهدی به کاهش نوسان پذیری عملکرد شرکت منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: نوسان پذیری عملکرد، کیفیت حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی
  • مجید هاشمی دهچی، ناصر ایزدی نیا*، هادی امیری صفحات 473-494
    هدف

    بر اساس مفاهیم نظری گزارشگری مالی، قابلیت مقایسه صورت های مالی، یکی از ویژگی های کیفی اطلاعات است که سودمندی در تصمیم اطلاعات حسابداری مربوط را افزایش می دهد. قابلیت مقایسه از طریق دو ویژگی سرمایه گذاران، یعنی تخصص آنها و عدم تقارن اطلاعاتی، بر میزان سودمندی اطلاعات حسابداری تاثیرگذار است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری، با تاکید بر نقش سرمایه گذاران متخصص و عدم تقارن اطلاعاتی است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند و هشتاد شرکت در دوره زمانی 1388 تا 1396 به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. همچنین برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش حاکی از آن است که قابلیت مقایسه صورت های مالی بر مربوط بودن، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین بر اساس یافته های پژوهش، زمانی که سرمایه گذاران متخصص زیاد هستند، تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری افزایش می یابد. علاوه بر این نیز، زمانی که عدم تقارن اطلاعاتی پایین است، تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری افزایش می یابد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این پژوهش، زمانی که سرمایه گذاران متخصص زیاد هستند و اطلاعات خصوصی کمتر است، قابلیت مقایسه صورت های مالی، توانایی استفاده کنندگان از اطلاعات را به منظور شناسایی شباهت ها و تفاوت ها بین پدیده های اقتصادی، بهبود می بخشد. در نتیجه، سرمایه گذاران، بهترین گزینه سرمایه گذاری را انتخاب می کنند که سبب می شود، منابع به صورت بهینه تخصیص پیدا کنند.

    کلیدواژگان: مربوط بودن، قابلیت مقایسه صورت های مالی، سرمایه گذاران متخصص، عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Mahmood Abolghasemi, MohammadReza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 334-359
    Objective

    The purpose of this research is to expand Total interpretative and structural of the underlying causes that create the professional maturity of auditors by grounded theory and Total interpretive/structural Model (TISM).

    Methods

    The research methodology is a result of developmental research, a goal of exploratory-applied research and Mix method. The statistical population of the qualitative study included 14 accounting professionals selected through theoretical sampling, interviewer selection criteria, professional experience in auditing, both from the perspective of academic education and from the perspective of financial statements, and qualitative research and familiarity with The interviewing process was conducted, however, with a small number of 17 independent auditors based on experience and technical knowledge in the sampling method available to fill out the matrix questionnaires. The method of data collection was based on qualitative methodology through the analysis of the grounded theory (data analysis of the foundation) which was collected by conducting the necessary data interviews and after coding the research model was designed based on the theoretical framework. Then, in order to evaluate the reliability level, Delphi analysis was used to achieve the theoretical adequacy of the main components of the research. Finally, in the quantitative part based on comprehensive interpretive/structural analysis, the research components were ranked from most effective to least effective.

    Results

    The research results in the qualitative section identified the existence of contextual causes that create auditors' professional maturity, in which professional maturity is a coherent process based on cognitive traits including 3 types of psychological maturity, cognitive maturity and skill maturity, multidimensional attribute including 2 types of maturity. Structural and occupational status, and ultimately the extra-occupational characteristic of cultural maturity and social maturity, can help the auditor to be more effective in their professional career.

    Conclusion

    Finally, the results in Total Interpretive/Structural Analysis section showed that perceptual and social maturity are the most important and most influential factors in promoting professional maturity in auditors.

    Keywords: Professional maturity, Grounded theory, Total interpretative, structural Model
  • Narges Sarlak *, Zahra Joudaki Chegeni, Zahra Heidari Surshjani Pages 360-380
    Objective

    Earnings quality represents a very important aspect of accounting profits, because low-quality profits may increase capital costs, reduce investor confidence by making the wrong decisions, mislead creditors, and inappropriate allocation of resources to unrealistic return schemes. In the meantime, the role of the independent auditor in unbiased assessing the quality of the financial statements and reassuring investors about the validity of the financial statements prepared by management is significant. But the quality of audit services provided by auditors is heterogeneous and affected by factors such as audit fee discount. The purpose of this study is to test the relationship between audit fee discount and audit errors and earnings quality, especially in times of economic recession.

    Methods

    In this regard, a sample of 135 companies listed in the Tehran Stock Exchange from 2011 to 2017 was selected and the hypotheses were tested by using regression models.

    Results

    The results show that the audit fee discount has a positive relationship with audit type II error. However, there is no significant relationship between audit fee discount and audit type I error. Also, the recession does not affect the relationship between audit fee discounts and audit errors. Also, the audit fee discount reduces the quality of earnings and the economic recession exacerbates the negative relationship between audit fee discount and earnings quality.

    Conclusion

    Deductions from auditors reduce their effort and increase audit error. Also, the quality of profit is lower in companies that pay less, and this relationship is exacerbated in times of recession.

    Keywords: Audit fee discount, Audit error, Earnings Quality, Recession
  • Ghazal Sadeghi Yakhdani, Abdullah Khani *, Mahmoud Botshekan Pages 381-409
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the effect of the level of firm growth rate on the relationship between voluntary and mandatory disclosure of information and firm stock risk premium.

    Methods

    The sample of research includes 130 companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2010 to 2018. The research results have been separately analyzed at in the period of boom and bust of the capital market. In order to determine the capital market cycle Hudrick-Prieskat filter was used and multivariate regression model and generalized least squares method was used in order to test the main research models and the hypothesis.

    Results

    The results of the study showed that the level of firm growth rate is effective on the relationship between voluntary disclosure of information and firm stock risk premium, when for information voluntary disclosure from the criteria of management forecast timeliness of midterm earnings (3 months, 6 months and 9 months) and management forecast bias of midterm (3 months, 6 months, 9 months) and annual earnings and for firm stock risk premium from criteria of implied risk premium is used. The results of the study also show that the level of firm growth rate affects relationship between voluntary disclosure of information and firm stock risk premium only in the period of boom and bust of the capital market, when for information voluntary disclosure from the criteria of management forecast bias and accuracy of midterm (3 months, 6 months, 9 months) and annual earnings and for stock risk premium from criteria of risk premium based on the firm characteristics. Regarding the mandatory disclosure of information, the research results indicate the effect of the firm growth rate level on the relationship between mandatory disclosure of information and stock risk premium based firm characteristics at the general level of the sample and the period of boom and bust of the capital market.

    Conclusion

    Firm growth is an important and influential factor on the relationship between information voluntary and mandatory disclosure and different criteria of stock risk premium. Also, the relationship between information voluntary and mandatory disclosure and different criteria of stock risk premium in the period of boom and bust of the capital market is different. Also, the effect of information voluntary disclosure, compared to mandatory disclosure, on risk premium is different, so that in relation to voluntary disclosure this effect is significant and to mandatory disclosure this effect is less.

    Keywords: : Capital market boom, bust, Firm growth rate, Implied risk premium, Information disclosure, Risk premium based compamiy characteristics
  • Ebrahim Abbasi *, Ali Tamoradi Pages 410-428
    Objective

    Investors myopic means to overstate the short-term earnings and understate the long-term earnings by active investors in the capital market. As myopic investors have a short-term horizon of vision in the capital market, they focus on the short-term performance of the company and this behavior of investors may motivate managers to better report than reality the company's short-term performance through profit management and investment reduction. Therefore, the purpose of the present research is to investigate the effect of investors' myopia on the profit and investment management of the listed companies in the Tehran Stock Exchange.

    Methods

    The data required to test the research hypotheses were gathered from financial statements of 150 companies during the six-year period from 2011 to 2017. In order to test research hypotheses, fixed effects multivariate regression model for panel data was used. In this research, Del Rio and Santa Maria model (2016) was used to measure the investors' myopia. Additionally, the modified Jones model (1991) and the expenses paid for investment were used to measure the profit management and company's investment, respectively.

    Results

    Findings from testing the research hypotheses revealed that the investors' myopia has a significant positive effect on the profit management in companies listed in the Tehran Stock Exchange. Moreover, the investors' myopia has a significant negative effect on the companies' investment.

    Conclusion

    The results of this research show that by increasing the investors' myopia in Tehran Stock Exchange, the companies' managers focus on short-term performance in meeting the myopic investors' expectations to improve profitability and the current stock price for companies. Instead of focusing on the long-term objectives and planning, the managers thus focus on the short-term objectives. Therefore, by profit manipulation through discretionary accruals and future investment reduction, they make attempts to meet the myopic investors' expectations.

    Keywords: Investors myopia, Earning management, Company investment
  • Mahdis Nikzad Ghadikolaee, Daruosh Foroghi *, Hadi Amiri Pages 429-453
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of behavioral interventions on knowledge sharing behavior using the theory of planned behavior among independent auditors. Attitudes, abstract norms and inclinations are important aspects of this theory and their mediating role in the relationship between behavioral interventions and knowledge sharing behavior has also been investigated.

    Methods

    The present study is applied and falls into the category of experimental research. The method of execution is multi-group post-test design. The statistical population of this study is the auditors working in the auditing organization and auditing institutes in Tehran. The sample is selected from the available sampling method and eliminated (screening). The of structural equations technique and non-parametric Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests have been used to test the research hypotheses.

    Results

    The results show that behavioral interventions affect the knowledge-sharing behavior of independent auditors by influencing abstract attitudes and norms. In other words, abstract attitudes and norms play a mediating role in the relationship between behavioral interventions and knowledge sharing behavior. There is also a significant difference between the amounts of information shared by each group; Participants who received targeted messages about both behavioral and normative beliefs shared more information.

    Conclusion

    Independent auditors have a positive attitude about knowledge sharing in their institutions and their mental norms are also influenced by a positive attitude towards knowledge sharing behavior. On the other hand, abstract attitudes and norms are reinforced by purposeful messages (behavioral interventions). These two factors have intensified their desire to share knowledge; But knowledge sharing behavior has not increased in line with this desire.

    Keywords: knowledge sharing, Behavioral interventions, theory of planned behavior
  • Azam Valizadeh Larijani *, Seyed Ali Hosseini, Mahsa Tahmasebi Ashtiyani Pages 454-472
    Objective

    As prior studies consequences, accruals quality and corporate governance are two important factors that can affect on firms performance significantly. Establishing corporate governance and increasing the quality of that, as one of the benchmarks to measure the performance of the firms, will lead to decrease of agency expenses and so can improve the performance of the firm and subsequently can reduce its volatility. On the other hand, investigating the quality of accruals as one of the main factors affecting the quality of accounting profit that is considered by investors, can also lead to better company performance as well as enhancing investor satisfaction and maintaining the reliability and credibility of the companies. Thus, the purpose of the present study is to investigate the relationship between accruals quality and corporate governance quality with performance variability of the firm and the impact of corporate governance quality on the relationship between accruals quality and performance variability of the firm. Thus, in this study, three hypothesis are tested.

    Methods

    In this research, two key elements in corporate governance, namely, institutional investors, which enhance information transparency and thus reduce information asymmetry, as well as the characteristics of board members that can help reduce the conflict of interest between shareholders and management, have been studied. For this purpose, the model of Francis et al (2005) was used to measure the accruals quality and the quality of corporate governance and measured by assessing the institutional shareholder ownership, board independence, and the use of financial and accounting experts in the board of directors. In order to calculate the volatility of firm performance, the standard deviation of return on assets was used. Thus, Three hyposeses have been designed and tested using the data of a sample from listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 2011 to 2019.

    Results

    According to the findings of this study, accruals quality and corporate governance quality have a significant negative relationship with corporate performance variability. Also, the quality of corporate governance exacerbates the negative relationship between accruals quality and corporateperformance variability.

    Conclusion

    Due to the abnormal fluctuations in corporate performance which can reflect the unfavorable status of the company in different aspects, and since enhancing corporate governance and accruals quality helps to improve corporate performance, it can generally be concluded that increase in the quality of corporate governance and the quality of accruals will reduce the variability of the firm's performance as one of the determinants of investor risk.

    Keywords: Performance variability, Accruals quality, Corporate governance quality
  • Majid Hashemi Dehchi, Naser Izadinia *, Hadi Amiri Pages 473-494
    Objective

    According to the theoretical concepts of financial reporting, financial statement comparability is one of the qualitative characteristics of information which increases the decision usefulness of relevant accounting information. Comparability affects the usefulness of accounting information through two characteristics of investors, namely their sophistication and information asymmetry. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of financial statement comparability on the relevance of accounting information with emphasis on the role of sophisticated investors and information asymmetry.

    Methods

    The statistical population of this study is all companies listed in the Tehran Stock Market, among them 80 companies in the period 2010 to 2018 have been selected by systematic elimination method.For data analysis and hypothesis testing, multivariate regression model based on compound data is used.

    Results

    The results of the research model estimation indicate that financial statement comparability has a positive and significant effect on relevance. The findings also show that when sophisticated investors are high, the impact of financial statement comparability on the relevance of accounting information increases. In addition, when information asymmetry is low the impact of financial statement comparability on the relevance of accounting information increases.

    Conclusion

    The results of this study showed that when there are more sophisticated investors and less private information, the financial statement comparability improves the information users’ ability to identify similarities and differences across economic phenomena. As a result, investors choose the best investment option that leads to efficient resource allocation.

    Keywords: Relevance, Financial Statement Comparability, Sophistication investors, Information Asymmetry