فهرست مطالب

مطالعات و سیاستهای اقتصادی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید جواد عمادی، ناصر الهی*، اکبر کمیجانی، سید ضیاءالدین کیاالحسینی صفحات 3-28

    هدف اصلی این مقاله نیل به ترکیب بهینه تاثیر ابزار سیاست پولی و مالی برای دستیابی به رشد اقتصادی است بر این اساس چهار مدل را با ترکیب های مختلف حجم نقدینگی به کار گرفتیم تا به ترکیب بهینه برای تعیین مسیر بهینه ترکیب سیاست پولی و مالی در کوتاه مدت و بلندمدت دست پیدا نماییم و نشان دهیم که چگونه ابزارهای بهینه سیاست همزمان پولی و مالی منجر به رشد اقتصادی می شوند. این ترکیبات به اثر سیاست‏های پولی از طریق متعیرهایی نظیر حجم اسکناس و مسکوک، حجم سپرده های مدت دار، نرخ سود سپرده های مدت دار، نرخ ارز و سیاست مالی از طریق متغیرهایی نظیر درآمدهای عمومی دولت و مخارج عمومی دولت روی رشد تولید ناخالص اسمی و حقیقی برای دوره 1395-1357 بر اساس روش ARDL بررسی می‏شود و سرعت تعدیل هر مدل تحلیل می‏شود. نتایج نشان می‏دهد که ترکیب شماره4 به عنوان ترکیب بهینه پذیرفته می شود در شرایط کوتاه مدت و بلندمدت هر دو سیاست پولی و مالی بر رشد اقتصادی در این ترکیب موثر است .

    کلیدواژگان: ترکیب همزمان، رشد اقتصادی، سیاست مالی، سیاست پولی
  • جعفر ژیلائی اقدم، علیرضا دقیق اصلی*، مجید فشاری، مرجان دامن کشیده، علی اسملعیل زاده مقری صفحات 29-58
    در ادبیات اقتصاد کلان تاثیر بدهی های عمومی دولت بر رشد اقتصادی از دیدگاه های مختلفی موردبررسی قرارگرفته و در سال های اخیر از نقطه نظر تجربی نیز نحوه ارتباط بین این دو متغیر مورد توجه پژوهشگران واقع شده است. ازاین رو هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آستانه ای بدهی های عمومی دولت بر رشد اقتصادی 20 کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا طی دوره زمانی 2019-2000 می باشد. برای نیل به این هدف، مدل تجربی تحقیق با بهره گیری از الگوی رگرسیون انتقال ملایم در داده های تابلویی برآورد شده است. نتایج آزمون خطی بودن، قویا وجود رابطه غیرخطی بین متغیرهای موردمطالعه را تایید می کند. هم چنین لحاظ نمودن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای که بیانگر یک مدل دو رژیمی است، برای تصریح رابطه غیرخطی میان متغیرهای موردبررسی کفایت می کند. بر اساس نتایج به دست آمده حد آستانه ای برای کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا برابر 1/38 درصد و سرعت انتقال نیز 74/1 برآورد شده است. در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نسبت بدهی های عمومی دولت به تولید در نظام حدی اول تاثیر مثبت و در نظام حدی دوم تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد. لذا درصورتی که نسبت بدهی های عمومی دولت به تولید از مقدار 1/38 درصد تجاوز کند، رشد اقتصادی کاهش یافته و اثر آستانه ای بدهی های عمومی دولت در کشورهای مورد بررسی تایید می شود.
    کلیدواژگان: اثر آستانه ای، نسبت بدهی های عمومی دولت به تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، الگوی انتقال ملایم لجستیکی در داده های تابلویی
  • کیومرث سهیلی*، شهرام فتاحی، نرگس رحمانیانی صفحات 59-74

    در سال های اخیر قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران دفعات متعدد دچار حباب شده است. بخشی از حباب قیمت بورس اوراق بهادار تهران ناشی از شوک های احساسی است. اندازه گیری دقیق و بررسی میزان پایداری تاثیر شوک های احساسی بر روی حباب قیمت سهام از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش باهدف کمی سازی علمی تاثیر شوک های احساسی بر حباب قیمت سهام و بررسی میزان پایداری تاثیرگذاری شوک های احساسی بر حباب قیمت سهام از داده های فصلی شاخص کل قیمت سهام سال 1374 تا 1393 استفاده شده است. نرم افزار مورداستفاده به منظور بررسی مدل تحقیق داینار می باشد. تاثیر متغیر مربوط به شوک احساسی سرمایه گذاران اندازه نسبی حباب قدیمی نسبت به حباب جدید می باشد که نوسانات حباب ها و نوسانات قیمت سهام را ایجاد می نماید. نتایج بیانگر آن است که شوک احساسی قسمت زیادی از نوسانات قیمت سهام را در مقایسه با نوسانات مصرف، سرمایه گذاری، و تولید توضیح می دهد. این شوک ها به اقتصاد واقعی از طریق محدودیت اعتباری منتقل می شوند.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، حباب قیمت سهام، شوک احساسی، مدل تعادل عمومی تصادفی پویا، نرم افزار داینار
  • محمد مهدی عسگری ده آبادی*، علی نصیری اقدم صفحات 75-104

    مدل های تطبیق روانه-انباره طی سال های اخیر مورد توجه اقتصاددانان و به ویژه اقتصاددانان پساکینزی قرار گرفته استتوانایی این مدل ها در پیش بینی بحران مالی 2008 و همچنین، تالیف کتاب «اقتصاد پولی» توسط گادلی و لاووی باعث توجه بیش از پیش به این مدل ها طی سالیان اخیر شده است. این مدل ها با رویکردی حسابدارنه به اقتصاد نگریسته و ضمن ایجاد پیوند میان بخش واقعی و مالی اقتصاد، با مرتبط کردن متغیرهای انباره و روانه امکان پیش بینی شوک های درون زا را فراهم می کنند. به علاوه، این مدل ها برای توصیف رفتار کنشگران اقتصادی از معادلات رفتاری بهره می گیرند. هدف از این مقاله، تشریح مبانی اصلی این مدل ها و به کارگیری آن ها در ارزیابی سیاست های پولی و مالی است. ازآنجاکه مدل های تطبیق روانه-انباره متناسب با فروض نظری مختلف قابل طراحی و استفاده است، یک مدل با دو رویکرد پساکینزی و نیوکلاسیکی طراحی، و مقادیر وضعیت پایدار در هر یک از آن ها محاسبه شده و در ادامه اثر اعمال یک سیاست پولی یا مالی در چارچوب مدل مذکور مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: : مدل تطبیق روانه- انباره، ماتریس جریان مبادلات، معادلات رفتاری، تطابق حسابداری
  • ابوالفضل شاه آبادی*، بهناز خوش طینت، مهدی میرغیاثی، علی مرادی صفحات 105-126

    توسعه بخش بانکی با تجمیع پس اندازهای داخلی و خارجی وتخصیص کارای آن به نیازهای سرمایه گذاری میتواند فرایند انباشت سرمایه را تسهیل و با کمک به رشداقتصادی موجب افزایش درآمدسرانه و توزیع عادلانه آن در جامعه شده و از این طریق به تامین رفاه اجتماعی کمک نماید. بنابراین، تحقیق حاضر سعی نموده تاثیر توسعه بخش بانکی بر رفاه اجتماعی در استانهای ایران طی دوره 1396-1385 را بررسی نماید. به همین منظور از تابع رفاه اجتماعی سن بعنوان جایگزین رفاه اجتماعی و از تسهیلات داخلی بانکها به بخش خصوصی(درصدی از تولید ناخالص داخلی هر استان) بعنوان جایگزین توسعه بخش بانکی استفاده شده است. مدل تحقیق نیز با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد گردیده که نتایج نشان داد، تاثیر توسعه بخش بانکی بر رفاه اجتماعی در استانهای ایران مثبت و معنادار است. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترل شامل نرخ تورم و نرخ بیکاری بر رفاه اجتماعی در استانهای ایران منفی و معنادار و تاثیر درآمدهای مالیاتی بر رفاه اجتماعی در استانهای ایران فاقد معناداری آماری است.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، توسعه بخش بانکی، داده های تابلویی، استان های ایران
  • حمید سپهردوست*، سید احسان حسینی دوست، علی بابایی، محسن تارتار صفحات 127-160

    موضوع واکنش سطح اشتغال و عرضه نیروی کار به وضع مالیات ازجمله مباحث چالشی در ادبیات نظری اقتصاد با نتیجه‏ای نامشخص است. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیرگذاری سیاست مالی در قالب وضع مالیات بر روی اشتغال و آزمون این فرضیه است که مالیات تاثیر منفی بر نرخ اشتغال دارد. بدین ‏منظور از رویکرد تصحیح‏خطا‏ی‏برداری و آزمون علیت تودا-یاماموتو و داده‏های سری زمانی سالانه طی دوره 1396-1357 برای کشور ایران، استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون علیت نشان داد، مالیات بر شرکت و مالیات بر واردات از عوامل افزایش دهنده نرخ بیکاری در ایران هستند. نتایج به دست آمده از روش تصحیح خطای برداری وجود یک رابطه مثبت و معنی‏دار بین متغیرهای مالیات بر واردات، تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت مصرف‎کننده و همچنین رابطه منفی و معنی‏دار بین مالیات بر شرکت و نرخ بیکاری را تایید نمود. استخراج توابع واکنش ضربه ای نیز نشان داد که با بروز شوک مثبت از جانب متغیرهای مالیات بر شرکت ، نرخ بیکاری در کوتاه‎مدت افزایش و در بلندمدت به سمت صفر میل می‏نماید. همچنین، با ایجاد یک شوک مثبت از جانب متغیرهای مالیات بر واردات و شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ بیکاری در کوتاه‎مدت کاهش و در بلندمدت به سمت صفر میل می‏نماید. لازم به ذکر است تاثیر ایجاد شوک مثبت در تولید ناخالص داخلی روی نرخ بیکاری نوسانی است.

    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، اشتغال، نرخ بیکاری، تابع واکنش آنی، VECM
  • کیارش حسینی*، مسعود نیلی، حسین جوشقانی صفحات 161-188

    بازارکار ایران از نظر تغییرات «خالص تعداد شاغلین»، در فاصله سال های 1384 تا 1390 ، پدیده «رشد بدون اشتغال» و در فاصله سال های 1391 تا 1395، پدیده «اشتغال بدون رشد» را تجربه کرده است..مقاله حاضر از میان «چگونگی» و «چرایی» بروز این دو پدیده معماگونه، به چگونگی وقوع آن در بازارکار می پردازد. از آنجا که متغیر «خالص تعداد شاغلین» به تنهایی اطلاعات مورد نیاز برای توضیح چگونگی تحولات اینچنینی را فراهم نمی کند، در این مقاله با اتکای به ادبیات بازار کار، مولفه های استخدام و جدایی از بازار کار، تحت عنوان «جریان های نیروی کار» بر حسب ویژگیهای مختلف محاسبه شده و نشان داده می شود که رشد قابل توجه تعداد شاغلین در فاصله سال های 1391 تا 1395، همزمان با کاهش جدایی نیروی کار و کاهش خروج شاغلین از بازار کار بوده و نه افزایش استخدام نیروی کارجدید. محاسبات انجام شده همچنین نشان می دهد که از سال 1391 به بعد، وضعیت فعالیت بازارکار از نظر میزان تغییر وضعیت شاغلین، بیکاران و جمعیت غیر فعال، از ثبات بیشتری در مقایسه با گذشته برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: جریان های نیروی کار، استخدام، جدایی، انتقال از شغل به شغل
  • هدیه ستایش، عباس معمارنژاد*، کامبیز هژبر کیانی، تقی ترابی صفحات 189-206

    نقش کسب‎وکارهای کوچک و متوسط در ابعاد مختلف اقتصادهای ملی از موضوعات مهمی است که توجه بسیاری از پژوهشگران و سیاستگذاران را به خود معطوف داشته است. از شاخص‎ترین ویژگی‎های کسب‎وکارهای کوچک و متوسط می‎توان به پتانسیل آنها در ایجاد اشتغال، پویایی بخشیدن به عملکرد بخش‎های اقتصادی، تقویت تاب‎آوری اقتصاد، پیشبرد نوآوری‎ها و در نهایت، بهبود رشد اقتصادی اشاره داشت. در همین راستا پژوهش حاضر در صدد آن است تا با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی پنل‎دیتا به تحلیل اثر عوامل موثر بر رشد ارزش‎افزوده صنایع کوچک و متوسط اقتصاد ایران در قالب 22 کد ISIC دو رقمی طی دوره 94-1384 بپردازد. طبق یافته‎های این پژوهش، رشد نوآوری در صنایع کوچک و متوسط اثری مثبت و معنادار بر رشد ارزش‎افزوده این گروه از صنایع داشته است؛ افزایش باز بودن اقتصاد ایران تاثیر مثبتی بر رشد ارزش‎افزوده صنایع کوچک و متوسط نداشته است؛ همچنین رشد نهاده‎های تولید (سرمایه فیزیکی، نیروی کار و سرمایه انسانی) رشد ارزش‎افزوده صنایع کوچک و متوسط را به‎طور مثبت و معنادار تحت تاثیر قرار می‎دهد.

    کلیدواژگان: کسب‎وکارهای کوچک و متوسط (SME)، رشد، صنعت (ساخت)، پنل دیتا
  • احمد عزتی شورگلی*، حسن خداویسی صفحات 207-230
    هدف این مطالعه برآورد درجه عبور نرخ ارز در کشورهای با درآمد سرانه متوسط و بالا است. جهت نیل به این هدف از داده های 59 کشور مختلف جهان طی دوره زمانی 1980 تا 2018 استفاده شده است. نتایج حاصل از الگوی گشتاورهای تعمیم یافته نشان داد که درجه عبور نرخ ارز در کشورهای با درآمد سرانه متوسط و بالا به ترتیب برابر با 14 و 16 درصد است. به نحوی که با افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه، درجه عبور نرخ ارز افزایش مییابد. همچنین نتایج حاصل از مدل ناپارامتریک تابلویی با پارامترهای متغیر در طی زمان نیز نشان داد که درجه عبور نرخ ارز در هر دو گروه از کشورهای مورد مطالعه در طی زمان متغیر است و در دهه 1980 میلادی درجه عبور نرخ ارز در بیشترین مقدار خود رسیده است، به نحوی که در کشورهای با درآمد سرانه متوسط بعد از دهه 1980 میلادی تا سال 2005 درجه عبور نرخ ارز کاهش یافته و پس از سال 2005 درجه عبور نرخ ارز دوباره با افزایش همراه بوده است.
    کلیدواژگان: ناپارامتریک، پارامترهای متغیر در طی زمان، درجه عبور نرخ ارز، قیمت های مصرف کننده، داده های تابلویی
  • محمود متوسلی* صفحات 231-248
    از نگاهی عینیت گرا، کشاورزی که برای محصولی معین با درجه ای از کیفیت تلاش می کند یقینا میزان موفقیت او بستگی به مواردی از جمله؛ نوع یا قوه نامیه بذر، حاصلخیزی زمین، شرایط آب و هوایی و مدیریت فرآیند تولید و پرورش آن خواهد داشت. برای یک اقتصاد پویا نیز توجه به چگونگی زمینه سازی محیطی، پرورش استعدادها، قابلیت ها و بذرهای اصلح ذهنی عاملین و کارگزاران اقتصادی به عنوان یک اصل و قاعده گریز ناپذیر بایستی مدنظر قرار گیرد.فراهم کردن نهادهای مناسب برای ایجاد نظم، ثبات و امنیت در انتظارات، اولین گام برای توسعه پویای اقتصادی است، لذا در این تحقیق با استناد به مدل نظم و توسعه کامونز ، همچنین بنیان های حقوقی اقتصاد بازار و فرآیند شکل گیری این بنیان ها با رویکردی از پایین به بالا، مذاکره و چانه زنی بین طرفین ذینفع در یک مبادله و کاهش عدم اطمینان در فضا و محیط کسب و کار این مهم مورد بررسی قرار گرفته است. ضرورت و وجوب ابتکار عمل در قانونگذاری به عاملین اقتصادی و نه وکلا و قانونگذاران از منظر فلسفی مورد دیگری است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است. ادعا بر این است که نقطه کانونی پژوهش فوق، تکیه بر آرمانهای توسعه و هویت دادن به شرکت ها و تشکل هایی است که در راستای این نقطه ثقل کانونی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: اقتصاد پویا، توسعه اقتصادی، بنیان های حقوقی، نهادها
  • سارا حنجری*، مهدی تقوی، فتح الله تاری، احمد جعفری صمیمی صفحات 249-276

    صنایع فرهنگی مذهبی مانند گردشگری مذهبی، اجرای مراسم سنتی و مذهبی می تواند اثرات مفید و مثبتی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر رشد اقتصادی داشته باشد. ایران به دلیل پتانسیل های بالای فرهنگی-مذهبی از ویژگی های مهمی برخوردار است. در این مقاله اثر صنایع فرهنگی مذهبی، بر رشد اقتصادی استان های منتخب ایران بررسی خواهد شد که در قالب رگرسیون تلفیقی پویا (GMM) در دوره 1379-1395 توجه به داده های منتشر شده در سال 1397 به طور مستقیم و غیرمستقیم برآوردشده است. همچنین نتایج برآورد نشان می دهد، در دوره مورد بررسی اثر مزیت نسبی ارزش افزوده متغیرهای فرهنگی مذهبی بر رشد اقتصادی مثبت و معنادار است. همچنین نتایج برآورد مدل نشان داد، این شاخص از کانال سرمایه انسانی نیز می تواند بر رشد اقتصادی استان های کشور اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، صنایع فرهنگی مذهبی، گشتاورهای تعمیم یافته، استان های ایران
  • کرم جعفری پرویزخانلو*، محمد خضری، رباب ازلی صفحات 277-311
    تورم به دلیل ایجاد بی ثباتی اقتصادی پیامدهای نامطلوبی بر فعالیت های اقتصادی از جمله رشد اقتصادی، مصرف، سرمایه گذاری و دیگر متغیرهای اقتصادی دارد. از سوی دیگر عوامل متعددی از جمله سیاست های پولی، مالی و عوامل سیاسی بر تورم تاثیر گذار می باشند. از سوی یکی از عوامل موثر بر تورم که مورد توجه محققین اقتصاد سیاسی قرار گرفته است شرایط سیاسی به خصوص دموکراسی بوده و محققین برای توضیح رابطه دموکراسی و تورم از سیکل تجاری سیاسی استفاده کرده اند و پیشرو این بحث نیز نورهاوس (1975) می باشد. در این تحقیق نیز سعی شده است رابطه دموکراسی و تورم در کشورهای منتخب منا مورد مطالعه قرار گیرد. بنابراین برای آزمون فرضیه های تحقیق، از رویکرد تحلیل داده های تابلویی در طول دوره زمانی 2000 تا 2016 استفاده شده است. نتایج به دست آمده از برآورد مدل داده های تابلویی با اثرات ثابت نشان داد که دموکراسی تاثیر منفی و معنادار بر تورم در کشورهای منتخب منا دارد. همچنین تولید ناخالص داخلی حقیقی با ضریب منفی تاثیر معناداری بر تورم در این کشورها دارد. همچنین نتایج حاکی از تاثیر مستقیم و معنادار نقدینگی و اندازه دولت بر تورم می باشد. تجارت علی رغم این که تاثیر مستقیم بر تورم در کشورهای منتخب منا دارد اما تاثیر آن از لحاظ آماری معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: تورم، دموکراسی، نقدینگی، تجارت، منا
|
  • Seyyed Javad Emadi, Naser Elahi *, Akbar Komijani, Seyed Ziyaaodin Kiyaalhoseini Pages 3-28

    The main objective of this paper is to find the optimal model of the monetary and fiscal policy tool for economic growth. Accordingly, we used four models with different combinations of liquidity to provide an optimal model for determining the optimal combination of monetary and fiscal policy in the short term and long-term results, and show how the optimal tools for optimal combination monetary and fiscal policies lead to economic growth. In all of these models, the ARDL method has the effect of monetary policy through terms such as the volume of banknotes and coins, the volume of long-term deposits, the rate of interest on long-term deposits, exchange rates and fiscal policies through variables such as public revenues and public expenditure on growth Real gross nominal production for the period 1978-2017 is analyzed and the moderation rate of each model is analyzed. The results show that combination No. 4 is accepted in both short and long term terms, both monetary and fiscal policies are effective in sustained economic growth.

    Keywords: interaction composition, Economic Growth, Fiscal Policy, Monetary Policy
  • Jafar Zhilaei Aghdam, Alireza Daghighiasli *, Majid Feshari, Marjan Damankeshide, Ali Esmaelzadeh Pages 29-58
    The achievement of high economic growth rates and stable including the important issues of each country. On the other hand, government debt and threshold effects (especially on economic growth) is also one of the basic problems of countries into account. Hence, the purpose of this study was to investigate the effect of general government debt ratio on economic growth in MENA counties during the period of 2000-2019. To conduct this review of panel data regression model a gentle transition (PSTR) has been used. The test results being linear, nonlinear relationship between strongly studied variables to verify it. Also in terms of the transfer of a function with a parameter of a threshold which represents a model of two nonlinear regime stipulated for the relationship among the variables with Adequacy Based on the results of a threshold for MENA countries, , in order to 38.1 also against the slope parameter 1.74 estimated. In MENA countries the first variable in the extent of the general government debt ratio positive affect and negative affect in the second part they have on economic growth.
    Keywords: Threshold effect, General Government Debt, economic growth, Logistic Smooth Transition Regression in Panel Data, MENA Countries
  • Kiomars Sohaili *, Shahram Fattahi, Narges Rahmaniani Pages 59-74

    In recent years, stock price in the Tehran Stock Exchange has suffered many times from the bubble. Part of this bubble in the Tehran Stock Exchange is caused by sentiment shocks. It is important to accurately measure and examine the stability of the impact of sentiment shocks on the stock price bubble. The purpose of this study is to quantify the impact of sentiment shocks on the stock price bubble and to investigate the stability of the impact of sentiment shocks on the stock price bubble. To do so, quarterly data on total stock price index for the period 1995 -2014 were used. The software used to investigate the research model is Dynar. The impact of variable which is related to the investor’s sentiment shock is the relative size of the old bubble to the new bubble, which causes bubble fluctuations and stock price fluctuations. The results indicate that sentiment shock explains much of the stock price fluctuations as compared to consumption, investment, and production fluctuations. These shocks are transmitted to the real economy through credit constraints.

    Keywords: Tehran Stock Exchange, stock price bubble, sentiment shock, Dynamic stochastic general equilibrium, Dynar software
  • Mohammad Mahdi Asgari Dehabadi *, Ali Nassiri Aghdam Pages 75-104

    In recent years, stock flow consistent models (SFC) have been receiving considerable attention from economists, especially Post-Keynesian economists.In recent years SFC models’ capability in prediction of economic crisis in 2008 along with the publication of a book entitled Monetary Economics, by Wynne Godley and Marc Lavoie turned a new light on the importance of these models. These models use accounting approach for economic modeling and provides a framework for treating the financial and the real sides of the economy in an integrated way and predict endogenous shocks. Moreover, to describe the behavior of economic agents, SFC models take the advantage of behavioral equation. The purpose of this study is to explain the fundamentals of SFC models and to employ them for assessment of monetary and fiscal policy. Considering the fact that the SFC models can be developed using distinctive approaches, we structured a SFC model employing Neoclassic and Post-Keynesian and calculating steady state, to analyze the impact of monetary and fiscal policy within the framework of the developed model.

    Keywords: Stock Flow Consistent Model, Flow Transaction Matrix, Behavioral equations, Accounting Consistency
  • Abolfazl Shahabadi *, Behnaz Khoshtinat, Mahdi Mirghiasi, Ali Moradi Pages 105-126

    The development of the banking sector by collecting internal and external savings and its efficient allocation to investment needs can facilitate the process of capital accumulation and by boosting economic growth; it will increase the per capita income and its fair distribution in society and help to provide social welfare. Therefore, this research has tried to investigate the effect of banking sector development on social welfare in Iran's provinces during the period of 2007-2017. To this end, the sen social welfare function and the domestic credit to private sector by banks as an alternative to the banking sector development. The research model was estimated using panel data and generalized moment method. The results showed that the effect of banking sector development on social welfare in Iran's provinces is positive and significant. Also, the effect of control variables including inflation rate and unemployment rate on social welfare in Iran's provinces is negative and significant and the impact of tax revenues on social welfare in Iranian provinces is not statistically significant.

    Keywords: Social Welfare, Banking Sector Development, Panel Data, Iranian Provinces
  • Hamid Sepehrdoust *, Seyed Ehsan Hosseinidoust, Ali Babaei, Mohsen Tartar Pages 127-160

    The issue of labor supply and employment level response to the taxation system is one of the most controversial issues in the theoretical literature of economics with an uncertain outcome. The purpose of the present study is to examine the impact of fiscal policy on employment taxation and to test the hypothesis that taxation has a negative impact on employment rate. For this purpose, the Error Correction Method (ECM), the Toda-Yamamoto causality test and Iran annual time series data were used for the period of 1978 - 2017. The results of the vector error correction method confirmed a positive and significant relationship between the variables of import tax, GDP and consumer price index, as well as a negative and significant relationship between corporate tax and unemployment rate. Impulse response functions also shows that with the positive shock of corporate tax variables, the unemployment rate increases in the short run and tends to zero in the long run. Also, by creating a positive shock from the import tax variables and the consumer price index, the unemployment rate drops in the short run and tends to zero in the long run. It should be noted that the impact of positive shocks on GDP is on the volatile unemployment rate.

    Keywords: Income Tax, employment, Unemployment Rate, Impulse Response, VCEM
  • Kiarash Hosseini *, Masoud Nili, Hosein Joshaghani Pages 161-188

    From 1384 to 1395, Iran's labor market experienced two puzzling behaviors in the total number of employees, which we call: “puzzles of jobless growth (1384-1390) and growthless employment (1391-1395)". These two puzzles cannot be explained by focusing only on the net changes in the total number of employees. Alternatively, we need to focus on the dynamic labor market indicators. For this purpose, we estimated the labor flow rates for these two periods. Our results indicate that the sharp increase in the total number of employees between 1391 and 1395 was correlated with a sharp reduction in the separation rate and, contrary to expectation, the hire rate did not increase. We also found that, in the second period, workers became more stable in their current activity status in comparison to the first period.

    Keywords: labor Flow, Hire, Separation, Job to Job Transfer
  • Hedieh Setayesh, Abbas Memarnejad *, Kambiz Hojabr Kiani, Taghi Torabi Pages 189-206

    The role of small and medium-sized enterprises (SMEs) in various aspects of national economies is a substantial issue that has attracted the attention of many researchers and policy makers. The potential of SMEs in job creation, fostering the dynamism of the economic sectors, strengthening the economic resilience, promoting the innovation levels, and improving the economic growth are known as the most pivotal features of these enterprises. The present study focusing on Iranian economy, seeks to analyze the impact of factors affecting the growth of SMEs’ value added in 22 two-digit ISIC codes, using panel data approach for the period of 2005-2015. The findings of this study indicate that innovation growth in SMEs has a positive significant effect on their value added growth; furthermore, an increase in the openness degree of Iranian economy has not affected the growth of SMEs’ value added positively. Moreover, the growth of production inputs used in traditional growth models (physical capital, labor, and human capital) can have a positive significant effect on SMEs’ value added growth.

    Keywords: Small, Medium-Sized Enterprises (SME), Growth, Manufacturing, Panel Data
  • Ahmad Ezzati Shourgoli *, Hasan Khodavaisi Pages 207-230
    The purpose of this study is to evaluate and assess the degree of exchange rate pass-through in countries with medium and high per capita income. To this end, data from 59 different countries (including 39 countries with average per capita income and 20 countries with high per capita income) have been used over the period 1980 to 2018. The results of the GMM model show that the degree of exchange rate pass-through in countries with medium and high per capita income is 14% and 16%, respectively. As the per capita GDP increases, the degree of exchange rate pass-through increases. Also, the results of the nonparametric panel model with time-varying parameters show that the degree of exchange rate pass-through vary over time in both groups of countries. And in the 1980s, the degree of the exchange rate pass-through was at its highest level. In such a way that in countries with medium per capita income after the 1980s, the degree of exchange rate pass-through declines until 2005, and after 2005  until 2018, the rate of exchange rate pass-through again increased. However, in countries with high per capita incomes, the rate of exchange rate pass-through during 1980 to 1993 had an increasing trend, but after1993 the rate of exchange rate pass-through has declined almost continuously until 2018.
    Keywords: Nonparametric, Time-varying Parameters, Exchange rate pass-through, consumer prices PANEL DATA
  • Mahmoud Motevaseli * Pages 231-248
    From a point of objectivity, agriculture, which is working for a given product with a degree of quality, is sure to depend on some cases, including the following: Type or strength of seed, land fertility, environmental conditions and handling the process of cultivation and production. For a dynamic economy, the utilization of the potential capacity of Manpower, improvement of a skill, cognition, and cultivation of the mindset and social and cultural environment after agents are at the stake. Having in mind that they are indispensable principles if we believe in this scientific statement: “ institute is the product of institutions”, then it necessitates to provide appropriate institutions for an established and systematic order, which was the ideal mission of J R Commons at all his life. In this study, we concentrate on the importance of legal foundation of market economy and the process of forming these foundations by the bottom-up approach, which involves Full participation of agents subjected to the rule of law through collective negotiation and bargaining between stakeholder The necessity of initiative in legislation to economic actors, not lawyers and legislators from the philosophical point of view, are discussed in this study.
    Keywords: nstitutions, Dynamic economy, Economic Development, legal foundations, corporations
  • Sara Hanjari *, Mehdi Taghavi, Fatollah Tari, Ahmad Jafari Samimi Pages 249-276

    Religious cultural industries such as religious tourism, the implementation of traditional religious ceremonies can have beneficial effects directly and indirectly on economic growth. Due to the high cultural and religious potential of Iran, Iran has many important features and capabilities. In this article, the effect of religious cultural industries on economic growth in selected provinces of Iran will be examined. In the framework of dynamic integration regression (GMM) during the period of 1379-1397, attention was paid to the data published in 1397 directly and indirectly from the channel Human capital is estimated. This model follows the study of Levine and Renelt using the principle of simplification based on the sample. Also, the results of the estimation are based on panel data regression. During the studied period, the effect of relative enhancement of religious cultural variables on economic growth is positive and significant. Also, the results of model estimation show that this indicator from the human capital can also affect the economic growth of the province.

    Keywords: economic growth, Cultural-Religious Industries, GMM, Iran's Provinces
  • Karam Jafari Parvizkhanlou *, Mohammad Khezri, Robab Azali Pages 277-311
    Inflation caused economic instability and has undesirable effects on economy performance such as economic growth, consumption, investment and other economic variables. On the other hand inflation affected several factors such as monetary and fiscal policy and political factors. Political situation is one of the element that noted by many of researches especially democracy situation. Many researchers had used political business cycle to explanation of inflation and democracy relationship that Nordhaus (1975) was progressive researcher in this subject. Thus the aim of this research is to investigate the relationship between democracy and inflation rate in selected countries of Middle East and North Africa (MENA) region by panel data approaches over 2000-2016 periods. The results of fixed panel data estimation showed that democracy has negatively and significantly effects on inflation in selected countries of MENA. Also gross domestic product has negatively and significantly effects on inflation, too. On the other hand liquidity and government size have positively and significantly effects on inflation but trade have positively effects on inflation but not significantly.
    Keywords: : Inflation, democracy, Liquidity, Trade, Mena