فهرست مطالب

پژوهشنامه آموزش زبان و ادبیات عرب
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعیم عموری*، مینا مجدم صفحات 12-21
    مولفه های پایداری در مجموعه داستانی "حدث ذات جدار" اثر سناء الشعلان چکیده ادبیات همواره عرصه ی عرضه مفاهیم والای انسانی بوده و نهانی ترین صحنه های زندگی بشر را به تصویر می کشد و جنگ و مقاومت به عنوان یکی از مهمترین جلوه های زندگی بشر در ادبیات نمود بارزی یافته و همواره ادیبان و نویسندگان از این مهم مستثنی نبوده و به خلق آثار زیبایی در این زمینه دست یازیده اند سناء شعلان از نویسندگان برجسته عصر حاضر است که رسالت خود را در جهت اهداف مقاومت و رویکرد ستیزه جویانه آن و به منظور آزادسازی سرزمین های اسلامی از سلطه ی رژیم صهونیست اختصاص دارد و با اثرپذیری از آموزه های دینی و باورهای اسلامی موجبات ارتقای روحیه ی مبارزان را فراهم آورد. مقاومت و جاودانگی، والای در زنان، ترسیم چهره ی دشمنان، هجو دشمنان و آوراگی اضطراب و آشفتگی دشمن مهمترین جلوه های پایداری در مجموعه داستانی او بشمار می آید. پژوهش حاضر به آن است که به بررسی ادبیات پایداری و مولفه های آن بپردازد. واژگان کلیدی: ادبیات پایداری، مجموعه حدث ذات جدار، سناء شعلان. واژگان کلیدی: ادبیات پایداری، مجموعه حدث ذات جدار، سناء شعلان.
    کلیدواژگان: ادبیات پایدار، مجموعه حدث ذات جدار، سناء شعلان
  • نفیسه حاجی رجبی*، حسن عبدالهی صفحات 22-42

    ادبیات هر ملت، دیوان مفاخر و آینه آداب، اخلاق و سنن آن هاست. انسان ها از دیرباز آثار ادبی را به عنوان ابزار ارتباط بکار برده اند، همین واقعیت برای اثبات اجتماعی بودن ادبیات بسنده است. اما ادبیات افزون بر ویژگی ارتباطی، ابزاری برای انگیزش و ثبت و ضبط پایداری جوامع انسانی در برابر یورش های پیاپی نیز بوده است. در میان کشورهای عربی، عراق از جمله سرزمین هایی است که از دیرباز به دلایل گوناگون همواره مورد توجه مطامع بیگانگان به ویژه دولت استعماری بریتانیا بوده است. ورود نیروهای بریتانیا به عراق از سال 1917، زمینه مبارزه و صف بندی مردم مسلمان در مقابل سیاست های ظالمانه استعمارگران را فراهم نموده که در این میان نقش شاعران متعهد عراقی، قابل ملاحظه است. محمدجواد جزایری از ادیبان، فقیهان و رهبران ضد استعمار و مجاهد شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری است که به دلیل احساسات صادقانه و حضور فعال در این مبارزه و خلق قصایدی، جایگاه خاصی را در شعر تعهد عراق به خود اختصاص داده است. هدف اصلی این مقاله، بیان و ارایه جلوه های تعهد در خلال بررسی اشعار جزایری و نقش او در بیداری مردم و مبارزه با استعمار است. در این مقاله تلاش گردیده، ضمن معرفی این شخصیت، جلوه های تعهد را که از مطالعه تمام دیوان او استخراج شده، درحوزه های سیاسی، اجتماعی و فکری، در عناوین دعوت به مبارزه، امید رهایی، دعوت به همبستگی ملی و نفی تفرقه، و واقعه سرایی مورد نقد و بررسی قرار دهیم. روش تحقیق در این پژوهش، جمع آوری مطالب از منابع، طبقه بندی و بیان آن بگونه

    کلیدواژگان: تعهد، عراق، شعر، محمد جواد جزایری
  • جمال غافلی* صفحات 43-56
    وطن از عناوینی است که نزد همه ی انسان ها و نیز در ادیان آسمانی و به خصوص دین مقدس اسلام مورد توجه بوده، و از قداست و احترام ویژه ای برخوردار است. و در آموزه-های دینی به محبت و مهرورزی نسبت به آن سفارش فراوان شده است. عشق به وطن، میلی طبیعی است که خداوند در بین مخلوقاتش قرار داده است به گونه ای که حتی حیوانات نیز به محل زندگی خود گرایش غریزی دارند. دین اسلام این میل را مورد توجه قرار داده و ترک وطن و مهاجرت از آن را تنها در مواقع و شرایط خاص معرفی می کند. البته وطن-گرایی نباید جنبه افراطی و منفی به خود بگیرد و بالتبع موجب تبعیض گردد و انسان ها را تحت عنوان ملیت های مختلف از یکدیگر جدا و روابط خصمانه و جنگ های خونینی در بین آنها ایجاد کند. در این مقاله سعی شده است با در نظر گرفتن اشعار هشام الجخ شعر وطن دوستی ایشان تحلیل و واکاوی شود تا کارکرد وطن در شعر این شاعر مشخص گردد. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی چگونگی تجلی وطن در اشعار هشام الجخ می پردازد. در این مقاله می توان به این نتیجه پی برد که مهم ترین دغدغه شاعر، وحدت و دعوت به همبستگی کشورهای عربی می باشد و ایشان مهم ترین عامل پیشرفت و توسعه کشورهای عربی را همین اتحاد و رهایی از حاکمان ظالم می داند و از نظر شاعر این وحدت و یکپارچگی باید به دور از تفاوت های فرهنگی و مذهبی باشد.
    کلیدواژگان: وطن، دعوت به همبستگی، بیگانه ستیزی، هشام الجخ
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 57-77

    ضعف دانش آموزان در مهارت های چهارگانه زبان عربی و شناسایی موانع یادگیری و ارتقاء انگیزش با رویکرد مغز محوری، پژوهشگر را به یک بررسی علمی و میدانی ضمن شیوه ای تحلیلی-آماری با هدف تعیین این مشکلات از دید دانش آموزان، ترغیب کرد. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر دبیرستان تربیت منطقه 15 تهران تشکیل می دهند. از بین دانش آموزان، 165 نفر به صورت رندوم انتخاب شده و در این راستا پرسشنامه ای شامل 25 سوال 5 گزینه ای مرتبط با محتوای کتب، نحوه تدریس و ارزشیابی و دیگر محورها، طراحی و در بین دانش آموزان پایه دهم و یازدهم توزیع شد که بعد از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل ممیزی)، نتایج زیر بدست آمد: تعداد دانش آموزان ، نبود امکانات آموزشی، استاندارد نبودن سوالات، عدم تمرکز دانش آموزان، مشکلات خانوادگی، کم سوادی برخی خانواده ها، تدریس ناکارآمد، عدم جذابیت متون از عوامل کاهش سطح یادگیری است و مهم ترین راه های افزایش انگیزه می توان به مسئله محوری ، پربارسازی محیط آموزشی، بازخورد تعاملی، بکارگیری حافظه دیداری و شنیداری و الگوسازی معنادار اشاره نمود..یافته های پژوهش، نتایج مطالعات قبلی را مورد تایید قرار می دهدو نشان می دهد که آموزش یادگیری مغزمحور بر میزان یادگیری دانش آموزان و افزایش انگیزش آن ها تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: موانع یادگیری آموزش زبان عربی، مهارت های چهارگانه، انگیزش، رویکرد مغزمحور، دوره دوم متوسطه
  • اعظم محمودی* صفحات 78-94
    در تاریخ ادبیات عرب، پیوسته شاعرانی بوده اند که برای ادبیات، غیر از وظیفه ی لذت آفرینی وخلق زیبایی، وظیفه ای فرا هنری نیز قایل بوده و از آن در جهت تهذیب اخلاق و برپایی ارزش های انسانی در جامعه بهره برده اند. این موضوع در شعر معاصر عرب به روشنی مشاهده می شود. پژوهش حاضر سعی دارد به بررسی منشا آموزه های اخلاقی و تبیین مهم ترین مولفه های آن در شعر این دوره بپردازد. شیوه پژوهش، توصیفی و روش تحلیل اطلاعات کیفی می-باشد. یافته ها نشان می دهد شاعران معاصر عرب علاوه بر گرایش فطری به فضایل انسانی و اخلاق کریمه، به دلیل بروز تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در این عصر؛ و تسلط فرهنگ استعماری غرب بر سرزمین های خود، با الهام از تعالیم الهی و اسلامی، و با درک رسالت خویش در هدایت جامعه به سمت کمال و مبارزه با ضد ارزش ها، موضوعات اخلاقی، به ویژه اخلاق اجتماعی را از مقاصد شعری خود قرار داده اند.
    کلیدواژگان: اخلاق، آموزه های اخلاقی، شعر معاصر، عرب
  • محمدعلی کاظمی تبار* صفحات 95-117

    موضوع ترجمه قرآن از مسایل بسیار مهم و حیاتی است که دقت و ظرافت خاصی را از جانب مترجم می طلبد. توجه به عوامل موثر در ترجمه از قبیل، مفردات، ساختار صرفی و نحوی، نوع جملات و مهم تر از همه توجه به تفاوت ها و ظرافت هایی که در کارکردهای نحوی و بلاغی واژگان و ترکیب آن ها با کلمات دیگر وجود دارد، امری ضروری است، در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده، نگارنده کوشیده است، ضمن آسیب شناسی ترجمه های موجود، به بررسی دقیق کارکرد نحوی، بلاغی و تفاوت معنایی حروف شبیه به لیس با فعل لیس از جهت نوع، کیفیت نفی و کاربرد هریک پرداخته شود. نتایج به دست آمده، نشان داد که حروف شبیه به لیس، به ویژه دو کلمه " ما " و " إن" نسبت به فعل" لیس" از تاکید و شدت بیشتری در نفی برخوردارند و جملات «لست علیکم بوکیل» و «ما انا علیکم بوکیل» هر یک متناسب با موضوع قبل و میزان اهمیتی که داشته، انتخاب گردیده است که اوج بلاغت و فصاحت کلام وحی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کارکرد نحوی، ترجمه قرآن، لیس، حروف شبیه به لیس
  • حسن جرفی* صفحات 118-139

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین خلاقیت طراحی و تولید واحد یادگیری درس عربی با مهارت آفرینی دانشجویان دختر در آموزش زبان عربی در دانشگاه فرهنگیان پردیس حضرت فاطمه زهرا (س) اهواز در سال 1396 انجام گرفت. در این پژوهش با جامعه هدف قراردادن دانشجویان دختر رشته عربی دانشگاه فرهنگیان که حجم آن 140 نفر می باشد و هم چنین با در نظر گرفتن نمونه روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی به حجم 60 نفر، به بررسی عوامل موثر براجرای رابطه بین خلاقیت طراحی واحد یادگیری با مهارت آفرینی دانشجویان دختر در آموزش زبان عربی می پردازد. برای گرداوری اطلاعات، محقق با در نظر گرفتن اهداف پژوهش، پرسشنامه ای شامل 12 سوال از روش آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار داد که مورد تایید قرار گرفت. در این تحقیق ضمن تعریف خلاقیت و مهارت آفرینی از دیدگاه های مختلف وبررسی رابطه بین خلاقیت طراحی واحد یادگیری وابعاد آن (انعطاف پذیری، پذیرش ریسک و خطر، اعتماد به نفس) بر مهارت آفرینی دانشجویان دختر در آموزش زبان عربی مسئله مورد تبیین قرار گرفت.

    کلیدواژگان: خلاقیت، مهارت آفرینی، درس طراحی واحد یادگیری، آموزش زبان عربی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Naeem Amouri *, Mina Mojaddam Pages 12-21
    The Resistance components in thestory collection entitled “HadaththaatdJidar” by Sana Al-Shalan Abstract Literature has always been the field of manifestation of supremehuman concepts by demonstrating the most subtle scenes of human life.War resistance as one of the most importantincidents of human life have a significant image in literature, andpoets and writers arenot an exception to this, creatingmagnificent art works in this topic. Sana Al-Shalan, aprominentcontemporary writer, devoted her workto resistance and its militant approach and to liberate the Islamic lands from the domination of Zionist.Influenced by the Islamic doctrine and beliefs,she promoted the spirit of the fighters. Resistance andimmortality, dignity in women, demonstrating the faces of the enemies, satire of the enemy andtheirdispersion, anxiety and turmoil are considered the most important representation of resistance in Shalan story collection. The present study analyzes the resistance literature and its components. Keywords: Resistance literature, HadaththaatdJidarstory collection. Sana Al-Shalan Keywords: Resistance literature, HadaththaatdJidarstory collection. Sana Al-Shalan
    Keywords: Resistance literature, HadaththaatdJidarstory collection, Sana Al-Shalan
  • Nafice Hajirajabi *, Hasan Abdellahi Pages 22-42

    Literature of each nation is a symbol of its pride, etiquettes, morals and traditions. Literary works have been used as means of commutation through history by human. This fact was sufficient to prove the socialization of literature. literature has not only been a means for communication but also as encouraging and recoding tool for the sustainability of human society in consecutive attacks. Among many Arabic countries, Iraq has been the center of attention of many aliens particularly Great Britain for different reasons. Entrance of Great Britain in to Iraq in 1979 provided the ground for combating and queuing Muslims in front of oppressive colonial policies in which Iraqi poets had remarkable roles . Mohammad Javad Jazayeri is a scholar, an anti- colonial leader and an Iraqi shie warrior in 14th century who played a major role in the resistance poetry of Iraq because of his sincere emotion, his active role in struggle and creation of odes. This paper aims to introduce both Mohamamd javad jazayeri’s personality and the effects of his struggles in his poem in dealing with the Great Britain colonial to represent his position in the resistance poetry in Iraq. Research Method In this research, gathering material from sources is based on classification , and expression of it is analytically and descriptively.

    Keywords: Literature of of resistance, Iraq, Mohammad Javad Jazayeri
  • Jamal Ghafeli * Pages 43-56
    . some of the titles that have been considered by the people and in the heavenly religions especially the sacred religion of islam have been considered with special sanctity And in the religious teachings love and ordering have become abundant in that order. love home desire natural that God in between the creatures put so that even animal to place your life orientation instinctive have. religion islam the desire to consider and leave the country home and immigration it to only when conditions specific the However home -oriented should aspects of extreme and negative to take and after all the discrimination to make and people under diffrent from each other ,isolated and relationships and war bloody among them make. And in this paper has been tried considering lyrics contenporary poet Hisham Aljakh poetry patriotism their analysis and analysis of the. function of homeland in poetry poet specified . there by After selecting an ode of Altashireh of hisham Aljakh and analysis subject the expression of homeland in poetry poet discussed is. And also research the method descriptive- analytic review and translations some of the lyrics Hisham Aljakh about home manual deals.
    Keywords: Homeland, invitation to unity, anti-foreignism, Hesham Aljakh
  • Hedayatollah Taghizadeh * Pages 57-77

    Students'weaknesses in the four Arabic language skills and the identification of barriers to learning and motivation with a brain-based approach led the researcher to a scientific and field study, in addition to analytical-statistical methods aimed at identifying these problems from the students' perspective, Persuaded. The statistical population of the study consisted of female high school students in district 15 of TehranOf the students, 165 were randomly selected and a 25-item questionnaire including 5 questions related to the content of the textbooks, how to teach and evaluate, and other topics was designed and distributed among the 10th grade students. The eleventh was distributed that after analyzing the data using descriptive statistics and inferential statistics (audit analysis), the following results were obtained: Number of students, lack of educational facilities, lack of standardization of questions, student decentralization, problems Family, illiteracy in some families, inefficient teaching, lack of attractiveness of texts are factors that decrease learning levels and are the most important ways to increase motivation. Problems can be centralized, educational environment reinforcement, interactive feedback, visual and auditory memory utilization, and meaningful modeling. The findings of the study confirm the results of previous studies and show that brain-based learning instruction It affects students' learning and motivation.

    Keywords: Barriers to Learning Arabic Language Learning, Quadruple Skills, Motivation, Brainstorming, Secondary School
  • Azam Mahmoudi * Pages 78-94
    In the history of Arabic literature, it has always been poets who other than the task of enjoyment and creation of beauty for literature, they have used it to refine morality and establish human values in society. This is clearly seen in contemporary Arabic poetry. The present research tries to study the source of moral teachings and explain its most important components in the poetry of this period. Research method is descriptive and information analysis method is qualitative. The findings show that contemporary Arab poets, in addition to their innate inclination towards human virtues and Crimean morality, also influenced by the social, political, and cultural mutations of the time, And the domination of Western colonial culture over their lands, inspired by divine and Islamic teachings, and by understanding their mission to guide society toward perfection and the struggle against anti-values, They have made moral issues, especially social ethics, one of their poetic purposes
    Keywords: Ethics, Moral teachings, contemporary poetry, Arabic
  • MohammadAli Kazemitabar * Pages 95-117

    The subject of translation of the Qur'an is one of the most important issues of revelation which requires a certain degree of precision on the part of the translator. It is necessary to pay attention to the factors influencing translation, such as singularities, morphological, syntactic, sentence types, and most importantly, the differences and subtleties in syntactic and rhetorical functions of words and their combination with other words, In this descriptive-analytic study, the author has attempted to examine the syntactic, rhetorical, and semantic differences of letters similar to syllables with syllable verbs in terms of type, quality, negation, and usage of existing translations. To answer the questions why one word is "لا إله إلا الله" and elsewhere such as "ما من إله إلا الله ". Is it wasted? Is there a difference between the phrase "لست علیکم بوکیل" and "ما انا علیکم بوکیل " and the like? Are the strengths and weaknesses of negation the same in these words? The results showed that letters similar to lice, especially the words "ما " and "إن ", were more strongly emphasized and negated than the verb "لیس", and the sentences "لست علیکم بوکیل" and " ما انا علیکم بوکیل". Each is chosen in accordance with the preceding theme and the extent to which it is of importance, indicating the height of rhetoric and eloquence of the Word of Revelation.

    Keywords: Syntax Function, Translation of the Quran, لیس, Letters similar to لیس
  • HASSAN JORFI * Pages 118-139

    The aim of this study was to investigate the relationship between design creativity and production of Arabic course learning unit with female students' skills in teaching Arabic language in Farhangian University of Hazrat Fatemeh Zahra Campus in Ahvaz in 2017. In this study, targeting the female Arabic students of Farhangian University, which has a volume of 140 people, and also considering the sample of random sampling method with a volume of 60 people, to examine the effective factors for the relationship between creativity and design of learning unit. Deals with the skills of female students in teaching Arabic.To collect information, the researcher, considering the objectives of the research, examined a questionnaire consisting of 12 questions from Cronbach's alpha method, which was approved. In this study, while defining creativity and skill development from different perspectives and examining the relationship between learning unit design creativity and its dimensions (flexibility, risk and risk acceptance, self-confidence) on female students' skill development in Arabic language teaching, the issue was explained.

    Keywords: Creativity, skill creation, learning unit design course, Arabic language teaching, Farhangian University