فهرست مطالب

نوآوری و ارزش آفرینی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

نشریه نوآوری و ارزش آفرینی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا مهدی*، مسعود شفیعی صفحات 1-14

    حرکت در مسیر نوآوری و ارزش‌آفرینی و ایفای مطلوب مسئولیت اجتماعی یکی از محورهای تحول دانشگاه ها در سال های گذشته بویژه در دو دهه اخیر است. دانشگاه نوآور و ارزش‌آفرین که تعاریف مختلفی برای آن ارایه و ابعاد و ملاک های متعددی برای معرفی و ایجاد آن پیشنهاد شده است، یکی از ابتکارات و ایده‌های نو برای تحول در نظام های دانشگاهی است. به‌رغم شناسایی و معرفی مولفه‌ها و معیارهای مختلف برای دانشگاه نوآور و ارزش‌آفرین، ایجاد این نوع دانشگاه و حرکت هدفمند و مدیریت‌شده در مسیر نوآوری و ارزش‌آفرینی، مستلزم نقشه راه جامع و چارچوب راهنمای اقدام متوازن می‌باشد. در راستای تحول منظم و دستیابی به یک الگوی جامع، یک چارچوب راهنما شامل هشت بعد، به مثابه یک برنامه اقدام و مدل عملیاتی دانشگاه نوآور و ارزش‌آفرین توسط کمیسیون اروپایی و سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه، طراحی و در بیش از 600 دانشگاه و موسسه آموزش عالی در اروپا و جامعه کشورهای سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه استفاده شده‌ است. در این مقاله، به روش مرور اسنادی، الگو و چارچوب راهنمای دانشگاه نوآور و ارزش‌آفرین بعنوان هدایت‌نامه عمدتا اروپایی، برای تحول تدریجی و نظام‌مند دانشگاه های موجود به دانشگاه نوآور و ارزش‌آفرین با رعایت ملاحظات محلی معرفی شده است. همه انواع دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور به‌رغم ماموریت های متمایز، با یادگیری و اقتباس فعال و مولد از این الگو و انطباق تدریجی شرایط خود با ابعاد و ملاک های آن، می توانند

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، دانشگاه نوآور و کارآفرین، دانشگاه ارزش آفرین، دانشگاه نسل سوم، چارچوب راهنمای موسسه آموزش عالی نوآور
  • محسن اکبری*، محمدحسن قلی زاده، حمید کاظمی صفحات 17-28

    امروزه، مصرف‌کننده‌ نوآور نقش برجسته‌ای در پذیرش اولیه محصول جدید و پذیرش نهایی محصول جدید توسط سایر مصرف‌کنندگان که از نوآوری پایین‌تری برخوردار هستند، ایفا می‌کند. بر همین اساس بسیاری از شرکت‌ها به دنبال شناسایی متغیرهای مفید برای بخش‌بندی مصرف‌کنندگان به نوآور و پذیرنده هستند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر نوآوری مصرف‌کننده و ویژگی‌های شخصی بر پذیرش محصول جدید است. در این تحقیق نقش تعدیل‌گری ویژگی‌های شخصی مصرف کننده بر رابطه بین نوآوری مصرف‌کنننده و پذیرش محصول جدید بررسی شده است. برای این منظور پژوهش حاضر با استراتژی روش شناسی پیمایشی، نمونه ای از مشتریان محصولات کاله (در شهرهای؛ آمل، بابل و بابلسر) را مورد هدف قرار داد. بر این اساس داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه به روش در دسترس طی 1 ماه از 398 نفر از مصرف کنندگان محصولات کاله جمع‌آوری گردید. در پایان با توجه به ماهیت علی روش شناسی پژوهش، نتایج حاصل از تحلیل داده ها از طریق نرم‌افزار PLS Smart حاکی از آن بود که؛ نوآوری مصرف‌کننده بر پذیرش محصول جدید و ویژگی‌های شخصی بر نوآوری مصرف‌کننده تاثیرگذار است و ویژگی‌های شخصی بر پذیرش محصول اثر نمی‌گذارد. ضمن اینکه تعدیل‌گری ویژگی‌های شخصی بر رابطه نوآوری با پذیرش محصول جدید به جز «تحصیلات» مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: نوآوری مصرف کننده، ویژگی های شخصی، پذیرش محصول جدید
  • غلامرضا امینی خیابانی*، داود فیض صفحات 29-44

    رقابت پذیری مفهومی پیچیده و چند سطحی است و توانایی کسب بازخور با کیفیت از محیط را دارد؛ این پژوهش با هدف ارتقاء قابلیت رقابت پذیری طراحی گردید؛ زیرا رقابت پذیری نقش مهمی در بهره‌وری سازمان ایفاء می نماید. برای دستیابی به هدف تحقیق از قابلیت پیچیدگی شناختی که یک مفهوم راهبردی است و دو جنبه کلیدی آن یعنی حس گری بازار و روانشناسی مشتری استفاده شد. همچنین نقش هوش بازاریابی و ابعاد سه گانه آن به عنوان متغیر میانجی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با جامعه آماری متشکل از دانشجویان دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران تا رسیدن به سطح اشباع ادامه یافت. داده های گردآوری شده با هدف پیش بینی رفتار آتی متغیرها به روش پویایی سیستم ها تحلیل شدند. برای این منظور 2 سناریو با استفاده از نرم افزار Vensim PLE شبیه سازی گردید؛ در سناریوی اول حس گری بازار با ایجاد بستر لازم برای ایجاد هوشمندی و انتشار آن منجر به بروز نوآوری راهبردی شد و در سناریوی دوم روانشناسی مشتری به عنوان عامل موثر در پاسخگویی به بازار و ایجاد شایستگی شناخته شد. نتایج نشان داد در سناریوی دوم اندکی بهبود در روانشناسی مشتری، شایستگی ادراکی بیشتری در ذهن به وجود می آورد. به سازمان ها پیشنهاد می شود برای درک و تفسیر محیط پیچیده، سازمان اطلاعاتی هوشمند و منسجمی طراحی نمایند زیرا برای بهبود ظرفیت رقابت-پذیری، دستیابی هم زمان به نوآوری راهبردی و شایستگی سازمانی ضروری است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی شناختی راهبردی، حس گری بازار، رقابت پذیری، روانشناسی مشتری، هوش بازاریابی
  • پیمان اکبری*، کامران نظری صفحات 45-68

    هدف از این تحقیق تاثیرگذاری نقش مدیریت منابع انسانی، سرمایه فکری و کارآفرینی سازمانی بر عملکرد سازمانی می‏باشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشگاه پیام نور استان کرمانشاه هستند. لذا این پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جهت جمع‏آوری داده‏ها، از پرسشنامه استاندارد، استفاده شد. جهت بررسی روایی پرسشنامه‏ها از روایی محتوایی (تایید پرسشنامه‏ها توسط جمعی از اساتید دانشگاهی) و از روایی همگرا (میانگین واریانس‏های خروجی (AVE)) استفاده شد که خود گویای این واقعیت است که پرسشنامه‏ها از روایی مناسبی برخوردار هستند. پایایی پرسشنامه‏ها نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه‏ها به ترتیب (86/0، 80/0، 87/0 و 70/0) بررسی شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم‏افزار SMART-PLS (ورژن2) و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که نشان داد که مدیریت منابع انسانی بر سرمایه فکری تاثیر قوی، مستقیم و معنادار اما بر کارآفرینی سازمانی و عملکرد سازمانی به ترتیب تاثیری قوی و متوسط، مستقیم، غیرمستقیم و معنادار دارد؛ در ادامه نتایج حاکی از آن است که سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی تاثیر متوسط، مستقیم و معنادار اما بر عملکرد سازمانی تاثیری ضعیف، مستقیم، غیرمستقیم و معنادار دارد، در نهایت کارآفرینی سازمانی بر عملکرد سازمانی تاثیر ضعیف، مستقیم و معنادار دارد؛ در نتیجه نقش میانجی‏گری سرمایه فکری و کارآفرینی سازمانی در رابطه مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی مورد حمایت قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، سرمایه فکری، کارآفرینی سازمانی، عملکرد سازمانی
  • سعید آیباغی اصفهانی*، الهه ابراهیمی، رضا شیخ صفحات 69-84

    در این تحقیق اثر برندسازی داخلی بر یادگیری سازمانی با در نظر گرفتن متغیر تعدیلگر فرهنگ نوآوری به عنوان فرضیه اصلی مورد بررسی قرار گرفته است. جهت جمع آوری داده ها در این پژوهش، از پرسشنامه های استاندارد برندسازی داخلی، یادگیری سازمانی و فرهنگ نوآورانه بهره گرفته شده و روش تحقیق نیز در این مقاله از نوع توصیفی- همبستگی و برمبنای هدف، کاربردی است. نمونه مورد مطالعه 168 نفر از کارمندان پژوهشگاه صنعت نفت ایران بود. فرضیه ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و همچنین بررسی تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3، مورد آزمون قرار گرفت؛ همچنین پایایی کل پرسش نامه 854/0 به دست آمد. لذا ابزار سنجش از پایایی قابل قبولی برخوردار بوده است. نتایج تحقیق نشان داد: برندسازی داخلی تاثیر مثبت و معنادار بر یادگیری سازمانی دارد. همچنین یافته‌های پژوهش نقش تعدیل‌کنندگی فرهنگ نوآورانه در این رابطه را تایید نمود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ، 168 نفر، محاسبه و جمع آوری داده ها با استفاده از سه پرسش نامه استاندارد برندسازی داخلی، یادگیری سازمانی و فرهنگ نوآورانه صورت گرفت. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار Smart pls 3 جهت بررسی های و مدل سازی معادلات ساختار و تایید مدل پژوهش استفاده شد.

    کلیدواژگان: برند سازی داخلی، یادگیری سازمانی، فرهنگ نوآورانه، مدل سازی معادلات ساختاری، پژوهشگاه نفت ایران
  • طیبه موسوی *، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حمیدرضا آراسته، بیژن عبداللهی صفحات 85-103

    همزمان با پدیده ی جهانی شدن، ضرورت متحول شدن نهادهای آموزش‌عالی و تاکید بیشتر بر همکاری های بین المللی دانشگاه ها و موسسات آموزش‌عالی بیش از پیش به چشم می آید. در راستایی بررسی پیامدهای این پدیده در دانشگاه های ایران مطالعه ای با روش کیفی و با استفاده از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را خبرگان و مدیران 18 دانشگاه دولتی منتخب کشور مشتمل بر: دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، خوارزمی، امیرکبیر، صنعتی شریف، علم و صنعت، علامه طباطبایی، خواجه نصیر، الزهرا، فردوسی مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز، صنعتی اصفهان و علوم پایه زنجان، امام خمینی قزوین و جامعه المصطفی قم" تشکیل دادند. که با استفاده از روش نمونه گزینی هدفمند در مجموع 82 نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه با روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختار یافته گردآوری و به منظور تحلیل آن ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان در پژوهش استفاده شد. پدیده محوری مطالعه حاضر بین‌المللی‌شدن در راستای ماموریت گرایی دانشگاه های دولتی کشور بود. بین المللی شدن آموزش عالی، دارای پیامدهایی است که در دو حیطه داخل و خارج دانشگاه، قابل مطالعه و بررسی است. لذا پیامدهای آن در دو بعد درون دانشگاهی و برون دانشگاهی با توجه به شرایط علی، زمینه ای، شرایط مداخلگر و راهبردها؛ تدوین شده است. نتایج نشان داد که از تحلیل مصاحبه ها 51 کد باز استخراج و با توجه به وجوه تشابه بین آنها 2 مقوله اصلی و 6 مولفه فرعی شناسایی شدند در نهایت الگوی پارادایمی ارایه شد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، بین المللی شدن، پیامد، درون و برون دانشگاهی
  • فاطمه ثنائی پور *، داود قرونه صفحات 105-123

    این پژوهش در جهت بررسی نقش خدمات حمایتی مراکز رشد فناوری در رشد شرکت‌های جدید فناورانه‌محور صورت گرفته است. نمونه‌های این پژوهش شامل 53 شرکت جدید فناورانه‌محور مستقر در مراکز رشد و پارک فناوری شهر مشهد می‌باشد. داده‌های پژوهش از طریق پرسشنامه محقق‌ساخته گردآوری شده است. روش تحقیق توصیفی و همبستگی بوده و برای تعیین مولفه موثرتر از بین مولفه‌های خدمات مراکز رشد، تحلیل رگرسیون صورت گرفته است. نتایج گویای این است که با افزایش ارایه خدمات حمایتی در مراکز رشد، شرکت‌های جدید فناورانه‌محور نیز رشد بیشتری خواهد یافت. ضریب همبستگی بین خدمات مراکز رشد و رشد شرکت‌های جدید فناورانه‌محور871/0است که در سطح01/0معنادار می‌باشد. همچنین همه مولفه‌های خدمات مراکز رشد (استقرار در مرکز، مشاوره‌های ارایه شده، مزایای حضور در مرکز و خدمات و امکانات زیرساختی موجود) با رشد شرکت‌های جدید فناورانه‌محور (رشد در میزان فروش، اشتغال و سودآوری) رابطه مثبت و معنی‌داری داشته‌اند. نتایج بدست آمده از تحلیل رگرسیون نشان می‌دهد، مولفه های استقرار در مراکزرشد، مشاوره‌های ارایه شده در مراکزرشد، مزایای حضور در مراکز رشد و امکانات و خدمات زیرساختی با هم بطور مشترک 914/0 از واریانس عملکرد را تبیین می‌کنند.

    کلیدواژگان: مراکز رشد، فناوری، خدمات و امکانات، شرکت های جدید فناورانه محور
  • سکینه جعفری*، نازنین زهرا یامینی صفحات 129-148

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه جهانی شدن علمی آموزش عالی با دستاوردهای تحصیلی دانشجویان دانشگاه سمنان می باشد. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه سمنان (13000 نفر) در سال 97-1396 می باشد. شرکت‌کنندگان 230 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه سمنان (162 نفر کارشناسی، 68 نفر کارشناسی ارشد) بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه های جهانی شدن علمی آموزش عالی و دستاورد های تحصیلی را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد که میانگین میزان اهمیت ابعاد جهانی شدن علمی آموزش عالی در سطح مطلوب و میانگین دستاورد تحصیلی دانشجویان در سطح نسبتا مطلوب ارزیابی شده است. بین دستاورد تحصیلی دانشجویان با همکاری های علمی بین المللی، اجتماع علمی جهانی، افزایش سرعت توسعه علمی، شکل‌گیری تفکر جهانی و رشد اجتماعی دانشگاهیان رابطه ی معناداری وجود دارد. جهانی شدن علمی آموزش عالی با ضریب رگرسیون 33/0 بر میزان دستاورد تحصیلی دانشجویان اثر مثبت و معناداری دارد. یافته دیگر پژوهش نشان داد به‌منظور افزایش دستاورد تحصیلی دانشجویان در راستای جهانی شدن علمی آموزش عالی ابتدا باید تفکر جهانی در آموزش عالی شکل گیرد و سپس به یک اجتماع علمی جهانی رسید و همچنین سرعت توسعه علمی را افزایش و درنهایت به همکاری علمی بین المللی با آموزش عالی خارج از کشور پرداخت.

    کلیدواژگان: جهانی شدن علمی، دستاورد تحصیلی، دانشجویان
  • فریبا کریمی*، مهدی مهاجرانی، محمدعلی نادی صفحات 149-162

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی و بررسی عوامل سازمانی برای پیاده سازی نوآوری باز در دانشگاه های ایران بود. این پژوهش از نوع آمیخته کیفی-کمی بود. حوزه پژوهش در بخش کیفی کلیه مقالات و کتب مربوط به نوآوری باز در بازه زمانی سال 2007 تا 2018 بود که با استفاده از تحلیل مضمون و به شیوه استقرایی مولفه های نوآوری باز استخراج شد. در این پژوهش از « شبکه مضامین» استفاده شد. روایی پژوهش، با روش ممیزی کردن از سوی داور مورد تایید قرار گرفت. برای محاسبه پایایی، کدگذاری با مطالعه سطر به سطر منابع منتخب و به صورت دستی توسط دو نفر به صورت جداگانه انجام گرفت و بعد از اتمام کدگذاری، نتایج این دو کدگذاری با یکدیگر مقایسه و از روش هولستی استفاده شد. نتیجه حاصل از تحلیل مضمون، استخراج تعداد 20 مضمون پایه از بخش های مختلف متون مقالات بود. از این مضامین پایه تعداد 3 مضمون سازمان دهنده و در نهایت مضمون فراگیر «عوامل سازمان نگر» استخراج شدند. سپس مدل پیشنهادی نوآوری باز طراحی و پرسش نامه ای جهت برازش این مدل تهیه و تنظیم شد. مدل ارایه شده دارای سه بخش عوامل مرتبط با آماده سازی سازمانی، آماده سازی منابع انسانی و بسترسازی برای خلق ایده بود که برای بهره برداری دانشگاه از نوآوری باز سه بعد ذکر شده را پیشنهاد داد. جامعه آماری در بخش کمی پژوهش، مدیران مراکز رشد و نوآوری دانشگاه های مختلف اعم از دولتی، آزاد، پیام نور، علمی و کاربردی و علوم پزشکی دارای مجوز از طرف وزارت علوم و اعضای هیات علمی مدیریت کارآفرینی و نوآوری بود. برای بررسی روایی محتوایی پرسشنامه از روش لاوشه استفاده شد. به منظور بررسی روایی سازه ای آزمون به تجزیه و تحلیل سوالات با روش تحلیل عاملی تاییدی پرداخته شد. کلیه بارهای عاملی محاسبه شده بزرگتر از 6/0 بود که بیانگر وضعیت مطلوب آنها بودند. همچنین کلیه مقادیر پی محاسبه شده کوچکتر از 05/0 بود که نشان دهنده ارتباط معنی دار هر مضمون با عامل اصلی مرتبه بالاتر از خود بود. پایایی آزمون نهایی نیز از طریق روش ضریب آلفا کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. کلیه ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شده بزرگتر از 7/0 بود که قابل قبول بودن پایایی را نشان داد. نتایج حاصل از بررسی روایی و پایایی بخش کمی، مدل پیشنهادی را مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، تحلیل مضمون، دانشگاه های ایران، عوامل سازمانی، تحلیل عاملی
  • محسن محمدی خیاره*، حسین ترابی، مسعود خیراندیش صفحات 163-182

    محققان زیادی اهمیت اکوسیستم کارآفرینی در بهبود فعالیت‌های کارآفرینانه را گوشزد کرده‌اند؛ باوجوداین، مطالعاتی که به‌صورت کمی به تحلیل ارتباط متقابل بین اکوسیستم کارآفرینی و تاثیر آن بر افزایش فعالیت‌های کارآفرینانه در مراحل مختلف کارآفرینی پرداخته باشند بسیار محدود است. لذا، هدف مطالعه حاضر، پر کردن شکاف موجود در ادبیات کارآفرینی و نیز بررسی تاثیر این دو متغیر در مراحل مختلف توسعه‌یافتگی کشورها است. در این راستا، با استفاده از داده‌های 107 کشور عضو دیده‌بان جهانی کارآفرینی (GEM) برای سال های 2017- 2008 و از طریق الگوی اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، رابطه بین اجزاء اکوسیستم کارآفرینانه و میزان فعالیت های کارآفرینانه انجام شده است. نتایج این مقاله نشان داد که تاثیر محیط مالی بر مراحل کارآفرینی در کشورهای منبع محور منفی و معنادار بوده است. بااین‌حال، تاثیر آموزش کارآفرینی در سطوح پایه، پویایی بازار داخلی، منزلت اجتماعی کارآفرینان (فرهنگ کارآفرینی) و رشد تولید ناخالص داخلی بر روند رشد کارآفرینی در کشورهای منبع محور تاثیر مثبت و معنادار داشته است. همچنین نتایج بیانگر آن است که عوامل اکوسیستم مانند سیاست ها و برنامه‌های دولت، مالیات و بروکراسی، آموزش کارآفرینی در سطح پایه و دانشگاهی، انتقال تحقیق‌وتوسعه، زیرساخت‌ها، پویایی بازار و محیط کسب‌وکار مناسب بر روند ترویج و رشد فعالیت‌های کارآفرینانه در مراحل مختلف کارآفرینی در کشورهای کارایی و نوآوری محور تاثیر مثبت و معنادار داشته است. درمجموع نتایج این مطالعه نشان می دهد که در یک اکوسیستم کارآفرینانه با ویژگی موانع ورود به بازار کم، سیاست‌های حمایتی دولت‌ها برای کارآفرینان، تحصیلات پایه‌ای و دانشگاهی در زمینه کارآفرینی، زیرساخت‌های بازرگانی و قانونی توسعه یافته، وجود فرهنگ هنجاری حمایت کننده کارآفرینی و محیط کسب‌وکار مناسب، فعالیت‌های کارآفرینانه افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، دیده بان جهانی کارآفرینی، کارآفرینی نوپا، کارآفرینی تثبیت شده، انگیزه های کارآفرینانه
  • صفی الله صفایی، نسیم ایزدی*، مریم موسیوند صفحات 183-198

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نیت کارآفرینانه در بین دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا و دانشگاه پیام نور همدان و در چارچوب کلی پژوهش های پیمایشی به انجام رسیده است. نمونه آماری این تحقیق را تعداد 370 نفر از دانشجویان دختر و پسر رشته های کشاورزی در مقطع تحصیلی کارشناسی دانشکده کشاورزی تشکیل دادند. برای جمع آوری اطلاعات، از ابزار پرسشنامه و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه برای نیت کارآفرینی دانشجویان 85/0 محاسبه گردید که ضریب اعتبار مناسبی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از دو روش آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در مجموع دانشجویان مورد مطالعه از روحیه و نیت کارآفرینی بالایی برخوردارند البته نیت کارآفرینی در دانشجویان پسر بیشتر می باشد. بعلاوه نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نیز نشان داد بین متغیرهای جنسیت، وضعیت اشتغال دانشجویان، ریسک پذیری و موانع اقتصادی میزان درآمد و میزان علاقه با نیت کارآفرینی آن ها رابطه مثبت و معنی داری دیده می شود و نیز اختلاف معناداری از نظر نیت کارافرینانه بین دانشگاه های مورد مطالعه وجود داشت.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نیت کارآفرینانه، ریسک پذیری، همدان
  • محمدعلی نعمتی*، محمد زرین جویی، حمیده رشادت جو صفحات 199-210

    تحقیق حاضر با هدف" بررسی نقش دانشگاه وصنعت دراکوسیستم نوآوری درراستای تحقق نوآوری پایدار" انجام شد. روش پژوهش، آمیخته بود. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل کلیه متخصصان حوزه های دانشگاه و صنعت بودند. نمونه آماری برابر20 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. در بخش کمی، جامعه آماری شامل مدیران میانی و اجرایی حوزه دانشگاه و صنعت بودند که در تهران بودند. در این بخش، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده گردید که بدین ترتیب تعداد 205 نفر با این روش انتخاب شدند. داده‌ها با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای تحلیل داده‌های کیفی از روش تحلیل مضمون و برای تحلیل داده‌های کمی از روش حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. نتایج نشان داد که نقش های دانشگاه و صنعت شامل شش نقش آموزش، پژوهش، خدمات اجتماعی، کمک به توسعه فناوری، کمک به توسعه نوآوری، کمک به توسعه کار آفرینی است که هریک کار کردهای مربوط به خود را دارند. بر اساس یافته‌ های تحقیق حاضر، نقش های دانشگاه، صنعت، بر اساس شاخص نیکویی برازش از برازش بالایی برخوردار بود. در این الگو هر دو نهاد دانشگاه و صنعت، تاثیر معناداری در اکوسیستم داشتند. نهاد صنعت با بار عاملی بیشتر در جایگاه اول اهمیت نقش آن در ایجاد اکوسیستم و نهاد دانشگاه با بار عاملی کمتر در مرتبه بعدی قرار دارد. معیار قدرت پیش ‌بینی مدل حاکی از آن بود که متغیرهای برون ‌زا یعنی نقش های دانشگاه و صنعت از قدرت پیش بینی کنند گی بالایی برای پیش بینی ایجاد اکوسیستم (ارتباط) دانشگاه، صنعت برخوردارند.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، نقش دانشگاه، نقش صنعت، نوآوری پایدار
|
  • masoud shafiee Pages 1-14

    Moving on the path of innovation and entrepreneurship (value-creating) and fulfilling the desired social responsibility is one of the axes of the evolution of universities in recent years, especially in the last two decades. Innovative and value-creating university, for which various definitions have been proposed and various dimensions and criteria have been proposed for its introduction and creation, is one of the new initiatives and ideas for transformation in university systems. Despite identifying and introducing various components and criteria for an innovative and value-creating university, creating this type of university and purposeful and managed movement in the path of innovation and entrepreneurship requires a comprehensive roadmap and a balanced action guide. In order to evolve and achieve a comprehensive model, a guideline framework consisting of eight dimensions, as an action plan and operational model of an innovative and value-creating university by the European Commission and OECD, design and more than 600 universities and higher education institutes in Europe and OECD has evaluated this model. In this paper, through a review of documents, the guide to innovative and value-creating university is introduced as a guide for mainly European programs, for the gradual and systematic transformation of existing universities into innovative and value-creating universities with local considerations. All Iranian universities and higher education institutions with any mission, by learning and adapting actively and productively from this framework and gradually adapting their conditions to its dimensions and criteria, can take fundamental steps in the path of innovation and entrepreneurship and become an innovative and value-creating university in the Relation of Industry and University, Innovative and Entrepreneurial University, Value-creating University, Third Generation University, Guiding Framework for Innovative Higher Education Institute (HEInnovative)true and actual word.

    Keywords: Relation of Industry, University, Innovative, Entrepreneurial University, Value-creating University, Third Generation University, Guiding Framework for Innovative Higher Education Institute (HEInnovative)
  • Mohsen Akbari*, mohammad hassan gholizade, hamid kazemi Pages 17-28

    Nowadays, inventive consumers play a prominent role in the initial acceptance of the new product and the final acceptance of the new product by other consumers who have lower Innovativeness. Accordingly, many companies are seeking to identify the useful variables for the segmentation of consumers as innovative and adopter consumers. The purpose of this study is to investigate the effect of consumer Innovativeness and personal characteristics on the adoption of new products. In this research, the role of moderating consumer personal characteristics has been investigated on the relationship between consumer innovation and new product adoption. For this purpose, the present study was conducted with a survey methodology strategy, targeting samples of Kaleh products (in Amol, Babol and Babolsar). Accordingly, the data were collected using a convenient sampling method from 398 Kaleh consumers during 1 month. In the end, due to the nature of the causal nature of the research methodology, the results of data analysis through Smart PLS software showed that consumer Innovativeness influences the adoption of the new product and consumer characteristics impacts consumer Innovativeness, and personal characteristics does not have an effect on new product adoption. In addition, the moderation of personal characteristics on the relationship between Consumer Innovativeness and the adoption of a new product, except for "education" was not approved.

    Keywords: Consumer Innovativeness, Personal Characteristics, New-Product Adoption, Abstract
  • gholamreza Amini Khiyabani*, davood feiz Pages 29-44

    Competitiveness is a complex and multidimensional concept, making it possible to get high-quality feedback from the environment. This research was designed in order to improve the competitiveness capability; because competitiveness plays a basic role in an organization’s productivity. To this end, we employed the cognitive complexity as a strategic concept using its key components including market sensation and customer psychology. Moreover, we examined three dimensions of market intelligence to develop the model. Data was collected through in library studies and interview with master students of Tehran University, school for performing arts and music. Collected data was analyzed by the system dynamics method with the aim of variables’ future behavior estimation. In doing so, 2 scenarios were simulated using Vensim PLE software. In the first scenario, market sensation led to strategic innovation through requisite infrastructure to create and disseminate intelligence. In the second scenario, customer psychology was identified as an effective factor in market accountability and competency creation. Findings showed that little improvement in customer psychology causes more customer perceptual competency. To understand and interpret the complex environment, designing an integrated and intelligence information systems is recommended. This is required to achieve both strategic innovation and organization competency simultaneously in order to increase the capacity of competitiveness.

    Keywords: Cognitive complexity, Competitiveness, Customer psychology, Market sensation, Marketing intelligence
  • kamran nazari Pages 45-68

    Purpose of this study is effect the role of Human resource management, intellectual capital and organizational entrepreneurship on organizational performance. The statistical population of this study is employees of Payame Noor University of Kermanshah Province.This study is descriptive-survey type of correlation research. For data collection, the standard questionnaire was used. To review the validity of the questionnaires was used content validity (The questionnaire confirmed by a group of university professors) and on the other side of convergent validity (average variance of output (AVE)) this illustrates the fact that the validity of the questionnaires is suitable. Reliability of the questionnaires was calculated with The Cronbach's alpha coefficient for the questionnaires was examined (0.86, 0.80, 0.87 and 0.70) respectively. The results of testing hypotheses by SMART-PLS software (VERSION2) and using the t-test statistics and path coefficients (=), showed that a Human resource management has a strong, direct, and meaningful impact on intellectual capital But HRM has a strong, moderate, direct, indirect, and meaningful effect on organizational entrepreneurship and organizational performance,respectively, The results indicate that intellectual capital has a moderate, direct and significant impact on organizational entrepreneurship, Also, intellectual capital has a weak, direct, indirect and significant organizational effect on organizational performance, Finally, organizational entrepreneurship has a weak, direct and significant impact on organizational performance, As a result, the role of mediating intellectual capital and organizational entrepreneurship in the relationship of human resource management on organizational performance.

    Keywords: Human Resources Management, Intellectual Capital, Organizational Entrepreneurship, Organizational Performance
  • Saeed Aibaghi Esfahani*, Elaheh Ebrahimi, reza sheikh Pages 69-84

    As the business world becomes increasingly complex and more astonishingly competitive; managers are turning to innovation culture as one of the few durable sources of learning and internalizing the brand. In this research; we investigated the Internal Branding Effect on organizational learning with the moderating role of innovative culture as a main hypothesis. To achieve the objective of this study, research was conducted to collect the required information by using standard questionnaires. The current research method is descriptive-correlative and practical, based on the objective. The sample size is (n = 168) employee at the Oil Research Institute and The hypothesis were analyzed through the technique of Structural Equation Modeling with Smart PLS 3 software. By the Cronbach's alpha the stability of the data collected in this study Obtained 0.854. Therefore, the reliability instrument has been decent the results of the data analysis show that internal branding has a positive and significant role in organizational learning. Research findings also confirm the role of moderating innovative culture.

    Keywords: Internal branding, Organizational learning, Innovative culture, structural equations modeling, Iran’s Oil Industry
  • mosavi tayebeh *, abdolrahim nave, abdolrahim nave ebrahim, hamidreza araste, Bijan Abdollahi Pages 85-103

    The increasing development of new technologies, especially information and communication technology and the expansion of globalization, have forced countries in general and universities in particular to move toward internationalization and defined activities and collaborations in this regard. In order to investigate the consequences of this phenomenon in Iranian universities, a qualitative method study has been conducted using the data theorizing approach of the foundation. The statistical population of the present study is the experts and managers of 18 selected public universities in the country, including Tehran University, Shahid Beheshti University, Tarbiat Modarres University, Kharazmi University, Amir Kabir university, Sharif, Science and Technology university, Allameh Tabatabai university, Khajeh Nasir University, Al-Zahra University, Ferdowsi Mashhad University, Shiraz University, Isfahan University, Tabriz University, Isfahan Industrial university and Zanjan Basic Sciences university and Imam Khomeini Qazvin and Al-Mustafa Society in Qom. "Using purposive sampling method, a total of 82 people were selected as participants in the study. The interview method was collected by general guidance method in a semi-structured manner and MAXQDA software was used to analyze them. To obtain validity and validity of the data, two methods of reviewing participants and reviewing experts in the research were used. The central phenomenon of the present study was internationalization in line with the mission orientation of public universities in the country. Academic and extracurricular have been developed according to causal, contextual, intervening conditions and strategies. He showed that 51 open codes were extracted from the analysis of the interviews and due to the similarities between them, 2 main categories and 6 sub-components were identified. Finally, a paradigm model was presented.

    Keywords: University, Internationalization, Consequences, Inside, Outside the University
  • fateme sanaei pour *, davood ghoroneh Pages 105-123

    The aim of this study was to evaluate the role of facilities of incubators in growth of new technology based firms (NTBF's). Statistical population is the NTBF's located on incubators and technology parks in Mashhad city. Data collecting tools is questionnaire made by the researcher. For data analysis, correlation and stepwise regression were used. The results showed that an increase in facilities of incubators, NTBF's will be more growth oriented. There is a significant and positive correlation between the facilities of incubators and growth of NTBF's (r=.871). As well as, all components of incubators (establishment in the center, advice provided, benefits of being in the center and services and facilities of the existing infrastructure) with the growth of new technology-based firms (growth in sales, employment and profitability) have a significant positive relationship. The results of stepwise regression analysis show that components of establishment, advice provided, benefits of being in the center and the services and facilities of the existing infrastructure in the incubators, together jointly explained 0.914 of the variance of performance

    Keywords: Incubators, Technology, Facilities & Services, New Technology Based Firms (NTBF's)
  • sakineh jafari *, nazanin zahra yamini Pages 129-148

    The goal of this study was to investigate the relationship between scientific globalization of higher education with students’ academic achievements of Semnan University. Present study is a practical research on the basis of purpose and is a type of descriptive-correlative researches on the basis of data collection method. Statistical population includes all the undergraduates and masters of Semnan University (13000 people) in the academic year 1396-97. Participants were 230 undergraduates and masters of Semnan University (162 undergraduates and 68 masters) who were selected using stratified random sampling method. All the participants completed the questionnaires of scientific globalization of higher education and academic achievements. The data was analyzed by one-sample t-test, correlation coefficient, structural equation model and SPSS and LISREL software. The results indicated that the mean of the importance of the dimensions of scientific globalization of higher education has been evaluated at the desirable level and the mean of students’ academic achievements has been evaluated at a relatively desirable level. There is a significant relationship between students’ academic achievement with international scientific collaborations, global scientific community, increase the speed of scientific development, formation of universal thinking, and social development of academics. Scientific globalization of higher education with regression coefficient of 0.33 has a positive and significant effect on students’ academic achievement. According to findings of the study, in order to enhance the students’ academic achievement in the direction of scientific globalization of higher education, first universal thinking must be shaped in higher education and then, a global scientific community must be formed, the speed of scientific development should be also increased and finally international scientific collaboration with higher education should be provided.

    Keywords: scientific globalization, academic achievement, students
  • karimi fariba*, mahdi mohajerani, mohammad ali nad Pages 149-162

    The main purpose of this research is to identify and investigate the organizational factors for implementing open innovation in Iran universities. This study was a qualitative-quantitative research. The field of research in the qualitative section was all open innovation articles and books in the period from 2007 to 2018 and open innovation components were extracted by thematic analysis in an inductive manner. In this research, the "Thematic Network" was used. The validity of the research was approved by the referee by the audit method. To calculate reliability, coding was done by studying row to row of selected resources manually by two individuals individually. After coding, the results of these two coding were compared by the Holsti method. The result of thematic analysis was the extraction of 20 basic themes from different sections of the articles. From these basic themes, 3 organizing themes and finally global theme of “organizational factors” were extracted. Then the proposed innovation model was designed and a questionnaire was prepared for fitting this model. The proposed model has three factors related to the organizational preparation, human resource preparation, and setting up for idea creation, which offered three dimensions for the university to exploit the open innovation. The statistical population in the quantitative part of the research was the managers of the centers of growth and innovation of various universities, including State universities, Islamic azad universities, Payam Noor universities, Scientific and Applied Sciences universities, and Medical universities licensed by the Ministry of Science and also faculty member of entrepreneurship management. To evaluate the content validity of the questionnaire, the Lawshe method was used. In order to study the structural validity of the test, the analysis of the questions was done by confirmatory factor analysis method. All calculated factor loads were greater than 0.6 indicating their favorable condition. Also, all calculated pi values were less than 0.05 which indicated a significant relationship between each factor and the main factor higher than its own. The reliability of the final test was also examined by Cronbach's alpha coefficient. All calculated Cronbach's alpha coefficients were greater than 0.7 which showed reliability acceptable. the results of the validity and reliability testing of the quantitative part confirmed the proposed model.

    Keywords: Open Innovation, Thematic Analysis, Iran Universities, Organizational Factors, Factor Analysis
  • mohsen mohammadi Khiyare*, Hossein Torabi, Masoud Kheyrandish Pages 163-182

    Many scholars have highlighted the importance of entrepreneurship ecosystems in improving entrepreneurial activities, but, nevertheless, studies that are quantitatively analyzing the interrelationship between entrepreneurship ecosystems and their impact on increasing entrepreneurial activities at various stages of entrepreneurship are very limited. Therefore, the aim of this study is to fill the gap in entrepreneurship literature and also to study the effect of these two variables in different stages of development of countries. In this regard, using data from 107 GEM countries During 2008-2017 and Generalized Momentary Econometric Model (GMM), the relationship between the components of the entrepreneurship ecosystem and economic growth has been estimated. The results showed that the impact of the financial environment on the entrepreneurial stages in the resource-based countries was negative and significant. However, the impact of entrepreneurship education, dynamics of the domestic market, social status of entrepreneurs (entrepreneurial culture) and the GDP growth have had a positive and significant impact on entrepreneurship in these countries. The results also indicate that the impact of ecosystem factors such as government policies and programs, taxes and bureaucracy, entrepreneurial education at basic and academic levels, R&D transfer, infrastructure, market dynamics and appropriate business environment have positive and significant impact on the growth of entrepreneurial activities in efficiency and innovation-driven countries. Overall, the results of this study indicate that in an ecosystem with low barriers to entry, government support policies for entrepreneurs, basic and higher education, commercial and legal infrastructure, and normative culture supporting entrepreneurship increases entreprenurial activities

    Keywords: Entrepreneurship Ecosystem, Global Entrepreneurship Monitor, Total early-stage Entrepreneurial Activity (TEA), established Business Ownership (EST), entrepreneurial intentions (IEA)
  • Safiollah Safaei, Nasim Izadi *, Maryam Musivand Pages 183-198

    This study aimed to investigate the entrepreneurial intention among students of Bu-Ali Sina University in Hamedan and PNU surveys have been conducted within the overall framework. The sample consisted of 370 male and female students in agricultural disciplines in undergraduate students formed the College of Agriculture. To collect information, a questionnaire and a simple random sampling was used to select the sample. Cronbach's alpha coefficient to determine the reliability coefficient was calculated to vary from 850 students' entrepreneurial intentions are good. To analyze the data, descriptive and inferential statistical methods were used. The results showed that in general students of entrepreneurship spirit and intent of the high entrepreneurial intentions are more male students. The results of the analysis showed a correlation between gender, employment situation, risk appetite and economic barriers in interest income and a significant positive correlation with their entrepreneurial intentions can be seen. As well as the entrepreneurial intentions Mnadray difference was observed between the universities.

    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurial intention, risk-taking, Hamadan
  • drnemati drnemati*, mohammad zarinjooee, hamide reshadatjoo Pages 199-210

    The aim of this study was to The Role of University and Industry in the Ecosystem of Innovation in the line with realization of Sustainable Innovation. The Mixed method was conducted. In the qualitative study, the population was consisted all of the experts in two field of university and industry. A purposive sampling of 20 experts were selected. The In the quantitative section, the statistical population consisted of middle managers and executives of the university and industry field in Tehran. In this section, stratified random sampling method was used, so 205 people were selected by this method. To collect data, semi-structured interviews and questionnaires were used. To analysis of qualitative data, thematic analysis, and for quantitative data partial least square method were used. The results showed that the roles of the university and industry include six roles of teaching, research, social service, help to technology development, help to innovation development, help to entrepreneurship development. Based on the findings of this research, the roles of university, industry, based on the goodness of fit index were highly fitted. In this model, both institutions of the university and industry had a significant impact on the ecosystem. The industry with a higher factor loading was in the first place of the importance of role in creating the ecosystem, and the institution of the university with a lower factor loading was on the next order. The model's power of prediction criterion, indicated that exogenous variables, i.e., university and industry roles, have the potential to predict the formation of the ecosystem (relationship) of the university and the industry.

    Keywords: Innovation ecosystem, Role of university, role of industry, Sustainable innovation, Abstract