فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل زارعی زوارکی، فرحناز دلاوریان*، پرویز شریفی درآمدی، داریوش نوروزی، علی دلاور صفحات 5-20

    هدف از پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر فناوری بر انگیزش پیشرفت تحصیلی، یادگیری، و یادداری دانش آموزان کم توان ذهنی در درس زبان انگلیسی بود. این پژوهش یک پژوهش کاربردی بود که به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد.  جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر کم توان ذهنی استان کرمان بودند که در سال تحصیلی 98-1397 در پایه هفتم مشغول به تحصیل بودند. از میان آنها تعداد 28 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی یک ماه در کنار آموزش سنتی معلم، از آموزش آنلاین و آفلاین نیز بهره مند شدند اما گروه کنترل به شیوه سنتی آموزش دیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی انگیزش پیشرفت تحصیلی ولایتی (1395)، آزمون محقق ساخته یادگیری و آزمون محقق ساخته یادداری بود که برای  هر دو گروه یکبار قبل از شروع کار و یکبار پس از پایان کار انجام شد. داده های گردآوری شده با روش تحلیل کواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل های آماری نشان دادند آموزش مبتنی بر فناوری به طور معناداری موجب افزایش انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش و همچنین بهبود و رشد یادگیری و تداوم یادداری آنها در درس زبان انگلیسی شده است.

    کلیدواژگان: فناوری، انگیزش پیشرفت تحصیلی، یادگیری، یادداری، زبان انگلیسی، کم توان ذهنی
  • رقیه محمدی، محمد نریمانی*، عباس ابوالقاسمی، سمیه تکلوی صفحات 21-36
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی و مقایسه مداخله با روش تحلیل رفتار کاربردی و نوروفیدبک بر ارتقای مهارت های شناختی، اجتماعی و فعالیت های روزمره زندگی در کودکان مبتلابه اختلال اتیسم بود.

    روش

    روش تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کودکان 7-12 ساله مرکز توان بخشی کودکان مبتلابه طیف اتیسم با نیازهای ویژه شهر اردبیل در سال 97 بودند؛ که 45 شرکت کننده به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه مداخله تحلیل رفتار کاربردی و نوروفیدبک و یک گروه کنترل 15 نفره تقسیم شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش دامنه اتیسم (1999)، مقیاس تجدیدنظر شده هوش وکسلر کودکان (1969)، پرسشنامه سنجش مهارت های اجتماعی استون و همکاران (2010) و مقیاس فعالیت های روزمره زندگی وایزمن (2013) استفاده شد. علاوه بر برنامه های آموزشی مرکز، مداخلات دو گروه به صورت انفرادی به مدت 20 جلسه 45 دقیقه ای و 2 بار در هفته اجرا شد. گروه کنترل صرفا برنامه روتین مرکز را دریافت کرد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس 21 و آزمون آماری اون، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون توکی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مداخلات ABA و نوروفیدبک بر ارتقای مهارت های شناختی، اجتماعی و فعالیت های روزمره زندگی در کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم تاثیر داشته اند و همچنین مداخله ABA نسبت به نوروفیدبک در همه این متغیرها بیشتر از نوروفیدبک بوده است. بنابراین

    نتیجه گیری

    این یافته ها تاییدی بر نقش مداخلات ABA و نوروفیدبک در درمان برخی مشکلات و مهارت های کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم بود.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، نوروفیدبک، مهارت های شناختی، اجتماعی، فعالیت های روزمره، اتیسم
  • نظام الدین قاسمی*، حبیب هادیان فرد، پریسا اوریادی صفحات 37-52
    هدف

    امروزه درمان های زودهنگام و قطعی اختلال نقص توجه/ فزون کنشی به عنوان شایع ترین اختلال عصب-رشدی بدلیل اثرات مخرب تحولی آن، به سمت درمان های مبتنی براستفاده از تکنولوژی های رایانه ای گسترش پیدا کرده اند. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی های رایانه ای بر شدت اختلال نقص توجه/ فزون کنشی بود.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ فزون کنشی مقطع ابتدایی شهرستان شیراز در زمستان سال 1397 بود که 32 دانش آموز مبتلا به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. پرسش نامه های کانرز والدینی و ویرایش چهارم مقیاس توانایی و مشکلات سوانسون، نولان و پلهام (SDQ) به وسیله والدین و معلمان تکمیل گردید. کودکان به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم و پیش آزمون به وسیله آزمون عملکرد پیوسته (CPT) در مورد آنان انجام شد. گروه آزمایش توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی های رایانه ای را به صورت سه بار در هفته و به مدت یک ماه و در مجموع 12 جلسه دریافت کردند. پس آزمون و پیگیری 45 روزه توسط والدین، معلمان و کودکان انجام شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-24 و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

    نشان داد تفاوت معناداری در گروه آزمایش پس از اعمال مداخله در شدت علایم این اختلال نسبت به گروه گواه وجود دارد. همچنین توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی های رایانه ای بر شاخص های تکانشگری، فزون کنشی، نشانه های هیجانی، مشکلات با همتایان و رفتار مطلوب اجتماعی این کودکان در پس آزمون و پیگیری 45 روزه تاثیر معنادار داشته و تنها در کاهش علایم بیماری های روان تنی این کودکان در هر دو مرحله تاثیر معنادار نداشته است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی های رایانه ای درمانی موثر و پایدار در درمان شدت اختلال نقص توجه/ فزون کنشی است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، فزون کنشی، توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی های رایانه ای
  • همایون هارون رشیدی*، پریسا کاشی زاده، کبری کاظمیان مقدم صفحات 53-64

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجانی بر ادراک خود و ابراز وجود دانش آموزان با نارسایی یادگیری بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون وگروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان با نارسایی یادگیری شهر اهواز در سال تحصیلی 98-97 و نمونه پژوهش 30 نفر از این دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ادراک خود (هارتر، 1985) و پرسشنامه ابراز وجود (تامپسون و برنبام، 2011) استفاده شد. آموزش تنظیم هیجانی به مدت هشت جلسه 60 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد و گروه کنترل، مداخله ای در این زمینه دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین نمرات پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای ابراز وجود و ادراک خود تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). بنابراین آموزش تنظیم هیجانی منجر به بهبود ادراک خود و ابرازوجود دانش آموزان با نارسایی یادگیری می شود.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، ادراک خود، تنظیم هیجانی، نارسایی یادگیری
  • نسیم رزاقی*، علیرضا عینی فر، عیسی حجت، ابراهیم پیشیاره صفحات 65-78

    بی شک یکی از مهمترین و موثرترین دوران زندگی آدمی دوران خردسالی و اوایل کودکی است. در این دوران کودکان مفاهیم پایه و برخی از هنجارها و باورهای اجتماعی را می آموزند. به همین جهت بهره مندی از آموزش و پرورش مناسب مطابق با هنجارهای اجتماعی و فرهنگی برای تمامی کودکان در سطوح مختلف توانایی ضروری است و حق طبیعی تمامی کودکان بهره مندی از موقعیت های ایمن با کمترین محدودیت می باشد؛ محیط های که صرفا به دلیل عدم توانایی کودکان در زمینه ای خاص سبب محرومیت آنها از حضور در کنار سایر همسالان نگردد و از به حاشیه رانده شدن این کودکان جلوگیری نماید. در این راستا مقاله حاضر با هدف ایجاد محیط تلفیقی - پرورشی برای کودکان در دوران پیش از دبستان با مطالعه موردی تلفیق کودکان مبتلا به اختلالات جسمی- حرکتی و عادی شکل گرفت و به شناخت و بررسی ویژگی-های کالبدی محیط تلفیقی - پرورشی به منظور استفاده فعال کودکان مورد بحث، پرداخته است. در این راستا روش توصیفی- تبیینی (از نوع پیمایشی) از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخت مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش در سطح نظری و میدانی مشخص ساخت، مهدکودک تلفیقی مناسب ترین محیط برای شکل گیری محیط تلفیقی - پرورشی بوده و نتایج پژوهش مبین آن است که سه کارکرد اصلی محیط مذبور ارتقای سطح سلامت، ا سطح تعاملات و سطح دانش و مهارت های کودکان می باشد. به طور کلی مهمترین ویژگی محیط کالبدی مهدتلفیقی، تناسب محیط کالبدی با نیازها، خواسته ها و توانایی کلیه کودکان استفاده کننده می باشد.

    کلیدواژگان: مهدکودک تلفیقی، اصل عادی سازی، آموزش فراگیر، کودکان مبتلا به اختلالات جسمی- حرکتی و عادی
  • محمد عاشوری*، محسن غفوریان صفحات 79-88
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش فرزندپروری مثبت بر نیمرخ ارتباط مادر با کودک ناشنوا انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. 40 نفر از مادران دانش آموزان ناشنوا که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی از مدارس استثنایی شهرستان های تهران انتخاب شده بودند در این پژوهش شرکت داشتند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش گواه 20 نفری تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه آموزش فرزندپروری را در 16 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند در حالی که به گروه های کنترل این آموزش ارایه نشد. ابزار این پژوهش مقیاس رابطه مادر-کودک پیانتا بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که گروه آزمایش و گواه حداقل در یکی از خرده مقیاس های رابطه مادر-کودک تفاوت معناداری دارند. نتایج نهایی تحلیل کوواریانس چندمتغیری حاکی از آن بود که برنامه آموزش فرزندپروری بر نیمرخ ارتباط مادر با کودک ناشنوا اثر مثبت و معناداری داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به این که آموزش مهارت های فرزندپروری منجر به بهبود نیمرخ ارتباط والدین با کودک می شود، برنامه ریزی جهت آموزش فرزندپروری مثبت اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: برنامه فرزندپروری مثبت، نیمرخ ارتباط، کودک ناشنوا
  • آسیه مرادی، طیبه تازیکی*، سوگند قاسم زاده صفحات 89-98

    تحلیل محتوا ازجمله روش های ضروری، برای برنامه ریزان درسی جهت شناخت پاره ای از مشکلات تحصیلی و یادگیری دانش آموزان، رفع نواقص و کاستی ها و گنجاندن اصولی مفاهیم برنامه درسی است.هدف از انجام پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب های فارسی دوره دوم ابتدایی دانش آموزان کم توان ذهنی بود. از جامعه فوق 50% از متن، تصاویر و پرسش های هر کتاب، به عنوان نمونه، به ترتیب برای تحلیل محتوای متن، تصاویر و پرسش ها، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و برای تعیین میزان درگیری دانش آموز با محتوا از الگوی ویلیام رومی استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان درگیری دانش آموز با متن، در پایه چهارم، پنجم و ششم به ترتیب (0، 0 و 005/0)؛ میزان درگیری دانش آموز با تصویر به ترتیب (45/1، 17/0 و 5/0)؛ و میزان درگیری دانش آموز با پرسش ها به ترتیب (49/0، 58/0و 1/1) بود. درمجموع می توان نتیجه گرفت که کتاب های فارسی دوره دوم ابتدایی دانش آموزان کم توان ذهنی از لحاظ متن جزء کتاب های غیرفعال و از لحاظ پرسش ها جزء کتاب های فعال محسوب می شوند. از لحاظ تصاویر کتاب های پایه چهارم و پنجم غیرفعال و کتاب پایه ششم فعال است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، الگوی ویلیام رومی، کتاب فارسی، کم توان ذهنی
  • علیرضا پیرخائفی، غزل سادات پورنسایی*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 99-111
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثربخشی الگوی عصب روانشناختی خلاق سازی ذهن بر بهبود کارکردهای ادراکی-حرکتی، بینایی-فضایی و حافظه در کودکان دارای اختلال یادگیری حساب نارسا بود.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل 204 نفر از کودکان پایه اول تا ششم دارای اختلال یادگیری حساب نارسا بود که در سال تحصیلی 97-98 در شهرستان بندرانزلی مشغول به تحصیل بودند. ابتدا تعداد 30 نفر از دانش آموزان دارای اختلال یادگیری حساب نارسا(که با استفاده از تست وکسلر و ریاضیات کی مت تشخیص داده شدند) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، سپس پرسشنامه های ادراکی-حرکتی کراتی، آزمون دیداری-فضایی بلوک های کرسی و آزمون حافظه ی آلووی بر روی هر دو گروه اجرا شد. پس از آن، الگوی عصب روان شناسی خلاق سازی ذهن، بر روی گروه آزمایش طی 12 جلسه ی دو ساعته اجرا شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها  با استفاده از آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین گروه ها نشان داد کارکرد ادراکی-حرکتی، کارکرد بینایی فضایی و کارکرد حافظه گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، الگوی عصب روانشناختی خلاق سازی ذهن می تواند در بهبود کارکردهای دیداری-حرکتی، بینایی-فضایی و حافظه موثر است

    کلیدواژگان: الگوی عصب روانشناختی، خالق سازی ذهن، دیداری- حرکتی، بینایی-فضایی، حافظه، حساب نارسا
  • زهرا ترازی*، ملوک خادمی اشکذری، مهناز اخوان تفتی صفحات 113-132
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله بازآموزی اسنادی تنظیم هیجانی حل مسئله شناختی-اجتماعی بر کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ابتدایی شهر تهران انجام شد.

    روش

    این مطالعه ار نوع نیمه آزمایشی همراه با مراحل پیش آزمون پس آزمون و دوره پیگیری بود. 40 دانش آموز با ناتوانی یادگیری 8 تا 12 ساله به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی و یک گروه شاهد قرار گرفتند. آموزش های بازآموزی اسنادی تنظیم هیجانی و جل مساله شناختی-اجتماعی طی 8 جلسه یک ساعته به سه گروه آزمایش ارایه گردید. از پزسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکارن(1997) در مراحل پیش آزمون پس آزمون و پیگیری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چنمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آموزشهای بازآموزی اسنادی تنظیم هیجانی و حل مساله شناختی- اجتماعی باعث کاهش معنی دار فرسودگی تحصیلی گردید. با این تفاوت که برنامه آموزشی بازآموزی اسنادی در کاهش فرسودگی تحصیلی موفق تر از برنامه های آموزشی تنظیم هیجانی و حل مساله شناختی-اجتماعی بود.

    نتیجه گیری

    برنامه های آموزشی که از رویکرد شناختی-اجتماعی بندورا برای طراحی بسته های آموزشی بهره میگیرند تاثیرات معنی دار بیشتری دارند. بنابراین استفاده از نتایج پژوهش  در طراجی برنامه های آموزشی پیشگیرانه و بهبود دستاوردهای آموزشی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، بازآموزی اسنادی، تنظیم هیجانی، حل مسئله ی شناختی-اجتماعی، فرسودگی تحصیلی
  • ملیحه ضیایی، سید موسی طباطبایی*، مجتبی رجب پور صفحات 133-146
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه بازشناسی توانایی هیجان‌ها در دانش‌آموزان عادی، نیمه‌شنوا و ناشنوای 14 تا 20 ساله شهر مشهد انجام شده است. 

    روش

     این پژوهش کاربردی و از نوع علی مقایسه‌ای است. برای انجام این پژوهش تعداد 105 دانش آموز به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای (بر‌حسب جنسیت و معلولیت) انتخاب و در سه گروه 35 نفره عادی، ناشنوا و کم‌شنوا گمارده شدند. در این مطالعه از نسخه تغییر‌یافته آزمون بازشناسی چهره بنتون (1978) استفاده شده است که چهار زیر‌مقیاس غم، خشم، شادی و ترس را می‌سنجد. 

    یافته ها

     تحلیل واریانس یک راهه و چند‌متغیره نشان داد که در مولفه های بازشناسی هیجان شادی فقط بین گروه ناشنوا و گروه عادی تفاوت معنادار وجود دارد. در مولفه های بازشناسی هیجان خشم، بازشناسی هیجان ترس و بازشناسی هیجان غم و نمره کل بازشناسی هیجان بین گروه عادی با دو گروه کم شنوا و ناشنوا تفاوت معنادار وجود دارد. بین گروه کم شنوا و ناشنوا در هیچکدام از چهار مولفه تفاوت معناداری وجود نداشت. 

    نتیجه‌گیری

    دانش‌آموزان ناشنوا و کم‌شنوا در درک و پردازش حالت‌های هیجانی غم، خشم و ترس به دلیل اینکه تشخیص اینگونه هیجان‌ها نیاز به استفاده از بازنمایی‌های ذهنی بیشتری دارد، ضعیف‌تر عمل می‌کنند.

    کلیدواژگان: بازشناسی هیجان، تشخیص غم، تشخیص شادی، تشخیص ترس، تشخیص خشم، افراد ناشنوا و کم شنوا
|
  • Esmaeel Zaraii Zavaraki, Farahnaz Delavaryan*, Parviz Sharifi Daramadi, Daryoosh Noroozi, Ali Delavar Pages 5-20

    The purpose of this study was to examine the impact of a technology-based instructional program on academic achievement motivation, learning, and retention of  students with intellectual disability in English language lesson. It was an applied study that was carried out in semi-experimental method in test-retest way. The study population was all female mentally retarded students in Kerman province who were busy studying at seventh grade in 1397-98, from which a sample of 28 students were selected on a purposeful basis, and placed in two experiment and control group randomly. During a month, the experiment group was taught using online and offline teaching other than traditional teaching. Collecting data tools were Velayatichr academic achievement motivation questionnaire (1395), researcher-made learning test, and researcher-made retention test which was performed twice: before starting the experiment and after finishing it. The collected data were analyzed in mult-variable MANCOVA method. The results of statistics analysis showed that the technology-based instruction has caused  a meaningful increase in academic achievement motivation of experiment group students and also the development and improvement of their learning and retention in English Language Lesson.

    Keywords: Technology, Academic achievement motivation, Learning, Retention, English language, Mentally retarded
  • Roghayyeh Mohammadi, Mohammad Narimani*, Abbas Abolghasemi, Somayyeh Taklavi Pages 21-36
    Objective

    The purpose of this study was to Effectiveness and comparison  of Intervention with Applied Behavioral Analysis (ABA) and Neurofeedback on the Promotion of Cognitive, Social, and Daily Living Activities in Children with Autistic Spectrum Disorders (ASD).

    Method

    The research method was experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population included 7-12 year-old children with ASD, in which 45 subjects were randomly selected and assigned to ABA and neurofeedback interventions and control groups (n=15).  We used to collect information from Autism Domain Assessment Questionnaire (1999), the revised Voxcelerchr(chr('39')39chr('39'))s intelligence scale (1969),  Social Skills Questionnaire of Stone et al (2010) and  Weismanchr(chr('39')39chr('39'))s daily activities scale (2013). In addition to the training programs,  ABA and neurofeedback interventions was performed individually for 20 sessions of 45 minutes and 2 times per week. The control group received only the routine center program. Data were analyzed by SPSS 20 software using multivariate analysis of covariance and Tukey test.

    Results

    The findings indicated that ABA and neurofeedback interventions had an impact on cognitive, social skills, and activities of daily living in children with autism spectrum disorder.  In addition, the effect of ABA intervention on all dependent variables was more than neurofeedback.

    Conclusion

    These findings confirm the role of ABA and neurofeedback interventions in the treatment of some problems and skills of children with autism spectrum disorder.

    Keywords: Applied Behavior Analysis, Neurofeedback, Cognitive, Social Skills, Daily Activities, Autism
  • Nezamaddin Ghasemi*, Habib Hadianfard, Parisa Oryadi Pages 37-52

    Attention deficit hyperactivity disorder is one of the most common neurodevelopmental disorders.The destructive effects of this disorder in most aspects of the life of children, especially in educational and studying fields, have required early and definitive treatment of this disorder.In recent years, various treatments have been proposed to control this disorder.The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive rehabilitation based on computer games on Symptom Severityof children with attention deficit / hyperactivity disorder. 

    Metod: 

    The statistical population consisted of students with attention deficit / hyperactivity disorder students who were studying in elementary school. The research design was a post-test pre-test and follow-up with the control group.For this purpose, 32 students with attention deficit / hyperactivity disorder were selected from primary schools in Shiraz in the winter of 1397 who were willing to cooperate.At first, Coners questionnaire and Fourth edition of Swanson, Nolan and Pellham Scales were completed by parents and teachers. Then a pretest was conducted for all children participating in the study, which included a continuous performance test. Children were divided into two groups experimental and control group. experimental group  was computer-based cognitive rehabilitation and control group was placed on the waiting list.Intervention was done three times a week for one month, in which all students received 12 sessions of treatment.After this period all post-test children were taken. The follow-up session was performed after 45 days of the post-test session. The results were analyzed using SPSS-24 software using repeated measures of variance analysis.After this period all post-test children were taken. The follow-up session was performed after 45 days of the post-test session.

    Results

    According to the results, there is a significant difference between the experimental and control groups Therefore, it can be said that cognitive rehabilitation based on computer games is effective health.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, cognitive rehabilitation based on computer games
  • haroon rashidi* Pages 53-64

    The research aim was to investigate effectiveness of emotion regulation training in improving self perception and assertiveness of students with learning disabilities. Research method was quasi-experimental with pretest, posttest, and control group. Statistical population consisted students with learning disabilities who had been referred by the schools to the center for learning disabilities of Ahvaz in 2019 school year. Of among them 30 children were selected by available sampling method and assigned in the experimental (n=15) and control (n=15) groups. To collect the data, Self percepption Profile for Children (Harter, 1988) and Assertiveness Scales (Thompson & Berenbaumm, 2011) were used. For experimental group, emotion regulation training was executed at 8 weekly sessions in 90 minutes whereas control group did not receive any training. The results of univariate and multivariate covariance analysis showed that by controlling the effect of the pretest between the scores of the posttest for the experimental and the control group, there was a significant difference between the variables of self perception and assertiveness (P= 0.001). Such emotion regulation training can be used as an effective intervention method to improve self perception and assertiveness of students with learning disabilities.

    Keywords: Assertiveness, emotion regulation, learning disabilities, self perception
  • Alireza Eainifar, Isa Hojat, Ebrahim Pishyareh Pages 65-78

    Undoubtedly one of the most important and most influential periods in one’s life is the childhood period. Given that children during this period of their lives are confronted with the essential concepts and some of the distresses and social beliefs that are influential in the development of their habits, characters, and skill sets. As a result, the benefits of appropriate education conforming to social and cultural norms for all children at different levels of abilities seem to be necessary, which is the natural right of all children benefiting from real, natural, and safe situations in the least restrictive environment; environments which simply because of the inability of children in certain fields would not be depriving their presence amongst their peers, while preventing marginalization of these children. Accordingly, (Objectives) the present study is formed with the aim of creating an integrated - educational environment during the pre-school years and with the case study on the integration of children with normal or physical movement impairments.(Method) To achieve these aims, the descriptive-explanatory analytical survey method was used. (Results) the results of studies as in specified theoretical and field levels show the most appropriate environment for the formation of integrated pre-schooling environment is the integrated-educational environment where the three main functions are identified as; health promotion, interaction levels elevation, and promotion of knowledge and skill set levels of children. Also at a macro level look, the most important factor in an integrated care environment is the appropriateness of environment with the needs, desires, and abilities of all children. (Conclusion)Thus the results of the present study at the macro level indicate formulation of appropriate policies and strategies on an average scale in developing plans and strategies for implementation, and at the micro level helping to develop an integrated - educational environment for the purposes of benefiting children afflicted with physical-motor and normal disorders, and ultimately creating an appropriate platform for children to interact and integrate with each other, a platform to promote the culture of integration and the principles of normalization in the country.

    Keywords: Integrated preschool, the normalization Movement, Inclusive education, with movement disorders, normal children
  • Mohammad Ashori*, Mohsen Ghaforian Pages 79-88
    Objective

    The aim of the present research was the effectiveness positive parenting program (triple-p) on relationship profile of mothers and deaf children.

    Methods

    Study procedure was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. 40 mothers of deaf students participate in this study that selected random clustering from exceptional schools of Tehran provinces. Participants were divided into two experimental and control groups, each of which was consisted of 20 individuals. Experimental group received triple-p in 16 sessions lasting for 90 minutes, while control group did not. The instrument of present research was parent-child relationship scale (PCRS).

    Findings

    The results showed that experimental and control groups had significant difference, at least in one of the subscales of PCRS. The final results of MANCOVA showed that triple-p had significant and positive effect on interaction profile of mother-child (P<0/001).

    Conclusion

    Since parenting skills training can lead to enhancement of relationship profile of parent-child, planning for triple-p training has particular importance.

    Keywords: Positive parenting program, Relationship profile, Deaf children
  • Tayebe Taziki*, Asie Moradi, Sogand Ghasemzadeh Pages 89-98

    Content analysis is one of the essential methods for curriculum designers to understand some of the educational problems and learnerschr('39') learning, eliminating shortcomings and deficiencies, and incorporating the principles of curriculum concepts. The aim of this study was to analyze the textbooks of primary school pupils Persian period was mentally retarded. The statistical population consisted of the content of the Persian books of the 4th, 5th and 6th grade elementary students of mental retardation, From the above society, 50% of the text, images and questions of each book, for example, were selected for analyzing the content of the text, images and questions by simple random sampling method. To determine the level of student involvement with the content of the pattern was used by William Rummy’s Technique. Research findings indicate that the level of student engagement with the text, at the fourth grade, fifth and sixth, respectively (0, 0, 005/0); the student conflict with the image sequence (45/1, 17/0 and 5/0); and the involvement of students with questions, respectively (49/0, 58/0 and 1/1), respectively. Overall it can be concluded that primary school students mentally retarded school Farsi books in text books passive component and the questions are active among the books. In terms of picture books disable fourth and fifth grade and sixth grade book active.

    Keywords: Content Analysis, William Rummy’s Technique, Books Persian, Intelllectual Disability (ID)
  • Ghazal Sadat Pournesaei*, Alireza Pirkhaefi, Mojtaba Sedaghatifard Pages 99-111
    Objective

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Neuropsychological Model of Making of Creative Mind on improving the functions of perceptual-motion, spatial-vision, and memory children of dyscalculia.

    Method

    The research design was quasi-experimental with control group. The statistical population consisted of 204 children from the first to fifth grade with learning disabilities who were studying in Bandar Anzali in the academic year 2018-2019. Initially, 30 students with impaired learning disorder (diagnosed using Wechsler test and K-Mat mathematics) were selected by convenience and sampling method. Based on the entry criteria they were then divided into two experimental and control groups. then the test of Perceptual-motor of cratty, the test of spatial-visual of Corsi Blocks Task, and the memory test of Alloway were performed on both groups. Subsequently, the neuropsychological model of making of creative mind was administered to the experimental group for 12 sessions (2 hours each), and the control group received no training. All the three questionnaires were again run on both groups. The findings were analyzed using the covariance test.

    Result

    The mean of the groups showed that perceptual-motor function, visual-spatial and memory function in the experimental group were significantly increased as compared to the control group.

    Conclusion

    The results showed that Neuropsychological Model of Making of Creative Mind improves the functions of perceptual-motion, spatial-vision, and memory children of dyscalculia.

    Keywords: Neuropsychology, Mind creation, visual-motion, spatial-vision, memory, dyscalculia
  • Zahra Tarazi*, Molok Khademi Ashkezari, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 113-132
    objective

    The aim of this research was to investigate and compare the effectiveness of attributional retraining program, emotion regulation and cognitive-social problem solving on reduction of academic burnout in students with early learning disabilities in Tehran.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest,and follow up. The participants consisted of 40 students with learning disability of 8 to 12 years old.They were selected through simple random sampling and randomly divided into 3 eperimental groups and a control group. attributional retraining,emotion regulation and social-cognitive problem solving training were presented in 8 sessions, each lasting 1 hours, in the 3 experimental groups.Brosu et al. academic burnout Questionnaire(1997),was used in the pretest, posttest, and follow up stages. The data were analyzed using MANCOVA,ANCOVA.

    Findings

    The results showed that attributional retraining, emotion regulation and social-cognitive problem solving training program.

    conclusion

    Educational programs that use the social cognitive approach of Bandura in designing educational packages have more significant effects. Therefore, the use of the present research results can be effective in the designing of preventive educational programs and improving educational achievements.

    Keywords: learning disability, attributional retraining, emotion regulation, cognitive-social problem solving, academic burnout
  • Maliheh Ziaee, Seyed Mosa Tabatabaee *, Mojtaba Rajabpoor Pages 133-146
    Objective

     This study aimed to assess and compare the Facial Emotion Recognition Ability of deaf, semi-deaf and normal hearing students (aged 14–20 years) in Mashhad. 

    Method

     This research is an applied research and of comparative causal type. In order to conduct the research, 105 students were selected by stratified random sampling (By gender and disability) and assigned to normal, semi-deaf, and deaf groups. In this explanatory study, an alternative version of Benton facial recognition test was used; assesing four subscales anger, sadness, happiness and fear. 

    Results

     One-way and multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference in the components of happiness emotion recognition only between the deaf and normal group. There is a significant difference between the normal, deaf and semi-deaf group in the component of anger, fear and sad emotion recognition and total emotion recognition score. There was no significant difference between the deaf and semi-deaf group in any of the four components. 

    Conclusion

     Deaf and semideaf students are less likely to understand and process emotional states of sadness, anger, and fear because recognizing such emotions requires the use of more mental representations.

    Keywords: Recognition of emotion, Recognition of sadness, Recognition of happiness, Recognition of fear, Recognition of anger, Deaf, semi-deaf people