فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، بهار 1399)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 4
  • هومان محمدی شرف آباد*، خدیجه یداللهی صفحه 5

    خلیج‌فارس به‌عنوان شاهرگ اصلی تجارت ایران در طول تاریخ نقش کلیدی در رونق بازار معیشتی ایران و کشورهای حاشیه داشته است. هرگونه تحولی بر اثر عوامل بیرونی و درونی، طبعا بر وضعیت اقتصادی این منطقه تاثیرگذار بوده است. تاریخچه دریانوردی ایرانیان در خلیج‌فارس به دوره باستان یعنی نزدیک به پانصد سال قبل از میلاد بازمی‌گردد اما دریانوردی ایرانیان بعد از دو دوره شکوفایی یعنی هخامنشی و ساسانی، پس از ورود اسلام به ایران دیگر آن جایگاه سابق را نداشت. مقارن با روی کار آمدن نادرشاه افشار در ایران (قرن دوازدهم هجری/ هجدهم میلادی) خلیج‌فارس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شد. کمپانی‌های هند شرقی‌ اروپایی (انگلیس، هلند و فرانسه) و نیز همسایگان ایران (ترکیه عثمانی و عمان) در این‌ مقطع فعالاانه به دنبال اهداف سیاسی و تجاری خود در خلیج‌فارس بودند. نادرشاه با اشراف بر این موضوع، با کاهش نفوذ سیاسی و نظامی عثمانی و عمان در خلیج‌فارس و سرزمین‌های مجاور آن‌ و همچنین افزایش تجارت بازرگانی خلیج‌فارس که بیشتر در دست کمپانی‌های هند شرقی اروپایی بود، روابط خارجی خود را بیشتر از هر حوزه‌ دیگر در خلیج‌فارس متمرکز کرد. این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی با ارایه چشم‌اندازی از فراز و نشیب‌های روابط سیاسی و تجاری، به بازتاب اهمیت خلیج‌فارس در روابط خارجی‌ ایران و همچنین سابقه کشتی‌سازی و اهمیت نیروی دریایی ایران عصر نادری، در خلیج‌فارس می‌پردازد.

    کلیدواژگان: نادرشاه، نیروی دریایی، خلیج فارس، کشتی سازی، ایرانیان
  • سپهر زارعی صفحه 14

    نخستین گام‌ها در باستان‌شناسی هرمزگان، تقریبا هم‌زمان با سایر نقاط ایران در یک‌ونیم قرن پیش برداشته شد و از ابتدای امر، جزایر هرمزگان مرکز توجه این پژوهش‌ها به‌شمار می‌رفت. این فعالیت‌ها همچون دیگر نقاط کشور، از سوی پژوهشگران غربی آغاز و سه دهه بعد توسط پژوهشگران ایرانی دنبال شد. بااین‌حال مقطعی بودن این پژوهش‌ها و نبود کاوش و بررسی گسترده و مداوم سبب شد که این جزایر به‌رغم غنای تاریخی - فرهنگی، چندان‌که باید شناخته شده نباشد. در این نوشتار سعی شده است با مرور روند فعالیت‌های باستان‌شناختی جزایر هرمزگان، کاستی‌های این حوزه پژوهشی بررسی شود. نتایج به‌دست‌آمده حاکی از اهمیت پژوهش‌های باستان‌شناختی در جزایر هرمزگان و لزوم رشد و گسترش آنها است. عدم انسجام و نبود یک برنامه کلی، از جمله مسایل قابل‌توجه دیگر این پژوهش‌ها به‌شمار می‌روند. متاسفانه، حجم قابل ‌توجهی از اطلاعات جمع‌آوری‌شده طی چند دهه اخیر، به‌صورت گزارش‌های منتشر نشده در مراکز اسناد نگهداری می‌شود؛ و در بسیاری از موارد، همین گزارش‌های اولیه نیز تحویل داده نشده و از این‌رو، از نتایج برخی از پژوهش‌ها اطلاعی در دست نیست. با همه این کاستی‌ها، نتایج حاصل از بررسی‌ها، کاوش‌ها و گمانه‌زنی‌هایی که در دو دهه اخیر توسط نسل جوان باستان‌شناسان ایرانی صورت گرفته است، نشان از آغاز مرحله جدیدی از این پژوهش‌ها در این بخش از سرزمین ایران است. در نوشتار حاضر فراز و نشیب‌های فعالیت‌های باستان‌شناختی در جزایر هرمزگان به ترتیب تاریخ در هر جزیره بررسی و مرور شده است.

    کلیدواژگان: هرمزگان، جزایر، خلیج فارس، تنگه هرمز، تاریخچه، باستان شناسی
  • ناصر بوعذار*، علی بحرانی پور، جاسم بوعذار، سید صادق موسوی بصیر صفحه 34

    خوزستان ازجمله مهم‌ترین نقاطی است که از دیرباز به نخل‌پروری و صادرات خرما، معروف بوده است. طایفه بنی‌کعب یکی از عشایر مهم ساکن خوزستان‌اند که به نخل‌پروری همت داشتند. بنی‌کعب که از طوایف مشهور و در حکم یک حکومت محلی بود، ابتدا در شهر قبان می‌زیستند که به «چعب» نیز خوانده می‌شد. زمانی که بنی‌کعب از قبان به‌سوی شادگان، آبادان و خرمشهر در عهد شیخ سلمان بن سلطان (1160 ه / 1747 م) مهاجرت کردند، بخش عمده‌ای از درآمد خویش را از طریق نخل‌پروری در زمین‌های حاصلخیز خوزستان به دست می‌آوردند. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی تاریخچه‌ای از پیدایش فرهنگ و اقتصاد مربوط به نخل خرما، جایگاه نخل‌پروری در خوزستان و شهرهای مهم خرماخیز در خوزستان و همچنین صادرات خرمای خوزستان به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در دوره بنی‌کعب می‌پردازد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به نفوذی که بنی‌کعب در حوضه خلیج‌فارس داشت، دامنه صادرات خرمای خوزستان در دوره شیخ مزعل و شیخ خزعل به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از طریق بندر خرمشهر توسعه پیدا کرده بود.

    کلیدواژگان: خوزستان، بنی کعب، نخل پروری، خلیج فارس، صادرات خرما
  • علی بحرینی صفحه 43

    خلیج‌فارس و کرانه‌ها و پس‌کرانه‌های آن از روزگاران باستان تا به امروز، صحنه کشمکش‌های سیاسی - نظامی زیادی بوده است. این منطقه، از نیمه دوم قرن هجدهم میلادی به بعد، تحولات سیاسی- مذهبی جدیدی را در خود شاهد بود که واکنش حاکمان و دولت‌های منطقه و فرامنطقه‌ای را در پی داشت. یکی از این تحولات، شکل‌گیری قدرت جدید آل‌سعود وهابی در مرکز شبه جزیره عربستان امروزی بود که به تدریج دایره نفوذ و سیطره خود را به کرانه‌ها و پس‌کرانه‌های خلیج‌فارس گسترش داد و به نوعی هژمونی خود در مناطق جنوبی خلیج‌فارس را نمایان ساخت. پژوهش حاضر، با رویکرد توصیفی- تحلیلی و به روش اسنادی- کتابخانه‌ای به این موضوع پرداخته و نتایج یافته‌های آن نشان می‌دهد که قدرت مذکور در ابتدا و با بهره‌برداری از شرایط موجود، توانست توازن قوا و معادلات سیاسی منطقه را تا حدود زیادی به نفع خود رقم زند و تا بیش از نیم قرن، حاکمیت‌های رو به تحلیل رفته هم‌جوار خلیج‌فارس از جمله ایران دوران قاجار و امپراتوری عثمانی را تحت‌الشعاع اقدامات خود قرار دهد و به عنوان قدرت جدید در منطقه نمایان شود، هرچند مدتی بعد دوره اول قدرت‌گیری آنها پایان یافت.

    کلیدواژگان: کرانه ها و پس کرانه های خلیج فارس، وهابیون، آل سعود وهابی، قاجاریه، امپراتوری عثمانی، انگلیس
  • مهدی شاهین، اسماعیل سپهوند* صفحه 56

    جزیره اوال (بحرین) در طول تاریخ همواره از نظر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی موردتوجه پادشاهان و حکام ایرانی و مسلمان قرار داشت. مجمع‌الجزایر بحرین با محوریت اوال یا همان بحرین امروزی که در جنوب خلیج‌فارس واقع است از قرن‌ها قبل جزء کشور پهناور و قدرتمند پادشاهان ایرانی یعنی هخامنشیان و ساسانیان در باستان و دولت‌های ایرانی – اسلامی بعدی تا زمان استقلال این جزیره بوده و به همین منظور موردتوجه جغرافی‌نگاران ایرانی و مسلمان قرار گرفته است. این مقاله، با استفاده از روش کتابخانه ای و توصیفی، موقعیت، پیشینه، اهمیت و ویژگی های عجیب جزیره «اوال» همچون اشاره قرآن کریم بر حضور حضرت موسی (ع) در این جزیره، وجود حیواناتی مانند وال و زرافه و وجود نخلستان و میوه های گرمسیری، صید مروارید و همچنین حاکمیت طولانی ایران از زمان هخامنشیان تا زمان استقلال این جزیره را با تکیه بر منابع جغرافی‌دانان مسلمان و دیگر منابع تاریخی مورد بررسی قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: جزیره اوال، بحرین، خلیج فارس، ایران، اسلام
  • عباس طباطبایی *، بهاره احمدی صفحه 66

    مکیندر جغرافیدان انگلیسی و آلفرد تایر ماهان افسر نیروی دریایی و تاریخدان آمریکایی، قدرت های جهانی را به قدرت زمینی به مرکزیت روسیه و قدرت دریایی به مرکزیت آمریکا و بریتانیا تقسیم کردند. بعدها جغرافیدانان دیگری به تکمیل این نظریات پرداختند و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را به عنوان یکی از مهم‌ترین نواحی کمربند ریملند و مناطق قفقاز و خلیج‌فارس را به‌عنوان هارتلند انرژی معرفی کردند. از این‌رو خلیج فارس به عنوان بخشی از این کمربند، همواره میدان برخورد قدرت های دریایی یعنی بریتانیا و در سال‌های بعد ایالات‌متحده به‌شمار می‌رفت، چنانچه تا به امروز نیز به تقویت حضور نظامی خود در خلیج‌فارس پرداخته اند. این مقاله با رویکردی تحلیلی – توصیفی علایق ژیوپلیتیکی قدرت‌های دریایی در حفظ و مهار خلیج‌فارس را مورد بررسی قرار می‌دهد. برطبق نتایج پژوهش، یکی از مهم‌ترین راهبردهای ژیوپلیتیکی قدرت‌های دریایی در حال حاضر حفظ حضور نظامی خود در خلیج‌فارس می‌باشد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، قدرت های دریایی، قدرت های زمینی، استعمار
|
  • Houman Mohammadi Sharafabad, Khadijeh Yadollahi Page 5

    As the main trade route of Iran, the Persian Gulf has always played a key role in the burgeoning of the market-based livelihood of Iran and the countries on the coasts of this waterway. Any changes due to internal and external factors can naturally affect the economic status of this region. The history of Iranian’s seafaring in the Persian Gulf dates back to ancient times, i.e. 500 BC. However, after two periods of prosperity, during the Akaemenid and Sassanid eras and after the arrival of Islam in the country, seafaring lost its previous status. At the same time, with Nader Shah Afshar’s coming to the throne in Iran (18th century AD), the Persian Gulf developed particular importance. During this time, European (British, Dutch, and French) East India companies and Iran’s neighbors (Ottoman Turkey and Oman) were actively in pursuit of their political and commercial purposes in the Persian Gulf. Upon the decrease of Ottomans’and Oman’s political and military influence in the Persian Gulf and its adjacent lands as well as the increase of trade in the region, which was mainly controlled by European East India companies, Nader Shah, who was well-aware of this situation, concentrated Iran’s foreign relationships, more than any other field, in the Persian Gulf. Following a descriptive-analytic method and through providing an overview of the fluctuations in political and commercial relationships, this paper discusses the significance of the Persian Gulf in Iran’s foreign affairs, the background of shipbuilding in the country, and the importance of Iran’s navy during the Afsharid period in this region

    Keywords: Nader Shah, navy, Persian Gulf, shipbuilding, Iranians
  • Sepehr Zarei Page 14

    bstract The first steps in the field of archeology in Hormozgan province were taken almost at the same time with other corners of Iran about 150 years ago and, from the very beginning of such endeavors, Hormozgan was a center of attention to related studies. Similar to other places in Iran, these activities began by Western researchers and were followed by Iranian researchers three decades later. Nevertheless, in spite of their historical and cultural richness, these islands remained unknown due to the cross-sectional nature of such studies and the absence of continuous and extensive excavations and investigations there. In this study, the author has tried to explore the shortages of this research area through a review of previous archeological activities in Hormozgan Islands. The obtained results indicate the significance of archeological studies on these islands and the necessity of expanding them more than ever before. The lack of consistency and the absence of a general plan are among the most noteworthy defects of such studies. Unfortunately,a greatamount of thecollected data during therecent decadesare kept only in theform of unpublished reports in the national library of Iran. In many cases,even these preliminary reportsare notavailable and, thus, the results of some of the related studies are not accessible. In spite of all the defects, the findings of the investigations, excavations, and speculations of the young generation of Iranian archeologists during the last two decades show signs of the beginning ofa new stage ofarcheological studies in this region in Iran. The present paper presents a chronological review of the fluctuations in archeological activities on each of Hormozgan islands.

    Keywords: Hormozgan, islands, Persian Gulf, Strait of Hormoz, history, archeology
  • Naser Boazar, Ali Bahranipour, Jasem Boazar, Seyyed Sadegh Musavi Basir Page 34

    Khuzestan has been famous for palm cultivation and exporting dates since long ago. Banu K’ab is also one
    of the important tribes in Khuzestan that are involved in cultivating palm trees. Banu K’ab, which was a famous
    tribe functioning as a local government, initially lived in Qapan city (also called Cha’ab). When Banu K’ab
    moved from Qapan to Shadegan, Abadan, and Khorramshahr in the time of Sheikh Salman bin Sultan (1747
    AD), they earned a large part of their income from growing palm trees in the fertile lands of Khuzestan. Following a descriptive- analytic method, this study examines the history of the development of date palm-related
    culture and economy, place of palm cultivation in Khuzestan and important date palm cities in this province, and
    the export of Khuzestan’s date to Persian Gulf countries during Banu K’ab period. The results of this study reveal that, given Banu K’ab’s influence in the Persian Gulf region, the export of Khuzestan’s date to Persian Gulf
    countries increased through the Port of Khorramshahr during the times of Sheikh Maz’al and Sheikh Khaz’al.

    Keywords: Khuzestan, Banu K’ab, palm cultivation, Persian Gulf, date export
  • Ali Bahraini Page 43

    The Persian Gulf and its coasts and hinterlands have been the scenes of several political- military conflicts. Since the second half of the 18th century, this region was the cradle of a number of new political-religious changes which provoked the reaction of some of the regional and trans-regional rulers and governments. One of these changes was the rise of a new power, the Wahhabi House of Saud, in the center of the present dayArabian Peninsula. It gradually expanded its domain of power to the coasts and hinterlands of the Persian Gulf and, in a way, established its hegemony in the southern parts of this waterway. Following a descriptive analytic approach and a documentary-library method, the present study has dealt with this problem. The findings demonstrate that, through exploiting the existing conditions, this ruling power initially managed to change the balance of power and political equations in the region to its own advantage to a relatively large extent. As a result, for more than half a century, it overpowered its weakened neighboring ruling systems in the Persian Gulf, including the Qajar Iran and the Ottoman Empire, and introduced itself as the new authority in the region. Nevertheless, after some time, the first period of the empowerment of the House of Saud came to an end.

    Keywords: coastsand hinterlands of the Persian Gulf, Wahhabis, Wahhabi House of Saud, Qajar Dynasty, Ottoman Empire, England
  • Mahdi Shahin, Esmaeil Sepahvand Page 56

    Al-Awal Island (Bahrain) has always been of particular political, social, and economic importance to Iranian and Muslim kings and rulers. With al-Awal Island or today’s Bahrain as its central island in the south of the Persian Gulf, the archipelago of Bahrain was a part of the vast and powerful country of Iranian kings, that is, the Achaemenids and Sassanids in ancient times and later Iranian- Islamic governments, until the time of its independence. That is why it has been a focus of attention to some Iranian and Muslim geographers. Following a library descriptive method, this paper examines the background, significance, and strange features of this island, including the Holy Quran’s reference to prophet Moses’ presence there; the existence of some animals, such as Whales and giraffes, and palm-groves and tropical fruit and pearl-hunting there, as well as Iran’s long sovereignty over Bahrain since the Achaemenid period until its independence relying on the sources written by Muslim geographers and other historical references.

    Keywords: Al-Awal Island, Bahrain, Persian Gulf, Iran, Islam
  • Abbas Tabatabai, Bahareh Ahmadi Page 66

    Halford Mackinder, British geographer, and Alfred Thayer Mahan, naval officer and historian, divided world powers into land powers, with Russia at the center, and sea powers, with America and Britain as the great players, in the world. Later other geographers developed this idea, and many of them introduced the countries on the coasts of the Persian Gulf as the most important parts of the Rimland Belt and the Caucasus and the Persian Gulf as the energy heartlands of the world.Accordingly, as a part of this belt, the Persian Gulf has always been a conflict zone for maritime powers such as Britain and, later, the USA. They have continued the reinforcement of their military presencein this region until today. Following an analytic-descriptiveapproach, this paperexamines the geopolitical interests of sea powers in preserving and controlling the Persian Gulf. The findings of this study demonstrate that, at the time being, one of the most important geopolitical codes of maritime powers is to maintain their military presence in the Persian Gulf.

    Keywords: Persian Gulf, maritime powers, land powers, colonization