فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 46 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشاد پرهام نیا*، محمود مرادی صفحات 1-14
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان تاب آوری کارکنان کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در برابر زلزله است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی از نوع پیمایشی-توصیفی است. حجم نمونه 97 نفر از کارکنان کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه است. ابزار گردآوری داده ها، با استفاده از پرسشنامه تاب آوری انجام شد. روایی پرسشنامه با استفاده از خبرگان مورد تایید قرار گرفت. همچنین به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر 929/0 بدست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون نشانه تک گروهی (علامت) و به کمک نرم افزار اکسل و  spss نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ابعاد تاب آوری شامل بعد اجتماعی با میانگین 89/2 ، بعد اقتصادی با میانگین 53/2 ، بعد سازمانی و نهادی با میانگین 54/2 و بعد کالبدی با میانگین 77/2 بدست آمد. در مجموع میانگین کلی تاب آوری برابر (71/2) بود که این وضعیت حاکی از آن بود که بین میانگین نظری (3) با میانگین های بدست آمده تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین کارکنان کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در وضعیت نامناسبی از تاب آوری در مقابل زلزله قرار دارند.

    نتیجه گیری

    تقویت ابعاد به کار رفته در پژوهش حاضر جهت حرکت به سمت تاب آوری در کتابخانه های عمومی از ضرورتی اجتناب ناپذیری برخوردار است. در این راستا آموزش آمادگی در برابر زلزله از طرف نهاد کتابخانه های عمومی ضروری است که گامی به سوی توسعه پایدار کتابخانه برداشته شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زلزله، کارکنان، کتابخانه های عمومی، کرمانشاه
  • سید علی اصغر رضوی، حمیدرضا تمدن* صفحات 15-23
    هدف

    این پژوهش به منظور شناسایی عوامل اساسی موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان گیلان صورت گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی واز نظر روش گرد آوری اطلاعات از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان گیلان به  تعداد 189 نفر است که  بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده  با استفاده از  جدول مورگان حجم آماری 123نفر برآوردشد .جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت و پایایی آن از محاسبه آلفای کرونباخ از طریق نرم افزار اس . پی . اس . اس پایایی آن 95% تعیین گردید که بیانگر اعتبار بالای پرسشنامه است . برای تجزیه و تحلیل داده از نرم افزار اس پی اس اس  و جهت رتبه  بندی عوامل اساسی موفقیت مدیریت دانش  از آزمون فریدمن استفاده شده   است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از این بود که زیر ساخت های سیستم های اطلاعاتی با میانگین 15/4  بالاترین عامل جهت موفقیت و جهت‎گیری دانایی محور با میانگین 84/3 پایین‎ترین عامل در موفقیت پیاده سازی مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان گیلان از نظر پاسخ دهندگان می باشند.

    نتیجه گیری

     مهمترین مولفه در پیاده سازی مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی گیلان از نظر پاسخ دهندگان مولفه زیر ساخت سیستم های اطلاعاتی واهمیت دادن به قابلیت های فن آوری اطلاعات ، دسترسی کارکنان وکتابداران به پایگاه های داده، همکاری میان کتابخانه ها در قالب پروژه های پژوهشی ، فراهم نمودن سازوکارهای بحث گروهی مجازی و به وجود آمدن سیستم های الکترونیکی کاربر پسند است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش، کتابخانه عمومی
  • افسانه زمانی مقدم، علی تقی پور، مصطفی اجتهادی، جلال محمدی* صفحات 24-37
    هدف

    تعیین عوامل موثر بر ارتقای کیفی تولید علم و پژوهش در دانشگاه های آزاد کرمانشاه و سنندج بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق 298 نفرشامل کلیه اعضای هیات علمی، پژوهشگران و مدیران پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی  واحد سنندج و کرمانشاه بودند. که 222نفر نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته در مقیاس ده درجه ای لیکرت استفاده شده است. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 0.878 برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آزمون های آمار توصیفی و برای تحلیل فرضیه های پژوهش از آمار استنباطی همانند آزمون تی  و فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها

    از دیدگاه پژوهشگران و اعضای هییت علمی  به ترتیب مولفه های منابع مالی با میانگین87/8 ، آموزش با میانگین64/8 ، فرهنگ سازمانی دانشگاه با میانگین 39/8 ،منابع انسانی متخصص با میانگین10/8 و مدیریت با میانگین20/8 بر ارتقای کیفی پژوهش در دانشگاه تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    در این میان عواملی همچون ارزیابیکیفیتدانشآموختگاناز طریقاخذنظرسازمان هایذینفع، کارفرمایانو سایر سازمان ها و شرکت ها،  انتخاب پژوهشگران علاقمند و با استعداد جهت تشویق دانشجویان،  ایجاد زیر ساخت فناوری اطلاعات در جهت سهولتدر دستیابیبهاطلاعاتعلمیوفنیدرسطحجهان،  برنامهمشخصیبهمنظورخودگردانکردنبخش هاییازدانشگاهباهدفاستقلالمالی و  افزایشدرآمدهاوتمرکززداییمدیریتمالی در صدر گویه های مربوط به عوامل مذکور قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تولید علم، دانشگاه آزاد کرمانشاه، دانشگاه آزادسنندج
  • شایسته شجاعی کاریزکی، سودابه شاپوری*، هاجر زارعی صفحات 38-50
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تجزیه و تحلیل انواع داده های وب سایت شهرداری تهران و ارایه راه کارهای مناسب داده کاوی است.

    روش پژوهش

    این پژوهش بنیادی است و از لحاظ ماهیت می توان آن را تحلیلی در نظر گرفت. روش گردآوری داده های به صورت میدانی بوده است و جامعه آماری 47 سایت که از 220 دامنه شهرداری تهران انتخاب شده است و برای تجزیه و تحلیل از تکنیک های داده کاوی استفاده شده است و منبع گردآوری داده ها وب سنجی و ابزار مورد استفاده گوگل آنالیتیکس می باشد.

    یافته ها

    میزان دقت الگوریتم شبکه عصبی معمولی برابر با 25/99%  و در نهایت معیار آر.ام.اس.ای الگوریتم شبکه عصبی معمولی برابر با 159/0 است. میزان دقت الگوریتم درخت تصمیم برابر با 99.80% ؛  معیار ام.اس.ای الگوریتم درخت تصمیم برابر با 003/0 و در نهایت معیار آر.ام.اس.ای الگوریتم درخت تصمیم برابر با 045/0است. میزان دقت الگوریتم کی.ان.ان برابر با 81/99%  و در نهایت معیار آر.ام.اس.ای الگوریتم کی.ان.ان برابر با 035/0 است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های بدست آمده روش دی.بی.اسکن با سایر روش های پایه جهت تجزیه و تحلیل داده های وب سایت های شهرداری تهران برابر و نسبت به سایر روش ها از دقت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: وب سایت، شهرداری تهران، داده کاوی، درخت تصمیم، شبکه عصبی
  • سعید غفاری*، مرجان پورحبیبی صفحات 51-62
    هدف

    دسترسی پذیر ساختن اطلاعات علمی و توجه به فرایند اطلاع یابی در حوزه بهداشت و سلامت، می تواند شرایط را برای افزایش و ارتقای سطح سواد سلامت و نیز سلامت افراد در جامعه امروزی فراهم نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی رفتار اطلاع یابی سواد سلامت در میان کتابداران کتابخانه های عمومی کرمان صورت گرفته است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری مطالعه 275 کتابدار در کتابخانه های عمومی استان کرمان تشکیل می دهند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمونهای آماری و نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد رایج ترین راه کسب اطلاعات سلامت کتابداران، جستجو در اینترنت است. بیشترین نقش کتابدار در تامین اطلاعات سلامت، راهنمایی به منابع مختلف دسترسی به اطلاعات سلامت درکتابخانه و بیشترین کمک کتابداران برای جستجوی اطلاعات سلامت توسط اعضاءاست. پژوهش حاضر نشان داد که کتابداران کتابخانه های عمومی کرمان به ترتیب با هدف اطلاع از روش های درمان بیماری، اطلاع از نوع بیماری، اطلاع از روش های پیشگیری از بیماری و اطلاع از وضعیت بهداشتی خود اقدام به اطلاع یابی سواد سلامت می کنند. همچنین پزشکان متخصص و فوق تخصص، کتاب، تلویزیون، وبسایتها و نیز شبکه اجتماعی تلگرام با بالاترین میانگین ها، به عنوان مهمترین مجاری کسب اطلاعات سلامت شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که مجاری و منابع کسب اطلاعات بهداشتی و سلامت در ارتقای سواد سلامت کتابداران مورد بررسی تاثیر گذار بوده است، می توان با آموزش جستجوی منابع اطلاعاتی و نیز تقویت فرایند اطلاع یابی آنها، به ارتقای سواد سلامت و به تبع آن سطح سلامت افراد کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، رفتار اطلاع یابی، کتابداران، کتابخانه های عمومی
  • سمانه گلی، صفیه طهماسبی لیمونی* صفحات 63-78
    هدف

    تعیین رابطه صلاحیت حرفه ای کتابداران با مهندسی فرهنگ در کتابخانه های عمومی استان مازندران است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظرشیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی- تحلیلی و از نظر نوع تحلیل، همبستگی است. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه های پیش ساخته ابوطالبی و بیگو(1395) و مشهدی و تفرشی(1391) استفاده شده که پایایی آن ها براساس آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 876/0 و 869/0است. جامعه آماری شامل کتابداران کتابخانه های عمومی به تعداد 265 نفر است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران برابر با 158 است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنف به منظور بررسی نرمال بودن متغیر ها، آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرها و آزمون t تک نمونه ای برای بررسی تفاوت بین سطح موجود و مورد انتظار متغیرها  با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS22 استفاده شده است.

    یافته ها

    وضعیت صلاحیت حرفه ای کتابداران کتابخانه های عمومی استان مازندران با میانگین 51/4 و وضعیت مهندسی فرهنگ در میان کتابدارن با میانگین 63/3  بالاتر ازسطح متوسط، ارزیابی شده است. نتایج نشان داد که صلاحیت حرفه ای کتابداران بر مولفه های مهندسی فرهنگ در کتابداران کتابخانه های عمومی مازندران  تاثیر مثبت و معنی داری دارد(سطح معنی داری: 05/0، و ضریب همبستگی پیرسون: 656/0)

    نتیجه گیری

    صلاحیت حرفه ای کتابداران بر مهندسی فرهنگ تاثیر مثبت و معنی داری دارد. به عبارتی ، با افزایش سطح صلاحیت حرفه ای در کتابداران مورد بررسی، سطح مهندسی فرهنگ و متغیرهای آن نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، مهندسی فرهنگ، کتابخانه های عمومی، کتابداران
  • حمیدرضا محمودی* صفحات 79-93
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان مانعیت موانع نظریه پردازی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی است. در حقیقت در این تحقیق به دنبال آن هستیم که بدانیم هر کدام از موانع نظریه پردازی چه میزان مانعیت دارد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات در زمره تحقیقات کتابخانه ای و توصیفی-پیمایشی قرار می گیرد. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. اعضای هیات علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های ایران، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. در این پژوهش روش نمونه گیری تلفیقی متوالی بود. پرسشنامه میان 60 نفر از اعضای هیات علمی رشته مزبور توزیع شد. از مجموع 60 پرسشنامه توزیع شده، تعداد 37 پرسشنامه عودت داده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. به منظور پاسخگویی به سوالات تحقیق، از آزمون تی تک نمونه استفاده شد. نرم افزار SPSS به منظور تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی تک نمونه نشان داد موانع فردی، آموزشی، فرهنگی و مدیریتی تا حد بسیار زیاد، موانع اقتصادی و اجتماعی تا حد زیاد مانع نظریه پردازی در علم اطلاعات و دانش شناسی می شوند. در میان موانع مزبور، موانع آموزشی با میانگین 18/4 بیشترین و موانع سیاسی با میانگین 66/3 کمترین مانعیت را دارند.

    اصالت/ارزش

    تاکنون موانع نظریه پردازی علم اطلاعات و دانش شناسی با رویکرد کمی مورد تحلیل قرار نگرفته است لذا تحقیق حاضر از نظر موضوع و شیوه تحلیل دارای اصالت است.

    کلیدواژگان: موانع نظریه پردازی، علم اطلاعات و دانش شناسی، ایران
  • زهره میرحسینی*، نشانه پاکدامن، الهه نفری زاویه صفحات 94-108
    هدف

    این پژوهش به تعیین  نقش کتابخانه های عمومی تحت پوشش شهرداری تهران در ارتقاء سرمایه اجتماعی شهروندان  از دیدگاه کاربران پرداخته است.

    روش پژوهش

    از نظر هدف کاربردی وروش آن پیمایشی- تحلیلی است.جامعه آماری آن، شهروندان و مراجعه کنندگان کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران  به تعدا 18900 در نیمه دوم سال 1397هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد  377 نفر محاسبه  شد و سپس پرسشنامه در 4 کتابخانه واقع در 4 منطقه شهر تهران بر اساس درجه و متناسب با حجم مراجعان به صورت تصادفی ساده توزیع شد.  پرسشنامه بر اساس مدل ناهاپیت و گوشال  تنظیم شدو آلفای کرونباخ آن 813% محاسبه شده است. نتایج تحقیق توسط نرم افزار "اس. پی. اس. اس[1]" نسخه 22 و آزمون های کلموگروف-اسمیرنوف و t تک نمونه، t گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه انجام یافته است.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی  تک  نمونه ای و  نتایج بررسی ها بر پایه داده های گردآوری شده از نمونه آماری نشان داد که  در سطح معناداری 001/0 ، نقش کتابخانه های عمومی شهرداری در ارتقاء سرمایه اجتماعی شهروندان  برای  ابعاد سرمایه اجتماعی شامل بعد ساختاری، رابطه ای و شناختی معنی دار  است ؛ و در سطح معنی داری بزرگ تر از 05/0 تفاوتی  بین سرمایه اجتماعی با مشخصات جمعیت شناختی اعضای کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران وجود ندارد .

    نتیجه گیری

    .  این نتایج نشان داد که مشخصات فردی مراجعه کنندگان کتابخانه های شهرداری بر سرمایه اجتماعی آن ها نقش کمی داشته و این کیفیت و کمیت خدمات  ارایه شده در کتابخانه های سازمان است که بر سرمایه اجتماعی مراجعه کنندگان به آن نقش دارد. با توجه به پراکندگی کتابخانه های شهرداری، فرهنگسراها، وخانه های فرهنگ این سازمان ظرفیت و پتانسیل بالایی در تبادل و ارتقا فرهنگی افراد جامعه، جلسات ملاقات ، گردهمایی های سیاسی و فرهنگی دارد و در ایجاد و افزایش سرمایه اجتماعی می تواند نقش مثبتی داشته باشد. [1] SPSS

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کتابخانه عمومی، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران
|
  • Farshad Parhamnia *, Mahmoud Moradi Pages 1-14
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the resilience of Kermanshah public library staff to the earthquake.

    Methods

    The present study is applied research that adopted a survey method. The sample size was 97 employees of Kermanshah public libraries. The data were collected using a resilience questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability of the questionnaire, which was 0.929. Data analysis was performed using Single group token test (mark), Excel software, and SPSS 23.

    Results

    The findings showed that resilience dimensions including social dimension with an average of 2.89, economic dimension 2.53, organizational dimension 2.54, and physical dimension 2.77. In general, the overall average of resilience was equal to (2.71), which indicated that there was a significant difference between the theoretical average (3) and the obtained means. Therefore, Kermanshah public libraries staff are in an unfavorable situation of resilience against earthquakes.

    Conclusion

    In this regard, earthquake preparedness training by public libraries is essential to take a step towards sustainable library development.

    Keywords: resilience, Earthquake, Staff, Public Library, Kermanshah
  • Seyed Ali Asghar Razavi, Hamidreza Tamadon * Pages 15-23
    Objective

    This study was conducted to identify the key success factors in implementing knowledge management in public libraries of Guilan province.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection method and data analysis. The statistical population of the study includes all librarians of public libraries in Gilan province, 189 people, which based on simple random sampling using Morgan table, the statistical volume was 123 people. Data collection was done through a researcher-made questionnaire. To evaluate the reliability of the questionnaire by calculating Cronbach's alpha through S software SPSS. Its reliability was determined to be 95, which indicates the high validity of the questionnaire.

    Results

    The results showed that information systems infrastructure with an average of 4.15 is the highest factor for success and knowledge-based orientation with an average of 3.84 is the lowest factor in the success of knowledge management implementation in public libraries. Guilan province in terms of respondents.

    Conclusion

    The most important component in the implementation of knowledge management in Guilan public libraries from the respondents' point of view is the component of information systems infrastructure, giving importance to information technology capabilities, access of staff and librarians to databases, cooperation between libraries in the form of research projects. Establishing virtual group discussion mechanisms and creating user-friendly electronic systems.

    Keywords: Knowledge management, knowledge, Public Library, Guilan Province
  • Afsaneh Zamani, Ali Taghipour Zahir, Mustafa Ejtehadi, Jalal Mohammade * Pages 24-37
    Objective

    The aim of this study is to investigate the factors Affecting the quality enhancement of knowledge production and research in Azad universities of Kermanshah and Sanandaj.

    Methods

    The research method in terms of purpose is applied and in term of data collection is survey. The study population consists of all faculty members and researchers and research managers of the Islamic Azad universities of Sanandaj and Kermanshah, the number of them is 298. Via Using Morgan table, 222 samples were selected for the research population utilizing a simple random sampling method. The formal and content validity was estimated through the questionnaire was estimated through its formal and content validity and its reliability by distributing a trial questionnaire in a sample of 30 people through Cronbach's alpha 878%.

    Results

    The results of Friedman test showed that the components of education, financial resources, professional human resources, organizational culture of the university and the management have an impact on the quality of research in the university

    Conclusion

    Among the factors: the assessment of the quality of students by seeking advice from the interested organizations, employers and other organizations and companies, the selection of interested researchers to encourage students, the creation of the IT- infrastructure to get access to scientific and technical information at the world level, and the development of a clear plan to self- manage some sectors of the university, the increase of revenues and decentralization of financial management were on top of the  items.

    Keywords: Science production, Kermanshah Azad university, Sanandaj Azad University
  • Shaysteh Shojaei Karizaki, Sudabeh Shapoori *, Hajar Zarei Pages 38-50
    Objective

    The main purpose of this study is to identify and analyze different types of data on the website of Tehran Municipality and to provide appropriate data mining solutions.

    Method

    This research is fundamental and in terms of nature it can be considered analytical. The data collection method was field and the statistical population of 47 sites were selected among 220 domains of Tehran Municipality and data mining techniques were used for analysis and the source of data collection is web analytics and tools used by Google Analytics.

    Results

    The accuracy of the normal neural network algorithm is equal to 99.25% and the RMS standard of the normal neural network algorithm is equal to 0.159. The accuracy of the decision tree algorithm is 99.80% and the MSI criterion of the decision tree algorithm is 0.003 and finally the RMS criterion of the decision tree algorithm is 0.045. The accuracy of the CNN algorithm is equal to 99.81% and finally the RMS criterion of the CNN algorithm is equal to 0.035.

    Conclusion

    Based on the obtained findings, the DB Scan method is equal to other basic methods for analyzing data of Tehran Municipality websites and has a higher accuracy than other methods.

    Keywords: Website Review, Tehran Municipality, Data mining, Decision tree, Neural network
  • Saeed Ghaffari *, Marjan Pourhabibi Pages 51-62
    Objective

    Making accessible knowledge and information and attention to health information seeking behavior can increase level of health literacy and provide level of health among people in society. This study aimed to information seeking behavior about health literacy among Kerman Public Library Librarians.

    Methods

    This is an applied-Survey study. Statistical population include 275 librarians of Kerman Public Libraries. Questionnaire is used to collect the data, and also SPSS to analysis data.

    Results

    The result of this study showed that the most common way to obtain health information is the search on the internet. The most important part of the process to provide health information, is guidance to various sources of access to health information and most of the librarians help to search for health information by members (offering answers from different methods to client’s questions). Kerman Public Library Librarians worked out on health information seeking with the aim of "getting information about methods of treatment ", "getting information about disease", "getting information about Prevention of disease" and "their health status". Also the research found out that specialists and doctors, books, TV, websites and Telegram (social network) with highest average recognized as most important health information channels.  

    Conclusion

    According to positive effecting of health information resources and channels on Librarians health literacy improvement, we can help to increase the health literacy levels and health status levels of people by educating of information resource searching and support of their information seeking behavior.

    Keywords: health literacy, Information behavior, Librarians, Public Library, Information Seeking
  • Samane Goli, Safiyeh Tahmasebi Limooni * Pages 63-78
    Objective

    Determination of the relation between the professional qualification of librarians and engineering of culture in public libraries of Mazandaran Province

    Methods

    the objective of the present study is an applied one. The researcher has used survey-analysis method for data gathering, and the data analysis method is correlation. The ready-made questionnaires of Abutalebi and Bigo (2016) and Mashhadi and Tafreshi (2012) have been used in this research, and their reliability is 0.876 and 0.869, respectively, based on Cronbach’s Alpha. The statistical population of the research consists of 265 librarians. The sample size is 158 based on Cochran Formula. Kolmogorov-Smirnov Test, for data analysis, has been used for studying the normality of variables, Pearson Correlation Test for studying the relation between variables, One Sample T Test for studying the differences between available and expectable level of variables, using SPSS22 software packages.  

    Results

    the professional qualification status of librarians of public libraries of Mazandaran Province has been assessed with an average of 4.51 higher than medium level and the engineering of culture amongst librarians with the average of 3.63 higher than the medium level. Moreover, the results showed that the professional qualification of librarians have positive and meaningful influences on components of the engineering of culture amongst librarians of public libraries in Mazandaran Province (level of significance/P-value: 0.05, coefficient of determination: R3).   

    Conclusion

    the professional qualification of librarians has positive and meaningful influences on engineering of culture. In words, by increasing the professional qualification in librarians being studied, the level of engineering of culture and its variables are increased.

    Keywords: professional qualification, cultural engineering, public libraries, Librarians
  • Hamidreza Mahmoodi * Pages 79-93
    Objective

    Preliminary evidence and review of previous research indicate that theorizing in the field of information science is not in a good position. The purpose of this study is to weigh the barriers to theorizing in this field. In fact, in this research we seek to know how many obstacles each of the barriers of theorizing has.

    Methods

    The present research is in the category of applied research in terms of purpose and in the category of library and descriptive-survey research in terms of data collection method. Data were collected by a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by information experts. Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability. The reliability of the questionnaire was also reported .87% and was confirmed accordingly. The statistical population of this research formed the faculty members of the field of information science of Iran’s universities. In this study, the sampling unit was the university and the sampling method was sequential. In the first stage, each university was selected by random. In the next stage, among the faculty members of each university, the final sample was purposefully selected. Questionnaires were distributed among 60 faculty members in the field. Out of 60 distributed questionnaires, 37 questionnaires were returned. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics. In order to answer the research questions, one-sample t-test was used. SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The results of one-sample t-test showed that individual, educational, cultural and managerial barriers have a great extent, economic and social barriers have a large extent hinder in theorizing of information science. Among these barriers, educational barriers with an average of 4/18 have the most, and political barriers with an average of 3/66 have the lowest barrier.

    Conclusion

    So far, the barriers of theorizing in information science field have not been analyzed with a quantitative approach, so the present study is original in terms of subject and method of analysis.

    Keywords: Barriers of Theorizing, Knowledge, Information Science, Iran
  • Zohreh Mirhosseini *, Neshaneh Pakdaman, Elahe Nafari Zavieh Pages 94-108
    Objective

    The aim of the research is to determine the role of public libraries affiliated to Tehran municipality in promoting social capital.

    Methods

    This research is practical in purpose, and is an analytical survey. The statistical society includes 18900 the citizens and patrons of libraries during 2017 among them 377 person were chosen by Stratified random sampling method. A researcher- made questionnaire is used for collecting data. The hypotheses are tested by Kolmogrov-Smirnov, one-sample T test, independent-samples T test, and Analysis of variance (ANOVA) test, and the result is analyzed by SPSS software version 22.

    Results

    The results of one sample T test showed that with 0/001 significance level, the role of Municipality public libraries in promoting social capital of citizens for all dimensions: structural, relational and cognitive is meaningful; and there is a significant relationship between them. In significance level higher than 0/05, there is no relationship between demographic specifications of the members and social capital.

    Conclusion

    The results also show that the demographic specifications of the members had played a little role on social capital through libraries, and the quality and quantity of the services has a positive role on the social capital. Regarding the scattered libraries of Municipality and its cultural houses and cultural centers, the Organization has a high potential for cultural exchanges and cultural promotion through meeting sessions, political and cultural gatherings.

    Keywords: Social capital, Municipality Public Libraries, Cultural Artistic Organization of Tehran Municipality