فهرست مطالب

شهرسازی ایران - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1399)

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه آزادارمکی*، زهرا اسفندیاری صفحات 1-23

    تفاوت‌ های اقلیمی در سراسر ایران قابل مشاهده است و در شرایطی این اقلیم‌ها دارای یک یا چند ویژگی‌های مشابه می‌باشند. در دو اقلیم معتدل و مرطوب و گرم و مرطوب عامل اقلیمی مشترک یعنی میزان رطوبت بسیار زیاد وجود دارد که آسایش ساکنین آن را مختل می‌کند. در گذشته بناها متناسب با اقلیم هر منطقه ساخته می‌شد و برای ایجاد آسایش از انرژی‌ها و منابع طبیعی بهره می‌برد. موثرترین روش برای کنترل رطوبت زیاد، استفاده از انرژی باد می‌باشد. انرژی باد از قدیم در زمینه‌های مختلف تولیدی و معماری مورد استفاده قرار می‌گرفته است. امروزه انسان‌ها با نادیده گرفتن عناصر اقلیمی که در گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفت باعث هدر رفت انرژی و افزایش هزینه‌های ناشی از آن شده‌اند.  طراحی اقلیمی را می‌توان به عنوان روشی برای کاهش همه جانبه هزینه انرژی یک ساختمان دانست. در این متن برای بررسی دقیق‌تر دو اقلیم مذکور به مقایسه و تطبیق نمونه‌هایی در شهر گرگان و بوشهر پرداخته شده است تا بتوان به راهکارهای مشترک و متفاوت آن‌ها برای رفع مشکلات ناشی از رطوبت دست یافت. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و مقایسه تطبیقی است و نمونه‌ها به صورت هدف‌دار انتخاب شده‌اند.

    کلیدواژگان: معماری بومی، طراحی اقلیمی، انرژی باد، کوران هوا، خانه های تاریخی
  • آیدا باقری بهشتی*، حدیث لقمانی صفحات 24-33

    از دستاوردهای پیشرفت روز افزون تکنولوژی و زندگی ماشینی روی آوردن شهروندان به انزوا و فرو رفتن در مشکلات و دغدغه های روزمره خود است که این امر استرس و افسردگی های فردی را همراه دارد  و به  ناشاد بودن هر چه بیشتر جوامع شهری کنونی دامن می زند. عدم وجود شادی در فضاهای شهری و مهیا نبودن فضایی برای ابراز احساسات نهفته شهروندان، آنان را به زندگی فست لایفی ترغیب و فشارهای عصبی روانی منتج از آن را گسترش میدهد. به منظور مقابله با مشکلات روزافزون روحی و روانی، نقش شهرها در  پاسخگویی به نیازهای انسان در جهت دستیابی به شهرهای سالم و شاد اهمیت بیشتری یافته است. هدف این پژوهش ایجاد فضاهایی شاد به منظور ایجاد آرامش روحی و روانی و ایجاد این همانی و تعلق خاطر در فضاست  به گونه ایی که این همانی و تعلق خاطر به فضا بر احساس گریز از فضاهای شهری امروزی غلبه و موجبات حضور بیشتر شهروندان و ایجاد جامعه  و فضاهای شهری شادتر  را فراهم آورد. جهت دستیابی به این هدف، با تاکید بر ابعاد کالبدی، زیست محیطی و اجتماعی در فضاهای شهری به تبیین معیارها هر کدام با توجه به پیشینه پژوهش پرداخته شد که  معیارها بدست آمده شامل ارتباط با طبیعت، پیاده مداری، دوچرخه سواری، رنگ، هماهنگی بصری، جداره های فعال، حس تعلق، امنیت و تعاملات اجتماعی می باشد و این معیارها با استفاده از آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته است و نتیجه بدست آمده حاکی از آن است که جداره های فعال، هماهنگی بصری و رنگ به عنوان مهترین معیارها محسوب می شود که این نشان از آن دارد که بعد کالبدی بیشتری تاثیر را در شادی و نشاط مردم و ساکنان خواهد داشت و در نهایت با توجه به یافته های پژوهش به ارایه راهکارهایی در این زمینه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شهر شاد، آرامش روحی و روانی، جداره های فعال، رنگ، هماهنگی بصری
  • محمود شورچه* صفحات 34-53

    فلسفه ژیل دلوز، فلسفه ای فضامند و معطوف به شیوه های چینش عناصر انسانی و غیر- انسانی در قالب اژانسمان های ناهمگن و چندگانه است. دغدغه اصلی این فلسفه، شدن های متعلق به جغرافیاست؛ شدن هایی که بیش از یک سرهم بندی(اسمبلج) ساده هستند و از توان به هستی درآوردن فعال عاملیت خاص خودشان برخوردارند که بدان «اژانسمان» گفته می شود. آنچه یک اسمبلج را به یک اژانسمان تبدیل می کند، روابطی است که میان عناصر وجود دارد. از این رو، آنچه در این فلسفه اهمیت دارد روابط میان عناصر و نه سرشت خود عناصر است. این مقاله، تلاش می کند توضیح دهد چگونه چنین فلسفه ای می تواند به عنوان چارچوبی تحلیلی و انتقادی به ما در درک شیوه هایی که واقعیت های موجود در شهریت و برنامه ریزی شهری به هستی درآمده و در طی زمان دچار تحول می شوند کمک کند. در این میان، توجه شهرشناسان روی شدن های برساختی و فرایندهایی که از طریق آنها واقعیت های شهری به هستی درمی آیند، و دغدغه برنامه ریزان شهری برای کمک به تولید فضاهای چندگانه، توانمندساز، باز، خلاق، دموکراتیک و فراگیرنده، مهم ترین درس هایی بوده که از فلسفه دلوز آموخته شده است.

    کلیدواژگان: اژانسمان، اسمبلج، ژیل دلوز، شهرشناسی، برنامه ریزی شهری، فلسفه شهر
  • امیر شکیبامنش، آوا فرحبد * صفحات 54-69

    خرداقلیم فضاهای باز شهری تحت‌تاثیر عوامل متعددی چون شکل شهری و هندسه، تراکم شهری، پوشش گیاهی، سطح آب و خصوصیات سطوح قرار دارد. معمولا بیش از یک چهارم مناطق شهری با سطوح خیابان‌ها اشغال می شوند، لذا به نظر می رسد طراحی خیابان‌های شهری نقش مهمی در ایجاد آسایش حرارتی در فضای شهری ایفا می‌کند.  از میان عناصر اقلیمی تاثیرگذار و قابل بررسی در آسایش اقلیمی خیابان ها می توان به جریان باد اشاره نمود. هدف اصلی این پژوهش سنجیدن آسایش حرارتی در محدوده مورد مطالعه و بررسی عوامل موثر بر ایجاد آسایش حرارتی با تاکید بر جریان باد است، و به همین منظور  راهکار و راهبردهای مناسب و قابل اجرا در محدوده مورد نظر ارایه می شود.
    در این مقاله بخشی از خیابان فردوسی حدفاصل میدان فردوسی تا چهارراه جمهوری اسلامی به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است. داده های لازم توسط برداشت میدانی در سه روز خرداد ماه 1398 انجام گرفت و با استفاده از نرم افزار ENVI-MET مدل سازی گردید. در نتایج حاصله می توان تاثیر هندسه خیابان و گیاهان را در تامین آسایش حرارتی عابران پیاده مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، جریان باد، خیابان شهری، ENVI-MET
  • بهسا آرین بد*، رضا احمدیان، بهار آرین بد صفحات 70-83

    امروزه تقویت و توسعه شهرهای کوچک به عنوان راهبردی موثر در برابر عدم تعادل منطقه ای مطرح می شود و مشکلات شهرهای بزرگ نظیر تمرکز جمعیت، فعالیت و خدمات را کاهش می دهد. در ایران نیز بخش عمده ای از جمعیت، فعالیت و خدمات در شهرهای بزرگ متمرکز شده اند و عدم توازن و تعادل را در منطقه و یا سطح کشور به وجود آورده اند. استان بوشهر نیز مانند سایر نقاط کشور با نابرابری و عدم تعادل در توزیع بهینه خدمات و امکانات روبرو است و بخش اعظم جمعیت و امکانات در شهر بوشهر (مرکز سیاسی-اداری استان) قرار دارد و سایر شهرها فاقد امکانات و خدمات متناسب با جمعیت می باشند. این امر سبب مهاجرت های گسترده به سوی شهرهای بزرگ استان و یا کلانشهرهای کشور می گردد و نظم سلسله مراتبی نظام سکونتگاهی منطقه و یا کشور را بر هم می زند. بر این اساس، پژوهش حاضر بر آن است تا نقش بندر دیلم به عنوان یکی از شهرهای کوچک استان بوشهر را در تعادل بخشی شمال استان با استفاده از مدل ضریب کشش پذیری و روش تحلیل شبکه اجتماعی بررسی نماید.
     نتایج پژوهش حاکی از آن است که جمعیت پذیری بندر دیلم در دهه اخیر (95-1385) کاهش یافته است و این شهر از میان جریان های عملکردی مورد بررسی، تنها در زمینه های صنعتی و صیادی می تواند به سکونتگاه های پیرامونی خدمات رسانی کند و در این زمینه ها وابستگی به سایر سکونتگاه ها ندارد. ولی برای دریافت خدمات برتر در سایر زمینه های عملکردی، به بندر گناوه به عنوان شهر میانی کوچک مراجعه می کند. در مجموع بندر دیلم علی رغم قابلیت های بسیار، نقش کمی را در تعادل بخشی شمال استان ایفا می کند. در پایان، پیشنهاداتی به منظور تقویت و بهبود نقش بندر دیلم به عنوان شهر کوچک ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شهر کوچک، تعادل بخشی، بندر دیلم، ضریب کشش پذیری، تحلیل شبکه اجتماعی
  • فاطمه صبوری گرده* صفحات 84-98

    رشد و گسترش شهرها و تغییرات به وجود آمده در طرح ها و مناظر شهری، هماهنگی لازم را با افزایش جمعیت و سیر صعودی سن افراد و معلولیت را نداشته است. از ارایه و اجرای بسیاری از طرح ها، به خوبی می توان دریافت که در آن ها به نیازهای بسیاری از قشرهای جامعه، از جمله سالمندان و معلولان، توجه درخوری نمی شود. بنابراین همواره قشرهای از مردم هستند که با مشکلات زیاد، از جمله مناسب سازی محیط و نبود منظر مناسب شهری روبه رو بوده و جایگاه مناسبی برای حضور نمی یابند. سالمندان و معلولان از جمله قشرهایی هستند که با مشکلات فراوانی در شهر مواجه اند. آنان با وجود تمایل به شرکت در تعاملات اجتماعی و استفاده از فضاهای عمومی از فضای شهری مناسبی که امکان زندگی مستقل را برای آنان فراهم سازد، برخوردار نیستند. به بیان دیگر، سالمندان و معلولان دوست دارند با انجام دادن مسئولیت ها و ایجاد روابط اجتماعی با همسایگان ثابت کنند که از توانایی هایی برخوردار هستند. اما آیا فضاهای عمومی در شهرهای ما، نیازهای سالمندان و معلولین را برآورده و تسهیلات مناسب را برای این قشر از جامعه تامین می کند؟ به یقین عوامل متعددی نظیر کاربری اراضی، بافت شهری، دسترسی پذیری ، حضورپذیری، تجهیزات و مبلمان شهری در طراحی شهر تاثیرگذار هستند. این تحقیق عوامل و نارسایی و کمبودهای نیازهای سالمندان و معلولین برای ایجاد تعامل اجتماعی و حضورپذیری در فضاهای عمومی (نمونه موردی شهر اردبیل منطقه تفریحی و گردشگری شورابیل) را بررسی می کند و در پایان با توجه به ضوابط و استانداردها به طراحی فضاها و مکان هایی با تجهیزات و امکانات متناسب با نیاز سالمندان و معلولین با استفاده از نرم افزارهای طراحی مانند اتوکد و اسکچاپ و... می پردازد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، سالمند، معلول، منطقه گردشگری شورابیل
  • مرجان خان محمدی* صفحات 99-112

    هدف از این مقاله، مروری بر مفهوم طبقه خلاق به عنوان یک مکانیسم علی  و نقش آن در بازآفرینی شهری می باشد. که با بررسی و تمرکز بر محتوای مفهومی و نظری صنایع فرهنگی و خلاق آغاز خواهد شد و به نقد رابطه بین صنایع خلاق و رشد و توسعه و بازآفرینی شهری می پردازد. مقاله به دنبال روشن شدن رابطه بین مفاهیم خلاقیت، فرهنگ و صنایع خلاق با بازآفرینی شهری بوده و در نهایت، با روش مبتنی بر مرور و توصیف و تحلیل نشان می دهد که سیاستگذاران برای رسیدن به نتایج موفق تر بازآفرینی شهری ضروری است به حضور صنایع فرهنگی و خلاق به عنوان موضوع پیوند بین تولید و مصرف خدمات فرهنگی آگاه باشند. و در نتیجه مشخص می شود؛ این مفهوم نقش قابل توجهی در تفسیر و درک تولید فرهنگی در شهرهای معاصر و ارتباط آن با رشد و توسعه شهر در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و فیزیکی خواهد داشت. همچنین برای حفظ سرمایه های فرهنگی محسوس و نامحسوس، که به صورت ذاتی در فرهنگ سنتی هر شهر موجود است، به عنوان محرک و ظرفیت بالقوه توسعه آن شهر، و مولد اقتصاد فرهنگی سرمایه گذاری کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، صنایع خلاق، بازآفرینی شهری، خلاقیت، سرمایه های فرهنگی
  • رقیه ودایع خیری* صفحات 113-120

    آسیب‌شناسی نظام مدیریت اجرایی کشور گویای آن است که نظام دیوان سالار دچار عوارض فقدان روحیه مشارکت‌پذیر، مشارکت‌جویی، نبود روحیه پاسخگویی به مردم، انتقادناپذیری، تمرکزگرایی، عدم انعطاف‌پذیری، اولویت‌داشتن منافع شخصی در دستگاه‌های دولتی بر منافع عمومی، رجحان رابطه بر ضابطه، کندی انجام کار، غلبه بی‌تفاوتی نسبت به نتیجه کار و حاکمیت روحیه طلبکارانه در برخورد با ارباب‌رجوع به عنوان شهروندان است. توسعه گردشگری پایدار نیازهای گردشگران فعلی و مناطق میزبان را برآورده و شانس آیندگان را حفظ و تقویت می کند. توسعه گردشگری پایدار منجر به مدیریت منابع تمام مناطق به شیوه ای می شود که نیازهای اقتصادی و اجتماعی و زیبایی شناسی را برآورده و تعامل فرهنگی، فرایندهای اکولوژیکی، تنوع حیات و سیستم های حمایت از حیات حفظ می شود. هدف کلی تحقیق حاضر عبارت از؛ بررسی میزان رضایتمندی شهروندان از کارآمدی و توانمندی‌های کارکنان طرح جامع گردشگری در برنامه ریزی فضای گردشگری شهر و با توجه به بیان مساله و هدف تحقق میتوان سوال پژوهش را اینگونه بیان کرد: میزان رضایتمندی شهروندان از عملکرد برنامه ریزی گردشگری طرح جامع چگونه است؟ در مجموع مشخص کردید که مجموعه شاخصهای در نظر گرفته شده برای این پژوهش، در مجموع 56.682% از عوامل موثر در رضایتمندی را شناسایی نموده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، رضایتمندی، محیط شهری
  • ریحانه سجادی نیا* صفحات 121-130

    واقعیت آن است که بافت کالبدی امکان بازشناسی هویت شهری را به صورت بصری فراهم و به همین دلیل از میان سایر ابعاد هویتی اهمیت بیشتری دارد، از این شناخت تهدید های کالبد شهری گامی موثر برای توسعه پایدار خواهد بود. هر فضای کالبدی به منظور در برگرفتن فعالیتی معین و برای پاسخگویی به نیازها و خواسته های استفاده کنندگان آن پدید می آید. شکل گیری و توسعه شهرها نیز در گذشته بر اساس نیازهای جامعه در زمان خود صورت می گرفته و شکل آن در هر دوره متاثر از جایگاه و نقش فرهنگ مذهب، آداب و رسوم و به طور کلی جهان بینی مردم شهر در آن دوره بوده است. روش تحقیق این پژوهش مبتنی بر ماهیت مساله پژوهش، روش تحقیق علی و همبستگی خواهد بود . تلاش میشود با شناسایی متغیرهای موثر بر مساله که از طریق مبانی نظری رساله و تجارب مطالعاتی حاصل می شود. ابتدا شاخص های مناسب برای تحلیل مولفه ها را تنظیم نمود. هدف تحقیقات کاربردی توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است.به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت می‌شود. توسعه پایدار بیش از همه یک مفهوم اجتماعی اقتصادی است که محتوی آن بر اساس فرهنگ، زمان و دور نماگرها تغییر می کند، و فقط با پذیرش یک رویکرد جامع قابل درک است. وقتی مردم فقیر در منطقه ای کاملا مشخص متمرکز می شوند مسایل شهری بطور هندسی رشد می کنند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مخاطرات شهری، محیطی و ساختاری
  • الهه احمدیه* صفحات 131-142

    با توجه به شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی منطقه 22، این منطقه تنها کریدور باد در شهر بوده و بلند مرتبه سازی های فعلی تنها امید شهر برای کاهش آلودگی هوا را از بین خواد برد. همچنین این بلند مرتبه سازی های بی هدف فضاهای بی شکل و بلا تکلیفی به وجود آورده که حس شهریت و سرزندگی را تضعیف و کیفیت زندگی را کاهش می دهد. بی توجهی به قوانین موجود بلند مرتبه سازی و عدم مطالعات اساسی و بنیادی در این زمینه طرح مسئله ای مبتنی بر ارزیابی قوانین بلند مرتبه سازی بالاخص در شهر تهران را به روشنی توجیح می کند. عمدتا کیفیت زندگی با رضایتمندی کلی از زندگی تعریف می شود و ادراک ذهنی از شرایط زندگی یک فرد است. این پژوهش با تمرکز بر " تاثیر بلند مرتبه سازی و قوانین هدایت کننده آن بر کیفیت زندگی" بر آن است تا بواسطه ی شناسایی مولفه های موثر بر میزان رضایتمندی شهروندان وضعیت کیفی زندگی شان بپردازد. هدف تحقیق، ارایه راهکارهایی برای ساماندهی قوانین کنترل کننده بلند مرتبه سازی و سوال تحقیق، آیا بلند مرتبه سازی بر ارتقاء کیفیت زندگی تاثیر مثبتی خواهد داشت؟، می باشد. با توجه به اینکه شهر تهران نیاز به بلند مرتبه سازی به شکل حاضر دارد ولی نظر تصمیم گیرندگان بر تشویق به بلند مرتبه سازی بسیار متراکم استوار است در عین حال این روند کاملا متضاد با شرایط زیست محیطی این شهر میباشد. بر همین اساس نیاز است تا تاثیر ساختمان‌های بلندمرتبه به عنوان یکی از عناصر اصلی سیمای شهری و همچنین به عنوان نقاط عطف در شهر مورد تدقیق بیشتری قرار گیرند. زیرا ابنیه بلند می‌توانند به دلیل تاثیرگذاری زیادشان به عنوان نقاط عطف شهری، تاثیر بسزایی در شخصیت بخشی به یک شهر داشته باشند.

    کلیدواژگان: بلند مرتبه، فضاهای تازه تاسیس، قوانین و مقررات
  • شقایق ورعی* صفحات 143-153

    توسعه گردشگری به عنوان مجموعه ای از فعالیت های اقتصادی تاثیر بسزایی در تقویت بنیان های اقتصادی جوامع دارد. صنعت گردشگری در عصر جدید، به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان تبدیل شده است و امروزه از آن به عنوان صنعت نامریی در روند جهانی شدن یاد می شود. نقش گردشگری به عنوان منبع جدید برای کسب درآمد، دریافت های مالیاتی بیشتر، جذب ارز و تقویت زیرساخت‌های اجتماعی که موجب رشد و توسعه صنایع می شود، در مطالعات متعدد مورد تایید قرار گرفته است. به طوری که امروزه توسعه و ارتقا گردشگری به طور وسیعی در کشورهای در حال توسعه پذیرفته شده است. هدف از تحقیق حاضر عبارت از؛ تحلیل اثرات توسعه زیرساخت های مرتبط با گردشگری بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه میزبان و با توجه به بیان مساله و هدف تحقق میتوان سوال پژوهش را اینگونه بیان کرد: آثار توسعه زیرساخت های مرتبط با گردشگری بر جامعه میزبان (محلی) به چه صورت می باشد؟ در رتبه‌بندی معیارهای بالقوه، بالفعل و نوظهور نیز عامل بالقوه با وزن نسبی 0.614 بیشترین اهمیت را دارد. عامل نوظهور با وزن نسبی 0.268 در اولویت بعدی قرار دارد و در نهایت وضعیت‌های بالفعل با وزن نسبی 0.117 در اولویت آخر قرار دارد. همچنین اولویت‌بندی نوع ظرفیت (اکولوژیکی، نهادی، ساختاری، فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی) نیز حاکی از آن است که عامل فرهنگی-اجتماعی با وزن نسبی 0.415 بیشترین اهمیت را دارد. عامل اقتصادی با وزن نسبی 0.321 در اولویت بعدی عامل اکولوژیکی قرار دارد، با وزن 0.141 در رتبه سوم قرار داشته و در نهایت عامل نهادی با وزن نسبی 0.124 در اولویت آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، توسعه چندگانه، گردشگری
  • الهام میرزایی* صفحات 154-160

    حفظ و تقویت خوانایی و هویت در شهر و در تک تک فضاهای آن همواره از مهم ترین اهدافی است که مستقل از نوع فضا یا محل شهر یا فضا، می باید مورد نظر طراح و مدیر شهری قرار گیرد. ابزارهای زیادی برای رسیدن به این هدف وجود دارند که توجه به هر یک از آن ها می تواند ما را به نتیجه ی مورد نظر برساند. رنگ یکی از مهم ترین عناصری است که می تواند به سادگی و با هزینه ای کم تر از ساخت و ساز برای تعریف فضاها، در ایجاد خوانایی و حس وحدت و خلق حس مکان به ما کمک کند. از عمده ترین این اهداف، دستیابی به هویت و چشم انداز و دورنمای تعیین شده ی شهر است. بررسی سابقه ی رنگی شهر، یا به عبارت دقیق تر،پالت رنگی آن، به ما کمک می کند تا بتوانیم آن را حفظ کنیم و یا برای هر شهر پالت رنگی خاصی تعریف کنیم که عناصر تشکیل دهنده ی آن همان واژگان رنگی یا در واقع انواع رنگ هایی باشند که در ترکیب با هم چهره ی رنگی فضاهای شهری را تعریف می کنند. حتی اکنون که شهرهای ما به شدت دچار اغتشاش و بی هویتی رنگی شده اند، با نام بردن شهرهای خاص، طیف های رنگی مشخص در ذهن همه ما زنده می شود. این همان توقع و انتظاری است که ما از هویت و نقش آن شهر داریم و طراح می باید در جهت تقویت آن تلاش کند. در بسیاری موارد، پالت رنگی در یک شهر چنان طی سال ها مورد استفاده قرار گرفته که خود به نشانه و نمادی قوی تبدیل شده است. بسیاری از شهرها، روستاها و مناطق طی سال ها سنت های رنگی خاص خود را به دست آورده اند.

    کلیدواژگان: رنگ، جداره، میدان، خوانایی
|
  • Marzieh Azad Armaki*, Zahra Esfandiari Pages 1-23

    Climate differences are visible all throughout Iran and in some cases, these climates have one or more similar characteristics. In both mild- humid climates and hot- humid climates, high humidity is a common climatic factor, very distruptive for the comfort of its inhabitants. In the past, buildings were built according to the climate of each region and natural energy and resources were used to create comfort. The most effective way to control high humidity is applying the wind energy. Wind energy has long been used in various fields of production and architecture. Today, humans have wasted energy and increased costs by neglecting previously used climatic factors. Climate design can be considered as a way to reduce  energy costs of a building. In this paper, examples in cities of Gorgan and Bushehr have been compared in order to find common and different solutions to solve humidity issues. The research method in this paper is descriptive analytical and comparative and samples are purposefully selected.

    Keywords: Air ventilation, Climate design, Historic houses, Vernacular architecture, Wind energy
  • Aida baghery beheshty*, Hadis loghmani Pages 24-33

    One of the achievements of the increasing progress of advanced technology and machine life is the citizens turning to isolation and sinking into their daily problems and worries, which leads to personal stress and depression and makes the current urban communities more and more unhappy. Lack of happiness in urban spaces and lack of space to express the hidden feelings of citizens, encourages them to live a fast life and expands the resulting psychological stress. In order to deal with the growing psychological problems, the role of cities in responding to human needs in order to achieve healthy and happy cities has become more important. The purpose of this study is to create happy spaces in order to create peace of mind and to create this identity and belonging in space so that this identity and belonging to space overcomes the feeling of escaping from today's urban spaces and causes more citizens and the presence of society and Provided happier urban spaces. In order to achieve this goal, emphasizing the physical, environmental and social dimensions urban spaces, the criteria were explained according to the research background. The obtained criteria include relationship with nature, pedestrianism, cycling, color, visual harmony, Active walls, sense of place, safety and social interactions. These criteria were analyzed using Friedman test in SPSS software and the result indicates that active walls, visual harmony and color are the most important criteria, which indicates that a more physical dimension. It will have an impact on the happiness and vitality of the people and residents, and finally, according to the research findings, solutions in this field have been presented.

    Keywords: Happy city, peace of mind, active walls, color, visual harmony
  • Mahmood Shoorcheh* Pages 34-53

    Gilles Deleuze's philosophy is an inherently spatial that focuses on the ways in which human and non-human elements are arranged into heterogeneous and multiple agencements. The main concern of this philosophy is becomings belong to geography; becomings which are more than a simply assemblage and have the ability to bringing-into-existence of its own agency that called an “agencement”. What makes an assemblage into an agencement is the relations between the entities or elements. Therefore, what is important are the relations between the elements, rather than the elements themselves. This paper seeks to explain how such a philosophy can be used as an analytical and critical framework that help us understand the way realities in urbanity and urban planning comes into being and changes over time. One of the most important lessons that urbanists have learned from Deleuze's philosophy was that they should focus on constructive becomings and the processes by which urban realities are bringing-into-existence, whilst the concern of urban planners should also be to help produce multiple, empowering, open, creative, democratic and inclusive urban spaces.

    Keywords: Agencement, assemblage, Gilles Deleuze, urbanism, urban studies, philosophy of the city
  • AMIR SHAKIBANESH, AVA FARAHBOD Pages 54-69

    The microclimate of urban open spaces is influenced by several factors such as urban morphology and geometry, urban density, vegetation, water level and surface characteristics. As more than a quarter of the urban areas are usually covered by streets, designing urban streets plays an important role in creating the urban climate. Among the influential and observable climatic elements in the thermal comfort of the streets, we can mention the wind flow.
    The main goal of this study is to measure thermal comfort in the study area and to investigate the factors affecting the creation of thermal comfort with emphasis on wind flow, and for this purpose, strategies and solutions which are appropriate and applicable are presented in the area.
    In this article, a part of Ferdowsi Street, between Ferdowsi Square and the intersection of Jomhuri Eslami, has been selected as a case study. Essential data were collected by field harvest in three days of June 1398 and modeled using ENVI MET software. In the results, we can see the effect of street geometry and vegetation on providing thermal comfort to pedestrians.

    Keywords: Thermal Comfort, Urban Street, Wind Flow, Envi-Met
  • Behsa Arianbod*, Reza Ahmadian, Bahar Arianbod Pages 70-83

    Nowadays the development of small towns is considered as an effective strategy for regional imbalances and reduces the problems such as the concentration of population, activities and services in the large cities. In Iran, most of the population, activities and services are concentrated in large cities and have created imbalance in the region or country. Bushehr province, like other parts of the country, faces inequality and imbalances in the optimal distribution of services and facilities which causes extensive migrations to major cities of the province or metropolises of the country and collapses the hierarchical order of the settlement system of the region or country. This research seeks to investigate the role of Bandar Deylam in equilibrium of Bushehr province by using the methods of Elasticiablity Index and Social Network Analysis.
    The results indicate that the attracting of population and the rate of elasticity of Bandar Deylam was reduced in the last decade (2006-2016). Also, Bandar Deylam can provide services to the peripheral settlements only in the fields of industry and fishing and it is not dependent on other settlements. But to receive superior services in other functional fields, it refers to Bandar Genaveh as a small intermediate city.
    In general, Bandar Deylam plays the little role in balancing and developing the province, Despite its many potentials. In the end, some suggestions was offered for strengthen and improve the role of Bandar Deylam as a small town.

    Keywords: Small Town, Equilibrium, Bandar Deylam, Elasticiablity Index, Social Network Analysis
  • Fatemeh Sabouri gerdeh * Pages 84-98

    The growth and expansion of cities and the changes that have taken place in urban plans and landscapes have not had the necessary coordination with the increase in population and the upward trend of people's age and disability. From the presentation and implementation of many projects, it is clear that the needs of many sections of society, including the elderly and the disabled, are not taken into account. Therefore, there are always groups of people who face many problems, including adapting the environment and the lack of a suitable urban landscape, and do not find a suitable place to attend. The elderly and the disabled are among the many problems facing the city. Despite their desire to participate in social interactions and use public spaces, they do not have a suitable urban space that allows them to live independently. In other words, the elderly and the disabled like to prove that they have abilities by fulfilling responsibilities and building social relationships with their neighbors. But do public spaces in our cities meet the needs of the elderly and the disabled and provide adequate facilities for this segment of society? Certainly, many factors such as land use, urban texture, accessibility, attendance, equipment and urban furniture are influential in the design of the city. This study examines the factors and shortcomings of the needs of the elderly and the disabled to create social interaction and presence in public spaces (a case study of Ardabil city of Shorabil recreation and tourism area) and finally according to the rules and standards to design spaces and places. It deals with equipment and facilities appropriate to the needs of the elderly and the disabled, using design software such as AutoCAD, SketchUp, etc.

    Keywords: Urban space, elderly, disabled, recreational, tourism area of Shorabil
  • Marjan Khan Mohammadi * Pages 99-112

    The purpose of this article is to review the concept of creative class as a causal mechanism and its role in urban regeneration. Which will begin by examining and focusing on the conceptual and theoretical content of the cultural and creative industries and critique the relationship between the creative industries and urban growth, development and regeneration. The article seeks to clarify the relationship between the concepts of creativity, culture and creative industries with urban regeneration and finally, with a method based on review, description and analysis shows that policymakers to achieve more successful results of urban regeneration is necessary to the presence of cultural industries. And be aware of creativity as a link between the production and consumption of cultural services. And as a result, is determined; This concept will play a significant role in the interpretation and understanding of cultural production in contemporary cities and its relationship with the growth and development of the city in social, economic, cultural and physical dimensions. It also invested in the preservation of tangible and intangible cultural assets, inherent in the traditional culture of any city, as a stimulus and potential for the development of that city, and the generator of a cultural economy.

    Keywords: culture, creative industries, urban regeneration, creativity, cultural capital
  • Roghayeh Vadaei Kheiri * Pages 113-120

    The importance of an organization is as much as the people trust it, and this important thing can not be achieved unless it satisfies the citizens and the clients and provides appropriate services to the citizens. Gaining people's trust and increasing it is one of the basic principles of social capital, and in general, the amount of social capital in each group or society indicates the amount of people's trust in each other. In this way, governments can strengthen the foundations of public trust and strengthen their popular support by strengthening social capital through transparent and responsible accountability to the people as clients. On the other hand, the structure of the country's administrative system indicates the fact that the issue of citizens' satisfaction has been less considered in the planning of organizations and general administrations. In many cases, there is no defined feedback on the services provided in the executive apparatus, and the collection and classification, analysis of views, suggestions and criticisms of clients, and finally its use as a monitoring tool in the process of activities, in order to optimize Things did not have a proper place. The pathology of the executive management system of the country shows that the bureaucratic system suffers from the effects of lack of participatory spirit, participatory seeking, lack of accountability to the people, uncriticism, centralism, inflexibility, prioritization of personal interests in public institutions over public interests. Work is the overcoming of indifference to the result of work and the dominance of the demanding spirit in dealing with the client as citizens.

    Keywords: Tourism, Satisfaction, Urban Environment
  • Reyhaneh Sajadinia * Pages 121-130

    The fact that the physical context enables the recognition of urban identity visually and therefore is more important than other dimensions of identity, from this recognition of the threats of the urban body will be an effective step for sustainable development. Every physical space is created in order to take on a certain activity and to meet the needs and wants of its users. The formation and development of cities in the past was based on the needs of society in its time and its form in each period was influenced by the position and role of religion, customs and in general the worldview of the people of that city in that period . The research method of this research will be based on the nature of the research problem, causal research method and correlation. Attempts are made to identify the variables affecting the problem that are obtained through the theoretical foundations of the dissertation and study experiences. First, it set the appropriate indicators for component analysis. The purpose of applied research is to develop applied knowledge in a specific field. In other words, applied research is directed towards the practical application of knowledge. Sustainable development is above all a socio-economic concept whose content varies according to culture, time and distance, and can only be understood by adopting a comprehensive approach. When poor people are concentrated in a well-defined area, urban issues grow geometrically.

    Keywords: Sustainable development, urban, environmental, structural hazards
  • Elahe Ahmadieh * Pages 131-142

    Due to the climatic conditions and geographical location of District 22, this area is the only wind corridor in the city, and the current elevations will only destroy the city's hope of reducing air pollution. Also, these aimless elevations have created amorphous and carefree spaces that weaken the sense of fame and vitality and reduce the quality of life. Ignorance of the existing laws of high ranking and the lack of basic and fundamental studies in this field clearly justifies the design of an issue based on the evaluation of high ranking laws, especially in the city of Tehran. Quality of life is mainly defined by overall life satisfaction and mental perception of a person's living conditions. This study focuses on the "impact of high-ranking and its guiding laws on quality of life" in order to identify the components that affect the level of citizens' satisfaction with their quality of life. The purpose of the research is to provide solutions for organizing the laws controlling high-ranking officials and the research question is, will high-ranking officials have a positive effect on improving the quality of life? Given that the city of Tehran needs high-rise construction in its current form, but the opinion of decision-makers is based on encouraging high-density high-rise construction, at the same time, this trend is completely contrary to the environmental conditions of the city. Accordingly, there is a need to further investigate the impact of high-rise buildings as one of the main elements of the cityscape as well as landmarks in the city. Because tall buildings can have a significant impact on the character of a city due to their great impact as urban landmarks.
     

    Keywords: High-rise, newly established spaces, rules, regulations
  • Shaghayegh Varei * Pages 143-153

    The development of tourism as a set of economic activities has a great impact on strengthening the economic foundations of communities. In the new era, the tourism industry has become one of the main pillars of the world trade economy and today it is known as an invisible industry in the process of globalization. The role of tourism as a new source of income, higher tax revenues, foreign exchange absorption and strengthening the social infrastructure that promotes the growth and development of industry, has been confirmed in numerous studies. So that today, the development and promotion of tourism is widely accepted in developing countries. The purpose of this study is; Analysis of the effects of tourism-related infrastructure development on the economic and social status of the host community and according to the problem and the purpose of realization, the research question can be expressed as follows: What are the effects of tourism-related infrastructure development on the (local) host community? ? In ranking potential, actual and emerging criteria, the potential factor with a relative weight of 0.614 is also the most important. The emerging factor with a relative weight of 0.268 is the next priority, and finally the actual situations with a relative weight of 0.117 are the last priority. Prioritization of the type of capacity (ecological, institutional, structural, socio-cultural and economic) also indicates that the socio-cultural factor with a relative weight of 0.415 is the most important. The economic factor with a relative weight of 0.321 is in the next priority of the ecological factor, with a weight of 0.141 is in the third place, and finally the institutional factor with a relative weight of 0.124 is in the last priority.

    Keywords: Urban tourism, multiple development, tourism
  • Elham Mirzaei* Pages 154-160

    Maintaining and strengthening legibility and identity in the city and in each of its spaces is always one of the most important goals that, regardless of the type of space or location of the city or space, should be considered by the designer and city manager. There are many tools to achieve this goal, and paying attention to each of them can lead us to the desired result. Color is one of the most important elements that can help us to create legibility and a sense of unity and create a sense of place, simply and at a lower cost than construction. One of the most important goals is to achieve the identity and vision of the city. Examining the color history of a city, or more precisely, its color palette, helps us to preserve it or to define a specific color palette for each city whose constituent elements are the same color words or in fact types. Be colors that in combination together define the color face of urban spaces. Even now that our cities are in a state of extreme turmoil and color anonymity, with the naming of certain cities, specific color spectrums come to life in the minds of all of us. This is the expectation we have of the identity and role of that city, and the designer must work to strengthen it. In many cases, the color palette in a city has been used for so many years that it has become a powerful symbol. Many cities, villages and regions have acquired their own colorful traditions over the years.

    Keywords: color, wall, square, legibility