فهرست مطالب

نشریه کومش
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 81، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 21
|
  • منا مسعودی، سارا امیری، نوشین مسعودیان، فاطمه احسانی* صفحات 1-10
    هدف

    کمر درد یکی از شایع ترین اختلالات عضلانی اسکلتی در جوامع امروزی محسوب می گردد که می تواند منجر به بروز درد مزمن و در نتیجه بروز تغییرات پاتولوژیک عملکرد مغز در اغلب بیماران گردد. بنابراین برطرف نمودن عوامل محیطی و مرکزی درد مزمن بیماران به دنبال ابتلا به کمردرد مزمن با به کارگیری از مداخلات موثر از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس شواهد موجود، نتایج برخی از مطالعات نشان دهنده اثرات مثبت تحریکات الکتریکی مستقیم مغزی بر درد مزمن این بیماران می باشد، در حالی که برخی دیگر از مطالعات، اثرات معنی داری از این مداخله را بر درد مزمن بیماران مبتلا به کمردرد مزمن گزارش نکرده اند. هدف از مطالعه حاضر، مروری سیستماتیک بر مطالعاتی است که به بررسی اثر تحریکات الکتریکی مستقیم مغزی بر شدت درد بیماران مبتلا به کمردرد مزمن پرداخته اند.

    مواد و روش ها: 

    جستجو در فاصله زمانی سال 2000 تا 2019 از بانک های اطلاعاتPubmed, Science Direct, Scopus,  MedLine, ProQuest, Cochrane, Google scholar, Embase, Ovid, WOS به عمل آمد. جهت بررسی کیفیت مقالات وارد شده از مقیاس PEDro استفاده شد.

    یافته ها: 

    از بین 177 مقاله، 7 مقاله که واجد شرایط مطالعه بودند، انتخاب گردیدند. از مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار در بروز تفاوت در نتایج مقالات، هم زمانی یا عدم هم زمانی استفاده از تحریکات الکتریکی مستقیم مغزی با درمان های محیطی صورت گرفته بود. بررسی و مرور نتایج مقالات نشان داد که تحریکات الکتریکی مغز به تنهایی اثر معنی داری بر شدت درد بیماران مبتلا به کمردرد مزمن نداشت و زمانی می توانست اثرگذاری معنی دار و ماندگاری بر کاهش شدت درد مزمن بیماران مبتلا به کمردرد داشته باشد که به همراه تحریکات الکتریکی محیطی و یا تمرینات استفاده گردد.

    نتیجه گیری: 

    تحریک الکتریکی مستقیم مغزی در ترکیب با مداخلات محیطی اثرات مثبت و ماندگاری بر روی پارامتر شدت درد در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن دارد. بنابراین توصیه می گردد که جهت کنترل شدت درد بیماران مبتلا به کمردرد مزمن، استفاده از تحریکات الکتریکی مستقیم مغز با مداخلات محیطی همراه گردد.

    کلیدواژگان: کمردرد، تحریک الکتریکی مستقیم مغزی، درد مزمن، تحریک الکتریکی
  • سمانه بهزادپور، حمیدرضا پوراعتماد*، سعید اکبری زردخانه صفحات 11-19
    هدف

    در بسیاری از مطالعات، همبودی اضطراب با اختلال اتیسم در کودکان و نوجوانان گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی تبیین های اضطراب در کودکان و نوجوانان دارای اتیسم در ادبیات پژوهشی است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه، یک مرور یک پارچه پیشینه است و سه پایگاه اطلاعاتی یعنی Scopus، ScienceDirect و PubMed از سال های 2000 تا 2019 با یک استراتژی جستجوی جامع، مورد وارسی قرار گرفتند. در نتیجه این جستجو، 576 مقاله بازیابی شدند. بر اساس روش پریزما و با استفاده از ملاک های ورود و خروج، 11 مقاله برای ورود به پژوهش انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج مطالعات، 3 تبیین یافت شد: 1) علایم مرکزی اتیسم از جمله فقدان مهارت های اجتماعی و بیش پاسخ دهی حسی زیربنای اضطراب در اتیسم است 2) نقایص در تنظیم هیجانی زیربنای اضطراب در اتیسم است 3) عدم تحمل ابهام عامل اصلی در ظهور اضطراب در اتیسم است.

    نتیجه گیری: 

    کودکان دارای اتیسم داری نقایص جدی شناختی و حتی معماری شناختی متفاوتی دارند. بنابراین لازم است که در تبیین اضطراب در اتیسم به این ویژگی ها و نقایص توجه شود و یک مفهوم پردازی از اضطراب در اتیسم بر اساس ویژگی های شناختی ارایه شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، اضطراب، عدم قطعیت، کودک، نوجوانان
  • زهرا قدرتی، عادله دیوسالار* صفحات 20-38

    لانتانیدها شامل عناصری هستند که معمولا به عنوان عناصر کمیاب خاکی شناخته می شوند. فلز ساماریوم یکی از مهم ترین اعضای این خانواده می باشد که نقش بسیار مهمی را در تشخیص و درمان بیماری های مختلف به ویژه سرطان ایفا می نماید. بسیاری از کمپلکس های لانتانیدی به ویژه ساماریوم اثرات ضد سرطانی بر سلول های توموری نشان داده اند. هم چنین ساماریوم به دلیل دارابودن خواص پارامغناطیسی، برای تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (Magnetic resonance imaging, MRI) در پزشکی استفاده می شود. ترکیبات حاوی ساماریوم در رادیوتراپی متاستازهای استخوانی استیوبلاستیک، عامل تسکین دهنده دردهای استخوانی ناشی از سرطان، عامل درمانی موثردر درمان سرطان مغز استخوان، انتقال دارو در بیماران مبتلا به کولیت های زخم شونده و بیماری کرون، به عنوان ردیاب درسیستم انتقال دارو درکولون، به عنوان عامل درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات، پستان و رادیوتراپی سرطان بدخیم کبد، و بسیاری از کاربردهای درمانی و تشخیصی دیگر استفاده می شوند. هم چنین خواص ضد میکروبی (ضدباکتریایی و قارچی) نانوذرات ساماریوم گزارش شده است. لذا در این مقاله مروری، خواص زیستی و کاربردهای پزشکی و تشخیصی ساماریوم و نانوذرات ساماریوم بررسی خواهد شد. به طور کلی، با توجه به کاربردها و خواص ویژه نانوذرات ساماریوم، امید آن است تا در آینده ای نزدیک به عنوان دارو و یا سامانه ای نوین جهت طراحی هدفمند داروها و یا تشخیص سریع برخی بیماری های صعب العلاج گردد.

    کلیدواژگان: لانتانیدها، ساماریوم، نانوذرات ساماریوم، سرطان، سیستم انتقال دارو
  • رقیه ساجدی، عباس خورشیدی*، فاطمه حمیدی فر، حمید مقدسی، امیرحسین محمودی صفحات 39-48
    هدف

    هم زمان با تغییرات سریع فنون، مهارت ها و ظهور پدیده های نوین در فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش الکترونیک به عنوان یک ابزار کسب دانش، به سرعت در حال گسترش، توسعه و تحول است. از طرفی بحران های بیولوژیکی و زیست محیطی که آموزش حضوری را با تهدید جدی مواجه می نمایند آموزش الکترونیک نه تنها به عنوان یک راه کار خروج از چالش موجود، بلکه یک فرصت ایده آل برای تحول در سیستم آموزش سنتی دانشگاه محسوب می شود. لذا این پژوهش به دنبال شناسایی و تبیین ابعاد آموزش الکترونیک در قالب الگویی نظام مند برای دانشگاه های علوم پزشکی ایران می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه با رویکرد کیفی در سال 1398 انجام شد. نمونه گیری هدفمند، از نوع گلوله برفی بود. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 30 نفر از اعضای هییت علمی و خبرگان آموزش الکترونیک دانشگاه های علوم پزشکی و آموزش عالی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش کدگذاری استراوس و کوربین (1998) در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار بخشی داده ها با استفاده از معیارهای لینکلن و گوبا انجام گرفت.

    یافته ها: 

    از تجزیه و تحلیل داده ها 4 بعد شامل دانشگاهی، مناطق آمایشی، ملی- کلان و منطقه ای - بین المللی و 22 مولفه از 222 شاخص انتزاع گردید.

    نتیجه گیری: 

    الگوی مستخرج به عنوان یک الگوی جامع و با در نظر داشتن شرایط دانشگاه های علوم پزشکی طراحی و تبیین گردید. نتایج مطالعه حاضر در جهت تحقق اهداف و برنامه های طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی می تواند به عنوان نقشه راهی در اجرای موفقیت آمیز آموزش الکترونیک در کشور گام های موثری برداشته شود.

    کلیدواژگان: الگو، آموزش الکترونیک، اینترنت، آموزش، یادگیری، آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه سلطانی فر، مهدی سلیمانی*، فاطمه محرری، مهین جلالی صفحات 49-55
    هدف

    اختلالات خواب یکی از مشکلات مهم کودکان مبتلا به اختلال توجه و بیش فعالی است. مصرف متیل فنیدیت اثرات متفاوتی بر وضعیت خواب کودکان مبتلا دارد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت خواب کودکان مبتلا به اختلال توجه و بیش فعالی قبل و پس از مصرف متیل فنیدیت است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 34 کودک (5 تا 12 سال) مبتلا به بیش فعالی و اختلال توجه که برای دریافت درمان به بیمارستان ابن سینای مشهد مراجعه کرده بودند، انجام شد. وضعیت خواب کودکان قبل و چهار هفته پس از درمان با داروی متیل فنیدیت با استفاده از پرسش نامه عادت خواب کودکان با کمک والدین تکمیل شد. میانگین نمره وضعیت خواب کودکان در 8 خرده مقیاس در دو مرحله مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بیش تر کودکان مورد مطالعه پسر (60%) بودند و میانگین سنی آن ها 83/2±35/8 سال بود. میانگین نمره وضعیت خواب کودکان قبل از درمان 22/7±47/54 و پس از درمان با متیل فنیدیت 19/6±38/50 بود که اختلاف معنی داری داشت (001/0<P). کودکان پس از درمان در خرده مقیاس های مقاومت در به خواب رفتن (001/0<P)، عادت های اضطرابی (001/0=P)، بیدار شدن شبانه (002/0=P)، و خواب آلودگی در طول روز (001/0=P) بهبود داشتند.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه نشان داد که گرچه متیل فنیدیت سبب بهبود وضعیت خواب کودکان مبتلا به بیش فعالی و اختلال توجه می شود اما در همه خرده مقیاس های خواب موثر نیست، لذا ارزیابی خصوصیات کودک و وضعیت خواب وی قبل از شروع درمان می تواند به تنظیم دوز دارو برای بهبود وضعیت خواب کودک و استفاده از روش های دیگر برای بهبود وضعیت خواب به پزشکان کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه با بیش فعالی، کودک، خواب، متیل فنیدیت
  • پرویز معروضی، ابراهیم حاجی زاده*، محمد غلامی فشارکی صفحات 56-63
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی روند بار سرطان پستان در ایران و مقایسه آن با حوزه مدیترانه شرقی و در نهایت پیش بینی روند بار این بیماری انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    برابری روند تغییرات بار سرطان پستان در ایران و حوزه مدیترانه شرقی طی سال های 1990 تا 2017 با استفاده از روش کوکران آرمیتاژ آزمون شد. روند تغییرات بار سرطان پستان در ایران و حوزه مدیترانه شرقی طی این بازه زمانی توسط سه مدل رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت و بهترین مدل بر اساس شاخص های مطلوبیت مدل مشخص شد. پیش بینی بار سرطان پستان طی سال های 2018 تا 2027 به کمک روش هموارسازی نمایی انجام پذیرفت.

    یافته ها: 

    در بازه زمانی مورد مطالعه روند بار سرطان پستان (DALY) در ایران و حوزه مدیترانه شرقی تفاوت آماری معنی داری نداشت. در ایران شاخص DALY در سال 2013 از شاخص معادل در ناحیه مدیترانه شرقی پیشی گرفت. روند شاخص DALY در ایران از سال 2000 تا 2015 به سرعت افزایش یافته و سپس تا سال 2017 از سرعت رشد این شاخص کاسته شد و بر اساس پیش بینی انجام شده از سال 2018 تا 2027 باز هم روند افزایشی کمی را در این شاخص شاهد خواهیم بود. در ناحیه مدیترانه شرقی نرخ رشد شاخص DALY از 1990 تا 2006 با شیب ثابت و تندی افزایش، سپس تا سال 2017 شیب رشد مقداری کمی کاهش داشت و بر اساس مدل پیش بینی، روند شاخص DALY تا 2027 مشابه بازه زمانی 2006 تا 2017 خواهد بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به روند افزایشی بار سرطان پستان در طی سال های گذشته و هم چنین پیش بینی افزایشی بودن این روند، اقدامات پیشگیری کننده از قبیل طراحی برنامه غربالگری منظم و آموزش و اصلاح سبک زندگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سرطان های پستان، ایران، ناحیه مدیترانه شرقی، پیش بینی
  • سمانه مصطفی پور، حسین عربی* صفحات 64-71
    هدف

    تصاویر رزنانس مغناطیسی (Magnetic Resonance, MR) کاربرد گسترده ای در طراحی درمان برای رادیوتراپی و یا اصلاح تضعیف تصاویر PET (Positron Emission Tomography) دارند؛ اما عدم امکان تبدیل مقادیر تصاویر MR به دانسیته الکترونی، ساخت تصاویر مصنوعی را مطرح می سازد. از جمله روش های مناسب، روش های مبتنی بر اطلس است که در این مطالعه، عملکرد دو روش جداسازی استخوان بر مبنای روش اطلس برای تهیه تصاویر CT (Computed Tomography) مصنوعی، از تصاویر MR مغزی، بررسی و مقایسه شده است.

    مواد و روش ها: 

    جداسازی استخوان از تصاویر MR مغزی مربوط به 43 بیمار، با استفاده از دو روش وزن دهی محلی بر مبنای اطلس (Atlas-LW (Local weighting atlas-based)) و روش تشخیص الگو بر مبنای اطلس AT-PR (Atlas) registration & Pattern recognition)، انجام شد. صحت این دو روش، برای جداسازی کل استخوان (Bone total) و قسمت قشری (Cortical bone or compact bone) آن با استفاده از پارامترهایی نظیر شباهت Dice (Dice similarity (DSC))، بررسی شد. هم چنین صحت مقادیر CT استخراج شده با استفاده از خطای مطلق میانگین (MAE) و خطای جذر میانگین مربعات (RMSE) به دست آمد.

    یافته ها: 

    روش Atlas-LW با مقادیر 61/0±79/0=DSC برای استخوان قشری و 03/0±84/0=DSC برای کل استخوان، صحت جداسازی بیش تری را نشان داد. این مقادیر برای روش AT-PR به ترتیب از راست به چپ، 8/0±72/0=DSC و 05/0±77/0=DSC بود.

    نتیجه گیری:

     مقادیر خطای بهتر به دست آمده توسط روش Atlas-LW در این مطالعه، نشان دهنده توانایی بالقوه این روش به منظور استفاده در طراحی درمان و اصلاح تضعیف تصاویر PET-MR است.

    کلیدواژگان: استخوان، مغز، تصویربرداری تشدید مغناطیسی، برش نگاری نشر پوزیترون، رادیو تراپی
  • فاطمه دهقان، رز فولادی*، محمد فلاح محمدی صفحات 72-77
    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر آنی تمرینات زنجیره حرکتی باز و بسته بر حس عمقی آرنج دختران والیبالیست سالم بوده است.

    مواد و روش ها: 

    چهل و پنج دختر نوجوان والیبالیست در این مطالعه شرکت کردند. آن ها به صورت تصادفی به سه گروه زنجیره حرکتی باز، زنجیره حرکتی بسته و گروه بدون تمرین (کنترل) تقسیم شدند. حس وضعیت مفصل آرنج در زاویه 30 درجه فلکشن به کمک سیستمی متشکل از مارکرهای پوستی، عکس برداری دیجیتال ارزیابی شد. خطای مطلق بازسازی با استفاده از نرم افزار اتوکد، قبل و بعد از انجام تمرینات محاسبه شد.

    یافته ها: 

    میانگین خطای مطلق بازسازی زاویه، قبل از تمرینات بین سه گروه اختلاف معنی داری نداشت (412/0=P).  با این وجود، اختلاف معنی دار در خطای مطلق بازسازی، بین گروه ها پس از انجام تمرینات دیده شد (042/0=P) که  همراه با اختلاف خطای مطلق بیش تر در مقایسه دو گروه زنجیره حرکتی باز و گروه کنترل (012/0=P) بود.

    نتیجه گیری:

     اگر چه هر دو دسته تمرینات زنجیره حرکتی باز و بسته بر دقت حس عمقی مفصل آرنج تاثیرگذار بودند، چنین به نظر می رسد که انجام تمرینات زنجیره حرکتی باز در ارتقای دقت حس عمقی مفصل آرنج موثرترند و شاید بتوان آن را روش بهتری برای کاهش آسیب های ورزشی در اندام فوقانی والیبالیست ها معرفی کرد.

    کلیدواژگان: حس عمقی، مفصل آرنج، والیبال، زنجیره حرکت شناسی، زنان
  • نرگس قربانی، محمد نساجی، راهب قربانی* صفحات 78-83
    هدف

    پنومونی بیمارستانی دومین عفونت شایع بیمارستانی و شایع ترین عفونت در بخش های مراقبت ویژه می باشد.  شناسایی عوامل خطر و عوامل تعیین کننده پیش آگهی آن می تواند در کاهش بروز و مرگ و میر این عفونت ها موثر باشد. در این مطالعه میزان بروز پنومونی بیمارستانی، عوامل خطر و پیش آگهی آن در بیماران بالغ بستری در بخش های ویژه بیمارستان کوثر  سمنان مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه ی مقطعی، 283 نفر از بیماران بالای 18 سال بستری شده در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان کوثر سمنان در فاصله زمانی 97-1396، از نظر ابتلا به پنومونی بررسی شدند. بیمارانی که در بدو ورود به بخش های ویژه، بیماری های عفونی داشته یا قبل از 48 ساعت ترخیص یا فوت شدند از مطالعه خارج شدند.

    یافته ها: 

    59% بیماران مرد بودند. میانگین±انحراف معیار سنی بیماران 0/20±3/64 (18 تا 96 سال) بود. 5/8% بیماران جراحی شکم، 7/6% جراحی قفسه سینه، 2/27% دیابت و 9/38% فشارخون بالا داشتند. به طور کلی 9/15% (با فاصله اطمینان 95% : 1/20- 7/11 %) به پنومونی بیمارستانی دچار شدند. ابتلا به پنومونی با سن، جراحی شکم، جراحی قفسه سینه، دیابت و فشارخون بالا رابطه ای نداشت. مدت زمان داشتن لوله ی نازوگاستریک (001/0>P) و هم چنین اتصال به ونتیلاتور به طور معنی داری در بیماران دچار پنومونی بیش تر بود (001/0>P). به طور کلی 4/53% بیماران فوت شدند. 3/73% بیماران مبتلا به پنومونی و 6/49% بیماران غیر مبتلا، فوت شدند که تفاوت معنی دار بود (003/0=P). 62% بیماران با لوله ی نازوگاستریک و 6/22% بیماران بدون لوله ی نازوگاستریک، فوت شدند که تفاوت معنی دار بود (001/0>P). هم چنین افزایش سن، خطر مرگ را بیش تر می کند (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    یافته ها حاکی از بروز بالای پنومونی و نیز مرگ و میر در بیماران بستری در بیمارستان می باشد که با مدت زمان داشتن لوله ی نازوگاستریک، مدت اتصال به ونتیلاتور و سن رابطه مستقیم دارد. لذا توجه ویژه به چنین بیمارانی بالاخص بیماران مسن تر جهت کاهش مدت زمان داشتن لوله نازوگاستریک و هم چنین اتصال به ونتیلاتور ضروری است.

    کلیدواژگان: پنومونی بیمارستانی، عوامل خطر، بروز
  • حمیدرضا پوراعتماد*، اسماعیل شیری صفحات 84-94
    هدف

    نارسایی کنش اجرایی، عامل زیربنایی مشترک علایم اتیسم است که باید هدف مداخلات معتبر قرار گیرد. برنامه ساعت بازی خانگی، یک برنامه توان بخشی شناختی خانه-محور از راه دور برای بهبود کنش اجرایی در اختلال اتیسم است. هدف این مطالعه بررسی مقبولیت، امکان سنجی و اثربخشی این برنامه در گروهی از کودکان دارای اتیسم است.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش، شبه آزمایشی بدون گروه گواه با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بوده است. هفده والد کودک دارای اتیسم در طیف سنی 55-24 ماه (میانگین=37 ماه، انحراف معیار=1/9) با روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعین مرکز تهران اتیسم انتخاب شدند. برنامه ساعت بازی خانگی به مدت ده هفته روی آن ها اجرا شد. برای سنجش کنش اجرایی از نسخه پیش دبستانی سیاهه درجه بندی رفتاری کنش اجرایی و تکلیف A not B در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. میزان رضایت والدین از این مداخله با پرسش نامه فهرست نگرش به درمان ارزیابی گردید. بهره هوش کودکان نیز با آزمون هوش تهران- استنفورد- بینه قبل از ورود به مطالعه سنجیده شد. داده ها با روش اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که مولفه های کنش اجرایی: بازداری، حافظه کاری، برنامه ریزی/ساماندهی، خودمهارگری بازداری، انعطاف پذیری و فراشناخت در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون به طور معناداری بهبود یافته است (05/0<P). هم چنین نتایج در مرحله پیگیری حاکی از پایدار ماندن تغییرات و حتی بهبود مولفه های تغییر و کنترل هیجانی بود (05/0<P). بعلاوه، والدین رضایتمندی بالایی از برنامه داشتند.

    نتیجه گیری:

     یافته های مطالعه حاضر، نشانگر مقبولیت، قابلیت اجرا و اثربخشی برنامه ساعت بازی خانگی است. این مداخله، نظیر بسیاری از برنامه های خانواده محور ظاهرا از اعتبار بوم شناختی مناسبی برخوردار است، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و در شریط بحرانی کنونی که کرونا شیوع یافته، به راحتی قابلیت اجرا دارد؛ زیرا در حالی که مرکز تعطیل است، خدمات مربوطه ادامه دارد. از این رو، پیشنهاد می شود که برنامه ساعت بازی خانگی در نظام آموزشی و نوپروری کودکان دارای اختلالات رشدی، من جمله اتیسم، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال اتیسم، کارکرد اجرایی، توانبخشی از راه دور، بازی درمانی
  • حسینعلی صفاخواه، مرتضی جراحی*، علی رشیدی پور، احمدرضا بندگی صفحات 95-104
    هدف

    درد نوروپاتیک فاقد درمان قطعی است و بیمار از نظر شخصیتی، اجتماعی و اقتصادی به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. با توجه به آن که انجام ورزش و تجویز پروژسترون هر یک به تنهایی در بهبود درد نوروپاتیک موثرند و بخشی از اتیولوژی درد نوروپاتیک نیز به ایجاد TNF-α نسبت داده شده است، در این مطالعه، اثرات پیش گیری کننده عوامل مذکور بر پاسخ های الکتروفیزیولوژیک عصب سیاتیک و میزان سرمی TNF-α در موش صحرایی در مدل آسیب ناشی از فشردگی مزمن Constriction injury, CCI) Chronic)  مورد بررسی قرار گرفت.بعد از هر گروهی در پایین، ویرگول قرار داده شود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه از 50 سر رت نر نژاد ویستار در 5 گروه استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل: 1- Sham  2- CCI+Vehicle  3-  CCI+Vehicle+Exercsie 4-  CCI+Progestrone5- CCI+Progestrone+Exercise بودند. ابتدا درد نوروپاتیک با روش CCI ایجاد شد. در گروه 5، تزریق پروژسترون  با دوز 6 میلی گرم/کیلوگرم یا حامل آن (VEH) از روز پس از عمل جراحی شروع شد و تا روز 12 ادامه یافت و در گروه های 3 و 5 سه هفته ورزش انجام شد. در روز 13 پس از عمل جراحی، تست های الکتروفیزیولوژیک شامل اندازه گیری سرعت هدایت اعصاب حسی سورال و حرکتی تیبیال و خونگیری انجام گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تجویز توام 12 روز پروژسترون (6 میلی گرم/ کیلوگرم) و استفاده از ورزش اجباری به مدت 3 هفته قبل از تثبیت نوروپاتی در گروه مربوطه در مقایسه با گروه CCI و در مقایسه با گروه های ورزش به تنهایی و پروژسترون به تنهایی به طور معنی داری از افزایش TNF-α و بروز اختلالات الکتروفیزیولوژیک شامل کاهش سرعت هدایت اعصاب حسی سورال و حرکتی تیبیال پیشگیری نمود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد، که تجویز توام پروژسترون و ورزش اجباری در زمانی که نوروپاتی در حال توسعه است می تواند از ایجاد و افزایش TNF-α جلوگیری نماید و هم چنین اثرات تجویز توام پروژسترون و ورزش اجباری در پیشگیری از توسعه ی اختلالات الکتروفیزیولوژیک ممکن است افزایشی باشد.

    کلیدواژگان: درد عصبی، ورزش، پروژسترون
  • فاطمه گشادرو، ریحانه فرخی یکتا، افسانه عارفی اسکویی*، مریم اسلامی صفحات 105-116
    هدف

    شیوع بالای آلزایمر در جوامع امروزی و عدم تشخیص زود هنگام این بیماری، بیانگر نیاز ضروری برای توسعه روش هایی است که به امر تشخیص سریع مراحل اولیه بیماری کمک نمایند. در این مطالعه با استفاده از روش متابولومیکس بر پایه تکنیک طیف سنجی رزونانس مغناطیس هسته، تعیین متابولیت های تغییر یافته  و متمایز در سرم موش های مدل آلزایمری  نسبت به موش های سالم مورد هدف می باشد تا با بررسی آن ها بتوان مکانیسم بیماری را بیش تر درک نموده و گامی برای تشخیص زود هنگام بیماری برداشت.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش از 25 موش صحرایی (10 موش سالم، 15 موش مدل بیماری آلزایمر) سرم گیری شد و متابولیت های آن ها به کمک تکنیک 1H-NMR استخراج و آنالیز شده و سپس پروفایل متابولیتی افتراقی با آنالیز آماری چند متغیره مشخص گردید. هم چنین جهت انجام مطالعات رفتاری از روش احترازی غیرفعال  استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج آزمایشات رفتاری نشان داد که حافظه در گروه آلزایمری کاهش معنی داری پیدا کرده است. متابولیت های افتراقی بین دو گروه بیمار و سالم با آنالیزهای آماری چند متغیره هم چون OPLS و رندوم فارست، مشخص شد. نتایج نشان داد که اختلاف هایی در مسیرهای مرتبط با متابولیسم انرژی و متابولیسم آمینواسیدها بین دو گروه کنترل و مدل آلزایمری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    این پژوهش دریچه ای برای شناسایی نشانگرهای زیستی و مسیرهای فیزیولوژیک درگیر در بیماری را می گشاید. در این مطالعه متابولیت هایی معرفی می گردند که با بررسی های بیش تر می توانند به عنوان نشانگرهای زیستی کاندید جهت تشخیص زود هنگام بیماری نقش بسزایی را ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: آلزایمر، متابولومیکس، طیف سنجی رزونانس مغناطیس هسته
  • علی قنبری*، فاطمه شاهسون، حسینعلی صفاخواه صفحات 117-123
    هدف

    مدل های حیوانی متعددی برای مطالعه درد نوروپاتیک معرفی شده است که معمول ترین آن ها روش گره زدن روی عصب است. هدف از این مطالعه بررسی درد نوروپاتیک به دنبال پیچیدن نخ کرومیک به دور عصب سیاتیک بدون گره زدن آن به عنوان یک مدل بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه از 30 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 220-180 گرم، در3 گروه (شم، گره روی عصب، پیچاندن نخ حول عصب) استفاده گردید. جهت ایجاد ضایعه فشاری مزمن (CCI) با استفاده از نخ کرومیک چهار گره قابل حرکت به فاصله یک میلی متر بر روی عصب ایجاد نمودیم. در گروه پیچاندن نخ حول عصب، نخ کرومیک را چهار دور بدون گره زدن حول عصب پیچانده و در گروه شم پس از رویت عصب، پوست و عضلات دوخته شد. آلودینیای مکانیکی و هایپرآلژزی حرارتی به ترتیب توسط فیلامان های وون فری و دستگاه پلانتار هر 4 روز یک بار به مدت 3 هفته آزمایش شد.

    یافته ها: 

    گره بر روی عصب به طور معناداری موجب آلودینیای مکانیکی (01/0<P) و هایپرآلژزی حرارتی (001/0<P) نسبت به گروه شم گردید. هم چنین در گروهی که نخ کرومیک بدون گره زدن به دور عصب پیچیده شده بود، هایپرآلژزی حرارتی به طور معناداری (001/0<P) رخ داد و آلودینیای مکانیکی (05/0<P) به طور گذرا اتفاق افتاد. آلودینیای مکانیکی در گروه CCI به طور معنی داری شدیدتر از گروه نخ حول عصب بود (01/0<P) در حالی که از نظر هایپرآلژزی حرارتی تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به کار برده شد.

    نتیجه گیری:

     پیچیدن نخ حول عصب بدون گره زدن و ایجاد فشار موجب هایپرآلژزی حرارتی مشابه روش معمول گره زدن می گردد اما آلودینیای مکانیکی ضعیف تر و گذرا ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: درد نورپاتیک، آلودینیای مکانیکی، هایپرآلژزی حرارتی
  • گیلدا پارسامنش، مریم مهری، مصطفی شیخ زاده، سید حسین موسوی انیجدان، امرالله مصطفی زاده* صفحات 124-130
    هدف

    پیوند مغز استخوان و سلول‎ های ایمنی یک روش رایج برای درمان برخی از بیماری های خونی در سراسر جهان است. با این حال به دلیل بدتنظیمی سیستم ایمنی استفاده از آن همیشه کارآمد نمی باشد. در این مطالعه برآنیم تا پتانسیل استرس کشت در محیط فاقد سرم را در تنظیم سیستم ایمنی ارزیابی کنیم.

    مواد و روش ها: 

    سلول های تک هسته ای طحال با استفاده از روش گرادیان فایکول از موش های Balb/C و C57bl/6 جدا شدند. سلول های موش C57bl/6 در شرایط دارای سرم و فاقد سرم در نقاط زمانی مشخص کشت یافتند و میزان بقاء سلول ها به روش MTT تعیین گردید. سپس جهت تعیین آلوژنیسیته ی سلول های مذکور، کشت مختلط لنفوسیتی (مدل آزمایشگاهی پیوند) با سلول های طحال موش Balb/C انجام شد و با استفاده از روش MTT تکثیر سلولی مورد بررسی قرار گرفت و عکس های لازم تهیه گردید.

    یافته ها:

     میزان بقاء سلول های ایمنی پس از 72 ساعت کشت در محیط فاقد سرم نسبت به گروه کنترل 1/82% بود. هم چنین پس از 24 ساعت، آلوژنیسیته ی این سلول ها نسبت به سلول های کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (01/0<P). این کاهش در نقاط زمانی 48و 72 ساعت بارزتر شد (0001/0<P)؛ به میزانی که پاسخ لنفوسیت های موش Balb/C به سلول های استرس یافته کم تر از سلول هایی بوده است که هیچ گونه محرکی دریافت نکرده اند (0001/0<P). یافته های مورفولوژی به وضوح این کاهش را تایید می کنند.

    نتیجه گیری:

     استرس ناشی از کشت در محیط فاقد سرم موجب کاهش آلوژنیسیته و تعدیل آلوری اکتیویتی سلول های ایمنی می شود. در آینده استفاده ازمدل حیوانی موش می تواند کاربرد این تکنیک را در پیوند مغز استخوان روشن تر سازد.

    کلیدواژگان: پیوند، تکنیک کشت سلول، موش، تنظیم ایمنی
  • عبدالوحید صادق نژاد، مارال همتی، مهرنوش پاشایی، زهرا رسولی نژاد، فرحناز قهرمانفرد، پرویز کوخایی* صفحات 131-138
    هدف

    نقص در عملکرد سلول های سیستم ایمنی از مهم ترین علل رشد و گسترش سلول های توموری بوده و استفاده از سایتوکاین های محرک سیستم ایمنی، از جمله درمان های جدید در بدخیمی های خونی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر اینترلوکین 27 (IL-27) بر فعالیت سلول های کشنده طبیعی (NK) مغز استخوان افراد مبتلا به لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) در شرایط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها:

     ابتدا ml10 آسپیره مغز استخوان از 5 بیمار مبتلا به CLL جمع آوری و سلول های تک هسته ای آن با استفاده از روش گرادیان فایکول جداسازی شده و سلول های NK با روش MACS تخلیص شدند. سلول های تک هسته ای (BMCs) در محیط کشت RPMI در حضور و عدم حضورIL-27 نوترکیب انسانی (100 نانوگرم در میلی لیتر) به مدت 48 ساعت کشت شدند. میزان بیان CD69 بر روی سلول های NK تخلیص شده و BMCs با استفاده از فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت. سلول های NK تخلیص شده به عنوان سلول کشنده با رده سلولی K562 به عنوان سلول هدف در سه نسبت سلول کشنده (Effector) به سلول هدف (Target) (E:T) معادل با 5:1/2، 5:1 و 10:1 مجاور و میزان مرگ سلول های هدف با استفاده از Annexin V/7-AAD بررسی شد.

    یافته ها: 

    مطابق نتایج به دست آمده IL-27 موجب افزایش بیان CD69 در سطح سلول های NK تخلیص شده، گردیده است (05/0=P)؛ در حالی که میزان بیان CD69 سلول های NK تخلیص نشده (BMCs) در مجاورت با IL-27 افزایش معناداری نشان نداد (06/0=P). هم چنین نتایج تست کشندگی نشان داد در نسبت 10:1 میزان کشندگی سلول NK افزایش معناداری داشته است (3/0=P)، اما در نسبت های 5:1/2 و 5:1 این تفاوت معنادار نمی باشد.

    نتیجه گیری:

     IL-27 می تواند موجب تقویت عملکرد سلول های NK مغز استخوان در CLL شده و کشندگی آن ها را علیه سلول های بدخیم افزایش دهد. حاصل دست آوردهای این مطالعه می تواند در مطالعات کارآزمایی بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اینترلوکین-27، لوسمی لنفوسیتی مزمن، سلول کشنده طبیعی
  • مریم خیابانی راد، محمدحسین محمدی، نادر وظیفه شیران، محسن حمیدپپور* صفحات 139-145
    هدف

    آترواسکلروزیس یکی از علل بروز بیماری قلب و عروق می باشد. به دنبال آسیب اندوتلیوم عروق پلاکت ها در آن ناحیه تجمع پیدا کرده و موجب فراخوانی مونوسیت ها و تبدیل آن ها به ماکروفاژ می شود، با انباشته شدن LDL در زیر اندوتلیال دیواره شریانی به تدریج به ox-LDL تبدیل می شود. ماکروفاژها با بلعیدن ox-LDL تبدیل به فوم سل (ماکروفاژ حاوی لیپیدها) شده و سپس منجر به تشکیل آتروم می گردد. عصاره گیاهان دارویی متعددی از جمله دارچین، برای کمک به درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. عصاره آبی دارچین باعث تعدیل فعال سازی ماکروفاژ و کاهش کلسترول سلولی می شود و در درمان آترواسکلروزیس مفید است. لذا در این مطالعه اثر مهارکنندگی دارچین در جلوگیری از تشکیل فوم سل ها درهم کشتی پلاکت ها و مونوسیت ها  مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    میزان دوز موثر عصاره آبی دارچین (Cinnamon)، بر رده سلولی منوسیتی (U937) توسط آزمون MTT بررسی و بهترین دوز انتخاب شد. تعداد فوم سل ها با رنگ آمیزی Oil Red O و بیان ژن های گیرنده های کلسترول در ماکروفاژها با استفاده از Real time-PCR سنجیده شد.

    یافته ها: 

    تعداد فوم سل ها هنگام تیمار ماکروفاژ و پلاکت با عصاره آبی دارچین نسبت به کنترل کاهش معناداری داشت. بیان ژن های LXRα, CD36, ABCA1 و PPARY که نقش کلیدی در متابولیسم کلسترول و گیرنده آن به عهده دارند در ماکروفاژ های نمونه های تیمار شده با  دارچین نسبت به نمونه کنترل افزایش معناداری داشتند (05/0 <P).

    نتیجه گیری:

    عصاره آبی دارچین سبب کاهش تشکیل فوم سل ها شده و می تواند کمک به درمان آترواسکلروزیس پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: دارچین، پلاکت خون، فوم سل، آترواسکلروزی
  • جواد محمدیان، حسین میلادی گرجی* صفحات 146-154
    هدف

    جدایی از مادر می‏تواند موجب اختلال در یادگیری و حافظه و افزایش احتمال ابتلا به اعتیاد شود. از سوی دیگر، تمرینات فیزیکی ممکن است موجب تغییرات بلندمدت در مسیر پاداش و هیپوکمپ گردد. لذا مطالعه‏ی حاضر با هدف بررسی اثر ورزش شنا بر یادگیری و حافظه فضایی و مصرف اختیاری مورفین در رت‏های نر و ماده جداشده از مادر انجام شد.

    مواد و روش ها:

     بچه موش‏ها در طی روزهای 2 تا 15 پس از تولد، هر روز به مدت سه ساعت از مادرشان جدا شدند و نیز در روز 21 از شیر گرفته شدند. رت‏های گروه‏های ورزشی روزانه یک ساعت و در روزهای 57-28 پس از تولد در معرض ورزش شنا قرار گرفتند. در پایان این دوره، برای سنجش یادگیری و حافظه فضایی از ماز آبی موریس، و برای ارزیابی میزان مصرف اختیاری مورفین از مدل انتخاب دو بطری استفاده شد.

    یافته ها: 

    موش‏های جداشده از مادر در هر دو جنس، نسبت به موش‏های گروه کنترل، زمان طولانی‏تری در رسیدن به سکو در فاز یادگیری نشان دادند. ورزش شنا در موش‏های جداشده از مادر، موجب کوتاه شدن زمان رسیدن به سکو گردید. جداسازی از مادر و ورزش شنا تاثیری بر حافظه فضایی در تست حافظه نداشت. هم چنین، میزان مصرف اختیاری مورفین در بچه موش های نر و ماده جداشده از مادر نسبت به گروه کنترل بالاتر بود، که ورزش شنا موجب کاهش آن گردید.

    نتیجه گیری: 

    شنا ممکن است برای پیشگیری از سوءمصرف مواد و بازتوانی اختلالات شناختی به دنبال جدایی از مادر سودمند باشد.

    کلیدواژگان: جدایی از مادر، ورزش شنا، یادگیری و حافظه فضایی، مصرف اختیاری مورفین
  • حنانه روشن بخش، محمود الله دادی سلمانی، سیمین نامور آغداش، سید راحله احمدیان، فرشته پورعبدالحسین* صفحات 155-165
    هدف

    فرایندهای التهابی نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) دارند، بنابراین کنترل آن ها می تواند استراتژی موثری در درمان MS باشد. پیپرین (اصلی ترین آلکالویید فلفل سیاه) تعدیل کننده سیستم ایمنی و ضد التهاب است. در این پژوهش اثر پیش درمانی با پیپرین بر ترمیم میلین، بیان ژن سایتوکاین های التهابی و ضدالتهابی و فاکتورهای رشد بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    موش های صحرایی نر نژاد ویستار (250-200 گرم) در 4 گروه آزمایشی (1:کنترل، 2:لیزولستین، 3:لیزولستین+حلال، 4:پیش درمان با پیپرین+لیزولستین) مورد مطالعه قرار گرفتند (8=n). پیش درمانی با پیپرین با دوز mg/kg5 دو هفته قبل از القاء مدل موضعی دمیلیناسیون با تزریق دو طرفه لیزولسیتین در نواحی CA1 هیپوکامپ، تا پایان دوره انجام شد. ترمیم میلین با رنگ آمیزی اختصاصی میلین مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی فعالیت آستروسیت ها با تکنیک ایمونوهیستوشیمی و بیان ژن های IL-1β, TNF-α, NF-KB, FOXP3, IL-10, BDNF, NGF در بافت هیپوکامپ، با qPCR انجام شد.

    یافته ها:

     پیش درمانی با پیپرین به صورت معناداری وسعت دمیلیناسیون را کاهش و میزان شدت میلین را افزایش داد. هم چنین باعث کاهش فعالیت سلول های گلیال، کاهش بیان سایتوکاین های التهابی (NF-kB، TNF-α و IL-1β) و افزایش بیان سایتوکاین های ضدالتهابی (FOXP3, IL-10) در بافت هیپوکامپ شد. افزایش سطح بیان BDNF و NGF نیز در گروه پیش درمان مشاهده گردید.

    نتیجه گیری: 

    پیپرین فرایند ترمیم میلین را از طریق کاهش سایتوکاین های التهابی و فعالیت سلول های گلیال و افزایش سایتوکاین های ضد التهابی  و فاکتورهای رشد بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: پیپرین، غلاف میلین، مالتیپل اسکلروز، هیپوکامپ
  • رویا رنجبر صابر*، رکسانا کرباسچی، حمیرا زردوز صفحات 166-173
    هدف

    بروز اختلالات متابولیک به وسیله تجربیات استرس زای منفی در مراحل ابتدای زندگی تحت تاثیر قرار می گیرند. از این رو در این مطالعه اثر استرس دوران بارداری بر شرایط اکسیداتیو و هومیوستاز گلوکز در زاده های بالغ نر موش های صحرایی نژاد ویستار بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    موش های ماده (30±200 گرم)، پس از بارداری، به 2 گروه (6 سر در هر گروه) بدون استرس و با استرس تقسیم شدند. حیوانات گروه استرس از روز چهاردهم تا انتهای بارداری استرس متغیر (Variable) دریافت کردند. بعد از پایان استرس (روز 22 بارداری) از دم موش های مادر خونگیری و غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون تعیین شد. از زاده های نر هر گروه (6 سر در هر گروه) در 45 روزگی خونگیری به منظور اندازه گیری غلظت های پلاسمایی کورتیکوسترون، مالون دی آلدهید (Malondialdehyde, MDA)، گلوکز و انسولین انجام شد، هم چنین شاخص HOMA-IR (شاخص مقاومت به انسولین) محاسبه شد.

    یافته ها: 

    استرس دوران بارداری غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون را در مادر و زاده های بالغ این مادران افزایش داد. هم چنین غلظت پلاسمایی MDA این زاده ها افزایش یافت، ،در حالی که بدون تغییر در غلظت گلوکز پلاسما، کاهش غلظت پلاسمایی انسولین، شاخص HOMA-IR، میزان مصرف غذا و وزن بدن در زاده های مذکور مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    استرس دوران بارداری موجب افزایش غلظت کورتیکوسترون پلاسما و القا استرس اکسیداتیو و به دنبال آن کاهش غلظت انسولین پلاسما در زاده های نر بالغ شد. این احتمال وجود دارد که افزایش غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون مادر  از طریق ایجاد تغییر در  سیستم های نورواندوکرین، اکسیداتیو و متابولیک جنین عامل ایجاد این اختلالات باشد.

    کلیدواژگان: استرس دوران بارداری، کورتیکوسترون، استرس اکسیداتیو، مقاومت به انسولین
  • مریم ملکی پروری، مهنوش پارسایی مهر*، حمید استاجی، اشکان جبلی جوان صفحات 174-179
    هدف

    سویه های اشریشیاکلای مولد شیگاتوکسین، یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده مسمومیت غذایی و بیماری هایی مانند کولیت خونریزی دهنده و سندرم اورمی همولیتیک هستند. عفونت های غذایی عمدتا از طریق مصرف مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند گوشت و فرآورده های لبنی منتقل می شوند. بنابراین، هدف این مطالعه، بررسی ژن های حدت در باکتری اشریشیاکلای جدا شده از نمونه های پنیر سنتی شهر سمنان به روش Multiplex PCR می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این بررسی 100 نمونه پنیر سنتی مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت. جدایه های اشریشیاکلای توسط روش های استاندارد میکروبیولوژی و تست های بیوشیمیایی شناسایی و جداسازی شدند. جدایه های اشریشیاکلای از نظر وجود ژن هایstx1 ،stx2 ، eaeA و ehlyA توسط روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    از نمونه های پنیر مورد بررسی، تعداد 59 سویه اشریشیاکلای جداسازی شدند. که از این تعداد 55 جدایه دارای ژن های حدت بودند (2/93%) و از این میان 44 جدایه، حامل بیش از یک ژن حدت و 11 جدایه، تنها حامل یک ژن حدت بودند. Stx2 بیش ترین ژن حدت شناسایی شده در میان جدایه ها تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شیوع اشریشیا کلای های حاوی ژن های حدت در جدایه های اشریشیاکلای بیماری زا در پنیرهای سنتی، به کارگیری روش های مولکولی به منظور بررسی کنترل کیفیت میکروبی این محصولات ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلای مولد شیگاتوکسین، فاکتور حدت، پنیر، Multiplex PCR
  • سارا سالاریان، نوید شفیق، محمد سیستانی زاد، فاطمه طالبی کیاسری، بهادر باقری* صفحات 180-182
    هدف

    تزریق خون نامتجانس از نظر سیستم ABO دارای عوارض متعددی است که خطرناک ترین آن ها می تواند واکنش همولیتیک درون عروقی باشد..

    گزارش مورد: 

    بیمار مورد نظر آقای 49 ساله که بر اثر تصادف دچار آسیب به اندام تحتانی راست بود به بیمارستان مراجعه کرده بود. علایم حیاتی نرمال بودند. در تصویربرداری انجام شده، شکستگی گردن فمور مشاهده شد. کلیه ی آزمایش های پیش از عمل جراحی نرمال بودند و گروه خونی بیمار نیز B+ گزارش گردید. بیمار به اتاق عمل منتقل شد و در حین جراحی، به دلیل خونریزی بیمار تحت تزریق خون قرار گرفت. در انتهای تزریق خون، گروه خونی بیمار و نوع خون تزریقی مجددا بررسی شد و مشخص شد گروه خونی تزریق شده A+ و گروه خونی بیمار B+ می باشد. تا زمان قطع خون، بیمار حدود 400 سی سی خون نامتجانس دریافت کرده بود. تزریق خون بلافاصله قطع شد و بیمار تحت تجویز شدید مایعات وریدی و یک دوز فوروزماید قرار گرفت. بیمار وضعیت پایداری داشت و فاقد علایم خونریزی مشهود بود. بعد از 3 روز بستری در بخش مراقبت های ویژه، وی با حال عمومی پایدار و خوب، به بخش منتقل شد.

    نتیجه گیری: 

    علیرغم تزریق خون نامتجانس مشکل جدی برای بیمار ایجاد نشد. جهت به حداقل رساندن این اشتباه، کنترل چند گانه مراحل تزریق در حضور پزشک متخصص بیهوشی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تزریق خون، گروه خونی، گزارش مورد
|
  • Mona Masoudi, Sara Amiri, Nooshin Masoudian, Fatemeh Ehsani* Pages 1-10
    Introduction

    Low back pain (LBP) is common musculoskeletal disorder in today’s societies, which lead to inducing chronic pain and consequently pathological changes in brain function in most of the patients. Therefore, using effective intervention for controlling chronic pain in patients with LBP is very important. According to the evidence, some studies indicated that pain intensity is decreased by application of trans-cranial direct current stimulation (tDCS) in the patients with CLBP. On the other hand, some studies showed that there were no significant effects on pain intensity in these patients. The aim of this study was to systematically review the studies which investigated the effects of tDCS intervention on pain intensity in patients with CLBP.

    Materials and Methods

    The search was performed in databases of Google Scholar, PubMed, Embase, WOS, Proquest, MedLine, Scopus, Ovid, Chocrane and Science Direct with from 2000-2019. The quality of articles was assessed by Pedro scale.

    Results

    Finally, from 177 articles, 7 articles were included in this systematic review study. The results indicated that using concurrent central and peripheral intervention or the condition of using tDCS alone was a key factor in the reporting of different findings among the included studies. The review of articles indicated that using tDCS alone has not significantly affected pain intensity, while tDCS along with peripheral electrical stimulation (PES) or training have a significant and lasting effects on pain intensity in patients with CLBP.

    Conclusion

    TDCS along with peripheral interventions have positive and lasting effects on pain intensity in patients with CLBP. Therefore, it is suggested that tDCS will be used along with peripheral interventions to control pain intensity in patients with CLBP.

    Keywords: Low Back Pain, Transcranial Direct Current Stimulation, Chronic Pain, Electric Stimulation
  • Samaneh Behzadpour, HamidReza Pouretemad*, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 11-19
    Introduction

    Anxiety is highly comorbid in children and adolescents with autism spectrum disorder (ASD), contributing to considerable impairments. In this account, the aim of study was to explore the explanations of anxiety in children and adolescents with ASD in relevant literature.

    Materials and Methods

    This study is an integrative literature review and 3 electronic databases- Scopus, Science Direct, PubMed – from 2000 to 2019 were searched using a comprehensive search strategy. As a result of this search, 576 articles retrieved.  According to a PRISMA method and use of an inclusion and exclusion criteria, 11 research papers were selected to enter the research.

    Results

    According to the results of studies, 3 explanation have been found: The core symptoms of autism such as lack of social skills and Sensory Over-Responsivity underlie the anxiety in autism, Emotion regulation impairments underlie the anxiety in autism, and intolerance of uncertainty is a central factor in the emergence of anxiety in autism.

    Conclusion

    Children with autism spectrum disorder have some cognitive deficits and different cognitive architecture. Therefore, it is necessary to pay attention to these features and defects in explaining anxiety in autism and to present a conceptualization of anxiety in autism based on cognitive features.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Anxiety, Uncertainty, Child, Adolescent
  • Zahra Ghodrati, Adeleh Divsalar* Pages 20-38

    Lanthanides are a family of elements, commonly known as rare earth elements. Metal samarium as one of the most important member of this family, which plays very important roles in the diagnosis and treatment of various diseases, especially cancer. Several lanthanide complexes, samarium in particular, have shown anticancer effects on tumor cells. This paper is tried to review the biological properties and applications of Samarium salt and Samarium nanoparticles. Samarium is also used for magnetic resonance imaging (MRI) due to its paramagnetic properties. Samarium-containing compounds have also been used in osteoblastic metastases radiotherapy, a causative agent of cancer-induced bone pain, as an effective treatment agent for the treatment of bone marrow cancer, for drug delivery in patients with ulcerative colitis and Crohnchr('39')s disease, as a tracer in the drug delivery system in colon, as a therapeutic agent in patients with prostate and breast cancers, in radiotherapy of malignant liver cancer, and many other therapeutic and diagnostic applications. Antimicrobial (anti-bacterial and fungal) properties have also been observed in Samarium nanoparticles. According to excellent properties of samarium nanoparticle, it might be suggested that in future, the new drug delivery systems or diagnostic systems will be designed for treatment of various diseases

    Keywords: Lanthanides, Samarium, Samarium Nanoparticales, Cancer, Drug Delivery System
  • Roghayeh Sajedi, Abbas Khorshidi*, Fatemeh Hamidifar, Hamid Moghaddasi, AmirHossain Mahmoodi Pages 39-48
    Introduction

    Simultaneously with the changes of techniques and skills, and the emergence of new phenomena in information communication technology, e- learning as a knowledge acquisition tool, rapidly is expanding, developing and evolving. On the other hand, due to environmental conditions and crises, the traditional education is encountered with serious threat, electronic (e)-learning is considered as a solution for the current challenge, but it is also an ideal opportunity for transforming the traditional training metho

    Materials and Methods

    The present research aimed to formulate a conceptual pattern for e - learning for universities of medical sciences. This study was a qualitative using a grounded theory approach. The study population included university experts and faculty members in the field of educational technology, distance learning and medical education. A total of 30 participants were selected for this study through purposive sampling, the data was collected through semi- structured interviews. The systematic approach of Strauss and Corbin was conducted in three stages of open, axial and selective coding. The validity and reliability of the data were achieved through Lincoln and Guba criteria.

    Results

    The results revealed that e-learning pattern for universities of medical sciences involved 4 main dimensions: academic, spatial regions, national (macro) and international. Also 22 components and 222 indicators have been extracted, and the final pattern was presented according to the mentioned factors.

    Conclusion

    According to the findings, it is hope that by applying this pattern to meet the new needs of education and e- learning and take an effective step towards developing the e- learning and realizing the transformation and innovation plan in medical education. However, decent and large- scale government investment is necessary from the infrastructure, legal and support perspective for e-learning according to global developments in the near future.

    Keywords: Pattern, e- Learning, Internet, Learning, Education, Universities of Medical Sciences, Medical Education, Grounded Theory
  • Atefeh Soltanifar, Mehdi Soleimani*, Fatemeh Moharari, Mahin Jalali Pages 49-55
    Introduction

    Sleep disorders are one of the most important problems in children with attention deficit hyperactivity disorder. Methylphenidate has different effects on the sleep parameters of affected children. The aim of this study was to evaluate the sleep status of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) before and after methylphenidate use.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 34 children (5 to 12 years) diagnosed with ADHD who referred to Ibne-Sina hospital in Mashhad city (Iran). The children were treated with methylphenidate for four weeks. Parents completed sleep status of children before and after the treatment by Children’s Sleep Habits Questionnaire (CSHQ). The mean score of childrenchr('39')s sleep status in 8 subscales was compared.

    Results

    The results showed that most of the children were boys (60%) and their mean age was 8.35±2.83 years. The mean score of sleep status of children before the treatment was 54.47±7.22 and after the treatment with methylphenidate was 50.38±6.19 which was significant (P<0.001). The sleep status of children improved after treatment with methylphenidate on the subscales of resistance to sleep (P<0.001), anxiety habits (P=0.001), waking up at night (P=0.002), and daytime sleepiness (P=0.001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that although methylphenidate consumption improves the sleep status of children with attention deficit hyperactivity disorder, it is not effective in all sleep subscales. Conclusively, assessing the childchr('39')s characteristics and sleep status before starting the treatment can be help to physicians to adjusting the dose to improve childchr('39')s sleep and using the other methods of improving sleep.

    Keywords: Attention Deficit Disorder Hyperactivity, Child, Sleep, Methylphenidate
  • Parviz Marouzi, Ebrahim Hajizadeh*, Mohammad Gholami Feshraki Pages 56-63
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the burden of breast cancer (DALY Index) trend in Iran and compare it with the Eastern Mediterranean region (EMR) and finally to predict the burden of this disease.

    Materials and Methods

    Equalization of breast cancer burden trend in Iran and the EMR during the years 1990 to 2017 was tested using Cochrane Armitage method. The trend of changes in breast cancer burden in Iran and the EMR during this period was examined by three regression models and the best model was determined based on the model utility indicators. DALY index prediction between 2018 and 2027 was performed using exponential smoothing procedure.

    Results

    Statistically, DALY index trend in Iran and the EMR did not differ significantly. In Iran, the DALY index in 2013 increased from equivalent index in the EMR. The trend of DALY index in Iran has increased rapidly from 2000 to 2015 and then, until 2017, the growth rate of this index decreased and according to the forecast from 2018 to 2027, a slight increase in this index will expect. In the EMR, the growth rate of the DALY index increased from 1990 to 2006 with a steady slope, then, by 2017, the slope of growth had slowed slightly and according to the forecast model, the trend of the DALY index until 2027 will be similar to the 2006 to 2017 period.

    Conclusion

    Due to the increasing trend of breast cancer over the past years, as well as increasing prediction of this trend, preventive measures such as designing a regular screening program and training and lifestyle modification are recommended.

    Keywords: Breast Cancer Burden, Iran, Eastern Mediterranean Region, Forecasting
  • Samaneh Mostafapour, Hossein Arabi* Pages 64-71
    Introduction

    Magnetic Resonance (MR) imaging has emerged as a valuable tool in radiation treatment (RT) planning as well as Positron Emission Tomography (PET) imaging owing to its superior soft-tissue contrast. Due to the fact that there is no direct transformation from voxel intensity in MR images into electron density, itchr('39')s crucial to generate a pseudo-CT (Computed Tomography) image from MRI for the task of MR-guided attenuation correction and RT planning. This study set out to investigate the performance of two state-of-the-art atlas-based pseudo-CT generation approaches from MR brain images.

    Materials and Methods

    Bone segmentation was performed on 43 brain CT and MR pairs using atlas-based local weighting (Atlas-LW) and atlas registration combined with pattern recognition (AT-PR) techniques. The accuracy of bone extraction performed by these two approaches was investigated for the entire bony structures as well as cortical bone using standard segmentation metrics such as Dice similarity (DSC). Moreover, the accuracy of the CT value estimated from MR images was evaluated using mean absolute error (MAE), and root mean square error (RMSE) metrics.

    Results

    Overall, Atlas-LW technique exhibited higher segmentation accuracy resulting in DSC=0.79±0.61 and 0.84±0.03, while AT-PR method led to DSC=0.72±0.8 and 0.77±0.05 for cortical and total bone, respectively. Moreover, Atlas-LW approach estimated CT values for the total bone tissue with MAE=17.6±138.0 HU and RMSE=466.2±75.0 HU compared to MAE=-10.9±147.0 HU and RMSE=522.5±89.7 HU obtained from AT-PR approach.

    Conclusion

    The Atlas-LW exhibited superior the performance in this study which demonstrates its potential to be employed in PET/MR attenuation correction (AC) and MR-only RT planning

    Keywords: Bone, Brain, Magnetic Resonance Imaging, Positron-Emission Tomography, Radiotherapy
  • Fatemeh Dehghan, Rose Fouladi*, Mohammad Fallah Mohammadi Pages 72-77
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the immediate effect of open and closed kinematic chain exercises on the elbow joint proprioception in healthy teen-female volleyball players.

    Materials and Methods

    Forty-five teen-female volleyball players participated in this study. They were randomly divided into three groups: open-kinematic chain (OKC), closed kinematic chain (CKC), and untrained (control) groups. The elbow joint position sense (JPS) was assessed at 30º of elbow flexion using a system comprise of skin markers and digital photography. The absolute angular error was calculated employing AutoCAD software before and after training programs.

    Results

    The mean absolute error was not significantly different between three groups (P=0.412) before trainings. However, there was a significant difference in absolute error between the groups after trainings (P=0.042), and the higher absolute error difference in controls compared to the open kinematic chain group was found (P=0.012).

    Conclusion

    Although, both OKC and CKC were effective on elbow joint proprioception, it seems that OKC exercises would be more influence on improvement of the elbow joint proprioception accuracy and probably the better way for prevention of upper extremity sport injuries in volleyball players

    Keywords: Proprioception, Elbow Joint, Volleyball, Kinetics, Female
  • Narges Ghorbani, Mohammad Nassaji, Raheb Ghorbani* Pages 78-83
    Introduction

    Hospital acquired pneumonia (HAP) is the second most commonly reported hospital infection and the most common infection in the intensive care unit (ICU). Identification of risk factors and determinants of prognosis in the occurrence of HAP and ways of prevention can be effective in reducing the incidence and mortality of these infections. In this way, we investigated, the incidence of HAP, its prognostic risk factors in adult patients admitted in intensive care unit of the Kosar Hospital in Semnan, Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 283 patients over 18 years of age hospitalized in intensive care units of Kosar Hospital, Semnan, Iran during the period of 2018 years with the inclusion criteria for pneumonia were studied. Patients who were infected with infectious diseases at the time of admission to ICU and Patients who died or were discharged before 48 hours were excluded.

    Results

    59% of patients were male. The mean ± SD age of the patients was 64.3 ±20.0 (18 to 96 years). 8.5% had abdominal surgery, 6.7% chest surgery, 27.2% diabetes and 38.9% had high blood pressure.15.9% ( 95%CI :11.7-20.1%) were infected with pneumonia. Interestingly, Pneumonia was not associated with age, abdominal surgery, chest surgery, diabetes, and high blood pressure. The duration of having a nasogastric tube (P<0.001) and connection to ventilator was significantly higher in patients with pneumonia (P<0.001). Overall mortality in patients was 53.4%. Mortality rate was 73.3% in patients with pneumonia and 49.6% in patients without pneumonia, and this difference was significant (P=0.003). 62% of patients, with NG tube and 22.6% of patients, without NG tube died and this difference was significant (P<0.001). Increasing age also increases the risk of death (P<0.001).

    Conclusion

    The findings indicate a high incidence of pneumonia and mortality in hospitalized patients, which has a direct relation with the duration of the nasogastric tube, the connection to the ventilator and age. Therefore, special attention to such patients, especially older patients, is necessary to reduce the duration of nasogastric tube and connection to ventilator.

    Keywords: Nosocomial Pneumonia, Risk Factor, Incidence, Intensive Care Unit
  • Hamidreza Pouretemad*, Esmaeil Shiri Pages 84-94
    Introduction

    Executive dysfunction has shown to be the shared property of many cognitive symptoms seen in autism. The Home Playtime Program (HPP) is a home-based tele-cognitive rehabilitation for targeting executive dysfunction in children with autism. The purpose of this study was to evaluate the acceptability, feasibility and effectively of this intervention.

    Materials and Methods

    This study followed a pre-test, post-test, and follow-up design without group control. Seventeen parents of children with autism aged 24-55 months (Mean=37, SD=9.1) were selected from Tehran Autism Center using available sampling method. Correspondingly, they received the HPP for 10 weeks. Preschool Behavior Rating Inventory of Executive Function-parent form and A-Not-B test were used to measure executive function in the pre-test, post-test, and follow-up. Also, the Therapy Attitude Inventory (TAI) was completed by parents to assess their satisfaction with therapy. Persian version of Stanford-Binet Intelligence Test was applied to the children at the onset of the study. The data were analyzed using repeated measures analyses.

    Results

    The findings indicated that the components of executive functions: inhibition, working memory, planning/organizing, inhibition self-control, flexibility and metacognition were significantly improved at post-test (P<0.05). These positive changes, were not only sustained until follow-up, but also, some emotional control and change were even improved during the follow-up stage (P<0.05). The parents were highly satisfied with the intervention.

    Conclusion

    The current work provides some evidence in favor of the acceptability, feasibility and affectivity of the HPP on the executive functions of children with autism. In addition, it can easily be used under the current Coronavirus outbreak. Our service is ongoing, while the center is closed. Like many home-based interventions, the HPP shown to be ecologically valid and economically affordable. Thus, the HPP could be considered as a valuable inversion for executive dysfunction seen in autism and other neurodevelopmental disorders.

    Keywords: Autism Disorder, Executive Functions, Telerehabilitation, Play Therapy
  • HosseinAli Safakhah, Morteza Jarrahi*, Ali Rashidy Pour, AhmadReza Babndegi Pages 95-104
    Introduction

    Neuropathic pain has no definitive treatment and the socio-economic status and personality of patient is severely affected. Since the exercise and/or progesterone effect on Chronic Constriction injury (CCI) neuropathic pain has been studied and each individually have been able to improve neuropathic pain and as a part of its etiology is related to TNF-α production, we tried to test these factors on TNF-α production and electrophysiologic responses of sciatic nerve in neuropathic pain model in rat.

    Materials and Methods

    50 male Wistar rats were used in 5 groups. Experimental groups were including: 1- Sham,   2- CCI + Vehicle (VEH), 3- CCI + VEH + Exercise,   4- CCI + Progestrone and 5- CCI + Progestrtone + Exercise. The sciatic nerve CCI model of rat was used to induce chronic neuropathic pain in the respective groups. Some groups of animals treated by progesterone injections (6 mg/kg) or its vehicle from day 1 to day 12 after surgery. The exercise was started two weeks before surgery and again, one-week after that and lasted to day 12. Electrophysiological tests and blood sampling were done on day 13.

    Results

    The results showed that co administration of progesterone for 12 days and moderate intensity exercise for 3 weeks before complete neuropathic pain evolution could prevent significantly TNF-α production and electrophysiologic (Tibial and sural nerve conduction velocity) abnormality compared to the CCI group as well as compared to the exercise or progesterone group alone.

    Conclusion

    The findings of this study showed that co-administration of progesterone and forced exercise before neuropathy development may prevent TNF-α production and neuropathic disease. Also, the results showed that the effects of co-administration of progesterone and forced exercise in preventing electrophysiologic abnormality may be additive.

    Keywords: Neuralgia, Exercise, Progesterone
  • Fatemeh Goshadrou, Reyhaneh Farrokhi Yekta, Afsaneh Arefi Oskouie*, Maryam Eslami Pages 105-116
    Introduction

    The high prevalence of Alzheimerchr('39')s disease (AD) in todaychr('39')s societies indicates an urgent need for the development of methods that will help the early diagnosis of the disease. In this study, using proton nuclear magnetic resonance spectrometry (1H-NMR) metabolomics, identification of altered and distinct metabolites in serum of the rat model of AD was performed compared with healthy controls with the aim of introducing potential markers and to further understand the mechanisms of the AD.

    Materials and Methods

    Serum samples from 25 adult male rats (10 healthy and 15 AD) were collected and their metabolites were extracted and analyzed using 1H-NMR technique. Differential metabolite profile was then determined by multivariate statistical analysis. The behavioral screening of the model rats was performed by the paired-associated learning method.

    Results

    The results of the behavioral study showed the impairment of memory abilities in AD rats. Differential metabolites between the two groups were identified by multivariate analysis methods such as OPLS and Random Forest. Importantly, the results showed that there were differences in the pathways related to energy and amino acid metabolism between the control group and the Alzheimerchr('39')s model.

    Conclusion

    This research opens new horizons to identify biomarkers and physiological pathways involved in Alzheimer’s disease. The introduced metabolites must be confirmed by further studies and might be used as candidate biomarkers for early detection of the disease.

    Keywords: Alzheimer Disease, Metabolomics, Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy
  • Ali Ghanbari*, Fatemeh Shahsavan, HosseinAli Safakhah Pages 117-123
    Introduction

    There are various animal models to investigate neuropathic pain which the most usual one is chronic constriction injury method. The aim of the present study was the evaluation of neuropathic pain following chronic spiral suturing around the sciatic nerve without ligation as a new model.

    Materials and Methods

    Thirty Wistar male rats, weighting 180-220 gram randomly were divided into three groups as sham, chronic constriction injury (CCI), and chronic sciatic spiral suturing (CSS). CCI was performed by four loos ligation using catgut chromic suture around sciatic nerve. CSS was performed through spirally suturing of catgut chromic four times around the sciatic nerve without any ligation. In the sham group, muscle and skin were sutured after exposing the nerve. To determine mechanical allodynia and thermal hyperalgesia, Von Frey filaments and plantar test devise were used respectively every four days during three weeks.

    Results

    CCI led to significant mechanical allodynia (P<0.01) and thermal hyperalgesia (P<0.001) compared to sham group. On the other side CSS led to a transient mechanical allodynia (P<0.05) but permanent thermal hyperalgesia (P<0.001) in comparison with sham group. Considerably, the mechanical allodynia in the CCI group was reduced significantly (P<0.01) against that in CSS group, however thermal hyperalgesia were the same in both of CCI and CSS groups.

    Conclusion

    Chronic spiral suturing around the sciatic nerve without ligation led to thermal hyperalgesia as chronic constriction injury method, but unlike CCI method, led to a temporary mechanical allodynia.

    Keywords: Neuropathic Pain, Mechanical Allodynia, Thermal Hyperalgesia
  • Gilda Parsamanesh, Maryam Mehri, Mostafa Sheikhzadeh, Seyyed Hossein Mousavie Anijdan, Amrollah Mostafazadeh* Pages 124-130
    Introduction

    Bone marrow and immune cell transplants are a common method of treating some blood diseases around the world. However, due to the malfunction of the immune system, its use is not always effective. In this study, we evaluated the potential of culture stress in serum-free medium in regulating the immune system.

    Materials and Methods

    Spleen immune cells were isolated from Balb/C and C57bl/6 mice using the Ficol gradient method. C57bl/6 mice splenocytes were cultured in serum starved and non-starved conditions at indicated time points. Cell viability was determined by MTT assay. Then the allogenicity of these cells was determined by mixed lymphocytic culture (in vitro model of bone marrow transplantation) with Balb/C mouse splenocytes and cell proliferation was then examined using MTT method and necessary photographs were prepared too.

    Results

    The viability rate of starved immune cells after 72 h was 82.1% of the control group. After 24h, the allogenicity of these cells decreased significantly compared to the control cells (P<0.01). This decrease was more pronounced at 48h and 72 h (P<0.0001). Even the response of Balb/C lymphocytes to stressed cells was less than that of background control, (P<0.0001). Morphological findings clearly confirm this reduction.

    Conclusion

    Serum starvation induced-stress decrease allogenicity and modulates immune cells allo-reactivity. In the future, the use of mouse model could shed light on the application of this technique in bone marrow transplantation.

    Keywords: Transplantation, Cell culture Technique, Mouse, Immunoregulation
  • Abdolvahid Sadeghnejad, Maral Hemati, Mehrnoosh Pashaei, Zahra Rasouli Nejad, Farahnaz Ghahremanfard, Parviz Kokhaei* Pages 131-138
    Introduction

    Functional defect in immune cells is the prominent feature in hematological malignancies that lead to the expansion of tumor cells. Using immunostimulatory cytokines is one of the new therapeutic approaches. This study aimed to investigate the effect of IL-27 on the activity of bone marrow-NK cells of chronic lymphocytic leukemia (CLL) patients in vitro.

    Materials and Methods

    10 ml of bone marrow aspirate samples were collected from 5 patients with CLL and isolated monocular cells using Ficoll-Hypaque density gradient. NK cells were then purified by MACS technique. The mononuclear cells were cultured in RPMI with or without recombinant human IL-27 (100ng/ml) for 48 hours. Expression of CD69 was assessed on purified and unpurified NK cells (BMCs) using flow cytometry. Also, purified NK cells were adjacent to the target cells as the K562 cell line in E:T ratios of 2.5:1, 5:1 and 10:1, then the target cell survival was assessed by flow cytometry using Annexin V/7-AAD.

    Results

    The levels of CD69 expression on purified NK cells increased in IL-27 treated group in compared to the control (P=0.05). However, the expression level of CD69 in unpurified NK cells did not significantly increase with IL-27 treatment (P=0.06). Moreover, in the ratio of E/T:10, the NK cell cytotoxicity rate increased significantly (P=0.03), but this difference was not significant in the E:T ratios of 2.5 and 5.

    Conclusion

    IL-27 cytokine increased NK cell function and cytotoxic activity against malignant cells in CLL. The results of this study can be used in clinical trials in the future.

    Keywords: Chronic Lymphocytic Leukemia, Interleukin-27, NK Cells
  • Maryam Kheiabani Rad, MohammadHossein Mohammadi, Nader Vazifeh Shiran, Mohsen Hamidpour* Pages 139-145
    Introduction

    Atherosclerosis is one of the leading causes of cardiovascular disease. Following endothelial damage and platelet aggregation in that area and the recruitment of monocytes and their conversion to macrophages, LDL gradually accumulates under the endothelial artery wall and gradually oxidized and convert to oxi-LDL. By swallowing it, the macrophages turn into foam cell and then atheroma formation. Medicinal plant extracts are used to treat diseases due to their low side effects. Cinnamon water extract modulates macrophage activation and lowers cellular cholesterol and is useful in the treatment of atherosclerosis. Therefore, in this study, the inhibitory effect of cinnamon in preventing the foam cell formation in platelets and monocytes co-culture was evaluated.

    Materials and Methods

    The cellular toxicity of cinnamon cassia water extract was assessed by the MTT test on the U937 (monocyte) cell line and the best dose was selected. The formation of foam cells was measured by Oil Red O staining and the expression of cholesterol receptor genes in macrophages using Real time PCR.

    Results

    The data showed that the formation of foam cell when treating macrophages and platelets with cinnamon water extract  compared to control, had a significant reduction. The expression of LXRα, CD36, ABCA1, and PPARY genes, as the output receptor, input, and nucleus of cholesterol in macrophages, increased significantly compared to control in samples treated with cinnamon(P<0.05).

    Conclusion

    Cinnamon water extract reduces the formation of foam cells and can be recommended in the treatment of atherosclerosis.

    Keywords: Cinnamon, Blood Platelet, Foam Cell, Atherosclerosis
  • Javad Mohammadian, Hossein Miladi Gorji* Pages 146-154
    Introduction

    Maternal separation (MS) can lead to learning and memory deficits, and also the risk of addiction. On the other hand, physical activities may lead to long-term changes in the mesolimbic dopamine pathway and the hippocampus. This study was designed to examine the effect of swimming exercise on the spatial learning and memory and voluntary morphine consumption in maternally separated male and female rats.

    Materials and Methods

    Rat pups were separated daily from their mothers for 3h during postnatal days 2–15. All pups were weaned on day 21. The exercising rats were exposed to swimming exercise for 1 hour per day during postnatal days 28–57. At the end of this period, rats were tested for the spatial learning and memory in the Morris Water Maze, and voluntary morphine consumption using a two‐bottle choice paradigm.

    Results

    We found that the MS male and female pups showed longer escape latencies to find the platform as training progressed than No MS/no swim rats. Also, swimming exercise shortened the latency to escape in the male and female MS pups than MS/no swim pups. MS and swimming had no effect on spatial memory in the probe test. Also, voluntary morphine consumption was higher in the male and female MS/no swim than No MS/no swim pups, while swimming exercise decreased it.

    Conclusion

    Our results have shown that swimming exercise during adolescence may be of benefit for prevention of drug abuse and recovery from cognitive deficits following neonatal MS.

    Keywords: Swimming, Maternal Separation, Spatial Learning, Memory, Voluntary Consumption of Morphine
  • Hannaneh Roshanbakhsh, Mahmoud Elahdadi Salmani, Simin Namvar Ashdash, Seyed Raheleh Ahmadian, Fereshteh Pourabdolhossein* Pages 155-165
    Introduction

    Inflammatory processes has an important role in the Multiple Sclerosis (MS)’s pathophysiology. Therefore, hampering the inflammatory factors could be an effective strategy in MS treatment. Piperine (the main alkaloid of black piper) has immunomodulatory and anti-inflammatory properties. In this study the pre-treatment effects of piperine on the gene expression level of inflammatory and anti-inflammatory cytokines, growth factors and myelin repair was investigated.

    Materials and Methods

    Adult male Wistar rats (200–250 g) in 4 experimental groups (1: Control, 2: LPC, 3: LPC+vehicle, 4: LPC+PP 5) were studied (n=8). The pre-treatment with piperine (5 mg/kg) started 2 weeks before demyelination induction by bilateral injection of lysolecithin into the CA1 regions of the hippocampus, until the end of experiment. Myelin repair process was analyzed with myelin specific staining. The evaluation of astrocyte activation was done by immunohistochemistry and the gene expression analysis for IL-1β, TNF-α, NF-kB, FOXP3, IL-10, BDNF and NGF in the hippocampal tissue was done by Real-time PCR technique.

    Results

    Pre-treatment with piperine significantly decreased the extent of demyelination and increased myelin optical density. Moreover, glial activation and expression level of inflammatory cytokines (IL-1β, TNF-α, NF-kB) were significantly decreased in the pre-treatment groups with piperine and the level of anti-inflammatory cytokines (FOXP3, IL-10) increased in the hippocampal tissue. The increased expression level of BDNF and NGF was also observed in the piperine pre-treated group.

    Conclusion

    Piperine improved myelin repair process through reduction of inflammatory cytokines, glial activation and enhancement of anti-inflammatory cytokines and growth factors

    Keywords: Piperine, Myelin Sheath, Multiple Sclerosis, Hippocampus
  • Roya Ranjbar Saber*, Roxana Karbaschi, Homeira Zardooz Pages 166-173
    Introduction

    Metabolic disorders are affected by negative stress experiences in the early stages of life. Accordingly, in this study, the effects of stress during pregnancy on oxidative status and glucose homeostasis in pubertal male Wistar rats were investigated.

    Materials and Methods

    After pregnancy, female rats (200±30 g) were divided into 2 groups (6 rats per group) of stress and non-stress. Animals in the stress group received variable stress from the fourteenth day to the end of pregnancy. At the end of stress procedure (on the 22nd day of pregnancy), blood was taken from the tail of the dam and the plasma concentration of corticosterone was determined. Blood samples were also collected from male offspring of each group (6 rats per group), at 45 days of age, to measure plasma concentrations of corticosterone, malondialdehyde (MDA), glucose, and insulin, moreover HOMA-IR (an insulin resistance index) was calculated.

    Results

    Stress during pregnancy increased the plasma concentrations of corticosterone in the dam and the pubertal offspring of these dams. Moreover, in these offspring, the plasma concentration of MDA increased, while without observing any change in plasma glucose concentration, plasma insulin concentration, HOMA-IR index, and food intake and body weight decreased.

    Conclusion

    Our findings indicate that stress during pregnancy increased plasma corticosterone concentration and induced oxidative stress, which followed by decreased plasma insulin concentration in pubertal male offspring. Conspicuously, it is possible that the increase in plasma levels of corticosterone of dam, via changing the embryonic neuroendocrine, oxidative, and metabolic systems, induces these impairments.

    Keywords: Pregnancy, Maternal stress, Corticosterone, Oxidative Stress. Insulin Resistance
  • Maryam Maleki Parvari, Mahnoosh Parsaeimehr*, Hamid Staji, Ashkan Jebellijavan Pages 174-179
    Introduction

    Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) strains are one of the main causes of food poisoning and diseases such as hemorrhagic colitis and hemolytic uremic syndrome.  Food contamination mainly occurs through food of animal origin such as meat and dairy products. The aim of this study was to investigate prevalence and distribution of virulence genes in Escherichia coli isolates from traditional cheese from Semnan city, using multiplex PCR method.

    Materials and Methods

    In this study, a total of 100 traditional cheese samples were screened for E. coli strains through conventional microbiological tests. Then, screening for virulence genes (Stx1, Stx2, eaeA and hlyA genes) was carried out by using PCR method.

    Results

    Fifty-nine Escherichia coli strains were identified among 100 cheese samples. Of these, 55 isolates exhibited for one or more virulence genes (93.2%) which, 44 isolates carrying more than of one gene and 11 isolates were positive for the carrier of one gene. Stx2 showed the highest frequency of virulence gene in E. coli isolates.

    Conclusion

    Therefore, due to the high prevalence of virulence genes in pathogenic E. coli isolates in traditional cheese, it is necessary to use molecular methods to control the microbial quality of these products.

    Keywords: Shiga-Toxigenic Escherichia Coli, Virulence Factor, Cheese, Multiplex Polymerase Chain Reaction
  • Sara Salarian, Navid Shafigh, Mohammad Sistanizad, Fatemeh Talebi Kiasari, Bahador Bagheri* Pages 180-182
    Introduction

    Mismatched-blood transfusions in the ABO-system may lead to severe of complications such as intravascular hemolysis.

    Case report:

     A 49-year-old man suffering from a right lower limb injury due to accident was admitted to hospital. Vital signs were normal. X-ray showed a femoral neck fracture. Before surgery, all of lab tests were in normal values and B+ blood- group was reported. During surgery and due to blood loss, the patient underwent blood transfusion. At the end of transfusion, a mismatched blood bag was observed. The patient had received about 400 cc mismatched-blood. Transfusion was promptly terminated and the patient received extensive IV fluids in addition to a single dose of furosemide. The patient had stable status without signs of overt hemolysis. After 3 days stay at intensive care unit, he was transferred to the ward with a stable status.

    Conclusion

    In spite of mismatched blood transfusion, the patient did not experience severe adverse events. To prevent this problem, different steps of blood transfusion should be checked by anesthesiologist

    Keywords: Blood Transfusion, Blood Group, Case Reports