فهرست مطالب

پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی - پیاپی 41 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 41 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا علائی، احمد صلاح منش*، سید عزیز آرمن صفحات 15-34

    در مطالعه ی حاضر با استفاده از داده های فصل اول سال1369 تا فصل چهارم سال1396 اقتصاد ایران به بررسی تاثیر نااطمینانی اقتصادی بر کارایی سیاست پولی پرداخته شده است. در راستای هدف مطالعه ی حاضر ابتدا به تعیین شاخص نااطمینانی اقتصادی بهینه با استفاده از الگوریتم بهینه یابی جستجوی موجودات همزیست (SOS) پرداخته شده است. پس از تعیین شاخص نااطمینانی اقتصادی بهینه، با استفاده از رویکرد خودرگرسیون برداری برهم کنشی (IVAR) به محاسبه ی توابع واکنش تکانه ای (IRFs) متغیرهای تورم و تولید به شوک وارده بر متغیر حجم پول تحت سطوح نااطمینانی بالا و پایین پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که تحت سطوح نااطمینانی مختلف، واکنش متغیر تولید و تورم به شوک وارد شده بر متغیر حجم پول متفاوت است به طوری که واکنش متغیر تولید تحت سطح نااطمینانی پایین بیشتر از سطح نااطمینانی بالا است و این در حالی است که واکنش متغیر تورم برعکس می باشد، بدین معنا که واکنش این متغیر به شوک وارد شده بر حجم پول تحت سطح نااطمینانی بالا بیشتر از سطح نااطمینانی پایین است.

    کلیدواژگان: کارایی سیاست پولی، شاخص نااطمینانی اقتصادی بهینه، الگوریتم بهینه یابی فراکاوشی، الگوریتم جستچوی موجودات همزیست (SOS)، مدل خودرگرسیون برداری برهمکنشی (IVAR)
  • فرهاد خداداد کاشی، سمانه نورانی آزاد*، سمیه شاطری صفحات 35-52

    اگر چه رشد اقتصادی متاثر از رشد عوامل تولید است اما شیوه حکمرانی و اندازه دولت نیز بر رشد اقتصادی موثر می باشد. در این مطالعه تاثیر اندازه دولت و حکمرانی بر رشد اقتصادی کشورهای حوزه سند چشم انداز در بازه زمانی 2017-2005 ارزیابی می شود. بدین منظور با استفاده از پایگاه اطلاعات بانک جهانی و داده های 24 کشور حوزه سند چشم انداز (عمان، کویت، ازبکستان، امارات، ترکیه، ترکمنستان، تاجیکستان، یمن، عربستان، پاکستان، قطر، لبنان، قزاقستان، قرقیزستان، گرجستان، عراق، ایران، اردن، مصر، بحرین، ارمنستان، آذربایجان، افغانستان و رژیم اشغالگر قدس)، اندازه بهینه دولت براساس روش پیشنهادی بارو ارزیابی و سپس با بهره گیری از داده های تابلویی و تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته دومرحله ای غیرخطی تاثیر اندازه دولت و حکمرانی بر رشد اقتصادی این کشورها برآورد شده است. یافته های تحقیق دلالت برآن دارد که متوسط اندازه بهینه دولت درکشورهای مورد مطالعه معادل 38/18 درصد تولید ناخالص داخلی بوده است. همچنین نتایج برآورد مدل موید آن است که در کشورهای با اندازه دولت کمتر از حد بهینه، رشد مخارج دولت اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارد در حالیکه کشورهای با اندازه دولت بزرگتر از حد بهینه، مخارج دولت اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته است. علاوه بر این، نتایج تحقیق بر این امر صحه گذاشت که رشد اقتصادی متاثر از نوع حکمرانی دولت ها می باشد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اندازه دولت، حکمرانی، داده های تابلویی پویا، رویکرد آستانه ای غیرخطی (GMM)
  • علی رضایی، طهماسب مظاهری*، مجید توسلی صفحات 53-64

    سیاست گذاران سیاسی و اقتصادی معتقدند توسعه حکمرانی خوب نقش کلیدی در توسعه سیاسی و اقتصادی کشورها بازی می کند. لذا شناسایی عوامل موثر بر کارایی حکمرانی خوب به منظور اتخاذ سیاست گذاری های مناسب برای ارتقاء نظام سیاسی و اقتصادی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد؛ چراکه از طریق ارتقاء حکمرانی خوب می توان به رشد و پیشرفت اقتصادی رسید. بر اساس نظریات اقتصاددانان نهادگرا، یکی از عوامل موثر بر توسعه نهادی، استقلال بانک مرکزی می باشد. استقلال بانک مرکزی از طریق ایجاد ساختارها و ساز و کارهای نهادی، باعث تغییر در متغیرهای دیگری نظیر انضباط مالی دولت، افزایش شفافیت اقتصادی و پاسخگویی می شود و این ساز و کارها به بهبود حکمرانی خوب کمک می کنند. در این پژوهش رابطه بین استقلال بانک مرکزی و شاخص های حکمرانی خوب با استفاده از روش GMM و ضریب همبستگی طی دوره زمانی 1381 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از شاخص راهنمای ریسک بین المللی کشورها (ICRG) به عنوان شاخص حکمرانی خوب به کار برده شده است که شامل رتبه بندی 22 متغیر در سه زیر گروه مختلف ریسک سیاسی، ریسک مالی و ریسک اقتصادی بوده و از شاخص متیو (2006) به عنوان شاخص استقلال بانک مرکزی استفاده شده است. این شاخص استقلال بانک مرکزی را در سه حوزه استقلال سیاست پولی، استقلال سیاسی و استقلال مالی مورد بررسی قرار داده است. یافته های پژوهش نشان داد استقلال بانک مرکزی اثر معنی دار بر حکمرانی خوب دارد به گونه ای که افزایش در استقلال سیاست پولی، استقلال سیاسی و استقلال مالی موجب کاهش در ریسک سیاسی، مالی و اقتصادی می گردد.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، حکمرانی خوب، ریسک سیاسی، ریسک اقتصادی، ریسک مالی
  • محمد مهدی زارع شحنه، زهرا نصراللهی*، حجت پارسا صفحات 65-82

    نیروی انسانی یکی از ارکان و عناصر اصلی رشد و توسعه هر کشوری به شمار می آید. در این جهت زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه، نقشی تعیین کننده در پیشبرد اهداف رشد و توسعه دارند. بنابراین اولا می بایست در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها این بخش از جامعه را مورد توجه قرار داد. ثانیا سیاست گذاری های مختلف می تواند تاثیرات متفاوتی بر کمیت و کیفیت عملکرد آنان به جای بگذارد. یکی از جنبه های مرتبط با این بحث، نحوه اثرگذاری سیاست های کلان اقتصادی بر میزان مشارکت زنان در بازار کار و شکاف جنسیتی در اشتغال است. لذا در این مقاله، در چارچوب یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی، تاثیر شوک پولی، شوک مالی و شوک نفتی را بر متغیر های کلان اقتصادی از جمله تولید، اشتغال زنان و مردان، اشتغال کل و نابرابری جنسیتی در بازار کار ایران پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد که تمامی شوک ها (شوک پولی، مالی و نفتی)، موجب افزایش تولید، اشتغال زنان و مردان، و اشتغال کل می شوند. این شوک ها، اشتغال مردان را بیش از اشتغال زنان افزایش می دهند، در نتیجه، نابرابری جنسیتی در بازار کار افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، سیاست های اقتصادی، اشتغال، الگوی نیوکینزی
  • فوژان تدین، همایون رنجبر*، مصطفی رجبی، مرتضی سامتی صفحات 83-96

    در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران تلاش می شود با اتخاذ سیاست کسری بودجه، کمبود سرمایه گذاری بخش خصوصی و سایر مشکلات را جبران نمایند.لذا اتخاذ این سیاست مورد حمایت کینز و طرفدارنش است. آنها معتقدند آثار انبساطی کسری بودجه اقتصاد کلان را به سمت تعادل سوق می دهد. اما اگر سیاست کسری بودجه با در نظر نگرفتن عرضه کل اتخاذ شود، بدون از بین بردن رکود، موجب تورم و کسری تجاری بیشتر خواهد شد. در تحقیق حاضر به منظور بررسی مسیر بهینه کسری بودجه و کسری تجاری دراقتصاد ایران، بر اساس طراحی مسیرهای بهینه متغیر های اقتصادی طی دوره 1396- 1357 از نظریه کنترل بهینه استفاده شده است. لذا با در نظر گرفتن رفتار پویای متغیرهای اقتصادی در کشور ابتدا دستگاه همزمانی در قالب الگو BP-IS-LM مطابق با نظریه های اقتصادی و با توجه به مبانی اقتصاد سنجی و ساختار اقتصاد ایران طراحی شده و از طریق روش حداقل مربعات سه مرحله ای برازش شده است.پس از انجام آزمون های همجمعی و تعیین ضریب نابرابری تایل برای هر کدام از معادلات رفتاری، نتایج این برازش جهت سیاست گذاری در نظریه کنترل بهینه مورد استفاده قرار گرفته شد. سپس از طریق شش سناریو در نظریه کنترل بهینه اهداف تحقیق فراهم شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان می دهد که اقتصاد ایران جهت رسیدن به سطح مطلوب متغیرهای هدف، نیازمند کنترل مخارج دولت خواهد بود و سیاست های مالی انقباضی نتایج بهتری در کنترل کسری های دوگانه خواهد داشت.بنابر این پیشنهاد می شود استفاده از سیاست مالی انقباضی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نظریه کنترل بهینه، کسری بودجه، کسری تجاری
  • حمید سپهردوست*، محسن تارتار، راضیه داوری کیش صفحات 97-116

    صادرات از عوامل تعیین کننده توسعه تجارت و رشد پایدار اقتصادی است که در اقتصاد مدرن به‏شدت متاثر از فناوری برتر و شاخص پیچیدگی اقتصادی است. از آنجاییکه بهره وری علمی شرایط لازم برای کسب فناوری برتر را فراهم می‏آورد بنابراین جهت توسعه بخشی صادرات و متناسب با ویژگی تک محصولی بودن صادرات از منابع تجدیدنشدنی کشورهای درحال توسعه، چالش قابل طرح این است که تا چه اندازه رشد بهره‏وری علمی توانسته است بر مقوله صادرات با فناوری برتر کشورهای درحال توسعه موثر واقع شود؟ برای این منظور هدف از پژوهش، بررسی تاثیر شاخص بهره وری علمی بر صادرات با فناوری برتر کشورهای درحال توسعه (G15) طی سال‏های 2018-2000، با استفاده از روش خودرگرسیون برداری پانل دیتا (PVAR) است. نتایج آزمون عکس‏العمل آنی نشان می‏دهد که طی یک دوره 10 ساله، با بروز شوک مثبت از جانب متغیرهای بهره وری علمی، ریسک اقتصادی و ریسک مالی، صادرات با فناوری برتر افزایش می یابد، اما تاثیر مثبت ریسک سیاسی بر صادرات با فناوری برتر بسیار ناچیز است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان می دهد که به ترتیب متغیرهای صادرات با فناوری برتر، ریسک اقتصادی، بهره وری علمی، ریسک مالی و ریسک سیاسی، بیشترین تاثیر را بر صادرات با فناوری برتر دارند. نتایج پژوهش نشان می دهد، در یک دوره 10 ساله ایجاد یک شوک در بهره وری علمی بر صادرات با فناوری برتر تاثیر مثبت می‏گذارد و به مرورزمان بهره وری علمی بر صادرات با فناوری برتر به صورت فزاینده افزایش می‏یابد. همچنین یک شوک مثبت در ریسک مالی، در ابتدا سبب افزایش فزاینده در صادرات با فناوری برتر می شود اما این اثرات دایمی نبوده و بعد از حدود 4 سال، تاثیر آن کاهش می یابد. ریسک اقتصادی نیز تاثیر مثبتی در افزایش صادرات با فناوری برتر دارد، درحالیکه تاثیرپذیری صادرات با فناوری بالا از ریسک سیاسی ناچیز است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان می‎دهد که به ترتیب متغیرهای صادرات با فناوری برتر، ریسک اقتصادی و بهره‎وری علمی بیشترین تاثیر را بر صادرات با فناوری برتر دارند. ریسک مالی تاثیری کم و ریسک سیاسی کم‏ترین تاثیر را بر صادرات با فناوری برتر دارند.

    کلیدواژگان: بهره وری علمی، صادرات با فناوری برتر، خودرگرسیون برداری پانل دیتا (PVAR)، کشورهای G15
  • علی جعفری، جمادوردی گرگانلی دوجی*، مجید اشرفی، آرش نادریان صفحات 117-136

    قابلیت مقایسه یکی از خصوصیات کیفی است که بر مفید بودن اطلاعات مالی و اقتصادی می افزاید. متغیرهای کلان اقتصادی می توانند بر رابطه بین قابلیت مقایسه و پرداخت سود سهام شرکت تاثیر بگذارند. لذا در این مقاله به بررسی نقش تعدیل کننده متغیرهای کلان اقتصادی در رابطه بین معیارهای قابلیت مقایسه و سیاست پرداخت سود سهام پرداخته شده است. برای اندازه گیری قابلیت مقایسه از سه معیار سود خالص، جریان های نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی اختیاری استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 119 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396 بوده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره و با استفاده از نرم افزار Eviews9 استفاده شده است. نتایج نشان داد که قابلیت مقایسه سود خالص بر پرداخت سود سهام تاثیر منفی و معنی دار داشته است. تاثیر نرخ بهره بر رابطه بین قابلیت مقایسه سود خالص و پرداخت سود سهام، مثبت و معنی دار بوده است. تورم بر رابطه بین قابلیت مقایسه سود خالص و پرداخت سود سهام، تاثیر مثبت و معنی داری داشته است. نرخ ارز رسمی بر رابطه بین قابلیت مقایسه سود خالص و پرداخت سود سهام تاثیر منفی و معنی دار و همچنین بر رابطه بین قابلیت مقایسه اقلام تعهدی اختیاری و پرداخت سود سهام تاثیر منفی و معنی دار داشته است. تاثیر نرخ ارز غیررسمی بر رابطه بین قابلیت مقایسه سود خالص و پرداخت سود سهام، منفی و معنی دار بوده است.

    کلیدواژگان: متغیرهای کلان اقتصادی، قابلیت مقایسه صورت های مالی، سیاست پرداخت سود سهام شرکت
|
  • REZA ALAEI, Ahmad Salahmanesh *, Seyed Aziz Arman Pages 15-34

    In the present study, the effect of economic uncertainty on the efficiency of monetary policy has been investigated using data from the first quarter of 1989 to the fourth quarter of 1396. For the purpose of the present study, first, we determine the optimal economic uncertainty index by using SOS search algorithm. After determining the optimal economic uncertainty index, using the Interaction Vector Autoregressive (IVAR) approach to calculate the impulse response functions (IRFs) of inflation and production variables to the shock of M_1 variable under high and low uncertainty levels. The results show that under different levels of uncertainty, the variable response of production and inflation to the shock of the M_1 variable is different, so that the response of production variable under low uncertainty is higher than the high uncertainty level, while the variable response Inflation is reversed, meaning that the response to this shock, under high uncertainty is higher than the low uncertainty level.

    Keywords: Monetary Policy Efficiency, Optimal Economic Uncertainty Index, Metaheuristic Optimization Algorithm, Symbiotic Organisms Search Algorithm (SOS), Interactive Vector Autoregressive Model (IVAR)
  • Farhad Khodadad Kashi, Samaneh Noraniazad *, Somayeh Shateri Pages 35-52

    Although economic growth is affected by the growth of factors of production, governance and government size were also effective in economic growth. In this study, the impact of government size and governance on the economic growth of perspective document countries evaluated over the period 2017-2006. To meet this end, The World Bank database and data of perspective document countries were used. Moreover, the optimum size of the government evaluated based on the proposed Baro method. This article sought to estimate the effect of size government and governance by using panel data and the threshold nonlinear two-stage generalized method of moment. The findings indicated that the average optimal size of the government was 18.38% of the gross domestic product. Also, in countries with less government size, the growth of government expenditures had a positive effect on economic growth, while countries with a government size larger than optimal, government spending had a negative effect on economic growth. In addition, the results confirmed economic growth was affected by the governance of the state.

    Keywords: Economic Growth, Government size, Governance, dynamic panel data, nonlinear threshold GMM approach
  • Ali Rezaei, Tahmasb Mazaheri *, Majid Tavasoli Pages 53-64

    Political and economic policymakers believe that the development of good governance plays a key role in the political and economic development of countries. Therefore, it is important to identify the effective factors on the efficiency of good governance in order to adopt appropriate policies for promoting the political and economic system, because through the promotion of good governance, economic growth can be achieved. According to the views of institutionalist economists, one of the factors influencing institutional development is the independence of the central bank. Central Bank autonomy, through the creation of institutional structures and institutions, changes the other variables, such as state financial discipline, increased transparency and accountability, and these mechanisms help to improve good governance. In this study, the relationship between central bank independence and good governance indicators using GMM method and correlation coefficient during the period of 2002 to 2017 were investigated. In this research, the International Risk Management Index (ICRG) has been used as a good governance indicator, which includes ranking 22 variables in three sub-categories of different political risks, financial risk and economic risk, and the Mathew Index 2006) has been used as an indicator of the independence of the central bank. The Central Bank's Independence Index has been analyzed in three areas of monetary policy independence, political independence and financial independence. The findings of the research showed that the independence of the central bank has a significant effect on good governance, so that the increase in the independence of monetary policy, political independence and financial independence leads to a decrease in political, financial and economic risk.

    Keywords: Central Bank Independence, Good Governance, Political Risk, Economic Risk, Financial Risk
  • Mohamad Mehdi Zare Shahneh, Zahra Nasrollahi *, Hojat Parsa Pages 65-82

    Human resources are considered as one of the pillars and key elements of the growth and development of each country. In this regard, women, as half of the population of the society, play a decisive role in advancing the goals of growth and development. So, first of all, it is necessary to consider this part of the society in planning and policy. Second, different policies can have different effects on the quantity and quality of their performance. One aspect of this discussion is how macroeconomic policies affect women's participation in the labor market and gender gaps in employment. Therefore, in this paper, the effects of monetary, fiscal and oil shocks on macroeconomic variables such as production, employment of women and men, total employment and gender inequality in the labor market are discussed, in the framework of a DSGE model. The results indicate that all shocks (monetary, fiscal and oil shocks) increase production, employment of women and men, and total employment. These shocks increase men's employment more than women's, and as a result, gender inequality in the labor market increases.

    Keywords: gender inequality, Economic Policies, employment, New Keynesian model
  • Fojan Tadayon, Homayoun Ranjbar *, Mostafa Rajabi, Morteza Sameti Pages 83-96

    In this study we used "optimal control theory" to evaluate the optimum path of monetary and fiscal policy in Iran's economy during the period of between 1963 until 2006. So, with regard to dynamic behavior of economic variables in country, at first we have defined simultaneous System of equilibrium between both real and money sector of economy in the framework New Keynesian model (IS- LM); and were estimated by three stage least squares method. Then we have evaluated the optimum path of government consumer expenditure (fiscal tool) and money stock (monetary tool) with using the optimal control theory in four runs. The obtained results of these four runs are representative of this point that the obtained optimum path for monetary and fiscal tools is not coinciding with the defined desired path (based on growth rate of line steady). Also, a seventy control of each separately causes reduces deviance of the target variables optimum path from its desired path (like the gross domestic product, price level,….) and the simultaneous use of two led to most reduces deviance of optimum paths from desired paths. Then, through six scenarios in optimal control theory, the objectives of the research are provided. So, the obtained results of this research show us that Iran's economy needs to use simultaneous of monetary and fiscal policy coordinated and simultaneously, to reach the target variables desired level. In this way, the synthetic policies will show us the better results than choosing separately each of polices of toward aggregate Demand.Therefore, it is suggested that the use of fiscal policy be given priority.

    Keywords: Optimal Control Theory, Budget deficit, trading deficit
  • Mohsen Tartar, Razieh Davarikish Pages 97-116

    Export is one of the determinants of business development and sustainable economic growth, which in the modern economy is strongly influenced by superior technology and economic complexity index. Since scientific productivity provides the conditions for the acquisition of superior technology, therefore, to the extent that export development can be tailored to the export-oriented characteristics of non-renewable sources in developing countries, the challenge is to what extent has the growth of scientific productivity been able to affect the export of high-tech developing countries? The main purpose of this study is to investigate the impact of the scientific productivity index on high-tech exports of G15 developing countries during 2000-2018; using Panel Data Vector Autoregressive (PVAR) method. The results show that in a 10-yearly period, generating a shock in scientific productivity has a positive effect on high technology exports and over time the impact of increasing scientific productivity on high technology exports increases. Moreover, a positive shock in financial risk, initially leads to an ever-increasing export of high technology exports but the effects are not permanent and diminishes after about 4 years. The economic risk also has a positive effect on increasing high technology exports, while the impact of political risk is negligible on high technology exports in the long and short term. The results of variance decomposition also show that the variables with high technology export, economic risk and scientific productivity have the most impact on the high technology export respectively.Financial risk has little effect and political risk has the least impact on high-tech exports.

    Keywords: Scientific Productivity, Exports, Panel Data Vector Regression, G15 Countries
  • Ali Jafari, Jomadoordi Gorganli Davaji *, Majid Ashrafi, Arash Naderian Pages 117-136

    Comparability is a qualitative feature that adds to the usefulness of financial and economic information. Macroeconomic variables can affect the relationship between comparability and dividend payout. Therefore, this paper examines the moderating role of macroeconomic variables in the relationship between comparability criteria and dividend payout policy. The sample consists of 119 active companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 2011 to 2017. To measure the comparability, three criteria of earnings comparability, operating cash flows comparability, and discretionary accruals comparability have been utilized. Multivariate linear regression model using Eviews9 software was used to test the research hypotheses. The results showed that the net income comparability had a significant negative effect on dividends payout. The effect of interest rate on the relationship between net income comparability and dividend payout has been positive and significant. Inflation had a positive and significant effect on the relationship between net income comparability and dividend payout. The official exchange rate had a significant negative impact on the relationship between net income comparability and dividend payout, and also it had a significant negative impact on the relationship between discretionary accruals comparability and dividend payout. The effect of the informal exchange rate on the relationship between net income comparability and dividend payout has been negative and significant.

    Keywords: Macroeconomic variables, financial statement comparability, corporate dividend payout policy