فهرست مطالب

راهبردهای توسعه روستایی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1399)

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وکیل حیدری ساربان*، ارسطو یای حصار صفحات 3-17

    هدف این پژوهش بررسی رابطه گردشگری با سلامت اجتماعی ساکنان روستایی دهستان سردابه از توابع روستایی شهرستان اردبیل می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای، و از لحاظ ماهیت، نیز از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه روستاییان بالای 15 سال ساکن در دهستان «سردابه» می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، تعداد نمونه مناسب برای این تحقیق 385 نفر بدست آمد؛ از سویی، برای برابری در آزمون و نتیجه، 385 نفر از روستاییان ساکن در دهستان فاقد گردشگری «بالغلو» به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسش نامه صورت گرفت. در نهایت، نتایج آمون tدر ارتباط با متغیر سلامت اجتماعی دو گروه نشان داد که به جز یک متغیر انطباق اجتماعی بین تمامی متغیرهای تحقیق (انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی و شکوفایی اجتماعی) با متغیر مستقل رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، بهزیستی اجتماعی، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، توسعه اجتماعی شهرستان اردبیل
  • یحیی صافی سیس*، میلاد جودی دمیرچی، مژده ملکی صفحات 19-36

    هزینه‏ های پیش‏بینی اثرات اقتصادی محصولات فناوری زیستی نوین، بسیار بالا می‏باشد و پژوهش‏ های اقتصادی در خصوص اثرات کشت این محصولات در مناطق روستایی، می‏تواند نقشی مهم در طراحی مکانیسم‏های نظارتی کارآمد و سیستم های نوآوری کشاورزی ایفا کند. در همین راستا، پژوهش حاضر بر مبنای پارادایم کیفی و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی به منظور تحلیل دیدگاه پژوهشگران مراکز تحقیقات کشاورزی در خصوص فرصت‏ها و تهدیدهای ابعاد اقتصادی کشت محصولات فناوری زیستی نوین در مناطق روستایی در سال 1398 انجام شد. به منظور جمع ‏آوری داده‏ها از شیوه مصاحبه نیمه‏ ساختار یافته با 23 نفر از پژوهشگران، با روش نمونه‏گیری گلوله‏برفی استفاده شد. یافته‏های این پژوهش نشان داد، در خصوص فرصت‏ها، «ناگزیر بودن حرکت به سمت نظام کشاورزی مبتنی بر مهندسی ژنتیک در جهت خودکفایی و صادرات» و در خصوص تهدیدها، «تحمیل نظام کشاورزی مبتنی بر مهندسی ژنتیک و مسایل سیاسی و بازاریابی» بر کشت محصولات فناوری زیستی نوین در مناطق روستایی تاثیرگذار بودند. در راستای نتایج حاصله، پیشنهاد می‏شود کمیته‏ ای متخصص تشکیل شود و در سه حیطه تکمیل پژوهش‏های فناوری زیستی نوین در زمینه توانایی تولید بذر و سایر نهاده ‏های محصولات فناوری زیستی نوین در داخل کشور، ارزیابی ایمنی اثرات زیست‏ محیطی و سلامتی محصولات فناوری زیستی نوین و ایجاد توافق نسبی بین موافقان و مخالفان فعالیت ‏کند، تا با تامین پیش‏نیازهای لازم، کشت این محصولات در مناطق روستایی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کشت تجاری، خودکفایی، صادرات، فرصت‏ها و تهدیدها
  • علی رسولیان*، حسین حکیم پور صفحات 37-47

    یکی از مشکلات اساسی کشورهای در حال توسعه، اتکای بیش از حد درآمد آنها به صدور یک یا تعداد محدودی از کالاهاست. به منظور کاهش وابستگی اقتصاد ایران به صادرات نفت خام جهت گیری سیاست های صادراتی باید به سمت صدور کالاهای غیرنفتی تغییر یابد. چنین امری تحقق پیدا نمی کند مگر اینکه فرصت های موجود در صادرات بخش های مختلف شناسایی و از طریق رشد سرمایه گذاری در این حوزه به این فرصت ها جنبه عملیاتی بخشیده شود. یکی از مولفه های کلیدی اثر گذار بر توسعه صادرات و تجارت غیر نفتی بخصوص در بخش کشاورزی و به تبع آن توسعه روستایی، توجه به حوزه سرمایه گذاری مستقیم خارجی و اثر پذیری کوتاه و بلند مدت آن بر رونق تجارت و رشد مولفه های توسعه روستایی می باشد. این مطالعه بر آن است تا به بررسی نقش سرمایه گذاری خارجی در استان خراسان رضوی بر توسعه تجارت خارجی آن و نیز تاثیر این دو پارامتر بر توسعه روستایی استان خراسان رضوی بپردازد. آمار و اطلاعات لازم از طریق سایت گمرک ایران و استان خراسان رضوی، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و سایر منابع کتابخانه ای برای دوره 1397- 1390 برای 40 شرکت صادرکننده کشاورزی منتخب استان که توسط اتحادیه صادرکنندگان معرفی شدند، و نیز تجزیه و تحلیل مولفه های توسعه روستایی به دست آمد. نتایج برآورد الگوی پانل برای داده های تابلویی نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دوره مورد مطالعه نقش مثبت و معنی داری بر تجارت استان خراسان رضوی و متعاقب آن تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص های توسعه روستایی داشته است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، تجارت، خراسان رضوی، توسعه روستایی
  • ساجده کریمی کندزی* صفحات 49-61

    روستاها برای اینکه بتوانند به کارایی متناسب خود دست یابند به خصوص در زمینه کارایی شغلی و توسعه انسانی در بین دهیاران و شوراهای روستایی باید به نقش فناوری اطلاعات توجه بیشتری داشته باشند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی چگونگی توسعه انسانی و کارایی شغلی بر اساس فناوری اطلاعات در بین دهیاران و شوراهای اسلامی روستاهای شهرستان نطنز می باشد. تحقیق حاضر از روش های تحقیق توصیفی، تحلیلی استفاده خواهد کرد. همچنین این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر دهیاران و شوراهای اسلامی روستاهای دارای دهیار بخش مرکزی شهرستان نطنز به تعداد 150 نفر می باشند که حجم نمونه به شیوه کل سرشماری به تعداد 150 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه(پرسشنامه فناوری اطلاعات، توسعه انسانی و کارایی شغلی) محقق ساخته با 38 سوال می باشد. روایی پرسشنامه به شیوه صوری و سازه ای بوده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 81/0 مورد تایید واقع شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار پی ال اس صورت پذیرفته است. نتایج بیانگر آن است که به طور کلی فناوری اطلاعات بر توسعه انسانی و کارایی شغلی در بین دهیاران و شوراهای اسلامی روستاهای شهرستان نطنز اثرگذار بوده است که این امر به گونه ای بوده که فناوری اطلاعات بر کارایی شغلی با ضریب مسیر 0.27 و مقدار T 5.33، فناوری اطلاعات بر کارایی شغلی با ضریب مسیر 0.44 و مقدار T 7.17، تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، کارایی شغلی، فناوری اطلاعات، شهرستان نطنز
  • عبدالحلیم کر*، حمید بلالی، محمدشریف شریفزاده صفحات 63-74

    استان مازندران از جمله قطب های مهم تولید توتون در کشور می باشد. بررسی وضعیت کشت توتون به عنوان یک نظام تولید کالای تخصصی در این استان طی دوره 28 ساله بر مبنای مستندات موجود نشان گر کاهش کشت این محصول است. این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر تمایل کشاورزان بر ادامه کشت توتون در استان مازندران انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از نظرات گروهی از صاحب نظران تایید شد و پایایی آن بر مبنای سنجش ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه شامل عوامل محیطی، ترویجی، فنی، اجتماعی و حمایتی بالاتر از 75/0 بدست آمد. جامعه آماری این تحقیق را توتون کاران استان مازندران تشکیل می دهند که با بهر ه گیری از فرمول کوکران تعداد 147 نمونه به روش نمونه گیری طبقه‎ای متناسب انتخاب شدند. بر اساس نتایج تحلیل توصیفی 47/5درصد از کشاورزان به کشت توتون تمایل مثبت داشتند و مقایسه میانگین تمایل به ادامه کشت در رابطه با سن، سطح سواد، سابقه کشت و درآمد در دو جامعه (موافقان و مخالفان ادامه کشت) تفاوت معنی داری را نشان نداده است. همچنین طبق نتایج بدست آمده از تحلیل رگرسیون لجستیک متغیرهای خشکسالی و دیم بودن شرایط کشت، محصولات رقیب مانند برنج و گندم، نیروی کار خانواده و شفاف سازی درجات خرید به ترتیب با ضریب تاثیر 0/663، 1/079، 0/589 و 0/928 در مجموع 33 درصد تمایل و عدم تمایل کشاورزان نسبت به ادامه کشت توتون را پیش بینی نموده است. بر این اساس به منظور افزایش تمایل کشاورزان به ادامه کشت اتخاذ سیاست های قیمت گذاری مناسب و ارایه خدمات حمایتی مانند اعطای وام و اعتبارات، بیمه توتون کار و آشنای آنان با روش های مناسب زراعی و آماده سازی زمین با توجه به شرایط منطقه، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شرکت دخانیات، تمایل توتون کاران، رگرسیون لجستیک، استان مازندران
  • مسعود علی پناه*، فائزه قراری صفحات 75-84

    لاروهای کرم ابریشم در شرایط اقلیمی متفاوت، واکنش های متفاوتی از خود بروز می دهند که باعث اقتصادی بودن پرورش برخی نژادهای آنها در شرایط اقلیمی خاص نسبت به سایر نژادها می گردد. با استفاده از رویهGLM نرم افزارSAS 9.2 تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین صفات به منظور، بررسی اثرات شرایط آب و هوایی روستاهای نوغان دار منطقه تربت حیدریه، جنس و نژاد بر عملکرد کرم ابریشم نژادهای چینی، ژاپنی و هیبرید این دو نژاد صورت گرفت. بهترین منطقه از نظر عملکرد پیله و قشر پیله در منطقه حوض سرخ با وزن پیله 3186/0± 5105/1 و وزن قشر پیله 0805/0±4124/0 گرم می باشد. همچنین، نژاد هیبرید به طور معنی داری با وزن پیله 2214/0± 767/1 و وزن قشر پیله ی0361/0±4058/0 گرم عملکرد بیشتری نسبت به سایر نژادها دارا می باشد (سطح معنی داری 05/0). جنس ماده عملکرد بهتری از نظر پیله 3143/0± 5965/1 گرم و قشر0899/0±3679/0 گرم در ابریشم کشی نسبت به جنس نر دارا می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد روستای حوض سرخ شرایط بهتری برای پیله کشی دارا می باشد و عملکرد جنس ماده نژاد هیبرید نسبت به سایر نژادها بیشتر می باشد. آمیزش هر والد کرم ابریشم هیبرید اگرچه تعداد تخم ریزی بیشتر از آمیزش در حالت های مختلف است، اما کرم ابریشم جوان بدست آمده در این حالت به شدت حساس به بیماری بوده و تلفات به حداکثر می رسد. درحالتی که از کرم ابریشم ژاپنی در نقش والد نر استفاده می شود تخم ریزی بیشتر و مطلوب است

    کلیدواژگان: برگ توت، تربت حیدریه، کرم ابریشم، هیبرید
  • فاطمه گنج بخش، مهدی کلاهی* صفحات 85-101

    علیرغم مالکیت انحصاری و همچنین پتانسیل بالای طبیعت حوضه آبخیز سیدعلی بخش رضویه شهرستان مشهد، ولی بعلت محرومیت ساکنان آن و فقر شدید امکانات، پایداری زیستی اهالی حوضه، بسیار مورد تهدید است. هدف این پژوهش بررسی جنبه‏های مختلف دهکده‏زیستی پایدار و نیز واکاوی برخورداری از مواهب طبیعی جهت رسیدن به استقلال نسبی در بعد معیشت است. جامعه آماری این پژوهش زنان و مردان بالای 18 سال در دهکده سیدعلی واقع در بخش رضویه شهرستان مشهد بوده و روش تحقیق به صورت آماربرداری 100 درصد خانوارها اجرا شد. جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق سه روش بازدید میدانی، مصاحبه عمیق با ساکنان و همچنین تکمیل فرم ها و پرسشنامه‏های محقق ساخته انجام گرفت. برای تحلیل داده‏ها، از نرم افزار SPSS و از آماره‏های میانه، مد، میانگین، انحراف معیار، بیشینه، کمینه، واریانس و همچنین آزمون‏های متفاوتی چون لوین، تی تست، پیرسون و F استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که ساکنان این حوضه، یک اجتماع خانوادگی بوده و تقریبا فاقد کلیه امکانات زیربنایی هستند. براساس نتایج، در میان عوامل موثر بر پایداری دهکده‏زیستی، متغیرهای جاذبه طبیعی، تقدیرگرایی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی از میانگین بالایی برخوردار بودند. وضع بد بهداشتی، پایین بودن میزان درآمد، وضع نامناسب تغذیه، پایین بودن میزان سواد و همچنین جوانی جمعیت، از علل کم‏توسعه‏یافتگی هستند. بررسی‏ها نشان داد که حوضه توانایی بالایی برای سرمایه‏پذیری و سرمایه‏گذاری دارد. بعلاوه، پتانسیل معیشت‏های جایگزین که بتواند به ارتزاق و حیات اجتماعی-زیستی منطقه کمک کند، بالاست. در این راستا، ضروری است تا تعامل ساکنان حوضه با نهادهای بویژه کارآفرینی و توسعه روستایی بیشتر شود.

    کلیدواژگان: پایداری زیستی، معیشت جایگزین، حفاظت طبیعت، روستازیستی پایدار، توانمندسازی
  • عباس عباسیان، محبوبه ناصری*، محمدرضا عباسپور صفحات 103-118

    در سال های اخیر توسعه کشت کلزا به دلیل خصوصیات مطلوب و نیاز به خودکفایی روغن مورد توجه سیاست گزاران بخش کشاورزی قرار گرفته است. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی و تحلیل کشت و عملکرد کلزا در بخش کدکن تربت حیدریه انجام شد. بدین منظور داده های سطوح برداشت، تعداد بهره برداران و عملکرد های کلزا طی چهار سال از سال زراعی 1395-1394 تا 1398-1397 مورد بررسی قرار گرفت. سطح برداشت در سال های 1395، 1396، 1397 و 1398 به ترتیب 3/20، 3/28، 26 و 15/22 هکتار بود. همچنین میانگین وزنی عملکرد مزارع کلزا بخش کدکن در طی سال های مذکور به ترتیب 5/2، 4/3، 8/3 و 4 تن در هکتار بود. همبستگی داده های سطح برداشت و عملکرد 28 مزرعه کلزای بخش کدکن تربت حیدریه با دو مدل خطی و سیگموییدی 3-پارامتری برازش داده شد. مدل سیگموییدی 3-پارامتری به دلیل ضریب همبستگی بیشتر (**65/0 (R= و مجذور میانگین مربعات خطای (85/0RMSE=) پایین تر از دقت بالاتری نسبت به مدل خطی برخوردار بود. بر اساس مدل سیگموییدی هر چه کلزاکار از سطح کشت بیشتری برخوردار باشد، عملکرد افزایش یافته و سپس روند ثابتی خواهد داشت. میزان تولید 15 کلزاکار بخش کدکن در طی چهار سال 335 تن بود. در سال های 1395، 1396 و 1397 عملکرد کلزا روند افزایشی داشت، که به دلیل افزایش دانش و مهارت کلزاکاران، استفاده از روش های نوین آبیاری (مانند آبیاری تیپ)، استفاده از دستگاه ریزدانه کار و تغذیه مناسب گیاهی بوده است. جهت توسعه کشت کلزا در بین کشاورزان بخش کدکن برنامه هایی مانند افزایش قیمت خرید تضمینی، تامین به موقع بذر، افزایش سیاست های تشویقی، توسعه دستگاه های کارنده کلزا مانند ریزدانه کارها، تجهیز کمباین ها به هد مخصوص برداشت کلزا، توسعه آبیاری تیپ و سایر روش های نوین آبیاری، توسعه کشت نشایی کلزا، توسعه طرح های یکجا کشتی، ایجاد مراکز خرید و جمع آوری کلزا از کشاورزان، توسعه برنامه های آموزشی ترویجی کلزا تعداد و زمان آبیاری ها و زمان برداشت پیشنهاد می شود. همچنین توصیه می شود مدیران بخش کشاورزی و مروجان پهنه-های تولیدی برای کاهش هزینه ها و دست یابی به بازده اقتصادی و عملکرد بیشتر، کشاورزان عمده مالک را جهت توسعه کشت کلزا ترغیب کنند.

    کلیدواژگان: ارقام هیبرید کلزا، عملکرد دانه، دانه های روغنی
|
  • Vakil Heidari Sareban*, Arastoo yasri hesar Pages 3-17

    This paper aims to survey of tourism relationship with social well-being of villagers in the Ardabil County. This study is descriptive - analytical in terms of research methods, practical in terms of nature and is a library and field kind of research in terms of the type of data collection. The tool used in measuring the questionnaire was made by the researcher. It can be said that studied population in this study consists of all villagers living in rural areas of Ardabil County in 2017 (N= 85053), among which 385 persons were selected as statistical sample using Cochran formula. Sample size was determined based on the Cochran’s formula and the required data were collected through questionnaires. Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.84-0.93). For data analysis, SPSS software was used. The results of research showed that there was a statistically significant positive relationship between social actualization, social acceptance, social contribution, and social cohesion and development of rural tourism. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.

    Keywords: social well-being, Rural development, Rural tourism, Social development, Ardabil County
  • Yahya Safi Sis *, Milad Joodi Damirchi, Mozhdeh Maleki Pages 19-36

    The cost of forecasting the economical effects of modern biotechnology products is very high, and economic researches on the effects of cultivating these products in rural areas can play an important role in designing efficient monitoring mechanisms and agricultural innovation systems. In this regard, the present study was based on qualitative paradigm and using qualitative content analysis to analyze the views of researchers of agricultural research centers on opportunities and threats to the economic dimensions of cultivation of modern biotechnology products in rural areas in 2019. In order to collect data, a semi-structured interview method with 23 researchers was used by snowball sampling method. The findings of this study showed that in terms of opportunities, "the inevitability of moving towards an agricultural system based on genetic engineering for self-sufficiency and export" and about of threats, "the imposition of agricultural system based on genetic engineering and political and marketing issues" influenced the cultivation of modern biotechnology products in rural areas. In line with the results, it is proposed to form a specialized committee and works in three areas: “completion of modern biotechnology researches in the field of ability to produce seeds and other inputs of modern biotechnology products in the country”, “safety assessment of environmental and health effects of modern biotechnology products” and “creating a relative agreement between proponents and opponents”, In order to provide the necessary prerequisites, cultivation of these crops in rural areas can be on the agenda.

    Keywords: Commercial Cultivation, self-sufficiency, Exports, Opportunities, Threats
  • Ali Rasoolian *, Hosein Hakimpur Pages 37-47

    One of the main problems of developing countries is that they rely heavily on income to export one or a limited number of goods. In order to reduce the dependence of Iran's economy on crude oil exports, the orientation of export policies should be shifted towards the export of non-oil goods. This will not happen unless the existing opportunities in the export of various sectors are identified and these opportunities are operational zed through the growth of investment in this field. One of the key components affecting the development of exports and non-oil trade, especially in the agricultural sector and consequently rural development, attention to foreign direct investment and its short-term and long-term impact on trade prosperity and growth of rural development components. Be. This study aims to investigate the role of foreign investment in Khorasan Razavi province on the development of its foreign trade and also the impact of these two parameters on rural development of Khorasan Razavi province. Necessary statistics and information through the customs website of Iran and Khorasan Razavi province, the Central Bank and the Statistics Center of Iran and other library resources for the period 2013 to 2019 for 40 selected agricultural exporting companies selected by the exporters' union, as well as component analysis rural development was achieved. The results of estimating the panel pattern for panel data showed that foreign direct investment in the study period had a positive and significant role on trade in Khorasan Razavi province and subsequently had a positive and significant effect on rural development indicators.

    Keywords: Foreign Investment, Trade, Khorasan Razavi, Rural development
  • Sajedeh Karimi * Pages 49-61

    Villages need to pay more attention to the role of information technology in order to achieve their proper performance, especially in terms of job performance and human development, amongst village councilors and rural councils. The purpose of the present study is to investigate how human development, and job performance, are based on information technology among the villagers and the Islamic councils of the villages of Natanz. The present study will use descriptive, analytical research methods. This research is also applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of 150 people in the villages of Natanz in the central part of the county of Natanz, consisting of village leaders and Islamic councils. The research instrument consisted of a researcher-made questionnaire (Information Technology, Human Development and Job Performance Questionnaire) with 38 questions. The validity of the questionnaire was formal and structural, and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.81. Data analysis was performed based on structural equation analysis in Smart PLS software. The results indicate that, in general, information technology has had an impact on human development, and job performance among the village councilors and village councils in the city of Natanz. The value of T 5.33, IT influenced job performance with path coefficient of 0.44 and T value of 7.17.

    Keywords: Human development, job performance, Information technology, Natanz County
  • Abdolhalim Kor *, Hamid Balali, Mahammad Sharif Sharifzadeh Pages 63-74

    Mazandaran province is one of the important poles of Tobacco production in the country. Evaluation of Tobacco cultivation status as a specialized commodity production system in the province over a 28-year period based on available evidence indicates a decline in cultivation of this crop. The aim of this study was to identify and analyze factors affecting farmers' tendency to continue tobacco cultivation in Mazandaran province. Data collection tool was a questionnaire, its validity was confirmed by the opinion of a group of experts and its reliability was based on Cronbach's alpha coefficient for different sections of the questionnaire, including environmental, extensional, technical, social and support factors above 0.75. The statistical population of this study is composed of tobacco farmers in Mazandaran province that Using Cochran sampling method, 147 samples were selected according to stratified sampling. According to descriptive analysis, 47.5% of farmers were positive about tobacco cultivation and the comparison of the mean tendency to continue cultivation in relation to age, literacy level, background tobacco farmers and income in the two communities (advocates and disagreeing continue to cultivate tobacco) did not show a significant difference. Also, according to the results of logistic regression analysis of drought and dry growing conditions, competing products such as rice and wheat, labor family and Transparency of purchase rates, respectively, with coefficient impact 0.663, 1.079, 0.589 and 0.628 has predicted a total of 33% of farmers' willingness and unwillingness to continue growing tobacco. Accordingly, in order to increase the tendency of farmers to continue cultivating, it is recommended to adopt appropriate pricing policies and provide support services such as providing loans and credits, tobacco insurance and their familiarity with appropriate agricultural methods and land preparation according to the conditions of the region.

    Keywords: Tobacco company, Tobacco farmer's tendency, Logistics regression, Mazandaran Province
  • Masoud Alipanah *, Faezeh Gharari Pages 75-84
  • Fatemeh Ganjbakhsh, Mahdi KOLAHI * Pages 85-101

    The resident life sustainability is very threatened despite the sole proprietorship and high potential of the natural resources of Seyyed Ali Watershed in the Razavi district of Mashhad County, Khorasan_Razavi Province, Iran, and also due to the deprivation and severe poverty. The research aims to investigate different aspects of sustainable rurality as well as to analyze the natural benefits to achieve relative independence in the livelihood. The statistical population was all individuals above 18, living in the watershed. The required data and information were collected through three methods, including field survey, in-depth interviews with residents as well as completing forms and researcher-made questionnaires. The results indicate that the residents of the basin are a family community. The village lacks almost all infrastructure facilities. Based on the results, the variables of natural attraction, fate, social cohesion, and social participation were the main factors affecting sustainable rurality. Poor health, low income, poor nutrition, low literacy, and the young population were the causes of underdevelopment. Surveys showed that the watershed has a high potential for investment. Besides, the potential for alternative livelihoods is high that can contribute to the livelihood and socio-biological life of the region. However, watershed residents must interact with institutions, particularly entrepreneurship and rural development.

    Keywords: Bio-sustainability, Alternative Livelihoods, Nature Conservation, Sustainable Rurality, Empowerment
  • Abbas Abbasian, Mahboobeh Naseri *, Mohammad Reza Abbaspor Pages 103-118

    Recently, the development of canola (Brassica napus L.) cultivation has attracted the attention of agricultural managers due to its favorable characteristics and the need for oil self-sufficiency. The present study was conducted to evaluate and analyze canola cultivation and yield in Torbat Heydariyeh Kadkan district. For this purpose, data on harvest levels, number of users and canola yields were examined during four years. Harvest levels in 2016, 2017, 2018 and 2019 were 20.3, 28.3, 26 and 22.15 hectares, respectively. Also, the weighted average yield of canola farms in Kadkan district during the mentioned years was 2.5, 3.4, 3.8 and 4 tons per hectare, respectively. The correlation of harvest data and yield of 28 rapeseed farms in the Torbat Heydariyeh Kadkan villages was adjusted with two linear and 3-parametric sigmoid models. The 3-parameter sigmoid model had a higher accuracy than the linear model due to the higher correlation coefficient (R= 0.65**) and the mean square error (RMSE = 0.85) Based on the sigmoid model, yield increased with increasing rapeseed cultivation levels and then stabilized. There was a significant relationship between the level and yield of canola in the four-year period (R = 0.6**), so that as the level of cultivation increased, the yield also increased. The production of 15 canola codecs in Kadkan during 33 years was 335 tons. To develop canola cultivation among farmers in Kadkan, programs such as increasing the guaranteed purchase price, timely supply of seeds, increasing incentive policies, developing efficient canola machines such as grain harvesters, equipping combine harvesters with canola harvesting heads, development of type irrigation and other new methods of irrigation, development of canola cultivation, development of joint ship projects, creation of shopping centers and collection of rapeseed from farmers, research to identify cold-tolerant cultivars to reduce cold sensitivity and development of the program Promotional training, especially when planting, watering and harvesting time of time is recommended. It is also advisable for agricultural managers and promoters of production areas to reduce costs and achieve greater economic efficiency and performance, encouraging major farmers to develop rapeseed cultivation.

    Keywords: Grain yield, Oilseeds, Rapeseed Hybrid Cultivars