فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1399)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید هوشنگی* صفحات 3-24
    هویت یک مساله پیچیده و چند لایه است به ویژه هویت در جامعه ایرانی که به دلایل مسایل تاریخی و حضور در گذرگاه مهم جهان از پیچیدگی بالاتری برخوردار است. بعد زبانی به عنوان بخش مهمی از هویت ایرانیان است که در اصل 15 قانون اساسی مورد توجه قانون گذاران بوده است. تفاسیر غیرهمگون با هویت و همبستگی ملی از این اصل، ضرورت تبیین کامل از این اصل را نشان می دهد. بر این اساس نوشتار حاضر با اتخاذ رهیافت منشاگرایی (ترکیب متن گرایی و مولف گرایی) و جامعه شناسی تاریخی نسبت به تبیین اصل 15 قانون اساسی اقدام نموده و از گذر این تفسیر، برداشت های سیاستی و اجرایی متناسب با آن استخراج کرده است. اصطلاحات و عباراتی مانند مشترک، رسمی، زبان های محلی و قومی و ادبیات با استفاده از رویکرد منتخب در این نوشتار تبیین شده است. مهم ترین نکته تحلیلی اصل 15 قانون اساسی، اصالت خط و زبان فارسی است که هم تفسیر اصل و هم برداشت های آن باید با رعایت این نکته صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، اصل 15، تفسیر، برداشت، جمهوری اسلامی ایران
  • احمد کاظمی، محمدعلی کفایی فر* صفحات 25-46
    اقلیت ازجمله واژه های حقوقی است که در اسناد بین المللی حقوق بشری بکار رفته؛ اما به دلیل اختلاف نظرها، تعریفی از آن نشده است. این مقاله با هدف استنتاج تعریفی از اقلیت در اسناد بین المللی، با کاربست روش توصیفی تحلیلی و در پاسخ به سوال اصلی، یعنی مفهوم اقلیت در اسناد بین المللی حقوق بشر، با استفاده از نظریات هرمنوتیک حقوقی به احصاء عناصر مادی و ذهنی اقلیت در این اسناد به ویژه «اعلامیه 1992 حقوق اشخاص متعلق به اقلیت ها» می پردازد. اسناد و شواهد حاکی است که علی رغم نبود تعریف از اقلیت، تدوین کنندگان هوشمندانه بر عناصر مادی اقلیت شامل عناصر چهارگانه عرفی (مذهب، قومیت، زبان و منشا ملی)؛ تعداد اندک؛ غیرحاکم بودن؛ فرد محور بودن و عناصر ذهنی شامل حس متفاوت بودن، اختیاری بودن اذعان تعلق به اقلیت، در معرض تبعیض قرارداشتن، تمایل به حفظ خصوصیات متمایز، اراده جمعی، حس همبستگی، حس همگرایی برابری خواهانه و حس وفاداری تاکید کردند؛ هم چنین بر تاثیر تابعیت و قدمت سکونت بر حقوق اقلیت ها صحه گذاشتند. مقاله درصدد است که با استفاده از این عناصر، تعریف حقوقی از اقلیت در اسناد بین المللی حقوق بشر استنتاج و مولفه های آن را با وضعیت اقلیت ها در قانون اساسی ایران بررسی نماید. یافته ها حاکی است مفاد قانون اساسی، حقوق مذهبی، فرهنگی و زبانی مندرج در اسناد بین المللی حقوق بشر را شامل می شود و چنانچه در اسناد مذکور تاکید شده است شرط بهره مندی از حقوق ویژه اقلیت ها، داشتن شروطی نظیر وفاداری به کشور، رعایت قوانین ملی و تمامیت ارضی است.
    کلیدواژگان: اقلیت، اسناد بین المللی حقوق بشر، عناصر مادی و ذهنی، هرمنوتیک حقوقی، اقلیت معکوس، ایران
  • بهاره سازمند*، میثم موسوی صفحات 47-66
    هدف کلی از این مقاله تحلیل محتوای مقایسه ای کتاب های درسی ادبیات فارسی دوره ابتدایی کشور ایران و کتاب های دری صنف ابتدایی کشور افغانستان برای تعیین جایگاه مولفه های هویت ملی در محتوای این کتاب ها است. در این پژوهش از روش پژوهش تحلیل محتوای تلفیقی (کمی و کیفی) با رویکرد مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 6 کتاب فارسی پایه های اول تا ششم دوره ابتدایی در ایران در سال تحصیلی 1398-1399 و 6 کتاب دری صنف های اول تا ششم دوره ابتدایی در افغانستان در سال تحصیلی 1398-1399 است. برای تحلیل محتوای کمی از نرم افزار SPSS و برای تحلیل محتوای کیفی هم از بررسی مضامین کتب درسی و تعیین شاخص های هویت ملی در کتاب های جامعه آماری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نخست توجه به مولفه های هویت بخش ملی در کتاب های درسی فارسی دوره ابتدایی ایران و کتاب های درسی دری صنف ابتدایی افغانستان کمتر از 50 درصد بوده و دوم، درصد فراوانی مولفه های هویت بخش در کتاب های فارسی دوره ابتدایی در ایران بیشتر از کتاب های دری دوره ابتدایی در افغانستان است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، کتاب فارسی، کتاب دری، ایران، افغانستان، دوره ابتدایی
  • سیروس محمودی* صفحات 67-84
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت محتوای کتاب های درسی دوره متوسطه دوم درخصوص توجه به مولفه های مفهومی ایثار و شهادت است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه ی پژوهشی شامل تمام کتاب های درسی دوره ی متوسطه دوم است که در سال 1399 چاپ شده و نمونه ی تحقیق شامی 16 جلد از کتاب های درسی است که به صورت هدفمند انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان داد که فراوانی مولفه های ایثار و شهادت در کتاب های درسی رشته علوم انسانی 706 مورد و در کتاب های درسی مشترک رشته های تجربی و ریاضی، 617 مورد است. نتایج آزمون خی دو، معنی دار بودن این تفاوت را نشان داده است. در مجموع یافته های پژوهش بیانگر این است که در کتاب های درسی دوره متوسطه دوم توجه متعادلی به مولفه های مفهومی ایثار و شهادت نشده است.
    کلیدواژگان: ایثار، شهادت، تفکر بسیجی، کتاب های درسی، تحلیل محتوا
  • حبیب الله فاضلی*، میلاد یزدان پناه صفحات 85-100
    موضوع مقاله پیش رو پرداختن به نظام اعتقادی و آیینی در میان قشقایی ها با تاکید بر عنصر «اجاق و آتش» است. بررسی نظام اعتقادی و آیینی در میان ایلات ایرانی، به ویژه اجتماعات ایلی قبیله ای متناسب با نوع زیست آنها، از ابزارهای مهم شناخت ارزش ها، باورها، ذهنیت، هویت، نقش ها و موقعیت های اجتماعی آنهاست که به وضوح در ارتباطی معنادار و پیوسته باکلیت هویت ایرانی قرار دارند. بسیاری از این اعتقادات و آیین ها، در کنار کارویژه های اجتماعی، کارکردهای سیاسی و هویتی مهمی را ایفا کرده اند. هرچند امروزه بخش زیادی از جمعیت قشقایی، در شهرها ساکن شده اند، اما این جمعیت هنوز با چالش رهایی از سنت و پذیرش مدرنیته مواجه هستند، بنابراین تلاش برای حفظ آداب ورسوم ایلی خود یکی از مولفه های جامعه ی موردنظر برای رهایی از عواقب روحی و ذهنی این چالش است.
    کلیدواژگان: آتش، اجاق، قشقایی، مشروعیت، جنسیت
  • منصور صالحی*، بهرام نوازنی صفحات 101-118
    جمهوری آذربایجان، به دلیل داشتن پیوندهای تاریخی با سرزمین ایران و نیز قرار گرفتن در موقعیت مکانی دارای اهمیت ژیوپلیتیکی و سوق الجشی است که بر نقش منطقه‏ای جمهوری اسلامی ایران اثر می‏گذارد، از دریچه ی منافع ملی و سرزمینی این کشور، حوزه ی سیاسی مهمی به شمار می‏رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جمهوری آذربایجان در ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران، تلاش دارد با ارایه ی راهکارهایی مطلوب در راستای افزایش همبستگی ملی گام بردارد. سوال اصلی تحقیق این است که جمهوری آذربایجان چگونه به ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران می‏پردازد؟ در این راستا، فرضیه ی تحقیق عبارت است از:جمهوری آذربایجان با بهره‏گیری ازاشتراکات فرهنگی، زبانی و پیشینه ی تاریخی با آذربایجان ایران بهاقدامات تحریک‏آمیز و به ایجاد چالش‏های قومی در ایران می‏پردازد. روش پژوهش به صورت ترکیبی کیفی و کمی از طریق جمع‏آوری داده‏ها به روش کتابخانه‏ای با ابزار فیش‏برداری و روش میدانی با ابزار مصاحبه ی عمیق است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز به صورت توصیف داده‏ها و تحلیل محتوای کمی پس از دسترسی به تمام نتایج به دست آمده از منابع کتابخانه‏ای و مصاحبه ی عمیق، صورت گرفته است. مهم ترین یافته‎های تحقیق حاکی از آن است که جمهوری آذربایجان از نظر 31 درصد مصاحبه شوندگان با بهره‏گیری از پیوندهای زبانی و تاریخی به اقدامات تحریک‏آمیز و به ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران می‏پردازد.
    کلیدواژگان: آذربایجان ایران، ‎ چالش‏های قومی، جمهوری آذربایجان، همبستگی ملی
  • محمدرضا غلامی*، جمال عرف صفحات 119-136
    اقوام در ایران چه قبل از تشکیل دولت ملی و چه بعد از آن همواره مورد توجه روشنفکران و نخبگان و نظام های سیاسی حاکم بوده اند. اقوام تا پیش از تثبیت دولت ملی در ایران بیشتر از سوی روشنفکران و عمدتا در جهت برساخت ناسیونالیسم ایرانی و غالبا در کتب، روزنامه ها و اشعار مورد توجه قرار می گرفتند. در دوره پهلوی اول و دوم عمدتا این ناسیونالیسم باستان گرا بود که به اقوام موجودیت و معنا می بخشید و آن را به مثابه تهدیدی برای شکل گیری هویتی فراگیر در نظر می گرفت؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی نوعی دگرگونی در فضای گفتمانی درخصوص هویت را شاهد هستیم. این گفتمان متفاوت در سال های ابتدایی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به طور مشخص، خود را در سپهر گفتمانی امام خمینی(ره) نشان می دهد. این مقاله به بررسی مبانی و اصول سیاستگذاری هویتی در ج.ا.ا. بر پایه گفتمان امام خمینی(ره) می پردازد. برای این منظور از رهیافت ساختارگرایی، در قالب چارچوب نظری، بهره گرفته شده است. داده هایی که در این تحلیل بدان ها پرداخته شد شامل سخنرانی های امام(ره) در صحیفه امام بوده است. دال مرکزی گفتمان حاکم بر سیاستگذاری هویتی در اندیشه امام(ره)، اتحاد دینی بوده است. هم چنین می توان از مواردی نظیر برابری، برادری، نفی تفرقه، تنازع و نفی قوم گرایی به منزله ی دال های شناور یاد کرد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری هویتی، اتحاد دینی، برادری و برابری اقوام، نفی تفرقه
  • محمدرضا تاجی اشکفتکی، ساسان ودیعه*، رضا صفری شالی صفحات 137-154
    نوشتار حاضر با هدف مطالعه ی جامعه شناختی جریان های فرهنگی نوپدید و به منظور پاسخگویی به این سوال انجام گرفته است که آموزه های عرفان حلقه، در کل دارای چه ماهیت و کارکردهایی بوده و به تبع آن، چه آسیب های سیاسی اجتماعی بر ایران دارد؟ در این پژوهش با استفاده از روش های اسنادی و میدانی (تکنیک مصاحبه) داده ها و اطلاعات گردآوری شده است. جامعه ی هدف پژوهش مشتمل بر دو گروه 1- مروجان و اعضای فرقه ی نوظهور عرفان حلقه در ایران و 2- خبرگان و متخصصان در حوزه ی مورد مطالعه است. حجم نمونه با استفاده از روش اشباع نظری و از هر گروه 30 نفر جهت مصاحبه انتخاب شد. شیوه ی نمونه گیری به صورت غیراحتمالی (نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی) صورت گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از شیوه ی تحلیل محتوای کمی کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که آسیب های ناشی از ترویج آموزه های عرفان حلقه در حوزه ی اجتماعی، شامل تغییر فرهنگ، ایجاد چالش در هویت ملی، متهم کردن نظام به اعمال محدودیت، ترویج سیاست تساهل و تسامح افراطی و... است و آسیب ها در حوزه ی سیاسی نیز شامل راه اندازی جنگ نرم، نفوذ در حاکمیت، تضعیف و تشکیک در مبانی امنیت ملی، ترور فرقه ای، تبلیغات ضدنظام و... است.
    کلیدواژگان: فرقه، جریان فرهنگی نوپدید، عرفان حلقه، آسیب های سیاسی و اجتماعی
|
  • Hamid Houshangi * Pages 3-24
    Identity is a complex and multi-layered issue, especially identity in Iranian society, which is more complex due to historical issues and presence in the important passage of the world.The linguistic dimension, as an important part of Iranian identity, has been considered by legislators in Article 15 of the Constitution. Heterogeneous interpretations of national identity and solidarity from this principle indicate the need for a perfect explanation of this principle. Accordingly, the present article, by adopting the approach of originality (combination of textualism and authorism) and historical sociology, has attempted to explain Article 15 of the Constitution and, through this interpretation, has extracted the appropriate political and executive perceptions. Terms and expressions such as common, official, local and ethnic languages and literature are explained using the chosen approach in this article. The most important analytical point of Article 15 of the Constitution is the originality of the Persian script and language, which both the interpretation of the principle and its implications must be done by observing this point.
    Keywords: Constitution, Article 15, interpretation, Perception, Islamic Republic of Iran
  • AHMAD Kazemi, Mohammad-Ali Kafaeifar * Pages 25-46
    Minority is one of the legal terms used in international human rights instruments. But due to disagreements, it has not been defined. This article uses a descriptive-analytical method with the aim of inferring the definition of minority in international documents. The main question is what does the minority mean in international human rights instruments? In answer to this question, the article uses legal hermeneutic theories to enumerate the material and mental elements of the minority in international documents, especially the 1992 Declaration of Minorities.The results suggest that despite the lack of a definition of a minority, the authors of the documents have intelligently emphasized the material and mental elements of the minority. Material elements include: the four customary elements (religion, ethnicity, language, and national origin); little number; not being in power and Individualism. Mental elements include: a sense of difference, a voluntary recognition of minority affiliation, exposed to discrimination, a desire to maintain distinctive characteristics, a collective will, a sense of solidarity, a sense of egalitarian integration, and a sense of loyalty. They also reaffirmed the impact of citizenship and the history of residence on minority rights. The article's innovation is that it uses these elements to deduce the legal definition of a minority in international human rights instruments. The findings also indicate that the provisions of the Iranian constitution include the rights enshrined in international human rights instruments. The condition for enjoying the rights of minorities is to have loyalty to the country, observance of national laws and territorial integrity.
    Keywords: Minority, international human rights documents, Material, Mental Elements, Legal Hermeneutics, Reverse Minority
  • Bahareh Sazmand *, Meisam Mousavi Pages 47-66
    The main purpose of this article is comparative content analysis of Persian textbooks in the elementary school of Iran and Dari textbooks in the elementary school of Afghanistan to determine the position of national identity components in the content of these textbooks. Research method of this article is the combined (quantitative and qualitative) content analysis method with a comparative approach. The statistical samples of the research are six Persian books of the first to sixth grades of elementary school in Iran and six Dari books of the first to sixth grades of elementary school in Afghanistan. SPSS software was used for quantitative content analysis and textbook themes were examined and national identity indicators were determined in statistical sample books for qualitative content analysis. Findings of research show that first of all, attention to the components of national identity in Iranian elementary school Persian textbooks and Afghan elementary school Dari textbooks is less than 50% and second, the frequency of identity components in elementary school Persian books in Iran is higher than in Dari elementary school books in Afghanistan.
    Keywords: National Identity, Persian book, Dari Book, Iran, Afghanistan, Elementary School
  • Sirous Mahmoudi * Pages 67-84
    The purpose of this research is to investigate the amount of attention to the Components of Culture of isar (sacrifice) and martyrdom in secondary school textbooks. The research method is descriptive and the type of content analysis. The statistical population of this study is all secondary school books that published in 2020. Sixteen volumes were intentionally collected in the sample. Findings showed that the frequency of sacrifice and martyrdom components in humanities textbooks was 706 and in common textbooks of experimental and mathematical disciplines are 617. The result of the chi-square test showed significance of that difference. In general, the research findings indicate that in the secondary school textbooks, balanced attention has not been paid to the conceptual components of sacrifice and martyrdom.
    Keywords: Isar (Sacrifice), Martyrdom, Basij Thinking, Textbooks, content analysis
  • Habib-Ollah Fazeli *, Milad Yazdanpanah Pages 85-100
    The present study aimed to investigate the belief and ritual system among Qashqai people with emphasis on the "Stove and Fire" principle. The idea (hypothesis) considers that the belief and ritual system among clans of Iran, especially conglomeration of clans and tribal communities provide some important tool to recognize their values and beliefs, mentality, identity, roles, and social status, based on their lifestyle. There is a meaningful and continuous relationship between the Qashqai people and the totality of Iranian identity. Many of these beliefs and rituals have played an essential role in social functions as well as identical and political functions. Therefore, the current study seeks to answer this question that what are the socio-political functions of the "Stove and Fire" principle, as a belief and semantic system, among Qashqai nomads.
    Keywords: Fire, Stove, Qashqai, legitimacy, Gender
  • Mansour Salehi *, Bahram Navazeni Pages 101-118
    The Republic of Azerbaijan, due to its historical ties with the land of Iran and also being in a geopolitically and strategically important location that affects the regional role of the Islamic Republic of Iran, is an important political area from the perspective of national and territorial interests of this country. It is considered. The aim of this study is to investigate the role of the Republic of Azerbaijan in creating ethnic challenges in Azarbaijan, Iran, and tries to take steps to increase national solidarity by providing desirable solutions. The main question of the research is how the Republic of Azerbaijan creates ethnic challenges in Azarbaijan, Iran? In this regard, the research hypothesis is: The Republic of Azerbaijan, using cultural, linguistic and historical backgrounds with Azarbaijan of Iran, takes provocative actions and creates ethnic challenges in Iran. The research method is a combination of qualitative and quantitative through data collection in a library method with Taking notes tools and field method with in-depth interview tools. The data analysis method was done in the form of data description and quantitative content analysis after accessing all the results obtained from library sources and in-depth interviews. The most important findings of the research indicate that the Republic of Azerbaijan, according to 31% of the interviewees, uses provocative linguistic and historical links to provocative actions and create ethnic challenges in Azarbaijan, Iran.
    Keywords: Azerbaijan of Iran, Ethnic Challenges, Azerbaijan Republic, National Solidarity
  • Mohammadreza Gholami *, Jamal Orf Pages 119-136
    Ethnics in Iran, both before and after the formation of the nation state, have always been the focus of intellectuals, elites and ruling political systems. Before the establishment of the nation state in Iran, the ethnics were mostly considered by intellectuals, mainly in order to reconstruct Iranian nationalism, and often in books, newspapers and poems. In the first and second Pahlavi's periods, it was mainly archaic nationalism that gave existence and meaning to the ethnics and considered them as a threat to the extended identity system. But after the victory of the Islamic Revolution, we are faced to a kind of transformation in the discourse regarding ethnic groups. This different discourse, in the early years after the victory of the Islamic Revolution, clearly shows itself in the sphere of Imam Khomeini's discourse. This article, Basing on Imam Khomeini's discourse, examines the principles of ethnic policy in the Islamic Republic of Iran. The structural approach was used as a theoretical framework for realizing this goal. The speeches of the Imam in the Sahifa of Imam were used as data. The master signifier of the discourse governing ethnic politics in Imam Khomeini's thought has been unity. Issues such as equality, brotherhood, denial of division, conflict and denial of ethnocentrism can also be mentioned as floating signifiers.
    Keywords: Ethnic Politics, Unity, Brotherhood, equality of ethnics, Denial of division, conflict
  • Mohamadreza Taji Eshkaftaki, Sasan Vadieh *, Reza Safari Shali Pages 137-154
    The present article has been done with the aim of studying the sociology of emerging cultural currents and in order to answer these questions, what are the nature and functions of the teachings of Halqeh mysticism in general and, consequently, what are the socio-political harms to Iran? In this research, data and information have been collected using documentary and field methods (interview technique). The aim of this study consists of two groups: 1- The promoters and members of the Halqeh mysticism in Iran and 2- Experts and specialists in the field of study. The sample size was selected using theoretical saturation method and 30 people from each group were interviewed. The sampling method was non-probabilistic (targeted sampling and snowball). The collected data were analyzed using quantitative-qualitative content analysis method. The findings indicate that the damage caused by the promotion of the teachings of the Halqeh in the social field includes the change of culture, challenging the national identity, accusing the system of imposing restrictions, promoting a policy of extreme tolerance and... and damages in the political arena also include launching a soft war, infiltrating the government, weakening and doubting the foundations of national security, sectarian assassination, anti-regime propaganda, and so on.
    Keywords: sect, Emerging Cultural Stream, Halqeh Mysticism, Political, Social Damages