فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 33 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 33 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی ساوه درودی*، حمیدرضا نادی، محمدحسین پناهی صفحات 7-36

    هدف از نگارش این پژوهش، انطباق مفاهیم هفت‌گانه بیانیه گام دوم با ماموریت سازمان‌های حفاظت اطلاعات است. ازاین‌رو، تلاش شد تا با پیمایش مسیر نظام مطلوب حفاظت اطلاعات در هفت حرکت، راه‌های رسیدن به تحقق اهداف نهایی این بیانیه مورد تحلیل قرار گیرد و برای آن راهکار ارایه گردد. نویسندگان این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش هستند که «شاخص‌های نظام مطلوب حفاظت اطلاعات بر اساس محورهای هفت‌گانه بیانیه گام دوم کدامند؟». این موضوع که ازلحاظ روش، توصیفی و ازلحاظ موضوعی، کاربردی است، با بهره‌گیری از تحلیل محتوای متن‌محور بیانیه گام دوم در حوزه مطالعاتی این مقاله، انجام پذیرفته است. نتایج حاصل از پایش یافته‌ها در هفت مدخل و با بیشترین ضریب تاثیر در موضوعات عبارت‌اند از سبک زندگی، آموزش اطلاعاتی، عدالت‌طلبی، تقویت باورهای معنوی و اخلاق اطلاعاتی، عزت ملی، مقابله با جاسوسی صنعتی در حوزه اقتصادی و استمرار دفاع اطلاعاتی از استقلال و آزادی. ترسیم نقشه راه مبتنی بر این فرامین در تصمیم‌گیری‌های راهبردی کلان نظام ج.ا.ایران با برآورد اطلاعاتی خوب، صحیح، منطقی و مستدل می‌تواند در مستحکم‌ نمودن سازه‌های نظام مطلوب حفاظت اطلاعات برای دفاع از امنیت کشور نقش مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، حفاظت اطلاعات، نظام مطلوب
  • یونس فروزان، عبدالرضا عالیشاهی*، حسین مسعودنیا صفحات 37-64

    پس از پیروزی نیوکان‌ها (نومحافظه‌کاران) در انتخابات ریاست جمهوری ایالات‌متحده در سال 2016، مسئله تجدیدنظر در برقراری رابطه با جمهوری اسلامی مدنظر آن کشور قرار گرفت. در‌واقع، ترامپ با این سیاست، تمامی روند مذاکرات هسته‌ای که منجر به قرارداد برجام گردیده بود را به‌صورت یک‌طرفه ملغی کرد و در ادامه با اتخاذ سیاستی که منجر به تشدید واگرایی و تقابل با جمهوری اسلامی ایران گردید، نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیز در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. درواقع، مسئله اصلی، اتهامات مکرر دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی در حمایت از تروریسم است. از‌این‌رو، این مقاله تلاشی است برای ارایه پاسخی مستدل به این سوال که «مهم‌ترین دلایلی که منجر به قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی بین‌المللی توسط آمریکا شد، چه بود و ادامه چنین سیاست‌هایی منطقه خاورمیانه را ازلحاظ امنیتی به چه سمت‌و‌سویی سوق خواهد داد؟» فرضیه این پژوهش مبتنی بر این مسئله است که ایجاد گسست در جبهه مقاومت در منطقه، مهم‌ترین علت اتخاذ چنین سیاستی از سوی ترامپ بوده است. یافته‌های مقاله که با بهره‌گیری از نظریه ریالیسم تهاجمی جان مرشایمر و بهره‌گیری از روش تلفیقی جامعه‌شناسی تاریخی و آینده‌پژوهی به دست آمده است، تایید می‌کند که احیای هژمونیسم ایالات‌متحده در قالب نفی تیوری اوباما، عدم کاربست تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران در پسابرجام، گسست هم‌گرایی در میان جبهه مقاومت شیعیان، تامین امنیت رژیم اشغالگر قدس، قطع جریان اقتصادی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تشدید جنگ روانی و ایجاد التهاب بیشتر در منطقه غرب آسیا، شش هدف کلان این کشور در قبال قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی است.

    کلیدواژگان: تروریسم، جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران، نومحافظه کاران، هژمونیسم
  • منصور فرزین فرد*، محمدرضا موحدی صفت صفحات 65-88

    اینترنت اشیاء به‌عنوان یک فناوری نوظهور می‌تواند قابلیت شناسایی و انتقال داده‌ها را برای همه اشیاء فراهم نماید. کنترل بر عملکرد تجهیزات، شناسایی کاربران و کنترل اطلاعات از مزیت‌های اصلی این فناوری است. ویژگی‌های خاص صحنه نبرد و تعدد و تنوع تجهیزات به‌کاررفته در این محیط باعث شده تا سازمان‌های دفاعی در دنیا برای کنترل صحنه نبرد از این فناوری استفاده نمایند. از الزامات به‌کارگیری فناوری اینترنت اشیاء در صحنه نبرد، توجه به مقوله امنیت و ایجاد یک معماری امنیت‌پایه است که بر اساس آن همه اجزاء و روابط بین اجزاء در قالب مولفه‌های امنیت تعریف گردد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و روش آن توصیفی - تحلیلی با رویکرد اکتشافی است و داده‌های کیفی این تحقیق از مطالعه منابع و پژوهش‌های علمی و با استفاده از روش پژوهش کیفی فراترکیب جمع‌آوری گردیده است و جهت اعتبارسنجی معماری پیشنهادی از نظرات جامعه نمونه که کارشناسان حوزه دفاعی هستند و با فناوری اینترنت اشیاء آشنایی کامل دارند و همچنین متخصصان حوزه اینترنت اشیاء بر اساس مصاحبه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که فناوری اینترنت اشیاء در محیط رایانش ابری و مبتنی بر کلان داده‌ها بهترین عملکرد در صحنه نبرد را خواهد داشت. همچنین، مشخص گردید که با توجه به ویژگی‌های صحنه نبرد، لایه امنیت باید تمامی لایه‌های معماری را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: امنیت، اینترنت اشیاء، حسگرها، صحنه نبرد
  • بهرام بیات *، فردین پیری صفحات 89-108

    هدف اصلی این مقاله، بررسی مشارکت مردمی در امنیت عمومی کشور است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و ازلحاظ روش از نوع آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری تحقیق را 97 نفر از اساتید دانشگاه‌ها، مدیران دستگاه‌های امنیتی و سیاسی و فرماندهان نظامی و انتظامی تشکیل می‌دهند. گذشته از مطالعات پایه و مرور تحقیقات پیشین، اطلاعات اساسی تحقیق ازطریق انجام مصاحبه و پرسشنامه جمع‌آوری شده و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که جامعه ایران، به‌ویژه نهادها و دستگاه‌های امنیتی و سیاسی لازم است تا در راستای ارتقای مشارکت مردمی در امنیت عمومی به تلاش افزون‌تر خود جهت «فراهم کردن بسترهای قانونی تعامل و ارتباط با مردم»، «تاکید بر فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی (مردم و سازمان‌های متولی امنیت)»، «تمرکز بر تغییر ساختارها و تمرکززدایی از قدرت و مسئولیت در نهادهای متولی امنیت»، «توجه به عنصر سرمایه اجتماعی و مهم‌ترین عنصر سازنده آن؛ یعنی «اعتماد عمومی» و «افزایش احساس مسئولیت اجتماعی» ادامه دهند.

    کلیدواژگان: امنیت عمومی، تهدید، طرح راهبردی، فرصت، مشارکت مردمی، نقاط ضعف، نقاط قوت
  • پروین سوادیان، مصطفی هاشمی نسب صفحات 109-130

    مقاله حاضر به بررسی تاثیر اقدامات ضدتروریستی جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا (عراق، سوریه) بر احساس امنیت شهروندان تهرانی پرداخته است. سوال اصلی پژوهش این است که «اقدامات ضدتروریستی جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و به‌طور مشخص، در کشورهای عراق و سوریه چه تاثیری بر احساس امنیت شهروندان تهرانی داشته است؟». پس از مرور نظریه‌های مختلف درزمینه امنیت اجتماعی و احساس امنیت، در چارچوب نظری از نظریه‌های مولار، ویور، بوزان، میتار، دورکیم و هابرماس استفاده شد. روش مورد استفاده در این تحقیق، پیمایشی بود. جامعه آماری افراد بالای 18 سال شهر تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 420 نفر تعیین شد و با روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای از پنج منطقه در شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب تهران پرسشنامه محقق‌ساخته در میان پاسخگویان توزیع گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که بین اقدامات ضدتروریستی جمهوری اسلامی ایران و احساس امنیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و فردی رابطه وجود دارد. همچنین بین بازتاب خبری اقدامات ضدتروریستی جمهوری اسلامی و احساس امنیت اجتماعی شهروندان تهرانی نیز رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، اقدامات ضدتروریستی، امنیت اجتماعی، غرب آسیا
  • محسن حسین آبادی *، سید محمدرضا شمس دولت آبادی، محسن مرادیان صفحات 131-158

    یکی از مولفه‌های تهدیدهای امنیت ملی در مناطق مرزی، به‌ویژه استان کرمانشاه، خطرات ناشی از نفوذ اندیشه وهابیت و جریان‌های سلفی تکفیری و اقدامات آنها است. اندیشه تکفیر، ریشه در تفکرات ابن‌تیمیه (قرن 8 ق) دارد که بر اساس برداشت انحرافی که از اسلام داشته، عده‌ای از مسلمانان را خارج از دایره اسلام دانسته و آنها را کافر خوانده است. در ادامه، محمد ابن عبدالوهاب (قرن 12 ق) این اندیشه را عملیاتی کرد و بر اساس آن، اقدام به قتل و کشتار مسلمانان نمود. این اندیشه هم‌اکنون نیز توسط وهابیان، داعش و سایر جریان‌های تکفیری علیه مسلمانان در حال اجرا است. هدف این پژوهش، شناسایی تهدیدها و آسیب‌های ناشی از فعالیت این جریان‌ها در ابعاد مختلف و ارایه راهکارهای مواجهه با آنها ازطریق رویکرد کیفی نظریه داده‌بنیاد است. سوال اصلی پژوهش این است که «اقدامات جریان‌های سلفی تکفیری چه تهدیداتی را در ابعاد مختلف علیه امنیت این منطقه و امنیت ملی ج.ا.ایران ایجاد خواهد کرد؟». در این پژوهش، از روش‌های نمونه‌گیری نظری و تکنیک گلوله‌برفی برای گردآوری داده‌ها استفاده شده است و اشباع نظری داده‌ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه‌ساختارمند با 38 نفر از خبرگان حوزه‌های سیاسی - امنیتی به دست آمده است. همچنین، رهیافت نظام‌مند استراوس و کوربین برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به‌کار گرفته شد. به‌اختصار، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که پدیده ظهور و توسعه جریان‌های سلفی تکفیری در جغرافیای مناطق مرزی و حاشیه‌ای غرب کشور ازجمله استان کرمانشاه، تحت تاثیر شرایط علی مختلفی قرار دارد. این پدیده به همراه شرایط مداخله‌گر (حمایت مالی، لجستیکی، آموزشی و رسانه‌ای) و شرایط زمینه‌ای (جریان‌های ایدیولوژیک، عوامل اقتصادی، فرهنگی- فکری، سیاسی- بین‌المللی و اجتماعی)، کنش‌هایی را شامل اقدامات ایدیولوژیکی - فرهنگی؛ سیاسی - امنیتی و اقتصادی به وجود می‌آورد. درنهایت، پیامدهای این پدیده عبارت‌اند از تهدیدهای امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و اعتقادی. در انتها نیز پیشنهادهایی برای مقابله با این تهدیدها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه تهدید جریان های سلفی تکفیری وهابیت
|
  • Mostafa savedoroodi*, Hamidreza Nadi, Mohammd-Hossein Panahi Pages 7-36

    The purpose of writing this study is the conformity of the seven-part concepts of the second step statement with the mission of intelligence protection organizations. Therefore, an attempt was made to analyze the ways to achieve the final goals of this statement by following the path of the desirable system of intelligence protection organizations in seven movements and to provide a solution for it. The authors of this article attempt to answer the question of "What are the indicators of the desirable system of intelligence protection based on the seven-part axes of the second step statement?" This issue, which is methodologically descriptive and thematically practical, has been done by utilizing the text-based content analysis of the second step statement in the field of study of this article. The results of monitoring the results in seven entries and with the highest impact factor on the subjects are lifestyle, intelligence teaching, seeking justice, strengthening spiritual beliefs and intelligence ethics, national dignity, combating industrial espionage in the economic sphere and continuing to defend independence and freedom by means of intelligence. Drawing a roadmap based on these orders in the macro strategic decisions of the system of the Islamic republic of Iran with good, correct, logical and reasoned intelligence estimation can play an important role in strengthening the structures of the desirable system of intelligence protection for defending the security of our country.

  • Younes Foroozan, Abdolreza Aliashi *, Hossein Massoudnia Pages 37-64

    Following the victory of the neo-conservatives in the U.S. presidential election in 2016, the issue of reconsideration of their relations with the Islamic Republic of Iran was considered by that country (republicans and Donald Trump). Indeed, with this policy, trump unilaterally abolished the entire process of nuclear negotiations that had led to the agreement and then, by adopting a policy that led to an escalation of divergence and confrontation with the Islamic Republic of Iran, placed the name of the Islamic revolutionary guard corps in the list of terrorist groups. In fact, the main issue is Donald Trump's repeated accusations against Islamic republic in support of terrorism. In this article, the authors are trying to answer the question of "what are the main reasons that led to placing the name of the Islamic revolutionary guard corps in the list of international terrorist groups by U.S.A and the continuation of such policies will lead the region of Middle East in terms of security to what direction?" The authors' hypothesis is based on the fact that the creation of a break in the resistance front in the region is the main reason for the adoption of this policy by Trump. The findings of this paper, which utilize John mearsheimer's offensive realism theory and a combination of historical sociology and futures studies, confirm that the restoration of US hegemony in the form of the rejection of Obama's theory, non-imposition of sanctions against the Islamic Republic of Iran in post- JCPOA, breakdown of convergence in the Shiite resistance front, providing the security of zionist regime, interrupting the economic flow of IRGC and intensifying psychological warfare and creating more inflammation in the West Asian region have been the six major objectives of U.S.A for placing the name of the Islamic Revolutionary Guard Corps in the list of terrorist groups.

    Keywords: Terrorism, Islamic Republic, IRGC, neoconservatives, hegemony
  • Mansour Farzinfard *, Mohammadreza Movahedisefat Pages 65-88

    The Internet of things, as an emerging technology, can provide the ability to identify and transfer data to all objects. Controlling the performance of equipment, identifying users and controlling information are the key advantages of this technology. The special features of the battle scene and the multiplicity and variety of equipment used in this environment, make it possible for defense organizations around the world to use this technology to control the battle scene. One of the requirements of utilizing the technology of the Internet of things in the battle scene is to focus on the subject of security and create a security- based architecture that defines all the components and relationships between components in the form of security components. The present study is an applied research and its method is descriptive- analytical with exploratory approach. The qualitative data of this research is gathered from the study of sources and of scientific researches and using qualitative research method of meta-synthesis. In order to validate the proposed architecture, the opinions of the sample community, which are experts in the field of defense sciences and are fully acquainted with the technology of the Internet of Things, as well as experts in the field of Internet of things, have been used based on interviews. The study results show that Internet of Things (IoT) technology has the best performance on the battle scene in the environment of cloud computing that is based on big data. It was also determined that due to the features of the battle scene; the security layer should cover all layers of the architecture.

    Keywords: Security, the Internet of things (IoT), sensors, battle scene
  • Bahram Bayat *, Fardin Piri Pages 89-108

    The main purpose of this article is to examine the people's participation in the public security of the country. This research is of applied research type and in terms of method, it is of mixed type (qualitative and quantitative). The statistical population of the study consisted of 97 persons of university professors, managers of security and political apparatuses, and military and police commanders. In addition to basic studies and review of previous researches, basic information of this research has been collected through interviews and questionnaires and is analyzed at two levels of descriptive and inferential statistics. The research findings show that the society of Iran, especially security and political institutions and agencies, need to continue their efforts to "provide legal platforms for interaction and communication with the people, "emphasis on proliferation of culture and public education (people and organizations responsible for security), "focus on changing structures and decentralization of power and responsibility in institutions that are responsible for security", "attention to the element of social capital and its most constructive component; that is public trust" and "increase the sense of social responsibility".

    Keywords: Public security, Threat, strategic plan, Opportunity, people's participation, weak points, strengths points
  • Parvin Savadian, Mostafa Hasheminasab Pages 109-130

    This study was conducted to investigate the effect of Islamic Republic of Iran's counter-terrorism activities in the West Asian region (Iraq, Syria) on the sense of the security of Tehran's citizens. The main question of the research is that "how has the Islamic Republic of Iran's counter-terrorism actions in the region of West Asia, and specifically in the countries of Iraq and Syria, affected the sense of security of Tehran's citizens?". The theories of Mollar, Weaver, Bozan, Mitar, Durkheim, Giddens and Habermas were used in the theoretical framework after reviewing various theories in the field of social security and sense of security and survey method was utilized to conduct the research. The statistical population of the research consisted of people over 18 years old in Tehran and using Cochran formula, the sample size was calculated 420 people and also a researcher-made questionnaire was distributed among the respondents in five regions of Tehran (north, south, east, west and center) based on quota sampling method. Finally, the data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The findings indicate that there is a relationship between the counter-terrorism measures of the Islamic Republic of Iran and the sense of social, economic, political, military and individual security. Also, there is a relationship between the news reflection of counter-terrorism measures of the Islamic republic of Iran and the sense of social security of Tehran's citizens.

    Keywords: Sense of security, counter-terrorism measures, social security, West Asia
  • Mohsen Hosseinabadi *, Seyed Mohamamdreza Shams Dolatabadi, Mohsen Moradian Pages 131-158

    One of the components of national security threats in border areas, especially in Kermanshah province, is the dangers posed by the influence of Wahhabism and Salafi takfiri movements and their actions. The idea of ​​takfir is rooted in the thoughts of Ibn Taymiyyah (8th century AH) who, based on his Deviant perception from Islam, considered some Muslims outside the circle of Islam and called them infidels. After that, muhammad Ibn Abd al-Wahhab (12th century AH) put this idea into practice and based on it, started killing of Muslims. This idea is still being practiced by Wahhabis, ISIS and other takfiri movements against Muslims. The purpose of this study is to identify the threats and harms caused by the activity of these currents in different dimensions and to provide solutions to deal with them through a qualitative approach to the grounded theory. The main question of the research is "What threats will the actions of the takfiri Salafi currents pose in various dimensions against the security of this region and the national security of the Islamic republic of Iran?".  In this study, theoretical sampling methods and snowball technique have been used to collect data and theoretical data saturation has been obtained using deep and semi-structured interviews with 38 experts from political- security different. Also, the systematic approach of Strauss and Corbin was used to analyze the data. In short, the analysis of the data showed that the phenomenon of the emergence and development of takfiri Salafi currents in the geography of border areas and the western margins of the country, including Kermanshah province, is affected by various causal conditions. This phenomenon, along with interventional conditions (financial, logistical, educational, and media support) and contextual conditions (ideological currents, economic, cultural-intellectual, political-international, and social factors) creates actions including ideological-cultural, economic- security and political measures. Finally, the consequences of this phenomenon include security, economic, social and religious threats and also, at the end, suggestions were presented to counter these threats.

    Keywords: Kermanshah Province, Threat, Salafist takfiri currents, Wahhabism